Datum: Version: 1 Dokumentslag: Styrande dokument

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Datum: 2015-08-01 Version: 1 Dokumentslag: Styrande dokument"

Transkript

1 Riktlinjer och rutiner för dokumenthantering vid planering, projektering, byggande och förvaltning. Sida 1(8)

2 1. GRUNDLÄGGANDE OM INFORMATIONSMODELLEN Inledning HANDLINGAR TILLÄMPNING Hantering i projekt Projekt som omfattas Relationshandlingar i förhållande till bygghandling Ansvar för relationshandlingar och bygghandlingar i projekt Godkännande av relationshandlingar Projekts status Hantering i löpande förvaltning Ansvar för relationshandlingar i löpande förvaltning Kvalitetssäkring av befintliga relationshandlingar Sammanställning av olika typer av underlag för olika skeden samt berörda ORGANISATION... 8 SAMORDNINGSGRUPP FÖR FASTIGHETSINFORMATION... 8 Sida 2(8)

3 1. Grundläggande om informationsmodellen 1.1. Inledning För att hantera fastighetsinformation som till sin största del har sitt ursprung från relationsritningar och andra tekniska handlingar har en informationsmodell tagits fram. Informationsmodellen som har många intressenter både inom och utom Regionservice bygger på att projektörer, byggare, projektledare och ägare/ förvaltare arbetar efter viss metodik i hanteringen av information. Informationsmodellen bygger på en stringent hantering av information i ett flöde mellan ingående delsystem. Att det finns korrekta relationshandlingar är av största vikt vid olika planeringssituationer, förvaltning och byggande. Från CAD-modeller extraheras rums- och planidentiteter, rumsfunktioner samt areatyper enligt svensk standard (BTA, BRA och NTA) för uppdatering av Landlord. Inte minst korrekta areor är av högsta vikt vid fördelning av lokalkostnader, framtagning av nyckeltal mm. För att hantera informationen finns fyra delsystem som stödjer informationshanteringen: Sida 3(8)

4 System Användningsområde Huvudsakliga intressenter INTERAXO Stöd för genomförande av Projektörer projekt, hantering av Entreprenörer bygg- och relations- Informationssamordnare handlingar i projekten Systemadministratör Systemägare Conisio HyperDoc Originalarkiv för avslutade projekt och relationshandlingar Publicering av relationshandlingar. Grafiskt gränssnitt för verksamhetsstöd till fastighetsförvaltning, lokalförsörjning, städplanering, inredningsplanering (flera andra tillämpningar möjliga) Arkivansvarig Arkivansvarig Förvaltare Drift och verksamhetsservice planerare Städplanerare Inredningsplanerare Kliniker/vårdavdelningar MapGuide Publicering av relationshandlingar. Grafiskt gränssnitt för fastighetsnät med verksamhetsstöd till IT Arkivansvarig Förvaltare Drift och verksamhetsservice Landlord Verksamhetsstöd för fastighetsförvaltning, drift, verksamhetsservice lokalförsörjning, hyresadministration, städplanering Förvaltare Drift och verksamhetsservice planerare Hyresadministratörer Städplanerare Ekonomi Kundtjänst Koncernledning Regional Sida 4(8)

5 2. Handlingar 2.1. Startpaket Startpaketet är underlag för lokalplanerare, projektörer, projektledare, förvaltare m fl. Underlag utgörs av handlingar som behövs för att utföra behovsanalys, planering och eventuellt fortsättning med projektering och byggande eller förändringar som genomförs i egen regi. I startpaketet skall ingå en dokumentförteckning över ingående handlingar exempelvis ritningar och teknisk dokumentation. Startpaket rekvireras hos lokal dokumenthandläggare av den som har ansvaret eller behovet av underlaget för utförande av arbetsuppgift (n) 2.2. Definition av relationshandlingar Handlingar som redovisar den verkliga utformningen av byggnadsverket i form av ritningar och tekniska beskrivningar efter färdigställandet. Relationshandlingarna utgör en modell (BIM) av verkligheten med så korrekta mått som möjligt. Ingående tekniska beskrivningar redovisar egenskaper hos de verkliga systemen och utrymmena. Relationshandlingarna utgörs alltså av bygghandlingarna kompletterade med information om alla ändringar som skett under byggnadstiden så att informationen ger en rättvisande redovisning av det färdiga byggnadsverket. 3. Tillämpning 3.1. Byggande och förvaltning I samtliga projekt och löpande förvaltning som omfattar förändringar av byggnadens och dess installationer skall det lämnas relationshandlingar i enlighet med anvisningar i Tillämpningsanvisning: fi2. Förändringar av ytskikt berörs inte. Informationen skall inom de delsystem som finns framtagna stödja informationsmodellen Hantering i projekt Projekt som omfattas I samtliga projekt och löpande förvaltning som omfattar förändringar av byggnadens och dess installationer skall det lämnas relationshandlingar i enlighet med anvisningar i Tillämpningsanvisning:fi Relationshandlingar i förhållande till bygghandling I samband med bygghandling och att projektet är finansierat skall rumsinformation levereras till lokal dokumenthandläggare. Innehållet i relationshandlingar respektive bygghandlingar beskrivs i Tillämpninsanvisning:fi2 bilaga 4 och Ansvar för relationshandlingar och bygghandlingar i projekt n ansvarar alltid för relationshandlingar och bygghandlingar, att dessa lämnas in samt att informationen i dem korrekt/kvalitetssäkrad Godkännande av relationshandlingar Efter att projektledare meddelat att relationshandlingar är kvalitetsäkrade skall ett leveransmeddelande skickas till lokal dokumenthandläggare. Sida 5(8)

6 Projekts status Projektplatsen på Projektnavet kan inte avslutas förrän relationshandlingar godkänts av lokal dokumenthandläggare. Projektets digitala projektakt hämtas av lokal dokumenthandläggare för arkivering i originalarkiv när projektet är avslutat Hantering i löpande förvaltning Vid arbeten av driftentreprenör som inte hanteras som projekt t ex arbeten via arbetsorder ansvarar utförare av uppdraget för att underlag till relationshandlingar tas fram. Vid förändring som genomförs av driftentreprenörer, förvaltning m.fl. lämnas underlag för att utföra revideringar av relationshandlingar till lokal dokumenthandläggare. n ansvarar för att förändringar utförs direkt i originalhandlingen och tillser att arkivansvarig meddelas att handlingarna upprättats Ansvar för relationshandlingar i löpande förvaltning Förvaltare och driftcontroller har det övergripande ansvaret för att relationshandlingar hålls uppdaterade i det löpande förvaltningsarbetet inom respektive ansvarsområde Kvalitetssäkring av befintliga relationshandlingar Brister i relationshandlingar som upptäcks av personal i det löpande förvaltningsarbetet anmäls till den lokale dokumenthandläggaren som i samråd med förvaltare/ driftcontroller beslutar om lämplig åtgärd. n tar fram planer för kvalitetssäkringsarbetet inom sitt fastighetsområde och samordnar arbetet med ansvariga för den centrala administrationen av relationshandlingar (originalarkivet). Sida 6(8)

7 3.4. Sammanställning av olika typer av underlag för olika skeden samt berörda Tidpunkt/skede Vad Vem är det som är i Vem är det som levererar behov av handling/ handlingar/ underlag underlag Förändringar som utförs i egen regi via arbetsorder Behov av att utföra Startpaket, underlag för Driftentreprenören förändring i egen regi Genomförd förändring i egen regi att utföra förändringar Underlag för relationshandling från utförare. dokumenthandläggare gör förändringar på originalhandlingar. Projekt via projektanmälan- projektnav läggs upp Behovsanalys Startpaket, dels underlag för att ta fram skisser och dels underlag för bedömning av fysiska/ tekniska förutsättningar och därefter ev kompletterande underlag för kostnadsbedömning Projektering/ Förfrågningsunderlag n hämtar förfrågningshandlingar i Projektnavet, granskar och lämnar till som lägger in i Originalarkivet och Publicerar i HyperDoc som bygghandlingar. planerare projektörer Driftentreprenör (underlag för låsschema, nycklar), Hyresadministration, Fastighetsområde (underlag för hyresavtal mm) Service (underlag för städplanering mm) dokumenthandläggare Driftentreprenör dokumenthandläggare lägger upp handlingarna på Projektnavet planerare projektörer Produktion/ överlämnande dokumenthandläggare hämtar handlingar via Projektnavet och lägger in dem i originalarkivet HyperDoc och Landlord Driftentreprenör (underlag för låsschema, nycklar), Hyresadministration, Fastighetsområde (underlag för hyresavtal mm) Service (underlag för städplanering mm) Entreprenör planerare projektörer Sida 7(8)

8 4. Organisation 4.1. Organisation för informations frågor och fastighetsdokumentation Utgångspunkten för arbetet kring informationsmodellen och fastighetsdokumentation är att: Produktion av fastighetsinformation skall hanteras så nära kärnverksamheten som möjligt inom de processer som hanteras av Regionservice och dess leverantörer. Teknikstöd och metodutveckling för CAD och fastighetsinformation skall ske samordnat för Regionservice och bedrivs i första hand av s stab. Med hjälp av arkivredogörare och lokala dokumenthandläggare finns förutsättningar för en stark organisation kring CAD-frågor och informationshantering i hela processen. Dokumenthandläggarna skall i första hand vara en resurs för att hantera den löpande produktionen. Fastighetsinformationssystem inom s stab skall samordna, stödja och utveckla Dokumenthandläggarna. Samordningsgrupp för fastighetsinformation Utvecklingsavdelningen Arkivansvarig CAD strateg Arkivredogörare Teknisk dokumentation Gruppens roll är att: Vara Regionservice organ för samordning av frågor rörande o Produktion och kvalitetssäkring av handlingar och fastighetsinformation o Arkivering och publicering av handlingar/ information o Teknik och metodutveckling Utgöra en resurs centralt och lokalt i utvecklingen av Regionservice informationsmodell. Sida 8(8)

Bygg- och förvaltningsprocesserna

Bygg- och förvaltningsprocesserna Bygg- och förvaltningsprocesserna Informationsleveranser i bygg och förvaltning Exempel Regionservice Verksamhetsstöd Regionservice ska vara en självklar partner i allt arbete som rör förvaltning av våra

Läs mer

Varför CAD-krav i förvaltning?

Varför CAD-krav i förvaltning? Varför CAD-krav i förvaltning? Bild Ulrika Palmqvist, stadsfastigheter Malmö stad Per Erlandsson, BIM Alliance Sweden Kort historik - brytpunkter 1993 första CAD-kravspecifikationen, Malmö Skolfastigheter

Läs mer

Objektsmodeller i förvaltning

Objektsmodeller i förvaltning Objektsmodeller i förvaltning Bild Ulrika Palmqvist, stadsfastigheter Malmö stad Informationsmodeller Nyttan med en objektsmodell Informationshantering genom systemen Informationsmodellen med ingående

Läs mer

Riktlinje Digital leverans för bygg och fastighet

Riktlinje Digital leverans för bygg och fastighet Riktlinje Upprättad av: Jan Söderström Ansvarig: Jan Söderström Datum: 2018-03-28 Revidering: [Revideringsbeteckning] Revideringsdatum: [Revideringsdatum] Status: FASTSTÄLLD Fastställd av: Helena Ribacke,

Läs mer

Anvisning Teknisk dokumentation 2015-11-13

Anvisning Teknisk dokumentation 2015-11-13 Anvisning Teknisk dokumentation 2015-11-13 Sida 2(6) Introduktion och allmänna krav Allmänt Dessa anvisningar är upprättade i syfte att få alla handlingar som framställs i samband med ny- eller ombyggnation

Läs mer

Del 1: Projektdefinition

Del 1: Projektdefinition Arkiveringsrekommendationer Del 1: Projektdefinition fi2 förvaltningsinformation informationsleveranser Projektet Arkiveringsrekommendationer syftar till en genomlysning av konsekvenser vid dagens vägval

Läs mer

Riktlinje Medicinska gaser

Riktlinje Medicinska gaser Riktlinje Upprättad av: Berit Larsson Ansvarig: Nicklas Boström Datum: 2018-03-28 Revidering: [Revideringsbeteckning] Revideringsdatum: [Revideringsdatum] Status: FASTSTÄLLD Fastställd av: Helena Ribacke,

Läs mer

Anvisning Teknisk Dokumentation

Anvisning Teknisk Dokumentation ANVISNING 1 (8) Anvisning Teknisk Dokumentation Datum: 2016-02-19 Rev: 2016-06-21 Introduktion och allmänna krav Allmänt Dessa anvisningar är upprättade i syfte att få alla handlingar som framställs i

Läs mer

Tillämpningsanvisning

Tillämpningsanvisning Tillämpningsanvisning 6 Bakgrund 7 FFi/Bo Johansson 1 Konceptet Konceptet i sin helhet bygger på att ställa krav på informationsleveranser genomföra dessa leveranser kontrollera leveransernas överensstämmelse

Läs mer

Riktlinje Tekniska dokument Drift- och underhållsinstruktioner

Riktlinje Tekniska dokument Drift- och underhållsinstruktioner Drift- och underhållsinstruktioner Skapad: 2008-10-10 Senast ändrad: 2017-12-08 Marie Boestad Thomas Ahlberg Karin Sjöndin 2008-10-10 2017-12-08 2017-12-08 2(5) INNEHÅLL Tekniska dokument Drift- och underhållsinstruktioner...

Läs mer

ATT FASTSTÄLLA ARKIVANSVAR OCH ARKIVORGANISATION. en handledning för myndigheter i Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad

ATT FASTSTÄLLA ARKIVANSVAR OCH ARKIVORGANISATION. en handledning för myndigheter i Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad ATT FASTSTÄLLA ARKIVANSVAR OCH ARKIVORGANISATION en handledning för myndigheter i Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad I denna serie har även utkommit Att planera, utföra och drifta arkivlokaler

Läs mer

CAD-KRAV- SPECIFIKATION med förvaltningsinformation

CAD-KRAV- SPECIFIKATION med förvaltningsinformation CAD-KRAV- SPECIFIKATION med förvaltningsinformation Inklusive övriga ritningsrelaterade digitala handlingar som levereras till beställaren. Version 1.0 Kravspecifikationen är upprättad av Beställaren,

Läs mer

ATT FASTSTÄLLA ARKIVANSVAR & ARKIVORGANISATION

ATT FASTSTÄLLA ARKIVANSVAR & ARKIVORGANISATION ATT FASTSTÄLLA ARKIVANSVAR & ARKIVORGANISATION en handledning för myndigheter i Göteborgs Stad & Västra Götalandsregionen Version 2, 2013-02-26 INNEHÅLL INLEDNING... 3 1 MYNDIGHETENS ARKIVORGANISATION...

Läs mer

Riktlinje CAD. Skapad: Senast ändrad:

Riktlinje CAD. Skapad: Senast ändrad: Riktlinje CAD Skapad: 2001-05-15 Senast ändrad: 2018-06-12 Riktlinje CAD sid 2 av 6 Processägare Affärsutvecklingsdirektör Processledare/Uppdateringsansvarig CAD/BIM specialist Kvalitetssamordnare Kvalitetschef

Läs mer

Upphandlingsinstruktion Avser leverans av teknisk information till fastighetsföretag Version: 080903 Ändrad:

Upphandlingsinstruktion Avser leverans av teknisk information till fastighetsföretag Version: 080903 Ändrad: ICT Upphandlingsinstruktion Upphandlingsinstruktion Version: 080903 Ändrad: ICT- Industrigruppen för informations- och kommunikationsteknologi i bygg och fastighet 3 (10) FÖRORD Den tekniska utvecklingen

Läs mer

Tekniskt program 52HB System för medicinsk gas

Tekniskt program 52HB System för medicinsk gas Tekniskt program 52HB System för medicinsk gas Skapad: 2001-05-16 Senast ändrad: 2015-11-23 Saija Thacker Henrik de Hauke Karin Sjöndin 2001-05-16 2015-11-23 2015-11-23 2(6) Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

Villkor för digitala leveranser i projekteringsuppdrag

Villkor för digitala leveranser i projekteringsuppdrag Sida 1 av 3 Version 2.0 2013-12-01 1 1. Allmänt Kontrakts-/ Uppdragsbeteckning BILAGA 1 till kontrakt 87654321 Villkor för digitala leveranser i projekteringsuppdrag Denna bilaga reglerar villkoren för

Läs mer

Informationsleveranser. Att leverera. Ett obrutet informationsflöde? Kurt Löwnertz Sweco. digitala leveranser för bygg och förvaltning

Informationsleveranser. Att leverera. Ett obrutet informationsflöde? Kurt Löwnertz Sweco. digitala leveranser för bygg och förvaltning Informationsleveranser Kurt Löwnertz Sweco Att leverera Ett obrutet informationsflöde? 1 Från vaxad väv till datafil En byggnad står i många år Dokumentation från tillblivelsen Information fram till idag

Läs mer

UPPHANDLING FÖR INSTALLATIONER I BIM-PROJEKT 2016

UPPHANDLING FÖR INSTALLATIONER I BIM-PROJEKT 2016 UPPHANDLING FÖR INSTALLATIONER I BIM-PROJEKT 2016 Upphandling av projektörer Administrativa föreskrifter Informationsleveranser Checklista Bilagor September 2016 ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER Det som anges

Läs mer

Instruktion för utrymnings- och insatsplaner

Instruktion för utrymnings- och insatsplaner Instruktion för utrymnings- och insatsplaner Innehållsförteckning 1. Syfte och omfattning... 3 1.1. Utrymningsplaner... 3 1.2. Insatsplaner... 3 2. Ansvar... 3 3. Genomförande... 4 3.1. Utrymningsplaner...

Läs mer

Bilaga. Energi ROLLBESKRIVNINGAR. Fastighetsförvaltningens projekteringsanvisningar

Bilaga. Energi ROLLBESKRIVNINGAR. Fastighetsförvaltningens projekteringsanvisningar Bilaga Energi ROLLBESKRIVNINGAR Fastighetsförvaltningens projekteringsanvisningar 1 Bilaga: Energi, Rollbeskrivningar December 2018 Detta dokument ingår som bilaga till fastighetsförvaltningens projekteringsanvisningar.

Läs mer

e x e m p e l BILAGA 1 till kontrakt Villkor för digitala leveranser i entreprenad 1. Allmänt

e x e m p e l BILAGA 1 till kontrakt Villkor för digitala leveranser i entreprenad 1. Allmänt Sida 1 av 3 Version 2.0 2013-12-01 1. Allmänt 1 Kontraktsbeteckning 12345678 2 Beställare Trafikverket 3 Entreprenör Entreprenör 4 Kontraktsdatum 2013-12-24 5 Datum för ändring av villkorsbilaga BILAGA

Läs mer

Preliminär projektdefinition Bygglovsleveranser 2010-04-09/bj

Preliminär projektdefinition Bygglovsleveranser 2010-04-09/bj INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. BAKGRUND... 2 2. SYFTE... 2 3. MÅL... 3 4. OMFATTNING OCH RESULTAT... 4 5. KOPPLINGAR TILL OCH BEROENDEN AV ANDRA PROJEKT... 5 6. PLAN FÖR GENOMFÖRANDE... 6 Sida 1 1. BAKGRUND Denna

Läs mer

Digitala leveranser av förvaltningsinformation

Digitala leveranser av förvaltningsinformation ICT Digitala leveranser av Digitala leveranser av Version: 080902, Ändrad: ICT- Industrigruppen för informations- och kommunikationsteknologi i bygg och fastighet 3 (13) FÖRORD Den tekniska utvecklingen

Läs mer

Tekniska anvisningar Inbrottslarm 2015-02-08

Tekniska anvisningar Inbrottslarm 2015-02-08 Tekniska anvisningar Inbrottslarm 2015-02-08 Syfte och mål Det övergripande syftet med dessa anvisningar är att de ska ge Futurum Fastigheter i Örebro AB (Futurum) en bra grund för att skapa miljöer värdiga

Läs mer

BYGGHANDLINGAR 90, Byggsektorns rekommendationer för redovisning av byggprojekt. Del 8 Digitala leveranser för bygg och förvaltning Utgåva 2

BYGGHANDLINGAR 90, Byggsektorns rekommendationer för redovisning av byggprojekt. Del 8 Digitala leveranser för bygg och förvaltning Utgåva 2 BYGGHANDLINGAR 90, Byggsektorns rekommendationer för redovisning av byggprojekt Del 8 Digitala leveranser för bygg och förvaltning Utgåva 2 1 2008 SIS Förlag AB Bygghandlingar 90 del 8 Digitala leveranser

Läs mer

Överlämning och avslut av projekt

Överlämning och avslut av projekt Sida 1 ( 8 ) Överlämning och avslut av projekt Överlämnings- och avslutsmöte av projekt skall protokollföras, mall för detta möte skall användas i tillämpliga delar samt genomgås enligt nedanstående rutinbeskrivning.

Läs mer

Organisation för samordning av informationssäkerhet IT (0:1:0)

Organisation för samordning av informationssäkerhet IT (0:1:0) Organisation för samordning av informationssäkerhet IT (0:1:0) Kommunalförbundet ITSAM och dess medlemskommuner Revision: 2013031201 Fastställd: Direktionen 20130926 Dnr: 0036/13 Kommunalförbundet ITSAM,

Läs mer

Workshop om BuildingSMART standarder

Workshop om BuildingSMART standarder Workshop om BuildingSMART standarder 30 augusti 2017 Tekniskt Råd, BIM Alliance Karin Anderson, Trafikverket - Så används standarder 1 Övergripande Allmänna bestämmelser Kontraktsformer Bilaga till kontrakt

Läs mer

Riktlinje BIM Samgranskning

Riktlinje BIM Samgranskning Riktlinje BIM Samgranskning Skapad: 2012-02-17 Senast ändrad: 2017-03-07 Daniel Kronheffer Magnus Tallberg Karin Sjöndin 2012-02-17 2017-03-07 2017-03-07 2(8) INNEHÅLL Inledning... 3 Hantering av riktlinjen...

Läs mer

fi2 förvaltningsinformation utvecklingsstrateg

fi2 förvaltningsinformation utvecklingsstrateg Noteringar möten med intressegrupp informationsleveranser Plats: Föreningen för Förvaltningsinformation, Drottninggatan 26 Stockholm Närvarande: Per Erlandsson Henrik Sjöberg Leif Gustafsson Henrik Gajewska

Läs mer

Arkivreglemente för Motala kommun

Arkivreglemente för Motala kommun Kommunal författningssamling Arkivreglemente för Motala kommun Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 13/KS 0244 Datum: 2013-12-16 Paragraf: Reviderande instans: Kommunfullmäktige

Läs mer

Hela byggprocessen. verktyg för att säkerställa att byggprojekten utförs så. effektivt som möjligt och uppfyller samtliga ställda mål.

Hela byggprocessen. verktyg för att säkerställa att byggprojekten utförs så. effektivt som möjligt och uppfyller samtliga ställda mål. Byggprocessen På Higabgruppen värderar vi kundnytta och långsiktighet högt och vi vill bygga och förvalta fastigheter som erbjuder god kvalitet och god funktion för kunden. Hela byggprocessen Kostnader

Läs mer

Arkivreglemente för Kristianstads kommun

Arkivreglemente för Kristianstads kommun -1-2014 Arkivreglemente för Kristianstads kommun Antaget av kommunfullmäktige 2014-10-14 158 att gälla från 2014-11-01. Ersätter nr 452 Inledning Information behövs både i dag och i framtiden. Den ska

Läs mer

Investeringsprocessen

Investeringsprocessen Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Anvisning 2016-06- Kommunchef Dokumentansvarig/processägare Version Senast reviderad Giltig till Kommunstyrelsen/fastighetoch servicenämnden

Läs mer

TEKNISKA SYSTEM EL. Ämnets syfte

TEKNISKA SYSTEM EL. Ämnets syfte TEKNISKA SYSTEM EL Ämnet tekniska system el behandlar den arbetsprocess där man projekterar och dokumenterar tekniska system och anläggningar inom teknikområdet elinstallation. I projektering ingår utrednings-

Läs mer

Instruktioner för Malmö stad serviceförvaltningen stadsfastigheter

Instruktioner för Malmö stad serviceförvaltningen stadsfastigheter ID 6_D001_-_001_04 Ver 2012-08-01 Ansva rig Pe r Erland sson Bilaga 6 Regionservice Instruktioner för Malmö stad serviceförvaltningen stadsfastigheter Bilaga 6a Ver 2018-11-25 Ansvarig Ulrika Palmqvist

Läs mer

Standardisering nyckeln till effektivare processer Praktiskt fall - Från idé till förvaltning i ett standardiserat flöde

Standardisering nyckeln till effektivare processer Praktiskt fall - Från idé till förvaltning i ett standardiserat flöde Standardisering nyckeln till effektivare processer Praktiskt fall - Från idé till förvaltning i ett standardiserat flöde Per Erlandsson Malin Knoop 2016-11-24 Överblick avtals- och branschdokument Allmänna

Läs mer

Nyttan med BIM i förvaltningsskedet Symetri FM

Nyttan med BIM i förvaltningsskedet Symetri FM Nyttan med BIM i förvaltningsskedet Symetri FM Dan Olandersson Sales Director FM dan.olandersson@symetri.com Detta är Symetri (fd. CAD Q) Finns i Sverige, Norge, Finland och Danmark och UK. 315 medarbetare

Läs mer

Instruktioner för Malmö stad serviceförvaltningen stadsfastigheter

Instruktioner för Malmö stad serviceförvaltningen stadsfastigheter ID 6_D001_-_001_04 Ver 2012-08-01 Ansva rig Pe r Erland sson Bilaga 6 Region service Instruktioner för Malmö stad serviceförvaltningen stadsfastigheter 2016-05-02 Ansvarig Ulrika Palmqvist Instruktioner

Läs mer

E-utvecklingsråd i Jönköpings län

E-utvecklingsråd i Jönköpings län E-utvecklingsråd i Jönköpings län RAPPORT Projekt Gemensamt e-arkiv i Jönköpings län, Etapp 1 Rapport 1.0 2 av 8 Innehåll 1 Projektläge och syftet med rapporten 3 1.1 Delprojekt Juridiska förutsättningar

Läs mer

Tillämpningsanvisning:Fi2 baserad på Bygghandlingar 90 del 8 utgåva 2

Tillämpningsanvisning:Fi2 baserad på Bygghandlingar 90 del 8 utgåva 2 Digitala Informationsleveranser till och från Förvaltning Tillämpningsanvisning:Fi2 baserad på Bygghandlingar 90 del 8 utgåva 2 Bilaga 6 Regionservice ID 6_D001_-_001_04 Ver 2012-08-01 Ansvarig Per Erlandsson

Läs mer

Organisation Teknisk specifikation Informationsutbyte Gränsdragning och teknisk samordning i projekt Arkivering

Organisation Teknisk specifikation Informationsutbyte Gränsdragning och teknisk samordning i projekt Arkivering Informationssamordning Organisation Teknisk specifikation Informationsutbyte Gränsdragning och teknisk samordning i projekt Arkivering 23 Organisation vem som är ansvarig vilka rutiner som behöver upprättas

Läs mer

Fastighets AB Förvaltaren. Riktlinjer CAD-hantering

Fastighets AB Förvaltaren. Riktlinjer CAD-hantering 1 Fastighets AB Förvaltaren Riktlinjer CAD-hantering 1 Förord Riktlinjer anger vilken gemensam teknisk standard som ska gälla inom Fastighet AB Förvaltarens fastigheter. De är även ett styrmedel för att

Läs mer

Tekniska anvisningar LÅS 2015-12-18

Tekniska anvisningar LÅS 2015-12-18 Tekniska anvisningar LÅS 2015-12-18 Syfte och mål Det övergripande syftet med dessa anvisningar är att de ska ge Futurum Fastigheter i Örebro AB (Futurum) en bra grund för att skapa miljöer värdiga våra

Läs mer

Samordningsansvar och Byggarbetsmiljösamordning

Samordningsansvar och Byggarbetsmiljösamordning Samordningsansvar och Byggarbetsmiljösamordning 2014-06-18 1/5 Innehåll Syfte/bakgrund... 3 Omfattning... 3 Ansvar och Genomförande... 3 Renodlad BAS med sjävständig entreprenör... 3 Renodlad BAS med egen

Läs mer

Riktlinje BIM Samordning

Riktlinje BIM Samordning Riktlinje BIM Samordning Skapad: 2012-02-17 Senast ändrad: 2017-03-07 Daniel Kronheffer Magnus Tallberg Karin Sjöndin 2012-02-17 2017-03-07 2017-03-07 2(14) INNEHÅLL Inledning... 3 Om riktlinje BIM-Samordning...

Läs mer

Teknisk anläggningsdokumentation för anläggningar i stamnätet

Teknisk anläggningsdokumentation för anläggningar i stamnätet SVENSKA KRAFTNÄT ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE AD, Anläggningsdokumentation VAR BETECKNING TR08-01 DATUM 2018-05-15 samrad TEKNISK RIKTLINJE utgava 3 fastställd TD Teknisk anläggningsdokumentation för anläggningar

Läs mer

Riktlinje för brandskydd

Riktlinje för brandskydd Skapad: 2016-05-10 Senast ändrad: Daniel Kronheffer Thomas Ahlberg Karin Sjöndin 2016-05-10 2016-05-10 2(8) INNEHÅLL 1 Inledning... 3 1.1 Allmänt... 3 2 Avsteg... 3 3 Driftentreprenör... 4 3.1 Driftentreprenör...

Läs mer

IIII Trafikförvaltningen

IIII Trafikförvaltningen IIII Trafikförvaltningen SrWZ STOCKHOLMS LÅNS LANDSTING 1(8) Pendeltågsverksamheten i Stockholmsregionen Bilaga 4B.6 Beskrivning av administrativa arbets- infosäk. klass uppgifter E24 Bilaga 4B.6 Beskrivning

Läs mer

Projekteringsprocessen

Projekteringsprocessen Skapat av (org) Dokumentdatum Version Vectura 2010-09-14 0.1 Ev. dokumentid Antal sidor Antal bilagor 13 3 Fastställt av, (org) Trafikverket Dokumenttitel Projekteringsprocessen Toppdokument Projekteringsprocessen

Läs mer

Bättre och effektivare installationer med BIM i alla led. Sara Beltrami, Tyréns Hans Söderström, Imtech VS teknik Carl-Erik Brohn, C-E Brohn Konsult

Bättre och effektivare installationer med BIM i alla led. Sara Beltrami, Tyréns Hans Söderström, Imtech VS teknik Carl-Erik Brohn, C-E Brohn Konsult Bättre och effektivare installationer med BIM i alla led Sara Beltrami, Tyréns Hans Söderström, Imtech VS teknik Carl-Erik Brohn, C-E Brohn Konsult Virtuella installationer EMTF 2015-02-02 1 BIP och Virtuella

Läs mer

Specifikation certifiering - Fastighetsinformation nr 1 Bilaga 1 Fi2propertymessage_1_0_swe

Specifikation certifiering - Fastighetsinformation nr 1 Bilaga 1 Fi2propertymessage_1_0_swe Föreningen för förvaltningsinformation - Fastighetsinformation nr Bilaga Fi2propertymessage 0_swe : 2009 0 2 Certifiering av applikationen Fi2xml export version 2.x - tilläggsmodul till Archicad version

Läs mer

Vem är ansvarig för vad inom bygg- och anläggning?

Vem är ansvarig för vad inom bygg- och anläggning? Vem är ansvarig för vad inom bygg- och anläggning? Den här broschyren vänder sig till dig som har ett arbetsmiljöansvar inom bygg- och anläggning. Här kan du läsa om vad som behöver göras under olika skeden

Läs mer

PLAN WEBBORGANISATION MIUN.SE

PLAN WEBBORGANISATION MIUN.SE MITTUNIVERSITETET Styrdokument PLAN WEBBORGANISATION MIUN.SE DNR MIUN 2013/1089 Publicerad: 2013-06-27 Beslutsfattare: Universitetsdirektör Yasmine Lindström Handläggare: Kicki Strandh Beslutsdatum: 2013-06-19

Läs mer

Objektorienterad Informationsmodell

Objektorienterad Informationsmodell RÅD Objektorienterad Informationsmodell TDOK 2015:0188 Version 2.0 2017-01-16 RÅD Skapat av (namn och organisatorisk enhet) Dokument-ID Version Peter Axelsson, IVtsö1 TDOK 2015:0188 2.0 Fastställt av Dokumentdatum

Läs mer

Version 2.0. Regler för CAD-hantering

Version 2.0. Regler för CAD-hantering Regler för CAD-hantering REGLER FÖR CAD-HANTERING 2(8) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. ALLMÄNT 1.1 Inledning..... 3 1.2 CAD samordning 4 1.3 Tillämpning i olika skeden....... 4 1.4 Säkerhetskopiering.4 1.5 Virusskydd.....

Läs mer

TEKNISKA SYSTEM VVS. Ämnets syfte

TEKNISKA SYSTEM VVS. Ämnets syfte TEKNISKA SYSTEM VVS Ämnet tekniska system VVS behandlar den arbetsprocess där man projekterar och dokumenterar tekniska system och anläggningar inom teknikområdet VVS-installation. I projektering ingår

Läs mer

IT-Policy för Tanums kommun. ver 1.0. Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18

IT-Policy för Tanums kommun. ver 1.0. Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18 IT-Policy för Tanums kommun ver 1.0 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18 1 Inledning Tanums kommuns övergripande styrdokument inom IT-området är IT-Policy för Tanums kommun. Policyn anger kommunens

Läs mer

RIKTLINJE PROJEKTERANDE KONSULTER

RIKTLINJE PROJEKTERANDE KONSULTER RIKTLINJE PROJEKTERANDE KONSULTER KARLSTADS KOMMUN REVIDERINGAR Nedan redovisas de fem viktigaste revideringarna sedan den förra utgåvan. X X X X X Senaste revidering markeras med vertikal linje i vänstermarginalen

Läs mer

CAD-KRAV- SPECIFIKATION med förvaltningsinformation

CAD-KRAV- SPECIFIKATION med förvaltningsinformation CAD-KRAV- SPECIFIKATION med förvaltningsinformation Inklusive övriga ritningsrelaterade digitala handlingar som levereras till Stadsfastigheter Version 1.0 Kravspecifikationen är upprättad av Stadsfastigheter,

Läs mer

Branschens egen kravmärkning.

Branschens egen kravmärkning. B i l d : L a s s e F o r s b e r g T v å b i l d a r e. Branschens egen kravmärkning. Utmärkt Bygge underlättar samarbetet och effekti- viserar byggprocessen för alla aktörer i ett projekt. Konkret innebär

Läs mer

Avsiktsförklaring avseende samverkan mellan Metadatamodell och FI2002

Avsiktsförklaring avseende samverkan mellan Metadatamodell och FI2002 Avsiktsförklaring avseende samverkan mellan Metadatamodell och FI2002 Inom ramen för ITBoFs implementeringsprojekt har lösningar på behovet av integrerad informationshantering inom förvaltning och byggande

Läs mer

Upprättad av Dokumentansvarig Datum Beslutad av/datum för beslut

Upprättad av Dokumentansvarig Datum Beslutad av/datum för beslut 1 Bakgrund En stor del av utmaningen i att få en webbplats att fungera på lång sikt är att skapa en tydlig och permanent organisation avseende kompetenser, roller och ansvar. Det är också viktigt att det

Läs mer

06.51 Administrativa arbetsuppgifter

06.51 Administrativa arbetsuppgifter 06.51 Administrativa arbetsuppgifter Fastighetsteknisk drift och yttre skötsel Doknr. 06:51 Innehållsförteckning A Administrativa arbetsuppgifter... 3 A0 Allmänt... 4 A0.1 Hjälpmedel m m... 4 A0.2 Tillhandahållanden

Läs mer

Syftet med att förändra webborganisationen är sammanfattningsvis att:

Syftet med att förändra webborganisationen är sammanfattningsvis att: 1. SYFTE OCH MÅL Den största drivkraften till att förändra webborganisationen är att få en mer effektiv organisation som kan producera information av högre kvalitet. I dagens webborganisation ingår ca

Läs mer

DNR: KS2016/918/01. Informationssäkerhetspolicy för Sunne kommun KS2016/918/ (1) Kommunstyrelsen

DNR: KS2016/918/01. Informationssäkerhetspolicy för Sunne kommun KS2016/918/ (1) Kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE Datum DNR: KS2016/918/01 2018-03-07 1 (1) Kommunstyrelsen Informationssäkerhetspolicy för Sunne kommun KS2016/918/01 Förslag till beslut Förslaget till Informationssäkerhetspolicy för

Läs mer

Informationsförsörjning i samhällsbyggnadsprocessen

Informationsförsörjning i samhällsbyggnadsprocessen Informationsförsörjning i samhällsbyggnadsprocessen 26 startade projekt Livscykelperspektiv Innovationslabb Forskningsplattform Hinder att överbrygga Testpiloter Kommunikation och kunskapsuppbyggnad Testbäddsportalen

Läs mer

Anbudssammanställning

Anbudssammanställning 2013-08-16 Ärendenummer: TRV 2013/37133 Anbudssammanställning Uppdrag A: Datasamordnare för Projektstöd avseende digital projekthantering för region Stockholm Förutsättningar för att deltaga Grontmij AB

Läs mer

Vad ska vi ha BIM till? Erfarenheter från Terminalexpansion Landvetter

Vad ska vi ha BIM till? Erfarenheter från Terminalexpansion Landvetter Vad ska vi ha BIM till? Erfarenheter från Terminalexpansion Landvetter Innehåll Vilka är vi? Erfarenheter av BIM i Terminalexpansionen Status Hinder och möjligheter Framtid Kom ihåg frågor till diskussion!

Läs mer

3D-Stadsmodellering Gemensamma initiativ

3D-Stadsmodellering Gemensamma initiativ 3D-Stadsmodellering Gemensamma initiativ Odd Tullberg Avd chef Visualisering och VR odd.tullberg@wspgroup.se 2014-11-25 Bakgrundstrender Urbaniseringseffekten i storstäder Komplexiteten ökar kollaps eller

Läs mer

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte är

Läs mer

Återrapportering av handlingsplan för utveckling av fastighetsförvaltning

Återrapportering av handlingsplan för utveckling av fastighetsförvaltning DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (7) Fastighetsnämnden Återrapportering av handlingsplan för utveckling av fastighetsförvaltning Ärende Under vintern/våren 2019 har kontoret tagit fram en handlingsplan

Läs mer

KAPITEL 6 SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING

KAPITEL 6 SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING Utgåva Datum 08-06-0 Sida () KAPITEL 6 SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING... RISKANALYS OCH HANTERING AV NYA KOMPONENTER... HANTERING AV ÄNDRINGAR OCH TILLÄGG...

Läs mer

Hantering av allmänna handlingar hos AB Stokab

Hantering av allmänna handlingar hos AB Stokab Stadsarkivet Handläggare: Christina Moberg Inspektionsrapport DNR 9.3-9873/14 Sida 1 (7) 2014-11-07 SSA 2014:12 Hantering av allmänna handlingar hos AB Stokab Närvarande från bolaget: Marie Bornehed Åsa

Läs mer

1. Är Ditt företag medlemmar i Föreningen för Förvaltningsinformation (FFi)?

1. Är Ditt företag medlemmar i Föreningen för Förvaltningsinformation (FFi)? Vad vet Du om Fi2? 1. Är Ditt företag medlemmar i Föreningen för Förvaltningsinformation (FFi)? Ja 81,8% 27 Nej 18,2% 6 answered question 33 skipped question 1 2. Vilken kategori av företag representerar

Läs mer

UPPHANDLING FÖR INSTALLATIONER I BIM-PROJEKT 2016 CHECKLISTA

UPPHANDLING FÖR INSTALLATIONER I BIM-PROJEKT 2016 CHECKLISTA UPPHANDLING FÖR INSTALLATIONER I BIM-PROJEKT 2016 Upphandling av projektörer Administrativa föreskrifter Informationsleveranser Checklista Bilagor September 2016 CHECKLISTA Underlag för vilka krav som

Läs mer

Arkivfunktionen. - beskrivning av roller och ansvar för arkivansvariga och arkivredogörare Styrdokument Version 1.

Arkivfunktionen. - beskrivning av roller och ansvar för arkivansvariga och arkivredogörare Styrdokument Version 1. Kommunkontoret Stadsarkivet Dnr KS 2015/0013 Styrdokument Version 1.0 1(7) Arkivfunktionen - beskrivning av roller och ansvar för arkivansvariga och arkivredogörare Postadress Besöksadress Telefon växel

Läs mer

REGEL FÖR BEVARANDE AV ELEKTRONISKA HANDLINGAR

REGEL FÖR BEVARANDE AV ELEKTRONISKA HANDLINGAR REGEL FÖR BEVARANDE AV ELEKTRONISKA HANDLINGAR Typ av dokument: Regel Datum: Beslutad av: Giltighetstid: Tillsvidare Område: Arkiv och diarium Ansvarig förvaltningsenhet: Universitetsledningens kansli

Läs mer

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte är

Läs mer

Metod för kvalitetssäkring av Energieffektiva byggnader

Metod för kvalitetssäkring av Energieffektiva byggnader Metod för kvalitetssäkring av Energieffektiva byggnader ByggaF L E www.fuktcentrum.se www.lufttathet.se Finansiärer till ByggaE ByggaE utvecklas i samverkan med företagen inom FoU Väst. Finansieras av:

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR CAD- PROJEKTERING

ANVISNINGAR FÖR CAD- PROJEKTERING ANVISNINGAR FÖR CAD- PROJEKTERING ANSVARIG: ULF HÄGGROT CAD-Anvisningar 2 (10) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 SYFTE... 3 2 KRAV PÅ CAD-SYSTEM... 3 2.1 CAD-PROGRAM / APPLIKATION...3 2.2 AVVIKANDE PROGRAMVARA...3

Läs mer

Informationsleveranser

Informationsleveranser Branschgemensamt regelverk för informationsleveranser Förutsättningar för ett samordnat informationsbygge 11 Tillämpningsanvisning 12 Bakgrund 13 FFi/Bo Johansson 1 Konceptet Ställa krav på informationsleveranser

Läs mer

BILAGA FÖRVALTARE/TEKNISK FÖRVALTARE KÄRNFASTIGHETERS PROJEKTERINGSANVISNINGAR

BILAGA FÖRVALTARE/TEKNISK FÖRVALTARE KÄRNFASTIGHETERS PROJEKTERINGSANVISNINGAR Version 2 2014-10-01 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING BEHOVSANALYS... 3 KRAVSPECIFIKATIONER... 4 Lokal- och funktionsprogram... 4 Lokal- Fastighets- tomtutredning och plananalys... 4 Byggnadsprogram... 4 BESLUTSUNDERLAG

Läs mer

HANTERING AV ALLMÄNNA HANDLINGAR HOS IDROTTSFÖRVALTNINGEN

HANTERING AV ALLMÄNNA HANDLINGAR HOS IDROTTSFÖRVALTNINGEN S STOCKHOLMS STADSARKIV LANDSARKIV FÖR STOCKHOLMS LÄN SID 1 (9) 2007-12-21 DNR 9.3-16337/07 SSA 2007:14 Idrottsnämnden HANTERING AV ALLMÄNNA HANDLINGAR HOS IDROTTSFÖRVALTNINGEN Närvarande från Idrottsförvaltningen:

Läs mer

Framtidens byggande och BIM

Framtidens byggande och BIM Framtidens byggande och BIM Mårten Lindström Projektledare OpenBIM (J&W/WSP, Sweco, NCC, More10 m m) 1970-1985 BIM mycket mer än att rita! 98 % handritat, 2 % ritat med stordatorer, logiskt tänkt, men

Läs mer

Begrepp Definition Objekttyp Sökväg

Begrepp Definition Objekttyp Sökväg Anläggningsdata (f.d. Anläggningsinformation) Anläggningsdata beskriver anläggningens funktion, utformning, tillstånd, läge och ingående delars relationer, samt övriga egenskaper. Anläggningsdata omfattar

Läs mer

Utgåva Ändringsnot Datum. 2 Denna riktlinje är omarbetad och ersätter den gamla TR08:01 version A med publiceringsdatum 2008-06-30.

Utgåva Ändringsnot Datum. 2 Denna riktlinje är omarbetad och ersätter den gamla TR08:01 version A med publiceringsdatum 2008-06-30. Uppdateringar Utgåva Ändringsnot Datum 2 Denna riktlinje är omarbetad och ersätter den gamla TR08:01 version A med publiceringsdatum 2008-06-30. 2012-06-20 2/12 Innehåll 1 Allmänt... 4 1.1 Bakgrund...

Läs mer

NYBYGGNAD AV REHABILITERINGS- OCH GERIATRIBYGGNAD

NYBYGGNAD AV REHABILITERINGS- OCH GERIATRIBYGGNAD BILAGA 2 NYBYGGNAD AV REHABILITERINGS- OCH GERIATRIBYGGNAD INKLUSIVE MINDRE RENOVERING KRAVSPECIFIKATION FÖR KONSULTUPPDRAG 17.05.2017 1 Allmänt Projektansvarig: konsult som är uppdragsansvarig, representerar

Läs mer

Hantering av allmänna handlingar hos fastighetskontoret

Hantering av allmänna handlingar hos fastighetskontoret Stadsarkivet Handläggare: Christina Moberg Inspektionsrapport DNR 9.3-2011/2014 Sida 1 (7) 2014-06-02 SSA 2014:08 Hantering av allmänna handlingar hos fastighetskontoret Närvarande från fastighetskontoret:

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING Arkivreglemente Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Kansli Gäller från: Lagakraftvunnet beslut Antagen: KF 5,

FÖRFATTNINGSSAMLING Arkivreglemente Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Kansli Gäller från: Lagakraftvunnet beslut Antagen: KF 5, Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Kansli Gäller från: Lagakraftvunnet beslut Antagen: KF 5, 2016-02-15 Information behövs både i dag och i framtiden. Den ska finnas till hands när den efterfrågas.

Läs mer

Aktiviteter vid avtalets upphörande

Aktiviteter vid avtalets upphörande SID 1 (10) Bilaga 4h Aktiviteter vid avtalets upphörande Förfrågningsunderlag Upphandling av ett helhetsåtagande avseende IT-stöd för pedagogiskt genomförande inom Skolplattform Stockholm Box 22049, 104

Läs mer

Styrande dokument. Arkivreglemente för Oskarshamns kommun. Fastställd av kommunfullmäktige , 173

Styrande dokument. Arkivreglemente för Oskarshamns kommun. Fastställd av kommunfullmäktige , 173 Styrande dokument Arkivreglemente för Oskarshamns kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2016-12-12, 173 Gäller från och med 2016-12-16 Ersätter "Arkivreglemente för Oskarshamns kommun" som fastställdes

Läs mer

Arkivreglemente för Uddevalla kommun

Arkivreglemente för Uddevalla kommun Blad 1 Arkivreglemente för Uddevalla kommun Antaget av kommunfullmäktige den 11 februari 1992, 30 med revidering antaget av kommunfullmäktige 2008-05-10, 286. Med kommentarer Ersätter tidigare reglemente

Läs mer

Begrepp Definition Version Ändrad

Begrepp Definition Version Ändrad Anläggningsdata (f.d. Anläggningsinformation) Anläggningsdata beskriver anläggningens funktion, utformning, tillstånd, läge och ingående delars relationer, samt övriga egenskaper. Anläggningsdata omfattar

Läs mer

Reglemente för hantering av arkiv i Upplands Väsby kommun

Reglemente för hantering av arkiv i Upplands Väsby kommun Styrdokument Stöd & Process 2016-07-13 Karin Pettersson 08-590 979 65 Dnr Fax 08-590 733 40 KS/2016:48/ karin.pettersson@upplandsvasby.se Reglemente för hantering av arkiv i Upplands Väsby kommun Nivå:

Läs mer

Riktlinje BIM Samgranskning

Riktlinje BIM Samgranskning Riktlinje BIM Samgranskning Skapad: 2012-02-17 Senast ändrad: 2013-03-04 R 25.3 Saija Thacker Daniel Sjölund Karin Sjöndin 2012-02-17 2013-03-04 2013-03-04 2(7) INNEHÅLL Inledning... 3 Om riktlinjen...

Läs mer

Riktlinjer för IT i Lilla Edets kommun. 2. Syftet med IT i Lilla Edets kommun

Riktlinjer för IT i Lilla Edets kommun. 2. Syftet med IT i Lilla Edets kommun Datum Dnr Dpl 2009-09-10 2009/KS0203-1 005 Riktlinjer för IT i Lilla Edets kommun 1. Introduktion Det politiskt styrande dokumentet för IT-användning i Lilla Edets kommun är denna riktlinje, som fastställs

Läs mer

Arkivreglemente. för Borgholms kommun. Antaget av kommunfullmäktige (Ersätter tidigare arkivreglemente antaget )

Arkivreglemente. för Borgholms kommun. Antaget av kommunfullmäktige (Ersätter tidigare arkivreglemente antaget ) KOM M UNLEDNING Marie-Louise Johansson, 0485-880 18 marie-louise.johansson@borgholm.se 1(10) för Borgholms kommun Antaget av kommunfullmäktige 2017-12-18 195 (Ersätter tidigare arkivreglemente antaget

Läs mer