Slutrapport/Avstämningsrapport för år 2009 Förstärkt stöd till anhöriga som hjälper och vårdar närstående medel från år 2008.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2010-01-15. Slutrapport/Avstämningsrapport för år 2009 Förstärkt stöd till anhöriga som hjälper och vårdar närstående medel från år 2008."

Transkript

1 1 (16) Slutrapport/Avstämningsrapport för år 2009 Förstärkt stöd till anhöriga som hjälper och vårdar närstående medel från år Kommun Järfälla kommun Kontaktperson Anette Borg Telefon adress Diarienummer hos Länsstyrelsen för start Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-post/webbplats Länsstyrelsen Sociala enheten Box STOCKHOLM Hantverkargatan (vxl) (exp) (vxl) (exp)

2 2 (16) Beskrivning av arbetet: Start, slut, innehåll, ACTION ett IT-baserat stöd för vård och omsorg. ACTION startade i januari 2006 som ett treårigt projekt. I takt med att ytterligare stimulansmedel beviljades utökades och förlängdes projektet. Kommunen har för ACTION-och VINNVÅRD projekten erhållit statliga stimulansmedel från Länsstyrelsen, Socialstyrelsen och Kompetensstegen. År 2009 fattade Socialnämnden beslut om att permanenta ACTION-tjänsten och fr.o.m ta ut en månadsavgift med 290 kr. Ansökan om ACTION-tjänsten sker idag via förenklad biståndsbedömning. ACTION olika delprojekt: ACTION I - år 2005 beviljades medel från Länsstyrelsen för 20 anhörigvårdare. ACTION II år 2006 beviljades medel från Länsstyrelsen för ytterligare 10 anhörigvårdare samt från Socialstyrelsen för 10 ensamboende multisjuka. En ACTION- dator installerades på mötesplatsen i Kallhäll. ACTION III- år 2007 beviljades medel från Socialstyrelsen för ytterligare 20 användare med diagnosen lätt demens. ACTION VI VINNVÅRD- projektet som är en vidareutveckling av ACTION. Det treåriga projektet finansierades via VINNVÅRD och Kompetensstegen. Syftet med projektet var att arbeta med lärande nätverk, ta fram en modell för kunskapsöverföring samt utveckla den tekniska plattformen för att i ACTION- tjänsten möjliggöra flerpartsamtal.

3 3 (16) Hur många anhöriga har tagit del i insatsen Målgrupp Fördelning av antal abonnemang och målgrupper under åren Målgrupp Samtalscentraler 4 st 4 st 4 st 6 st Anhörigvårdare 23 st 27 st 30 st 22 st Ensamboende 2 st 6 st 9 st 18 st multisjuka Lätt Demens 3 familjer Summa 29 st 37 st 46 st 50 st Könsfördelning kvinnor 17 st 21st 27 st 28 st män 8 st 12 st 15 st 16 st 4 familjer Användarnas ålder varierade mellan år. Omsorgstagarna hade varierade diagnoser. Vanligast var demenssjukdom och stroke men även personer med diagnosen Parkinsons sjukdom, hjärt/kärlsjukdom, psykiskt funktionshinder och MS fanns representerade bland omsorgstagarna. Bortfall Under projekttiden miste fem anhörigvårdare sin make/maka och fyra blev ensamboende då make/maka flyttade tillsärskilt boende. ACTION har vid dessa tillfällen fungerat som ett bra efterlevandestöd. Två användare avslutade sitt deltagande p.gr. av bristande behov eller intresse. I samband med beslut om att avgiftsbelägga ACTIONtjänsten avslutade 12 användare sitt deltagande. Som skäl angavs införandet av avgift, förändrad livssituation eller att de inte längre ansåg sig ha behov av tjänsten. Resursutnyttjande ACTION-centralen ACTION-centralen har under projekttiden bemannats med två heltidstjänster 1,0 sjukgymnast och 1,0 arbetsterapeut. I samband med VINNVÅRD-projektet anställdes en samtalsledarare för det lärande nätverket motsvarande 0,5 tjänst.

4 4 (16) Arbetsuppgifter för personalen på ACTION-centralen: Medverka vid rekrytering. Introducera och utbilda nya användare Medverka till att skapa och underhålla de sociala supportnätverken mellan familjerna Kontinuerligt stödja äldre och anhöriga. Kontinuerligt följa upp användarnas behov samt resultat av insatta åtgärder. Sprida information om ACTION- tjänsten till vård- och omsorgspersonal, frivilligorganisationer och beslutsfattare. Introducera ACTION tjänsten och utbilda vård- och omsorgspersonal. Fortbildning ACTION-centralens personal har en 5 poängs högskoleutbildning i Anhörigstöd på Ersta Sköndals Högskola. Via Borås Högskola har personal fått fortbildning och kontinuerlig handledning. En av medarbetarna har blivit ACTION-certifierad. I samband med VINNVÅRD-projektet har personal haft fortlöpande grupphandledning via videolänk. Innehåll i tjänsten ACTION-tjänsten ACTION-tjänsten består av flera delar: Dator med bildtelefon gör det möjligt att se och tala med andra användare samt vård-och omsorgspersonal. Internet- ger en möjlighet att hålla kontakt med omvärlden. Familjerna kan söka information, e- posta, betala räkningar och sköta bankaffärer Samtalscentral utrustad med bildtelefon Lokala servicecenter för äldre. Äldre som bor hemma och inte har tillgång till egen dator kan med hjälp av personal introduceras i användandet av tjänsten. Mötesplatser och dagcentraler fungerar som drop in ställen. Utbildning i hur man använder datorn och ACTION-tjänsten. Utbildningen vänder sig till anhörigvårdaren och den äldre, vilket gör att de får ett gemensamt intresse samt kan hjälpa och stötta varandra. Sociala aktiviteter. Lunchträffar, Internetcafé, jul- och sommarlunch.

5 5 (16) Utveckling av tjänsten Mål Redovisning hur man uppfyllt målen Utveckling av ACTION-tjänstens sociala innehåll Personalen på ACTION-centralen har vidareutvecklat ACTION- konceptet i Järfälla. Användarna har efterfrågat mer utbildning vilket erbjudits på Internetcaféer 1 ggr/månad. De månatliga caféerna och lunchträffarna har vänt sig till både användare och deras anförvanter eller personliga assistenter. Vid varje aktivitet har personer deltagit. Särskilt uppskattat har de gemensamma jul- och sommarluncherna varit. Ett sätt att skapa samhörighet mellan anhöriga, deras anförvanter, personal som använder tjänsten och andra samarbetspartners. Mål enligt ursprunglig projektplan: att öka möjligheten för anhöriga att vårda och bo kvar i det egna hemmet. att öka de positiva effekterna och tillfredsställelsen i anhörigprocessen och därmed bidra till livskvalitet. att öka möjligheterna till sociala kontakter. att öka beredskapen hos anhörigvårdare att vårda. att öka anhörigvårdarens självförtroende och självkänsla i relation till sin egen vårdsituation och förmåga. Uppföljning/utvärdering av ACTION-tjänsten Uppföljning av det individuella stödet med planeringsinstumentet COAT ( Carers Outcome Agreement Tool). Uppföljning av ACTION-tjänsten genom -Utvärderingsinstrumentet PREP (Peparedness, Enrichment, Predictability). -Intervjuer med användarna av ACTIONtjänsten. -Intervjuer med personal som arbetat med ACTION-tjänsten -Loggning och statistik avseende användning av ACTION-tjänsten.(samtal och användande av olika utbildningsprogram) -Bedömning av vad ACTION-tjänsten inneburit avseende ökad kvalitet i det dagliga livet och minskade vård och omsorgskostnader.

6 6 (16) Uppföljning av anhörigas upplevelser. Hösten 2007 gjordes en utvärdering av ACTIONtjänsten. De första 20 användarna intervjuades via webbkamera om sina upplevelser. Resultatet presenterades i rapporten ACTION- IT-baserat stöd till anhöriga i hemmet. Resultatet visade att ACTION-tjänsten bidragit till: Ett utökat socialt kontaktnät vilket minskat ensamhet och isolering. Att möta andra i samma situation bidrog till en känsla av samhörighet. Många användare inkluderade även ACTIONcentralens personal i sitt nätverk och såg dem som sina vänner. Ökad livskvalitet. Både anhörigvårdare och omsorgstagare sa att livet blivit roligare och mer omväxlande. Anhöriga kände sig sedda och uppskattade och kontakten med andra anhörigvårdare i samma situation bidrog till känslan av ökad livskvalitet. Flera användare menade att de kände sig piggare och gladare. Genom ACTION kunde man göra saker tillsammans vilket stärkte relationen mellan makarna. Ökad kunskap och nya insikt. Information, olika kunskapsprogram, råd, tips och stöd av personal och andra anhöriga bidrog till att anhöriga fick kunskaper och ökade insikter om sin situation. Detta ledde till större trygghet och ökat självförtroende. Ökat självförtroende och större möjlighet att hantera vardagssituationer och att planera framåt. Att genom kunskapsprogrammen ta reda på fakta och att diskutera problem och möjliga lösningar med andra bidrog till ökat självförtroende samt att användarna lärde sig att lita till sin egen förmåga. Ökad trygghet. Möjlighet till kontakt med personal och andra användare ökade känslan av trygghet. Dessutom fanns utbildningsprogrammen tillgängliga dygnets alla timmar. Datorn blev för några användare livlinan i en svår situation. Ökad delaktighet. Flera användare uttryckte

7 7 (16) tillfredsställelse av att känna delaktighet i ITsamhället. Att de klarat av att hantera datorn stärkte självkänslan. Att hantera e-post ökade kontakterna med barn och barnbarn och via Internet öppnade sig en ny värld. Användandet av webbkamera och videlänk vid t.ex. samtal, föreläsningar, spel som ACTION-pet bidrog till både ökad kontakt, ökad delaktighet och högre livskvalitet. Individuell uppföljning via stödplaner Alla anhörigvårdare erbjöds samtal enligt COATmodellen. Samtalen ledde fram till en stödplan som sedan regelbundet följdes upp. COAT fungerar både som planerings- och uppföljningsinstrument. Genom COAT-samtalen fick ACTION-personalen en god bild av den anhöriges situation och kunde erbjuda individuellt stöd. Dessutom skapade samtalen en god grund för en tillitsfull relation som ingav trygghet inför fortsatta kontakter. För de anhöriga som deltagit har personalen på ACTION-centralen har varit viktiga personer. De har fungerat som lotsar och spindlar i nätet. Personkontinuitet, lättillgänglighet, engagemang och förmåga att bjuda på sig själv är viktiga faktorer för att en ACTION-central ska fungera bra. Utvärdering av livskvalitet och kostnader genomförde Högskolan i Borås en bedömning om och hur ACTION-tjänsten påverkat dels användarnas livskvalitet i det dagliga livet dels kommunens vård - och omsorgskostnader. Rapporten beräknas vara klar våren Vilka problem/ hinder har man haft i arbetet Rekrytering av deltagare Ett problem var svårigheten att få tag i användare. Trots intensiv informationskampanj var det i början trögt att få tag på anhörigvårdare och ensamma multisjuka. Biståndsbedömarna anmälde ett fåtal användare men från vårdcentralerna rekryterades inga användare. I delprojektet Att leva med demens. var det svårt att finna personer som uppfyllde kriterierna sammanboende med en demensdiagnos och MMT-test på 25 poäng. Teknik

8 8 (16) Ett av hindren när det gällde rekrytering var enligt ACTION-personalen den misstänksamhet mot ITbaserat stöd som de upplevde från vård- och omsorgspersonal. Det fanns en rädsla över att tekniken skulle ta över, att det mänskliga i omsorgen försvinner samt att personal skulle förlora jobb. Personal som lär sig använda ACTION-tjänsten har emellertid varit mycket positiva. De har genom kunskapsprogrammen, spelen och Internet fått ett nytt redskap att använda i sitt arbete. Om den äldre personen inte längre kan ta sig ut i samhället så kan personal via Internet hjälpa till att ta in omvärlden i hemmet eller på boendet. Samverkan Samverkan med landsting, andra kommuner och frivilligorganisationer Samverkan med landstinget Trots personlig information på samtliga vårdcentraler visade de svalt intresse och inga användare rekryterades den vägen. Ett försök till samverkan gjordes med vårdcentralen i Kallhäll. En ACTION-dator installerades och två sjuksköterskor utbildades. Arbetet i samverkansgruppen präglades av nyfikenhet och entusiasm. Tanken var att skapa ett lokalt nätverk mellan vårdcentral, mötesplatsen i Kallhäll, äldreenheten samt användare boende i Kallhäll. Detta hade inneburit ett nytt sätt att arbeta och samverka. Tyvärr fick den planerade samverkan avbrytas i samband med upphandling av vårdcentralen och därmed byte av verksamhetschef. I delprojektet Att leva med demens har däremot kommun och landsting samverkat på ett positivt och givande sätt. Kommunens demenssjuksköterska har i samband med rekrytering, testning och uppföljning samverkat med personal på Minnesmottagningen. Idag kan läkare i samband med demensdiagnos hänvisa äldre och deras anhöriga till ACTION-centralen, vilket gör att de får kontakt och stöd i ett tidigt skede. Enhetschefen för minnesmottagningen ingick i projektets styrgrupp vilket förbättrade möjligheterna till att samverka. En utvärdering av detta delprojekt förväntas bli klar i januari Samverkan med andra kommuner

9 9 (16) En annan positiv bieffekt var samverkan med andra kommuner. De kommuner som deltagit i ACTION-och VINNVÅRD-projekten bildade ett nationellt nätverk som träffat två gånger per år. Järfälla, Huddinge kommun och Västerås stad bildade ett eget mellansvenskt nätverk för utveckling och erfarenhetsutbyte. Nätverken har bidragit till givande samverkan över kommungränserna. Järfälla kommun har haft nära samverkan med Västerås, Borås, Huddinge, Varberg, Härnösand och Linköping. Dessa kommuner fortsätter samverkan i olika nätverk kring handledning, mötesplatser, gemensamma föreläsningar m.m. Fortsatt samverkan planeras mellan Järfälla och Västerås för att ut vecka ett behovsstyrt IKT-stöd. Samverkan med frivilligorganisationer Kommunen har samverkat med olika frivilligorganisationer när det gällt information och rekrytering. Personalen har skapat intresse för och motiverat till användandet av IKT teknik samt informerat om kommunens övriga anhörigstöd. Intresset för ACTIONtjänsten har varit stort främst från anhörigföreningen och pensionärsorganisationerna. Teknik Teknik och IKT(informations- och kommunikationsteknologi) för äldre Generellt kan sägas att äldre är öppna att lära sig ny teknik om de ser nyttan med den. Genom att ACTIONtjänsten har utvecklats i samarbete med äldre och deras anhöriga är tekniken användarvänlig. ACTION-datorn är lätt att använda. Den har tydlig struktur och är anpassad till äldre personer. Då äldre är känsliga för tekniska störningar är det även viktigt med snabb och lättillgänglig support. Äldre personer behöver och efterfrågar IKT stöd. Genom ACTION-projektet har äldre fått tillgång till datorer och lärt sig använda Internet, e-post och bildkamera. Många av användarna har uttryckt en tillfredställelse över att få känna sig delaktiga i det moderna IT-samhället. Även personal som lärt sig använda ACTION-tjänsten är positiva och upplever större tillfredsställelse i arbetet. En fungerande teknik ä viktig både för att äldre och

10 10 (16) personal ska vilja använda dator och bildkamera. Under projekttiden har det varit en del tekniska problem särskilt när det gällt ljud och bild. Dessutom har fler användare efterfrågat möjligheter att installera program som Word och Exell, att använda mobilt bredband samt att kunna installera tjänsten på egen dator. Ett starkt önskemål från personal och användare har varit att få fram en lösning för kommunikation med barn som bor på annan ort. ACTION har på många sätt varit banbrytande och det pågår ett ständigt utvecklingsarbete med tjänsten, men kanske inte i den takt som vore önskvärt och inför år 2010 har leverantören Telia framfört förslag på förändringar gällande teknisk utrustning, support, avtal och priser. Positiva bieffekter Utveckling av ACTION-tjänsten på mötesplatser Då ACTION-tjänsten installerades på Kallhälls mötesplats ökade tillgängligheten för allmänheten. ACTION-datorn har använts på ett flexibelt sätt. På mötesplatsen finns ett särskilt ACTION-rum som äldre, anhöriga och personal kan använda, men datorn kan också rullas ut till gemensamhetsutrymmen så att fler kan ta del av utbildningsprogram och spel. ACTIONdatorn kan kopplas till storbildsskärm för gemensamma aktiviteter som frågesport, information och videoföreläsningar som ordnats av Högskolan i Kalmar. Att spela ACTION-pet och tävla mot andra mötesplatser har varit ett uppskattat nöje. Den dagverksamhet som finns på mötesplatsen har utnyttjat spel och utbildningsprogram. Även hemtjänstens personal har utnyttjat olika kunskapsprogram för att t.ex. läsa mer om olika diagnoser m.m. Under året har tre mötesplatser ( Kallhäll, Barkarby och Tallbohov) fått tillgång till ACTION-tjänsten. Under januari 2010 installeras datorer på Träffpunkt Järfälla en mötesplats för personer med stroke och afasi samt på mötesplatsen på Kastanjen, Ett nybyggt korttidsboendet med tydlig anhörigstödsprofil. Personal på mötesplatserna ingår i det kommunövergripande virtuella nätverket som är del av VINNVÅRD-

11 11 (16) projektet. Att arbeta med ACTION-tjänsten och internet har bidragit till att utveckla både personalens arbetssätt och verksamhetens innehåll. Strategier för att nå anhöriga/ Information Information finns skriftligt via informationsfoldrar. Muntlig information har skett i samband med träffar på vårdcentraler, minnesmottagning, stroketeam, geriatriken, mötesplatser, hemtjänstgrupper, hos pensionärsföreningar, anhörigförening och i olika anhöriggrupper. Projektet har synliggjorts i media genom artiklar i lokal- och fackpress. Information har även spridits via mun till mun metoden då anhöriga berättat för andra och därmed rekryterat nya användare. Anhöriga har även medverkat i radioprogram. Projektledare och ACTION-centralens personal har deltagit i regionala mötesdagar som anordnats av Nationellt Kompetenscentrum för anhöriga. Beskriv hur varaktighet uppnås Varaktighet och framtid Äldreomsorgen har i mål och budget för år uttryckt följande målsättning: Inriktningsmål - att tillgången till och användningen av IKT ska öka för enskilda personer och deras närstående inom äldreomsorgens samtliga verksamhetsformer, Effektmål - att antalet hushåll som använder ACTION-tjänsten eller likvärdig tjänst ska öka med 10 % jämfört med I budget finns utrymme motsvarande 50 ACTIONabonnemang fattade Socialnämnden beslut om att permanenta ACTION-tjänsten och i samband med detta även avgiftsbelägga tjänsten. Ansökan sker genom förenklad biståndsbedömning. ACTION-tjänsten ingår idag i beställningen av anhörigstöd till Järfälla Hemstöd och avser två heltidstjänster för bemanning av ACTION-centralen. Dessutom arbetar demenssjuksköterskan delar av sin tjänst som projektledare för Att leva med demens

12 12 (16) Inför 2010 planeras ett seminarium för fortsatt användning av ACTION tjänsten och annat IKT stöd. Ett seminarium i samverkan med Västerås stad kring temat Behovsstyrt IKT-stöd. Studiebesök Kommunen har under åren tagit emot ett stort antal studiebesök, allt ifrån enskilda personer, frivilligorganisationer, andra kommuner till besök av politiker i kommun och landsting bl.a. Torbjörn Larsson vd Vårdalsstiftelsen samt Maria Larsson äldreomsorgsminister. Intresset från andra länder har avspeglats genom ett antal besök från bl.a. Holland, England men främst från Japan och Korea. VINNVÅRD-arbete i partnerskap för att förbättra vård-och omsorgstjänster till äldre och deras anhörigvårdare via informations-och kommunikationsteknologi Mål Mål Att skapa en modell för kunskapsinhämtning genom att bilda lärande nätverk som arbetar med metoden Community of Practice Utforma en teknisk plattform för att stödja lärande nätverk inom och mellan kommuner Genom webbaserat nätverksarbete ge äldre, anhöriga och personal möjlighet till information, utbildning och handledning. Lärandet har skett via diskussionsforum på Internet, e-post och via bildtelefoni. Via lokala nätverk ge möjlighet till utbildning kring partnerskap och informationsteknik. Redovisning hur man uppfyllt målen Varje deltagande kommun har bildat Ett lokalt lärande nätverk bestående av äldre, anhöriga, frivilliga, personal och politiker.

13 13 (16) Kommunövergripande nätverk för -projektledare -stöd till personer med demens och deras anhöriga -användning av IT på mötesplatser för äldre -Gemensam handledning för personal på ACTION-centraler Arbetet med lärande nätverk har genererat material som kan användas både som utbildningsmaterial och som diskusssionsunderlag i kommunerna med teman som Äldre och IT, Att arbeta i partnerskap och Äldre med kroniska sjukdomar och erfarna anhörigvårdare som experter på sin egen situation. Diskussionsforum på Internet Föreläsningar och seminarium via videolänk ( Demens, Läkemedel, Vårdhund) Flerpartssamtal via videolänk för äldre, anhöriga och personal. Att arbeta med lärande nätverk har varit ett sätt att involvera brukarna i utvecklingsarbetet. Det framtagna utbildningsmaterialet utgår från brukarnas specifika kunskaper och erfarenheter. Materialet har bearbetats och finns tillgängligt på Internet. Vidare har deltagarna fått tillgång till ett diskussionsforum på Internet. Positiv bieffekt Arbetet med lärande nätverk, ett arbete i partnerskap, har resulterat till både ökade kunskaper och stärkt självkänsla hos deltagarna. Personal har varit mycket positiva till metoden då de fått tillfälle att diskutera med anhörigvårdaren om deras situation och deras upplevelser. Personal har berättat att de lärt sig otroligt mycket samtidigt som de genom samtalen fått egna tankar om vårdandet och bemötande bekräftade. Personal uppger att de fått större förståelse för hur viktigt mötet med anhöriga är och att de fått inblick i hur anhörigvårdare ser på sin vårdsituation. Anhörigvårdarna i sin tur uppgav att de genom nätverket fått insikter om arbetet i det egna hemmet och sin egen situation. De har känt sig stärkta i sitt dagliga vårdande. De har även fått ökad förståelse för personalens situation och regelsystem som personalen

14 14 (16) har att förhålla sig till i sitt yrke. Genom att använda metoden Community of practice har nya arbetsmetoder och former för samverkan utvecklats som kommunen i framtiden kan ha stor nytta av i sitt utvecklingsarbete. Deltagare har framfört att det är en stor fördela att arbeta i lärande nätverk med äldre, anhöriga, tjänstemän och politiker. Genom att deltagarna har olika roller framkommer fler synsätt och en blandad grupp är viktig för ömsesidigt lärande. Flera deltagare ansåg att det var viktigt att ha med en politiker i gruppen för att kunskapen om anhörigas situation skulle få mer utrymme i politiska sammanhang. En annan lärdom har varit att möten via videkonferens är mer personliga än möten via vanlig telefon och mer effektiva, då mötet ställer krav på disciplin och struktur. Problem i arbetet Inledningsvis uppstod flera tekniska problem. Det tog tid att få videokonferenssystemet Marratech att fungera. Vissa kommuner kunde inte tillåta videokonferens i sina nät varför man fick delta via telefon. Under projektets gång var inte målsättningarna och innehållet i tema helt tydliga. Då projektet för kommunernas del finansierades via Kompetensstegen kom tyngdpunkten på arbete att ligga på de lärande nätverken och framtagande av utbildningsmaterial. Kommunerna hade olika inställning till implementering av det framtagna utbildningsmaterialet. För Järfällas del hade all personal i samband med Kompetensstegen gått en fyrdagarskurs i Relationskompetens utifrån perspektivet omsorgstagare, anhörigvårdare och personal. Kursen Kvalificerad avlösning riktade sig till personal och anhörigvårdare. Där arbetade man med frågor kring olika roller och partnerskap. Implementering av materialet var därför inte aktuellt vid denna tidpunkt. Varaktighet Däremot kommer metoden att arbeta i lärande nätverk tillvaratas tillvara i kommunens utvecklingsarbete och utbildningsmaterialet att erbjudas kommunens utförare

15 15 (16) av äldreomsorg. Utvecklingen av den tekniska plattformen tog tid och kom i ett sent skede av projektet. När väl de tekniska lösningarna prövades finns stor utvecklingspotential i detta. Användandet av videolänk för konferens, föreläsningar, handledning, diskussions-forum och kommunövergripande nätverk att fortsätta utvecklas som del av ACTION-tjänsten och ingå i ACTIONpersonalens arbetsuppgifter. Uppföljning/Utvärdering Uppföljning/utvärdering av VINNVÅRD-projektet Högskolan i Borås har utvärderat projektet genom fokusgruppsintervjuer med deltagarna i de lokala nätverken samt intervjuer med samtalsledarare och projektledare. Rapporten Blandade lärande nätverk arbete i partnerskap för att förbättra vård och omsorgstjänster till äldre och deras anhörigvårdare via informations och kommunikationsteknologi beräknas vara klar i början av Bifoga ekonomisk redovisning av hur medlen används bilaga 1 Blanketten skickas till Länsstyrelsen Stockholms län Sofia Urby Box Stockholm

16 16 (16)

Slutrapport Förstärkt stöd till anhöriga som hjälper och vårdar närstående 2008

Slutrapport Förstärkt stöd till anhöriga som hjälper och vårdar närstående 2008 1 (8) Slutrapport Förstärkt stöd till anhöriga som hjälper och vårdar närstående 2008 Kommun Nacka kommun Enheten Äldre Kontaktperson Enhetschef Anne-Lie Söderlund Anhörigkonsulent Ove Lindroth Telefon

Läs mer

Projektplan. Behovsstyrt IKT (Inter Kommunikativ Teknik ) för äldre

Projektplan. Behovsstyrt IKT (Inter Kommunikativ Teknik ) för äldre Projektplan Behovsstyrt IKT (Inter Kommunikativ Teknik ) för äldre Info ÄO Projektplan-ITK-stöd för äldre.docm Socialförvaltningen Besöksadress: Riddarplatsen 5, 4 tr Vård och omsorg, Järfälla hemstöd

Läs mer

Utredning av IKT-tjänster i Järfälla kommun

Utredning av IKT-tjänster i Järfälla kommun Utredning av IKT-tjänster i Järfälla kommun Jenny Sjöberg Februari 2012 2012-02-08 1 (23) Innehåll SAMMANFATTNING... 2 1. BAKGRUND... 2 2. SYFTE... 3 3. METOD... 3 4. REDOVISNING... 3 4.1. ACTION... 4

Läs mer

Nätverksträff Vinnvård, 25 november

Nätverksträff Vinnvård, 25 november Nätverksträff Vinnvård, 25 november 2008-12-04 Forsknings- och utvecklingsprojektet ACTION arbete i partnerskap för att förbättra vård- och omsorgstjänster till äldre och deras anhörigvårdare via IKT har

Läs mer

2010-10-04. Dnr 2010/295 Fastställande av avgift för ACTION-tjänsten år 2011. Socialförvaltningens förslag till socialnämnden:

2010-10-04. Dnr 2010/295 Fastställande av avgift för ACTION-tjänsten år 2011. Socialförvaltningens förslag till socialnämnden: TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2010-10-04 Socialnämnden Dnr 2010/295 Fastställande av avgift för ACTION-tjänsten år 2011 Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag till socialnämnden: 1. Ingen avgift för

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016

Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 KF, februari 2013 Dnr 325-1035/2012 www.stockholm.se Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 Februari 2013 Stockholms stads program

Läs mer

ANHÖRIGPLAN 2012-2015

ANHÖRIGPLAN 2012-2015 ANHÖRIGPLAN 2012-2015 INLEDNING Anhörigplanen för Svedala kommun 2012-2015 är kommunens plattform för anhörigstödet. Planen ska ses som ett uttryck för den politiska synen på verksamheten, övergripande

Läs mer

Delrapport Förstärkt stöd till anhöriga som hjälper och vårdar närstående 2006

Delrapport Förstärkt stöd till anhöriga som hjälper och vårdar närstående 2006 1 (5) Bilaga 3. Delrapport Förstärkt stöd till anhöriga som hjälper och vårdar närstående 2006 Kommun Farsta stadsdelsförvaltning, Stockholm stad Kontaktperson Birgitta Livgård Andersson Telefon 08 508

Läs mer

Stockholms stad program för stöd till anhöriga

Stockholms stad program för stöd till anhöriga 159/2012 SoN dnr 3.1-098/2012 ÄN dnr070303- Stockholms stad program för stöd till anhöriga 2012-2016 Förslag maj 2012 SOCIALFÖRVALTNINGEN ÄLDREFÖRVALTNINGEN Inledning Många anhöriga utför ett omfattande

Läs mer

Handlingsplan för anhörigstöd i Strömsunds

Handlingsplan för anhörigstöd i Strömsunds 1 (7) Typ: Plan Giltighetstid: 2015 Version: 1.0 Fastställd: SN 2013-02-21 Uppdateras: 1:a kvartalet 2014 Handlingsplan för anhörigstöd i Strömsunds kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning 2. Bestämmelser

Läs mer

Projektplan för Anhörigstöd i T-län

Projektplan för Anhörigstöd i T-län Örebro den 23 december 2005 Projektplan för Anhörigstöd i T-län Vidareutveckling av varaktiga stödformer till anhöriga och närstående 1. Bakgrund Socialdepartementet kommer att utbetala 24 850 000 kr per

Läs mer

Delta på distans med hjälp av IT-teknik

Delta på distans med hjälp av IT-teknik TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Sociala nämndernas förvaltning 2015-04-13 Dnr: 2015/97-ÄN-700 Christina Becker - am282 E-post: christina.becker@vasteras.se Kopia till Christine Wäneskog, proaros Vård och omsorg

Läs mer

Riktlinjer för anhörigstöd inom Diarienr. socialnämndens ansvarsområde

Riktlinjer för anhörigstöd inom Diarienr. socialnämndens ansvarsområde Riktlinjer för anhörigstöd inom socialnämndens ansvarsområde Dokumentets namn Riktlinjer för anhörigstöd inom Diarienr socialnämndens ansvarsområde Dokumenttyp Riktlinje Fastställd av Socialnämnden Datum

Läs mer

Ansökan om medel för vidareutveckling av stöd till anhöriga som hjälper och vårdar närstående (2008)

Ansökan om medel för vidareutveckling av stöd till anhöriga som hjälper och vårdar närstående (2008) Vård- och omsorgsnämndens handling nr 25/2008 Monika Hammertjärn 2008-04-09 704-5300-2008 0155-26 41 18 Datum Dnr 1(5) Ansökan om medel för vidareutveckling av stöd till anhöriga som hjälper och vårdar

Läs mer

Anhörigstöd. sid. 1 av 8. Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med

Anhörigstöd. sid. 1 av 8. Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med Anhörigstöd Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS Beslutat av Förvaltningschef Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller från och med Senast reviderad 2019-05-06 sid. 1 av 8 Innehåll

Läs mer

För Dig som vill stödja Anhörigas Riksförbunds verksamhet med en gåva: Postgiro 710933-3 Bankgiro 5979-4743 Märkes med»gåva«.

För Dig som vill stödja Anhörigas Riksförbunds verksamhet med en gåva: Postgiro 710933-3 Bankgiro 5979-4743 Märkes med»gåva«. För Dig som vill stödja Anhörigas Riksförbunds verksamhet med en gåva: Postgiro 710933-3 Bankgiro 5979-4743 Märkes med»gåva«. Tillsammans kan vi bidra till ett anhörigvårdarvänligare samhälle i framtiden!

Läs mer

Område Rehabilitering

Område Rehabilitering Redovisning av avslutade projekt och aktiviteter finansierade av statliga stimulansbidrag för utveckling av vården och omsorgen om äldre personer. Område Rehabilitering KomSam projektet Äldreenheten, Nacka

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen 2015-10-15 Dnr von/2015:129. Vård- och omsorgsnämnden godkänner demensstrategin

Vård- och omsorgsförvaltningen 2015-10-15 Dnr von/2015:129. Vård- och omsorgsnämnden godkänner demensstrategin TJÄNSTESKRIVELSE 1[5] Referens Petra Oxonius Mottagare Vård- och omsorgsnämnden Demensstrategi Förslag till beslut Vård- och omsorgsnämnden godkänner demensstrategin Sammanfattning Antalet äldre ökar och

Läs mer

Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga

Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga sabet ix/eli Scanp Foto: n Omsé 1 Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga När jag bjuder in någon till ett

Läs mer

Riktlinje för Anhörigstöd Vård- och omsorgsförvaltningen

Riktlinje för Anhörigstöd Vård- och omsorgsförvaltningen Riktlinje för Anhörigstöd Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Tel 08-530 610 00 www.botkyrka.se Org.nr 212000-2882 Bankgiro 624-1061 Inledning Den 1 juli 2009 infördes en lagskärpning

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR NÄRSTÅENDESTÖD I GULLSPÅNGS KOMMUN

HANDLINGSPLAN FÖR NÄRSTÅENDESTÖD I GULLSPÅNGS KOMMUN Senast gjord revidering: 12 10 15 Beslutet fattat av: Utförd av: Äldreomsorgsutskottet och IFO/LSS-utskottet Antagen av kommunfullmäktige 2013-01-28, 14 Eva Thimfors HANDLINGSPLAN FÖR NÄRSTÅENDESTÖD I

Läs mer

Framtidens äldreomsorg i Alingsås kommun

Framtidens äldreomsorg i Alingsås kommun Framtidens äldreomsorg i Alingsås kommun Innehåll Framtidens äldreomsorg i Alingsås kommun sid 3 Befolkningsprognos för äldre i Alingsås kommun sid 4 Att bo tryggt sid 5 Stöd för ett gott åldrande sid

Läs mer

Mötesdag om anhörigfrågor

Mötesdag om anhörigfrågor Mötesdag om anhörigfrågor 21 november Gävle Stöd för anhöriga till vuxna med psykisk ohälsa Mats Ewertzon Nationellt kompetenscentrum anhöriga Institutionen för vårdvetenskap Ersta Sköndal högskola Evidensbaserat

Läs mer

Att 80% av anhörigvårdarna ska känna att det stöd de får är anpassat till individen och den aktuella livssituationen.

Att 80% av anhörigvårdarna ska känna att det stöd de får är anpassat till individen och den aktuella livssituationen. 2018-12-20 Avveckling av anhörigkonsulent Med anledning av att sektorn under 2019 har stora ekonomiskta utmaningar behöver vi se över alla våra verksamheter för att se om vi kan minska på våra kostnader.

Läs mer

Sammanfattning från första mötet i de lokala lärande nätverken

Sammanfattning från första mötet i de lokala lärande nätverken Nätverket Kombinera förvärvsarbete och anhörigomsorg I februari 2011 startade arbetet med nya blandade lokala lärande nätverk inom det prioriterande området: Kombinera förvärvsarbetet och anhörigomsorg.

Läs mer

Riktlinjer för arbetet med anhörigstöd inom Socialnämndens verksamhetsområde

Riktlinjer för arbetet med anhörigstöd inom Socialnämndens verksamhetsområde Styrdokument Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutat av: Socialnämnden Fastställelsedatum: 2015-06-09 77 Ansvarig: Områdeschef bistånd och stöd Revideras: Var fjärde år Följas upp: Vartannat år Riktlinjer för

Läs mer

Anhöriga en viktig samverkanspart i vård och omsorg

Anhöriga en viktig samverkanspart i vård och omsorg Anhöriga en viktig samverkanspart i vård och omsorg Socialchefsdagarna i Östersund Torsdagen den 28 september 2017 Lennart Magnusson, Elizabeth Hanson Länssamordnarna anhörigstöd i Norrland Parterna samt

Läs mer

PTS studie: Vilka använder inte internet - och varför?

PTS studie: Vilka använder inte internet - och varför? PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2012-03-21 PTS-ER-2012:18 1(6) Konsumentmarknadsavdelningen Teresia Widigs Ahlin teresia.widigs-ahlin@pts.se Bilaga 3 PTS studie: Vilka använder inte internet - och varför?

Läs mer

En utvärdering efter två år i Projekt Rehabilitering för äldre

En utvärdering efter två år i Projekt Rehabilitering för äldre LILLA EDETS KOMMUN KommunRehab Sjukgymnastik/Arbetsterapi En utvärdering efter två år i Projekt Rehabilitering för äldre Nytt arbetssätt för att förbättra kvaliteten på rehabiliteringen riktat mot personer

Läs mer

Stöd till anhöriga. För dig som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre, eller stödjer en närstående som har funktionshinder

Stöd till anhöriga. För dig som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre, eller stödjer en närstående som har funktionshinder För dig som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre, eller stödjer en närstående som har funktionshinder Stöd till anhöriga hällefors, lindesberg, l jusnarsberg och nor a 1 I vårt samhälle

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen. Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS. Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen

Vård- och omsorgsförvaltningen. Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS. Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen Vård- och omsorgsförvaltningen Riktlinje Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen Diarienr VON 248/17

Läs mer

Anhörigstöd - en skyldighet

Anhörigstöd - en skyldighet Anhörigstöd Anhörigstöd - en skyldighet Sedan 2009 ska alla socialnämnder erbjuda stöd för att underlätta för de personer som: - vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre - stödjer en närstående

Läs mer

Vad innebär lagändringen?

Vad innebär lagändringen? Stöd d till anhöriga Vad innebär lagändringen? Vellinge den 19 november 2009 Britta Mellfors Äldreenheten, Socialstyrelsen Disposition Nya lagtexten. - Vad är nytt och vad står det för? Vem är anhörig?

Läs mer

LSS-omsorgen. Det här kan du som har funktionsnedsättning

LSS-omsorgen. Det här kan du som har funktionsnedsättning LSS-omsorgen Det här kan du som har funktionsnedsättning få hjälp med Genom LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) kan personer med omfattande funktionsnedsättningar få möjlighet

Läs mer

Sammanfattning Tema A 3:3

Sammanfattning Tema A 3:3 Sammanfattning Tema A 3:3 Individualisering, utvärdering och utveckling av anhörigstöd är det tema som vi skall arbeta med i de olika nätverken. Vi är nu framme vid den tredje och sista omgången i Tema

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga

Stockholms stads program för stöd till anhöriga SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-10-25 Handläggare: Marita Danowsky Kerstin Larsson, Anne Vilhelmsson Tel. 08-508 12 000 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2012-11-22 Stockholms

Läs mer

Plan för införandet av lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre i Håbo Kommun

Plan för införandet av lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre i Håbo Kommun TJÄNSTESKRIVELSE 1(6) Socialförvaltningen Förvaltningens stab/kansli Britt-Louise Thorberg, utvecklingsledare 0171-525 56 britt-louise.thorberg@habo.se Plan för införandet av lokala värdighetsgarantier

Läs mer

Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar. att godk- a framtagen strategiplan om anhörigstöd

Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar. att godk- a framtagen strategiplan om anhörigstöd Lilian Gullberg, projektledare 0413-620 22 110615 VOO IOU Vård- och omsorgsnämnden.5, INVESTOR NPEOPLE Strategiplan anhörigstöd Förslag till beslut Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar

Läs mer

Kommunövergripande tillsyn av äldreomsorgen i Västra Götalands län 2005-2008 Anhörigstöd

Kommunövergripande tillsyn av äldreomsorgen i Västra Götalands län 2005-2008 Anhörigstöd Kommunövergripande tillsyn av äldreomsorgen i Västra Götalands län 2005-2008 Anhörigstöd Rapport 2009:08 Rapportnr: 2009:08 ISSN: 1403-168X Rapportansvarig: Socialkonsulent Britt Johansson Utgivare: Länsstyrelsen

Läs mer

Utredning av tjänsten Nattfrid tillsyn nattetid med webbkamera

Utredning av tjänsten Nattfrid tillsyn nattetid med webbkamera Utredning av tjänsten Nattfrid tillsyn nattetid med webbkamera Jenny Sjöberg September 2013 Dnr Son 2013/658 2013-09-11 1 (8) Innehåll 1. BAKGRUND OCH SYFTE... 2 2. METOD... 2 3. NATTFRID I JÄRFÄLLA...

Läs mer

KARTLÄGGNING AV STÖD TILL ANHÖRIGA I VÄSTERVIKS KOMMUN

KARTLÄGGNING AV STÖD TILL ANHÖRIGA I VÄSTERVIKS KOMMUN Margareta Göransson, anhörigkonsulent Västerviks kommun och Ann-Christine Larsson, FoU-ledare Fokus Kalmar län KARTLÄGGNING AV STÖD TILL ANHÖRIGA I VÄSTERVIKS KOMMUN Anhörigstödets tre ben Formell organisering

Läs mer

Hemstöd. För dig med en psykisk funktionsnedsättning

Hemstöd. För dig med en psykisk funktionsnedsättning Hemstöd För dig med en psykisk funktionsnedsättning 1 INNEHÅLL HEMSTÖD...3 Ansökan Beslut Kontaktman Avgift SYSSELSÄTTNING...5 Avgift TRYGGHETSLARM... 6 Ansökan, beslut och avgift SÄRSKILT BOENDE... 7

Läs mer

Sammanställning 1. Bakgrund

Sammanställning 1. Bakgrund Sammanställning 1 Blandat lärande nätverk Sörmlands län 27 september 2016 om Delaktighet och bemötande ur ett anhörigperspektiv, samverkan mellan kommuner och landstinget. Bakgrund Nämnden för socialtjänst

Läs mer

1. Vad har Carpe betytt för dig personligen i din yrkesroll?

1. Vad har Carpe betytt för dig personligen i din yrkesroll? det har gett mig mer kunskap och självkänsla för det jag arbetar med. det har kännts väldigt skönt att fått gått utbildningar som passat in i verksamheten,som man annars inte hade fått gått.. Ökade kunskaper

Läs mer

Delrapport Förstärkt stöd till anhöriga som hjälper och vårdar närstående 2007

Delrapport Förstärkt stöd till anhöriga som hjälper och vårdar närstående 2007 1 (7) Delrapport Förstärkt stöd till anhöriga som hjälper och vårdar närstående 2007 Kommun Kontaktpersoner Enskede-Årsta-Vantörs Stadsdelsförvaltning Stockholm Stad Marianne Flynner, projektledare Birgitta

Läs mer

HJÄLP OCH STÖD. för dig som är äldre eller har funktionsnedsättning

HJÄLP OCH STÖD. för dig som är äldre eller har funktionsnedsättning HJÄLP OCH STÖD för dig som är äldre eller har funktionsnedsättning 1 Lomma kommun har ansvar för att du som bor eller vistas i kommunen, får det stöd och den hjälp du behöver, allt enligt Socialtjänstlagen

Läs mer

Riktlinjer för stöd till anhöriga

Riktlinjer för stöd till anhöriga Riktlinjer för stöd till anhöriga Upprättad 2014-08-28 1 Innehåll Riktlinjer för anhörigstöd/stöd till närstående... 2 Inledning... 2 De som omfattas av stöd till anhöriga... 2 Syftet med stöd till anhöriga...

Läs mer

Att skotta framför dörren. SKTFs snabbenkät till enhetschefer och biståndshandläggare

Att skotta framför dörren. SKTFs snabbenkät till enhetschefer och biståndshandläggare Att skotta framför dörren SKTFs snabbenkät till enhetschefer och biståndshandläggare Mars 2005 2 SKTFs snabbenkät till enhetschefer och biståndshandläggare Mars 2005 Inledning Under de senaste åren har

Läs mer

Dokumentnamn: Rapport - översyn av vård- och omsorgsförvaltningens anhörigstöd

Dokumentnamn: Rapport - översyn av vård- och omsorgsförvaltningens anhörigstöd Sida: 1 (7) Bakgrund Vård- och omsorgsförvaltningen har fått i uppdrag av nämnden att göra en översyn av kommunens anhörigstöd i sin helhet och ge förslag på hur det kan vidareutvecklas. I detta dokument

Läs mer

STÖD OCH FÖREBYGGANDE VERKSAMHETER I JÄRFÄLLA

STÖD OCH FÖREBYGGANDE VERKSAMHETER I JÄRFÄLLA STÖD OCH FÖREBYGGANDE VERKSAMHETER I JÄRFÄLLA STÖD OCH FÖREBYGGANDE VERKSAMHETER I JÄRFÄLLA Verksamhetschef: Karoline Lundvall 08-580 229 28 Karoline.lundvall@jarfalla.se Ansvarar för Stöd och förebyggande,

Läs mer

Information om hjälp i hemmet och valfrihet

Information om hjälp i hemmet och valfrihet Information om hjälp i hemmet och valfrihet Version 9.0 20150203 Vård- och omsorg Information om hemtjänst Vad är hemtjänst? Hemtjänst är ett samlat begrepp för olika former av stöd, service och omvårdnad

Läs mer

Sammanställning träff 7

Sammanställning träff 7 Sammanställning träff 7 Bakgrund Under 2010 har 11 kommuner deltagit i det lärande nätverket inom det prioriterade området individualisering, utveckling och utvärdering. De kommuner som deltagit är Ljusdal,

Läs mer

Samverkan inom kost och nutrition är inte aktuellt, var och en av kommunerna genomför sina projekt och Länssjukhuset har sitt projekt.

Samverkan inom kost och nutrition är inte aktuellt, var och en av kommunerna genomför sina projekt och Länssjukhuset har sitt projekt. Samverkan mellan landstinget och kommunerna i länet angående Socialstyrelsens stimulansmedel för 2007 när det gäller vården av äldre, 2007-08-24 Ledningen för Landstingets Primärvård bjöd in representanter

Läs mer

Anhörigcenters första år

Anhörigcenters första år Äldreomsorgskontoret Anhörigcenters första år Uppföljning Dnr ÄON 10/61 Handläggare: Åsa Borén, Utredarenheten KsK Innehåll 1. Inledning...2 2. Bakgrund...2 2.1 Anhörigstöd i Socialtjänstlagen...2 2.2

Läs mer

Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling

Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling Redovisning 2012 Kalmar län 2013-01-25 1 Mona Krispinsson RF Ann-Sofie Togner LT Ann-Christine Larsson Fokus Nadja Widén RF Innehåll 1. ÅTERRAPPORTERING

Läs mer

Demensprocessen i Hallands län

Demensprocessen i Hallands län 20 1(5) Projektplan: Demensprocessen i Hallands län ett samverksansprojekt mellan landstinget och kommunerna i Halland Projektidé Att skapa en jämlik vård i hela länet för personer med demenssjukdom och

Läs mer

Anhörig/närståendepolicy för Stockholms stad äldreomsorg

Anhörig/närståendepolicy för Stockholms stad äldreomsorg SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING OMSORGEN OM ÄLDRE OC H STÖD TILL PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Handläggare: Lena Alksten, Therese Lang Telefon: 08-508 24 551, 08-508 24 506 2010 Till Skärholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Delutvärdering januari Eva Sennemark KulturDialog

Delutvärdering januari Eva Sennemark KulturDialog Delutvärdering januari 2008 Eva Sennemark KulturDialog Innehållsförteckning Sammanfattning...3 1. Bakgrund...4 1.1 ACTION...4 1.2 ACTION i Järfälla kommun...5 1.3 Syfte och frågeställningar...5 2. Metod

Läs mer

Vision och balanserad styrning för anhörigstöd i Simrishamns kommun

Vision och balanserad styrning för anhörigstöd i Simrishamns kommun Socialförvaltningen Anhörigstöd Förslag Vision och balanserad styrning för anhörigstöd i Simrishamns kommun ADRESS: 272 80 Simrishamn BESÖK: Bergengrenska gården TELEFON: 0414-81 91 65 FAX: 0414-81 97

Läs mer

Anhörig-/närståendepolicy för Stockholms stads äldreomsorg, remissvar

Anhörig-/närståendepolicy för Stockholms stads äldreomsorg, remissvar HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGSAVDELNIN GEN Handläggare: Anneli Rydström Telefon: 08-508 22 068 TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr 55-2010-1.5.1 SID 1 (5) 2010-02- 22 Till Hägersten-Liljeholmens

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom egen regi

Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom egen regi TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-08-21 AN-2013/60.730 1 (3) HANDLÄGGARE Werner, Anna 08-535 312 03 Anna.Werner@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom egen regi

Läs mer

Nationellt kompetenscentrum anhöriga och anhörigas delaktighet i omsorg och service

Nationellt kompetenscentrum anhöriga och anhörigas delaktighet i omsorg och service Nationellt kompetenscentrum anhöriga och anhörigas delaktighet i omsorg och service Ritva Gough, ordf i styrgruppen, forskare/medarbetare Lennart Magnusson, verksamhetschef och Elizabeth Hanson, FoU-ledare

Läs mer

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Bistånd enligt socialtjänstlagen (SoL) 4 kap 1 Fastställda av vård- och omsorgsnämnden 2015-05-13, 45, Dnr VON 2015/103 Innehållsförteckning

Läs mer

Handlingsplan och policy för anhörigstöd i Årjängs kommun

Handlingsplan och policy för anhörigstöd i Årjängs kommun Lena Bergman, 0573-142 89 lena.bergman@arjang.se HANDLINGSPLAN/POLICY Antagen av Stöd och omsorgsnämnden Handlingsplan och policy för anhörigstöd i Årjängs kommun 2(5) Bakgrund Handlingsplan/policyn för

Läs mer

Projektbeskrivning. Stödinsatser till personer yngre än 65 år med demenssjukdom, deras anhöriga och barn.

Projektbeskrivning. Stödinsatser till personer yngre än 65 år med demenssjukdom, deras anhöriga och barn. Dnr 1.7-42/2014 Sida 1 (8) 2014-02-04 Arvsfondsdelegationens kansli Box 2218 103 15 Stockholm Projektbeskrivning Stödinsatser till personer yngre än 65 år med demenssjukdom, deras anhöriga och barn. Sammanfattning

Läs mer

Vad är viktigt för att du som anhörig ska känna att du har ett bra stöd?

Vad är viktigt för att du som anhörig ska känna att du har ett bra stöd? Vad är viktigt för att du som anhörig ska känna att du har ett bra stöd? Fokusgrupper med anhöriga och närstående i Skaraborg 007. Innehållsförteckning...Sida Inledning... Fokusgrupp som metod... Fokusgrupper

Läs mer

PM Bakgrunden till satsningen på SIP för äldre var att användningen inte motsvarade behoven

PM Bakgrunden till satsningen på SIP för äldre var att användningen inte motsvarade behoven PM 2019-03-20 Vårt dnr: 1 (6) Vård och Omsorg Åsa Furén-Thulin Återrapportering till Socialdepartementet avseende medel för Samordnad individuell plan (SIP) och förebyggande insatser (regeringsbeslut 2018-07-19

Läs mer

fokus på anhöriga nr 11 dec 2008

fokus på anhöriga nr 11 dec 2008 FOTO: SCANPIX fokus på anhöriga nr 11 dec 2008 Anhörigstöd i glesbygd Sverige är ett glesbefolkat land. Många anhöriga och deras närstående bor i glesbygd och har därför långt till det anhörigstöd som

Läs mer

Sammanfattning Tema A 2:3

Sammanfattning Tema A 2:3 Sammanfattning Tema A 2:3 Individualisering, utvärdering och utveckling av anhörigstöd är det tema som vi skall arbeta med i de olika nätverken. Socialdepartementet skriver i promemorian om det nya lagförslaget

Läs mer

Ett hållbart arbetsliv i livets alla skeden. Arbetsgivare. smålandsbilder.se

Ett hållbart arbetsliv i livets alla skeden. Arbetsgivare. smålandsbilder.se smålandsbilder.se Ett hållbart arbetsliv i livets alla skeden Arbetsgivare Arbetsgivare för anhöriga, Sverige - Medlem i det internationella nätverket Employers for Carers Vad är projektet Arbetsgivare

Läs mer

Projekt Lärandeorganisation i Älvsjö stadsdel

Projekt Lärandeorganisation i Älvsjö stadsdel Projekt Lärandeorganisation i Älvsjö stadsdel Slutrapport 2009-01-09 Hans Stavrot Hans Stavrot arbetade vid tidpunkten för projektet som regionchef på Omsorgshuset i Älvsjö stadsdel. Projektet handleddes

Läs mer

2011-05-24. Boendestöd utveckling för flera målgrupper sam eventuell upphandling enligt LOV

2011-05-24. Boendestöd utveckling för flera målgrupper sam eventuell upphandling enligt LOV TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2011-05-24 Socialnämnden Boendestöd utveckling för flera målgrupper sam eventuell upphandling enligt LOV Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialförvaltningens

Läs mer

Bo hemma. i Kinda kommun

Bo hemma. i Kinda kommun Bo hemma i Kinda kommun Bo hemma i Kinda kommun I den här broschyren kan du läsa om vilket stöd du kan söka från Kinda kommun om du behöver hjälp för att du ska kunna bo hemma vid sjukdom eller hög ålder.

Läs mer

Lokal modell för samverkan mellan primärvård, minnesmottagning och kommun. Lokala samverkansrutiner för demenssamordnare

Lokal modell för samverkan mellan primärvård, minnesmottagning och kommun. Lokala samverkansrutiner för demenssamordnare Lokal modell för samverkan mellan primärvård, minnesmottagning och kommun Lokala samverkansrutiner för demenssamordnare 1 Samverkansrutiner: Sammanhållen vård och omsorg samt anhörigstöd vid demenssjukdom

Läs mer

INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET

INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET SOCIALTJÄNSTLAGEN (SOL) 4 KAPITLET RÄTTEN TILL BISTÅND 1 Den som inte själv kan tillgodose sina behov eller kan få dem tillgodosedda

Läs mer

PROJEKTPLAN. Anhörig / närståendestöd - strategi och policy i Falköpings kommun

PROJEKTPLAN. Anhörig / närståendestöd - strategi och policy i Falköpings kommun Skapad datum Författare 2006-05-17 Styrgrupp o arbetsgupp för anhörigstöd i Falköping Kommentar Projektplanen uppdateras av projektledaren PROJEKTPLAN Anhörig / närståendestöd - strategi och policy i Falköpings

Läs mer

TILL DIG SOM ÄR ANHÖRIG ELLER NÄRSTÅENDE Har du en anhörig eller närstående som är sjuk, gammal eller funktionshindrad?

TILL DIG SOM ÄR ANHÖRIG ELLER NÄRSTÅENDE Har du en anhörig eller närstående som är sjuk, gammal eller funktionshindrad? ANHÖRIGSTÖD INFORMATION OCH STÖD TILL DIG SOM VÅRDAR EN ANHÖRIG ANHÖRIGSTÖD 2 TILL DIG SOM ÄR ANHÖRIG ELLER NÄRSTÅENDE Har du en anhörig eller närstående som är sjuk, gammal eller funktionshindrad? Du

Läs mer

Verksamhet/insatser 2007-2008

Verksamhet/insatser 2007-2008 Samordningsförbundet Norra Bohuslän Beredningsgruppen i samarbete med ansvarig tjänsteman Verksamhet/insatser 2007-2008 En förutsättning för att lyckas med rehabilitering i samverkan är att det är individens

Läs mer

FRÄLSNINGSARMÉN. Delprojektets namn. Delprojektsansvarig

FRÄLSNINGSARMÉN. Delprojektets namn. Delprojektsansvarig FRÄLSNINGSARMÉN VÅRSOLS FAMILJECENTER V Storgatan 21, 3 tr 553 15 JÖNKÖPING Delprojektets namn Barn i sorg Delprojektsansvarig Ann-Charlotte Jernberg Datum 2014-06-05 Sammanfattning Inledning och sammanfattning

Läs mer

Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv

Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv Lars Högberg Februari 2012 2012-02-24 Lars Högberg Projektledare Carin Hultgren Uppdragsansvarig 2 Innehållsförteckning 1 INLEDNING...

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga

Stockholms stads program för stöd till anhöriga SOCIALFÖRVALTNINGEN ÄLDREFÖRVALTNINGEN Handläggare: Pia Modin tfn 08-508 25 618 Lotta Burenius tfn 08-508 36 202 Till Socialnämnden Äldrenämnden GEMENSAMT TJÄNSTEUTLÅTANDE SON DNR 3.1-098/2012 ÄN DNR 070303-159/2012

Läs mer

Riktlinje för anhörigstöd inom Individ och familjeomsorgen

Riktlinje för anhörigstöd inom Individ och familjeomsorgen Riktlinje för anhörigstöd inom Individ och familjeomsorgen Socialförvaltningen Verksamheten för Individ och familjeomsorg Antagen i socialnämnd 2013-09-18 Innehåll 1 Bakgrund 5 1.1 Syfte med anhörigstöd...

Läs mer

Stöd till anhöriga, riktlinjer

Stöd till anhöriga, riktlinjer Stöd till anhöriga, riktlinjer Dokumenttyp Riktlinje Fastställd/upprättad Kommunstyrelsen 2017-11-29, 138 Senast reviderad Kommunstyrelsen 2018-10-31, 137 Detta dokument gäller för Vård och Omsorg och

Läs mer

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER Äldreomsorg, Vadstena Kommun Antagen av socialnämnden den 16 oktober 2012, 117 Dnr 2012/100-730, 2012.1036 INNEHÅLL Bakgrund... 3 Nationellt... 3 Vadstena... 4 Värdegrund för

Läs mer

Äldreprogram för Sala kommun

Äldreprogram för Sala kommun Äldreprogram för Sala kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2008-10-23 107 Revideras 2011 Innehållsförteckning Sid Inledning 3 Förebyggande insatser 3 Hemtjänsten 3 Hemtjänst och hemsjukvård ett nödvändigt

Läs mer

Anhörigvård är frivilligt

Anhörigvård är frivilligt Stöd till anhöriga Anhörigomsorg I vårt samhälle finns det många människor som på olika sätt hjälper andra i deras vardag. Anledningen till detta kan vara att personen på grund av fysiska eller psykiska

Läs mer

En anhörigvänligare värld, helt enkelt

En anhörigvänligare värld, helt enkelt 2008-12-24 En anhörigvänligare värld, helt enkelt 1 Anhöriga en viktig partner i utveckling av stöd till anhöriga Drygt 1,3 miljoner människors erfarenheter och kunskaper. Minst 900 000 av dessa förvärvsarbetar.

Läs mer

Anhörigstöd. Vård & Omsorg

Anhörigstöd. Vård & Omsorg Anhörigstöd Vård & Omsorg Stöd till dig som stödjer Anhöriga står för en mycket stor del av vården av närstående. Det kan gälla någon som blivit långvarigt sjuk, drabbats av psykisk eller fysisk funktionsnedsättning,

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

Välkommen till Omsorgsförvaltningen

Välkommen till Omsorgsförvaltningen Välkommen till Omsorgsförvaltningen TRYGGHET FÖR DIG VARJE DAG FÖR EN RIKARE VARDAG Alla blir vi äldre och för de fl esta av oss innebär det att vi någon dag kan behöva stöd eller hjälp i vardagen. Det

Läs mer

Till dig som stödjer någon i din omgivning

Till dig som stödjer någon i din omgivning Till dig som stödjer någon i din omgivning En presentation av stödinsatser som kan underlätta både för dig som är anhörig och för den du stödjer Köpings kommun, Vård & Omsorg Vi ger stöd när det behövs

Läs mer

Information om anhörigstöd 2010

Information om anhörigstöd 2010 SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING STÖD OCH SERVICE TIL L PERSONER MED FUNKT IONSNEDSÄTTNING ANMÄLNINGSÄRENDE SID 1 (5) 2010-11-22 Handläggare: Kerstin Larsson, Ninnie Jonsson och Siv Lundgren Telefon: 08-508

Läs mer

LULEÅ KOMMUN. Beredningen. Allmänna utskottet. Socialnämnden 2012 10 25 170 21. Dnr 2012/471 74

LULEÅ KOMMUN. Beredningen. Allmänna utskottet. Socialnämnden 2012 10 25 170 21. Dnr 2012/471 74 Socialnämnden 2012 10 25 170 21 Dnr 2012/471 74 Tema rörande vård om de mest sjuka äldre, kvalitetsregister inom hälso och sjukvård, sociala innehållet, rehabgruppens arbete och övertagande av hemsjukvården

Läs mer

Projektspecifikation

Projektspecifikation Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(9) 2011-03-02 Projektspecifikation Projekt: Läkemedel projektnummer 2265 Beställare: Äldreomsorgsförvaltningen Skriven av: Eva Almén-Åström Datum: 100209 Godkänd

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning

Verksamhetsbeskrivning Verksamhetsbeskrivning Fyrislundsgatan 62 plan 4 och 5 Kontaktuppgifter Besöksadress: Fyrislundsgatan 62 Telefon: 018-727 69 45 vardochomsorg.uppsala.se www.sober.uppsala.se www.uppsala.se Sida 2 av 5

Läs mer

LULEÅ KOMMUN. Beredningen. Arbetsutskottet 2006-11-15 563 2. Socialnämnden 2006-11-24 98 3

LULEÅ KOMMUN. Beredningen. Arbetsutskottet 2006-11-15 563 2. Socialnämnden 2006-11-24 98 3 Arbetsutskottet 2006-11-15 563 2 Socialnämnden 2006-11-24 98 3 Länsstyrelsen, Verksamhetschefer, enhetschefer stab, sektionschefer Dnr 2005/109 732 Anhörigstöd för personer som vårdar äldre anhöriga/ närstående

Läs mer

Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka. (Förslag till slutversion, 2010-05-19)

Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka. (Förslag till slutversion, 2010-05-19) Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka (Förslag till slutversion, 2010-05-19) Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka Nacka kommun får allt fler äldre och äldre som lever allt

Läs mer

INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET

INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET SOCIALTJÄNSTLAGEN (SOL) 4 KAPITLET RÄTTEN TILL BISTÅND 1 Den som inte själv kan tillgodose sina behov eller kan få dem tillgodosedda

Läs mer

Att leva gott med demens. Projekt med stimulansbidrag Högsbo

Att leva gott med demens. Projekt med stimulansbidrag Högsbo Att leva gott med demens Projekt med stimulansbidrag Högsbo 2007-2010 Mötesplats äldreomsorg 5 maj 2011 Monika Häggh demensundersköterska Malin Birath demenssjuksköterska 10 maj 2011 1 Innehåll Målsättning

Läs mer

bildarkivet.se, fotograf Stephan Berglund

bildarkivet.se, fotograf Stephan Berglund bildarkivet.se, fotograf Stephan Berglund Så vill vi ha Flens kommuns äldreomsorg i framtiden 2008 2012 Är du intresserad av en god äldreomsorg i Flen? Vi politiker hoppas att du som bor i Flens kommun

Läs mer