PM Riksläger 2016 Allmän information Kontrol markering: Kontrol Definition: Kartritare: Banläggare: Observera!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PM Riksläger 2016 Allmän information Kontrol markering: Kontrol Definition: Kartritare: Banläggare: Observera!"
  • Ola Ek
  • för 8 år sedan
  • Visningar:

Transkript

1 PM Riksläger 2016 Allmän information Kontrollmarkering: Vid varje kontroll sitter en orange/vitt snitsel med kodsiffra (se bild). Kontroll Definition: Kontrolldefinition finns tryckt på kartan. Kartritare: Kenneth Kaisajuntti Banläggare: Franske landslagslöparen och flerfaldige Världsmästaren Thierry Gueorgiou (Violett 3och 4) Svenska landslagslöparen och utbildade tränaren William Lind. (Resten) Observera! Det är upp till var individ att ansvara för sin egen säkerhet på fjället. Meddela alltid vän eller anhörig, eller lämna färdmeddelande i Experiums reception om du beger dig ut ensam på fjället. Malungs OK avsäger sig allt ansvar.

2 Övning: Fjäll: 1. Korridor Lindvallen byn 0% Avstånd Experium: 0,5km 2. Start träning Lindvallen Fjäll 10% 1,8km 3. OL intervaller Myrflodammen 0% 15km 4. OL duell slalom Myrflodammen 95% 12,5km 5. Vegetationsskiftningar Hemmfjälstangen 40% 13km 6. Kontrollplock Myrflodammen 35% 15km 7. Distans OL fjäll Hundfjället 100% 16km 8. Sprint Tandådalen 0% 16km 9. Sprint Keps Hundfjället 0% 16km 10. Skogssprint Närsjön 0% 20km testrunda Hemfjällstangen 100% 13km GPS kordinater: , , , , , , , , , , , Tips från William Lind, landslagslöpare och utbildad tränare samt banläggare för merparten av träningarna: I detta PM kan du se vad det erbjuds för olika träningar under Rikslägret. Det är dock viktigt att tänka på att detta bara är ett smörgåsbord, du eller dina aktiva kanske inte bör köra alla träningar, någon kanske vill köra mer? Tänk på att alla är olika och är vana vid olika mycket träning. Inte ens på landslagsläger kör alla allt. Kanske någon borde lägga in ett alternativt pass i stället för att köra något av passen eller kanske vila helt. Varför inte uppsöka en stor myr och träna ett pass där istället och på så sätt vila huvudet? Var lyhörda för vad du eller dina aktiva får för signaler kroppen och var stark/hjälp/stötta dig/dem i att lyssna på kroppen. Lagom är bäst! För mig handlar orienterings teknik om att ha bra rutiner och att vara strukturerad. Har jag en plan med en sträcka och hela tiden jobbar med min framförhållning så jag vet vad som händer längre fram så kommer det gå fort och bra. Jag behöver inte veta exakt vart jag befinner mig så länge jag vet att jag rör mig i rätt riktning mot ett förutbestämt objekt. Därför använder jag kompassen väldigt mycket och ofta. Det finns andra landslagslöpare som istället läser mer på kartan och inte använder kompassen lika frekvent som mig så det finns så klart många olika sätt att lösa samma problem. Hur gör du?

3 1. Korridor Lindvallen byn Samling Jogg från boendet i Lindvallen, se kartklipp ovan. 1,2km från Experium. Träna på att använda kompass och detaljer man har framför sig i terrängen. Försök att jobba med att titta långt fram. Vad är det du ska se? En korridor med diverse avkortnings möjligheter som framgår utav kartan. När du kommer till 1a kontrollen på violett bana har du lite kompass sträckor över korridoren du redan sprungit för att ta dig till nästa korridor eller så genar du hemåt. Skala 1:7500 Orange 4,4km, 25m bred korridor. Violett 5,6km, 21,5m bred korridor. Försök att ligga långt fram i din kartläsning vad är nästa steg vad ska du se och vad ska du passera och vad händer sedan? Försök nöt in att även ta en titt på kompassen har du en bra riktning så kommer du springa in i nästa detalj som du siktar på. Enkelt eller hur?

4 2. Start träning Lindvallen fjäll På denna träning finns det flera alternativ. 1. Spring från boendet ca 2km och 200m stigning från Experium. Tänk på att inte springa in i O-ringens tävlingsområde Gå bort till triangeln vid Gustavstorget och ta sittliften upp på fjället. Den går upp till målet på kartan nedan. 3. Ta bil/buss till P på kartan nedan. GPS koordinater: , Tanken är att få ett bra tillfälle att special nöta på startrutinerna. 6st korta intervaller där du inför varje går igenom start proceduren. Det finns lös definition och startfålla. Skala 1: Violett 6 km Orange 4,7km Fundera på vilka tankar vill du ha när du går igenom start fållan? Vad är det första du gör när du vänder upp kartan? Som ledare kan man ladda ner en start app: Den ger en ännu mer tävlingsriktig känsla när man sticker i väg i starten.

5 3. OL intervaller Myrflodammen Kör riksväg 66 och sväng av mot Myrflodammen. Parkera på lämpligt ställe där du inte stör boende i området. Ett bra val kan vara den stora grusytan vid P på kartan. GPS koordinater: , Från P till start är det 550m. Träna på att springa i överfart men ändå med kontroll på det tekniska. 5st intervaller, försök att starta med lagom mellanrum så du i första hand kan lägga fokus på din orientering. Skala 1: Orange 5,4 km Violett7,7 km Min målbild när jag tränar inför VM är att jag ska vara så bra tekniskt och ha en sådan framförhållning så att jag mer eller mindre upplever att jag kan forcerar så hårt jag kan mellan mina hållpunkter. När jag springer sådana här pass försöker jag sätt tekniken i fokus, lyckas jag med att vara i nuet så kommer farten på köpet.

6 4. OL slalom duell Myrflodammen Kör riksväg 66 och sväng av mot V:a Gusjösätern, parkera sedan på en lämplig parkering några förslag ser du på klippet till höger, tänk på att boende i området ska kunna passera. GPS koordinater: , Beroende på vart ni parkerar är det mellan 2,4-3,3km och ca 175 höjdmeter till start. Syftet är att få höghastighetsorientering i ett pressat läge man mot man utan att fysiken ska vara så begränsande. Med andra ord är detta ett bra sätt att träna på tekniska detaljer i högfart. Det är även ett utmärkt sätt att träna sig rent löptekniskt att springa fort utför (försök slappna av i höften och ta långa steg). 2st down hill banor som man springer I par. Man startar samtidigt en springer den violetta banan och en den blå, sedan väntar man in varandra vid målet och joggar upp till starten på nytt byter bana och startar med tids differensen från förra slingan (ledaren startar först). Skala 1: Orange 4,9km (2,3km om man startar halvvägs upp.) Violett 5,6km (2,2km om man startar halvvägs upp.) På denna bana är det stor risk att du ser andra löpare. Försök att inte lägga någon större tankeverksamhet utan var i nuet, vad är din nästa hållpunkt? Vilka terräng detaljer ser du? Har du koll på din riktning? Ju snabbare du hittar tillbaks /styr dina tankar till det desto bättre.

7 5. Vegetationsskiftningar Hemfjällstangen Hemfjällstangen. Parkera någonstans innanför den lila cirkeln eller längs vägen där det finns plats att mötas. Se till att de boende i området kan komma förbi på ett smidigt sätt. Snabbaste vägen är att köra grusvägen från Lindvallen. GPS koordinater: , Från Parkering till start är det ca 600m. Tanken helt enkelt att träna på när terrängen skiftar karaktär. En medeldistans som då och då skiftar terräng typ och karaktär. Skala 1: Violett 5,1km Orange 4,2km Fundera igenom före passet hur du vill agera när du går från olika terräng partier när sikten blir bättre och när den blir sämre? Vad är din strategi? Jag brukar vara extra noga att jag vet min position innan jag går igenom en terrängskiftning och är noga med riktningen från den till nästa terrängformation. Tänk på att gränserna kan vara diffusa!

8 6. Kontrollplock Myrflodammen Kör riksväg 66 och sväng av mot Myrflodammen. Parkera på lämpligt ställe där du inte stör boende i området. Ett bra val kan vara den stora grusytan vid P på kartan. GPS koordinater: , En träning där du själv kan träna på det du vill och behöver. En karta med ca 80st kontroller på, du lägger din egna bana på de kontroller som sitter ute och tränar på det du själv vill ex gafflad kontrollplock, down hill ol, distans, långsträckor, ja kör det som känns roligast och mest givande. Skala 1: Fundera på och diskutera tillsammans: Det kan vara svårt att vara 100% fokuserad hela banan. Var måste du vara det och var vågar du släppa lite på koncentrationen. Hur gör du för att få koncentrationen på nytt om du märker att du börjar tappa den eller att du kommer in i ett mer koncentrations krävande parti.

9 7. Distans OL fjäll hundfjället. Kör Fjällvägen 66 mot Norge och sväng av mot Hundfjället. Parkera vid den stora parkeringen (röda cirkeln på kartan). GPS koordinater: , Från Parkering till start är det ca 1km och 125 höjdmeter till start. Syftet med passet är att du ska få öva på en längre bana än du är van vid. Du kommer att ställas inför en vacker men tuff bana uppe på kalfjället, du kommer utmanas av luriga kontrollpunkter och vägval. Rent fysiologiskt är långa pass som detta stärkande för kroppens leder och ligament och minskar på sikt risken för skador. En längre bana uppe på kalfjället. Skala 1: ,6km Violett 5,1km Orange Låt passet gå så lugnt som kroppen känner för, i landslaget är det några löpare som håller relativt hög fart på dessa pass men det är många däribland jag som knappt håller styrfart också. Syftet är inte att få hög puls utan att vänja kroppen vid långvarigt arbete. Välj ett tempo som känns rätt för dagen.

10 8. Sprint Tandådalen Kör riksväg 66 och sväng av mot Tandådalen. Parkera vid den stora parkeringen (röda cirkeln på kartan). GPS koordinater: , Från parkering till start ca 400m. Träna in det betande man vill ha under tävling, jobbar med framförhållningen, lyfter blicken, optimerar nuet. En vanlig sprint bana som är 3km. Skala 1:5000 Ekvidistans 2,5 meter För att kunna hålla högsta fart i ett sådant här område gäller det att veta exakt vad som kommer längre fram vart ska du när du svänger runt hörnet på huset där framme? Och vilket vägval ska jag egentligen ta på nästa sträcka? Vart sitter kontrollen? För att kunna ha den framförhållningen utan att du tappar bort dig på kartan kan det vara bra att jobba med tumgreppet dvs du har tummen/ kompass spetsen där du e eller där du bestämt att du ska vara nästa gång du tittar på kartan. På sprint är de små detaljerna ännu viktigare.

11 9.Sprint Keps Hundfjället Kör Fjällvägen 66 mot Norge och sväng av mot Hundfjället. Parkera vid den stora parkeringen (röda cirkeln på kartan). GPS koordinater: , Från parkering till start är det ca 200m. Träna på stresstålighet och lagsammanhållning. Man springer i par om två, gemensamt till boet, där delar man på sig och sätter ut varsin keps sedan plockar man in kompisens markering, väntar in varandra och springer gemensamt till nästa bo. Skala 1:5000 Ekvidistans 2,5m Banan är 3,8km. Försök dela in er så ni springer med någon ni är relativt jämn med och glöm inte bort att heja på varandra, i min värld är just lagsammanhållningen och lagandan som finns i orientering starkare än i många lagidrotter.

12 10. Skogssprint Närsjön Kör Fjällvägen 66 mot Norge, passera Hundfjället så kommer ni snart in på kartan. Parkering på den grusade parkeringen, tänk på att det är många som ska parkera på liten yta så parkera smart. GPS koordinater till parkering: , Från parkering till start är det ca 200m. Förbättra rutinerna för kontrollarbetet. En kort bana på uppförstorad karta. Skala 1:5000 Violett 2,1km Orange 1,6km I sån här typ av terräng är det första jag kollar på ut från en kontroll är min utgångsriktning, gör jag det bra minskar risken för parallellfel. I dagens orientering på framförallt medeldistans är just utgångsriktningen från kontrollen mycket viktig. Låt säga att du springer med en hastighet av 6 min/km. Om du springer 10 extra meter så tappar du 3,6sekunder. Kan du spara in 10m vid varje utgång så tjänar du 1min och 12sek på 20st kontroller. Kan du dessutom ha en sådan framförhållning så du inte behöver stanna vid kontrollen så tjänar du minst lika mycket till. Det finns med andra ord många sekunder att spara på att vara effektiv i kontrollarbetet.

13 11. Hemfjällstangen, 3+3 testrunda Hemfjällstangen. Parkera någonstans innanför den lila cirkeln eller längs vägen där det finns plats att mötas. Se till att de boende i området kan komma förbi på ett smidigt sätt. Snabbaste vägen är att köra grusvägen från Lindvallen. Avstånd från Experium är cirka 13 km. GPS koordinater till parkering: , Avstånd P till start: Ca 1,7km med ca 150m stigning. Testa din form och utveckling från i fjol. En teknisk 3+3 test bana ï fjällterräng 3,3km lång (svart svårighet). Skala: 1:7 500 Ekvidistans: 5 meter

Vid köp av fem eller fler kartor ges 10 SEK rabatt per karta. Övningarna sitter ute:

Vid köp av fem eller fler kartor ges 10 SEK rabatt per karta. Övningarna sitter ute: Allmän information om träningsövningarna i Sälen 2016 Kontrollmarkering: Vid varje kontroll sitter en orange/vitt snitsel med kodsiffra. Kontroll Definition: Kontrolldefinition finns tryckt på kartan.

Läs mer

Träningspaket Sälenfjällen 2014

Träningspaket Sälenfjällen 2014 Träningspaket Sälenfjällen 2014 Allmän information Vid varje kontroll sitter en skärm med kodsiffra eller en orange snitsel med kodsiffra (se bild). Kontrollerna sitter ute under perioden 1 juni - 1 september

Läs mer

Allmän information om träningsövningarna i Sälen 2017

Allmän information om träningsövningarna i Sälen 2017 Allmän information om träningsövningarna i Sälen 2017 Kontrollmarkering: Vid varje kontroll sitter en orange/vitt snitsel med kodsiffra. Kontroll Definition: Kontrolldefinition finns tryckt på kartan.

Läs mer

Träningspaket Sälenfjällen 2015

Träningspaket Sälenfjällen 2015 Träningspaket Sälenfjällen 2015 Allmän information Vid varje kontroll sitter en skärm med kodsiffra eller en orange snitsel med kodsiffra (se bild). Kontrollerna sitter ute under perioden 1 juni - 1 september

Läs mer

Allmän information om träningsövningarna i Sälen 2018

Allmän information om träningsövningarna i Sälen 2018 Allmän information om träningsövningarna i Sälen 2018 Kontrollmarkering: Vid varje kontroll sitter en orange/vitt snitsel med kodsiffra. Kontroll Definition: Kontrolldefinition finns tryckt på kartan.

Läs mer

Allmän information om träningsövningarna i Sälen 2019

Allmän information om träningsövningarna i Sälen 2019 Allmän information om träningsövningarna i Sälen 2019 Kontrollmarkering: Vid varje kontroll sitter en orange/vitt snitsel med kodsiffra. Kontroll Definition: Kontrolldefinition finns tryckt på kartan.

Läs mer

Tränings-PM Rikslägret 2019

Tränings-PM Rikslägret 2019 Det kommer finnas 9 OL-övningar att välja mellan och även ett stort antal MTBO-övningar för de som vill testa på det. Kontaktperson för MTBO-övningarna är Mia Eronn. För varje OL-övning finns specifik

Läs mer

Generellt om övningarna Vid varje kontroll sitter en skärm med kodsiffra eller ett tygband med kodsiffra (Se exempelbild).

Generellt om övningarna Vid varje kontroll sitter en skärm med kodsiffra eller ett tygband med kodsiffra (Se exempelbild). Träningar Sälen 2013 Beställning av övningar Träningspakt till 3+3 (5st övningar, övning A,D,J,K,O) görs via Eventor till 3+3. Önskas någon av de andra träningarna eller på andra tidpunkter än 3+3 (V26)

Läs mer

Vägen till milen med Metro Mode

Vägen till milen med Metro Mode Vägen till milen med Metro Mode 12 veckor till Tjejmilen 2016 Träningsprogram 2: Toppa formen till din snabbaste mil För dig som är van att springa milen och som nu vill förbättra din tid. Start vecka

Läs mer

Vägen till milen med Metro Mode

Vägen till milen med Metro Mode Vägen till milen med Metro Mode 12 veckor till Tjejmilen 2016 Träningsprogram 1: Från 5 till 10 kilometer För dig som är ny i spåret eller som har sprungit runt 5 kilometer tidigare och nu vill ta steget

Läs mer

Förbättra kvaliteten på den o-tekniska träningen. Eva Jurenikova

Förbättra kvaliteten på den o-tekniska träningen. Eva Jurenikova Förbättra kvaliteten på den o-tekniska träningen Eva Jurenikova Eva Jurenikova Landslagslöpare Tjeckien 9st VM 2011: VM stafett 2:a, lång 4:a Elittränarutbildning 2009-2010, årets tränare 2009 Klubbtränare

Läs mer

Hög kvalitet --> motivation --> koncentration

Hög kvalitet --> motivation --> koncentration Förbättra kvaliteten på den o-tekniska träningen Eva Jurenikova Eva Jurenikova Landslagslöpare Tjeckien 9st VM 2011: VM stafett 2:a, lång 4:a Elittränarutbildning 2009-2010, årets tränare 2009 Klubbtränare

Läs mer

Norrbottens orienteringsförbunds ungdomsläger 2013 LULEÅ 18-20 JUNI. I samverkan med Älvsby Folkhögskola

Norrbottens orienteringsförbunds ungdomsläger 2013 LULEÅ 18-20 JUNI. I samverkan med Älvsby Folkhögskola Norrbottens orienteringsförbunds ungdomsläger 2013 LULEÅ 18-20 JUNI I samverkan med Älvsby Folkhögskola Hej alla orienterande ungdomar! Dags för ännu ett nof-läger som i år går i Luleå där OK Renen är

Läs mer

ORIENTERINGENS KRAVPROFIL FRÅN START TILL MÅL PÅ KORTAST MÖJLIGA TID

ORIENTERINGENS KRAVPROFIL FRÅN START TILL MÅL PÅ KORTAST MÖJLIGA TID ORIENTERINGENS KRAVPROFIL FRÅN START TILL MÅL PÅ KORTAST MÖJLIGA TID HELENA JANSSON Leksands OK VM: 2 guld, 5 silver, 6 brons EM: 3 guld, 2 brons Jerringpriset: 4a 2009 5a 2011 2 silver och 3 brons World

Läs mer

Din skattade profil inför 2012

Din skattade profil inför 2012 Jag som orienterare Din skattade profil inför 2012 Motivationsmål Målsättning inför 2012 Tekniska mål Mentala mål Din skattade profil efter 2012 Motivationsmål Uppnådda mål 2012 Tekniska mål Mentala mål

Läs mer

Några små tips om att träna på utsatt fågel

Några små tips om att träna på utsatt fågel Några små tips om att träna på utsatt fågel Att träna sin fågelhund på utsatt fågel, vanligen rapphöns eller fasan, har blivit rätt populärt. Gör man rätt kan det vara en effektiv och förhållandevis enkel

Läs mer

Tips för laget/gruppen

Tips för laget/gruppen Ver 1.2 Inledning Detta dokument har satts ihop för att ge tips till både nya och redan erfarna paintballspelare. Vissa taktiska förslag kan verka självklara visst, men kanske finns det något nytt att

Läs mer

Trä ning och trä ningsplänering

Trä ning och trä ningsplänering Trä ning och trä ningsplänering Alla mår bättre av motion och för att motion och träning ska bli en del av din vardag är det viktigt att hitta något som passar dig och som du tycker är roligt. En del människor

Läs mer

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin KREATIVA BÖNESÄTT en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin Information om materialet Till vem? I vår verksamhet är andakter en viktig del, men ibland är det

Läs mer

FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN

FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN Av Marie Hansson - Känns hunden för snabb? - Har du svårt att hinna dit du vill på banan? Själva kärnan i lösningen på problemet borde väl vara att förkorta din väg? Ju svårare

Läs mer

OM KRITERIER av Emelie Johnson Vegh och Eva Bertilsson, publicerad i Canis 2004

OM KRITERIER av Emelie Johnson Vegh och Eva Bertilsson, publicerad i Canis 2004 OM KRITERIER av Emelie Johnson Vegh och Eva Bertilsson, publicerad i Canis 2004 Ibland dyker det upp ord som är så fantastiskt användbara och bra att man inte kan begripa hur man någonsin klarat sig utan

Läs mer

= anfallande spelare, spelare i anfallande lag eller i ett av lagen. = tredje lag t ex vid spel med 3 smålag eller joker. = spelarens väg med boll

= anfallande spelare, spelare i anfallande lag eller i ett av lagen. = tredje lag t ex vid spel med 3 smålag eller joker. = spelarens väg med boll Teckenförklaring X = anfallande spelare, spelare i anfallande lag eller i ett av lagen. = försvarande spelare, spelare i försvarande lag eller i ett annat lag. = tredje lag t ex vid spel med 3 smålag eller

Läs mer

LIDINGÖLOPPET 10 KILOMETER CLAIRE 25, 8 VECKOR, 2 LÖPPASS/VECKA

LIDINGÖLOPPET 10 KILOMETER CLAIRE 25, 8 VECKOR, 2 LÖPPASS/VECKA LIDINGÖLOPPET 10 KILOMETER CLAIRE 25, 8 VECKOR, 2 LÖPPASS/VECKA Jag har varit sjuk och vill få hjälp att komma tillbaka till löpningen och en frisk, vältränad kropp. Jag ska springa Lidingö Tjejlopp 10

Läs mer

SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara?

SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara? SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara? Av Marie Hansson Ju mer man börjar tänka på vad en slalomingång innebär, desto mer komplicerat blir det! Det är inte lite vi begär att hundarna ska lära sig och hålla

Läs mer

Hej! Jag heter Peter Siepen. I år är jag värd för Vår Ruset där den här trevliga Träningsdagboken lanseras. Ge mig ett par minuter så ska jag visa

Hej! Jag heter Peter Siepen. I år är jag värd för Vår Ruset där den här trevliga Träningsdagboken lanseras. Ge mig ett par minuter så ska jag visa Hej! Jag heter Peter Siepen. I år är jag värd för Vår Ruset där den här trevliga Träningsdagboken lanseras. Ge mig ett par minuter så ska jag visa dig hur den fungerar. Så här går det till. Du börjar med

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da!

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da! Drogad Det var en helt vanlig lördags morgon, klockan var 4:33 det var kallt och snöade ute. Idag skulle jag och min pojkvän åka på skidresa i en vecka i Lindvallen, det är första gången för min pojkvän

Läs mer

Orienteringsteori. Allt för att du skall lyckas bra i orientering!!

Orienteringsteori. Allt för att du skall lyckas bra i orientering!! Orienteringsteori Allt för att du skall lyckas bra i orientering!! Läroplanen säger! Centralt innehåll:! Att orientera i okända miljöer med hjälp av kartor och andra hjälpmedel för positionering.! Kunskapskrav

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år

Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år Fokusområden: - Driva - Passa - Mottagning - Vändning - Riktningsförändring - Avslut - Väggspel - Spelbarhet, Spelavstånd Spelarens mognad Fysisk utveckling Lugn tillväxtperiod

Läs mer

Sommarträningsprogram Juniortruppen

Sommarträningsprogram Juniortruppen Sommarträningsprogram Juniortruppen Vi kommer ta ett par veckors uppehåll från fotbollsträningen i sommar men det är fortfarande viktigt att hålla igång kroppen, jag har därför satt ihop ett träningsprogram

Läs mer

Uppgift 1 Kan ni bygga en cirkel? Titta på figuren! Ni får använda en lina och ärtpåsar. Uppgift 2 Plocka påsar (se nästa sida!)

Uppgift 1 Kan ni bygga en cirkel? Titta på figuren! Ni får använda en lina och ärtpåsar. Uppgift 2 Plocka påsar (se nästa sida!) 1 Uppgift 1 Kan ni bygga en cirkel? Titta på figuren! Ni får använda en lina och ärtpåsar. Uppgift 2 Plocka påsar (se nästa sida!) Uppgift 2: Plocka påsar Markera en kastplats med en kon, ca 6 jättesteg

Läs mer

OK Orions Elitskola. Vägen till teknisk perfektion. OK Orions Elitskola Sidan 1 av 24

OK Orions Elitskola. Vägen till teknisk perfektion. OK Orions Elitskola Sidan 1 av 24 OK Orions Elitskola Sidan 1 av 24 OK Orions Elitskola Orienteringsteknik...3 Steg 1: Att förstå kartans symboler...3 Steg 2: Att förstå kompassen...3 Steg 3: Att förstå kartan....4 Steg 4: Koncentration...4

Läs mer

Lära känna varandra. För äldre barn kan man ställa sig upp och passa bollen med fötterna.

Lära känna varandra. För äldre barn kan man ställa sig upp och passa bollen med fötterna. Tips Lära känna varandra Vid första träffen är det viktigt att man lär känna varandra. Det ger trygghet för hela gruppen och individen. Alla kommer också att lära sig namnen fortare vilket är bra för både

Läs mer

Träning 1 Våren 2015. Pojkar -05

Träning 1 Våren 2015. Pojkar -05 Träning 1 Våren 2015 Pojkar -05 Samling 16.15 - Klubbhuset Grabbarna får snacka av sig 5 minuter Ev. reflektion av veckans match(er) Fotbollskolan på Taktiktavlan - Vårens ämne är rörelse utan boll (anfall

Läs mer

Ställ er i åldersordning, utan att prata med varandra. Nu skall eleverna ställa sig i åldersordning, äldst först, yngst sist.

Ställ er i åldersordning, utan att prata med varandra. Nu skall eleverna ställa sig i åldersordning, äldst först, yngst sist. Samarbetsövningar Hur lång är linan? Lägg ut en lina i kringelikrokar, runt saker, högt, lågt osv. Eleverna får till uppgift att ta reda på hur lång linan är, det är det enda som eleverna får höra. Tanketips:

Läs mer

Från 0 till 5 km på 10 veckor. Träningsprogram och stöd

Från 0 till 5 km på 10 veckor. Träningsprogram och stöd Från 0 till 5 km på 10 veckor Träningsprogram och stöd Innehåll Innehåll... 2 Vecka 1... 3 Vecka 2... 4 Vecka 3... 5 Vecka 4... 6 Vecka 5... 7 Vecka 6... 8 Vecka 7... 9 Vecka 8... 10 Vecka 9... 11 Vecka

Läs mer

Träningsprogram för sluttid 2h på Lidingöloppet 30K.

Träningsprogram för sluttid 2h på Lidingöloppet 30K. sprogram för sluttid 2h på Lidingöloppet 30K. Välkommen att Run Happy tillsammans med Club Running Sweden och Rubin McRaes träningsprogram för dig som har Lidingöloppet som mål. Det här programmet är för

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Löpning kvalitet. Aktuellt. Träningsupplevelse- profil, karaktär och målgrupp

Löpning kvalitet. Aktuellt. Träningsupplevelse- profil, karaktär och målgrupp Löpning kvalitet Löpning kvalitet är ett pass utomhus där vi primärt tränar kondition och skapar förutsättningar för effektiv, utvecklande och rolig löpning. Inom Löpning kvalitet har vi ett brett utbud:

Läs mer

Instruktion för L-100 IF:s kartpärm

Instruktion för L-100 IF:s kartpärm Instruktion för L-100 IF:s kartpärm Rev PA2b 2014-05-27 I L-100 IF:s kartpärm på http://www.andli.com/doma kan du lägga upp dina kartor och hur du sprang så att alla kan se dem. Här beskrivs hur du publicerar

Läs mer

Uppsala OL-allians karframställning 1(8) 2005-11-26 Enkät om kvaliteten på kartframställning i Uppland i allmänhet och Uppsala i synnerhet.

Uppsala OL-allians karframställning 1(8) 2005-11-26 Enkät om kvaliteten på kartframställning i Uppland i allmänhet och Uppsala i synnerhet. Uppsala OL-allians karframställning 1(8) 2005-11-26 Enkät om kvaliteten på kartframställning i Uppland i allmänhet och Uppsala i synnerhet. Syfte Styrelsen i Uppsala OL-allians vill få in kvalitetssynpunkter

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

Det musikaliska hantverket

Det musikaliska hantverket Det musikaliska hantverket Kan jag bli för duktig på mitt instrument för att lovsjunga? Behöver jag öva med bandet innan ett lovsångspass? Lars Ekberg, frilansmusiker och pastor i Göteborg Vineyard, undervisar

Läs mer

modiga Första-hjälpen hästar UPPLYSANDE» för säkrare hantering

modiga Första-hjälpen hästar UPPLYSANDE» för säkrare hantering UPPLYSANDE» för säkrare hantering Första-hjälpen modiga till hästar Hur vi hanterar hästars rädslor kan variera väldigt och resultaten blir inte alltid som vi önskat. Svante Andersson, erkänd hästtränare,

Läs mer

Grön nivå (ofta ca 9-11 år)

Grön nivå (ofta ca 9-11 år) Grön nivå (ofta ca 9-11 år) Att tänka på vid träningen: Tekniskt Barn i den här åldern klarar inte av att koncentrera sig längre tider. Det är lämpligt att dela upp träningspasset i flera kortare moment,

Läs mer

Bermudatriangeln där alla problem försvinner spårlöst av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh publicerad i Canis 2008

Bermudatriangeln där alla problem försvinner spårlöst av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh publicerad i Canis 2008 Bermudatriangeln där alla problem försvinner spårlöst av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh publicerad i Canis 2008 I vår agilityträning jobbar vi utifrån ett par grundläggande principer: Vi strävar

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Kursmaterial. ProfylaxGruppen i Sverige AB AnnasProfylax Webbkurs Sidan 1 av 16

Kursmaterial. ProfylaxGruppen i Sverige AB AnnasProfylax Webbkurs Sidan 1 av 16 Kursmaterial ProfylaxGruppen i Sverige AB AnnasProfylax Webbkurs Sidan 1 av 16 Avsnitten AVSLAPPNING, DJUP-, MELLAN- OCH LÄTTANDNING Att andas och slappna av är inte helt lätt när det gör ont. Hur vi andas

Läs mer

Renar och snöskotertrafik

Renar och snöskotertrafik Renar och snöskotertrafik www.snöskoterrådet.se Tips och råd om hur du som snöskoterförare kan visa hänsyn och respekt om du möter renar på din färd Att komma ut i naturen en gnistrande vacker vårvinterdag

Läs mer

JUNI 2012. Midsommar. den 25 juni 2012

JUNI 2012. Midsommar. den 25 juni 2012 JUNI 2012 Midsommar den 25 juni 2012 Då var midsommar över för denna gång och det har varit en riktigt trevlig helg med härligt folk! Började med Borejoggen som var bland det jobbigaste jag gjort, påminn

Läs mer

Hjälps åt att skriva några rader om senaste scoutmötet i avdelningens loggbok.

Hjälps åt att skriva några rader om senaste scoutmötet i avdelningens loggbok. SCOUTMÖTET JAG SJÄLV OCH MINA SCOUTKOMPISAR Det är bra om du som ledare läser igenom detta innan mötet äger rum. Under dagens möte får scouterna tänka kring vad de själva och deras scoutkompisar är bra

Läs mer

Kommuniceramer än ord

Kommuniceramer än ord Kommuniceramer än ord 1 2 Kommuniceramer än ord Pratglad eller traggig Skillnaden kan vara hårfin när samma meddelande upprepas. När man väljer att kommunicera så är det oftast hur man pratar med varandra

Läs mer

9 NAVIGATIONSUTRUSTNING

9 NAVIGATIONSUTRUSTNING 9 NAVIGATIONSUTRUSTNING 9.1 Kompass Kompassen skall vara fast monterad och balansupphängd. Kompassen skall vara devierad. Deviationstabell skall finnas. Extra kompass bör finnas. SXK Västkustkretsen, Tekniska

Läs mer

Tanketräning. Instruktioner

Tanketräning. Instruktioner Tanketräning Det här liknar närmast det som brukar kallas hypnos eller självhypnos. Eftersom de begreppen lätt leder tankarna fel har vi valt att istället kalla det för tanketräning. Det handlar om att

Läs mer

5. Skill # 2 Inviting Prospects to Understand Your Product or Opportunity. Många posers och amatörer gör dessa fel i början när dom ska bjuda in

5. Skill # 2 Inviting Prospects to Understand Your Product or Opportunity. Många posers och amatörer gör dessa fel i början när dom ska bjuda in 5. Skill # 2 Inviting Prospects to Understand Your Product or Opportunity Många posers och amatörer gör dessa fel i början när dom ska bjuda in Jagar folk - bryr sig bara om att få en ny värvning - ifall

Läs mer

Skidskytteträning för ungdomar

Skidskytteträning för ungdomar Skidskytteträning för ungdomar - ett förslag på hur ungdomsträningen kan bedrivas. 1 Innehållsförteckning: Årsplanering 3 Grundträningsperiod 4 Grundträningsperiod -plan 5 Kombinationsträning, Tävlingsförberedelser

Läs mer

Kapitel 1. Jag gillar inte honom sa jag, inte jag heller svarade Emil. När vi hade rast gick vi till dörren

Kapitel 1. Jag gillar inte honom sa jag, inte jag heller svarade Emil. När vi hade rast gick vi till dörren Kapitel 1 Hej jag heter Matteo Lindgren. Jag går på elevskolan. Jag är 10 år. Min bästa kompis heter Emil Hanson. Vaktmästaren är läskig. Han är alltid arg skriker så högt så att man blir rädd. Första

Läs mer

Innan passningen. Riktning och höjd

Innan passningen. Riktning och höjd Innan passningen Titta upp innan du får bollen så du ser passningsalternativen Dölj passningen för motståndarna så länge som möjligt Använd passningsfinten vid behov det gör motståndarna osäkra Luras även

Läs mer

Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet

Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet Västernorrlands modell för att göra barns röster hörda En definition av begreppet delaktighet Delaktighet

Läs mer

Lulekamraterna träningsprogram januari-mars 2014 Datum Tid Samling Syfte Beskrivning R/I 10 kp 10 kp I/R 10 kp

Lulekamraterna träningsprogram januari-mars 2014 Datum Tid Samling Syfte Beskrivning R/I 10 kp 10 kp I/R 10 kp Lulekamraterna träningsprogram januari-mars 2014 Datum Tid Samling Syfte Beskrivning Mån 30/12 19:00 Arcushallen R Sprintträning + löpskolning. 4x(300+200+150) m med gå/joggvila Tis 31/12 Egen träning

Läs mer

Valet 2010 på facebook!

Valet 2010 på facebook! Valet 2010 på facebook! Är det inte en valseger jag ser där borta? Tips från SAP:s IT grupp i Helsingborg Bakgrund Hösten 2009 bildade vi en arbetsgrupp där vi diskuterade hur IT kan gagna oss i valet

Läs mer

DAGBOK HB ADVENTURE TEAM. Vårat lag: Jinci, Ida, Jennifer, Felicia Lagledare: Hans

DAGBOK HB ADVENTURE TEAM. Vårat lag: Jinci, Ida, Jennifer, Felicia Lagledare: Hans DAGBOK HB ADVENTURE TEAM Vårat lag: Jinci, Ida, Jennifer, Felicia Lagledare: Hans HB Adventure TEAM Vi anmälde ett lag under våren men bestämde sedan att vi skulle ha två lag eftersom de flesta som var

Läs mer

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN D sovande flicka mamma lat son lat son lat son flitig gårdskarl gift med Ingvild flitig gårdsfru gift

Läs mer

dom hem och hämtade en stor badbalja och stoppade mig i den. - vad ska vi kalla den? undrade ett barn. - Då sa ett anat barn kanske Padis. - Ja!

dom hem och hämtade en stor badbalja och stoppade mig i den. - vad ska vi kalla den? undrade ett barn. - Då sa ett anat barn kanske Padis. - Ja! ÖNSKE BOKEN Önske boken Nu ska ni få höra om när jag var 13 år, 9 månader, 5 dar 3 timmar och 17 sekunder. Jag bodde i Stockholm med min familj. Jag hade två syskon dom heter Erik och Amanda. Min mamma

Läs mer

Innehåll. Smakprov från boken ORKA! utgiven på www.egetforlag.se

Innehåll. Smakprov från boken ORKA! utgiven på www.egetforlag.se FRIDA SÖDERMARK Innehåll Jag lever min dröm 5 1. Orka 9 2. Hitta din grej 11 3. Hitta tiden 17 4. Utgå från dig själv 27 5. Att sätta upp mål 30 6. Motivation 36 7. Motgångar 43 8. Jämvikt och fokus 50

Läs mer

Pedagogiskt material till föreställningen

Pedagogiskt material till föreställningen Pedagogiskt material till föreställningen Pucko vs Milan Detta är ett material vars huvudsyfte är att fånga upp de teman och situationer som är en del av föreställningen. Målet är att skapa reflektion

Läs mer

HD12 erfarna HD13-16 Juniorer +Seniorer. Kartskala: 1:15000 för juniorer, seniorer och HD15 övriga 1:10000

HD12 erfarna HD13-16 Juniorer +Seniorer. Kartskala: 1:15000 för juniorer, seniorer och HD15 övriga 1:10000 Tisdagar Inriktning: Teknikträning i svårare terräng Målgrupper: HD12 erfarna HD13-16 Juniorer +Seniorer Svårighetsgrad: HD14 och svårare Kartskala: 1:15000 för juniorer, seniorer och HD15 övriga 1:10000

Läs mer

Ofta hör man talas om att det är hållbar utveckling som vi strävar efter. Enligt Bruntlandkommissionen 1987, definieras hållbar utveckling som:

Ofta hör man talas om att det är hållbar utveckling som vi strävar efter. Enligt Bruntlandkommissionen 1987, definieras hållbar utveckling som: Miljöarbete Ett framgångsrikt miljöarbete börjar hemma i kåren. Ledarna är förebilder för sina scouter genom att föregå med gott exempel. Att börja fundera på och tänka igenom sina beslut är ett sätt att

Läs mer

Flanosaga -Kalle träffar Fnork

Flanosaga -Kalle träffar Fnork Flanosaga -Kalle träffar Fnork Gör så här Skriv ut sagan och bilderna. Laminera gärna för bättre hållbarhet. Bilderna kan därefter få en baksida av flanokartong eller så kan de användas med exempelvis

Läs mer

Träningsprogram Stadsloppet

Träningsprogram Stadsloppet Träningsprogram Stadsloppet 5km 20min Grattis!! Du har nu anmält dig till Karlskrona stadslopp och får här träningsprogram för att på bästa sätt kunna förbereda dig inför sommarens stora fest! Innan du

Läs mer

Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16. 1. Har din son deltagit som? 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit?

Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16. 1. Har din son deltagit som? 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit? Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16 1. Har din son deltagit som? 10 9 8 85.7% 7 3 2 Målvakt Utespelare Målvakt 14,3% Utespelare 85,7% 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit? 10 9 8 7

Läs mer

Norrköping 14 juni 2012

Norrköping 14 juni 2012 Norrköping 14 juni 2012 Träning inför Lidingöloppet personliga träningstankar baserade på erfarenheter och fysiologi. Norrköping 14 juni 2012 Löpträningen Mina egna erfarenheter...och lite fysiologi Min

Läs mer

Vykort från Cucao, Isla de Chiloé

Vykort från Cucao, Isla de Chiloé Vykort från Cucao, Isla de Chiloé Vi längtade ut till havet Océano Pacífico där vi trodde att vi kunde idka lite beach walking, dvs. vandring på stranden. Har man en gång provat detta vill man alltid tillbaka.

Läs mer

Arbetshäfte År 7 Namn Klass

Arbetshäfte År 7 Namn Klass Idrott och Hälsa Arbetshäfte År 7 Namn Klass Kunskapsblock 1 Spel och lekar Mål som eleven skall ha nått i år 9 Eleven skall kunna delta i lek, dans, idrott och andra aktiviteter och kunna utföra lämpliga

Läs mer

RITA KARTA MED GPS GARMIN 62S

RITA KARTA MED GPS GARMIN 62S RITA KARTA MED GPS GARMIN 62S 1. Passa in kartan i Rikets nät- RT90 2. Ställa in Nordlinjer 3. Inställningar Garmin62s 4. Använda GPS i skogen 5. Överföra GPS-data till OCAD 1. Passa in kartan i Rikets

Läs mer

Att ordna en interaktiv diskussion för Raoul Wallenbergs dag

Att ordna en interaktiv diskussion för Raoul Wallenbergs dag Att ordna en interaktiv diskussion för Raoul Wallenbergs dag Den 27 augusti är Raoul Wallenbergs dag, Sveriges nationella dag för medmänsklighet och civilkurage. Genom enastående ledarskap och kreativitet

Läs mer

BMX tränings- kompendium

BMX tränings- kompendium 2014 BMX tränings- kompendium Skapat av: Mikael Johnsson, Filip Svanberg och Robin Mattsson Innehåll 1. Uppvärmningar... 4 1.1 Uppvärmning på bana variant 1... 4 1.2 Uppvärmning på bana variant 2.... 4

Läs mer

Sommartra ning 2016 KFUM THN, Flickor 04

Sommartra ning 2016 KFUM THN, Flickor 04 Sommartra ning 2016 KFUM THN, Flickor 04 Välj mellan att träna de Fysiska styrkeövningarna eller att Löpträna. Försök att variera. Utför minst 5 grenar på fysikövningarna utöver uppvärmning. Poängräkning

Läs mer

hh.se/studentsupport goda råd för en hållbar studietid Studentsupport

hh.se/studentsupport goda råd för en hållbar studietid Studentsupport hh.se/studentsupport goda råd för en hållbar studietid Studentsupport Till dig som är student Studietiden är för många en fantastisk tid med frihet, möjligheter och inspiration. Samtidigt innebär det ett

Läs mer

Hej. Niklas heter jag, och detta är min oberoendeförklaring från Scientologikyrkan.

Hej. Niklas heter jag, och detta är min oberoendeförklaring från Scientologikyrkan. Hej Niklas heter jag, och detta är min oberoendeförklaring från Scientologikyrkan. Jag vill först säga att det är över 12 år sedan jag lämnade kyrkan. Vissa detaljer minns jag inte exakt, men då nämner

Läs mer

Använd häftet som stöd för att utbilda och utveckla idrottarna i din förening.

Använd häftet som stöd för att utbilda och utveckla idrottarna i din förening. Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens bästa! Visionen

Läs mer

DRÖMTYDNING AV ROBERT NILSSON

DRÖMTYDNING AV ROBERT NILSSON DRÖMTYDNING AV ROBERT NILSSON 2010-10-09 Dröm av NN, Översvämning En drömtolkning är inte bara en "liten rolig grej" utan ska ge vägledning i ditt Liv och berätta vad du kan göra för att må ännu bättre!

Läs mer

Inledning. Övning 1: Frågestund

Inledning. Övning 1: Frågestund Kamratskap Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Valet 2010 på facebook!

Valet 2010 på facebook! Ursäkta mig, hur kommer jag till Sosserian? Informationssidor från SAP it Helsingborg - 2010 Valet 2010 på facebook! Är det inte en valseger jag ser där borta? Informationssidor från SAP it Helsingborg

Läs mer

Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids. Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids

Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids. Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids Text & musik: Agnes Samuelsson, Jonatan Samuelsson Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids Vi gillar alla människor Hur dom än ser ut Vi vill att dom ska veta Dom är älskade av Gud Vi gillar dans

Läs mer

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig.

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. Pedagogens manus till BILDSPEL 3 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. 2. Manus: Från 12 års

Läs mer

Bele Barkarby DJ Utvecklingssamtal 2015

Bele Barkarby DJ Utvecklingssamtal 2015 Bele Barkarby DJ Utvecklingssamtal 2015 Markera endast 1 svar på varje fråga om inte annat anges Personlig målsättning 1. Vilka matcher vill du helst spela? a) DJ 1 b) DJ 2 c) JAS (Juniorallsvenskan) d)

Läs mer

MIN AKTIVITET Vi är många som tycker om att röra på oss! Vad är det som händer med oss då? KONDITION Uthållighet, förmågan att arbeta under längre tid Kroppens förmåga att ta upp och transportera syre

Läs mer

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop.

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop. Självkänsla Självkänsla är lika med att bottna i sitt innerst. Självkänslan finns i varje människa och söker plats att få fäste i och växa ur. Vissa ger den utrymme medan vissa inte låter den gro. Det

Läs mer

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv 7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv Lagom är bäst, eller? Om vi säger något tillräckligt ofta tenderar det ju att bli sant, eller hur? Jag gissar att Du, mer eller mindre medvetet,

Läs mer

Upprättelsen. Vad är ert ärende? frågade plötsligt en tjock man med oklanderligt välkammade polisonger.

Upprättelsen. Vad är ert ärende? frågade plötsligt en tjock man med oklanderligt välkammade polisonger. FÅGELSKRÄMMAN Upprättelsen Paulo hade äntligen blivit insläppt, och nu stod han där mitt i salen. Runt omkring honom satt män, kvinnor och barn och betraktade honom nyfiket. Vad är ert ärende? frågade

Läs mer

Var: Ånga, 14 km nordöst om Nyköping. Väg 219 mellan Nyköping och Vagnhärad. Adress: Ånga Gård 611 93 Nyköping

Var: Ånga, 14 km nordöst om Nyköping. Väg 219 mellan Nyköping och Vagnhärad. Adress: Ånga Gård 611 93 Nyköping Tävlings PM Ångaloppet 2014 Varmt välkomna till den fjärde upplagan av Ångaloppet! Nedan följer viktigt information gällande loppet och vi ber er att läsa igenom punkterna. När: Söndagen den 10 augusti

Läs mer

Kapitel 1 Hej jag heter James och jag går det fjärde året på Sliteskolan. Min bästa kompis Adam tycker att jag är snäll, rolig och omtänksam. Jag är lite rädd för en lärare på högstadiet läraren heter

Läs mer

Small Group löpning. Målgrupp. Behörighet. Instruktör-/tränarrollen. Upplägg

Small Group löpning. Målgrupp. Behörighet. Instruktör-/tränarrollen. Upplägg Small Group löpning Small group Löpning är en kurs för dig som är löpare som vill bli starkare, snabbare och mer effektiv i din löpning. Kursen består av 6 träningstillfällen för en grupp på 5-8 personer.

Läs mer

Hemuppgift 090123, Robert Orelind, Emil Widing Andersson och Fredrik Rydbeck. Träningsläger för 9st elitjuniorer från klubb yyy

Hemuppgift 090123, Robert Orelind, Emil Widing Andersson och Fredrik Rydbeck. Träningsläger för 9st elitjuniorer från klubb yyy Hemuppgift 090123, Robert Orelind, Emil Widing Andersson och Fredrik Rydbeck Träningsläger för 9st elitjuniorer från klubb yyy 9st elitjuniorer och en golfinstruktör åker på träningsläger under en vecka.

Läs mer

Alla behöver tårta! Belöningsträningens lager

Alla behöver tårta! Belöningsträningens lager Alla behöver tårta! Belöningsträningens lager Av: Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh, publicerad i Canis 2012 Vi säger gärna att vi sysslar med belöningsbaserad träning träning där vi ser till att

Läs mer

TRÄNINGSPROGRAM 6 VECKOR

TRÄNINGSPROGRAM 6 VECKOR TRÄNINGSPROGRAM 6 VECKOR INFÖR SKIDMOMENTET I EN SVENSK KLASSIKER LÄNGDSKIDÅKNING - De flesta passen, åtminstone på helg erna, är tänkta som skidåkning på snö. Har du svårt att ta dig till skidspår eller

Läs mer

GOLFINSPIRATION 2015. Inledning. Släpp kontrollen

GOLFINSPIRATION 2015. Inledning. Släpp kontrollen GOLFINSPIRATION 2015 Inledning Släpp kontrollen En golfsving är en komplex rörelse. Med många tankar, muskler och flera kroppsdelar involverade ska vi träffa en liten boll med ett verktyg som bara är 1

Läs mer

Tack för ni kom och lyssnade på mig! Mer finns i min bok. Lycka till med er träning önskar @szacke42195

Tack för ni kom och lyssnade på mig! Mer finns i min bok. Lycka till med er träning önskar @szacke42195 Utvecklande träning mot halvmaran Svettisdagarna Tack för ni kom och lyssnade på mig! Mer finns i min bok Lycka till med er träning önskar @szacke42195 Träningsfilosofin Olika bakgrund Olika målbild Liknande

Läs mer