Bordeaux september 2017 Kompendium inklusive program och lite fakta om producenterna

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bordeaux september 2017 Kompendium inklusive program och lite fakta om producenterna"

Transkript

1 Bordeaux september 2017 Kompendium inklusive program och lite fakta om producenterna I regionen finns många prestigefulla, gamla vinslott. I regionen finns många av Vincents fd kurskamrater. Bordeaux är världens mest berömda vinregion. Till det finns många skäl. Två av de viktigaste är att regionen genom historien alltid varit öppen för handel med andra länder och att forskningen som Peynaud och Ribereau-Gayon bedrev på 1950-, 60- och 70-talen var banbrytande. Det är också framför allt sedan 1950-talet som exporten av bordeauxviner ökat som mest. Regionen är världsberömd för sina lagringsdugliga röda viner samt söta ädelrötade viner från Sauternes och Barsac. Dessutom produceras många bra torra vita viner, roséviner i både vanlig roséstil och den kraftfullare clairet-stilen samt en mindre mängd mousserande. Bilderna visar vinetikett, torget i staden St-Émilion, vinprovning på vinslott, besök på Domaine de Chevalier, det klassiska bakverket canelé samt promenerande på Rue Saint-Catherine, en av Europas längsta gågator.

2 PROGRAM Söndag 24/9: Ditresa, kortare stadsvandring och välkomstmiddag Ni flyger själva med KLM från Köpenhamn till Amsterdam. 11:50-13:15 Flyg KL1128 från Köpenhamn till Amsterdam Jag (Vincent) flyger från Arlanda till Amsterdam. Mitt flightnummer är KL1108. Därefter åker vi med samma flygplan från Amsterdam till Bordeaux. 14:25-16:05 Flyg KL1317 från Amsterdam till Bordeaux Observera att flygtiden ibland kan ändras fem minuter eller så. OBS! Inför avresan kommer jag att mejla er ett bokningsnummer som gäller för alla i gruppen. Det tar ni med er till flygplatsen där ni skriver ut boardingpass till just er. Väl i Bordeaux väntar vi in bagage och åker sedan buss till vårt 2-stjärniga och centralt belägna hotell. Efter lite egen tid samlas vi för en kortare stadsvandring på väg till restaurangen där äter vi en god välkomstmiddag med viner. 16:30 Transfer från flygplatsen i Bordeaux till hotellet. 17:00 Incheckning på 2-stjärniga Hôtel du Théâtre, där vi bor under hela vistelsen. 19:00 möts vi i receptionen för gemensam promenad/stadsvandring till restaurang. 19:30 Gemensam välkomstmiddag med viner på restaurang Au Bistrot Gourmand. Måndag 25/9: Två vingårdsbesök i Médoc samt lunch på klassisk vinmakarrestaurang Médoc är den traditionellt mest prestigefyllda delen av Bordeaux. Längs vägen D2 nordnordväst om Bordeaux ligger de magnifika slotten som ett pärlband. Utmärkande är den stenrika sandjord, en förutsättning för att cabernet sauvignon ska mogna. Frukost. 09:30 Buss. 10:30 Besök och provning på Château Kirwan. 11:50 Buss. 12:00 Lunch med viner på vinmakarnas favoritrestaurang i Médoc. 13:55 Buss. 14:30 Besök och provning på Château Haut-Marbuzet. Fri kväll i Bordeaux. Tisdag 26/9: Besök och lunch i Pessac-Léognan samt besök i Sauternes Distrikten Pessac-Léognan och Sauternes ligger sydost om staden Bordeaux. Pessac-Léognan är känt för både förstklassiga vita och röda viner. Sauternes är synonymt med ett av världens mest eftertraktade söta viner. Frukost. 09:30 Buss. 10:30 Besök, lunch och provning på Château La Garde i Pessac-Léognan. 13:40 Buss. 14:30 Besök och provning på Château de Rayne Vigneau i Sauternes. Fri kväll i Bordeaux.

3 Onsdag 27/9: Vingårdsbesök i Pessac-Léognan samt skaldjursplatå i Archachon På förmiddagen besöker vi ett av de absolut bästa vinslotten i Pessac-Léognan. Därefter åker vi ut till den mysiga hamnstaden Archachon och njuter av en skaldjursplatå och lokala viner med utsikt över havet. Frukost. 09:00 Buss. 10:00 Besök och provning på Domaine du Chevalier i Pessac-Léognan. 11:30 Buss. 13:00 Skaldjursplatå med viner på Grand Café Victoria alldeles vid havet i Arcachon. Egen tid i Arcachon. 15:30 Buss. Fri kväll i Bordeaux. Torsdag 28/9: Saint-Émilion: vingårdsbesök, kort stadsvandring, lunch och egen tid Distrikten Pomerol och St-Émilion ligger nordost om staden Bordeaux. Här görs många av de nya toppvinerna i Bordeaux. Vi besöker ett av de bästa vinslotten i Pomerol och njuter av en god lunch på en finkrog i Saint-Émilion. På vägen hem görs ett kort stopp vid Bordeaux spektakulära vinmuseum Cité du Vin som invigdes i juni. De som vill stiger av bussen för ett eget besök och tar sig tillbaka på egen hand. (Tram B till hållplats Grand Théâtre tar 10 min.) Övriga följer med bussen till hotellet för egen tid i Bordeaux. Frukost. 09:00 Buss. 10:15 Besök och provning på Château La Conseillante i Pomerol. 11:30 Buss. 11:45 Kortare stadsvandring i Saint-Émilion. 12:15 Lunch med viner på restaurang Le Tertre i St-Émilion. 14:30 Buss. 15:30 Stopp vid Cité du Vin för de som vill. Bussen fortsätter till hotellet. Fri kväll i Bordeaux. Fredag 29/9: Hemresa Efter frukost åker vi mot flygplatsen. Vi flyger gemensamt med samma plan från Bordeaux till Amsterdam. Därefter åker ni vidare mot Köpenhamn (medan jag flyger till Arlanda). Frukost. 09:00 Buss. 09:30-10:45 Check-in. 11:50-13:40 Flyg KL1298 från Bordeeaux till Amsterdam. 17:00-18:20 Flyg KL1133 från Amsterdam till Köpenhamn. Observera att flygtiden ibland kan ändras fem minuter eller så. À bientôt.

4 VINERNA I BORDEAUX Bordeaux ligger i sydvästra Frankrike. Det är både namn på huvudorten i Gironde och på vinregionen. Vinet sysselsätter direkt och indirekt personer. Branschen består av druvodlare, 300 handelshus, 84 vinmäklare och 36 vinkooperativ. Fakta om vinet i Bordeaux: Produktion: 5,4 miljoner hektoliter. Försäljning: 5,13 miljoner hektoliter (till ett värde av 3,74 miljarder). Export: 42 % av vinet exporterades Det finns hektar vinodling uppdelad i 60 ursprungsbeteckningar (appellationer).

5 DRUVSORTER I BORDEAUX Blå druvsorter, 90 % (2014) 65 % merlot 23 % cabernet sauvignon 10 % cabernet franc 2 % malbec, petit verdot, m fl Gröna druvsorter, 10 % (2014) 48 % sémillon 44 % sauvignon blanc 6 % muscadelle 2 % ugni blanc, folle blanche m.fl På resorna är vi ofta ute i vingården och ser hur det faktiskt ser ut där druvorna växer. Det nya, gröna Bordeaux: biodynamisk odlare i Entre-deux-Mers, en häst i vinodlingen och sexuell förvirring, en teknik som gör att man minskar användningen av bekämpningsmedel.

6 Château Kirwan Ursprungsbeteckning: Margaux Klassificering 1855: 3ème cru classé Odlingsareal: 40 hektar Druvsorter: 45% cabernet sauvignon, 30% merlot, 15% cabernet franc och 10% petit verdot. Château Kirwan ligger längs D2:an i kommunalappellationen Margaux, det vill säga i nivå med den plats där floderna la Garonne och la Dordogne går samman och mynnar ut i la Gironde. Slottet ligger cirka 300 meter sydväst om kommunen Cantenac, bakom Château Prieuré-Lichine. Namnet kommer från irländaren Mark Kirwan som på 1700-talet gifte sig med en av döttrarna till grundaren Sir John Collingwood. År 1760 ärver Mark Kirwan egendomen, som redan börjat skapa sig ett rykte i Europa. Innan Thomas Jefferson blev amerikansk president var han USA:s ambassadör i Frankrike och en stor vinälskare. I Maj 1787 besöker han vinregionen Bordeaux och skriver boken Jefferson on Wine. I den nämner han slottet Quirouen, det vill säga Kirwan i positiva ordalaga vilket ökar uppmärksamheten och efterfrågan på vinet i USA. I efterdyningarna av franska revolutionen säljer familjen egendomen år 1827 för att den småningom hamnar i händerna på familjen Schÿler. Denna familj etablerade en vinhandel i Bordeaux redan år 1739 och hade sålt slottets viner under en period innan de tog över. I portföljen finns förstavinet Château Kriwan och andravinet Charmes de Kirwan.

7 Château Haut-Marbuzet Ursprungsbeteckning: Saint-Estèphe Klassificering: Grand Bourgeois Exceptionnel Odlingsareal: 76 hektar Druvsorter: Ca 50 % cabernet sauvignon, 40 % merlot och 10 % petit verdot. Château Haut-Marbuzet ligger i underdistriktet Saint-Estèphe i Médoc drygt fem mil nordnordväst om staden Bordeaux. Vinerna från Saint-Estèphe är traditionellt kända för att innehålla en hög andel cabernet sauvignon och vara bland de tuffaste i Bordeaux. Av Médocs sex kommunalappallationer är Saint-Estèphe den mest nordligt liggande och den som ligger närmast Atlanten. Läget längs flodmynningen Gironde med bara drygt tre mil till Atlantkusten ger egendomen ett tydligt maritimt klimat. Som många av toppslotten ligger Château Haut-Marbuzet nära Gironde, mellan slotten Château Montrose och Cos d Estournel. De första hektaren köptes år 1952 av Hervé Duboscq. I dag är hans son Henri Duboscq vid rodret. Han skiljer sig från många andra i Bordeaux i flera avseenden. Han använder sig inte av någon vinkonsult som ska berätta hur han ska göra sina viner. Han har ingen liten grupp som provar vinerna för att bestämma den slutgiltiga blandningen som sedan ska buteljeras. Han bestämmer själv enligt eget huvud. Jag tror inte bara att det är det lite isolerade läget nästan längst ut på Médoc-halvön som gjort att han inte följer flockbeteenden. Han visar upp både filosofiska och historiska intressen, i synnerhet för diplomaternas diplomat Charles Maurice de Talleyrand ( ). Förutom Château Haut-Marbuzet äger Henri Duboscq även Château Chambert-Marbuzet och Château Tour de Marbuzet. Totalt är egendomarna nu på 76 hektar. Nu råkar jag ha varit klasskamrat med Henris son Hugues Duboscq och är väl på så sätt lite partisk, men jag tycker väldigt mycket om HautMarbuzet.

8 Château La Garde Ursprungsbeteckning: Pessac-Léognan Odlingsareal: 52 hektar Château La Garde ägs sedan år 1990 av vinföretaget Dourthe, som grundades redan 1840 är har under lång tid varit en av de viktiga aktörerna bland vinhandlarna i Bordeaux. Dourthe äger även slotten Château Belgrave i Haut-Médoc, Château Le Boscq i Saint-Estèphe, Château Reysson i Haut-Médoc och Château Rahoul i Graves på den vänstra flodbanken, Château Grand Barrail Lamarzelle Figeac och Château Haut Gros Caillou i Saint-Emilion på den högra samt mellan floderna Château De Ricaud i Cadillac och Château Pey La Tour. Den berömde vinmakaren Michel Rolland har lett arbetet att ställa om Dourthes viner från traditionella till mer moderna. Förutom sproducent i Bergerac, Languedoc och Argentina. En och en halv mil ostsydost om La Garde ligger Château Rahoul, som också ingår i Dourthes portfölj. Skillnaden är att Rahoul ligger i appellationen Graves medan La Garde ligger i appellationen Pessac-Léognan. Den senare bröts sig ur aursprungsbeteckningen Graves år 1986 och anses vara den finare av de två. Château Rahoul har en lång historia. År 1646 låter Guillaume Rahoul bygga det som från början var ett kloster. Efter franska revolutionen köps egendomen av familjen Balguerie, som utökar vingårdsarealen. Trots att egendomen gjort vin sedan 1700-talet är det dock inte förrän på 1970-talet som vinerna säljs på flaska, efter att engelsmannen David Robson köpt egendomen. Robsons kvalitetsinriktade arbete resulterade i att egendomen sedan början av 1980-talet valdes in i organisationen Union des Grands Crus. Den grundades 1973 och har nu 143 slott som medlemmar. UGC, som organisationen förkortas, arrangerar provningar i Frankrike och utomlands i syfte att stärka medlemmarnas rykte.

9 Château de Rayne Vigneau Ursprungsbeteckning: Sauternes Klassificering 1855: 1er cru classé Odlingsareal: 84 hektar Druvsorter: 74 % sémillon, 24 % sauvignon blanc och 2 % muscadelle. Vinslottet Château de Rayne Vigneau ligger i Sauternes knappt fem mil sydsydost om staden Bordeaux. Klassificeringen från 1855 placerade slottet bland premier cru-egendomarna i Sauternes. Med all rätt, skulle jag vilja säga. Under mina år i Bordeaux var det alltid en av mina favoriter strax under Château d Yquem. En lång historia Från egendomen är det heller inte långt till Château d Yquem. Båda ligger som flera av topproducenterna i Sauternes på en kulle. Egendomen grundades redan i början av 1600-talet under namnet Le Vigneau de Bommes som för övrigt även stod för odlingarna, slottet och familjen Vigneau. Bommes är namnet på kommunen. Gabriel de Vigneau nämns i skrift år Hans son Étienne gifter sig med Jeanne Sauvage och därmed in i familjen d Yquem. Étienne tar över le Vigneau de Bommes år Cirka ett och halvt sekel senare, år 1834, köper Madame de Rayne, född Catherine de Pontac, egendomen. År 1867, efter den berömda klassificeringen 1855, byter Albert de Pontac, egendomens namn till Rayne Vigneau. Sedan 2004 ägs Château de Rayne Vigneau av CA Grands Crus, ett dotterbolag till Groupe Crédit Agricole som även äger Château Grand-Puy Ducasse i Pauillac, Château Meyney i Saint-Estèphe och Château Blaignan i Médoc. En stor egendom Det är en stor egendom med totalt 84 hektar vinodlingar. Stockarna är i snitt 30 år gamla och uppdelade på 74 procent sémillon, 24 procent sauvignon blanc och 2 procent muscadelle. Skördeuttaget varierar mellan tio och femton hektoliter per hektar. Druvorna skördas för hand, i fyra till åtta omgångar för att de ska var fullt angripna av ädelröta. Det söta vinet lagras 18 månader på ekfat varav 40 till 50 procent är nya.

10 Domaine de Chevalier Ursprungsbeteckning: Pessac-Léognan Odlingsareal: 55 hektar Druvsorter: 70 % sauvignon blanc och 30 % sémmillon på 5 hektar med gröna druvor. 63 % cabernet sauvignon, 30 % merlot, 5 % petit verdot och 2 % cabernet franc på 50 hektar med röda druvor. Domaine de Chevalier ligger i distriktet Pessac-Léognan en och en halv mil sydsydväst om staden Bordeaux. Pessac-Léognan är en utbrytarappellation från distriktet Graves. Beslutet trädde i kraft 1987 och tillät viner från årgång 1986 och framåt att gå under ursprungsbeteckningen Pessac-Léognan. Egendomen är på totalt 90 hektar varav drygt hälften är planterad med vinstockar. Lejonparten av odlingarna är planterad med blå druvsorter, i huvudsak cabernet sauvignon. Runt odlingarna finns en skyddande skog som isolerar odlingarna från andra vinodlingar. På så sätt kan man säga att odlingarna är ett eget eko-system. Olivier Bernard är en glad ägare och vinmakare, som verkligen är ett med sina egendomar. Han bor på Domaine de Chevalier och förstår att hans arbete sträcker sig utanför normala kontorstider. Rémi Edange har titeln chefsassistent och kan ses som Olivier Bernards högra hand. Rémi har arbetat på gården i trettio år och kan vinerna utan och innan. Både Olivier och Rémi är så klart med i den fem personer starka provningspanel som i början av varje år bestämmer den slutliga blandningen. Vincents besök på Domaine de Chevalier hösten 2015 Rémi bjöd på ett roligt och lagom långt besök. Han berättade om hur de tänker och alla nya tekniker de provar. Man märker att både han och Olivier Bernard är en kombination av gammalt och nytt tänkande. De följer ogärna tillfälliga trender, men är aldrig sena att prova nya tekniker. När vi besökte dem hade vi en faslig tur. De höll precis på att göra ett helt unikt vin i ett stående fat. På Place de la Victoire i centrala Bordeaux finns nämligen en tvåhundraårig vinstock av druvsorten txacoli noir, en druvsort som fortfarande odlas i Baskien. Den egentänkande Olivier Bernard har valt att vinifiera dess druvor och ge vinet namnet La Vigne bicentenaire, den tvåhundraåriga vinstocken. Han räknar med att produktionen landar på cirka fyrtio flaskor. Vinerna på Domaine de Chevalier Domaine de Chevalier gör både vitt och rött vin i tre olika kvalitetsnivåer: Domaine de Chevalier som är prestigevinet, deras grand vin l Esprit de Chevalier (andravinet) tredjevinet som går under namnet Pessac-Léognan. Det röda Domaine de Chevalier 2009 är väldigt bra och ovanligt slank för att vara från den normalt sett solmogna och fruktstinna årgången Det märks att man på Domaine de Chevalier är mer intresserad av balans än kraft. Det vita Domaine de Chevalier 2011 är fantastiskt. Komplex doft med inslag av kryddor, ceder, blommor, torkad gul frukt, tallbarr. Bra volym och frisk syra med mycket lång eftersmak. På Systembolaget såldes i oktober 2015 det vita Domaine de Chevalier 2010 för kronor.

11 Château La Conseillante Ursprungsbeteckning: Pomerol Odlingsareal: 12 hektar Druvsorter: 80 % merlot och 20 % cabernet franc. Château La Conseillante ligger i appellationen Pomerol och utgjorde tillsammans med vinet Vieux Château Certan mina två favoritviner då jag under första halvan av 1990-talet bodde i Bordeaux. Det är med stor glädje jag tar med er hit. Det jag framför allt gillade var den silkeslena smaken. Vinerna från Pomerol har ibland beskrivits som en knytnäve i en silkeshandske. Slottet har även gått under de snarlika namnen Château Conseillante eller det korta och koncisa La Conseillante. Det ligger på gränsen till Saint-Émilion, mittemellan två andra prestigeslott. 700 meter sydsydost om Château Vieux Château Certan och 900 meter nordnordväst om Château Cheval Blanc. Egendomen ärvdes år 1734 av Catherine Conseillan, som var järnhandlare i Libourne. Sju år senare köptes ytterligare mark och egendomen expanderade till 23 hektar. Då var endast 2 hektar vinodling, men det skulle snart ändras. I mitten av 1750-talet hoppade Catherine på vinrevolutionen och egendomen under namnet La Conseillante blev vinproducent. För att inte egendomen skulle delas upp i smålotter testamneterade hon den till sin släkting Marie Despujol. År 1871 köps egendomen av Louis Nicolas, vars familj än i dag äger Château La Conseillante. För tillfället är det femte generationen som sköter driften i form av Bertrand Nicolas och Jean-Valmy Nicolas med hjälp av Marielle Cazaux. På dagens etiketter syns familjearvet. Tydligt syns bokstaven N för Nicolas och lite i bakgrunden bokstaven L för Louis.

12 OM RESEARRANGÖREN Vincent "Vinbonden" Arrhenius är högst vinutbildad i Norden. Han utbildade sig i Bordeaux på 1990-talet och har haft olika roller i vinbranschen, t ex som Nordenchef för den australiska vinindustrin och ansvarig för Systembolagets provningsverksamhet. Vinresor är hans passion och tar alltmer av hans tid. Vincent arrangerar vinresor både inom och utanför Europa för vinklubbar, företag och vinintresserade. Han vill att resorna ska vara mer än bara vin. Målet är att de ska innehålla vin, mat och kultur. En helhetsupplevelse. Utöver vinresorna är Vincent mycket uppskattad som en underhållande och mycket kunnig föreläsare och provningsledare. Han arbetar även som lärare på sommelierutbildningar samt vinskribent, bl a för tidning Munskänken. Vinklubbar, företag och privatpersoner är alltid välkomna att kontakta honom för vinresor, provningar, artiklar och andra uppdrag. Prisbelönt vinboksförfattare och vinskribent. Domare på internationella vintävlingar. Provningsledare / lärare för sommelierer. Talare på Munskänkarnas 40-årsjubileum.

Vinresa i Bordeaux. En Tur & Retur vinresa i samarbete med BKWine. 2 nätter i Bordeaux, 2 nätter i vingården! maj 2011

Vinresa i Bordeaux. En Tur & Retur vinresa i samarbete med BKWine. 2 nätter i Bordeaux, 2 nätter i vingården! maj 2011 En Tur & Retur vinresa i samarbete med BKWine Vinresa i Bordeaux 2 nätter i Bordeaux, 2 nätter i vingården! 11-15 maj 2011 För en vinälskare är det ett måste att besöka Bordeaux! Och har man redan varit

Läs mer

Vinresa i Bordeaux. En vinresa av och med BKWine. 2 nätter i Bordeaux, 2 nätter i vingården! 11-15 maj 2011

Vinresa i Bordeaux. En vinresa av och med BKWine. 2 nätter i Bordeaux, 2 nätter i vingården! 11-15 maj 2011 En vinresa av och med BKWine Vinresa i Bordeaux 2 nätter i Bordeaux, 2 nätter i vingården! 11-15 maj 2011 För en vinälskare är det ett måste att besöka Bordeaux! Och har man redan varit där, ja då åker

Läs mer

Bordeaux under skörden, 28 sep 2 okt 2011

Bordeaux under skörden, 28 sep 2 okt 2011 En vinresa av och med BKWine Bordeaux under skörden, 28 sep 2 okt 2011 Vinresa i Bordeaux med egen skörd på vinslott! För en vinälskare är det ett måste att besöka Bordeaux! De röda Bordeaux-vinerna är

Läs mer

För en vinälskare är det ett måste att besöka Bordeaux!

För en vinälskare är det ett måste att besöka Bordeaux! En vinresa av och med BKWine Vinresa i Bordeaux För en vinälskare är det ett måste att besöka Bordeaux! 14-18 april 2010 För en vinälskare är det ett måste att besöka Bordeaux! De röda Bordeaux-vinerna

Läs mer

Bordeaux. Sauternes (söta viner)

Bordeaux. Sauternes (söta viner) Bordeaux Vinregionen Bordeaux är känd för att producera de mest namnkunniga och kanske även de bästa röda vinerna i världen. Regionen ligger i departementet Gironde i sydvästra Frankrike. Floderna Garonne

Läs mer

Vinresa i Bordeaux (med skörd i Médoc!)

Vinresa i Bordeaux (med skörd i Médoc!) En vinresa av och med BKWine Vinresa i Bordeaux (med skörd i Médoc!) 22-26 september 2010 För en vinälskare är det ett måste att besöka Bordeaux! De röda Bordeaux-vinerna är för många kvintessensen av

Läs mer

Druvsorter Druvsorter som är markerade med * finns mer utförligt beskrivna i druvbilagan.

Druvsorter Druvsorter som är markerade med * finns mer utförligt beskrivna i druvbilagan. Bordeaux Vinregionen Bordeaux är känd för att producera några av de mest namnkunniga och kanske även de bästa röda vinerna i världen. Regionen ligger i departementet Gironde i sydvästra Frankrike. Floderna

Läs mer

Druvsorter : Cabernet Sauvignon (60%), Merlot (30%), Cabernet Franc (10%).

Druvsorter : Cabernet Sauvignon (60%), Merlot (30%), Cabernet Franc (10%). MARGAUX DE MONBRISON 2012 AOC Margaux Domänen Monbrison, är en sedan lång tid vinproducerande egendom som skapades efter ett arv där man tog sina vinstockar från den 3: e tillväxten Château Desmirail i

Läs mer

Château LespaultMartillac 2014

Château LespaultMartillac 2014 PROVNING Château LespaultMartillac 2014 Graves, Pessac-Léognan. Nr. 99885 Pris: 275:- Alkoholhalt. 14 % SFF: 1-6-10 Färg. Ljus, gul färg. Doft. Nyanserad doft med tydlig fatkaraktär, inslag av gula äpplen,

Läs mer

KLASSRESA I BORDEAUX. Text och foto: ANDERS MELLDÉN

KLASSRESA I BORDEAUX. Text och foto: ANDERS MELLDÉN Bäst i klassen. Premier Grand Cru Classé betecknas detta vinhus sedan 1855. Och visst hjälper det försäljningen, samtidigt som kraven på vinerna är skyhöga. KLASSRESA I BORDEAUX Rubriken är i sig motsägelsefull.

Läs mer

Vinprovning. Röda viner från BORDEAUX (Frankrike)

Vinprovning. Röda viner från BORDEAUX (Frankrike) 1 Château Cru Cantemerle 2010 (90417) Bordeaux Supérieur % Merlot, % Cabernet Sauvignon och % Cabernet Franc 2 Château Fourcas Hosten 2008 (95585) Listrac 59% Merlot, 40% Cabernet Sauvignon och 1% Cabernet

Läs mer

Vinresa i Champagne. En vinresa av och med BKWine. 13-17 oktober 2010

Vinresa i Champagne. En vinresa av och med BKWine. 13-17 oktober 2010 En vinresa av och med BKWine Vinresa i Champagne 13-17 oktober 2010 Det finns väl inte något annat i vinets värld som för tankarna till fest på samma sätt som Champagne? Men på denna resa kommer ni att

Läs mer

Vi har dessutom 1000-tals andra viner på Winefinder.se

Vi har dessutom 1000-tals andra viner på Winefinder.se Caves de Rauzan Château Maurine Bordeaux Rouge 2010 750 ml x 12 112 SEK Chateau Pierrail Blanc 2014 750 ml x 12 133 SEK 115 SEK 18 SEK Bernard Magrez le Medoc de Magrez 2011 750 ml x 6 117 SEK Vignobles

Läs mer

Druvan special Bromma höst 2014. Merlot. Curt Avermark

Druvan special Bromma höst 2014. Merlot. Curt Avermark Druvan special Bromma höst 2014 Merlot Curt Avermark Egenskaper - Traditionellt den andra blå druvan i Bordeaux. (Och den 3:e mest odlade blå druvan i Frankrike efter Grenache och Carignan) - Nödvändig

Läs mer

Vinresa i Languedoc. En vinresa av och med BKWine. 8-12 september 2010

Vinresa i Languedoc. En vinresa av och med BKWine. 8-12 september 2010 En vinresa av och med BKWine Vinresa i Languedoc 8-12 september 2010 Det händer spännande saker i Frankrikes sydligaste vinregioner just nu! Den tid är förbi då man bara förknippade Languedoc-Roussillon

Läs mer

i samarbete med Sortimentslista 2017 Bordeaux Grand Cru

i samarbete med Sortimentslista 2017 Bordeaux Grand Cru Sortimentslista 2017 Bordeaux Grand Cru www.magnumwine.se Pauillac Classé Årgång Typ Område / Distrikt Volym, ml Art nr Pris, SEK/fl Ch d'armailhac 5th 2005 Rött Pauillac 750 10205-01 630 Ch d'armailhac

Läs mer

Judgment of Paris eller Kalifornien utmanar Frankrike

Judgment of Paris eller Kalifornien utmanar Frankrike Judgment of Paris eller Kalifornien utmanar Frankrike Stenungsunds Vinsällskap 2017-11-09 Henrik Hansson & Björn Fogelmark Vinprovningen i Paris 1976 De här var med Chateau Montelena Fremark Abbey Spring

Läs mer

2015 Hautes-Côtes de Beaune Blanc 299,-

2015 Hautes-Côtes de Beaune Blanc 299,- Frankrike ex moms Domaine Emmanuel Rouget behöver inte så mycket presentation, arvinge och protegé av den store Henri Jayer leder han arvet vidare från en av vinvärldens största och mest mytomspunna vinmakare.

Läs mer

Vinresa i Södra Rhône-dalen

Vinresa i Södra Rhône-dalen En vinresa av och med BKWine Vinresa i Södra Rhône-dalen Det klassiska Châteauneuf-du-Pape och de nya stjärnorna i Côtes-du-Rhône 15-19 september, 2010 Floden Rhône passerar många vindistrikt på väg till

Läs mer

En vinresa av och med BKWine

En vinresa av och med BKWine En vinresa av och med BKWine Vi kallar denna resa för 3 klassiker! 7-11 april, 2010 Den tar dig nämligen till de tre mest klassiska distrikten i Frankrike: Champagne, Chablis och Bourgogne. Och allt detta

Läs mer

Södra Rhône och Châteauneuf-du- Pape

Södra Rhône och Châteauneuf-du- Pape En vinresa av och med BKWine Södra Rhône och Châteauneuf-du- Pape Vinresa med ekologiska förtecken! 29 juni 3 juli 2011 Följ med och njut av fina sommardagar innan den stora turistinvasionen har hunnit

Läs mer

Vininvestering. 56 nummer 2 2015 Världens Viner

Vininvestering. 56 nummer 2 2015 Världens Viner Vininvestering Johan Magnusson är ledande i Norden när det kommer till kunskapen om att investera i vin. Och som Bordeauxfantast han är, rekommenderar han gärna de klassiska slotten. 56 nummer 2 2015 Världens

Läs mer

NV Champagne Legras & Haas Exigence Grand Cru. 2005 Champagne Vilmart & Cie Coeur de Cuvée 1:er Cru

NV Champagne Legras & Haas Exigence Grand Cru. 2005 Champagne Vilmart & Cie Coeur de Cuvée 1:er Cru Vad vill du servera till den goda julmaten? För dig som tycker om blandlådor har vi tre Jullådor; Rött, Vitt och Champagner. Vinerna du beställer kommer första veckorna i december, lagom till julstöket.

Läs mer

Vinresa Bulgarien November

Vinresa Bulgarien November Vinresa Bulgarien 22-26 November Program Dag 1. Onsdagen den 22 november Flyg: Ryan Air från Skavsta/Stockholm-Sofia 19.50-23.40 Austrian Air från Köpenhamn Sofia 17.40-22.55 (en mellanladdning) Sen ankomst

Läs mer

Seis Quintas Martue. Dois Vales 2013. Douro, Portugal

Seis Quintas Martue. Dois Vales 2013. Douro, Portugal Seis Quintas Martue Dois Vales 2013 Douro, Portugal Ett riktigt bra köp, kundfavorit i ny årgång Doften har inslag av ekfat, jordgubbar, björnbär, mörka körsbär och plommon. Smaken är tät och rik med mogna

Läs mer

Vinlista träkolskrogen 2012

Vinlista träkolskrogen 2012 Vinlista träkolskrogen 2012 Vita Husets Lurton 240 Pinot Gris, Argentina Frisk och fruktig smak passar till sniglar, skadjur och fisk. Abadal 250 70% Chardonnay, 20% Sauvignon Blanc och 10% av den lokala

Läs mer

Toscana och Chianti med Italiens fantastiska vin och mat!

Toscana och Chianti med Italiens fantastiska vin och mat! En vinresa av och med BKWine Vinresa i Toscana Toscana och Chianti med Italiens fantastiska vin och mat! 18-22 maj 2011 Toscana lockar med sin vackra landsbygd, sina viner, sin olivolja och inte minst

Läs mer

DRÖMRESAN TILL PROVENCE

DRÖMRESAN TILL PROVENCE DRÖMRESAN TILL PROVENCE Följ med till Provence och njut av det goda livet! Vår reseledare, Finn Emilsen, jobbar till vardags som vinimportör, med fokus på vin från Provence. Det började med ett vinslott

Läs mer

Scarlet Runner Shiraz

Scarlet Runner Shiraz Scarlet Runner Shiraz 1 Scarlet Runner Shiraz en ekologisk australiensare SCARLET RUNNER SHIRAZ kommer från McLaren Vale och produceras av Spring Seed Wine Co. Vinet är ekologiskt och odlas enligt gammaldags

Läs mer

Bordeaux : vinerna, distrikten, producenterna PDF EPUB LÄSA ladda ner LADDA NER LÄSA. Författare: Britt Karlsson.

Bordeaux : vinerna, distrikten, producenterna PDF EPUB LÄSA ladda ner LADDA NER LÄSA. Författare: Britt Karlsson. Bordeaux : vinerna, distrikten, producenterna PDF EPUB LÄSA ladda ner LADDA NER LÄSA Författare: Britt Karlsson. Annan Information Ännu ägs av Treasury Wine Estates, är Etude fortfarande känt som ett Pinot

Läs mer

Nyhetsbrev Domaine Pouderoux Maury Ekologisk Lansering

Nyhetsbrev Domaine Pouderoux Maury Ekologisk Lansering Nyhetsbrev Ekologisk Lansering Nummer 1 Mars 2015 Den andra Mars 2015 lanserar Vinia Sweden äntligen det ekologiska vinet Maury i Systembolagets fasta sortiment. lanseras i Premium ABCDE-butikerna. Det

Läs mer

V1 - Château Haut Bernat 2009. DRUVOR 100 merlot.

V1 - Château Haut Bernat 2009. DRUVOR 100 merlot. producenttexter Petit Châteaux Generall term för en enorm kategori med välprissatta viner från hela regionen Bordeaux som aldrig blivit klassificerade. Vissa av dessa använder druvor som hämtas från hela

Läs mer

Södra Rhône och Châteauneuf-du- Pape

Södra Rhône och Châteauneuf-du- Pape En Tur & Retur vinresa i samarbete med BKWine Södra Rhône och Châteauneuf-du- Pape Vinresa med ekologiska förtecken! 29 juni 3 juli 2011 Följ med och njut av fina sommardagar innan den stora turistinvasionen

Läs mer

Chateau Pierrail. 129 kr /FLASKA. Blanc 2014. 1548 kr /LÅDA. Bordeaux, Frankrike

Chateau Pierrail. 129 kr /FLASKA. Blanc 2014. 1548 kr /LÅDA. Bordeaux, Frankrike Chateau Pierrail Blanc 2014 Bordeaux, Frankrike Stor, aromatisk och fräsch doft. Smaken är torr med fina toner av mogna krusbär, fläder, exotisk frukt och citrus. Syran är fint balanserad och semillondruvan

Läs mer

Il Palagio. 154 kr /FLASKA. Chianti Classico 2011. 924 kr /LÅDA. Chianti Classico, Italien

Il Palagio. 154 kr /FLASKA. Chianti Classico 2011. 924 kr /LÅDA. Chianti Classico, Italien Il Palagio Chianti Classico 2011 Chianti Classico, Italien Detta vin är perfekt för dem av oss som föredrar sina viner i den klassiska skolan, men lite bett och motstånd. Smaken är djup och mångfacetterad

Läs mer

Ovansiljan. Sammanfattning av Nyhetsprovningen 2015-12-10

Ovansiljan. Sammanfattning av Nyhetsprovningen 2015-12-10 Sammanfattning av Nyhetsprovningen 2015-12-10 Annchatrine, Maggan och Björn höll i tåtarna även för årets sista nyhetsprovning, med utmärkt resultat. Vi provade 4 vita och 4 röda viner, till detta serverades

Läs mer

Vitt vin, Torrt, Fylligt & Smakrikt

Vitt vin, Torrt, Fylligt & Smakrikt Château de Rochemorin Blanc (4128) - Systembolaget.se http://www.systembolaget.se/sok-dryck/dryck/?searchquery=4128&sor... 1 av 3 2011-11-01 16:26 Vitt vin, Torrt, Fylligt & Smakrikt Årgång 2008 Alkoholhalt

Läs mer

Languedoc-Roussillon, 12-16 oktober 2011

Languedoc-Roussillon, 12-16 oktober 2011 En vinresa av och med BKWine Languedoc-Roussillon, 12-16 oktober 2011 Vinresa i Languedoc och Roussillon, Frankrikes Nya Världen Det händer spännande saker i Frankrikes sydligaste vinregioner just nu!

Läs mer

Månadens paket kommer som vanligt att innehålla några förslag och recept på maträtter. Vinklubb

Månadens paket kommer som vanligt att innehålla några förslag och recept på maträtter. Vinklubb Månadens paket kommer som vanligt att innehålla några förslag och recept på maträtter. Vinklubb Vinpaket Nr 6 Maj 2010 Maj månad nu kommer Rosévinerna! Tänk på att dessa högkvalitativa roséviner är lika

Läs mer

Ch. Haut Grelot Bordeaux (Premières Côtes de Blaye)

Ch. Haut Grelot Bordeaux (Premières Côtes de Blaye) Bordeaux Ch. Haut Grelot blanc(vit) 2007 Sauvignon Blanc 80% Muscadelle 10% Sémillon 10% Vinifikationen utfördes i temperaturreglerade rostfria tankar vid låg temperatur. generationer är belägen i Premieres

Läs mer

Produkter från Stockholm WineLab Höst/vinter 2011-2012.

Produkter från Stockholm WineLab Höst/vinter 2011-2012. Produkter från Stockholm WineLab Höst/vinter 2011-2012. Hälge Côtes du Rhône Nu finns vårens succé-vin Hälge Côtes du Rhône även tillgänglig för restauranger. Vinet lanserades i slutet av mars 2011 och

Läs mer

Bordeaux primörer 2018

Bordeaux primörer 2018 Bordeaux primörer 2018 Sedan 1971 har före detta vinhandlaren Janåke Johansson besökt Bordeaux varje år och sedan 25 år tillbaka har han varje år varit där för att prova Primörer. Med tanke på den gedigna

Läs mer

TVÅBETYG LEKTION 3 BORDEAUX-BOURGOGNE

TVÅBETYG LEKTION 3 BORDEAUX-BOURGOGNE TVÅBETYG LEKTION 3 BORDEAUX-BOURGOGNE Bordeaux www.bordeaux.com/us Vinregionen Bordeaux är känd för att producera några av de mest namnkunniga och kanske även de bästa röda vinerna i världen. Regionen

Läs mer

Mat & Vin. Hur svårt kan det vara?

Mat & Vin. Hur svårt kan det vara? Mat & Vin Hur svårt kan det vara? Sinnena Provning är lätt Alla äger sin upplevelse Provning är svårt Knepigt att sätta ord på vad man upplever. en är en kombination av dessa En del smak är känsel ex hetta

Läs mer

Vita. Mousserande. Champagne

Vita. Mousserande. Champagne Vita Husets Gaba do Xil 280 100% Spanska druvan Godello. Skiffer och granitjord skapar ett friskt och smakrikt vin. Till både fiskoch sniglar. Ej ekfatslagrat. Fritsch Gruner Veltliner 300 Österrikes druva

Läs mer

Vinresa till Barcelona-Priorat Torsdag till måndag

Vinresa till Barcelona-Priorat Torsdag till måndag Vinresa till Barcelona-Priorat Torsdag till måndag Resan arrangeras av Italy By Wine AB Italy By Wine AB drivs av Fredrik och Martina Montelius som arrangerat vinresor sedan 2008. Vi anordnar årligen sju

Läs mer

Seis Quintas Martue. Dois Vales 2013. Douro, Portugal

Seis Quintas Martue. Dois Vales 2013. Douro, Portugal Seis Quintas Martue Dois Vales 2013 Douro, Portugal Ett riktigt bra köp, kundfavorit i ny årgång Doften har inslag av ekfat, jordgubbar, björnbär, mörka körsbär och plommon. Smaken är tät och rik med mogna

Läs mer

Toscana och Chianti med Italiens fantastiska vin och mat!

Toscana och Chianti med Italiens fantastiska vin och mat! En Tur & Retur vinresa i samarbete med BKWine Vinresa i Toscana Toscana och Chianti med Italiens fantastiska vin och mat! 18-22 maj 2011 Toscana lockar med sin vackra landsbygd, sina viner, sin olivolja

Läs mer

Resa till Barolo Onsdag till söndag den maj 2018

Resa till Barolo Onsdag till söndag den maj 2018 Resa till Barolo Onsdag till söndag den 16-20 maj 2018 Välkommen att uppleva vindistriktet Barolo i Piemonte, norra Italien. Barolo är sedan 1980 klassificerat som DOCG och åtnjuter den kanske högsta prestigen

Läs mer

3 Klassiker - Vinresa i Champagne, Chablis och Bourgogne

3 Klassiker - Vinresa i Champagne, Chablis och Bourgogne En vinresa av och med BKWine 3 Klassiker - Vinresa i Champagne, Chablis och Bourgogne Datum: 6-10 april, 2011 Vi kallar denna resa för 3 klassiker! Den tar dig nämligen till de tre mest klassiska distrikten

Läs mer

Resa till Barolo Onsdag till söndag den oktober 2018

Resa till Barolo Onsdag till söndag den oktober 2018 Resa till Barolo Onsdag till söndag den 17-21 oktober 2018 Välkommen att uppleva vindistriktet Barolo i Piemonte, norra Italien. Barolo är sedan 1980 klassificerat som DOCG och åtnjuter den kanske högsta

Läs mer

Vinmakningens betydelse

Vinmakningens betydelse Chardonnay. Chardonnay, en druva djupt inrotad i våra medvetanden och i vingårdar världen över. Men vad kan vi egentligen om druvan som utgör basen i merparten av alla husets vita på krogen? Att odla Chardonnay

Läs mer

VACKRA PRAG. Vi bor fint och centralt, och har med oss svensktalande guide/reseledare under vistelsen.

VACKRA PRAG. Vi bor fint och centralt, och har med oss svensktalande guide/reseledare under vistelsen. VACKRA PRAG Följ med och upplev vackra Prag! Staden som bjuder på allt vi förväntar oss av en storstad i form av historia, kultur, restauranger och goda shoppingmöjligheter. Under våra dagar i Prag lär

Läs mer

Finvinsprovning. Falun 20150331

Finvinsprovning. Falun 20150331 Finvinsprovning Falun 20150331 Vad är finviner? Kvällens viner Walter Hansel North Slope Chadonnay 2009 Domaine Bonneau du Martray Corton-Charlemagne 2007 Maison Louis Jadot Pommard 1er Cru 1997 Braida

Läs mer

Vinprovning. Varför inte ge bort en kurs i julklapp eller present!

Vinprovning. Varför inte ge bort en kurs i julklapp eller present! Vinprovning. Det finns flera olika anledningar till att prova vin, antingen man är medlem i en vinklubb och har ett genuint intresse, eller det att man bara vill komma tillsammans för att ha det trevligt

Läs mer

Priorat. feb Skribent: Vin & Matguiden. Ett av de högst ansedda vinområdena i Spanien.

Priorat. feb Skribent: Vin & Matguiden. Ett av de högst ansedda vinområdena i Spanien. 07 feb 2017 Priorat Skribent: Vin & Matguiden Ett av de högst ansedda vinområdena i Spanien. Spanien är ett land fullt av äldre vinregioner som hela tiden kämpar med att föryngra sig för att passa in i

Läs mer

Vi har dessutom 1000-tals andra viner på Winefinder.se

Vi har dessutom 1000-tals andra viner på Winefinder.se 2013 750 ml x 1 326 SEK 2013 750 ml x 1 431 SEK 2013 750 ml x 1 404 SEK 2013 750 ml x 1 312 SEK Chateau Larrivet Blanc 2013 750 ml x 6 407 SEK Frankrike Bordeaux Moulis en Chateau Montrose 2013 750 ml

Läs mer

Vitt vin, Torrt, Friskt & Fruktigt

Vitt vin, Torrt, Friskt & Fruktigt Pouilly-Fumé de Ladoucette (2220) - Systembolaget.se http://www.systembolaget.se/sok-dryck/dryck/?sortfield=pris&sortdire... 1 av 3 2011-09-20 16:49 Vitt vin, Torrt, Friskt & Fruktigt Årgång 2008 Alkoholhalt

Läs mer

Daniel Bouju cognac. de Montal armagnac

Daniel Bouju cognac. de Montal armagnac AVEC malt60 AVEC? Provning Daniel Bouju cognac Boulard calvados de Montal armagnac Två uppgifter Cognac Cognac - historik Bönderna i Charantes tillverkade surt och dåligt vin Holländska sjömän drack vinet

Läs mer

Innehållsförteckning.

Innehållsförteckning. Innehållsförteckning. 1. Beskriver Bordeaux. 2. Klimat och jordmån. 3-6. Klassificering. 7. Bordeaux appellationer. 8. Druvsorter. 9-10. Bas-Médoc. 11-13. Médoc. 14-15. St.-Estéphe. 16-17. Pauillac. 18-19.

Läs mer

Alsace Guidad rundresa på svenska Max. 8 resenärer

Alsace Guidad rundresa på svenska Max. 8 resenärer Alsace Guidad rundresa på svenska Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com G u i d a d R e s a - A l s a c e Guidad Rundresa - Alsace - (max. 8 resenärer) Upptäck charmiga bergsbyar, pittoreska vinberberg,

Läs mer

Vin och gastronomi i Veneto och Emilia-Romagna

Vin och gastronomi i Veneto och Emilia-Romagna En vinresa av och med BKWine Vin och gastronomi i Veneto och Emilia-Romagna 8-12 september 2010 Med den vackra staden Verona som utgångspunkt besöker vi Venetos olika vindistrikt. Tyngdpunkten ligger på

Läs mer

Vina Nora. 242 kr /FLASKA. Nora da Neve 2012. 1452 kr /LÅDA. Rías Baixas, Spanien

Vina Nora. 242 kr /FLASKA. Nora da Neve 2012. 1452 kr /LÅDA. Rías Baixas, Spanien Vina Nora Nora da Neve 2012 Rías Baixas, Spanien Doften är ganska stor och fruktig i aromatisk stil med inslag av citrus, fat och hasselnötter. Smaken är torr i komplex och elegant stil med toner av exotisk

Läs mer

OBS! Sista anmälningsdagen 25 juli till Anna-Lena Kullman,

OBS! Sista anmälningsdagen 25 juli till Anna-Lena Kullman, Resa till Frankrike och Alsace 15-21 september, 7 dagar. OBS! Sista anmälningsdagen 25 juli till Anna-Lena Kullman, annalenakullman09@gmail.com, 0730-687838 Resan genomförs med en modern turistbuss med

Läs mer

Bordeauxkryssning - en resa i vinets tecken

Bordeauxkryssning - en resa i vinets tecken Bordeauxkryssning - en resa i vinets tecken Resan dag för dag Dag 1 - Torsdag 12 oktober Avresa från Skandinavien F Välkomm en m ed på en härlig vinkryssning ombord på ett modernt kryssningsfartyg På stora

Läs mer

BORDEAUX. Mat- och vinresa program oktober 2018

BORDEAUX. Mat- och vinresa program oktober 2018 BORDEAUX Mat- och vinresa program 18-21 oktober 2018 Exklusiv vinresa till Bordeaux tillsammans med Winefinder! Winefinder har äran att få bjuda in Er till en fantastisk resa till Bordeaux! Följ med oss

Läs mer

EN SMAK AV DET SÖTA KURSDELTAGARE STEG 1 HÖSTEN 2017

EN SMAK AV DET SÖTA KURSDELTAGARE STEG 1 HÖSTEN 2017 EN SMAK AV DET SÖTA KURSDELTAGARE STEG 1 HÖSTEN 2017 SEX MER ELLER MINDRE SÖTA VINER MED TILLTUGG VIT PORT RÖD PORT SAUTERNES MOSCATO VIN SANTO TOKAJI DE VINER VI KOMMER PROVA IKVÄLL ÄR: VIT PORT PORTAL

Läs mer

Riesling (nr 5882) Vitt vin, Torrt, Friskt & Fruktigt

Riesling (nr 5882) Vitt vin, Torrt, Friskt & Fruktigt A Christmann Riesling (5882) - Systembolaget.se http://www.systembolaget.se/sok-dryck/dryck/?sortfield=pris&sortdir... 1 av 1 2012-04-30 14:08 Riesling (nr 5882) Vitt vin, Torrt, Friskt & Fruktigt 2011

Läs mer

Träff 1. Fruktsyran illustreras med. Garvsyran illustreras med. Fatlagringen illustreras med

Träff 1. Fruktsyran illustreras med. Garvsyran illustreras med. Fatlagringen illustreras med Vinlista ett betyg 2018-2019 Träff 1 Fruktsyran illustreras med Ett vitt torrt tyskt rieslingvin av god kvalitet 79393 Von Winning Riesling 2017 119:- Och ett vin med låg syra t.ex. en CdR, en Gewurztraminer

Läs mer

Resa till Florens och Bolgheri i Toskana Onsdag till söndag den september 2018

Resa till Florens och Bolgheri i Toskana Onsdag till söndag den september 2018 Resa till Florens och Bolgheri i Toskana Onsdag till söndag den 19-23 september 2018 Resan arrangeras av Italy By Wine AB Italy By Wine AB drivs av Fredrik och Martina Montelius som arrangerat vinresor

Läs mer

Dourodalen, 26-30 oktober 2011

Dourodalen, 26-30 oktober 2011 En vinresa av och med BKWine Dourodalen, 26-30 oktober 2011 Douro-dalen i Portugal Världens mest spektakulära vindistrikt? Vinvärlden är full av kända floder. Men Douro är den magnifikaste av dem alla!

Läs mer

Teoriprov-del 2 för tre betyg i vinkunskap. 1. Sätt rätt namn på respektive vinprofil! (1 p)

Teoriprov-del 2 för tre betyg i vinkunskap. 1. Sätt rätt namn på respektive vinprofil! (1 p) Namn: Sektion: Del 2-27 frågor (max 45 p) Frågorna är av olika typ. I en del frågor skall Du rätt kombinera olika alternativ. Gör detta med rätt bokstav efter den förtryckta siffran längst till höger i

Läs mer

Nyhetsbrev Marslansering Les Pious

Nyhetsbrev Marslansering Les Pious Marslansering I Mars 2014 lanserar Vinia vinet i det fasta sortimentet på Systembolaget. Vinet lanseras i sortimentmixarna standard CD samt premium ABCDE och har en butikstäckning med 205 butiker. Producenten

Läs mer

Champagne & mousserande vin. Roseviner

Champagne & mousserande vin. Roseviner Champagne & mousserande vin Philipponnat Reserve Millesimée Druvor: Pinot noir 50 % Chardonnay 30 % Pinot

Läs mer

Reseprogram Moheda SPF Seniorerna Budapest med Pusztan, Ungern 6-11 september 2017

Reseprogram Moheda SPF Seniorerna Budapest med Pusztan, Ungern 6-11 september 2017 Ungerns huvudstad Budapest består av två stadshalvor. Dessa var tidigare två självständiga städer. Buda ligger på vänstra sidan av floden Donau och Pest på den högra. År 1873 blev de till en stad som idag

Läs mer

Vinresa till norra Rhône-dalen syrah-druvans hemtrakt

Vinresa till norra Rhône-dalen syrah-druvans hemtrakt En vinresa av och med BKWine Vinresa till norra Rhône-dalen syrah-druvans hemtrakt 14-18 september 2011 Detta är resan för dig som riktigt vill lära känna syrah-druvans alla hemligheter. I norra Rhône

Läs mer

Vinprovning. Vita viner från LOIREDALEN (Frankrike) AstraZeneca Seniorerna Mölndal 79:-

Vinprovning. Vita viner från LOIREDALEN (Frankrike) AstraZeneca Seniorerna Mölndal 79:- 1 Muscadet Sèvre et Maine sur lie 2010 (nr 2275) Gadais Père & Fils (Melon de Bourgogne) 2 Savennières Trie Spéciale 2007 (nr 90239) Domaine des Baumard (Chenin Blanc) http://www.baumard.fr/ http://www.baumard.fr/fichetechnique.php?idwine=126

Läs mer

Kort om vinregionerna

Kort om vinregionerna Kort om vinregionerna Vin: Champagne Jacquart Cuvée Mosaique Brut Region: Champagne Distriktet Champagne är en av världens mest kända vinregioner. Den mousserande dryck som produceras här avnjuts vid såväl

Läs mer

Vinresa i Toscana. En vinresa av och med BKWine. Toscana: vinet, maten och olivoljan. 5-9 maj 2010

Vinresa i Toscana. En vinresa av och med BKWine. Toscana: vinet, maten och olivoljan. 5-9 maj 2010 En vinresa av och med BKWine Vinresa i Toscana Toscana: vinet, maten och olivoljan 5-9 maj 2010 Toscana! Bara namnet frammanar bilder på mjuka, cypressklädda kullar, olivträd och vackra renässansslott

Läs mer

Xxx. Vin fran Bourgogne LÄRA KÄNNA. Vin fran Bourgogne Lära känna

Xxx. Vin fran Bourgogne LÄRA KÄNNA. Vin fran Bourgogne Lära känna Xxx Vin fran Bourgogne LÄRA KÄNNA I Bourgogne är terroirbegreppet Roches calcaires - Kalkklippor Route des vins vinvägarna Route nationale riksvägarna 3- Vingårdarna Bourgogne och dess fem vinområden Bourgognes

Läs mer

Vifrana. Vinkatalog från LEVI Import. En modern ekologisk vinproducent från Rumänien

Vifrana. Vinkatalog från LEVI Import. En modern ekologisk vinproducent från Rumänien Vinkatalog från LEVI Import Vifrana En modern ekologisk vinproducent från Rumänien Vifrana är en ny och toppmodern vinproducent i Rumänien. Hela vingården, som är på ca. 130ha och ligger i byn Adamclisi

Läs mer

VINVANDRINGEN Ovansiljan

VINVANDRINGEN Ovansiljan VINVANDRINGEN 2016 Årets vinvandring bjöd på ett perfekt väder! Vi var totalt 64 anmälda, så kön med vandrare ringlade sig som en orm längs stigarna. Sollerön visade sig på sitt bästa humör med grönskande

Läs mer

3 Klassiker: Champagne, Chablis, Bourgogne

3 Klassiker: Champagne, Chablis, Bourgogne En vinresa av och med BKWine 3 Klassiker: Champagne, Chablis, Bourgogne 7-11 september 2011 Vi kallar denna resa för 3 klassiker! Den tar dig nämligen till tre av de mest klassiska distrikten i Frankrike:

Läs mer

Vinresa till Alsace. 24 30 september 2016

Vinresa till Alsace. 24 30 september 2016 Vinresa till Alsace 24 30 september 2016 Rhen, slätten, vinodlingarna och Vogeserna Alsace är som en öppen bok. Från Strasbourg till Colmar avlöser mjuka kullar, tobaksfält, fruktträdgårdar och vinodlingar

Läs mer

Club Eriks Gastronomiresor i Europa Kulinarisk weekend i Lyon & Bourgogne

Club Eriks Gastronomiresor i Europa Kulinarisk weekend i Lyon & Bourgogne Club Eriks noga utvalda upplevelser Club Eriks Gastronomiresor i Europa Kulinarisk weekend i Lyon & Bourgogne Frankrike: Lyon & Bourgogne VFölj med till en av de mest klassiska mat- och vinregionerna storstaden

Läs mer

Slutligt program (mindre ändringar kan komma) Resa till Champagne Onsdag till söndag den september 2018

Slutligt program (mindre ändringar kan komma) Resa till Champagne Onsdag till söndag den september 2018 Slutligt program (mindre ändringar kan komma) Resa till Champagne Onsdag till söndag den 26 30 september 2018 Resan arrangeras av Italy By Wine AB för WineSisters Club Italy By Wine AB drivs av Fredrik

Läs mer

Bordeaux och Champagne!

Bordeaux och Champagne! Champagne Taittinger 2002 Comtes de Champagne Champagne Marguet NV Blanc de Noirs, 1:er Cru 100% Chardonnay Flaska 75 cl, 1 175 kr Låda om 6 fl askor, 7 050 kr 80% Pinot Noir 20% Pinot Meunier Comtes de

Läs mer

SPF Freja inbjuder i samarbete med Ena Operations till "Temaresa Vin 2017". Resmålet blir Budapest och Balatonsjön, Ungern 12/9 18/

SPF Freja inbjuder i samarbete med Ena Operations till Temaresa Vin 2017. Resmålet blir Budapest och Balatonsjön, Ungern 12/9 18/ SPF Freja inbjuder i samarbete med Ena Operations till "Temaresa Vin 2017". Resmålet blir Budapest och Balatonsjön, Ungern 12/9 18/9 2017. Ungerns huvudstad Budapest består av två stadshalvor. Dessa var

Läs mer

Gott Vin Ett vinbrev från Wine Consulting Sweden Objektivt. Oberoende.

Gott Vin Ett vinbrev från Wine Consulting Sweden Objektivt. Oberoende. Gott Vin Ett vinbrev från Wine Consulting Sweden Objektivt. Oberoende. Nr 4, 2017 - Rapport från mässan ProWein Hej och välkommen till ett nytt nummer av Gott Vin. Det är en dryg månad sedan förra numret,

Läs mer

Resa till Florens Montalcino. Onsdag till söndag maj 2019

Resa till Florens Montalcino. Onsdag till söndag maj 2019 Resa till Florens Montalcino Onsdag till söndag 23-26 maj 2019 Information om resan Pris: 14.000 kr per person (enkelrumstillägg 1.500 kr) Priset inkluderar: o o o o o 1 natt på fyrstjärnigt hotell i centrala

Läs mer

Skotska smaker i vackra miljöer Islay - Inveraray - Edinburgh

Skotska smaker i vackra miljöer Islay - Inveraray - Edinburgh Club Eriks noga utvalda upplevelser Skotska smaker i vackra miljöer Islay - Inveraray - Edinburgh Karaktäristiska whiskydestillerier i vackra miljöer Följ med Club Eriks på vår välkomponerade whiskyresa

Läs mer

Södra Italien, 21-25 september 2011

Södra Italien, 21-25 september 2011 En vinresa av och med BKWine Södra Italien, 21-25 september 2011 Vinresa i Södra Italien vin, vattenbufflar och gastronomi i Kampanien Nytt resmål! Vi åker på vinresa till södra Italien och besöker den

Läs mer

BORDEAUX oktober 2018

BORDEAUX oktober 2018 BORDEAUX 14 21 oktober 2018 8 DAGAR / 7 NÄTTER Söndag 14: BORDEAUX: Ankomstdag Transport från Mérignac flygplats med buss till centrum. Incheckning på Hotel Mercury-Chartrons **** (centrala Bordeaux).

Läs mer

Vinprovning. Röda viner från Portugal. 17.11.2010 AstraZeneca Seniorerna Mölndal. 1 Native Touriga Nacional Cabernet Sauvignon 2009 (nr 2568) Tejo

Vinprovning. Röda viner från Portugal. 17.11.2010 AstraZeneca Seniorerna Mölndal. 1 Native Touriga Nacional Cabernet Sauvignon 2009 (nr 2568) Tejo 1 Native Touriga Nacional Cabernet Sauvignon 2009 (nr 2568) Tejo 2 Periquita 2007 (nr 2574) Península de Setúbal 3 Meia Pipa 2007 (nr 2564) Terras do Sado 4 Casa Santos Lima Syrah 2008 (nr 6298) Lisboa

Läs mer

Marathon du Medoc 2009. Hur långt kan man springa för att prova fina viner?

Marathon du Medoc 2009. Hur långt kan man springa för att prova fina viner? Marathon du Medoc 2009 Hur långt kan man springa för att prova fina viner? Enskilt arbete som del i trebetygsprövning för Munskänkarna. Bert-Ove Larsson, Uddevallasektionen. Innehåll Inledning... 3 Medoc...

Läs mer

Barolo Piemontes röda guld 23 27 september 2015

Barolo Piemontes röda guld 23 27 september 2015 Barolo Piemontes röda guld 23 27 september 2015 Vem kan väl motstå ett glas vin av yppersta kvalitet som avnjutes på en restaurang med utsikt över kullarna i det berömda italienska vindistriktet Barolo?

Läs mer

Mousserande vin. Patriarche Crémant de Bourgogne Brut Art. nr: 77310 Förpackning: 12 x 75 cl Ursprung: Bourgogne, Frankrike Pris (ex.

Mousserande vin. Patriarche Crémant de Bourgogne Brut Art. nr: 77310 Förpackning: 12 x 75 cl Ursprung: Bourgogne, Frankrike Pris (ex. Mousserande vin Pol Rémy Brut Art. nr: 7544 Ursprung: Frankrike Pris (ex. moms) 43,20 Utseende: Ljust gulgrön färg, med liten mousse av små, fina bubblor. Doft: Ganska neutral, fruktig doft med inslag

Läs mer

Vinprovning.just.nu. Reagera Marknadsanalys AB

Vinprovning.just.nu. Reagera Marknadsanalys AB Ikväll - en snabb tvärgående rosa resa i Champagne, allt från rosa lyxchampagne till mindre lyxig bugetskumpa och en välsmakande mousserad rosé från Bourgogne kallad Cremant. Sen ska vi avsluta med en

Läs mer

Vinresa till Douro-dalen, Portugal

Vinresa till Douro-dalen, Portugal En vinresa av och med BKWine Vinresa till Douro-dalen, Portugal 20-24 oktober 2010 Vinvärlden är full av kända floder. Men Douro är den magnifikaste av dem alla! Landskapet är dramatiskt vackert och druvorna

Läs mer

Kårleone. Vinlista 2014. Solesole Toscana 320 Druvrent vermentino vin. Passar till både Pesto pasta och något förvånande, Rencarpaccion

Kårleone. Vinlista 2014. Solesole Toscana 320 Druvrent vermentino vin. Passar till både Pesto pasta och något förvånande, Rencarpaccion Kårleone Vinlista 2014 Husets Avignonesi 280 Sauvignon Blanc 2011 Friskt och fräscht husvin Pasqua Soave 160 Enkelt, men mycket prisvärt vin. Codice V 290 Smakfullt aromatiskt vin från Toscana Solesole

Läs mer