Särskilda direktiv för utförarstyrelserna

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Särskilda direktiv för utförarstyrelserna"

Transkript

1 TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum Sida 1 (1) Diarienr IFN 2017/ Sociala nämndernas förvaltning Maria Bly Epost: maria.bly@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Särskilda direktiv för utförarstyrelserna Förslag till beslut Individ- och familjenämnden tar del av de särskilda direktiven för utförarstyrelserna Vård och omsorg och Stöd, fritid och entreprenad. Ärendebeskrivning Kommunfullmäktige fastställde på sitt oktobersammanträde beslut om reviderade särskilda direktiv för styrelserna för Västerås Vård och omsorg (VVO)samt styrelsen för Stöd, fritid och entreprenad (SFE). Direktiven reglerar ägarens (KS/Kfm) förväntningar på de kommunala utförarstyrelserna. De reviderade direktiven börjar gälla från och med januari Beställande nämnder ska ges information om direktiven innan de träder ikraft. Äldrenämnden beställer verksamhet av VVO och SFE, NF beställer verksamhet från VVO. IFN beställer verksamhet av SFE och fram till årsskiftet även av VVO då den verksamheten övergår till den nya individoch familjeförvaltningen.

2 /3 Stadsledningskontoret Magnus Uhlin Särskilt direktiv för styrelsen för Västerås stad Vård och omsorg Detta direktiv träder i kraft Utöver detta styrdokument ska styrelsen följa samtliga, av kommunstyrelsen eller kommunfullmäktige, beslutade styrdokument. I styrdokumenten Policy för styrningen i koncernen Västerås stad samt styrelsens reglemente framgår de grundläggande styrprinciperna i Västerås stad. Syftet med det särskilda direktivet är att tydliggöra kommunfullmäktiges och kommunstyrelsens förväntningar på den kommunala utförarstyrelsen. Förväntan bygger till stor del på att verksamhet som bedrivs i utförarstyrelsen ska bedrivas i dialog med beställande nämnd, exempelvis kring förutsättningar och utvecklingsmöjligheter. Det är viktigt att den innovationskraft som finns i utförarorganisationen tas till vara på och lyfts fram i staden. Styrelsen bedriver verksamhet utifrån tre olika upplägg. Direktbeställd verksamhet, verksamhet utifrån lagen om valfrihet (LOV) samt upphandlad verksamhet. Då ordet verksamhet används i detta dokument avser det samtliga tre upplägg. VERKSAMHETSSTYRNING Målet ska alltid vara att uppnå så god kvalité som möjligt. Verksamheten ska bedrivas så att den står sig väl i konkurrens med andra utförare och i jämförelse med andra kommuner. Styrelsen ska ta hänsyn till de beställande nämndernas mål för verksamhetens inriktning och uppföljning. Styrelsen ansvarar för uppföljning gentemot kommunfullmäktige, kommunstyrelse samt den beställande nämnden. I reglementet för styrelsen för Västerås stad Vård och Omsorg fastslås att styrelsen har till uppgift att tillhandahålla tjänster efter beställning inom givna ansvarsområden. Styrelsen ska aktivt bidra med förslag på utveckling av befintliga beställningar eller förslag på nya beställningar som skapar mernytta invånarna i staden. Styrelsen ska verka under bolagsliknande former med uppdrag att optimera förvaltningen och koncernnyttan. Styrelsen ska acceptera direktbeställd verksamhet inom sina respektive verksamhetsområden angivna i reglementet. En dialog ska föras med beställande nämnd om förutsättningarna för uppdraget.

3 VÄSTERÅS STAD 2/3 Styrelsen får inte på eget beslut avveckla en verksamhet. Styrelsen får inte, på eget beslut, starta ny verksamhet som riskerar att få konsekvenser för beställande nämnd. EKONOMISTYRNING Verksamheten ska kännetecknas av god ekonomisk hushållning och en hållbar utveckling enligt definition i Policy för styrningen i koncernen Västerås stad. Styrelsen får inte flytta ersättningar från beställaren mellan olika verksamhetsområden (exempelvis hemtjänst, hemsjukvård, särskilt boende). Styrelsen får under en övergångsperiod, på maximalt 3 år, budgetera med över- och underskott inom olika verksamhetsområden för att hantera eventuella ekonomiska utmaningar inom ett eller flera verksamhetsområden. Om underskott i en enskild verksamhet fortlöper längre än 3 år och styrelsen inte ser någon möjlighet att nå ekonomi i balans inom det verksamhetsområdet ska en särskild redovisning göras till kommunsstyrelsen. Totalt sett ska intäkter och kostnader balansera för styrelsen om inget annat beslutats av kommunfullmäktige eller kommunstyrelsen. Styrelsen ansvarar för över- och underskott enligt Riktlinjer för Västerås stads resultathantering. KONKURRENSUTSÄTTNING Konkurrensutsättning av kommunens verksamheter regleras i Riktlinjer för konkurrensutsättning av kommunalt finansierad verksamhet i Västerås Styrelsen ska, om inte annat anges av beställande nämnd, inom sina ansvarsområden givna i 1 i reglementet lämna anbud i upphandlingar som beställande nämnder genomför. Vid upphandling ansvarar styrelsen för sitt anbud och eventuellt ekonomiskt risktagande kopplat till anbudet. Styrelsen är skyldig att följa samtliga styrdokument som fastställs i Västerås stad och berör styrelsen även om beslut har fattats som påverkar konkurrenskraften negativt för styrelsen. Kommunfullmäktige och kommunstyrelsen ska, enligt Riktlinje för konkurrensutsättning av kommunalt finansierad verksamhet, beakta egenregins konkurrenskraft vid beslutsfattande av styrdokument vilket innebär att utförarstyrelsens påverkan redan är beaktad när beslut fattats. Detta gäller såväl upphandlad verksamhet som verksamhet utifrån lagen om valfrihet.

4 VÄSTERÅS STAD 3/3 ÖVRIGT Om styrelsen anser att det är i Västerås stads bästa att det särskilda direktivet frångås i någon fråga ska ärendet i första hand avgöras mellan styrelsen och beställande nämnd och i särskilt fall kan ärendet lyftas till kommunstyrelsen för avgörande. Stadsledningskontoret stödjer processen genom att vid behov hjälpa till i dialogen mellan berörda parter. Det särskilda direktivet ses över en gång per mandatperiod eller vid behov.

5 /3 Stadsledningskontoret Magnus Uhlin Särskilt direktiv för styrelsen för Stöd, fritid och entreprenad Detta direktiv träder i kraft Utöver detta styrdokument ska styrelsen följa samtliga, av kommunstyrelsen eller kommunfullmäktige, beslutade styrdokument. I styrdokumenten Policy för styrningen i koncernen Västerås stad samt styrelsens reglemente framgår de grundläggande styrprinciperna i Västerås stad. Syftet med det särskilda direktivet är att tydliggöra kommunfullmäktiges och kommunstyrelsens förväntningar på den kommunala utförarstyrelsen. Förväntan bygger till stor del på att verksamhet som bedrivs i utförarstyrelsen ska bedrivas i dialog med beställande nämnd, exempelvis kring förutsättningar och utvecklingsmöjligheter. Det är viktigt att den innovationskraft som finns i utförarorganisationen tas till vara på och lyfts fram i staden. Styrelsen bedriver verksamhet utifrån två olika upplägg. Direktbeställd verksamhet samt upphandlad verksamhet. Då ordet verksamhet används i detta dokument avser det båda upplägg. VERKSAMHETSSTYRNING Målet ska alltid vara att uppnå så god kvalité som möjligt. Verksamheten ska bedrivas så att den står sig väl i konkurrens med andra utförare och i jämförelse med andra kommuner. Styrelsen ska ta hänsyn till de beställande nämndernas mål för verksamhetens inriktning och uppföljning. Styrelsen ansvarar för uppföljning gentemot kommunfullmäktige, kommunstyrelse samt den beställande nämnden. I reglementet för styrelsen för Stöd, fritid och entreprenad fastslås att styrelsen har till uppgift att tillhandahålla tjänster efter beställning inom givna ansvarsområden. Styrelsen ska aktivt bidra med förslag på utveckling av befintliga beställningar eller förslag på nya beställningar som skapar mernytta invånarna i staden. Styrelsen ska verka under bolagsliknande former med uppdrag att optimera förvaltningen och koncernnyttan. Styrelsen ska acceptera direktbeställd verksamhet inom sina respektive verksamhetsområden angivna i reglementet. En dialog ska föras med beställande nämnd om förutsättningarna för uppdraget.

6 VÄSTERÅS STAD 2/3 Styrelsen får inte på eget beslut avveckla en verksamhet. Styrelsen får inte, på eget beslut, starta ny verksamhet som riskerar att få konsekvenser för beställande nämnd. EKONOMISTYRNING Verksamheten ska kännetecknas av god ekonomisk hushållning och en hållbar utveckling enligt definition i Policy för styrningen i koncernen Västerås stad. Styrelsen får inte flytta ersättningar från beställaren mellan olika verksamhetsområden (exempelvis gata, park, fritidsgård och arbetsmarknad). Styrelsen får under en övergångsperiod, på maximalt 3 år, budgetera med över- och underskott inom olika verksamhetsområden för att hantera eventuella ekonomiska utmaningar inom ett eller flera verksamhetsområden. Om underskott i en enskild verksamhet fortlöper längre än 3 år och styrelsen inte ser någon möjlighet att nå ekonomi i balans inom det verksamhetsområdet ska en särskild redovisning göras till kommunsstyrelsen. Totalt sett ska intäkter och kostnader balansera för styrelsen om inget annat beslutats av kommunfullmäktige eller kommunstyrelsen. Styrelsen ansvarar för över- och underskott enligt Riktlinjer för Västerås stads resultathantering. KONKURRENSUTSÄTTNING Konkurrensutsättning av kommunens verksamheter regleras i Riktlinjer för konkurrensutsättning av kommunalt finansierad verksamhet i Västerås Styrelsen ska, om inte annat anges av beställande nämnd, inom sina ansvarsområden givna i 1 i reglementet lämna anbud i upphandlingar som beställande nämnder genomför. Vid upphandling ansvarar styrelsen för sitt anbud och eventuellt ekonomiskt risktagande kopplat till anbudet. Styrelsen är skyldig att följa samtliga styrdokument som fastställs i Västerås stad och berör styrelsen även om beslut har fattats som påverkar konkurrenskraften negativt för styrelsen. Kommunfullmäktige och kommunstyrelsen ska, enligt Riktlinje för konkurrensutsättning av kommunalt finansierad verksamhet, beakta egenregins konkurrenskraft vid beslutsfattande av styrdokument vilket innebär att utförarstyrelsens påverkan redan är beaktad när beslut fattats. Detta gäller såväl upphandlad verksamhet som verksamhet utifrån lagen om valfrihet.

7 VÄSTERÅS STAD 3/3 ÖVRIGT Om styrelsen anser att det är i Västerås stads bästa att det särskilda direktivet frångås i någon fråga ska ärendet i första hand avgöras mellan styrelsen och beställande nämnd och i särskilt fall kan ärendet lyftas till kommunstyrelsen för avgörande. Stadsledningskontoret stödjer processen genom att vid behov hjälpa till i dialogen mellan berörda parter. Det särskilda direktivet ses över en gång per mandatperiod eller vid behov.

Västerås stad. Granskning av styrning och uppföljning inom ramen för stadens beställar-utförarorganisation

Västerås stad. Granskning av styrning och uppföljning inom ramen för stadens beställar-utförarorganisation Revisionsrapport 2017:6 Genomförd på uppdrag av revisorerna November 2017 Västerås stad Granskning av styrning och uppföljning inom ramen för stadens beställar-utförarorganisation Innehållsförteckning

Läs mer

Motion från (V) - Sluta kalla medborgarna för kunder

Motion från (V) - Sluta kalla medborgarna för kunder TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-09-22 Sida 1 (2) IFN 2017/00363-1.7.1 Sociala nämndernas förvaltning Karin Bodlund Epost: karin.bodlund@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Individ- och familjenämnden Motion

Läs mer

Förslag till beslut Individ- och familjenämnden beslutar att anta riktlinjen för styrmodellen.

Förslag till beslut Individ- och familjenämnden beslutar att anta riktlinjen för styrmodellen. TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2019-06-19 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2019/00417-1.3.2 Individ- och familjeförvaltningen Annelie Pettersson Epost: annelie2.pettersson@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden

Läs mer

Handlingsplan för beställning, upphandling, konkurrensutsättning och avtalsuppföljning

Handlingsplan för beställning, upphandling, konkurrensutsättning och avtalsuppföljning Diarienr 2017/00016 1.3.2 nternati Handlingsplan för beställning, upphandling, konkurrensutsättning och avtalsuppföljning Antagen av äldrenämnden 2015-06-15 Reviderad 2017-04-25 program policy handlingsplan

Läs mer

Program för uppföljning av utförare av kommunal verksamhet

Program för uppföljning av utförare av kommunal verksamhet Diarienr 2016/00930-KS nternati Program för uppföljning av utförare av kommunal verksamhet Antaget av kommunfullmäktige 2 december 2016 program policy handlingsplan riktlinje program policy handlingsplan

Läs mer

Handlingsplan för beställning, upphandling, konkurrensutsättning och avtalsuppföljning

Handlingsplan för beställning, upphandling, konkurrensutsättning och avtalsuppföljning Diarienr 2015/80-ÄN-003 nternati Handlingsplan för beställning, upphandling, konkurrensutsättning och avtalsuppföljning Antagen av äldrenämnden 2015-06-15 program policy handlingsplan riktlinje program

Läs mer

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som bedrivs av privata utförare

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som bedrivs av privata utförare Program för uppföljning och insyn av verksamhet som bedrivs av privata utförare Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen

Läs mer

Avveckling av Norra hemtjänstenheten

Avveckling av Norra hemtjänstenheten SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG OCH OMSORG O M PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTT NING TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR: 2.2.2.-373/11 SID 1 (5) 2011-11-17 Handläggare: Inger Bogne Telefon:

Läs mer

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag av Åtvidabergs kommun

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag av Åtvidabergs kommun Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag av Fastställt av: : 2016-09-28, 96 Dnr: ATVKS 2015-00650 003 För revidering ansvarar: Kommunledningsförvaltningen

Läs mer

Chefsuppdrag och ledarpolicy för Västerås stad

Chefsuppdrag och ledarpolicy för Västerås stad TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Sociala nämndernas förvaltning 2015-03-17 Dnr: 2015/128-IFN-010 Eva Sahlén - SNSES03 E-post: eva.sahlen@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Förslag till beslut Individ- och familjenämnden

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Kommunledningskontoret Datum Diarienummer KS 2018/0411 Cecilia von Sydow

DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Kommunledningskontoret Datum Diarienummer KS 2018/0411 Cecilia von Sydow DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Kommunstyrelsen Ändring av organisatorisk tillhörighet för egenregiverksamheterna inom äldreomsorgen och LSS från kommunstyrelsens produktionsutskott till socialnämnden

Läs mer

Lednings- och styrdokument FINANS. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011

Lednings- och styrdokument FINANS. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 Lednings- och styrdokument FINANS Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 2012-2015 sidan 1 av 6 God ekonomisk hushållning... 2 Vara kommuns definition... 2 Verksamhetsperspektiv...

Läs mer

Policy för styrningen i koncernen Västerås stad

Policy för styrningen i koncernen Västerås stad Diarienr 2016/1708-KS nternati Policy för styrningen i koncernen Västerås stad Antagen av kommunfullmäktige den 6 april 2017 program policy handlingsplan riktlinje Policy för styrningen i koncernen Västerås

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (7) 2018-09-27 Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Ulla Persson Sammanträdesdatum 4 oktober 2018 Plats och tid s sessionssal, kl. 16:00 2018-09-27 2 (7) 1 Dnr KS 1810721-

Läs mer

Program för uppföljning av privata och kommunala utförare 2015-2018

Program för uppföljning av privata och kommunala utförare 2015-2018 Program för uppföljning av privata och kommunala utförare 2015-2018 Dnr 2015/KS 0194 003 Fastställt av kommunfullmäktige 2015-06-16 Tyresö kommun / 2015-05-12 2 (7) Tyresö kommun / 2015-03-10 3 (7) Innehållsförteckning

Läs mer

Program för uppföljning och insyn

Program för uppföljning och insyn Program för uppföljning och insyn Diarienummer Senast uppdaterad Beslutsinstans Ansvarig processägare 2018/0333 2019-03-19 Kommunfullmäktige Ekonomichefen Dokumentets syfte Syftet med program för uppföljning

Läs mer

Riktlinjer för uppföljning av utförare av kommunal verksamhet

Riktlinjer för uppföljning av utförare av kommunal verksamhet Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Riktlinjer för uppföljning av utförare av kommunal verksamhet Borås Stads styrdokument Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Policy för Konkurrensprövning i Nykvarns Kommun KS/2019:231 TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen

TJÄNSTESKRIVELSE. Policy för Konkurrensprövning i Nykvarns Kommun KS/2019:231 TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 2019-04-26 Kommunstyrelsen Juliana Varli Ekonom Telefon 08 555 010 14 Juliana.varli@nykvarn.se Policy för Konkurrensprövning i Nykvarns Kommun KS/2019:231 Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag från Österåkers kommun

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag från Österåkers kommun Tjänsteutlåtande 0 Öster Kommunstyrelsens kontor Björn Moe Datum 2015-04-22 Dnr Till Kommunstyrelsen Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag från Österåkers

Läs mer

Program för uppföljning av privata utförare

Program för uppföljning av privata utförare Program för uppföljning av privata utförare Ks/ 2016:142 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Program för uppföljning av privata utförare Fastställt av kommunfullmäktige 2016-10-20

Läs mer

Program med riktlinjer för uppföljning och insyn av verksamheter som bedrivs av privata utförare

Program med riktlinjer för uppföljning och insyn av verksamheter som bedrivs av privata utförare Program med riktlinjer för uppföljning och insyn av verksamheter som bedrivs av privata utförare 2016 2019 Antaget av kommunfullmäktige 2016-09-26 DOKUMENT 1 (4) DATUM 2016-07-06 Dnr KS/2016/0240 KOMMUNSTYRELSEN

Läs mer

Kommunfullmäktiges program för uppföljning och insyn

Kommunfullmäktiges program för uppföljning och insyn Kommunfullmäktiges program för uppföljning och insyn Dnr 2015/0236 Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 2 2. Privat utförare... 2 3. Programmets omfattning... 2 4. Styr- och uppföljningsprocessen... 2 5.

Läs mer

95 Riktlinjer för insyn och uppföljning av verksamhet som bedrivs av privata utförare mandatperioden (KSKF/2016:162)

95 Riktlinjer för insyn och uppföljning av verksamhet som bedrivs av privata utförare mandatperioden (KSKF/2016:162) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2016-05-10 Sida 1(2) 95 Riktlinjer för insyn och uppföljning av verksamhet som bedrivs av privata utförare mandatperioden 2015-2018 (KSKF/2016:162) Beslut

Läs mer

Riktlinjer för insyn och uppföljning av verksamhet som bedrivs av privata utförare mandatperioden

Riktlinjer för insyn och uppföljning av verksamhet som bedrivs av privata utförare mandatperioden Kommunstyrelsen 2016-04-08 1 (6) Kommunledningskontoret Ekonomi och kvalitet KSKF/2016:162 Riktlinjer för insyn och uppföljning av verksamhet som bedrivs av privata utförare mandatperioden 2015-2018 Eskilstuna

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden

Vård- och omsorgsnämnden Vård- och omsorgsnämnden 2019-06-11 1 (8) Vård- och omsorgsförvaltningen VON 2019:83 Utredningsenheten Vård- och omsorgsnämnden Remissyttrande Riktlinjer för uppföljning och insyn av verksamhet som bedrivs

Läs mer

Intern boendepeng inom äldreomsorg och omsorg om funktionshindrade

Intern boendepeng inom äldreomsorg och omsorg om funktionshindrade TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun Datum Socialförvaltningen 2009-11-08 Sonja Holm, controller/utredare Tel 08/57829179 Mobil 070-4889179 Diarienummer Socialnämnden Intern boendepeng inom äldreomsorg och omsorg

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (11) 2018-10-11 Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Sammanträdesdatum 18 oktober 2018 Plats och tid s sessionssal, klockan 16:00 2018-10-11 2 (11) 1 Dnr KS 1810261- Sammanträdets

Läs mer

PROGRAM FÖR INSYN OCH UPPFÖLJNING AV VERK- SAMHET SOM BEDRIVS AV PRIVATA UTFÖRARE, MANDATPERIODEN

PROGRAM FÖR INSYN OCH UPPFÖLJNING AV VERK- SAMHET SOM BEDRIVS AV PRIVATA UTFÖRARE, MANDATPERIODEN PROGRAM FÖR INSYN OCH UPPFÖLJNING AV VERK- SAMHET SOM BEDRIVS AV PRIVATA UTFÖRARE, MANDATPERIODEN 2015-2018 Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den

Läs mer

Kommunfullmäktiges program för uppföljning av privata utförare

Kommunfullmäktiges program för uppföljning av privata utförare Utredning Dnr KK14/748 Nämndansvarig tjänsteman Datum Therese Larsson 2016-10-02 Kommunfullmäktiges program för uppföljning av privata utförare Postadress Nyköpings kommun Nämndansvarig tjänsteman 611

Läs mer

Ekonomipolicyn definierar principerna för hanteringen av ekonomistyrning och redovisning i Skövde kommun.

Ekonomipolicyn definierar principerna för hanteringen av ekonomistyrning och redovisning i Skövde kommun. Innehåll Inledning... 3 Syfte med ekonomipolicyn... 3 Ekonomi- och verksamhetsstyrning... 3 Anslagsbindningsnivå... 4 Kommunfullmäktige... 4 Kommunstyrelsen... 4 Nämnden... 5 Resultatenhet... 5 Balansräkningsenhet...

Läs mer

Nämndens verksamhetsplan 2014. FOKUS-nämnden

Nämndens verksamhetsplan 2014. FOKUS-nämnden Nämndens verksamhetsplan 2014 FOKUS-nämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Verksamhetsområde... 3 3 Kommunfullmäktiges utvecklingsområden... 3 4 HÅLLBAR UTVECKLING... 3 5 ATTRAKTIV KOMMUN... 4

Läs mer

Besparingsförslag budget Förslag till beslut Äldrenämnden beslutar att:

Besparingsförslag budget Förslag till beslut Äldrenämnden beslutar att: TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Sociala nämndernas förvaltning 2015-06-08 Dnr: 2015/209-ÄN-041 Jan Bäversten - snsjb02 E-post: jan.baversten@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Äldrenämnden Besparingsförslag

Läs mer

Fastställande av driftsbudget och ingående totalt kapital för intäktsfinansierade verksamheter år 2013

Fastställande av driftsbudget och ingående totalt kapital för intäktsfinansierade verksamheter år 2013 2013-06-11 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/682-040 Kommunstyrelsen Fastställande av driftsbudget och ingående totalt kapital för intäktsfinansierade verksamheter år 2013 Överföringsärendet 2013 Förslag

Läs mer

Policy med mål och riktlinjer för privata utförare

Policy med mål och riktlinjer för privata utförare Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Kansli Gäller fr. o m: lagakraft vunnit beslut Beslut: KF 4, 2017-02-13 Policy med mål och riktlinjer för privata utförare Lagstiftningen och dess syfte Lagstiftning

Läs mer

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare Beslutsdatum 2016-06-22 Diarienummer 2016KS/0070 Reviderat - Lagstadgat styrdokument Kommunallagen 5 kap 3 Ersätter styrdokument

Läs mer

Ägardirektiv för Smedjebacken Energi & Vatten AB

Ägardirektiv för Smedjebacken Energi & Vatten AB Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 40 Den 2017-06-19 40 Dnr 2017/00270 Ägardirektiv för Smedjebacken Energi & Vatten AB Kommunfullmäktiges beslut Kommunfullmäktige fastställer

Läs mer

Remiss - Motion från (M) om att införa Lagen om valfrihet (LOV) för fler verksamheter i Västerås

Remiss - Motion från (M) om att införa Lagen om valfrihet (LOV) för fler verksamheter i Västerås TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-09-04 Sida 1 (1) Diarienr NF 2018/00113-1.7.1 Sociala nämndernas förvaltning Jenny Janestam Epost: jenny.janestam@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen, Västerås stad Nämnden

Läs mer

Policy för Konkurrensutsättning. Upplands-Bro kommun 2013-01-15,rev 2013-03-06 Antagen av Kommunfullmäktige den 6 maj 2013, Kf 53

Policy för Konkurrensutsättning. Upplands-Bro kommun 2013-01-15,rev 2013-03-06 Antagen av Kommunfullmäktige den 6 maj 2013, Kf 53 Policy för Konkurrensutsättning Upplands-Bro kommun 2013-01-15,rev 2013-03-06 Antagen av Kommunfullmäktige den 6 maj 2013, Kf 53 1 Policy för konkurrensutsättning i Upplands-Bro kommun Bakgrund I kommunens

Läs mer

Socialtjänstens hus Dnr IFN 2015/ Gunilla Westberg Individ- och familjenämnden

Socialtjänstens hus Dnr IFN 2015/ Gunilla Westberg Individ- och familjenämnden 2018-02-13 Dnr IFN 2015/00127-030 1 Gunilla Westberg gunilla.westberg@vasteras.se Individ- och familjenämnden Socialtjänstens hus Bakgrund I maj 2014 biföll kommunfullmäktige en motion från (M) vilken

Läs mer

Stadsledningskontorets uppdrag

Stadsledningskontorets uppdrag Stadsledningskontorets uppdrag KS är vår uppdragsgivare Vi utgör ett professionellt stöd till den politiska ledningen Vi är beredningsorgan till KS Vi verkställer och för ut politiska beslut Vi leder samordnar

Läs mer

Styrprinciper för Staffanstorps kommun

Styrprinciper för Staffanstorps kommun FÖRFATTNING 7.2 Antagen av kommunfullmäktige 99/08 Styrprinciper för Staffanstorps kommun Staffanstorps kommun är en stor organisation med många olika verksamheter och kan liknas vid en koncern. Staffanstorps

Läs mer

Styrprinciper för Dals-Eds kommun.

Styrprinciper för Dals-Eds kommun. Styrprinciper för Dals-Eds kommun. Inledning Styrprinciperna reglerar ansvarsfördelningen i Dals-Eds kommun. Utgångspunkt för arbetet utifrån styrprinciperna ska vara decentralisering, helhetssyn och god

Läs mer

Kommunfullmäktiges program rörande privata utförare

Kommunfullmäktiges program rörande privata utförare Kommunfullmäktiges program rörande privata utförare Antagen av kommunfullmäktige 2015-06-17, 100 Namnet på dokumentet Innehållsförteckning Lagstiftningen och dess syfte... 1 1 Lagstiftning... 1 2 Syfte...

Läs mer

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun DANDERYDS KOMMUN 1(11) Kommunstyrelsen Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun Intentionen med föreliggande förslag är att utveckla och tydliggöra kommunens mål- och styrmodell.

Läs mer

Riktlinjer vid konkurrensutsättning av kommunal verksamhet inom välfärdsområdet för Jönköpings kommun. Sn/2009:

Riktlinjer vid konkurrensutsättning av kommunal verksamhet inom välfärdsområdet för Jönköpings kommun. Sn/2009: Socialförvaltningen Stabent Nils Zadik 036-10 53 34 BILAGA 3 TILL TJÄNSTESKRIVELSE 2009-07-28 1 (5) Riktlinjer vid konkurrensutsättning av kommunal verksamhet inom välfärdsområdet för Jönköpings kommun.

Läs mer

Remiss Positionspapper om EU, staden och stockholmarna

Remiss Positionspapper om EU, staden och stockholmarna ÄLDREFÖRVALTNINGEN KOMMUNIKATION TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-01-30 Handläggare: Carl Smitterberg Telefon: 08-508 36 221 Till Äldrenämnden Remiss Positionspapper om EU, staden och stockholmarna Svar

Läs mer

2000-11-10 reviderad 2001-01-16 och 2001-02-05. Fastställd av kommunfullmäktige den 5 februari 2001, 9 KONKURRENSPOLICY FÖR ÖSTERSUNDS KOMMUN

2000-11-10 reviderad 2001-01-16 och 2001-02-05. Fastställd av kommunfullmäktige den 5 februari 2001, 9 KONKURRENSPOLICY FÖR ÖSTERSUNDS KOMMUN 2000-11-10 reviderad 2001-01-16 och 2001-02-05 Fastställd av kommunfullmäktige den 5 februari 2001, 9 KONKURRENSPOLICY FÖR ÖSTERSUNDS KOMMUN Konkurrenspolicy 1(4) Konkurrenspolicy riktlinjer vid konkurrensutsättning

Läs mer

På väg mot ett Stockholm i världsklass

På väg mot ett Stockholm i världsklass På väg mot ett Stockholm i världsklass Utmaningar inom upphandling och inköp Daniel Moius Chef upphandling och konkurrens Stadsledningskontoret The Capital of Scandinavia Det tredje stora steget The Capital

Läs mer

Program för uppföljning och insyn

Program för uppföljning och insyn Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag av Österåkers kommun Rev 2015-06-15 Bakgrund Riksdagen har beslutat om förändringar i kommunallagen med syfte att

Läs mer

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg ÄLDREFÖRVALTNINGEN STABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2009-03-30 Handläggare: Staffan Halleskog Telefon: 08-508 36 203 Till Äldrenämnden den 21 april 2009 Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads

Läs mer

Policy för konkurrensprövning i Nykvarns kommun

Policy för konkurrensprövning i Nykvarns kommun Policy för konkurrensprövning i Nykvarns kommun Antagen av kommunfullmäktige den 19 juni 2019 Innehållsförteckning Innehåll 1. Inledning... 2 2. Vad är konkurrensprövning?... 2 3. Syftet med konkurrensprövning...

Läs mer

Styrningslogiker ÄGARE BESTÄLLARE UTFÖRARE BOLAG. KoS KDN

Styrningslogiker ÄGARE BESTÄLLARE UTFÖRARE BOLAG. KoS KDN Styrningslogiker ÄGARE BOLAG KoS KDN BESTÄLLARE UTFÖRARE Kommunfullmäktige Kommunrevision Kommunstyrelse Valberedning Stadsdirektör Kommunfullmäktige Valnämnd Stadsledningskontor Krisledningsnämnden Överförmyndarnämnden

Läs mer

Motion från (M) angående hemtjänstutförande i Västerås

Motion från (M) angående hemtjänstutförande i Västerås TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-04-28 Sida 1 (1) Diarienr AN 2017/00087-1.7.1 Christina Becker Epost: christina.becker@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Äldrenämnden Motion från (M) angående hemtjänstutförande

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta förvaltningens förslag till

Förvaltningens förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta förvaltningens förslag till TJÄNSTESKRIVELSE 2016-11-01 Kommunstyrelsen Erika Nysäter Utredare Telefon 08-555 010 89 erika.nysater@nykvarn.se Program för uppföljning och insyn av verksamhet som bedrivs av privata utförare för mandatperioden

Läs mer

Rutiner för tillämpningen av lex Sarah SOSFS 2011:5

Rutiner för tillämpningen av lex Sarah SOSFS 2011:5 TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-04-24 Sida 1 (1) Diarienr AN 2017/00105-1.3.2 Sociala nämndernas förvaltning Ritwa Frang Epost: ritwa.frang@vasteras.se Äldrenämnden Rutiner för tillämpningen av lex Sarah SOSFS

Läs mer

Motion från (SD), utöka hjälpen till Västerås hemlösa

Motion från (SD), utöka hjälpen till Västerås hemlösa TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-03-09 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2017/00657-1.7.1 Individ- och familjeförvaltningen Gunilla Westberg Epost: gunilla.westberg@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Motion från

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för AB SOLOM Fastställda av kommunfullmäktige 2016-12-15, Dnr 2016/0376.021 Antagna av bolagsstämman 2016-12-15 Innehåll 1. Inledning... 2 2. Bolagets verksamhet... 2 3. Ägarens direktiv till

Läs mer

Riktlinjer för kommunfullmäktiges program rörande privata utförare

Riktlinjer för kommunfullmäktiges program rörande privata utförare Syfte Vägledning för hur arbetet med att ge privata aktörer uppdrag att utföra kommunala angelägenheter ska genomföras och vad det ska innehålla. Gäller för Alla nämnder Referensdokument SKL: Program för

Läs mer

Betänkandet svensk social trygghet i en globaliserad värld SOU 2017:5

Betänkandet svensk social trygghet i en globaliserad värld SOU 2017:5 TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-08-22 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2017/00295-1.7.1 Sociala nämndernas förvaltning Stefan Lundin Epost: stefan.lundin@vasteras.se Kopia till Socialdepartementet Individ- och familjenämnden

Läs mer

Handlingsplan för anhörigstöd äldrenämnden. Förslag till beslut Äldrenämnden beslutar att godkänna handlingsplanen för anhörigstöd.

Handlingsplan för anhörigstöd äldrenämnden. Förslag till beslut Äldrenämnden beslutar att godkänna handlingsplanen för anhörigstöd. TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-06-29 Sida 1 (1) Diarienr AN 2017/00169-1.3.2 Sociala nämndernas förvaltning Christina Becker Epost: christina.becker@vasteras.se Kopia till Mattias Fredricson, enheten för

Läs mer

Handlingsplan för ekonomi i balans

Handlingsplan för ekonomi i balans 2018-09-11 Dnr: KDNS 2018/00317-2.5.0 för ekonomi i balans Skultuna kommundelsförvaltning Skultuna kommundelsförvaltning 721 87 Västerås 021-39 00 00 www.vasteras.se Tobias Åsell 021-393800 Bakgrund De

Läs mer

Socialnämndens handlingsplan för ekonomi i balans SN-2017/104

Socialnämndens handlingsplan för ekonomi i balans SN-2017/104 Sida 1 av 3 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Mats Ståhl Elgström Datum SN-2017/104 Socialchef 2017-04-26 Socialnämnden Socialnämndens handlingsplan för ekonomi i balans 2017-2018 SN-2017/104 Förslag

Läs mer

Yttrande över Remiss - Förslag till handlingsplan för genomförande av "ett program för personer med funktionsnedsättning"

Yttrande över Remiss - Förslag till handlingsplan för genomförande av ett program för personer med funktionsnedsättning TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2019-01-08 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2018/00809-1.7.1 Individ- och familjeförvaltningen Christina Persson Kopia till Kommunstyrelsen Individ- och familjenämnden Yttrande över Remiss

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019-2021 2019 ARVIKA STADSHUS AB /Moderbolaget/ ARVIKA LOKAL OCH MARK AB FASTIGHETS AB NYA ARVIKA GJUTERI Innehåll Kommunövergripande styrning erings- och uppföljningsprocessen -------------------------------------------------------------------

Läs mer

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-03-19 Handläggare: Gunweig Högberg Telefon: 08-508 20 505 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Lag

Läs mer

Reglemente för utbildningsnämnden

Reglemente för utbildningsnämnden Styrdokument, reglemente Sida 1(6) Reglemente för utbildningsnämnden Utöver vad som föreskrivs om nämnder i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. 1 Ansvar för verksamheter som bedrivs

Läs mer

Riktlinjer för Laholms kommuns styrdokument

Riktlinjer för Laholms kommuns styrdokument STYRDOKUMENT RIKTLINJE 2016-06-03 DNR: 2015-000422 Antagen av kommunfullmäktige den 31 maj 2016 69 Gäller från och med den 1 juni 2016 Riktlinjer för Laholms kommuns styrdokument Inledning... 2 Definition

Läs mer

Lokala budget- och uppföljningsregler Utbildningsnämnden

Lokala budget- och uppföljningsregler Utbildningsnämnden Tjänsteutlåtande nummer: 2017-107 Utfärdat:2017-11-15 Reviderat: Diarienummer: 0075/17 Utbildningskansliet Marie Alkvist-Carlsson Lokala budget- och uppföljningsregler Utbildningsnämnden TIDPLAN Förvaltningens

Läs mer

Vä gl ed n i n g för n ä m n d er s och styr e l se r s a r b e te

Vä gl ed n i n g för n ä m n d er s och styr e l se r s a r b e te Beslutad av: Regionstyrelsen, 2017-12 - 12 Diarienummer: RS 2017-04735 Giltighet: från 2018-01 - 02 till 2022-12 - 31 Vä gl ed n i n g för n ä m n d er s och styr e l se r s a r b e te G äller för: Vä

Läs mer

Styrdokument för Hammarö kommun

Styrdokument för Hammarö kommun Styrdokument för Hammarö kommun Huvudprinciper för styrning, uppföljning och utvärdering av den kommunala verksamheten i Hammarö kommun. Antaget 2012, reviderat 2015-05-18 2 1. Inledning 1.1 Vem vänder

Läs mer

Kommunfullmäktiges verksamhetsberättelse för år 2014

Kommunfullmäktiges verksamhetsberättelse för år 2014 Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-03-18 AU 3:17 Dnr. KS 2015/0125 Kommunfullmäktiges verksamhetsberättelse för år 2014 Arbetsutskottets beslut Ärendet bereds vidare. Sammanfattning

Läs mer

Inköps- och upphandlingspolicy

Inköps- och upphandlingspolicy Diarienr 2016/00929-KS nternati Inköps- och upphandlingspolicy för Västerås stad med helägda bolag Antagen av kommunfullmäktige 5 maj 2011 Reviderad av kommunfullmäktige 9 mars 2017 program policy handlingsplan

Läs mer

Program för upphandling och inköp samt klausul om antidiskriminering och meddelarfrihet. Svar på remiss

Program för upphandling och inköp samt klausul om antidiskriminering och meddelarfrihet. Svar på remiss Sida 1 (6) 2015-11-12 Handläggare Eva Brynk Avdelningen för Miljö och teknik Telefon: 08-508 264 03 Till Exploateringsnämnden 2015-12-10 Program för upphandling och inköp samt klausul om antidiskriminering

Läs mer

PROGRAM. Program för mål och uppföljning av privata utförare

PROGRAM. Program för mål och uppföljning av privata utförare PROGRAM Program för mål och uppföljning av privata utförare Typ av styrdokument Program Beslutsinstans Kommunfullmäktige Fastställd 2016-11-28, 142 Diarienummer KS 2016/231 Giltighetstid Fr.o.m. 2016-12-01

Läs mer

Införande av inköpscentral samt revidering av servicenämnden reglemente

Införande av inköpscentral samt revidering av servicenämnden reglemente Kommunstyrelsen 2019-03-26 Kommunledningskontoret Ekonomi och kvalitet KSKF/2019:133 Gunnar Ekdahl 016-710 52 61 1 (7) Kommunstyrelsen Införande av inköpscentral samt revidering av servicenämnden reglemente

Läs mer

Riktlinjer för måltider och nutrition i ordinärt och särskilt boende

Riktlinjer för måltider och nutrition i ordinärt och särskilt boende TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-09-18 Sida 1 (1) Diarienr AN 2018/00271-1.3.2 Sociala nämndernas förvaltning Christina Becker Epost: christina.becker@vasteras.se Kopia till Äldrenämnden Riktlinjer för måltider

Läs mer

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag av Region Kronoberg

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag av Region Kronoberg Plan Process: Planering, ledning Giltig fr.o.m: 2015-07-0109-30 Giltig t.o.m: 2018-12-31 Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag av Region Kronoberg 1

Läs mer

Program för uppföljning av privata utförare

Program för uppföljning av privata utförare Program för uppföljning av privata utförare Dokumenttyp: Styrdokument Antaget av: Kommunfullmäktige 101/2018-08-28 Diarienummer: 2018:137 Ansvarig handläggare: Kommundirektör Senast aktualitetsprövad:

Läs mer

Policy. Policy för konkurrensprövning. Sida 1/5

Policy. Policy för konkurrensprövning. Sida 1/5 Sida 1/5 Policy för konkurrensprövning Inledning Öppenhet för alternativa driftsformer Ökad valfrihet, kvalitetsutveckling, kostnadseffektivitet Egen regi eller alternativ driftsform? Kommunens välfärdsverksamheter

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning 2014-11-25 Dnr: 2014/773-IFN-012 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se

Sociala nämndernas förvaltning 2014-11-25 Dnr: 2014/773-IFN-012 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2014-11-25 Dnr: 2014/773-IFN-012 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se Kopia till Kommunrevisionen Kommunstyrelsen Individ-

Läs mer

Handlingsplan för beställning, upphandling, konkurrensutsättning och uppföljning

Handlingsplan för beställning, upphandling, konkurrensutsättning och uppföljning TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Sociala nämndernas förvaltning 2015-06-08 Dnr: 2015/80-ÄN-003 Berit Johansson - am044 E-post: berit2.johansson@vasteras.se Kopia till Äldrenämnden Handlingsplan för beställning,

Läs mer

POLICY. Policy för upphandling och inköp

POLICY. Policy för upphandling och inköp POLICY Policy för upphandling och inköp Typ av styrdokument Policy Beslutsinstans Kommunfullmäktige Fastställd 2018-01-29, 11 Diarienummer KS 2017/88 Giltighetstid Fr.o.m. 2018-02-15 tills vidare Dokumentet

Läs mer

Uppföljningsarbetet ska genomsyras av ett systematiskt arbete för att förbättra kvalitet och uppföljning.

Uppföljningsarbetet ska genomsyras av ett systematiskt arbete för att förbättra kvalitet och uppföljning. ! " # " Region Kronoberg har med stöd av kommunallagen möjlighet att lämna över vården av en kommunal angelägenhet till privata utförare, enligt KL 3 kap 16. Riksdagen har beslutat om förändringar i kommunallagen

Läs mer

Program med mål och riktlinjer för privata utförare mandatperioden

Program med mål och riktlinjer för privata utförare mandatperioden STYRANDE DOKUMENT Fastställt av Dokumentansvarig Datum Kommunfullmäktige Förvaltningschef Jonas Sverkén 2016-06-20 1 (5) Program med mål och riktlinjer för privata utförare mandatperioden 2015 2018 Bakgrund

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Ägardirektiv för Sollentuna Energi AB Antagna av Sollentuna kommunfullmäktige 2010-06-09, 44 Fastställda av bolagsstämman 2010-06-22 att gälla från och med 2011-01-01 Antagna av Sollentuna kommunfullmäktige

Läs mer

Verksamhetsplan Vård och omsorg i egen regi

Verksamhetsplan Vård och omsorg i egen regi Verksamhetsplan 2019 Vård och omsorg i egen regi Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Verksamhetens ansvar och uppgifter...3 3 Verksamhetens utvecklingsområden...4 4 Mål...4 4.1 Hög kvalitet...4 4.2

Läs mer

Så sätter du pris på dina tjänster. Bengt Herlin Nacka kommun

Så sätter du pris på dina tjänster. Bengt Herlin Nacka kommun Så sätter du pris på dina tjänster Bengt Herlin Nacka kommun Innehåll Så sätter du rätt (?) prislapp på dina tjänster Nacka kommun och dess förutsättningar Nackas styrsystem Internpriser i Nacka Fakta

Läs mer

Förslag till beslut Individ- och familjenämnden ställer sig bakom förvaltningens yttrande och överlämnar det till kommunstyrelsen.

Förslag till beslut Individ- och familjenämnden ställer sig bakom förvaltningens yttrande och överlämnar det till kommunstyrelsen. TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-05-31 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2017/00156-1.7.1 Sociala nämndernas förvaltning Stefan Lundin Epost: stefan.lundin@vasteras.se Motion från (V) om vård på hemmaplan Förslag till

Läs mer

Sundbybergs stads styrmodell med principer för planering, uppföljning och ekonomistyrning

Sundbybergs stads styrmodell med principer för planering, uppföljning och ekonomistyrning 2016-09-26 1 (5) Kommunstyrelsen Sundbybergs stads styrmodell med principer för planering, uppföljning och ekonomistyrning Beslutsunderlag Förslag till Sundbybergs stads styrmodell med principer för planering,

Läs mer

Reglemente. Socialnämnden Gäller fr.o.m Antagen av kommunfullmäktige

Reglemente. Socialnämnden Gäller fr.o.m Antagen av kommunfullmäktige Reglemente Gäller fr.o.m. 2018-01-01 Antagen av kommunfullmäktige 2017-11-22 183 Innehållsförteckning Uppdrag och verksamhet... 1 Delegering från kommunfullmäktige... 1 Ansvar inom verksamhetsområdet...

Läs mer

Riktlinjer och mål (ägardirektiv) för Alvesta Energi AB

Riktlinjer och mål (ägardirektiv) för Alvesta Energi AB Riktlinjer och mål (ägardirektiv) för Alvesta Energi AB För Alvesta Energi AB inklusive dotterbolaget Alvesta Elnät AB, nedan kallat bolaget, gäller följande direktiv antagna den 24 november 2015 av styrelsen

Läs mer

Program för upphandling och inköp samt klausul om antidiskriminering och meddelarfrihet Remiss från kommunstyrelsen

Program för upphandling och inköp samt klausul om antidiskriminering och meddelarfrihet Remiss från kommunstyrelsen Idrottsförvaltningen Tjänsteutlåtande DNR 01.06/1166/2015 Sida 1 (6) 2015-11-23 IDN 2015-12-15 Handläggare Anna Lundgren Telefon: 508 27 691 Till Idrottsnämnden Program för upphandling och inköp samt klausul

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Ekonomiska styrprinciper - styrmodell och ekonomistyrningsprinciper

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Ekonomiska styrprinciper - styrmodell och ekonomistyrningsprinciper Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 80 Den 2016-11-14 80 Dnr 2016/00327 Ekonomiska styrprinciper - styrmodell och ekonomistyrningsprinciper Kommunfullmäktiges beslut

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 100 Dnr KS/2018:137. Program för privata utförare

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 100 Dnr KS/2018:137. Program för privata utförare Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-06-04 1 (1) Sida 100 Dnr KS/2018:137 Program för privata utförare Bakgrund Riksdagen har beslutat om förändringar i kommunallagen med

Läs mer

Chefsuppdrag och ledarpolicy för Västerås stad

Chefsuppdrag och ledarpolicy för Västerås stad Chefsuppdrag och ledarpolicy för Västerås stad Antagen av kommunfullmäktige den 8 oktober 2015 program policy handlingsplan riktlinje program policy uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet

Läs mer

Granskning av IT-säkerhet

Granskning av IT-säkerhet TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-02-11 Dnr: 2014/957-IFN-012 Marie Carlsson - bi901 E-post: marie.carlsson@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Granskning av IT-säkerhet

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2015/102-NF-004 Berit Johansson - am044 E-post:

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2015/102-NF-004 Berit Johansson - am044 E-post: TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Sociala nämndernas förvaltning 2015-10-26 Dnr: 2015/102-NF-004 Berit Johansson - am044 E-post: berit2.johansson@vasteras.se Kopia till Nämnden för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Centralupphandling av vård- och omsorgsboenden 2017

Centralupphandling av vård- och omsorgsboenden 2017 Utlåtande 2016:153 RI (Dnr 170-1307/2016) Centralupphandling av vård- och omsorgsboenden 2017 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Äldrenämnden ska ansvara för genomförande

Läs mer

Internkontrollplan 2019 för äldrenämnden

Internkontrollplan 2019 för äldrenämnden Internkontrollplan 2019 för äldrenämnden Ett aktiverande dokument som äldrenämnden fattade beslut om den 7e februari 2019 Dokument-ID Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Internkontrollplan 2019

Läs mer

Antaget av kommunfullmäktige den 25 september 2014, att gälla från och med den 1 januari 2015.

Antaget av kommunfullmäktige den 25 september 2014, att gälla från och med den 1 januari 2015. Dokumentnamn: Reglemente för utförarstyrelsen Sida: 1 (7) REGLEMENTE FÖR UTFÖRARSTYRELSEN Antaget av kommunfullmäktige den 25 september 2014, att gälla från och med den 1 januari 2015. UTFÖRARSTYRELSENS

Läs mer