Träningsplanering U14 Regionläger 1

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Träningsplanering U14 Regionläger 1"

Transkript

1 Sida 1 Till spelare, föräldrar och klubbtränare, Träningsplaneringen för läger 1 finner ni på de kommande sidorna. Basketräningarna under helgen är 90 minuter långa plus eventuell Basketsmart, konditionsträning, kroppsfys eller morgonjogg. Syftet med träningarna är att prova på och lära sig nya färdigheter men nötandet sker på hemmaplan. Vi vill introducera de grundläggande tekniska och taktiska delarna som krävs för att bli en mångsidig spelare på ett strukturerat tillvägagångssätt. Vi vill hålla träningarna så matchlika (gamebased) som möjligt, enligt FIBA:s riktlinjer. Vi jobbar i fyra faser inom Regionverksamheten. På nivån U-14 lägger vi ner ganska mycket tid i fas A för att senare gå till fas B och C. Under era lagträningar på hemmaplan bör ni inte ha lika snabb progression som under regionverksamheten. Med ungdomslag bör ni starta i fas A och och jobba med rätt teknik och sedan gå vidare till B och C där den mesta träningen bör ske. Fas D är matcher och då från 5-5 på träning till lokala matcher, till nationella matcher och sedan till internationella matcher. På U14-nivå inom regionverksamheten går vi inte längre än till spel 4-4. Faser: A, Teknik träning/inlärande utan motstånd (1-0, 2-0, 3-0, 4-0, 5-0) B, Beslutsfattande, övertagsspel (2-1, 3-2, 4-3) C, Kontaktmotstånd i högt tempo (1-1, 2-2, 3-3, 4-4) D, Tävlingsmoment i matchfart (4-4, 5-5) I de övningar det står C (coach) som passare kan det lika väl vara en spelare som har den positionen. Vi använder bland annat följande kommunikation med spelarna för att förenkla deras beslutstagande i spelet och för att öka deras spelförståelse. Efter varje läger får spelarna läxor som ska genomföras inför nästa läger. Dessa utgår från det vi har tränat på under lägret. Läxorna till läger 2 är följande: Fys Basketsmart 1 och kroppsfysprogram. Spelarna kommer under helgen att genomföra fyra basketpass, ett styrketeknikpass samt ett konditionspass. Denna mängd träning innebär en stor belastning på kroppen. Muskler och senor behöver tid att återhämta sig, annars kan risken för skador öka. Med detta som bakgrund rekommenderar vi 48 timmar aktiv vila efter genomfört läger för att ge kroppen optimal återhämtning. D.v.s. ingen basketträning förrän tidigast tisdag kväll. Förslag på aktiv vila kan vara en timmes promenad, 30 minuters lugn cykling alternativt 30 minuters simning. Utöver det rekommenderar vi att spelaren får rikligt med sömn, en näringsrik kost och fyller på med vätska. Vänliga hälsningar, Regionansvariga och Regionfysios

2 Sida 2 TRÄNING min 1. BASKETSMART 15 min Detaljer i övningen hittar ni på denna länken 2. KASTA TILL SIG SJÄLV JUMPSTOP 5 min (20 ) Spelaren kastar upp bollen i luften med backspin. Spelaren roterar och springer och nuddar linjen. På vägen tillbaka fångar spelaren bollen med ett jumpstop. Genom att landa på bägge fötterna samtidigt kan spelaren starta dribbling åt både höger och vänster med ett korssteg. Fokus: Landa på båda fötterna samtidigt i balans. 3. KASTA TILL SIG SJÄLV JUMPSTOP OCH KORSSTEG 10 min (30 ) Samma som föregående övning men efter jumpstoppet använder nu spelaren ett korssteg (varannan gång höger/vänster) och attackerar framåt med två studs. Fokus: Vrid höften åt det hållet man ska attackera. Det flyttar vikten till den fot som blir roteringsfoten. När vikten hamnar på roteringsfoten står den stadigt vilket förhindrar stegfel.

3 Sida 3 4. KASTA TILL SIG SJÄLV JUMPSTOP OCH KORSSTEG MED BESLUT 10 min (40 ) Spelarna går ihop två och två med varsin boll. En spelare kastar upp bollen i luften, nuddar linjen, och fångar i ett jumpstop. Samtidigt som spelaren som kastat till sig själv gör sitt jumpstop flyttar partnern sin boll till höger eller vänster. Spelaren som gjort jumpstop läser partnerns agerande och attackerar med korssteg och två studs åt motsatt håll från bollen. Spelarna byter sedan positioner och övningen börjar om. 5. SLIDEA OCH FÅNGA BOLL 2 OCH 2 10 min (50 ) Spelarna går ihop två och två med en boll och sprider ut sig över hela planen. Spelaren som börjar med boll rullar bollen på golvet och den andra spelaren slidear till bollen, tar upp den och passar tillbaka till kompisen. Bollen rullas så att den som ska fånga bollen behöver ta två slidesteg för att nå fram. Repetera sex gånger och byt positioner. Första 5 min rullar vi bollen varannan gång åt höger/vänster. Sista 5 min väljer bolhållaren själv vilket håll den ska rulla bollen åt. Fokus: böjda ben, tryck ifrån med bortre foten. Första förflyttningen av främre foten görs bort från bakre foten - positivt steg, inte inåt mot bakre foten -negativt steg. 6. Skuggsliding 10 min (60 ) Spelarna börjar ansikte mot ansikte. En leder och en skuggar. Den som leder slidear mot andra sidlinjen. Den som följer försöker skugga den som leder. Ledaren ska försöka skaka av sig skuggan och kan slidea fram och tillbaka åt båda håll. När ledaren nuddar sidlinjen på andra sidan är repetitionen slut. Efter varje repetition byter paret roller. 7. ÖVERTAGSSPEL min (80 ) Anfall får bara göra 2 passningar. Passa ena sidan och attackera mot korgen för att göra mål. OM eller NÄR försvararen är i bollinjen passa till medspelaren. Annars avluta själv genom att ta bollen starkt till korgen. Bara avslut inne i 3-sekundersområdet. Försvararen måste nudda top of the key när han/hon springer in. Spela på tvären på sidokorgar eller från mitten åt var sitt håll på stora planen. 2 anfallare mot 1 försvarare. Använd bredd och djup för att göra det svårt för försvararen.

4 Sida TRANSITIONDRILL 20 min (100 ) 2 lag på respektive baslinje. Spela till poäng/retur. Anfall springer hem i försvar. Försvararna kliver av och nya försvarare blir anfall. Försvaret som kliver av passar in bollen: om poäng ta ut bakom baslinjen. Om retur passa direkt till närmaste lagkamrat. Vi fokuserar på att möta boll i anfall och slå första passningen snabbt för att kunna skapa numerära överlägen i det snabba uppspelet. De anfallare som inte möter första passningen sprintar i full fart framåt mot korgen. Fokus: Möta boll och första passning. Försök att snabbt komma till anfall för att skapa numerära överlägen. 9. NEDJOGG OCH SVERIGE PÅ 3 5 min (105 )

5 Sida 5 TRÄNING 2 90 min 1. SKOTTEKNIK (Jag och bollen) 15 min Detaljerna vi fokuserar på finns på filmklipp. Använd alla korgar och sprid ut spelarna. Spelarna har varsin boll och jobbar individuellt. Börja med en hand för att få rätt rörelse i skotthanden. Stegra sedan övningen genom att ta med stödhanden. Fokusera då på att rörelsen i skotthanden förblir densamma. Stegra även från att gå upp på tå till att hoppa. Fokuspunkter i skotteknik: Balans för att skjuta Hand under bollen Nära kroppen Sträck ut Rytm Stanna i stridestop, lagom brett så att du har balans och kraft för att hoppa Få in handen under bollen så tidigt som möjligt Låt bollen gå nära kroppen Sträck ut armen Viktigt att känna att man får ett flöde i rörelsen och får med kraften från benen. 2. UPPVÄRMNINGSLEK 10 min (25 ) Spelarna är 2 och 2 och ställer sig mitt emellan sidlinjerna på ungefär armlängds avstånd. Där kör man sten-saxpåse och den som förlorar ska då vända sig om och hinna tillbaka till sin egen sidlinje. Den som vinner ska samtidigt försöka hinna ifatt och toucha ryggen på den som förlorade innan förloraren hinner tillbaka till sin egen sidlinje. Sedan går man in i mitten och gör samma procedur igen.

6 Sida 6 Träningsplanering ATTACKER OCH AVSLUT UTSTRÄCKT LAYUP 15 min (40 ) Led från vingpositioner. Spelare i 3-hot och attack baslinje efter korssteg. Efter avslut, ta egen retur och byt led så man tränar från både höger/vänster: Vi tar oss till korgen med en eller två studs. Träna på att sträcka ut armen mot ringen vid layupen för att skydda bollen mot en eventuell försvarare som är bakom eller vid sidan (se bild nedan). Nyckelord: Attack rakt mot korgen, blicken på ringen, sträck ut armen. Obs. Vi placerar ut koner på båda sidor för att träna på extra bollbehandling på väg tillbaka i leden. Bild - Utsträckt layup UTNYTTJA ÖVERTAGET Två led med spelare vid halvplan. Ett led har bollar. Spelaren med boll tar två dribblingar mot mitten. Samtidigt rör sig spelaren utan boll på andra sidan mot mitten och visar två händer som måltavla. En distinkt pass slås till spelaren utan boll som genast vänder och attackerar korgen. Passaren blir försvarare. Anfallaren har ett ensekundersövertag. Försök att utnyttja det genom att komma före till korgen och avsluta med en utsträckt layup. Byt sida på bollarna efter halva tiden. 20 min (60 )

7 Sida UTNYTTJA ÖVERTAGET 25 min (85 ) De tre försvararna startar en bit ifrån anfallarna. Försvaret börjar med boll. När passningen slås spelar vi 3 mot 3. Spelaren med boll har ett ensekundersövertag mot sin försvarare. Om bollhållaren lyckas utnyttja övertaget och komma före sin försvarare till korgen gäller det att läsa positionen på försvarare 3 för att bestämma om man ska avsluta själv eller passa. Efter halva tiden byt sida på bollen och byt hörn på anfallare och försvarare REFLEKTION OCH SVERIGE PÅ 3 5 min (90 )

8 Sida 8 TRÄNING min 1. BASKETSMART 15 min 2. SLIDEA OCH FÅNGA BOLL 3 OCH 3 15 min Spelarna sprider ut sig över hela planen i grupper om 3. Försvararen står mellan två spelare som båda har en boll. En av spelarna med boll låter bollen studsa mot golvet. Försvararen slidear och fångar bollen innan den studsar två gånger. Viktigt att försvararen hela tiden är i en balanserad försvarposition. Efter att bollen fångats passas den tillbaka till spelaren som släppte den och försvararen återvänder till mitten. Första varvet släpper spelarna bollen varannan gång. Efter det släpper de bollen slumpmässigt så att försvararen inte kan förutsäga vilket håll han/hon ska slidea åt. Vi fångar bollen sex gånger innan vi byter försvarare. Fokus: Se båda bollarna samtidigt, vikten på båda fötterna, tryck ifrån med bortre benet. Första förflyttningen av främre foten görs bort från bakre foten -positivt steg, inte inåt mot bakre foten -negativt steg. 3. START OCH STOPP MED BIBEHÅLLEN DRIBBLING 5 min (20 ) Spelarna sprider ut sig längs baslinjen. Vi dribblar till straffkastlinjen och stannar tvärt med bibehållen dribbling, tar 2 dribblingar stillastående och fortsätter dribbla med samma hand. Samma sak vid halvplan och vid nästa straffkastlinje. När alla spelare kommit över hela planen gör vi samma sak tillbaka med andra handen. Fokus: Första steg med motsatt fot (dribblar vi med höger är första steget med vänster fot). Håll hög fart nästan ända till stoppet och bromsa in på två steg. 4. SKUGGDRIBBLING START OCH STOPP MED BIBEHÅLLEN DRIBBLING 10 min (30 ) Spelarna parar ihop sig två och två och ställer sig nära varandra (ej kroppskontakt). En leder och en är skugga. Skuggan ska försöka vara exakt bredvid sin partner hela tiden. Den som leder försöker skaka av sig skuggan genom att använda start och stopp med bibehållen dribbling på vägen till andra sidlinjen. Vi dribblar hela tiden med handen som är längst ifrån vår partner. Byt roller och se till så att alla både får leda och följa med både höger och vänster hand.

9 Sida 9 Träningsplanering TEMPOVÄXLA 20 min (50 ) Två led med spelare vid halvplan. Det yttre ledet är anfall och har en boll. Det inre ledet är försvar och står axel mot axel med anfallaren med ansiktet åt andra hållet. Anfallaren startar övningen genom att dribbla långsamt mot korgen. Försvararen måste spegla anfallarens hastighet och stanna axel mot axel. När anfallaren känner att han/hon har övertaget tempoväxlar han/hon och accelererar för att attackera korgen. När anfallaren tempoväxlar blir försvaret live och vi spelar 1 mot 1. Vanliga misstag: Det sker ingen tempoväxling. Anfallaren rör sig i samma hastighet hela tiden. Tempoväxlingen sker för tidigt. Ta dig in framför försvararen. Ofta attackerar anfallaren i en vid båge vilket tillåter försvararen att hinna tillbaka. Läs försvaret vid avslutet. Stanna ibland och låt försvararen flyga förbi utan kontroll. En viktig princip som spelare måste lära sig är att i ett kort race vinner den som startar först, oavsett hur snabb den andra personen är. I ett medellångt race är det 50/50 vem som vinner. I ett långt race blir snabbhet den avgörande faktorn, och den som startar först kan förlora övertaget mot någon som är snabbare. Anfallare behöver därför lära sig att de genom att tempoväxla effektivt alltid kan skapa korta race som de kan vinna, eftersom de bestämmer när racet startar TEMPOVÄXLA Vi startar likadant som i föregående övning, men har nu stegrat övningen till en 3 mot 3 situation. Anfallaren som startar med boll behöver nu både tempoväxla för att skapa ett övertag mot sin försvarare och läsa de andra spelarnas positioner, och sedan fatta rätt beslut mellan att avsluta själv, passa anfallare 3, eller passa anfallare min (70 )

10 Sida TRANSITIONDRILL 15 min (85 ) 2 lag på respektive baslinje. Spela till poäng/retur. Anfall springer hem i försvar. Försvararna kliver av och nya försvarare blir anfall. Försvaret som kliver av passar in bollen: om poäng ta ut bakom baslinjen. Om retur passa direkt till närmaste lagkamrat. Vi fokuserar på att möta boll i anfall och slå första passningen snabbt för att kunna skapa numerära överlägen i det snabba uppspelet. De anfallare som inte möter första passningen sprintar i full fart framåt mot korgen. Vi lägger också till en detalj som vi vill fokusera på i försvar. För att hindra anfall från att skapa högkvalitativa avslut genom snabba uppspel behöver alla försvarare så snabbt de kan springa hem till bollinjen. Bollinjen är en linje som går parallellt med baslinjen i höjd med bollen. I spelvändningsförsvaret vill vi att alla är under denna linje så att de kan hjälpa till att försvara. Fokus anfall: Möta boll och första passning. Försök att snabbt komma till anfall för att skapa numerära överlägen. Fokus försvar: Snabbt hem till bollinjen 8. REFLEKTION OCH SVERIGE PÅ 3 5 min (90 )

11 Sida 11 TRÄNING 4 90 min 1. UPPVÄRMNINGSLEK 10 min Man är två lag (om 3-4 pers i varje lag) som står mitt emot varandra på varsin sidlinje. Man startar med att den första i varje led sprintar mot det andra laget och då möts ungefär halvvägs mitt emellan. Där kör man sten-saxpåse mot varandra. Den som förlorar ska så snabbt som möjligt ta sig tillbaka till sin sidlinje medan den som vann då avancerar mot motståndarna. Näste på tur i laget som förlorade ska så snabbt han/hon ser att sitt lag förlorade sprinta och möta upp vinnaren innan den hinner avancera för långt. När de möts blir det sten-sax-påse igen och samma procedur uppstår. Det blir alltså en lek som handlar om att vinna så mycket mark som möjligt. När man nått motståndarnas sidlinje har man vunnit och kan starta om igen. 2. BEAT THE PRO 10 min (20 ) Spin ut bollen till 3p-linjen och landa i jumpstop. Variera därefter avslut i denna följd: Ø Attack hela vägen (1p) Ø Skott från studs (2p) Ø Skott direkt (3p) 3. PASSNING 3 OCH 3 10 min (30 ) Spelarna går ihop i grupper om minst 3 och ställer sig mitt emot varandra. Vi fångar boll i 3-hotposition med hand bakom boll. 1) Passa till medspelaren gör close-out med en hand upp, försvarsposition (inte 100%) men skugga bollen - anfallaren roterar och slår en enhandspass (rak eller studs) till nästa spelare och följer därefter efter och blir nästa försvarare. Obs. Anpassa försvaret så att passningstekniken är i fokus. 2) Passa till medspelaren - close-out med en hand upp, fånga i jumpstop, läs försvaret och gå förbi sidan med den uppsträckta handen (korssteg) och slå en enhandspassning med den yttre handen (samma hand som vi dribblade med).

12 Sida SEKUNDER ATT TA SIG FÖRBI HALVPLANSLINJEN 20 min (50 ) En passare står med bollen bakom baslinjen. Anfallaren försöker göra sig fri och ta emot passning. Försvararen måste tvinga anfallaren att fånga bollen nedanför förlängda straffkastlinjen. När bollen är i spel är försvararens jobb att göra så att det tar mer än 5 sekunder för anfallaren att dribbla över halvplanslinjen. Lyckas försvararen med det har den vunnit övningen och spelet avbryts. För att vinna gäller det för försvararen att tvinga anfallaren att byta riktning så många gånger som möjligt. Om anfallaren lyckas komma över halvplanslinjen inom 5 sekunder fortsätter spelet, och anfallaren har ett avslut på sig att försöka göra mål. Vi spelar på båda sidorna samtidigt, och nästa grupp börjar först när gruppen framför spelat klart. Vi spelar mellan sidlinjen och konerna på den sida vi börjar på. En coach står vid halva plan på varje sida och avbryter om anfallarens tid att passera halvplanslinjen tar slut. Efter halva tiden byter vi till att spela på andra sidan konerna (om vi som i bilden börjar på vänster sida byter vi till att spela på höger sida).

13 Sida 13 Träningsplanering GRUNDRÖRELSER VID ATTACK 15 min (65 ) Coachen under korgen startar övningen genom att slumpmässigt passa bollen till någon av spelarna. Spelaren som får passningen attackerar mot baslinjen eller mot mitten (väljer själv). Spelaren som attackerar passar till valfri medspelare som gör en ny attack. På första attacken spelar coachen hjälpförsvar för att göra passningen mer matchlik. Efter det varierar coachen sitt försvar mellan att hjälpa och inte hjälpa. Om coachen hjälper även vid nästa attack passar vi ut bollen för ännu en attack. Så fort coachen inte hjälper gör spelaren som attackerar en layup. Viktigt att spelaren som attackerat rör sig till en ny position efter han/hon har passat så att det finns yta för nästa spelare att attackera mot korgen. Vid attacken rör sig medspelarna i en cirkelrörelse likt ett kugghjul. Precis som ett kugghjul vill man ha ett visst avstånd mellan varandra så att man behåller spacing (samma avstånd mellan kuggarna på kugghjulet). Enda undantaget när man inte rör sig i form av ett kugghjul är när man fyller hörnet vid en attack mot baslinjen. Se bilderna nedan för en detaljerad beskrivning av rörelserna. Attack-baslinje från vinge Attack-mitten från vinge Attack-baslinje från topp Attack-mitten från topp

14 Sida GRUNDRÖRELSER VID ATTACK 20 min (85 ) Spelet börjar med att coachen har bollen på en av de fyra positionerna utanför 3-poängslinjen. Anfallare och försvarare på den positionen startar en bit ifrån coachen. Coachen håller bollen utsträckt i ena handen, anfallaren springer och hämtar bollen ur coachens hand och attackerar direkt. Försvaret måste nudda den hand som coachen inte håller bollen med, som coachen håller utsträckt åt andra hållet. Anfall får då ett ensekundersövertag som de ska försöka utnyttja genom att attackera korgen och använda våra grundrörelser vid attack. Vi spelar matcher till två gjorda mål. När försvaret tar retur ska de passa till coachen och snabbt hitta sina positioner för anfall. Coachen kan röra sig mellan positionerna utanför 3-poängslinjen under spelets gång. Den spelare som passar till coachen blir den som springer och hämtar bollen för att sedan attackera direkt. Försvararen på anfallaren som passar till coachen måste hela tiden springa och toucha den handen som coachen inte håller bollen i. Vid poäng där spelet fortsätter gäller det att snabbt ta inkast under korgen och passa in bollen. Inkastaren måste då passa till en medspelare innan bollen kan passas till coachen. 7. REFLEKTION OCH SVERIGE PÅ 3 5 min (90 )

Träningsplanering U13 Läger 1

Träningsplanering U13 Läger 1 Sida 1 Till spelare, föräldrar och klubbtränare, Träningsplaneringen för läger 1 finner ni på de kommande sidorna. Basketräningarna under helgen är 105 minuter långa, där inledningen av den första träningen

Läs mer

Träningsplanering U13 Läger 1

Träningsplanering U13 Läger 1 Sida 1 Till spelare, föräldrar och klubbtränare, Träningsplaneringen för läger 1 finner ni på de kommande sidorna. Basketräningarna under helgen är 105 minuter långa, där inledningen av den första träningen

Läs mer

Träningsplanering U13 Läger 1

Träningsplanering U13 Läger 1 Sida 1 Till spelare, föräldrar och klubbtränare, Träningsplaneringen för läger 2 finner ni på de kommande sidorna. Basketräningarna under helgen är 105 minuter långa, där inledningen av den första träningen

Läs mer

Träningsplanering U14 Regionläger 2

Träningsplanering U14 Regionläger 2 Sida 1 Till spelare, föräldrar och klubbtränare, Träningsplaneringen för läger 1 finner ni på de kommande sidorna. Basketräningarna under helgen är 90 minuter långa plus eventuell Basketsmart, konditionsträning,

Läs mer

Träningsplanering U14 Regionläger 3

Träningsplanering U14 Regionläger 3 Sida 1 Till spelare, föräldrar och klubbtränare, Träningsplaneringen för läger 3 finner ni på de kommande sidorna. Basketträningarna under helgen är 90 eller 75 minuter långa där träning 1 och 2 inleds

Läs mer

Träningsplanering U15 regionläger 1

Träningsplanering U15 regionläger 1 Sida 1 Till spelare, föräldrar och klubbtränare! Träningsplaneringen för läger 1 finner ni på de kommande sidorna. Basketräningarna under helgen är 90 minuter långa plus eventuell Basketsmart, konditionsträning,

Läs mer

Träningsplanering 2017/18 U14 Regionläger 1

Träningsplanering 2017/18 U14 Regionläger 1 Sida 1 Till spelare, föräldrar och klubbtränare, Träningsplaneringen för läger 1 finner ni på de kommande sidorna. Träningarna under helgen är ca 90 minuter långa, där inledningen av träningarna består

Läs mer

Träningsplanering U16 regionläger 1

Träningsplanering U16 regionläger 1 Sida 1 Till spelare, föräldrar och klubbtränare! Träningsplaneringen för läger 1 finner ni på de kommande sidorna. Basketräningarna under helgen är 90-120 minuter långa plus eventuell Basketsmart, konditionsträning,

Läs mer

Inför regionläger 1 för U14, oktober 2013

Inför regionläger 1 för U14, oktober 2013 1/9 Inför regionläger 1 för U14, 11-13 oktober 2013 Till spelare, föräldrar och klubbtränare, Träningsplaneringen för läger 1 finner ni på de kommande sidorna. Träningarna under helgen är ca 90 minuter

Läs mer

Träningsplanering U14 regionläger 1

Träningsplanering U14 regionläger 1 Sida 1 Till spelare, föräldrar och klubbtränare, Träningsplaneringen för läger 1 finner ni på de kommande sidorna. Träningarna under helgen är ca 90 minuter långa, där inledningen av träningarna består

Läs mer

Träningsplanering 2014-15 U14 regionläger 1

Träningsplanering 2014-15 U14 regionläger 1 Sida 1 Till spelare, föräldrar och klubbtränare, Träningsplaneringen för läger 1 finner ni på de kommande sidorna. Träningarna under helgen är ca 90 minuter långa, där inledningen av träningarna består

Läs mer

Inför regionläger 1 för U15, september 2013

Inför regionläger 1 för U15, september 2013 1/7 Inför regionläger 1 för U15, 27-29 september 2013 Till spelare, föräldrar och klubbtränare, Träningsplaneringen för läger 1 finner ni på de kommande sidorna. Träningarna under helgen är ca 90 minuter

Läs mer

Träningsplanering U15 regionläger 1

Träningsplanering U15 regionläger 1 Sida 1 Till spelare, föräldrar och klubbtränare, Träningsplaneringen för läger 1 finner ni på de kommande sidorna. Träningarna under helgen är ca 90 minuter långa, där inledningen av träningarna består

Läs mer

Inför regionläger 2 för U14, januari 2014

Inför regionläger 2 för U14, januari 2014 Inför regionläger 2 för U14, 17-19 januari 2014 Till spelare, föräldrar och klubbtränare, Träningsplaneringen för läger 2 finner ni på de kommande sidorna. Träningarna under helgen är ca 90 minuter långa,

Läs mer

Träningsplanering U14 regionläger 2

Träningsplanering U14 regionläger 2 Sida 1 Till spelare, föräldrar och klubbtränare, Träningsplaneringen för läger 2 finner ni på de kommande sidorna. Träningarna under helgen är ca 90 minuter långa, där inledningen av träningarna består

Läs mer

Inför regionläger 3 för U14, mars 2014

Inför regionläger 3 för U14, mars 2014 1/9 Inför regionläger 3 för U14, 28-30 mars 2014 Till spelare, föräldrar och klubbtränare, Träningsplaneringen för läger 3 finner ni på de kommande sidorna. Träningarna under helgen är ca 90 minuter långa,

Läs mer

Träningsplanering U14 regionläger 2

Träningsplanering U14 regionläger 2 Sida 1 Till spelare, föräldrar och klubbtränare, Träningsplaneringen för läger 2 finner ni på de kommande sidorna. Träningarna under helgen är ca 90 minuter långa, där inledningen av träningarna består

Läs mer

Träningsplanering U14 regionläger 3

Träningsplanering U14 regionläger 3 Sida 1 Till spelare, föräldrar och klubbtränare, Träningsplaneringen för läger 3 finner ni på de kommande sidorna. Träningarna under helgen är ca 90 minuter långa, där inledningen av träningarna består

Läs mer

Inför regionläger 2 för U14, 1-3 februari 2013

Inför regionläger 2 för U14, 1-3 februari 2013 Sida 1 / 1 Stockholm 2013-01-24 Inför regionläger 2 för U14, 1-3 februari 2013 Till spelare, föräldrar och klubbtränare, Träningsplaneringen för läger 2 finner ni på de kommande sidorna. Träningarna under

Läs mer

Inför regionläger 2 för U15, 7-9 dec 2012

Inför regionläger 2 för U15, 7-9 dec 2012 Sida 1 / 1 Stockholm 2012-11-14 Inför regionläger 2 för U15, 7-9 dec 2012 Till spelare, föräldrar och klubbtränare, Träningsplaneringen för läger 2 finner ni på de kommande sidorna. Träningarna under helgen

Läs mer

Manual för genomförande av Svenska Basketbollförbundets Teknikmärken. Steg 2 - Järnbollen

Manual för genomförande av Svenska Basketbollförbundets Teknikmärken. Steg 2 - Järnbollen Manual för genomförande av Svenska Basketbollförbundets Teknikmärken Steg 2 - Järnbollen Stopp/Rotering/Pass Syftet med drillen är främst att kunna stanna från dribbling och rotera. Betoningen ligger på

Läs mer

Helgträning

Helgträning Helgträning 2013-11- 26 P01 2013-14 Teknikträning Stopp och rotering 1. Stopp utan boll på linje Alla spelare på en sidlinje i basketposition. På signal tar alla spelare ett steg och sedan stannar. Spelare

Läs mer

Träningsplanering U15 regionläger 1

Träningsplanering U15 regionläger 1 Sida 1 Till spelare, föräldrar och klubbtränare! Träningsplaneringen för läger 1 finner ni på de kommande sidorna. Träningarna under helgen är 120 respektive 90 minuter långa, där inledningen av träningarna

Läs mer

Teknikmärken Täby Basket

Teknikmärken Täby Basket Teknikmärken Täby Basket Steg 1 Viking (rekommenderad nivå - åk. 2) Steg 2 Järn (rekommenderad nivå - åk. 3) Steg 3 Brons (rekommenderad nivå - åk. 4) Steg 4- Silver (rekommenderad nivå - åk. 5) Steg 5

Läs mer

Inför regionläger 4 för U15, 4-6 april 2014

Inför regionläger 4 för U15, 4-6 april 2014 Sida 1 / 1 Inför regionläger 4 för U15, 4-6 april 2014 Till spelare, föräldrar och klubbtränare, Träningsplaneringen för läger 4 finner ni på de kommande sidorna. Träning 1, 2 och 4 är planerade för 120

Läs mer

Träningsplanering U14 Regionläger 3

Träningsplanering U14 Regionläger 3 Sida 1 Till spelare, föräldrar och klubbtränare! Träningsplaneringen för läger 3 finner ni på de kommande sidorna. Träningarna under helgen är ca 90 minuter långa, där inledningen av träningarna består

Läs mer

Inför regionläger 4 för U15, 5-7 april 2013

Inför regionläger 4 för U15, 5-7 april 2013 Sida 1 / 1 Stockholm 2013-03-10 Inför regionläger 4 för U15, 5-7 april 2013 Till spelare, föräldrar och klubbtränare, Träningsplaneringen för läger 4 finner ni på de kommande sidorna. Träningarna under

Läs mer

SAMLING 1. Träning 1-90min

SAMLING 1. Träning 1-90min SAMLING 1 Träning 1-90min 40 min Jag och bollen, stationer 3*12min Dela upp träningsgruppen i tre mindre grupper. Har man tillgång till mer än en plan under träningen kan man med fördel sprida ut sig mer

Läs mer

Manual för genomförande av Svenska Basketbollförbundets Teknikmärken. Steg 1 - Basketbollen

Manual för genomförande av Svenska Basketbollförbundets Teknikmärken. Steg 1 - Basketbollen Manual för genomförande av Svenska Basketbollförbundets Teknikmärken Steg 1 - Basketbollen Stopp/Rotering/Pass Syftet med denna drill är att lära ut grunderna i hur man tekniskt slår en bra pass. Arbeta

Läs mer

SAMLING 1. Träning 1-90min

SAMLING 1. Träning 1-90min SAMLING 1 Träning 1-90min 40 min Jag och bollen, stationer 3*12min Dela upp träningsgruppen i tre mindre grupper. Har man tillgång till mer än en plan under träningen kan man med fördel sprida ut sig mer

Läs mer

Träningsplanering U15 regionläger 2

Träningsplanering U15 regionläger 2 Sida 1 Till spelare, föräldrar och klubbtränare, Träningsplaneringen för läger 2 finner ni på de kommande sidorna. Träningarna under helgen är 120 minuter långa, där inledningen av träningarna består av

Läs mer

Manual för genomförande av Svenska Basketbollförbundets Teknikmärken. Steg 4 - Silverbollen

Manual för genomförande av Svenska Basketbollförbundets Teknikmärken. Steg 4 - Silverbollen Manual för genomförande av Svenska Basketbollförbundets Teknikmärken Steg 4 - Silverbollen Stopp/Rotering/Pass Syftet är att spelarna skall kunna slå en enhands pushpass, samt ha förståelse för att man

Läs mer

Träningsplanering U15 regionläger 1

Träningsplanering U15 regionläger 1 Sida 1 Till spelare, föräldrar och klubbtränare! Träningsplaneringen för läger 1 finner ni på de kommande sidorna. Träningarna under helgen är ca 90 minuter långa, där inledningen av träningarna består

Läs mer

Träningsplanering U15 regionläger 4

Träningsplanering U15 regionläger 4 Sida 1 Till spelare, föräldrar och klubbtränare, Träningsplaneringen för läger 4 finner ni på de kommande sidorna. Träningarna under helgen är 120 minuter långa, där inledningen av träningarna består av

Läs mer

Träningsplanering U15 regionläger 2

Träningsplanering U15 regionläger 2 Sida 1 Till spelare, föräldrar och klubbtränare! Träningsplaneringen för läger 2 finner ni på de kommande sidorna. Träningarna under helgen är ca 120 minuter långa, där inledningen av träningarna består

Läs mer

Inför regionläger 3 för U15, februari 2014

Inför regionläger 3 för U15, februari 2014 Sida 1 / 1 Inför regionläger 3 för U15, 14-16 februari 2014 Till spelare, föräldrar och klubbtränare, Träningsplaneringen för läger 3 finner ni på de kommande sidorna. Träning 1, 2 och 4 är planerade för

Läs mer

Sommarprogram för Årsta F03

Sommarprogram för Årsta F03 Sommarprogram för Årsta F03 Här kommer lite inspiration för vad man kan träna på under sommaren. Ingenting är obligatoriskt men vill ni träna finns dessa program som inspiration. Sommaren är en perfekt

Läs mer

Manual för genomförande av Svenska Basketbollförbundets Teknikmärken. Steg 5 - Guldbollen

Manual för genomförande av Svenska Basketbollförbundets Teknikmärken. Steg 5 - Guldbollen Manual för genomförande av Svenska Basketbollförbundets Teknikmärken Steg 5 - Guldbollen Stopp/Rotering/Pass Syftet med drillen är att kunna passa bollen med försvarare på sig. Att man med hjälp av finter

Läs mer

Träningsplanering U15 Regionläger 3

Träningsplanering U15 Regionläger 3 Sida 1 Till spelare, föräldrar och klubbtränare! Träningsplaneringen för läger 3 finner ni på de kommande sidorna. Träningarna under helgen är ca 120 minuter långa, där inledningen av träningarna består

Läs mer

LEK & TÄVLING LEKAR BASKETSPELAREN

LEK & TÄVLING LEKAR BASKETSPELAREN LEK & TÄVLING LEKAR BASKETSPELAREN En står i mitten av salen (förslagsvis tränaren första gångerna). Övriga ställer upp bakom ena baseline. Alla har varsin boll, som ska dribblas hela tiden. Basketspelaren

Läs mer

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Expressbollen

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Expressbollen Expressbollen Övning nr. 1 2 lag på varje långlinje i en rektangel på 15x25 meter. o Viktigt att va tydlig med mitten, d.v.s. markera mitten med koner. Varje spelare har en boll. Leken går ut på att sparka

Läs mer

Driva bollen. Delad syn

Driva bollen. Delad syn bollen Öva att driva med båda fötternas in- och utsidor, även i högsta fart Då kan du snabbare driva bollen åt olika håll, ändra riktning och tempo Du kan även driva bollen med den bortre foten i olika

Läs mer

Sommarträning Uppsala F

Sommarträning Uppsala F Sommarträning Uppsala F03 2016 Sommaren är en perfekt tid att träna på saker som vi under säsongen inte hinner med. Kondition är extra viktigt under sommaren så att ni är redo i kroppen när basketen börjar

Läs mer

Play Football. Uppvärmningslekar/tävlingar, avslutande övningar i kombination. av färdighetsträning

Play Football. Uppvärmningslekar/tävlingar, avslutande övningar i kombination. av färdighetsträning Play Football Uppvärmningslekar/tävlingar, avslutande övningar i kombination av färdighetsträning Rekomenderad ålder: Från 6 år - 11år Parkull med boll Vad: Driva, samarbete/kommunikation Hur: Utsatt yta

Läs mer

Kvarterslag driva finta dribbla. Created with Sideline XPS Trainer -

Kvarterslag driva finta dribbla. Created with Sideline XPS Trainer - 1 Driva, utmana, finta och dribbla nå1/10 2/10 1 2 3 4 5 6 Teckenförklaring. 1. Springa utan boll 2. Passning eller skott (bollens förflyttning) 3. Driva med boll 4. Boll 5. Spelare 6. Koner Övningarnas

Läs mer

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Träffa linjen

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Träffa linjen Träffa linjen Övning nr. 1 Alla spelare samlas på en linje med boll. Avstånd till linjen som ska träffa ca 10-15 meter. Varje spelare försöker passa bollen mot linjen och låta den stanna exakt på linjen.

Läs mer

Inbollning. Bagger 2 & 2: Parabola bagger som skickas rakt fram i axelhöjd utan båge (med böjda knän).

Inbollning. Bagger 2 & 2: Parabola bagger som skickas rakt fram i axelhöjd utan båge (med böjda knän). Inbollning (! = även lämplig för nybörjare) 1. Inbollning 2 & 2 - bagger. Bagger 2 & 2: Parabola bagger som skickas rakt fram i axelhöjd utan båge (med böjda knän). 2.! Inbollning 2 & 2 - grundslag och

Läs mer

Omställning. Återerövring av bollen

Omställning. Återerövring av bollen Anfallsspel - - driva, riktningsförändra, vända, perception, koordination - kan du göra om det står en spelare framför dig? - Vilka delar av foten kan du använda för att driva och vända? - Yta: 15-20 15-20

Läs mer

Övningsbank för ungdomar

Övningsbank för ungdomar De här övningarna är tänkt att fungera som en guide och inte ett måste. En generell regel bör vara att inte använda för många övningar på samma pass och att vi gör samma övning flera träningar i rad så

Läs mer

Försvar. 1. Förberedande försvarsträinng (5 eller 6 spelare). 2. Försvar mot 1:a-tempo följt av 3:e-tempo (minst 6 spelare).

Försvar. 1. Förberedande försvarsträinng (5 eller 6 spelare). 2. Försvar mot 1:a-tempo följt av 3:e-tempo (minst 6 spelare). Försvar (! = även lämplig för nybörjare) 1. Förberedande försvarsträinng (5 eller 6 spelare). En passare i mitten (framme vid nät) och fyra försvarare/anfallare på position 1, 2, 4 & 5 (alternativt hel

Läs mer

Ryckknäböj. Dimitrios Panagiotopoulos Fysansvarig

Ryckknäböj. Dimitrios Panagiotopoulos Fysansvarig Ryckknäböj Dimitrios Panagiotopoulos Fysansvarig Utgångsposition - Tyngdpunkten på hela foten. - Fötterna utåtroterade och bredare isär än höftbredd. - Knäna pekar i fotens riktning - Greppa stången brett

Läs mer

Träningsbank. Uppvärmning Tåget 10 min (max 20 st) Tänka på. Uppvärmning Följa John 10 min (max 20 st) Fotbollsträning. Ålder: 8-10 Ange tid här

Träningsbank. Uppvärmning Tåget 10 min (max 20 st) Tänka på. Uppvärmning Följa John 10 min (max 20 st) Fotbollsträning. Ålder: 8-10 Ange tid här Fotbollsträning Träningsbank Ålder: 8-10 Ange tid här Uppvärmning Tåget 10 min (max 20 st) 1. Led om två och två 2. Starta tåget som ett ånglok långsamma steg som ökar till joggning, gör ångloksljud 3.

Läs mer

Manual för genomförande av Svenska Basketbollförbundets Teknikmärken. Steg 3 - Bronsbollen

Manual för genomförande av Svenska Basketbollförbundets Teknikmärken. Steg 3 - Bronsbollen Manual för genomförande av Svenska Basketbollförbundets Teknikmärken Steg 3 - Bronsbollen Stopp/Rotering/Pass Syftet med drillen är att fortsatt träna tekniken på stopp, rotering och passar. Nu skall man

Läs mer

Träningsprogram 6-9 år - Utmana, finta och dribbla

Träningsprogram 6-9 år - Utmana, finta och dribbla SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS TRÄNAR- OCH SPELARUTBILDNING Träningsprogram 6-9 år - Utmana, finta och dribbla Anfallsspel - Speluppbyggnad 5 övningar. Nivåer: 1 Övningar i träningspasset: 1 2 3 4 5 Lek - Tusenfotingen

Läs mer

Vilken Spelare Är du?

Vilken Spelare Är du? Vilken Spelare Är du? Målvakt Målvakten har den viktigaste rollen i laget. En målvakt äger allt i sitt målområde och är den som bestämmer, styr och ställer. En målvakt är orädd och har många viktiga beslut

Läs mer

Fotbollsskolan. fintdribbling.indd

Fotbollsskolan. fintdribbling.indd Fotbollsskolan fintdribbling.indd 1 07-06-05 16.16.18 Välkommen till fotbollsskolan! Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst - för att

Läs mer

Instruktion Finta/dribbla

Instruktion Finta/dribbla Instruktion Du kan skilja på att finta och att dribbla Finta gör du före dribblingen Du kan finta utan att dribbla efteråt T.ex. en inläggsfint då du vänder och slår inlägget med andra foten istället Du

Läs mer

Innan nicken. Nickteknik

Innan nicken. Nickteknik Innan nicken Titta upp före du får bollen så du ser alternativen för pass eller avslut Du ser hur och vart du ska nicka och vilken typ av nick du ska använda Vid nick mot mål ser du målvaktens position

Läs mer

Innan skottet. Riktning och höjd

Innan skottet. Riktning och höjd Innan skottet Titta upp innan du får bollen så du ser skottalternativen tidigt Se hur du snabbt och enkelt kan komma till skott Dölj skottet för motståndarna så länge som möjligt Använd skottfinten vid

Läs mer

Åkersberga P05: Röd & Blå

Åkersberga P05: Röd & Blå Åkersberga P05: Röd & Blå Träningsövningar 2015 ÅBK P05: Röd & Blå TRÄNINGSÖVNINGAR 2015 (1) Vändning Vändning och passning. 6-8 spelare. Avstånd mellan A och D ca 30 meter. A passar B, som vänder och

Läs mer

3. Innebandyövningar. I klubbens bibliotek finns det ytterligare material i ämnet. Här följer några förslag på grundläggande övningar:

3. Innebandyövningar. I klubbens bibliotek finns det ytterligare material i ämnet. Här följer några förslag på grundläggande övningar: 3. Innebandyövningar På internet finns ett brett utbud av innebandyövningar att hämta. På www.tibk.nu finns länkar till olika innebandyövningar under menyn Länkar Instruktion/Övningar. I klubbens bibliotek

Läs mer

99 drillar för utmärkt bollbehandling. Nyckelord

99 drillar för utmärkt bollbehandling. Nyckelord 99 drillar för utmärkt bollbehandling SIDA 1 Välj ut 50 övningar, blanda varje gång och utför 3 ggr/vecka. Minimum 25 minuter/gång. Nyckelord Balans Tempoväxling Blicken upp Tålamod Motorik Snabbhet Riktningsförändring

Läs mer

Fotbollsövningar 3 P08 Mariaskolan

Fotbollsövningar 3 P08 Mariaskolan Fotbollsövningar 3 P08 Mariaskolan Bollkontroll (tvåfots teknik) ca 15 minuter. Fria riktningar med passiv press, ca 400 bollnud Yta ca 8 x 8 meter. Mindre yta ger svårare utföranden. Samtliga spelare

Läs mer

Reymersholms IK F03 Träningsupplägg

Reymersholms IK F03 Träningsupplägg Reymersholms IK F03 Träningsupplägg Träningsblock - grund Uppvärmning 15 min Teknikövning 15-20 min Spelövning 20-25 min Matchspel 20-25 min Knäkontroll 5-10 min Teckenförklaring Uppvärmning Syfte 1: att

Läs mer

Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år

Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år Fokusområden: - Driva - Passa - Mottagning - Vändning - Riktningsförändring - Avslut - Väggspel - Spelbarhet, Spelavstånd Spelarens mognad Fysisk utveckling Lugn tillväxtperiod

Läs mer

STATISTIKMANUAL BASKET

STATISTIKMANUAL BASKET STATISTIKMANUAL BASKET Skott Ett skottförsök (FGA, field goal attempt) registreras varje gång en spelare skjuter, kastar eller tippar en boll i spel mot motståndarens korg i ett försök att göra mål, om

Läs mer

Fotbollsövningar UPPVÄRMING:

Fotbollsövningar UPPVÄRMING: UPPVÄRMING: 1. Nummerboll Dela upp barnen i grupper om 4-6 som alla får varsitt nummer. Nummer ett börjar med bollen och skall passa till nummer två, osv. Viktigt med rörelse över stor del av planen, variera

Läs mer

Bulgarian Bag. Här är ett träningsprogram. med hjälp av en bulgarian bag, sätter fart på både muskler, puls och endorfiner.

Bulgarian Bag. Här är ett träningsprogram. med hjälp av en bulgarian bag, sätter fart på både muskler, puls och endorfiner. Bulgarian Bag Här är ett träningsprogram som, med hjälp av en bulgarian bag, sätter fart på både muskler, puls och endorfiner. Bulgarian Bag Så kör du övningarna:» Gör så många repetitioner som möjligt

Läs mer

Svenska fotbollförbundets Tränar- och spelarutbildning

Svenska fotbollförbundets Tränar- och spelarutbildning Svenska fotbollförbundets Tränar- och spelarutbildning Driva mot mål Anfallsspel - Komma till avslut och göra mål 6 övningar. Nivåer: 1 Enklare målvaktträning. träna avslut vid friläge Övningar i träningspasset:

Läs mer

Spelare A och B skjuter på liggande boll varannan gång. Ställer sig sedan sist i respektive led. Målvakten jobbar i sidled.

Spelare A och B skjuter på liggande boll varannan gång. Ställer sig sedan sist i respektive led. Målvakten jobbar i sidled. Spelare A och B skjuter på liggande boll varannan gång. Ställer sig sedan sist i respektive led. Målvakten jobbar i sidled. ŀ Skotten ska komma lagom tätt. Målvakten ska lagom ha hunnit förflyttat sig

Läs mer

Tematräning F00 Skotteknik

Tematräning F00 Skotteknik Tematräning F00 Skotteknik Olika typer av passningar Inledningsvis börjar jag med att presentera lite olika avslut och passningar. Dessa kan alla användas i de olika övningarna som presenteras sedan. Sträva

Läs mer

INNEBANDYSPELAREN ÖVNINGAR

INNEBANDYSPELAREN ÖVNINGAR INNEBANDYSPELAREN ÖVNINGAR innebandyspelaren övningar Huvudmoment 1 Växlingar i viss fart (Bollbehandling) 3 2 Ytterligare moment 1 1 2 3 Förklaring Ställ upp 10 konor och spelare i led med var sin boll

Läs mer

Fotboll för pojkar och flickor 6-7 år

Fotboll för pojkar och flickor 6-7 år Fotboll för pojkar och flickor 6-7 år INNEHÅLLSFÖRTECKNING Att vara ledare och förälder 2 Träningens upplägg 2 Spel på träning (yta 1, 3, 5) 3 Övningar dribbla, driva (yta 2) 5 Övningar skott och målvakt

Läs mer

TRÄNING SOM FUNKAR - KOM IGÅNG I HÖST!

TRÄNING SOM FUNKAR - KOM IGÅNG I HÖST! TRÄNING SOM FUNKAR - KOM IGÅNG I HÖST! För att du skall få träningen att funka när sommaren klingar av och hösten är här har sjukgymnasten Marie Larsson gjort ett program som du lätt kommer igång med.

Läs mer

Stafetter Teknikbanor 1 2 a) 3 e) a)

Stafetter Teknikbanor 1 2 a) 3 e) a) STAFETTER OCH TEKNIKBANOR Stafetter, både med och utan boll, är en spännande och rolig form av träning för barnen. Det finns ingen given mall för hur stafetterna ska gå till, använd fantasin eller låt

Läs mer

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE INNEBANDY

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE INNEBANDY KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE Denna cd-romskiva vänder sig främst till er som är tränare inom barn- och ungdomsidrotten. Vår förhoppning är att ni använder er av materialet i er träning

Läs mer

Övningar P03, v37 och v Tema: - Utmana - övningar/match i högt tempo - målvaktsövningar måndag 12/9

Övningar P03, v37 och v Tema: - Utmana - övningar/match i högt tempo - målvaktsövningar måndag 12/9 Övningar P03, v37 och v38 2011 Tema: - Utmana - övningar/match i högt tempo - målvaktsövningar måndag 12/9 AIK P03, V37-11, måndag och torsdag, uppvärmning, ca 10 min A Övningar: driva boll, passa, ta

Läs mer

Teckenförklaring. Försvarspelare. Anfallsspelare. Spelare med boll. Löpning utan boll. Löpning med boll. Bollens väg. Kon

Teckenförklaring. Försvarspelare. Anfallsspelare. Spelare med boll. Löpning utan boll. Löpning med boll. Bollens väg. Kon F-97 TRÄNINGSPÄRM Teckenförklaring Försvarspelare Anfallsspelare Spelare med boll Löpning utan boll Löpning med boll Bollens väg Kon Tips & råd Gå gärna igenom övningarna teoretiskt med gruppen först..

Läs mer

Nya regler och tolkningar 2018 Större förändringar:

Nya regler och tolkningar 2018 Större förändringar: Större förändringar: Inkast 24-sekundersregeln Tekniska foul Dubbelfoul Dribbling, utrustning, fighting foul Inkast nyheter Q4, sista 2 minuterna Osportslig och diskvalificerande foul Teknisk foul 17.2.7

Läs mer

Spel. 1 mot 1 på en spelplan som omfattar ca 2 m². Endast fingerslag (eller bagger) är tillåtet. Alternativt kan man tillåta tre beröringar "per lag".

Spel. 1 mot 1 på en spelplan som omfattar ca 2 m². Endast fingerslag (eller bagger) är tillåtet. Alternativt kan man tillåta tre beröringar per lag. Spel (! = även lämplig för nybörjare) 1. Spel som tvingar till val av snabba utvägar (minst 8 spelare). Med extra antenner två meter in från sidantennerna d v s man använder 4 antenner. 5 mot 5 (eller

Läs mer

Övningar. Utespelare

Övningar. Utespelare Övningar Utespelare Teckenförklaringar - Anfallande spelare (Våra egna spelare i detta dokument). - Försvarande spelare/motståndare M - Målvakt - Småmål - Koner - Madrass - Skott/Avslut L - Ledare - Rörelse

Läs mer

Tränare Spelare Förflyttad spelare Bollriktning Lobb Frekvensstege Kon. Teckenförklaring

Tränare Spelare Förflyttad spelare Bollriktning Lobb Frekvensstege Kon. Teckenförklaring Tränare Spelare Förflyttad spelare Bollriktning Lobb Frekvensstege Kon Teckenförklaring VOLLEY & SMASH a Stationsövning volley-smash a b Alla i gruppen är i rörelse med detta upplägg. A kastar till b med

Läs mer

Träna din rörlighet. Här är 10 övningar som mjukar upp din kropp, gör dig smidigare och ger en injektion till din övriga träning.

Träna din rörlighet. Här är 10 övningar som mjukar upp din kropp, gör dig smidigare och ger en injektion till din övriga träning. Träna din rörlighet Här är 10 övningar som mjukar upp din kropp, gör dig smidigare och ger en injektion till din övriga träning. Rörlighet Så här gör du övningarna» Gör alla övningarna i tur och ordning.

Läs mer

11 övningar som gör dig mindre stel. Här får du ett program som mjukar upp dina höfter. Och som ger dig större rörelsefrihet.

11 övningar som gör dig mindre stel. Här får du ett program som mjukar upp dina höfter. Och som ger dig större rörelsefrihet. 11 övningar som gör dig mindre stel Här får du ett program som mjukar upp dina höfter. Och som ger dig större rörelsefrihet. 1 1. Steg framåt och korsa» Sätt ner vänster fot snett framför den högra.» Håll

Läs mer

VFF läger år. Träningsinnehåll VFF. Passning och mottagning 1 mot 1 offensivt 1 mot 1 defensivt Avslut EN DEL AV SVENSK FOTBOLL

VFF läger år. Träningsinnehåll VFF. Passning och mottagning 1 mot 1 offensivt 1 mot 1 defensivt Avslut EN DEL AV SVENSK FOTBOLL VFF VÄR MLNDS FOTOLLFÖRUND 98 EN DEL V SVENSK FOTOLL Träningsinnehåll Passning och mottagning mot offensivt mot defensivt vslut # Passning och mottagning -isolerat. ra passnings- och mottagningsteknik

Läs mer

I rondat ska barnen landa på mage

I rondat ska barnen landa på mage MATTA Innan barnen kan börja med något svårare övningar så bör dom kunna stå på händer. Nedan följer några tips på övningar som leder till handstående. För att lära barnen vilken vinkel kroppen ska ha

Läs mer

Träningspass 1 Tid: 1,5 h Passning/ Mottagning

Träningspass 1 Tid: 1,5 h Passning/ Mottagning Övning: Uppvärmning Tid: 10 min Vad: Uppvärmning med boll. Varför: För att värma upp muskler och öka pulsen inför träningen. Hur: Vi ska slå en passning till en lagkamrat som tar emot bollen och samtidigt

Läs mer

TRÄNINGSBOKEN. - E$ grundmaterial för dig som fotbollstränare i BK Örnen

TRÄNINGSBOKEN. - E$ grundmaterial för dig som fotbollstränare i BK Örnen TRÄNINGSBOKEN - E$ grundmaterial för dig som fotbollstränare i BK Örnen Förord De$a material riktar sig

Läs mer

Innehållsförteckning. Handboll i skolan

Innehållsförteckning. Handboll i skolan Lekar med boll Innehållsförteckning 1. BLIXTBOLL... 3 2. BOLLJAKTEN... 3 3. BOLLKULL (MJUKBOLL)... 3 4. BOLLKULL MED PASS... 3 5. BORT MED BOLLARNA... 3 6. BRÄNNBOLL (UTELEK)... 4 7. BRÄNNBOLLSRUGBY...

Läs mer

AIK P03 Träning v Träningsupplägg. Johan Berg

AIK P03 Träning v Träningsupplägg. Johan Berg AIK P03 Träning v.41-43 Träningsupplägg Johan Berg AIK P03, V41, Måndag, Bollbehandling, ca 15 min Övningen Kona upp en kvadrat det ska bli lite trångt Hälften av spelarna har boll, hälften är utan boll

Läs mer

Målvaktsövningar. Sidledsförflyttningar

Målvaktsövningar. Sidledsförflyttningar Målvaktsövningar Något som ofta kan glömmas bort, såväl i innebandy som i andra sporter, är att målvakten måste få köra övningar som är till för att förbättra just dennes spel. Ofta får målvakten bara

Läs mer

Innebandyövningar - Medelsvåra

Innebandyövningar - Medelsvåra Källa: http://www.gubbe.se/innebandy/ovningar.htm Innebandyövningar - Medelsvåra Namn: Dubbeln Nr: 5 Uppvärmning, Skott och Passningar Svårighetsgrad: Blå Syfte med övningen: Att träna på att ta avslut,

Läs mer

Fotbollsskolan. bollekar.indd

Fotbollsskolan. bollekar.indd Fotbollsskolan bollekar.indd 1 07-06-05 16.14.36 Välkommen till fotbollsskolan! Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst - för att lära

Läs mer

MÅLVAKTSTRÄNING BK HÖLLVIKEN P02

MÅLVAKTSTRÄNING BK HÖLLVIKEN P02 MÅLVKTSTRÄNING K HÖLLVIKEN P02 Syfte: tt lära ut grundläggande målvakts teknik för barn och ungdomar. Träningens fokus områden Försvarsinriktning Ställning/Positionering Greppteknik Fallteknik Rörlighet/Sidledsförflyttning

Läs mer

Sidledsförflyttning 1

Sidledsförflyttning 1 MÅLVAKTSÖVNINGAR Innehåll Sidledsförflyttning 1... 2 Sidledsförflyttning 2... 3 Sidledsförflyttning 3... 4 Utkast... 5 Reaktionsövning 1... 6 Reaktionsövning 2... 7 Reaktionsövning 3... 8 Skott och närspel

Läs mer

Övningsbank 2017 Basövningar 7-manna Version 1.0 BÅSTADS GIF. Basövningar 7-manna

Övningsbank 2017 Basövningar 7-manna Version 1.0 BÅSTADS GIF. Basövningar 7-manna Basövningar 7-manna 1 Bollbehandling Övning: 1 Hela truppen uppdelat på 3-4 spelare per grupp, 1-2 bollar/grupp. Bollhållare driver över bollen till andra sidan och gör överlämning. Insida-insida, utsida-utsida,

Läs mer

SPECIELLT FÖR ÅLDERN 7-9 ÅR

SPECIELLT FÖR ÅLDERN 7-9 ÅR 1(15) SPECIELLT FÖR ÅLDERN 7-9 ÅR Barn har ett naturligt behov av lek och rörelse i unga år och följaktligen ska vi lägga fokus på detta. Samtidigt ska vi ju utbilda dem till duktiga fotbollsspelare. Men

Läs mer

Fotbollslekar. Ett kompendium av bra övningar för att leka och lära sig fotboll

Fotbollslekar. Ett kompendium av bra övningar för att leka och lära sig fotboll Fotbollslekar Ett kompendium av bra övningar för att leka och lära sig fotboll Barn har ett naturligt behov av lek och rörelse i unga år men även en begränsad förmåga till att inse vikten av och konsekvenserna

Läs mer

ÖVNING 1b Kategori: Lätt Syfte: Bättre individuell skicklighet 1mot 1, Aggressivitet och tävlingsinstinkt (1, 2) Utmana 1mot 1(Halvplansövning)

ÖVNING 1b Kategori: Lätt Syfte: Bättre individuell skicklighet 1mot 1, Aggressivitet och tävlingsinstinkt (1, 2) Utmana 1mot 1(Halvplansövning) ÖVNING b Syfte: Bättre individuell skicklighet mot, Aggressivitet och tävlingsinstinkt (, ) Utmana mot (Halvplansövning) Para ihop spelarna två och två, en boll per par. Denspelare som har boll försöker

Läs mer

Utbildningsplan. för R åå IF:s ungdomsspelare i åldrarna 5 till 11 år

Utbildningsplan. för R åå IF:s ungdomsspelare i åldrarna 5 till 11 år Utbildningsplan för R åå IF:s ungdomsspelare i åldrarna 5 till 11 år TRÄNARENS ANSVAR Vi vill att ni, våra tränare, är väl förberedda när ni kommer till träningen. Vi förväntar oss att ansvarig tränare

Läs mer