Systemkrav Infrasystem Väg - Anslutning av ASÖ mot NTS

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Systemkrav Infrasystem Väg - Anslutning av ASÖ mot NTS"

Transkript

1 1 (6) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Leif Lindmark UHae Dokumenttitel Systemkrav Infrasystem Väg - Anslutning av ASÖ mot NTS Innehåll 1 Inledning Tillämplighet Medgällande dokument Trafikverkets styrande dokument Definitioner Introduktion Meddelandeutbyte typer och larminformation Princip för att skapa ett NTS-objekt Princip för larmöverföring Krav Gränssnitt typer NTS Dataleverans... 6

2 2 (6) 1 Inledning Detta dokument definierar Trafikverket Infrasystems systemkrav avseende anslutning av anläggning (ASÖ) till NTS. Systemkrav är riktade mot entreprenör, och avsedda att åberopa i förfrågningsunderlag avseende totalentreprenad. Förbättringsförslag som berör detta dokument ska ställas till enheten för elkraftsystem via elkraft@trafikverket.se. Fotnoter är råd/instruktioner till den som använder dokumentet för kravställande. 2 Tillämplighet Detta dokument är tillämpligt vid anslutning av ASÖ (Anläggningsövergripande styr- och övervakningssystem) mot NTS. 3 Medgällande dokument Följande dokument i angiven version åberopas/hänvisas till i detta dokument: 3.1 Trafikverkets styrande dokument Beteckning Version Namn Anslutningssgränssnitt NTS-ASÖ (SL 31 Protocol) Dokumentserie - Standardkrav Anslutning av objekttyp till NTS: [objekttyp] 1.0 Standardkrav Dataleverans för anslutning till NTS 1.0 Avsnittsindelning för gruppering av NTS- 4 Definitioner ASÖ NTS Anläggningsövergripande styr- och övervakningssystem Nationellt Trafikledningsstöd system/operatörsstöd för vägtrafikledning och väganläggningsövervakning. 5 Introduktion Anläggningar kommunicerar med NTS genom meddelandeutbyte. Meddelandeutbyte sker via TCP/IP och meddelanden enligt gemensamt meddelandeformat specificerat i Anslutningsgränssnitt NTS-ASÖ. 5.1 Meddelandeutbyte För meddelandeutbyte mellan NTS och ASÖ definieras meddelanden i enlighet med gemensamt meddelandeformat och standarden ASN.1 (Abstract Syntax Notation). I {Anslutningsgränssnitt NTS- ASÖ (SL 31 Protocol)}, finns en beskrivning av gränssnittet och de meddelanden som generellt gäller för anslutning av tunnelanläggningar till NTS. Detta protokoll ska med mindre anpassningar gälla även för gränssnittet i nya anläggningar (objekttyper och dess parametrar förändras endast där hanteringen av anläggningen i NTS kräver det). Eftersom gränssnittsspecifikationen gäller för befintliga anläggningar är det främst tillägg till gränssnittet som förekommer.

3 3 (6) Slutgiltigt protokoll för gränssnittet överrenskommes mellan Beställaren och Entreprenör. 5.2 typer I NTS redovisas generellt anläggningens objekt på en högre abstraktionsnivå än i anläggningen. För att olika anläggningar ska redovisas på ett liknande sätt i NTS finns ett antal olika NTS-objekttyper definierade. typerna är en viktig del av Anslutningsgränssnitt NTS-ASÖ. typerna och deras relation till underliggande objekt i ett ASÖ finns definierade i dokumentserien med ett dokument för varje NTS-objekt {Standardkrav för anslutning av objekttyp till NTS: [objekttyp]}. Dokumenten projektanpassas och överenskommes mellan beställaren och entreprenör. 5.3 och larminformation Inför anslutning av en anläggning till NTS tas information om objekt och larm fram av entreprenören. Vilken information som ska tas fram framgår av dokument {Standardkrav Dataleverans för anslutning till NTS}. Informationen som tas fram av entreprenören stäms av med och godtas av Beställaren. 5.4 Princip för att skapa ett NTS-objekt Nedan beskrivs principen för att skapa NTS-objekt och hur information mellan NTS och en anläggning utbyts. I exemplet är individuella impulsfläktar sammanslagna till ett NTS-objekt (Tunnelventilation) vilket används i NTS. Ett NTS-objekt är i vissa fall ett enskilt objekt i ASÖ (kamera, brandlarmscentral mm) och i andra fall en gruppering av objekt i ASÖ (impulsfläktar, lågspänningssystem mm). Hur grupperingen av objekt sker redovisas i dokumentet {Avsnittsindelning för gruppering av NTS- }.

4 4 (6) Figur 1 Principskiss objekt i NTS och ASÖ NTS- Tunnelventilation 1 NTS- Tunnelventilation 2 NTS 4 ASÖ 5 3 AO Tunnelventilation 1 AO Tunnelventilation 2 1 Impulsfläkt 1 Impulsfläkt 2 Impulsfläkt 3 Impulsfläkt 4 Ventilationstekniskt avsnitt 1 Ventilationstekniskt avsnitt Entreprenören sätter samman de impulsfläktar som ska ingå i NTS-objektet genom att genom att gruppera fläktarna efter avsnittsindelning. Avsnittsindelning tillhandahålls av beställaren och följer dokumentet {Avsnittsindelning för gruppering av NTS-}. 2. Entreprenören definierar den kamera som bäst ser NTS-objektet. För ett NTS-objekt som består av flera objekt i ASÖ antas den bästa kameran vara den första kameran i det berörda NTS-objektets utbredning. ITV kameran utgör i sig ett eget NTS-objekt. 3. Kopplingen mellan objekten i ASÖ och NTS-objekten sker i ASÖ. För NTS-objekt med funktionslägen finns ett speciellt Aggregerat (AO) som används för att koppla ihop anläggningens objekt till ett NTS-objekt. AO sammanställer även status för NTS-objektet. NTS-objekten kan ha en eller flera av åtta definierade NTS-driftstatus. Hur ett objekt ska rapportera status framgår av {Standardkrav Anslutning av objekttyp till NTS: [objekttyp]}. 4. I NTS syns endast NTS-objektet. Det är alltså inte möjligt för operatörerna på Trafikledningscentralen att manövrera enskilda objekt i ASÖ från NTS, utan endast de definierade NTS-objekten (som i ASÖ motsvaras av aggregerade objekt (AO). Finns det ett behov av att manövrera en enskild impulsfläkt från Trafikledningscentralen görs detta direkt i ASÖ MMI. 5. Mellan ASÖ och NTS är ett överföringsprotokoll framtaget {Anslutningsgränssnitt NTS-ASÖ (SL 31 Protocol)} i vilket följande finns definierat: - typer, med dess funktionslägen, status och larm: Beskriver den styrning av funktionslägen och den status som rapporteras för NTSobjekt som finns i gränssnittet mellan NTS och ASÖ. - Larm: Beskriver de olika delarna i larmhanteringen. Här finns även definitionen för vad ett larm är.

5 5 (6) - Meddelandetyper På övergripande nivå beskrivs de olika meddelandetyper som skickas i protokollet. På låg nivå beskrivs på vilket sätt meddelanden överförs via ASN.1-gränssnittet. Detta protokoll tas fram gemensamt av entreprenören och beställaren med tidigare protokoll som utgångspunkt. 5.5 Princip för larmöverföring ASÖ samlar in larm från alla system i anläggningen och presenterar dessa i anläggningens tillgängliga användargränssnitt. Larm överförs till NTS enligt överenskomna larmkoder. Detta innebär att ett larm som kommer in i ASÖ ska kopplas till rätt larmkod i NTSgränssnittet. Alla larm i NTS måste vara kopplad till en NTS-objekttyp. Det betyder att larm från flera olika objekt i ASÖ kan vara kopplade till samma NTS-objekttyp. Ett exempel är NTS-objektet Allmänventilation som samlar ihop larm från fläktar, värmeväxlare, detektorer och apparatskåp kopplade till allmänventilationen. Vilka larm som är kopplade till respektive NTS-objekt framgår av {Standardkrav Anslutning av objekttyp till NTS: [objekttyp]}. Vid överföring till NTS överförs alltid komponent-id för underliggande objekt till NTS för att ge operatören mer detaljerad information om vad som orsakat larmet. Nedan ett exempel på hur funktionalitet ovan kan realiseras. Händelsen Tryckgivare: Lågt tryck : Figur 2 Principskiss aggregering av larm till NTS-objekt NTS- Allmänventilation 1 NTS- Allmänventilation 1 NTS ASÖ Tryckgivare Tillulftsfläkt Frånluftsfläkt Frånluftsfläkt Tilluftsfläkt 2 Frånluftsfläkt 2 Driftområde 1 Driftområde 2 1. En tryckgivare i allmänventilation detekterar för lågt tryck och detta registreras av ASÖ. 2. ASÖ identifierar vilket specifikt NTS-objekt som tryckgivaren är kopplad till (ett specifikt objekt av objekttypen Allmänventilation). 3. Larmet matchas mot överenskommen larmkod.

6 6 (6) 4. Larmet överförs till NTS kopplat till NTS-objekt (Allmänventilation) via ASÖ-NTS Anslutningsgränssnitt (SL31 Protocol). 5. Tillsammans med larmkod överförs komponent-id för den tryckgivare (underliggande objekt) som detekterade det låga trycket. För mer information om larmhantering i NTS se dokument {Larm- och händelsehantering i NTS}. Information som behövs för anslutning till NTS finns beskriven i {Standardkrav Dataleverans för anslutning till NTS}. Larminformationens innehåll överenskommes också i {Standardkrav Anslutning av objekttyp till NTS: [objekttyp]}. 6 Krav 6.1 Gränssnitt K.1. ASÖ ska anslutas mot NTS. K.2. Utifrån gällande version av {Anslutningsgränssnitt ASÖ-NTS (SL 31 Protocol)} ska beställaren och entreprenören tillsammans utarbeta en projektanpassad gränssnittsspecifikation. Gränssnittspecifikation ska godtas av beställaren. K.3. ASÖ ska för alla NTS-objekt överföra alla larm, detaljerad status samt NTS-driftstatus till NTS i enlighet med överenskommet {Anslutningsgränssnitt ASÖ-NTS (SL 31 Protocol)}. K.4. ASÖ ska motta och verkställa funktionslägen från NTS i enlighet med överenskommet {Anslutningsgränssnitt ASÖ-NTS (SL 31 Protocol)}. 6.2 typer K.5. Utifrån dokumenten {Standardkrav Anslutning av objekttyp till NTS:[objekttyp]} för de NTS-objekttyper som anläggningen representeras av ska entreprenören ta fram ett förslag på projektanpassning. Projektanpassningen ska överenskommas med och godtas av beställaren. 6.3 NTS- K.6. Förslag på gruppering av NTS- ska tas fram av entreprenören enligt dokument {Avsnittsindelning för gruppering av NTS-}. Grupperingen ska överenskommas med och godtas av beställaren. 6.4 Dataleverans K.7. För alla NTS objekt ska data levereras enligt {Standardkrav Dataleverans för anslutning till NTS}. Fastställd version Dokumentdatum Ändring Namn Första fastställda Joakim Frank UHaen version.

Systemkrav Infrasystem - Dataleverans för anslutning till NTS

Systemkrav Infrasystem - Dataleverans för anslutning till NTS 1 (6) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Leif Lindmark UHae 2013-03-26 2.0 Dokumenttitel

Läs mer

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer]

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer] 1 (5) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Leif Lindmark UHae 2013-03-26 2.0 Dokumenttitel

Läs mer

tty 1 (8) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer]

tty 1 (8) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer] tty 1 (8) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Leif Lindmark UHae 20131014 1.0 Dokumenttitel

Läs mer

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer]

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer] 1 (5) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Leif Lindmark UHae 2013-03-26 2.0 Dokumenttitel

Läs mer

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer]

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer] 1 (8) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Leif Lindmark UHae 2013-03-26 2.0 Dokumenttitel

Läs mer

Systemkrav Infrasystem Väg - Anslutning av NTS-Objekttyp: Luftkvalitet

Systemkrav Infrasystem Väg - Anslutning av NTS-Objekttyp: Luftkvalitet 1 (5) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Leif Lindmark UHae 2013-03-26 2.0 Dokumenttitel

Läs mer

Systemkrav Infrasystem Väg - Anslutning av NTS-Objekttyp: VDS

Systemkrav Infrasystem Väg - Anslutning av NTS-Objekttyp: VDS 1 (5) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Leif Lindmark UHae 2013-03-26 2.0 Dokumenttitel

Läs mer

Systemkrav Infrasystem Väg - Anslutning av NTS-Objekttyp: Högtalare

Systemkrav Infrasystem Väg - Anslutning av NTS-Objekttyp: Högtalare 1 (5) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Lars Jonsson Uhniö [DokumentID] [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Leif Lindmark UHae 20130326 2.o Dokumenttitel Systemkrav

Läs mer

Systemkrav Infrasystem Väg - Anslutning av NTS-Objekttyp: ASÖ

Systemkrav Infrasystem Väg - Anslutning av NTS-Objekttyp: ASÖ 1 (8) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Leif Lindmark UHae 2013-03-26 2.0 Dokumenttitel

Läs mer

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer]

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer] 1 (6) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Leif Lindmark UHae 2013-03-26 2.0 Dokumenttitel

Läs mer

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Lars JonssonUHniö [DokumentID] [Ärendenummer]

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Lars JonssonUHniö [DokumentID] [Ärendenummer] 1 (7) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Lars JonssonUHniö [DokumentID] [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Leif Lindmark UHae 2013-03-26 2.0 Dokumenttitel Systemkrav

Läs mer

Systemkrav Infrasystem Väg: Larm- och händelsehantering

Systemkrav Infrasystem Väg: Larm- och händelsehantering 1 (10) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Leif Lindmark 2013-03-26 2.0 Dokumenttitel Systemkrav

Läs mer

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer]

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer] 1 (10) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Leif Lindmark UHae 20130326 2.0 Dokumenttitel Systemkrav

Läs mer

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer]

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer] 1 (7) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Leif Lindmark UHae 2013-03-01 1.0 Dokumenttitel

Läs mer

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer]

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer] 1 (22) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Leif Lindmark UHae 2013-03-01 1.0 Dokumenttitel

Läs mer

Systemkrav Infrasystem Väg Kontroll och provning. Innehåll 1 (15)

Systemkrav Infrasystem Väg Kontroll och provning. Innehåll 1 (15) 1 (15) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Lars Jonsson UHniö Fastställt av Dokumentdatum Version Leif Lindmark UHae 2013-03-01 1.0 Dokumenttitel Systemkrav Infrasystem Väg

Läs mer

e x e m p e l BILAGA 1 till kontrakt Villkor för digitala leveranser i entreprenad 1. Allmänt

e x e m p e l BILAGA 1 till kontrakt Villkor för digitala leveranser i entreprenad 1. Allmänt Sida 1 av 3 Version 2.0 2013-12-01 1. Allmänt 1 Kontraktsbeteckning 12345678 2 Beställare Trafikverket 3 Entreprenör Entreprenör 4 Kontraktsdatum 2013-12-24 5 Datum för ändring av villkorsbilaga BILAGA

Läs mer

Systemkrav Infrasystem Väg - VMS. Innehåll 1 (9)

Systemkrav Infrasystem Väg - VMS. Innehåll 1 (9) 1 (9) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Lars Jonsson UHni [DokumentID] [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Leif Lindmark UHae 2013-03-26 1.0 Dokumenttitel Systemkrav

Läs mer

Västlänken. Översiktlig beskrivning av E07 Anläggningsövervakning. Underlag för entreprenörsdialog. 15 januari 2017

Västlänken. Översiktlig beskrivning av E07 Anläggningsövervakning. Underlag för entreprenörsdialog. 15 januari 2017 Västlänken Översiktlig beskrivning av E07 Anläggningsövervakning Underlag för entreprenörsdialog 15 januari 2017 Dokumenttitel: Västlänken Underlag för entreprenördialog Författare: Johan Hjertström Dokumentdatum:

Läs mer

Villkor för digitala leveranser i projekteringsuppdrag

Villkor för digitala leveranser i projekteringsuppdrag Sida 1 av 3 Version 2.0 2013-12-01 1 1. Allmänt Kontrakts-/ Uppdragsbeteckning BILAGA 1 till kontrakt 87654321 Villkor för digitala leveranser i projekteringsuppdrag Denna bilaga reglerar villkoren för

Läs mer

Syfte Denna lathund har tagits fram för att underlätta arbetet med anpassning av listan i Arbetsorderbevakning.

Syfte Denna lathund har tagits fram för att underlätta arbetet med anpassning av listan i Arbetsorderbevakning. RUTINBESKRIVNING MAXIMO 1 (6) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Version Kerstin Abrahamsson MX023-LH 1 Roll Dokumentdatum Dokumentstatus Entreprenör 2015-03-23 Gällande Dokumenttitel Spara

Läs mer

Riskhantering i processen Investera och reinvestera transportsystemet

Riskhantering i processen Investera och reinvestera transportsystemet RUTINBESKRIVNING 1 (6) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Håkansson, Mats TDOK 2011:12 [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Chef VO Investering 2011-04-01 1.0

Läs mer

Grundvattenbortledning M Bilaga 12. Arbete utanför ordinarie arbetstid

Grundvattenbortledning M Bilaga 12. Arbete utanför ordinarie arbetstid Grundvattenbortledning M 3346-11 Bilaga 12. RUTINBESKRIVNING 1 (5) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Marie Westin E4FS 2013:0008 Fastställt av Dokumentdatum Version 2013-02-21

Läs mer

RIKTLINJE 1 (5) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Persson, Elenor, Sktm TDOK 2011:80 [Ärendenummer]

RIKTLINJE 1 (5) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Persson, Elenor, Sktm TDOK 2011:80 [Ärendenummer] RIKTLINJE 1 (5) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Persson, Elenor, Sktm TDOK 2011:80 [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Catrine Carlsson, csk 2011-02-09 1.0

Läs mer

RSMP Tillämpningsrekommendation signalutbyteslista

RSMP Tillämpningsrekommendation signalutbyteslista HANDLEDNING 1 (13) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Jonsson, Lars, Tvinit TDOK 2011:255 [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version [Fastställt av (personlista)] 2012-02-29

Läs mer

RUTINBESKRIVNING MAXIMO 1 (6) Entreprenör, Drifttekniker 2014-09-01 Gällande

RUTINBESKRIVNING MAXIMO 1 (6) Entreprenör, Drifttekniker 2014-09-01 Gällande RUTINBESKRIVNING MAXIMO (6) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Version Kerstin Abrahamsson MX04-LH Roll Dokumentdatum Dokumentstatus 204-09-0 Gällande Dokumenttitel Syfte Denna lathund har tagits

Läs mer

NVDB Teknisk Lösning - Teknisk beskrivning av datautbyte

NVDB Teknisk Lösning - Teknisk beskrivning av datautbyte SPECIFIKATION 1 (8) Skapat av (Efternamn Förnamn, org.) Dokumentdatum Version Fastställt av (Efternamn Förnamn, org.) Ärendenummer [Fastställt av person NY] [Ärendenummer NY] Dokumenttitel NVDB Teknisk

Läs mer

RUTINBESKRIVNING 1 (8) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer

RUTINBESKRIVNING 1 (8) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer RUTINBESKRIVNING 1 (8) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Hiltunen Timo, UHass TDOK 2013:0601 Fastställt av Dokumentdatum Chef VO Samhälle 2014-05-01 1.0 Dokumenttitel Växlar-manövrering

Läs mer

Projekteringsprocessen

Projekteringsprocessen Skapat av (org) Dokumentdatum Version Vectura 2010-09-14 0.1 Ev. dokumentid Antal sidor Antal bilagor 13 3 Fastställt av, (org) Trafikverket Dokumenttitel Projekteringsprocessen Toppdokument Projekteringsprocessen

Läs mer

RIKTLINJE 1 (5) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Sjödin, Håkan, UHum TDOK 2012:201 [Ärendenummer]

RIKTLINJE 1 (5) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Sjödin, Håkan, UHum TDOK 2012:201 [Ärendenummer] RIKTLINJE 1 (5) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Sjödin, Håkan, UHum TDOK 2012:201 [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version cuh Jan Pettersson 2012-11-01 1.0 Dokumenttitel

Läs mer

Systemdrift och Systemförvaltning Centrala verksamhetssystem Service Desk

Systemdrift och Systemförvaltning Centrala verksamhetssystem Service Desk SID 1 (9) Bilaga 6 Krav på införande Förfrågningsunderlag Systemdrift och Systemförvaltning Centrala verksamhetssystem Service Desk 105 35 STOCKHOLM. Telefon 08-508 29 000. Fax 08-508 29 036. Org. nr 212000-0142

Läs mer

Arbetsorder- Hantera Underhållsåtgärd

Arbetsorder- Hantera Underhållsåtgärd Lathund Arbetsorder- Hantera Underhållsåtgärd Skapa AO Yta för bild TMALL 0004 Rapport generell v 2.0 Trafikverket E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 Dokumenttitel: Lathund AO Hantera

Läs mer

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer]

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer] 1 (10) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Leif Lindmark UHae 2013-03-26 2.0 Dokumenttitel

Läs mer

RIKTLINJE 2 (29) Lokaliseringsmärken för vägvisning har följande färgsättningar och texttyper om inte annat anges i 17.

RIKTLINJE 2 (29) Lokaliseringsmärken för vägvisning har följande färgsättningar och texttyper om inte annat anges i 17. RIKTLINJE 1 (29) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Persson, Elenor, Sktm TRV 2011:309 [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Chef VO Samhälle 2011-06-21 1.0 Dokumenttitel

Läs mer

Toppdokument för Verktygslådan Cst

Toppdokument för Verktygslådan Cst 1 (5) Fastställt av Dokumentdatum Version 2015-09-02 2.0 Dokumenttitel Toppdokument för Verktygslådan Cst 2 (5) Innehållsförteckning 1 Syfte... 3 2 Omfattning... 3 3 Definitioner och förkortningar... 3

Läs mer

Toolinspect. 3 - Tats - Operation. Tekniska data. verktygsövervakning

Toolinspect. 3 - Tats - Operation. Tekniska data. verktygsövervakning Toolinspect - digital 3 - Tats - Operation Tekniska data verktygsövervakning Maierhöfen, 2013-01-01 Det här dokumentet är endast avsett som information. Med reservation för tekniska ändringar. Version:

Läs mer

Tekniska anvisningar Inbrottslarm 2015-02-08

Tekniska anvisningar Inbrottslarm 2015-02-08 Tekniska anvisningar Inbrottslarm 2015-02-08 Syfte och mål Det övergripande syftet med dessa anvisningar är att de ska ge Futurum Fastigheter i Örebro AB (Futurum) en bra grund för att skapa miljöer värdiga

Läs mer

Systemkrav Infrasystem Väg Material och utförandekrav

Systemkrav Infrasystem Väg Material och utförandekrav 1 (17) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Lars Jonsson UHni [DokumentID] [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Leif Lindmark UHae 2013-03-26 1.0 Dokumenttitel

Läs mer

STOCKHOLMS HAMN. 1. ANVISNING Version 1.1

STOCKHOLMS HAMN. 1. ANVISNING Version 1.1 Sidantal 9 PREFABRICERADE SYSTEM FÖR ENKLARE FASTIGHETER Version. Stockholms Hamn AB Box 273 4 02 54 STOCKHOLM Tel 08-670 26 00 Fax 08-665 08 38 E-post info@stockholmshamnar.se Innehållsförteckning Sid

Läs mer

RIKTLINJE 1 (6) Detta dokument ingår i Trafikverkets säkerhetsstyrningssystem för järnväg. Se särskilda regler för förvaltning av säkerhetstillstånd.

RIKTLINJE 1 (6) Detta dokument ingår i Trafikverkets säkerhetsstyrningssystem för järnväg. Se särskilda regler för förvaltning av säkerhetstillstånd. RIKTLINJE 1 (6) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Anders Gustafsson UHpla TDOK 2014:0162 [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Chef VO Underhåll 2014-06-01 1.0

Läs mer

Områdesövervakning - Områdesövervakning inklusive kameraövervakning

Områdesövervakning - Områdesövervakning inklusive kameraövervakning SvK4005, v3.3, 2012-08-09 VÅR BETECKNING TR09-06 DATUM 2007-04-04 TEKNISK RIKTLINJE UTGÅVA A Områdesövervakning - Områdesövervakning inklusive kameraövervakning Inledning Under senare år har elbranschen

Läs mer

Utgåva 2005-06-16. Förenklad handhavande instruktion för brandlarms system ZP3

Utgåva 2005-06-16. Förenklad handhavande instruktion för brandlarms system ZP3 Utgåva 005-06-6 Förenklad handhavande instruktion för brandlarms system ZP BRANDLARM BETJÄNING Nyckel: Vrid nyckeln till betjäning. Brandcentralen kan manövreras Ingen nyckel: Normal drift BRANDLARM CENTRAL

Läs mer

Tillämpningsanvisning

Tillämpningsanvisning Tillämpningsanvisning 6 Bakgrund 7 FFi/Bo Johansson 1 Konceptet Konceptet i sin helhet bygger på att ställa krav på informationsleveranser genomföra dessa leveranser kontrollera leveransernas överensstämmelse

Läs mer

1(11) Under denna flik beskrivs olika tekniker för larmöverföring.

1(11) Under denna flik beskrivs olika tekniker för larmöverföring. 1(11) ÖVERFÖRING ALLMÄNT Under denna flik beskrivs olika tekniker för larmöverföring. Beträffande förkortningar - se under ALLMÄNNA ANVISNINGAR FÖR PROJEKTERING AV ANLÄGGNINGAR sid. 3 Innehåll Sid Beskrivning

Läs mer

Inledning. Utgångspunkter. Omfattning. Aktiviteter. Ansvar HANDLINGSPLAN 1 (2)

Inledning. Utgångspunkter. Omfattning. Aktiviteter. Ansvar HANDLINGSPLAN 1 (2) HANDLINGSPLAN 1 (2) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Johansson Andreas, PRvl Konsult [DokumentID] [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version [Fastställt av (person)]

Läs mer

Användarmanual för Stella

Användarmanual för Stella Skapat av (org) Dokumentdatum Version Prover Technology AB 2011-09-15 2.0 Ev. dokumentid Antal sidor Antal bilagor STELLA-02-SUM 16 0 Fastställt av, (org) Trafikverket Dokumenttitel Användarmanual för

Läs mer

Långsiktig teknisk målbild Socialtjänsten

Långsiktig teknisk målbild Socialtjänsten Långsiktig teknisk målbild Socialtjänsten Innehållsförteckning Dokumentinformation... 2 Versionshantering... 2 Inledning... 4 Syfte... 4 Målgrupp... 4 IT-strategi... 4 Socialtjänstens målbild för verksamheten...

Läs mer

RUTINBESKRIVNING 1 (13)

RUTINBESKRIVNING 1 (13) RUTINBESKRIVNING 1 (13) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org.) Dokument ID Ev. ärendenummer Anna Niva, Uhniö VSTLED 2005:0089 [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version 2017-06-29 1.1 Dokumenttitel

Läs mer

E4 Förbifart Stockholm, FSE

E4 Förbifart Stockholm, FSE Tunnelutskottet Arbetsgrupp 2: Funktion och Säkerhet Island Färöarna Norge Sverige Finland Danmark 1 Basfakta 2 3 Basfakta ca 21 km lång, varav 18 km i tunnel Körtid ca 15 min ca 11.000 fordon/timme i

Läs mer

TEKNISKA ANVISNINGAR FÖR MÄRKNING AV: VVS OCH STYRSYSTEM

TEKNISKA ANVISNINGAR FÖR MÄRKNING AV: VVS OCH STYRSYSTEM TEKNISKA ANVISNINGAR FÖR MÄRKNING AV: VVS OCH STYRSYSTEM Märkbilaga VVS Anvisningar gäller för märkning av VVS, STYR och EL i STYR Märkningen innebär att varje komponent betecknas i ett trädsystem. Exempel

Läs mer

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) Dokumentdatum Ev. ärendenummer Birgitta Törne, ITfj Version 3

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) Dokumentdatum Ev. ärendenummer Birgitta Törne, ITfj Version 3 Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) Dokumentdatum Ev. ärendenummer Birgitta Törne, ITfj2-2 2010-09-03 Dokumenttitel Handledning Ofelia - Återrapportering Version 3 Historik: Ändring sid 4 är markerad i

Läs mer

ESGRAF. Datablad SDS00009SE Version 1.0 02/02/2015 Integration. Presentationsmjukvara

ESGRAF. Datablad SDS00009SE Version 1.0 02/02/2015 Integration. Presentationsmjukvara ESGRAF Presentationsmjukvara ESGRAF är ett program med gemensamt grafiskt användargränssnitt för styrning och övervakning av passerkontrollsystem, inbrottslarm, brandlarm och digital video från Pelco.

Läs mer

Normativ specifikation

Normativ specifikation 1 (6) Underskriftstjänst Svensk e-legitimation 2 (6) INNEHÅLL 1 Inledning... 3 2 Omfattning... 3 3 Tjänster... 3 3.1 Elektronisk underskrift (grundtjänst)... 4 3.1.1 Utställare av certifikat... 4 3.1.2

Läs mer

BVDOK 1 (9) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Dokumentdatum. Eriksson Ulf TDOK 2014: Chef VO Underhåll

BVDOK 1 (9) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Dokumentdatum. Eriksson Ulf TDOK 2014: Chef VO Underhåll BVDOK 1 (9) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) Dokumentdatum Eriksson Ulf TDOK 2014:0696 2015-04-01 Fastställt av Gäller från Chef VO Underhåll 2006-09-01 Ersätter Ersatt av BVS 544.91100 [Ersatt av]

Läs mer

Datum Diarienummer Ärendetyp. ange ange ange. Dokumentnummer. ange 1(15) <SYSTEM> <VERSION> IT-SÄKERHETSSPECIFIKATION VIDMAKTHÅLLA (ITSS-V)

Datum Diarienummer Ärendetyp. ange ange ange. Dokumentnummer. ange 1(15) <SYSTEM> <VERSION> IT-SÄKERHETSSPECIFIKATION VIDMAKTHÅLLA (ITSS-V) ange 1(15) IT-SÄKERHETSSPECIFIKATION VIDMAKTHÅLLA (ITSS-V) ange 2(15) Innehåll 1 Basfakta... 6 1.1 Giltighet och syfte... 6 1.2 Revisionshistorik... 6 1.3 Terminologi och begrepp...

Läs mer

Inkoppling av annan huvudman för användning av Region Skånes nätverk - RSnet

Inkoppling av annan huvudman för användning av Region Skånes nätverk - RSnet Koncernkontoret IT-avdelningen Datum: 2011-06-29 Dnr: Dokumentförvaltare: Lars Jonsson, Johan Åbrandt Koncernkontoret, IT-avdelningen Dokumentets status: Fastställd Dokumentid: Inkoppling av annan huvudman

Läs mer

Märke F11 vägnamn. Innehåll RIKTLINJE 1 (6)

Märke F11 vägnamn. Innehåll RIKTLINJE 1 (6) RIKTLINJE 1 (6) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Persson, Elenor, Sktm TDOK 2011:82 [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Catrine Carlsson, csk 2011-02-09 1.0

Läs mer

Uttryck i förreglingstabeller, översättning

Uttryck i förreglingstabeller, översättning Skapat av (org) Dokumentdatum Version Trafikverket 2010-10-15 0.1 Ev. dokumentid Antal sidor Antal bilagor 6 0 Fastställt av, (org) Trafikverket Dokumenttitel Uttryck i förreglingstabeller, översättning

Läs mer

Effektsamband för transportsystemet Fyrstegsprincipen Version Steg 1 och 2. Tänk om och optimera. Kapitel 1 Introduktion.

Effektsamband för transportsystemet Fyrstegsprincipen Version Steg 1 och 2. Tänk om och optimera. Kapitel 1 Introduktion. Effektsamband för transportsystemet Fyrstegsprincipen Version 2015-04-01 Steg 1 och 2 Tänk om och optimera Kapitel 1 Introduktion Yta för bild Översiktlig beskrivning av förändringar och uppdateringar

Läs mer

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org.) Dokumentdatum Version. Ulrica Sörman/Mats Lindqvist [Dokumentdatum] 1.0 Ev. dokumentid Ärendenummer Projektnummer

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org.) Dokumentdatum Version. Ulrica Sörman/Mats Lindqvist [Dokumentdatum] 1.0 Ev. dokumentid Ärendenummer Projektnummer FRÅGOR, SVAR, SYNPUNKTER 1 (7) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org.) Dokumentdatum Version Ev. dokumentid Ärendenummer Projektnummer Fastställt av (Efternamn, Förnamn, org.) Dokumenttitel Frågor, svar och

Läs mer

Stockholm en tunnelstad i världen

Stockholm en tunnelstad i världen 1 2010-10-24 Stockholm en tunnelstad i världen 2 2010-10-24 Befintliga och kommande projekt i Stockholm Tillkommande installationer Anläggning Utrustning Södra Länken Norrortsleden Norra Länken Förbifart

Läs mer

Framtagande av mobil tjänst inom Region Skåne

Framtagande av mobil tjänst inom Region Skåne Koncernkontoret IT-avdelningen Datum: 2011-06-29 Dnr: Dokumentförvaltare: Johan Åbrandt, Olof Mårtensson Koncernkontoret, IT-avdelningen Dokumentets status: Fastställd Dokumentid: Framtagande av mobil

Läs mer

Integrationstjänsten - Anslutningstjänsten Version 1.0

Integrationstjänsten - Anslutningstjänsten Version 1.0 Tjänstebeskrivning Integrationstjänsten - Anslutningstjänsten Version 1.0 Introduktion En Anslutning utgår från att två system vill kommunicera med varandra, det kan vara regelbundet eller vid valda tidpunkter.

Läs mer

Instruktion för att kunna använda Säkerhetstjänsternas administrationsgränssnitt

Instruktion för att kunna använda Säkerhetstjänsternas administrationsgränssnitt Instruktion för att kunna använda Säkerhetstjänsternas administrationsgränssnitt Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. SITHS kort... 4 3. Förutsättningar för åtkomst till Säkerhetstjänsten... 4 4.

Läs mer

Märke H23 förberedande upplysning om vägnära service

Märke H23 förberedande upplysning om vägnära service RIKTLINJE 1 (11) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Persson, Elenor, Sktm TDOK 2011:84 [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Catrine Carlsson, csk 2011-02-09 1.0

Läs mer

TRVR ÖVERDÄCKNING 12 1 (10) Arbetsversion. Skapat av (namn och organisatorisk enhet) Dokument-ID Ärendenummer

TRVR ÖVERDÄCKNING 12 1 (10) Arbetsversion. Skapat av (namn och organisatorisk enhet) Dokument-ID Ärendenummer TRVR ÖVERDÄCKNING 12 1 (10) Arbetsversion Skapat av (namn och organisatorisk enhet) Dokument-ID Ärendenummer Rydén Clas-Göran, Spls TDOK 2012:1219 TRV 2013/67619 Fastställt av Dokumentdatum Version [Fastställt

Läs mer

Projektprocessen. Projektprocess

Projektprocessen. Projektprocess Dnr Mahr 19-2014/563 1 (av 6) Projektprocess Datum: Version: Dokumentansvarig: 150116 1.0 Jenny Wendle Stöddokument för det grafiska dokumentet Projektprocessen grafisk 1.0 Projektprocessen Projektprocessen

Läs mer

NVDB Teknisk lösning ID-hantering och transaktioner

NVDB Teknisk lösning ID-hantering och transaktioner SPECIFIKATION NVDB Teknisk lösning ID-hantering och transaktioner Version 1.0 Publikation 2012:232 Dokumenttitel: NVDB Teknisk lösning ID-hantering och transaktioner Skapat av: Per Isaksson Dokumentdatum:

Läs mer

Driftinstruktion REFERENS

Driftinstruktion REFERENS REFERENS Driftinstruktion Denna referens beskriver hur SISAB:s driftinstruktion ska upprättas, vad den ska innehålla samt exempel på hur den ska se ut. Om SISAB:s referenser SISAB:s referenser är en serie

Läs mer

HMK. Geodesi: Teknisk specifikation och metodval. handbok i mät- och kartfrågor

HMK. Geodesi: Teknisk specifikation och metodval. handbok i mät- och kartfrågor HMK handbok i mät- och kartfrågor Geodesi: Teknisk specifikation och metodval Arbetsdokument juli 2015 Förord juli 2015 HMK-Geodesi arbetsdokument 2015 består av fyra dokument som tillsammans utgör HMK-Geodesi.

Läs mer

2 Tilldelning av nycklar Ansökan om tillträde ska ske via Banportalen under rubriken WebNys.

2 Tilldelning av nycklar Ansökan om tillträde ska ske via Banportalen under rubriken WebNys. AVTAL 1 (6) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) Ev.dokumentID Ärendenummer Peter Lindeberg Uhasi Fastställt av (Efternamn, Förnamn, org) Dokumentdatum Version Dokumenttitel Avtal om tillträde för entreprenörer

Läs mer

Möte rörande trygghetslarm och IP

Möte rörande trygghetslarm och IP MINNESANTECKNINGAR 2008-02-26 Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Björn Björk Möte rörande trygghetslarm och IP Plats: Hornsgatan 15, Bellman Tid: 13.00 16.00 Närvarande: Björn Björk Sven Lusensky

Läs mer

Leveransprodukter vid upphandling och genomförande av projekteringsuppdrag Trafikverkets branschdagar 2015

Leveransprodukter vid upphandling och genomförande av projekteringsuppdrag Trafikverkets branschdagar 2015 Leveransprodukter vid upphandling och genomförande av projekteringsuppdrag Trafikverkets branschdagar 2015 Mats Karlsson, IVt Bakgrund och syfte Sedan 2012 pågår ett arbete att förändra beställarrollen

Läs mer

Provtagning vid leveranskontroll av asfaltmassa

Provtagning vid leveranskontroll av asfaltmassa KRAV Provtagning vid leveranskontroll av asfaltmassa TDOK 2015:0119 Version Remiss 0.1 2017-02-02 REMISSVERSION Synpunkter skickas till kenneth.lind@trafikverket.se Senast 2017-03-01 KRAV Skapat av (namn

Läs mer

för inbrottslarmanläggning Certifierad av SBSC i larmklass

för inbrottslarmanläggning Certifierad av SBSC i larmklass för inbrottslarmanläggning Certifierad av SBSC i larmklass SSF 1058 Intyget framtaget av Swelarm i samarbete med SSF Medlem i Swelarm Fält 1 Allmän sida Kommer från Systemparametrar/Larm hela raden Dokumentet

Läs mer

Styr- och övervakningssystem

Styr- och övervakningssystem Handläggare Robert Hansson Sida 1 av 9 Styr- och övervakningssystem 5 Scadasystem.docx Handläggare Robert Hansson Sida 2 av 9 INNEHÅLLSFÖRTECKNING ALLMÄNT... 3 REVISIONSHISTORIK... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR...

Läs mer

Arkitektur för ansökan/anmälan (utkast)

Arkitektur för ansökan/anmälan (utkast) PROJEKT SERVERAT Arkitektur för ansökan/anmälan (utkast) ANGE UNDERRUBRIK Innehåll Marcos rubrik... Fel! Bokmärket är inte definierat. Mellanrubrik... Fel! Bokmärket är inte definierat. Arkitektur för

Läs mer

Testmiljö för utvärdering av Digitala trygghetslarm

Testmiljö för utvärdering av Digitala trygghetslarm Testmiljö för utvärdering av Digitala trygghetslarm 1 Sammanfattning IT Norrbotten ska tillsammans med lämpliga partners för regeringsuppdragets räkning studera och publicera rapporter om hur nya digitala

Läs mer

Systemkrav Infrasystem Väg - Dokumentation. Innehåll 1 (17)

Systemkrav Infrasystem Väg - Dokumentation. Innehåll 1 (17) 1 (17) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Leif Lindmark UHae 2012-03-01 1.0 Dokumenttitel

Läs mer

LANDSTINGSSERVICE I UPPSALA LÄN STYR- OCH ÖVERVAKNINGSSYSTEM. 5 Scadasystem.doc. Dokument Scadasystem. Sidnr 1(9)

LANDSTINGSSERVICE I UPPSALA LÄN STYR- OCH ÖVERVAKNINGSSYSTEM. 5 Scadasystem.doc. Dokument Scadasystem. Sidnr 1(9) 1(9) Sidantal 9 LANDSTINGSSERVICE I UPPSALA LÄN STYR- OCH ÖVERVAKNINGSSYSTEM 5.doc Landstingsservice i Uppsala Län 751 85 UPPSALA Tel. 018-611 00 00 Fax 018-69 58 18 2(9) Innehållsförteckning Allmänt......3

Läs mer

Vägdata - termer, begrepp och förkortningar. Version 1.0

Vägdata - termer, begrepp och förkortningar. Version 1.0 Vägdata - termer, begrepp och förkortningar Version 1.0 Ändringsförteckning Fastställd version Dokumentdatum Ändring Namn 0.1 Skapar dokumentet Reena Gustavsson 1.0 2014-10-23 Uppdaterat versionsnummer

Läs mer

Godkännande av produkter för kontrollanläggning

Godkännande av produkter för kontrollanläggning SVENSKA KRAFTNÄT ENHET, VERKSAM HETSOMRÅDE AS, Skyddssystem och nätdata VAR BETECK NING TR02-02-3 DATUM SAMRÅD NK, AFS ~ /KA TEKNISK RIKTLINJE UTGAVA 4 FASTSTÄLLD TD Godkännande av produkter för kontrollanläggning

Läs mer

Registerbeteckning Direkt

Registerbeteckning Direkt 1(8) Datum: Dokumentversion: Avser tjänstens gränssnittsversion: 2018-09-19 2.1 4.0.1 Produktbeskrivning: Registerbeteckning Direkt Innehållsförteckning 1 Allmän beskrivning... 2 2 Funktioner... 2 3 Informationsinnehåll...

Läs mer

Malmö Stad Stadsfastigheter

Malmö Stad Stadsfastigheter Malmö Stad Styr- Regler- och Övervakningsanläggning /Rev. / Utfärdat av Projekteringsdirektiv, 2 (9) Allmänt Detta projekteringsdirektiv är ett av flera för anläggningar inom Malmö Stad och s förvaltningsområde.

Läs mer

Nya VA-ledningar mellan Mellingeholm och pumpstation nr 2

Nya VA-ledningar mellan Mellingeholm och pumpstation nr 2 Bilaga 4 2016-11-28 Nya VA-ledningar mellan Mellingeholm och pumpstation nr 2 Slutrapport Min Lapinski Samhällsbyggnadskontoret VA-avdelningen Innehåll 1 Inledning... 2 1.1 Dokumentets användning... 2

Läs mer

RUTINBESKRIVNING 1 (13)

RUTINBESKRIVNING 1 (13) RUTINBESKRIVNING 1 (13) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org.) Dokument ID Ev. ärendenummer Anna Niva, Uhniö VSTLED 2005:0089 [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version 2015-10-06 1.1 Dokumenttitel

Läs mer

Med stöd av 4 a, 12 och 21 förordningen (2002:687) om läkemedelsförmåner m.m. föreskriver Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket följande.

Med stöd av 4 a, 12 och 21 förordningen (2002:687) om läkemedelsförmåner m.m. föreskriver Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket följande. Konsoliderad föreskrift TLVFS 2009:4 Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets föreskrifter och allmänna råd (TLVFS 2009:4) om prissättning av utbytbara läkemedel och utbyte av läkemedel m.m. Detta dokument

Läs mer

Spårbarhet och säkerhetsmärkning av tobaksvaror Intressentmöte 20 juni 2017

Spårbarhet och säkerhetsmärkning av tobaksvaror Intressentmöte 20 juni 2017 Spårbarhet och säkerhetsmärkning av tobaksvaror Intressentmöte 20 juni 2017 Josefin P Jonsson, enhetschef Maria Svelander, jurist Ingrid Millet, jurist Den generella strukturen på systemet som skapas Syftet

Läs mer

Integrationstjänsten - Meddelandetjänsten Version 1.0

Integrationstjänsten - Meddelandetjänsten Version 1.0 Tjänstebeskrivning Integrationstjänsten - Meddelandetjänsten Version 1.0 Introduktion Meddelande tjänsten eller EDI tjänsten som den kallats under många år är en punkt-till- punkt-, alternativt punkt-till-många-leverans

Läs mer

LIPs Daniel Axehill ChrKr Projektdirektiv_Saab_v3 CKr

LIPs Daniel Axehill ChrKr Projektdirektiv_Saab_v3 CKr Daniel Axehill 2006-01-19 Sida 1 Projektnamn Beställare Daniel Axehill, ISY Projektledare Student Projektbeslut Torbjörn Crona, Daniel Axehill Projekttid Läsperiod 3-4, vårterminen 2006. Projektet klart

Läs mer

Senaste revision Senaste revision av denna anvisning kan rekvireras från e-post: tekadm.krn@lkab.com

Senaste revision Senaste revision av denna anvisning kan rekvireras från e-post: tekadm.krn@lkab.com TEKNISK ANVISNING LKT 1550.540.001 1 8 av Titel Teknikområde Beroende till/från annat dokument Ersatt av Leverantör Arbetsprocess Drift-och underhåll, projektering, inköp Nyckelord Anvisning, instruktion

Läs mer

Instruktioner entreprenörer Elektroniska blanketter 29-31

Instruktioner entreprenörer Elektroniska blanketter 29-31 INSTRUKTIONER ENTREPRENÖRER 1 (8) Fastställt av Dokumentdatum Version Lina Nilsson 2012-05-22 1.2 Dokumenttitel Instruktioner entreprenörer Elektroniska blanketter 29-31 1. Innehåll 1. Innehåll... 1 2.

Läs mer

TECHNICAL INFORMATION Bewator-2010 Bokning Tilläggsblad

TECHNICAL INFORMATION Bewator-2010 Bokning Tilläggsblad www.bewator.se TECHNICAL INFORMATION Bewator-2010 Bokning Tilläggsblad Doc nr: 81102-1 Dat: 03-20 SE Bewator-2010 gränssnitt mot externa bokningssystem Inledning Bewator-2010 version 3.4 och senare innehåller

Läs mer

Produktbeskrivning: Belägenhetsadress Direkt

Produktbeskrivning: Belägenhetsadress Direkt 1(10) Datum: Dokumentversion: Avser tjänstens gränssnittsversion: 2017-03-14 2.2 4.0.0 Produktbeskrivning: Belägenhetsadress Direkt Innehållsförteckning 1 Översiktlig beskrivning... 2 2 Funktioner... 2

Läs mer

AquaView övervakningssystem. Säkrare styrning och enklare övervakning

AquaView övervakningssystem. Säkrare styrning och enklare övervakning AquaView övervakningssystem Säkrare styrning och enklare övervakning Det första övervakningssystemet speciellt anpassat för VA-applikationer. Innovativa lösningar från företaget som uppfann den dränkbara

Läs mer

Program och verktyg för digital projekthantering Väg

Program och verktyg för digital projekthantering Väg KRAV Version KRAV Skapat av (namn och organisatorisk enhet) Dokument-ID Version Dorota Jensen Fastställt av Dokumentdatum Chef VO Investering 2017-01-13 Dokumenttitel Innehållsförteckning Syfte... 2 Omfattning...

Läs mer

Malmö Stad Stadsfastigheter

Malmö Stad Stadsfastigheter Malmö Stad Styr- Regler- och Övervakningsanläggning Version 2016 /Rev. / Utfärdat av Projekteringsdirektiv, 2 (10) Allmänt Detta projekteringsdirektiv är ett av flera för anläggningar inom Malmö Stad och

Läs mer

Pascal - Gränssnittsspecifikation. Beställ originalförpackning

Pascal - Gränssnittsspecifikation. Beställ originalförpackning Pascal - Gränssnittsspecifikation Beställ originalförpackning Innehållsförteckning Beställ originalförpackning... 3 Dokumenthistorik... 3 Definitioner och förkortningar... 3 Verksamhetsregler... 3 Objektsbeskrivning...

Läs mer

7.1.1 Modulindelning. Delsystem: Pneumatiskt system. Elmotor för rotation. Axel. Lager. Chuck. Ram. Kylsystem. Sensorer

7.1.1 Modulindelning. Delsystem: Pneumatiskt system. Elmotor för rotation. Axel. Lager. Chuck. Ram. Kylsystem. Sensorer 7 Konstruera konceptet 7.1 Systemarkitektur En utförlig systemarkitektur har satts upp för att underlätta konstruktionen av produkten. Genom att omforma delsystemen till moduler fås en bättre översikt.

Läs mer

LEFI Online, system till system (Leverera Förmånsinformation) WEBBSERVICE/SHS/SSEK

LEFI Online, system till system (Leverera Förmånsinformation) WEBBSERVICE/SHS/SSEK LEFI Online, system till system (Leverera Förmånsinformation) WEBBSERVICE/SHS/SSEK Gränssnittsspecifikation Försäkringskassan IT 1 (11) Ändringsförteckning Nedanstående tabell redovisar ändringshistoriken

Läs mer