Rapport. Förskoleplatser lång- och kortsiktigt arbete med planering av förskolans verksamhet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapport. Förskoleplatser lång- och kortsiktigt arbete med planering av förskolans verksamhet"

Transkript

1 Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott Protokoll Au 82 Rapport. Förskoleplatser lång- och kortsiktigt arbete med planering av förskolans verksamhet BUN 2014/127 -(Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott , 57) Arbetsutskottets beslut Rapporten godkänns. Förvaltningen ges i uppdrag att återkomma med rapport före jul. Arbetsutskottet gav i maj förvaltningen i uppdrag att återkomma med rapport om såväl det långsiktiga som det kortsiktiga arbetet med planering av förskolans verksamhet. Muntlig rapport gavs av verksamhetsspecialisten Karin Sandberg Täpp och för- och grundskolecheferna Mats Hanell och Elisabeth Jonsson Höök. Av den muntliga rapporten framgick bland annat att man prognostiserar att ytterligare 100 platser behövs under vår terminen Prognosen för antalet platser som kan erbjudas på kommunala förskolor är platser och inom fristående verksamheter cirka 30. Yrkande Ordförande Brittis Benzler (V) yrkade att förvaltningen ges i uppdrag att återkomma med rapport före jul. Hon fann att hennes förslag vunnit gillande. Justerare: Utdragsbestyrkande:

2 Karin Sandberg Täpp Mats Hanell Ärendenr BUN 2014/127 Handlingstyp Tjänsteskrivelse Datum 10 december (11) Barn- och utbildningsnämnden Rapport. Långsiktig planering av förskolans verksamhet, förskoleplatser Förslag till beslut Rapporten godkänns. Sammanfattning Förvaltningens samlade bedömning är att vi på kort sikt, våren 2015, ska kunna erbjuda plats till alla barn som står i kö. Alla barn får inte plats på önskad förskola vilket kan innebära att många av barnen står kvar i kö till byte för att få plats på önskad förskola Förskoleplatser på lång sikt ska utökas genom utbyggnad av två nya förskolor och utökning av antal platser både på landsbygd och i Visby. Ett arbetsmaterial har tagits fram av central förvaltning i samarbete med förskolechefer för att underlätta och kunna förutse behovet att nya platser. Arbetsmaterialet följer upp tillgång av antal förskoleplatser vid kommunal och fristående verksamhet på kort och lång sikt. Arbetsgruppen fortsätter att träffas för att följa upp arbetet och planera inför framtida behov av förskoleplatser. I interbudgeten 2015 planeras för att inrätta en central placeringsenhet som ska ha som sin huvuduppgift att hantera barnomsorgskön. De ska även följa upp och redovisa tillgång och efterfrågan av förskoleplatser. Detta är en av åtgärderna förvaltningen planerar att vidta för att förbättra planeringsarbetet. En mycket viktig åtgärd för vår hantering av förskolans framtidsplanering. Bakgrund Efterfrågan av förskoleplatser har ökat de senaste åren och många föräldrar börjar arbeta tidigare efter föräldraledighet. Detta har resulterat i att många barn skolas in i förskolan året runt och det är framförallt under våren trycket är störst. Då vi haft svårt att förutse och att det tar lång tid att utöka antalet förskoleplatser har Barn- och utbildningsnämnden önskat en skriftlig rapport av förvaltningen. Besöksadress Visborgsallén 19 Postadress SE Visby Telefon +46 (0) vxl E-post registrator-bun@gotland.se Webbplats Org nr

3 Ärendenr BUN 2014/127 2 (11) Bedömning Förvaltningens samlade bedömning är att vi på kort sikt, våren 2015, ska kunna erbjuda plats till alla barn som står i kö. Alla barn får inte plats på önskad förskola vilket kan innebära att många av barnen står kvar i kö till byte inför hösten 2015 för att få plats på önskad förskola. Det är en stor barnkull som lämnar förskolan och börjar i förskoleklass HT Förskoleplatser på lång sikt ska utökas genom utbyggnad av två nya förskolor och utökning av antal platser både på landsbygd och i Visby. Med kommande utökning av antal förskoleplatser kan vi erbjuda en förskola av god kvalité som säkerställer att verksamheten främjar alla barns utveckling och lust att lära. Barn vistas längre tid i förskolan idag än tidigare, ett exempel är att barn till föräldrar som är föräldralediga och arbetslösa har rätt till 25 timmar per vecka mot tidigare 15 timmar per vecka. Vistelsetiderna har även ökat då fler föräldrar tenderar att arbeta heltid mot tidigare deltid. När vi byggt ut förskolan och utökat antal platser kommer vi klara av att placera barn inom garanterad tid, fyra månader och det blir lättare för familjer att flytta till ön och få plats i förskola. Vi behöver särskilt bevaka eventuellt förändrade behov av förskoleplatser vid ökat flyktingmottagande. Anders Jolby Skoldirektör

4 Ärendenr BUN 2014/127 3 (11) Rapport förskoleplatser lång- och kortsiktigt arbete med planering av förskolans verksamhet Planering av förskoleplatser på kort och lång sikt redovisas genom barn boende inom respektive skolområde. Vi skriver skolområde då förskolan inte har något upptagningsområde, föräldrar söker förskola till sitt barn utifrån olika önskemål. Det kan vara geografiskt d.v.s. så nära hemmet som möjligt, en viss pedagogik eller plats i förskola nära sin arbetsplats. Utifrån detta och beroende på hur lång föräldraledighet föräldrar tar, vilket skiljer sig markant mellan orter, är det svårt att förutse var söktrycket blir störst Av nedanstående tabeller framgår i vilken mån förskolan kan förväntas vara i behov av fler eller färre platser. Underlaget kan dock endast beräknas med hänsyn tagen till de barn som är födda till och med 2014 (där perioden 15 september 31 december 2014 är en uppskattning). Underlaget bygger dessutom på att barn inte flyttar eller att vårdnadshavare önskar förskoleplats utanför boendeområdet. Alla barn födda 2009, förutom de barn som går kvar i Waldorfförskolan som sex-åring, börjar i förskoleklass HT Av de barn som har börjat eller är på väg in i förskolan är de flesta födda år 2013 eller Fristående förskolor har egna köer och räknas inte in i något skolområde. De finns beskrivna under det område som de finns rent geografiskt då det på vissa orter påverkar antalet inskrivna barn. Fårösund Skolans lokaler är under renovering och därefter flyttar förskolans verksamhet in i skolan. Föräldrakooperativt driven förskola finns på Fårö.

5 Ärendenr BUN 2014/127 4 (11) Lärbro Då antalet barn i Lärbro ökar finns behov av utökning av förskolans lokaler. I Hellvi finns en föräldrakooperativt driven förskola och fritidshem. Slite Förskolan i Slite har under hösten flyttas in i skolans lokaler. Fristående pedagogisk omsorg finns i Slite. Stenkyrka Fole I Fole/Stenkyrka skolområde ingår Tingstäde och Gothem förskolor. Tillfällig utökning av lokaler och verksamhet i Gothem from våren 2015 tom våren I och med denna åtgärd ser förskoleområdet ut att klara av att placera alla barn. I Lokrume finns en fristående förskola.

6 Ärendenr BUN 2014/127 5 (11) Dalhem Under verksamhetsåret 2014/2015 är femåringarna inne i skolan och Dalhem ser ut att ha tillräckliga lokaler till förskola och grundskola som det ser ut för närvarande. Endre Då Endre är en inflyttningsort för barnfamiljer så ser vi ett ökat behov av förskolelokaler. Vänge Förskolan har utökat sina lokaler genom att lokalanpassa före detta gymnastiklokalen där en grupp barn har sin förskoleverksamhet. Kräklingbo I Kräklingbo finns en fristående förskola. Närmaste kommunal förskola finns i Garda.

7 Ärendenr BUN 2014/127 6 (11) Roma Roma är i en generationsväxling och efterfrågan av förskoleplatser ökar. Renovering av förskolans lokaler och utökning av antalet förskoleplatser pågår. Norrbacka Förskolan Storken utökas med en avdelning under våren Inom området finns en fristående förskola. S:t Hans I Visby innerstad finns även fyra fristående förskolor.

8 Ärendenr BUN 2014/127 7 (11) Väskinde Väskinde är ett inflyttningsområde nära Visby, många fritidhus i Själsö Brissund Lummelundsbruksområdet håller på att förvandlas till året runt bostäder när nu VA och Optofiber är framdraget. 27 villatomter är nu klara att bebyggas vilket kommer att öka trycket av fler förskoleplatser. Vi kommer inte kunna bereda plats för alla barn hösten 2015 i Väskinde, de barnen kommer då att hänvisas till andra förskolor. Översyn och planering av Väskinde förskoleområde pågår. Humlegården Inom området finns även tre fristående förskolor varav en är nystartad med två avdelningar. De förskolorna tar in barn från hela ön då de arbetar med Montessori och Waldorffpedagogik. Tjelvar Under våren 2015 öppnas den tillfälliga lokalen på Tjelvarskolan för 15 barn från Lyckåkersområdet. From hösten 2015 kommer denna lokal att användas till annan verksamhet.

9 Ärendenr BUN 2014/127 8 (11) Lyckåker Förskolorna i Lyckåkers förskoleområde Bullerbyn, Visborgsstaden och Myran är i nuläget fyllda. Om nybyggnation genomförs i Äppellunden (bakom ICA Visborg) kommer förmodligen en ökad efterfrågan av förskoleplatser att uppstå. Då behövs sannolikt ytterligare förskoleplatser i området såvida inte en eventuellt nybyggd kommunal förskola i norra Wisborgsområdet kan avlasta. HT 2015 startar en ny fristående förskola, Visborgs förskola och två fristående förskolor finns sedan tidigare. Västerhejde Förskolorna Korallen och Torpet är idag fyllda. Verksamheten i Korallen bedrivs delvis i paviljonger med begränsat bygglov. Ytterligare lokaler kommer att behövas när bygglovet löper ut. Området är ett inflyttningsområde med nybyggda villor, dessutom står många fastigheter i Vibble inför ett förväntat generationsskifte. Lokaler i nuvarande Västerhejde skola skulle kunna användas när en ny skola står klar. Eskelhem Verksamheten bedrivs idag i tillfälliga lokaler i Eskelhems bygdegård. Det planerade bygget av förskola i Tofta bör täcka behov av förskoleplatser i Tofta/Eskelhem och kan eventuellt avlasta Sanda förskoleområde om behov uppstår. I området finns dessutom föräldrakooperativet Tofflan.

10 Ärendenr BUN 2014/127 9 (11) Gråbo Även förskolorna i Gråbo förskoleområde är idag fyllda. En planerad utbyggnad av förskolan Kabyssen, med en avdelning, kommer att avlasta trycket på förskoleplatser i området. Även den planerade förskolan i Malajen kommer att kunna avlasta efterfrågan i Gråboområdet. Terra Nova Terra Nova förskoleområde har under en period haft fler förskoleplatser än vad som efterfrågats. Vårdnadshavare från andra områden i Visby har därför erbjudits plats i Terra Nova. Födslotalen i området har under de senaste åren varit vikande. Det planerade bostadsområdet som byggs i Bo klokregi kommer förmodligen innebära ökad efterfrågan av förskoleplatser men sannolikt inte behov av ytterligare förskolelokaler. Under våren 2015 startar en ny förskola i Terra Novaområdet. Sanda Till hösten 2014 startades en fjärde avdelning i Sanda förskola. Avdelningarna är fyllda och bör framöver kunna svara mot behov i området. I och med att förskolorna i Klinte kan erbjuda plats är det en alternativ lösning. Långsiktigt bör även en ny förskola i Tofta kunna vara ett alternativ för vårdnadshavare som arbetspendlar mot Visby.

11 Ärendenr BUN 2014/ (11) Klinte et födda barn i området varierar stort. Förskolan Vildrosen öppnades för några år sedan i och med att Holken inte kunde erbjuda fler platser. För närvarande ser tillgången på förskoleplatser ut att vara större än efterfrågan samtidigt som antalet nyfödda i området just nu tycks dala. Hemse Förskolorna Tallen och Mullvaden har gott om tomma platser. Vårdnadshavare som tidigare valde förskolorna i Hemse väljer nu hellre förskolan i hemsocknen där man tänker att barnen ska ha sin skolgång F 6. Även den fristående förskolan vid Atheneskolan i Fardhem har barn som innan den öppnade förmodligen hade gått i Hemse. Garda Förskolan i Garda är i dag fylld. Förskoleplatser kan erbjudas i Hemse eller i föräldrakooperativen Bysen i Lau eller Bikupan i Ljugarn. Arbetspendlare söker plats på förskolor längs vägen till Visby, t ex Vänge eller Roma.

12 Ärendenr BUN 2014/ (11) Stånga Förskolan i Stånga är i dag fylld. Plats kan erbjudas i Hemse eller i föräldrakooperativet Lyckan i Burs. Förskolans fortsatta existens bygger på att skolans behov av lokaler löses genom att flytta någon elevgrupp, t ex åk 6, till antingen Garda eller Hemse. Havdhem Förskolan i Havdhem är i nuläget fylld. I och med att antalet barn inte tycks öka i området bör behov av ytterligare lokaler inte uppstå. Öja Förskolan i Öja är i nuläget fylld. Extra platser för de äldsta barnen skapas genom att använda lokaler i skolan. Inget tyder på ökat lokalbehov.

Rapport Placeringstider förskola

Rapport Placeringstider förskola Barn- och utbildningsförvaltningen Handläggare Per Löttiger Telefon 0498 26 33 90 E-post per.lottiger@gotland.se Diarienr BUN Datum 2013-06-03 Tjänsteskrivelse Expediering till: BUN Bilaga: Se nedan Rapport

Läs mer

BEMANNING AV REKTORSORGANISATIONEN FRÅN

BEMANNING AV REKTORSORGANISATIONEN FRÅN Bilaga till beslut 2007-10-05 BEMANNING AV REKTORSORGANISATIONEN FRÅN 2008-01-01 Fårösundslinjen Fårö skola, grundskola F-3, fritidshem Fårösundsskolan Grundskola F-9, fritidshem Sjöliljan Fårösunds ro

Läs mer

Översyn av inskrivningsregler i förskola

Översyn av inskrivningsregler i förskola Handläggare Karin Sandberg Täpp Telefon +46 (0)498 26 94 63 E-post karin.sandberg-tapp@gotland.se Diarienr BUN Datum 2012-09-10 Tjänsteskrivelse Expediering till: BUN Bilaga: Totalt antal placerade i kommunal

Läs mer

BUN. BUN 2009/96:63 Skolinspektionen 2009: Yttrande över ansökan om godkännande av bidrag till fristående skola, Sundsskolan i Gotlands Kommun

BUN. BUN 2009/96:63 Skolinspektionen 2009: Yttrande över ansökan om godkännande av bidrag till fristående skola, Sundsskolan i Gotlands Kommun GOTLANDS KOMMUN 2009-06-10 Barn och utbildningsförvaltningen BUN BUN 2009/96:63 Skolinspektionen 2009:1352-31 Yttrande över ansökan om godkännande av bidrag till fristående skola, Sundsskolan i Gotlands

Läs mer

Måttbandet nr 2 våren 2016

Måttbandet nr 2 våren 2016 Kvalitets- och utvecklingsavdelningen 1 (13) Statistik uppföljning - utvärdering Måttbandet nr 2 våren 2016 Sammanställning av elevenkät i årskurs 3 Elionor Briling Verksamhetsuppföljningen Besöksadress

Läs mer

Eleverna i skolår 5 ger skolverksamheten ett mycket gott betyg!

Eleverna i skolår 5 ger skolverksamheten ett mycket gott betyg! Eleverna i skolår 5 ger skolverksamheten ett mycket gott betyg! Sammanställning av enkät till alla elever i skolår 5 hösten 2004. Gunilla Carlson planeringssekreterare GOTLANDS KOMMUN Barn- och Utbildningsförvaltningen

Läs mer

Kallelse till barn- och utbildningsnämndens arbetsutskotts sammanträde

Kallelse till barn- och utbildningsnämndens arbetsutskotts sammanträde Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2019-08-27 Sekreterare Karin Nilsson Kallelse BUN 2019/88 Kallelse till barn- och utbildningsnämndens arbetsutskotts sammanträde 27 augusti

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen

Barn- och utbildningsförvaltningen Vårt budskap -Vi vill utveckla och säkra kvaliteten i den gotländska skolan för att ge Gotlands barn och ungdomar: En skola som bygger på hälsofrämjande arbetssätt. En skola som utvecklar och ger förutsättningar

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen

Barn- och utbildningsförvaltningen Vad är Skola Gotland 2008 En översyn av BUFs verksamhet med särskilt fokus på för-, grund- och gymnasieskolan, förvaltningens ledningsorganisation, samt dess stabs-/stödresurser, i syfte att kontinuerligt

Läs mer

Lokalförsörjningsplan

Lokalförsörjningsplan Barn- och utbildningsförvaltningen Handläggare Anne Gardelius Telefon +46 ()498 26 942 E-post anne.gardelius@gotland.se Diarienr BUN Datum 213-1-8 Lokalförsörjningsplan 215-219 Expediering till: BUN Bilaga:

Läs mer

Tjelvarskolan Följande alternativ utreds a. Skolan utökas till att omfatta en två-parallellig F-6 skola. Bilagor:

Tjelvarskolan Följande alternativ utreds a. Skolan utökas till att omfatta en två-parallellig F-6 skola. Bilagor: Resultat efter dialoger och sammanfattning av de olika alternativen till förändrad grundskoleorganisation i Visby med kringområden samt kostnadsberäkning: Bilagor: 1. Nulägesbeskrivning av respektive skola

Läs mer

Yttrande över ansökan om godkännande av bidrag till fristående skola, Sundsskolan i Gotlands Kommun

Yttrande över ansökan om godkännande av bidrag till fristående skola, Sundsskolan i Gotlands Kommun Handläggare FoG Bisse Carlsson Telefon +46 (0)498 26 33 96 E-post bisse.carlsson@gotland.se Diarienr BUN 2010/282 Skolinspektionen 31-2010:2209 1 (1) Datum 2010-08-24 Tjänsteutlåtande Expediering till:

Läs mer

Ansökan om godkännande att utöka befintlig förskoleverksamhet vid förskolan Sankta Maria, Visby domkyrkoförsamling.

Ansökan om godkännande att utöka befintlig förskoleverksamhet vid förskolan Sankta Maria, Visby domkyrkoförsamling. Utbildnings och arbetslivsförvaltningen Karin Sandberg Täpp Ärendenr BUN 2016/517 Handlingstyp Tjänsteskrivelse Datum 11 juli 2016 1 (1) Barn- och utbildningsnämnden Ansökan om godkännande att utöka befintlig

Läs mer

GOTLANDS KOMMUN Bilaga 5 Barn och utbildningsförvaltningen Planerings och försörjningsavdelningen

GOTLANDS KOMMUN Bilaga 5 Barn och utbildningsförvaltningen Planerings och försörjningsavdelningen 1 GOTLANDS KOMMUN 2007-02-07 Bilaga 5 Barn och utbildningsförvaltningen Planerings och försörjningsavdelningen Skolfastigheter Redovisning av driftkostnader och ev. behov av verksamhetsanpassning, periodiskt

Läs mer

Fastställande av timplaner från läsåret 2014/2015

Fastställande av timplaner från läsåret 2014/2015 Per Olof Sahlberg Ärendenr BUN 2014/328 Handlingstyp Tjänsteskrivelse 1 (1) Datum 16 maj 2014 Barn- och utbildningsnämnden Fastställande av timplaner från läsåret 2014/2015 Förslag till beslut Förvaltningen

Läs mer

Projektrapport Tillsyn av Gotlands förskolor 2014

Projektrapport Tillsyn av Gotlands förskolor 2014 Handlingstyp: Rapport Ärendenr: MHN 2015/203 Datum: 2015-01-22 Projektrapport Tillsyn av Gotlands förskolor 2014 Tillsyn utförd av enhet miljö- och hälsoskydd vår och höst 2014 Besöksadress Visborgsallén

Läs mer

Uppdrag. Elevers upplevelse om skolskjutsverksamheten, nöjd elevundersökning

Uppdrag. Elevers upplevelse om skolskjutsverksamheten, nöjd elevundersökning Kvalitéts- och utvecklingsavdelningen Elionor Briling Ärendenr BUN 2014/306 Handlingstyp Tjänsteskrivelse Datum 12 maj 2014 1 (1) Barn- och utbildningsnämnden Uppdrag. Elevers upplevelse om skolskjutsverksamheten,

Läs mer

Motivskrivning inför beslut Alléskolan/Humlegårdsskolan

Motivskrivning inför beslut Alléskolan/Humlegårdsskolan Handläggare Bisse Carlsson FoG Telefon +46 (0)498 26 33 96 E-post bisse.carlsson@gotland.se Datum 2011-10-29 Tjänsteskrivning Expediering till:bun Motivskrivning inför beslut Alléskolan/Humlegårdsskolan

Läs mer

Barn- och elevhälsans teamlista ht-15 med kontaktuppgifter

Barn- och elevhälsans teamlista ht-15 med kontaktuppgifter Barn- och elevhälsans teamlista ht-15 med kontaktuppgifter 2015-10-28 Södervärnslinjen Skolsköterska Södervärns Södervärnskolan 7-9 Jenny Ellebring Joanna Pestalozzi Marie Hagberg Rektor: Per-Olof Sahlberg

Läs mer

IB Justering kapitalkostnader -400 Justerad budget

IB Justering kapitalkostnader -400 Justerad budget Barn- och utbildningsnämnden Ärende BUN 2016/715 22 november 2016 Internbudget 2017 Internbudget omfattar samtliga skolformer och verksamheter inom barn- och utbildningsnämndens verksamhetsområde med fördelning

Läs mer

Projektrapport. Miljö- och hälsoskyddnämndens inspektion av skolornas inre miljö

Projektrapport. Miljö- och hälsoskyddnämndens inspektion av skolornas inre miljö Barn- och utbildningsförvaltningen Anne Gardelius Ärendenr BUN 2015/630 Handlingstyp Tjänsteskrivelse 1 (2) Datum 22 oktober 2015 Barn- och utbildningsnämnden Projektrapport. Miljö- och hälsoskyddnämndens

Läs mer

Tjänsteskrivelse Framtiden för Alléskolan/Humlegårdsskolan

Tjänsteskrivelse Framtiden för Alléskolan/Humlegårdsskolan Handläggare Bisse Carlsson FoG Telefon +46 (0)498 26 33 96 E-post bisse.carlsson@gotland.se Datum 2011-11-15 Tjänsteskrivelse Framtiden för Alléskolan/Humlegårdsskolan Förslag till beslut BUN Au behandlade

Läs mer

Rapporten beskriver hur förskolorna arbetat utifrån kvalitetshjulets tre rapporter.

Rapporten beskriver hur förskolorna arbetat utifrån kvalitetshjulets tre rapporter. Karin Sandberg Täpp Ärendenr BUN 2014/452 Handlingstyp Tjänsteskrivelse 1 (1) Datum 26 augusti 2014 Barn- och utbildningsnämnden Kompletterande rapport. Tematisk uppföljning av förskolans verksamhet Kvalitetsoch

Läs mer

Ärenden: REGION GOTLAND Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott

Ärenden: REGION GOTLAND Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott REGION GOTLAND Register till barn- och utbildningsnämndens s protokoll vid sammanträde den 11 mars 2011 Ärenden: BUN au 23 BUN au 24 BUN au 25 BUN au 26 BUN au 27 BUN au 28 BUN au 29 BUN au 30 Skolskjutsupphandling

Läs mer

Måttbandet nr 242 våren 2015

Måttbandet nr 242 våren 2015 1 (15) Måttbandet nr 242 våren 2015 Enkät till elever skolår 5 Sammanställning av svaren. Elionor Briling Verksamhetsuppföljningen 2 (15) Hur tycker DU det är i skolan? Enkät till elever skolår 5 hösten

Läs mer

Måttbandet nr 246 hösten 2015

Måttbandet nr 246 hösten 2015 1 (17) Måttbandet nr 246 hösten 2015 Resultatredovisning årskurs 3, 6, 7, 8 och 9 I detta måttband redovisas elevernas uppnående av kunskapskraven för godtagbara kunskaper inom respektive årskurs och ämne

Läs mer

Måttbandet nr 229 september 2013

Måttbandet nr 229 september 2013 1 (16) Måttbandet nr 229 september 2013 Resultatredovisning årskurs 3, 6, 7, 8 och 9 I detta måttband redovisas elevernas uppnående av kunskapskraven för godtagbara kunskaper inom respektive årskurs och

Läs mer

Tillsynsrapport av fristående förskolor och två fritidshem 2011

Tillsynsrapport av fristående förskolor och två fritidshem 2011 Handläggare Karin Sandberg Täpp Telefon 0498 26 94 63 E-post karin.sandberg-tapp@gotland.se Diarienr BUN 2011/112 Datum 2011-08-22 Tjänsteskrivelse Expediering till: BUN:s au Bilaga: 1-5 Tillsynsrapport

Läs mer

Projektrapport Tillsyn av Skolor 2014

Projektrapport Tillsyn av Skolor 2014 Handlingstyp: Rapport Ärendenr: MHN 2015/204 Datum: 2015-01-22 Projektrapport Tillsyn av Skolor 2014 Tillsyn utförd av enhet miljö- och hälsoskydd 2014 Besöksadress Visborgsallén 19, Visby Postadress SE

Läs mer

Måttbandet nr 172 november 2008

Måttbandet nr 172 november 2008 Måttbandet nr 172 november 2008 Eleverna i årskurs 5 ger också i år verksamheten ett mycket gott betyg! Sammanställning av elevernas enkätsvar Gunilla Carlson planeringssekreterare GOTLANDS KOMMUN Barn-

Läs mer

Nr 246 Resultatredovisning årskurs 3, 6, 7, 8 och 9. Förvaltningen föreslår nämnden besluta godkänna rapporten

Nr 246 Resultatredovisning årskurs 3, 6, 7, 8 och 9. Förvaltningen föreslår nämnden besluta godkänna rapporten Elisabeth Jonsson Höök Ärendenr BUN 2015/91 Handlingstyp Tjänsteskrivelse 1 (4) Datum 5 oktober 2015 Barn- och utbildningsnämnden Måttbandet 2015 Nr 246 Resultatredovisning årskurs 3, 6, 7, 8 och 9 Förslag

Läs mer

Rapport. Inskrivningsregler i förskolan - effekterna av utökad veckotid för barn till föräldralediga eller arbetssökande

Rapport. Inskrivningsregler i förskolan - effekterna av utökad veckotid för barn till föräldralediga eller arbetssökande Per Löttiger Ärendenr BUN 2014/55 Handlingstyp Tjänsteskrivelse 1 (2) Datum 20 januari 2014 Barn- och utbildningsnämnden Rapport. Inskrivningsregler i förskolan - effekterna av utökad veckotid för barn

Läs mer

Register till barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott protokoll vid sammanträde den 12 november 2010

Register till barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott protokoll vid sammanträde den 12 november 2010 Register till barn- och utbildningsnämndens protokoll vid sammanträde den 12 november 2010 Ärenden: BUN au 102 Internbudget 2011 driftbudget BUN au 103 Ansökan om tillfällig utökning av förskoleplats vid

Läs mer

Måttbandet nr 1 våren 2016

Måttbandet nr 1 våren 2016 Kvalitets- och utvecklingsavdelningen 1 (25) Statistik uppföljning - utvärdering Måttbandet nr 1 våren 2016 Föräldraenkäter Under hösten 2015 genomfördes fyra stycken föräldraenkäter i Barn- och utbildningsförvaltningen.

Läs mer

Måttbandet nr 187 november 2009

Måttbandet nr 187 november 2009 Måttbandet nr 187 november 2009 Eleverna i årskurs 5 ger också i år verksamheten ett mycket gott betyg! Sammanställning av elevernas enkätsvar Gunilla Carlson planeringssekreterare - 1 - GOTLANDS KOMMUN

Läs mer

Plustrafik Gotland. Spara broschyren! TURLISTA OCH INFORMATION FRÅN GOTLANDS KOMMUN

Plustrafik Gotland. Spara broschyren! TURLISTA OCH INFORMATION FRÅN GOTLANDS KOMMUN TURLISTA OCH INFORMATION GOTLANDS KOMMUN Plustrafik Gotland TAXI ELLER BUSS OCH 90 SOCKNAR PÅ GOTLAND. GÄLLER 2002-08-19 S VIDARE Spara broschyren! VÄLKOMMEN PLUSTRAFIKEN Plustrafiken, det som tidigare

Läs mer

Turistmål i Gotland kommun. Burgsviks Camping Hotell. Campingplatser Telefon: Nickarvegård. i Hejdeby Bed and Breakfast

Turistmål i Gotland kommun. Burgsviks Camping Hotell. Campingplatser Telefon: Nickarvegård. i Hejdeby Bed and Breakfast Sida 1 av 11 Bo, sova och stanna Almedalens Hotell & Café AB Burgsviks Camping Hotell Campingplatser Telefon: 0498-271866 Telefon: 0706-648070 Fårö Kursgård Nickarvegård. i Hejdeby Bed and Breakfast Telefon:

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott Barn och utbildningsnämnden Protokoll Barn och utbildningsnämndens arbetsutskott Onsdagen den 10 mars 2010 Ärenden: Au 25 Au 26 Au 27 Au 28 Au 29 Internkontrollplan Interkommunal ersättning Bidrag till

Läs mer

Remiss från tekniska nämnden. Försäljning av mark från fastigheten Gotland Lärbo Skolgården 2:1

Remiss från tekniska nämnden. Försäljning av mark från fastigheten Gotland Lärbo Skolgården 2:1 Barn- och utbildningsförvaltningen Ekonomiavdelningen Anne Gardelius Ärendenr BUN 2015/500 Handlingstyp Tjänsteskrivelse Datum 24 augusti 2015 1 (2) Barn- och utbildningsnämnden Remiss från tekniska nämnden.

Läs mer

Måttbandet nr 233 februari 2014

Måttbandet nr 233 februari 2014 1 (17) Måttbandet nr 233 februari 2014 Enkät till elever skolår 5 Sammanställning av svaren. Elionor Briling Verksamhetsuppföljningen 2 (17) Hur tycker DU det är i skolan? Enkät till elever skolår 5 hösten

Läs mer

Plan för systematiskt arbete med giftfri förskola och skola

Plan för systematiskt arbete med giftfri förskola och skola Barn- och utbildningsförvaltningen Karin Sandberg Täpp Ärendenr BUN 2014/987 Handlingstyp Tjänsteskrivelse Datum 24 augusti 2015 1 (6) Barn- och utbildningsnämnden Plan för systematiskt arbete med giftfri

Läs mer

Redovisning av föräldraenkät

Redovisning av föräldraenkät Handläggare Telefon +46 (0)498 26 3391 E-post per_olof.sahlberg@gotland.se Diarienr BUN Datum 2012-03-28 Tjänsteskrivelse Expediering till: Bilaga: Måttband: Rapport av föräldraenkäten 2012 Redovisning

Läs mer

Återredovisning av implementering efter beslut om fastställande av utbudspunkter av vårdcentraler i egen regi

Återredovisning av implementering efter beslut om fastställande av utbudspunkter av vårdcentraler i egen regi Maria Ahlmark, verksamhetschef primärvården Ärendenr HSN 2013/444 1 (7) Handlingstyp Tjänsteskrivelse nr 2 Datum 25 november 2014 Hälso- och sjukvårdsnämnden Återredovisning av implementering efter beslut

Läs mer

Sanktioner mot fristående förskola

Sanktioner mot fristående förskola Barn- och utbildningsförvaltningen Handläggare Karin Sandberg-Täpp Telefon 0498 26 94 63 E-post karin.sandberg-tapp@gotland.se Dnr BUN 2013/318 Datum 2013-05-29 Tjänsteskrivelse Expediering till: BUN Bilaga:

Läs mer

Ärenden: Barn- och utbildningsnämndens. Register till barn- och utbildningsnämndens protokoll vid sammanträde den 24 november 2010

Ärenden: Barn- och utbildningsnämndens. Register till barn- och utbildningsnämndens protokoll vid sammanträde den 24 november 2010 Barn- och utbildningsnämndens Register till barn- och utbildningsnämndens protokoll vid sammanträde den 24 november 2010 Ärenden: BUN 134 Internbudget 2011 driftbudget BUN 135 Lokaler för förskola från

Läs mer

Verksamhetsplan Uppföljning Öppna jämförelser grundskola 2016

Verksamhetsplan Uppföljning Öppna jämförelser grundskola 2016 Utbildnings och arbetslivsförvaltningen Ärendenr BUN 2016/386 Handlingstyp Tjänsteskrivelse 1 (5) Datum 16 maj 2016 Barn- och utbildningsnämnden Verksamhetsplan 2016. Uppföljning Öppna jämförelser grundskola

Läs mer

Revisionsrapport - Offentlighetsprincipen och diarieföring

Revisionsrapport - Offentlighetsprincipen och diarieföring Barn- och utbildningsförvaltningen Nina Gustavsson Ärendenr BUN 2015/155 Handlingstyp Tjänsteskrivelse 1 (2) Datum 22 april 2015 Barn- och utbildningsnämnden Revisionsrapport - Offentlighetsprincipen och

Läs mer

Register till barn- och utbildningsnämndens protokoll vid sammanträde den 22 februari 2012

Register till barn- och utbildningsnämndens protokoll vid sammanträde den 22 februari 2012 REGION GOTLAND Barn- och utbildningsnämnden Register till barn- och utbildningsnämndens protokoll vid sammanträde den 22 februari 2012 Ärenden: BUN 1 Förändrad grundskoleorganisation och besparing - Medborgarförslag

Läs mer

Prognos för barnomsorg

Prognos för barnomsorg Tyresö kommun Datum Barn- och utbildningsförvaltningen 1 (7) Ulrica Andersson, verksamhetsstrateg 08 5782 90 59 Prognos för barnomsorg Förslag till beslut Barn- och utbildningsförvaltningen föreslår: -

Läs mer

IB Justering kapitalkostnader Justerad budget

IB Justering kapitalkostnader Justerad budget Barn- och utbildningsnämnden Ärende BUN 2017/676 31 oktober 2017 Internbudget 2018 Internbudget omfattar samtliga skolformer och verksamheter inom barn- och utbildningsnämndens verksamhetsområde med fördelning

Läs mer

Ökad samordning av samhällsbetalda resor och ny skolskjutsupphandling

Ökad samordning av samhällsbetalda resor och ny skolskjutsupphandling Utbildnings och arbetslivsförvaltningen Ärendenr BUN 2015/686 Handlingstyp Tjänsteskrivelse 1 (1) Datum 29 februari 2016 Barn- och utbildningsnämnden Ökad samordning av samhällsbetalda resor och ny skolskjutsupphandling

Läs mer

Ärenden: REGION GOTLAND Barn- och utbildningsnämnden. Register till barn- och utbildningsnämndens protokoll vid sammanträde den 22 mars 2011

Ärenden: REGION GOTLAND Barn- och utbildningsnämnden. Register till barn- och utbildningsnämndens protokoll vid sammanträde den 22 mars 2011 REGION GOTLAND Barn- och utbildningsnämnden Register till barn- och utbildningsnämndens protokoll vid sammanträde den 22 mars 2011 Ärenden: BUN 26 Utvärdering av projektet Förebyggande hälsoarbetet inom

Läs mer

Utredningsuppdrag: Kapacitet i förskola och skola

Utredningsuppdrag: Kapacitet i förskola och skola DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (8) Utbildningsnämnden 2018-12-12 Utredningsuppdrag: Kapacitet i förskola och skola Ärende Utbildningsnämnden gav bildnings- och omsorgsförvaltningen i mars 2018 i uppdrag

Läs mer

Förskola Pedagogisk omsorg. Foto: Patricia Hagelin. Regler för placering. Enköpings kommun

Förskola Pedagogisk omsorg. Foto: Patricia Hagelin. Regler för placering. Enköpings kommun Förskola Pedagogisk omsorg Foto: Patricia Hagelin Regler för placering Enköpings kommun REGLER 2012-11-22 SKN2012/338 Fastställd av skolnämnden 2012-11-22 Aktuell tillämpning av maxtaxa fastställd av

Läs mer

Förvaltningen föreslår nämnden besluta Förändring av skolorganisationen på Gotland enligt förvaltningens förslag

Förvaltningen föreslår nämnden besluta Förändring av skolorganisationen på Gotland enligt förvaltningens förslag Arbetsmaterial Tjänsteskrivelse Expediering till: BUN Bilaga: - Förvaltningens förslag till beslut med bilaga a - Barnkonsekvensanalys - Synpunkter från Ledningskontoret/ Regionala utvecklingsenheten -

Läs mer

Medborgarförslag. Sälj inte Halla skola innan lokalbehov för Vänge och Roma skola är tillgodosedda.

Medborgarförslag. Sälj inte Halla skola innan lokalbehov för Vänge och Roma skola är tillgodosedda. Utbildnings och arbetslivsförvaltningen Kristoffer Strehlenert Ärendenr BUN 2015/682 Handlingstyp Tjänsteskrivelse 1 (2) Datum 16 maj 2015 Barn- och utbildningsnämnden Medborgarförslag. Sälj inte Halla

Läs mer

Register till barn- och utbildningsnämndens arbetsutskotts protokoll vid sammanträde den 20 mars 2013

Register till barn- och utbildningsnämndens arbetsutskotts protokoll vid sammanträde den 20 mars 2013 REGION GOTLAND Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott Register till barn- och utbildningsnämndens arbetsutskotts protokoll vid sammanträde den 20 mars 2013 Ärenden: BUN au 27 Månadsrapport februari

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden PROTOKOLL

Barn- och utbildningsnämnden PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden PROTOKOLL 2014-03-20 21 Ansökan om att bedriva förskoleverksamhet 22 Remiss. Motion tilläggsbelopp till elever i behov av extraordinära stödåtgärder 23 Remiss. Omfattning av

Läs mer

Ett informations- och debattunderlag utgiven av Barn- och utbildningsförvaltningen

Ett informations- och debattunderlag utgiven av Barn- och utbildningsförvaltningen Ett informations- och debattunderlag utgiven av Barn- och utbildningsförvaltningen Inledning Skolan på Gotland en fråga för ALLA... Allmänheten bjuds in till dialog om den framtida skolan på Gotland Gotlands

Läs mer

Regler för placering i förskola, fritidshem och annan pedagogisk omsorg i Strängnäs kommun

Regler för placering i förskola, fritidshem och annan pedagogisk omsorg i Strängnäs kommun 1/6 Beslutad när: 173 Beslutad av Barn- och utbildningsnämnden Diarienummer: BUN/2016:496-640 Ersätter: Gäller fr o m: 2017-01-01 Dokumentansvarig: Uppföljning: för placering i barnomsorg i Strängnäs kommun

Läs mer

För- och grundskoleområde söder

För- och grundskoleområde söder 1(6) Årsbokslut -2014 För- och grundskoleområde söder Mats Hanell För- och grundskolechef 2(6) Ansvarområdets väsentliga och kritiska händelser utifrån styrkortsperspektiven. 1. Brukare/Kunder (ex. barn

Läs mer

Register till barn- och utbildningsnämndens arbetsutskotts protokoll vid sammanträde den 21 och 23 mars 2012

Register till barn- och utbildningsnämndens arbetsutskotts protokoll vid sammanträde den 21 och 23 mars 2012 1 REGION GOTLAND arbetsutskott Register till barn- och utbildningsnämndens arbetsutskotts protokoll vid sammanträde den 21 och 23 mars 2012 Ärenden: BUN au 22 Övriga ärenden -Regionalt stöd -Digilär -Nationella

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Elisabeth Österdahl

Barn- och utbildningsförvaltningen Elisabeth Österdahl Barn- och utbildningsförvaltningen Elisabeth Österdahl Ärendenr BUN 2015/4 Handlingstyp Tjänsteskrivelse 1 (1) Datum 16 april 2015 Barn- och utbildningsnämnden Delårsrapport 1/ 2015 Förslag till beslut

Läs mer

Register till barn- och utbildningsnämndens arbetsutskotts protokoll vid sammanträde den 22 och 25 mars 2011

Register till barn- och utbildningsnämndens arbetsutskotts protokoll vid sammanträde den 22 och 25 mars 2011 REGION GOTLAND Register till barn- och utbildningsnämndens s protokoll vid sammanträde den 22 och 25 mars 2011 Ärenden: au 33 Delårsrapport 1/2011 au 34 Jämställdhetsarbete på förvaltningen au 35 Barnomsorg

Läs mer

Policydokument till IT-strategi för Barn- och utbildningsförvaltningen, Gotlands kommun

Policydokument till IT-strategi för Barn- och utbildningsförvaltningen, Gotlands kommun Policydokument till IT-strategi för Barn- och utbildningsförvaltningen, Gotlands kommun 2001-2003 Policy 5 Teknikplattform för Gotlands utbildningsnät, BU 2 11 2000-12-13 Policy 5 Teknikplattform för Gotlands

Läs mer

Projektrapport Tillsyn av Gotlands förskolor 2015

Projektrapport Tillsyn av Gotlands förskolor 2015 Handlingstyp: Rapport Ärendenr: MHN 2016/1381 Datum: 2016-04-05 Projektrapport Tillsyn av Gotlands förskolor 2015 Tillsyn utförd av enhet miljö- och hälsoskydd hösten 2015 Besöksadress Visborgsallén 19,

Läs mer

27 Inrättande av pedagogisk omsorg i Gudmuntorp och Norra Rörum

27 Inrättande av pedagogisk omsorg i Gudmuntorp och Norra Rörum PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Sida 2016-03-01 1 (2) BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT Dnr BUN 2016/93 27 Inrättande av pedagogisk omsorg i Gudmuntorp och Norra Rörum Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Regionfullmäktige KALLELSE 19 december 2016

Regionfullmäktige KALLELSE 19 december 2016 Regionfullmäktige Sammanträdesdag 2016-12-19 Handlingar till Ärende 40 Regionfullmäktige KALLELSE 19 december 2016 Extra ärende Försäljning av fastighet. Visby Kometen 1 konstskolan Innehåll Regionstyrelsen

Läs mer

Protokoll, Barn- och utbildningsnämnden

Protokoll, Barn- och utbildningsnämnden BUN Protokoll, Barn- och utbildningsnämnden Torsdagen den 26 november 2009 Ärenden: 97 Internbudget 2010 98 Överföring av resurser från Barn- och utbildningsnämnden i samband med bildande av En samlad

Läs mer

Kallelse till barn- och utbildningsnämndens sammanträde. Tema: Deluppföljning grundskolan; arbetet med PRIO och 1:e lärare

Kallelse till barn- och utbildningsnämndens sammanträde. Tema: Deluppföljning grundskolan; arbetet med PRIO och 1:e lärare Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum 2018-03-21 Sekreterare Nina Gustavsson Kallelse BUN 2018/31 Kallelse till barn- och utbildningsnämndens sammanträde Onsdagen den 21 mars 2018, klockan 09.00

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens tematiska uppföljning av verksamheten, 2014

Barn- och utbildningsnämndens tematiska uppföljning av verksamheten, 2014 Per Olof Sahlberg Ärendenr BUN 2014/452 Handlingstyp Tjänsteskrivelse 1 (5) Datum 6 oktober 2014 Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsnämndens tematiska uppföljning av verksamheten, 2014 Förslag

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott PROTOKOLL

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott PROTOKOLL 2015-10-08 65 Delårsrapport 2015:2 Fördjupad analys 66 Inför internbudget år 2016, avstämning 67 Plan för systematiskt arbete med giftfri förskola

Läs mer

Register till barn- och utbildningsnämndens protokoll vid sammanträde den 19 januari 2011

Register till barn- och utbildningsnämndens protokoll vid sammanträde den 19 januari 2011 Register till barn- och utbildningsnämndens protokoll vid sammanträde den 19 januari 2011 Ärenden: BUN 1 BUN 2 BUN 3 BUN 4 BUN 5 BUN 6 Presentation av barn- och utbildningsnämnden och tjänstemän, introduktion

Läs mer

Motion - utebliven betalning av barnomsorgsavgiften ska inte leda till avstängning från förskolan. KS

Motion - utebliven betalning av barnomsorgsavgiften ska inte leda till avstängning från förskolan. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2018-01-16 3 Motion - utebliven betalning av barnomsorgsavgiften ska inte leda till avstängning från förskolan. KS 2017-352 KF

Läs mer

Nämndinitiativ Ett system får aldrig tillåtas gå före våra barn och ungdomar från Christopher Lagerqvist (M)

Nämndinitiativ Ett system får aldrig tillåtas gå före våra barn och ungdomar från Christopher Lagerqvist (M) Datum 2018-12-12 Diarienummer UBN-2018-6806 Utbildningsnämnden Nämndinitiativ Ett system får aldrig tillåtas gå före våra barn och ungdomar från Christopher Lagerqvist (M) Förslag till beslut Utbildningsnämnden

Läs mer

Redovisning av synpunkter vid de fem dialogtillfällena om Hur vill du att förskolan på Gotland skall vara som genomfördes våren 2009

Redovisning av synpunkter vid de fem dialogtillfällena om Hur vill du att förskolan på Gotland skall vara som genomfördes våren 2009 1 (6) Barn- och utbildningsförvaltningen 2009-06-16 Redovisning av synpunkter vid de fem dialogtillfällena om Hur vill du att förskolan på Gotland skall vara som genomfördes våren 2009 Sammanställning

Läs mer

Utredning om lokalutnyttjande vid Västerhejde skola

Utredning om lokalutnyttjande vid Västerhejde skola Barn- och utbildningsförvaltningen 1(5) 2014-09-12 Tjänsteskrivelse Expediering till: BUN Utredning om lokalutnyttjande vid Västerhejde skola (BUN 2013/250, RS 2014/418) Förslag till beslut Förvaltningen

Läs mer

Kommunkontoret, lokal Nedre Fryken, onsdag 14 december 2016, NR ÄRENDE DNR. Val av protokolljusterare Godkännande av dagordning BUN 16/66

Kommunkontoret, lokal Nedre Fryken, onsdag 14 december 2016, NR ÄRENDE DNR. Val av protokolljusterare Godkännande av dagordning BUN 16/66 BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2016-12-14 PLATS OCH TID Kommunkontoret, lokal Nedre Fryken, onsdag 14 december 2016, 15.00 18.00 FÖREDRAGNINGSLISTA NR ÄRENDE DNR 1 Val av protokolljusterare

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden PROTOKOLL

Barn- och utbildningsnämnden PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden PROTOKOLL 2015-12-18 125 Ansökan om godkännande att bedriva enskild förskoleverksamhet samt ansökan om att bedriva enskild fritidshemsverksamhet 126 Lägesrapport. Asyl- och

Läs mer

Motion - utebliven betalning av barnomsorgsavgiften ska inte leda till avstängning från förskolan. KS

Motion - utebliven betalning av barnomsorgsavgiften ska inte leda till avstängning från förskolan. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2018-01-09 16 Motion - utebliven betalning av barnomsorgsavgiften ska inte leda till avstängning från förskolan.

Läs mer

Nina Gustavsson Kallelse/underrättelse. Frånvaro anmäls till Nina Gustavsson per e-post:

Nina Gustavsson Kallelse/underrättelse. Frånvaro anmäls till Nina Gustavsson per e-post: 2016-09-27 Nina Gustavsson Kallelse/underrättelse Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott Kallelse till sammanträde: Tisdag den 4 oktober 2016 kl. 08:30 12:00 (ca) OBS! TIDEN Öland, Rådhuset, Visborg,

Läs mer

Beställning av lokaler utifrån ett utökat behov i förskola och skola

Beställning av lokaler utifrån ett utökat behov i förskola och skola Tjänsteutlåtande Välfärdscontroller 2016-02-08 Henrik Malmström 08-590 975 19 Dnr: henrik.malmstrom@upplandsvasby.se UBN/2016:41 20922 Utbildningsnämnden Beställning av lokaler utifrån ett utökat behov

Läs mer

Riktlinjer för vistelsetid i förskola och fritidshem. Beslutad av Barn och Utbildningsnämnden , 86. Dnr Bun

Riktlinjer för vistelsetid i förskola och fritidshem. Beslutad av Barn och Utbildningsnämnden , 86. Dnr Bun Riktlinjer för vistelsetid i förskola och fritidshem Beslutad av Barn och Utbildningsnämnden 2018-10-08, 86. Dnr Bun2018.0124 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Vistelsetid inom förskola/fritidshem... 3 2.1 Vid

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens. Ärenden: REGION GOTLAND Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott

Barn- och utbildningsnämndens. Ärenden: REGION GOTLAND Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott REGION GOTLAND s arbetsutskott Register till barn- och utbildningsnämndens arbetsutskotts protokoll vid sammanträde den 31 oktober 2012 Ärenden: BUN au 81 Internbudget 2013 BUN au 82 Lokalförsörjningsplan

Läs mer

Lokalförsörjningsprognos för förskola och grundskola i Danderyds kommun Utbildningsnämnden

Lokalförsörjningsprognos för förskola och grundskola i Danderyds kommun Utbildningsnämnden Lokalförsörjningsprognos för förskola och grundskola i Danderyds kommun 2016 Utbildningsnämnden Innehållsförteckning 1 Sammanfattning av lokalförsörjningsprognosen... 3 2 Uppdraget... 3 3 Befolkningsprognos...

Läs mer

Placeringsregler för förskoleverksamhet Säters kommun. Beslutade 2012-06-07 SÄTERS KOMMUN

Placeringsregler för förskoleverksamhet Säters kommun. Beslutade 2012-06-07 SÄTERS KOMMUN Placeringsregler för förskoleverksamhet Säters kommun Beslutade 2012-06-07 SÄTERS KOMMUN Innehållsförteckning 1. REGLER FÖR KOMMUNAL FÖRSKOLEVERKSAMHET... 3 VEM REGLERNA GÄLLER... 3 ÖPPETTIDER... 3 VISTELSETID...

Läs mer

Rutiner för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Älmhults kommun

Rutiner för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Älmhults kommun Utbildningsförvaltningen Rutiner för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Älmhults kommun Antagen av Utbildningsnämnden 2015-0610, 67 Gäller från 2015-08-01 Postadress Box 501, 343 23 Älmhult Besöksadress

Läs mer

Riktlinjer för placering i förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Riktlinjer för placering i förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Dnr BUN15/61 RIKTLINJER för placering i förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet 2015-06-16 Dnr BUN15/61 2/9 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Bakgrundsanalys och överväganden... 3 2.1

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott BUN Protokoll Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott fredagen den 13 november 2009 Ärenden: Au 79 Internbudget 2010 Au 80 Au 81 Au 82 Överföring av resurser från Barn- och utbildningsnämnden i samband

Läs mer

Skolinspektionen. Regelbunden tillsyn, vårterminen 2015

Skolinspektionen. Regelbunden tillsyn, vårterminen 2015 Barn- och utbildningsförvaltningen Ärendenr BUN 2014/336 Handlingstyp Tjänsteskrivelse 1 (3) Datum 7 december 2015 Barn- och utbildningsnämnden Skolinspektionen. Regelbunden tillsyn, vårterminen 2015 Förslag

Läs mer

Avgifter och regler för BARNOMSORG

Avgifter och regler för BARNOMSORG Avgifter och regler för BARNOMSORG Antagen av Barn- och familjenämnden i Eslövs kommun 2017-02-15 1 INNEHÅLL Barnomsorg i Eslövs kommun...3 Rätt till plats...3 Öppettider...4 Ansökan om barnomsorg...4

Läs mer

Uppföljning av Skolinspektionens kommunbeslut -Tillsynsrapport förskola

Uppföljning av Skolinspektionens kommunbeslut -Tillsynsrapport förskola Handläggare: Karin Sandberg Täpp Telefon +46 (0)498 26 9463 E-post karin.sandberg-tapp@gotland.se Diarienr BUN Datum 2012-03-28 Tjänsteskrivelse Expediering till: BUN Bilaga: Tillsynsrapport Förskola Uppföljning

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott PROTOKOLL

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott PROTOKOLL 2015-12-03 82 Ansökan om godkännande att bedriva enskild förskole- och fritidshemsverksamhet 83 Analys månadsrapport oktober inför år 2015 84 Fortsatt

Läs mer

Skolinspektionen har funnit följande brist, men avstår med stöd av 26 kap. 12 skollagen (2010:800) från att ingripa.

Skolinspektionen har funnit följande brist, men avstår med stöd av 26 kap. 12 skollagen (2010:800) från att ingripa. Dnr 43-2016:10528 Hultsfreds kommun kommunen@hultsfred.se för förskola efter tillsyn i Hultsfreds kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 Dnr 43-2016:10528 2 (4) Skolinspektionens

Läs mer

Uppföljning av tillfälligt avsteg från administrativa riktlinjer för förskola m.m. i Västerviks kommun

Uppföljning av tillfälligt avsteg från administrativa riktlinjer för förskola m.m. i Västerviks kommun Tjänsteskrivelse 2018-07-27 Dnr 2017/689-640 Barn- och utbildningsnämnden Uppföljning av tillfälligt avsteg från administrativa riktlinjer för förskola m.m. i Västerviks kommun Bakgrund och beskrivning

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott BUN Protokoll Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott tisdagen den 31 mars och onsdagen den 1 april 2009 Ärenden: AU 23 AU 24 AU 25 AU 26 Budget 2009 och flerårsplan 2010-2014 (Inledande information

Läs mer

Värt att notera är att intresset i och för Visby till stor del har väckts tack vare socknarnas fibersatsningar.

Värt att notera är att intresset i och för Visby till stor del har väckts tack vare socknarnas fibersatsningar. Bredband Gotland 2012-02-12 2012 är grävandets år Fiberutbyggnaden bland Gotlands socknar tar fart. Efter ett drygt år med pilotprojekt och många möten i bygdegårdar runt om på ön står socknarna redo att

Läs mer

LIVSMEDELS- KONTROLLER. Projektrapport sprint 7. Objekt i riskklass 1-5 Region Gotland Veckorna

LIVSMEDELS- KONTROLLER. Projektrapport sprint 7. Objekt i riskklass 1-5 Region Gotland Veckorna Projektrapport sprint 7 LIVSMEDELS- KONTROLLER 2012-12-18 Objekt i riskklass 1-5 Region Gotland Veckorna 41-50 2012 Utfört av Miljö- och hälsoskyddsnämnden Ärende: MHN 2012/1838 Besöksadress Visborgsallén

Läs mer

Ärenden: Barn- och utbildningsnämnden. Register till barn- och utbildningsnämndens protokoll vid sammanträde den 17 december 2010

Ärenden: Barn- och utbildningsnämnden. Register till barn- och utbildningsnämndens protokoll vid sammanträde den 17 december 2010 Barn- och utbildningsnämnden Register till barn- och utbildningsnämndens protokoll vid sammanträde den 17 december 2010 Ärenden: BUN 145 Start av förskoleverksamhet i Garda skola BUN 146 Mottagande av

Läs mer

Riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg i Haninge kommun

Riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg i Haninge kommun 2018-06-13 Dnr GFN 2018/109 Riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg i Haninge kommun 2018-06-12 Skollagen (2010:800) 8 kapitlet innehåller bestämmelse om förskolan: 3 Barn som är bosatta i Sverige

Läs mer