Integrationsnätverket/lärmiljönätverket Anteckningar från gemensam nätverksträff

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Integrationsnätverket/lärmiljönätverket Anteckningar från gemensam nätverksträff 110426"

Transkript

1 Integrationsnätverket/lärmiljönätverket Anteckningar från gemensam nätverksträff Library Press Display Library Press Display är en webbaserad portal innehållande mer än 1700 tidningar och tidskrifter från 92 länder på 48 språk som uppdateras varje dag. Hela tidningarna med annonser och bilder finns med. Innehållet sparas i sextio dagar. De svenska tidningar som finns med är Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Göteborgs Posten. Databasen nås via (lyssna och ladda ner) eller ditt lokala biblioteks hemsida. Inget lånekortsnummer behöver anges, inloggning sker direkt via ip adress. Portalen och sökfunktionerna är på engelska. Det går att byta språk till arabiska, franska, tyska, italienska, japanska, ryska, spanska och kinesiska. Man kan söka tidningar efter land och språk. Det går också att söka i fritext. En avancerad sökfunktion finns där ytterligare avgränsningar kan göras. Alla artiklar går att skriva ut, skicka med e post eller hänvisa till i blogginlägg. För vissa tidningarna finns mer avancerade funktioner: Uppläsningsfunktion få artikeln uppläst på originalspråk eller det språk du valt att översätta artikeln till. RSS flöden möjlighet att prenumerera på nyheter från enskilda tidningar (hela tidningen eller förstasidan). Översättningsfunktion möjlighet att översätta artikeln till ett annat språk. Vilka språk som går att få artikeln översatt till beror på artikelns originalspråk. För att översätta en artikel så klickar man på artikelns rubrik. Artikeln öppnar då i ett nytt fönster där översättningsspråk kan väljas. Demonstrationsfilmer har tagits fram av Länsbibliotek Jönköping som visar hur man söker i databasen. Dessa finns länkade i anslutning till inloggningen på Här följer direktlänkar till filmerna: Enkel sökning: content/uploads/2010/06/librarypressdisplay/librarypressdisplay.html Avancerad sökning: content/uploads/2010/06/librarypressdisplay utokad_sokning/ LibraryPressDisplay utokad_sokning.html Länsbibliotek Jönköping har också tagit fram broschyrer som beskriver databasen. Snabbguide: content/uploads/2010/06/pdf/librarypressdisplay snabbguide.pdf Avancerad guide: content/uploads/2010/06/pdf/librarypressdisplay avancerad guide.pdf

2 Databasen testas inom lärmiljöprojektet mellan mars november Abonnemanget tillåter 10 samtidiga användare och är tillgänglig via remote access i samtliga kommuner i Östergötland. Biblioteken erbjuder demonstrationer och visningar av databasen, för information och bokning av visning kontakta ditt lokala bibliotek. Digitalt medborgarskap i Östergötland Sofia Larsson, Länsbiblioteket, informerade om projekten Biblioteken som lärmiljöer år 2 och Nytta & Nöje på nätet: digitalt medborgarskap i Östergötland som finansieras av Stiftelsen för Internetinfrastruktur.SE. Projekten syftar till: Att ge ökad tillgång till information om svenskt samhälle och annat stöd/utbud på biblioteken som förbättrar möjligheterna för målgruppen att etablera sig i Sverige och lära sig svenska. Ökat samarbete mellan biblioteken och aktörer som är ansvariga för introduktion av nyanlända, kommunal vuxenutbildning, studieförbund. Vidga bibliotekens kontaktytor och nätverk med lokala föreningar och organisationer. Lärmiljöprojektet Inom projektet arbetar vi bland annat med Marknadsföring av de möjligheter som erbjuds via lärmiljöer och annat utbud på det lokala biblioteket och via Internationella biblioteket. I samverkan genom integrationsnätverket och lokalt i kommunerna utveckla bibliotekens delaktighet i samhällsinformationen till nyanlända via visningar, informationstillfällen och beståndsuppbyggnad. Erbjuda mötesplatser och aktiviteter på biblioteken i form av t ex läxhjälp, språkcaféer i samarbete med studieförbund, föreningar och frivilligorganisationer. Beståndsutveckling, i samarbete mellan biblioteken utveckla bestånden av tryckt och elektronisk samhällsinformation och resurser som behövs för att etablera sig i Sverige och lära sig svenska. Nytta & Nöje: digitalt medborgarskap i Östergötland Projektet syfte är ökad digital delaktighet för personer i Östergötland med utländsk bakgrund. Långsiktigt syftar projektet till att uppmuntra till delaktighet i svenskt samhällsliv och demokratiska processer och bidra till ökade möjligheter för målgruppen att etablera sig i Sverige och på arbetsmarknaden. Målgrupp för aktiviteterna inom projektet är: Nyanlända som deltar i kommunernas introduktionskurser och har behov av grundläggande stöd i internetanvändning/behov av stöd och service på biblioteken för att etablera sig i Sverige. Personer ur äldre invandrargrupper som saknar datorvana eller är ovana vid att använda Internet som verktyg i vardagen.

3 Exempel på aktiviteter som planeras: Kurser med tvåspråkig handledare, bibliotekspersonal med språkstödjare eller på lätt svenska. Studiecirklar i samarbete med studieförbund med tvåspråkiga kursledare. Individuell handledning med tvåspråkiga handledare/bibliotekspersonal. IT café Målsättningen är att minst 7 kommuner deltar i projektet och att dessa arrangerar minst 80 aktiviteter. Vid projekttidens slut ska minst 400 unika personer ha deltagit i aktiviteterna. Inom ramen för projektet ska även 20 handledare/språkstödjare utbildas. Se presentationen från mötet här: Läs mer om projekten på Länsbibliotekets webbplats: Nytta och nöje på nätet: medborgarskap Biblioteken som lärmiljöer: Inriktningarna på de medverkande kommunernas delprojekt beskrivs kortfattat nedan. Finspång I Finspång har fem tvåspråkiga handledare/språkstödjare rekryterats i samarbete med kommunens integrationssamordnare Suada Talic. De språk som dessa personer behärskar är arabiska, somaliska, swahili/franska, tigrinja och persiska/dari. Inom ramen för introduktionsprogrammet för nyanlända planeras sommaraktiviteter Lär dig cykla, simma och surfa. I programmet ingår 3 4 kurstillfällen om grundläggande internetanvändning under 4 veckor i sommar. Ett samarbete med ABF om internetkurser/cirklar planeras. Diskussioner om språkcaféer i samarbete med SFI diskuteras också, dessa beräknas komma igång under senvåren. Kinda I Kinda planeras en data och internetkurs för ca somalier. Kursen är en obligatorisk del i introduktionsprogrammet för nyanlända. Abdulkhader Shekh Fakhi, dataingenjör från Somalia, anställd på instegsjobb, håller i kurserna. De delar som rör grundläggande datoranvändning hålls på Kinda Lärcentrum. I slutet på maj/början av juni flyttar kurserna över till bibliotekets lokaler där internetintroduktion (5 tillfällen á 2 timmar) kommer att hållas inom ramen för Nytta & Nöje. Biblioteket och flyktingkontoret planerar också att ordna ett antal IT caféer dit både svenskar, personer ur äldre invandrargrupper och nyanlända bjuds in. Surfning kombinerat med kulturutbyten och underhållning är tänkt att stå på programmet.

4 Mjölby Mjölby bibliotek planerar att erbjuda SFI visningar av bibliotekets e resurser, ex. Library Press Display och Lättlästa böcker som strömmande ljudböcker. Ett möte med kommunens flyktingsamordnare och utbildningsledaren för Vuxenutbildningen i Mjölby kommun planeras i mitten på maj för att diskutera möjliga samarbeten inom ramen för projekten. Motala Bibliotekets arabisktalande biblioteksvärd, Ghaidaa Alwan, har börjat med enskild handledning och internetkurser. Biblioteket erbjuder också drop in aktiviteter. Tre somaliska ungdomar har rekryterats för att efter genomgången handledarutbildning hålla i aktiviteter inom Nytta & nöje. Representanter för biblioteket har haft ett möte med frivilligorganisationer Internationella kvinnoföreningen, FN föreningen, Humanistiska förbundet, PRO. SPF, Röda korset, Rädda barnen, IOGT, Simon Svenska invandrare mot narkotika för att hitta möjliga samarbeten inom ramen för projekten. Norrköping Norrköpings stadsbibliotek har tagit fram en folder med information om de visningar och tjänster som biblioteket erbjuder. Foldern riktar sig till personal och skickas ut till SFI, Komvux och studieförbunden. Se bilaga 1 Biblioteket erbjuder individuell handledning med språkstöd i upp till 60 minuter för internetrelaterade frågor. En talong har tagits fram där man kryssar för vilket/vilka områden man vill ha hjälp med och vilket språk som är aktuellt. Talongen lämnas i informationsdisken (går även att fylla i ett webbformulär) och bibliotekspersonal kontaktar sedan personen för att bestämma en tid för genomgång. Biblioteket har inventerat de språkkunskaper som finns i personalgruppen. Handledaren går sedan igenom de frågor besökaren har och visar hur man går tillväga. Det är hjälp till självhjälp det handlar om. Biblioteket erbjuder också kurser, drop in aktiviteter och inspirationsföreläsningar om internet på svenska, somaliska och arabiska. En person från Arbetsförmedlingen har kontaktat biblioteket och visat intresse för de genomgångar av olika samhällstjänster på nätet (ex. Försäkringskassa, Arbetsförmedling och bank) som biblioteket erbjuder. Ett samarbete mellan biblioteket och Arbetsförmedlingen med genomgångar av olika tjänster på internet för inskrivna på Arbetsförmedlingen planeras.

5 Etableringslagen Catherine Szabo gick igenom den nya etableringslagen och huvuddragen i reformen. Skälet till reformen är att få en tydlig arbetslinje och bättre matchning mot arbetsmarknadens krav. Den nya lagen trädde i kraft 1 december2010. Huvudansvaret för nyanländas etablering övergår från kommunerna till Arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlingens ansvar Följande ansvarsområden ligger på Arbetsförmedlingen: Samordningsansvar Stödja och driva på andra parter Genomföra etableringssamtal Upprätta, följa upp och revidera etableringsplan Anvisa nyanlända med etableringsplan Fatta beslut om etableringsersättning Upphandla och vara uppdragsgivare till lotsar Fastställa länstal Följa upp nyanlända etablering Och ordinarie verksamhet. Etableringssamtal Ett erbjudande om etableringssamtal ges vid uppehållstillståndet. Det kan bestå av ett eller flera samtal och syftar till att klargöra yrkes och utbildningsbakgrund m.m. och behov av stöd. Ett syfte är också att matcha kompetens och boendeort. Vid samtalen ges information om boende och arbete. Samtalen resulterar i en etableringsplan. Etableringsplanen Etableringsplanen omfattar nyanlända år och ensamkommande unga år. Rätten gäller ett år from första folkbokföring. Den omfattar aktiviteter på heltid och i högst 24 månader from den dag planen fastställs (Överhoppningsbar tid ett år). Etableringsplanen utformas, följs upp och revideras av AF m.fl. Etableringsplanen ska omfatta minst SFI, samhällsorientering samt arbetsförberedande insatser. Planen upphör när tiden har löpt ut, vid förvärvsarbete på heltid i minst sex månader eller när studiemedelsberättigad högskoleutbildning påbörjas. Etableringslots Arbetsförmedlingen ska ha ett valfrihetssystem. Den nyanlända har rätt att välja en godkänd lots men måste inte. Det finns en kundtjänst i Södertälje dit man kan vända sig med frågor om lotsarna och för information. Företag eller en organisation, inte ett kommunalt bolag kan ansöka om att ansluta sig som lotsar. Lotsen ska fungera som en länk mellan den nyanlände och samhället. Stödja den nyanländ så att etableringsplanen realiseras. Det ska vara en arbetsförberedande insats OCH stödja utifrån hela livssituationen.

6 Mer info på arbetsförmedlingens hemsida. arbetssokande/stod och service/fa extra stod/ny i Sverige/Vi stodjerdig till arbete i Sverige.html Kommunernas ansvar Kommunerna har kvar ett stort ansvar. Ansvaret omfattar följande områden: Mottagande och bostadsförsörjning Praktisk hjälp vid bosättning Medverka vid upprättande av etableringsplan SFI och annan vuxenutbildning Samhällsorientering Visst försörjningsstöd Skola, förskoleverksamhet, barnomsorg etc. Äldre Länsstyrelsen Länsstyrelsens ansvar omfattar följande områden: Verka för beredskap och kapacitet i kommunerna Samråda om länstal Träffa överenskommelser Främja samverkan Uppföljning av kommunernas samhällsorientering Stödja kommunerna i samordningen av kommunal verksamhet såsom sfi och samhällsorientering Frågor och svar om etableringsreformen: oss/var verksamhet/samarbete/etablering av nyanlanda/fragor ochsvar om etableringsreformen.html Gemensam samhällsorientering i Östergötland Varje kommun är skyldig att se till att nyanlända erbjuds samhällsorientering. Under 2011 berörs de personer som omfattas av lagen om etableringsinsatser ska alla nyanlända erbjudas att delta i samhällsorienteringen. Samhällsorienteringen syftar till att underlätta de nyanländas etablering i arbets och samhällslivet. Deltagarna ska utveckla kunskap om: de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingarna den enskildes rättigheter och skyldigheter hur samhället är organiserat praktiskt vardagsliv Enligt förordningen ska samhällsorienteringen i möjligaste mån bedrivas på modersmålet eller på ett språk personen behärskar väl. Vid behov ska tolk anlitas. Varje nyanländ ska erbjudas minst 60 timmar samhällsorientering, den ska påbörjas så snart som möjligt och bör vara avslutad ett år efter etableringsperiodens start. Kommunen ska ha en plan för samhällsorienteringen där innehåll och omfattning anges. Kommunen bestämmer

7 utformning och ordningen avseende ämnesområden. Kommunen får uppdra åt andra att anordna. Kommunen ska ge ett intyg efter avslutad samhällsorientering. Maria Theresia Rosén har lett en arbetsgrupp som arbetat fram ett förslag på regional samordning av samhällorienteringen i Östergötland. Det är en försöksverksamhet som ska löpa under 1,5 år för att sedan permanentas. Den ska till hälften finansieras av kommunerna och till hälften av statliga utvecklingsmedel, de s.k. 37 medlen från Länsstyrelsen i Östergötland. Anledningarna till att rigga en regional organisation för samhällsorienteringen är bland annat följande: samtliga nyanlända, oavsett boendeort, erbjuds samhällsorientering på modersmål eller annat språk deltagaren behärskar väl. bidra till att såväl lagstiftningens höjda krav som verksamhetens kvalitet kan säkerställas på ett kostnadseffektivt sätt. bidra till en enhetlighet kring samhällsorienteringen i alla länets kommuner hela regionen tillsammans arbetar för att leva upp till målen i den nya lagstiftningen. få en bättre användning av resurser genom samordnade utbildningar/fortbildningar. minska kostnader för de enskilda kommunerna. Det blir svårt och dyrt för kommunerna att uppfylla lagkraven på egen hand En koordinator ska anställas som samordnar verksamheten. Förutom koordinatorn ska kommunikatörer timanställas som ska hålla i samhällsorienteringen på olika språk ute i kommunerna. Förslaget är att Länsbiblioteket står som arbetsgivare för den nya organisationen. Samhällsorienteringen omfattar 8 obligatoriska teman: Ny i Sverige och Östergötland Boende och ekonomi Arbete och försörjning Skola och utbildning Demokrati och välfärd Familjeliv Kultur och fritid Hälso och sjukvård I det förslag som lagts fram av arbetsgruppen kompletteras dessa med ytterligare ett tema, internetintroduktion, då grundläggande färdigheter i att använda datorer och internet är en förutsättning för att kunna ta del av samhällsinformation och använda myndigheternas e tjänster. Detta för att ge deltagarna bättre förutsättningar att kunna tillgodogöra sig innehållet i samhällsorienteringen. Totalt omfattar samhällsorienteringen 72 timmar fördelat på 18 träffar med samhällskommunikatörerna, två träffas med hälsokommunikatörerna och fem träffarinternetintroduktion. Undervisningen ska ske i små grupper och genomsyras av dialog och diskussion. Förslaget ska tas upp för diskussion och beslut i olika instanser, slutligen ska förslaget tas i de kommunala nämnderna i september. Ansökan till Länsstyrelsen ska vara inne den 29/9.

8 Information om Sverige SKL har arbetat fram en nationell webbplats med samhällsinformation som riktar sig till nyanlända i Sverige. SKL håller också på att ta fram ett nationellt handledarmaterial för samhällsorienteringen. Ny i Östergötland Maria Theresia Rosén håller på att arbeta med en ny utformning av webbplatsen Ny i Östergötland, den ska användas som ett praktiskt redskap i samhällsorienteringen och vara ett komplement till den nationella sidan med regional och lokal information från Östergötland och de olika kommunerna. Maria Theresia tar gärna emot synpunkter på innehållet och förslag på information och länkar som bör finnas med. Adress till webbplatsen Ny i Östergötland: Kulturarv Östergötland Dan Malmsten presenterade Kulturarv Östergötland och h Kulturarvsportalen. Kulturarv Östergötland direktfinansieras av Regionförbundet Östsam. Det är en arena för alla som arbetar med kulturarvsfrågor och en informationscentral till att hitta vårt och regionens kulturarv. Man arbetar också med tillfälliga projekt och samarbetar bland annat med bibliotek och hembygdsrörelsen. Viktigt att det finns en historisk riktighet i materialet och källor som stöder berättelsen. Om man ska intressera någon för vår historia kan det vara bra att börja i det lilla i det enskilda människoödet. Levnadsöden viktiga för att förstå historien, det ger ett annat perspektiv på historien. Kulturarv Östergötland har samlat levnadsöden, finns idag ca 100 st. Väldigt få av dessa rör personer som har utländsk bakgrund. Kulturarvsportalen är ett skafferi över Östergötlands historia. Här finns många olika ingångar och typer av material, några exempel: Levnadsöden (personbeskrivningar) Östgötafilm Östgötabild Det går att söka efter materialet dels via ämne, med även kommunvis och via en karta över Östergötland. När det gäller hur kulturarvsportalen skulle kunna användas i arbetet med nyanlända flyktingar ser Dan två huvudspår eller vägar: Som en ögonöppnare för regionens historia. Viktigt för att få en identitet för den plats man bor på. Portalen kan användas som en resurs i samhällsorienteringen när man pratar om Östergötland, kulturarv och lokalsamhället. Vad har det varit för samhälle? Hur har det formats till det samhälle vi har nu? Hur såg det ut i Östergötland förr i tiden, vad jobbade människor med, hur bodde och levde man?

9 Att få in material, i form av levnadsberättelser, från olika invandrargrupper varifrån man kommer, varför, egna berättelser. Dan Malmsten nämnde att erfarenheter från projekt i Huddinge visar att det var väldigt värdefullt för förståelsen av samhället att börja i historien. Gunnel ASP, Kinda bibliotek, berättade om utvandringen från Kinda och hur man arbetat och arbetar i Kinda med emigrations och kulturarvsfrågor, bland annat tillsammans med flyktingkontoret i Kinda. Diskuterades vilka möjligheter det finns att samla in levnadsberättelser från nyare invandrargrupper i Östergötland. Det går att göra levnadsberättelser i olika former, med bild, ljud och text och kombinationer därav. Maria Lindgren, flyktingsamordnare pratade om att det är bra för välbefinnandet för många att få berätta sin historia. Antecknat av Sofia Larsson Länsbibliotek Östergötland

10 Bilaga 1 Informationsfolder från Norrköpings stadsbibliotek över olika visningar och tjänster som kan bokas. Distribuerad till SFI; komvux och studieförbunden.

Ny lag nya möjligheter. Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelserna, Migrationsverket och Sveriges Kommuner och Landsting

Ny lag nya möjligheter. Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelserna, Migrationsverket och Sveriges Kommuner och Landsting Ny lag nya möjligheter VISSA Nyanländas etablering i arbets- och samhällslivet Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelserna, Migrationsverket och Sveriges Kommuner och Landsting Ny lag - nya

Läs mer

Rapport februari 2011

Rapport februari 2011 Rapport februari 2011 Nytta & nöje på nätet: Digitalt medborgarskap i Östergötland Viktiga händelser under den gånga månaden Sex kommuner har anmält intresse för deltagande i projektet: Finspång Kinda

Läs mer

Regional samhällsorientering på modersmål - syfte samtliga nyanlända, oavsett boendeort, erbjuds samhällsorientering på modersmål eller annat språk

Regional samhällsorientering på modersmål - syfte samtliga nyanlända, oavsett boendeort, erbjuds samhällsorientering på modersmål eller annat språk 1 Regional samhällsorientering på modersmål - syfte samtliga nyanlända, oavsett boendeort, erbjuds samhällsorientering på modersmål eller annat språk deltagaren behärskar väl. bidra till att såväl lagstiftningens

Läs mer

Ny lag nya möjligheter

Ny lag nya möjligheter Ny lag nya möjligheter VISSA NyANLäNdAS etablering I ArbetS- och SAMhäLLSLIVet Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelserna, Migrationsverket och Sveriges Kommuner och Landsting Ny lag - nya

Läs mer

Rapport oktober/november 2011

Rapport oktober/november 2011 Rapport oktober/november 2011 Nytta och Nöje på nätet: för digitalt medborgarskap i Östergötland Viktiga händelser under de gångna månaderna Strategimöte inför Digidel 2013 i Östergötland Representanter

Läs mer

Nytta och nöje på nätet

Nytta och nöje på nätet Nytta och nöje på nätet Digitalt medborgarskap i Östergötland 1 jan 2010 31 dec 2011 Slutrapport Internetfonden 2011/Internet för alla Sofia Larsson och Anne Hederén, Länsbibliotek Östergötland Sammanfattning

Läs mer

Nytta och nöje på nätet

Nytta och nöje på nätet Nytta och nöje på nätet Digitalt medborgarskap i Östergötland 2011-01-01 Slutrapport Internet för alla Sofia Larsson och Anne Hederén, Länsbibliotek Östergötland Sammanfattning Projekt Nytta och nöje:

Läs mer

Plan för samhällsorientering Skara kommun

Plan för samhällsorientering Skara kommun 1(5) Plan för samhällsorientering Skara kommun Bakgrund Den 1 december 2010 trädde etableringsreformen i kraft. Den syftar till att ge nyanlända bättre förutsättningar för att så snabbt som möjligt lära

Läs mer

NYANLÄNDA INVANDRARES ARBETSMARKNADSETABLERING - egenansvar med professionellt stöd, Prop. 2009/10:60

NYANLÄNDA INVANDRARES ARBETSMARKNADSETABLERING - egenansvar med professionellt stöd, Prop. 2009/10:60 , Prop. 2009/10:60 Gunnar Sallstedt Kansliråd Integrations- och jämställdhetsdepartementet Reformen INNEBÄR ett tydligare arbetsmarknadsfokus för vuxna nyanlända Reformen INNEBÄR INTE en total förändring

Läs mer

Informationsmöte flyktingsituationen. Välkommen!

Informationsmöte flyktingsituationen. Välkommen! Informationsmöte flyktingsituationen Välkommen! Vad är kommunens ansvar och hur jobbar vi? Magnus Färjhage/Åselotte Andersson Vad händer när man fått uppehålltillstånd? Samtal med Arbetsförmedlingen lokalt,

Läs mer

Rapport om kurser inom samhällsorientering (SO) och fördjupad samhällsorientering (SO2) i Linköpings kommun

Rapport om kurser inom samhällsorientering (SO) och fördjupad samhällsorientering (SO2) i Linköpings kommun Utbildningskontoret Lukas Huoman 2019-03-01 Dnr AN 2019-41 Rapport om kurser inom samhällsorientering (SO) och fördjupad samhällsorientering (SO2) i Linköpings kommun Bakgrund Samhällsorienteringen syftar

Läs mer

Plan för samhällsorientering - samverkande kommuner i Stockholms län

Plan för samhällsorientering - samverkande kommuner i Stockholms län CENTRUM FÖR SAMHÄLLSORIENTERING I STOCKHOLMS LÄN Plan för samhällsorientering - samverkande kommuner i Stockholms län CENTRUM FÖR SAMHÄLLSORIENTERING I STOCKHOLMS LÄN TELEFON: 08-508 25 699 EPOST: INFOSAM@STOCKHOLM.SE

Läs mer

Mottagande av nyanlända

Mottagande av nyanlända Mottagande av nyanlända Länsstyrelsen i Västra Götalands län - Samhällsavdelningen Anneli Assmundson Bjerde Oskar Johansson Integrationsutvecklare Integrationsutvecklare anneli.assmundson.bjerde@lansstyrelsen.se

Läs mer

Nyanlända invandrares arbetsmarknadsetablering

Nyanlända invandrares arbetsmarknadsetablering Nyanlända invandrares arbetsmarknadsetablering Egenansvar med professionellt stöd En reform med arbetsmarknadsfokus 2011 (prognos) 2012 (prognos) Mottagna flyktingar m.fl. åren 1999-2012 30000 25000 20000

Läs mer

Plan för samhällsorientering för nyanlända i Hjo kommun

Plan för samhällsorientering för nyanlända i Hjo kommun Plan för samhällsorientering för nyanlända i Hjo kommun Dokumenttyp Plan Fastställd/upprättad 2012-03-14 av Kommunstyrelsen 47 Senast reviderad 2015-06-03 av Kommunstyrelsen 118 Detta dokument gäller för

Läs mer

Ny förordning om samhällsorientering för vissa nyanlända invandrare

Ny förordning om samhällsorientering för vissa nyanlända invandrare Promemoria 2010-10-07 Integrations- och jämställdhetsdepartementet Ny förordning om samhällsorientering för vissa nyanlända invandrare Bakgrund Den 1 december 2010 träder en reform för att påskynda nyanlända

Läs mer

I STOCKHOLMS LÄN. Plan för samhällsorientering - samverkande kommuner i Stockholms län

I STOCKHOLMS LÄN. Plan för samhällsorientering - samverkande kommuner i Stockholms län I STOCKHOLMS LÄN Plan för samhällsorientering - samverkande kommuner i Stockholms län B A K G R U N D Det här är en plan och ett styrdokument för hur kommunerna som samverkar via Centrum för samhällsorientering

Läs mer

Samhällskommunikatörer på modersmål

Samhällskommunikatörer på modersmål Projektplan 1(12) Samhällskommunikatörer på modersmål 1. Bakgrund Den 1 december 2010 trädde en ny lag gällande samhällsorientering för nyanlända i kraft (2010:197), vilken ger kommunerna ansvaret för

Läs mer

Tidiga insatser för asylsökande

Tidiga insatser för asylsökande Tidiga insatser för asylsökande Asylsökande i Gävleborg 2016-11-01 1600 1400 1200 1000 800 600 EBO ABO 400 200 0 Källa: Migrationsverket Bollnäs Gävle Hofors Hudiksvall Ljusdal Nordanstig Ockelbo Ovanåker

Läs mer

Samhällsorientering och vägledning 2018

Samhällsorientering och vägledning 2018 Samhällsorientering och vägledning 2018 Enheten 2018 Målgruppen för enheten är flyktingar, som fått ett uppehållstillstånd, mottagna enligt avtal mellan Västerås Stad och Migrationsverket, egenbosatta

Läs mer

Etableringsuppdraget

Etableringsuppdraget Etableringsuppdraget Yrken och framtid på 10 års sikt generationsväxlingens effekter Generationsväxlingen leder till ett stort rekryteringsbehov för att ersätta avgångar Brist på arbetskraft inom vissa

Läs mer

NYANLÄNDA INVANDRARES ARBETSMARKNADSETABLERING - egenansvar med professionellt stöd

NYANLÄNDA INVANDRARES ARBETSMARKNADSETABLERING - egenansvar med professionellt stöd Elin Landell Departementsråd Integrations- och jämställdhetsdepartementet Regeringens strategi för integration: Fler i arbete och fler företagare Bättre utbildningsresultat och likvärdighet i skolan Bättre

Läs mer

Digital delaktighet - Vilken roll har biblioteket? Anne Hederén & Sofia Larsson Jönköping 2010-09-29

Digital delaktighet - Vilken roll har biblioteket? Anne Hederén & Sofia Larsson Jönköping 2010-09-29 Digital delaktighet - Vilken roll har biblioteket? Anne Hederén & Sofia Larsson Jönköping 2010-09-29 Bibliotek och digital delaktighet i Östergötland Några steg på vägen Hur kom vi hit? - IT-utveckling

Läs mer

Minnesanteckningar Arbetsmöte Lärmiljöprojektet

Minnesanteckningar Arbetsmöte Lärmiljöprojektet Minnesanteckningar Arbetsmöte Lärmiljöprojektet 2010 10 07 Närvarande: Håkan Blomqvist Norrköpings stadsbibliotek Johanna Wassholm, Norrköpings stadsbibliotek Carina Ljung, Norrköpings stadsbibliotek Helena

Läs mer

Avtal om Regional samverkan kring samhällsorientering

Avtal om Regional samverkan kring samhällsorientering TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Lars-Ove Angré 2015-01-07 KS 2014/0854 0480-45 09 26 Kommunstyrelsen Avtal om Regional samverkan kring samhällsorientering på modersmål permanent organisation

Läs mer

Regional verksamhet för samhällsorientering i Stockholms län

Regional verksamhet för samhällsorientering i Stockholms län Regional verksamhet för samhällsorientering i Stockholms län - Hur kan den bedrivas, organiseras och finansieras? Arrangörer: Kommunförbundet, Länsstyrelsen, Botkyrka kommun Samhällsorientering i samverkan

Läs mer

ARBETE, SYSSELSÄTTNING OCH INTEGRATION VÄNERSBORGS KOMMUN

ARBETE, SYSSELSÄTTNING OCH INTEGRATION VÄNERSBORGS KOMMUN ARBETE, SYSSELSÄTTNING OCH INTEGRATION SUFYAN KADHIM ENHETSCHEF FLYKTINGMOTTAGNINGEN & INTEGRATIONSCENTER VÄNERSBORGS KOMMUN PERSONAL PÅ FLYKTINGMOTTAGNINGEN -Enhetschef -1:e Socialsekreterare -6 Socialsekreterare

Läs mer

Integrationscentrum Göteborg. Samhällsorientering Flyktingguide/Språkvän Cirkulär Migration

Integrationscentrum Göteborg. Samhällsorientering Flyktingguide/Språkvän Cirkulär Migration Integrationscentrum Göteborg Samhällsorientering Flyktingguide/Språkvän Cirkulär Migration Andra Långgatan 19, entréplan Öppet Hus 28 oktober 2015 www.goteborg.se/integrationscentrum 2 Social Resursförvaltning

Läs mer

Integrationsenheten Haparanda Stad

Integrationsenheten Haparanda Stad Integrationsenheten Haparanda Stad Verksamhetsbeskrivning Innehåll Verksamhetsbeskrivning... 3 Överenskommelse med Migrationsverket... 3 Integrationsenheten... 3 Kvalitetsarbete... 3 Mottagning och integration

Läs mer

Avsiktsförklaring om ett förstärkt mottagande av asylsökande och nyanlända i Älvdalens kommun

Avsiktsförklaring om ett förstärkt mottagande av asylsökande och nyanlända i Älvdalens kommun 1 (7) KOMMUNSTYRELSEN Stefan Linde Kommundirektör tel: 0251-312 01 fax: 0251-312 09 e-post: stefan.linde@alvdalen.se Avsiktsförklaring om ett förstärkt mottagande av asylsökande och nyanlända i Älvdalens

Läs mer

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare Tjänsteutlåtande Enhetschef 2015-03-10 Hanna Bäck 08-590 973 39 Dnr: Hanna.Back@upplandsvasby.se KS/2014:417 33721 Kommunstyrelsen Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare Förslag

Läs mer

RB:80 Länsstyrelsernas gemensamma redovisning om samhällsorientering

RB:80 Länsstyrelsernas gemensamma redovisning om samhällsorientering RB:80 Länsstyrelsernas gemensamma redovisning om samhällsorientering Utgångspunkter SO ska: Ge en grundläggande förståelse för svenskt samhälle Ge en grund för fortsatt kunskapsinhämtande Utgå från individens

Läs mer

Lokal överenskommelse om etablering och introduktion av vissa nyanlända invandrare i kommunerna Alvesta, Lessebo, Tingsryd, Uppvidinge och Växjö

Lokal överenskommelse om etablering och introduktion av vissa nyanlända invandrare i kommunerna Alvesta, Lessebo, Tingsryd, Uppvidinge och Växjö Lokal överenskommelse om etablering och introduktion av vissa nyanlända invandrare i kommunerna Alvesta, Lessebo, Tingsryd, Uppvidinge och Växjö (Dnr Af-2014/xxxxxx) Bakgrund Den lokala överenskommelsen

Läs mer

2010-12-14. Uppdrag enligt Lagen om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare (2010:197). Dnr KS 2010-619

2010-12-14. Uppdrag enligt Lagen om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare (2010:197). Dnr KS 2010-619 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 393 2010-12-14 022. Uppdrag enligt Lagen om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare (2010:197). Dnr KS

Läs mer

Hitta bostad när du bor på ett anläggningsboende

Hitta bostad när du bor på ett anläggningsboende Arbetsförmedlingens faktablad. Arbetssökande. 2015-03. Till dig som omfattas av lagen (2010:197) om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare och bor på något av Migrationsverkets anläggningsboenden.

Läs mer

Stärka integrationspakt och obligatorisk samhällsinformation

Stärka integrationspakt och obligatorisk samhällsinformation Östermalms stadsdelsförvaltning socialtjänstavdelningen Sida 1 (5) 2017-04-10 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2017-06-15 Stärka integrationspakt och obligatorisk

Läs mer

Rapport november. Nytta & nöje på nätet : Internetguidning på östgötabibliotek

Rapport november. Nytta & nöje på nätet : Internetguidning på östgötabibliotek Rapport november Nytta & nöje på nätet : Internetguidning på östgötabibliotek Viktiga händelser under den gångna månaden Styrgruppen samlades för ett första möte den 23 november. Kerstin Olsson, Anne Hederén,

Läs mer

Nyanländas etablering

Nyanländas etablering Nyanländas etablering 2 år med Etableringsuppdraget Norrköping, 11 april 2013 Hans-Göran Johansson Sakområdesspecialist Avd. Integration & Etablering hans-goran.johansson@arbetsformedlingen.se Etableringsuppdraget

Läs mer

Lokal överenskommelse om etablering av nyanlända flyktingar, asylsökande och andra nyanlända invandrare i Falköpings kommun.

Lokal överenskommelse om etablering av nyanlända flyktingar, asylsökande och andra nyanlända invandrare i Falköpings kommun. Lokal överenskommelse om etablering av nyanlända flyktingar, asylsökande och andra nyanlända invandrare i Falköpings kommun. Denna överenskommelse träffas mellan Arbetsförmedlingen i Falköping, Falköpings

Läs mer

För dig som söker etableringslots. Så gör du steg för steg

För dig som söker etableringslots. Så gör du steg för steg För dig som söker etableringslots Så gör du steg för steg Den här broschyren är till för dig som vill hitta en etableringslots (även kallad lots). På Arbetsförmedlingens webbplats arbetsformedlingen.se/nyanland

Läs mer

Samhällsorientering i samverkan

Samhällsorientering i samverkan Samhällsorientering i samverkan Cecilia Gustafsson och Lisa Alm Spridningsseminarium den 8 december 2010 Samhällsorientering i samverkan Syfte Nyanlända flyktingar, skyddsbehövande med flera ska få tillgång

Läs mer

EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport

EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport Länsbibliotek Östergötland Box 1791 581 17 Linköping EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport Bakgrund Biblioteken är viktiga för mångfalden i samhället. De är öppna för alla och de är en mötesplats.

Läs mer

EN REGIONAL VERKSAMHET FÖR SAMHÄLLSORIENTERING Hur kan den bedrivas, organiseras och finansieras?

EN REGIONAL VERKSAMHET FÖR SAMHÄLLSORIENTERING Hur kan den bedrivas, organiseras och finansieras? A P R I L 2 0 1 0 EN REGIONAL VERKSAMHET FÖR SAMHÄLLSORIENTERING Hur kan den bedrivas, organiseras och finansieras? Här presenteras ett förslag till hur en regional verksamhet för samhällsorientering i

Läs mer

9.00 9.10 Arbetsförmedlingen och Länsstyrelsen inleder och berättar om syftet med seminariet.

9.00 9.10 Arbetsförmedlingen och Länsstyrelsen inleder och berättar om syftet med seminariet. Välkomna! Dagens program fm 8.30 9.00 Fika och registrering 9.00 9.10 Arbetsförmedlingen och Länsstyrelsen inleder och berättar om syftet med seminariet. 9.10-10.00 Centret berättar om lagstiftning och

Läs mer

Flyktingmottagande. Bjuvs kommun. Hur kan du göra för att hjälpa till?

Flyktingmottagande. Bjuvs kommun. Hur kan du göra för att hjälpa till? Flyktingmottagande i Bjuvs kommun Hur kan du göra för att hjälpa till? Just nu kommer det många människor till Sverige som är på flykt från förtryck, övergrepp och förföljelse. I denna folder har vi samlat

Läs mer

Nytta och nöje på nätet Internetguidning

Nytta och nöje på nätet Internetguidning Projektmedel till Östergötland! Nytta och nöje på nätet Internetguidning på östgötabibliotek 500 000 från Stiftelsen för infrastruktur.se Projektperiod 1 okt 2009 30 sept 2010 Nytta och nöje på nätet:

Läs mer

E-kampanj 2009. Ett diskussionsunderlag

E-kampanj 2009. Ett diskussionsunderlag E-kampanj 2009 Ett diskussionsunderlag Bakgrund! Syfte med e-kampanjen 2008 Öka användningen av bibliotekens e-tjänster Marknadsföra östgötabibliotekens e- tjänster under gemensamt begrepp Biblioteket

Läs mer

Nyanländ i Småland. en dialogdag på temat etablering av nyanlända, den 30 september i Kalmar

Nyanländ i Småland. en dialogdag på temat etablering av nyanlända, den 30 september i Kalmar Dokumentation från konferensen Nyanländ i Småland en dialogdag på temat etablering av nyanlända, den 30 september i Kalmar Dagen arrangerades av Länsstyrelserna i Kalmar- Kronobergs- och Jönköpings län.

Läs mer

Beskrivning av tjänsten

Beskrivning av tjänsten Etableringslotsar Syfte Syftet med Etableringslotsar är att den nyanlände ska få professionellt stöd att så fort som möjligt etablera sig i arbets- och samhällslivet och hitta sin unika väg att försörja

Läs mer

RIKTLINJE. Samhällsorientering. Samhällsorientering i Nacka kommun. Uppdrag. Syfte och innehåll

RIKTLINJE. Samhällsorientering. Samhällsorientering i Nacka kommun. Uppdrag. Syfte och innehåll RIKTLINJE Samhällsorientering Dokumentets syfte Anvisning om samhällsorientering till jobb- och utbildningsexpert Dokumentet gäller för Jobb- och utbildningsexpert, nackabor och kommunens handläggare Samhällsorientering

Läs mer

Rapport mars 2010 Nytta & nöje på nätet: Internetguidning på östgötabibliotek

Rapport mars 2010 Nytta & nöje på nätet: Internetguidning på östgötabibliotek Rapport mars 2010 Nytta & nöje på nätet: Internetguidning på östgötabibliotek 1. Viktiga händelser under den gångna månaden Politikerbesök i Mjölby Den 16 mars besökte socialdemokraternas It politiska

Läs mer

Metodstöd för Lokala överenskommelser

Metodstöd för Lokala överenskommelser Metodstöd för Lokala överenskommelser Norrköping 2014-04-10 Hans-Göran Johansson Arbetsförmedlingen, Avd. Integration & Etablering Lotta Dahlerus Sveriges Kommuner och Landsting Metodstöd bakgrund och

Läs mer

Filmen Ny i Sverige. Om filmen. Om Arbetsförmedlingen

Filmen Ny i Sverige. Om filmen. Om Arbetsförmedlingen Sida: 1 av 5 Svenska Ny i Sverige (textversion av filmen nyanland.arbetsformedlingen.se) Filmen Ny i Sverige Om filmen Hej och välkommen till vår guide för dig som fått uppehållstillstånd i Sverige och

Läs mer

Fem år i etableringsuppdraget en överblick. Lena Clenander Wiebe van der Werf

Fem år i etableringsuppdraget en överblick. Lena Clenander Wiebe van der Werf Fem år i etableringsuppdraget en överblick Lena Clenander Wiebe van der Werf Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag Arbetsförmedlingen fick det samordnande ansvaret dec 2010. Tydligt fokus på arbete och

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN. Integrationsstrategi för Tomelilla kommun. Kf 169/2017 Dnr KS 2016/379

TOMELILLA KOMMUN. Integrationsstrategi för Tomelilla kommun. Kf 169/2017 Dnr KS 2016/379 TOMELILLA KOMMUN Kf 169/2017 Dnr KS 2016/379 Integrationsstrategi för Tomelilla kommun Antagen av kommunfullmäktige den 11 december 2017, Kf 169. Gäller från den 19 december 2017. Dokumentansvarig politisk

Läs mer

Upphandling avseende samhällsorientering för vissa nyanlända invandrare

Upphandling avseende samhällsorientering för vissa nyanlända invandrare SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN ARBETSMARKNADSAVDELN INGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 3.5-0534/2010 SAN 2010-11-25 SID 1 (7) Handläggare: Carin Larsson, tfn 08-508 25 474 Johnny Ridemar, tfn 08-508

Läs mer

Anteckningar från arbetsmöte för lärmiljöprojektet 091103 (webbmöte i Adobe Connect 13:00-14:30)

Anteckningar från arbetsmöte för lärmiljöprojektet 091103 (webbmöte i Adobe Connect 13:00-14:30) Deltog: Helena Bengtsson, Mjölby Marie Eriksson, Söderköping Anne Hederén, Länsbiblioteket Karin Hermansson, Ödeshög Inger Hollström Flis, Motala Tommy Jansson, Norrköping Anja Leiding, Åtvidaberg Sten

Läs mer

Ökad digital delaktighet så kan biblioteken bidra

Ökad digital delaktighet så kan biblioteken bidra Ökad digital delaktighet så kan biblioteken bidra Föredragning för kommunstyrelsen i Mjölby 29 maj 2013 Birgitta Hellman Magnusson, bibliotekschef Riksomfattande kampanj Treårig kampanj 2011-2013 Målet

Läs mer

Handlingsplan för Strömstads kommuns mottagande och integrationsarbete av nyanlända/flyktingar

Handlingsplan för Strömstads kommuns mottagande och integrationsarbete av nyanlända/flyktingar Handlingsplan för Strömstads kommuns mottagande och integrationsarbete av nyanlända/flyktingar 2017 2019 Innehåll 1. Bakgrund 3 2. Lagstiftning regler begrepp 3 3. Vision och Mål 2030: Det goda livet hela

Läs mer

Handlingsplan anhöriginvandring

Handlingsplan anhöriginvandring Handlingsplan anhöriginvandring Handlingsplan anhöriginvandring Innehållsförteckning Inledning 3 Bakgrund 3 Syfte 4 Etableringsreformen 4 Kommunens ansvar 4 Arbetsförmedlingens 4 Inga extraordinära åtgärder

Läs mer

Bibliotek och folkbildning samarbetar för att motverka digitala klyftan

Bibliotek och folkbildning samarbetar för att motverka digitala klyftan Bibliotek och folkbildning samarbetar för att motverka digitala klyftan Det är bra för hjärnan att lära sig internet, man kanske lever längre då. Gun 77 år Anne Hederén Länsbibliotek Östergötland Lasse

Läs mer

Hälsokommunikatörer i Östergötland

Hälsokommunikatörer i Östergötland www.lio.se Hälsokommunikatörer i Östergötland Brobyggare mellan olika kulturer Hälsokommunikatören har en kompetens som kompletterar den svenska hälso- och sjukvården. Språket och den kulturella förståelsen

Läs mer

Ny förordning om statlig ersättning för insatser för vissa utlänningar

Ny förordning om statlig ersättning för insatser för vissa utlänningar Promemoria 2010-09-10 Integrations- och jämställdhetsdepartementet Ny förordning om statlig ersättning för insatser för vissa utlänningar Bakgrund Som ett led i den reformering av nyanländas etablering

Läs mer

Lokal överenskommelse Nyanländas etablering Åtvidabergs Kommun

Lokal överenskommelse Nyanländas etablering Åtvidabergs Kommun Lokal överenskommelse Nyanländas etablering Åtvidabergs Kommun Överenskommelse kring samverkan Mellan parterna myndigheten/erna och Åtvidabergs kommun tecknas följande överenskommelse om att samverka kring

Läs mer

Utveckla formerna för att främja invandrares hälsa och integration!

Utveckla formerna för att främja invandrares hälsa och integration! Utveckla formerna för att främja invandrares hälsa och integration! tema Flera aktörer kring hälsa och integration för invandrare En allt större del av den svenska befolkningen består av människor med

Läs mer

Projektplan Integrationsstrategi

Projektplan Integrationsstrategi Projektplan Integrationsstrategi Bakgrund Kommunfullmäktige tog i samband med målarbetet 2011 ett beslut om under 2012 arbeta fram en strategi för integration. Uppdraget riktades till kommunstyrelsen,

Läs mer

Arbetsmarknadsavdelningen/Integration (Kaserngården 3B, I17 Parken)

Arbetsmarknadsavdelningen/Integration (Kaserngården 3B, I17 Parken) Arbetsmarknadsavdelningen/Integration (Kaserngården 3B, I17 Parken) Mikaela Hansson Utredare Anna Partanen Minoritetskonsulent Annette Nyman Integrationsstrateg/Verksamhetsledare Fredrika Abrahamsson Etableringskoordinator

Läs mer

Lokal överenskommelse om etablering och introduktion av vissa nyanlända invandrare i Kalmar kommun

Lokal överenskommelse om etablering och introduktion av vissa nyanlända invandrare i Kalmar kommun TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Lars-Ove Angré 2013-08-15 KS 2013/0620 Kommunstyrelsen Lokal överenskommelse om etablering och introduktion av vissa nyanlända invandrare i Kalmar kommun

Läs mer

E-kampanj på östgötabiblioteken oktober 2009

E-kampanj på östgötabiblioteken oktober 2009 E-kampanj på östgötabiblioteken oktober 2009 Bakgrund! Bibliotekens tjänster på nätet www.ostgotabibliotek.se Biblioteket hemifrån Sök i bibliotekens kataloger Låna om och beställ Ladda ner e-böcker Lyssna

Läs mer

ETABLERING I UTVECKLING 2020 En regional överenskommelse om utveckling av nyanländas etablering i Östergötland

ETABLERING I UTVECKLING 2020 En regional överenskommelse om utveckling av nyanländas etablering i Östergötland ETABLERING I UTVECKLING 2020 En regional överenskommelse om utveckling av nyanländas etablering i Östergötland Avsikt Den här överenskommelsen ska bidra till att utveckla och skapa effektiva insatser för

Läs mer

Regionens samverkansråd

Regionens samverkansråd Kallelse/Program 1(1) 1 Regional utveckling 2015-08-11 Helena Wiktorsson Tfn: 063-14 66 30 E-post: helena.wiktorsson@regionjh.se ORGAN: Regionens samverkansråd DATUM: 17 augusti 2015, kl. 10.30-12.00,

Läs mer

Kundvalssystem för samhällsorientering för nyanlända invandrare Återremitterat ärende

Kundvalssystem för samhällsorientering för nyanlända invandrare Återremitterat ärende 2013-03-28 Justerad 2013-07-18 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/211-139 Kommunstyrelsen Kundvalssystem för samhällsorientering för nyanlända invandrare Återremitterat ärende Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Lokal överenskommelse om nyanländas introduktion i Dorotea

Lokal överenskommelse om nyanländas introduktion i Dorotea Sida: 1 av 9 Dnr: : Lokal överenskommelse om nyanländas introduktion i Dorotea 1. Inledning och syfte. En lokal överenskommelse om nyanländas etablering ska i första hand tydliggöra uppdrag, sfördelning,

Läs mer

Göteborg 2 mars 2011. Sofia Larsson Länsbibliotek Östergötland

Göteborg 2 mars 2011. Sofia Larsson Länsbibliotek Östergötland Göteborg 2 mars 2011 Sofia Larsson Länsbibliotek Östergötland Bibliotek och digital delaktighet i Östergötland Några steg på vägen Hur kom vi hit? - IT-utveckling av bibliotek 2001-2004 - Equal Biblioteken

Läs mer

Etableringsuppdraget. Växjö Konserthus 9 december 2013

Etableringsuppdraget. Växjö Konserthus 9 december 2013 Etableringsuppdraget Växjö Konserthus 9 december 2013 Målsättning och syfte öka förutsättningarna för en snabb etablering i arbets- och samhällslivet. tidiga insatser med tydligt jobbfokus starkare incitament

Läs mer

KS Ärende 15. Från etablering till anställning

KS Ärende 15. Från etablering till anställning KS Ärende 15 Från etablering till anställning Tjänsteskrivelse 2013-11-21 Handläggare: Stefan Larsson KS 2013.0330 Kommunstyrelsen Från etablering till anställning Sammanfattning Arbetsförmedlingen har

Läs mer

ETABLERING I UTVECKLING 2020

ETABLERING I UTVECKLING 2020 ETABLERING I UTVECKLING 2020 En regional överenskommelse om utveckling av nyanländas etablering i Östergötland Avsikt Den här överenskommelsen ska bidra till att utveckla och skapa effektiva insatser för

Läs mer

Remiss - Motion från (SD) om närvarohöjande åtgärd för centrala samhällsinformationsmöten utformade för nyanlända

Remiss - Motion från (SD) om närvarohöjande åtgärd för centrala samhällsinformationsmöten utformade för nyanlända TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2019-08-27 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2019/00195-1.7.1 Individ- och familjeförvaltningen Jonas Boman Epost: jonas.boman@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Individ- och familjenämnden

Läs mer

Tkr Budget Prognos 2 Budget

Tkr Budget Prognos 2 Budget FLYKTINGMOTTAGNING Intäkter 36 609 29 127 21 500 Kostnader - 36 609-29 127-21 500 Nettokostnader 0 0 0 Flyktingmottagningen ansvarar för mottagande av flyktingar till kommunen enligt gällande regler för

Läs mer

ARBETSFÖRMEDLINGEN Etableringsuppdraget Gävle Mohamed Chabchoub

ARBETSFÖRMEDLINGEN Etableringsuppdraget Gävle Mohamed Chabchoub ARBETSFÖRMEDLINGEN Etableringsuppdraget Gävle 170510 Mohamed Chabchoub Etableringsuppdraget Arbetsförmedlingen har samordnande ansvar för uppdraget sedan december 2010 genom lagen (2010:197) fått ett övergripande

Läs mer

Sverige för nyanlända Värden, välfärdsstat, vardagsliv (SOU 2010:16)

Sverige för nyanlända Värden, välfärdsstat, vardagsliv (SOU 2010:16) RINKEBY-KISTA STADSDELSFÖRVALTNING ADMINISTRATIONEN - KANSLIAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 1.5.1.-270.-2010 SID 1 (5) SDN 2010-04-22 2010-04-15 Handläggare: Marianne Berg Ekbom Till Rinkeby- Kista stadsdelsnämnd

Läs mer

Bilaga 1. Sammanställning av enkätundersökning till samtliga länsstyrelser

Bilaga 1. Sammanställning av enkätundersökning till samtliga länsstyrelser bilaga till granskningsrapport dnr: 31-2013-0659 rir 2014:15 Bilaga 1. Sammanställning av enkätundersökning till samtliga länsstyrelser Nyanländ i Sverige Effektiva insatser för ett snabbt mottagande?

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna

Särskild utbildning för vuxna LUST ATT LÄRA MER Särskild utbildning för vuxna SÄRSKILD UTBILDNING FÖR VUXNA - SÄRVUX Våra kurser vänder sig till dig som - har fyllt 20 år - har en kognitiv funktionsnedsättning, eller en förvärvad hjärnskada

Läs mer

Program för ett integrerat samhälle

Program för ett integrerat samhälle Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för ett integrerat samhälle Integrerat samhälle 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för

Läs mer

FÖRSLAGLokal överenskommelse om samverkan för effektivare introduktion och integration

FÖRSLAGLokal överenskommelse om samverkan för effektivare introduktion och integration FÖRSLAGLokal överenskommelse om samverkan för effektivare introduktion och integration Foto: Peter Dallman 2007-12-11 Reviderad 2010-12-01 och 2014-05-30 Inledning Den lokala överenskommelsen om samverkan

Läs mer

Ett nytt etableringsprogram samt ny ersättningsförordning 1 januari 2018

Ett nytt etableringsprogram samt ny ersättningsförordning 1 januari 2018 Ett nytt etableringsprogram samt ny ersättningsförordning 1 januari 2018 Syfte med förändringen uppdragsgivarens förväntningar Resultaten inom etableringsuppdraget behöver förbättras. Ambitionen bör vara

Läs mer

Bilaga 2. Sammanställning av enkätundersökning till samtliga kommuner

Bilaga 2. Sammanställning av enkätundersökning till samtliga kommuner bilaga till granskningsrapport dnr: 31-2013-0659 rir 2014:15 Bilaga 2. Sammanställning av enkätundersökning till samtliga kommuner Nyanländ i Sverige Effektiva insatser för ett snabbt mottagande? (RiR

Läs mer

Förordningsmotiv. Förordning om samhällsorientering för vissa nyanlända invandrare. Fm 2010:1

Förordningsmotiv. Förordning om samhällsorientering för vissa nyanlända invandrare. Fm 2010:1 Förordningsmotiv Förordning om samhällsorientering för vissa nyanlända invandrare Fm 2010:1 Förordningstext Förordning om samhällsorientering för vissa nyanlända invandrare; utfärdad den 7 oktober 2010

Läs mer

Länsstyrelsen

Länsstyrelsen Länsstyrelsen 2013-10 10-1717 Länsstyrelserna ska i arbetet med att etablera nyanlända invandrare Medverka till att det finns beredskap hos kommunerna att ta emot nyanlända invandrare Överlägga och träffa

Läs mer

Information till dig som är asylsökande på Gotland

Information till dig som är asylsökande på Gotland Information till dig som är asylsökande på Gotland Region Gotland Besöksadress Visborgsallén 19 Postadress SE-621 81 Visby Telefon +46 (0)498 26 90 00 E-post regiongotland@gotland.se Org nr 212000-0803

Läs mer

PLAN för introduktion av nyanlända i Avesta kommun 2014-2016

PLAN för introduktion av nyanlända i Avesta kommun 2014-2016 PLAN för introduktion av nyanlända i Avesta kommun 2014-2016 Plan för introduktion av nyanlända i Avesta kommun 2014-2016 Avesta kommun har sedan början av 2013 en tillsvidare överenskommelse med Migrationsverket

Läs mer

ABCD. Granskning av kommunens flyktingmottagande. Ronneby kommuns revisorer. Revisionsrapport. Antal sidor:10

ABCD. Granskning av kommunens flyktingmottagande. Ronneby kommuns revisorer. Revisionsrapport. Antal sidor:10 ABCD Ronneby kommuns revisorer Granskning av kommunens Revisionsrapport Antal sidor:10 , Innehåll 1. Bakgrund 2 2. Syfte 2 3. Avgränsning 3 4. Revisionskriterier 3 5. Metod 3 6. Ansvarig nämnd 3 7. Flyktingmottagning

Läs mer

Miracles Someone Special Coldplay

Miracles Someone Special Coldplay Miracles Someone Special Coldplay Sofia Mitts-Björkblom, utbildare från Yrkesakademin i Österbotten Utbildade samhälls- och hälsokommunikatörer Yrkesakademin har inom ramen för En bra start i Österbotten

Läs mer

Kommunens roll i etableringsuppdraget nyanländ. Ekonomiskt bistånd. Kompetenscenter SFI. Samhällsinformation med hälsa

Kommunens roll i etableringsuppdraget nyanländ. Ekonomiskt bistånd. Kompetenscenter SFI. Samhällsinformation med hälsa Kommunens roll i etableringsuppdraget nyanländ Ekonomiskt bistånd Kompetenscenter SFI Samhällsinformation med hälsa Ekonomiskt bistånd försörjningsstöd Verksamhetsområde försörjning, Köping Våra sökande

Läs mer

Välkommen till Hjo. En guide för dig som är nyanländ i Hjo kommun

Välkommen till Hjo. En guide för dig som är nyanländ i Hjo kommun Välkommen till Hjo En guide för dig som är nyanländ i Hjo kommun Att börja med Som ny i Sverige finns det några saker som är viktiga att börja med, dessa är: Folkbokföring Fullständigt personnummer ID-kort

Läs mer

Tidiga insatser för asylsökande (TIA)

Tidiga insatser för asylsökande (TIA) Tidiga insatser för asylsökande (TIA) 2017-04-26 Länsstyrelsernas uppdrag Nyanlända Beredskap och kapacitet Bosättning Sfi Samhällsorientering Ensamkommande barn Beredskap och kapacitet Barn som försvinner

Läs mer

myndighetsperspektiv Klara och tydliga ansvarsförhållanden Ökad likvärdighet Bättre tillvaratagande av individens kompetens (prop.

myndighetsperspektiv Klara och tydliga ansvarsförhållanden Ökad likvärdighet Bättre tillvaratagande av individens kompetens (prop. Etableringsreformen genom att skapa ett effektivt system för nyanländas etablering i arbets- och samhällsliv vill regeringen uppnå följande: En snabbare etablering på arbetsmarknaden Starkare incitament

Läs mer

ETABLERINGSUPPDRAGET. Arbetsförmedlingen Gävle

ETABLERINGSUPPDRAGET. Arbetsförmedlingen Gävle ETABLERINGSUPPDRAGET Arbetsförmedlingen Gävle Etableringsuppdraget Arbetsförmedlingen har genom lagen (2010:197) om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare fått ett övergripande ansvar för nyanländas

Läs mer

Samhällsorientering på modersmål i Östergötland

Samhällsorientering på modersmål i Östergötland Samhällsorientering på modersmål i Östergötland Rapport av försöksverksamhet 2012 Samordnare 1 Sammanfattning En försöksverksamhet med samhällsorientering på modersmål för nyanlända invandrare bedrivs

Läs mer