Protokoll ViS styrelsemöte september 2010 på Lernias huvudkontor i Stockholm

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll ViS styrelsemöte 13-14 september 2010 på Lernias huvudkontor i Stockholm"

Transkript

1 Protokoll ViS styrelsemöte september 2010 på Lernias huvudkontor i Stockholm Närvarande: Dag ett: Jonas, Katharina, Thomas, Bengt, Åke, Caroline, Annika, Owe (från punkt 4) Dag ett omfattar punkt 1-4 samt punkt 6. Dag två: Thomas, Bengt, Åke, Caroline, Annika, Owe, Kajsa 1. Mötets öppnande Jonas hälsar välkommen. 2. Formalia - Föregående protokoll Protokollet godkändes. Redovisning av beslut från föregående möte. Många beslut ogjorda. Alla var överens om att skärpning måste till när det gäller att fullfölja beslut. - Redovisning av per capsulam-beslut Inga aktuella Beslut: Gruppen för konferenser och utbildningar tar fram en intygsmall 3. Ekonomi Stockholmskonferensen slutar med en förlust på kronor. Bo Göran ska rapportera hur arbetet med medlemsregistret gick. Önskemål att ta fram ett trevligt följebrev till årsfakturan Beslut: Medlemsregistret läggs ut på hemsidan om inga problem föreligger. Ansv: Jonas Beslut: Akademikerservice mailar ekonomisk månadsrapportering till styrelsen. Ansv: Annika 4. Arbetsgruppernas arbete och rapporter - Arbetsgruppen för utbildningspolitiska frågor Yh har tagit fram riktlinjer för EQF. Materialet i bilaga. Möte med Karin Pilsäter o Jeff Erici. Mötesanteckningar har tidigare skickats ut o ligger nu på ViS hemsida. - Arbetsgruppen för Nordiskt samarbete För att vi ska engagera oss i projekt, ska det komma medlemmarna till godo. Beslut: Den som åker på ett samverkansuppdrag, ska rapportera genom artikel i KOM eller på ViS hemsida. Glöm inte att ta med kamera! Annika rapporterar om möte i Helsingfors för att förbättra medelsansökan för ett Nordplus projekt. Projektet som vi söker medel för ska undersöka orsaker till avhopp. Projektet ska inte vara ett NVL projekt. Det nordiska nätverket ordnar en konferens där ViS är en part. Vi kommer också att samarbeta med NVL i detta. Kajsa ska på ett NVL nätverk.

2 - Arbetsgruppen för regional samverkan Många regioner samarbetar för att söka Yrkesvux. Owe rapporterar bland annat om planer på gemensam upphandling av distansstudier i Västerbotten. Regional samverkan organiseras olika i olika regioner. Antingen använder man den organisation som finns, eller så skapar man en helt ny med nya tjänster. Beror delvis på om det redan finns ett regionförbund. Regional samverkan i Södertörn. Stockholm tittar på Göteborg o försöker bilda en gemensam vuxenutbildningsregion. Diskussion om hur framtidsfrågor hanteras i kommunerna. Hur har man pejl om vilka yrken som kan behövas för regionen i framtiden? Yrken eller kompetenser? Vad vet AF? Vet bemanningsföretagen? - Arbetsgruppen för kurser och konferenser (ej Linköping som tas i egen punkt) Annons kommer i Kom om hur man startar KOM kurs Det finns önskemål om en utbildningsturné över landet om GY11 / VUX12 Rapport från Skolledarkonferensen, se Ronnys artikel i nästa KOM. 5. Nätverk inom ViS Början på ett nätverk för administratörer kan vara på gång. Några eldsjälar ska träffas för att sätta ihop önskemål om fortbildning. Gruppen träffas i höst och en första ViS kursen ska förhoppningsvis kunna gå i vår. Namn på eldsjälar mailas till Annika och Carina samordnar. ViS stöttar detta ekonomiskt. Annika o Åke åker till Särvux pedagogernas årsmöte i Jönköping 1 oktober och informerar om fördelen med att vara ett ViS nätverk. Diskussion om de särvuxpedagoger som vill ingå i nätverket men vars organisation inte är medlem i ViS. Beslut: Att tillåta medlemskap för alla, även för de som inte är med genom sin organisation. Diskussion om hur man drar igång ett nätverk. Hur presenterar vi vad det är och nyttan? Kan vi marknadsföra upplägget i Linköping? Kan vi ha ett seminarium i Linköping om nätverk? Konferensgruppen tar med frågan till sitt nästa möte. Beslut: I anmälningsblanketten till ViS konferensen i Linköping, ska deltagarna kunna kryssa för om de är intresserade av att ingå i ett av de nätverk som vi på förra styrelsemötet beslöt att försöka börja med. Rapport: Studie- och yrkesvägledarnätverket (SiV) har haft möte i Luleå. Luleå, Falun och Stockholm klart för kurser i höst. Vägledarkonferensen blir i slutet av oktober. I vår ordnar SiV en vägledarkonferens på Helsingforsfärga och i Helsingfors.

3 6. ViS konferensen i Linköping Lägesrapport: Medarrangörer är ViS, Nitus, Specialpedagogiska myndigheten, KOM, Linköpings kommun, SKL, Folkbildningsrådet, Skolverket, Linköpings universitet, Östsam. Planeringen är på god gång. De som vill hålla i något seminarium kontaktar Konferensgruppen. Ulrika, Carina och Annika tar hand om avtalen och det praktiska. Beslut: Att anlita Travel Team som arrangör av ViS konferensen i Linköping Beslut: Utställningsgruppen frågar Travel Team om de kan hålla i utställningen. Gärna mot procent. Återkopplar även till Kristina som har frågat om vi behöver hennes hjälp. Styrelsen anser att konferensen ska heta Vuxenutbildning i samverkan och utveckling Konferensgruppen får i uppdrag att tänka på hur vi ska få medlemmarna att komma till årsmötet och hur detta ska bli intressantare. 7. KOM, hemsida, nyhetsbrev - Syfte och mål - Form och innehåll Hemsidan: Syfte: att informera om ViS, vilka är vi, vad gör vi att samla aktuell information inom vuxenutbildningsområdet att kommentera utvecklingen inom vuxenutbildningsområdet Mål: Att var den naturliga platsen när man letar info om vuxenutbildning Någon måste ansvara för att ta bort gammal information och lägga upp ny. Beslut: Att arvodera person för att samla in nyheter inom vuxenutbildningsområdet och lägga in och ta bort från ViS hemsida. Den som har förslag på namn mailar till styrelsen. Jonas pratar med Ronny och Ulrika Styrelsen önskar att fler har möjlighet att gå in o ändra hemsida Nyhetsbrev: Styrelsen beslutar att avvakta och satsar i stället på att få nyheterna direkt till hemsidan. KOM Syfte: Att ge fördjupning och kompetensutveckling utifrån olika teman Att väcka debatt om vuxenutbildningsfrågor Att ge läsaren en inblick i vuxenutbildningsfrågor i första hand i Sverige men även internationellt.

4 Mål: Under 2011 ska KOM utvecklas så att den uppfattas som en medlemstidning för ViS gällande form och innehåll 8. Varumärket ViS - Hur går vi vidare, konkretisering av förra mötets diskussioner Beslut: Varje tidning av KOM ska innehålla ett reportage om styrelsens arbete Beslut: alla tar kontakt med minst tre ViS medlemmar och förhör sig om deras uppfattning om organisationen. Nytta o förväntningar. Rapport nästa styrelsemöte. Beslut: Lägg ut listan från föregående protokoll på vad ViS vill göra på hemsidan Beslut: Att bjuda in någon för vuxenutbildningen viktig person till varje möte. Ska vi vidga kontakterna? LO? TCO? 9. Övriga frågor Nästa möte i Västerås. Jonas försöker ordna ett möte med Yrkeshögskolemyndigheten. Årets sammanträdesplan: Tiderna är kl 17:00 17:00 om inget annat sägs november i Västerås. Alternativt i Göteborg om det inte blir något möte med Yh 3-4 februari 21 mars 2011 i Linköping mars i Linköping, konferens och årsmöte 23 mars i Linköping Konstituerande sammanträde Telefonmöten 08:00 vid behov Studieresa Maila förslag på intressanta resmål till Thomas. Beslut om resa bör tas på novembermötet om vi ska åka i vår.. Berättelsen om ViS Beslut: Katharina, Ronny och Ulrika skriver den. Redaktörernas arvode: Beslut: Redaktörerna arvoderas med 7000 kronor tillsammans per KOM nummer 10. Mötets avslutande Tack Katharina och Lernia för lånet av mötesrum!

5 Att göra: Vad Ansvarig Klart Intygsmall för ViS kurser Konferens o utbildningsgruppen Medlemsregistret på hemsidan Jonas Ekonomisk månadsrapportering till styrelsen Annika Oktober Intresseförfrågan om att bilda nätverk på anmälningsblanketten Konferensgruppen till Linköpingskonferensen Diskussion med Ronny och Ulrika om hemsidan Jonas Intervjua minst tre ViS medlemmar om deras förväntningar på alla Nästa möte ViS Berättelsen om ViS Katarina, Ronny, Ulrika Förslag på studieresa till Tomas alla Nästa möte Vi protokollet Caroline Waldenström, sekreterare Justeras: Jonas Jonsson, ordförande och justerare dag ett (t.om halva punkt fyra och punkt 6) Bengt Jönsson, ordförande och justerare dag två (resten)