Projekteringsprocessen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projekteringsprocessen"

Transkript

1 Skapat av (org) Dokumentdatum Version Vectura Ev. dokumentid Antal sidor Antal bilagor 13 3 Fastställt av, (org) Trafikverket Dokumenttitel Projekteringsprocessen Toppdokument Projekteringsprocessen Handbok för anläggningsuppbyggnad och projektering Manualer till verktyg Förutsättningar Dokumentets förutsättningar framgår i varje enskilt kapitel Ansvar för innehåll Trafikverket har ansvar för att innehållet i dokumentet är uppdaterat enligt gällande versioner av programvaror och föreskrifter. Övriga ansvarfrågor enligt Verktygslådans Toppdokument. Dokumentets plats i strukturen för Cst Verktygslådan Dokumentet beskriver projekteringsprocessens olika delar vid signalprojektering Dokumentets koppling till övriga delar av Cst Verktygslådan Det finns hänvisningar till dokumentet i övriga tre delar av Cst Verktygslådan för att tydliggöra kopplingen mellan de olika fyra huvuddelarna och underliggande dokument och kapitel. Återkoppling Vid synpunkter på innehållet ska ansvarig på Trafikverket kontaktas.

2 Projekteringsprocessen Innehållsförteckning SIGNALPROJEKTERINGSPROCESSEN FÖR CST STÄLLVERK PROJEKTPLANERING FÖRPROJEKTERING FUNKTIONSPROJEKTERING DETALJPROJEKTERING PROJEKTBEDÖMNING BILAGA I BILAGA II BILAGA III Granskning och kontroll Verktyg Samlingsintyg 2 (13)

3 Projekteringsprocessen Signalprojekteringsprocessen för Cst Ställverk Signalprojekteringsprocessen beskriver det arbete som sker i processens olika skeden. Förutsättningarna för en signalanläggning bör utgå från kundens krav och trafikeringskraven bör vara tydliga och fastställda. Projekteringsprocessen utgår ifrån att systemhandling och/eller tekniska riktlinjer finns och används som indata, varpå processen delas in i följande faser: Projektplanering Förprojektering Funktionsprojektering Detaljprojektering Projektplanering För att påbörja arbetet med projektplaneringen krävs underlag som utgörs av en fastställd systemhandling och/eller tekniska riktlinjer. Konsulten ansvarar för att genomföra en övergripande verifiering av erhållet underlag, därefter går beställare och konsult tillsammans igenom befintligt underlag där eventuella frågeställningar tas upp och klargörs. Förprojektering Under förprojekteringen definieras de funktionella och säkerhetsmässiga krav som ställs för projekteringen. I detta skede fattas övergripande tekniska beslut som ligger till grund för efterföljande projekteringsfaser. Funktionsprojektering I funktionsprojekteringen projekteras kretsritningar till förreglingslogistiken som är beskriven i de framtagna förreglingstabellerna. Funktionsprojekteringen avser att beskriva funktionen hos kretsen och det räcker med att respektive reläkontakts beteckning och normalläge finns utritade. Detaljprojektering Först då funktionaliteten har bevisats vara korrekt ska mängdprojekteringen av resterande information såsom respektive kontakts nummer, normalläge och stativnummer, jack, etc. införas i kretsschemat. Under denna fas färdigställs signalhandlingen (som utgör en del av bygghandlingen). Flödesschema Till varje projektfas finns ett tillhörande flödesschema. Om aktiviteten har en streckad kantlinje innebär det att aktiviteten är valfri. Att aktiviteten är streckad med runda hörn betyder att den inte alltid ska genomförs (se förutsättningar i punkt 1.1) 3 (13)

4 Projekteringsprocessen Projektplanering Projektplaneringen kan se olika ut beroende på vilken organisation som utför uppdraget, men den bör innehålla steg 1.2 till 1.4 nedan. Steg 1.1 och 1.5 ska dock alltid ingå, då det är av väsentlighet för korrekt utförande av projekteringsprocessen. 1.1 Förutsättningar För att påbörja arbetet med projektplaneringen krävs underlag som utgörs av en fastställd systemhandling och/eller tekniska riktlinjer. Här ska det framgå om formell verifiering ska utföras och, vid nyproduktion, vilka ritningar som ska automatgenereras. Beställaren ska även fastslå vilka föreskrifter som gäller för uppdraget och lämplig nivå på granskningen samt omfattningen av maskinell granskning. 1.2 Startmöte med beställaren Det är konsultens ansvar att kalla till ett formellt startmöte. På mötet går beställaren och konsulten igenom det erhållna uppdraget samt tidplan och projektorganisation. 1.3 Verifiering av underlag och krav Konsulten ansvarar för att genomföra en övergripande verifiering av erhållet underlag. Därefter tas en komplett kravbild fram och eventuell avsaknad av nödvändiga beslut identifieras. 1.4 Teknikmöte med beställaren Beställare och konsult går tillsammans igenom befintligt underlag efter genomförd verifiering, där eventuella frågeställningar tas upp och klargörs. 1.5 Beslut Efter att ha uppfyllt ovanstående förutsättningar kan projektet övergå till förprojektering 4 (13)

5 Projekteringsprocessen Förprojektering Under förprojekteringen definieras de funktionella och säkerhetsmässiga krav som ställs för projekteringen. I detta skede fattas övergripande tekniska beslut som ligger till grund för efterföljande projekteringsfaser. 2.1 Förutsättningar För att kunna påbörja förprojekteringen krävs ett godkänt projekteringsunderlag samt tagna beslut enligt förutsättningar i punkt (13)

6 Projekteringsprocessen Projektering I förprojekteringen projekteras ritningar parallellt, genom samordnad projektering, då samma information finns på flera ritningar. Följande ritningar ska projekteras: 1. Instruktionsritning Skapas i MicroStation med senaste version av DGN Paket 2. Signalplanritning Skapas i MicroStation med senaste version av DGN Paket 3. Signaleringsplaner Skapas med hjälp av verktygen Patcy och MicroStation 4. Förreglingstabeller Projektör skriver förreglingstabeller i Excel. 5. Isolerritningar Skapas i MicroStation med senaste version av DGN Paket 2.3 Maskinell kontroll När ritningarna är framtagna genomgår signaleringsplaner 1 och förreglingstabeller maskinell kontroll. Detta moment utförs av respektive projektör med hjälp av Extractor. Signaleringsplanerna genomgår endast kontroll av format medan förreglingstabellerna genomgår kontroll av format, ömsesidighet och fullständighet. Eventuella fel vid den maskinella kontrollen åtgärdas. Efter åtgärdat fel ska ritningen åter genomgå maskinell kontroll. Upptäcks nya fel görs samma procedur om igen tills alla fel är avhjälpta. Den maskinella kontrollen genererar ett kvitto som beskriver vad som är kontrollerat. Endast det kvitto som inte visar några fel sparas i projektet. 2.4 Interngranskning Efter felfri maskinell kontroll ska framtagna ritningar interngranskas. Interngranskningen sker enligt varje företags kvalitetssäkringssystem. Av kvalitetsskäl bör framtagna ritningar interngranskas om till dess att inga fel kvarstår. Ett samlingsintyg om genomförd och godkänd interngranskning signeras av interngranskaren enligt bilaga III. 1 I nuläget kan inte maskinell kontroll utföras för signaleringsplaner om inte formell verifiering genomförs 6 (13)

7 Projekteringsprocessen Säkerhetsgranskning Efter godkänd interngranskning utförs säkerhetsgranskning av framtagna ritningar. Eventuella fel vid säkerhetsgranskningen åtgärdas. Efter åtgärdade fel ska ritningen åter genomgå alla föregående kontroller och granskningssteg inklusive ny säkerhetsgranskning. Upptäcks nya fel görs samma procedur om igen tills alla fel är avhjälpta. Protokoll förs och signeras tillsammans med samlingsintyget av säkerhetsgranskaren. 2.6 Beslut När säkerhetsgranskningen är godkänd och inga fel påträffats fattar beställarens projektledare ett beslut om att förprojekteringen är godkänd, samt signerar samlingsintyget. Arbetet kan därmed gå vidare till funktionsprojektering. 7 (13)

8 Projekteringsprocessen Funktionsprojektering I funktionsprojekteringen projekteras kretsritningar till förreglingslogistiken som är beskriven i de framtagna förreglingstabellerna. Funktionsprojekteringen avser att beskriva funktionen hos kretsen och det räcker med att respektive reläkontakts beteckning och normalläge finns utritade. 3.1 Förutsättningar För att kunna påbörja funktionsprojekteringen krävs ett beslut om genomförd och godkänd förprojektering enligt beslut Projektering Kretsritningar med avseende på logik projekteras enligt anvisningar i Cst Handböckerna och Trafikverkets föreskrifter och standarder. Ritningarna projekteras med stöd av MicroStation. Här påbörjas även arbetet med att ta fram manöversystemet och ritningar för ytteranläggning. 3.3 Maskinell kontroll När kretsritningarna är framtagna ska maskinell kontroll utföras av projektören med hjälp av Extractor för att säkerställa att ritningarna är läsbara och ritningstekniskt korrekta. Eventuella fel vid den maskinella kontrollen åtgärdas. Efter åtgärdade fel ska ritningen åter genomgå maskinell kontroll. Upptäcks nya fel görs samma procedur om igen tills alla fel är avhjälpta. Den maskinella kontrollen genererar ett kvitto som beskriver vad som är kontrollerat. Endast det kvitto som inte visar några fel sparas i projektet. 3.4 Interngranskning Efter felfri maskinell kontroll ska samtliga framtagna kretsritningar interngranskas. Interngranskningen sker enligt varje företags kvalitetssäkringssystem. Av kvalitetsskäl bör framtagna ritningar 8 (13)

9 Projekteringsprocessen interngranskas om till dess att inga fel kvarstår. Ett samlingsintyg om genomförd och godkänd interngranskning signeras av interngranskaren enligt bilaga III. 3.5 Formell Verifiering Huruvida formell verifiering ska göras i detta skede eller ej har bestämts i projektplaneringen av beställaren. Om formell verifiering ska göras sker detta efter interngranskningen enligt förutsättningarna i punkt 1.1. Formell verifiering utförs endast en gång i funktionsprojekteringen på kretsritningarna och avser logiska analyser av det område som påverkas av projekteringen. Detta moment utförs av upphandlad konsult, med hjälp av Prover ilock Verifier. För kretsritningar kontrolleras att de uppfyller kraven i förreglingstabeller, signaleringsplaner och generiska krav. Konsulten skriver sedan en rapport som visar på eventuella fel och brister som framkommit vid den formella verifieringen, som åtgärdas innan säkerhetsgranskningen. Rapporten sparas i projektet för att sedan användas vid den formella verifieringen i detaljprojekteringen. 3.6 Säkerhetsgranskning Efter godkänd interngranskning och genomförd formell verifiering (om det utförts) ska kretsritningarna säkerhetsgranskas. Eventuella fel vid säkerhetsgranskningen åtgärdas. Funktionsgranskning sker endast i detta skede. Protokoll förs och signeras tillsammans med samlingsintyget av säkerhetsgranskaren. 3.7 Beslut När säkerhetsgranskningen är godkänd och inga fel påträffats fattar beställarens projektledare ett beslut om att funktionsprojekteringen är godkänd och signerar samlingsintyget. 9 (13)

10 Projekteringsprocessen Detaljprojektering Först då funktionaliteten har bevisats vara korrekt ska mängdprojekteringen av resterande information såsom respektive kontakts nummer, normalläge och stativnummer, jack, etc. införas i kretsschemat. Under denna fas färdigställs signalhandlingen (som utgör en del av bygghandlingen). 4.1 Förutsättningar För att kunna påbörja detaljprojekteringen krävs ett beslut om genomförd och godkänd funktionsprojektering, enligt beslut 3.7. Förutsättningen gäller dock inte för ritningar för ytteranläggningar som endast kräver en godkänd förprojektering, enligt beslut under punkt Kompletterande projektering I detaljprojekteringen kan följande ritningar projekteras parallellt, genom samordnad projektering, då samma information finns på flera ritningar: 1. Kompletta kretsritningar Tidigare framtagna logiska kretsritningar i funktionsprojekteringen färdigställs till kompletta kretsritningar med stöd av MicroStation. Vid projektering gäller DGN - Paketet samt Trafikverkets riktlinjer. 2. Kompletta ritningar för manöversystem Tidigare framtagna ritningar för manöversystem i funktionsprojekteringen kompletteras och färdigställs med stöd av MicroStation. 4.3 Automatgenerering av ritningar Vilka ritningar som ska automatgenereras av Extractor framgår av beslut 1.1. Detta kan kräva att vissa ritningar måste vara helt klara t.ex. kretsritningar. Exakt vad som behöver vara klart beror på vilka ritningar som ska automatgenereras. 4.4 Maskinell kontroll När kretsritningarna och ritningar för manöversystem är framtagna ska maskinell kontroll utföras av projektören med hjälp av Extractor för att säkerställa att ritningarna är läsbara och ritningstekniskt korrekta. 10 (13)

11 Projekteringsprocessen Eventuella fel vid den maskinella kontrollen åtgärdas. Efter åtgärdade fel ska ritningen åter genomgå maskinell kontroll. Upptäcks nya fel görs samma procedur om igen tills alla fel är avhjälpta. Den maskinella kontrollen genererar ett kvitto som beskriver vad som är kontrollerat. Endast det kvitto som inte visar några fel sparas i projektet. 4.5 Kontaktförteckningar Framtagningen eller uppdateringen sker i Stella och utgår från kretsritningar som tolkas av Extractor. Förteckningarna kan även automatgenereras i Extractor. 4.6 Kontaktkontroll När kontaktförteckningen är framtagen eller uppdaterad ska kontaktkontroll utföras av projektören med hjälp av Extractor för att kontrollera att kontakter i ritningar och i kontaktförteckningen överensstämmer med varandra. Eventuella fel vid kontaktkontrollen åtgärdas. Efter åtgärdade fel ska ritningen åter genomgå föregående kontroller inklusive ny kontaktkontroll. Upptäcks nya fel görs samma procedur om igen tills alla fel är avhjälpta. Denna kontaktkontroll ska likställas med en interngranskning dvs ingen manuell kontroll av kontaktförteckning sker vid interngranskningen. Kontaktkontrollen genererar ett kvitto som beskriver vad som är kontrollerat. Endast det kvitto som inte visar några fel sparas i projektet. 4.7 Ritningar ytteranläggning Färdigställande av ritningar ytteranläggning. 4.8 Interngranskning Efter felfri maskinell kontroll ska samtliga framtagna ritningar interngranskas. Interngranskningen sker enligt varje företags kvalitetssäkringssystem. Av kvalitetsskäl bör framtagna ritningar interngranskas om till dess att inga fel kvarstår. Ett samlingsintyg om genomförd och godkänd interngranskning signeras av interngranskaren enligt bilaga III. 4.9 Formell Verifiering När säkerhetsgranskningen är genomförd och godkänd genomförs en ny formell verifiering av den externa konsulten för att säkerställa att de eventuella fel som upptäcktes vid den formella verifieringen i funktionsprojekteringen har åtgärdats. Konsulten skriver en rapport som visar på om det finns några kvarstående fel Säkerhetsgranskning Efter godkänd interngranskning utförs säkerhetsgranskning av framtagna ritningar. I punkt 1.1 framgår om beställaren har några speciella direktiv för granskningen. Eventuella fel vid säkerhetsgranskningen åtgärdas. Efter åtgärdade fel ska ritningen åter genomgå alla föregående kontroller och granskningssteg inklusive ny säkerhetsgranskning. Upptäcks nya fel görs samma procedur om igen tills alla fel är avhjälpta. Protokoll förs och signeras tillsammans med samlingsintyget av säkerhetsgranskaren. 11 (13)

12 Projekteringsprocessen Beslut När säkerhetsgranskningen är godkänd och inga fel påträffats fattar beställarens projektledare ett beslut, och signerar samlingsintyget, om att detaljprojekteringen är godkänd. 12 (13)

13 Projekteringsprocessen Projektbedömning Assessorn utses av anläggningsägaren och ska göra en bedömning av projektets genomförande utifrån ett kvalitets och säkerhetsperspektiv. 5.1 Förutsättningar För att assessorn ska kunna göra en bedömning av projektet krävs det att säkerhetsbevisningen är komplett. 5.2 Assessorns bedömning av projektet Assessorn går igenom alla dokument som framkommit i projektet och gör en bedömning av hela projekteringsprocessen. Bedömningen sker enligt gällande föreskrifter i punkt 1.1. Assessorn ser även om aktörerna är behöriga för uppdragen. Förstår ej meningen, vad menas? 5.3 Beslut När signalhandlingen är färdigställd fattar anläggningsförvaltaren ett beslut om att signalhandlingen är fastställd och kan användas av entreprenören för byggnation. 13 (13)

Toppdokument för Verktygslådan Cst

Toppdokument för Verktygslådan Cst 1 (5) Fastställt av Dokumentdatum Version 2015-09-02 2.0 Dokumenttitel Toppdokument för Verktygslådan Cst 2 (5) Innehållsförteckning 1 Syfte... 3 2 Omfattning... 3 3 Definitioner och förkortningar... 3

Läs mer

Användarmanual för Stella

Användarmanual för Stella Skapat av (org) Dokumentdatum Version Prover Technology AB 2011-09-15 2.0 Ev. dokumentid Antal sidor Antal bilagor STELLA-02-SUM 16 0 Fastställt av, (org) Trafikverket Dokumenttitel Användarmanual för

Läs mer

Uttryck i förreglingstabeller, översättning

Uttryck i förreglingstabeller, översättning Skapat av (org) Dokumentdatum Version Trafikverket 2010-10-15 0.1 Ev. dokumentid Antal sidor Antal bilagor 6 0 Fastställt av, (org) Trafikverket Dokumenttitel Uttryck i förreglingstabeller, översättning

Läs mer

Villkor för digitala leveranser i projekteringsuppdrag

Villkor för digitala leveranser i projekteringsuppdrag Sida 1 av 3 Version 2.0 2013-12-01 1 1. Allmänt Kontrakts-/ Uppdragsbeteckning BILAGA 1 till kontrakt 87654321 Villkor för digitala leveranser i projekteringsuppdrag Denna bilaga reglerar villkoren för

Läs mer

SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING

SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING Utgåva Datum 2019-0-1 Sida 1 (1) SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING INLEDNING... 1 SÄKERHETSBEDÖMNING OCH RISKANALYS...2 SÄKERHETSSTYRNINGSPROCESS...2 ARBETSFLÖDE FÖR SAMRÅD FÖR FASTA BANANLÄGGNINGAR...

Läs mer

KAPITEL 6 SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING

KAPITEL 6 SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING Utgåva Datum 08-06-0 Sida () KAPITEL 6 SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING... RISKANALYS OCH HANTERING AV NYA KOMPONENTER... HANTERING AV ÄNDRINGAR OCH TILLÄGG...

Läs mer

e x e m p e l BILAGA 1 till kontrakt Villkor för digitala leveranser i entreprenad 1. Allmänt

e x e m p e l BILAGA 1 till kontrakt Villkor för digitala leveranser i entreprenad 1. Allmänt Sida 1 av 3 Version 2.0 2013-12-01 1. Allmänt 1 Kontraktsbeteckning 12345678 2 Beställare Trafikverket 3 Entreprenör Entreprenör 4 Kontraktsdatum 2013-12-24 5 Datum för ändring av villkorsbilaga BILAGA

Läs mer

Så här använder du kontrollplanen

Så här använder du kontrollplanen Kontrollplan Fasta Förvaltning/Bolag Projektnamn Diarienummer ID-kod Diarienummer tidigare skeden Projektledare Beslutad process Så här använder du kontrollplanen bananläggningar som ska användas av trafikkontorets

Läs mer

Investeringsprocessen

Investeringsprocessen Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Anvisning 2016-06- Kommunchef Dokumentansvarig/processägare Version Senast reviderad Giltig till Kommunstyrelsen/fastighetoch servicenämnden

Läs mer

Riktlinjer för projektering i MicroStation

Riktlinjer för projektering i MicroStation Skapat av (org) Dokumentdatum Version Vectura 2010-09-14 0.1 Ev. dokumentid Antal sidor Antal bilagor 19 0 Fastställt av, (org) Trafikverket Dokumenttitel Riktlinjer för projektering i MicroStation Toppdokument

Läs mer

Dokumentnamn: Version Sidnummer

Dokumentnamn: Version Sidnummer Skapat av (org) Dokumentdatum Version Prover Technology AB 20 Ev. dokumentid Antal sidor Antal bilagor 16 0 Fastställt av, (org) Trafikverket Dokumenttitel Användarmanual för Stella Toppdokument Projekteringsprocessen

Läs mer

Tillämpning standarder bygghandlingar. Termlista och metadata

Tillämpning standarder bygghandlingar. Termlista och metadata Tillämpning standarder bygghandlingar Effektivare granskning PDF Guidelines Dokumentplattform API Namnruta Hänvisningar i handlingar Effektivare projektering PDFexport från CAD-system Överföring mellan

Läs mer

Objektorienterad Informationsmodell

Objektorienterad Informationsmodell RÅD Objektorienterad Informationsmodell TDOK 2015:0188 Version 2.0 2017-01-16 RÅD Skapat av (namn och organisatorisk enhet) Dokument-ID Version Peter Axelsson, IVtsö1 TDOK 2015:0188 2.0 Fastställt av Dokumentdatum

Läs mer

KVALITETSSYSTEM SS ISO 9001 KONSULTER I SAMVERKAN

KVALITETSSYSTEM SS ISO 9001 KONSULTER I SAMVERKAN KVALITETSSYSTEM SS ISO 9001 KONSULTER I SAMVERKAN copyright Ateljé Arkitekten, tel 0511-108 28 Gäller fr o m 1996-01-01 Senaste översyn 2002-09-21 0. Orientering 1. Omfattning och tillämpning 2. Referenser

Läs mer

Utgåva Ändringsnot Datum. 2 Denna riktlinje är omarbetad och ersätter den gamla TR08:01 version A med publiceringsdatum 2008-06-30.

Utgåva Ändringsnot Datum. 2 Denna riktlinje är omarbetad och ersätter den gamla TR08:01 version A med publiceringsdatum 2008-06-30. Uppdateringar Utgåva Ändringsnot Datum 2 Denna riktlinje är omarbetad och ersätter den gamla TR08:01 version A med publiceringsdatum 2008-06-30. 2012-06-20 2/12 Innehåll 1 Allmänt... 4 1.1 Bakgrund...

Läs mer

KAPITEL 4 ORGANISATION OCH ROLLER

KAPITEL 4 ORGANISATION OCH ROLLER Utgåva 3 Datum 2018-06-01 Sida 1 (13) KAPITEL 4 ORGANISATION OCH ROLLER SÄKERHETSORGANISATION... 2 TRAFIKKONTORETS DELEGATIONSORDNING... 3 TRAFIKDIREKTÖR... 3 AVDELNINGSCHEF, ANLÄGGNINGAR... 3 ENHETSCHEF,

Läs mer

Byggledning checklista nr 1 Rev: 2009-05-11. Kategorisering av projekt. Ja Nej Kommentar. Har intern entreprenör utsetts för litet projekt

Byggledning checklista nr 1 Rev: 2009-05-11. Kategorisering av projekt. Ja Nej Kommentar. Har intern entreprenör utsetts för litet projekt Byggledning checklista nr 1 Rev: 2009-05-11 Kategorisering av projekt Har extern entreprenör utsetts Har intern entreprenör utsetts för stort projekt Har intern entreprenör utsetts för litet projekt Utses

Läs mer

Signalställverk modell Cst. Projekteringshandbok

Signalställverk modell Cst. Projekteringshandbok Skapat av (org) Dokumentdatum Version Atkins 2015-01-21 0.2 Ev. dokumentid Antal sidor Antal bilagor Fastställt av, (org) Trafikverket 264 3 Dokumenttitel Signalställverk modell Cst. Projekteringshandbok

Läs mer

Svenska Kraftnät 04-04-13 TR2-03-4 rev A Tekniska riktlinjer

Svenska Kraftnät 04-04-13 TR2-03-4 rev A Tekniska riktlinjer 1(6) 04-04-13 A TR2-03-4 KONTROLL OCH PROVNING Innehåll 1 Allmänt 2 Prov i fabrik (FAT) 3 Prov i anläggning (SAT) 1 ALLMÄNT I detta dokument anges omfattningen av kontroll och provning som ska utföras

Läs mer

Effektsamband för transportsystemet Fyrstegsprincipen Version Steg 1 och 2. Tänk om och optimera. Kapitel 1 Introduktion.

Effektsamband för transportsystemet Fyrstegsprincipen Version Steg 1 och 2. Tänk om och optimera. Kapitel 1 Introduktion. Effektsamband för transportsystemet Fyrstegsprincipen Version 2015-04-01 Steg 1 och 2 Tänk om och optimera Kapitel 1 Introduktion Yta för bild Översiktlig beskrivning av förändringar och uppdateringar

Läs mer

Teknisk handbok Projektering

Teknisk handbok Projektering Teknisk handbok Projektering Teknisk handbok Projektering... 1 Läsanvisningar... 2 1. Lagar, bestämmelser och riktlinjer... 2 1.1. Handlingar som åberopas... 2 2. Projektledning... 2 2.1. Projektstart...

Läs mer

Utlåtande över inkomna synpunkter vid formell kommunicering

Utlåtande över inkomna synpunkter vid formell kommunicering Utlåtande över inkomna synpunkter vid formell kommunicering Tunnelbana till Arenastaden 2019-05-23 [Titelsida] Georgia 10,5/18 Titel: Utlåtande över inkomna synpunkter vid formell kommunicering Uppdragsledare:

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Infrastrukturavdelningen Vägnätsbyrån

Protokoll fört vid enskild föredragning Infrastrukturavdelningen Vägnätsbyrån PROTOKOLL Nummer 31 4.9.2018 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Infrastrukturavdelningen Vägnätsbyrån Beslutande Föredragande Justerat Minister Mika Nordberg Projektchef Ian Bergström

Läs mer

KAPITEL 4 ORGANISATION OCH ROLLER

KAPITEL 4 ORGANISATION OCH ROLLER Utgåva 1 Datum 2016-10-17 Sida 1 (14) KAPITEL 4 ORGANISATION OCH ROLLER Trafikkontoret innehar anläggningsansvaret för de fasta bananläggningarna inom Göteborg och Mölndal. Arbetsuppgifter och befogenheter

Läs mer

Uppdatering EIO Q Ledningssystem

Uppdatering EIO Q Ledningssystem Uppdatering EIO Q Ledningssystem December 2017 Följande dokument har uppdaterats: - Startsida - Strategiprocessen - Årsplan - Nödläge - Organisationsplan - Presentation Ledningssystemet - Försäljning -

Läs mer

Slutrapport. Slutrapport Solberga, etapp

Slutrapport. Slutrapport Solberga, etapp Slutrapport Slutrapport Solberga, etapp 7 2018-04-27 SLUTRAPPORT 2 (7) SLUTRAPPORT 3 (7) Innehåll 1 Sammanfattning...4 2 Inledning...4 3 Projektets resultat...4 4 Utvärdering av arbetet i projektet...5

Läs mer

Riktlinje över remissrutiner inom Region Östergötland

Riktlinje över remissrutiner inom Region Östergötland Utgåva nr Giltig fr o m Giltig t o m Kommentar till ny utgåva Godkänd av (titel, namn, datum ) 2 2014-11-10 2015-11-10 Uppdaterat dokument Martin Magnusson, utvecklingsschef Bo Orlenius,vårddirektör, objektägare

Läs mer

Inledning. Utgångspunkter. Omfattning. Aktiviteter. Ansvar HANDLINGSPLAN 1 (2)

Inledning. Utgångspunkter. Omfattning. Aktiviteter. Ansvar HANDLINGSPLAN 1 (2) HANDLINGSPLAN 1 (2) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Johansson Andreas, PRvl Konsult [DokumentID] [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version [Fastställt av (person)]

Läs mer

Systemkrav Infrasystem Väg - Anslutning av NTS-Objekttyp: Högtalare

Systemkrav Infrasystem Väg - Anslutning av NTS-Objekttyp: Högtalare 1 (5) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Lars Jonsson Uhniö [DokumentID] [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Leif Lindmark UHae 20130326 2.o Dokumenttitel Systemkrav

Läs mer

KVALITETSSYSTEM SS ISO 9001. Ateljé Arkitekten i Väst AB Org nr: 556684-8312

KVALITETSSYSTEM SS ISO 9001. Ateljé Arkitekten i Väst AB Org nr: 556684-8312 KVALITETSSYSTEM SS ISO 9001 Ateljé Arkitekten i Väst AB Org nr: 556684-8312 0. Orientering Kvalitetssystemet gäller för Ateljé Arkitekten i Väst AB. Företaget finns i Skara (huvudkontor på Skolgatan 3,

Läs mer

Dokumentnamn: Version Sidnummer. Cst Anläggningsuppbyggnad del 1 0.1 1

Dokumentnamn: Version Sidnummer. Cst Anläggningsuppbyggnad del 1 0.1 1 Skapat av (org) Dokumentdatum Version Atkins 2010-09-14 0.1 Ev. dokumentid Antal sidor Antal bilagor Fastställt av, (org) Trafikverket 455 1 Pärm Dokumenttitel Signalställverk modell Cst Anläggningsuppbyggnad

Läs mer

PM - Revidering av avfallsplan och avfallsföreskrifter Dnr KS14/

PM - Revidering av avfallsplan och avfallsföreskrifter Dnr KS14/ 2014-12-19 Malin Attlin Avfallsingenjör 08-560 39 392 Malin.Attlin@ekero.se - Revidering av avfallsplan och avfallsföreskrifter Dnr S14/314-309 1. Inledning 1.1 Behov av revidering Enligt 80 Avfallsförordningen

Läs mer

Fastighetskontoret Fastighetsavdelningen

Fastighetskontoret Fastighetsavdelningen Sida 2 (6) Versionshistorik Ansvarig för denna anvisning: David Vazquez Rico Version Upprättad Ändringar avser 1.0 2015-11-10 1.1 2015-12-04 2.0 2019-03-06 Div. mindre justeringar. Godkänd av LG. Sida

Läs mer

EAs krav vid ackreditering av flexibel omfattning

EAs krav vid ackreditering av flexibel omfattning SWEDAC DOC 12:1 2012-05-10 Utgåva 1 Inofficiell översättning av EA 2/15 M:2008 EAs krav vid ackreditering av flexibel omfattning Swedac, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll, Box 878, 501 15

Läs mer

Revisionsrapport. Sveriges Lantbruksuniversitets årsredovisning 2008. 1. Sammanfattning

Revisionsrapport. Sveriges Lantbruksuniversitets årsredovisning 2008. 1. Sammanfattning Revisionsrapport Sveriges Lantbruksuniversitet Box 7070 750 07 Uppsala Datum Dnr 2009-03-30 32-2008-0760 Sveriges Lantbruksuniversitets årsredovisning 2008 Riksrevisionen har granskat Sveriges Lantbruksuniversitets

Läs mer

Datum: 2015-08-01 Version: 1 Dokumentslag: Styrande dokument

Datum: 2015-08-01 Version: 1 Dokumentslag: Styrande dokument Riktlinjer och rutiner för dokumenthantering vid planering, projektering, byggande och förvaltning. Sida 1(8) 1. GRUNDLÄGGANDE OM INFORMATIONSMODELLEN... 3 1.1. Inledning... 3 2. HANDLINGAR... 5 3. TILLÄMPNING...

Läs mer

Examensarbete Verklighetsbaserat utvecklings- och projektarbete - Automationsteknik med mekatronik

Examensarbete Verklighetsbaserat utvecklings- och projektarbete - Automationsteknik med mekatronik Examensarbete 2018 Mål och innehåll Kursen skall ge färdighet i och erfarenhet av utvecklings- och projektarbete. Kursen skall ge praktisk erfarenhet genom ett tekniskt utvecklingsprojekt som skall genomföras

Läs mer

TEKNISK RIKTLINJE TR utg 1

TEKNISK RIKTLINJE TR utg 1 SvK4005, v4.0, 2016-04-27 ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE VÅR BETECKNING HM TR 13-02-02 DATUM SAMRÅD 2016-09-13 N, A, F, S, K, H TEKNISK RIKTLINJE UTGÅVA 1 TD FASTSTÄLLD Arbetsmiljökrav Totalentreprenad Uppdragstagare

Läs mer

Dokument 1 till Kontrakt PROJEKTGENOMFÖRANDE

Dokument 1 till Kontrakt PROJEKTGENOMFÖRANDE Dokument 1 till Kontrakt 2011-04-20 Sid 1 (7) Dokument 1 till Kontrakt PROJEKTGENOMFÖRANDE Unicon 2011 Dokument 1 till Kontrakt 2011-04-20 Sid 2 (7) Innehåll: 1. PROJEKTLEDNING... 3 1.1. Allmänt... 3 1.2.

Läs mer

Systemkrav Infrasystem Väg - Anslutning av ASÖ mot NTS

Systemkrav Infrasystem Väg - Anslutning av ASÖ mot NTS 1 (6) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Leif Lindmark UHae 2013-03-26 2.0 Dokumenttitel

Läs mer

Utöver projektdirektivet ska en teknisk dokumentation för projektet arbetas fram.

Utöver projektdirektivet ska en teknisk dokumentation för projektet arbetas fram. Automationsingenjör mekatronik 400 yh-poäng Projektdirektiv Tillämpa med fördel rubriker under Förslag på projektdirektiv Du kan även ha andra rubriker än de som föreslås. Inhämta all data och information

Läs mer

BILAGA FUKT KÄRNFASTIGHETERS PROJEKTERINGSANVISNINGAR

BILAGA FUKT KÄRNFASTIGHETERS PROJEKTERINGSANVISNINGAR Version: 1a 2014-10-01 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING BEHOVSANALYS... 3 KRAVSPECIFIKATIONER... 3 Lokal- och funktionsprogram... 3 Lokal- Fastighets- tomtutredning och plananalys... 3 Byggnadsprogram... 4 BESLUTSUNDERLAG

Läs mer

Övergripande riktlinjer för kvalitetskontroll av auktoriserade redovisningskonsulter

Övergripande riktlinjer för kvalitetskontroll av auktoriserade redovisningskonsulter Övergripande riktlinjer för kvalitetskontroll av auktoriserade redovisningskonsulter Utgivna av FAR och Sveriges Redovisningskonsulters Förbund SRF. 1. FAR och SRF ett samarbete kring auktorisationen av

Läs mer

Bilaga. Energi ROLLBESKRIVNINGAR. Fastighetsförvaltningens projekteringsanvisningar

Bilaga. Energi ROLLBESKRIVNINGAR. Fastighetsförvaltningens projekteringsanvisningar Bilaga Energi ROLLBESKRIVNINGAR Fastighetsförvaltningens projekteringsanvisningar 1 Bilaga: Energi, Rollbeskrivningar December 2018 Detta dokument ingår som bilaga till fastighetsförvaltningens projekteringsanvisningar.

Läs mer

Teknisk anläggningsdokumentation för anläggningar i stamnätet

Teknisk anläggningsdokumentation för anläggningar i stamnätet SVENSKA KRAFTNÄT ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE AD, Anläggningsdokumentation VAR BETECKNING TR08-01 DATUM 2018-05-15 samrad TEKNISK RIKTLINJE utgava 3 fastställd TD Teknisk anläggningsdokumentation för anläggningar

Läs mer

Ritningshantering med hjälp av aktiv mapp med arbetsflöde

Ritningshantering med hjälp av aktiv mapp med arbetsflöde Ritningshantering med hjälp av aktiv mapp med arbetsflöde Joint Collaboration AS Isafjordsgatan 15 164 40 Kista Telefon +46 (0)8-28 20 30 www.interaxo.se interaxo@joint.se Org. nr. 556565-2590 Dokumentet

Läs mer

Säker Vatteninstallation

Säker Vatteninstallation Kjell-Åke Henriksson, Installationsvarig, JM Bostad JMs verksamhet JM Bostad: Nyproduktion av bostäder i attraktiva lägen på expansiva orter Ystad 2007 2 JMs Projektutvecklingscykel Förvärv Förvaltning

Läs mer

ORGANISATION OCH ROLLER

ORGANISATION OCH ROLLER Utgåva 5 Datum 2019-04-15 Sida 1 (15) ORGANISATION OCH ROLLER SÄKERHETSORGANISATION... 2 TRAFIKKONTORETS DELEGATIONSORDNING...23 TRAFIKDIREKTÖR... 23 AVDELNINGSCHEF, ANLÄGGNINGAR... FEL! BOKMÄRKET ÄR INTE

Läs mer

Grundvattenbortledning M Bilaga 12. Arbete utanför ordinarie arbetstid

Grundvattenbortledning M Bilaga 12. Arbete utanför ordinarie arbetstid Grundvattenbortledning M 3346-11 Bilaga 12. RUTINBESKRIVNING 1 (5) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Marie Westin E4FS 2013:0008 Fastställt av Dokumentdatum Version 2013-02-21

Läs mer

MILJÖPLAN. Servicegruppen i Europa AB. Uppdrag: Beställning/ Förfrågningsunderlag. Entreprenad entreprenad entreprenad entreprenad entreprenad

MILJÖPLAN. Servicegruppen i Europa AB. Uppdrag: Beställning/ Förfrågningsunderlag. Entreprenad entreprenad entreprenad entreprenad entreprenad Uppdrag: Servicegruppen i Europa AB MILJÖPLAN Beställning/ Förfrågningsunderlag Total- General- Under- Utförande- Entreprenad entreprenad entreprenad entreprenad entreprenad Beställarens Ombud j Beställarens

Läs mer

Remissrutiner inom Region Östergötland

Remissrutiner inom Region Östergötland Inledning Med remiss avses handling om patient som utgör beställning av tjänst eller begäran om övertagande av vårdansvar. Remiss omfattar således även remisser till olika laboratorium och röntgen, förutom

Läs mer

Riktlinjer för projektering av Cst signalställverk i Microstation

Riktlinjer för projektering av Cst signalställverk i Microstation 1 (23) Fastställt av Dokumentdatum Version Dokumenttitel 2016-06-16 1.11 Riktlinjer för projektering av Cst signalställverk i Microstation 2 (23) Innehållsförteckning 1 Syfte... 3 2 Omfattning... 3 2.1

Läs mer

Upphandlingsinstruktion Avser leverans av teknisk information till fastighetsföretag Version: 080903 Ändrad:

Upphandlingsinstruktion Avser leverans av teknisk information till fastighetsföretag Version: 080903 Ändrad: ICT Upphandlingsinstruktion Upphandlingsinstruktion Version: 080903 Ändrad: ICT- Industrigruppen för informations- och kommunikationsteknologi i bygg och fastighet 3 (10) FÖRORD Den tekniska utvecklingen

Läs mer

Uppdragsbeskrivning Förstudie Pålgrundläggningshandbok

Uppdragsbeskrivning Förstudie Pålgrundläggningshandbok 2016-09-27 KONCEPT Sida 1 av 5 Uppdragsbeskrivning Förstudie Pålgrundläggningshandbok 1. BAKGRUND OCH SYFTE Under de senaste 25 åren har ett stort antal svenska kunskapsdokument av handbokskaraktär samt

Läs mer

Datum Diarienummer Ärendetyp. ange ange ange. Dokumentnummer. ange 1(15) <SYSTEM> <VERSION> IT-SÄKERHETSSPECIFIKATION VIDMAKTHÅLLA (ITSS-V)

Datum Diarienummer Ärendetyp. ange ange ange. Dokumentnummer. ange 1(15) <SYSTEM> <VERSION> IT-SÄKERHETSSPECIFIKATION VIDMAKTHÅLLA (ITSS-V) ange 1(15) IT-SÄKERHETSSPECIFIKATION VIDMAKTHÅLLA (ITSS-V) ange 2(15) Innehåll 1 Basfakta... 6 1.1 Giltighet och syfte... 6 1.2 Revisionshistorik... 6 1.3 Terminologi och begrepp...

Läs mer

Luftledningsdokumentation

Luftledningsdokumentation SVENSKA KRAFTNÄT ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE AD, Anläggningsdokumentation VÅR BETECKNING TR08-04 DATUM 2017-07-04 SAMRÅD NL, NT, AT vb TEKNISK RIKTLINJE Luftledningsdokumentation Denna tekniska riktlinje

Läs mer

Certifiering (EG-typkontroll) av personlig skyddsutrustning i kategori II och III, för CE-märkning

Certifiering (EG-typkontroll) av personlig skyddsutrustning i kategori II och III, för CE-märkning Certifiering (EG-typkontroll) av personlig skyddsutrustning i kategori II och III, för CE-märkning Inledning Detta är en information, utarbetad av SP, som kan användas som hjälpmedel för att sammanställa

Läs mer

Sid 1 (5) KONTROLLMOMENT. Typkontrollintyg Kvalitets- och identitetsintyg Kontrolldokumentation (S)

Sid 1 (5) KONTROLLMOMENT. Typkontrollintyg Kvalitets- och identitetsintyg Kontrolldokumentation (S) Sid 1 (5) KONTROLLMOMENT Typkontrollintyg Kvalitets- och identitetsintyg Kontrolldokumentation Beteckning KBE EP-180 Utgåva 2 (S) Datum Ersätter 2013-08-20 1 (S) 1 OMFATTNING Kontrollmomentet tillämpas

Läs mer

Tekniska Serviceförvaltningen Nässjö kommun

Tekniska Serviceförvaltningen Nässjö kommun Kontrakt Sidantal 5 Röllekan 2, Nässjö. 06.6 Förslag till TOTALENTREPRENADKONTRAKT ABT06 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. BESTÄLLARE... 3 2. ENTREPRENÖR... 3 3. OMFATTNING... 3 4. UTFÖRANDE... 3 5. ORGANISATION...

Läs mer

Kungsörs kommun. Uppföljning av intern kontroll Revisionsrapport. KPMG AB Antal sidor: 8

Kungsörs kommun. Uppföljning av intern kontroll Revisionsrapport. KPMG AB Antal sidor: 8 Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 8 KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative Innehåll 1. Sammanfattning 1 1.1 Svar på revisionsfrågorna 1 1.2 Bedömning

Läs mer

Riktlinje över remissrutiner inom LiÖ

Riktlinje över remissrutiner inom LiÖ över remissrutiner inom LiÖ Inledning Med remiss avses handling om patient som utgör beställning av tjänst eller begäran om övertagande av vårdansvar. Remiss omfattar således även remisser till olika laboratorium

Läs mer

2015-10-13. att ge förvaltningen i uppdrag att projektera utbyggnationen av vatten- och avloppsledningar i Stensättra tomtområde.

2015-10-13. att ge förvaltningen i uppdrag att projektera utbyggnationen av vatten- och avloppsledningar i Stensättra tomtområde. TJÄNSTESKRIVELSE 2015-10-13 Kommunstyrelsen Mikael Tjulin Projektledare Telefon 08 555 010 88 mikael.tjulin@nykvarn.se avlopp Stensättra KS/2014:357 Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Kalmar kommun Uppföljande granskning Förekomsten ändrings- och tilläggsarbeten (ÄTA)

Kalmar kommun Uppföljande granskning Förekomsten ändrings- och tilläggsarbeten (ÄTA) 2016-10-20 Kalmar kommun Uppföljande granskning Förekomsten ändrings- och tilläggsarbeten (ÄTA) Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Bakgrund... 4 2.1. Syfte och avgränsning... 4 2.2. Revisionsfrågor...

Läs mer

Dialog med byggherrar angående förkortade ledtider

Dialog med byggherrar angående förkortade ledtider Dialog med byggherrar angående förkortade ledtider Teknik- och fastighetsförvaltningen 721 87 Västerås 021-39 00 00 www.vasteras.se Lundin, Isabelle 021-391277 isabelle.lundin@vasteras.se Innehållsförteckning

Läs mer

Arbetsmiljökrav - Totalentreprenad

Arbetsmiljökrav - Totalentreprenad SVENSKA KRAFTNÄT ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE GSH VAR BETECKNING TR.13-02-02 DATUM 2019-04-30 Jhi/KlÄxlL. GF, GI, GS,m, NL, NP, NS, NT, SD, SK TEKNISK RIKTLINJE UTGÅVA 2 FASTSTÄLLD Arbetsmiljökrav - Totalentreprenad

Läs mer

Behörighet. Säkerhetsgranskare signalteknik. BVS Giltigt från Giltigt till Antal bilagor

Behörighet. Säkerhetsgranskare signalteknik. BVS Giltigt från Giltigt till Antal bilagor Gäller för Version Standard BV utan resultatenheter 2.0 BVS 544.94007 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-01-19 2 Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av F08-3369/SI10 Leverans Anläggning Björn

Läs mer

Manual för utbildningsplaner

Manual för utbildningsplaner Manual för utbildningsplaner Beslut: UFN 2011-12-21 Revidering: UFN 2015-02-05 Dnr: DUC 2011/2094/10 Gäller fr o m: 2011-12-21 Ersätter: Manual för utbildningsplaner i dokumentet Anvisningar för utbildningsprogram,

Läs mer

TRAFIKVERKET UNDERRÄTTELSER

TRAFIKVERKET UNDERRÄTTELSER MANUAL TRAFIKVERKET UNDERRÄTTELSER Version.0 av 6 Innehåll Inledning... 3 Underrättelsehantering... 4. Underrättelsens flöde schematiskt... 4. Definitioner på orsaker till UR... 4 3 Inloggning... 6 4.

Läs mer

BILAGA ARBETSMILJÖ KÄRNFASTIGHETERS PROJEKTERINGSANVISNINGAR

BILAGA ARBETSMILJÖ KÄRNFASTIGHETERS PROJEKTERINGSANVISNINGAR Version: 2a 2014-10-01 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING PROGRAMSKEDE... 3 BEHOVSANALYS... 3 KRAVSPECIFIKATIONER... 3 Lokal- och funktionsprogram... 3 Lokal- fastighets- tomtutredning och plananalys... 3 Byggnadsprogram...

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg E65 delen Skurup-Svedala, ekodukt vid Lemmeströtorp Svedala och Trelleborgs kommuner, Skåne län

SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg E65 delen Skurup-Svedala, ekodukt vid Lemmeströtorp Svedala och Trelleborgs kommuner, Skåne län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg E65 delen Skurup-Svedala, ekodukt vid Lemmeströtorp Svedala och Trelleborgs kommuner, Skåne län Vägplan, 2016-10-11 Projektnummer: V8850668 Trafikverket Postadress: Trafikverket,

Läs mer

Riskhantering i processen Investera och reinvestera transportsystemet

Riskhantering i processen Investera och reinvestera transportsystemet RUTINBESKRIVNING 1 (6) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Håkansson, Mats TDOK 2011:12 [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Chef VO Investering 2011-04-01 1.0

Läs mer

Kvalitetsplan Projekt: Rönnebadet

Kvalitetsplan Projekt: Rönnebadet Projekt: Rönnebadet Fastställd: 2014/12 Innehållsförteckning Kvalitetsplan Kvalitetsplan... 1 Innehållsförteckning Kvalitetsplan... 2... Error! Bookmark not defined. Kvalitets och miljöledning... 3 Organisation...

Läs mer

X38 Kungsbäck, Högskolan i Gävle Byggnad 91

X38 Kungsbäck, Högskolan i Gävle Byggnad 91 Uppdrag: X38 Kungsbäck, Högskolan i Gävle Byggnad 91 Beställare: Akademiska hus i Uppsala AB Gävle Ramböll Sverige AB Region: Mitt El-teknik. Kenneth Hedlöf Uppdragsledare Uppdragsnr: 613Q1253212 Rev nr

Läs mer

Matarengivägsprojektet

Matarengivägsprojektet www.pwc.se Revisionsrapport Robert Bergman, revisionskonsult Matarengivägsprojektet Övertorneå kommun Mars 2013 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...3 2.1. Bakgrund...3 2.2. Revisionsfråga...3

Läs mer

Förstudie Förekomsten ändrings

Förstudie Förekomsten ändrings www.pwc.se Caroline Liljebjörn Certifierad kommunal revisor 30 oktober 2014 Förstudie Förekomsten ändrings och tilläggsarbeten (ÄTA) Kalmar kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund...

Läs mer

RIKTLINJE 1 (6) Detta dokument ingår i Trafikverkets säkerhetsstyrningssystem för järnväg. Se särskilda regler för förvaltning av säkerhetstillstånd.

RIKTLINJE 1 (6) Detta dokument ingår i Trafikverkets säkerhetsstyrningssystem för järnväg. Se särskilda regler för förvaltning av säkerhetstillstånd. RIKTLINJE 1 (6) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Anders Gustafsson UHpla TDOK 2014:0162 [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Chef VO Underhåll 2014-06-01 1.0

Läs mer

BILAGA FÖRVALTARE/TEKNISK FÖRVALTARE KÄRNFASTIGHETERS PROJEKTERINGSANVISNINGAR

BILAGA FÖRVALTARE/TEKNISK FÖRVALTARE KÄRNFASTIGHETERS PROJEKTERINGSANVISNINGAR Version 2 2014-10-01 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING BEHOVSANALYS... 3 KRAVSPECIFIKATIONER... 4 Lokal- och funktionsprogram... 4 Lokal- Fastighets- tomtutredning och plananalys... 4 Byggnadsprogram... 4 BESLUTSUNDERLAG

Läs mer

MILJÖPLAN FÖR. Projektör: Entreprenör: Beställare: Mall Miljöplan (6)

MILJÖPLAN FÖR. Projektör: Entreprenör: Beställare: Mall Miljöplan (6) MILJÖPLAN FÖR Projektör: Entreprenör: Beställare: Mall Miljöplan 2018-05-25 1 (6) Innehållsförteckning Sidan 1. Orientering om projektet... 3 2. Miljöorganisation och miljöarbetet... 4 Ev. Bilagor: Revisionshistorik

Läs mer

Bakgrund: STD-företagen/ /Yves Chantereau

Bakgrund: STD-företagen/ /Yves Chantereau Bakgrund: Kännedom om byggprocessen och dess styrande dokument kan vara av avgörande betydelse för ett konsultföretags fortlevnad. God kännedom om processen och om olika dokuments status i förhållande

Läs mer

Program och verktyg för digital projekthantering Väg

Program och verktyg för digital projekthantering Väg KRAV Version KRAV Skapat av (namn och organisatorisk enhet) Dokument-ID Version Dorota Jensen Fastställt av Dokumentdatum Chef VO Investering 2017-01-13 Dokumenttitel Innehållsförteckning Syfte... 2 Omfattning...

Läs mer

RIKTLINJE PROJEKTERANDE KONSULTER

RIKTLINJE PROJEKTERANDE KONSULTER RIKTLINJE PROJEKTERANDE KONSULTER KARLSTADS KOMMUN REVIDERINGAR Nedan redovisas de fem viktigaste revideringarna sedan den förra utgåvan. X X X X X Senaste revidering markeras med vertikal linje i vänstermarginalen

Läs mer

Medfinansieringsavtal avseende byggande av plattform med tågstopp i Smedby, Kalmar kommun

Medfinansieringsavtal avseende byggande av plattform med tågstopp i Smedby, Kalmar kommun TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kalin 2013-11-07 KS 2013/0824 Kommunfullmäktige Medfinansieringsavtal avseende byggande av plattform med tågstopp i Smedby, Kalmar kommun Förslag

Läs mer

Vi är ett projektledningsföretag som är med Er hela vägen från idé till slutprodukt. Kontakta oss för en helhetslösning, till ett fast pris!

Vi är ett projektledningsföretag som är med Er hela vägen från idé till slutprodukt. Kontakta oss för en helhetslösning, till ett fast pris! PHAB, Projekthjälpen AB I denna broschyr hittar ni generell information kring hur stambytesupphandling och utförande går till! Kontakta gärna oss för mer specifik information kring eran fastighet. Vi kommer

Läs mer

Manual för utbildningsplaner

Manual för utbildningsplaner Manual för utbildningsplaner Beslut: UFN 2011-12-21 Revidering: UFN 2016-10-05 Dnr: DUC 2011/2094/10 Gäller fr o m: 2011-12-21 Ersätter: Manual för utbildningsplaner i dokumentet Anvisningar för utbildningsprogram,

Läs mer

Byggandets Kontraktskommitté

Byggandets Kontraktskommitté Byggandets Kontraktskommitté Formulär 1/04 upprättat av Föreningen Byggandets Kontraktskommitté (BKK) och anpassat till AB 04 ENTREPRENADKONTRAKT (AB 04) FAST PRIS Detta formulär är avsett att användas

Läs mer

ProjectWise Grundutbildning anpassad för PDB Investera

ProjectWise Grundutbildning anpassad för PDB Investera TMALL 0141 Presentation v 1.0 ProjectWise Grundutbildning anpassad för PDB Investera 2017-02-08 Ver. 1.9 Utbildningens syfte och mål Underlätta användningen av PDB Investera i projekteringsarbetet Visa

Läs mer

TEKNISK HANDBOK. Del 0 - Inledning

TEKNISK HANDBOK. Del 0 - Inledning TEKNISK HANDBOK Del 0 - Inledning 2015-04-22 Sidan 2 (8) Innehållsförteckning Sidan 0 Inledning... 3 00. Praktisk tillämpning... 3 00.1 Allmänt... 3 00.2 Bestämmelser... 3 01 Teknisk handboks plats i TK:

Läs mer

Tillämpningsanvisning

Tillämpningsanvisning Tillämpningsanvisning 6 Bakgrund 7 FFi/Bo Johansson 1 Konceptet Konceptet i sin helhet bygger på att ställa krav på informationsleveranser genomföra dessa leveranser kontrollera leveransernas överensstämmelse

Läs mer

Sänk kostnaderna genom a/ ställa rä/ krav och testa effektivt

Sänk kostnaderna genom a/ ställa rä/ krav och testa effektivt Sänk kostnaderna genom a/ ställa rä/ krav och testa effektivt Kravhantering / Testprocess - Agenda AGENDA Grundläggande kravhanteringsprocess. Insamling, dokumentation, prioritering, Test och förvaltning

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Infrastrukturavdelningen Vägnätsbyrån

Protokoll fört vid enskild föredragning Infrastrukturavdelningen Vägnätsbyrån PROTOKOLL Nummer 43 9.10.2018 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Infrastrukturavdelningen Vägnätsbyrån Beslutande Föredragande Justerat Minister Mika Nordberg Projektchef Ian Bergström

Läs mer

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som bedrivs av privata utförare

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som bedrivs av privata utförare Program för uppföljning och insyn av verksamhet som bedrivs av privata utförare Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen

Läs mer

PROJEKTDIREKTIV. Uppgradering av epostsystemet Exchange

PROJEKTDIREKTIV. Uppgradering av epostsystemet Exchange direktiv Sid 1 (6) PROJEKTDIREKTIV Uppgradering av epostsystemet Exchange Webbadress https://www.samarbetsyta.umu.se/adm/itenheten/projects/exchange2013/sitepages/start sida.aspx namn Uppgradering av epostsystemet

Läs mer

Intern kontroll i kommunen och dess företag. Sollefteå kommun

Intern kontroll i kommunen och dess företag. Sollefteå kommun Revisionsrapport Intern kontroll i kommunen och dess företag Anita Agefjäll December/2015 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte och Revisionsfrågor... 3 2.3. Revisionskriterier...

Läs mer

Medborgarbudget. 2. Spånga-Tensta stadsdelsnämnd beslutar att avsätta 2 mnkr från investeringsbudgeten till pilotprojektet medborgarbudget.

Medborgarbudget. 2. Spånga-Tensta stadsdelsnämnd beslutar att avsätta 2 mnkr från investeringsbudgeten till pilotprojektet medborgarbudget. Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Stadsdelsutveckling Tjänsteutlåtande Dnr 1.2.6.-456-2016 Sida 1 (9) Reviderat 2017-03-27 Handläggare Sandra Wetterstrand 08-508 033 79 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd

Läs mer

Krav på systematiskt kvalitetsarbete - Underhållsentreprenad

Krav på systematiskt kvalitetsarbete - Underhållsentreprenad SVENSKA KRAFTNÄT ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE GSH VÅR BETECKNING TR13-05-01 DATUM 2019-04-30 UTGÅVA 1 s, GI, GS/NA, NL, NP, NS, NT, SD, SK *0 we TEKNISK RIKTLINJE FASTSTÄLLD Krav på systematiskt kvalitetsarbete

Läs mer

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Lars JonssonUHniö [DokumentID] [Ärendenummer]

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Lars JonssonUHniö [DokumentID] [Ärendenummer] 1 (7) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Lars JonssonUHniö [DokumentID] [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Leif Lindmark UHae 2013-03-26 2.0 Dokumenttitel Systemkrav

Läs mer

Systemkrav Infrasystem Väg - Anslutning av NTS-Objekttyp: VDS

Systemkrav Infrasystem Väg - Anslutning av NTS-Objekttyp: VDS 1 (5) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Leif Lindmark UHae 2013-03-26 2.0 Dokumenttitel

Läs mer

Järnvägsstyrelsens författningssamling

Järnvägsstyrelsens författningssamling Järnvägsstyrelsens författningssamling Järnvägsstyrelsens föreskrifter om godkännande av delsystem inom järnväg m.m. JvSFS 2006:1 Utkom från trycket den 16 mars 2006 beslutade den 28 februari 2006 Järnvägsstyrelsen

Läs mer

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer]

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer] 1 (5) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Leif Lindmark UHae 2013-03-26 2.0 Dokumenttitel

Läs mer

L 337/100 Europeiska unionens officiella tidning DIREKTIV

L 337/100 Europeiska unionens officiella tidning DIREKTIV L 337/100 Europeiska unionens officiella tidning 21.12.2007 DIREKTIV KOMMISSIONENS DIREKTIV 2007/76/EG av den 20 december 2007 om ändring av rådets direktiv 91/414/EEG för att införa fludioxonil, klomazon

Läs mer