RAPPORT SAMHÄLLSEKONOMISK UTVÄRDERING AV ALTERNATIV FÖR VÄSTRA LÄNKEN UMEÅ

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RAPPORT SAMHÄLLSEKONOMISK UTVÄRDERING AV ALTERNATIV FÖR VÄSTRA LÄNKEN UMEÅ"

Transkript

1 ra04s RAPPORT SAMHÄLLSEKONOMISK UTVÄRDERING AV ALTERNATIV FÖR VÄSTRA LÄNKEN UMEÅ Trafikverket Region Nord Umeå Västra länken Uppdragsnummer Resultat av trafikprognoser och samhällsekonomiska beräkningar för alternativa lägen av Västra Länken i Umeåprojektet - En jämförelse mellan alternativen Version 1.0 Göteborg Sweco Infrastructure AB Roland Petersson 1 (56) Sweco Gullbergs Strandgata 3 Box 2203, Göteborg Telefon Telefax Sweco Infrastructure AB Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Roland Petersson Telefon direkt Mobil roland.petersson@sweco.se Uppdrag ; RPET p:\2318\ _tv_umeåproj_v_länken\000\10_arbetsmaterial\pm umeåprojektet västra länken trafik och samhällsekonomi.docx

2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inledning 5 2 Bakgrund och syfte 5 3 Metod 6 4 Beräkningsförutsättningar Befolkning och arbetstillfällen Fasta tilläggsmatriser Övriga indataparametrar 11 5 Beräkningsalternativ 11 6 Resultat huvudalternativ Jämförelsealternativ 2020 (JA1) Trafikmängder Utredningsalternativ UA1, Kombinationsalternativet, Väster om Prästsjön Trafikmängder Differens i fordonsflöden mellan UA1 och JA Resultat av samhällsekonomisk beräkning med SAMKALK UA1 JA Utredningsalternativ UA2-1, Inre alternativet utan uppgradering av E Trafikmängder Differens i fordonsflöden mellan UA2-1 och JA Resultat av samhällsekonomisk beräkning med SAMKALK (UA2-1) (JA1) Utredningsalternativ UA2-2, Inre alternativet med uppgradering av E12 (2+2 standard) Trafikmängder Differens i fordonsflöden mellan UA2-2 och JA Resultat av samhällsekonomisk beräkning med SAMKALK UA Resultat känslighetsanalys av att införa framkomlighetsdämpande åtgärder genom centrum Kombinationsalternativet, Öster om Prästsjön. Åtgärder för minskad biltrafik genom centrum (JA2) Trafikmängder Inre alternativet utan uppgradering av E12. Åtgärder för minskad biltrafik genom centrum (UA3-1) Trafikmängder Differens i fordonsflöden mellan UA3-1 och JA Resultat av samhällsekonomisk beräkning med SAMKALK UA3-1 och JA Inre alternativet med uppgradering av E12. Åtgärder för minskad biltrafik genom centrum (UA3-2) 32 2 (56)

3 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Trafikmängder Differens i fordonsflöden mellan UA3-2 och JA Resultat av samhällsekonomisk beräkning med SAMKALK UA3-2 och JA Kombinationsalternativet, Väster om Prästsjön. Åtgärder för minskad biltrafik genom centrum (UA4) Trafikmängder Differens i fordonsflöden mellan UA4 och JA Resultat av samhällsekonomisk beräkning med SAMKALK UA4 JA Känslighetsanalys med antagandet att Klockarbäcken inte når upp till prognostiserad utbyggnad år Kombinationsalternativet, Öster om Prästsjön. Scenario där Klockarbäcken inte når upp till prognostiserad utbyggnad (JA3) Trafikmängder Inre alternativet med åtgärder på väg E12. Scenario där Klockarbäcken inte når upp till prognostiserad utbyggnad, UA Trafikmängder Differens i fordonsflöden mellan UA5 och JA Resultat av samhällsekonomisk beräkning med SAMKALK UA5 JA Markanvändning för år Befolkning och arbetstillfällen Resultat av känslighetsanalys med markanvändning för år 2030 samt med framkomlighetsdämpande åtgärder genom centrum Kombinationsalternativet, Öster om Prästsjön. Åtgärder för minskad biltrafik genom centrum JA Trafikmängder Inre alternativet med åtgärder på väg E12. Åtgärder för minskad biltrafik genom centrum, UA Trafikmängder Differens i fordonsflöden mellan UA6 och JA Resultat av samhällsekonomisk beräkning med SAMKALK UA6 JA Resultat av känslighetsanalys med markanvändning för år 2030 samt med framkomlighetsdämpande åtgärder genom centrum centrumbroarna avstängda för lastbilstrafik Kombinationsalternativet, Öster om Prästsjön. Åtgärder för minskad biltrafik genom centrum samt centrumbroarna avstängda för lastbilstrafik JA Trafikmängder Inre alternativet med åtgärder på väg E12. Åtgärder för minskad biltrafik genom centrum samt centrumbroarna avstängda för lastbilstrafik UA Trafikmängder Differens i fordonsflöden mellan UA7 och JA Resultat av samhällsekonomisk beräkning med SAMKALK UA7 JA (56)

4 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 12 Sammanställning av samhällsekonomiska effekter Huvudalternativ Känslighetsanalyser Minskad framkomlighet i centrum Känslighetsanalys minskad verksamhet i Klockarbäcken Känslighetsanalys Markanvändning för år 2030 samt med framkomlighetsdämpande åtgärder i centrum Känslighetsanalys Markanvändning för år 2030 samt med framkomlighetsdämpande åtgärder i centrum och med centrumbroarna avstängda för lastbilstrafik 56 4 (56)

5 1 Inledning På uppdrag av Trafikverket Region Nord har SWECO genomfört trafikprognoser och samhällsekonomiska beräkningar för alternativa vägsträckningar i Västra Länken, Umeåprojektet etapp 2. Uppdraget redovisas i föreliggande rapport där förutsättningar, metod och resultat sammanfattas. Från SWECO har Roland Petersson varit uppdragsledare, Carl-Henrik Sandbreck teknisk specialist och Andreas Almroth har tillsammans med Roland Petersson genomfört Sampers/Samkalk-beräkningarna. Trafikverket har representerats av Leif Strinnholm som projektledare och Per Eriksson i början av uppdraget för Trafikverket för att därefter fortsätta uppdraget för Ramböll Sverige AB som teknisk specialist och rådgivare till Trafikverket och Umeå kommun. Umeå kommun har representerats av Anders Wikdahl samt Curt L Sandberg som rådgivande specialist. Nämnda personer har utgjort arbetsgrupp och har under uppdraget haft ett nära samarbete genom ett inledande startmöte i Umeå och därefter ett flertal telefon-/nätmöten. I dialog med intressegrupper har underlaget till trafikprognoser med mera granskats och presenterats, justerats och diskuterats. Dialogerna har bidragit till kritisk granskning och ökad förståelse för uppdragets resultat. Föreliggande rapport har gemensamt författats av Roland Petersson, Sweco och Per Eriksson, Ramböll 2 Bakgrund och syfte I Ställningstagande avseende vägutredning för Umeåprojektet, Västra länken, daterad , står bland annat följande: För etapp 2 Västra länken upprättas arbetsplaner för mötesfri landsväg enligt Kombinationsalternativet och där utreds om vägen skall förläggas till västra eller östra sidan om Prästsjön. För delen från Röbäck till entré syd begränsas korridoren till den vägdragning som överenskommits med SLU och Umeå kommun I motiv till ställningstagande står bland annat: Frågan om kombinationsalternativet ska ges en sträckning öster eller väster om Prästsjön lämnas öppen och får närmare analysera och avgöras i kommande arbetsplaneskede. Av utredda alternativ kvarstår det Inre läget och/eller Kombinationsalternativet. Båda alternativen bedöms väsentligen uppfylla de mål som vägutredningen satt upp, om än i något olika grad. Båda alternativen är i stort sett likvärdiga vad gäller de bedömda och beräknade samhällsekonomiska effekterna. I arbetsplaneskedet som etapp 2 Västra länken nu befinner sig, har Trafikverket beslutat att, förutom en fördjupad analys av Kombinationsalternativet, även det Inre läget ska analyseras. Föreliggande PM redovisar skillnader mellan de alternativa vägutbyggnaderna avseende samhällsekonomiska beräkningar och bedömningar. Kompletta samhällsekonomiska beräkningar för Umeåprojektet (det vill säga, huruvida Umeåprojektet är samhällsekonomiskt lönsamt eller inte) som helhet har genomförts i tidigare utredningar/underlag, detta redovisas dock inte här. För ytterligare information om detta se Trafikverkets hemsida om planeringsunderlag med mera. 5 (56)

6 3 Metod En förutsättning för uppdraget har varit att använda Trafikverkets prognosverktyg SAMPERS/SAMKALK version 2.5, vilken tidigare har använts vid arbetet med Nationell plan för Transportsystemet Modellverktyget SAMPERS är ett komplext beräkningssystem för beräkning av personbaserade resor (efterfrågan) med olika färdmedel mellan zoner. Efterfrågan att resa beräknas med hjälp av uppgifter om bland annat befolkning, sysselsättning och socioekonomi för varje zon samt restider och reskostnader (utbudet) för de olika färdmedlen. SAMPERS beräknar inte personbilsbaserad yrkestrafik eller lastbilstrafik varför dessa har skattas separat och inkluderats. SAMKALK är en integrerad modul i SAMPERS som med hjälp av prognosresultat och restidsberäkningar mm beräknar de samhällsekonomiska effekterna mellan ett utredningsalternativ och ett jämförelsealternativ. Samma databaser som användes vid Nationell plan för Transportsystemet har använts även i detta projekt. Dock har de s.k. SAMS-baserna, som innehåller uppgifter om befolkning och sysselsatta, modifierats så att de överensstämmer med Umeå kommuns befolkningsprognos för år Lastbilstrafiken har beräknats i en separat modell utanför SAMPERS-systemet. Endast lastbilsförflyttningar som berör analysområdet har beräknats. Se figur i kapitel 4 nedan. Analysområdet omfattar Umeå stad och de områden som ligger närmast intill. Själva beräkningsmodellen är dock betydligt större och omfattar övre Norrland för beräkning av regionala resor (den s.k. PALT-modellen) samt hela Sverige för beräkning av långväga resor (nationella resor). Zonindelningen framgår av figurer i bilaga 1. Det är känt att Sampers underskattar antalet inköpsresor till externa köpcentrum varför en viktig åtgärd har varit att skatta tilläggsmatriser för dessa ärenden. Den totala efterfrågan på bilresor i modellen utgörs av matriser uppdelade enligt nedanstående kategorier: Personbilsförflyttningar avseende ärendena arbete, tjänste och övrigt (bl. a inköp och fritid) som är beräknade med SAMPERS. Tilläggsförflyttningar avseende inköpsresor till externa köpcentra. Lastbilsförflyttningar (beräknade i modell utanför Sampers-systemet). 6 (56)

7 4 Beräkningsförutsättningar Förutsättningar har diskuterats i dialog med intressegrupper samt skett i samråd med Umeå kommun och Trafikverket. Förutsättningar om vägsystemet, markanvändning, förväntad eller prognosticerad framtida markanvändning. Dessutom inkluderas även ekonomiska faktorer såsom prisförändringar och trafikekonomiska värderingar. Förutsättningarna utgör referens till alla alternativen och är en vedertagen metod för utvärdering av infrastrukturplanering i Sverige. Dessa förutsättningar resulterar tillsammans med en trafikmodell (Sampers/Samkalk) i trafikflöden på vägnätet i form av lätta och tunga fordon. Områdesindelning utgör de minsta geografiska enheterna i modellen och ger en uppfattning om hur väl resultaten kan och bör tolkas. Exempelvis kan en lokal vägsträcka tilldelas för mycket eller för lite trafik, dock utan att det på något sätt påverkar det samlade resultatet. Tolkning av lokala resultat där man enbart tittar på trafikförändring lokalt eller total trafikmängd lokalt bör utvärderas med mer anpassade metoder och modeller med särskild hänsyn till just de lokala förutsättningarna. Vår samlade bedömning är att resultaten är rättvisande och utgör en god grund för hur de respektive alternativen står sig i förhållande till varandra. För att ytterligare påvisa hur robusta resultaten är har ett antal känslighetsanalyser genomförts. Dessa känslighetsanalyser har bland annat syftat till att påvisa hur resultatet skiljer sig vid förändrade förutsättningar. De respektive känslighetsanalyserna kan varieras i ett stort antal variationer och denna utredning har besvarat endast ett fåtal av dessa. Då känslighetsanalyserna utgår från olika förutsättningar så kan man inte jämföra resultaten mellan dessa, i sådana försök så misstolkar man resultaten. Känslighetsanalyserna har besvarat frågan om hur resultaten skiljer sig när man förändrar markanvändning och infrastruktur (vägsystemets utbredning och funktion). 4.1 Befolkning och arbetstillfällen Tabellen nedan visar Umeå kommuns befolkning och antal arbetstillfällen för år 2006 och för prognosåret 2020 vilka använts som indata till trafikprognosen. År 2006 År 2020 Förändring Befolkning Arbetstillfällen Enligt prognosen antas befolkningen öka med personer till år 2020 och antalet arbetstillfällen med Omräknat i relativ förändring motsvarar befolkningsökningen 11 % (0,8 % per år) och ökningen av arbetstillfällen 21 % (1,4 % per år). Prognosen följer sammantaget den historiska utvecklingen. Fördelningen av den ökande befolkningen i geografiska områden (zoner) och arbetstillfällen kan ses i figurerna 1, 2 och 3 nedan. Fördelningen grundas på det planeringsunderlag som Umeå kommun har. 7 (56)

8 Figur 1 Befolkning och arbetstillfällen per zon år 2006 Figur 2 Befolkning och arbetstillfällen per zon år (56)

9 Figur 3 Förändring i befolkning och arbetstillfällen per zon mellan år 2006 och år (56)

10 4.2 Fasta tilläggsmatriser Tilläggsförflyttningar avseende inköpsresor till externa köpcentra Som nämnts ovan underskattar Sampers antal inköpsresor till externa köpcentrum varför en skattning av dessa resor har gjorts. Nedan visas i figur hur dessa resor fördelas på vägnätet i jämförelsealternativet, kombi öst. Figur 4 Tilläggsförflyttningar avseende inköpsresor till externa köpcentra Lastbilsförflyttningar Nedan visas i figur hur de beräknade lastbilsförflyttningarna fördelas på vägnätet i jämförelsealternativet, kombi öst. Figur 5 Lastbilsförflyttningar (1000-tal fordon/dygn ÅDT) 10 (56) V er si on 1.0

11 4.3 Övriga indataparametrar I SAMPERS/SAMKALK ingår ett stort antal parametrar som förutom prognos om befolkning och arbetstillfällen påverkar trafikprognosen samt de samhällsekonomiska effekterna. I detta projekt har samma uppsättning indataparametrar använts som tidigare använts i arbetet med Nationell plan för Transportsystemet Beräkningsalternativ Resultat från beräkningar (analyser) jämförs med Kombi Öst. Således redovisas skillnaden mellan Kombi Väst, Inre utan E12 samt Inre med E12. Beräkningsresultat från Huvudalternativ relateras således till Kombi Öst och utgör skillnaden. Beskrivningen av åtgärder med E12 återfinns i kapitel 6. Kortnamn såsom JA1 (Jämförelsealternativ 1) och UA1 (Utredningsalternativ 1) etc, är den gängse beteckningen vid samhällsekonomiska utvärderingar. Huvudalternativ Vägnätsalternativ Kortnamn Beskrivning JA1 Kombi öst Kombinationsalternativet, Öster om Prästsjön. Jämförelsealternativ 1 UA1 Kombi väst Kombinationsalternativet, Väster om Prästsjön UA2-1 Inre utan E12 Inre alternativet utan uppgradering av E12 UA2-2 Inre med E12 Inre alternativet med uppgradering av E12 (2+2 standard) Känslighetsanalys A minskad framkomlighet i centrum Resultat från känslighetsanalyserna jämförs med det som kallas JA2 (Kombi Öst). Notera att det alternativ som utvärderas jämförs mot Kombi Öst samt åtgärder för minskad trafik genom centrum. En direkt jämförelse mellan dessa känslighetsanalyser och Huvudalternativ (JA1 och JA2) kan således inte göras då de är olika. Beräkningarna för Känslighetsanalys A inkluderar åtgärder i centrum för alla alternativen här. Beskrivningen av åtgärder i centrum återfinns i kapitel 6. Variationen med och utan E12 har analyserats i syfte att visa hur effekterna skiljer sig åt avseende Inre alternativen, denna del av E12 ingår inte i Umeåprojektet där det Inre alternativet skulle förordas. Vägnätsalternativ Kortnamn Beskrivning JA2 Kombi öst Kombinationsalternativet, Öster om Prästsjön. Åtgärder för minskad biltrafik genom centrum. Jämförelsealternativ 2 UA3-1 Inre utan E12 Inre alternativet utan uppgradering av E12. Åtgärder för minskad biltrafik genom centrum UA3-2 Inre med E12 Inre alternativet med uppgradering av E12. Åtgärder för minskad biltrafik genom centrum UA4 Kombi väst Kombinationsalternativet, Väster om Prästsjön. Åtgärder för minskad biltrafik genom centrum 11 (56)

12 Känslighetsanalys B minskad verksamhet i Klockarbäcken Resultat från beräkningarna jämförs med det som kallas JA3 (Kombi Öst). Notera att det alternativ som jämförelsen beräknas för utgörs av Kombi Öst och en mindre ökning av prognosticerad verksamhet i området Klockarbäcken. En direkt jämförelse med andra alternativ kan således inte göras. Beskrivningen av verksamhetsnivå i Klockarbäcken återfinns i kapitel 6. Vägnätsalternativ Kortnamn Beskrivning JA3 Kombi öst Kombinationsalternativet, Öster om Prästsjön. Scenario där Klockarbäcken inte når upp till prognostiserad utbyggnad. Jämförelsealternativ 3 UA5 Inre med E12 Inre alternativet med åtgärder på väg E12. Scenario där Klockarbäcken inte når upp till prognostiserad utbyggnad. Känslighetsanalys 2030 C minskad framkomlighet i centrum Känslighetsanalys med kommunens antagande om markanvändning för år Resultat från beräkningarna jämförs med det som kallas JA4 (Kombi Öst). Notera att det alternativ som jämförelsen beräknas för utgörs av Inre med E12 samt åtgärder för minskad trafik genom centrum. Observera att minskad verksamhet i Klockarbäcken inte inkluderas här. En direkt jämförelse med andra alternativ kan således inte göras. Vägnätsalternativ Kortnamn Beskrivning JA4 Kombi öst Kombinationsalternativet, Öster om Prästsjön. Åtgärder för minskad biltrafik genom centrum. Jämförelsealternativ 4 UA6 Inre med E12 Inre alternativet med åtgärder på väg E12. Åtgärder för minskad biltrafik genom centrum Känslighetsanalys 2030 D minskad framkomlighet i centrum samt centrumbroarna avstängda för lastbilstrafik Känslighetsanalys med kommunens antagande om markanvändning för år Resultat från beräkningarna jämförs med det som kallas JA5 (Kombi Öst). Notera att det alternativ som jämförelsen beräknas för utgörs av Inre med E12 samt åtgärder för minskad trafik genom centrum och centrumbroar avstängda för lastbilstrafik. Observera att minskad verksamhet i Klockarbäcken inte inkluderas här. En direkt jämförelse med andra alternativ kan således inte göras. Vägnätsalternativ Kortnamn Beskrivning JA5 Kombi öst Kombinationsalternativet, Öster om Prästsjön. Åtgärder för minskad biltrafik genom centrum samt centrumbroarna avstängda för lastbilstrafik. Jämförelsealternativ 5 UA7 Inre med E12 Inre alternativet med åtgärder på väg E12. Åtgärder för minskad biltrafik genom centrum samt centrumbroarna avstängda för lastbilstrafik 12 (56)

13 6 Resultat huvudalternativ 6.1 Jämförelsealternativ 2020 (JA1) Vid samhällsekonomiska beräkningar tar man fram ett jämförelsealternativ (JA), som är ett beräkningsalternativ mot vilket övriga utbyggnadsalternativ jämförs när det gäller samhällsekonomiska nyttor och kostnader. I denna analys har bestämts att JA ska utgöras av det vägutbyggnadsalternativ som användes i arbetet med att ta fram beslutsunderlag för Nationell plan för transportsystemet JA utgörs således av Umeåprojektets etapp1, dvs Östra och Norra länken utbyggda samt etapp 2, där Västra länken förläggs i en sträckning öster om Prästsjön. I detta alternativ förläggs vägen på bro över Umeälven vidare i en sträckning mellan Prästsjön och bebyggelsen i Umedalen. Från Röbäck till anslutningen med E12 byggs vägen som mötesfri landsväg (2+1) med skyltad hastighet 100 km/h. E12, mellan Västra länken anslutning och Norra länkens anslutning, byggs ut till mötesfri landsväg (2+2) med skyltad hastighet 100 km/h. Figur 6 Jämförelsealternativet (JA1) 13 (56)

14 6.1.1 Trafikmängder Prognos för trafikflöden år 2020 redovisas för total trafik samt för lastbilstrafik. Samtliga fordon Figur 7 Trafikmängder (1000-tal fordon/dygn ÅDT), Jämförelsealternativet (JA1), trafik år 2020 enligt modellberäkningar Lastbilar Nedanstående figurer visar beräknade flöden år 2020 för lastbilar med släp och utan släp (Lbs+Lbu). Figur 8 Lastbilsflöden (1000-tal fordon/dygn ÅDT) JA1 trafik år 2020 enligt modellberäkningar. 14 (56)

15 6.2 Utredningsalternativ UA1, Kombinationsalternativet, Väster om Prästsjön Figur 9 Utredningsalternativ, UA1 Detta alternativ skiljer sig från JA1 endast genom att den norra delen av Västra länken förläggs till den västra sidan av Prästsjön, i övrigt samma vägstandard som i JA1. 15 (56)

16 6.2.1 Trafikmängder Prognos för trafikflöden år 2020 redovisas för total trafik samt för lastbilstrafik. Samtliga fordon Figur 10 Trafikmängder (1000-tal fordon/dygn ÅDT), Utredningsalternativ, UA1, trafik år 2020 enligt modellberäkningar Lastbilar Nedanstående figurer visar beräknade flöden år 2020 för lastbilar med släp och utan släp (Lbs+Lbu). Figur 11 Lastbilsflöden (1000-tal fordon/dygn ÅDT) UA enligt modellberäkningar. 16 (56) V er si on 1.0

17 6.2.2 Differens i fordonsflöden mellan UA1 och JA1 Figur 12 Differens totala fordonsflöden (1000-tal fordon/dygn ÅDT) UA1-JA enligt modellberäkningar Det är obetydlig skillnad i trafikflöden mellan Västra länken i ett läge väster om Prästsjön jämfört ett läge öster om Prästsjön. Det östra läget avlastar centrumbroarna, Tegsbron och Kyrkbron, med ca 300 fordon/dygn mer än vad det västra läget gör. Förklaring Gäller för samtliga differensbilder som visas i dokumentet Gröna länkar = trafikflödena är mindre på dessa länkar i utredningsalternativet (UA1) jämfört jämförelsealternativet (JA1). Röda länkar = trafikflödena är större på dessa länkar i utredningsalternativet (UA1) jämfört jämförelsealternativet (JA1). Blå länkar = länkar som visar överflyttningen mellan UA och JA. 17 (56)

18 6.2.3 Resultat av samhällsekonomisk beräkning med SAMKALK UA1 JA1 Samhällsekonomisk effekt Effekt prognosår 2020 Nuvärde miljoner kr Resenärer Restid - Resenärer 0,000 Mh/år -2,685 Reskostnad - Resenärer -0,657 Mkr/år -12,727 Vägavgift/vägskatt 0,00 Mkr/år 0,00 Restidsosäkerhet, förseningar[r] NA Mh/år 0 Komfort NA Mkr/år NA Näringsliv Restid - Näringsliv 0,000 Mh/år -10,510 Reskostnad - Näringsliv -0,380 Mkr/år -7,400 Vägavgift/vägskatt 0,00 Mkr/år 0,00 Restidsosäkerhet, förseningar[n] NA Mh/år NA Godstidskostnader -0,06 Mkr/år -1,17 Trafikföretag Biljettintäkter 0,02 Mkr exkl moms 0,44 Trafikeringskostnad -0,01 Mkr exkl moms -0,13 Budgeteffekter Drivmedelsskatter, moms, banavgifter 0,14 Mkr/år 2,59 Externa kostnader Trafiksäkerhet 0,00 Mkr/år 0,30 Emissioner HC 0,00 Mkr/år -0,08 Emissioner NOx -0,02 Mkr/år -0,23 Emissioner SO2 0,00 Mkr/år 0,00 Emissioner Partiklar -0,02 Mkr/år -0,49 Emissioner CO2-0,09 Mkr/år -1,54 Slitage (jfr pkt [1]) 0,00 Mkr/år 0,00 Övrigt Buller 0,000 Mkr/år 0,000 Plankorsningar väg/järnväg 0,000 Mkr/år 0,000 Barriär 0,000 Mkr/år 0,000 Annat (egen behandling!) Drift och underhåll,väg -0,02 Mkr/år -0,42 Summa -34,0 Den samhällsekonomiska beräkningen visar att Yttre alternativet Väst ger 34 miljoner kronor mindre nytta än Yttre alternativet Öst. 18 (56)

19 6.3 Utredningsalternativ UA2-1, Inre alternativet utan uppgradering av E12 Figur 13 Utredningsalternativ, UA2-1 Från Röbäck dras vägen i en båge väster om befintliga Travbanevägen och korsar Umeälven på bro i ett läge strax väster om befintliga korsningen Travbanevägen- Bölevägen. Efter passagen av älven går vägen ner i en tunnel för att därefter ansluta i plan i en ny cirkulationsplats med E12 och Norra länken. Vägen byggs som mötesfri landsväg (2+1) med skyltad hastighet 100 km/h från Röbäck och fram till att vägen går ner i tunneln, därefter 80 km/h fram till väg E (56)

20 6.3.1 Trafikmängder Prognos för trafikflöden år 2020 redovisas för total trafik samt för lastbilstrafik. Samtliga fordon Figur 14 Trafikmängder (1000-tal fordon/dygn ÅDT), Inre alternativet utan åtgärder på E12 trafik år 2020 enligt modellberäkningar Lastbilar Nedanstående figurer visar beräknade flöden år 2020 för lastbilar med släp och utan släp (Lbs+Lbu). Figur 15 Lastbilsflöden (1000-tal fordon/dygn ÅDT) UA2-1 år 2020 enligt modellberäkningar. 20 (56)

21 6.3.2 Differens i fordonsflöden mellan UA2-1 och JA1 Figur 16 Differens totala fordonsflöden (1000-tal fordon/dygn ÅDT) UA2-1 - JA1 år 2020 enligt modellberäkningar Inre alternativet (UA2-1) avlastar centrumbroarna med ca fordon/dygn mer än Kombi Öst (JA1) 21 (56)

22 6.3.3 Resultat av samhällsekonomisk beräkning med SAMKALK (UA2-1) (JA1) Samhällsekonomisk effekt Effekt prognosår 2020 Nuvärde miljoner kr Resenärer Restid - Resenärer -0,020 Mh/år (jfr pkt [2]) -27,928 Reskostnad - Resenärer 0,710 Mkr/år 13,670 Vägavgift/vägskatt 0,00 Mkr/år 0,00 Restidsosäkerhet, förseningar[r] NA Mh/år 0 Komfort NA Mkr/år NA Näringsliv Restid - Näringsliv -0,010 Mh/år (jfr pkt [3]) -15,530 Reskostnad - Näringsliv -0,750 Mkr/år -14,380 Vägavgift/vägskatt 0,00 Mkr/år 0,00 Restidsosäkerhet, förseningar[n] NA Mh/år NA Godstidskostnader -0,26 Mkr/år -5,08 Trafikföretag Biljettintäkter -0,01 Mkr exkl moms -0,15 Trafikeringskostnad (jfr pkt [4]) 0,00 Mkr exkl moms 0,04 Budgeteffekter Drivmedelsskatter, moms, banavgifter -0,93 Mkr/år -17,72 Externa kostnader Trafiksäkerhet -3,22 Mkr/år -62,05 Emissioner HC 0,01 Mkr/år 0,22 Emissioner NOx -0,01 Mkr/år -0,15 Emissioner SO2 0,00 Mkr/år 0,00 Emissioner Partiklar -0,06 Mkr/år -1,23 Emissioner CO2 0,29 Mkr/år 4,85 Slitage (jfr pkt [1]) 0,00 Mkr/år 0,00 Övrigt Buller 0,000 Mkr/år 0,000 Plankorsningar väg/järnväg 0,000 Mkr/år 0,000 Barriär 0,000 Mkr/år 0,000 Annat (egen behandling!) Drift och underhåll,väg 0,64 Mkr/år 12,49 Drift och underhåll,tunnel -2,1 Mkr/år -40,00 Summa -153,0 Den samhällsekonomiska beräkningen visar att Inre alternativet (UA2-1) ger 153 miljoner kronor mindre nytta än Kombi Öst (JA1). 22 (56)

23 6.4 Utredningsalternativ UA2-2, Inre alternativet med uppgradering av E12 (2+2 standard) Figur 17 Utredningsalternativ, UA (56)

24 6.4.1 Trafikmängder Prognos för trafikflöden år 2020 redovisas för total trafik samt för lastbilstrafik. Samtliga fordon Figur 18 Trafikmängder (1000-tal fordon/dygn ÅDT), Inre alternativet utan åtgärder på E12 (UA2-2), trafik år 2020 enligt modellberäkningar Lastbilar Nedanstående figurer visar beräknade flöden år 2020 för lastbilar med släp och utan släp (Lbs+Lbu). Figur 19 Lastbilsflöden (1000-tal fordon/dygn ÅDT) UA2-2 år 2020 enligt modellberäkningar. 24 (56)

25 6.4.2 Differens i fordonsflöden mellan UA2-2 och JA1 Figur 20 Differens totala fordonsflöden (1000-tal fordon/dygn ÅDT) UA2-2 och JA1 år 2020 enligt modellberäkningar 25 (56)

26 6.4.3 Resultat av samhällsekonomisk beräkning med SAMKALK UA2-2 Effekt prognosår 2020 Nuvärde, miljoner kr Restid - Resenärer 0,010 Mh/år (jfr pkt [2]) 16,818 Reskostnad - Resenärer 1,830 Mkr/år 35,380 Vägavgift/vägskatt 0,00 Mkr/år 0,00 Restidsosäkerhet, förseningar[r] NA Mh/år 0 Komfort NA Mkr/år NA Restid - Näringsliv 0,000 Mh/år (jfr pkt [3]) 19,250 Reskostnad - Näringsliv 1,170 Mkr/år 22,500 Vägavgift/vägskatt 0,00 Mkr/år 0,00 Restidsosäkerhet, förseningar[n] NA Mh/år NA Godstidskostnader 0,11 Mkr/år 2,09 Biljettintäkter -0,04 Mkr exkl moms -0,7 Trafikeringskostnad (jfr pkt [4]) 0,01 Mkr exkl moms 0,13 Drivmedelsskatter, moms, banavgifter -0,53 Mkr/år -10,08 Trafiksäkerhet 0,13 Mkr/år 2,39 Emissioner HC 0,01 Mkr/år 0,20 Emissioner NOx 0,06 Mkr/år 1,09 Emissioner SO2 0,00 Mkr/år 0,01 Emissioner Partiklar 0,05 Mkr/år 0,92 Emissioner CO2 0,25 Mkr/år 4,36 Slitage (jfr pkt [1]) 0,00 Mkr/år 0,00 Buller 0,000 Mkr/år 0,000 Plankorsningar väg/järnväg 0,000 Mkr/år 0,000 Barriär 0,000 Mkr/år 0,000 Annat (egen behandling!),.. Drift och underhåll,väg 0,48 Mkr/år 9,26 Drift och underhåll,tunnel -2,1-40,00 Summa 63,6 Den samhällsekonomiska beräkningen visar att Inre alternativet med åtgärder på väg E12 (UA2-2) ger ca 64 miljoner kronor större nytta än JA1. 26 (56)

27 7 Resultat känslighetsanalys av att införa framkomlighetsdämpande åtgärder genom centrum Figur 21 Åtgärder i centrum När Umeå-projektet är genomfört kan åtgärder vidtas för att minska trafiken i centrala Umeå. För att få en uppfattning om vilka effekter dessa åtgärder kan få, dels på trafiken genom centrum och dels hur de alternativa lägena av Västra länken påverkar utfallet, har trafikdämpande åtgärder i centrum simulerats i trafikmodellen. Figuren ovan visar de väglänkar som har justerats i modellen. Justering har gjorts i tre olika nivåer för att få modellen att simulera de framkomlighetsdämpande åtgärderna så bra som möjligt. Modellmässigt är det en balansgång mellan de parallella vägarna Västra Esplanaden/E4 och Östra Kyrkogatan vilket innebär att åtgärder har gjorts på båda vägarna för hindra trafiken i modellen att flytta från den ena vägen till den andra. 27 (56)

28 7.1 Kombinationsalternativet, Öster om Prästsjön. Åtgärder för minskad biltrafik genom centrum (JA2) Trafikmängder Prognos för trafikflöden år 2020 redovisas för total trafik samt för lastbilstrafik. Samtliga fordon Figur 22 Trafikmängder (1000-tal fordon/dygn ÅDT), Jämförelsealternativet (JA2) med framkomlighetsdämpande åtgärder i centrum, trafik år 2020 enligt modellberäkningar Lastbilar Nedanstående figurer visar beräknade flöden år 2020 för lastbilar med släp och utan släp (Lbs+Lbu). Figur 23 Lastbilsflöden (1000-tal fordon/dygn ÅDT) JA2 år 2020 enligt modellberäkningar. 28 (56)

29 7.2 Inre alternativet utan uppgradering av E12. Åtgärder för minskad biltrafik genom centrum (UA3-1) Trafikmängder Prognos för trafikflöden år 2020 redovisas för total trafik samt för lastbilstrafik. Samtliga fordon Figur 24 Trafikmängder (1000-tal fordon/dygn ÅDT), Inre alternativet (UA3-1) med framkomlighetsdämpande åtgärder i centrum, trafik år 2020 enligt modellberäkningar Lastbilar Nedanstående figurer visar beräknade flöden år 2020 för lastbilar med släp och utan släp (Lbs+Lbu). Figur 25 Lastbilsflöden (1000-tal fordon/dygn ÅDT) UA3-1 år 2020 enligt modellberäkningar. 29 (56)

30 7.2.2 Differens i fordonsflöden mellan UA3-1 och JA2 Figur 26 Differens totala fordonsflöden (1000-tal fordon/dygn ÅDT) UA3-1 JA2 år 2020 enligt modellberäkningar 30 (56)

31 7.2.3 Resultat av samhällsekonomisk beräkning med SAMKALK UA3-1 och JA2 Samhällsekonomisk effekt Effekt prognosår 2020 Nuvärde miljoner kr Resenärer Restid - Resenärer 0,060 Mh/år 78,262 Reskostnad - Resenärer 1,612 Mkr/år 31,079 Vägavgift/vägskatt 0,00 Mkr/år 0,00 Restidsosäkerhet, förseningar[r] NA Mh/år 0 Komfort NA Mkr/år NA Näringsliv Restid - Näringsliv 0,030 Mh/år 108,510 Reskostnad - Näringsliv -0,690 Mkr/år -13,310 Vägavgift/vägskatt 0,00 Mkr/år 0,00 Restidsosäkerhet, förseningar[n] NA Mh/år NA Godstidskostnader -0,07 Mkr/år -1,35 Trafikföretag Biljettintäkter -0,01 Mkr exkl moms -0,15 Trafikeringskostnad (jfr pkt [4]) 0,00 Mkr exkl moms 0,04 Budgeteffekter Drivmedelsskatter, moms, banavgifter -1,05 Mkr/år -20,13 Externa kostnader Trafiksäkerhet -3,17 Mkr/år -61,55 Emissioner HC 0,01 Mkr/år 0,24 Emissioner NOx 0,01 Mkr/år 0,28 Emissioner SO2 0,00 Mkr/år 0,00 Emissioner Partiklar -0,03 Mkr/år -0,36 Emissioner CO2 0,29 Mkr/år 4,84 Slitage (jfr pkt [1]) 0,00 Mkr/år 0,00 Övrigt Buller 0,000 Mkr/år 0,000 Plankorsningar väg/järnväg 0,000 Mkr/år 0,000 Barriär 0,000 Mkr/år 0,000 Annat (egen behandling!),.. Drift och underhåll,väg 0,65 Mkr/år 12,48 Drift och underhåll,tunnel -2,1 Mkr/år -40,00 Summa 98,9 Den samhällsekonomiska beräkningen visar att Inre alternativet utan åtgärder på väg E12 (UA3-1) ger ca 100 miljoner kronor större nytta än JA2. 31 (56)

32 7.3 Inre alternativet med uppgradering av E12. Åtgärder för minskad biltrafik genom centrum (UA3-2) Trafikmängder Prognos för trafikflöden år 2020 redovisas för total trafik samt för lastbilstrafik. Samtliga fordon Figur 27 Trafikmängder (1000-tal fordon/dygn ÅDT), Inre alternativet (UA3-2) med framkomlighetsdämpande åtgärder i centrum, trafik år 2020 enligt modellberäkningar Lastbilar Nedanstående figurer visar beräknade flöden år 2020 för lastbilar med släp och utan släp (Lbs+Lbu). Figur 28 Lastbilsflöden (1000-tal fordon/dygn ÅDT) UA enligt modellberäkningar. 32 (56)

33 7.3.2 Differens i fordonsflöden mellan UA3-2 och JA2 Figur 29 Differens totala fordonsflöden (1000-tal fordon/dygn ÅDT) UA3-2 och JA2, trafik år 2020 enligt modellberäkningar 33 (56)

34 7.3.3 Resultat av samhällsekonomisk beräkning med SAMKALK UA3-2 och JA2 Samhällsekonomisk effekt Effekt prognosår 2020 Nuvärde miljoner kr Resenärer Restid - Resenärer 0,100 Mh/år 119,393 Reskostnad - Resenärer 2,783 Mkr/år 53,700 Vägavgift/vägskatt 0,00 Mkr/år 0,00 Restidsosäkerhet, förseningar[r] NA Mh/år 0 Komfort NA Mkr/år NA Näringsliv Restid - Näringsliv 0,050 Mh/år 143,690 Reskostnad - Näringsliv 1,210 Mkr/år 23,350 Vägavgift/vägskatt 0,00 Mkr/år 0,00 Restidsosäkerhet, förseningar[n] NA Mh/år NA Godstidskostnader 0,3 Mkr/år 5,69 Trafikföretag Biljettintäkter -0,04 Mkr exkl moms -0,7 Trafikeringskostnad 0,01 Mkr exkl moms 0,13 Budgeteffekter Drivmedelsskatter, moms, banavgifter -0,67 Mkr/år -12,88 Externa kostnader Trafiksäkerhet 0,31 Mkr/år 5,75 Emissioner HC 0,01 Mkr/år 0,22 Emissioner NOx 0,08 Mkr/år 1,51 Emissioner SO2 0,00 Mkr/år 0,01 Emissioner Partiklar 0,09 Mkr/år 1,82 Emissioner CO2 0,26 Mkr/år 4,52 Slitage 0,00 Mkr/år 0,00 Övrigt Buller 0,000 Mkr/år 0,000 Plankorsningar väg/järnväg 0,000 Mkr/år 0,000 Barriär 0,000 Mkr/år 0,000 Annat (egen behandling!) Drift och underhåll,väg 0,49 Mkr/år 9,42 Drift och underhåll,tunnel -2,1 Mkr/år -40,00 Summa 315,6 Den samhällsekonomiska beräkningen visar att Inre alternativet med åtgärder på väg E12 (UA3-2) ger ca 315 miljoner kronor större nytta än JA2. 34 (56)

35 7.4 Kombinationsalternativet, Väster om Prästsjön. Åtgärder för minskad biltrafik genom centrum (UA4) Trafikmängder Prognos för trafikflöden år 2020 redovisas för total trafik samt för lastbilstrafik. Samtliga fordon Figur 30 Trafikmängder (1000-tal fordon/dygn ÅDT), UA4 trafik år 2020 enligt modellberäkningar Lastbilar Nedanstående figurer visar beräknade flöden år 2020 för lastbilar med släp och utan släp (Lbs+Lbu). Figur 31 Lastbilsflöden (1000-tal fordon/dygn ÅDT) UA4, trafik år 2020 enligt modellberäkningar. 35 (56)

36 7.4.2 Differens i fordonsflöden mellan UA4 och JA2 Figur 32 Differens totala fordonsflöden (1000-tal fordon/dygn ÅDT) UA4 JA2, trafik år 2020 enligt modellberäkningar 36 (56)

37 7.4.3 Resultat av samhällsekonomisk beräkning med SAMKALK UA4 JA2 Samhällsekonomisk effekt Effekt prognosår 2020 Nuvärde, miljoner kr Resenärer Restid - Resenärer -0,020 Mh/år -27,690 Reskostnad - Resenärer -1,371 Mkr/år -26,456 Vägavgift/vägskatt 0,00 Mkr/år 0,00 Restidsosäkerhet, förseningar[r] NA Mh/år 0 Komfort NA Mkr/år NA Näringsliv Restid - Näringsliv -0,020 Mh/år -74,960 Reskostnad - Näringsliv 0,630 Mkr/år 12,110 Vägavgift/vägskatt 0,00 Mkr/år 0,00 Restidsosäkerhet, förseningar[n] NA Mh/år NA Godstidskostnader -0,05 Mkr/år -1 Trafikföretag Biljettintäkter -0,04 Mkr exkl moms -0,7 Trafikeringskostnad 0,01 Mkr exkl moms 0,13 Budgeteffekter Drivmedelsskatter, moms, banavgifter 0,32 Mkr/år 6,17 Externa kostnader Trafiksäkerhet -0,09 Mkr/år -1,22 Emissioner HC 0,00 Mkr/år -0,13 Emissioner NOx 0,00 Mkr/år -0,18 Emissioner SO2 0,00 Mkr/år 0,00 Emissioner Partiklar -0,02 Mkr/år -0,49 Emissioner CO2-0,15 Mkr/år -2,65 Slitage (jfr pkt [1]) 0,00 Mkr/år 0,00 Övrigt Buller 0,000 Mkr/år 0,000 Plankorsningar väg/järnväg 0,000 Mkr/år 0,000 Barriär 0,000 Mkr/år 0,000 Annat (egen behandling!) Drift och underhåll,väg -0,04 Mkr/år -0,61 Summa -117,7 Den samhällsekonomiska beräkningen visar att Kombinationsalternativet UA4 ger ca 120 miljoner kronor mindre nytta än JA2 37 (56)

38 8 Känslighetsanalys med antagandet att Klockarbäcken inte når upp till prognostiserad utbyggnad år 2020 En känslighetsanalys har genomförts med antagandet att handelsområdet Klockarbäcken inte exploateras i den utsträckning som antagits i prognosen för år Känslighetsanalysen har genomförts för att se hur en eventuell minskad exploatering av Klockarbäcken påverkar trafikflödena i modellen samt att se hur de alternativa lägena för Västra länken påverkas av detta antagande. Förutsättning för känslighetsanalysen: 80 % av dagbefolkningen och 80 % av tilläggsmatrisens (kallad Pby som arbetsnamn vid möten etc) resor till/från Klockarbäcken flyttas med vardera 1/3 till Ersboda, Entré Syd respektive Strömpilen. 20 % av lastbilsförflyttningarna till/från Klockarbäcken flyttas med vardera 1/3 till Ersboda, Entré Syd respektive Strömpilen. 38 (56)

39 8.1 Kombinationsalternativet, Öster om Prästsjön. Scenario där Klockarbäcken inte når upp till prognostiserad utbyggnad (JA3) Trafikmängder Prognos för trafikflöden år 2020 redovisas för total trafik samt för lastbilstrafik. Samtliga fordon Figur 33 Trafikmängder (1000-tal fordon/dygn ÅDT), Jämförelsealternativet (JA3) med minskad exploatering i Klockarbäcken, trafik år 2020 enligt modellberäkningar Lastbilar Nedanstående figurer visar beräknade flöden år 2020 för lastbilar med släp och utan släp (Lbs+Lbu). Figur 34 Lastbilsflöden (1000-tal fordon/dygn ÅDT) JA3 år 2020 enligt modellberäkningar. 39 (56)

40 8.2 Inre alternativet med åtgärder på väg E12. Scenario där Klockarbäcken inte når upp till prognostiserad utbyggnad, UA Trafikmängder Prognos för trafikflöden år 2020 redovisas för total trafik samt för lastbilstrafik. Samtliga fordon Figur 35 Trafikmängder (1000-tal fordon/dygn ÅDT), Inre alternativet (UA5) med minskad exploatering i Klockarbäcken, trafik år 2020 enligt modellberäkningar Lastbilar Nedanstående figurer visar beräknade flöden år 2020 för lastbilar med släp och utan släp (Lbs+Lbu). Figur 36 Lastbilsflöden (1000-tal fordon/dygn ÅDT) UA5 år 2020 enligt modellberäkningar. 40 (56)

41 8.2.2 Differens i fordonsflöden mellan UA5 och JA3 Figur 37 Differens totala fordonsflöden (1000-tal fordon/dygn ÅDT) UA5 JA3 år 2020 enligt modellberäkningar 41 (56)

42 8.2.3 Resultat av samhällsekonomisk beräkning med SAMKALK UA5 JA3 Samhällsekonomisk effekt Effekt prognosår 2020 Nuvärde miljoner kr Resenärer Restid - Resenärer 0,010 Mh/år 21,202 Reskostnad - Resenärer 1,903 Mkr/år 36,620 Vägavgift/vägskatt 0,00 Mkr/år 0,00 Restidsosäkerhet, förseningar[r] NA Mh/år 0 Komfort NA Mkr/år NA Näringsliv Restid - Näringsliv 0,000 Mh/år 21,000 Reskostnad - Näringsliv 1,090 Mkr/år 21,050 Vägavgift/vägskatt 0,00 Mkr/år 0,00 Restidsosäkerhet, förseningar[n] NA Mh/år NA Godstidskostnader 0,12 Mkr/år 2,29 Trafikföretag Biljettintäkter -0,02 Mkr exkl moms -0,44 Trafikeringskostnad (jfr pkt [4]) 0,00 Mkr exkl moms 0,09 Budgeteffekter Drivmedelsskatter, moms, banavgifter -0,49 Mkr/år -9,40 Externa kostnader Trafiksäkerhet 0,10 Mkr/år 1,77 Emissioner HC 0,01 Mkr/år 0,18 Emissioner NOx 0,06 Mkr/år 1,01 Emissioner SO2 0,00 Mkr/år 0,01 Emissioner Partiklar 0,06 Mkr/år 0,93 Emissioner CO2 0,23 Mkr/år 4,08 Slitage (jfr pkt [1]) 0,00 Mkr/år 0,00 Övrigt Buller 0,000 Mkr/år 0,000 Plankorsningar väg/järnväg 0,000 Mkr/år 0,000 Barriär 0,000 Mkr/år 0,000 Annat (egen behandling!),.. Drift och underhåll,väg 0,47 Mkr/år 9,05 Drift och underhåll,tunnel -2,1 Mkr/år -40,00 Summa 69,4 Den samhällsekonomiska beräkningen visar att Inre alternativet UA5 ger ca 70 miljoner kronor mer nytta än JA3 42 (56)

43 9 Markanvändning för år 2030 En känslighetsanalys har genomförts med kommunens antagande om markanvändning för år Markanvändningen påverkar antalet bilförflyttningar i prognosmodellen samt resornas start och målpunkter. Känslighetsanalysen har gjorts för att se hur en tänkt framtida bebyggelseutveckling påverkar trafikflödena i modellen samt att se hur de alternativa lägena för Västra länken påverkas av denna utveckling. 9.1 Befolkning och arbetstillfällen Tabellen nedan visar Umeå kommuns befolkning och antal arbetstillfällen för prognosåret 2020 och antagen utveckling till år År 2020 År 2030 Förändring Befolkning Arbetstillfällen Figur 38 Förändring i befolkning och arbetstillfällen per zon mellan år 2020 och år (56)

44 10 Resultat av känslighetsanalys med markanvändning för år 2030 samt med framkomlighetsdämpande åtgärder genom centrum 10.1 Kombinationsalternativet, Öster om Prästsjön. Åtgärder för minskad biltrafik genom centrum JA Trafikmängder Prognos för trafikflöden år 2030 redovisas endast för total trafik. Lastbilstrafiken är samma som i kapitel Samtliga fordon Figur 39 Trafikmängder (1000-tal fordon/dygn ÅDT), Jämförelsealternativet (JA4) med framkomlighetsdämpande åtgärder i centrum, trafik år 2030 enligt modellberäkningar 44 (56)

45 10.2 Inre alternativet med åtgärder på väg E12. Åtgärder för minskad biltrafik genom centrum, UA Trafikmängder Prognos för trafikflöden år 2030 redovisas endast för total trafik. Lastbilstrafiken är samma som i kapitel Samtliga fordon Figur 40 Trafikmängder (1000-tal fordon/dygn ÅDT), Inre alternativet (UA6) med framkomlighetsdämpande åtgärder i centrum, trafik år 2030 enligt modellberäkningar Differens i fordonsflöden mellan UA6 och JA4 Figur 41 Differens totala fordonsflöden (1000-tal fordon/dygn ÅDT) UA6 JA4 år 2030 enligt modellberäkningar 45 (56)

46 Resultat av samhällsekonomisk beräkning med SAMKALK UA6 JA4 Samhällsekonomisk effekt Effekt prognosår 2020 Nuvärde miljoner kr Resenärer Restid - Resenärer 0,140 Mh/år 162,974 Reskostnad - Resenärer 1,803 Mkr/år 34,764 Vägavgift/vägskatt 0,00 Mkr/år 0,00 Restidsosäkerhet, förseningar[r] NA Mh/år 0 Komfort NA Mkr/år NA Näringsliv Restid - Näringsliv 0,060 Mh/år 167,190 Reskostnad - Näringsliv 1,220 Mkr/år 23,650 Vägavgift/vägskatt 0,00 Mkr/år 0,00 Restidsosäkerhet, förseningar[n] NA Mh/år NA Godstidskostnader 0,22 Mkr/år 4,29 Trafikföretag Biljettintäkter -0,21 Mkr exkl moms -3,98 Trafikeringskostnad (jfr pkt [4]) 0,02 Mkr exkl moms 0,53 Budgeteffekter Drivmedelsskatter, moms, banavgifter -0,29 Mkr/år -5,91 Externa kostnader Trafiksäkerhet -0,59 Mkr/år -11,24 Emissioner HC 0,00 Mkr/år 0,10 Emissioner NOx 0,06 Mkr/år 1,28 Emissioner SO2 0,00 Mkr/år 0,00 Emissioner Partiklar 0,08 Mkr/år 1,30 Emissioner CO2 0,06 Mkr/år 1,26 Slitage (jfr pkt [1]) 0,00 Mkr/år 0,02 Övrigt Buller 0,000 Mkr/år 0,000 Plankorsningar väg/järnväg 0,000 Mkr/år 0,000 Barriär 0,000 Mkr/år 0,000 Annat (egen behandling!). Drift och underhåll,väg 0,5 Mkr/år 9,56 Drift och underhåll,tunnel -2,1 Mkr/år -40,00 Summa 345,8 Den samhällsekonomiska beräkningen visar att Inre alternativet UA6 ger ca 350 miljoner kronor mer nytta än JA4 46 (56)

47 11 Resultat av känslighetsanalys med markanvändning för år 2030 samt med framkomlighetsdämpande åtgärder genom centrum centrumbroarna avstängda för lastbilstrafik En känslighetsanalys har genomförts för att se hur trafikflödena förändras av ett lastbilsförbud på centrumbroarna, Tegsbron och Kyrkbron. Detta är ett hypotetiskt scenario för att se vad den maximala effekten skulle kunna bli om lastbilar förbjuds att passera broarna. I verkligheten måste viss distributionstrafik tillåtas men kommunens avsikt är att införa olika restriktioner för den tunga trafiken till och genom centrum. Modellmässigt gäller samma trafikdämpande åtgärder i centrum som i föregående känslighetsanalys samt att de väglänkar som utgör Tegsbron och Kyrkbron är avstängda för samtliga lastbilar (Lbu+Lbs). I beräkningen har lastbilarna samma start- och målområden som tidigare. Detta innebär att lastbilar som i de föregående beräkningarna har mål i centrum har det även i denna känslighetsanalys, men att de inte kan passera centrumbroarna utan får ta sig till centrum på andra vägar Kombinationsalternativet, Öster om Prästsjön. Åtgärder för minskad biltrafik genom centrum samt centrumbroarna avstängda för lastbilstrafik JA Trafikmängder Prognos för trafikflöden år 2030 redovisas för total trafik samt för lastbilstrafik. Samtliga fordon Figur 42 Trafikmängder (1000-tal fordon/dygn ÅDT), Jämförelsealternativet (JA5) med framkomlighetsdämpande åtgärder i centrum samt med centrumbroarna avstängda för lastbilstrafik, trafik år 2030 enligt modellberäkningar 47 (56)

48 Lastbilar Nedanstående figurer visar beräknade flöden år 2030 för lastbilar med släp och utan släp (Lbs+Lbu). Figur 43 Lastbilsflöden (1000-tal fordon/dygn ÅDT) JA5 år 2030 enligt modellberäkningar. 48 (56)

49 11.2 Inre alternativet med åtgärder på väg E12. Åtgärder för minskad biltrafik genom centrum samt centrumbroarna avstängda för lastbilstrafik UA Trafikmängder Prognos för trafikflöden år 2030 redovisas för total trafik samt för lastbilstrafik. Samtliga fordon Figur 44 Trafikmängder (1000-tal fordon/dygn ÅDT), Utredningsalternativ(UA7) med framkomlighetsdämpande åtgärder i centrum samt med centrumbroarna avstängda för lastbilstrafik, trafik år 2030 enligt modellberäkningar 49 (56)

50 Lastbilar Nedanstående figurer visar beräknade flöden år 2030 för lastbilar med släp och utan släp (Lbs+Lbu). Figur 45 Lastbilsflöden (1000-tal fordon/dygn ÅDT) UA7 år 2030 enligt modellberäkningar Differens i fordonsflöden mellan UA7 och JA5 Figur 46 Differens totala fordonsflöden (1000-tal fordon/dygn ÅDT) UA7 JA enligt modellberäkningar 50 (56)

51 Resultat av samhällsekonomisk beräkning med SAMKALK UA7 JA5 Samhällsekonomisk effekt Effekt prognosår 2020 Nuvärde miljoner kr Resenärer Restid - Resenärer 0,140 Mh/år 162,974 Reskostnad - Resenärer 1,903 Mkr/år 36,684 Vägavgift/vägskatt 0,00 Mkr/år 0,00 Restidsosäkerhet, förseningar[r] NA Mh/år 0 Komfort NA Mkr/år NA Näringsliv Restid - Näringsliv 0,080 Mh/år 234,090 Reskostnad - Näringsliv 9,200 Mkr/år 177,450 Vägavgift/vägskatt 0,00 Mkr/år 0,00 Restidsosäkerhet, förseningar[n] NA Mh/år NA Godstidskostnader 0,6 Mkr/år 11,75 Trafikföretag Biljettintäkter -0,21 Mkr exkl moms -3,98 Trafikeringskostnad (jfr pkt [4]) 0,02 Mkr exkl moms 0,53 Budgeteffekter Drivmedelsskatter, moms, banavgifter -1,77 Mkr/år -34,44 Externa kostnader Trafiksäkerhet 0,03 Mkr/år 0,16 Emissioner HC 0,01 Mkr/år 0,21 Emissioner NOx 0,24 Mkr/år 4,53 Emissioner SO2 0,00 Mkr/år 0,01 Emissioner Partiklar 0,08 Mkr/år 1,42 Emissioner CO2 0,90 Mkr/år 16,23 Slitage (jfr pkt [1]) 0,00 Mkr/år 0,02 Övrigt Buller 0,000 Mkr/år 0,000 Plankorsningar väg/järnväg 0,000 Mkr/år 0,000 Barriär 0,000 Mkr/år 0,000 Annat (egen behandling!),.. Drift och underhåll,väg 0,52 Mkr/år 10,01 Drift och underhåll,tunnel -2,1 Mkr/år -40,00 Summa 577,6 Den samhällsekonomiska beräkningen visar att Inre alternativet UA7 ger ca 580 miljoner kronor mer nytta än JA5 51 (56)

52 12 Sammanställning av samhällsekonomiska effekter Nedan följer en sammanställning av de samhällsekonomiska effekter som beräknats med Samkalk. Jämförelser sker alltid mot Kombi Öst, dock är det viktigt att jämförelser sker mot rätt Kombi Öst-alternativ. I kapitel 5 listas de olika beräkningsalternativ som har analyserats och det är inom de olika beräkningsgrupperna som jämförelser kan göras. Som även framgår av kapitel 5 finns det fem olika jämförelsealternativ, JA1-JA Huvudalternativ Figur 47 Samhällsekonomiska effekter Huvudalternativ Alternativ Kostnad (Mkr) Kostnad differens Nytta differens Kombi öst Kombi väst Inre utan E12 utbyggd Inre med E12 utbyggd Kommentar: Tabellen visar resultatet från samhällsekonomisk analys för värderade effekter (Restid, trafiksäkerhet, Transportkostnader, Emissioner miljö, D&U väg). Inklusive korrigering för drift och underhållskostnad för tunnel, ca 40 Mkr, för Inre alternativen. Kombi Väst är ca 20 Mkr billigare än Kombi Öst och ger 35 Mkr mindre nytta. Inre exklusive utbyggnad av E12 är ca 440 Mkr dyrare samt ger ca 150 Mkr mindre nytta. Inre inklusive utbyggnad av E12 ger ca 65 Mkr mer nytta än Kombi Öst men är ca 560 Mkr dyrare. 52 (56)

53 12.2 Känslighetsanalyser Minskad framkomlighet i centrum Alternativ Kostnad (Mkr) Kostnad differens Nytta differens Kombi öst Kombi väst Inre utan E12 utbyggd Inre med E12 utbyggd Kommentar: Tabellen visar resultatet från samhällsekonomisk analys för värderade effekter (Restid, trafiksäkerhet, Transportkostnader, Emissioner miljö, D&U väg). Inklusive korrigering för drift och underhållskostnad av tunnel, ca 40 Mkr, för Inre alternativen. Inklusive kostnader för framkomlighetsdämpande åtgärder i centrum, ca 60 Mkr. Kombi Väst är ca 20 Mkr billigare än Kombi Öst och ger 120 Mkr mindre nytta. Inre exklusive utbyggnad av E12 ger ca 100 Mkr mer nytta än Kombi Öst men är ca 440 Mkr dyrare. Inre inklusive utbyggnad av E12 ger ca 320 Mkr mer nytta än Kombi Öst men är ca 560 Mkr dyrare. 53 (56)

54 12.3 Känslighetsanalys minskad verksamhet i Klockarbäcken Figur 48 Samhällsekonomiska effekter minskad verksamhet i Klockarbäcken Alternativ Kostnad (Mkr) Kostnad differens Nytta differens Kombi öst Inre med E12 utbyggd Kommentar: Tabellen visar resultatet från samhällsekonomisk analys för värderade effekter (Restid, trafiksäkerhet, Transportkostnader, Emissioner miljö, D&U väg). Inklusive korrigering för drift och underhållskostnad av tunnel, ca 40 Mkr, för Inre alternativet. Känslighetsanalysen visar att ett scenario där handelsområdet Klockarbäcken inte exploateras i den utsträckning som antagits i prognosen för år 2020 inte nämnvärt påverkar den inbördes relationen mellan Inre alternativet och Kombi öst då det gäller de samhällsekonomiska nyttorna. Huvudalternativet gav 65 Mkr i nytta att jämföra med 70 Mkr i nytta för denna känslighetsanalys. 54 (56)

55 12.4 Känslighetsanalys Markanvändning för år 2030 samt med framkomlighetsdämpande åtgärder i centrum Alternativ Kostnad (Mkr) Kostnad differens Nytta differens Kombi öst Inre med E12 utbyggd Kommentar: Tabellen visar resultatet från samhällsekonomisk analys för värderade effekter (Restid, trafiksäkerhet, Transportkostnader, Emissioner miljö, D&U väg). Inklusive korrigering för drift och underhållskostnad av tunnel, ca 40 Mkr, för Inre alternativen. Inklusive kostnader för framkomlighetsdämpande åtgärder i centrum, ca 60 Mkr. Känslighetsanalys med kommunens bedömda markanvändning för år 2030 visar på något ökade nyttor för det Inre alternativet jämfört mot Kombi Öst. Nyttorna för det Inre alternativet ökar från ca 320 Mkr till ca 350 Mkr. 55 (56)

56 miljoner kronor 12.5 Känslighetsanalys Markanvändning för år 2030 samt med framkomlighetsdämpande åtgärder i centrum och med centrumbroarna avstängda för lastbilstrafik Kostnad Differens Nytta Differens Kombi Öst JA5 0 Inre inkl E12 utbyggd UA7 Alternativ Kostnad (Mkr) Kostnad differens Nytta differens Kombi öst Inre med E12 utbyggd Kommentar: Tabellen visar resultatet från samhällsekonomisk analys för värderade effekter (Restid, trafiksäkerhet, Transportkostnader, Emissioner miljö, D&U väg). Inklusive korrigering för drift och underhållskostnad av tunnel, ca 40 Mkr, för Inre alternativen. Inklusive kostnader för framkomlighetsdämpande åtgärder i centrum, ca 60 Mkr. Känslighetsanalysen visar att om man begränsar framkomligheten i centrum ökar nyttorna för det Inre alternativet jämfört Kombi Öst med ca 580 Mkr samtidigt som kostnaden ökar med i princip samma nivå, 560 Mkr. 56 (56)

PM Bullerberäkningar Analys & Strategi

PM Bullerberäkningar Analys & Strategi PM Bullerberäkningar 2009-05-28 Analys & Strategi Konsulter inom samhällsutveckling WSP Analys & Strategi är en konsultverksamhet inom samhällsutveckling. Vi arbetar på uppdrag av myndigheter, företag

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Joacim Thelin UPPRÄTTAD AV. Joacim Thelin

UPPDRAGSLEDARE. Joacim Thelin UPPRÄTTAD AV. Joacim Thelin UPPDRAG Trafikanalys HÖR UPPDRAGSNUMMER 7001006000 UPPDRAGSLEDARE Joacim Thelin UPPRÄTTAD AV Joacim Thelin DATUM Trafikanalys HÖR Sweco har fått i uppdrag av Sundbybergs stad att utreda två olika alternativ

Läs mer

Väg 44, förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby

Väg 44, förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby Väg 44, förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby Lidköping och Götene kommuner, Västra Götalands län Projektnummer: 101598 PM Trafikanalys 2013-03-15 Titel: Väg 44 förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby,

Läs mer

E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg

E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg TEKNISKT PM TRAFIKANALYS E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg Vårgårda och Essunga kommuner, Västra Götalands län Vägplan, val av lokalisering 2017-09-11 Trafikverket Postadress: Box 110, 54

Läs mer

Ostlänken - känslighetsanalys vid kraftigt minskad biltrafik

Ostlänken - känslighetsanalys vid kraftigt minskad biltrafik [ NY] 1(19) Ostlänken - känslighetsanalys vid kraftigt minskad biltrafik Sampers/Samkalkresultat Ostlänken Järna-Linköping Känslighetsanalys 12 procent mindre personbilstrafik och oförändrad lastbilstrafik

Läs mer

Ramböll Sverige AB. PM för ny väglänk mellan Annero och Östra leden--- Skövde kommun. Trafikanalys Skövde. Koncept. Göteborg

Ramböll Sverige AB. PM för ny väglänk mellan Annero och Östra leden--- Skövde kommun. Trafikanalys Skövde. Koncept. Göteborg Ramböll Sverige AB PM för ny väglänk mellan Annero och Östra leden--- Skövde kommun Koncept Göteborg 2009-04-07 Skövde kommun PM för ny väglänk mellan Annero och Östra leden. Datum 2009-04-07 Uppdragsnummer

Läs mer

Sweco TransportSystem AB Org.nr Styrelsens säte: Stockholm. En del av Sweco-koncernen

Sweco TransportSystem AB Org.nr Styrelsens säte: Stockholm. En del av Sweco-koncernen 02-01 Utkast 03 Trafiksimulering Åkersberga UPPDRAGSNUMMER 7000826000 DEL 3: VISSIM 2018 UA4 OCH STRESSTEST 1. Bakgrund På uppdrag av Österåkers Kommun genomförde Sweco under sommaren 2015 mikrosimuleringar

Läs mer

Jönköpings kommun. PM Skeppsbron. Malmö

Jönköpings kommun. PM Skeppsbron. Malmö Jönköpings kommun Malmö 2016-01-08 Datum 2016-01-08 Uppdragsnummer 1320006609-001 Utgåva/Status 1 Johan Svensson Anna Persson Johan Jönsson Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB Skeppsvägen

Läs mer

Trafikanalys, Tungelsta

Trafikanalys, Tungelsta PM Trafikanalys, Tungelsta 2017-12-15 1 (10) PM Trafikanalys, Tungelsta 1 Inledning och syfte M4Traffic AB har på uppdrag av Haninge kommun analyserat trafikkonsekvenser av planerad exploatering i Tungelsta

Läs mer

Trafikutredning detaljplan Gärestad 1:13 m.fl.

Trafikutredning detaljplan Gärestad 1:13 m.fl. -14 UPPDRAG Detaljplan Gärestad 1:13 UPPDRAGSNUMMER 3840317000 UPPDRAGSLEDARE Anna Magnusson UPPRÄTTAD AV Daniel Henricson DATUM REVIDERAD 2018-02-13 Trafikutredning detaljplan Gärestad 1:13 m.fl. Bakgrund

Läs mer

Kompletterande Trafikutredning Planiaområdet

Kompletterande Trafikutredning Planiaområdet Nacka Kommun Kompletterande Trafikutredning Planiaområdet Version 5.2 Stockholm 2015-08-20 Kompletterande Trafikutredning Planiaområdet Datum 2015-08-20 Uppdragsnummer Utgåva/Status Version 5.2 Carl Chytraeus

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Stefan Andersson UPPRÄTTAD AV. Stefan Andersson

UPPDRAGSLEDARE. Stefan Andersson UPPRÄTTAD AV. Stefan Andersson 14 UPPDRAG Trafikutredning Brämhult-Kyrkvägen UPPDRAGSNUMMER 12602343 UPPDRAGSLEDARE Stefan Andersson UPPRÄTTAD AV Stefan Andersson DATUM Trafkutredning, avstängning av Kyrkvägen Bakgrund och syfte Samghällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

KOCKBACKA, BRO Trafikprognos för 2010 vid exploatering

KOCKBACKA, BRO Trafikprognos för 2010 vid exploatering Uppdragsnr: 10033453 1 (10) KOCKBACKA, BRO Trafikprognos för 2010 vid exploatering 2003-04-07 WSP Samhällsbyggnad 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: 08-688 60 00 Fax: 08-688 69 10 WSP Sverige

Läs mer

Trafikanalys TA-plan Fisksätra trafikplats

Trafikanalys TA-plan Fisksätra trafikplats UPPDRAG Analys TA-plan Fisksätra tpl UPPDRAGSNUMMER 7001219000 UPPDRAGSLEDARE Joacim Thelin UPPRÄTTAD AV Joacim Thelin DATUM Trafikanalys TA-plan Fisksätra trafikplats Sweco har fått i uppdrag av Nacka

Läs mer

2006-12-04. Ostlänken. Beräkning av samhällsekonomiska effekter

2006-12-04. Ostlänken. Beräkning av samhällsekonomiska effekter 2006-12-04 Ostlänken Beräkning av samhällsekonomiska effekter Förord Ostlänken avser ett nytt dubbelspår på Södra stambanan från Järna till Linköping via Nyköping/Skavsta och Norrköping. Banverket genomförde

Läs mer

S we c o In fra s tru c tur e A B Org.nr 556507-0868 Styrelsens säte: Stockholm

S we c o In fra s tru c tur e A B Org.nr 556507-0868 Styrelsens säte: Stockholm TÄBY KOMMUN Roslags Näsby trafikanalys UPPDRAGSNUMMER 2127106000 EN TRAFIKANALYSSTUDIE HAR UTFÖRTS FÖR OMRÅDET VÄSTRA ROSLAGS NÄSBY, FÖR ATT STUDERA HUR DEN REVIDERADE MARKANVÄNDNINGEN GER SKILLNADER I

Läs mer

PM NORRA STÄKSÖN TRAFIK

PM NORRA STÄKSÖN TRAFIK PM NORRA STÄKSÖN TRAFIK KONCEPT 2014-08-25 1 Bakgrund Planering för ny etablering på norra delen av Stäksön pågår. Som ett led i arbetet studeras förutsättningarna för trafiken i området. För att etableringen

Läs mer

Åtgärdsvalsstudie, E20 Genom Västra Götaland

Åtgärdsvalsstudie, E20 Genom Västra Götaland Åtgärdsvalsstudie, E20 Genom Västra Götaland Underlags-PM - Samhällsekonomi 2012-09-17 Säffle Åmål Hallsberg ± ³ Laxå ± ³ Mellerud Mariestad Askersund E20 26 ± ³ Töreboda ± ³ 45 E20 Götene Motala Karlsborg

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Perry Ohlsson UPPRÄTTAD AV. Perry Ohlsson

UPPDRAGSLEDARE. Perry Ohlsson UPPRÄTTAD AV. Perry Ohlsson -14 UPPDRAG DP Tingshuset utredningar komplettering UPPDRAGSNUMMER 13007455 UPPDRAGSLEDARE Perry Ohlsson UPPRÄTTAD AV Perry Ohlsson DATUM Kompletterande beskrivning buller för detaljplan Tingshuset 13,

Läs mer

Analyser av Östlig förbindelse

Analyser av Östlig förbindelse Analyser av Östlig förbindelse Eller några synpunkter på hur Sampers kan förbättras för denna typ av analyser. Sampers användardag 2015-12-14 Christian Nilsson Genomfört arbete Analyser av. Östlig förbindelse.

Läs mer

TILLÄGG TRAFIKUTREDNING, HEJANS LYCKA - KARLSKRONA KOMMUN RAPPORT

TILLÄGG TRAFIKUTREDNING, HEJANS LYCKA - KARLSKRONA KOMMUN RAPPORT TILLÄGG TRAFIKUTREDNING, HEJANS LYCKA - KARLSKRONA KOMMUN RAPPORT 2017-03-21 TILLÄGG TRAFIKUTREDNING TILLÄGG TRAFIKUTREDNING HEJANS LYCKA, KARLSKRONA KOMMUN 2017-03-21 KUND Karlskrona kommun KONSULT WSP

Läs mer

Detaljplan för Hossaberget PM om trafikmängder på Nya Öjersjövägen

Detaljplan för Hossaberget PM om trafikmängder på Nya Öjersjövägen Detaljplan för Hossaberget Detaljplan för Hossaberget Beställare: Partille kommun 433 82 Partille Beställarens representant: Erika von Geijer Konsult: Uppdragsledare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg

Läs mer

Stockholms-stads-scenariot - - en känslighetsanalys baserad på Trafikverkets Basprognos

Stockholms-stads-scenariot - - en känslighetsanalys baserad på Trafikverkets Basprognos PM Stockholms-stads-scenariot - - en känslighetsanalys baserad på Trafikverkets Basprognos I ett gemensamt arbete mellan Stockholms stad och Trafikverket har en Sampersprognos tagits fram som känslighetsanalys,

Läs mer

Trafikanalys Luleå Kronan

Trafikanalys Luleå Kronan Luleå kommun Malmö 2016-09-22 Datum 2016-09-22 Uppdragsnummer 1320021084 Utgåva/Status Anders Sjöholm Johan Jönsson Johannes Wolfmaier Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB Skeppsgatan

Läs mer

Kävlinge kommun Trafikplats Hofterup Idéstudie 2007

Kävlinge kommun Trafikplats Hofterup Idéstudie 2007 Kävlinge kommun Trafikplats Hofterup Idéstudie 2007 2007-12 Jan Rafstedt AB INNEHÅLL 1. BAKGRUND 1 2. UPPDRAGET 1 3. FÖRUTSÄTTNINGAR 1 4. TRAFIK 2 Trafikgenerering 3 5. STUDERADE LÖSNINGAR 4 Tpl Hofterup

Läs mer

PM: Trafikanalys Skra Bro

PM: Trafikanalys Skra Bro 2016-04-28 Lina Svensson PM: Trafikanalys Skra Bro Med anledning av framtida exploateringar i området vid Skra Bro har en trafikanalys gjorts internt på Trafikkontoret för att säkerställa kapaciteten på

Läs mer

Trafikering

Trafikering Huddinge kommun planerar för en utbyggnad av Gräsvretens industriområde och en ny in-och utfart till området. Kommunen behöver stöd med att bedöma trafikmängder till och från det planerade området, få

Läs mer

E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg

E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg TEKNISKT PM TRAFIKANALYS E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg Vårgårda och Essunga kommuner, Västra Götalands län Vägplan, 2016-11-03 Projektnummer: 128078 Trafikverket Postadress: Box 110, 54

Läs mer

TÄBY SIMHALL. Kapacitetsanalys Stora Marknadsvägen. Rapport Upprättad av: Frida Aspnäs, Tobias Thorsson

TÄBY SIMHALL. Kapacitetsanalys Stora Marknadsvägen. Rapport Upprättad av: Frida Aspnäs, Tobias Thorsson TÄBY SIMHALL Kapacitetsanalys Stora Marknadsvägen Rapport 2016-02-04 Upprättad av: Frida Aspnäs, Tobias Thorsson TÄBY SIMHALL Kapacitetsanalys Stora Marknadsvägen KUND Täby Kommun KONSULT WSP Analys &

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Anders Lundberg UPPRÄTTAD AV. Linda Isberg

UPPDRAGSLEDARE. Anders Lundberg UPPRÄTTAD AV. Linda Isberg UPPDRAG Ostkustbanan underlag Sverigeförhandlingen UPPDRAGSLEDARE Anders Lundberg DATUM 2016-04-29 Rev 2015-05-09 UPPDRAGSNUMMER 7001346100 UPPRÄTTAD AV Linda Isberg SLUTVERSION Dokumentation och resultat

Läs mer

Översiktlig trafikutredning Brämhult. 1. Bakgrund och syfte. 2. Utredningsområde

Översiktlig trafikutredning Brämhult. 1. Bakgrund och syfte. 2. Utredningsområde 8-04-06 Översiktlig trafikutredning Brämhult 1. Bakgrund och syfte Borås stad har tagit fram ett förslag till detaljplan som möjliggör utbyggnad av 100 bostäder samt utvidgning av befintlig förskoleverksamhet

Läs mer

Trafikutredning, Detaljplan för del av Druvefors, kv Nejlikan m fl

Trafikutredning, Detaljplan för del av Druvefors, kv Nejlikan m fl UPPDRAG Borås, kv Nejlikan TU UPPDRAGSNUMMER 2392053 UPPDRAGSLEDARE Stefan Andersson UPPRÄTTAD AV Stefan Andersson DATUM Trafikutredning, Detaljplan för del av Druvefors, kv Nejlikan m fl Bakgrund Borås

Läs mer

TRAFIKANALYS FANFAREN

TRAFIKANALYS FANFAREN KARLSTADS KOMMUN TRAFIKANALYS FANFAREN KARLSTAD 2017-06-22 TRAFIKANALYS FANFAREN Karlstad Karlstads Kommun KONSULT WSP Analys & Strategi 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: +46 10 7225000

Läs mer

Umeåprojektet medför även ökade möjligheter för tillväxt och utveckling av Umeå stad. 3 2015-01-19

Umeåprojektet medför även ökade möjligheter för tillväxt och utveckling av Umeå stad. 3 2015-01-19 Umeåprojektet 2014 2 2015-01-19 Umeåprojektet är det enskilt största vägprojektet i Trafikverket Region Nord. Sedan 1980-talet har Umeå kommun och Vägverket/Trafikverket allt intensivare arbetat med att

Läs mer

Samlad effektbedömning av förslag till nationell plan och länsplaner för transportsystemet

Samlad effektbedömning av förslag till nationell plan och länsplaner för transportsystemet Samlad effektbedömning av förslag till nationell plan och länsplaner för transportsystemet 2018 2029 PM Effekter för godstrafik Systemanalys ÅP 2018-2029 1(12) Kopia till: Effekter för godstrafik Systemanalys

Läs mer

RAPPORT TRAFIKUTREDNING HJORTHAGEN, NORRA DJURGÅRDSSTADEN. Contram Hjorthagen SWECO TRANSPORTSYSTEM REGION ÖST

RAPPORT TRAFIKUTREDNING HJORTHAGEN, NORRA DJURGÅRDSSTADEN. Contram Hjorthagen SWECO TRANSPORTSYSTEM REGION ÖST Contram Hjorthagen UPPDRAGSNUMMER 7000243000 TRAFIKUTREDNING HJORTHAGEN, NORRA DJURGÅRDSSTADEN repo001.docx 2012-03-2914 SWECO TRANSPORTSYSTEM REGION ÖST IDA KRISTOFFERSSON Innehållsförteckning 1 Bakgrund

Läs mer

Bilaga till överenskommelse Fässbergsdalen

Bilaga till överenskommelse Fässbergsdalen Bilaga till överenskommelse Fässbergsdalen En övergripande trafikanalys för vägnätet i Fässbergsdalen har genomförts i samband med framtagandet av denna överenskommelse. Analysarbetet har sammanfattats

Läs mer

PM Kapacitetsanalys Dergårdsområdet, Lerums kommun

PM Kapacitetsanalys Dergårdsområdet, Lerums kommun Handläggare Cecilia Norberg Tel +46 10 505 31 38 Mobil +46 73 066 92 80 E-post cecilia.norberg@afconsult.com Mottagare Lerums kommun Jakob Aldén Datum 2017-01-27 Projekt-ID 723019 PM Kapacitetsanalys Dergårdsområdet,

Läs mer

Trafikutredning Rankhus

Trafikutredning Rankhus Villamarken Exploatering i Stockholm AB Trafikutredning Rankhus Etapp A Uppsala 2017-10-02 Trafikutredning Rankhus Etapp A Datum 2017-10-02 Uppdragsnummer 1320021147 Utgåva/Status Granskningsversion Cecilia

Läs mer

SCENARIO VÄLSVIKEN. Karlstad trafikmodell

SCENARIO VÄLSVIKEN. Karlstad trafikmodell SCENARIO VÄLSVIKEN Karlstad trafikmodell 2017-05-16 SCENARIO VÄLSVIKEN Karlstad trafikmodell KUND Karlstads Kommun KONSULT WSP Analys & Strategi 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: +46 10

Läs mer

Trafikomfördelningar Henrik Carlsson

Trafikomfördelningar Henrik Carlsson Trafikomfördelningar 2018-11-13 Henrik Carlsson Agenda Övergripande om trafikomfördelningar När gör man trafikomfördelningar Gå igenom hur trafikomfördelningar görs Exempel på underlagsmaterial och praktiska

Läs mer

Vägutredning beslutshandling E20 delen Tollered - Alingsås Objektnr 5196 Oktober 2001 E20, delen Tollered - Alingsås Beslutshandling 1 Innehållsförteckning Sida 1. Sammanfattning av vägutredningen 2 1.1

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(13) Samlad effektbedömning Objekt: BVMa_020 Kust till kustbanan, Datum för upprättande: Upprättad av: Hans Thorselius, danielsondosk ab Kvalitetsgranskad av: Pär Ström Godkänd

Läs mer

Trafikprognos Sparråsvägen

Trafikprognos Sparråsvägen Trafikprognos Sparråsvägen 2014-04-02 2(10) Beställare Kontakt Kungälv Kommun Björn Carlsson Konsult ÅF Infrastructure AB Uppdragsledare Åsa Nyqvist Trafikprognos Carlos Moran Handläggare Emelie Heijmans

Läs mer

TRAFIKUTREDNING AMHULT CENTRUM, ETAPP 2

TRAFIKUTREDNING AMHULT CENTRUM, ETAPP 2 1(8) STADSBYGGNADSKONTORET GÖTEBORG Göteborg COWI AB Skärgårdsgatan 1, Göteborg Postadress: Box 12076, 402 41 GÖTEBORG Telefon: 010-850 10 00 Telefax: 010-850 11 22 k:\uppdrag10\163291\16-prj\04-bsk\amhult

Läs mer

Trafikverkets modellverktyg

Trafikverkets modellverktyg Trafikverkets modellverktyg Sampers/Samkalk analys av infrastrukturinvesterings effekter för persontrafiken, totalt och fördelat på trafikslag, och en samhällsekonomisk kalkyl över åtgärdens nationella

Läs mer

Anmärkning. [Ärendenummer NY] Plet 2015:05 2(5)

Anmärkning. [Ärendenummer NY] Plet 2015:05 2(5) [ NY] 2015-08-24 Plet 2015:05 1(5) gällande förändrad samhällsekonomisk nytta - Västra Länken Detta dokument beskriver skillnader i förutsättningar och resultat från samhällsekonomiska kalkyler gällande

Läs mer

HERRGÅRDSGÄRDET TRAFIKUTREDNING

HERRGÅRDSGÄRDET TRAFIKUTREDNING RAPPORT HERRGÅRDSGÄRDET TRAFIKUTREDNING 2018-06-01 UPPDRAG 286841, Herrgårdsgärdet Tenhult - trafik- och bullerutredning Titel på rapport: Herrgårdsgärdet Trafikutredning Status: Slutrapport Datum: 2018-06-01

Läs mer

Centrala Nacka trafikutredning

Centrala Nacka trafikutredning Nacka Kommun Stockholm 2014-10-22 Datum 2014-10-22 Uppdragsnummer 1320004296 Utgåva/Status Carl Chytraeus Magnus Kusoffsky Jevgenij Petoukhov Uppdragsledare Kollektivtrafik Trafikmängder, kapacitet Ramböll

Läs mer

TRV 2010/21681 A. Umeåprojektet Beslutshandling Västra länken

TRV 2010/21681 A. Umeåprojektet Beslutshandling Västra länken TRV 2010/21681 A Umeåprojektet Beslutshandling Västra länken Förord I Umeåprojektet är Västra länken en etapp som innebär att ringleden färdigställs och den västliga kopplingen etableras främst mot E12

Läs mer

BERÄKNING AV TRAFIKFLÖDEN INOM SVARTÅ STRAND, MJÖLBY

BERÄKNING AV TRAFIKFLÖDEN INOM SVARTÅ STRAND, MJÖLBY PM BERÄKNING AV TRAFIKFLÖDEN INOM SVARTÅ STRAND, MJÖLBY SLUTRAPPORT 2013-12-16 Sammanfattning Det centrala området Svartå strand i Mjölby planeras genomgå en omvandling från verksamhetsområde till ett

Läs mer

TRAFIKUTREDNING BLÅSIPPAN

TRAFIKUTREDNING BLÅSIPPAN PM TRAFIKUTREDNING BLÅSIPPAN SLUTVERSION 2019-02-21 1 INLEDNING Tyréns har fått i uppdrag att genomföra en trafikutredning som syftar till att utreda vilka trafikomfördelningar föreslagna åtgärder kring

Läs mer

Umeåprojektet Västra länken Söderslätt Norra länken, alt. öster Prästsjön., YN003

Umeåprojektet Västra länken Söderslätt Norra länken, alt. öster Prästsjön., YN003 Umeåprojektet Västra länken Söderslätt Norra länken, alt. öster Prästsjön., YN003 Infoga diagram, figur eller bild här 1. Beskrivning av åtgärden Nuläge och brister: Två tungt trafikerade vägar (väg 503

Läs mer

TRAFIKANALYS I LJUNGBY CENTRUM SKÅNEGATAN OCH STATIONSGATANS TRAFIKBELASTNING

TRAFIKANALYS I LJUNGBY CENTRUM SKÅNEGATAN OCH STATIONSGATANS TRAFIKBELASTNING PM TRAFIKANALYS I LJUNGBY CENTRUM SKÅNEGATAN OCH STATIONSGATANS TRAFIKBELASTNING 19 MARS 2012 Titel: Trafikanalys i Ljungby centrum Status: Koncept Datum: 2012 03 19 Beställare: Ljungby kommun Kontaktperson:

Läs mer

Arntorps verksamhetsområde, Kungälvs kommun. Trafikbuller för en framtida trafiksituation. Kompletterade PM till trafikbullerutredning.

Arntorps verksamhetsområde, Kungälvs kommun. Trafikbuller för en framtida trafiksituation. Kompletterade PM till trafikbullerutredning. Handläggare Hässel Johan Tel +46105058427 Mobil +46701847427 Fax +46 31 7747474 johan.hassel@afconsult.com PM 549114-P01-100630 1 (5) Datum Kungälvs Kommun Lena Hasselgren Nämndhuset Box 2403 442 81 Kungälv

Läs mer

Ramböll Sverige AB. Trafik och gatustruktur--- Skövde kommun. Vägnät i Horsås. Granskningshandling. Göteborg

Ramböll Sverige AB. Trafik och gatustruktur--- Skövde kommun. Vägnät i Horsås. Granskningshandling. Göteborg Ramböll Sverige AB Trafik och gatustruktur--- Skövde kommun Göteborg 2008-02-07 Skövde kommun Datum 2008-02-07 Uppdragsnummer Utgåva/Status Hans Wiktorsson Stephan Schumpp/Staffan Sandberg HW Uppdragsledare

Läs mer

Ny förbindelse mellan Kvarnholmen och Nacka Centrum

Ny förbindelse mellan Kvarnholmen och Nacka Centrum Trafikutredning Nacka kommun Ny förbindelse mellan Kvarnholmen och Nacka Centrum trafikutredning. Bilaga till program för detaljplan Utgåva 1 Stockholm 2008 06 27 KFKS 2007/12 214 Projekt 9214 Nacka kommun

Läs mer

Trafikutredning Fridhem, Tjörns kommun I samband med detaljplan Fridhem del av Hövik 5:1

Trafikutredning Fridhem, Tjörns kommun I samband med detaljplan Fridhem del av Hövik 5:1 Beställare: 471 80 SKÄRHAMN Beställarens representant: Kristina Stenström Konsult: Uppdragsledare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 104 23 38 Innehållsförteckning 1 Inledning...

Läs mer

Sammanfattning. Kalkylerna är robusta

Sammanfattning. Kalkylerna är robusta Sammanfattning Kalkylerna är robusta Den svenska transportpolitiken bygger på samhällsekonomiska kalkyler eftersom offentliga medel är en begränsad resurs och det är viktigt att de används där de kan göra

Läs mer

Trafikmängder Sätuna torg, Märsta

Trafikmängder Sätuna torg, Märsta Handläggare Martin Nilsson Tel +46 10 505 20 01 Mobil +46 70 591 83 57 E-post martin.nilsson@afconsult.com Mottagare Bonnie Winnberg SigtunaHem Datum 2017-08-21 Projekt-ID 741283 Trafikmängder Sätuna torg,

Läs mer

Trafikanalys Nacka Strand

Trafikanalys Nacka Strand UPPDRAG Nacka Strand UPPDRAGSNUMMER 435762 UPPDRAGSLEDARE Emma Wiklund UPPRÄTTAD AV Tan Na Cheng DATUM 23-8-9 Trafikanalys Nacka Strand Inledning Denna behandlar trafikanalysen gjord med Capcal för förmiddagens

Läs mer

PM TRAFIKPROGNOS - RANAGÅRD

PM TRAFIKPROGNOS - RANAGÅRD Author Johan Hallberg Cecilia Norberg Phone +46 10 505 30 75 Recipient Anna Winnberg Samhällsbyggnadskontoret, Halmstads kommun E-mail johan.hallberg@afconsult.com Date 22/01/2016 Trafikprognos Ranagård,

Läs mer

BERÄKNING AV BYGGTRAFIK OCH RESULTERANDE TRAFIKFLÖDEN KRING PLANOMRÅDET

BERÄKNING AV BYGGTRAFIK OCH RESULTERANDE TRAFIKFLÖDEN KRING PLANOMRÅDET C4 SHOPPING AB UPPDRAGSNUMMER 2510165 BERÄKNING AV BYGGTRAFIK OCH RESULTERANDE TRAFIKFLÖDEN KRING PLANOMRÅDET MALMÖ SWECO STRUCTURES AB REGION SYD 1 (8) S w e co Hans Michelsensgatan 2 Box 286 SE-201 22

Läs mer

REDOVISNING AV FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR BOSTÄDER MED AVSEENDE PÅ BULLER INOM PROGRAMOMRÅDET FÅRABERGET

REDOVISNING AV FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR BOSTÄDER MED AVSEENDE PÅ BULLER INOM PROGRAMOMRÅDET FÅRABERGET RAPPORT FALKÖPINGS KOMMUN Bullerutredning, UPPDRAGSNUMMER 1321446000 REDOVISNING AV FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR BOSTÄDER MED AVSEENDE PÅ BULLER INOM PROGRAMOMRÅDET FÅRABERGET GBG LUFT- OCH MILJÖANALYS Sweco Environment

Läs mer

Trafikanalys, Jordbro

Trafikanalys, Jordbro PM Trafikanalys, Jordbro 2017-08-08 1 (21) PM Trafikanalys, Jordbro 1 Inledning och syfte M4Traffic AB har på uppdrag av Haninge kommun analyserat trafikkonsekvenser av den förtätning av Jordbro som planeras

Läs mer

Valideringsarbetet i Palt Nord (Västerbotten och Norrbotten) har under detta skede bestått av:

Valideringsarbetet i Palt Nord (Västerbotten och Norrbotten) har under detta skede bestått av: 2017-09-28 Bakgrund... 1 Befolkning... 2 Trafikmängder... 3 Färdmedelsval... 3 Biltrafikflöden... 4 Redovisning med scattergram... 4 Redovisning i kartor... 5 Kommentar... 8 Bussresor... 8 Järnvägsresor...

Läs mer

Derome Timber AB, Varbergs kommun. Trafikbullerutredning för externa transporter.

Derome Timber AB, Varbergs kommun. Trafikbullerutredning för externa transporter. Handläggare Perry Ohlsson Telefon 010-505 84 38 Mobil 0701847438 E-post perry.ohlsson@afconsult.com Datum 2016-04-12 Uppdragsnummer 591440 Rapport 591440 A Beställare Derome Timber AB Derome Timber AB,

Läs mer

Sampers och trafikprognoser

Sampers och trafikprognoser RAPPORT Sampers och trafikprognoser en kort introduktion Titel: Sampers trafikprognoser - en kort introduktion Dokumenttyp: Rapport Publikationsnummer: 2015:094 ISBN: 978-91-7467-753-9 Version: 1.0 Publiceringsdatum:

Läs mer

Kompletterande bullerberäkning för kvarteren Garvaren 2 och 6 samt Långholmen 1 och 3

Kompletterande bullerberäkning för kvarteren Garvaren 2 och 6 samt Långholmen 1 och 3 UPPDRAG Trafikanalys Västervik UPPDRAGSNUMMER 7000443 UPPDRAGSLEDARE Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV Mathieu Boué DATUM 2015-11-25 Kompletterande bullerberäkning för kvarteren Garvaren 2 och 6 samt Långholmen

Läs mer

PM Trafik. Södra Årby. Tyréns - Arvid Gentele 1(13) Uppdragsnr: Rapportnr: Rev (): l tl t t\ut d i \T é T fik PM k t LGS d

PM Trafik. Södra Årby. Tyréns - Arvid Gentele 1(13) Uppdragsnr: Rapportnr: Rev (): l tl t t\ut d i \T é T fik PM k t LGS d 1(13) PM Trafik Södra Årby 20111031 Tyréns - Arvid Gentele 2(13) Inledning En ny stadsdel, Södra Årby, planeras i anslutning till Läggesta station. Området omfattar bostäder, verksamheter och samhällsservice.

Läs mer

PM Trafikprognos - Södra infarten

PM Trafikprognos - Södra infarten 2016-05-03 Halmstad kommun PM Trafikprognos - Södra infarten Helsingborg PM Trafikprognos - Södra infarten Datum 2016-05-03 Uppdragsnummer 61450827962 Utgåva/Status 0.5 John Mcdaniel Uppdragsledare Kristoffer

Läs mer

M: Trafikprognoser i ÖP 2030 VÄXJÖ KOMMUN

M: Trafikprognoser i ÖP 2030 VÄXJÖ KOMMUN M: Trafikprognoser i ÖP 2030 VÄXJÖ KOMMUN Oktober 2011 Denna utredning har utförts under dec 2010 till okt 2011 av följande projektorganisation: Konsult Tyréns AB Kungsgatan 6 252 21 HELSINGBORG Tel: 010-452

Läs mer

Trafikprognos samt en bullerberäkning för fyra fastigheter i Åkarp

Trafikprognos samt en bullerberäkning för fyra fastigheter i Åkarp [Delprodukt] Skapad av: Fackansvarig: Dokumentdatum: 2013-11-20 Diarienr/Ärendenr: TRV 2010/35145 Version: Anna-Karin Ekström, Tyréns AB Anna-Karin Ekström, Tyréns AB/Ansvarig MKB Cristiano Piga, Tyréns

Läs mer

Sweco Environment AB Org.nr Styrelsens säte: Stockholm

Sweco Environment AB Org.nr Styrelsens säte: Stockholm Sweco Södra Mariegatan 18 E Box 1902 SE 79119 Falun, Sverige Telefon +46 23 464 00 Fax +46 23 464 01 www.sweco.se Sweco Environment AB Org.nr 556346-0327 Styrelsens säte: Stockholm Per Norman Akustik Falun

Läs mer

Trafikprognos Sisjön Teknisk PM. PM Version 1.0

Trafikprognos Sisjön Teknisk PM. PM Version 1.0 Trafikprognos Sisjön Teknisk PM PM 2012-09-25 Version 1.0 1 Uppdrag: Konsult: Beställare: Projektledare: Trafikanalys Söderleden, tilläggsuppdrag Mats Tjernkvist, M4Traffic Göteborgs Stad, Trafikkontoret

Läs mer

Trafikanalys: Utbyggnad av bostäder i Frösö Park och Söder om Vallsundsbron.

Trafikanalys: Utbyggnad av bostäder i Frösö Park och Söder om Vallsundsbron. 14 PM UPPDRAG Trafikanalys Östersund UPPDRAGSNUMMER 12601307 UPPDRAGSLEDARE Sara Johansson UPPRÄTTAD AV Sara Johansson DATUM 2018-03-25 VERSION 1.7 Trafikanalys: Utbyggnad av bostäder i Frösö Park och

Läs mer

PM KV. LYRAN

PM KV. LYRAN memo03.docx 2012-03-28-14 PM KV. LYRAN 11002195-100 Upprättad av: Granskad av: Martin Tunbjörk 2018-06-07 Inledning har fått i uppdrag att uppdatera en trafikbullerberäkning från 2017-05-23 för i Sölvesborg.

Läs mer

PM TRAFIKALSTRING & BULLER

PM TRAFIKALSTRING & BULLER PM TRAFIKALSTRING & BULLER Bakgrund Torsås kommun planerar att planlägga ett nytt område för handel/centrumändamål på ca 1,3 ha norr om Bergkvaravägen inom Torsås 2:42. Rubricerat PM syftar till att studera

Läs mer

Steninge slottspark Trafikstudie

Steninge slottspark Trafikstudie Trafikstudie Analys och jämförelse anslutning till Steningehöjden 2013-04-16 Uppsala Trafikstudie, 2013-04-16 TRAFIK Datum 2013-04-16 Uppdragsnummer 61381039840000 Utgåva/Status Granskningshandling ERIKSSON

Läs mer

RAPPORT. Trafikutredning för handelsetablering på Algutsrum 20:10 MÖRBYLÅNGA KOMMUN STOCKHOLM TRAFIKPLANERING UPPDRAGSNUMMER 7000175000 1.

RAPPORT. Trafikutredning för handelsetablering på Algutsrum 20:10 MÖRBYLÅNGA KOMMUN STOCKHOLM TRAFIKPLANERING UPPDRAGSNUMMER 7000175000 1. repo001.docx 2012-03-2914 MÖRBYLÅNGA KOMMUN Trafikutredning för handelsetablering på Algutsrum 20:10 UPPDRAGSNUMMER 7000175000 STOCKHOLM TRAFIKPLANERING JOHANNA FICK UPPDRAGSLEDARE KARIN RENSTRÖM GRANSKARE

Läs mer

ÅTGÄRDSVALSSTUDIE Framtida väginfrastruktur riksväg 40, delen Landvettermotet-Ryamotet

ÅTGÄRDSVALSSTUDIE Framtida väginfrastruktur riksväg 40, delen Landvettermotet-Ryamotet Sektorn för samhällsbyggnad Trafikverksamheten ÅTGÄRDSVALSSTUDIE Framtida väginfrastruktur riksväg 40, delen Landvettermotet-Ryamotet Bilaga Trafikanalyser PUBLIKATION 2018:1 Titel: Datum: Beställare:

Läs mer

RAPPORT. Bullerutredning DPL Gyllehemmet 2 UPPDRAGSNUMMER SVENSKA VÅRDFASTIGHETER AB BERÄKNING AV TRAFIKBULLER [INTERNGRANSKAD]

RAPPORT. Bullerutredning DPL Gyllehemmet 2 UPPDRAGSNUMMER SVENSKA VÅRDFASTIGHETER AB BERÄKNING AV TRAFIKBULLER [INTERNGRANSKAD] SVENSKA VÅRDFASTIGHETER AB Bullerutredning DPL Gyllehemmet 2 UPPDRAGSNUMMER 3314511000 BERÄKNING AV TRAFIKBULLER 2016-11-08 SARA BERGVIN Akustik - Rikard Sjöholm Sammanfattning En ny detaljplan tas fram

Läs mer

Kapacitetsutredning Kristineberg - Vallentuna

Kapacitetsutredning Kristineberg - Vallentuna Kapacitetsutredning Kristineberg - Vallentuna Sweco TransportSystem Kapacitetsutredning ERIK FRANSSON MARTIN HOLMSTEDT 1 (9) -14 S w e co Luntgatan 28 Box 3063 SE-600 03 Norrköping, Sverige Telefon +46

Läs mer

Över Trafikverkets yttrande över förslag till detaljplan för MAXI ICA m.fl. vid Ubbarp 2013-11-07 UNITED BY OUR DIFFERENCE BEF. VÄG NY GC-VÄG RIDHUS

Över Trafikverkets yttrande över förslag till detaljplan för MAXI ICA m.fl. vid Ubbarp 2013-11-07 UNITED BY OUR DIFFERENCE BEF. VÄG NY GC-VÄG RIDHUS BEF. VÄG NY GC-VÄG RIDHUS GODA GRANNAR MÖJLIG TILLB. UNITED BY OUR DIFFERENCE PM Över Trafikverkets yttrande över förslag till detaljplan för MAXI ICA m.fl. vid Ubbarp 2013-11-07 Medverkande MAXI ICA:

Läs mer

TRAFIKUTREDNING I ANSLUTNING TILL PLANPROGRAM FÖR TOKARPSBERG I BORÅS

TRAFIKUTREDNING I ANSLUTNING TILL PLANPROGRAM FÖR TOKARPSBERG I BORÅS 12601321 TRAFIKUTREDNING I ANSLUTNING TILL PLANPROGRAM FÖR TOKARPSBERG I BORÅS Sweco Society Sweco Society Beställare Borås stad, kontaktperson Jonatan Westlin Konsult, Sweco Society Stefan Andersson,

Läs mer

Trafikanalys Lisebergs utvidgning söderut

Trafikanalys Lisebergs utvidgning söderut Göteborgs stad Trafikanalys Lisebergs utvidgning söderut Slutlig Malmö 2018-02-16 Trafikanalys Lisebergs utvidgning söderut Datum 2018-02-16 Uppdragsnummer 1320030106 Utgåva/Status Slutlig Johan Irvenå

Läs mer

BULLERUTREDNING DETALJPLAN SCANDIC PANDOX UPPDRAGSNUMMER SWECO ENVIRONMENT AB. Akustiker Akustiker, granskare

BULLERUTREDNING DETALJPLAN SCANDIC PANDOX UPPDRAGSNUMMER SWECO ENVIRONMENT AB. Akustiker Akustiker, granskare UPPDRAGSNUMMER 14502056 DETALJPLAN SCANDIC PANDOX SWECO ENVIRONMENT AB LINDA GRENVALL HENRIK NAGLITSCH Akustiker Akustiker, granskare Sweco Sammanfattning En tillbyggnad för Scandic hotell i Luleå planeras.

Läs mer

Siggbo detaljplan för bostadsändamål - trafik

Siggbo detaljplan för bostadsändamål - trafik Tierps kommun Siggbo detaljplan för bostadsändamål - trafik Uppsala Siggbo detaljplan för bostadsändamål - trafik Datum 2018-04-12 Uppdragsnummer 1320022572-004 Utgåva/Status Version 1.1 Cecilia Friis

Läs mer

Effektredovisning för BVSt_020 Laxå bangårdsombyggnad

Effektredovisning för BVSt_020 Laxå bangårdsombyggnad 2008-11-24 Till amlad effektbedömning PM Effektredovisning för BVt_020 Laxå bangårdsombyggnad Handläggare: Joakim Johansson, WP A& Telefon: 08-688 77 46 e-post: joakim.p.johansson@wspgroup.se Innehåll

Läs mer

Trafikprognos för år 2020 och 2030 Lidingö stad

Trafikprognos för år 2020 och 2030 Lidingö stad Trafikprognos för år 2020 och 2030 Lidingö stad Sofia Heldemar Henrik Carlsson Sidan 2 av 33 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 SAMMANFATTNING... 3 2 BAKGRUND... 4 3 METODIK OCH FÖRUTSÄTTNINGAR... 4 3.1 DAGENS SITUATION...

Läs mer

PM Trafik Förstudie Väg 222 Trafikplats Kvarnholmen Nacka kommun, Stockholms län. Projektnr:

PM Trafik Förstudie Väg 222 Trafikplats Kvarnholmen Nacka kommun, Stockholms län. Projektnr: PM Trafik Förstudie Väg 222 Trafikplats Kvarnholmen Nacka kommun, Stockholms län Projektnr: 88 39 33 2011-12-28 1 Dokumenttitel: PM Trafik Förstudie väg 222 Trafikplats Kvarnholmen Dokumentdatum:2011-12-28

Läs mer

Kallebäck översiktlig trafikanalys

Kallebäck översiktlig trafikanalys Kallebäck översiktlig trafikanalys Förutsättningar Kallebäcksområdet förutsätts i analysen vara utbyggt med: 3 860 bostäder 7 st förskolor med 38 avdelningar och 684 barn 2 st F-3 skolor med 600 barn 1

Läs mer

TRAFIKMODELL ÖSTERSUND

TRAFIKMODELL ÖSTERSUND UPPDRAGSNUMMER: 7001358 TRAFIKMODELL ÖSTERSUND KAPACITETSUTREDNING FÖR NYEXPLOATERING VID LILLÄNGE HANDELSOMRÅDE SWECO SOCIETY JOACIM THELIN SARA JOHANSSON repo002.docx 2013-06-14 Sweco 1 Inledning Bakgrund

Läs mer

SKÄRHOLMEN - TRAFIKALSTRING

SKÄRHOLMEN - TRAFIKALSTRING PM SKÄRHOLMEN - TRAFIKALSTRING 2017-0 8-1 7 INLEDNING OCH SAMMANFATTNING Stockholm växer och kommunen har som mål att bygga 140 000 bostäder fram till år 2030. Skärholmen är en av flera utpekade tyngdpunkter

Läs mer

Föredrag på öppet hus om järnvägen genom Sundsvall

Föredrag på öppet hus om järnvägen genom Sundsvall Ert datum BRM SE- Telefon Telefax www.banverket.se Minnesanteckningar Föredrag på öppet hus om järnvägen genom Sundsvall 041028 Föredragshållare: Harald Knutsen, projektsamordnare Banverket mellersta banregionen

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(13) Samlad effektbedömning OBJEKT: BVMa_016, dubbelspårutbyggnad Datum för upprättande: Upprättad av: Joakim Johansson, WSP analys och strategi Kvalitetsgranskad av: Pär Ström

Läs mer

Rapport - Detaljplan för Rished 7:1, Ale kommun

Rapport - Detaljplan för Rished 7:1, Ale kommun RAPPORT 1 (6) Handläggare Tel +46 10 505 84 38 Mobil +46 70 184 74 38 Fax +46 10 505 30 09 perry.ohlsson@afconsult.com Datum 2014-10-13 Uppdragsnr 596526 Ale kommun Plan- och byggavdelningen 449 80 Alafors

Läs mer

PM TRAFIKUTREDNING SUNNVÄRA, VARBERGS KOMMUN

PM TRAFIKUTREDNING SUNNVÄRA, VARBERGS KOMMUN PM TRAFIKUTREDNING SUNNVÄRA, VARBERGS KOMMUN ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se PM TRAFIKUTREDNING SUNNVÄRA, VARBERGS KOMMUN PROJEKTNR.

Läs mer

Trafikutredning BROPORTEN. Tillhörande planprogram för Kärrängen Klöv, Upplands-Bro kommun. BROPORTEN Logistikcenter E18. Beställd av Structor

Trafikutredning BROPORTEN. Tillhörande planprogram för Kärrängen Klöv, Upplands-Bro kommun. BROPORTEN Logistikcenter E18. Beställd av Structor Tillhörande planprogram för Kärrängen Klöv, Upplands-Bro kommun. BROPORTEN Logistikcenter E18 Beställd av Structor BROPORTEN Version 2 Stockholm 2014-03-31 BROPORTEN Datum 2014-03-31 Uppdragsnummer Utgåva/Status

Läs mer