- en del i programmet Att främja kvinnors företagande

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "- en del i programmet Att främja kvinnors företagande"

Transkript

1 Slutrapport Projekt Företagsamma kvinnor i Karlskrona - en del i programmet Att främja kvinnors företagande Under åren har Tillväxtverket samordnat och genomfört ett nationellt program vars syfte är att främja kvinnors företagande och därmed bidra till ökad sysselsättning och hållbar ekonomisk tillväxt. Detta genom att -Fler kvinnor startar företag -Fler företag som drivs av kvinnor utvecklas och växer Blekinge har historiskt haft en stor offentlig sektor och ett flertal industrier där möjligheter till anställningar funnits. Kvinnors företagande har varit mycket lågt i Karlskrona och Blekinge län. År 2005 var företagsamheten bland kvinnorna i Blekinge lägst i landet. Aktiviteterna i projektet Företagsamma kvinnor i Karlskrona har skapat förutsättningar för utveckling av kvinnors företagande. Kraftfull satsning på kvinnors företagande Karlskona kommun har drivit projektet Företagsamma kvinnor i Karlskrona Kvinnor som vill och kan starta eget, men som inte gjort det, är en oanvänd resurs. Genom projektet har kvinnorna fått bättre förutsättningar att utveckla driva företag. Nyföretagarna har fått tillgång till nätverk och gå utbildningar. De har fått en arena att marknadsföra sig, knyta kontakter och få erfarenhetsutbyte. Många kvinnor som driver företag har utvecklingspotential. Affärsutvecklingsprogrammet har gett dem möjlighet att få utveckla sina affärsidéer. De har fått förståelse och kunskap för att få bättre lönsamhet och framgång i sitt företagande. Projektet har erbjudit utbildningar i främst sälj- och marknadsföring samt kommunikation som gett företagarna bättre förutsättningar i företagsamheten. Genom nätverket har de skapat nya relationer och fått möjlighet att samverka i nätverk och paketera tjänster. Ledarskapsprogrammet har gett insikt om styrkor och svagheter. Kvinnorna har blivit stärkta i sin roll som företagsledare. I programmen har de fått tillgång till metoder för att kunna hantera frågor som företagsledare. Flera av kvinnorna har dessutom uttalat att de fått bättre självkänsla och självförtroende efter utbildningarna. Projekt Företagsamma kvinnor i Karlskrona : Kvinnors företagande har främjats genom samverkan, utbildning och utveckling. Nätverksträffar, ledarskaps- och affärsutvecklingsprogram, utbildningar, seminarier och studieresor har arrangerats. Projektet har vänt sig till kvinnor som driver företag och kvinnor som planerar att bli företagare.

2 Projektägare: Karlskrona kommun, Näringslivsenheten Projektledare: Annelie Petersson Norrman Kontaktuppgifter: Mobil telefon , e-post Projekt Företagsamma kvinnor i Karlskrona Nätverket Företagsamma kvinnor 670 medlemmar Utbildning efter behov Kartläggningen 2006 Utveckling Inspiration Erfarenhetsutbyte Projektet Företagsamma kvinnor - en modell i tre delar: 1. Nätverket Företagsamma kvinnor. Nätverksträffar en mötesplats för entreprenörskap. Målgrupp är kvinnor som driver företag samt kvinnor som planerar att starta företag. 670 medlemmar var registrerade i november Utbildning efter behov Utbildningar har genomförts efter en kartläggning som genomfördes år Kartläggningen visade på ett stort utbildningsbehov hos företagarkvinnorna. Ett flertal utbildningar genomfördes i ett tidigare projekt men ekonomin tillät inte alla önskemålen. Utbildningar i markandsföring, presentationsteknik och ledarskap samt andra utbildningar har nu kunnat genomföras. 3. Utveckling affärsutvecklingsprogram och studieresor Ett affärsutvecklingsprogram har genomförts under Studieresor till Skåne, Kalmar och Polen för inspiration, erfarenhetsutbyte, samverkan och omvärldskunskap. 1. Nätverket Företagsamma kvinnor År 2005 gjordes en undersökning av företagarkvinnors organisering och deltagande i

3 nätverk och företagarföreningar i Karlskrona kommun. Av undersökning framgick att deltagandet var mycket lågt. Något företagarnätverk för kvinnor existerade inte. Projektledaren Annelie P. Norrman startade nätverket Företagsamma kvinnor i maj Kvinnorna visade ett mycket stort intresse, första året anmälde sig ca 300 medlemmar. Nätverket har växt till 670 medlemmar (november 2009). Även ett antal företagare från grannkommunerna i Blekinge är medlemmar. Nätverksträffar Nätverksträffar har hållits andra onsdagen i månaden. Företagare och blivande företagare har haft möjlighet att träffas, marknadsföra sig, knyta nya kontakter samt få inspiration, erfarenhetsutbyte och möjlighet till samverkan. Även tid för mingel är en viktig del på nätverksträffen. Föreläsningsserie lokala förebilder föreläser Kvinnors företagande är i minoritet, därför behövs bra förebilder. Lokala företagarkvinnor som driver företag, från olika branscher, har hållit föreläsningar. Även studiebesök hos föreläsande företagare, under sista delen av projektet. Under första delen av projektet var det ca 40 % av deltagarna som planerade att starta företag. Genom föreläsningarna fick de bra förebilder, fick inspiration, kunskaper och erfarenhetsutbyte. Affärsutveckling på nätverksträffar Projektledaren har genomfört nätverksaktioner på träffarna - en metod för affärsutveckling. Deltagarna har arbetat i mindre grupper och hjälpt varandra med kontakter och de behov som framkommit. Tid för mingel, knyta nya kontakter och samverkan är också en viktig del på träffarna. Det har blivit många relationsaffärer samt en rekryteringsbas av nya kunder, tjänster och samarbetspartners. 2. Utbildning En längre utbildning, ett ledarskapsprogram arrangerades under Andra kurser och seminarier som arrangerats är presentationsteknik, marknadsföring, lön- och kompetensutvecklingssamtal, säljande presentationer samt förhandlingsteknik. Ett seminarie arrangerades med inriktning på att få förståelse och kunskap om den personliga säljstilen för att lyckas bättre med kunder och affärssituationer. 3. Utveckling Ett affärsutvecklingsprogram har genomförts år kvinnor har fått kunskap och förståelse för situationsanpassad utveckling. Förutom föreläsningar och metoder har de fått tillgång till affärskonsulter som coachat dem i processen för bättre lönsamhet och framgång i deras företag. Flera av kvinnorna hade gått på ledarskapsprogrammet. Studieresor Flera studieresor har arrangerats i projektet för att påvisa nyttan av ett affärsdrivande nätverk. Ett 15-tal kvinnor åkte till nätverket Qlarorna för kunskaps- och erfarenhetsutbyte. Nätverket Qlarorna, en ideell förening med företagarkvinnor från Österlen i Skåne. Studieresa till Stufvenäs för en träff med flera företagsnätverk med kvinnor från Kalmar län. En mötesplats arrangerades där ett 10-tal medlemmar från Företagsamma kvinnor i Karlskrona medverkade.

4 En båtresa till ny affärsmöjligheter I maj arrangerades en studieresa till Polen i fyra dagar.16 företagare gjorde ett flertal företagsbesök i Gdynia, Gdansk och Sopot och även på den polska landsbygden. En av dagarna besökte gruppen Gdynia kommun och fick information om företagsamheten och kvinnors situation på arbetsmarkanden. Dessutom har kontakter knutits med Handelshuset ENAul som arbetar med att knyta ihop polska och svenska företag. Referensgrupp av företagare Projektledaren har kommunicerat via e-post och hållit möten med en grupp företagarkvinnor från olika branscher. Dessa har fått möjlighet att bidra med idéer och synpunkter. Information Projektledaren inledde projektet med en informationsträff som annonserades i lokaltidningarna. En broschyr har framtagits om projektet. Projektledaren har gjort eget informationsmaterial. Informationsbrev via e-post har skickats kontinuerligt till medlemmarna i nätverket. All information om projektet har funnits på Karlskrona kommuns hemsida, näringslivsenhetens webbplats, Avslutning - resultatuppföljning Affärsmässiga villkor Vid inköp av varor och tjänster har förfrågningar gjorts med affärsmässiga villkor. Vid utbildningar har det gjorts direktupphandlingar med minst tre förfrågningar. När ledarskaps- och affärsutvecklingsprogrammet skulle genomföras skickades skriftliga förfrågningar. Förutom kostnaden, ställdes krav på uppdragsgivarens kompetens samt innehållet på programmet. Projekt företagsamma kvinnor i Karlskrona har varit ett stort projekt med flera olika inriktningar med fokus på samverkan, utbildning och utveckling. Ca 750 deltagare har besökt projektets aktiviteter. Samverkan ökad tillväxt Nätverksträffarna har gett kvinnorna en mötesplats att knyta kontakter, erfarenhetsutbyte, samarbetspartners, få kunder och inspiration. På nätverksträffarna har även anställningar och praktikplatser skapats. Nätverksträffarna har bidragit till ökad tillväxt hos företagarna. Projektledaren har samverkat med andra projektledare i Blekinge. Dels ingått i styrgruppen, i Litorina Folkhögskolas projekt QEN kvinnor, entreprenörskap och nätverk. Träffarna har även varit en informationsplats och rekryteringsbas för andra projektägare i Blekinge att rekrytera deltagare. Företagarkvinnorna driver nätverket vidare från En visionsgrupp har bildats där även projektledaren från näringslivsenheten ingår.

5 Föreläsningsserien Lokala företagarkvinnor som förebilder är en viktig del i arbetet. Kvinnorna har på ett personligt sätt berättat om sin historia och informerat om sitt företag. Dessa föreläsningar har varit en inspirationskälla till entreprenörskap och varit mycket uppskattade. Flera av företagarna har uttalat att de kände sig betydelsefulla och stolta att få berätta om sitt företag eftersom de sällan höll publik information. Utbildningar Marknadsföring och presentationsteknik samt säljinriktade utbildningar och metoder har varit ett stort behov av. Projektet har tillgodosett de utbildningsbehov som framkommit. Kvinnorna har utvecklats i sin roll för att hantera kund- och affärssituationer. Företagsledare som deltog på ledarskapsutbildningen har stärkts i sin roll och flera har anställt därefter. Affärsmöjligheter finns i Polen Studieresan till Polen gav insikt, omvärldskunskap samt kunskap om hur man gör affärer i Polen. Studieresorna till företagsnätverk i Kalmar och Skåne har gett nya kontakter och kunskap om hur kvinnor driver företagsnätverk i angränsande områden. Många kvinnor har startat eget i Karlskrona Kvinnorna är flest bland nyföretagarna i Karlskrona, de har ökat kraftigt under projekttiden. Flera informationsinsatser med samarbetspartners genomfördes under 2007 med inspiration, information om att starta eget, få affärsrådgivning, företagsstöd, starta eget bidrag m.m. De nationella målen, 40 % nyföretagarekvinnor år 2010 har nåtts både år 2007 och 2008, se bild. År 2005 och 2006, var det endast ca 20 % kvinnor som nyföretagare (källa Bolagsverket). I november 2009 var det över 40 % kvinnor bland nyföretagarna (information om december saknas vid slutrapporten). 40 % nyföretagarkvinnor nationellt mål år 2010 Karlskrona kommun 41 % kvinnor % kvinnor 2008

6 Ökad tillväxt har flera av företagarna noterat. Nätverksträffarna har blivit en rekryteringsbas för nya kunder. Dessutom har ett antal samarbeten påbörjats genom paketering av tjänster. Flera av kvinnorna har fått en högre omsättning under projektet samt gjort nyanställningar, trots den lågkonjunktur som varit under Projektet har skapat jämställdhet och mångfald Projektet har bidragit till flera positiva effekter förutom de nationella målen. Näringslivet i Karlskrona har utökats med ett brett utbud av tjänsteföretag. Företagsamheten har blivit mer jämställd samt projektet har bidragit till jämställd hållbar ekonomisk tillväxt. Dessutom har projektet skapat mångfald genom att personer med annan härkomst deltagit, kvinnor från Belgien, Burundi,Columbia, Cuba, Holland, Irak, Polen, Kamerun, Kina, Rwanda, Rumänien, Ryssland, Somalia, Schweiz, Turkiet och Tyskland. De svenska kvinnorna har träffat dessa kvinnor i olika sammanhang och då fått möjlighet att utbyta kunskaper och erfarenheter om hur entreprenörskapet fungerar i andra länder. Många kvinnor har fått möjlighet att utvecklats Karlskrona kommuns utvecklingsprojekt har varit riktat till samtliga kvinnor i kommunen. Detta har bidragit till att många kvinnor har fått utvecklats och blivit stärkta i sin roll som företagsledare än om projektet hade vänt sig till en speciell bransch målgrupp. Ekonomisk uppföljning Av projektets totala budget kr har kr upparbetats till och med den 30 november Utbildning har varit den största kostnaden. Ca kr har varit kostnader för utbildning, nätverksträffar samt studieresor m.m. Lokalkostnader ca kr. En informationsbroschyr samt annonsering till en kostnad av ca kr. Förväntat resultat i projektet Det är alltid svårt att bedöma ett förväntat resultat av deltagare i framskrivningen av projekt. Projektledaren satte totalt antal deltagare till 230, resultatet blev 746. Detta visar på att det har varit ett mycket stort intresse och behov av att få nätverka, få utbildas och utvecklas. 36 kvinnor har gått i ledarskaps- och affärsutvecklingsprogrammen. Detta har bidragit till utveckling för både kvinnorna och företagen. Sex av dem var i startfasen, dvs. kvinnor som vill starta företag eller nyligen startat. Projektet har bidragit till många fler positiva effekter förutom projekt- och de nationella målen. Näringslivet i Karlskrona har utökats med ett brett utbud av nya tjänsteföretag. Det har varit mycket roligt och intressant att få följa flera av nyföretagarna från idé till handling. Att deltagare från närkommunerna har varit med på nätverksträffarna har varit positivt och skapat relationer samt samverkan på en större geografisk yta. Karlskrona den 5 januari 2010 Annelie Petersson Norrman Projektledare för projekt Företagsamma kvinnor Näringslivsenheten i Karlskrona kommun

Främja kvinnors företagande Värmlands län

Främja kvinnors företagande Värmlands län 1(5) Näringsliv Ingela Bönström Brusgård Främja kvinnors företagande 2007-2009 Värmlands län Förteckning över samtliga beviljade projekt under programperioden 2007-2008-2009 Beviljade projekt 2007 - Offentliga

Läs mer

Kvinnors företagsamhet får Kalmar län att växa

Kvinnors företagsamhet får Kalmar län att växa KVINNORS VÄXTKRAFT Kvinnors företagsamhet får Kalmar län att växa Kalmar län behöver fler företagare och fler kvinnor som driver företag. Med fler kvinnor som företagare kommer fler affärsidéer fram och

Läs mer

Företagsamma kvinnor. 2006-2007 en utvärdering

Företagsamma kvinnor. 2006-2007 en utvärdering Företagsamma kvinnor 2006-2007 en utvärdering Innehåll Förord Av projektledaren 3 Företagsamma kvinnor i Karlskrona Bakgrund, syfte och mål 4 Projektorganisation 4 Genomförande 4-6 Utvärderingsmetod Frågeställning,

Läs mer

Norrbottens län. Projektägare: Övertorneå kommun Kontaktperson: Eva Juntti Berggren Projektperiod: 080101 081231

Norrbottens län. Projektägare: Övertorneå kommun Kontaktperson: Eva Juntti Berggren Projektperiod: 080101 081231 Norrbottens län Här ser du affärs- och innovationsutvecklings i Norrbottens län som drivs inom delprogrammet 1:1, Främja kvinnors företagande 2007 2009. Sammanställningen omfattar inrapporterade fram till

Läs mer

Projektplan. Lönsamhet och attityder steg 2

Projektplan. Lönsamhet och attityder steg 2 Projektplan Lönsamhet och attityder steg 2 Projektperiod 1 december 2013 15 november 2014 Lönsamhet och attityder steg 2 Projektperiod 1 december 2013 15 november 2014 Bakgrundsbeskrivning Ideella föreningen

Läs mer

stärker näringsliv vinnors företaga i Sverige Främja kvinnors företagande Programmet i korthet

stärker näringsliv vinnors företaga i Sverige Främja kvinnors företagande Programmet i korthet 1. 3.. 1. 3. Främja kvinnors 2. företagande 2007 2009 Programmet i korthet 4. 4 Delprogram 1. Delprogram 2. Delprogram 3. Delprogram 4. vinnors företaga stärkäringsliv 2008-03-28 i Sve Kvinnors företagande

Läs mer

stärker näringsliv vinnors företaga i Sverige Främja kvinnors företagande Programmet i korthet

stärker näringsliv vinnors företaga i Sverige Främja kvinnors företagande Programmet i korthet 1. 3.. 1. 3. Främja kvinnors 2. företagande 2007 2009 Programmet i korthet 2007-09-04 4. 4 Delprogram 1. Delprogram 2. Delprogram 3. Delprogram 4. vinnors företaga stärkäringsliv i Sve de stärk Kvinnors

Läs mer

Destinationsutveckling Sommenbygd. 1 Projektidé

Destinationsutveckling Sommenbygd. 1 Projektidé Tranås den 20 april 2010 Destinationsutveckling Sommenbygd 1 Projektidé Projektet är ett paraplyprojekt som ska utveckla besöksnäringen av Sommenbygd med de tillhörande sex kommunerna i Sommenbygd. Detta

Läs mer

Projekt Skånsk Nätverkskraft. Mål. Syfte. Projektplan Bakgrund

Projekt Skånsk Nätverkskraft. Mål. Syfte. Projektplan Bakgrund Projekt Skånsk Nätverkskraft Mål Att via nätverksbyggande och föreläsningar stimulera de deltagande företagens affärsutveckling. Syfte Att genom projektet få kunskap om kompetensbehovet land företagare

Läs mer

POPULÄRVERSION AV SLUTRAPPORT Främja kvinnors företagande 2011-2014

POPULÄRVERSION AV SLUTRAPPORT Främja kvinnors företagande 2011-2014 POPULÄRVERSION AV SLUTRAPPORT Främja kvinnors företagande 2011-2014 Målet för Region Gävleborgs näringslivsutveckling är att fler företag startas, överlever och växer. Tillväxtverket fick, på uppdrag

Läs mer

Dubbelt Upp! Slutrapport 2014-11-31. Dubbelt Upp! Kontaktperson: Camilla Saarinen E-post: camilla@quentia.se

Dubbelt Upp! Slutrapport 2014-11-31. Dubbelt Upp! Kontaktperson: Camilla Saarinen E-post: camilla@quentia.se Slutrapport 2014-11-31 Antal deltagare under hela projektet: 24 Antal deltagare under 35 år: 2 Antal deltagare med utländsk härkomst: 0 Antal nystartade företag inom projekttiden: 2 Syfte Syftet med projektet

Läs mer

Rapport Projekt Affärsutveckling

Rapport Projekt Affärsutveckling Rapport Projekt Affärsutveckling Qniv Våren 2009 Projektledare Marianne Örtengren Ulrika Sandström Enkät och rapport: Ulrika Sandström Nära coaching ulrika@naracoaching.se Sammanfattning Under våren 2009

Läs mer

Slutrapport Främja kvinnors företagande i Västra Götaland 2011-2014

Slutrapport Främja kvinnors företagande i Västra Götaland 2011-2014 Slutrapport Främja kvinnors företagande i Västra Götaland 2011-2014 Marie Sjövall Västra Götalandsregionen 1. Affärs- och innovationsutvecklingsinsatser Inriktning på insatserna utifrån regionala behov

Läs mer

Fler kvinnor driver och utvecklar företag!

Fler kvinnor driver och utvecklar företag! Fler kvinnor driver och utvecklar företag! Resultat 2007 2009 för programmet Främja kvinnors företagande Drygt 86 000 personer har hittills haft nytta av programmet Främja kvinnors företagande. Programmet

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Tillväxtprojektet. -Tillväxt i Västernorrland- Det enskilda företaget

Tillväxtprojektet. -Tillväxt i Västernorrland- Det enskilda företaget -Tillväxt i Västernorrland- Det enskilda företaget Ett samarbetsprojekt mellan länets 7 kommuner och Länsstyrelsen i Västernorrland Ägs och administreras av Länsstyrelsen PROJEKTORGANISATION Projektägare:

Läs mer

Hästnäringen i Karlshamns kommun Förstudie

Hästnäringen i Karlshamns kommun Förstudie Hästnäringen i Karlshamns kommun Förstudie 2013-01-29 Karlshamns Kommun Marianne Westerberg och Maria Hjelm Nilsson INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Sammanfattning... 2 2. Bakgrund... 2 3. Projektets syfte... 2

Läs mer

i åëëíóêéäëéå= g ãíä~åçë=ä å== ^îçéäåáåöéå=ñ ê=e äää~ê= ríîéåâäáåö=

i åëëíóêéäëéå= g ãíä~åçë=ä å== ^îçéäåáåöéå=ñ ê=e äää~ê= ríîéåâäáåö= i åëëíóêéäëéå g ãíä~åçëä å ^îçéäåáåöéåñ êe äää~ê ríîéåâäáåö Främja kvinnors företagande 2007-2009 Länsstyrelsen i Jämtlands län inbjuder härmed Er att ansöka om medel inom ramen för Främja kvinnors företagande

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

Eventskompetens Kompetenssatsning i Norra Mellansverige

Eventskompetens Kompetenssatsning i Norra Mellansverige Eventskompetens Kompetenssatsning i Norra Mellansverige Aktörer kring event Tillväxt Statlig aktör Samordning ex. destinationsbolag Regionförbund Landsting Kommun EVENT Entreprenör Event Eventbolag Samordning

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2

Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2 Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2 Du kan bara få stöd för godkända utgifter som uppstår efter att din ansökan om stöd kommit in till oss. Spara alla underlag för utgifterna i original

Läs mer

Lustfylld mat. Projektets mål var att skapa långsiktiga hållbara försörjningsmöjligheter inom matsektorn kr

Lustfylld mat. Projektets mål var att skapa långsiktiga hållbara försörjningsmöjligheter inom matsektorn kr Lustfylld mat Projektets mål var att skapa långsiktiga hållbara försörjningsmöjligheter inom matsektorn. Projektägare: Skördefest i Dalarna, ideell förening Projektledare: Olle Bengtsson Kommuner: Säter,

Läs mer

Kreativa kvinnor om affärsutveckling bland företagarkvinnor (i Finland) på gräsrotsnivå

Kreativa kvinnor om affärsutveckling bland företagarkvinnor (i Finland) på gräsrotsnivå Kreativa kvinnor om affärsutveckling bland företagarkvinnor (i Finland) på gräsrotsnivå Kvinnors entreprenörskap jämställdhet som medel för hållbar tillväxt Attraktionskraft Norden 15.10.2013 5,4 miljoner

Läs mer

Åtta års arbete med att främja kvinnors företagande var är vi och vart vill vi?

Åtta års arbete med att främja kvinnors företagande var är vi och vart vill vi? Åtta års arbete med att främja kvinnors företagande var är vi och vart vill vi? Gunilla Thorstensson, programansvarig Lyft näringslivet, 2014-11-05 Twitter: #kvinnftg 1 I absoluta tal beviljades mäns företag

Läs mer

Anvisning till slutrapport för projektstöd

Anvisning till slutrapport för projektstöd Anvisning till slutrapport för projektstöd När du har avslutat ditt projekt ska du skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten

Läs mer

Slutrapport av verksamheten inom projektet Entrecoop i Dalarna

Slutrapport av verksamheten inom projektet Entrecoop i Dalarna Slutrapport av verksamheten inom projektet Entrecoop i Dalarna . SAMMANFATTNING Entrecoop i Dalarna har under projektperioden bidragit till att 7 företag bildats och där associationsformen är ekonomisk

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015. Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen

VERKSAMHETSPLAN 2015. Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen VERKSAMHETSPLAN 2015 Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen Inledning Internationella Kvinnoföreningen i Malmö, IKF i Malmö, är en väl etablerad ideell förening

Läs mer

Välkommen! Utbildningskväll om att söka leaderprojekt. Älmhult och Rydaholm Annika Nilsson och Eva Jacobsson Börjesson

Välkommen! Utbildningskväll om att söka leaderprojekt. Älmhult och Rydaholm Annika Nilsson och Eva Jacobsson Börjesson Välkommen! Utbildningskväll om att söka leaderprojekt Älmhult 161017 och Rydaholm 161019 Annika Nilsson och Eva Jacobsson Börjesson Planering för kvällen Presentationsrunda Leader Linné Småland och leadermetoden

Läs mer

Främja kvinnors företagande. 24 beviljade projekt i Dalarna 2011-2014

Främja kvinnors företagande. 24 beviljade projekt i Dalarna 2011-2014 Främja kvinnors företagande 24 beviljade projekt i Dalarna 2011-2014 KVITS -kvinnors företagande inom ITS Syfte: Kartlägga alla företag som verkar inom logistik, IT och ITS och som drivs av kvinnor. Projektledare:

Läs mer

Redo att leda. ett nätverk för kvinnliga ledare inom Scouterna

Redo att leda. ett nätverk för kvinnliga ledare inom Scouterna Redo att leda ett nätverk för kvinnliga ledare inom Scouterna Kvinna, scout & ledare? Missa inte chansen att delta i Scouternas nystartade nätverk för kvinnliga ledare. Nätverket Redo Att Leda erbjuder

Läs mer

Slutrapport för Leader-checken

Slutrapport för Leader-checken 1 (5) Slutrapport för Leader-checken Kinds kvinnliga företagare Datum: 131216.. Diarienummer: 2008-009-BA.. Projekttid: 130827-131231. Kontaktpersoner i projektet: (uppgifter på personer som kan svara

Läs mer

SMÅLAND entreprenörskap & design Entreprenörskap, med fokus på i alla avseenden hållbar utveckling, där design är tillväxtkraft.

SMÅLAND entreprenörskap & design Entreprenörskap, med fokus på i alla avseenden hållbar utveckling, där design är tillväxtkraft. Sammanfattning slutrapport SMÅLAND entreprenörskap & design Entreprenörskap, med fokus på i alla avseenden hållbar utveckling, där design är tillväxtkraft. 1 Sammanfattning En förstudie genomfördes sommaren

Läs mer

EXPANSIVA FÖRETAG. affärsutveckling i möten med andra. Utvärdering och slutrapport av projekt

EXPANSIVA FÖRETAG. affärsutveckling i möten med andra. Utvärdering och slutrapport av projekt Utvärdering och slutrapport av projekt EXPANSIVA FÖRETAG affärsutveckling i möten med andra Utställare: Anneli Karlsson/projektledare Datum: 20140701 PROJEKTBESKRIVNING MÅLGRUPP Det är 12 kvinnor som driver

Läs mer

Utvärdering Q-Biz Affärs- och kompetensarena för kvinnor i Västernorrland

Utvärdering Q-Biz Affärs- och kompetensarena för kvinnor i Västernorrland Utvärdering Q-Biz Affärs- och kompetensarena för kvinnor i Västernorrland Sammanfattning Projektet Q-Biz Affärs- och kompetensarena för kvinnor i Västernorrland har bedrivits mellan 2008-01-01 2010-12-31

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen

VERKSAMHETSPLAN Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen VERKSAMHETSPLAN 2017 Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen Inledning Internationella Kvinnoföreningen i Malmö, IKF, är sedan 1970 en väletablerad ideell förening

Läs mer

Affärsutvecklingsprogram för företag i besöksnäringen

Affärsutvecklingsprogram för företag i besöksnäringen Affärsutvecklingsprogram för företag i besöksnäringen Kurbits hjälper företagare att tjäna mer på det de brinner för. Våra affärsutvecklingsprogram är utvecklade och designade specifikt för företag inom

Läs mer

Utveckla ditt ledarskap som chef. Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School

Utveckla ditt ledarskap som chef. Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School Utveckla ditt ledarskap som chef Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School Lär dig leda ditt företag till tillväxt Du som är eller ska bli ledare i ett företag som är medlem

Läs mer

Entrepreneurship for Women

Entrepreneurship for Women Catching the Future Entrepreneurship for Women 5 oktober Ingrid Thuresson Välkomna! Vad är det för fel på Kvinnor.. Tolv myter om kvinnors företagande Uppdraget Ambassadör för kvinnors företagande Erfarenhet

Läs mer

OM AFFÄRSKOMPETENS NU. Arbetssätt och förväntningar på externa utbildare

OM AFFÄRSKOMPETENS NU. Arbetssätt och förväntningar på externa utbildare OM AFFÄRSKOMPETENS NU Arbetssätt och förväntningar på externa utbildare SYFTET MED DENNA INFORMATION Den här informationen vänder sig till dig som är intresserad av att bli utbildningsleverantör till projektet.

Läs mer

Kunskap ger kunder. Mentorskapsprogram för företagarkvinnor. QVIM - Kvinnor vill mer!

Kunskap ger kunder. Mentorskapsprogram för företagarkvinnor. QVIM - Kvinnor vill mer! Kunskap ger kunder Nätverket Företagsamma Kvinnor erbjuder Dig som är företagarkvinna (såväl medlemmar som icke medlemmar) utbildning i sälj-, analys- och informationsmetoder samt enskild rådgivning för

Läs mer

Plan för näringsliv och arbete

Plan för näringsliv och arbete Plan för näringsliv och arbete 2017-2018 Så skapar vi förutsättningar för fler jobb Eskilstuna växer, har en ung befolkning och tillhör landets starkaste tillväxtregioner. En av utmaningarna Fler jobb,

Läs mer

Föreningskraft. Som förprojekt blev det lyckat och har skapat ett breddengagemang, utvecklingsprojekt, företagande samt förväntningar.

Föreningskraft. Som förprojekt blev det lyckat och har skapat ett breddengagemang, utvecklingsprojekt, företagande samt förväntningar. Föreningskraft Allsång i Heby Folkets Park. Projektägare: Mötesplats Tillväxt Ek. Förening (MTI) Projektledare: Håkan Collin Kommun: Heby Dnr: 97 Jnr: 2011 5360 Projekttid: 2011-06-20 2012-12-31 Beviljade

Läs mer

Landsbygd på lika villkor!

Landsbygd på lika villkor! Landsbygd på lika villkor! Landsbygdsriksdagen 2012 Britt-Marie S Torstensson Bodil Nilsson Anna-Britta Åkerlind Winnet Sverige är en ideell förening grundad 1999 med medlemmar över hela Sverige, lokalt

Läs mer

Övergångslösning för sociala företag och individstöd för personer i sociala företag

Övergångslösning för sociala företag och individstöd för personer i sociala företag ANSÖKAN Datum: 2014-11-25 Övergångslösning för sociala företag och individstöd för personer i sociala företag Projektägare: Verksamhetsområde AMA Arbetsmarknad, Västerås Stad Projektledare: Smajo Murguz

Läs mer

Ett internationellt affärsutvecklingsprogram. Det som gör Kurbits unikt är att det är utvecklat, anpassat och designat för småskaliga företag.

Ett internationellt affärsutvecklingsprogram. Det som gör Kurbits unikt är att det är utvecklat, anpassat och designat för småskaliga företag. Vad är Kurbits? Ett internationellt affärsutvecklingsprogram. Det som gör Kurbits unikt är att det är utvecklat, anpassat och designat för småskaliga företag. Är utvecklat av besöksnäringen för besöksnäringen.

Läs mer

Återrapportering av slutredovisade projekt Projekten har slutredovisats under perioden september oktober 2013

Återrapportering av slutredovisade projekt Projekten har slutredovisats under perioden september oktober 2013 Analys och uppföljning Återrapportering av slutredovisade projekt Projekten har slutredovisats under perioden september oktober 2013 Sammanställning av förväntat utfall och utfall av de projekt som har

Läs mer

skola och arbetsliv i samverkan

skola och arbetsliv i samverkan skola och arbetsliv i samverkan Transfer - skola och arbetsliv i samverkan Transfer är Sveriges största organisation för förmedling av föreläsare och förebilder från arbetslivet till skolan. Syftet är

Läs mer

- Hur kan man som företagare tjäna mer på det man brinner för?

- Hur kan man som företagare tjäna mer på det man brinner för? - Hur kan man som företagare tjäna mer på det man brinner för? Med inspiration från Kurbits införde vi dagliga guidade turer. Och det blev succé! Vi har även jobbat med tydligare skyltning, vilket också

Läs mer

Kort rapport om arbetsgruppen för jämställdhets arbete under 2009 till Landsbygdsnätverkets hemsida.

Kort rapport om arbetsgruppen för jämställdhets arbete under 2009 till Landsbygdsnätverkets hemsida. Kort rapport om arbetsgruppen för jämställdhets arbete under 2009 till Landsbygdsnätverkets hemsida. Följande personer har deltagit i arbetsgruppen Jessica Hagård, SJV, Landsbygdsnätverkets kansli Roland

Läs mer

Bondens Torg historia och framtid

Bondens Torg historia och framtid Bondens Torg historia och framtid Intresset för varor av bra kvalitet, närproducerat och miljövänligt, har under en lång tid ökat. Det ökade intresset har dock inte fullt ut kunnat mötas av lokala producenter,

Läs mer

Institutionen för psykologi Psykologprogrammet. Utvärdering av projekt Växthus Bjäre

Institutionen för psykologi Psykologprogrammet. Utvärdering av projekt Växthus Bjäre Institutionen för psykologi Psykologprogrammet Utvärdering av projekt Växthus Bjäre Lisa Haraldsson och Maria Johansson Den 3/5 2011 1 Inledning Under våren har två psykologstudenter vid Lunds universitet

Läs mer

Utveckla ditt ledarskap som chef. Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School

Utveckla ditt ledarskap som chef. Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School Utveckla ditt ledarskap som chef Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School Lär dig leda ditt företag till tillväxt Du som är eller ska bli ledare i ett företag som är medlem

Läs mer

Vi skapar möten som ger affärer

Vi skapar möten som ger affärer Vi skapar möten som ger affärer Vi brinner för att knyta samman företag och se affärerna gå i lås. Luleå ska vara en intressant plats för människor, etableringar och investeringar. Luleå Näringsliv bidrar

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

ANSÖKNINGSOMGÅNG 2014 Golden Rules of Leadership för fler kvinnor på ledande positioner i näringslivet

ANSÖKNINGSOMGÅNG 2014 Golden Rules of Leadership för fler kvinnor på ledande positioner i näringslivet ANSÖKNINGSOMGÅNG 2014 Golden Rules för fler kvinnor på ledande positioner i näringslivet Inom projektet Golden Rules, som Tillväxtverket driver, finns det nu möjlighet att söka pengar för projekt som syftar

Läs mer

2 VERKSAMHETSPLANEN UTGÅR IFRÅN 4 medlemmarnas behov 4 analyser av Oskarshamns företagsklimat 4 SWOT-analyser av Oskarshamns näringsliv 4

2 VERKSAMHETSPLANEN UTGÅR IFRÅN 4 medlemmarnas behov 4 analyser av Oskarshamns företagsklimat 4 SWOT-analyser av Oskarshamns näringsliv 4 Verksamhetsplan FöretagsCentrums verksamhetsplan antogs av styrelsen 20 oktober 2011 och gäller tills vidare. Planen följs upp fortlöpande och revideras vid behov (senast 2013-12-12). INNEHÅLL 1 FÖRETAGSCENTRUMS

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista

Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Integrationssatsning på Landsbygden. Namn på förslaget: Mångkulturell företagsutveckling Journalnummer:

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet A. Uppgifter om stödmottagare Namn och adress Leader Inlandet Ideell förening Munktellstorget 2 633 43 Eskilstuna Journalnummer 2012-3536 E-postadress info@leaderinlandet.se B. Uppgifter om kontaktpersonen

Läs mer

Slutrapport för Leader-checken

Slutrapport för Leader-checken 1 (5) Slutrapport för Leader-checken Projektnamn: Vedeldad stengodsugn Datum: 2015-10-25.. Diarienummer: 2014-149 AN.. Projekttid: 20150414-20151030. Kontaktpersoner i projektet: (uppgifter på personer

Läs mer

Utbildning i marknadsföring och digitala media 4 dagar

Utbildning i marknadsföring och digitala media 4 dagar Utbildning i marknadsföring och digitala media 4 dagar Nercia Utbildning AB I Sverige finns ca 1600 utbildningsföretag med olika utbud av program och kurser, de flesta med ett redan färdigt upplägg som

Läs mer

Genomförda aktiviteter 2014-02-01 till 2014-04-30

Genomförda aktiviteter 2014-02-01 till 2014-04-30 Samordningsförbundet Utskriftsdatum 2014-04-30 Lägesrapport till Region Värmland Projektnamn: Förstudie Arena Organisation: Samordningsförbundet Samspelet Rekvisitionsperiod: 2014-02-01 till 2014-04-30

Läs mer

Projektansökan 2011-10-20

Projektansökan 2011-10-20 Projektansökan 2011-10-20 Projektidé Vad skall ni göra för vem och varför? Beskriv i en till två meningar. Etablera IFS Rådgivning inom Almi Företagspartner Halland för företagarrådgivning till utlandsfödda

Läs mer

Entreprenörskapshöjande insatser och samverkan inför införandet av mödrahälsovården som kundvalsområde inom Hälsoval Skåne

Entreprenörskapshöjande insatser och samverkan inför införandet av mödrahälsovården som kundvalsområde inom Hälsoval Skåne Slutrapport Entreprenörskapshöjande insatser och samverkan inför införandet av mödrahälsovården som kundvalsområde inom Hälsoval Skåne Bakgrund Det sker stora strukturförändringar i Skåne inom i stort

Läs mer

Slutrapport förestudie Ekoturistdestinationen Kristianstad

Slutrapport förestudie Ekoturistdestinationen Kristianstad Slutrapport förestudie Ekoturistdestinationen Kristianstad Sammanfattning Kristianstad Vattenrike är en viktig besöksanledning i nordöstra Skåne och mycket har gjorts när det gäller att tillgängliggöra,

Läs mer

Ungdomsprojekt i praktiken

Ungdomsprojekt i praktiken Ungdomsprojekt 2013 200 i praktiken Projektbeskrivning, Matchning för arbetspraktik till arbetslösa ungdomar och till funktionshindrade ungdomar med särskilda behov i Vaggeryds kommun. 2(7) Bakgrund Ungdomsarbetslösheten

Läs mer

Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2018

Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2018 Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2018 Styrelsen för Internationella Kvinnoföreningen i Malmö avger följande verksamhetsplanering för verksamhetsåret 2018 Inledning Internationella Kvinnoföreningen i

Läs mer

Förverkliga din företagardröm!

Förverkliga din företagardröm! Förverkliga din företagardröm! Dags att gå vidare med din idé! Du får hjälp med att starta eller utveckla ditt företag. Välkommen med din ansökan senast 19 maj. www.kickstart2011.se Västerås Science Park

Läs mer

Executive Leadership Program by Media Evolution. Att leda ett avancerat tjänsteföretag inom mediebranscherna med fokus på lönsamhet och tillväxt.

Executive Leadership Program by Media Evolution. Att leda ett avancerat tjänsteföretag inom mediebranscherna med fokus på lönsamhet och tillväxt. Executive Leadership Program by Media Evolution Att leda ett avancerat tjänsteföretag inom mediebranscherna med fokus på lönsamhet och tillväxt. Media Evolutions uppdrag är att verka för tillväxt i mediebranschen

Läs mer

Utvecklat företagande i travbranschen

Utvecklat företagande i travbranschen Utvecklat företagande i travbranschen Projektrapport 071129 Projektledare: Projektägare: Referensgrupp: Mats Norberg, LRF Konsult AB Johan Abenius, STC Carina Dahling, Skråmsta stuteri Jörgen Westholm,

Läs mer

Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista

Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Integrationssatsning på Landsbygden. Namn på förslaget: Mångkulturell företagsutveckling Journalnummer:

Läs mer

Fördjupad Projektbeskrivning

Fördjupad Projektbeskrivning Fördjupad Projektbeskrivning 8.1 Bakgrundsbeskrivning, skäl för projektet Kreativa näringar/kulturnäringar Internationellt sett talas det idag mycket om den Kreativa klassen och dess betydelse för framförallt

Läs mer

SLUTRAPPORT UNGA ESS PROJEKTLEDARE VERONIKA EKSTRAND. Projektnamn: Unga Ess. Projektägare: Leader Skånes Ess. Projektledare:Veronika Ekstrand

SLUTRAPPORT UNGA ESS PROJEKTLEDARE VERONIKA EKSTRAND. Projektnamn: Unga Ess. Projektägare: Leader Skånes Ess. Projektledare:Veronika Ekstrand SLUTRAPPORT UNGA ESS PROJEKTLEDARE VERONIKA EKSTRAND Projektnamn: Unga Ess Projektägare: Leader Skånes Ess Projektledare:Veronika Ekstrand Journalnummer:SJV 2009-4452 Innehållsförteckning Projektidé och

Läs mer

Nätverk och kontakter

Nätverk och kontakter Nätverk och kontakter på arbetsmarknaden för utrikesfödda kvinnor Naturgårdsakademin - En dörröppnare till de gröna jobben...! Vi gör skillnad och skapar varaktiga resultat! Naturgårdsakademin - En dörröppnare

Läs mer

Hallands sommarlovsentreprenörer. Projektnamn. Projektidé. Bakgrund. Hallands sommarlovsentreprenörer

Hallands sommarlovsentreprenörer. Projektnamn. Projektidé. Bakgrund. Hallands sommarlovsentreprenörer Hallands sommarlovsentreprenörer Projektnamn Hallands sommarlovsentreprenörer Projektidé Att ta konceptet sommarlovsentreprenör till Halland och tillsammans med kommuner, lokala näringsidkare och föreningar

Läs mer

Projektplan för Ferie Företagarna

Projektplan för Ferie Företagarna 1. Projektnamn Ferie Företagarna 2. Projektidé Att utveckla och stimulera deltagarnas kunskaper i entreprenörskap genom att starta och driva ett företag som sommarjobb. Hjälpa deltagarna med en resursfördelning

Läs mer

Eskilstuna 080225 SLUTRAPPORT OM PROJEKTET BAVAN 2006-2007

Eskilstuna 080225 SLUTRAPPORT OM PROJEKTET BAVAN 2006-2007 Eskilstuna 080225 SLUTRAPPORT OM PROJEKTET BAVAN 2006-2007 Firat Nemrud Projekt ledaren Kurdiska föreningen i Eskilstuna Ali Karimi Projektledaren Kurdiska föreningen i Eskilstun SLUTRAPPORT OM PROJEKTET

Läs mer

Avsiktsförklaring för samarbetet mellan Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Halland efter TUV

Avsiktsförklaring för samarbetet mellan Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Halland efter TUV Överenskommen vid gemensamt styrgruppsmöte för båda miljösamverkan 20 maj, efter förankring på chefsmötet 6 maj i Varberg Avsiktsförklaring för samarbetet mellan Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan

Läs mer

CHECK POINT YOUNG MORGONDAGENS LEDARE

CHECK POINT YOUNG MORGONDAGENS LEDARE CHECK POINT YOUNG MORGONDAGENS LEDARE CHECKPOINT YOUNG är ett attraktivt nätverk och ledarskapsprogram som både erbjuder ett bra kontaktnät och nya kunskaper. För att få delta ska du vara under 40 år och

Läs mer

Nominering - Årets Ungdomssatsning Med checklista

Nominering - Årets Ungdomssatsning Med checklista Nominering - Årets Ungdomssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Ungdomssatsning på Landsbygden. Namn på förslaget: Ung och grön blivande företagare i de gröna näringarna

Läs mer

Kurs- och seminarieutbud för projektet Kompetensutveckling av eventoch evenemangsarrangörer i Kalmar och Kronobergs län

Kurs- och seminarieutbud för projektet Kompetensutveckling av eventoch evenemangsarrangörer i Kalmar och Kronobergs län Kurs- och seminarieutbud för projektet Kompetensutveckling av eventoch evenemangsarrangörer i Kalmar och Kronobergs län Projektledning, ledarskap och affärsutveckling Evenemangsutveckling Målgrupp: Till

Läs mer

Mall för slutrapport förprojektering

Mall för slutrapport förprojektering 1(9) Mall för slutrapport förprojektering Syftet med enhetliga mallar för slutrapportering är att underlätta spridningen av resultat och metoder från Socialfondsprojekten i Sverige. I slutrapporten för

Läs mer

Ester mikrofinans på skånska. Kerstin Thulin Verksamhetsledare & en av grundarna

Ester mikrofinans på skånska. Kerstin Thulin Verksamhetsledare & en av grundarna Ester mikrofinans på skånska Kerstin Thulin Verksamhetsledare & en av grundarna Bakgrund 50% arbetslöshet bland kvinnor i Skåne med utomeuropeisk bakgrund utanförskap Företagande kan vara en möjlig första

Läs mer

Regionala aktiviteter i KNUT-projektet 2010 Västernorrland & Västerbotten

Regionala aktiviteter i KNUT-projektet 2010 Västernorrland & Västerbotten 1 Regionala aktiviteter i KNUT-projektet 2010 Västernorrland & Västerbotten Innehåll: 1. Projektbeskrivning & information sid 3 2. Aktiviteter för intressenter/finansiärer sid 4 2.1 Regional referensgrupp

Läs mer

Affärskomptens Nu ett exempel på ett lyckat projekt. Några nedslag från WSPs (tidigare Kontigos) utvärdering

Affärskomptens Nu ett exempel på ett lyckat projekt. Några nedslag från WSPs (tidigare Kontigos) utvärdering Affärskomptens Nu ett exempel på ett lyckat projekt Några nedslag från WSPs (tidigare Kontigos) utvärdering Skapades några resultat? Nåddes resultatmålen? Innan vi börjar kan det konstateras att deltagarna

Läs mer

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun 1/6 Beslutad: Kommunfullmäktige 2015-11-30 182 Gäller fr o m: 2015-11-30 Myndighet: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2015:234-003 Ersätter: - Ansvarig: Näringslivskontoret Näringslivsstrategi för Strängnäs

Läs mer

Främja kvinnors företagande

Främja kvinnors företagande Främja kvinnors företagande Rapport, Främja kvinnors företagande, augusti 2014 1 Bakgrund och fakta om kvinnors företagande Företagandet är generellt lågt i Sverige jämfört med andra europeiska länder.

Läs mer

RegSam - Regional Samverkan för hållbar tillväxt

RegSam - Regional Samverkan för hållbar tillväxt RegSam - Regional Samverkan för hållbar tillväxt Syfte med RegSam Att skapa förutsättningar för samverkan och hållbar tillväxt Att förstärka och fördjupa samverkansarbetet mellan akademi och företag/organisationer.

Läs mer

Avsiktsförklaring för samarbetet mellan Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Halland efter TUV

Avsiktsförklaring för samarbetet mellan Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Halland efter TUV Överenskommen vid gemensamt styrgruppsmöte för båda miljösamverkan 20 maj, efter förankring på chefsmötet 6 maj i Varberg. Uppdaterad september 2018. Avsiktsförklaring för samarbetet mellan Miljösamverkan

Läs mer

Göteborgsregionens kommunalförbund: Ale Alingsås Göteborg Härryda Kungsbacka Kungälv Lerum LillaEdet Mölndal Partille Stenungsund Tjörn Öckerö

Göteborgsregionens kommunalförbund: Ale Alingsås Göteborg Härryda Kungsbacka Kungälv Lerum LillaEdet Mölndal Partille Stenungsund Tjörn Öckerö Framtidens Ledare Framtidens Ledare SYFTE Marknadsföra regionen som en attraktiv arbetsplats Skapa en gemensam arbetsmarknad och stimulera ökar rörlighet Öka nätverksskapande Ta vara på kompetens hos nuvarande

Läs mer

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt)

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt) 1(6) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Kompare Diarienummer: 2008-3088845 Period (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): april 2009 Inledning Inom Socialfonden läggs stor vikt

Läs mer

Projektplan - utkast Fisketurism i Gästrikland

Projektplan - utkast Fisketurism i Gästrikland Projektplan - utkast Fisketurism i Gästrikland Besök www.leadergastrikebygden.se eller bli ett fan på www.facebook.com/leadergastrikebygden sidan 1 Fisketurism i Gästrikland - Projektplan Vad Vi satsar

Läs mer

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Projektbeskrivning Projektets namn Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Sammanfattande projektbeskrivning Syftet med projektet är att genom innovativa metoder och samverkansformer mellan ideell,

Läs mer

PROFESSIONELLT & PERSONLIGT

PROFESSIONELLT & PERSONLIGT PROFESSIONELLT & PERSONLIGT ETT UTBYTE FÖR ATT GAGNA, INSPIRERA & FÖRKOVRA DEN SMÅSKALIGA TURISMEN ETT SAMARBETEMELLAN LEADER MITTSKÅNE & LEADER ÅLAND INNEHÅLL PROFESSIONELLT & PERSONLIGT... 1 Projektidé...

Läs mer

Tillväxtföretag i Västernorrland

Tillväxtföretag i Västernorrland Tillväxtföretag i Västernorrland Tillväxtföretag i Västernorrland Syfte Projektets huvudsyfte är att skapa fler konkurrenskraftiga och växande företag, en växande lokal ekonomi och fler arbetstillfällen

Läs mer

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Visit Östergötland - för en Visit Östergötland är det nya namnet på det som tidigare hette Östsvenska turistrådet. Förutom att byta namn har vi även påbörjat

Läs mer

1. Verksamheten i projektet

1. Verksamheten i projektet 1(6) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Utveckling mot arbete (UMA) Diarienummer: 2009-3060219 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): maj 2013 1. Verksamheten

Läs mer

Slutrapport Herbert Felix Växthus

Slutrapport Herbert Felix Växthus Slutrapport Herbert Felix Växthus Slutrapport Herbert Felix Växthus Herbert Felixinstitutet startade den 1 juli 29 projektet Herbert Felix växthus. Projektet byggde på att etablera ett växthus innehållande

Läs mer

Visst vore det kul... om du kunde tjäna mer pengar på det du brinner för?

Visst vore det kul... om du kunde tjäna mer pengar på det du brinner för? Visst vore det kul... om du kunde tjäna mer pengar på det du brinner för? Kerstin Sahlin Sahlins Struts 2010/2011 Omsättning: +50 % Besökare: +40 % Med inspiration från Kurbits införde vi dagliga guidade

Läs mer