Mentorskap i arbetslivet. - En djupare insikt. Calmare Internationella Skola

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mentorskap i arbetslivet. - En djupare insikt. Calmare Internationella Skola"

Transkript

1 Mentorskap i arbetslivet - En djupare insikt Calmare Internationella Skola

2 Investera i din framtid På CIS, Calmare Internationella Skola, har vi fått förtroendet att under tre år förvalta en ung människas drömmar och förhoppningar om framtiden. CIS Mentorskap i arbetslivet är vårt sätt att skapa bästa möjliga förutsättningar till ett framgångsrikt yrkesliv för våra elever. De företag och mentorer som hjälper oss, gör det för att de delar insikten att vår framtid ligger i händerna på kommande generationer. Att hjälpa dessa kunskapstörstande ungdomar på rätt väg skapar inte bara ett mervärde för stunden, det är också en värdefull investering för framtiden. Mattias Mild Rektor

3 Kontaktuppgifter Adept Namn Telefon E-post Mentor Namn Telefon E-post Handledare Namn Telefon E-post CIS Mentorskap i arbetslivet är en unik möjlighet ta vara på den!

4 Mål och syfte Som elev på Calmare Internationella Skola vill vi förbereda dig inför din framtida karriär. Vi vill ge dig kunskaper, som inte alltid går att tillgodogöra sig genom traditionella studier, om arbetslivet och dess villkor. Hur ser en modern arbetsplats ut? Vad skall jag tänka på när jag söker jobb? Hur uppträder man på arbetsplatsen och hur driver man ett projekt? Dessa frågeställningar och många fler kommer att hjälpa dig att förstå vad som är viktigt i arbetslivet, men också vägleda dig inför framtida val av utbildning och yrke. Dessutom kommer du att kunna utveckla en kontakt i arbetslivet som faktiskt kan bli din rådgivare under en lång tid framöver. Mentorskapet är en möjlighet som blir vad du gör den till. För våra mentorer är CIS Mentorskap i arbetslivet en chans att vara med och forma framtidens medarbetare och chefer, en investering i den generation som skall föra vårt samhälle vidare.

5

6 Genomförande Under årskurs två och tre kommer du och din mentor att träffas vid nio tillfällen. Mötena är inplanerade från start, men de exakta datumen bokas av dig med respektive mentor tre till fyra veckor före mötet. Det är viktigt att du som adept tar kontakt med din mentor i god tid, i arbetslivet fylls almanackorna snabbt. Klasshandledarna på CIS ansvarar för att påminna och vid behov hjälpa dig att komma i kontakt med din mentor inför de första mötena. Det är mentorns arbetslivserfarenhet som är det centrala under resans gång och hur mycket av denna som kan överföras till dig beror på hur god kontakt ni kan etablera. Efter varje möte skall resultatet redovisas för övriga i klassen. Detta för att skapa en så bred bild som möjligt över hur frågeställningen besvarats av respektive mentor och adept. Glöm inte att föra anteckningar i loggboken efter ert möte. När alla uppgifter är lösta och loggboken är komplett har du en användbar erfarenhetsbank att ösa ur.

7 Ieva och Odeta Barkauskaite flyttade från Litauen till Öland 2004 och läste samhällsvetenskap på CIS. Eva-Lis är grundare till Juristfirman Öfver AB och har drivit egen verksamhet med avbrott för anställning sedan tidigt 1990-tal.

8 Tanken att koppla ihop skola och näringsliv är helt rätt. Det ger ungdomarna en bra bild av ett yrke som det verkligen ser ut. Samtidigt tvingar det mig att reflektera över min egen verksamhet och mitt eget ledarskap. Eva-Lis Öfver, Juristfirman Öfver Eva-Lis Öfver Odeta Barkauskaite Ieva Barkauskaite Jag vill bli jurist i framtiden, mentorskapet är till stor hjälp och ger mig motivation. Odeta Barkauskaite, fd elev på CIS För mig har det varit väldigt givande och lärorikt. Min mentor har lärt mig mycket om arbetslivet och vad man skall tänka på inför framtiden. Ieva Barkauskaite, fd elev på CIS

9 Siri Ersgård tog studenten 2008 och har alltid varit intresserad av att resa och skaffa sig nya erfarenheter. Kontakten med Ewa Schylander Ericsson, flygvärdinna på SAS, har varit mycket bra och består än idag.

10 Jag har verkligen fått en inblick i hur ett yrke kan se ut i praktiken. Under arbetets gång har jag också lärt mig mycket om andra branscher, då vi adepter har redovisat våra erfarenheter i klassen. Siri Ersgård Siri Ersgård, fd elev på CIS CIS Mentorskap har många fördelar. Det öppnar upp för kontakter i arbetslivet och ger adepten en inblick i hur samhället fungerar utanför skolan. Som mentor och adept kompletterar vi varandra bra och man ser saker med andra ögon. Det kan vara bra att få en vuxenkontakt där man kan diskutera sådant som man kanske inte pratar om hemma. Ewa Schylander Ericsson, SAS Ewa Schylander Ericsson

11 Sammi Kaidi pluggade på CIS naturvetenskapliga program. Fredrik Jönsson är läkare på anestesi- och intensivvårdskliniken i Kalmar och en av CIS mycket engagerade mentorer.

12 Sammi Kaidi För mig har CIS Mentorskap i arbetslivet inneburit att jag fått se och upptäcka andra sidor av läkaryrket än de jag tidigare kände till. Kontakterna med Fredrik har lett till ännu fler kontakter vilket är mycket positivt. Sammi Kaidi, fd elev på CIS Mentorskapet är en god möjlighet för en ung människa att få inblick i ett yrke. Den relation som uppstår innebär flera fördelar; den skapar ett ömsesidigt utbyte av erfarenheter och ger en kompletterande bild av världen utanför den egna verksamheten. Fredrik Jönsson, överläkare och studierektor vid anestesi- och intensivvårdskliniken, Länssjukhuset i Kalmar. Fredrik Jönsson

13 Emmelie Forsberg läste samhällsvetenskapligt program på CIS och tog studenten Nanne Bergstrand hade då varit Kalmar FF s chefstränare i två år. Än idag, flera år senare, håller de två kontakten med varandra.

14 Jag var själv aktiv som fotbollstränare när jag fick Nanne som min mentor. Det är jätteskönt att få träffa en likasinnad att bolla idéer med. Med rätt mentor kan dessa utbyten bli väldigt givande. Emmelie Forsberg, fd elev på CIS Emmelie Forsberg Det känns bra att kunna delge sina egna erfarenheter och vara ett bollplank för en ung människa. Nanne Bergstrand, chefstränare Kalmar FF Nanne Bergstrand

15 Alfons Holmberg och Morgan Lindén var intresserade av bli fastighetsmäklare och en bättre mentor än Mattias Rosenlund, delägare i Fastighetsmäklarna Pontuz Löfgren, får man leta efter.

16 CIS Mentorskap är ett bra sätt att få inblick i arbetslivet och få upp ögonen för de val man måste göra längre fram i livet. För oss är det en möjlighet att skapa relationer för framtiden en vinn-vinn-situation. Mattias Rosenlund, Fastighetsmäklarna Pontuz Löfgren Mattias Rosenlund Alfons Holmberg Morgan Lindén Jag ser det som en stor förmån att få en mentor. Det är bra att få inblick i näringslivet och att få en kontakt utanför skolan. Jag ser verkligen fram emot våra träffar. Alfons Holmberg, fd elev på CIS

17 Möte 1 Starten på ett gott samarbete Vem är din mentor? Och vem är du? Under detta första möte skall du och din mentor lära känna varandra. Vilka är ni och vilken verksamhet verkar ni i? Vad har mentorn för utbildningsbakgrund? Fritidssysselsättningar? Du skall förbereda dig inför mötet genom att fundera själv och diskutera med din kamrat vad du/ni vill ha ut av stunden med mentorn. Vad vill ni veta? Vad vill ni med mentorskapet? Hur vill ni framställa er själva? Hur skall kontakt hållas mellan träffarna? Uppgiften redovisas i Engelska 6 samt Moderna språk, muntligt och informellt i klassen och utgör underlag för bedömning. Anteckningarna från möte 1 kan vara ett första utkast till uppgift två. Passa på att bjuda in din mentor till CIS julbord. Mötet genomförs i perioden v Tid: c:a 1 timme.

18 Möte 2 Julbord Mingel med pepparkakor och glögg, följt av en välsmakande jultallrik på Akademikrogen. Vid detta tillfälle är det lämpligt att ta fram kalendern och boka in nästa möte. Mötet genomförs i avslutningsveckan.

19 Möte 3 En dag på jobbet Har du någon gång funderat på vad som krävs för att få ett visst jobb? Hur hänger utbildning och arbete ihop? Idag skall du följa mentorn under minst en halv dag på arbetet för att närmare lära känna den verksamhet din mentor arbetar i. Vilka är de dominerande arbetsuppgifterna? Vilken kompetens krävs för att lösa dessa? Gör observationer och anteckna i loggboken. Någon gång under dagen skall en enklare intervju genomföras med mentorn. Denna kommer sedan att användas för att skriva ett reportage om dina upplevelser. Detta lämnas in till din lärare som bedömer arbetet efter kunskapskraven i svenska och engelska. Som mentor är det viktigt att avsätta en stund för att ge adepterna möjlighet att ställa sina frågor. Vid behov kan kompletteringar behöva göras via e-post eller telefon. När reportaget är färdigt skall det återkopplas till mentorn vid nästa möte. Mötet genomförs i perioden v Tid: Minst 4 timmar.

20 Möte 4 Återkoppling av reportaget Presentera det reportage du färdigställt. Kanske behövs det kompletteras med flera frågor eller en bra bild. När ni båda är nöjda kommer reportaget publiceras på CIS hemsida. Diskutera det kommande Gymnasiearbetet, finns det någon lämplig frågeställning som din mentor vill ha utredd? Mötet genomförs i perioden v Tid c:a 1 timme.

21 Möte 5 Vår gemensamma arbetsmiljö Det är inte bara buller, farliga ämnen och skadliga arbetsställningar som påverkar vår arbetssituation. För lite inflytande, få vänner på arbetsplatsen och påfrestande arbetstider är andra exempel på faktorer som påverkar hur vi mår på jobbet. Du ska träffa din mentor och diskutera följande: Hur ser mentorns arbetsmiljö ut och vilka arbetsmiljörisker finns i arbetet? Vilka är de fysiska, psykiska samt sociala faktorer som påverkar vår arbetsmiljö? Vilka arbetsmiljöåtgärder finns på din mentors arbetsplats och vilken ev nytta kan dessa göra? Hur ser din arbetsmiljö på CIS ut och vilka eventuella likheter finns? Vilka arbetsmiljöåtgärder finns på CIS för en trivsam och hälsosam arbetsmiljö? Svaren på dessa frågor kommer att användas som en introduktion till din programspecifika uppgift som kommer att delas ut vecka 45. Uppgiften skickas in till läraren i Företagsekonomi 2 (ekonomer), Samhällskunskap 3 (samhällsvetare) och Biologi 2 (naturvetare) som sedan betygsätter den. Mötet genomförs under v (Ht åk 3). Tid: c:a 1 timme.

22 Möte 6 Vägen till ett arbete Vad gör just dig intressant för en framtida arbetsgivare? Vad gör att just du blir kallad till intervju bland flertalet andra? Det finns inget enkelt svar på dessa frågor men ett samtal med din mentor kan säkert ge dig några idéer. Inför detta möte har du skrivit din egen meritförteckning och ett ansökningsbrev som bedöms efter kunskapskraven i svenska. Ta med det samt annonsen till din mentor så kan han eller hon ge dig feedback och goda råd. Lämna sedan in ansökningsbrev och CV till din lärare i svenska. Hur väl tycker mentorn att din meritförteckning och ditt ansökningsbrev matchar din kompetens mot kraven i den sökta tjänsten? Hur lämnar man en ansökan till en potentiell arbetsgivare? Hur skall man hantera referenser? Vad skall man tänka på vid en anställningsintervju? Vad är viktigt för en arbetsgivare? Diskutera begreppet social kompetens. Hur värderas det vid en anställning? Vilka skrivna och oskrivna regler finns på en arbetsplats? Hur säger man upp sig? Dessa frågor tas upp vid ert möte och svaren diskuteras i klassen. Glöm inte att spara din ansökan för framtiden! Mötet genomförs i perioden v Tid: c:a 1 timme.

23 Möte 7 Julbord Mingel med pepparkakor och glögg, följt av en välsmakande jultallrik på Akademikrogen. Vid detta tillfälle är det lämpligt att ta fram kalendern och boka in nästa möte. Mötet genomförs i avslutningsveckan.

24 Möte 8 En dag hos mentorn Vid det här laget känner du och din mentor varandra väl. Kanske finns det något som du vill se mer av på mentorns arbetsplats eller någon frågeställning som du vill fördjupa dig i. Fundera och lämna ett förslag till mentorn då du bokar ert möte. Förutom ovanstående uppgift skall du diskutera ditt projektarbete med mentorn. Hur gjorde du och vad kom du fram till i ditt projekt. Vilka svårigheter mötte du under resans gång? Har mentorn liknande erfarenheter? Vad skall man tänka på vid redovisningen av projektet? Bjud in mentorn till din projektredovisning. Mötet genomförs i perioden v Tid c:a 4 timmar.

25 Möte 9 En blick bakåt Nu närmar sig slutet på ert samarbete och din tid på CIS är snart över. Mentorskapet upphör i formell mening men förhoppningsvis kommer du och din mentor att behålla kontakten även i framtiden. Vad har ni som mentor/adept fått ut av ert samarbete? Vilka slutsatser har ni dragit? Hur ser framtiden ut för er båda? Fyll tillsammans i CIS utvärdering av mentorskapet. Denna kommer du senare att redovisa i klassen för att se till att CIS Mentorskap fortsätter att ge nya elever samma positiva erfarenhet som du just upplevt. Mötet genomförs i perioden v Tid: c:a 1 timme.

26 Förhållningsregler för ett framgångsrikt mentorskap Fullfölj uppgifterna Uppgifterna är grunden för CIS Mentorskap och deras genomförande påverkar i vissa fall adeptens möjlighet att lyckas med andra uppgifter i skolarbetet. Därför skall de genomföras. Ha god framförhållning Det åligger adepten att i god tid boka möten med sin mentor. Ha god framförhållning så ökar möjligheten att hitta en tid som passar båda. Om tid har reserverats och stress undviks kommer du att få ut mer av mötet. Håll kontakten Ibland kan det gå lång tid mellan träffarna. Detta innebär att kontakten däremellan behöver upprätthållas, om inte annat så för att stämma av inför inbokade möten. Skulle ett möte behöva ställas in på grund av sjukdom eller någon annan orsak så är det självklart att man meddelar varandra och kommer med förslag på en ny tid. Bestäm hur ni skall hålla kontakten så att det fungerar i praktiken och känns naturligt. Vid problem kontakta handledaren Om det uppstår problem under resans gång bör kontakt tas med handledaren. Han eller hon hjälper dig att reda ut eventuella frågor och är också ansvarig för att information om mentorskapet når berörda parter.

27 Bjud på dig själv Det blir inte roligare än man gör det. Bjud på dig själv, var ärlig och öppen. Då kommer du att få ut mycket mer av mentorskapet. Uppgifterna är viktiga, men det absolut viktigaste är att du tar tillvara på relationen med din mentor. CIS ställer gärna resurser till förfogande för att stödja dig som adept. Vill du exempelvis bjuda din mentor på lunch, be skolan om en gästkupong. CIS Mentorskap i arbetslivet är en unik möjlighet ta vara på den! Ditt ansvar Adepten ska: Höra av sig till mentorn i god tid och föreslå datum för respektive möte. Genomföra mötena i enlighet med ovanstående. Föra loggbok över genomförda möten. Mentorn/mentorsföretaget ska: Avsätta den tid som krävs för att genomföra uppgifterna. Delta i de gemensamma möten som anordnas. CIS ska: Rekrytera mentorer åt adepterna. Stödja och skapa förutsättningar för adept och mentor att mötas. Göra mentorsföretagets namn synligt i CIS marknadsförings- och informationsmaterial.

28 Detta verk/denna trycksak är skyddad av lagen om upphovsrätt. kreation.se Calmare Internationella Skola Calmare Internationella Skola Malmbrogatan 11, Kalmar Telefon , Telefax Internet E-post

Handbok för mentorer och adepter

Handbok för mentorer och adepter Handbok för mentorer och adepter Akademikerförbundet för jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare, kommunikatörer och samhällsvetare Handbok för mentorer och adepter Det teoretiska studielivet

Läs mer

FOTO: ISTOCK MENTORBANKEN

FOTO: ISTOCK MENTORBANKEN S V E R I G E S A R K I T E K T E R FOTO: ISTOCK MENTORBANKEN INLEDNING Mentorskap är ett koncept för att inspirera, utmana och utveckla människor i profession och som person. Mentorskapet innebär att

Läs mer

Adeptguide. Handledning för adepter i mentorprogram på Chalmers

Adeptguide. Handledning för adepter i mentorprogram på Chalmers Adeptguide Handledning för adepter i mentorprogram på Chalmers 1 Innehåll 1. Så här används guiden... 4 2 Översikt över mentorprogrammet... 5 2.1 Syfte och mål med mentorprogrammet... 5 2.2 Mentorprogrammets

Läs mer

FÖR MENTORER OCH ADEPTER VÄGLEDNING OCH TIPS

FÖR MENTORER OCH ADEPTER VÄGLEDNING OCH TIPS Handbok FÖR MENTORER OCH ADEPTER VÄGLEDNING OCH TIPS 1 Handbok för mentorer och adepter Det teoretiska studielivet och det praktiska arbetslivet är två världar som allt för ofta ligger långt ifrån varandra.

Läs mer

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Av: Studie- och yrkesvägledarna i Enköpings kommun 2008 Idékälla: I praktiken elev, Svenskt Näringsliv Varför PRAO? För att skaffa

Läs mer

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA En guide till dig som ska ha en LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1 INNEHÅLL 2 Hur guiden kan användas... 2 3 Mentorprogrammets upplägg... 3 3.1 Mål med mentorprogrammet... 3 3.2 Utformning av mentorprogrammets...

Läs mer

VAD ÄR EN MENTOR OCH VAD INNEBÄR MENTORSKAP?

VAD ÄR EN MENTOR OCH VAD INNEBÄR MENTORSKAP? VAD ÄR MENTORSKAP? INTRODUKTION VAD ÄR EN MENTOR OCH VAD INNEBÄR MENTORSKAP? Mentorskap och coachning MENTORSKAP ATT BYGGA EN RELATION VARFÖR MENTORSKAP? Introduktion Mentorskap handlar om att bygga en

Läs mer

Mentorskapsprojektet i Göteborg

Mentorskapsprojektet i Göteborg 2008/2009 Mentorskapsprojektet i Göteborg FÖRBUNDET FÖR J URISTER, CIVILEKONOMER, SY STEMVETARE, PERSONALVETARE OCH SAMHÄLLSVETARE 2 (13) 3 (13) Välkommen till Juseks mentorskapsprojekt i Göteborg 2008/2009

Läs mer

Programkatalog 2011-2012. Calmare Internationella Skola

Programkatalog 2011-2012. Calmare Internationella Skola Programkatalog 2011-2012 Calmare Internationella Skola Var dig själv. CIS skiljer sig från många andra gymnasieskolor. Skolan är lite tightare. Här finns en bättre förståelse mellan personal och elever.

Läs mer

Din lön och din utveckling

Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Du ska få ut så mycket som möjligt av ditt arbetsliv. Det handlar om dina förutsättningar, din utveckling och din lön. Du ska ha möjlighet att få en

Läs mer

Mentorskap ett sätt att utvecklas. Region Halland, Laholms kommun och Halmstads kommun

Mentorskap ett sätt att utvecklas. Region Halland, Laholms kommun och Halmstads kommun Mentorskap ett sätt att utvecklas Region Halland, Laholms kommun och Halmstads kommun 1. Vad är mentorskap? Historia Begreppet mentor har sin bakgrund i den grekiska mytologin. Mentor var den person som

Läs mer

medarbetarsamtalet Medarbetaren i samverkan Samverkansavtalet bygger på delaktighet, dialog och möten

medarbetarsamtalet Medarbetaren i samverkan Samverkansavtalet bygger på delaktighet, dialog och möten Medarbetaren i samverkan medarbetarsamtalet Malmö högskolas samverkansavtal med Dnr Mahr 19-2012/488 har verksamheten och medarbetarna i fokus. Det ställer krav på ledarskap och medarbetarskap, två begrepp

Läs mer

sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba

sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba Min arbetsplats Här fyller du i information om din arbetsplats. Arbetsplats:... Adress:... Handledare:... Telefonnummer:... Annan kontaktperson:...

Läs mer

Mentorskapsprogram 2013/2014. i samarbete med

Mentorskapsprogram 2013/2014. i samarbete med Mentorskapsprogram 2013/2014 i samarbete med REDIRE - att återvända och avkastning Mentor - handledare och förebild med uppdrag att vägleda en yngre person i dennes personliga och professionella utveckling

Läs mer

I-mentor. Lunds Tekniska Högskola. mentorsprogrammet på Industriell ekonomi

I-mentor. Lunds Tekniska Högskola. mentorsprogrammet på Industriell ekonomi I-mentor mentorsprogrammet på Industriell ekonomi Lunds Tekniska Högskola Text: Christian Johansson & Nina Åxman. Bilder: Johan Majtorp & Mats Nygren. Layout: Hanna Johansson Välkommen till I-mentor! För

Läs mer

SATSA PÅ ETT UTBYTE MED MÅNGA VINNARE PLUGGJOBB. Kvalificerat arbete för akademiker under studietiden

SATSA PÅ ETT UTBYTE MED MÅNGA VINNARE PLUGGJOBB. Kvalificerat arbete för akademiker under studietiden SATSA PÅ ETT UTBYTE MED MÅNGA VINNARE Studenter behöver relevanta extrajobb på schyssta villkor under studietiden Kommuner och landsting behöver rekrytera en halv miljon medarbetare inom 10 år PLUGGJOBB

Läs mer

PLUGGJOBB Kvalificerat arbete för akademiker under studietiden

PLUGGJOBB Kvalificerat arbete för akademiker under studietiden REKRYTERA FRAMTIDA MEDARBETARE REDAN UNDER STUDIETIDEN Studenter behöver relevana extrajobb på schyssta vilkor under studietiden Kommuner och landsting behöver rekrytera en halv miljon medarbetare inom

Läs mer

Visa dig från din bästa sida TIPS OM HUR DU SKRIVER EN JOBBANSÖKAN

Visa dig från din bästa sida TIPS OM HUR DU SKRIVER EN JOBBANSÖKAN Visa dig från din bästa sida TIPS OM HUR DU SKRIVER EN JOBBANSÖKAN 1 2 Innehåll Konsten att söka jobb... sid 05 Söka annonserade jobb... sid 07 Innehållsidé till grundläggande brev... sid 08 Innehållsidé

Läs mer

Presenteras i samarbete med

Presenteras i samarbete med Mentorskapsprogram 2012/2013 Presenteras i samarbete med Ekonomernas Karriärcenter & School of Business Alumni Association Företagsekonomiska institutionen, Stockholms universitet 2 REDIRE, att återvända

Läs mer

Personligt varumärke. Jag vill till toppen, hur ska jag nå dit?

Personligt varumärke. Jag vill till toppen, hur ska jag nå dit? Personligt varumärke Jag vill till toppen, hur ska jag nå dit? CV Korrekturläs! Framhäv dina kunskaper och din kompetens, men utan att skryta Ta med relevant erfarenhet för jobbet du söker Var ödmjuk Använd

Läs mer

POLISENS CHEFSSTÖD Mentorskap

POLISENS CHEFSSTÖD Mentorskap POLISENS CHEFSSTÖD Mentorskap Polisens övergripande mål är att minska brottsligheten och öka tryggheten i samhället. Chefens uppgift är att skapa de bästa förutsättningarna för att verksamheten och dess

Läs mer

KAPITEL 4 VERKTYG FÖR ARBETSSÖKANDE

KAPITEL 4 VERKTYG FÖR ARBETSSÖKANDE KAPITEL 4 VERKTYG FÖR ARBETSSÖKANDE 4.1. ANSÖKNINGSHANDLINGAR Ansökningar kan skrivas på olika sätt. Ansökningshandlingar består oftast av ett ansökningsbrev och ett cv eller en meritförteckning. Hur ansökningshandlingen

Läs mer

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen.

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Hej! Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Att prata med en ny person kan kännas nervöst även om man som ni redan har en hel del gemensamt. Därför finns den här guiden som ska

Läs mer

NyföretagarCentrum Jämtland ger dem som funderar på att starta eget företag eller redan har startat kostnadsfri rådgivning.

NyföretagarCentrum Jämtland ger dem som funderar på att starta eget företag eller redan har startat kostnadsfri rådgivning. Näringslivsråd 19/1 2015 Närv: Anders Ljung, Lennart Raswill, Rolf Ivansén, Göran Hansson, Per-Emil Åkergren, Carola Nilsson. Kent Andersson, Franz Bergstrand, Gun Fahlander, Terese Bengard, Anna-Märta

Läs mer

Huddingetrainee: socionom

Huddingetrainee: socionom Huddingetrainee: socionom Med Huddinge kommuns traineeprogram får du en bra start på yrkeslivet. Med hjälp av verksamhetsförlagd utbildning, handledning, gruppdiskussioner, studiebesök och mentorer förbereder

Läs mer

TILL DIG SOM ARBETSGIVARE. PRAO I PRAKTIKEN Tips och information för dig som tar emot prao-elever

TILL DIG SOM ARBETSGIVARE. PRAO I PRAKTIKEN Tips och information för dig som tar emot prao-elever TILL DIG SOM ARBETSGIVARE PRAO I PRAKTIKEN Tips och information för dig som tar emot prao-elever PRAO I PRAKTIKEN 1 Vägen till besöksnäringen börjar hos dig Dagens elever är framtidens medarbetare och

Läs mer

Ultuna Studentkårs MENTORS PROGRAM. Vill du bli mentor eller adept?

Ultuna Studentkårs MENTORS PROGRAM. Vill du bli mentor eller adept? Ultuna Studentkårs MENTORS PROGRAM Vill du bli mentor eller adept? Ultuna Studentkårs Mentorsprogram En ökad kontakt med näringslivet är något som efterfrågas av studenter från alla utbildningsprogram

Läs mer

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117]

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117] Utbildningsförvaltningen Spånga gymnasium 7-9 [117] I denna rapport finner du din enhets resultat från medarbetarenkäten 2012. Datainsamlingen har skett under perioden 3 september 28 september 2012. På

Läs mer

LIA handledarutbildning 22/10. Att vara handledare

LIA handledarutbildning 22/10. Att vara handledare LIA handledarutbildning 22/10 Att vara handledare What s in it for me? Fundera över hur du kan se den studerande som resurs på din arbetsplats Studerande som resurs Reflektion Inspiration extra hand kan

Läs mer

Ultuna Studentkårs MENTORS PROGRAM

Ultuna Studentkårs MENTORS PROGRAM Ultuna Studentkårs MENTORS PROGRAM Vill du bli mentor eller adept? Ultuna Studentkårs Mentorsprogram En ökad kontakt med näringslivet är något som efterfrågas av studenter från alla utbildningsprogram

Läs mer

Mentorskap Polisens chefs- och ledarcenter

Mentorskap Polisens chefs- och ledarcenter POLISENS CHEFsstöd Mentorskap Polisens chefs- och ledarcenter Polisens övergripande mål är att minska brottsligheten och öka tryggheten i samhället. Chefens uppgift är att skapa de bästa förutsättningarna

Läs mer

Allt du behöver veta inför en anställningsintervju!

Allt du behöver veta inför en anställningsintervju! Allt du behöver veta inför en anställningsintervju! LNU Karriär Lite konkreta tips inför anställningsintervjun. Att förbereda sig inför intervjun är A och O. Ta reda på så mycket som möjligt om företaget

Läs mer

Vill du beställa broschyren?

Vill du beställa broschyren? Vill du beställa broschyren? Vänd dig till din personalenhet! Vill du veta mer om... medarbetarsamtal utvecklingssamtal i grupp avgångssamtal litteratur, video, utbildning m m Gå in på Region Skånes intranät

Läs mer

Karriärcentrum CV, personligt brev och anställningsintervjun Kristin Sjölander Per Arvidsson www.liu.se/karriarcentrum karriarcentrum@liu.

Karriärcentrum CV, personligt brev och anställningsintervjun Kristin Sjölander Per Arvidsson www.liu.se/karriarcentrum karriarcentrum@liu. Karriärcentrum CV, personligt brev och anställningsintervjun Kristin Sjölander Per Arvidsson www.liu.se/karriarcentrum karriarcentrum@liu.se Upplägg 1. Karriärcentrum LiU 2. Självinventering 2. Var hittar

Läs mer

Unionens Karriär & utvecklingstjänster. Förbättra dina chanser på jobbet

Unionens Karriär & utvecklingstjänster. Förbättra dina chanser på jobbet Unionens Karriär & utvecklingstjänster Förbättra dina chanser på jobbet Våra karriärtjänster passar inte en enda människa. De passar olika sorters människor. Hur vill du jobba imorgon? Jobbar du med det

Läs mer

Till dig som LIA-handledare

Till dig som LIA-handledare Y Till dig som LIA-handledare Grattis! Du har tackat ja till uppgiften att vara handledare för en KY-student på din arbetsplats en uppgift som kan vara både lärorik, stimulerande och ansvarsfull. Inom

Läs mer

Mentorguide. Handledning för mentorer i mentorprogram på Chalmers

Mentorguide. Handledning för mentorer i mentorprogram på Chalmers Mentorguide Handledning för mentorer i mentorprogram på Chalmers 1 Innehåll 2 Så här används guiden... 4 3 Översikt över mentorprogrammet... 5 3.1 Syfte och mål med mentorprogrammet... 5 3.2 Mentorprogrammets

Läs mer

INTERVJUGUIDE ARBETE. Bilaga 1

INTERVJUGUIDE ARBETE. Bilaga 1 Bilaga 1 INTERVJUGUIDE Bakgrund - Namn - Ålder - Uppväxtort - Syskon - Föräldrars yrke - Har du någon partner? Gift, sambo - Hur länge har ni varit tillsammans? - Vad arbetar hon med? - Har du barn? -

Läs mer

Du och din lön. Så fixar du lönesamtalet

Du och din lön. Så fixar du lönesamtalet Du och din lön Så fixar du lönesamtalet Du och din lön Så fixar du lönesamtalet Lärares löner sätts individuellt. Om du har koll på hur systemet fungerar blir det lättare att få högre lön. Varje år ska

Läs mer

Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda

Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda På arbetsplatser där det finns förtroendevalda har Vårdförbundet fler medlemmar. Genom att utse förtroendevalda på arbetsplatsen skapar vi bättre

Läs mer

MENTOR MENTOR ADEPT & ADEPT. En guide för Sveriges Arbetsterapeuters mentorprogram. En guide för Sveriges Arbetsterapeuters mentorprogram

MENTOR MENTOR ADEPT & ADEPT. En guide för Sveriges Arbetsterapeuters mentorprogram. En guide för Sveriges Arbetsterapeuters mentorprogram MENTOR MENTOR & ADEPT & ADEPT En guide för Sveriges Arbetsterapeuters mentorprogram En guide för Sveriges Arbetsterapeuters mentorprogram Välkommen, nu börjar resan! Vi på Sveriges Arbetsterapeuter är

Läs mer

MEDARBETARSAMTAL SAMTALSGUIDE

MEDARBETARSAMTAL SAMTALSGUIDE Oktober 2000 MEDARBETARSAMTAL SAMTALSGUIDE Samtalet bör inledas med att chefen redogör för arbetsplatsens Mål. Med utgångspunkt från denna inledning skall samtalet röra sig mellan de olika samtalsområden

Läs mer

den professionella identiteten och förändra värderingen av yrket i samhället.

den professionella identiteten och förändra värderingen av yrket i samhället. Redo för framtiden Grattis, snart tar du examen och lämnar livet som student för att arbeta i ditt nya yrke. Du har ett spännande arbetsliv framför dig inom ett fantastiskt yrke som är självständigt, ansvarsfullt

Läs mer

LIAkalendern. Att söka en LIAplats är KRÄVANDE. Om du vill lyckas med att få LIA, måste du marknadsföra dig

LIAkalendern. Att söka en LIAplats är KRÄVANDE. Om du vill lyckas med att få LIA, måste du marknadsföra dig LIAkalendern Att söka en LIAplats är KRÄVANDE. Om du vill lyckas med att få LIA, måste du marknadsföra dig Det gäller att känna produkten du skall marknadsföra, dvs. DU! Det är absolut största vikt att

Läs mer

Arbetsmiljöenkät 2011

Arbetsmiljöenkät 2011 Arbetsmiljöenkät 2011 SU total Kvalitetsområden Index Kvalitetsområden Diagrammet visar medarbetarnas omdöme på respektive kvalitets område. Bakom varje kvalitetsområde finns ett antal frågor som medarbetarna

Läs mer

sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba

sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba Min arbetsplats Här fyller du i information om din arbetsplats. Arbetsplats:... Adress:... Handledare:... Telefonnummer:... Annan kontaktperson:...

Läs mer

Hur kan de som har LSS-stöd bestämma mer?

Hur kan de som har LSS-stöd bestämma mer? Hur kan de som har LSS-stöd bestämma mer? Författare: Kristina Bromark, utvecklingsledare Enheten för välfärd och FoU-stöd, funktionshinder Tfn: 0727-41 54 25 E-post: kristina.bromark@regionuppsala.se

Läs mer

Unionens Karriär & utvecklingstjänster. Din väg till ett rikare arbetsliv

Unionens Karriär & utvecklingstjänster. Din väg till ett rikare arbetsliv Unionens Karriär & utvecklingstjänster Din väg till ett rikare arbetsliv 2 Alltför sällan ställer vi oss frågan om vi jobbar med det vi är bra på eller om vi bara jobbar för jobbandets skull. Det är lätt

Läs mer

SAMVERKAN SKOLA-ARBETSLIV

SAMVERKAN SKOLA-ARBETSLIV VARFÖR samverkan? Idag kan vi vittna om en relativt hög ungdomsarbetslöshet i åldrarna 18-25 år. Vi har en stor andel elever som inte fullföljer sina gymnasiestudier eller går ut med ett fullständigt gymnasiebetyg.

Läs mer

PRAO åk 8 vecka 13-14 2014

PRAO åk 8 vecka 13-14 2014 BSF Lunds stad Tunaskolan Ann-Helén Oldenby studie- och yrkesvägledare 046 35 76 81, ann-helen.oldenby@lund.se PRAO åk 8 vecka 13-14 2014 Till föräldrar och elever i åk 8 Läs igenom detta tillsammans BSF

Läs mer

8. Allmänt om medarbetarsamtal. Definition

8. Allmänt om medarbetarsamtal. Definition 8. Allmänt om medarbetarsamtal Definition En förberedd regelbundet återkommande dialog mellan chef och medarbetare syftande till att utveckla verksamhet och individ och som präglas av ömsesidighet. (A

Läs mer

Handbok för dig som ska sommarjobba

Handbok för dig som ska sommarjobba Handbok för dig som ska sommarjobba Min arbetsplats: Här fyller du i information om din arbetsplats. Arbetsplats: Adress: Chef på arbetsplatsen Handledare: Telefonnummer: Annan kontaktperson: Telefonnummer:

Läs mer

HANDLEDARE ETT ANSVARSFULLT UPPDRAG

HANDLEDARE ETT ANSVARSFULLT UPPDRAG HANDLEDARE ETT ANSVARSFULLT UPPDRAG LÄRLING Lönar sig Arbetar du på ett företag som satsar på sina lärlingar? I så fall är du inte ensam. Idag satsar allt fler företag på att erbjuda sina lärlingar en

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

mentorskap» En allians för kunskap

mentorskap» En allians för kunskap mentorskap» En allians för kunskap Mentorskap är en bra metod för kunskapsöverföring och kan förstärka lärandekulturen i en organisation. Men då behövs en tydlig struktur för samtalen enligt forskaren

Läs mer

Att söka jobb Från annons till anställning

Att söka jobb Från annons till anställning Att söka jobb Från annons till anställning..för dig som vill få drömjobbet! Läsa annons Svara på Annons Vidimerade kopior Anställning! Syfte: För att du ska förstå vilka förväntningar som ställs på dig

Läs mer

Övergripande jämförelse

Övergripande jämförelse Övergripande jämförelse 10 9 8 7 6 5 3 Trivsel Ledarskap Tid för planering Arbetsplats Verksamhetsmål Utveckling Inflytande Uppskattning Engagemang Energi Information Melleruds Kommun höst 2009 Samtliga

Läs mer

Huddingetrainee: socionom

Huddingetrainee: socionom Huddingetrainee: socionom Med Huddinge kommuns traineeprogram får du en bra start på yrkeslivet. Med hjälp av verksamhetsförlagd utbildning, handledning, gruppdiskussioner, studiebesök och mentorer förbereder

Läs mer

Prao. nödvändigt men inte tillräckligt. Malmö 20 oktober

Prao. nödvändigt men inte tillräckligt. Malmö 20 oktober Prao nödvändigt men inte tillräckligt Malmö 20 oktober Historiken om det svenska flaggskeppet Praon eller pryon infördes redan på 1950-talet i den dåvarande enhetsskolan. I de första läroplanerna (Lgr62

Läs mer

PRAOBLANKETT. Vecka 15 & 16 för elev i årskurs 8 på Hagalidskolan i Staffanstorp. Ifylles av eleven och lämnas till handledaren på företaget:

PRAOBLANKETT. Vecka 15 & 16 för elev i årskurs 8 på Hagalidskolan i Staffanstorp. Ifylles av eleven och lämnas till handledaren på företaget: PRAOBLANKETT Vecka 15 & 16 för elev i årskurs 8 på i Staffanstorp Ifylles av eleven och lämnas till handledaren på företaget: Namn: klass: Telefon: E-post: Vårdnadshavare: Telefon vårdnadshavare: Detta

Läs mer

Utvärdering Biologdesignern grupp 19

Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Biologdesignern har: svara med svar 1-5 1=dåligt, 5=jättebra Poäng Antal 1. Jag är bättre på att förklara vad jag är bra på och vad jag tycker om att göra. 51 15 2.

Läs mer

I n f o r m a t i o n s b r o s c h y r o m p r a o

I n f o r m a t i o n s b r o s c h y r o m p r a o I n f o r m a t i o n s b r o s c h y r o m p r a o I broschyren finner du: Information om prao Regler för prao Tips på hur du ordnar egen praoplats Blanketten, Var ska du göra din prao? T i l l h ö r

Läs mer

Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014

Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014 Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014 Precis som i förra årets medarbetarundersökning är det 2014 en gemensam enkät för chefer och medarbetare. Detta innebär att du svarar på frågorna i enkäten utifrån

Läs mer

100 nya möjligheter. Landstinget Blekinge anställer 100 ungdomar

100 nya möjligheter. Landstinget Blekinge anställer 100 ungdomar 1 100 nya möjligheter Landstinget Blekinge anställer 100 ungdomar 2 100 nya möjligheter Januari 2013 december 2014 Tidsbegränsade anställningar under 6 månader Lön enligt kollektivavtal Projekt i samverkan

Läs mer

Förskolelärare att jobba med framtiden

Förskolelärare att jobba med framtiden 2010 Förskolelärare att jobba med framtiden Skribenter och fotografer: Elin Anderberg Tove Johnsson Förskollärare som yrke Som förskollärare jobbar du inte bara med barnen i sig utan även med framtiden.

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Lärar/vägledarinformation

Lärar/vägledarinformation Lärar/vägledarinformation Portfolio - Personlig utvecklingsplan Syfte att utveckla och stödja självstyrt lärande genom att fokusera på det egna ansvaret för kunskapsinhämtning och personlig utveckling.

Läs mer

Executive Mentoring Program

Executive Mentoring Program Executive Mentoring Program AGNETA DREBER MAGDALENA GERGER Foto: Carl-Johan Söder MARTIN TIVEUS CARL-JOHAN BONNIER CLAES DAHLBÄCK EXECUTIVE MENTORING PROGRAM Utveckla ditt ledarskap med en egen mentor

Läs mer

En handbok för företaget

En handbok för företaget En handbok för företaget Inledning Den här handboken vänder sig till er på företaget som är inblandade i PRAO-verksamheten. Det kommer nästan dagligen rapporter om den brist på arbetskraft som näringslivet

Läs mer

Förslag på intervjufrågor:

Förslag på intervjufrågor: Förslag på intervjufrågor: FRÅGOR OM PERSONENS BAKGRUND 1. Var är du uppväxt? 2. Om du jämför din uppväxt med andras, hur skulle du ranka din egen uppväxt? 3. Har du några syskon? 4. Vad gör de? 5. Vilka

Läs mer

Mentorskapets ABC. Varför just mentorskap? För att

Mentorskapets ABC. Varför just mentorskap? För att Mentorskapets ABC Av Freddie Larsson Mentorskap är ett koncept för att inspirera, utmana och utveckla människor i sin profession och person. Mentorskapet innebär att en mer erfaren (inte nödvändigtvis

Läs mer

Resultat enkät 2014/15 Lomma kommun Det har

Resultat enkät 2014/15 Lomma kommun Det har Resultat enkät 2014/15 Lomma kommun Det har Det har varit tydligt att kollegiala samtal mellan lärare i olika årskurser, skolor och mellan de två tätorterna är mycket viktigt för kommunen. När vi känner

Läs mer

PRAO åk 8 vecka 13 och 15 2012 Vecka 14 är Påsklov och eleverna är också lediga annandag Påsk vecka 15!

PRAO åk 8 vecka 13 och 15 2012 Vecka 14 är Påsklov och eleverna är också lediga annandag Påsk vecka 15! BSF Lunds stad Tunaskolan Ann-Helén Oldenby studie- och yrkesvägledare 046 35 76 81, ann-helen.oldenby@lund.se PRAO åk 8 vecka 13 och 15 2012 Vecka 14 är Påsklov och eleverna är också lediga annandag Påsk

Läs mer

PBL Hållbar utveckling. HT 2015. Vecka 35-36

PBL Hållbar utveckling. HT 2015. Vecka 35-36 PBL Hållbar utveckling. HT 2015. Vecka 35-36 Uppgift Arbetet ska vara datorskrivet och varje grupp ska skriva 5-6 A4 sidor. Texten ska vara skriven i Times new roman storlek 12. Normalt radavstånd och

Läs mer

Karriärplanering Övning 08: Professionellt nätverkande

Karriärplanering Övning 08: Professionellt nätverkande Karriärplanering Övning 08: Professionellt nätverkande 1. Lär dig från dem som varit i samma situation Ett av de bästa sätten att få värdefulla kontakter är att nätverka med din högskolas alumner. De har

Läs mer

Varför PRAO och praktik? Samverkan för framtiden

Varför PRAO och praktik? Samverkan för framtiden Varför PRAO och praktik? Samverkan för framtiden Möjligheter med prao och praktik! Att ta emot elever på prao och praktik är ett bra tillfälle att ge dem en positiv bild av din arbetsplats och av arbetslivet.

Läs mer

Utvecklings- och lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklings- och lönesamtal ger dig inflytande Utvecklings- och lönesamtal ger dig inflytande SKTF är ett fackförbund för offentligt och privat anställda tjänstemän med anknytning till kommun, landsting eller kyrka. Idag är vi 180 000 medlemmar. SKTF

Läs mer

Sommarjobb, tips och idéer

Sommarjobb, tips och idéer Sommarjobb, tips och idéer Vill du tjäna extra pengar under sommaren och samtidigt få ut det mesta av lovet? Då är det ett perfekt tillfälle att söka jobb under sommaren! Vem vet, kanske leder sommarjobbet

Läs mer

Praktiken gav anställningsbara ingenjörer

Praktiken gav anställningsbara ingenjörer Praktiken gav anställningsbara ingenjörer Publicerad: 2012-11-19 10:13 Regeringen har på försök återinfört gymnasieingenjörsexamen på tjugo skolor. Praktiken får toppbetyg av de flesta elever under det

Läs mer

Min Ledarskapsresa. Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult

Min Ledarskapsresa. Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult Min Ledarskapsresa Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult Dina första förebilder De första ledare du mötte i ditt liv var dina föräldrar. De ledde dig genom din barndom tills det var dags

Läs mer

Konkreta tips inför anställningsintervjun

Konkreta tips inför anställningsintervjun Konkreta tips inför anställningsintervjun Ofta är det intervjun som till slut avgör om du får jobbet och därför är det viktigt att du förbereder dig. Gör du ett gott intryck och lyckas presentera dig på

Läs mer

Förberedelsematerial för utvecklingssamtalet / M1. 1. Dåtid återblickar på året som gått.

Förberedelsematerial för utvecklingssamtalet / M1. 1. Dåtid återblickar på året som gått. Förberedelsematerial för utvecklingssamtalet / M1 Som en förberedelse inför vårt utvecklingssamtal ber jag dig reflektera över frågorna. Du är inte begränsad till dessa frågor. Frågeformuläret ska inte

Läs mer

Kronologisk meritförteckning. Personligt brev. Personligt brev

Kronologisk meritförteckning. Personligt brev. Personligt brev Att skriva en vinnande ansökan Agenda Meritförteckning / CV Personligt brev Checklista för din ansökan Intervjutips och vanliga intervjufrågor Vilka bedömningskriterier utvärderas du på? Var och hur hittar

Läs mer

Nova Futura - Bosse Angelöw

Nova Futura - Bosse Angelöw ARBETSGLÄDJE Nova Futura - Bosse Angelöw Föreläsningar och utbildningar Individ-, grupp- och arbetsplatsutveckling Handledning och rådgivning Böcker, cd och webbaserade program www.novafutura.se www.friskverktyget.se

Läs mer

Du och chefen Vad fungerar bra/mindre bra i samarbetet? Vad kan var och en göra för att åstadkomma en förbättring?

Du och chefen Vad fungerar bra/mindre bra i samarbetet? Vad kan var och en göra för att åstadkomma en förbättring? Utvecklingssamtalet Utvecklingssamtal Din utveckling är värd ett eget samtal Utvecklingssamtalet är ett samtal där du och din chef talar om din utveckling i företaget. Syftet är att utveckla dig som individ

Läs mer

CHEFEN SÄGER SITT. Sveriges Ingenjörers Chefsbarometer en undersökning om ingenjörschefernas arbetsmiljö, karriär och ledarskap.

CHEFEN SÄGER SITT. Sveriges Ingenjörers Chefsbarometer en undersökning om ingenjörschefernas arbetsmiljö, karriär och ledarskap. CHEFEN SÄGER SITT Sveriges Ingenjörers Chefsbarometer en undersökning om ingenjörschefernas arbetsmiljö, karriär och ledarskap Februari 2014 Innehåll Sammanfattning Sveriges Ingenjörers chefsmedlemmar

Läs mer

Utveckling för dig som är handledare.

Utveckling för dig som är handledare. Utbildningsdag. Utveckling för dig som är handledare. Runt om i landet erbjuder vi utbildningsdagar för dig som vill utvecklas i rollen som handledare. Här träffar du andra hand ledare, tränar dina kunskaper,

Läs mer

Tack för att Du/Ni ställer upp som handledare för våra elever.

Tack för att Du/Ni ställer upp som handledare för våra elever. Information till handledare Tack för att Du/Ni ställer upp som handledare för våra elever. Detta blad lämnas direkt till PRAOplatsen. * Efter avslutad praoperiod, lämnas bladet åter ifyllt till eleven.

Läs mer

Din lön och din utveckling

Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Lönepolitik? Statistik för ditt yrke? Hjärtefråga lön? På vision.se/lon hittar du till allt som rör din lön. Din lön och din utveckling Du ska få ut så mycket som möjligt av

Läs mer

Intervju hur kan det gå till? Mats Reinhold Karriärvägledare Enheten för externa relationer mats.reinhold@adm.umu.se twitter: matsreinhold

Intervju hur kan det gå till? Mats Reinhold Karriärvägledare Enheten för externa relationer mats.reinhold@adm.umu.se twitter: matsreinhold Intervju hur kan det gå till? Mats Reinhold Karriärvägledare Enheten för externa relationer mats.reinhold@adm.umu.se twitter: matsreinhold Vem som kommer på intervju Skillnad på privat och offentlig sektor

Läs mer

Utvecklingssamtal. mellan chef och underordnad chef

Utvecklingssamtal. mellan chef och underordnad chef Utvecklingssamtal mellan chef underordnad chef Inledning tillbakablick Arbetsmiljö hälsa Uppdrag uppgifter Utvecklings- plan Februari 2014 2(5) En av chefers viktigaste uppgifter är att kontinuerligt kommunicera

Läs mer

Bergskolan i Luleå År 7-9. Skola arbetsliv. Författare: Carina Thingvall. Åsa Sandström. Maria Jonsson. Eva-Lena Landström.

Bergskolan i Luleå År 7-9. Skola arbetsliv. Författare: Carina Thingvall. Åsa Sandström. Maria Jonsson. Eva-Lena Landström. Bergskolan i Luleå År 7-9 Skola arbetsliv Författare: Carina Thingvall Åsa Sandström Maria Jonsson Eva-Lena Landström Peter Möller Innehållsförteckning Skola och arbetsliv.....sid 1 Det vi gör och har

Läs mer

Huddingetrainee: ingenjör och arkitekt

Huddingetrainee: ingenjör och arkitekt Huddingetrainee: ingenjör och arkitekt Till dig som ska börja ditt sista år på en arkitekt- eller ingenjörsutbildning inom Lantmäteri, Mark & Fastighetsjuridik, Väg & Vatten, GIS eller Samhällsplanering.

Läs mer

Hur fyller du i enkäten?

Hur fyller du i enkäten? Hur fyller du i enkäten? Svara spontant och snabbt på frågorna, du bör inte lägga ner mer tid än 5-10 minuter. Fyll gärna i frågorna på arbetsplatsen. Enkäten är anonym. BAAB sammanställer resultatet av

Läs mer

Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Göteborg

Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Göteborg Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Göteborg Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum: 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Novus har för Akademikerförbundet

Läs mer

Checklista för handledning vid praktik

Checklista för handledning vid praktik Checklista för handledning vid praktik Innan praktikanten börjar Innan praktikanten börjar behöver verksamheten vara förberedd. Det är viktigt att utse roller, vem eller vilka som är handledare och vilken

Läs mer

miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad

miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad Huddingetrainee: miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad Vill skaffa mer erfarenhet på mitt CV Tar examen om ett år Vill vara där

Läs mer

MEDARBETARSAMTAL. vid miljöförvaltningen

MEDARBETARSAMTAL. vid miljöförvaltningen MEDARBETARSAMTAL vid miljöförvaltningen Medarbetarsamtal vid miljöförvaltningen Vi är alla anställda på miljöförvaltningen för att utföra ett arbete som ska leda till att verksamheten lever upp till målen

Läs mer

Karriär och förälder. För dig som väntar barn, är föräldraledig eller har barn och arbetar

Karriär och förälder. För dig som väntar barn, är föräldraledig eller har barn och arbetar Karriär och förälder För dig som väntar barn, är föräldraledig eller har barn och arbetar Vilka möjligheter har du som förälder att få en bra balans mellan arbetsliv och familj? Lathund för dig som väntar

Läs mer

Medarbetarsamtal. chef och medarbetare. Medarbetare: Ansvarig chef: Datum för samtal:

Medarbetarsamtal. chef och medarbetare. Medarbetare: Ansvarig chef: Datum för samtal: Mitt medarbetarsamtal Medarbetare: Ansvarig chef: Datum för samtal: Medarbetarsamtal mellan chef och medarbetare Juseks medarbetarsamtal Medarbetar är ett genomtänkt, väl förberett och regelbundet återkommande

Läs mer