Minnesanteckningar från nätverksträffen för Tandsköterskor i Stockholm , SKTF förbundshus.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar från nätverksträffen för Tandsköterskor i Stockholm 2009-10-15, SKTF förbundshus."

Transkript

1 Minnesanteckningar från nätverksträffen för Tandsköterskor i Stockholm , SKTF förbundshus. 1. Information från Gunilla Jacobsen om Örebro Landstings kundcenter. Gunilla Jacobsen informerade om ett projekt i Örebro Landsting som startade Tanken är ett kundcenter dit alla patienter/kunder ringer och kan lämna återbud, få nya tider samt att de har hand om alla klinikers revisionspatienter och kallar in dessa. Klinikerna för komma in till kundcentret med beställningar om vad de vill ha gjort. Detta har gjort att samtalen ute på klinik har minskat som i sin tur gett en bättre arbetsmiljö för de som sitter i reception. Samt att receptionspersonalen kan göra sådant som inte har den högsta prioriteten. De flesta har varit mycket positiva till detta nya kundcenter. Det kommer att göras en utvärdering av hela projektet i december. Troligtvis kommer detta att permanentas eftersom det har uppskattats dels av personalen samt av patienterna/kunderna som får ett snabbt omhändertagande. 2. Information från Tandvårdsgruppen De som representerar SKTF i Tandvårdsgruppen är: Rosita Andersson Eva Prinz Anna-Maria Lindström Rosita Andersson informerade från Tandvårdsgruppens verksamhet. Siv Widholm Svenska Tandsköterskeförbundet samt Anna-Maria Lindström SKTF var den 8 september och pratade med yrkeshögskolan. Siv Widholm tar med frågan om åtgärder som tandsköterskor utför men ej kan debitera till TVL. Tandvårdreformen funkar ganska bra, dock ej IT stödet. Skolinformation funkar ganska bra. Svenska Tandsköterskeförbundet (STF) informerar både om sin verksamhet samt Unionen, SKTF samt TRIA. Vid Rikstämman i år kommer STF ha en egen monter där kommer de att informera om både STF, SKTF samt Unionen. En representant från SKTF kommer att finnas på plats Tandsköterkan Mikael Stillman från Västerås. STF:s konvent inte utan min tandsköterska 5-6/2 2010, där kommer i år både SKTF samt Unionen finnas representerade. Tandvårdsgruppen vill att vi tar upp frågor som är viktiga för yrkesgruppen, det är viktigt att alla är med och visar sig ihop både STF, SKTF samt Unionen. Fortsatt samverkan vid skolinformatörer. Tandvårdsgruppen träffas 4 ggr/år i gruppen.

2 3. Tandsköterskeutbildningen Anna-Maria Lindström skulle har varit och rapporterat ifrån utbildningen men hon hade fått förhinder så Eva Prinz informerade från ett mail som Anna-Maria skickat. Siv Widholm och Anna-Maria Lindström varit på Yrkeshögskolan för att diskutera tandsköterskeutbildningen som skall ligga under yrkeshögskola. Branschen vill ha den nationella utbildningen. Denna ligger på 3 terminer där också LIA = lära i arbetslivet ligger inräknat. De ska ha en ny träff den 26 november 2009 med yrkeshögskolan. Det kom upp att en 2-årig utbildning hade fått godkänt i Oskarshamn att starta upp som ej är nationell. Detta var endast en engångsföreteelse. Vilket är bra då den nationella utbildningen är den som endast skall finnas på marknaden. Malmö lade en stor protest mot att denna utbildning kommit upp då de fått avslag på sin ansökan om nationell utbildning i Malmö. Tranås kör en ny KY-utbildning eftersom de har pengar kvar att göra en till. Man kan gå in på denna hemsida och se en väldigt bra film om linjen. Web//film_tandskoterska.aspx. De togs även upp på mötet att det inte finns någon gemensamt kursmaterial för den nationella utbildningen utan att alla kör sina olika kurser. Det som också finns ute på en del utbildningar är gammalt material. Vi tycker att det ska se lika ut på alla utbildningarna. Det finns inte heller något samarbete mellan utbildningarna utan man ser varandra som rivaler istället för att arbeta ihop. Vilket vi inte tycker är acceptabelt. Det framkom på mötet att det vore bra om det låg centralt ansökan om utbildningarna. Vi på mötet ville också att man tar med sig till Tandvårdsgruppen om att fortsätta jobba för att vi får en yrkesskyddad titel i yrket. Det finns också distansutbildningar som drivs av Lernia. På dessa utbildningar ansvarar studenten för att ordna praktik och teori. Dessa utbildningar finns bl a i Södertälje samt Hässleholm. De undrades om det fanns ett regelverk om hur vi ska hantera studenter som kommer från dessa utbildningar, ifall vi ska prioritera de som läser på den nationella utbildningen. Det kom också upp att de som går på utbildningarna inte vet vad vi har för lön, det framgick att Skolinformatörerna informerar om detta när de är ute på utbildningarna. 4. Härdplaster Eva Prinz informerade om enkäten som gått ut om härdplaster. Enkäten visade att det inte finns några större arbetsmiljöproblem när det gäller härdplaster. Vi har fått in bra underlag från Folktandvården, men vet ej hur det är på den privata sidan eftersom de inte ingick in undersökningen.

3 Det finns risker vid sk lapptest, man kan trigga igång något som ligger latent om man har andra allergier. De län som gör hälsokontroll varje år angående härdplast är Hallands län. Vissa landsting menar att vi inte utsätts för den mängden av härdplaster för att göra en hälsokontroll varje år. Vissa har en hälsokontroll vid nyanställning av personal. Vissa landsting låter sina Tandtekniker göra en hälsokontroll varje år eftersom de utsätts mer. 5. Lönerörelsen Kjell Svahn informerade från lönerörelsen. Avtalsgruppen jobbar på ett yrkande till SKL i december. Avtalgruppen kommer att ha en konferens i november regionalt. Ekonomiska krisen sätter även sina spår på avtalsrörelsen. Rapport om att hälften av Sveriges Kommuner kommer att gå back. Vissa privata intressenter vill ha ett 0 avtal för att det inte finns något utrymme för något annat. Man har inte råd att betala. Unionen och LO säger att det finns utrymme 2,5-3 % nästa år. Konjunkturinstitutet där ser man framför sig arbetskonstnadsökningar = alla arbetskostnader för anställda ligga mellan 1-2,5 %. En utveckling med 0 avtal är skadligt för samhället. Människors köpkraft minskar och då efterfrågan minskar, då skapas även arbetslöshet. Alla använder sig av konjunkturinstitutet 1-2,5 %. Skadligt om skatteintäkterna blir lägre som det blir vid ett 0 avtal. Vi har ökat vår köpkraft med 15% på 10 år det bästa året för löntagarna, avtalade löneökning 3,5 4 %, inflation -1,6 %. Detta trots att det går dåligt i samhället. Jobbavdragen har gjort att varje hushåll har 2000 kr mer varje månad. SKTF tror att arbetsgivaren kommer att trycka mycket på detta och att SKTF kommer att få tufft i sina förhandlingar. Kjell trodde att förhandlingarna för 2010 kommer att bli mycket tuffa eftersom löneökningarna för 2009 var så höga. Sista mars 2010 ska avtalet vara klart. TCO har gått ut med ett pressmeddelande att det finns utrymme för löneökning samt lägga på strukturella löneskillnader mellan kvinnor och män. SKTF vill satsa på strukturella löneskillnader. Om läget är som idag om 6 månader kan det inte bli ett 0 avtal, inte heller sifferlöst. Skulle endast kunna ske om det blir mycket arbetslöshet. Avtalets längd beroende på hur avtalet ser ut. Finanspolitik och Ekonomipolitik måste har förtroende för varandra.

4 Tandsköterskornas löneökning under avtalsperioden nationellt ligger på 9%, det är 0,5% mer än andra grupper i SKTF. Målet var att nå 10,2 % på dessa 3 åren, man lyckade dock ej att använda pengarna till lönespridning. De pengar som låg över inflationen ville man skulle användas till lönespridning. Vilket inte har gjorts. Lönespridning mellan t ex assistenter ligger på kr då har man tagit bort extremt höga samt låga löner. Det gäller att hitta vad man kan göra för att öka lönespridningen för tandsköterskor. Man har nu lagt pengar på låglönetagare i gruppen. Tandsköterskor som grupp är mycket lågmälda, det ligger mycket på oss själva samt att vi måste tillåta oss löneskillnader. 6. Rapport om Amalgam Ulrika Öberg ansvarig för arbetsskadefrågor på SKTF rapporterade om kvicksilver debatten. Kvicksilver och arbetsskador har varit stora debatter i Norge samt Danmark. SKTF har drivit arbetsskador i samband med kvicksilver. Tyvärr är det svårt att mäta i kroppen, förutom de neurologiska skadorna som darrningar och synrubbningar. Det har även diskuterats om det är farligt att exponeras för detta inom tandvården. De har varit en del misstro bland arbetstagare att vissa får en sjukdomsbild och andra inte. Att inte alla blir sjuka beror på att en del är känsligare än andra. Problemet är att det inte finns kvar i kroppen men sitter i hjärnan i form av diffusa symtom som darrningar, yrsel och synrubbningar som kan tas för andra sjukdomstillstånd. Lagen ställer också höga krav på dokumentation. LO-Tco rättsskydd driver just nu ett pilotärende för en SKTFmedlem. Personen Detta är ett rent ärende, noga utrett och alla andra tänkbara sjukdomar är uteslutna. Går detta pilotfallet igenom, kan det öppna dörrarna för andra drabbade, men varje enskilt fall måste fortfarande bedömas individuellt. 7. Övriga frågor Eva Prinz tog upp förfarandet till nästa nätverksträff detta kommer att stå på inbjudan. Frågan om arbetssättet 3+3 = arbeta 3 dagar ledig 3 dagar inte kan ge extra betalt för eftersom man jobbar helg. Där svarade man att man jobbar 34 timmar men får betalt för 40 timmar. Kalmar län jobbar på detta sätt. De framkom att det finns socioekonomiska tunga områden där man har lönetillägg. Svenska Tandsköterskeförbundet lobbade för Konventet den 5-6/ STF har också fått nya medlemmar. STF sökte också en skolinformatör för utbildningen i Lindesberg.

5 Malmö vill ha lönestatistik för tsk och ortassar. Vi bestämde att alla mailar till Eva Prinz som vidarebefordrar detta med minnesanteckningarna senast den 30/ Man vill ha ingångslön, median lön samt spridning i procent 10:e till 90:e percentilen. Utfall högsta samt lägsta lön. Frågan om inviduella hörselskydd kom upp. Gustafs i Säter har detta. Ear Force heter de hörselskydd som de har. Enligt representanten funkar detta jättebra. Frågan om hur många datorer som finns inne på behandlingsrummet kom också upp och hur man löser det om det endast finns en dator i rummet. Det framkom att på en del kliniker där endast en dator finns har man arbetsplatser på andra ställen på kliniken. Assistanskvot kom upp hur mycket som finns. 1,5 per tandläkare. I Blekinge har man 2,4 per tandläkare. De kliniker som har överkvotering på tandsköterskor går med plus. En klinik som går med 2 miljoner plus varje år har svårt att rekrytera tandläkare och har då fler tandsköterskor anställda istället. Alla deltagarna på nätverket skrev under ett brev som Malmö skrivit angående nationell utbildning som ska gå till Tandvårdsgruppen. (efter mötet beslutades dock att eftersom frågor kring den nationella utbildningen går via Anna-Maria Lindström, kommer något brev från gruppen inte att skickas/ewa) Rosita Andersson informerade om Socialstyrelsen, som i nuläget sitter och skriver nya direktiv, och därför vill vänta med information. Rosita tar ny kontakt med Marianne Appelqvist på Socialstyrelsen. Ansvariga för planering av nästa möte: Lisa Johnsson, Kari Kläringe Skoog, Anne-Marie Eriksson och Susanna Pettersson Nästa möte är den 22-23/ Vid pennan Annika Wahlström annika.wahlstrom@vgregion.se

Minnesanteckningar från Natioenella Tandvårdsnätverket i Stockholm 25-26/10-12

Minnesanteckningar från Natioenella Tandvårdsnätverket i Stockholm 25-26/10-12 Datum 2012-11-15 Nationella Tandvårdnätverket Förbunds huset Kungsgatan 28A Stockholm Minnesanteckningar från Natioenella Tandvårdsnätverket i Stockholm 25-26/10-12 Ordförande: Jönköpings Län, Anita Hult

Läs mer

Minnesanteckningar från nationell träff för tandvårdsnätverket 2008 09 03 sessionssalen SKTF Stockholm

Minnesanteckningar från nationell träff för tandvårdsnätverket 2008 09 03 sessionssalen SKTF Stockholm Minnesanteckningar från nationell träff för tandvårdsnätverket 2008 09 03 sessionssalen SKTF Stockholm Närvarande; se medföljande bilaga med kontakpersoner Peter Andersson presenterade ny ombudsman Ewa

Läs mer

Nationella Tandvårdsnätverket Stockholm 14-15/3-13. Ingergärd Törnkvist Norrköping. Barbro Eriksson Norrbotten. Pernilla Morian Skog Västerbotten

Nationella Tandvårdsnätverket Stockholm 14-15/3-13. Ingergärd Törnkvist Norrköping. Barbro Eriksson Norrbotten. Pernilla Morian Skog Västerbotten Datum 2013-03-28 Nationella Tandvårdnätverket Förbunds huset Kungsgatan 28A Stockholm Nationella Tandvårdsnätverket Stockholm 14-15/3-13 Ewa Storm Åström presenterade sig som ny samordnare. Jobbar på Förbunds

Läs mer

Minnesanteckningar tandvårdsnätverket 27-28 oktober 2011

Minnesanteckningar tandvårdsnätverket 27-28 oktober 2011 Minnesanteckningar tandvårdsnätverket 27-28 oktober 2011 Visions förbundskontor Kungsgatan 28A, Visionsalen. Moderatorer: Anneli Åberg Kronoberg, Angelina Djurdjev Skåne Sekreterare: Barbro Eriksson Norrbotten

Läs mer

Tina och Linda inledde och hälsade välkomna. Håkan tar kontakt med KFU om en ny ansökan ang nätverksträff för teckenspråkstolkar.

Tina och Linda inledde och hälsade välkomna. Håkan tar kontakt med KFU om en ny ansökan ang nätverksträff för teckenspråkstolkar. Nätverksträff i Örebro 18-19 oktober 2012 Närvarande: Ivar Västhed, Maria Ehn, Myran Sandström, Angelica Grann, Tina Karlsson, Linda Eriksson, Eva Matsa, Elisabeth Ingels, Agneta Ekeståhl Unger, Håkan

Läs mer

Minnesanteckningar från tandvårdsnätverks träff den 3-4 december

Minnesanteckningar från tandvårdsnätverks träff den 3-4 december Minnesanteckningar från tandvårdsnätverks träff den 3-4 december Det var en blåsig träff för stormen Helga drog in och gjorde så att flera deltagare inte kom hem på fredagseftermiddagens utan fick stanna

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR FRÅN NATIONELLA TANDSKÖTERSKENÄTVERKET. Ordförande: Annelie Sandell och Carina Berndtsson, Västra Götaland

MINNESANTECKNINGAR FRÅN NATIONELLA TANDSKÖTERSKENÄTVERKET. Ordförande: Annelie Sandell och Carina Berndtsson, Västra Götaland MINNESANTECKNINGAR FRÅN NATIONELLA TANDSKÖTERSKENÄTVERKET 7-8 november 2013, Visions förbunds hus, Stockholm Ordförande: Annelie Sandell och Carina Berndtsson, Västra Götaland Sekreterare: Camilla Eklund,

Läs mer

En statistisk analys av personliga assistenters löne- och anställningsvillkor under perioden 2003-2005

En statistisk analys av personliga assistenters löne- och anställningsvillkor under perioden 2003-2005 Bilaga Dnr a06-1969 En statistisk analys av personliga assistenters löne- och anställningsvillkor under perioden 2003-2005 Från januari 2004 till oktober 2006 har antalet medlemmar som arbetar som personlig

Läs mer

? Varför facket www.tjanstetandlakarna.se Varför vara med i facket? Att vara med i facket är för många människor en självklarhet, det känns bra att veta att man kan vända sig till facket vid problem och

Läs mer

Tfn 0480-(4)5 02 20, Fax 0480-(4)5 02 25, November 2014

Tfn 0480-(4)5 02 20, Fax 0480-(4)5 02 25, November 2014 VISIONS-Nytt Vision kommunavdelning Kalmar, Skeppsbrogatan 55, Box 819, 391 28 Kalmar Ansvarig utgivare: Maj-Lis Lindberg Redaktör: Agneta Berg e-post agneta.berg@kalmar.se Tfn 0480-(4)5 02 20, Fax 0480-(4)5

Läs mer

Förbundsstyrelsen föreslår

Förbundsstyrelsen föreslår Förbundsmötet 2014 Utskott nummer 5 Sekreterare: Kerstin Eriksson Sida 1 Motion med förslag Motion nr 41; Demokratin i Vision Motionär: Marcus Gustavsson, Vision Göteborg och Håkan Gerenmark, Vision Skara

Läs mer

Minnesanteckningar från Nationella Tandvårdsnätverket 23-24/10-2014.

Minnesanteckningar från Nationella Tandvårdsnätverket 23-24/10-2014. Minnesanteckningar från Nationella Tandvårdsnätverket 23-24/10-2014. Ordförande: Ann-Catrine Bengtsson, Region Halland Sekreterare: Malin Strömstedt, Region Gotland. Ann-Catrine och Malin hälsar alla välkomna.

Läs mer

Information från Camilla Schuler och Mariette Jakobsson från deras besök i Danmark.

Information från Camilla Schuler och Mariette Jakobsson från deras besök i Danmark. 1 Minnesanteckningar från medicinska nätverksträffen 20-21 maj 2014 Stockholm Närvarande: Monica Bunge Svensson Region Skåne, Ann-Gerd Cardin Västerbotten, Gunvi Dahlström Jämtland, Carola Eklund Sörmland,

Läs mer

MOTION. Strukturell lönesättning

MOTION. Strukturell lönesättning Strukturell lönesättning Vi upplever att Vision inte arbetar för en lönesättning på ett strukturellt sätt för vår yrkesgrupp. Utbildning och efterfrågan styr strukturellt i samhällets lönesättning. Vi

Läs mer

Socialhögskolan 2015-05-04. Arbetsmarknadsundersökning bland studenter som var förstagångsregistrerade på termin 7 HT13

Socialhögskolan 2015-05-04. Arbetsmarknadsundersökning bland studenter som var förstagångsregistrerade på termin 7 HT13 Socialhögskolan 2015-05-04 Dolf Tops Arbetsmarknadsundersökning bland studenter som var förstagångsregistrerade på termin 7 HT13 Socialhögskolan följer upp studenternas situation på arbetsmarknaden ca

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Löneläget 2014. En liten folder med lönestatistik för psykologer. Siffror från 2014.

Löneläget 2014. En liten folder med lönestatistik för psykologer. Siffror från 2014. Löneläget 2014 En liten folder med lönestatistik för psykologer. Siffror från 2014. 1 2 Innehåll Inledning 4 Varför samlar vi in lönestatistik? Definitioner Löneutveckling 5 Landsting 6 Tabell och fakta

Läs mer

Nätverksträff för medicinska sekreterare Visionshuset i Stockholm.

Nätverksträff för medicinska sekreterare Visionshuset i Stockholm. Nätverksträff för medicinska sekreterare 2016-10-12--13 Dag 1 Landet runt med Tidningen Vision Visionshuset i Stockholm. De tre frågorna från Tidningen Vision gicks igenom och besvarades av de olika landstingen

Läs mer

Din lön och din utveckling

Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Du ska få ut så mycket som möjligt av ditt arbetsliv. Det handlar om dina förutsättningar, din utveckling och din lön. Du ska ha möjlighet att få en

Läs mer

Kommundirektörsträff 4 mars 2010 Avtal 10

Kommundirektörsträff 4 mars 2010 Avtal 10 Kommundirektörsträff 4 mars 2010 Avtal 10 Vad händer i omvärlden Avtalsrörelsen just nu Omvärld När drar det igång hos oss? Vad vill vi? SKLs mål och inriktning Lång avtalsperiod, gärna tillsvidareavtal,

Läs mer

GEMENSAMMA KRAV INFÖR AVTAL 2010

GEMENSAMMA KRAV INFÖR AVTAL 2010 GEMENSAMMA KRAV INFÖR AVTAL 2010 Samordnade förbundsförhandlingar LOs stadgar innehåller sedan kongressen 2008 tre former för samverkan mellan medlemsförbunden i en avtalsrörelse gemensamma förhandlingar,

Läs mer

Landstingshuset, konferensrum Rigel

Landstingshuset, konferensrum Rigel Hälso- och Sjukvårdsstaben Hälsovalskansliet Berit Bryske MINNESANTECKNING HÄLSOVALSRÅD 2013-12-19 LK/120259 Plats Landstingshuset, konferensrum Rigel Närvarande: Anders Olsson, LiV Anders Olofsson, Kinnekullehälsan

Läs mer

Närvarande: Ann Nilsson, Veronica Larsson, Lennart Hillberg, Helene Westerlund, Emma Svensson och Karin Johansson.

Närvarande: Ann Nilsson, Veronica Larsson, Lennart Hillberg, Helene Westerlund, Emma Svensson och Karin Johansson. Minnesanteckning SUF möte 7 februari 2013 Närvarande: Ann Nilsson, Veronica Larsson, Lennart Hillberg, Helene Westerlund, Emma Svensson och Karin Johansson. Genomgång av minnesanteckningarna från SUF mötet

Läs mer

Frågor och svar om Flexpension

Frågor och svar om Flexpension Frågor och svar om Flexpension Varför Flexpension? Vi lever längre. I takt med att medellivslängden ökar så blir utmaningarna för individen och välfärden allt större. Bristen på flexibilitet i slutet

Läs mer

Maria Haglund, Kumla kommun Gunnel Gustavsson, Laxå kommun

Maria Haglund, Kumla kommun Gunnel Gustavsson, Laxå kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(8) 2010-05-26 Plats och tid Kommunhuset, Laxå kl. 13.30-16.10 Ledamöter Ersättare Ordförande Annica Eriksson, Kumla kommun Tommy Holmqvist, Laxå kommun Magnus Andersson, Hallsbergs

Läs mer

Din lön och din utveckling

Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Lönepolitik? Statistik för ditt yrke? Hjärtefråga lön? På vision.se/lon hittar du till allt som rör din lön. Din lön och din utveckling Du ska få ut så mycket som möjligt av

Läs mer

Löneläget En liten folder med lönestatistik för psykologer. Siffror från 2016.

Löneläget En liten folder med lönestatistik för psykologer. Siffror från 2016. Löneläget 2016 En liten folder med lönestatistik för psykologer. Siffror från 2016. Tack för att du svarat på löneenkäten! Ett stort tack till alla er som svarade på 2016 års lönenkät! Det är er förtjänst

Läs mer

Rör inte min lön! Unga ratar dagens lönemodell. En rapport om lönebildning från Almega och Ledarna. Rör inte min lön 2009, Almega och Ledarna

Rör inte min lön! Unga ratar dagens lönemodell. En rapport om lönebildning från Almega och Ledarna. Rör inte min lön 2009, Almega och Ledarna Rör inte min lön! Unga ratar dagens lönemodell En rapport om lönebildning från Almega och Ledarna Rör inte min lön 2009, Almega och Ledarna 1 Innehåll Om undersökningen 4 Sammanfattning 5 Få unga är nöjda

Läs mer

Minnesanteckningar från Kick offdag 110827 på Psykologcentrum, S Förstadsg 13, Malmö

Minnesanteckningar från Kick offdag 110827 på Psykologcentrum, S Förstadsg 13, Malmö Riksföreningen psykoterapicentrum i Skåne Minnesanteckningar från Kick offdag 110827 på Psykologcentrum, S Förstadsg 13, Malmö Närvarande:, Ernst Dahlqvist, Christina Fredlund, Eva Malmberg, Kerstin Nilsson

Läs mer

Minnesanteckningar från Visions yrkesnätverk för tolkar i Örebro den 13-14 februari.

Minnesanteckningar från Visions yrkesnätverk för tolkar i Örebro den 13-14 februari. Minnesanteckningar från Visions yrkesnätverk för tolkar i Örebro den 13-14 februari. Närvarande: Ivar Wästhed, Eva Matsa, Maria Ehn, Elisabeth Ingels, Angelica Grann, Johanna Hållén från förbundskansliet

Läs mer

Protokoll ViS styrelsemöte 13-14 september 2010 på Lernias huvudkontor i Stockholm

Protokoll ViS styrelsemöte 13-14 september 2010 på Lernias huvudkontor i Stockholm Protokoll ViS styrelsemöte 13-14 september 2010 på Lernias huvudkontor i Stockholm Närvarande: Dag ett: Jonas, Katharina, Thomas, Bengt, Åke, Caroline, Annika, Owe (från punkt 4) Dag ett omfattar punkt

Läs mer

Tandsköterskan En resurs i Folktandvården i Kalmar Län

Tandsköterskan En resurs i Folktandvården i Kalmar Län Tandsköterskan En resurs i Folktandvården i Kalmar Län Strategier för att synliggöra och stärka rollen Slutrapport 2010-05-26 1 Rapportens struktur Sammanfattning och inledning Bakgrund Syfte Projektmål

Läs mer

Verksamhetsberättelse sektion 06 2013

Verksamhetsberättelse sektion 06 2013 Region Skåne Verksamhetsberättelse sektion 06 2013 Region Skåne Sektionen har att ansvara för medlemmarna inom förvaltningarna Skånes Universitetssjukhus, lasarettet i Landskrona och lasarettet i Trelleborg.

Läs mer

Lönestatistik Chefer i allmäntandvården

Lönestatistik Chefer i allmäntandvården Lönestatistik 2011 Lönerna i tabellerna är inklusive tillägg och eventuell bonus. Percentilvärdena ger uttryck för lönespridningen, dvs 10 % har lägre eller högre lön. Chefer i allmäntandvården Tabell

Läs mer

Lön i privata och kommunala skolor

Lön i privata och kommunala skolor PM Till Från Datum Angående Namn mottagare Almega Arbetsgivarsamverkan Datum Lön i friskolor Lön i privata och kommunala skolor Denna PM syftar till att bemöta påståenden om att privata skolor har lägre

Läs mer

Plats: Borlänge, Blå rummet Tid: 10.00-15.00 Lämnat återbud: Helena, Lennart, Herman, Joakim och Linda

Plats: Borlänge, Blå rummet Tid: 10.00-15.00 Lämnat återbud: Helena, Lennart, Herman, Joakim och Linda Protokoll styrelsemöte 2013-04-23 Plats: Borlänge, Blå rummet Tid: 10.00-15.00 Lämnat återbud: Helena, Lennart, Herman, Joakim och Linda 1) Mötets öppnande Mikke förklarar mötet öppnat 2) Närvarande Staffan,

Läs mer

Unga på arbetsmarknaden om lönebildning

Unga på arbetsmarknaden om lönebildning Novus Opinion Unga på arbetsmarknaden om lönebildning 28 maj 2009 David Ahlin Undersökning bland unga på arbetsmarknaden och bland arbetsmarknadens parter Undersökningen har genomförts av Novus Opinion

Läs mer

augusti 2012 Välfärden behöver de bästa ekonomerna

augusti 2012 Välfärden behöver de bästa ekonomerna augusti 2012 Välfärden behöver de bästa ekonomerna En undersökning om hur ekonomichefer i landets kommuner ser på organisationens förmåga att nyrekrytera ekonomer Välfärdssektorn behöver de bästa ekonomerna

Läs mer

SKTFs rapport. Slut på rean i kommuner och landsting. dags för en jämställdhetskommission

SKTFs rapport. Slut på rean i kommuner och landsting. dags för en jämställdhetskommission SKTFs rapport Slut på rean i kommuner och landsting dags för en jämställdhetskommission Mars 2011 Inledning SKTF fortsätter sitt arbete med att påvisa hur ojämställd den svenska arbetsmarknaden är och

Läs mer

Svenskt Näringslivs konjunkturrapport, tredje kvartalet 2014

Svenskt Näringslivs konjunkturrapport, tredje kvartalet 2014 Svenskt Näringslivs konjunkturrapport, tredje kvartalet 2014 Fakta och prognoser Enkätresultat från Svenskt Näringslivs Företagarpanel Företagarpanelen utgörs av ca 8500 företagare, varav ca 300 i Västerbotten

Läs mer

Din lön. - så går det till på Mälarenergi

Din lön. - så går det till på Mälarenergi 1 Din lön - så går det till på Mälarenergi 2015-11-18 2 Årshjul Löneanalys 1 JANUARI Löneöverläggning Medarbetarsamtal Löneöversyn & ny lön Lönekartläggning Avstämning 3 Central nivå När det finns ett

Läs mer

Hög tid för jämställda och hälsosamma villkor i vården!

Hög tid för jämställda och hälsosamma villkor i vården! Hög tid för jämställda och hälsosamma villkor i vården! Avtalsrörelse 2019 Det här vill Vårdförbundet med avtalsrörelsen 2019 Vårdförbundet förhandlar just nu om det centrala kollektivavtalet med Sveriges

Läs mer

Närvarande Agneta Malmsten, tjänsteman, ordföranden Försäkringskassan Gun-Marie Daun, (kd), vice ordförande, Kungälvs Kommun

Närvarande Agneta Malmsten, tjänsteman, ordföranden Försäkringskassan Gun-Marie Daun, (kd), vice ordförande, Kungälvs Kommun Datum: Fredagen den 12 juni 2009 Tid: Kl. 12.00 16.00 Plats: Alerummet, Kommunhuset i Alafors Närvarande Ledamöter Agneta Malmsten, tjänsteman, ordföranden Gun-Marie Daun, (kd), vice ordförande, Ersättare:

Läs mer

Lönestatistik för medicine studerande som vikarierat som underläkare sommaren 2018

Lönestatistik för medicine studerande som vikarierat som underläkare sommaren 2018 Nr 14/2018 Stockholm 2018-11-29 Till Läkarförbundets yrkes- och lokalföreningar Lönestatistik för medicine studerande som vikarierat som underläkare sommaren 2018 Bakgrund Att sommarjobba som underläkare

Läs mer

Landstingsstyrelsens personalutskott

Landstingsstyrelsens personalutskott PROTOKOLL 2012-04-10 1 (5) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Landstingsstyrelsens personalutskott Tid Tisdagen den 10 april, kl. 09.00 12.00 Plats Närvarande ledamöter Sessionssalen, Ingelstadsvägen

Läs mer

Protokoll Kårmöte Teaterhögskolan i Malmö 2014-11-12

Protokoll Kårmöte Teaterhögskolan i Malmö 2014-11-12 Protokoll Kårmöte Teaterhögskolan i Malmö 2014-11-12 1. Mötet öppnas 2. Val av justerare Magdi väljs 3. Godkännande av dagordning 4. Vad gör alla? TTPA: Har börjat två nya kurser, Teaterkritik och Skådespelare

Läs mer

arbetslivet. Vi är övertygade om att ju fler vi är, desto starkare är

arbetslivet. Vi är övertygade om att ju fler vi är, desto starkare är Vi är Unionen! Vem är du? Du vet bäst vad som är viktigt i ditt arbetsliv. Men det är tillsammans vi ser till att din tid på jobbet blir som du vill ha den. Vi är våra medlemmar och därför är våra viktigaste

Läs mer

STHFs styrelseprotokoll nr 5 2014

STHFs styrelseprotokoll nr 5 2014 STHFs styrelseprotokoll nr 5 2014 Plats: SRATs kansli Stockholm Datum: 14-15 maj 2014 Närvarande: Yvonne Nyblom Ordförande Ingela Jägestrand Mari Carlsson Anna Magnusson Monica Ringdahl Birgitta Jönsson

Läs mer

Unionens krav Bra jobb ska löna sig Balans i tid Ett utvecklande arbetsliv

Unionens krav Bra jobb ska löna sig Balans i tid Ett utvecklande arbetsliv Unionens krav Bra jobb ska löna sig Balans i tid Ett utvecklande arbetsliv Detta vill Unionen i avtalsrörelsen Målet för avtalsrörelsen är att förbättra vår vardag och våra villkor. Utgångspunkten är vår

Läs mer

Löneläget En liten folder med lönestatistik för psykologer.

Löneläget En liten folder med lönestatistik för psykologer. Löneläget 2017 En liten folder med lönestatistik för psykologer. lönestatistik_2017.indd 1 2018-02-26 10:54 Tack för din medverkan! Stort tack till dig som bidrar med information till det allsidiga verktyg

Läs mer

Rutiner. Rutiner inför löneöversyn. Enköpings kommun

Rutiner. Rutiner inför löneöversyn. Enköpings kommun Rutiner Rutiner inför löneöversyn Enköpings kommun Hela kommunen har en gemensam lönepolitik och den lönepolitiken ska vara känd bland såväl chefer som medarbetare i hela organisationen. Det ska vara en

Läs mer

Svenskt Näringslivs konjunkturrapport, tredje kvartalet 2014

Svenskt Näringslivs konjunkturrapport, tredje kvartalet 2014 Svenskt Näringslivs konjunkturrapport, tredje kvartalet 2014 Fakta och prognoser Enkätresultat från Svenskt Näringslivs Företagarpanel Företagarpanelen utgörs av ca 8500 företagare, varav ca 850 i Skåne

Läs mer

Lönekartläggning lönar sig. Kön ska inte avgöra lön

Lönekartläggning lönar sig. Kön ska inte avgöra lön Lönekartläggning lönar sig Kön ska inte avgöra lön Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Unionen anser...4 Förord...5 Bakgrund...6 Resultat av mätning 2009...7 3 Sammanfattning Lönegapet mellan kvinnor

Läs mer

Rapport Medicine Studerandes Förbunds sommarjobbsenkät 2010

Rapport Medicine Studerandes Förbunds sommarjobbsenkät 2010 Rapport Medicine Studerandes Förbunds sommarjobbsenkät 2010 Av Ida Johansson, Ledamot Förbundsstyrelsen Inledning: Att bevaka samt försvara läkarstudenters intressen på arbetsmarknaden är en av Medicine

Läs mer

Jobb i välfärden en dubbel förlustaffär för välutbildade kvinnor. januari 2014

Jobb i välfärden en dubbel förlustaffär för välutbildade kvinnor. januari 2014 Jobb i välfärden en dubbel förlustaffär för välutbildade kvinnor januari 2014 Inledning Medarbetarna är välfärdens viktigaste resurs. Det är Vision övertygade om. För att fortsätta ha världens bästa välfärd,

Läs mer

Protokoll fört vid Golden retrieverklubbens styrelsemöte, 2002 03 08, Nova Park hotell, Knivsta

Protokoll fört vid Golden retrieverklubbens styrelsemöte, 2002 03 08, Nova Park hotell, Knivsta Protokoll fört vid Golden retrieverklubbens styrelsemöte, 2002 03 08, Nova Park hotell, Knivsta Närvarande: Beslutande Kjell Svensson Cilla Hamfelt Agnetha Hammarstedt Helena Hellström Annika Hjälm Terese

Läs mer

Minnesanteckningar från Jämställdhetsberedningen 2015-05-07

Minnesanteckningar från Jämställdhetsberedningen 2015-05-07 Kommunstyrelsen 2015-05-07 1 (5) Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd Karin Gagner, 016-7102045 Minnesanteckningar från Jämställdhetsberedningen 2015-05-07 Närvarande: Lisa Friberg (S) ordförande

Läs mer

Mer i plånboken i Östergötland

Mer i plånboken i Östergötland FOTO: HENRIK WITT Fokus TANDVÅRD Aktuellt På plats i Tranås Panelen Fem frågor 8 sidor för dig som jobbar med tandvård Alma Kelecija, Ann Johansson och Catarina Andersson jobbar på folktandvården i Hageby,

Läs mer

Nattsvart för en tandläkare är ändå ganska ljust.

Nattsvart för en tandläkare är ändå ganska ljust. Nattsvart för en tandläkare är ändå ganska ljust. 2 När ingen hjälp finns att få. Här är hjälpen. Hur gör tandläkare som hamnar i problem? Som människor gör mest. De fortsätter att bära och försöka reda

Läs mer

RÖSTER OM FACKET OCH JOBBET

RÖSTER OM FACKET OCH JOBBET RÖSTER OM FACKET OCH JOBBET 2003 Landsorganisationen i Sverige LO 03.10 10 satser EXTRA 1 Rapportens syfte Att utifrån det rika materialet i undersökningen Röster om facket och jobbet ge en fördjupad bild

Läs mer

SVENSKA HUNDKLUBBEN. Protokoll fört vid SHK CS telefonmöte tisdagen 14 maj 2013

SVENSKA HUNDKLUBBEN. Protokoll fört vid SHK CS telefonmöte tisdagen 14 maj 2013 SVENSKA HUNDKLUBBEN Protokoll fört vid SHK CS telefonmöte tisdagen 14 maj 2013 Närvarande : Ordf. Tommy Holmertz, ledamöterna Zaima Erlandsson och Per Ola Andersson, ersättarna Agneta Gilstig Forshell

Läs mer

Ärende 1 Genomgång av senaste anteckningar och möten

Ärende 1 Genomgång av senaste anteckningar och möten ARIKTEKTLEDNINGSGRUP PEN 10 FEBRUARI 2011 SIDAN 1 AV 5 GÖTEBORG MINNESANTECKNINGAR Närvarande: Ordf. Joakim Svärdström, länssamordnare Västkom Karl Andersson, IT-samordnare Fyrbodal Jonas Blixt, IT-samordnare

Läs mer

Minnesanteckningar från nätverksträff medicinska sekreterare , Visions förbundshus Stockholm.

Minnesanteckningar från nätverksträff medicinska sekreterare , Visions förbundshus Stockholm. Minnesanteckningar från nätverksträff medicinska sekreterare 2016-10-12 13, Visions förbundshus Stockholm. Sammankallande: Susanne Andersen, landstinget Värmland, Solveig Kiel- Israelsson, landstinget

Läs mer

En ny myndighet. yhmyndigheten.se

En ny myndighet. yhmyndigheten.se En ny myndighet Myndigheten för yrkeshögskolan analyserar kompetensbehov, beslutar om Yh-utbildningar, ger stöd till utbildningsanordnare och granskar utbildningarnas resultat. Målet är en yrkeshögskola

Läs mer

Arbetsgivarfrågor. Agneta Jöhnk. Avdelningen för Arbetsgivarpolitik 19 maj 2017

Arbetsgivarfrågor. Agneta Jöhnk. Avdelningen för Arbetsgivarpolitik 19 maj 2017 Arbetsgivarfrågor Agneta Jöhnk Avdelningen för Arbetsgivarpolitik 19 maj 2017 Summering Avtal 17 - framgångar Långa avtalsperioder eller tillsvidareavtal: 3-åriga avtal AKV och Läkarförbundet, förlängning

Läs mer

Vård- och omsorgscollege i Halland

Vård- och omsorgscollege i Halland En snabbguide inför uppstarten av Vård- och omsorgscollege i Halland en modern samverkansform mellan arbetsliv och utbildningar inom vård och omsorg Baserad på underlag från Vård-och omsorgscollege Västmanland

Läs mer

Nattsvart för en tandläkare är ändå ganska ljust.

Nattsvart för en tandläkare är ändå ganska ljust. Nattsvart för en tandläkare är ändå ganska ljust. 1 När ingen hjälp finns att få. Då finns hjälpen. Hur gör tandläkare som hamnar i problem? Som människor gör mest. De fortsätter att kämpa och försöka

Läs mer

Löner i kommun och landsting

Löner i kommun och landsting Löner i kommun och landsting Löner och löneutveckling år 1994 2003 Rapporten har utarbetats av LOs Löne- och välfärdsenhet Innehåll Förord...3 Sammanfattning...4 1 Inledning...5 2 Lönenivå år 2003. 6 3

Läs mer

TJÄNSTETANDLÄKARNA. Föreningen för anställda tandläkare

TJÄNSTETANDLÄKARNA. Föreningen för anställda tandläkare TJÄNSTETANDLÄKARNA Föreningen för anställda tandläkare Vår styrelse på central nivå Urban Alsenmyr, John Bratel, vice ordförande, Lena Rignell, Chaim Zlotnik, ordförande, Gunilla Carlsson, Andrea Gerner.

Läs mer

ST inom Polisväsendet Länssektionen

ST inom Polisväsendet Länssektionen Protokoll nr 3-2011 Fört vid möte i 2011-01-28 Närvarande: Åsa Jacobsson Mika Eskelinen fr o m 8 Kristina Savhed Lena Svangren Susanne Pettersson May Hilland Lennart Roth, närvarade ej under 4 Mehrdad

Läs mer

Förbundsmötet beslutade

Förbundsmötet beslutade Förbundsmötet 2018 Utskott nummer 6 - Lön Sida 1 Motion med förslag Motion nr 35 Centrala löneavtal 1 Motionär: Eva Fagerhem, Vision Enskede Årsta Vantör, Vision Stockholms stad. att Vision hädanefter

Läs mer

Nattsvart för en tandläkare är ändå ganska ljust.

Nattsvart för en tandläkare är ändå ganska ljust. Nattsvart för en tandläkare är ändå ganska ljust. 1 2 När ingen hjälp finns att få. Då finns hjälpen. Hur gör tandläkare som hamnar i problem? Som människor gör mest. De fortsätter att kämpa och försöka

Läs mer

Vision avd 052 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1(4) Kirunaavdelning

Vision avd 052 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1(4) Kirunaavdelning Vision avd 052 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1(4) Plats och tid: Päronsalen Stadshuset kl. 15.00 ande: Anne-Sofie Koivisto Susanne Hägglund Ulla Sydberg Berith Fredriksson Marcela Lagerwall Göran Sandman Carina

Läs mer

Du gör skillnad. Stark tillsammans

Du gör skillnad. Stark tillsammans Du gör skillnad Stark tillsammans Du gör skillnad Som medlem är du alltid i fokus hos oss. Tillsammans hjälps vi åt och ser till att medlemskapet lönar sig för dig och dina arbetskamrater. Ditt engagemang

Läs mer

Din lön. - så går det till i Västerås stad

Din lön. - så går det till i Västerås stad 1 Din lön - så går det till i Västerås stad 2015-05-05 2 Årshjul Löneanalys 1 JANUARI Löneöverläggning Medarbetarsamtal Löneöversyn & ny lön Lönekartläggning Avstämning 3 Central nivå När det finns ett

Läs mer

Rapportserien Röster om facket och jobbet januari september 2007

Rapportserien Röster om facket och jobbet januari september 2007 Rapportserien Röster om facket och jobbet januari september 2007 Rapport 1 Synen på fackligt medlemskap och fackets uppgifter Rapport 2 Synen på lönesättning och löneskillnader Rapport Facklig aktivitet

Läs mer

Det kan vara bra för oss tolkar att representera Vision på tolkutbildningarna för att tala om hur yrkesvillkoren ser ut för oss tolkar.

Det kan vara bra för oss tolkar att representera Vision på tolkutbildningarna för att tala om hur yrkesvillkoren ser ut för oss tolkar. Nätverksträff för teckenspråkstolkar 16-17 oktober 2014 Närvarande: Cecilia Servin Kalmar, Elisabet Ingels Dalarna, AgnetaUnger Ekeståhl Västerbotten, Johanna Jonsson Linköping, Gunilla Björkholm Östersund,

Läs mer

Befolkningen ökar kraftigt

Befolkningen ökar kraftigt Befolkningen ökar kraftigt Demografins kostnader väntas öka snabbare än skatteunderlaget Rekryteringsutmaningen nationellt - En halv miljon nya medarbetare under 2013-2022! 2/3 ersättningsrekrytering -

Läs mer

dec 2014 Medicinska sekreterare en översikt

dec 2014 Medicinska sekreterare en översikt dec 2014 Medicinska sekreterare en översikt 1 Medicinska sekreterare en översikt Vision är fackförbundet som organiserar drygt 173 000 medlemmar som leder, planerar, utvecklar och administrerar välfärden.

Läs mer

Svenskt Näringslivs konjunkturrapport, tredje kvartalet 2014

Svenskt Näringslivs konjunkturrapport, tredje kvartalet 2014 Svenskt Näringslivs konjunkturrapport, tredje kvartalet 2014 Fakta och prognoser Enkätresultat från Svenskt Näringslivs Företagarpanel Företagarpanelen utgörs av ca 8500 företagare, varav ca 270 i Kalmar

Läs mer

Lönestatistik för medicine studerande som vikarierat som underläkare sommaren 2017

Lönestatistik för medicine studerande som vikarierat som underläkare sommaren 2017 Nr 3/2018 Stockholm 2018-01-26 Till Läkarförbundets yrkesoch lokalföreningar Lönestatistik för medicine studerande som vikarierat som underläkare sommaren 2017 Bakgrund Att sommarjobba som underläkare

Läs mer

Lönebildning för en ny tid

Lönebildning för en ny tid Lönebildning för jämlikhet Ett projekt av 6F fackförbund i samverkan Byggnads, Elektrikerna, Fastighets, Målarna, Seko i samverkan med Katalys Lönebildning för en ny tid 6Fs förslag på ny lönebildningsmodell

Läs mer

Förbundsmötet beslutade

Förbundsmötet beslutade Förbundsmötet 2018 Utskott nummer 10 Villkor Sida 1 Motion med förslag Motion nr 65. Etnisk mångfald i valordningen Motionär: Mariela Ferré Hofman, Fanny Born, Hamdi Goxhuli, Landskronaavdelningen. nedanstående

Läs mer

Individuell löneutveckling landsting

Individuell löneutveckling landsting Individuell löneutveckling landsting Definitionen av individuell löneutveckling är att medlemmen båda åren registreras på samma befattning, befattningsnivå samt i samma region. Tabellen är sorterad enligt

Läs mer

Fler platser på yrkeshögskolan

Fler platser på yrkeshögskolan Fler platser på yrkeshögskolan Trots 4 arbetslösa misslyckas var femte rekryteringsförsök 4 människor är arbetslösa i Sverige idag. Socialdemokraternas mål är att Sverige ska öka antalet personer som arbetar

Läs mer

Protokoll från styrelsemöte i Länsteatrarna i Sverige 5 mars 2007: 2

Protokoll från styrelsemöte i Länsteatrarna i Sverige 5 mars 2007: 2 Protokoll från styrelsemöte i Länsteatrarna i Sverige 5 mars 2007: 2 Tid: 10.15-16 Plats: FolkTeatern i Göteborg, Olof Palmes plats Närvarande: Hans Björke (ordf.), Gunilla C Carlsson, Kjell Magnusson,

Läs mer

Feriepraktik. information till sökande

Feriepraktik. information till sökande Arbetslivskontoret Feriepraktik information till sökande Kontaktuppgifter Mejl: feriepraktiken@sodertalje.se Telefon: 08-523 017 05 Besöksadress: Järnagatan 12, 151 89 Södertälje Postadress: Södertälje

Läs mer

Löneprocessen - pågår hela året

Löneprocessen - pågår hela året Löneprocessen - pågår hela året Arbetet med lön är mer än några veckor av traditionellt förhandlingsarbete. Det är en process som pågår hela året. Kretsloppet har många delar: klubbens egen strategi, förhandling,

Läs mer

Användningen av amalgam inom folktandvården m.m.

Användningen av amalgam inom folktandvården m.m. 2002-10-18 Dnr 53-9407-2002 1(13) Användningen av inom folktandvården m.m. Enkät om antalet utförda inom folktandvårdens vuxentandvård år 1998 Socialstyrelsen tillskrev i början av år 1999 landets tandvårdschefer/tandvårdsdirektörer

Läs mer

Kompetensbehov inom vården

Kompetensbehov inom vården Kompetensbehov inom vården REGLAB: REGIONALA MATCHNINGSINDIKATORER WORKSHOP 4 MAJ 2017 Anders Axelsson, Region Skåne Agenda Vård och omsorg totalt sett Idag fokus på Vård- och omsorgsutbildade (VO) Hur

Läs mer

Minnesanteckningar Nätverksträff medicinska sekreterare Anneli Hagberg, politisk välfärdstrateg Vision:

Minnesanteckningar Nätverksträff medicinska sekreterare Anneli Hagberg, politisk välfärdstrateg Vision: Minnesanteckningar Nätverksträff medicinska sekreterare 2017-04-06 07 Anneli Hagberg, politisk välfärdstrateg Vision: - Möte med Gabriel Wikström 2017-03-13 (informellt samtal) om bland annat RAK, kompentensförsörjning

Läs mer

Styrgruppsmöte barn och unga 2013-12-04

Styrgruppsmöte barn och unga 2013-12-04 MINNESANTECKNINGAR Sida 1(5) Handläggare 023-77 70 77 britta.johnsson@regiondalarna.se Datum 2013-12-04 Styrgruppsmöte barn och unga 2013-12-04 Närvarande: Tina Jäderbrant (punkt 1-7, 10, 11), Gunilla

Läs mer

Samordningsförbundet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 8/09 1 Sydnärke

Samordningsförbundet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 8/09 1 Sydnärke Samordningsförbundet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 8/09 1 Datum: 2009-10-01 Tid: 13.30-16.00 Plats: Kommunhuset i Kumla Närvarande: Ledamöter Ordförande Annica Eriksson, Kumla kommun V ordförande, Inga-Britt

Läs mer

Förbundsstyrelsen föreslår

Förbundsstyrelsen föreslår Förbundsmötet 2014 Utskott nummer 3 Sekreterare: Anneli Hagberg 2014-09-27 Sida 1 Motion med förslag Motion nr 21: 30 procent i våra styrelser under 35 år Motionär: Motionärer: Landstingsavdelningen Värmland,

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR FRÅN BORLÄNGE LOKALA SUF-GRUPP 11-03-17

MINNESANTECKNINGAR FRÅN BORLÄNGE LOKALA SUF-GRUPP 11-03-17 MINNESANTECKNINGAR FRÅN BORLÄNGE LOKALA SUF-GRUPP 11-03-17 på Kvarnsvedens vårdcentral Närv: Per-Olof Rosendahl, socialpsykiatrin, Claudia Engman, BVC-psykolog Domnarvets vc, Gerd Edström, socialtjänsten,

Läs mer

Förskolelärare att jobba med framtiden

Förskolelärare att jobba med framtiden 2010 Förskolelärare att jobba med framtiden Skribenter och fotografer: Elin Anderberg Tove Johnsson Förskollärare som yrke Som förskollärare jobbar du inte bara med barnen i sig utan även med framtiden.

Läs mer

Samverkansavtal och avtal om handledare mellan utbildningsanordnare, arbetsgivare och facklig organisation inom lokalt Vård- och omsorgscollege Örebro

Samverkansavtal och avtal om handledare mellan utbildningsanordnare, arbetsgivare och facklig organisation inom lokalt Vård- och omsorgscollege Örebro Samverkansavtal och avtal om handledare mellan utbildningsanordnare, arbetsgivare och facklig organisation inom lokalt Vård- och omsorgscollege Örebro Bakgrund Vård- och Omsorgscollege är en samverkansform

Läs mer

Minnesanteckningar Jämställdhetsberedningen 2015-04-14

Minnesanteckningar Jämställdhetsberedningen 2015-04-14 Kommunstyrelsen 2015-04-14 1 (5) Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd Karin Gagner, 016-7102045 Minnesanteckningar Jämställdhetsberedningen 2015-04-14 Närvarande: Lisa Friberg Monica Wikberg Pia

Läs mer

Bakgrund Visitas avtalsyrkanden

Bakgrund Visitas avtalsyrkanden Bakgrund Visitas avtalsyrkanden BAKGRUND VISITAS AVTALSYRKANDEN Lönesättningen är ett mycket viktigt verktyg för arbetsgivarna i besöksnäringen för kunna att utveckla sin verksamhet. För att förbättra

Läs mer