Varför orientering? Se inriktning för bedömning på sista sidan. (Se separat blad) Vad säger kursplanen?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Varför orientering? Se inriktning för bedömning på sista sidan. (Se separat blad) Vad säger kursplanen?"

Transkript

1 Orientering

2 Varför orientering? Att kunna hitta, att veta var man är i olika miljöer, är något som ger såväl barn som vuxna en trygghet och ökad självkänsla. Upplevelsen av att vara i en främmande miljö och kunna klara sig där är fantastiskt och stärkande för individen. Orientering ger människan en helhetsutveckling som är unik där kropp, känslor, intellekt och tankar stimuleras. Hela kroppen behövs för att lära Ögon kan se och öron kan höra men händer vet bäst hur det är att röra. Huden vet när någon är nära hela kroppen behövs för att lära. Hjärnan kan tänka och kanske förstå, men benen vet hur det är att gå. Ryggen känner hur det är att bära, hela kroppen behövs för att lära. Om vi skall skall lära oss något om vår jord, så räcker det inte bra med ord, vi måste komma den nära. Hela kroppen behövs för att lära. Vad säger kursplanen? I enlighet med LPO 94 har undervisande lärare i ämnet idrott och hälsa skyldighet att lära ut grunderna i kartförståelse och att orientera sig i närmiljö eller okända marker. Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det femte skolåret: Eleverna skall: - Kunna orientera och hitta i närmiljö genom att använda sig av enkla hjälpmedel. - Har grundläggande kunskaper om friluftsliv samt känna till principerna för allemansrätten. Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det nionde skolåret: Eleverna skall: - Kunna orientera sig i okända marker genom att använda olika hjälpmedel samt kunna planera och genomföra vistelse i naturen under olika årstider. Se inriktning för bedömning på sista sidan. (Se separat blad)

3 Kartan En karta är en förminskad och förenklad bild av verkligheten, en del av jordytan sedd uppifrån. Man kan tänka sig kartan som en pusselbit som ska passa in någonstans på en jordglob. Det finns olika sorters kartor med olika skalor. T ex vägkarta, fjällkarta och sjökort. Kartans skala talar om hur mycket den är förminskad jämfört med verkligheten Graden av förminskning framgår av skalan som finns angiven på alla kartor. Skalan anges som den förminskning man gjort av verkligheten. Exempelvis betyder skala 1: att terrängen har förminskats gånger på kartbladet - allt har blivit gånger mindre. Hur ska man då veta hur en sträcka på kartan motsvarar en sträcka i verkligheten? Det enklaste sättet är en tumregel som säger att om man stryker de sista nollorna i skalan så får man 1 mm på kartan översatt till 10 m i terrängen. Kartbilderna uppifrån: Vägkarta, fjällkarta, tätortskarta, sjökort och orienteringskarta. Orienteringskartan Orienteringskartan är en karta där de flesta föremål i skogen, som har en viss storlek, redovisas med hjälp av olika färger och symboler (karttecken). Grundmaterialet för kartan får man genom att ta flygfoton, bearbeta dem och göra en skiss. Skissen tas sedan om hand av en kartritare, som går ut i skogen och ritar kartan med de färger och karttecken som motsvarar terräng och föremål som finns. När kartritaren kommer hem ritar han om kartan i sin dator. När han gjort en hel karta klar så skickas den till tryckning och så har man kartor att orientera på. Orienteringskartan avbildas oftast i skalan 1:10 000, dvs. en centimeter på kartan är 100 meter i verkligheten.

4 Kartans färger Vitt: Kartans grundfärg är vit. Detta för att man ska kunna se så många detaljer som möjligt i skogen. Vit färg är alltså sådan skog där man ska kunna ta sig fram lätt eller ganska lätt. Grönt: Grön färg kan också vara skog, men då är det skog där det är svårt att ta sig fram för att det är tätt mellan träden eller buskarna. Även terräng med undervegetation, t ex lägre buskar och annan tät växtlighet, redovisas med grön färg (linjerna). Ju mer grön färg man använt, desto svårare är det att ta sig fram. OBS! Olivgrön färg (Gul/grön) betyder tomtmark och på tomtmark är det förbjudet att springa. Gult: Den gula färgen betyder att det är öppen terräng, d v s terräng där det inte växer några träd eller bara några få träd. Det kan vara åkrar, ängar, gläntor, kalhyggen eller annan öppen mark i skogen. Ju gulare det är på kartan, desto öppnare är terrängen. OBS! Helt gul färg, med svarta prickar, betyder att det är odlad mark och i regel är det förbjudet att springa på sådan mark. Blått: Blått betyder vått. För den blå färgen används där det finns vatten i terrängen. Tex sjöar, kärr, mossar, bäckar, diken och brunnar redovisas med blå färg. Ju blåare det är på kartan, desto blötare är det i verkligheten. OBS! Vatten med svart linje runt betyder att man inte ska passera detta vatten eftersom det kan vara farligt. Man måste alltså springa runt eller hitta en bro över. Brunt: Den bruna färgen betyder att terrängen är ojämn, d v s terrängen lutar på något håll, antingen uppåt, neråt eller både och. Höjdskillnader markeras med bruna linjer på kartan, höjdkurvor, eller med tecken för gropar, fåror och småhöjder. OBS! Även asfaltsytor och större asfalterade vägar ritas med brun färg på kartan. Svart: Svart är allt annat och kanske kartans viktigaste färg, eftersom de flesta karttecknen ritas med svart färg. Många är dessutom bra att följa för den som orienterar. Tecken för småvägar, stigar, stenmurar, kraftledningar, stängsel, olika gränser och stenar är bara några exempel på karttecken med svart färg.

5 Meridianer På alla kartor finns det meridianer inriktade. Det är svarta linjer som alltid går i en nord-sydlig riktning. Meridianerna har man till hjälp när man tar ut en riktning med kompass. Höjdkurvor Höjdskillnader markeras på kartan genomför höjdkurvor. Varje karta består av ett myller av dessa bruna streck och ringar. Höjdkurvorna hjälper dock orienteraren att ge upplysningar om hur terrängen ser ut - var det finns höjdtoppar och dalgångar, var det är brant eller sluttande. Avståndet mellan de bruna linjerna kallas för ekvidistans och visar höjdskillnaden. Det vanligaste är att ekvidistansen är fem meter, det vill säga att det är fem meter mellan kurvorna i verkligheten. Ju flera bruna kurvor det är på kartan - desto brantare är terrängen. Om en höjd är väldigt liten, exempelvis en mindre kulle, så markeras detta med en brun prick - en så kallad "punkthöjd Väderstreck När du befinner dig i okänd mark är det viktigt att kunna de olika väderstrecken. I skogen kan du ofta identifiera vilket håll söder är åt genom t ex att titta efter vilket håll myrstackar och trädkronor är vända åt. Nu är klockan tolv. Solen i söder, näsan åt norr, väster åt vänster, öster åt höger. På kartan är alltid norr uppåt och söder nedåt. Om det är svårt att se kan du titta efter hur texten är skriven. Uppåt på kartan är när du kan läsa texten rätt. Karttecken Tecken Namn Förklaring Tecken Namn Förklaring Höjdkurva Ekvidistansen (nivåskillnaden) mellan två kurvor är oftast 5 meter. Höjd Minst 1 meter hög. Punkthöjd Liten tydlig höjd, minst 1 meter hög. Grop Minst 12 meter bred. Liten naturlig grop Minst 1 meter djup. Liten grävd grop Minst 1 meter djup och 1,5 meter bred. Sten En tydlig sten -. I normalterräng minst 1,5 meter hög, i stenfattig terräng ev. lägre, i stenrik terräng högre. Blockterräng Många stora stenblock som ligger så tätt att vanliga tecknet för sten inte kan användas. Ju tätare med symboler ju mera sten i terrängen.

6 Passerbart vattendrag Bäck eller stort dike, minst 2 meter breda. Sjö En svart kantlinje betyder att vattenytan är så djup att den inte kan passeras. Större sjöar ritas med ljusblått Opasserbart vattendrag Visas med svart strandlinje. Strandlinjen bryts vid vadställen. Sankmark Sankmark (myr). Kombineras med gult för öppna sankmarker eller grönt för tätbevuxna sankmarker. Brunn Normalt minst 0,6 meter hög. Öppen lättlöpt mark Oftast åkrar, ängar och andra gräsytor Källa Om källan har ett utlopp ritas öppningen mot utflödet. Öppen mark, grov botten Slalombackar, kalfjäll, hed, igenväxande inäga, smal kraftledningsgata eller absolut rent hygge utan ris på t.ex. tallhed Större väg Väg bredare än 5 meter. Öppen mark, grov botten, spridd vegetation Hygge eller kraftledningsgata. Kan kombineras med stående gröna linjer för undervegetation Smal väg Mindre än 3 meter bred, skogsbilväg eller byväg. Körväg Sämre skogsväg, endast långsamt farbar med bil Drivningsväg Tydliga spår av skogsmaskiner som är sämre att löpa på än en stig, samma tecken som för rågång men är oftast slingrig. Elljusspår Oftast med bark eller sågspån på marken. Järnväg Förbjudet att springa längs en järnväg, får endast korsas Liten stig Skall kunna följas i tävlingsfart på dagen, skall lätt kunna upptäckas vid uppmärksam löpning mot den från sidan. Byggnad Bostadshus, uthus, lada, fabrik, kyrka etc. Stenmur Stenmur eller stenmursliknande vägg. Normalt minst 0,6 meter hög och 15 meter lång.

7 Tomtmark, förbjudet område Normal tomtmark, industriområde, industritomt, kyrkogård, golfgreen, banvall för trafikerad järnväg, vissa skjutbanor, kolonilott Stängsel Tydligt trä- eller ståltrådsstängsel mindre än 1,5 meter högt. Ruin Ritas skalenlig. Litet torn Tydligt jakttorn eller mindre torn. Asfalt eller grusyta Parkering, grusad fotbollsplan, idrottsplats, travoch löparbana, grus och sandgropsbotten, golfbunker, botten på sten eller kalkbrott Kolbotten Kraftledning Kraftledning, linbana eller skidlift. Tvärstrecken markerar stolpar. Kojruin Opasserbar brant Brant, stup, stenbrott. Röse Röse, minnesstenar eller gränsrösen mer än 1 meter höga. Passerbara branter Skog: svårlöpt Tät skog. (Kallas grönområde) Kompassen En orienteringskompass består av ett kompasshus (ibland vridbart), nord-syd nål och måttskala. Nord-syd nålen visar åt vilket håll nord och syd ligger åt (nord är den röda delen av nålen). Kompassnålen, pekar alltid mot den magnetiska nordpolen. Läs om hur du kan använda kompassen för att hitta rätt längre fram i häftet.

8 Tips och trix Passa kartan Att passa kartan innebär att kartan och verkligheten alltid stämmer överens. Det är på samma sätt med kartan som med en pusselbit. Den passar bara på ett sätt. På bilden till höger har pojken kartan passad på rätt sätt. Föremål till höger, t ex sjön och kyrkbacken ligger också till höger på kartan och skolan ligger till vänster både i verkligheten och på kartan. Om du har en kompass är det lättare. Se till att norr på kartan (uppåt) är åt samma håll som den röda pilen i kompasshuset visar så ligger den rätt. Tumgreppet För att det ska bli lättare att hantera kartan när man är ute i skogen brukar man vika ihop den i olika "formationer" allt eftersom man rör sig ut med en bana. För att man ska veta var man befinner sig sätter man tummen på den punkt man för tillfället befinner sig på. När man sedan förflyttar sig låter man tummen följa med på kartan. Vägval För att hitta rätt när man orienterar måste man ibland göra vägval. Det betyder att man måste välja vilken väg man ska ta till nästa kontroll. Det är inte självklart att den kortaste vägen är den lättaste eller snabbaste. Naturen är full av hinder som tex, hyggen, grönområden, stup eller kärr. Ledstänger När man med hjälp av kartan och kompass väljer förflyttningsväg är det smart att använda sig av ledstänger. En ledstång kan vara en väg, en stig, kraftledningar, åkerkanter, bäckar, diken och staket - kort sagt något man kan ta sikte mot eller förflytta sig längs så att det blir lättare att hitta. Säkra uppfång Ett annat hjälpmedel när man orienterar är så kallade säkra uppfång. Det är någonting på kartan som gör att man inte kommer ur kurs lika lätt. Det kan till exempel vara en bäck, en sjö eller en väg - "Om jag kommer fram till sjön så har jag sprungit för långt". Se i stort Försök att alltid se terrängen i ett större perspektiv och fokusera inte enbart på platsen du är på väg till. Se dig omkring och lägg märke till kraftledningar, vägar i fjärran och så vidare. Detta kan vara till stor hjälp om du tappar bort dig på kartan.

9 Ta kompassriktning/kurs 1. För att ta ut en kompassriktning på en karta gör du så här. (I det här fallet från start till mål på kartan) 2. Lägg kompasslinjalen (sidan på kompassen) så att den går från den punkt där du befinner dig till den punkt du vill komma till 3. Håll kvar kompassen i det läge du lagt den enligt punkt 2. Vrid kompasshuset så att linjerna i botten på kompasshuset blir parallella med meridianerna på kartan och att N står åt norr. (Meridianerna är de tunna, svarta linjer som löper från norr till söder på kartan). 4. Håll kompassen framför dig. Vrid kroppen till dess att kompassnålen (den röda nålen i kompasshuset) sammanfaller med linjerna i botten på kompasshuset och pekar åt norr. (Om du har en kompass utan vridbart kompasshus hoppar du över steg tre och vrider direkt dig så att den röda norrpilen går parallellt med meridianerna.) 5. Nu ska du följa den kurs som riktningspilen/marchriktningspilen visar. Ta sikte på något fast föremål i naturen som ligger i rätt kurs.

10 Här nedan följer ett antal kartprov i olika skalor. Studera dem noga och försök hitta karttecknen från föregående sidor i kartorna.

11 Mål och bedömning Idrott, friluftsliv och olika former av motion och rekreation har stor betydelse för hälsan. Barn och ungdomar behöver därför utveckla kunskaper om hur kroppen fungerar och hur vanor, regelbunden fysisk aktivitet och friluftsliv förhåller sig till fysiskt och psykiskt välbefinnande. Ämnet idrott och hälsa syftar till att utveckla elevernas fysiska, psykiska och sociala förmåga samt ge kunskaper om den egna livsstilens betydelse för hälsan. Under friluftslivsområdet arbetar vi bland annat mot följande strävansmål: Mål att sträva mot Skolan skall i sin undervisning i idrott och hälsa sträva efter att eleven: - utvecklar sin fysiska, psykiska och sociala förmåga samt utvecklar en positiv självbild, - utvecklar kunskap om vad som främjar hälsa, - utvecklar en god kroppsuppfattning och kunskaper som gör det möjligt att se, välja och värdera olika former av rörelse ur ett hälsoperspektiv, stimuleras till ett bestående intresse för regelbunden fysisk aktivitet och tar ett ansvar för sin hälsa, - utvecklar och fördjupar sin rörelseförmåga och lust att röra sig samt stimuleras att ge uttryck för fantasi, känslor och gemenskap - får inblickar i idrottens och friluftslivets historia samt lär känna olika former av lekar Kunskapsgrunder friluftsliv och orienteringskunskap - Allemansrätten - Kartans språk (färger, tecken, skala, väderstreck) - Utrustning, värderingar och överlevnadsgrunder vid vistelse i naturen - Omhändertagande av skadad vid vistelse i natur - Natur och miljövård Bedömning Följande mål måste uppnås för att kunna erhålla betyget G under området friluftsliv: Eleven skall: - Kunna återge områdets kunskapsgrunder - Kunna planera och genomföra vistelse i natur och mark under alla årstider - Kunna reflektera runt allemansrättens betydelse för individen - Kunna orientera sig fram via tydliga ledstänger i okänd mark För betyget VG skall eleven kunna: - Tillämpa kunskapsgrunderna vid vistelse i natur och mark under alla årstider - Visa säkerhet i orienteringsgrunder (Ledstångsorientering, kartans språk, skala och väderstreck) - Klara av att snedda kortare bit mellan ledstänger vid orientering i okänd mark. - Reflektera runt och tillämpar kunskaper om natur och miljövård För betyget MVG skall eleven kunna: - Använda sina kunskaper om livsstil, livsmiljö och hälsa för att bedöma värdet av friluftsverksamhet utifrån ett fysiskt, psykiskt och socialt perspektiv. - Använda orientering som ett medel för att träna sin fysiska status - Kunna ta ut en kompasskurs och hålla den vid orientering i okänd mark. - Reflektera över vägval och svårigheter i samband med orientering i okänd mark.

Vad är en karta..? Skala 1: cm = 20 m i verkligheten 1: cm = 75 m i verkligheten

Vad är en karta..? Skala 1: cm = 20 m i verkligheten 1: cm = 75 m i verkligheten Orientering År 7-8 Vad är en karta..? Tänk dig att du befinner dig högt upp i en luftballong och tittar ut över landskapet. När du ser verkligheten uppifrån ser allting mycket mindre ut. Det är så kartan

Läs mer

KARTTECKEN. Tecken Namn Förklaring

KARTTECKEN. Tecken Namn Förklaring KARTTECKEN Tecken Namn Förklaring Höjdkurva Ekvidistansen (nivåskillnaden) mellan två kurvor är oftast 5 meter. Längre söderut (med flackare terräng) kan ekvidistansen vara 2,5 meter. Stödkurva Var femte

Läs mer

En snabbkurs i orientering

En snabbkurs i orientering En snabbkurs i orientering Varför ska vi orientera i skolan? I det Centrala innehållet för år 7-9 står det att elever ska få lära sig: att orientera i okända miljöer med hjälp av kartor och andra hjälpmedel

Läs mer

Orientering - Teori. Björn Johansson

Orientering - Teori. Björn Johansson Varför ska vi då orientera i skolan? I det Centrala innehållet står det att elever ska få lära sig: För år 7-9: o Att orientera i okända miljöer med hjälp av kartor och andra hjälpmedel för positionering.

Läs mer

En snabbkurs i orientering

En snabbkurs i orientering En snabbkurs i orientering Varför ska vi orientera i skolan? I det Centrala innehållet för år 7-9 står det att elever ska få lära sig: att orientera i okända miljöer med hjälp av kartor och andra hjälpmedel

Läs mer

Orientera med Gammelstads IF

Orientera med Gammelstads IF Orientera med Gammelstads IF FACIT 1 Kartans tecken och färger grop åker sjö skog brant Dra ett streck mellan färg och karttecken 2 Karttecken på karta 1 Hitta karttecken och ringa in dem på kartan 3 Karttecken

Läs mer

Ungdomsledarträffar våren 2014. Västergötlands OF. Rydboholm 31/3, Tibro 7/4, Främmestad 9/4

Ungdomsledarträffar våren 2014. Västergötlands OF. Rydboholm 31/3, Tibro 7/4, Främmestad 9/4 Ungdomsledarträffar våren 2014 Västergötlands OF Rydboholm 31/3, Tibro 7/4, Främmestad 9/4 Kartförståelse Att skapa kartförståelse är inte helt enkelt alla gånger. Ofta kan det skilja ganska många år mellan

Läs mer

Weronica Helleberg Idrottslärare Finnbacksskolan. Orientering år 7

Weronica Helleberg Idrottslärare Finnbacksskolan. Orientering år 7 Lektion 1 och 2 MB + skolgård Orientering år 7 Syfte: goda levnadsvanor, påverka sin hälsa, vistas i utemiljöer och natur värdet av ett aktivt friluftsliv, röra sig allsidigt förstå Varför: förstå karta,

Läs mer

Orienteringsteori åk 7. Namn:

Orienteringsteori åk 7. Namn: Orienteringsteori åk 7 Namn: Orienteringsteori åk 7 Kartprov: v 43 Vad ska jag kunna? 1. Kartans färger 2. Vanligaste karttecknen (se sid. 3) 3. Veta vad som menas att passa kartan. 4. Skala 5. Ekvidistans

Läs mer

Hej och välkommen att ta del av våra övningar på Tåssjö lägerskola!

Hej och välkommen att ta del av våra övningar på Tåssjö lägerskola! Hej och välkommen att ta del av våra övningar på Tåssjö lägerskola! Övningarna är kostnadsfria och kan användas direkt utan förberedelse och utan att ledare behöver följa med deltagarna. På de följande

Läs mer

Rånäs OK. Rånäs OK är känd i hela Sverige för sin stora och framgångsrika ungdomsverksamhet. Nu välkomnar vi fler nybörjare till säsongen 2008.

Rånäs OK. Rånäs OK är känd i hela Sverige för sin stora och framgångsrika ungdomsverksamhet. Nu välkomnar vi fler nybörjare till säsongen 2008. Årets nybörjarträningar startar måndag 18 februari klockan 18:30 vid vår klubbstuga Lindbacken och fortsätter därefter varje måndag fram tills skolan slutar i juni. Rånäs OK är känd i hela Sverige för

Läs mer

Orientera med Gammelstads IF

Orientera med Gammelstads IF Orientera med Gammelstads IF Namn:. 1 Kartans tecken och färger grop åker sjö skog brant Dra ett streck mellan färg och karttecken 2 Karttecken på karta 1 Hitta karttecken och ringa in dem på kartan och

Läs mer

Kartor med den nya kartnormen tas i bruk från och med början av 2018 ISOM2017. Sammandrag av de märkvärdigaste förändringarna och förnyelserna

Kartor med den nya kartnormen tas i bruk från och med början av 2018 ISOM2017. Sammandrag av de märkvärdigaste förändringarna och förnyelserna Orienteringskartans nya kartnorm Kartor med den nya kartnormen tas i bruk från och med början av 2018 Sammandrag av de märkvärdigaste förändringarna och förnyelserna Vem behöver läsa dessa? Kartritare

Läs mer

Upplägg. Presentation av. Orienteringskartan hur den ser ut och hur den fungerar Kompassen och dess nytta. Oss Centrum OK Orientering Kursupplägget

Upplägg. Presentation av. Orienteringskartan hur den ser ut och hur den fungerar Kompassen och dess nytta. Oss Centrum OK Orientering Kursupplägget Nybörjarkurs 2010 Upplägg Presentation av Oss Centrum OK Orientering Kursupplägget Orienteringskartan hur den ser ut och hur den fungerar Kompassen och dess nytta Vem är Jerk Rönnols? Orienterare sedan

Läs mer

Orientering för nybörjare

Orientering för nybörjare Orientering för nybörjare En orienteringsbana består av kontrollpunkter, som man måste passera i rätt ordning. Kontrollpunkten kan vara en t.ex. sten eller en stigkorsning och markeras i naturen med en

Läs mer

Orienteringsteori. Matfors Måndagen den 18 april 2016

Orienteringsteori. Matfors Måndagen den 18 april 2016 Orienteringsteori Matfors Måndagen den 18 april 2016 Självvald väg genom okänd terräng Vandrarklubben Uvarna Bildades 1936 Ca 100 medlemmar Delar klubbstuga med Matfors skidklubb Verksamhet 1-2 distriktstävlingar

Läs mer

1. Introduktion... 1. 2. Generella krav... 1. 3. Kartnorm... 4. 4. Kartteckendefinitionen... 10. 5. Layout... 25. 6. Symboler på banpåtryck...

1. Introduktion... 1. 2. Generella krav... 1. 3. Kartnorm... 4. 4. Kartteckendefinitionen... 10. 5. Layout... 25. 6. Symboler på banpåtryck... SOFT-anvisning TA 505 Kartnormen Version: 20110101 Beslutad av: SOFT den 7 december 2011 Träder i kraft: 1 januari 2011 Ersätter: Information på orientering.se Innehåll 1. Introduktion... 1 2. Generella

Läs mer

Orienteringsteori. Allt för att du skall lyckas bra i orientering!!

Orienteringsteori. Allt för att du skall lyckas bra i orientering!! Orienteringsteori Allt för att du skall lyckas bra i orientering!! Läroplanen säger! Centralt innehåll:! Att orientera i okända miljöer med hjälp av kartor och andra hjälpmedel för positionering.! Kunskapskrav

Läs mer

Lärarhandledning. Försättsblad. 1 Kartans tecken och färger

Lärarhandledning. Försättsblad. 1 Kartans tecken och färger Lärarhandledning Här kan eleven skriva in sitt namn och klass Försättsblad 1 Kartans tecken och färger Att förstå och kunna kartans färger och vilka färger olika karttecken har. 1. Läraren går översiktligt

Läs mer

Offensiv orientering Vägval till glädje och framgång

Offensiv orientering Vägval till glädje och framgång En karta med få, väl valda detaljer blir en mycket bättre karta än en karta full med obetydliga detaljer. Eduard Imhof känd Schweizisk kartograf Sprintdistans hög fart snabba beslut Terräng Kontroller

Läs mer

5-1 Avbildningar, kartor, skalor, orientering och navigation

5-1 Avbildningar, kartor, skalor, orientering och navigation Namn:. 5-1 Avbildningar, kartor, skalor, orientering och navigation Inledning Nu skall du studera hur man avbildar verkligheten. Vad skall man göra det för? undrar du eftersom du skall ifrågasätta allt.

Läs mer

UngO teket. ungoteket.se. Beskrivning av terräng och färgnivå

UngO teket. ungoteket.se. Beskrivning av terräng och färgnivå Ung teket Beskrivning av terräng och färgnivå Grön bana. Tydligt, sammanhängande nät av vägar, stigar, staket, stenmurar, vattendrag, öppen mark eller liknande. Lätta kontroller på eller alldeles intill

Läs mer

INTRODUKTION 3 INOMHUS LEKAR 4. Kartritar leken 4. Kartteckenmemory 4. Kopieringsstafett 5. Pusselstafett 5. Ja & Nej stafett 6 UTOMHUSLEKAR 7

INTRODUKTION 3 INOMHUS LEKAR 4. Kartritar leken 4. Kartteckenmemory 4. Kopieringsstafett 5. Pusselstafett 5. Ja & Nej stafett 6 UTOMHUSLEKAR 7 INNEHÅLL INTRODUKTION 3 INOMHUS LEKAR 4 Kartritar leken 4 Kartteckenmemory 4 Kopieringsstafett 5 Pusselstafett 5 Ja & Nej stafett 6 UTOMHUSLEKAR 7 Emit-stafett 7 Trollskogen 7 Kartan 8 Karttecken 8 SKATTJAKTEN

Läs mer

Orienteringsövningar. Oskar Andrén Värmlands Orienteringsförbund

Orienteringsövningar. Oskar Andrén Värmlands Orienteringsförbund Orienteringsövningar Oskar Andrén Värmlands Orienteringsförbund Orienteringsövningar Teoriövningar Ormen långe En kortlek med kartteckenstafett med 20 olika kort med karttecken. En fördel om man är ungefär

Läs mer

Checklista gul bana. V2 Bedömning av längd och löpbarhet. K9 Lätt kurvbildsorientering. K10 Kort finorientering mot tydlig planbildskontroll med säker

Checklista gul bana. V2 Bedömning av längd och löpbarhet. K9 Lätt kurvbildsorientering. K10 Kort finorientering mot tydlig planbildskontroll med säker Stockholm 2014-04-08 Checklista gul bana På gul bana deltagarna för första gången lämna ledstängerna. Det kräver kunskap i att orientera med hjälp av andra terrängföremål än ledstänger. Det kräver också

Läs mer

Idrott och hälsa Friluftsliv, allemansrätt och orientering

Idrott och hälsa Friluftsliv, allemansrätt och orientering Friluftsliv, allemansrätt och orientering Har kännedom om allemansrätten. Vet gränserna för skolans område. Kan orientera sig på skolgården med hjälp av en enkel karta. Har kunskap om lämplig klädsel i

Läs mer

SKOGSPOSTEN 2009... 1 Orienterare!... 3 Junior- och nybörjarträning:... 3 Olika träningsformer... 4 Utförslöpning i slalombacke:...

SKOGSPOSTEN 2009... 1 Orienterare!... 3 Junior- och nybörjarträning:... 3 Olika träningsformer... 4 Utförslöpning i slalombacke:... SKOGSPOSTEN 2009 SKOGSPOSTEN 2009... 1 Orienterare!... 3 Junior- och nybörjarträning:... 3 Olika träningsformer... 4 Utförslöpning i slalombacke:... 4 Uppförsbacke på tid:... 4 Linje-OL:... 4 Stjärn-OL:...

Läs mer

SNO:s grön vit torsdagsträning 3 och 10 oktober 2013 i Tveta

SNO:s grön vit torsdagsträning 3 och 10 oktober 2013 i Tveta SNO:s grön vit torsdagsträning 3 och 10 oktober 2013 i Tveta 3 oktober var det en linje orientering där man skulle hitta saker längs med rätt väg, alla fick med sig en karta och en bingobricka samt en

Läs mer

Södra Innerstadens SDF Sofielundsskolan

Södra Innerstadens SDF Sofielundsskolan LOKAL KURSPLAN I Idrott och Hälsa Mål som eleverna lägst ska ha uppnått uttrycker en lägsta godtagbar kunskapsnivå. Skolan och skolhuvudmannen ansvarar för att eleverna ges möjlighet att uppnå denna. De

Läs mer

Banläggning. Råd och stöd BUN, Tetra Pak Public 1

Banläggning. Råd och stöd BUN, Tetra Pak Public 1 Banläggning Råd och stöd Tetra Pak Public 1 Fysisk och intellektuell prestation Målsättning: Att orienteringens egenart upprätthålls Att sportslig rättvisa skipas Att det är roligt att orientera Tetra

Läs mer

Tomi Alahelisten Lärare Idrott & Hälsa - Internationella Skolan Atlas i Linköping. Orientering

Tomi Alahelisten Lärare Idrott & Hälsa - Internationella Skolan Atlas i Linköping. Orientering Orientering 1. Inledning Orientering härstammar från Norden i slutet på 1800-talet. Ursprungligen var orientering en militär övning, men tidigt såg man nyttan med att sprida denna kunskap till allmänheten

Läs mer

Övningar. Labyrinten inomhus såväl som utomhus. Presentation. Förberedelse. Utförande. Varianter. Material. Kunskap. Författare: Lisa Kalered

Övningar. Labyrinten inomhus såväl som utomhus. Presentation. Förberedelse. Utförande. Varianter. Material. Kunskap. Författare: Lisa Kalered Övningar Labyrinten inomhus såväl som utomhus lämplig för alla åldrar Denna övning är tänkt att öka elevernas förståelse vad gäller att passa kartan, dvs att hela tiden ha kartan lagd åt rätt håll för

Läs mer

Orienteringsteknik. Steg 1: Att förstå kartans symboler. Steg 2: Att förstå kompassen. Steg 3: Att förstå kartan. Steg 4: Koncentration.

Orienteringsteknik. Steg 1: Att förstå kartans symboler. Steg 2: Att förstå kompassen. Steg 3: Att förstå kartan. Steg 4: Koncentration. Orienteringsteknik Orientering är egentligen världens enklaste sport. Man får facit redan vid start och får kolla på det hur ofta man vill under hela loppet. Trots detta har majoriteten av orienterarna

Läs mer

Orienteringsteknik. Att lära ut på orange till violett nivå Rikslägret 2013. Offensiv orientering Vägval till glädje och framgång.

Orienteringsteknik. Att lära ut på orange till violett nivå Rikslägret 2013. Offensiv orientering Vägval till glädje och framgång. Orienteringsteknik Att lära ut på orange till violett nivå Rikslägret 2013 Agenda Utmaningar löparen ställs inför på orange och violett nivå. Banläggningstekniska moment (färgskalan) och kopplingen till

Läs mer

FM-natt, Tuulos

FM-natt, Tuulos FM-natt, Tuulos. 21-22.9.2018 Ankomst och TC TC ligger i Tuulos, adress Suolijäventie 15, 14820 Hämeenlinna. Tuulos skola används som TC, borde finnas utrymme inomhus. Allmän info Tävlingssidorna med mer

Läs mer

FM-långdistans

FM-långdistans FM-långdistans 25-26.8.2018 Parkering och TC Läs mer om hur du anländer till tävlingen här. Parkering i huvudsak inom 500m från TC, men reservera tillräckligt med tid för de sista 3,5 km innan TC. Risk

Läs mer

Broskolans röda tråd i Idrott och hälsa

Broskolans röda tråd i Idrott och hälsa Broskolans röda tråd i Idrott och hälsa Regering och riksdag har faställt vilka mål som svenska skolor ska arbeta mot. Dessa mål uttrycks i Läroplanen Lpo 94 och i kursplaner och betygskriterier från Skolverket.

Läs mer

Terrängbeskrivning för inbjudan och tävlings-pm

Terrängbeskrivning för inbjudan och tävlings-pm STÖDDOKUMENT Terrängbeskrivning för inbjudan och tävlings-pm VERSION 2019-02-18 Syfte och målgrupp Syftet är att ge stöd i arbetet med att ta fram en så bra terrängbeskrivning för deltagarna som möjligt.

Läs mer

Kontrollbeskrivningar 2005

Kontrollbeskrivningar 2005 SVENSKA ORIENTERINGSFÖRBUNDET Kontrollbeskrivningar 2005 9 mars Kontrollbeskrivningar Giltiga från 1 januari 2005 Viktiga ändringar: 1) Namn och beskrivningar är anpassade till det som används i Kartnormen

Läs mer

Lekar, spel och övningar

Lekar, spel och övningar Lekar, spel och övningar Det viktigaste är inte att vinna när man spelar spel eller leker. Prata om detta med barnen. De lekar, övningar och spel som beskrivs nedan kan varieras, så att de passar både

Läs mer

Redovisning av uppdrag om översyn av grundskolans kursplan för ämnet idrott och hälsa.

Redovisning av uppdrag om översyn av grundskolans kursplan för ämnet idrott och hälsa. Rapport 2006-08-24 Redovisning av uppdrag om översyn av grundskolans kursplan för ämnet idrott och hälsa. Uppdrag Skolverket har av regeringen fått i uppdrag att göra ett förtydligande av målen för simundervisningen.

Läs mer

kvällens program vi presenterar oss själva Centrum OK orienteringssporten kursens upplägg orienteringskartan kompassen

kvällens program vi presenterar oss själva Centrum OK orienteringssporten kursens upplägg orienteringskartan kompassen nybörjarkurs 2013 kvällens program vi presenterar oss själva Centrum OK orienteringssporten kursens upplägg orienteringskartan kompassen vem är Emil Tallhage? - Den ofrivillige orienteraren vid 12 års

Läs mer

SOFT Kartmanual MTB-O

SOFT Kartmanual MTB-O SOFT Kartmanual MTB-O Konvertera karta till MTB-O norm, steg för steg Version: 1.0 2012-07-20 Författare och foto: Martin Bergström Innehåll 1. Inledning... 3 2. Om MTB-O... 3 3. OCAD... 4 4. MTB-O normen...

Läs mer

Vårupptakt med föräldrainformation

Vårupptakt med föräldrainformation Vårupptakt med föräldrainformation och teori OK Älvsjö-Örby 17/3-2014 Fredrik Sandberg Agenda Program för våren Praktikaliteter Var man hittar information? Orienteringsteori Frågesport Tips! Lyssna uppmärksamt!

Läs mer

Pedagogisk Planering. Tappströmsskolan. IDH v (enligt lpo 94)

Pedagogisk Planering. Tappströmsskolan. IDH v (enligt lpo 94) Varför ska vi arbeta med det här Att utveckla allsidiga rörelser är centralt i ämnet och en allsidig rörelserepertoar kan lägga grund för en aktiv och hälsofrämjande livsstil. En positiv upplevelse av

Läs mer

lättläst Ritteknik Stig Andersson

lättläst Ritteknik Stig Andersson lättläst Ritteknik Stig Andersson 1 2 Innehåll Att rita och skissa 4 Vyer 6 Linjer 9 Måttsättning 11 Formsymboler 14 Toleranser 15 Skalor 16 Delförstoringar 17 Snitt- och materialmarkering 18 Huvudfält

Läs mer

FM-ultralång, Salo

FM-ultralång, Salo FM-ultralång, Salo 14.10.2018 Allmän tävlingsinfo. Tävlingarnas hemsidor finns på denna länk. Läs in dig på all relevant info där. Gemensam start för H/D21 och yngre, intervallstart för de ändre klasserna.

Läs mer

Orientering, naturkunskap och äventyr på en gång

Orientering, naturkunskap och äventyr på en gång www.skogsaventyret.se För mer information: Lotta Stigsdotter Projektledare Skogsäventyret Svenska Orienteringsförbundet 08-587 720 50 070-398 95 63 lotta.stigsdotter@orientering.se Beställning av material:

Läs mer

Grön Flagg Tema Närmiljö 2011-2012

Grön Flagg Tema Närmiljö 2011-2012 Grön Flagg Tema Närmiljö 2011-2012 Våra 5 mål Vi ska lära oss vad som gäller Allemansrätt Vi ska kunna hitta med hjälp av kartor och GPS Vi ska lära oss om vad man kan göra i naturen Vi ska lära oss vad

Läs mer

Brattåsorientering våren 2016

Brattåsorientering våren 2016 Brattåsorientering våren 2016 Våra mål detta år: Utmana och utveckla deltagande barn-ungdom och ha kul genom orienteringen. Träna och förbereda barn-ungdom inför tävlingar i orientering. Att uppnå 15 startande

Läs mer

Innehåll. Bra datum att komma ihåg under hösten Idrotten vill Färgtrappan Utrustning Träning Föräldramedverkan Medlemskap Tävling

Innehåll. Bra datum att komma ihåg under hösten Idrotten vill Färgtrappan Utrustning Träning Föräldramedverkan Medlemskap Tävling 333 Måsguiden 2019 Innehåll Bra datum att komma ihåg under hösten Idrotten vill Färgtrappan Utrustning Träning Föräldramedverkan Medlemskap Tävling Bra datum att komma ihåg under hösten 2019 25 aug DM

Läs mer

FM-medeldistans, Kouvola,

FM-medeldistans, Kouvola, FM-medeldistans, Kouvola, 26.5.2018. Allmänt om tävlingen Svenskspråkiga tävlingsdirektiv: http://kouvolansuunnistajat.fi/wpcontent/uploads/2018/05/t%c3%a4vl ingsdirektiv-05052018.pdf?x78390 Startlistor

Läs mer

Kursarbetet 8 h Kristian (2-3 personer delar på en uppgift)

Kursarbetet 8 h Kristian (2-3 personer delar på en uppgift) Helheten avgör 0900-0955 Idrotaren i centrum, Ledarskap och etik i föreningen 1000 1055 Idrottarens motoriska och fysiska utveckling Kristian 1100-1200 Kosthåll i idrott-återhämtning Diana 1200 Lunch 1230-1400

Läs mer

Innehåll. Bra datum att komma ihåg under hösten Idrotten vill Färgtrappan Utrustning Träning Föräldramedverkan Medlemskap Tävling

Innehåll. Bra datum att komma ihåg under hösten Idrotten vill Färgtrappan Utrustning Träning Föräldramedverkan Medlemskap Tävling 333 Måsguiden 2019 Innehåll Bra datum att komma ihåg under hösten Idrotten vill Färgtrappan Utrustning Träning Föräldramedverkan Medlemskap Tävling Bra datum att komma ihåg under våren 2019 23 mars Nyköpingsorienteringen

Läs mer

Innehåll. Bra datum att komma ihåg under våren Idrotten vill Färgtrappan Utrustning Träning Föräldramedverkan Medlemskap Tävling

Innehåll. Bra datum att komma ihåg under våren Idrotten vill Färgtrappan Utrustning Träning Föräldramedverkan Medlemskap Tävling 333 Måsguiden 2018 Innehåll Bra datum att komma ihåg under våren Idrotten vill Färgtrappan Utrustning Träning Föräldramedverkan Medlemskap Tävling Bra datum att komma ihåg under våren 2018 2 april Kringelträffen,

Läs mer

Innehåll. Bra datum att komma ihåg under hösten Idrotten vill Färgtrappan Utrustning Träning Föräldramedverkan Medlemskap Tävling

Innehåll. Bra datum att komma ihåg under hösten Idrotten vill Färgtrappan Utrustning Träning Föräldramedverkan Medlemskap Tävling 333 Måsguiden 2018 Innehåll Bra datum att komma ihåg under hösten Idrotten vill Färgtrappan Utrustning Träning Föräldramedverkan Medlemskap Tävling Bra datum att komma ihåg under hösten 2018 26 aug DM-stafett,

Läs mer

Idrott och Hälsa. Rytm & rörelse

Idrott och Hälsa. Rytm & rörelse Idrott och Hälsa Rytm & rörelse Idrott och Hälsa - Rytm och rörelse Checklista Att sätta ihop ett rytm och rörelsepass 1. Gör en grovplanering Bestäm vilka som ska ta med musik till skolan. Fundera på

Läs mer

Innehåll. Bra datum att komma ihåg under våren Idrotten vill Färgtrappan Utrustning Träning Föräldramedverkan Medlemskap Tävling

Innehåll. Bra datum att komma ihåg under våren Idrotten vill Färgtrappan Utrustning Träning Föräldramedverkan Medlemskap Tävling Måsguiden 2017 Innehåll Bra datum att komma ihåg under våren Idrotten vill Färgtrappan Utrustning Träning Föräldramedverkan Medlemskap Tävling Bra datum att komma ihåg under våren 2017 19 mars Ärlaträffen

Läs mer

Kartläggningsmaterial för nyanlända elever. Uppgifter Idrott och hälsa

Kartläggningsmaterial för nyanlända elever. Uppgifter Idrott och hälsa Kartläggningsmaterial för nyanlända elever Uppgifter Idrott och hälsa 1 2 3 Innehåll Begreppslista...3 A. Erfarenhet...4 B. Rörelse...6 C. Friluftsliv och utevistelse...8 D. Hälsa och livsstil...10 Skolverket

Läs mer

Barn- & Ungdomsverksamhet. Skogslek 5-6 år Grupper för barn födda 2011, 2010, 2009, 2008, år

Barn- & Ungdomsverksamhet. Skogslek 5-6 år Grupper för barn födda 2011, 2010, 2009, 2008, år STORA TUNA OK Fakta Stora Tuna OK En av Borlänges tre orienteringsklubbar. Klubbstuga Skräddarbacken Har verksamhet för alla mellan 4-100 år En av Sveriges mest framgångsrika orienteringsklubbar Arrangerar

Läs mer

HD12 erfarna HD13-16 Juniorer +Seniorer. Kartskala: 1:15000 för juniorer, seniorer och HD15 övriga 1:10000

HD12 erfarna HD13-16 Juniorer +Seniorer. Kartskala: 1:15000 för juniorer, seniorer och HD15 övriga 1:10000 Tisdagar Inriktning: Teknikträning i svårare terräng Målgrupper: HD12 erfarna HD13-16 Juniorer +Seniorer Svårighetsgrad: HD14 och svårare Kartskala: 1:15000 för juniorer, seniorer och HD15 övriga 1:10000

Läs mer

Idrott och hälsa. Centralt innehåll. I årskurs 1 3

Idrott och hälsa. Centralt innehåll. I årskurs 1 3 Idrott och hälsa och hälsofrämjande levnadsvanor är grundläggande för människors välbefinnande. Positiva upplevelser av idrott, fysiska aktiviteter och friluftsliv under uppväxtåren har stor betydelse

Läs mer

Instuderingsfrågor extra allt

Instuderingsfrågor extra allt Instuderingsfrågor extra allt För dig som vill lära dig mer, alla svaren finns inte i häftet. Sök på nätet, fråga en kompis eller läs i en grundbok som du får låna på lektion. Testa dig själv 9.1 1 Vilken

Läs mer

SVENSKA. Lokal kursplan för ämnet Svenska. Kungsmarksskolan Strävansmål år 9

SVENSKA. Lokal kursplan för ämnet Svenska. Kungsmarksskolan Strävansmål år 9 Kungsmarksskolan 2007-08-16 SVENSKA Lokal kursplan för ämnet Svenska. Strävansmål år 9 Skolan skall i sin undervisning i svenska sträva efter att eleven: - utvecklar sin fantasi och lust att lära genom

Läs mer

IDROTT OCH HÄLSA. Syfte

IDROTT OCH HÄLSA. Syfte IDROTT OCH HÄLSA Fysiska aktiviteter och en hälsosam livsstil är grundläggande för människors välbefinnande. Positiva upplevelser av rörelse och friluftsliv under uppväxtåren har stor betydelse för om

Läs mer

Ämnet Idrott och hälsa i Måsöskolan

Ämnet Idrott och hälsa i Måsöskolan Ämnet Idrott och hälsa i Måsöskolan Fysiska aktiviteter och en hälsosam livsstil är grundläggande för människors välbefinnande. Positiva upplevelser av rörelse och friluftsliv under uppväxtåren har stor

Läs mer

Del ur Lgr 11: kursplan i idrott och hälsa i grundskolan

Del ur Lgr 11: kursplan i idrott och hälsa i grundskolan Del ur Lgr 11: kursplan i idrott och hälsa i grundskolan 3.4 IDROTT OCH HÄLSA Fysiska aktiviteter och en hälsosam livsstil är grundläggande för människors välbefinnande. Positiva upplevelser av rörelse

Läs mer

Kvibergsnässkolan. Individuell Utvecklingsplan. Skriftligt omdöme för. Elevens namn

Kvibergsnässkolan. Individuell Utvecklingsplan. Skriftligt omdöme för. Elevens namn Kvibergsnässkolan Individuell Utvecklingsplan Skriftligt omdöme för Elevens namn Termin Träningsskolan I läroplan för det obligatoriska skolväsendet står att läsa: Skolan ansvarar för att varje elev som

Läs mer

Undervisningen ska utformas så att alla kan delta och utvecklas utifrån sina egna förutsättningar och i samspel med andra.

Undervisningen ska utformas så att alla kan delta och utvecklas utifrån sina egna förutsättningar och i samspel med andra. IDROTT OCH HÄLSA Ämnet idrott och hälsa behandlar sambanden mellan människans livsstil, hälsa och välbefinnande. I ämnet ingår olika former av fysiska aktiviteter både inomhus och utomhus. Ämnets syfte

Läs mer

Rita karta med GPS Garmin 60CSx

Rita karta med GPS Garmin 60CSx Rita karta med GPS Garmin 60CSx 1. Passa in kartan i Rikets nät- RT90 2. Ställa in Nordlinjer 3. Installera MapSource för att överföra GPS-data 4. Ställa i Garmin 5. Använda Garmin i skogen 6. Överföra

Läs mer

Centralt innehåll. Rörelse. Hälsa och livsstil. Friluftsliv och utevistelse. Ämnesspecifika begrepp. Rörelse. Hälsa och livsstil.

Centralt innehåll. Rörelse. Hälsa och livsstil. Friluftsliv och utevistelse. Ämnesspecifika begrepp. Rörelse. Hälsa och livsstil. MOTORIK Fysiska aktiviteter, rörlighet och en hälsosam livsstil är grundläggande för människors välbefinnande. Positiva upplevelser av rörelse och friluftsliv under uppväxtåren har stor betydelse för om

Läs mer

Lokal kursplan för idrott och hälsa Wallerska skolan

Lokal kursplan för idrott och hälsa Wallerska skolan Lokal kursplan för idrott och hälsa Wallerska skolan Inledning Varje moment kommer igen i alla årskurser och utvecklas efter elevernas mognadsnivå. För att få en röd tråd i utvecklingen stegras alltså

Läs mer

Vad skall vi gå igenom under denna period?

Vad skall vi gå igenom under denna period? Ljus/optik Vad skall vi gå igenom under denna period? Vad är ljus? Ljuskälla? Reflektionsvinklar/brytningsvinklar? Färger? Hur fungerar en kikare? Hur fungerar en kamera/ ögat? Var använder vi ljus i vardagen

Läs mer

Allmän information om träningsövningarna i Sälen 2018

Allmän information om träningsövningarna i Sälen 2018 Allmän information om träningsövningarna i Sälen 2018 Kontrollmarkering: Vid varje kontroll sitter en orange/vitt snitsel med kodsiffra. Kontroll Definition: Kontrolldefinition finns tryckt på kartan.

Läs mer

Blåa Sjörundan runt Rönningesjön

Blåa Sjörundan runt Rönningesjön TEC Täby Extreme Challenge 21-22 mars, 2009 Banbeskrivning: Blåa Sjörundan runt Rönningesjön Vätskekontroll Tidtagningskontroll Start/mål för blå sjörundan. Mållinjen finns vid tidtagningskontrollen. Banlängden

Läs mer

Om cykelkartan. Liten smal väg med minimal trafik.

Om cykelkartan. Liten smal väg med minimal trafik. 1 Om cykelkartan Att cykla är hälsosamt, miljövänligt, ekonomiskt och ofta avkopplande. Runt tätorterna finns det gott om cykelvägar för alla typer av cyklande. Välkommen till vår karta för cyklister!

Läs mer

Samtliga veckans ord v VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37)

Samtliga veckans ord v VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37) Samtliga veckans ord v 35-42 VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37) bytesdjur ett djur som äts av ett annat djur mossa växer över stenar och trädrötter promenera kan vara skönt att göra i skogen barrskog skog

Läs mer

Träningspaket Sälenfjällen 2015

Träningspaket Sälenfjällen 2015 Träningspaket Sälenfjällen 2015 Allmän information Vid varje kontroll sitter en skärm med kodsiffra eller en orange snitsel med kodsiffra (se bild). Kontrollerna sitter ute under perioden 1 juni - 1 september

Läs mer

ORIENTERINGSDAG SKOLÅR 6. Torsdag 24 oktober 2013 Klass 13C/13D

ORIENTERINGSDAG SKOLÅR 6. Torsdag 24 oktober 2013 Klass 13C/13D ORIENTERINGSDAG SKOLÅR 6 Torsdag 24 oktober 2013 Klass 13C/13D Vad: 1. Ni som är mentorer gör upp vem som ansvarar för vilken klass under dagen. Samling kl.09.00 i klassrummet. Någon av er mentorer ansvarar

Läs mer

Lokal pedagogisk planering i Omikron (år 3) läsåret Sverigetema v. 45 v. 6

Lokal pedagogisk planering i Omikron (år 3) läsåret Sverigetema v. 45 v. 6 Lokal pedagogisk planering i Omikron (år 3) läsåret 10-11 Sverigetema v. 45 v. 6 När vi planerat arbetet har vi utgått från: Mål att sträva mot i läroplanen Skolan skall sträva efter att eleven: utveckla

Läs mer

ÄLTA SKOLAS LOKALA KURSPLAN

ÄLTA SKOLAS LOKALA KURSPLAN 1(8) religion kunna samtala om och göra personliga reflektioner kring livsfrågor utifrån vardagliga situationer eller med hjälp av bilder, sånger och texter från barn och ungdomslitteraturen kunna samtala

Läs mer

Lokal kursplan för Kvarnbergsskolan i ämnet idrott och hälsa

Lokal kursplan för Kvarnbergsskolan i ämnet idrott och hälsa Lokal kursplan för Kvarnbergsskolan i ämnet idrott och hälsa Målen i ämnet är tolkade och konkretiserade utifrån den nationella kursplanen i ämnet idrott och hälsa som finns på Skolverkets hemsida, www.skolverket.se.

Läs mer

Orientering Hitta lätt, så blir det rätt!

Orientering Hitta lätt, så blir det rätt! Orientering Hitta lätt, så blir det rätt! Kerstin Nilsson och Marie Aldener Presentation av pass Under passet får du veta hur eleverna kan orientera sig med hjälp av en karta, vad som kan vara kritiskt

Läs mer

3.4 IDROTT OCH HÄLSA

3.4 IDROTT OCH HÄLSA 3.4 IDROTT OCH HÄLSA Fysiska aktiviteter och en hälsosam livsstil är grundläggande för människors välbefinnande. Positiva upplevelser av rörelse och friluftsliv under uppväxtåren har stor be tydelse för

Läs mer

Förslaget kommer från: Simon Nyström

Förslaget kommer från: Simon Nyström Träplantering Jag vill komma med ett förslag till plantering av träd. Bakrunden till detta är bland annat att jag fått veta att vår äng visat sig vara mycket lämpligt för plantering då det råder ett litet

Läs mer

Orienteringsbanor för unga och barn Från SSL material

Orienteringsbanor för unga och barn Från SSL material Orienteringsbanor för unga och barn Från SSL material - En orienteringsträning behöver inte alltid vara en vanlig tävlingsbana - Träningsmodeller finns med SSL: Träning i orienteringsföreningen eller SOFT

Läs mer

Matematisk analys av vägval, Pargas IF:s Skärgårdsträffen 2016

Matematisk analys av vägval, Pargas IF:s Skärgårdsträffen 2016 Matematisk analys av vägval, Pargas IF:s Skärgårdsträffen 2016 Några kontrollavstånd på H21 banan har analyserats genom matematisk modellering där lutning och vegetationens framkomlighet har beaktats.

Läs mer

Laserdata till Orienteringskartor

Laserdata till Orienteringskartor 2011-05-15 Laserdata till Orienteringskartor Jerker Boman, Gävle Orienterings Klubb Sammanfattning Gävle Orienterings Klubb beslutade tidigt att undersöka hur Laserdata från NNH projektet skulle kunna

Läs mer

Ryttarmeddelande Kristinehamnsritten med unghäst finalen 2015

Ryttarmeddelande Kristinehamnsritten med unghäst finalen 2015 Ryttarmeddelande Kristinehamnsritten med unghäst finalen 2015 Föreningen Värmlands Distansryttare hälsar Dig välkommen till Kristinehamn och A9-ritten lördagen den 3 oktober 2015. Tävlingsplatsen är belägen

Läs mer

Vid köp av fem eller fler kartor ges 10 SEK rabatt per karta. Övningarna sitter ute:

Vid köp av fem eller fler kartor ges 10 SEK rabatt per karta. Övningarna sitter ute: Allmän information om träningsövningarna i Sälen 2016 Kontrollmarkering: Vid varje kontroll sitter en orange/vitt snitsel med kodsiffra. Kontroll Definition: Kontrolldefinition finns tryckt på kartan.

Läs mer

Idrott & Hälsa. Lgr11. Kent Andersson, Kumla

Idrott & Hälsa. Lgr11. Kent Andersson, Kumla Idrott & Hälsa Lgr11 Syfte Fysiska aktiviteter och en hälsosam livsstil är grundläggande för människors välbefinnande. Positiva upplevelser av rörelse och friluftsliv under uppväxtåren har stor betydelse

Läs mer

PM Riksläger 2016 Allmän information Kontrol markering: Kontrol Definition: Kartritare: Banläggare: Observera!

PM Riksläger 2016 Allmän information Kontrol markering: Kontrol Definition: Kartritare: Banläggare: Observera! PM Riksläger 2016 Allmän information Kontrollmarkering: Vid varje kontroll sitter en orange/vitt snitsel med kodsiffra (se bild). Kontroll Definition: Kontrolldefinition finns tryckt på kartan. Kartritare:

Läs mer

Läroplan för grundskolan,förskoleklassen ochfritidshemmet 2011

Läroplan för grundskolan,förskoleklassen ochfritidshemmet 2011 Läroplan för grundskolan,förskoleklassen ochfritidshemmet 2011 Den samlade läroplanen innehåller tre delar: 1. Skolans värdegrund och uppdrag 2. Övergripande mål och riktlinjer för utbildningen 3. Kursplaner

Läs mer

Sivu 1/6 Innehåll 2 kartor (spelplaner), 2 ark plastfilm (som används ovanpå spelplanen), Checkometer, 28 checkometerkort, 18 utrustningskort, 210 terrängbrickor, 2 whiteboardpennor Spelets mål I Discovery

Läs mer

Idrott och hälsa Lokal pedagogisk arbetsplan vt-14.

Idrott och hälsa Lokal pedagogisk arbetsplan vt-14. Idrott och hälsa Lokal pedagogisk arbetsplan vt-14. Skolans värdegrund och uppdrag Skolan ska vara öppen för skilda uppfattningar och uppmuntra att de förs fram. Den ska framhålla betydelsen av personliga

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i en förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

FMCK Malmö Boris Magnusson. Markering av Endurobana

FMCK Malmö Boris Magnusson. Markering av Endurobana FMCK Malmö Boris Magnusson Markering av Endurobana Markering av en Endurobana finns beskrivet i tävlingsreglementet, paragrafer 4.16-17-18 (se nedan) men dessa är ganska kortfattade. Detta PM är ett försöka

Läs mer

SUUNTO SK-8 DIVE COMPASSES ANVÄNDARGUIDE

SUUNTO SK-8 DIVE COMPASSES ANVÄNDARGUIDE SUUNTO SK-8 DIVE COMPASSES ANVÄNDARGUIDE KOMPASSENS BESTÅNDSDELAR 2 1 4 3 1. Kompassros med nål som pekar mot den magnetiska nordpolen 2. Vridbar kompasskrans för inställning av riktning mot mål 3. Syftlinje

Läs mer

2. Markera område (se instruktioner längt ner på sidan) och markera Fastighetskartan och Laserdata till höger (se bild). Tryck på Ready.

2. Markera område (se instruktioner längt ner på sidan) och markera Fastighetskartan och Laserdata till höger (se bild). Tryck på Ready. Joakim Svensk, november 2013 Revidering av Fredrik Ahnlén, april 2014 Att generera OL-kartor från Laserdata Sedan 2009 har Lantmäteriet jobbat med att laserscanna hela Sverige för att skapa en bättre höjdmodell.

Läs mer

Grunderna i programmering symboler (lektion 3 av 5)

Grunderna i programmering symboler (lektion 3 av 5) Grunderna i programmering - symboler (lektion 3 av 5) Lektionen handlar om att träna på att skriva instruktioner och använda loopar. Anna Eriksson är fritidspedagog och arbetar med digital kompetens tillsammans

Läs mer