LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING"

Transkript

1 LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING SKEPPTUNA SKOLA & FRITIDSHEM 2014 Diskriminering är när skolan eller annan person på osakliga grunder behandlar en elev sämre än andra elever och missgynnandet har samband med kön, könsidentitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder. Trakasserier är när någon kränker en elevs värdighet och det har samband med kön, könsidentitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder. Det kan handla om att retas, mobba, frysa ut någon, knuffas med mera. (utdrag från do.se) Mobbning kan definieras på en mängd sätt men grundläggande kan sägas att det handlar om ett upprepande aggressivt beteende med ojämn maktbalans mot ett offer som har svårt att försvara sig. En viktig gemensam utgångspunkt är att den som upplever sig mobbad har rätt att bli tagen på allvar. Mobbning är inte engångsföreteelser eller konflikter, utan en systematisk kränkning av en person. Negativt beteende och kränkande behandling måste dock självfallet betraktas som oacceptabelt även vid ett enstaka tillfälle. (utdrag från friends.se) Lagrum som styr vårt likabehandlingsarbete hittar vi bland annat i: Skollagen (2010:800) kap 5 & 6 Diskrimineringslagen (2008:567) 1 samt 3kap Handläggare Skepptuna skola

2 Vår vision Alla människor har samma värde och skall bemötas med respekt. Alla skall känna trygghet. Arbetsprocess I verksamheten pågår ständigt likabehandlingsarbete eftersom detta ska spegla vår värdegrund som ska vara synlig och välkänd för elever, personal och föräldrar. Det är viktigt att alla deltar i både upprättande, utförande och uppföljning av vårt likabehandlingsarbete. Vår process ser ut så här: 1. Kartläggning och nulägesanalys 2. Uppföljning, utvärdering och upprättande av ny plan 3. Kommunikation och förankring 1. Kartläggningen och nulägesanalysen tydliggör hur vi idag ska arbeta med samtliga diskrimineringsgrunder, trakasserier och annan kränkande behandling. Här får vi ett underlag för vad vi måste åtgärda och förbättra framöver. Kartläggningen och analysen genomförs vid läsårets slut och även vid uppstarten för nytt läsår och den involverar våra elever, föräldrar och pedagoger. Vi använder oss av samtal, trygghetsundersökningar, analys av våra rutiners funktion samt organisation. 2. Arbetet med likabehandlingsplanen skall vara en ständigt pågående process i verksamheten. Elevrådet, klassråden, personalmöten och föräldramöten används till att lyfta fram frågor som är kopplade till likabehandlingsarbetet och för att stämma av nuläget. Uppföljningen sker regelbundet i arbetslaget och i elevrådet. Utvärderingen görs under vårens analysarbete samt på höstens uppstartsmöte med föräldrar. Underlaget blir bland annat en trygghetsenkät som eleverna besvarar på våren samt brukarundersökningens resultat. Upprättande av ny plan görs efter att elevrådet hanterat frågan utifrån de analyser som gjorts. Rektor ansvarar för att planen skrivs. 3. När planen är färdigskriven påbörjas ett viktigt förankringsarbete bland elever och personal. Elevrådet är en viktig hjälp i arbetet med att sprida planen och omvandla den så att den blir väl förståelig för alla elever på skolan. Personal ansvarar för att planen får förankring i verksamheten på alla plan och rektor ansvarar för att möjliggöra att arbetet med likabehandlingsplanen och värdegrunden förenklas och att förutsättningarna finns för detta arbete. Föräldrarna informeras och presenteras för planen under vårens föräldramöte samt att planen finns lättillgänglig på skolan. 2 (11)

3 Likabehandlingsplan 2014 Våra mål: - Att skapa en miljö för barn och vuxna som är fri från kränkande behandling och som motverkar diskriminering. - Att varje människa ska visa respekt, omtanke och ansvar för andra människor och sin omgivning. - Att varje barn/elev ska lära sig grundläggande demokratiska värderingar. - Att barn/elever ska känna trygghet på skolan och fritidshemmet - Att varje barn/elev ska känna sig sedd. - Att verksamheten präglas av gemenskap och framtidstro. Utvärdering av likabehandlingsarbetet : I den analys som gjorts på förra årets likabehandlingsarbete så framkommer en både samstämmig och positiv bild. Föräldrarna beskriver en verksamhet med engagerade och närvarande pedagoger där barnen känner hög tillit till de vuxna och där de vuxna ser till barnens behov. En verksamhet där barnen trivs, utvecklas och utvecklar stor empati och moral. Föräldrar har lyft upp som utvecklingsområde att man kan förbättra tillsynen på rasterna ytterligare för att fånga upp att ingen behöver vara ensam eller vid konflikter som uppstår. Några föräldrar lyfter även fram att rutinerna vid mobbing och utsatthet kan förbättras ytterligare. Föräldrarna lyfter även att de tycker att det synd att det finns en sådan brist på mångfald av människor från andra kulturer, religioner och bakgrunder. Eleverna beskriver en verksamhet som överlag är både trygg och trivsam. De beskriver att barnen på enheten känner varandra väl och att man gärna leker med varandra över åldersgränserna. De äldre barnen har ett inarbetat system med kamratstödjare som finns tillhands för de yngre barnen vid lekar och leksaksutlåning på rasterna vilket bidrar till gemenskap. Eleverna beskriver att de är trygga med pedagogerna på skolan och att de känner sig trygga i skolans lokaler och på skolgården. Eleverna upplever att pedagogerna hanterar konflikter och bråk som uppstår snabbt och att det brukar redas ut samma dag, oftast direkt efteråt. Vi har arbetat med värdegrunden extra mycket i de lägre åldrarna efter att det kommit till skolans kännedom att elever känner sig osäkra och rädda för andra elever. Pedagogerna beskriver en verksamhet som är stabil och överlag harmonisk, dock uppstår konflikter mellan barn som en naturlig del av uppväxten. Pedagogerna arbetar nära barnen i en nära pedagogisk relation vilket gör att de ser och hör när barn mår dåligt eller är nedstämda. Det finns en hög toleransnivå på skolan mellan barnen och man uttrycker att på Skepptuna skola får barnen vara sig själva. Här är annorlunda inte så märkligt. Man upplever även att det finns ett ägarskap av rutinerna kring värdegrund och likabehandling bland pedagogerna. 3 (11)

4 Förebygga Handlingar/aktiviteter Tidplan Vem Alla elever känner sig sedda varje dag Dagligen Alla klasslärare Samlingar Dagligen Alla klasslärare Pedagogisk lunch Dagligen All personal Tillgängliga pedagoger och aktiva förebilder Dagligen All personal som tar ansvar för alla elever Rastaktiviteter med tät vuxennärvaro Dagligen All personal Nolltolerans mot våld i skolan Alltid All personal Nolltolerans mot kränkande behandling Alltid All personal som exempel kränkande behandling, gliringar, retning Tät kontakt och återkoppling med Dagligen All personal vårdnadshavare genom mejl, telefon, föräldrabrev, samtal Regelbundet elevråd för stor elevpåverkan i Varannan Rektor verksamheten vecka Kontinuerligt EHT där också nuläget på Varannan Rektor skolan regelbundet följs upp vecka Trygghetsstärkande aktiviteter gemensamma 3-6 ggr/år All personal för alla skolans elever System med de äldre eleverna som Dagligen Elever och kamratstödjare Arbetslagen ges möjlighet till konsultation och rådgivning av kurator, psykolog, skolsköterska och specialpedagog Personalens APT, kompetensdagar och arbetslagsmöten innehåller dialog och diskussion kring värderingar och kulturen på skolan Elevrådet samt föräldragruppen är delaktiga i analysarbetet av likabehandlingsplanen samt är delaktiga i framtagandet av en ny Vid terminsstarter läggs särskilt fokus på skolkultur och förhållningssätt genom övningar, samtal, drama, värderingsövningar och diskussion med eleverna Föräldramöten med workshopinslag för att inhämta föräldrars synpunkter kring frågor om trygghet och studiero Vid behov Kontinuerligt Årligen Kontinuerligt klasslärare Rektor EHT Rektor Arbetslagsledare Rektor Klasslärare 1 ggn/termin Rektor Alla pedagoger 4 (11)

5 Så här arbetar vi för att upptäcka trakasserier och kränkande behandling: Lyssnar på, observerar och samtalar med Dagligen All personal eleverna dagligen Tät kommunikation mellan vårdnadshavare och skola Kamratstödjare bland de äldre barnen Dagligen Alla klasslärare Elisabeth Brukarundersökning kring trygghet 1 ggn/termin Rektor Terminsvisa IUP-samtal 1 ggn/termin Klasslärare Hälsosamtal i F-klass och år 4 Skolsköterska Kartläggning genom DO:s material Huset Hösten Klasslärare Rutiner för akuta situationer Utredning Utredningen syftar till att få reda på mer om kränkningens karaktär för att kunna bedöma om vidare åtgärder. Utredning och bedömning samt åtgärder ska dokumenteras av berörd personal. De pedagoger som deltar i utredning ska ha tolerans för att det kan komma att framgå olika versioner av det inträffade. Stor vikt ligger på att man som vuxen är en god lyssnare som kan förhålla sig neutral. Görs bedömning av att en kränkning har begåtts så är det viktigt att inte blanda ihop denna med en konflikt. Den utsatte Vi tar hänsyn till den utsattes upplevelser av kränkningen. Vuxen som får kännedom om kränkningen ska lyssna på barnet/barnen som tar kontakt. Om det är annat barn än den utsatta som tar kontakt ska den utsatte genast kontaktas. Exempel på frågor: Vad har hänt? Hur ofta? Hur länge? Var? Vilka var inblandade? Hur upplevs det som hänt? Den vuxne ska alltid vara tydlig med att kränkningar aldrig accepteras och att det är fel. Det är viktigt att skapa förtroende och att ge tröst. Lärare/annan personal Vuxna på skolan som fått kännedom om kränkning ska ta kontakt med ansvarig klasslärare eller annan i arbetslaget som känner barnet. Pedagogen startar genast en utredning om vad som inträffat och gör bedömning om fallet är omfattande. Vid den bedömningen ska rektor kontaktas och åtgärdstrappan följas. I annat fall följs åtgärdstrappan. 5 (11)

6 Kränkningar elev-elev 1. Klasslärare eller annan pedagog på skolan gör utredning. Samtal genomförs med berörda elever och dessa informeras om att skolan inte accepterar kränkande behandling eller trakasserier och att dessa skall upphöra omedelbart. Information till berörda vårdnadshavare. 2. Om kränkningarna fortgår genomförs nya samtal med berörda elever samt deras vårdnadshavare. Information till EHT samt alla skolans arbetslag. Incidentrapport skrivs och lämnas till rektor för vidare rapport till huvudman. 3. Föräldrar till berörda elever kallas till skolan av ansvarig pedagog för samtal, med eller utan sina barn. I samarbete med föräldrarna diskuteras olika åtgärder för att kränkningarna ska upphöra. Allt dokumenteras. 4. Vid återupprepande kränkande behandling har skolan möjlighet att vidta ytterligare åtgärder enligt Skollagen kapitel 5. Kränkning vuxen-elev Om det framkommer att en elev känner sig kränkt eller trakasserad av en vuxen skall denne informera rektor. 1. Rektor eller annan utsedd person gör utredning. Båda parter skall få möjlighet till samtal. Det kan ske enskilt, tillsammans med förälder, klasslärare eller annan utsedd enligt önskemål och ärendets art. 2. Eventuella åtgärder vidtas av rektor. Incidentrapport skrivs av rektor eller annan utsedd person för vidare rapport till huvudman. 3. Uppföljning av händelsen/ärendet görs vid behov. 4. Dokumentation görs under hela ärendet liksom kontakt med elevens vårdnadshavare och facklig representant vid anställds önskemål. Kränkning elev-vuxen Om det framkommer att en vuxen känner sig kränkt eller trakasserad av en elev skall denne informera rektor. 1. Rektor eller annan utsedd person gör utredning. Båda parter skall få möjlighet till samtal. Det kan ske enskilt, tillsammans med förälder, klasslärare eller annan utsedd enligt önskemål och ärendets art. 2. Eventuella åtgärder vidtas av rektor. Incidentrapport skrivs av rektor eller annan utsedd person för vidare rapport till huvudman. 3. Uppföljning av händelsen/ärendet görs vid behov. 4. Dokumentation görs under hela ärendet liksom kontakt med elevens vårdnadshavare och facklig representant vid anställds önskemål. 6 (11)

7 Åtgärdstrappa I åtgärdstrappan finns de steg vi använder oss av vid händelser av konflikter, mobbing, trakasserier och kränkande behandling. Observera att den ansvariga pedagogen gör bedömning av hur långt på trappan man går vid varje enskilt fall. 1. Direkt tillsägelse av den vuxne som ser händelsen. Därefter enskilt samtal mellan berörd personal/eventuellt mentor samt elev. 2. Telefonsamtal till berörda vårdnadshavare. 3. Berörd personal dokumenterar händelsen, kopia till mentor. 4. Berörd personal informerar rektor och EHT-team. 5. Förälder och elev bjuds till skolan för samtal med klasslärare/annan pedagog. 6. Berörda elever har samtal med specialpedagogiskt ansvarig, rektor eller annan lämplig skolresurs med fokus på lösning och positiva framsteg. 7. Samtal mellan elev, förälder, berörd personal och rektor. Elevhälsokonferens. 8. Anmälan om kränkande behandling görs till huvudman. 9. Skolan gör en anmälan till socialtjänst/polis vid allvarligare händelse. 10. Rektor fattar beslut om ytterligare åtgärder enligt Skollagen kap. 5. Likabehandlingsplanen omfattar alla som arbetar på skolan och fritids och är en del av det demokratiska uppdraget. Det demokratiska uppdraget utgör själva grunden för all vår verksamhet. Alla som arbetar på Skepptuna skola har ett ansvar att planen följs. Rektor har yttersta ansvaret. Arbetsmiljöverket Vid händelse som inneburit allvarlig fara för liv och hälsa eller som orsakats genom våld eller hot om våld underrättas Arbetsmiljöverket. Tel: eller Anmälan sociala myndigheter Vid misstanke om att ett barn far illa eller på annat sätt behöver stöd, hjälp eller skydd skall anmälan göras till sociala myndigheten. I de fall kränkande behandling kan ses som brottslig skall en polisanmälan göras. En anmälan till socialtjänsten kan all personal göra, men i de fall rektor inte står för anmälan skall rektor underrättas om anmälan snarast. 7 (11)

8 Anmälan till huvudman Anmälan om utsatthet i samband med kränkande behandling görs på särskild blankett till Sigtuna kommuns Elevombud. (Skollagen 6 kap 10) 8 (11)

9 Likabehandlingsplan/ plan mot kränkande behandling 9 (11)

10

11 objstartpoi nt_02objs tartpoint_02 Likabehandlingsplan/ plan mot kränkande behandling 11 (11)

Nävertorp grundsärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Nävertorp grundsärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Nävertorp grundsärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Nävertorp grundsärskola och fritidshem Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Norskolan Näsbyparksskolan Näsbyviksskolan Slottsparksskolan

Norskolan Näsbyparksskolan Näsbyviksskolan Slottsparksskolan Norskolan Näsbyparksskolan Näsbyviksskolan Slottsparksskolan Innehåll INLEDNING... 3 REGELVERK, LAGAR och BEGREPP... 3 Tre viktiga begrepp... 3 Kränkningar... 3 Diskriminering... 3 Mobbing... 4 RUTINER

Läs mer

Förskolan Bergmansgården

Förskolan Bergmansgården Förskolans plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2013/2014 Förskolan Bergmansgården INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3.

Läs mer

Sofiaskolan

Sofiaskolan Sofiaskolan Roine Peimer Direktvalsnr: 021-39 13 85 Mail: roine.peimer@vasteras.se Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. Sofiaskolan 2016-2017 För att främja likabehandling och förebygga

Läs mer

Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola årskurs 4-9 samt fritidshem 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Plan mot kränkande behandling

Plan mot kränkande behandling Plan mot kränkande behandling Vedevågs skola Förskoleklass, grundskola och fritidshem 2018 Inledning Skolan har ansvar för att arbeta med aktiva åtgärder för att motverka diskriminering och på annat sätt

Läs mer

Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019

Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Planen gäller från 2018-08-31 till 2019-08-31 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3. Definitioner 4. Delaktighet

Läs mer

Målsättning, vision och kärnvärden

Målsättning, vision och kärnvärden Målsättning, vision och kärnvärden På Skanör Falsterbo Montessoriskola är visionen att utbilda morgondagens världsmedborgare. All personal på skolan arbetar aktivt för att förhindra varje form av diskriminering

Läs mer

Likabehandlingsplan Nyköpings högstadium

Likabehandlingsplan Nyköpings högstadium Likabehandlingsplan Nyköpings högstadium 1. Varför finns likabehandlingsplanen? Enligt skollagen ska alla skolor ha en plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Denna plan kallas

Läs mer

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola årskurs 4-9 Ansvarig för planen Johan Wingren - Rektor Vår vision Dackeskolans

Läs mer

Förskolan Bergmansgården

Förskolan Bergmansgården Förskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014/2015 Förskolan Bergmansgården Töreboda 14-05-21 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3. Definition 4. Delaktighet 5. Ansvarsfördelning

Läs mer

Förskolan Näckrosens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019

Förskolan Näckrosens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 1 Förskolan Näckrosens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Planen gäller från 2018-08-31 till 2019-08-31 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3. Definitioner 4. Delaktighet

Läs mer

Rossö skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rossö skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Rossö skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass - åk 6 samt fritidshemmet Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass och Grundskola upp till årskurs 6 Läsår: 2014/2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Skolledningens ställningstagande

Skolledningens ställningstagande Likabehandlingsplan Gothem förskola 2013/2014 Skolledningens ställningstagande Denna likabehandlingsplan bygger på skollagen och diskrimineringslagen. Lagarna förtydligar förskolans ansvar att arbeta mot

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016 Gustaviskolans förskoleklass, skola 1 5 och fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016 Gustaviskolans förskoleklass, skola 1 5 och fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016 Gustaviskolans förskoleklass, skola 1 5 och fritidshem Innehåll Inledning... 3 Definitioner... 3 Vår vision... 4 Långsiktiga mål för det främjande

Läs mer

Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola åk F-6 samt fritidshem Läsår 2015/2016 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling; Likabehandlingsplan för Solberga förskoleenhet.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling; Likabehandlingsplan för Solberga förskoleenhet. Plan mot diskriminering och kränkande behandling; Likabehandlingsplan för Solberga förskoleenhet. Bräcke Hede Boken 2018-2019 Trygghet Respekt Ansvar Ingen form av diskriminering, trakasserier eller kränkande

Läs mer

Olympiaskolan LIKABEHANDLINGSPLAN

Olympiaskolan LIKABEHANDLINGSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN Olympiaskolan Plan för att främja lika rättigheter och möjligheter samt förebygga och åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Gäller januari 2018 till september

Läs mer

Likabehandlingsplan Fritidshemmet Jupiter

Likabehandlingsplan Fritidshemmet Jupiter Likabehandlingsplan Fritidshemmet Jupiter Läsåret 2015/2016 2(5) 3(5) Vision och mål På vår skola ska ingen elev bli utsatt för diskriminering, trakasserier eller annan form av kränkande behandling. All

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING. Läsåret 16/17

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING. Läsåret 16/17 Malmö Stad Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen Valdemarsro Gymnasium LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 16/17 Innehållsförteckning 1. Inledning sid 3

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för grundskola F-9 samt fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för grundskola F-9 samt fritidshem Handläggare Datum Eva Andersson 2018-11-07 Vasaskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling för grundskola F-9 samt fritidshem Vision På vår skola arbetar vi för att elever och personal ska

Läs mer

Norra skolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Norra skolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Norra skolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen F-6 samt förberedelseklass och fritidshem Ansvariga för planen Rektor Marianne Henrikson

Läs mer

Mycklingskolans Likabehandlingsplan

Mycklingskolans Likabehandlingsplan Mycklingskolans Likabehandlingsplan 2014 2015 Inledning Verksamhetsformerna som omfattas av likabehandlingsplanen är: grundskola, förskoleklass och fritidshem Ansvariga för likabehandlingsplanen: Rektor

Läs mer

Ahla skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ahla skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Ahla skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen F-3, Fritids Läsår 2014-2015 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen F-3, Fritids

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Fritidshemmet Jupiter

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Fritidshemmet Jupiter Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Fritidshemmet Jupiter Läsåret 2016/2017 2(5) 3(5) Vision och mål På vår skola ska ingen elev bli utsatt för diskriminering, trakasserier eller

Läs mer

Långängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola, förskoleklass och fritidshem

Långängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola, förskoleklass och fritidshem Långängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola, förskoleklass och fritidshem Läsår: 2017/2018 1.Grunduppgifter 1.1 Verksamhetsformer som

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Smedjans förskola Upprättad 2014-01-01 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

2. Vision Årsunda förskola ska vara fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

2. Vision Årsunda förskola ska vara fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. LIKABEHANDLINGSPLAN ÅRSUNDA FÖRSKOLA 20130101-20131231 Syftet med planen är att främja barns lika rättigheter oavsett kön, könsöverskridande identitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller

Läs mer

Centralskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Centralskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Centralskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Årskurs 4-9 Läsår: 15/16 Innehåll Grunduppgifter... 3 Utvärdering... 4 Främjande insatser... 5 Kartläggning...

Läs mer

Förskolan Bergmansgården Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017/2018

Förskolan Bergmansgården Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017/2018 1 Förskolan Bergmansgården Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017/2018 Planen gäller från 2017-07-01 till 2018-08-31 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3. Definitioner 4.

Läs mer

Nygårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Nygårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Nygårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola åk 1-3, fritidshem Läsår 2015/2016 1/10 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan

Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan en årlig plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling. Gäller för Södra Utmarkens Grundskola Förskoleklass Fritidshem 171001-180930

Läs mer

Trygghetsplan för Förskola och pedagogisk omsorg i Linghem Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Fastställd av Förskolechef

Trygghetsplan för Förskola och pedagogisk omsorg i Linghem Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Fastställd av Förskolechef Trygghetsplan 2016-06-09 för Förskola och pedagogisk omsorg i Plan mot diskriminering och kränkande behandling Giltighetstid för denna plan: 2016-06-01 2017-12-31 Fastställd av Förskolechef Kristina Hellman

Läs mer

Ekebackens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ekebackens plan mot diskriminering och kränkande behandling Ekebackens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen

Läs mer

Kärda skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Kärda skola och fritidshem

Kärda skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Kärda skola och fritidshem Kärda skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Kärda skola och fritidshem Läsår: 2016 2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Likabehandlingsplan och årlig plan förskolan Sjöstugan

Likabehandlingsplan och årlig plan förskolan Sjöstugan Januari 2014 Likabehandlingsplan och årlig plan förskolan Sjöstugan ht 2013/vt 2014 Vår vision: På Sjöstugan ska alla barn och vuxna trivas och känna sig trygga, få vara engagerad och bemötas med respekt.

Läs mer

Skolledningens ställningstagande

Skolledningens ställningstagande Likabehandlingsplan Ankan 2013/2014 Skolledningens ställningstagande Denna likabehandlingsplan bygger på skollagen och diskrimineringslagen. Lagarna förtydligar förskolans ansvar att arbeta mot all form

Läs mer

Skogstorps förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Skogstorps förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Skogstorps förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Förskolan Pratbubblans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017

Förskolan Pratbubblans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Förskolan Pratbubblans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Likabehandlingsarbete handlar om att skapa en förskola fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Läs mer

Granbergs Fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Granbergs Fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Granbergs Fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Fritidshem Läsår: 2015/16 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Fritidshem

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola 2017-2018 Beredskapsplan för att främja alla elevers rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,

Läs mer

Sedan 1 januari 2009 regleras likabehandlingsarbetet i skolan i två lagar Diskrimineringslagen (2008:567) Skollagen (2010:800)

Sedan 1 januari 2009 regleras likabehandlingsarbetet i skolan i två lagar Diskrimineringslagen (2008:567) Skollagen (2010:800) Möten mellan människor med olika bakgrund och med olika erfarenheter ger upphov till en mångfald av tankar och idéer. Detta samspel mellan människor är berikande och utvecklande och därför är likabehandling

Läs mer

Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering

Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, Grundskola årskurs 1-6 och skolbarnomsorg Läsår: 2018 2019 Innehållsförteckning

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Foto: istockphoto / pintogame Julita skola - läsåret 2015/2016 Julita skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Stenhammarskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling och likabehandlingsplan

Stenhammarskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling och likabehandlingsplan dec 2016 Stenhammarskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling och likabehandlingsplan Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola 7-9 Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR BERGKVARA SKOLA F-6

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR BERGKVARA SKOLA F-6 Datum 2008-12-05 LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR BERGKVARA SKOLA F-6 Det demokratiska uppdraget skall utgöra grunden för all verksamhet i förskolan, skolan och vuxenutbildningen. All planering, alla aktiviteter

Läs mer

Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling I Sverige finns två lagar som har till syfte att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Morö Backe skola Läsåret 2015/2016. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, Fritidshem, Grundskola

Läs mer

Likabehandlingsplan/ plan för kränkande behandling för Solberga förskoleenhet Bräcke Hede - Boken

Likabehandlingsplan/ plan för kränkande behandling för Solberga förskoleenhet Bräcke Hede - Boken 2017-2018 Likabehandlingsplan/ plan för kränkande behandling för Solberga förskoleenhet Bräcke Hede - Boken Trygghet Respekt Ansvar Ingen form av diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling

Läs mer

Likabehandlingsplan Förskolan Fastställd av förskolechef Ann-Sofie Landin

Likabehandlingsplan Förskolan Fastställd av förskolechef Ann-Sofie Landin Likabehandlingsplan Förskolan 2017-2018 Fastställd 2018-10-01 av förskolechef Ann-Sofie Landin Inledning All personal på Ängens/Älvens förskola tar helt avstånd från handlingar som indirekt eller direkt

Läs mer

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Läsåret 2016/2017 Fritidshemmet i Jonslund Dokumenttyp Fastställd Plan Av utbildningsnämnden 2016-12-05 62 Detta dokument gäller för Utbildningsförvaltningen

Läs mer

Likabehandlingsplan. Bakgrund. Snösätraskolan. Definition

Likabehandlingsplan. Bakgrund. Snösätraskolan. Definition Snösätraskolan 2012 Likabehandlingsplan Bakgrund Denna likabehandlingsplan utgår från Lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever. 1 Denna lag har till ändamål

Läs mer

Grindstuskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-3 samt fritidsavdelning

Grindstuskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-3 samt fritidsavdelning Grindstuskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-3 samt fritidsavdelning Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Prästholmsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Prästholmsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Prästholmsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, Fritids, Grundskola åk 1 - åk 6 Ansvarig för planen är rektor Vår

Läs mer

Söndrebalgs skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Söndrebalgs skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Söndrebalgs skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola/Skolbarnomsorg Läsår: 2015-2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Likabehandlingsplan för Karusellens/Hallbackens förskolor 2010/2011

Likabehandlingsplan för Karusellens/Hallbackens förskolor 2010/2011 Likabehandlingsplan för Karusellens/Hallbackens förskolor 2010/2011 Diskrimineringslag ( 2008:567 ) Skolan ska vara en trygg miljö för alla barn och elever. Lagen ska därför främja barns och elevers rättigheter

Läs mer

Skärsta friskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Skärsta friskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Skärsta friskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018-2019 -likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. 1. Inledning. Skolan är en mötesplats där alla skall känna

Läs mer

Likabehandlingsplan för Solgläntans förskola okt okt 2015

Likabehandlingsplan för Solgläntans förskola okt okt 2015 Likabehandlingsplan för Solgläntans förskola okt 2014- okt 2015 Varför en likabehandlingsplan? Det finns två lagar som styr en skolas likabehandlingsarbete, skollagen och diskrimineringslagen. Syftet med

Läs mer

Handlingsplan för Likabehandling, mot mobbning och kränkande beteende vid Morups Friskola

Handlingsplan för Likabehandling, mot mobbning och kränkande beteende vid Morups Friskola Uppdaterad 2015-03-10 Handlingsplan för Likabehandling, mot mobbning och kränkande beteende vid Morups Friskola Mål vid Morups Friskola Ingen mobbning, trakasserier eller annan särbehandling på grund av

Läs mer

Plan mot kränkande behandling. Sandbyhovs förskolor

Plan mot kränkande behandling. Sandbyhovs förskolor Plan mot kränkande behandling Sandbyhovs förskolor Läsåret 2010/2011 Likabehandlingsplan Innehåll: 1. Inledning Bakgrund och syfte Hur är planen framtagen Definitioner av diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

Likabehandlingsplan. Bäckaskolan åk 1-6

Likabehandlingsplan. Bäckaskolan åk 1-6 ! Likabehandlingsplan Bäckaskolan åk 1-6 Lag (2008:567) Om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever. 1 Denna lag har till ändamål att främja barns och elevers lika rättigheter

Läs mer

Förskolan Regnbågens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Regnbågens plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Regnbågens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2015/16 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Trödje skola 2015-11-30 Ny plan upprättas 2016-11-30 1 Innehåll Inledning... 3 Vision... 3 Definitioner... 3 Sammanfattning... 4 Medverkan av barn

Läs mer

Plan mot kränkande behandling för Klippans förskola 2016/17

Plan mot kränkande behandling för Klippans förskola 2016/17 Plan mot kränkande behandling för Klippans förskola 2016/17 Inledning Varje år ska förskolan upprätta två planer för likabehandlingsarbetet, en likabehandlingsplan (enligt 3 kap.16 diskrimineringslagen)

Läs mer

Förskolan Kornknarrens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017

Förskolan Kornknarrens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Förskolan Kornknarrens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Planen gäller från 2016-07-01 till 2017-08-31 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3. Definitioner 4. Delaktighet

Läs mer

Förskolan Fågelstas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Fågelstas plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Fågelstas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år Läsår 2015-2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Årlig plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling

Årlig plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling Årlig plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling 2018-2019 Junibackens förskola och fritidshem 2018-2019 ALLA MÄNNISKOR HAR LIKA VÄRDE 1. Vår vision På vår förskola ska inget

Läs mer

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling OVANÅKERS KOMMUN 2016-09-30 Barn- och utbildning Rotebergs skola Chris Sommar Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Vår målsättning: Alla ska trivas i skolan.

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. Bjurtjärns Skola

LIKABEHANDLINGSPLAN. Bjurtjärns Skola LIKABEHANDLINGSPLAN Bjurtjärns Skola 2011-2012 1. Inledning Likabehandlingsplanen handlar om att skapa en skola fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Rätten till likabehandling

Läs mer

Grantäppans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Grantäppans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grantäppans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2017/2018 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Skerrud skolas likabehandlingsplan F-6

Skerrud skolas likabehandlingsplan F-6 2018-10-22 1 (8) Skerrud skolas likabehandlingsplan F-6 Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2018 2019 Barn- och utbildningsförvaltningen Postadress Besöksadress Telefon E-post

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE HANDLINGAR

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE HANDLINGAR SID 1 (12) 2012-10-29 2018-03-21 FÖRSKOLAN GÖKBOET 2018 LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE HANDLINGAR Förskolan Gökboet Göksholmsbacken 45 SID 2 (12) Inledning Likabehandlingsarbetet handlar om

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Gäller från Bäsna skola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Gäller från Bäsna skola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller från 2018-10-01 2019-09-30 Bäsna skola 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Skolans vision samt delaktighet:... 3 Utvärdering och analys av föregående års plan:...

Läs mer

Likabehandlingsplan för Grundsärskolan

Likabehandlingsplan för Grundsärskolan Likabehandlingsplan för Grundsärskolan Odelsbergsskolan och Strömstiernaskolan Plan för främjande av likabehandling och förebyggande av diskriminering och kränkande behandling Upprättad 2014-08-12 Reviderad

Läs mer

Pedagogisk omsorg i Jörlandas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Pedagogisk omsorg i Jörlandas plan mot diskriminering och kränkande behandling Pedagogisk omsorg i Jörlandas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Pedagogisk omsorg, Jörlanda 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Skola: Zederslundsskolan Läsåret: 2018/2019

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Skola: Zederslundsskolan Läsåret: 2018/2019 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Skola: Zederslundsskolan Läsåret: 2018/2019 1 Syfte Skolan tar avstånd från alla former av diskriminering och kränkande behandling. Syftet med skolans arbete

Läs mer

Vällsjöskolan. Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling.

Vällsjöskolan. Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Vällsjöskolan Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2017-2018 samt augusti-oktober 2018 Vällsjöskolans organisation läsåret 2017/2018 På Vällsjöskolan arbetar vi i arbetslag

Läs mer

1. Bakgrund 2. Syfte 3. Definitioner

1. Bakgrund 2. Syfte 3. Definitioner Likabehandlingsplan Vrena Friskola 2013-2014 1. Bakgrund Alla barn och elever ska kunna känna sig trygga och bemötas och behandlas med respekt för sin personlighet. Det åligger de vuxna i skolan att motverka

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och f ör likabehandling

Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och f ör likabehandling BÅSTADS KOMMUN Västra Karups skola, förskoleklass och fritidshem. Beslutad 2013-11-27 Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och f ör likabehandling Läsåret 2013-2014 Västra Karups Skola,

Läs mer

Trygghetsplan 2017/2018. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Fåraherdens förskola

Trygghetsplan 2017/2018. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Fåraherdens förskola Trygghetsplan Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2017/2018 Fåraherdens förskola Örebro kommun Förvaltningen förskola och skola Förskolorna i skolområdet Ängen orebro.se Inledning Verksamheten

Läs mer

Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: skolenhet 1 (F-1 åk 2, fritidshemmet grundsärskolan) och skolenhet 2 (åk 3, fritidshemmet,

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för förskolan Syrenen

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för förskolan Syrenen Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för förskolan Syrenen 2017-2018 Beredskapsplan för att främja alla barns rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO FÖRSKOLA 2018/2019

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO FÖRSKOLA 2018/2019 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO FÖRSKOLA 2018/2019 Alla barn har rätt att lära och utvecklas i en trygg miljö och bemötas med respekt. Förskolan, skolan, fritidshem och annan verksamhet

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Stigtomta förskolor 2015/2016 Innehållsförteckning 1. Grunduppgifter 2. Syfte 3. Bakgrund 4. Centrala begrepp 5. Förskolans vision 6. Delaktighet 7.

Läs mer

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Vargön 2014-10-27 Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan 2014/ 2015 Näckrosvägens förskola Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns

Läs mer

Älgarås skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Älgarås skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Älgarås skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-6 Läsår: 2018/19 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Österstad skola och fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Österstad skola och fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Österstad skola och fritidshem 2017-2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass årskurs 1-4 och fritidshem Ansvariga för

Läs mer

1 av 7 2015-02-13 08:33. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola. Läsår vt15/ht15

1 av 7 2015-02-13 08:33. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola. Läsår vt15/ht15 1 av 7 2015-02-13 08:33 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår vt15/ht15 2 av 7 2015-02-13 08:33 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för planen Samtliga

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Kompassen Utdrag ur LPfö-98 (reviderad 2010) Förskolans värdegrund och uppdrag Förskolan ska ta till vara och utveckla barnens förmåga till ansvarskänsla

Läs mer

Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola.

Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola. Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola. Handlingsplanen gäller för barn och personal vid Sätuna förskola. Planen

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER TÄPPANS FÖRSKOLA 2017

HANDLINGSPLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER TÄPPANS FÖRSKOLA 2017 HANDLINGSPLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER TÄPPANS FÖRSKOLA 2017 REGELVERK Diskriminering & trakasserier lyder under Diskrimineringslagen (2008:567) Kränkande behandling lyder under Skollagen kap. 14a I Läroplan

Läs mer

Järbo/Jäderfors RO Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Jäderfors skola

Järbo/Jäderfors RO Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Jäderfors skola Järbo/Jäderfors RO 170815 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Jäderfors skola 2017-2018. Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola, Förskoleklass och Fritidshem Ansvarig för planen

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Björke Skola Ny plan upprättas 2019-11-30 1 Innehåll Inledning... 3 Vision... 3 Definitioner... 3 Sammanfattning... 4 Medverkan av barn och elever...

Läs mer

Förskolans Sverigefinska skolan i Stockholm plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolans Sverigefinska skolan i Stockholm plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolans Sverigefinska skolan i Stockholm plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvariga för planen Heli Lindström,

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Idkerbergets skola

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Idkerbergets skola Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Idkerbergets skola 2017-2018 1(11) Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Idkerbergets skola

Läs mer

Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Nordalsskolan

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Nordalsskolan PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Nordalsskolan 2018/2019 1 1 2 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING NORDALSSKOLAN 2018 Alla barn och elever har rätt att lära och utvecklas i

Läs mer

Rikstens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-9 Läsår: 2016/2017

Rikstens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-9 Läsår: 2016/2017 Rikstens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-9 Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

Årliga planer gällande Kränkande behandling och diskriminering Förskola/Lofsdalens skola. Likabehandlingsplan. Hästhagens Förskola

Årliga planer gällande Kränkande behandling och diskriminering Förskola/Lofsdalens skola. Likabehandlingsplan. Hästhagens Förskola Årliga planer gällande Kränkande behandling och diskriminering Förskola/Lofsdalens skola Likabehandlingsplan Hästhagens Förskola Östra skoldistriktet År 2009 2011/12 Barn, Utbildning och Fritid Barn, 2011

Läs mer