TENTAMEN I UROLOGI, RADIOLOGI OCH HAND- OCH PLASTIKKIRURGI. Kurs vt 02. den 3 juni 2002

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TENTAMEN I UROLOGI, RADIOLOGI OCH HAND- OCH PLASTIKKIRURGI. Kurs vt 02. den 3 juni 2002"

Transkript

1 TENTAMEN I UROLOGI, RADIOLOGI OCH HAND- OCH PLASTIKKIRURGI Kurs vt 02 den 3 juni 2002 Skrivningen består av: 3 urologifall 2 radiologifall 1 hand- och plastikkirurgiskt fall (totalt ca 60 poäng) Skrivtid: :45 - till vänster om dig ligger frågorna. När skrivningen börjar tar du det första bladet och vänder det rätt. - fyll först i ditt namn högst upp! - besvara frågan och lägg bladet upp och ner på golvet till höger om dig - vänd upp nästa blad. Frågorna ser ut så här: Den gamla informationen står med: Svaret på föregående fråga med: Den nya informationen med: Den nya frågan med: liten stil. kursiv stil vanlig stil fet stil Tänk på att: - skriva ditt namn - ta inte tillbaka ett besvarat papper till höger om dig - inte ha flera frågeformulär framme samtidigt

2 Urologifall 1. Sidan 1(6) En 37-årig man söker Dig på mottagningen för att han plötsligt har känt att den högra testikeln har blivit förstorad. Han är frisk för övrigt säger han. Äter inga mediciner. a) Vilka undersökningar vill Du i första hand utföra vid Din mottagning? b) Vilken övrig undersökning vill Du i första hand beställa? (2 poäng)

3 Urologifall 1. Sidan 2(6) En 37-årig man söker Dig på mottagningen för att han plötsligt har känt att den högra testikeln har blivit förstorad. Han är frisk för övrigt säger han. Äter inga mediciner. a) I första hand komplett palpation av scrotum och genomlysning av expansiviteten. b) Kompletterande utredning i första hand med ultraljud scrotum. a) Om Du vid undersökningen misstänker malignitet i testikeln, vilka två serumprover bör Du i första hand beställa? b) Om det finns förhöjda värden vad tyder detta på och vilken är den patofysiologiska förklaringen till vardera av dessa prover? (2 poäng)

4 Urologifall 1. Sidan 3(6) En 37-årig man söker Dig på mottagningen för att han plötsligt har känt att den högra testikeln har blivit förstorad. Han är frisk för övrigt säger han. Äter inga mediciner. a) I första hand komplett palpation av scrotum och genomlysning av expansiviteten. b) Kompletterande utredning i första hand med ultraljud scrotum. a) -HCG och AFP. b) Bakgrunden till proverna är aktivitet i syncytiotrofoblaster ( -HCG) respektive produktion från gulsäcksceller i non-seminomatös germinalcellscancer (AFP) Utredningen av Din patient visar dock att det inte finns någon tumör vid bedömning med ultraljud. Det finns inga intratestikulära förändringar, däremot ett relativt stort hydrocele testis. Patienten är besvärad av storleksförändringen i scrotum och önskar behandling. Vilka behandlingsalternativ föreslår Du honom (minst 2)? (2 poäng)

5 Urologifall 1. Sidan 4(6) En 37-årig man söker Dig på mottagningen för att han plötsligt har känt att den högra testikeln har blivit förstorad. Han är frisk för övrigt säger han. Äter inga mediciner. a) I första hand komplett palpation av scrotum och genomlysning av expansiviteten. b) Kompletterande utredning i första hand med ultraljud scrotum. a) -HCG och AFP. b) Bakgrunden till proverna är aktivitet i syncytiotrofoblaster ( -HCG) respektive produktion från gulsäcksceller i non-seminomatös germinalcellscancer (AFP) Utredningen av Din patient visar dock att det inte finns någon tumör vid bedömning med ultraljud. Det finns inga intratestikulära förändringar, däremot ett relativt stort hydrocele testis. Patienten är besvärad av storleksförändringen i scrotum och önskar behandling. a) Hydrocelesäcken punkteras, töms och scleroserande medel sprutas in. Alternativt b) operation med exstirpation av den vätskesecernerande tunica vaginalis. Patienten är nöjd med informationen och bestämmer sig för punktion och instillation. Han nämner nu innan han lämnar Dig att han har sett blod i urinen vid ett tillfälle för några månader sedan. Han undrar om detta behöver utredas vidare. Han har inte haft några besvär, inga symtom alls. Tidigare i anamnesen har han haft en episod med njurstenssmärtor som verifierades med urografi. Vilket råd ger Du patienten? Om Du föredrar att rekommendera utredning, vilka undersökningar planerar Du i första hand? (2 poäng)

6 Urologifall 1. Sidan 5(6) En 37-årig man söker Dig på mottagningen för att han plötsligt har känt att den högra testikeln har blivit förstorad. Han är frisk för övrigt säger han. Äter inga mediciner. a) I första hand komplett palpation av scrotum och genomlysning av expansiviteten. b) Kompletterande utredning i första hand med ultraljud scrotum. a) -HCG och AFP. b) Bakgrunden till proverna är aktivitet i syncytiotrofoblaster ( -HCG) respektive produktion från gulsäcksceller i non-seminomatös germinalcellscancer (AFP) Utredningen av Din patient visar dock att det inte finns någon tumör vid bedömning med ultraljud. Det finns inga intratestikulära förändringar, däremot ett relativt stort hydrocele testis. Patienten är besvärad av storleksförändringen i scrotum och önskar behandling. a) Hydrocelesäcken punkteras, töms och scleroserande medel sprutas in. Alternativt b) operation med exstirpation av den vätskesecernerande tunica vaginalis.. Patienten är nöjd med informationen och bestämmer sig för punktion och instillation. Han nämner nu innan han lämnar Dig att han har sett blod i urinen vid ett tillfälle för några månader sedan. Han undrar om detta behöver utredas vidare. Han har inte haft några besvär, inga symtom alls. Tidigare i anamnesen har han haft en episod med njurstenssmärtor som verifierades med urografi. Patient med makroskopisk hämaturi som är symtomlös bör undersökas med urografi eller CT (ultraljud), urincytologier och cystoskopi. Patienten blir undersökt med urografi, urincytologier samt cystoskopi. Urografin visar att det finns ett konkrement i njurbäckenet på höger sida ca 6 mm stort. Han har uppenbarligen inte haft några symtom eller besvär av detta. Om Du finner att patienten bör behandlas för detta njurbäckenkonkrement, vilka två behandlingsalternativ föreslår Du patienten? Kort motivation till vardera förslag. (2 poäng)

7 Urologifall 1. Sidan 6(6) En 37-årig man söker Dig på mottagningen för att han plötsligt har känt att den högra testikeln har blivit förstorad. Han är frisk för övrigt säger han. Äter inga mediciner. a) I första hand komplett palpation av scrotum och genomlysning av expansiviteten. b) Kompletterande utredning i första hand med ultraljud scrotum. a) -HCG och AFP. b) Bakgrunden till proverna är aktivitet i syncytiotrofoblaster ( -HCG) respektive produktion från gulsäcksceller i non-seminomatös germinalcellscancer (AFP) Utredningen av Din patient visar dock att det inte finns någon tumör vid bedömning med ultraljud. Det finns inga intratestikulära förändringar, däremot ett relativt stort hydrocele testis. Patienten är besvärad av storleksförändringen i scrotum och önskar behandling. a) Hydrocelesäcken punkteras, töms och scleroserande medel sprutas in. Alternativt b) operation med exstirpation av den vätskesecernerande tunica vaginalis. Patienten är nöjd med informationen och bestämmer sig för punktion och instillation. Han nämner nu innan han lämnar Dig att han har sett blod i urinen vid ett tillfälle för några månader sedan. Han undrar om detta behöver utredas vidare. Han har inte haft några besvär, inga symtom alls. Tidigare i anamnesen har han haft en episod med njurstenssmärtor som verifierades med urografi. Patient med makroskopisk hämaturi som är symtomlös bör undersökas med urografi eller CT (ultraljud), urincytologier och cystoskopi. Patienten blir undersökt med urografi, urincytologier samt cystoskopi. Urografin visar att det finns ett konkrement i njurbäckenet på höger sida ca 6 mm stort. Han har uppenbarligen inte haft några symtom eller besvär av detta. Då patienten är ung och stenen relativt stor, rimligt att behandla., men ingen absolut indikation för behandling finns. I första hand ESVL som är minst traumatiskt och enklast. Perkutan stenkirurgi är möjlig och då är chansen att bli stenfri direkt störst. De flesta patienter och urologer väljer ESVL för en dylik sten.

8 Urologifall 2. Sidan 1(6) En 75-årig man undersöks av Dig efter att han fått besvär från nedre urinvägarna (LUTS). Han har framförallt behövt gå upp på nätterna 3-4 ggr. Upplevt att strålen blivit sämre, speciellt nattetid. Du har fått svar på PSA som ligger strax vid gränsen till normalområdet. Palpation per rectum var normal. Vilka ytterligare två undersökningar (variabler) har varit vägledande i Din bedömning av patienten? (2 poäng)

9 Urologifall 2. Sidan 2(6) En 75-årig man undersöks av Dig efter att han fått besvär från nedre urinvägarna (LUTS). Han har framförallt behövt gå upp på nätterna 3-4 ggr. Upplevt att strålen blivit sämre, speciellt nattetid. Du har fått svar på PSA som ligger strax vid gränsen till normalområdet. Palpation per rectum var normal. Miktogram och residualurinmätning. Undersökningen har visat att patientens flöde är 8 ml/sek och residualurinen är 130 ml. Patienten som väsentligen är frisk förutom lite ledbesvär undrar vilken behandling han kan få eftersom han tycker att nätterna är så besvärliga. Han har svårt att somna om efter miktionerna. Vilka behandlingsalternativ rekommenderar Du patienten, patienten vill gärna bli informerad om de alternativ som är tillgängliga för honom, a) operativa/tekniska? b) farmakologiska? (2 poäng)

10 Urologifall 2. Sidan 3(6) En 75-årig man undersöks av Dig efter att han fått besvär från nedre urinvägarna (LUTS). Han har framförallt behövt gå upp på nätterna 3-4 ggr. Upplevt att strålen blivit sämre, speciellt nattetid. Du har fått svar på PSA som ligger strax vid gränsen till normalområdet. Palpation per rectum var normal. Miktogram och residualurinmätning. Undersökningen har visat att patientens flöde är 8 ml/sek och residualurinen är 130 ml. Patienten som väsentligen är frisk förutom lite ledbesvär undrar vilken behandling han kan få eftersom han tycker att nätterna är så besvärliga. Han har svårt att somna om efter miktionerna. a) Transuretral resektion av prostata, minimalinvasiva behandlingsalternativ t ex TUMT, ytterligare alternativ finns b) Farmakologisk behandling i form av 5α-reduktashämmare eller α-receptorblockerare. Vilken är den bakomliggande farmakologiska effekten av 5α-reduktashämmare eller α- receptorblockerare för behandling av prostataobstruktion? (2 poäng)

11 Urologifall 2. Sidan 4(6) En 75-årig man undersöks av Dig efter att han fått besvär från nedre urinvägarna (LUTS). Han har framförallt behövt gå upp på nätterna 3-4 ggr. Upplevt att strålen blivit sämre, speciellt nattetid. Du har fått svar på PSA som ligger strax vid gränsen till normalområdet. Palpation per rectum var normal. Miktogram och residualurinmätning. Undersökningen har visat att patientens flöde är 8 ml/sek och residualurinen är 130 ml. Patienten som väsentligen är frisk förutom lite ledbesvär undrar vilken behandling han kan få eftersom han tycker att nätterna är så besvärliga. Han har svårt att somna om efter miktionerna. a) Transuretral resektion av prostata, minimalinvasiva behandlingsalternativ t ex TUMT, ytterligare alternativ finns b) Farmakologisk behandling i form av 5α-reduktashämmare eller α-receptorblockerare - 5α-reduktashämmare hämmar enzymet 5α-reduktas vilket hindrar testosteron att omvandlas till dihydrotestosteron, som anses vara den mest aktiva formen av testosteron - α-receptorblockerare hämmar den muskulära komponenten i prostatan liksom i urethra.. Patienten bestämmer sig för transuretral resektion. Han opereras något senare. Operationen går bra men drar ut på tiden eftersom operatören inte blir nöjd med sin resektion. Plötsligt blir patienten förvirrad (han har en spinalbedövning). Vilken är den troligaste orsaken till förvirringen?

12 Urologifall 2. Sidan 5(6) En 75-årig man undersöks av Dig efter att han fått besvär från nedre urinvägarna (LUTS). Han har framförallt behövt gå upp på nätterna 3-4 ggr. Upplevt att strålen blivit sämre, speciellt nattetid. Du har fått svar på PSA som ligger strax vid gränsen till normalområdet. Palpation per rectum var normal. Miktogram och residualurinmätning. Undersökningen har visat att patientens flöde är 8 ml/sek och residualurinen är 130 ml. Patienten som väsentligen är frisk förutom lite ledbesvär undrar vilken behandling han kan få eftersom han tycker att nätterna är så besvärliga. Han har svårt att somna om efter miktionerna. a) Transuretral resektion av prostata, minimalinvasiva behandlingsalternativ t ex TUMT, ytterligare alternativ finns b) Farmakologisk behandling i form av 5α-reduktashämmare eller α-receptorblockerare - 5α-reduktashämmare hämmar enzymet 5α-reduktas vilket hindrar testosteron att omvandlas till dihydrotestosteron, som anses vara den mest aktiva formen av testosteron - α-receptorblockerare hämmar den muskulära komponenten i prostatan liksom i urethra.. Patienten bestämmer sig för transuretral resektion. Han opereras något senare. Operationen går bra men drar ut på tiden eftersom operatören inte blir nöjd med sin resektion. Plötsligt blir patienten förvirrad (han har en spinalbedövning). Resorption av spolvätska s k TUR-syndrom. Vilken är patofysiologin bakom TUR-syndrom? Vilka (max 3) sena komplikationer är vanligast vid transuretral prostataresektion? (3 poäng)

13 Urologifall 2. Sidan 6(6) En 75-årig man undersöks av Dig efter att han fått besvär från nedre urinvägarna (LUTS). Han har framförallt behövt gå upp på nätterna 3-4 ggr. Upplevt att strålen blivit sämre, speciellt nattetid. Du har fått svar på PSA som ligger strax vid gränsen till normalområdet. Palpation per rectum var normal. Miktogram och residualurinmätning. Undersökningen har visat att patientens flöde är 8 ml/sek och residualurinen är 130 ml. Patienten som väsentligen är frisk förutom lite ledbesvär undrar vilken behandling han kan få eftersom han tycker att nätterna är så besvärliga. Han har svårt att somna om efter miktionerna. a) Transuretral resektion av prostata, minimalinvasiva behandlingsalternativ t ex TUMT, ytterligare alternativ finns b) Farmakologisk behandling i form av 5α-reduktashämmare eller α-receptorblockerare - 5α-reduktashämmare hämmar enzymet 5α-reduktas vilket hindrar testosteron att omvandlas till dihydrotestosteron, som anses vara den mest aktiva formen av testosteron - α-receptorblockerare hämmar den muskulära komponenten i prostatan liksom i urethra.. Patienten bestämmer sig för transuretral resektion. Han opereras något senare. Operationen går bra men drar ut på tiden eftersom operatören inte blir nöjd med sin resektion. Plötsligt blir patienten förvirrad (han har en spinalbedövning). Resorption av spolvätska s k TUR-syndrom Erektil dysfunktion, inkontinens och retrograd ejakulation, det sistnämnda dock ingen egentlig komplikation eftersom transuretral resektion oftast medför att ejakulatet vid emissionen går upp i urinblåsan eftersom blåshalsen (blåshalssfinktern) också reseceras vid TUR-prostata.

14 Urologifall 3. Sidan 1(8) Under Din AT-placering på en vårdcentral har en 76-årig man beställt mottagningstid för sina vattenkastningsbesvär. Vilka undersökningar/uppgifter kan vara av värde att ta fram redan innan Du träffar patienten och vad innebär dessa?

15 Urologifall 3. Sidan 2(8) Under Din AT-placering på en vårdcentral har en 76-årig man beställt mottagningstid för sina vattenkastningsbesvär. På denna välfungerande vårdcentral finns ett symtom score t ex IPSS International Prostate Symptom Score) tillgängligt. Det är ett strukturerat och validerat frågeformulär som avhandlar patientens vattenkastning. Dessutom har man stor glädje av att låta patienten fylla i en miktionslista. Patienten fyller då i en lista var gång han mikterar, klockslag, mikterad volym och allra bäst är det om patienten även fyller i tiden för första kastade decilitern då är det en sk tidsmiktionslista. Om det finns en bladderscan på mottagningen kan Du låta mäta residualurin med ultraljudsteknik (efter att patienten har mikterat). Vid samtal med patienten framkommer att han har haft svårigheter att kasta vatten det senaste året, han har vid 2 tillfällen fått akut urinretention, men KAD har kunnat avlägsnas. Residualurin med ultraljudsteknik visar 150 ml. IPSS score är hög (25). Patienten är pigg och cerebralt välbevarad, men han har haft en hjärtinfarkt för 2 år sen, han har lindrig angina, obstruktiva luftvägsbesvär och tablettbehandlad diabetes mellitus. När du palperar prostata känns denna oregelbunden, hård och går ej att avgränsa uppåt vänster sida. Bedömer du att patienten ska få KAD? Vilka laboratorieundersökningar beställer du?

16 Urologifall 3. Sidan 3(8) Under Din AT-placering på en vårdcentral har en 76-årig man beställt mottagningstid för sina vattenkastningsbesvär. På denna välfungerande vårdcentral finns ett symtom score t ex IPSS International Prostate Symptom Score) tillgängligt. Det är ett strukturerat och validerat frågeformulär som avhandlar patientens vattenkastning. Dessutom har man stor glädje av att låta patienten fylla i en miktionslista. Patienten fyller då i en lista var gång han mikterar, klockslag, mikterad volym och allra bäst är det om patienten även fyller i tiden för första kastade decilitern då är det en sk tidsmiktionslista. Om det finns en bladderscan på mottagningen kan Du låta mäta residualurin med ultraljudsteknik (efter att patienten har mikterat). Vid samtal med patienten framkommer att han har haft svårigheter att kasta vatten det senaste året, han har vid 2 tillfällen fått akut urinretention, men KAD har kunnat avlägsnas. Residualurin med ultraljudsteknik visar 150 ml. IPSS score är hög (25). Patienten är pigg och cerebralt välbevarad, men han har haft en hjärtinfarkt för 2 år sen, han har lindrig angina, obstruktiva luftvägsbesvär och tablettbehandlad diabetes mellitus. När du palperar prostata känns denna oregelbunden, hård och går ej att avgränsa uppåt vänster sida. Med så pass blygsam residualurin är knappast KAD indicerad. Du beställer S-kreatinin, elektrolyter och PSA. PSA är 75 ng/ml, kreatinin och elektrolyter normala. Vad är nu din arbetsdiagnos? Hur ska patienten handläggas?

17 Urologifall 3. Sidan 4(8) Under Din AT-placering på en vårdcentral har en 76-årig man beställt mottagningstid för sina vattenkastningsbesvär. På denna välfungerande vårdcentral finns ett symtom score t ex IPSS International Prostate Symptom Score) tillgängligt. Det är ett strukturerat och validerat frågeformulär som avhandlar patientens vattenkastning. Dessutom har man stor glädje av att låta patienten fylla i en miktionslista. Patienten fyller då i en lista var gång han mikterar, klockslag, mikterad volym och allra bäst är det om patienten även fyller i tiden för första kastade decilitern då är det en sk tidsmiktionslista. Om det finns en bladderscan på mottagningen kan Du låta mäta residualurin med ultraljudsteknik (efter att patienten har mikterat). Vid samtal med patienten framkommer att han har haft svårigheter att kasta vatten det senaste året, han har vid 2 tillfällen fått akut urinretention, men KAD har kunnat avlägsnas. Residualurin med ultraljudsteknik visar 150 ml. IPSS score är hög (25). Patienten är pigg och cerebralt välbevarad, men han har haft en hjärtinfarkt för 2 år sen, han har lindrig angina, obstruktiva luftvägsbesvär och tablettbehandlad diabetes mellitus. När du palperar prostata känns denna oregelbunden, hård och går ej att avgränsa uppåt vänster sida. Med så pass blygsam residualurin är knappast KAD indicerad. Du beställer S-kreatinin, elektrolyter och PSA. PSA är 75 ng/ml, kreatinin och elektrolyter normala. Patienten har en misstänkt prostatamalignitet med miktionssymtom och därför skriver Du en remiss till urologklinik. Vilken undersökning används för att bekräfta misstanken på prostatacancer?

18 Urologifall 3. Sidan 5(8) Under Din AT-placering på en vårdcentral har en 76-årig man beställt mottagningstid för sina vattenkastningsbesvär. På denna välfungerande vårdcentral finns ett symtom score t ex IPSS International Prostate Symptom Score) tillgängligt. Det är ett strukturerat och validerat frågeformulär som avhandlar patientens vattenkastning. Dessutom har man stor glädje av att låta patienten fylla i en miktionslista. Patienten fyller då i en lista var gång han mikterar, klockslag, mikterad volym och allra bäst är det om patienten även fyller i tiden för första kastade decilitern då är det en sk tidsmiktionslista. Om det finns en bladderscan på mottagningen kan Du låta mäta residualurin med ultraljudsteknik (efter att patienten har mikterat). Vid samtal med patienten framkommer att han har haft svårigheter att kasta vatten det senaste året, han har vid 2 tillfällen fått akut urinretention, men KAD har kunnat avlägsnas. Residualurin med ultraljudsteknik visar 150 ml. IPSS score är hög (25). Patienten är pigg och cerebralt välbevarad, men han har haft en hjärtinfarkt för 2 år sen, han har lindrig angina, obstruktiva luftvägsbesvär och tablettbehandlad diabetes mellitus. När du palperar prostata känns denna oregelbunden, hård och går ej att avgränsa uppåt vänster sida. Med så pass blygsam residualurin är knappast KAD indicerad. Du beställer S-kreatinin, elektrolyter och PSA. PSA är 75 ng/ml, kreatinin och elektrolyter normala. Patienten har en misstänkt prostatamalignitet med miktionssymtom och därför skriver Du en remiss till urologklinik. Transrektal ultraljudsundersökning (TRUL) med mellannålsbiopsi, man får då ut en vävnadskolv från prostata som kan malignitetsgraderas enligt Gleason. Alternativt kan finnålspunktion av prostata göras, sk Franzenbiopsi, där man med cytologisk undersökningsteknik undersöker aspiratet för att verifiera prostatamalignitet. Svaret på PAD från TRUL ledd biopsi: Utbredd växt av prostatacancer Gleason score 9 (4+5). Vilken undersökning används för att bedöma utbredningen av tumörsjukdomen? Varför används denna undersökning?

19 Urologifall 3. Sidan 6(8) Under Din AT-placering på en vårdcentral har en 76-årig man beställt mottagningstid för sina vattenkastningsbesvär. På denna välfungerande vårdcentral finns ett symtom score t ex IPSS International Prostate Symptom Score) tillgängligt. Det är ett strukturerat och validerat frågeformulär som avhandlar patientens vattenkastning. Dessutom har man stor glädje av att låta patienten fylla i en miktionslista. Patienten fyller då i en lista var gång han mikterar, klockslag, mikterad volym och allra bäst är det om patienten även fyller i tiden för första kastade decilitern då är det en sk tidsmiktionslista. Om det finns en bladderscan på mottagningen kan Du låta mäta residualurin med ultraljudsteknik (efter att patienten har mikterat). Vid samtal med patienten framkommer att han har haft svårigheter att kasta vatten det senaste året, han har vid 2 tillfällen fått akut urinretention, men KAD har kunnat avlägsnas. Residualurin med ultraljudsteknik visar 150 ml. IPSS score är hög (25). Patienten är pigg och cerebralt välbevarad, men han har haft en hjärtinfarkt för 2 år sen, han har lindrig angina, obstruktiva luftvägsbesvär och tablettbehandlad diabetes mellitus. När du palperar prostata känns denna oregelbunden, hård och går ej att avgränsa uppåt vänster sida. Med så pass blygsam residualurin är knappast KAD indicerad. Du beställer S-kreatinin, elektrolyter och PSA. PSA är 75 ng/ml, kreatinin och elektrolyter normala. Patienten har en misstänkt prostatamalignitet med miktionssymtom och därför skriver Du en remiss till urologklinik. Transrektal ultraljudsundersökning (TRUL) med mellannålsbiopsi, man får då ut en vävnadskolv från prostata som kan malignitetsgraderas enligt Gleason. Alternativt kan finnålspunktion av prostata göras, sk Franzenbiopsi, där man med cytologisk undersökningsteknik undersöker aspiratet för att verifiera prostatamalignitet. Svaret på PAD från TRUL ledd biopsi: Utbredd växt av prostatacancer Gleason score 9 (4+5). Skelettscintigrafi, en isotopundersökning där technetium injiceras i perifer ven. Technetium upptas i skelett i omvandling, och är alltså inte en undersökning som specifikt påvisar tumör i skelettet. Den i särklass vanligaste lokalen för metastatisk växt av prostatacancer är i skelettet (framförallt kotpelaren), den vanligaste typen är sklerotiska metastaser vid prostatacancer. Skelettscintigrafin visar upptag i ett revben, som rimligen ej orsakas av metastasering. Vilka behandlingsalternativ tycker du är rimliga på denna patient? Hur fungerar dessa?

20 Urologifall 3. Sidan 7(8) Under Din AT-placering på en vårdcentral har en 76-årig man beställt mottagningstid för sina vattenkastningsbesvär. På denna välfungerande vårdcentral finns ett symtom score t ex IPSS International Prostate Symptom Score) tillgängligt. Det är ett strukturerat och validerat frågeformulär som avhandlar patientens vattenkastning. Dessutom har man stor glädje av att låta patienten fylla i en miktionslista. Patienten fyller då i en lista var gång han mikterar, klockslag, mikterad volym och allra bäst är det om patienten även fyller i tiden för första kastade decilitern då är det en sk tidsmiktionslista. Om det finns en bladderscan på mottagningen kan Du låta mäta residualurin med ultraljudsteknik (efter att patienten har mikterat). Vid samtal med patienten framkommer att han har haft svårigheter att kasta vatten det senaste året, han har vid 2 tillfällen fått akut urinretention, men KAD har kunnat avlägsnas. Residualurin med ultraljudsteknik visar 150 ml. IPSS score är hög (25). Patienten är pigg och cerebralt välbevarad, men han har haft en hjärtinfarkt för 2 år sen, han har lindrig angina, obstruktiva luftvägsbesvär och tablettbehandlad diabetes mellitus. När du palperar prostata känns denna oregelbunden, hård och går ej att avgränsa uppåt vänster sida. Med så pass blygsam residualurin är knappast KAD indicerad. Du beställer S-kreatinin, elektrolyter och PSA. PSA är 75 ng/ml, kreatinin och elektrolyter normala. Patienten har en misstänkt prostatamalignitet med miktionssymtom och därför skriver Du en remiss till urologklinik. Transrektal ultraljudsundersökning (TRUL) med mellannålsbiopsi, man får då ut en vävnadskolv från prostata som kan malignitetsgraderas enligt Gleason. Alternativt kan finnålspunktion av prostata göras, sk Franzenbiopsi, där man med cytologisk undersökningsteknik undersöker aspiratet för att verifiera prostatamalignitet. Svaret på PAD från TRUL ledd biopsi: Utbredd växt av prostatacancer Gleason score 9 (4+5). Skelettscintigrafi, en isotopundersökning där technetium injiceras i perifer ven. Technetium upptas i skelett i omvandling, och är alltså inte en undersökning som specifikt påvisar tumör i skelettet. Den i särklass vanligaste lokalen för metastatisk växt av prostatacancer är i skelettet (framförallt kotpelaren), den vanligaste typen är sklerotiska metastaser vid prostatacancer. Skelettscintigrafin visar upptag i ett revben, som rimligen ej orsakas av metastasering. Denna patient har en lokalt avancerad prostatacancer med högt PSA och rejäla miktionsbesvär. Han har flera interkurrenta sjukdomar. Hormonell behandling med androgen suppression, antingen ablatio testes eller GnRH analog är bra, det påverkar tumören generellt och kommer också med stor sannolikhet att minska patientens miktionsbesvär inom c:a 3 månader. Ablatio testes tar bort organen som producerar testosteron. Gonadotropin releasing hormone analoger sänker testosteronnivån indirekt genom att stimulera hypofysens insöndring av LH. Initialt produceras mer LH och testosteron men efter c:a 28 dagar sjunker produktionen och testosteron når kastratvärde. Hur fort uppnår man kastratvärden med ablatio testis? Hur undviker man att de initialt höga halterna av testosteron vid GnRH behandling leder till symtom sk flare?

21 Urologifall 3. Sidan 8(8) Under Din AT-placering på en vårdcentral har en 76-årig man beställt mottagningstid för sina vattenkastningsbesvär. På denna välfungerande vårdcentral finns ett symtom score t ex IPSS International Prostate Symptom Score) tillgängligt. Det är ett strukturerat och validerat frågeformulär som avhandlar patientens vattenkastning. Dessutom har man stor glädje av att låta patienten fylla i en miktionslista. Patienten fyller då i en lista var gång han mikterar, klockslag, mikterad volym och allra bäst är det om patienten även fyller i tiden för första kastade decilitern då är det en sk tidsmiktionslista. Om det finns en bladderscan på mottagningen kan Du låta mäta residualurin med ultraljudsteknik (efter att patienten har mikterat). Vid samtal med patienten framkommer att han har haft svårigheter att kasta vatten det senaste året, han har vid 2 tillfällen fått akut urinretention, men KAD har kunnat avlägsnas. Residualurin med ultraljudsteknik visar 150 ml. IPSS score är hög (25). Patienten är pigg och cerebralt välbevarad, men han har haft en hjärtinfarkt för 2 år sen, han har lindrig angina, obstruktiva luftvägsbesvär och tablettbehandlad diabetes mellitus. När du palperar prostata känns denna oregelbunden, hård och går ej att avgränsa uppåt vänster sida. Med så pass blygsam residualurin är knappast KAD indicerad. Du beställer S-kreatinin, elektrolyter och PSA. PSA är 75 ng/ml, kreatinin och elektrolyter normala. Patienten har en misstänkt prostatamalignitet med miktionssymtom och därför skriver Du en remiss till urologklinik. Transrektal ultraljudsundersökning (TRUL) med mellannålsbiopsi, man får då ut en vävnadskolv från prostata som kan malignitetsgraderas enligt Gleason. Alternativt kan finnålspunktion av prostata göras, sk Franzenbiopsi, där man med cytologisk undersökningsteknik undersöker aspiratet för att verifiera prostatamalignitet. Svaret på PAD från TRUL ledd biopsi: Utbredd växt av prostatacancer Gleason score 9 (4+5). Skelettscintigrafi, en isotopundersökning där technetium injiceras i perifer ven. Technetium upptas i skelett i omvandling, och är alltså inte en undersökning som specifikt påvisar tumör i skelettet. Den i särklass vanligaste lokalen för metastatisk växt av prostatacancer är i skelettet (framförallt kotpelaren), den vanligaste typen är sklerotiska metastaser vid prostatacancer. Skelettscintigrafin visar upptag i ett revben, som rimligen ej orsakas av metastasering. Denna patient har en lokalt avancerad prostatacancer med högt PSA och rejäla miktionsbesvär. Han har flera interkurrenta sjukdomar. Hormonell behandling med androgen suppression, antingen ablatio testes eller GnRH analog är bra, det påverkar tumören generellt och kommer också med stor sannolikhet att minska patientens miktionsbesvär inom c:a 3 månader. Ablatio testes tar bort organen som producerar testosteron. Gonadotropin releasing hormone analoger sänker testosteronnivån indirekt genom att stimulera hypofysens insöndring av LH. Initialt produceras mer LH och testosteron men efter c:a 28 dagar sjunker produktionen och testosteron når kastratvärde Testosteronvärdet sjunker snabbt efter ablatio testis och är nere i kastatnivåer på mindre än 8 timmar. För att motverka flare ges ett antiandrogen ( Eulexin eller Casodex) som förhindrar att testosteron stimulerar prostatatumören under den första månaden.

DEN 25 MAJ 2000. 2 radiologifall 1 hand- och plastikkirurgiskt fall

DEN 25 MAJ 2000. 2 radiologifall 1 hand- och plastikkirurgiskt fall TENTAMEN I UROLOGI, RADIOLOGI OCH HAND- OCH PLASTIKKIRURGI VT-00 DEN 25 MAJ 2000 Skrivningen består av: 3 urologifall 2 radiologifall 1 hand- och plastikkirurgiskt fall Skrivtid: 08.30 10.15 - till vänster

Läs mer

Tentamen VT09 Fråga A Kodnr:

Tentamen VT09 Fråga A Kodnr: 1 En 62-årig man, frisk i övrigt, aldrig tidigare opererad, söker dig på vårdcentralen för försämrad vattenkastning. Patienten har haft besvär som accentuerats de senaste åren, och består av följande komponenter:

Läs mer

Tentamen kirurgi HT-08 MEQ urologi

Tentamen kirurgi HT-08 MEQ urologi En 67-årig man söker vårdcentralen på grund av täta trängningar och miktionssveda sedan några dagar. Tempen är 37,5. Urinstickan visar lpk 3+, ery 2+, nitrit +. 1:1. Vilken är den troligaste diagnosen?

Läs mer

flera!) diagnostisk undersökning du i detta fall ordinerar som komplement till din fysikaliska undersökning.

flera!) diagnostisk undersökning du i detta fall ordinerar som komplement till din fysikaliska undersökning. 4. UROLOGI (SKRIVNING MEQ T8 - HT 211) Urologifall nr 1 Du är AT-jour på lasarettet i Motala, där en 15 årig kille söker på akutmottagningen kl 18. Han klagar över smärtor i pungen efter karateträning.

Läs mer

Urologifrågor, 15 poäng

Urologifrågor, 15 poäng HT-06 C Urologifrågor, 15 poäng C1 Du tjänstgör som AT-läkare på en vårdcentral i en förort till Stockholm. På fredag eftermiddag söker en 72 år gammal man. Han är tidigare opererad för appendicit. Han

Läs mer

LUTS HOS MÄN I PRIMÄRVÅRDEN. Georgios Daouacher medicinsk ledningsansvarig Urologsektionen Centralsjukhuset I Karlstad

LUTS HOS MÄN I PRIMÄRVÅRDEN. Georgios Daouacher medicinsk ledningsansvarig Urologsektionen Centralsjukhuset I Karlstad LUTS HOS MÄN I PRIMÄRVÅRDEN Georgios Daouacher medicinsk ledningsansvarig Urologsektionen Centralsjukhuset I Karlstad Orsaker till LUTS Utredning av LUTS patienter I primärvården Behandling När ska man

Läs mer

Urologi en introduktion

Urologi en introduktion Urologi en introduktion Per-Uno Malmström, Professor, överläkare Anna Bill-Axelson, docent, överläkare Urologiska kliniken Akademiska sjukhuset Uppsala Vad är urologi? Läran om urinorganen och manliga

Läs mer

TENTAMEN I UROLOGI, RADIOLOGI OCH HAND- OCH PLASTIKKIRURGI HT-00 DEN 8 JANUARI 2001

TENTAMEN I UROLOGI, RADIOLOGI OCH HAND- OCH PLASTIKKIRURGI HT-00 DEN 8 JANUARI 2001 TENTAMEN I UROLOGI, RADIOLOGI OCH HAND- OCH PLASTIKKIRURGI HT-00 DEN 8 JANUARI 2001 Skrivningen består av: 3 urologifall 2 radiologifall 1 hand- och plastikkirurgiskt fall Skrivtid: 08.30 14.30 - till

Läs mer

Nedre urinvägssymtom (LUTS) i primärvården. Patientfall

Nedre urinvägssymtom (LUTS) i primärvården. Patientfall Nedre urinvägssymtom (LUTS) i primärvården Patientfall Detta är en fallbaserad diskussion som har målet att ge kunskap om Orsaker till miktionsbesvär Utredning av miktionsbesvär i primärvård Behandling

Läs mer

Vad är urologi? Seminarium 1. Vad är urologi? Normal miktion

Vad är urologi? Seminarium 1. Vad är urologi? Normal miktion Vad är urologi? Seminarium 1 Vad är urologi? Tumörsjukdom i urinvägarna Infektioner i urinvägarna Sten i urinvägarna Trauma Erektil dysfunktion Neurogena blåsrubbningar Inkontinens Sjukdomar i penis Skrotala

Läs mer

Gör vårt snabbtest om godartad prostataförstoring. Uppe på nätterna? Letar toalett på dagarna?

Gör vårt snabbtest om godartad prostataförstoring. Uppe på nätterna? Letar toalett på dagarna? Gör vårt snabbtest om godartad prostataförstoring Uppe på nätterna? Letar toalett på dagarna? CoreTherm värmebehandling I denna folder kan du läsa om CoreTherm, en poliklinisk behandling för godartad prostataförstoring,

Läs mer

Gunvald Larsson, 72 år

Gunvald Larsson, 72 år Gunvald Larsson, 72 år Gunvald Larsson, 72 år, söker på hälsocentralen pga. vattenkastningsbesvär. Vid rektalpalpation känner läkaren ett fastare område till vänster i prostatan. P-PSA 15 (

Läs mer

Ansvarsfördelning mellan allmänmedicin och urologi i handläggningen av LUTS

Ansvarsfördelning mellan allmänmedicin och urologi i handläggningen av LUTS Regional medicinsk riktlinje Ansvarsfördelning mellan allmänmedicin och urologi i handläggningen av LUTS Fastställs efter remissomgång av Hälso- och sjukvårdsdirektören (HS 2017-00186). Giltig till och

Läs mer

SVF Urologisk cancer. Henrik Kjölhede Överläkare, med. dr. Kirurgkliniken, CLV

SVF Urologisk cancer. Henrik Kjölhede Överläkare, med. dr. Kirurgkliniken, CLV SVF Urologisk cancer Henrik Kjölhede Överläkare, med. dr. Kirurgkliniken, CLV Fem olika SVF:er Prostatacancer (10 000) Urotelial cancer (2 500) Njurcancer (1 000) Testikelcancer (500) Peniscancer (150)

Läs mer

PROSTATACANCER. Johan Stranne Docent/Överläkare 17/11-2015. SK-kurs Uroradiologi Prostatacancer

PROSTATACANCER. Johan Stranne Docent/Överläkare 17/11-2015. SK-kurs Uroradiologi Prostatacancer PROSTATACANCER 17/11-2015 SK-kurs Uroradiologi Disposition Bakgrund hur vanligt? hur farligt? Diagnostik vad gör vi Lokaliserad PC diagnos kurativ behandling postoperativa komplikationer Avancerad PC komplikationer

Läs mer

Vårdprogram för Akademiska sjukhuset och primärvården i Uppsala län avseende Symtomgivande Benign Prostatahyperplasi

Vårdprogram för Akademiska sjukhuset och primärvården i Uppsala län avseende Symtomgivande Benign Prostatahyperplasi Vårdprogram för Akademiska sjukhuset och primärvården i Uppsala län avseende Symtomgivande Benign Prostatahyperplasi Utarbetat av Urologkliniken, Akademiska sjukhuset. Ansvarig: Överläkare Einar Brekkan

Läs mer

Gör vårt snabbtest om godartad prostataförstoring. Uppe på nätterna? Letar toalett på dagarna?

Gör vårt snabbtest om godartad prostataförstoring. Uppe på nätterna? Letar toalett på dagarna? Gör vårt snabbtest om godartad prostataförstoring Uppe på nätterna? Letar toalett på dagarna? CoreTherm värmebehandling I denna folder kan du läsa om CoreTherm, en poliklinisk behandling för godartad prostataförstoring

Läs mer

4. UROLOGI max 10 poäng Omskrivning

4. UROLOGI max 10 poäng Omskrivning 4. UROLOGI max 10 poäng Omskrivning 2016-08-17 4:1 Fråga Vilket av följande påståenden om hematuri är falskt? 1) En patient med makrohematuri och bakteriuri har påtagligt mindre risk för tumör i urinkanalen

Läs mer

Prostatacancer. Prostatacancer. Vanligaste cancern hos män fler än 10000 fall/år i Sverige

Prostatacancer. Prostatacancer. Vanligaste cancern hos män fler än 10000 fall/år i Sverige Prostatacancer Prostatacancer Prostatacancer Prostatacancer - Incidens Vanligaste cancern hos män fler än 10000 fall/år i Sverige Åldrande mannens cancer men kan förekomma i medelåldern - finns hos 80%

Läs mer

Behandling av prostatacancer

Behandling av prostatacancer Behandling av prostatacancer Sammanfattning Prostatacancer är den vanligaste cancerformen hos män i Norden. Hög ålder, ärftlighet, viss geografisk och etnisk tillhörighet är riskfaktorer för att drabbas

Läs mer

Prostatacancer Nationellt vårdprogram Kortversion för allmänläkare uppdaterad april 2015

Prostatacancer Nationellt vårdprogram Kortversion för allmänläkare uppdaterad april 2015 Landstingens och regionernas nationella samverkansgrupp inom cancervården Prostatacancer Nationellt vårdprogram Kortversion för allmänläkare uppdaterad april 2015 Innehåll 1. Inledning... 2 2. Indikationer

Läs mer

Landstingens och regionernas nationella samverkansgrupp inom cancervården. Prostatacancer Nationellt vårdprogram Kortversion för allmänläkare

Landstingens och regionernas nationella samverkansgrupp inom cancervården. Prostatacancer Nationellt vårdprogram Kortversion för allmänläkare Landstingens och regionernas nationella samverkansgrupp inom cancervården Prostatacancer Nationellt vårdprogram Kortversion för allmänläkare April 2014 Innehåll 1. Inledning... 2 2. Indikationer för utredning

Läs mer

Minifall UVI 1 a-c Julia 18 år

Minifall UVI 1 a-c Julia 18 år Minifall UVI 1 a-c 2018-04-19 Om ni har valt Minifall UVI 1 som del av ert självdeklarationsarbete, ska ni diskutera alla de tre korta journalanteckningarna (1a-c). Är diagnosen adekvat? I förekommande

Läs mer

Primärvård och Urologi

Primärvård och Urologi Hälso- och sjukvård Dokumentnamn: Version: Dokumenttyp: Länsgemensam 2.0 Vårdöverenskommelse vårdöverenskommelse Primärvård och Urologi Utfärdande förvaltning: Sökord: Giltig fr.o.m. Hälso- och sjukvård

Läs mer

Olycklig Fruktansvärt. missbelåten. Ganska. Blandade känslor. nöjd. Nöjd Ganska. Mycket. nöjd

Olycklig Fruktansvärt. missbelåten. Ganska. Blandade känslor. nöjd. Nöjd Ganska. Mycket. nöjd Svara på dessa frågor. Diskutera svaren med din doktor. Patient-information. Symtomskattning vid prostatabesvär (I-PSS) Namn: Personnummer: Datum: Nästan alltid Mer än hälften av gångerna Hälften av gångerna

Läs mer

BASAL UTREDNING. INKONTINENS Blås- och tarmfunktionsstörning. Blanketter och instruktioner. Centrum Läkemedelsnära produkter/inkontinens

BASAL UTREDNING. INKONTINENS Blås- och tarmfunktionsstörning. Blanketter och instruktioner. Centrum Läkemedelsnära produkter/inkontinens BASAL UTREDNING INKONTINENS Blås- och tarmfunktionsstörning Blanketter och instruktioner Okt 2012 Centrum Läkemedelsnära produkter/inkontinens Basal utredning INLEDNING Dessa blanketter och instruktioner

Läs mer

Urologiska diagnoser, handläggning Landstinget Gävleborg

Urologiska diagnoser, handläggning Landstinget Gävleborg Vårdprogram Diarienr: Ej tillämpligt 1(8) Dokument ID: 09-44200 Fastställandedatum: 2012-06-01 Giltigt t.o.m.: 2014-06-01 Upprättare: Helena E Olsson Fastställare: Johan Hansson Urologiska diagnoser, handläggning

Läs mer

Urinblåsan Urininkontinens ur ett urologiskt perspektiv. Lagra / Tömma ml 4-5tim 3-4min

Urinblåsan Urininkontinens ur ett urologiskt perspektiv. Lagra / Tömma ml 4-5tim 3-4min Urininkontinens ur ett urologiskt perspektiv Johan Heinius Överläkare Urologiska kliniken UAS Urinblåsan Lagra / Tömma 4-500ml 4-5tim 3-4min > 98% av tiden har blåsan en lagringsuppgift! 1 Blåsans tre

Läs mer

LUTS och BPH. Lower Urinary Tract Symptoms Samlingsnamn för vattenkastnimngsbesvär, ej könsbunden. Många orsaker!

LUTS och BPH. Lower Urinary Tract Symptoms Samlingsnamn för vattenkastnimngsbesvär, ej könsbunden. Många orsaker! LUTS och BPH Lower Urinary Tract Symptoms Samlingsnamn för vattenkastnimngsbesvär, ej könsbunden Många orsaker! Utredning av LUTS Anamnes (IPSS, miktionschema) Tidsmiktion, ev res urin U sticka, ev PSA,

Läs mer

Hur vanligt är det med prostatacancer?

Hur vanligt är det med prostatacancer? PROSTATACANCER Hur vanligt är det med prostatacancer? Ålder Cancer 20 30 30 40 40 50 50 60 70 80 2% 29% 32% 55% 64% Sakr et al. In Vivo 1994; 8: 439-43. Prostatacancer i Sverige Nya fall 9263 1 nytt fall

Läs mer

Leder satsningar på cancervård till undanträngning?

Leder satsningar på cancervård till undanträngning? Leder satsningar på cancervård till undanträngning? Det kliniska perspektivet Jens Andersson, specialist i urologi Urologkliniken, Västmanlands sjukhus Västerås Standardiserade vårdförlopp (SVF) inom urologin

Läs mer

KLOKA LISTAN. Expertrådet för urologi Stockholms läns läkemedelskommitté

KLOKA LISTAN. Expertrådet för urologi Stockholms läns läkemedelskommitté KLOKA LISTAN 2018 Expertrådet för urologi Stockholms läns läkemedelskommitté LUTS (lower urinary tract symptoms) och symtom av godartad prostataförstoring I första hand ALFA-1-RECEPTORBLOCKERARE alfuzosin

Läs mer

KAD-bara när det behövs

KAD-bara när det behövs KAD-bara när det behövs Kort personal utbildning KAD- Region kort Östergötland personal utb, 2015-01-12, Britta Larsson Syfte och mål Minimera skador på urinblåsan Förebygga urinretention Tidigt upptäcka

Läs mer

Nedre urinvägssymptom vid MS

Nedre urinvägssymptom vid MS Nedre urinvägssymptom vid MS Vårdprogram vid samarbete med Urologiska kliniken, Skånes universitetssjukhus En betydande andel av patienter med MS har symptom på störningar av de nedre urinvägarnas funktion.

Läs mer

Allmänläkarens roll för patienter med prostatacancer

Allmänläkarens roll för patienter med prostatacancer Allmänläkarens roll för patienter med prostatacancer Utdrag ur Södra sjukvårdsregionens vårdprogram för prostatacancer år 2008. Vårdprogrammet kan i sin helhet hämtas via www.ocsyd.se eller beställas från

Läs mer

Minskad risk för stickskador bland vårdpersonal

Minskad risk för stickskador bland vårdpersonal Minskad risk för stickskador bland vårdpersonal Bakgrundsfakta om Zoladex skyddad nål Ett pressmaterial från AstraZeneca Sverige AB, april 2004 Mer information samt bilderna i detta material i högupplöst

Läs mer

INFORMATION TILL DIG SOM BEHANDLAS MED Casodex PATIENTINFORMATION

INFORMATION TILL DIG SOM BEHANDLAS MED Casodex PATIENTINFORMATION INFORMATION TILL DIG SOM BEHANDLAS MED Casodex PATIENTINFORMATION Patientinformation till dig som behandlas med Casodex vid prostatacancer Urinblåsa Prostata Yttre slutmuskel Urinrör Penis Sädesledare

Läs mer

Behandling med Mitomycin. Mitomycin 1mg/ml

Behandling med Mitomycin. Mitomycin 1mg/ml Behandling med Mitomycin Mitomycin 1mg/ml Diagnos Du har av Din läkare fått diagnosen ytlig blåstumör och blivit rekommenderad behandling med Mitomycin. Behandlingen följer ett speciellt schema vilket

Läs mer

FRÅGOR OCH SVAR OM ZYTIGA (abiraterone) 2011 09 12

FRÅGOR OCH SVAR OM ZYTIGA (abiraterone) 2011 09 12 FRÅGOR OCH SVAR OM ZYTIGA (abiraterone) 2011 09 12 FÖR EXTERN ANVÄNDNING (F&S om ZYTIGA är endast avsedd för media) Vad är prostatacancer? Prostatacancer uppstår när det bildas cancerceller i prostatans

Läs mer

Vårdöverenskommelser mellan primärvården i Salem, Nykvarn, Järna, Södertälje och urologsektionen, Södertälje sjukhus AB.

Vårdöverenskommelser mellan primärvården i Salem, Nykvarn, Järna, Södertälje och urologsektionen, Södertälje sjukhus AB. Vårdöverenskommelser mellan primärvården i Salem, Nykvarn, Järna, Södertälje och urologsektionen, Södertälje sjukhus AB. Hämaturi... 1 Njur- och uretärsten... 2 PSA - Riktlinjer för provtagning... 2 Testis

Läs mer

Utbildningsbok för urologdelen för specialiseringstjänstgöring (ST) i urologi Gäller ej färdigheter som förvärvas vid sidoutbildningarna

Utbildningsbok för urologdelen för specialiseringstjänstgöring (ST) i urologi Gäller ej färdigheter som förvärvas vid sidoutbildningarna Utbildningsbok för urologdelen för specialiseringstjänstgöring (ST) i urologi Gäller ej färdigheter som förvärvas vid sidoutbildningarna Delmålen är uppdelade i tre nivåer, där: ) innebär att självständigt

Läs mer

Anatomi Prostatan är en del av de manliga könsorganen. Den bidrar till produktion (cirka 20 %) och lagring av sädesvätska. Den är normalt ungefär tre

Anatomi Prostatan är en del av de manliga könsorganen. Den bidrar till produktion (cirka 20 %) och lagring av sädesvätska. Den är normalt ungefär tre Sarah Mahboba Anatomi Prostatan är en del av de manliga könsorganen. Den bidrar till produktion (cirka 20 %) och lagring av sädesvätska. Den är normalt ungefär tre centimeter lång och väger 20 gram. Den

Läs mer

Fallbaserad målbeskrivning urologi. Ola Bratt Lars Henningsohn Lärare i urologi

Fallbaserad målbeskrivning urologi. Ola Bratt Lars Henningsohn Lärare i urologi Fallbaserad målbeskrivning urologi Ola Bratt Lars Henningsohn Lärare i urologi 1 67-årig diabetiker med neuro- och nefropati. På akutmottagningen för att han sedan några månader kissar allt oftare med

Läs mer

TUR-P, TUIP och blåshalsincision

TUR-P, TUIP och blåshalsincision 2019-01-22 25098 1 (6) Sammanfattning Prostatahyperplasi samt LUTS besvär är en vanlig åkomma hos män. När medicinsk behandling sviktar erbjuds patienten en operativ åtgärd i form av en TUR-P eller en

Läs mer

Del 1. 3. Under vårdtiden på sjukhuset upptäcker läkaren ett misstänkt bukaortaaneurysm. Vad menas med ett aneurysm? (2)

Del 1. 3. Under vårdtiden på sjukhuset upptäcker läkaren ett misstänkt bukaortaaneurysm. Vad menas med ett aneurysm? (2) Klinisk medicin somatisk ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 1 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 09 7,5 högskolepoäng Kod: (Ifylles av student) Tentamensdatum: 12 10 12 Tid: Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Läs mer

1.2 Vid vilken diameter anser man att en operation är motiverad pga rupturrisk? (1p)

1.2 Vid vilken diameter anser man att en operation är motiverad pga rupturrisk? (1p) 6 sidor - 22 poäng En 65-årig man har för två dagar sedan i samband med screening för aortaaneurysm visat sig ha ett infrarenalt aortaaneurysm med diameter 65 mm. Han är tidigare frisk. Han slutade att

Läs mer

INFORMATION TILL DIG SOM BEHANDLAS MED Zoladex PATIENTINFORMATION

INFORMATION TILL DIG SOM BEHANDLAS MED Zoladex PATIENTINFORMATION INFORMATION TILL DIG SOM BEHANDLAS MED Zoladex PATIENTINFORMATION Patientinformation till dig som behandlas med Zoladex vid prostatacancer Urinblåsa Prostata Yttre slutmuskel Urinrör Penis Sädesledare

Läs mer

Målbeskrivning för urologi, Läkarutbildningen vid Lunds universitet, termin 8

Målbeskrivning för urologi, Läkarutbildningen vid Lunds universitet, termin 8 Målbeskrivning för urologi, Läkarutbildningen vid Lunds universitet, termin 8 Område Teoretiska kunskaper Praktisk handläggning Undervisningsmoment Examination Övergripande lärandemål Urologins särart

Läs mer

Information om screeningstudie gällande prostatacancer GÖTEBORG 2- STUDIEN PROSTATACANCERSTUDIE

Information om screeningstudie gällande prostatacancer GÖTEBORG 2- STUDIEN PROSTATACANCERSTUDIE PROSTATACANCERSTUDIE Information om screeningstudie gällande prostatacancer GÖTEBORG 2- STUDIEN Avdelningen för urologi Sahlgrenska akademin Göteborgs universitet Hemsida: www.g2screening.se E-post:g2@gu.se

Läs mer

Samtidig förekomst av prostatacancer och rektalcancer hos män -en studie i MR av lilla bäckenet

Samtidig förekomst av prostatacancer och rektalcancer hos män -en studie i MR av lilla bäckenet Samtidig förekomst av prostatacancer och rektalcancer hos män -en studie i MR av lilla bäckenet ST-läkare Röntgenkliniken Karolinska Universitetssjukhuset Solna margret.sturludottir@karolinska.se Röntgenveckan

Läs mer

AKUT UROLOGI. Lathund för handläggning på kirurgakuten USÖ. Örebro 150802 Urologiska kliniken, USÖ

AKUT UROLOGI. Lathund för handläggning på kirurgakuten USÖ. Örebro 150802 Urologiska kliniken, USÖ AKUT UROLOGI Lathund för handläggning på kirurgakuten USÖ Örebro 150802 Urologiska kliniken, USÖ Avstängd pyelit Pyelonefrit med samtidigt avflödeshinder. Uretärsten vanligast men andra orsaker till avflödeshinder

Läs mer

Kortsvar Onkologi 10 poäng. Fråga E

Kortsvar Onkologi 10 poäng. Fråga E Kortsvar Onkologi 10 poäng Fråga E 1 Kod:. Fråga E. Kortsvar Onkologi, 10 poäng 1. Strålbehandling utgör en av onkologins terapeutiska hörnstenar. Patienterna får träffa onkolog i samband med att behandling

Läs mer

Vårdriktlinjer för urologiska sjukdomar Urologkliniken/primärvården, Uppsala län

Vårdriktlinjer för urologiska sjukdomar Urologkliniken/primärvården, Uppsala län Vårdriktlinjer för urologiska sjukdomar Urologkliniken/primärvården, Uppsala län Innehåll Förord... 2 Nedre urinvägssymptom hos män och benign prostatahyperplasi (LUTS, Lower Urinary Tract s)... 3 Kronisk

Läs mer

Aktuellt inom hormonbehandling av prostatacancer Professsor Jan-Erik Damber, Sahlgrenska Universitetssjukhuset Föreläsning på kvartalsmöte 2005-12-03

Aktuellt inom hormonbehandling av prostatacancer Professsor Jan-Erik Damber, Sahlgrenska Universitetssjukhuset Föreläsning på kvartalsmöte 2005-12-03 Aktuellt inom hormonbehandling av prostatacancer Professsor Jan-Erik Damber, Sahlgrenska Universitetssjukhuset Föreläsning på kvartalsmöte 2005-12-03 Professor Jan-Erik Damber talade om vad som är aktuellt

Läs mer

Mitomycin 1mg/ml. Patientinformation. Behandling med Mitomycin

Mitomycin 1mg/ml. Patientinformation. Behandling med Mitomycin SE Mitomycin 1mg/ml Patientinformation Behandling med Mitomycin Diagnos Du har av Din läkare fått diagnosen ytlig blåstumör och blivit rekommenderad behandling med Mitomycin. Behandlingen följer ett speciellt

Läs mer

Prostatacancer - mannens vanligaste cancerform

Prostatacancer - mannens vanligaste cancerform Prostatacancer - mannens vanligaste cancerform Varje år drabbas mer än en halv miljon män i världen av prostatacancer. Bara i Sverige räknar man med att 7-9 000 män i år kommer att insjukna. Det gör prostatacancer

Läs mer

MC2050, Medicin avancerad nivå, Akut och Prehospitalmedicin, 15hp Tentamen del 2, prov 0400. Kursansvarig: Per Odencrants

MC2050, Medicin avancerad nivå, Akut och Prehospitalmedicin, 15hp Tentamen del 2, prov 0400. Kursansvarig: Per Odencrants MC2050, Medicin avancerad nivå, Akut och Prehospitalmedicin, 15hp Tentamen del 2, prov 0400. Kursansvarig: Per Odencrants Datum: 2015 01 16 Skrivtid: 4 timmar Totalpoäng: 55. Kardiologi, fråga 1, 7p. Infektioner,

Läs mer

Samverkansdokument mellan primärvård och urologin i Västmanland

Samverkansdokument mellan primärvård och urologin i Västmanland Zxczxc Samverkansdokument mellan primärvård och urologin i Västmanland Fastställd av Lennart Iselius Handläggare Lars Karlberg, Överläkare urologen Birger Thorell, Allmänläkarkonsult Gäller fr o m Dokumentnummer

Läs mer

Innehåll. Vilken behandlingsmetod skall väljas? 8. Bearbetad version efter Dr. Per Holme, Östfold Sentralsykehus,

Innehåll. Vilken behandlingsmetod skall väljas? 8. Bearbetad version efter Dr. Per Holme, Östfold Sentralsykehus, Innehåll Vad är cancer? 1 Vad är prostata? 2 Vad är prostatacancer? 3 Undersökningsmetoder 4 Olika stadier 6 Vilken behandlingsmetod skall väljas? 8 Olika behandlingsmetoder 9 Observationer 9 Operation

Läs mer

Att förebygga vårdrelaterade urinvägsinfektioner. Uppdrag ökad patientsäkerhet

Att förebygga vårdrelaterade urinvägsinfektioner. Uppdrag ökad patientsäkerhet Att förebygga vårdrelaterade urinvägsinfektioner Uppdrag ökad patientsäkerhet Styrdokument Rutin för blåsscanning, blåstappning och KAD för att förhindra vårdrelaterade infektioner och vårdskador Styrdokumentet

Läs mer

4. UROLOGI. Vilka två principiellt olika urologiska diagnoser kan du ställa vid denna kliniska bild? Kod:. 27 4:1. Svar: 0

4. UROLOGI. Vilka två principiellt olika urologiska diagnoser kan du ställa vid denna kliniska bild? Kod:. 27 4:1. Svar: 0 4. UROLOGI Urologifall nr En 60 årig man söker på akutmottagningen en kväll. Han klagar över lågt sittande buksmärta och svårigheter att kissa under dagen. Han har urinträngningar och det kommer bara droppvis

Läs mer

Detta frågehäfte är märkt med ditt namn samt ett studentnummer, med vars hjälp du senare kan hitta ditt resultat på kurswebben på Anslagstavlan.

Detta frågehäfte är märkt med ditt namn samt ett studentnummer, med vars hjälp du senare kan hitta ditt resultat på kurswebben på Anslagstavlan. 1 ANVISNINGAR Detta frågehäfte är märkt med ditt namn samt ett studentnummer, med vars hjälp du senare kan hitta ditt resultat på kurswebben på Anslagstavlan. Skrivningspasset omfattar två temauppgifter

Läs mer

Modern radiologi en uppdatering för Allmänläkardagar 2013

Modern radiologi en uppdatering för Allmänläkardagar 2013 Modern radiologi en uppdatering för Allmänläkardagar 2013 Els-Marie Raupach Överläkare Bild och funktionsmedicin Skövde 130201 Som man frågar får man svar! Remissen är radiologens verktyg och styr: Prioritering

Läs mer

Frågor och svar om prostatacancer och Zytiga (abiraterone)

Frågor och svar om prostatacancer och Zytiga (abiraterone) Frågor och svar om prostatacancer och Zytiga (abiraterone) Vad är prostatacancer? Prostatacancer uppstår när det bildas cancerceller i prostatans vävnader. Prostatacancer är ofta en långsamt växande cancer

Läs mer

Målbeskrivning för urologi, Läkarutbildningen vid Lunds universitet, termin 8

Målbeskrivning för urologi, Läkarutbildningen vid Lunds universitet, termin 8 Målbeskrivning för urologi, Läkarutbildningen vid Lunds universitet, termin 8 Område Teoretiska kunskaper Praktisk handläggning Undervisningsmoment Examination Övergripande lärandemål Epidemiologi och

Läs mer

Seminarium kolorektal cancer.

Seminarium kolorektal cancer. Seminarium kolorektal cancer. Tid: Onsdagar 9.00-11.30 (obs! håll tiden!) Antal studenter: 2 grupper = ca 5-6 studenter Studenterna är rekommenderade att läsa aktuella sidor i läroboken före seminariet

Läs mer

Om PSA-prov. För att kunna upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede. - Fördelar och nackdelar

Om PSA-prov. För att kunna upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede. - Fördelar och nackdelar Om PSA-prov För att kunna upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede - Fördelar och nackdelar Information från Socialstyrelsen Mars 2010. Detta är en uppdatera version av den som utkom 2007. Uppdateringen

Läs mer

behov av att krysta sveda/smärta vid miktion

behov av att krysta sveda/smärta vid miktion Behandlingsrekommendation Behandling av benign prostatahyperplasi Den 25-26 september 1996 anordnade Läkemedelsverket i samarbete med Statens legemiddelkontroll ett expertmöte om behandling av benign prostatahyperplasi.

Läs mer

BPH utredning och behandling i primärvården. Lars Malmberg VO urologi, Skånes universitetssjukhus

BPH utredning och behandling i primärvården. Lars Malmberg VO urologi, Skånes universitetssjukhus BPH utredning och behandling i primärvården Lars Malmberg VO urologi, Skånes universitetssjukhus Inte bara besvär! Residualurin/infektion Urinretention Blödning Blåssten Divertikelbildning Njurinsufficiens

Läs mer

Sifferkod... Kirurgifrågor, 25 poäng

Sifferkod... Kirurgifrågor, 25 poäng HT-06 A Kirurgifrågor, 25 poäng A1 En 60-årig man, som är gallopererad för 15 år sedan, söker en eftermiddag p g a buksmärtor på akutmottagningen, där du är primärjour på kirurgen. Patienten har känt sig

Läs mer

1.1 Vilka ytterligare anamnestiska uppgifter frågar Du efter och vilka undersökningar gör Du vid detta besök? (3p).

1.1 Vilka ytterligare anamnestiska uppgifter frågar Du efter och vilka undersökningar gör Du vid detta besök? (3p). Du arbetar som AT läkare på en husläkarmottagning och på en beställd tid kommer en 55- årig man som sedan cirka 3 månader noterat färskt blod i avföringen. Inga smärtor och avföringen annars av vanlig

Läs mer

Njurcancer. Författare: Annika Mandahl Forsberg, Biträdande Överläkare, Urologiska kliniken, Skånes Universitets Sjukhus.

Njurcancer. Författare: Annika Mandahl Forsberg, Biträdande Överläkare, Urologiska kliniken, Skånes Universitets Sjukhus. Pfizer AB 191 90 Sollentuna Tel 08-550 520 00 www.pfizer.se Författare: Annika Mandahl Forsberg, Biträdande Överläkare, Urologiska kliniken, Skånes Universitets Sjukhus. SUT20140120PSE02 Njurcancer Bakgrund

Läs mer

Om PSA-prov för att upptäcka tidig prostatacancer

Om PSA-prov för att upptäcka tidig prostatacancer Om PSA-prov för att upptäcka tidig prostatacancer Information från Socialstyrelsen i samarbete med: Sveriges Kommuner och Landsting Sjukvårdsrådgivningen Svensk Urologisk Förening Svensk Onkologisk Förening

Läs mer

MDK-rutin för Urotelialcancer

MDK-rutin för Urotelialcancer MDK-rutin för Urotelialcancer Omfattning Denna rutin omfattar all vårdpersonal i norra sjukvårdsregionen som medverkar i regionala multidisciplinära konferenser för patienter med aktuella diagnoser. Kriterier

Läs mer

19 Svar på skrivelse från Jonas Lindberg (V) om TUMT vid benign prostatahyperplasi HSN

19 Svar på skrivelse från Jonas Lindberg (V) om TUMT vid benign prostatahyperplasi HSN 19 Svar på skrivelse från Jonas Lindberg (V) om TUMT vid benign prostatahyperplasi HSN 2019-1021 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2019-1021 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2019-08-08

Läs mer

Hälsouniversitetet i Linköping Läkarprogrammet stadiiibildomtentamen 2012-02-02. Fråga 1 (4p) 1(10)

Hälsouniversitetet i Linköping Läkarprogrammet stadiiibildomtentamen 2012-02-02. Fråga 1 (4p) 1(10) Fråga 1 (4p) 1(10) Bilden ska föreställa en cell bestyckad med molekyler för interaktion med cellens närmiljö. A Om cellen är en mast cell, vilken molekyl representeras på ytan? (1p) B På vilket sätt bidrar

Läs mer

Prostatacancer. Regional kvalitetsrapport för diagnosår 2011 från Nationella Prostatacancerregistret (NPCR) Norra regionen

Prostatacancer. Regional kvalitetsrapport för diagnosår 2011 från Nationella Prostatacancerregistret (NPCR) Norra regionen Regionens landsting i samverkan Prostatacancer Regional kvalitetsrapport för diagnosår 211 från Nationella Prostatacancerregistret (NPCR) Norra regionen November 212 Prostatacancer Regional kvalitetsrapport

Läs mer

Vård och behandling vid urininkontinens NÄTVERKSTRÄFF KONTINENS

Vård och behandling vid urininkontinens NÄTVERKSTRÄFF KONTINENS Vård och behandling vid urininkontinens UROTERAPEUT: MALIN NORDIN GYNEKOLOG: MARIA K RÅNG LUNDEKVAM MORA GYNMOT TAGNING Vilka är vi? Uroteamet Gyn mottagningen Mora Samråder runt patienter Undersöker ibland(sällan)tillsammans

Läs mer

Sifferkod:.. (1,5 p) 1. Nämn tre sannolika tillstånd som kan ligga bakom Torstens urinvägsbesvär?

Sifferkod:.. (1,5 p) 1. Nämn tre sannolika tillstånd som kan ligga bakom Torstens urinvägsbesvär? Torsten är 80 år. Han är gift och arbetar fortfarande i sin egen firma som revisor. Han är en pigg och vital man för sin ålder som börjat höra lite illa. Han är noggrann och kanske något omständlig till

Läs mer

Prostatacancer. Regional kvalitetsrapport för diagnosår 2012 från Nationella prostatacancerregistret (NPCR) Sydöstra regionen

Prostatacancer. Regional kvalitetsrapport för diagnosår 2012 från Nationella prostatacancerregistret (NPCR) Sydöstra regionen Regionens landsting i samverkan Prostatacancer Regional kvalitetsrapport för diagnosår 212 från Nationella prostatacancerregistret (NPCR) Sydöstra regionen November 213 Prostatacancer Regional kvalitetsrapport

Läs mer

Prostatacancer. Regional kvalitetsrapport för diagnosår 2010 från Nationella Prostatacancerregistret (NPCR) Norra regionen

Prostatacancer. Regional kvalitetsrapport för diagnosår 2010 från Nationella Prostatacancerregistret (NPCR) Norra regionen Landstingens och regionernas nationella samverkansgrupp inom cancersjukvården Prostatacancer Regional kvalitetsrapport för diagnosår 2010 från Nationella Prostatacancerregistret (NPCR) Norra regionen Maj

Läs mer

Om PSA-prov. för att kunna upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede fördelar och nackdelar

Om PSA-prov. för att kunna upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede fördelar och nackdelar Om PSA-prov för att kunna upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede fördelar och nackdelar Information från Socialstyrelsen: April 2010. Detta är en uppdaterad version av den broschyr som utkom 2007.

Läs mer

Delexamination 2. Klinisk medicin Ht2011 MEQ1. 20 poäng

Delexamination 2. Klinisk medicin Ht2011 MEQ1. 20 poäng Delexamination 2 Klinisk medicin Ht2011 MEQ1 20 poäng All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan i bifogat kuvert. Därefter rättvändes nästa

Läs mer

BPH. Kunskapsakuten/ Kunskapsakuten ger dig allt från en repetition av basfakta till spaning vid forskningsfronten. Varsågod!

BPH. Kunskapsakuten/ Kunskapsakuten ger dig allt från en repetition av basfakta till spaning vid forskningsfronten. Varsågod! Kunskapsakuten/ De flesta män drabbas av godartad prostataförstoring, BPH. Långt ifrån alla får problem och behöver därför ingen behandling. För de andra forskas det bland annat på ett nytt specifikt läkemedel

Läs mer

Prostatacancer. Regional kvalitetsrapport för Sydöstra regionen. April Nationella prostatacancerregistret (NPCR)

Prostatacancer. Regional kvalitetsrapport för Sydöstra regionen. April Nationella prostatacancerregistret (NPCR) Prostatacancer Regional kvalitetsrapport för 2016 April 2017 Nationella prostatacancerregistret (NPCR) Regionalt cancercentrum, Uppsala Örebro Akademiska sjukhuset SE-751 85 UPPSALA PROSTATACANCER - REGIONAL

Läs mer

UPPE & KISSAR PÅ NATTEN?

UPPE & KISSAR PÅ NATTEN? UPPE & KISSAR PÅ NATTEN? Fakta om NOCTURI att vakna för att gå upp och kissa på natten Fakta om nocturi Vad är nocturi? Orsaker till nocturi Goda råd och åtgärder Diagnostik Resultat Vad är nocturi? Nocturi

Läs mer

EN LITEN SKRIFT OM GODARTAD PROSTATAFÖRSTORING, URINVÄGSSYMTOM OCH EREKTIONSSVIKT

EN LITEN SKRIFT OM GODARTAD PROSTATAFÖRSTORING, URINVÄGSSYMTOM OCH EREKTIONSSVIKT EN LITEN SKRIFT OM GODARTAD PROSTATAFÖRSTORING, URINVÄGSSYMTOM OCH EREKTIONSSVIKT 2 3 Vad beror erektionssvikt på? Erektionssvikt är något som uppskattningsvis 500 000 svenska män lider av. 1 Det finns

Läs mer

TENTAMEN HOMEOSTAS, Läk 537 T3 2 0 0 7 0 2 1 5

TENTAMEN HOMEOSTAS, Läk 537 T3 2 0 0 7 0 2 1 5 TENTAMEN HOMEOSTAS, Läk 537 T3 2 0 0 7 0 2 1 5 Namn: Personnr: - texta Max: 80 poäng KOD: Gk: 48 poäng Skrivtid: 13-18 : Läs detta först: 1. Ta det lugnt! 2. Mobiltelefoner, väskor och ytterkläder skall

Läs mer

Prostatacancer. Regional kvalitetsrapport för diagnosår 2012 från Nationella Prostatacancerregistret (NPCR) Norra regionen

Prostatacancer. Regional kvalitetsrapport för diagnosår 2012 från Nationella Prostatacancerregistret (NPCR) Norra regionen Regionens landsting i samverkan Prostatacancer Regional kvalitetsrapport för diagnosår 212 från Nationella Prostatacancerregistret (NPCR) Norra regionen November 213 Prostatacancer Regional kvalitetsrapport

Läs mer

Expertrådet för urologi. Stockholms läns läkemedelskommitté

Expertrådet för urologi. Stockholms läns läkemedelskommitté Kloka Listan 2012 Expertrådet för urologi Stockholms läns läkemedelskommitté Inga ändrade rekommendationer till Kloka Listan 2012 1 Godartad prostataförstoring ALFA-1-RECEPTORBLOCKERARE alfuzosin Alfuzosin,

Läs mer

KLOKA LISTAN. Expertrådet för urologi Stockholms läns läkemedelskommitté

KLOKA LISTAN. Expertrådet för urologi Stockholms läns läkemedelskommitté KLOKA LISTAN 2019 Expertrådet för urologi Stockholms läns läkemedelskommitté LUTS (lower urinary tract symptoms) och symtom av godartad prostataförstoring I första hand ALFA-1-RECEPTORBLOCKERARE alfuzosin

Läs mer

VO Planerade Operationer Urologiska enheten. Prostataprojektet. Slutrapport. Karin Bolin Projektledare 2007-02-22

VO Planerade Operationer Urologiska enheten. Prostataprojektet. Slutrapport. Karin Bolin Projektledare 2007-02-22 VO Planerade Operationer Urologiska enheten Prostataprojektet Slutrapport Karin Bolin Projektledare 27-2-22 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning 3 Sammanfattning 3 Kontaktsjuksköterska 3 Sjuksköterska vårdavdelning

Läs mer

Del 6. Totalt 7 sidor. Maxpoäng: 16p

Del 6. Totalt 7 sidor. Maxpoäng: 16p Totalt 7 sidor. Maxpoäng: 16p Ingrid Pettersson 40 år 40 årig kvinna som söker på akutmottagningen på grund av buksmärtor. I samband med en graviditet för 20 år sedan fick patienten ett misstänkt gallstensanfall

Läs mer

1.1 Ange tre möjliga differentialdiagnoser förutom bröstcancer. (1,5p)

1.1 Ange tre möjliga differentialdiagnoser förutom bröstcancer. (1,5p) Du arbetar som underläkarvikarie på kirurgkliniken i Y-köping. Du träffar en 63-årig kvinna på mottagningen som känt en knöl i vänster bröst sedan ett par veckor. Hon är frisk i övrigt och tar inga mediciner.

Läs mer

6. ONKOLOGI (SKRIVNING MEQ T8 - HT 2011)

6. ONKOLOGI (SKRIVNING MEQ T8 - HT 2011) 6. ONKOLOGI (SKRIVNING MEQ T8 - HT 2) En 66-årig kvinna söker på vårdcentralen med återkommande buksmärtor, några kilos viktnedgång, nedsatt aptit, trötthet samt illamående av och till. Hon har tidigare

Läs mer

DELOMRÅDEN AV EN OFFENTLIG SAMMANFATTNING

DELOMRÅDEN AV EN OFFENTLIG SAMMANFATTNING EU RMP Läkemedelssubstans Bicalutamid Versionnummer 2 Datum 2 maj 2014 DEL VI: OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI: 2 DELOMRÅDEN AV EN OFFENTLIG SAMMANFATTNING Bicalutamid (CASODEX 1 )

Läs mer

CRF för SAMS 2.1.1. Version 140309

CRF för SAMS 2.1.1. Version 140309 CRF för SAMS 2.1.1 CRF vid inklusion Version 140309 1a) Inklusion SAMS-ObsQoL Används vid ett tillfälle, när patienten inkluderas. Efter inklusion ska även CRF2 fyllas i. 1b) Inklusion SAMS-FU med randomisering

Läs mer

Kloka Listan 2011. Expertrådet för urologi

Kloka Listan 2011. Expertrådet för urologi Kloka Listan 2011 Expertrådet för urologi Kloka Listan 2011 Expertrådet för urologi I Kloka Listan rekommenderas som princip enbart aktiv substans. Det preparat som rekommenderas vid rekvisition till slutenvård

Läs mer