Kallelse och föredragningslista

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kallelse och föredragningslista"

Transkript

1 KALLELSE 1 (12) Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Ann-Louise Molin Östling Sammanträdesdatum Torsdag 26 oktober 2017 Plats och tid KS-salen (Stadshuset rum A287), 13:00 Ledamöter Ersättare Ordförande Ann-Louise Molin Östling (S) 1:e vice ordförande Anna Thunell (MP) 2:e vice ordförande Jesper Brandberg (L) Jan Andersson (S) Dorothy Bergkvist (C) Juhani Nikula (KD) Viktoria Högström Unell (M) Stefan Oszák Bengtsson (M) Patric Sjölund (SD) Nesrin Deriki Önen (S) Åse Olofsson (S) Marie Sundström (MP) Gunilla Kuul Jonsson (KD) Issa Hysén Bihi (M) Lennart Åhl (M) Tobias Revenäs (L) Janeth Persson (SD) Kerstin Ånevall Lind (V)

2 (12) 1 Protokollsjustering utser 1. Juhani Nikula (KD) eller 2. Viktoria Högström Unell (M) att tillsammans med ordförande justera dagens protokoll. 2 Anmälan av extra ärenden 3 Fastställande av föredragningslista beslutar att ärende 1-14 är offentliga och behandlas på den öppna delen av sammanträdet. ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND max 15 minuter 4 Anmälan av handlingar tar del av följande dokument och lägger dem till handlingarna: Postlista ( till ) Domar inkomna till förvaltningen sedan förra nämndsammanträdet Övrig information 5 Anmälan av delegationsbeslut tar del av följande beslut som fattats med stöd av nämndens delegationsordning och lägger dem till handlingarna. Arbetsutskottets beslut enligt protokoll från 27, 29 september samt 10, 6, 11, 12, 16, 18 oktober Tjänstemannabeslut inom individ- och familjenämndens ansvarsområde under september månad.

3 (12) 6 Anmälan av beslut fattade av ordförande tar del av beslut som fattats av ordförande med stöd av följande lagstiftning och lägger dem till handlingarna. LVU (Lag (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga) LVM (Lag (1988:870) om vård av missbrukare i vissa fall) Beslut som fattats av ordförande i brådskande ärenden med stöd av Kommunallagen 6 kap Information - Månadsstatistik tar del av statistik gällande bostäder och lägger dem till handlingarna. På grund av sjukdom så är den vanliga månadsstatistiken för september väldigt försenad. Eventuellt uteblir den helt och delges istället nämnden i november. 8 Dnr IFN 2016/ Sociala insatsgrupper Individ och familjenämnden godkänner delrapporten. Sociala insatsgrupper är en strukturerad samverkansform på lokal nivå med socialtjänst, polis, skola, fritid och andra viktiga aktörer i ungas nätverk som samarbetar och använder sin samlade kompetens fokuserat och uthålligt i arbetet för att stödja den unge att upphöra med kriminalitet. Målet är att genom tidiga, tydliga och samordnade insatser minska risken att unga väljer en kriminell livsstil. Kommunstyrelsen har i uppdrag av fullmäktige att utveckla arbetet med social hållbarhet. I maj 2016 beslutades om stadsdelsutveckling av Bäckby. En av åtgärderna har varit att uppdra åt Individ och familjenämnden att leda och planera införandet arbetssättet Sociala insatsgrupper. Arbetet utgick initialt med utgångspunkt från Bäckby men omfattade senare även andra stadsdelar. En gemensam avsiktsförklaring med polisen om att starta upp och bedriva arbete med sociala insatsgrupper gjordes i juni Arbetet med att starta upp och inför arbetssättet Sociala insatsgrupper sker i projektform under perioden augusti december 2017 och övergår i ordinarie verksamhet från 1 januari 2018.

4 (12) 9 Dnr IFN 2017/ Bäckbygruppen Individ och familjenämnden godkänner rapporten. De fältarbetande socialsekreterarna har tillsammans med personer boende och uppväxta på Bäckby initierat ett projekt för långsiktig förändring. Individ- och familjenämnden godkände projektet och avsatte kr för ändamålet i juni I en rapport redogörs för Bäckbygruppens arbete under sommaren Dnr IFN 2017/ Kontaktcenter för utsatta EU-medborgare godkänner förslaget och ger direktören för Sociala nämndernas förvaltning i uppdrag att upprätta en överenskommelse om Idéburet offentligt partnerskap (IOP) med civilsamhällets organisationer. I januari 2016 antog Kommunstyrelsen strategin för kommunala insatser som rör utsatta EU-medborgare. I anslutning till det fick Individ och familjenämnden i uppdrag att starta en mötesplats/kontaktcenter i samverkan med civilsamhället. Verksamheten ska bedrivas under årets kalla månader. Syftet med centret är att stödja ekonomiskt och socialt utsatta EU-medborgare som tillfälligt vistas i Västerås. Vid centret ska finnas möjlighet att sköta hygien och tvätta samt få råd, vägledning och stöd. Verksamhet enligt denna inriktning har bedrivits under perioderna januari-mars 2016 samt november 2016-mars En planering för vintern 2017/2018 finns. Förvaltningens förslag är att även kommande vinter upprätta ett kontaktcenter under perioden november 2017-mars Verksamheten föreslås ha öppet som tidigare vinter, mellan kl på vardagar och vara belägen i samma lokal som tidigare, i gästhamnen. Inför vintern 2017/2018 föreslås en bemanning som motsvarar förra vinterns, 0,75 tjänst samordnare. Vidare föreslås att uppdraget för mottagningen vid Individ och familj förändras på så sätt att de inte bemannar centret. I stället finns en eller ett par utsedda kontaktpersoner vid mottagningen som stödcentret kan ta kontakt med vid behov. Västerås stadsmission och Svenska kyrkan ansvarar tillsammans för att planera och samordna verksamheten i centret. Det är mycket svårt att bedöma antalet besökare. Erfarenheten av de två tidigare vintrarna visar att besöksantalet varierar från dag till dag och också från år till år. Idéburet offentligt partnerskap bedöms vara en lämplig samverkansform mellan nämnden och civilsamhället. Nämndens åtagande ligger inom ramen för de medel som kommunstyrelsen avsatt i strategin för kommunala insatser som rör utsatta EU-medborgare.

5 (12) 11 Dnr IFN 2017/ Extra akutplatser Eken under perioden 1 november 2017 till 31 mars 2018 beslutar att inrätta fem extra akutplatser på Eken från 1november 2017 till 31 mars 2018 samt ger förvaltningen i uppdrag att se över hur härbergesplatserna fördelas inför kommande vintrar. antog den 28 april 2016 Handlingsplan mot hemlöshet där ett åtagande är att antalet akutplatser ska möta behoven. Vid behov ska extra platser kunna inrättas för personer som söker akut boende på härbärge för natten. fattade därför den 26 oktober 2016 beslut om att inrätta 5 extra akutplatser i den befintliga härbergesverksamheten på Eken, således 20 akutplatser i stället för 15 under den kalla perioden. Under denna period, november mars 2017, nyttjades dessa extraplatser vid totalt tre tillfällen, samtliga gånger med en person. Ersättningen per månad till den nya utföraren har uppgått till kronor för dessa extraplatser under perioden januari-mars Beläggningen på ordinarie platser har varit god. Utföraren har accepterat att etablera extra akutplatser 1 november- 31 mars till en kostnad av kronor per månad. Total kostnad kronor. 12 Dnr IFN 2017/ Riktlinje för placering av asylsökande ensamkommande som fyller 18 år beslutar att godkänna förvaltningens förslag på riktlinjer för placering av asylsökande ensamkommande som fyller 18 år. i Västerås Stad har beslutat att använda de extra medel som tilldelats från statliga medel till att ge asylsökande unga som fyller 18 år 2017 möjligheten att bo kvar i den kommun de är placerade i vid 18-årsdagen. Målgruppen är ensamkommande barn som har påbörjat vård enligt socialtjänstlagen innan de fyllde 18 år. Ansökan om fortsatt vård alternativt andra insatser ska då utredas och bedömas i varje enskilt fall. En förutsättning för att insatser ska beviljas är att den unge studerar, arbetar eller deltar i en sysselsättning som t.ex. praktik som kan antas leda till arbete. Bedömning av behov av vård enligt LVU eller LVU-liknande förhållanden görs som tidigare. Utifrån ovanstående har förvaltningen tagit fram riktlinjer för handläggning och bedömning av dessa ärenden.

6 (12) 13 Dnr IFN 2017/ Delegationsordning för individ- och familjenämnden godkänner revideringen av delegationsordningen. Individ och familjenämnden i Västerås Stad har beslutat att använda de extra medel som tilldelats från statliga medel till att ge asylsökande unga som fyller 18 år 2017 möjligheten att bo kvar i den kommun de är placerade i vid 18-årsdagen. Målgruppen är ensamkommande barn som har påbörjat vård enligt socialtjänstlagen innan de fyllde 18 år. Ansökan om fortsatt vård alternativt andra insatser ska då utredas och bedömas i varje enskilt fall. En förutsättning för att insatser ska beviljas är att den unge studerar, arbetar eller deltar i en sysselsättning som t.ex. praktik som kan antas leda till arbete. Bedömning av behov av vård enligt LVU eller LVU-liknande förhållanden görs som tidigare. Utifrån ovanstående måste en revidering göras enligt följande tillägg: Beslut: Bifall till bistånd boende för asylsökande unga vuxna som fyllt 18 år som påbörjade vården som ensamkommande barn innan de fyllde 18 år Lagrum: 4 kap 2 SoL Delegat: IFN AU Beslut: Avslag till bistånd boende för asylsökande unga vuxna som fyllt 18 år som påbörjade vården som ensamkommande barn innan de fyllde 18 år Lagrum: 4 kap 1 SoL Delegat: IFN AU 14 Dnr IFN 2017/ Boendeplan inom s verksamhetsområde beslutar att anta "Boendeplan inom Individ- och familjenämndens verksamhetsområde ". Syftet med boendeplanen är att redogöra för nämndens behov av bostäder och olika boendeformer för nämndens målgrupper, samt vara ett underlag för kommande strategiska beslut. Boendeplanen avgränsas till att innefatta bostäder/boenden som tillhandahålls av individ- och familjenämnden. HÄR SULUTAR DEN ÖPPNA DELEN AV SAMMANTRÄDET

7 (12) 15 Dnr IFN 2017/ Upphandling av Adelsö stödboende fastställer upphandlingsdokument för upphandling av Adelsö stödboende. Paragrafen förklaras omedelbart justerad. I enlighet med Handlingsplan för beställning, upphandling, konkurrensutsättning och avtalsuppföljning , framgår upphandling av Adelsö stödboende. Boendet ligger på området Hemdal och har 29 platser jämt fördelade på tre plan. Målgrupp är ensamkommande ungdomar i ålder år. Boendeplatserna ska användas flexibelt för asylsökande ungdomar och ungdomar med permanent uppehållstillstånd. Syftet med boendet är att under trygga förhållanden träna och förbereda den unge för ett självständigt boende och vuxenliv i ett eget boende. Ett eget boende innebär att den unge tar huvudansvar för sina egna hushållssysslor såsom matlagning, tvätt och städning. Förutom eget boende innebär placeringsformen ett individuellt anpassat stöd utifrån den unges behov, t.ex. genom hjälp med ekonomi och att få en struktur i sin vardag. De ska också få stöd med att ordna bostad efter placeringen, studier, arbete eller annan sysselsättning och att ha en meningsfull fritid. Särskild viktigt är att det finns en flexibilitet i stödet utifrån de behov som barnet eller den unge har och en medvetenhet om och beredskap för att behoven kan variera över tid. 16 Dnr IFN 2017/ Delning av Sociala nämndernas förvaltning beslutar att godkänna rapporten gällande delning av Sociala nämndernas förvaltning och överlämnar den till kommunstyrelsen. Den 29 mars 2017 tog Kommunstyrelsen beslut att uppdra till stadsdirektören att i samråd med Sociala nämndernas förvaltning föreslå en delning av förvaltningen i en del för individ- och familjeomsorgen och en del för övrig omsorg. (KS2017/00648) Ett projekt har tillsatts för att formulera ett förslag till ny organisation för individoch familjeomsorgen i Västerås stad. Detta förslag är formulerat i den bifogade Utredningsrapport: Forma en ny förvaltning för individ- och familjeomsorgen i Västerås stad. Förslaget innebär att förvaltningen formas av de delar inom Sociala nämndernas förvaltning och Västerås stad Vård och omsorg vars verksamhet finansieras av av (IFN). Dessutom ska enheten Samhällsorientering och vägledning (SOV) flyttas över ifrån Förvaltningen för stöd, fritid och entreprenad (SFE). Den nya förvaltningen föreslås heta Individ- och familjeförvaltningen (IFF).

8 (12) 17 Dnr IFN 2017/ Reglemente för tillstyrker att kommunfullmäktige utfärdar nytt reglemente för nämnden fr.o.m. 1 jan 2018 under förutsättning att kommunfullmäktige beslutar om inrättandet av den nya Individ- och familjeförvaltningen. Med anledning av att Sociala nämndernas förvaltning ska delas i två förvaltningar så behöver nämndens reglemente revideras. 18 Ny direktör till Individ- och familjeförvaltningen Handlingar skickas ut senare. 19 Dnr IFN 2017/ Sammanfattning årsplan 2018 beslutar godkänna Sammanfattning årsplan Till sammanfattning årsplan bifogas internkontrollplan samt reviderade styrkort avseende medarbetardelen. Enligt beslut i fullmäktige i juni tilldelas individ- och familjenämnden för 2018 en budgetram på 805,5 mkr. I ramen ingår löne- och priskompensation, kompensation för ökade behov samt ett rationaliseringskrav. Inför 2018 är utgångspunkten en budget i balans, varför sammanfattning årsplan redogör för hur nämnden avser att nå en budget i balans med tillhörande åtgärdsplan. 20 Dnr IFN 2017/ Revisionsrapport 2017:2 - Granskning av Målstyrning godkänner yttrandet och överlämnar det till kommunstyrelsen. Paragrafen förklaras omedelbart justerad. EY har på uppdrag av stadens förtroendevalda revisorer genomfört en granskning av målstyrningen, med syfte är att bedöma om kommunstyrelsen och nämnderna har säkerställt att målstyrningen utformas och implementeras på ett sätt som bidrar till måluppfyllelse.

9 (12) EY:s sammanvägda bedömning är att styrelser och nämnder har kommit en bra bit i implementeringen av den nya styrmodellen, men att det finns utvecklingsområden. EY rekommenderar: Utveckla en enhetlig hantering av planerings- och uppföljningsunderlag utifrån beslutat systemstöd. Säkerställ tillräckliga tidsramar för verksamheterna att inkomma med analys och uppföljning av mål. Fortsätt integrera internkontrollperspektivet i planering och uppföljning. Överväg en samlad analys av internkontrollarbetet i årsredovisningen. Tydliggör riktlinjer för bedömningen av måluppfyllelse, både per verksamhet och på övergripande nivå. Sociala nämndernas förvaltning anser att rekommendationerna är bra och tror att det kommer att leda till ökad kvalitet och högre effektivitet i styrningen. 21 Dnr IFN 2017/ Förslag till mål och handlingsplan för det strategiska utvecklingsområdet: Höjd kunskap och kompetens i Västerås gokänner förslaget på kompletteringar och överlämnar dem till kommunstyrelsen. Strategiska utvecklingsområden är en särskild kraftsamling från Västerås stads kommunfullmäktiges sida för att uppnå strategiska mål för stadens utveckling under mandatperioden. Uppdraget ska genomföras genom en samordning av de resurser som finns i den kommunala verksamheten och tillsammans med andra aktörer i staden. Det övergripande målet samt målområden för "Höjd kunskap och kompetens" presenterades i Komplettering till årsplan 2017 på KS samt till Kommunfullmäktige I uppdraget från Kommunstyrelsen har ingått att ytterligare konkretisera, identifiera och ange mål, arbetsformer samt vilka nämnder och eventuella externa parter som involveras i arbetet. Förslag till mål och handlingsplan remitterades den 18 maj till följande nämnder och styrelser: Grundskolenämnden, Utbildnings- och arbetsmarkandsnämnden, Kulturnämnden, Nämnden för idrotts- och friluftsliv, Skultuna kommundelsnämnd samt Västerås Marknad och näringsliv AB Under beredningens gång har det dock konstateratas att även Individ- och familjenämnden har en viktig roll att spela när det gäller insatser inom utvecklingsområdet.

10 (12) Efter samtal med förvaltningschefen förslås därför Förslag till Mål och handlingsplan kompletteras med följande aspekter som rör IFN. 1. Tydliggöra målsättningen gällande elever med godkända betyg i samtliga ämnen från grundskolan, eftersom denna grupp annars riskerar långvarigt utanförskap 2. Synliggöra arbetet med skolsamordnare - en insats som stärker samarbetet mellan skola, socialtjänst och i förekommande fall även hälso- och sjukvård 3. Synliggöra s insatser gällande personer utanför arbetsmarknaden - PIMA, Etableringsresurs och Samordningsteam 4. Synliggöra problematiken med hemspråksundervisning för barn placerade i familjehem 5. Synliggöra s insats gällande Mötesplatser för nyanlända ungdomar 6. Synliggöra att har befintliga åtaganden gällande utvecklingen av lokal överenskommelse med 22 Dnr IFN 2017/ Motion från (V) - Sluta kalla medborgarna för kunder Individ-och familjenämnden antar yttrandet som sitt eget och överlämnar det till kommunstyrelsen. Paragrafen förklaras omedelbart justerad. Kommunstyrelsen har remitterat rubricerad remiss för yttrande till Individ- och familjenämnden. Vänsterpartiet yrkar att Västerås stad upphör med att använda kundbegreppet i styrdokument och i stället använda mer beskrivande uttryck som exempelvis: arbetstagare, hyresgäst, deltagare i daglig verksamhet, mottagare av äldreomsorg, gäst på korttidsboende, mottagare av ekonomiskt bistånd, person med stöd av kontaktperson, besökare på öppna verksamheter, föräldrar till skolbarn, låntagare på bibliotek. Hur personer som erhåller olika former av insatser från kommunen ska benämnas råder det olika uppfattningar om. Ett begrepp som av vissa upplevs som en korrekt benämning kan av andra upplevas som missvisande eller stötande. Socialstyrelsen avråder från ordet kund som samlande begrepp inom socialtjänsten då insatser från socialtjänsten ingår i offentligrättsliga åtaganden medan kund används som beskrivning för en av parterna i en civilrättslig relation inom det privata näringslivet t.ex. när en person köper en vara av någon annan. Socialstyrelsen uttrycker vidare att man som kund har möjlighet att välja mellan olika varor och tjänster, något som alla som får individuellt behovsprövade insatser från socialtjänsten inte har möjlighet att göra. Socialstyrelsen rekommenderar i stället att benämningen brukare används när man behöver ett

11 (12) samlande begrepp för alla som får en individuellt behovsprövad insats oavsett vilken typ av insatser det handlar om. För särskilda grupper eller enstaka individer är det lämpligare att använda andra precisa benämningar, exempelvis klient, mottagare av hemtjänst, person med ledsagarservice. I Västerås ska termen brukare, efter beslut från Västerås kommunfullmäktige i mars 2013, inte användas som benämning för de personer som använder sig av äldreomsorg. I juni 2015 beslutade Kommunfullmäktige i samband med införandet av balanserad styrning med styrkort om att ett av de fyra perspektiven Kund är en samlande benämning för invånare, elever, boenden m.m. Sammantaget kan konstateras att det finns ett behov av en samlande benämning för alla som erhåller olika former av insatser från kommunen även om man på individ- och gruppnivå kan benämna enskilda som mottagare av ekonomiskt bistånd, person med stöd av kontaktperson deltagare i dagverksamhet etc. Kommunfullmäktige i Västerås har som samlande begrepp valt kund i styrmodellen. Om begreppet kund ska upphöra bör det beslutas om en ny samlande benämning i stället. INDIVIDÄRENDEN

12 (12) Ansökan till tingsrätten om särskilt förordnad vårdnadshavare 32 Ansökan till tingsrätten om särskilt förordnad vårdnadshavare 33 Ansökan till tingsrätten om särskilt förordnad vårdnadshavare 34 Ansökan till tingsrätten om särskilt förordnad vårdnadshavare 35 Ansökan till tingsrätten om särskilt förordnad vårdnadshavare 36 Umgängesbegränsning 37 Umgängesbegränsning 38 Dnr IFN 2016/ Beredning - Pilotprojekt - Etableringsresurs 39 Förvaltningsdialog 40 Övriga frågor

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (47) 2017-10-26 Individ- och familjenämnden Sammanträdesprotokoll 261-300 Sammanträdesdatum Torsdag 26 oktober 2017 Plats och tid KS-salen Stadshuset rum A287, kl 13:00-16:50 Tjänstgörande

Läs mer

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND (max 15 minuter)

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND (max 15 minuter) 1 (6) Individ- och familjenämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Ann-Louise Molin Östling Sammanträdesdatum 28 januari 2016 Plats och tid Stadshuset, A 391, kl 13:00 Ledamöter

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (8) 2016-11-16 Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Ann-Louise Molin Östling Sammanträdesdatum Torsdag 24 november 2016 Plats och tid KS-salen (Stadshuset rum A287), 13:00

Läs mer

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND (max 15 minuter)

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND (max 15 minuter) 1 (6) Individ- och familjenämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Ann-Louise Molin Östling Sammanträdesdatum 29 januari 2015 Plats och tid Stadshuset, A 287, kl 14:00 Ledamöter

Läs mer

Motion från (V) - Sluta kalla medborgarna för kunder

Motion från (V) - Sluta kalla medborgarna för kunder TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-09-22 Sida 1 (2) IFN 2017/00363-1.7.1 Sociala nämndernas förvaltning Karin Bodlund Epost: karin.bodlund@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Individ- och familjenämnden Motion

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (8) 2017-10-16 Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Solveig Nilsson Sammanträdesdatum 24 oktober 2017 Plats och tid Stadshuset A287, 13:00 Ledamöter Ersättare Ordförande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1-30

Sammanträdesprotokoll 1-30 1 (9) Sammanträdesprotokoll 1-30 Sammanträdesdatum 28 januari 2016 Plats och tid Stadshuset, A 391, kl 13:00-17:15 Tjänstgörande ledamöter Ordförande Ann-Louise Molin Östling (S) 1:e vice ordförande Anna

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (32) 2017-04-27 Individ- och familjenämnden Sammanträdesprotokoll 106-133 Sammanträdesdatum Torsdag 27 april 2017 Plats och tid Stadshuset A287, kl 13:00-16:50 Tjänstgörande ledamöter

Läs mer

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND (max 15 minuter)

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND (max 15 minuter) 1 (10) Individ- och familjenämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Sammanträdesdatum 26 maj 2016 Ordförande Ann-Louise Molin Östling Plats och tid Ledamöter Ersättare Stadshuset, D 240,

Läs mer

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND (max 15 minuter)

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND (max 15 minuter) 1 (8) Individ- och familjenämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Ann-Louise Molin Östling Sammanträdesdatum 22 oktober 2015 Plats och tid Stadshuset, A 287, kl 14:00 Ledamöter

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (10) 2017-09-20 Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Ann-Louise Molin Östling Sammanträdesdatum Torsdag 28 september 2017 Plats och tid KS-salen Stadshuset rum A287, 13:00

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 1 (12) Sammanträdesprotokoll 98-128 Sammanträdesdatum 23 april 2015 Plats och tid Stadshuset, A 287, kl 14:00-17:15 Tjänstgörande ledamöter Tjänstgörande ersättare Ordförande Ann-Louise Molin Östling (S)

Läs mer

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND (max 15 minuter)

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND (max 15 minuter) KALLELSE 1 (9) 2016-08-24 Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Ann-Louise Molin Östling Sammanträdesdatum 1 september 2016 Plats och tid Stadshuset A287, 13:00 Ledamöter Ersättare

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (9) 2017-11-15 Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Ann-Louise Molin Östling Sammanträdesdatum Torsdag 23 november 2017 Plats och tid KS-salen (Stadshuset rum A287), kl

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (10) 2017-06-13 Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Ann-Louise Molin Östling Sammanträdesdatum Tisdag 20 juni 2017 (OBS tisdag!) Plats och tid KS-salen (Stadshuset rum

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (9) 2016-06-15 Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Ann-Louise Molin Östling Sammanträdesdatum 21 juni 2016 Plats och tid Stadshuset A287, 13:00 Ledamöter Ersättare Ordförande

Läs mer

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND (max 15 minuter)

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND (max 15 minuter) 1 (9) Individ- och familjenämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Ann-Louise Molin Östling Sammanträdesdatum 28 april 2016 Plats och tid Stadshuset, A 287, kl 13:00 Ledamöter

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (24) 2018-05-24 Individ- och familjenämnden Sammanträdesprotokoll 122-142 Sammanträdesdatum Torsdag 24 maj 2018 Plats och tid Stadshuset A287, kl 13:00-17:00 Tjänstgörande ledamöter

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (11) 2017-12-14 Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Ann-Louise Molin Östling Sammanträdesdatum Torsdag 21 december 2017 Plats och tid KS-salen Stadshuset rum A287, kl.

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (10) 2017-03-21 Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Ann-Louise Molin Östling Sammanträdesdatum Torsdag 30 mars 2017 Plats och tid KS-salen (Stadshuset rum A287), 13:00

Läs mer

Kallelse och föredragningslista, utan sekretess

Kallelse och föredragningslista, utan sekretess KALLELSE 1 (8) 2019-03-13 Kallelse och föredragningslista, utan sekretess Enligt uppdrag Ordförande Ann-Louise Molin Östling Sammanträdesdatum Torsdag 21 mars 2019 Plats och tid Stadshuset A287, 13:00

Läs mer

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND (max 15 minuter)

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND (max 15 minuter) 1 (7) Individ- och familjenämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Staffan Jansson Sammanträdesdatum 25 april 2013 Plats och tid Stadshuset, A 287, kl 14:00 Ledamöter Ersättare

Läs mer

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND (max 15 minuter)

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND (max 15 minuter) 1 (10) Individ- och familjenämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Ann-Louise Molin Östling Sammanträdesdatum 24 mars 2016 Plats och tid Stadshuset, A 287, kl 08:30 Ledamöter

Läs mer

Kallelse och föredragningslista utan individärenden

Kallelse och föredragningslista utan individärenden KALLELSE 1 (10) 2016-12-14 Kallelse och föredragningslista utan individärenden Enligt uppdrag Ordförande Ann-Louise Molin Östling Sammanträdesdatum Torsdag 22 december 2016 Plats och tid KS-salen (Stadshuset

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (42) 2017-12-21 Individ- och familjenämnden Sammanträdesprotokoll 327-363 Sammanträdesdatum Torsdag 21 december 2017 Plats och tid KS-salen (Stadshuset rum A287), kl 13:00- Tjänstgörande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (18) 2019-06-27 Individ- och familjenämnden Sammanträdesprotokoll 231-244 Sammanträdesdatum Torsdag 27 juni 2019 Plats och tid Stadshuset D240, kl 13:00-15:00 Tjänstgörande ledamöter

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (13) 2016-10-18 Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Ann-Louise Molin Östling Sammanträdesdatum 27 oktober 2016 Plats och tid KS-salen (Stadshuset rum A287), kl. 13:00 Ledamöter

Läs mer

Kallelse och föredragningslista, utan sekretess

Kallelse och föredragningslista, utan sekretess KALLELSE 1 (10) 2019-05-15 Kallelse och föredragningslista, utan sekretess Enligt uppdrag Ordförande Ann-Louise Molin Östling Sammanträdesdatum Torsdag 23 maj 2019 Plats och tid Ledamöter Ersättare OBS!!!

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (36) 2016-09-29 Individ- och familjenämnden Sammanträdesprotokoll 238-269 Sammanträdesdatum 29 september 2016 Plats och tid Stadshuset rum A287, kl 13:00-16:00 Tjänstgörande ledamöter

Läs mer

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND (max 15 minuter)

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND (max 15 minuter) 1 (11) Individ- och familjenämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Ann-Louise Molin Östling Sammanträdesdatum 21 maj 2015 Plats och tid Stadshuset, A 287, kl 14:00 Ledamöter Ersättare

Läs mer

Individ- och familjenämnden. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Torsdag 20 juni 2017

Individ- och familjenämnden. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Torsdag 20 juni 2017 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (38) 2017-06-20 Individ- och familjenämnden Sammanträdesprotokoll 162-194 Sammanträdesdatum Torsdag 20 juni 2017 Plats och tid KS-sal (Stadshuset rum A287), kl. 13:00-17:00 Tjänstgörande

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (8) Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Agneta Luttropp Sammanträdesdatum 16 december 2015 Plats och tid A287, kl 09:00 Ledamöter Ersättare Ordförande Agneta Luttropp (MP) 1:e vice

Läs mer

Sammanträdesprotokoll UTAN INDIVIDÄRENDEN

Sammanträdesprotokoll UTAN INDIVIDÄRENDEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (40) 2016-12-22 Individ- och familjenämnden Sammanträdesprotokoll 348-383 UTAN INDIVIDÄRENDEN Sammanträdesdatum Torsdag 22 december 2016 Plats och tid KS-salen (Stadshuset rum A287),

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (12) 2017-05-16 Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Ann-Louise Molin Östling Sammanträdesdatum Onsdag 24 maj 2017 Plats och tid KS-salen (Stadshuset rum A287), 09:00 OBSERVERA

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (42) 2016-09-01 Individ- och familjenämnden Sammanträdesprotokoll 200-237 Sammanträdesdatum 1 september 2016 Plats och tid Stadshuset A287, kl 13:00-16:00 Tjänstgörande ledamöter

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (11) 2017-01-17 Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Ann-Louise Molin Östling Sammanträdesdatum Torsdag 26 januari 2017 Plats och tid KS-salen (Stadshuset rum A287), Klockan

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 1 (12) Sammanträdesprotokoll 96-130 Sammanträdesdatum 28 april 2016 Plats och tid Stadshuset, A 287, kl 13:00-16:30 Tjänstgörande ledamöter Ordförande Ann-Louise Molin Östling (S) 1:e vice ordförande Anna

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (25) 2018-06-19 Individ- och familjenämnden Sammanträdesprotokoll 143-164 Sammanträdesdatum Tisdag 19 juni 2018 Plats och tid KS-salen Stadshuset rum A287, kl 13:00-17:00 Tjänstgörande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (33) 2016-06-21 Individ- och familjenämnden Sammanträdesprotokoll 167-199 Sammanträdesdatum 21 juni 2016 Plats och tid Stadshuset A287, kl 13:00 15:45 Tjänstgörande ledamöter Tjänstgörande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 36-70

Sammanträdesprotokoll 36-70 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (39) 2017-02-23 Individ- och familjenämnden Sammanträdesprotokoll 36-70 Sammanträdesdatum 23 februari 2017 Plats och tid Stadshuset A287, kl 13:00-16:05 Tjänstgörande ledamöter

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (35) 2017-05-24 Individ- och familjenämnden Sammanträdesprotokoll 134-161 Sammanträdesdatum Onsdag 24 maj 2017 Plats och tid KS-salen (Stadshuset rum A287), kl 09:00- Tjänstgörande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (49) 2016-10-27 Individ- och familjenämnden Sammanträdesprotokoll 270-309 Sammanträdesdatum 27 oktober 2016 Plats och tid KS-salen (Stadshuset rum A287), kl 13:00-17:26 Tjänstgörande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 68-94

Sammanträdesprotokoll 68-94 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (31) 2019-03-21 Individ- och familjenämnden Sammanträdesprotokoll 68-94 Sammanträdesdatum Torsdag 21 mars 2019 Plats och tid Stadshuset A287, kl 13:00-17:00 Tjänstgörande ledamöter

Läs mer

Kallelse och föredragningslista, utan individärenden

Kallelse och föredragningslista, utan individärenden KALLELSE 1 (11) 2019-08-21 Kallelse och föredragningslista, utan individärenden Enligt uppdrag Ordförande Ann-Louise Molin Östling Sammanträdesdatum Torsdag 29 augusti 2019 Plats och tid Stadshuset A287,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 63-95

Sammanträdesprotokoll 63-95 1 (13) Sammanträdesprotokoll 63-95 Sammanträdesdatum 24 mars 2016 Plats och tid Stadshuset, A 287, kl 08:30-12:40 Tjänstgörande ledamöter Tjänstgörande ersättare Ordförande Ann-Louise Molin Östling (S)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 1 (14) Sammanträdesprotokoll 262-291 Sammanträdesdatum 22 oktober 2015 Plats och tid Stadshuset, A 287, kl 14:00-18:00 Tjänstgörande ledamöter Tjänstgörande ersättare Ordförande Ann-Louise Molin Östling

Läs mer

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND (max 15 minuter)

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND (max 15 minuter) 1 (9) Individ- och familjenämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Staffan Jansson Sammanträdesdatum 19 december 2013 Plats och tid Stadshuset, A 287, kl 14:00 Ledamöter Ersättare

Läs mer

Sammanträdesprotokoll , utan sekretess

Sammanträdesprotokoll , utan sekretess SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (31) 2018-11-21 Individ- och familjenämnden Sammanträdesprotokoll 247-272, utan sekretess Sammanträdesdatum Onsdag 21 november 2018 Plats och tid Schenströmska herrgården, Ramnäs,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (34) 2018-04-26 Individ- och familjenämnden Sammanträdesprotokoll 97-121 Sammanträdesdatum Torsdag 26 april 2018 Plats och tid KS-salen Stadshuset rum A287, kl 13:00-16:00 Tjänstgörande

Läs mer

Politiska inriktningsmål för integration

Politiska inriktningsmål för integration Dnr 2016KS524 078 Politiska inriktningsmål för integration Förord Kommunen har enligt lag det yttersta ansvaret för att enskilda får det stöd och den hjälp som de behöver. I detta ansvar ryms att förhålla

Läs mer

Resultat av remiss för begreppet brukaret

Resultat av remiss för begreppet brukaret 2013-04-09 1(10) Resultat av remiss för begreppet brukaret Socialstyrelsen rekommenderar brukare som samlande begrepp för alla de som får individuellt behovsprövade insatser från socialtjänsten, tillsammans

Läs mer

Riktlinje för placering av asylsökande ensamkommande som fyller 18 år

Riktlinje för placering av asylsökande ensamkommande som fyller 18 år TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-10-05 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2017/00511-1.3.2 Sociala nämndernas förvaltning Ritwa Frang Epost: ritwa.frang@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Riktlinje för

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (7) 2017-08-21 Nämnden för personer med funktionsnedsättning Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Agneta Luttropp Sammanträdesdatum 30 augusti 2017 Plats och tid Stadshuset

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1-32

Sammanträdesprotokoll 1-32 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (37) 2019-01-31 Individ- och familjenämnden Sammanträdesprotokoll 1-32 Sammanträdesdatum Torsdag 31 januari 2019 Plats och tid Stadshuset KS-salen A287, kl 13:00-16:15 Tjänstgörande

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (7) 2018-09-27 Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Ulla Persson Sammanträdesdatum 4 oktober 2018 Plats och tid s sessionssal, kl. 16:00 2018-09-27 2 (7) 1 Dnr KS 1810721-

Läs mer

Sammanträdesprotokoll , utan sekretess

Sammanträdesprotokoll , utan sekretess SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (39) 2018-08-23 Individ- och familjenämnden Sammanträdesprotokoll 171-201, utan sekretess Sammanträdesdatum Torsdag 23 augusti 2018 Plats och tid Stadshuset A287, kl 13:00-15:45

Läs mer

Reglemente för Socialnämnden

Reglemente för Socialnämnden Nummer: 50:1 Blad: (1) Reglemente för Socialnämnden A Socialnämndens uppgifter Verksamhetsområde 1 Socialnämnden har att enligt gällande lagstiftning fullgöra kommunens uppgifter vad avser individ- och

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (6) Nämnden för funktionshindrade Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Carl-Johan Norström Sammanträdesdatum 27 mars 2013 Plats och tid A287, kl 09:00 Ledamöter Ersättare Ordförande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1-35

Sammanträdesprotokoll 1-35 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (39) 2017-01-26 Individ- och familjenämnden Sammanträdesprotokoll 1-35 Sammanträdesdatum Torsdag 26 januari 2017 Plats och tid KS-salen (Stadshuset rum A287), kl 13:00-17:00 Tjänstgörande

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (5) 2017-06-09 Nämnden för personer med funktionsnedsättning Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Agneta Luttropp Sammanträdesdatum 20 juni 2017 Plats och tid Stadshuset

Läs mer

Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr /2014)

Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr /2014) Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr 333-878/2014) Revidering av de länsgemensamma riktlinjerna för handläggning av ärenden vid socialtjänsten kring ensamkommande barn Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms

Läs mer

Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn. 1 Inledning... 3

Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn. 1 Inledning... 3 RIKTLINJE Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Särskilda förutsättningar... 3 2.1 Barns behov i centrum - BBIC... 3 2.2 Evidensbaserad praktik... 3 3 Jourhem...

Läs mer

Namnge det ifyllda remissunderlaget, spara det på din dator och skicka som bifogad fil till adressen nedan.

Namnge det ifyllda remissunderlaget, spara det på din dator och skicka som bifogad fil till adressen nedan. Svar lämnat av (kommun, landsting, organisation etc.): Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR 1 Namnge det ifyllda remissunderlaget, spara det på din dator och skicka som bifogad fil till adressen

Läs mer

Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl Anders Widesjö (M) ledamot Lena Forsberg (M) ledamot Conny Bäck (S) ledamot

Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl Anders Widesjö (M) ledamot Lena Forsberg (M) ledamot Conny Bäck (S) ledamot Sammanträdesdatum s. 1 (25) Plats Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl. 8.30-11.55 Beslutande Sofia Forsgren-Böhmer (M) ordförande 143- del av 158, 159-164 Britt Hjertqvist (FP) vice ordförande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 1 (12) Sammanträdesprotokoll 162-190 Sammanträdesdatum 16 juni 2015 Plats och tid Stadshuset, A 287, kl. 14:00 17.20 Tjänstgörande ledamöter Ordförande Ann-Louise Molin Östling (S) 1:e vice ordförande

Läs mer

Särskilda direktiv för utförarstyrelserna

Särskilda direktiv för utförarstyrelserna TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-11-17 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2017/00626-1.3.2 Sociala nämndernas förvaltning Maria Bly Epost: maria.bly@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Särskilda direktiv

Läs mer

Program. för vård och omsorg

Program. för vård och omsorg STYRDOKUMENT 1(5) Program för vård och omsorg Område 2Hälsa och Omsorg Fastställd KF 2013-02-25 10 Program Program för Vård och Omsorg Plan Riktlinje Tjänsteföreskrift Giltighetstid Reviderad Diarienummer

Läs mer

Avstämning budget 2015

Avstämning budget 2015 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-01-20 Dnr: 2015/53-IFN-041 Urban Soneryd - aj744 E-post: urban.soneryd@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Avstämning budget 2015

Läs mer

Boende med anledning av nya gymnasielagen

Boende med anledning av nya gymnasielagen TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-06-27 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2018/00422-1.2.3 Individ- och familjeförvaltningen Gunilla Westberg Epost: gunilla.westberg@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden

Läs mer

Kommunhuset i Örkelljunga Tisdag , klockan

Kommunhuset i Örkelljunga Tisdag , klockan Socialnämndens arbetsutskott Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Kommunhuset i Örkelljunga Tisdag 2018-12-18, klockan 13.30 15.00 Annika Jönsson (M), ordförande Christer Unosson

Läs mer

Utökat mottagande av ensamkommande flyktingbarn

Utökat mottagande av ensamkommande flyktingbarn TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2010-04-22 1 (5) Catarina Stavenberg stabschef Sara Sjögren avdelningschef Dnr: 0078/10-61 Socialnämnden Utökat mottagande av ensamkommande flyktingbarn Förslag till beslut

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (5) Nämnden för idrott och friluftsliv Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Hans Stergel Sammanträdesdatum 26 augusti 2015 Plats och tid Stadshuset, F180, kl 14:00 Ledamöter Ersättare

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (7) 2018-11-20 Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Markus Lindgren Sammanträdesdatum 28 november 2018 Plats och tid Stadshuset F180, 14:00 Ledamöter Ersättare Ordförande

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN OLOFSTRÖMS KOMMUN 1 REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Fastställt av kommunfullmäktige 1995-03-06, 27 Reviderat av kommunfullmäktige 1998-05-04, 27 Reviderat av kommunfullmäktige 2000-10-02, 90 Reviderat av

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista Omsorgsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Anna Lena Carlsson Sammanträdesdatum 23 juni 2016 Plats och tid KF salen, Stadshuset, 09:00 14:00 Ledamöter Ordförande Anna Lena

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (35) 2018-12-20 Individ- och familjenämnden Sammanträdesprotokoll 273-301 Sammanträdesdatum Torsdag 20 december 2018 Plats och tid Stadshuset A287, kl 13:00-17:30 Tjänstgörande

Läs mer

Namnge det ifyllda remissunderlaget, spara det på din dator och skicka som bifogad fil till adressen nedan.

Namnge det ifyllda remissunderlaget, spara det på din dator och skicka som bifogad fil till adressen nedan. Svar lämnat av (kommun, landsting, organisation etc.): Arbetsförmedlingen 1 Namnge det ifyllda remissunderlaget, spara det på din dator och skicka som bifogad fil till adressen nedan. Remiss Remissvar

Läs mer

Reglemente för nämnden för arbete och välfärd

Reglemente för nämnden för arbete och välfärd Styrande dokument Senast ändrad 2012-04-17 Reglemente för nämnden för arbete och välfärd Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Nämnden för arbete och välfärd Dokumentnamn Reglemente för nämnden

Läs mer

Protokoll. Vård-och äldreomsorgsnämndens arbetsutskott

Protokoll. Vård-och äldreomsorgsnämndens arbetsutskott Protokoll arbetsutskott 44-52 2 Plats och tid Vård- och äldreomsorgsförvaltningen Kungsgatan 9, kl 14:00-15:45 Paragrafer 44-52 Beslutande Micaela Kronberg Thor (M) ordf Pär-Göran Björkman (S) v ordf Ingela

Läs mer

Kjell-Åke Nilsson (S) Bo Lundqvist (C) Lars-Gunnar Andersson (S) Robert Lindgren (S) Mari Viberg (C)

Kjell-Åke Nilsson (S) Bo Lundqvist (C) Lars-Gunnar Andersson (S) Robert Lindgren (S) Mari Viberg (C) Kommunstyrelsens socialutskott 2018-02-19 Sida 1 Plats och tid Kommunkontoret 2018-02-19 Beslutande Kjell-Åke Nilsson (S) Bo Lundqvist (C) Lars-Gunnar Andersson (S) Robert Lindgren (S) Mari Viberg (C)

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott 2011-05-24 1 (24) Osby, tisdagen den 24 maj 2011 kl 11.20-16.30

Socialnämndens arbetsutskott 2011-05-24 1 (24) Osby, tisdagen den 24 maj 2011 kl 11.20-16.30 arbetsutskott 2011-05-24 1 (24) Plats och tid Osby, tisdagen den 24 maj 2011 kl 11.20-16.30 16.30 Beslutande Margaret Engdahl (mp) ordförande Censurerat Marika Bjerstedt Hansen (s) vice ordförande Oddbjörn

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (6) Kulturnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Marita Öberg Molin Sammanträdesdatum 25 november 2014 Plats och tid Stadshuset, F180, kl 09:00 Ledamöter Ordförande Marita

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista Omsorgsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Anna-Lena Carlsson Sammanträdesdatum 26 maj 2016 Plats och tid KS-salen, Stadshuset, 09:00 14:00 Ledamöter Ordförande Anna-Lena

Läs mer

Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd

Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-11-26 Handläggare Joanna Millares Rosell Telefon: 08-508 25 402 Till Socialnämnden 2016-12-13 Revidering

Läs mer

Projekt Asylboenden för ensamkommande barn som fyller 18 år

Projekt Asylboenden för ensamkommande barn som fyller 18 år Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-08-19 Handläggare Veronica Wolgast Karlberg Telefon: 08-508 25 081 Till Socialnämnden 2017-09-19 Projekt

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 22 Socialnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 22 Socialnämnden Sammanträdesdatum Plats och sammanträdestid Närvarande ledamöter Frånvarande ledamöter Närvarande ersättare Tjänstgörande ersättare Frånvarande ersättare Övriga deltagare Justeringens plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämnden. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämnden. Innehåll Innehåll 76 Godkännande av ärendelista... 96 77 Köp av socialjour - information... 97 78 Skrivelse från Akademikerförbundet angående personalsituation och arbetsmiljö... 98 79 Månadsuppföljning 2016...

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (9) Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Agneta Luttropp Sammanträdesdatum 26 augusti 2015 Plats och tid A287, kl 09:00 Ledamöter Ersättare Ordförande Agneta Luttropp (MP) 1:e vice

Läs mer

Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn

Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn RIKTLINJE Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn Dokumentets syfte Syftet med riktlinjerna är att säkerställa att ensamkommande barn som placerats i Nacka kommun får en rättssäker handläggning.

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 62-97

Sammanträdesprotokoll 62-97 1 (17) I Sammanträdesprotokoll 62-97 Sammanträdesdatum 27 mars 2015 Plats och tid Stadshuset, A 287, kl 14:00-17:30 Tjänstgörande ledamöter Ordförande Ann-Louise Molin Östling (S) 1:e vice ordförande Anna

Läs mer

PROTOKOLL Sida 1 Socialnämnden. Plats och tid Oskarshamnsalen, kl. 09: , ajournering samt

PROTOKOLL Sida 1 Socialnämnden. Plats och tid Oskarshamnsalen, kl. 09: , ajournering samt PROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Oskarshamnsalen, kl. 09:00 12.00, ajournering 9.40-10.00 samt 11.05-11.15. Beslutande Andreas Erlandsson (S), Ordförande Göte Pettersson (M) 1:e vice ordförande Lena Fyhr

Läs mer

LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 6 / 2017 REGLEMENTE FÖR OMSORGS- OCH SOCIALNÄMNDEN

LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 6 / 2017 REGLEMENTE FÖR OMSORGS- OCH SOCIALNÄMNDEN LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 6 / 2017 REGLEMENTE FÖR OMSORGS- OCH SOCIALNÄMNDEN antaget av kommunfullmäktige den 29 november 2016 och gällande från den 1 januari 2017 1 REGLEMENTE FÖR OMSORGS- OCH

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (8) 2017-01-16 Nämnden för personer med funktionsnedsättning Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Agneta Luttropp Sammanträdesdatum 26 januari 2017 Plats och tid Stadshuset

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 18 Socialnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 18 Socialnämnden Sammanträdesdatum Plats och sammanträdestid Närvarande ledamöter Frånvarande ledamöter Närvarande ersättare Tjänstgörande ersättare Frånvarande ersättare Övriga deltagare Justeringens plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (6) Nämnden för idrott och friluftsliv Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Hans Stergel Sammanträdesdatum 31 mars 2015 Plats och tid Stadshuset, F180, kl 14:00 Ledamöter Ersättare

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista Omsorgsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Anna-Lena Carlsson Sammanträdesdatum ONSDAG 20 april 2016 Plats och tid Församlingshemmet, 09:00 17:00 09:00 12:00 Mål & budget

Läs mer

Motion från (SD), utöka hjälpen till Västerås hemlösa

Motion från (SD), utöka hjälpen till Västerås hemlösa TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-03-09 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2017/00657-1.7.1 Individ- och familjeförvaltningen Gunilla Westberg Epost: gunilla.westberg@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Motion från

Läs mer

Reglemente för nämnden för arbete och välfärd

Reglemente för nämnden för arbete och välfärd Reglemente för nämnden för arbete och välfärd Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Nämnden för arbete och välfärd Dokumentinformation - Dokumentnamn Reglemente för nämnden för arbete och välfärd

Läs mer

Utdrag ur Sammanträdesprotokoll

Utdrag ur Sammanträdesprotokoll 1 (1) Kommunstyrelsen Utdrag ur Sammanträdesprotokoll Sammanträde med Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Onsdag den 12 oktober 2011 Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal A 287, kl 13:30-14:34 Sekreterare

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (9) Kommunstyrelsen Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Anders Teljebäck Sammanträdesdatum 4 november 2015 Plats och tid Kommunstyrelsens sessionsal A 287, kl 13:30 Ledamöter Ordförande

Läs mer