Anmälan av en arbetsgivare för diskriminering eller missgynnande

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Anmälan av en arbetsgivare för diskriminering eller missgynnande"

Transkript

1 Anmälningsblankett Sida 1 (9) Anmälan av en arbetsgivare för diskriminering eller missgynnande Den här blanketten kan du använda om du upplever att du själv eller någon annan har blivit diskriminerad, trakasserad eller utsatt för repressalier inom arbetslivet. När en arbetsgivare behandlar en arbetstagare sämre än någon annan person i en jämförbar situation är det diskriminering. Diskrimineringen ska ha samband med kön, könsidentitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder. Du kan också anmäla om en arbetsgivare behandlar dig själv eller en annan arbetstagare sämre än andra anställda och det har samband med föräldraledighet. Då kallas det för missgynnande som har samband med föräldraledighet. Det är alltid arbetsgivaren som är ansvarig för att diskriminering eller trakasserier inte förekommer på en arbetsplats. Personer som har en arbetsledande ställning på arbetsplatsen, exempelvis en vd, en personalchef eller en enhetschef, räknas som arbetsgivare och får inte diskriminera. Är du medlem i facket? Om du är medlem i ett fackförbund och vill anmäla diskriminering eller missgynnande av en arbetsgivare ska du vända dig till ditt fackförbund. Enligt lagen har facket rätt att företräda dig i diskrimineringsärenden och i ärenden som rör missgynnande som har samband med föräldraledighet. Anmäler du till DO vidarebefordrar myndigheten din anmälan till facket och avslutar ditt ärende. Om facket inte företräder dig kan du göra en anmälan till DO. Om DO beslutar att utreda din anmälan, behöver myndigheten ett skriftligt besked från din fackliga organisation om att den inte kommer att driva ditt ärende. Bifoga detta besked i din anmälan till DO. Är du inte medlem i ett fackförbund kan du anmäla direkt till DO. Anmäla till DO Fyll i blanketten noga det underlättar DO:s arbete med din anmälan. Du kan skriva till DO på vilket språk du vill. Om utrymmet på blanketten inte räcker så kan du skriva på ett annat papper. Du kan också bifoga ytterligare handlingar som kan styrka din anmälan. Box Stockholm E-post do@do.se Webb Telefon Fax Organisationsnummer Besök Torsgatan 11, Stockholm

2 DO är en myndighet. Det innebär att alla uppgifter som kommer till myndigheten, till exempel brev, mejl och anmälningar, omfattas av offentlighetsprincipen. Din anmälan kommer alltså att bli en allmän handling som allmänhet och medier kan begära att få läsa. DO har viss möjlighet att hålla känsliga uppgifter hemliga. På kan du läsa mer om hur du gör en anmälan och hur DO hanterar anmälningar. Skicka din anmälan till DO Box Stockholm 2 (9)

3 Anmälningsblankett Sida 3 (9) Anmälningsblankett Viktigt att veta innan du fyller i blanketten: Alla uppgifter som är märkta med en asterisk (*) är obligatoriska och måste fyllas i. Uppgifter om dig som anmäler Förnamn* Efternamn* Adress* Postnummer och ort* Telefon dagtid/kvällstid E-postadress Könsidentitet Kvinna Man Transidentitet Vill inte definiera sig enligt dessa alternativ Är du medlem i en facklig organisation?* Om ja, i vilken facklig organisation är du medlem? Ange eventuell kontaktperson Telefon E-postadress Uppgifter om den arbetsgivare som du anmäler Namn* (på företaget eller organisationen) Adress* Postnummer och ort* Telefon dagtid/kvällstid E-postadress Box 3686 E-post do@do.se Telefon Organisationsnummer Stockholm Webb Fax Besök Torsgatan 11, Stockholm

4 På vilket sätt har du blivit diskriminerad eller missgynnad? Då jag sökte arbete Vid lönesättning Min provanställning avslutades Vid arbetsgivarens ledning och fördelning av arbetet Vid kompetensutveckling Vid befordran eller utbildning för befordran Vid uppsägning/avsked Trakasserad Sexuellt trakasserad I samband med praktik Annat, ange vad Vad vill du anmäla?* Beskriv så utförligt som möjligt vad som har hänt och när det hände (uppge datum). Ofta är det viktigt att du handlar snabbt. Om du till exempel blivit uppsagd och vill ha kvar ditt arbete måste du meddela arbetsgivaren inom två veckor efter uppsägningen. Det finns andra viktiga tidsgränser. Ange om möjligt tid och datum. Om du inte minns exakt när det hände, ange gärna ungefärlig tidpunkt, exempelvis år och månad. Försök får med samtliga tillfällen. Om utrymmet inte räcker till, kan du skriva på ett annat papper och bifoga till anmälan. Pågår det fortfarande? 4 (9)

5 Vad tror du diskrimineringen eller trakasserierna har samband med?* Välj det eller de alternativ som passar Etnisk tillhörighet Könsidentitet eller könsuttryck Funktionsnedsättning Religion eller annan trosuppfattning Kön Sexuell läggning Ålder Föräldraledighet Annat, ange vad Varför tror du att det finns ett samband?* Har du blivit bestraffad (utsatt för repressalier)? Om du har anmält en arbetsgivare har du rätt att inte bli bestraffad på grund av detta, det vill säga inte bli utsatt för repressalier. Du har också rätt att inte bli utsatt för repressalier om du har sagt ifrån vid trakasserier eller sexuella trakasserier från exempelvis en arbetsgivare. Om du svarat ja, hur har du blivit bestraffad (utsatt för repressalier)? Har du haft kontakt med facket om diskriminering, missgynnande och/eller repressalier? Om du svarat ja: när och med vem? Vad har facket gjort? Om du fått ett svar från facket, skicka med en kopia. 5 (9)

6 Bevisning För att DO i en eventuell rättegång ska kunna bevisa att du har blivit diskriminerad är det bra om du skriver ner/berättar om eventuella bevis. Du kan bifoga handlingar till anmälan. Det kan vara dokument, avtal, kvitton, beslut, journalanteckningar, vittnen och så vidare. Finns det någonting som kan styrka din berättelse?, en eller flera personer (vittnen), uppgifter, en eller flera personer och uppgifter Annat, ange vad Eventuella andra upplysningar Bifogade handlingar som styrker anmälan Har händelsen anmälts till någon annan? Information 6 (9)

7 Information om behandling av personuppgifter Personuppgiftsansvar Diskrimineringsombudsmannen (DO) är personuppgiftsansvarig för personuppgifter som skickas in till och behandlas hos myndigheten. Information om hur du kontaktar DO finner du längst ner på blankettens första sida. Offentlighetsprincipen DO är en statlig myndighet. Det innebär att din anmälan diarieförs och blir en allmän handling som allmänheten och media kan begära att få ta del av. Under vissa speciella omständigheter kan DO sekretessbelägga uppgifter, vilket i så fall innebär att de inte lämnas ut. Behandlig av personuppgifter När du skickar in din anmälan till DO skapas ett ärende. Personuppgifter som du lämnar i ditt ärende kommer att behandlas. I vissa fall kommer myndigheten även behöva hämta in och behandla ytterligare uppgifter för att en ändamålsenlig utredning ska kunna genomföras. Om du i din anmälan lämnar känsliga personuppgifter kan DO behöva behandla dessa, till exempel för att registrera diskrimineringsgrund. Med känsliga personuppgifter menas enligt personuppgiftslagen (1998:204), PuL, uppgifter som avslöjar etniskt ursprung, politiska åsikter, religiös eller filosofisk övertygelse eller medlemskap i fackförening samt personuppgifter som rör hälsa eller sexualliv. All behandling av personuppgifter kommer att ske i enlighet med PuL. Enligt 23 och 25 i den lagen ska DO informera dig om hur personuppgifterna kommer att användas (läs mer om PuL på Datainspektionen webbplats, Ändamål med behandlingen DO kommer att behandla dina personuppgifter för att kunna utreda och bedöma ditt ärende samt i förekommande fall driva ditt ärende i domstol. I DO:s uppdrag ingår att verka för lika rättigheter och möjligheter oavsett diskrimineringsgrund samt att utnyttja den erfarenhet som ombudsmannen får av arbetet med individuella fall i den generellt inriktade verksamheten. Som en del av fullgörandet av dessa ansvarsområden genomför DO analyser av inkomna ärenden, tar fram statistik och skriver rapporter. I detta arbete behandlas ärenden kopplade till diarienummer framför allt i informationsinhämtningsfasen. Så snart kopplingen till diarienummer inte längre är nödvändig avidentifieras uppgifterna. Samtycke g samtycker till att DO behandlar de uppgifter jag har lämnat i min anmälan. Underskrift Namnförtydligande/Namn med tydliga bokstäver 7 (9)

8 Enligt PuL är Enligt PUL är huvudregeln för behandling av personuppgifter att den registrerade lämnat sitt samtycke till behandlingen. DO får dock, oavsett om samtycke lämnats eller inte, behandla personuppgifter bland annat för att kunna fullgöra ett avtal med den registrerade personen, DO ska kunna fullgöra en rättslig skyldighet, en arbetsuppgift av allmänt intresse ska kunna utföras, en arbetsuppgift i samband med myndighetsutövning ska kunna utföras, efter en avvägning om DO har ett berättigat intresse av att behandla personuppgifterna och detta intresse väger tyngre än den registrerade personens intresse av skydd för sin personliga integritet, eller rättsliga anspråk ska kunna fastställas, göras gällande eller försvaras. Rätt att begära information med mera En gång per kalenderår kan du kostnadsfritt få besked om personuppgifter som rör dig behandlas hos DO eller inte och vilka uppgifter det i så fall rör sig om. En ansökan om ett sådant registerutdrag ska göras skriftligen till DO och måste vara undertecknad av dig personligen. Du har också rätt att begära rättelse i fråga om personuppgifter som DO behandlar, till exempel om en uppgift är felaktig. Det gör du genom att meddela DO vilken uppgift det handlar om och hur du vill att den ska rättas. 8 (9)

9 Bristande tillgänglighet en form av diskriminering Från och med den 1 januari 2015 är bristande tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning en form av diskriminering. Du kan använda den här blanketten om du upplever att du har blivit diskriminerad till följd av bristande tillgänglighet och vill anmäla det till DO. Vad innebär bristande tillgänglighet? Med bristande tillgänglighet menas att en person med funktionsnedsättning missgynnas genom att en verksamhet inte vidtar skäliga tillgänglighetsåtgärder för att den personen ska komma i en jämförbar situation med personer utan denna funktionsnedsättning. Vilka omfattas av den nya bestämmelsen? Du som har en funktionsnedsättning har rätt att ställa krav på tillgänglighet inom bland annat restaurang, butik, utbildning, arbete och hälso- och sjukvård. Den som är ansvarig för en verksamhet är skyldig att vidta skäliga åtgärder för att verksamheten ska vara tillgänglig för en person med funktionsnedsättning. Vilka områden omfattas? Det nya förbudet omfattar alla områden som diskrimineringslagen täcker idag med undantag för tillhandahållande av bostäder. Inom arbetslivet och på högskolans område finns det redan sedan tidigare en skyldighet att vidta åtgärder för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning. Inom högskolan avsåg skyldigheten tidigare bara lokalernas tillgänglighet. Undantag från förbudet Skyldigheten att vidta tillgänglighetsåtgärder gäller inte vid tillhandahållande av bostäder för företag med färre än tio anställda eller privatpersoner som erbjuder varor och tjänster (däremot omfattas till exempel vårdföretag med färre än tio anställda) om det vid handel med varor och tjänster krävs åtgärder utöver de krav som finns i bygglov eller startbesked för den aktuella fastigheten eller byggnadsverket när en person på eget initiativ gör en förfrågan om arbete. Läs mer om lagändringen på 9 (9)

Fyll i blanketten noga det underlättar DO:s arbete med din anmälan.

Fyll i blanketten noga det underlättar DO:s arbete med din anmälan. Anmälningsblankett Sida 1 (8) Anmälan om diskriminering inom ett annat arbetslivsområde Har du eller någon annan blivit diskriminerad inom arbetslivsområdet men inte av en arbetsgivare? Diskrimineringsförbudet

Läs mer

Anmälan om diskriminering eller missgynnande på arbetsplats

Anmälan om diskriminering eller missgynnande på arbetsplats Anmälningsblankett Sida 1 (8) Anmälan om diskriminering eller missgynnande på arbetsplats Anmäla till DO Innan du fyller i blanketten är det viktigt att du läser informationen på DO:s webbplats, se www.do.se/att-anmala/.

Läs mer

Anmälan av en utbildningsanordnare för diskriminering eller trakasserier

Anmälan av en utbildningsanordnare för diskriminering eller trakasserier Anmälningsblankett Sida 1 (9) Anmälan av en utbildningsanordnare för diskriminering eller trakasserier Den här blanketten kan du använda om du upplever att du själv eller någon annan har blivit diskriminerad,

Läs mer

Om du inte har möjlighet att använda DO:s anmälningsblanketter kan du göra en anmälan per brev, e-post, muntligen eller på annat sätt.

Om du inte har möjlighet att använda DO:s anmälningsblanketter kan du göra en anmälan per brev, e-post, muntligen eller på annat sätt. Anmälningsblankett Sida 1 (7) Anmälan om diskriminering inom ett annat arbetslivsområde Har du eller någon annan blivit diskriminerad inom arbetslivsområdet men inte av en arbetsgivare? Diskrimineringsförbudet

Läs mer

Anmälan om att en arbetsgivare brister i det förebyggande och främjande arbetet

Anmälan om att en arbetsgivare brister i det förebyggande och främjande arbetet Anmälningsblankett Sida 1 (5) Anmälan om att en arbetsgivare brister i det förebyggande och främjande arbetet Använd den här blanketten för att anmäla att en arbetsgivare brister i arbetet med så kallade

Läs mer

Om du inte har möjlighet att använda DO:s anmälningsblanketter kan du göra en anmälan per brev, e-post, muntligen eller på annat sätt.

Om du inte har möjlighet att använda DO:s anmälningsblanketter kan du göra en anmälan per brev, e-post, muntligen eller på annat sätt. Anmälningsblankett Sida 1 (7) Anmälan av en utbildningsanordnare för diskriminering eller trakasserier Anmäla till DO Om du inte har möjlighet att använda DO:s anmälningsblanketter kan du göra en anmälan

Läs mer

Anmälan om diskriminering inom samhällslivet

Anmälan om diskriminering inom samhällslivet Anmälningsblankett Sida 1 (8) Anmälan om diskriminering inom samhällslivet Den här blanketten kan du använda om du upplever att du själv eller någon annan har blivit diskriminerad, trakasserad eller utsatt

Läs mer

Anmälan om diskriminering inom samhällslivet

Anmälan om diskriminering inom samhällslivet Anmälningsblankett Sida 1 (7) Anmälan om diskriminering inom samhällslivet Anmäla till DO Innan du fyller i blanketten är det viktigt att du läser informationen på DO:s webbplats, se www.do.se/att-anmala/

Läs mer

Innan du fyller i blanketten är det viktigt att du läser informationen på DO:s webbplats, se www.do.se/att-anmala/

Innan du fyller i blanketten är det viktigt att du läser informationen på DO:s webbplats, se www.do.se/att-anmala/ Anmälan om diskriminering inom ett annat arbetslivsområde Har du eller någon annan blivit diskriminerad inom arbetslivsområdet men inte av en arbetsgivare? Diskrimineringsförbudet gäller också inom en

Läs mer

Anmälan om att en arbetsgivare brister i arbetet med aktiva åtgärder

Anmälan om att en arbetsgivare brister i arbetet med aktiva åtgärder Anmälningsblankett Sida 1 (5) Anmälan om att en arbetsgivare brister i arbetet med aktiva åtgärder Använd den här blanketten för att anmäla att en arbetsgivare brister i arbetet med diskrimineringslagens

Läs mer

Anmälan om att en utbildningsanordnare brister i arbetet med aktiva åtgärder

Anmälan om att en utbildningsanordnare brister i arbetet med aktiva åtgärder Anmälningsblankett Sida 1 (5) Anmälan om att en utbildningsanordnare brister i arbetet med aktiva åtgärder Använd den här blanketten för att anmäla att en utbildningsanordnare brister i arbetet med diskrimineringslagens

Läs mer

Använd den här blanketten för att anmäla att en utbildningsanordnare brister i arbetet med så kallade aktiva åtgärder.

Använd den här blanketten för att anmäla att en utbildningsanordnare brister i arbetet med så kallade aktiva åtgärder. Anmälningsblankett Sida 1 (5) Anmälan om att en utbildningsanordnare brister i det förebyggande och främjande arbetet Använd den här blanketten för att anmäla att en utbildningsanordnare brister i arbetet

Läs mer

Statistik 2014. Främjande. 4 800 artiklar om DO 830 samtal från journalister 3 406 inlägg i sociala medier 7 debattartiklar och repliker.

Statistik 2014. Främjande. 4 800 artiklar om DO 830 samtal från journalister 3 406 inlägg i sociala medier 7 debattartiklar och repliker. Underlag 2015-02-19 Sida 1 (11) Statistik 2014 Främjande Rådgivning Typ Samtal 3 882 Brev 1 919 Totalt 5 801 Kurser och uppdragsutbildning Typ Deltagare Kurser 620 Uppdragsutbildning 520 Totalt 1 140 Media

Läs mer

Vart vänder vi oss om vi upplever diskriminering?

Vart vänder vi oss om vi upplever diskriminering? 38 Träff6. Vart vänder vi oss om vi upplever diskriminering? Mål för den sjätte träffen är att få kunskap om vart jag vänder mig om mina rättigheter kränkts få kunskap om hur jag kan anmäla diskriminering

Läs mer

Nya bestämmelser för arbetsgivare 1 (6)

Nya bestämmelser för arbetsgivare 1 (6) Nya bestämmelser för arbetsgivare undersöka, analysera, åtgärda och följa upp Den 1 januari 2017 ändrades bestämmelserna om aktiva åtgärder i diskriminerings lagen. Nu ska du som arbetsgivare förebygga

Läs mer

Diskrimineringsombudsmannen DO

Diskrimineringsombudsmannen DO Diskrimineringsombudsmannen DO Diskrimineringsombudsmannen (DO) är en myndighet som arbetar för ett samhälle fritt från diskriminering. Vi arbetar på uppdrag av Sveriges riksdag och regering. Vi bevakar

Läs mer

Styrdokument. Trakasserier och kränkande särbehandling. Hanteringsanvisning för studenter och medarbetare vid Högskolan i Gävle

Styrdokument. Trakasserier och kränkande särbehandling. Hanteringsanvisning för studenter och medarbetare vid Högskolan i Gävle Styrdokument Trakasserier och kränkande särbehandling Hanteringsanvisning för studenter och medarbetare vid Högskolan i Gävle Beslutat av rektor 2012-08-21 Dnr HIG 2012/1028 1 Trakasserier och kränkande

Läs mer

Västra Skaraborg. Presentation: Eli Abadji Källa: DO Informationsmaterial. sid 1

Västra Skaraborg. Presentation: Eli Abadji Källa: DO Informationsmaterial. sid 1 Västra Skaraborg Presentation: Eli Abadji Källa: DO Informationsmaterial sid 1 Facket har förstahandsrätt att företräda sina medlemmar i diskrimineringsärenden. Den här miniguiden är till för dig som är

Läs mer

Tillsyn avseende Härnösands kommuns arbete med aktiva åtgärder

Tillsyn avseende Härnösands kommuns arbete med aktiva åtgärder Beslut 2018-07-02 Sida 1 (5) Ärende GRA 2017/101 handling 5 Handläggare Caroline Mitt Härnösands kommun 871 80 Härnösand Tillsyn avseende Härnösands kommuns arbete med aktiva åtgärder Diskrimineringsombudsmannen

Läs mer

Personuppgiftsbehandling för forskningsändamål

Personuppgiftsbehandling för forskningsändamål Personuppgiftsbehandling för forskningsändamål 13 mars 2014 Victoria Söderqvist, jurist Datainspektionen Personuppgiftslagen Bygger på Dataskyddsdirektivet Bestämmelser i annan lag eller förordning gäller

Läs mer

Personuppgiftslagen (PuL) - En kort introduktion

Personuppgiftslagen (PuL) - En kort introduktion Personuppgiftslagen (PuL) - En kort introduktion Vad är en personuppgift? - All slags information som direkt eller indirekt kan hänföras till en fysisk person som är i livet. - Exempel: namn, personnummer,

Läs mer

Allmänna riktlinjer för behandling av personuppgifter enligt Personuppgiftslagen (PuL)

Allmänna riktlinjer för behandling av personuppgifter enligt Personuppgiftslagen (PuL) Kommunledningsförvaltningen STYRDOKUMENT Godkänd/ansvarig 1(5) Beteckning Riktlinjer behandling personuppgifter Allmänna riktlinjer för behandling av personuppgifter enligt Personuppgiftslagen (PuL) 1.

Läs mer

Reviderad 2013-04-18. Reviderad 2013-04-01

Reviderad 2013-04-18. Reviderad 2013-04-01 Reviderad 2013-04-18 Reviderad 2013-04-01 1 Mål På vår arbetsplats Idrottens Hus, Östersund möts alla med respekt och behandlas utifrån allas lika värde. 1.2 På vår arbetsplats strävar vi efter att: -

Läs mer

Personuppgiftsbehandling i forskning

Personuppgiftsbehandling i forskning Personuppgiftsbehandling i forskning 4 mars 2014 Victoria Söderqvist, jurist Datainspektionen Personuppgiftslagen Bygger på dataskyddsdirektivet Generell lag bestämmelser i annan lag eller förordning gäller

Läs mer

om ersättning på grund av övergrepp eller försummelser i samhällsvården av barn och unga

om ersättning på grund av övergrepp eller försummelser i samhällsvården av barn och unga Sista dag för ansökan 31 december 2014 Skicka ansökan till: Ersättningsnämnden Box 2089 103 12 Stockholm Blankett för ansökan om ersättning på grund av övergrepp eller försummelser i samhällsvården av

Läs mer

Arbetsgivarens aktiva åtgärder

Arbetsgivarens aktiva åtgärder Arbetsgivarens aktiva åtgärder Du som är arbetsgivare har ett ansvar för att förebygga diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter på jobbet oavsett diskrimineringsgrund. I diskrimineringslagen

Läs mer

Diskrimineringsombudsmannen, DO DO G1.1 2010 Fotograf Jenny Jarnestedt Tryck DanagårdLiTHO, Ödeshög, 2010

Diskrimineringsombudsmannen, DO DO G1.1 2010 Fotograf Jenny Jarnestedt Tryck DanagårdLiTHO, Ödeshög, 2010 Om DO Alla människor har lika värde och rättigheter. Upplever du att du har blivit diskriminerad? Då kan du anmäla det till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Jobbar du för att alla ska få lika rättigheter

Läs mer

Tillsyn avseende Kramfors kommuns arbete med aktiva åtgärder

Tillsyn avseende Kramfors kommuns arbete med aktiva åtgärder Beslut 2018-07-02 Sida 1 (5) Ärende GRA 2017/102 handling 5 Handläggare Caroline Mitt Kramfors kommun 872 30 Kramfors Tillsyn avseende Kramfors kommuns arbete med aktiva åtgärder Diskrimineringsombudsmannen

Läs mer

Livsmedelsverket och kommunens livsmedelskontroll

Livsmedelsverket och kommunens livsmedelskontroll Att göra en anmälan Livsmedelsverket och kommunens livsmedelskontroll Livsmedelsverket är en statlig myndighet under Landsbygdsdepartementet. Tillsammans med kommuner och länsstyrelserna utför de livsmedelskontroller.

Läs mer

e-förvaltning och juridiken 8 maj 2008 Kristina Blomberg

e-förvaltning och juridiken 8 maj 2008 Kristina Blomberg e-förvaltning och juridiken 8 maj 2008 Kristina Blomberg www.pulpedagogen.se Personuppgiftslagen (PuL) Vad tänka på i PuL när det gäller e-förvaltning? Missbruksregeln - Hanteringsregeln Ändamålet God

Läs mer

Nya regler om aktiva åtgärder i diskrimineringslagen med fokus på arbetslivet. Eva Nikell,

Nya regler om aktiva åtgärder i diskrimineringslagen med fokus på arbetslivet. Eva Nikell, Nya regler om aktiva åtgärder i diskrimineringslagen med fokus på arbetslivet Eva Nikell, eva.nikell@do.se, 08-120 20 716 Lagens ändamål Denna lag har till ändamål att motverka diskriminering och på andra

Läs mer

Rutin avseende diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier i arbetslivet.

Rutin avseende diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier i arbetslivet. Rutin avseende diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier i arbetslivet. Österåkers kommun ska vara en inkluderande arbetsplats med gott arbetsklimat, fritt från diskriminering,

Läs mer

Diskriminering i arbetslivet

Diskriminering i arbetslivet Diskriminering i arbetslivet 2016-08-24 Diskrimineringslagens ändamål Motverka diskriminering och främja lika rä=gheter och möjligheter oavse? kön, kösöverskridande idenatet eller u?ryck, etnisk Allhörighet,

Läs mer

PM 18.01 2001-10-03. Tillämpning av PUL inom Barn- och utbildningsnämndens verksamheter

PM 18.01 2001-10-03. Tillämpning av PUL inom Barn- och utbildningsnämndens verksamheter PM 18.01 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2001-10-03 Tillämpning av PUL inom Barn- och utbildningsnämndens verksamheter 1. Bakgrund PuL, personuppgiftslagen, trädde i kraft hösten 1998. Övergångsvis,

Läs mer

Så behandlar vi dina personuppgifter

Så behandlar vi dina personuppgifter Så behandlar vi dina personuppgifter EU:s dataskyddsförordning, GDPR, ersatte den 25 maj 2018 personuppgiftslagen, PuL. Syftet med lagen är att skydda individens rätt till ett privatliv. Den personliga

Läs mer

Pul i praktiken LINKÖPINGS KYRKLIGA SAMFÄLLIGHET

Pul i praktiken LINKÖPINGS KYRKLIGA SAMFÄLLIGHET Pul i praktiken LINKÖPINGS KYRKLIGA SAMFÄLLIGHET PUL i praktiken Vad är PuL? PuL betyder Personuppgiftslagen och trädde i kraft 1998. Personuppgiftsansvarig Den som ensam eller tillsammans med andra bestämmer

Läs mer

Koncernkontoret Personalstrategiska avdelningen

Koncernkontoret Personalstrategiska avdelningen Personalstrategiska avdelningen Charlotta Lundberg likabehandlingsstrateg 044-309 33 13 charlotta.lundberg@skane.se BESLUT 2011-03-22 1 (2) Handlingsplan mot trakasserier och kränkande särbehandling Beskrivning

Läs mer

Handlingsplan för främjande av mångfald i arbetslivet för tiden 2015-03-01 till 2015-12-31

Handlingsplan för främjande av mångfald i arbetslivet för tiden 2015-03-01 till 2015-12-31 Handlingsplan för främjande av mångfald i arbetslivet för tiden 2015-03-01 till 2015-12-31 Beslut: Rektor 2015-02-23 Revidering: - Dnr: DUC 2015/347/10 Gäller fr o m: 2015-03-01 Ersätter: Handlingsplan

Läs mer

CARL JÖNSSONS UNDERSTÖDSSTIFTELSE II 1 (6)

CARL JÖNSSONS UNDERSTÖDSSTIFTELSE II 1 (6) CARL JÖNSSONS UNDERSTÖDSSTIFTELSE II 1 (6) Stiftelsen lämnar i år (2018) behovsprövade bidrag till ekonomiskt behövande ensamboende ålderspensionärer (personer 65 år eller äldre), födda i Skåne och nu

Läs mer

1 Hantering av individärenden

1 Hantering av individärenden Sida 1 av 5 HÖGSKOLAN I BORÅS BESLUT fattat av rektor 25 maj 2010 Dnr 290-10-92 RUTINER VID DISKRIMINERING, SEXUELLA TRAKASSERIER OCH ANDRA TRAKASSERIER AV ANSTÄLLDA VID HÖGSKOLAN I BORÅS 1 Hantering av

Läs mer

Diskriminering Diskrimineringslagen

Diskriminering Diskrimineringslagen Diskrimineringslagen Diskrimineringslagen - den 1 januari 2009 Sammanhållen lagstiftning 10 olika samhällsområden Definitioner, förbudsregler, krav på aktiva åtgärder, tillsyn, diskrimineringsersättning

Läs mer

Tillsyn avseende arbetsgivares uniformspolicy samt arbete med aktiva åtgärder

Tillsyn avseende arbetsgivares uniformspolicy samt arbete med aktiva åtgärder Beslut 2017-12-19 Sida 1 (5) Ärende GRA 2017/76 handling 16 Scandinavian Airlines System Dept: STOIZ-L 195 87 Stockholm Tillsyn avseende arbetsgivares uniformspolicy samt arbete med aktiva åtgärder Diskrimineringsombudsmannen

Läs mer

Tillsyn avseende risker för diskriminering samt utbildningsanordnarens arbete med aktiva åtgärder

Tillsyn avseende risker för diskriminering samt utbildningsanordnarens arbete med aktiva åtgärder Beslut 2017-07-07 Sida 1 (5) Ärende GRA 2017/56 handling 19 Handläggare Emmah Edström Stiftelsen Tillsyn avseende risker för diskriminering samt utbildningsanordnarens arbete med aktiva åtgärder Diskrimineringsombudsmannen

Läs mer

riktlinje modell plan policy program regel rutin strategi taxa för behandling av personuppgifter i socialnämndens dataregister ...

riktlinje modell plan policy program regel rutin strategi taxa för behandling av personuppgifter i socialnämndens dataregister ... modell plan policy program riktlinje för behandling av personuppgifter i socialnämndens dataregister regel rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Socialnämnden Beslutandedatum: 2015-12-16

Läs mer

Diskrimineringspolicy

Diskrimineringspolicy Diskrimineringspolicy Inledning Vi anser att människor med olika erfarenheter och perspektiv är en avgörande faktor för att skapa en framgångsrik organisation. Vår grundprincip är att alla ska ha lika

Läs mer

2009-06-24 LIKABEHANDLINGSPLAN. Handlingsplan mot diskriminering och trakasserier

2009-06-24 LIKABEHANDLINGSPLAN. Handlingsplan mot diskriminering och trakasserier 2009-06-24 LIKABEHANDLINGSPLAN Handlingsplan mot diskriminering och trakasserier Innehåll: Inledning Duveholmsgymnasiets övergripande mål Definitioner Hur motverkar vi diskriminering och trakasserier Åtgärder

Läs mer

Ärendehantering vid kränkning och diskriminering

Ärendehantering vid kränkning och diskriminering HSPA 49-2014/82 1 (av 6) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Giltighetstid: Dokumentansvarig: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Handledning för process 2014-05-01

Läs mer

HR-enheten inom sektor styrning och verksamhetsstöd ansvarar för den övergripande uppföljningen av planen.

HR-enheten inom sektor styrning och verksamhetsstöd ansvarar för den övergripande uppföljningen av planen. I Skövde kommun har vi en positiv grundsyn med stark tilltro till verksamheten, till oss själva, våra arbetskamrater, vår arbetsgrupp och vår chef. Delaktighet, ansvar och inflytande ska vara naturliga

Läs mer

VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER VID DISKRIMINERING, TRAKASSERIER, SEXUELLA TRAKASSERIER, REPRISALIER OCH KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING

VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER VID DISKRIMINERING, TRAKASSERIER, SEXUELLA TRAKASSERIER, REPRISALIER OCH KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 5 a 1 (5) VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER VID DISKRIMINERING, TRAKASSERIER, SEXUELLA TRAKASSERIER, REPRISALIER OCH KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING Fastställd av kommunstyrelsen 2018-05-08

Läs mer

Dataskyddsförordningen ( GDPR ) Vad innebär förordningen för verksamheten?

Dataskyddsförordningen ( GDPR ) Vad innebär förordningen för verksamheten? Dataskyddsförordningen ( GDPR ) Vad innebär förordningen för verksamheten? BAKGRUND Personuppgiftslagen (PuL) har ersatts av Dataskyddsförordningen (General Data Protection Regulation, GDPR). Sedan 25

Läs mer

Aktiva åtgärder i förskolan och skolan fyra steg och sju diskrimineringsgrunder

Aktiva åtgärder i förskolan och skolan fyra steg och sju diskrimineringsgrunder Aktiva åtgärder i förskolan och skolan fyra steg och sju diskrimineringsgrunder Alla barn, elever och studerande har rätt till en trygg och stimulerande miljö fri från diskriminering. Därför finns det

Läs mer

Alla människor har lika värde DET FINNS HJÄLP ATT FÅ OM DU BLIR ORÄTTVIST BEHANDLAD

Alla människor har lika värde DET FINNS HJÄLP ATT FÅ OM DU BLIR ORÄTTVIST BEHANDLAD Alla människor har lika värde DET FINNS HJÄLP ATT FÅ OM DU BLIR ORÄTTVIST BEHANDLAD 2 Alla människor är lika mycket värda Alla människor har lika rättigheter. Det spelar ingen roll vad du har för religion,

Läs mer

Tillsyn avseende utbildningsanordnares utrednings- och åtgärdsskyldighet

Tillsyn avseende utbildningsanordnares utrednings- och åtgärdsskyldighet Beslut 2016-12-16 Sida 1 (5) Högskolan Ärende ANM 2016/253 handling Handläggare Anna Fritshammar Tillsyn avseende utbildningsanordnares utrednings- och åtgärdsskyldighet Diskrimineringsombudsmannen (DO)

Läs mer

Lag (2003:307) om förbud mot diskriminering

Lag (2003:307) om förbud mot diskriminering Lag (2003:307) om förbud mot diskriminering i dess lydelse den 1 april 2006 Lagens ändamål 1 Denna lag har till ändamål att motverka diskriminering som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna

Läs mer

PERSONUPPGIFTSLAGEN (PUL)

PERSONUPPGIFTSLAGEN (PUL) 1 (6) PERSONUPPGIFTSLAGEN (PUL) Lagens ikraftträdande PUL trädde ikraft den 24 oktober 1998 och genom PUL:s införande upphävdes 1973-års datalag. För behandling av personuppgifter, som påbörjats före den

Läs mer

Sexuella trakasserier Handlingsplan 2006

Sexuella trakasserier Handlingsplan 2006 Sexuella trakasserier Handlingsplan 2006 Borlänge Kommun Godkänd av Personalutskottet 2006-03-21 Att bli utsatt för sexuella trakasserier... 1 - Trakasserier grundade på kön... 1 - Trakasserier av sexuell

Läs mer

Västra Skaraborg. Presentation: Eli Abadji Källa: DO Informationsmaterial. sid 1

Västra Skaraborg. Presentation: Eli Abadji Källa: DO Informationsmaterial. sid 1 Västra Skaraborg Presentation: Eli Abadji Källa: DO Informationsmaterial sid 1 Det förebyggande arbetet mot diskriminering handlar om fackliga kärnfrågor som: Lön Arbetsmiljö Trygg anställning Den här

Läs mer

PRINCIPER FÖR BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER I SALA KOMMUN

PRINCIPER FÖR BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER I SALA KOMMUN 1 (7) BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER (GDPR) SALA4000, v 2.0, 2012-08-27 N:\Informationsenheten\InformationSala\Projekt\GDPR\sakn-integritetspolicy-behandling av personuppgifter.docx Behandling av personuppgifter...

Läs mer

Den nya dataskyddsförordningen Vad innebär förordningen för din verksamhet?

Den nya dataskyddsförordningen Vad innebär förordningen för din verksamhet? Den nya dataskyddsförordningen Vad innebär förordningen för din verksamhet? BAKGRUND Personuppgiftslagen (PuL) ersätts av Dataskyddsförordningen (General Data Protection Regulation, GDPR). Dataskyddsförordningen,

Läs mer

Lag (2003:307) om förbud mot diskriminering

Lag (2003:307) om förbud mot diskriminering Ändring införd: till och med SFS Lag (2006:69). Lagens ändamål 1 Denna lag har till ändamål att motverka diskriminering som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna kön, etnisk läggning eller

Läs mer

CARL JÖNSSONS UNDERSTÖDSSTIFTELSE II 1 (4)

CARL JÖNSSONS UNDERSTÖDSSTIFTELSE II 1 (4) CARL JÖNSSONS UNDERSTÖDSSTIFTELSE II 1 (4) Stiftelsen lämnar i år (2016) behovsprövade bidrag till ekonomiskt och socialt behövande ensamboende ålderspensionärer (personer 65 år eller äldre), födda i Skåne

Läs mer

Kommunal och Vision tillsammans för mångfald. En arbetsplats för alla

Kommunal och Vision tillsammans för mångfald. En arbetsplats för alla Kommunal och Vision tillsammans för mångfald En arbetsplats för alla Varför är det här en viktig facklig fråga för Kommunal och Vision? Min övertygelse är att mångfald, olikheter och solidaritet gör vårt

Läs mer

Handlingsplan för Skövde kommun mot trakasserier p.g.a. etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning

Handlingsplan för Skövde kommun mot trakasserier p.g.a. etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning Handlingsplan för Skövde kommun mot trakasserier p.g.a. etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning Handlingsplanen utgår ifrån Lag (1999:130) om åtgärder mot diskriminering i arbetslivet

Läs mer

Att motverka rasism och etnisk diskriminering vad gör DO? Eva Nikell, eva.nikell@do.se www.do.se, do@do.se, 08-120 20 700

Att motverka rasism och etnisk diskriminering vad gör DO? Eva Nikell, eva.nikell@do.se www.do.se, do@do.se, 08-120 20 700 Att motverka rasism och etnisk diskriminering vad gör DO? Eva Nikell, eva.nikell@do.se www.do.se, do@do.se, 08-120 20 700 Diskrimineringslagen Syftet med lagen är att motverka diskriminering och på andra

Läs mer

Kommunstyrelsen. Godkänt av kommunstyrelsen 2007-04-18, 77 Kompletterad av kommunstyrelsen 2012-11-14, 162

Kommunstyrelsen. Godkänt av kommunstyrelsen 2007-04-18, 77 Kompletterad av kommunstyrelsen 2012-11-14, 162 Kommunstyrelsen Regler och rutin med beskrivning av arbetet enligt PuL samt organisationsbeskrivning och regler för webbpublicering av personuppgifter på www.odeshog.se Godkänt av kommunstyrelsen 2007-04-18,

Läs mer

Vad innebär aktiva åtgärder mot diskriminering?

Vad innebär aktiva åtgärder mot diskriminering? Vad innebär aktiva åtgärder mot diskriminering? Örebro universitet 22 november 2011 Olle Andersson Brynja www.do.se, olle.brynja@do.se, 08-120 20 700 Det här är DO Diskrimineringsombudsmannen (DO) är en

Läs mer

Handlingsplan för främjande av mångfald i arbetslivet för tiden till

Handlingsplan för främjande av mångfald i arbetslivet för tiden till Handlingsplan för främjande av mångfald i arbetslivet för tiden 2017-01-01 till 2017-12-31 Beslut: Rektor 2004-05-15 Revidering: 2017-02-13 Dnr: HDa 1.2 2016/21 Gäller fr o m: 2017-01-01 Ersätter: Handlingsplan

Läs mer

Handlingsplan mot trakasserier. Beslutad av kommunstyrelsen 5 mars 2018, 54. Dnr KS

Handlingsplan mot trakasserier. Beslutad av kommunstyrelsen 5 mars 2018, 54. Dnr KS Handlingsplan mot trakasserier Beslutad av kommunstyrelsen 5 mars 2018, 54. Dnr KS2017.0143 Innehåll 1 Handlingsplan för Skövde kommun mot trakasserier och diskriminering, pga kön, könsöverskridande identitet

Läs mer

INTEGRITETSPOLICY FÖR HUFVUDSTADENS HYRESGÄSTER

INTEGRITETSPOLICY FÖR HUFVUDSTADENS HYRESGÄSTER INTEGRITETSPOLICY FÖR HUFVUDSTADENS HYRESGÄSTER 2018-05-03 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING OCH SYFTE... 2 2 TILLÄMPNING OCH REVIDERING... 2 3 ORGANISATION OCH ANSVAR... 2 4 BEGREPP OCH FÖRKORTNINGAR...

Läs mer

Diskriminering Diskrimineringslagen

Diskriminering Diskrimineringslagen Diskrimineringslagen Diskrimineringslagen - den 1 januari 2009 Sammanhållen lagstiftning 10 olika samhällsområden Definitioner, förbudsregler, krav på aktiva åtgärder, tillsyn, diskrimineringsersättning

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och diskriminering. Lapplands Lärcentra Pajala

Plan mot kränkande behandling och diskriminering. Lapplands Lärcentra Pajala 2015 Plan mot kränkande behandling och diskriminering Lapplands Lärcentra Pajala Innehåll 1. Bakgrund... 3 2. Översikt....4 3. Åtgärder.... 5 4. Förebyggande områden under verksamhetsåret 2015... 6 5.

Läs mer

Manual för diskrimineringstester. En vägledning i hur du kan testa om du blir utsatt för diskriminering på bostadsmarknaden.

Manual för diskrimineringstester. En vägledning i hur du kan testa om du blir utsatt för diskriminering på bostadsmarknaden. Manual för diskrimineringstester En vägledning i hur du kan testa om du blir utsatt för diskriminering på bostadsmarknaden. Vill du testa om du blir utsatt för diskriminering på bostadsmarknaden? I den

Läs mer

Personuppgiftspolicy

Personuppgiftspolicy Sida: 1(5) 1 INTRODUKTION Första Hjälpen Konsulten AB (härefter benämnt "Konsulten" eller vi ) är personuppgiftsansvariga för behandlingen av de personuppgifter du lämnar i samband med att du begär att

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn, läsåret 2013/14

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn, läsåret 2013/14 Brogårdsgymnasiet Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn, läsåret 2013/14 Likabehandlingsplanen beskriver hur Brogårdsgymnasiet säkerställer att ingen

Läs mer

Motion om jämställdhetsarbete i Sunne kommun KS2018/375/02

Motion om jämställdhetsarbete i Sunne kommun KS2018/375/02 TJÄNSTESKRIVELSE Datum Sida 2019-02-27 1 (2) Kommunstyrelsen Motion om jämställdhetsarbete i Sunne kommun KS2018/375/02 Förslag till beslut Motionen anses besvarad med hänvisning till personalchefens tjänsteskrivelse

Läs mer

Version INTEGRITETSPOLICY. gällande rekrytering av personal, volontärer och praktikanter Enligt Dataskyddsförordningen

Version INTEGRITETSPOLICY. gällande rekrytering av personal, volontärer och praktikanter Enligt Dataskyddsförordningen Version 1.0 2018-10-16 INTEGRITETSPOLICY gällande rekrytering av personal, volontärer och praktikanter Enligt Dataskyddsförordningen Version 1.0 2018-10-16 1. ALLMÄNT... 2 1.1 PERSONUPPGIFTSANSVARIG...

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 149 2015-10-05 Kf 22 1

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 149 2015-10-05 Kf 22 1 FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 149 2015-10-05 Kf 22 1 LIKABEHANDLINGSPOLICY Likabehandlingspolicy plan för lika rättigheter och möjligheter hos Härjedalens kommun 1. Inledning Syftet

Läs mer

Tillsyn avseende rekrytering av behandlingsassistent

Tillsyn avseende rekrytering av behandlingsassistent Beslut 2017-05-05 Sida 1 (5) diskriminerings ombudsmannen Ärende GRA 2016/55 handling 47 Handläggare Karin Ernfors Tillsyn avseende rekrytering av behandlingsassistent Diskrimineringsombudsmannen (DO)

Läs mer

CARL JÖNSSONS UNDERSTÖDSSTIFTELSE II 1 (5)

CARL JÖNSSONS UNDERSTÖDSSTIFTELSE II 1 (5) CARL JÖNSSONS UNDERSTÖDSSTIFTELSE II 1 (5) Stiftelsen lämnar i år (2019) behovsprövade bidrag till ekonomiskt och socialt behövande ensamboende ålderspensionärer (personer 65 år eller äldre), födda i Skåne

Läs mer

Kaffemöte. lördagen den 12 november 2011 13.30 Studieförbundet Vuxenskolans lokaler Grynbodgatan 20

Kaffemöte. lördagen den 12 november 2011 13.30 Studieförbundet Vuxenskolans lokaler Grynbodgatan 20 Kaffemöte lördagen den 12 november 2011 13.30 Studieförbundet Vuxenskolans lokaler Grynbodgatan 20 Program Visning av FRIS och Skånegillets nya hemsidor Visning av nytt centralt medlemsregister för FRIS

Läs mer

Anmälan av personuppgiftsincident

Anmälan av personuppgiftsincident Anmälan av personuppgiftsincident enligt 3 kap. 9 brottsdatalagen (2018:1177) Har ni inte svar på alla frågor när ni fyller i anmälan, kan ni komplettera anmälan när ni har ytterligare information om incidenten.

Läs mer

Ska du vara föräldraledig?

Ska du vara föräldraledig? Ska du vara föräldraledig? Information om vad man ska tänka på när man ska vara föräldraledig Ska du vara föräldraledig? När du är föräldraledig sänks din medlemsavgift till Handels gäller inte avgiften

Läs mer

PERSONUPPGIFTER SOM BEHANDLAS

PERSONUPPGIFTER SOM BEHANDLAS INTEGRITETSPOLICY 1 INTRODUKTION Tidningshuset Storstadspress AB är personuppgiftsansvarig för behandlingen av Personuppgifter (se definition under avsnitt 2) avseende dig inom vår verksamhet. Den här

Läs mer

Diskriminering i spåren av #metoo. Arbetsgivardagen. Sundsvall den 11 oktober 2018 Anna Wedin

Diskriminering i spåren av #metoo. Arbetsgivardagen. Sundsvall den 11 oktober 2018 Anna Wedin Diskriminering i spåren av #metoo Arbetsgivardagen Sundsvall den 11 oktober 2018 Anna Wedin Diskrimineringslagen Varför? Vem? Vad? Hur? Diskrimineringsgrunder Definitioner Kön: Att någon är man eller

Läs mer

DATASKYDDSFÖRORDNINGEN. Webbinar den 26 april 2018

DATASKYDDSFÖRORDNINGEN. Webbinar den 26 april 2018 DATASKYDDSFÖRORDNINGEN Webbinar den 26 april 2018 Dagens program Repetition av reglerna Frågor och tips Frågor från chatten NÄR BEHÖVER DU TÄNKA GDPR? Ansvaret och de inblandade DATASKYDDSOMBUD DATASKYDDSREVISORN

Läs mer

DO bedömer att utredningen inte ger stöd för att bolaget har överträtt förbudet mot repressalier i 2 kap. 18 DL.

DO bedömer att utredningen inte ger stöd för att bolaget har överträtt förbudet mot repressalier i 2 kap. 18 DL. Beslut 2018-06-19 Sida 1 (8) Ärende GRA 2017/200 handling 22 Handläggare Phuong Huynh Samhall AB Box 277 05 115 91 Stockholm Tillsyn avseende diskrimineringsförbudet för arbetsgivare, repressalier samt

Läs mer

Bristande tillgänglighet som en form av diskriminering

Bristande tillgänglighet som en form av diskriminering Bristande tillgänglighet som en form av diskriminering Lars Lindberg - en introduktion Kort historik Påverkan 3 1992 Handikapp- utredningen 2006 Diskriminerings kommittén 2010 Hans Ytterberg- Bortom fagert

Läs mer

Information om diskriminering, trakasserier och kränkningar

Information om diskriminering, trakasserier och kränkningar Information om diskriminering, trakasserier och kränkningar Diskriminering, trakasserier och kränkningar 1. Bakgrund Vid UFL tolereras inte någon form av diskriminering, trakasserier eller kränkningar.

Läs mer

Om det händer Stöd vid trakasserier och kränkande särbehandling

Om det händer Stöd vid trakasserier och kränkande särbehandling Om det händer Stöd vid trakasserier och kränkande särbehandling Den här broschyren vänder sig till dig som är ansvarig för att utreda ett ärende och till alla som är medarbetare, prövande till utbildning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om förbud mot diskriminering; SFS 2003:307 Utkom från trycket den 16 juni 2003 utfärdad den 5 juni 2003. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. Lagens ändamål

Läs mer

Kapitel 4 Behandling av personuppgifter Sida 1 av 5

Kapitel 4 Behandling av personuppgifter Sida 1 av 5 Kapitel 4 Behandling av personuppgifter Sida 1 av 5 Kapitel 4 Behandling av personuppgifter KAPITEL 4 Behandling av personuppgifter Behandling av personuppgifter enligt personuppgiftslagen... 2 Samtycke

Läs mer

Vägledning till studenter

Vägledning till studenter Vägledning till studenter Vid förekomst av trakasserier och diskriminering Vägledning vid förekomst av trakasserier och diskriminering Likabehandlingsarbetet bedrivs av Röda Korsets Högskola i en process

Läs mer

Rutiner vid förekomst av diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling

Rutiner vid förekomst av diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling Rutiner vid förekomst av diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling Typ av dokument Handlingsplan Beslutad av Områdeskanslichefen Beslutsdatum 2018-12-18 Dnr SU FV-1.1.2-4448-18

Läs mer

Tillsyn avseende rekrytering av integrationshandledare

Tillsyn avseende rekrytering av integrationshandledare Beslut 2016-09-01 Sida 1 (6) Ärende handling 75 Handläggare Karin Ernfors VoB Syd AB Norra järnvägsgatan 12 352 30 VÄXJÖ Tillsyn avseende rekrytering av integrationshandledare Diskrimineringsombudsmannen,

Läs mer

Lika rättigheter och möjligheter i arbetslivet

Lika rättigheter och möjligheter i arbetslivet Lika rättigheter och möjligheter i arbetslivet Hur skapar man en god arbetsmiljö där alla får lika möjligheter och rättigheter? I den nya diskrimineringslagen finns ett starkare skydd mot diskriminering.

Läs mer

Lathund Personuppgiftslagen (PuL)

Lathund Personuppgiftslagen (PuL) Lathund Personuppgiftslagen (PuL) Behandling Alla former av åtgärder där man hanterar personuppgifter oavsett om det sker via datorn eller inte. Detta kan vara till exempel insamling, registrering och

Läs mer

Hantering av personuppgifter, integritet och marknadsföring

Hantering av personuppgifter, integritet och marknadsföring Hantering av personuppgifter, integritet och marknadsföring 1. Allmänt Denna policy avseende integritet och marknadsföring ( Integritetspolicy ) beskriver hur Anderberg Media, e-post: info@anderbergmedia.se,

Läs mer

SÄKERHETSPLAN FÖR PERSONUPPGIFTSBEHANDLING SOCIALFÖRVALTNINGEN GISLAVEDS KOMMUN

SÄKERHETSPLAN FÖR PERSONUPPGIFTSBEHANDLING SOCIALFÖRVALTNINGEN GISLAVEDS KOMMUN Uppdaterad: 2009-08-20 SÄKERHETSPLAN FÖR PERSONUPPGIFTSBEHANDLING SOCIALFÖRVALTNINGEN GISLAVEDS KOMMUN 2 INNEHÅLL 1. Regler för behandling av personuppgifter 3 2. Organisation 6 3. Rutin för att anmäla

Läs mer

Lika rättigheter och möjligheter i arbetslivet

Lika rättigheter och möjligheter i arbetslivet Lika rättigheter och möjligheter i arbetslivet Exemplen i broschyren bygger på verkliga fall eller DO:s erfarenhet av vanliga anmälningar. Namnen är fingrerade i de exempel som rör diskriminering. Personerna

Läs mer

Regler för redovisning av bisyssla

Regler för redovisning av bisyssla Regler för redovisning av bisyssla 2013-01-02 Antagen av kommunfullmäktige 2013-02-18, 8 Diarienummer 509/12 Vad menas med bisyssla? Med bisyssla menas att arbeta extra med uppgifter som inte ingår i anställningen

Läs mer