Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projektrapport Bättre vård Mindre tvång"

Transkript

1 Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 117 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar Enhetschef Hans Ihrfors Överläkare Maher Khaldi Verksamhetsutvecklare Jenny Stenegård Skötare Linda Blyckert linda.blyckert@orebroll.se Skötare Mats Sjökvist Skötare Jonathan Ede Sjuksköterska Helena Hammar Projektets övergripande mål 1. Att minska behovet och därmed användandet av tvångsåtgärder 2. Att förbättra patienternas upplevelse av tvångsåtgärder 3. Att utveckla kunskapen och förbättra kvaliteten vid användandet av tvångsåtgärder Sammanfattning Vi har valt att jobba mer med delaktighet på avdelningen, detta är pga att vi inte har så mycket tvångsåtgärder på avdelningen. När vi får något fall med tvångsåtgärder så brukar det bli så att vi får flytta patienten till vår PIVA avdelning som finns i huset. PIVA jobbar med dom patienter som är mest vårdkrävande och är därmed bättre bemannade med personal. PIVA står för Psykiatrisk intensiv vårdsavdelning. Vår Överläkare på avdelningen jobbar alltid med Familjesamtal som innebär att anhöriga till patienten alltid blir inbjudna till läkarsamtal när patienterna är inlagda. Därmed har vi ett gott samarbete med anhöriga. Patienterna har blivit mer delaktiga i sin vård, där vi ser kopplingen till de dagliga samtalen. Patient citat- det känns bra att personal bryr sig om vad vi tycker I enkätundersökningarna från projektarbetet får de möjligheten att påverka sin omvårdnad. Där kan de se ett direkt resultat på avdelningen utifrån vår genomförandeplan i testcyklarna.

2 Vi jobbar även med kontaktgrupper på avdelningen där sjuksköterska och skötare jobbar i team. Vi har 4 olika grupper där vi benämner dessa med olika färger, Grön, Röd, Blå, Svart. Varje grupp har ett antal patienter som de är kontaktpersoner för. Patienterna har blivit tryggare i vilka som är deras kontaktpersoner, vilket leder till att de vet mer om sin vård. Vi har nått våra uppsatta mål i de tester vi har genomfört Bakgrund Upptagningsområdet är på ca invånare. Om vi tittar på hur det såg ut på avdelning 2 år 2011 så var : Beläggningen 90,4 % Vårddagar: Vårdtillfällen: 379 st. Medelvårdstid: 15,12 dagar. Vårdplaneringar 117 Under 2007 genomfördes en genomlysning av psykiatrin i Örebro läns Landsting. Som ett resultat av denna framställdes förslag på hur Örebropsykiatrins innehåll och organisation skulle förändras. Ett syfte med omorganisationen av allmänpsykiatrin i närpsykiatri, heldygnsvård och högspecialiserad vård, var att den psykiatriska vården i länet skulle bli mer likvärdig i baskompetens, bli tydligare strukturerad, erbjuda medborgarna rätt psykiatriska insatser och vård på rätt nivå. Efter omorganisationen saknas avdelningsbunden kurator och psykolog, vilket försenar kontakten med den kompetensen. Patienterna kan dock få kontakt med dessa yrkeskategorier först efter remiss skriven till närpsykiatrin. Under verksamhetsåret 2011 har den allmänpsykiatriska heldygnsvårdens ledningsgrupp i Örebro, inlett ett utvecklingsarbete för att det i heldygnsvårdens vårdinnehåll skall synliggöra de mål som drogs upp i samband med omorganisationen. En effekt av omorganisationen för allmänpsykiatrin i Örebro kom att bli att personalkategorier fördelades på olika kliniker. I heldygnsvården är omvårdnadspersonal och behandlingsassistenter anställda. Flertalet av de kvalitetsstandards som satts för vårdinnehållet i heldygnsvården har kommit att beskriva omvårdnadsarbetet. Avdelning 2 är en allmänpsykiatrisk vårdavdelning med 18 platser som erbjuder vård till dep, bipolära sjd, ätstörning, äldrepsykiatri och psykoser. På grund av sin placering i närheten till psykiatrins länsjour och PIVA-enhet får avdelning 2 ofta utöver sitt uppdrag bereda plats för patienter i väntan på transport till andra enheter. Flera faktorer har bidragit till att avdelning 2 har haft en negativ utveckling av hög arbetsbelastning och svårigheter att rekrytera sjuksköterskor.

3 Omvårdnadspersonalen på avdelningen är en mix av personal som jobbat lång tid på samma enhet och nyrekryterad personal. Hos all personal finns ett stort engagemang för patienterna och en ambition att ge ett bra vårdinnehåll. Det finns också en trötthet, och till en viss del misstro på en hållbar organisatorisk förbättring och förändring. Misstron kan relateras till en lång tid av hög vårdtyngd och bristande kommunikation i organisationen. Arbetssätt / Metoder I nuvarande arbetsätt ingår att omvårdnadens insatser skall utgå från en målsättning som delas av patient, närpsykiatari, heldygnsvården och andra vårdgivande resurser. Omvårdnadspersonalen ska ta ansvar för att de planerade åtgärderna rapporteras, utförs, fullföljs och utvärderas. Planeringen ska utvärderas kontinuerligt, revideras eller avslutas. Alla patienter ska ha ett dagligt samtal med ansvarig omvårdnadspersonal som dokumenteras i journalmall ; daganteckning under sökord Psykisk status. Alla patienter ska ha ett inplanerat samtal i veckan (eller oftare) med ansvarig omvårdnadspersonal som följer upp vårdplaneringen. I närståendenarbetet ingår att informera patientens nära relationer om inläggningen inom 24 timmar från ankomst, samt att inom 4 dagar från inläggning erbjuda patientens nära relationer ett samtal med omvårdnadspersonal. Där man kan uppmärksamma patientens familjesituation och engagera barnombudet i beslut om åtgärder om så krävs. Även att formulera patientens svårigheter och resurser tillsammans med patienten och dennes närstående, med utgångspunkt från den egna yrkeskunskapen och i samarbete med andra professioner, att bjuda in patientens närstående till samarbete, erbjuda stöd och kunskap om sjukdomen. Mål Vårt mål har i första hand varit att öka patienternas upplevelse av delaktighet i vården och därmed i förlängning minska behovet och användandet av tvångsåtgärder (SKL mål 1) För att uppnå detta sattes tre mätbara delmål. Mål 1)Öka patientens upplevelse av delaktighet i vården. Minst 80% av tillfrågade patienter svarar minst 4 på en femgradig skala om hur de upplever delaktighet i vården. Mätning pågår vecka Anna Björkdahl våldpreventionstriangeln: I nivå primär prevention och fungerande ordning.

4 Mål 2)Öka patientens upplevelse av att ha fått tillräckligt med information om sin vård. Minst 80% av tillfrågade patienter svarar minst 4 på en femgradig skala om de upplever att de fått tillräcklig information om sin vård Mätning pågår vecka Anna Björkdahl våldpreventionstriangeln: I nivå primär prevention och positiv inställning. Mål 3) Säkerställa att patienterna vet vilka som är kontaktpersoner och vem de ska vända sig till med frågor och behov. 100% av tillfrågade patienter vet vem som är deras kontaktperson. Mätning pågår vecka Anna Björkdahl våldpreventionstriangeln: I nivå primär prevention och fungerande ordning. Enkät delas ut varje söndag till alla patienter som vistats på avdelningen minst 48 timmar, är kontaktbara och behärskar svenska språket Vi hade också ett fjärde mål att förbättra personalens kunskap och upplevelse av tvångsåtgärder men av organisationsskäl fick detta skjutas upp till i höst/början av nästa år Förändringar som testats Vi har utfört sammanlagt 19 testcykler, varav 3 inte kunde fullföljas på grund av personal- och tidsbrist. 7 av de testerna har föranlett varaktiga förändringar *Informera personalen och engagera personal i Genombrottsprojektet. pågår *Planera in tid för arbetsgruppen som arbetar med genombrottsprojektet klart Några testcyklar handlade om att skapa tid och struktur för arbetsgruppen, vilket vi trots tidspress lyckats med, en om att informera dem som inte ingick i arbetsgruppen och uppmana även dem att göra egna tester på sådant de vill förändra. Vi använde t.ex. en planeringsdag och arbetsplatsträffar för att föra fram information om genombrottsprojektet och vad det innebär. *Enkäter ang delaktighet i vården delas ut varje vecka. -pågår * Möjlighet att lämna in frågor och synpunkter till ronden infört Vi började omgående att dela ut en enkät varje söndag till alla patienter som varit inneliggande minst 48 timmar, förstår svenska och inte av andra skäl inte klarar att fylla i en enkät. På enkäten finn tre frågor kopplade till våra mål samt ett utrymme för att framföra synpunkter och önskemål till måndagens storrond. Enkäten mottogs med blandade känslor, vissa tyckte det var svårt att fylla i, vissa ville inte av olika skäl medverka men många uttryckte ändå uppskattning inför möjligheterna att få lämna in synpunkter i förväg och att vi efterfrågade deras syn på vården.

5 Svarsfrekvensen varierade en del, men var ändå högre än vi räknat med och även flera patienter som annars var tysta och tillbakadragna lämnade in ifyllda enkäter. Vid några veckor under mätperioden genomfördes inte mätningen. Enkäten kommer att fortsätta delas ut, men ev med något förändrat innehåll. *Veckoscheman delas ut varje vecka. infört Vi började också dela ut veckoscheman där avdelningens fasta tider som måltider och ronder fanns förtryckta. På dessa scheman skrevs sedan patientens egna tider och planerade aktiviteter in. Vi ska fortsätta med veckoscheman, men behöver ta fram en mer lättöverskådlig variant då vissa patienter hade svårt att läsa av dem vi använde. *Dagliga samtal med patienter Infört, behöver utvecklas Försök gjordes att införa dagliga samtal med kontaktperson, varje kontaktgrupp på avdelningen fick ansvar för att testa detta med de patienter de hade hand om. Samtalen skulle sedan dokumenteras under sökordet psykiskt status i datajournalen. Det har inte gått att genomföra att alla patienter får dagliga samtal med kontaktpersoner av resursskäl, men vi har ändå en fortsatt strävan att komma så nära detta mål vi kan. *Göra rutiner angående tvångsåtgärder tillgängliga klart *Utbildningar runt hot och våld uppskjutet Då vissa i personalen vid en mätning som gjordes i början av testperioden skattade att de inte var helt säkra på vilka rutiner som fanns runt tvångsåtgärder informerades all personal om var de skrivna rutiner som funnits på kliniken sedan länge fanns, samt fick ett mail men en länk till dessa rutiner. Praktiska utbildningar runt hot och våld planeras, men har dröjt då de ska samordnas med andra kliniker inom psykiatrin. *Patientinformations blankett om LPT lagen. införd Vi sökte och fann lättläst information om LPT-lagen och vad den innebär, denna information finns nu på avdelningen och ska ges till patienter som efterfrågar eller verkar ha behov av denna information. *Rutin om promenadgrupp på avdelningen. Ej genomförd *Rutin om mindfulness på avdelningen. Ej genomförd Vi försökte återinföra promenadgrupper och mindfulness i grupp på avdelningen, någonting vi tidigare haft och som varit mycket uppskattat. Vi lyckades dock inte genomföra grupperna regelbundet på grund av att det fanns för mycket som tog personal i anspråk och måste genomföras under de tider vi skulle haft grupperna. Vi har fortfarande ambitionen att få igång grupperna, men det är oklart när vi kan få det att fungera regelbundet. *Servera dryck dagligen för att förbättra vätsketillförsel och munhälsa.-införd Vi införde en rutin att tillbringare med dryck (vatten eller lättdryck) och muggar ska finnas tillgängligt i dagrummet för att uppmuntra våra patienter att dricka tillräckligt och lindra de effekter av muntorrhet som många läkemedel ger. Detta har varit mycket uppskattat och kommer att fortsätta. Bättre struktur i patientpärmarna. införd

6 I den individuella pärm varje patienter har sorterades papper och registerflikar bort för att man lättare skulle kunna finna information som vi använder dagligen,t. ex. läkemedelsjournal. *Ommöblering av dagrummet för undvika konflikter framför tv:n - genomförd Då ett vanligt förekommande konfliktområde på avdelningen var att vissa patienter bäddade ner sig i soffan framför TV:n i dagrummet så att andra patienter inte hade någonstans att sitta och blev irriterade så möblerade vi om så att det nu endast finns fåtöljer i dagrummet och konflikterna i dagrummet har minskat markant. *Beställa tolk minst en gång i veckan för omvårdnadssamtal med icke svensktalande patienter pågår, behöver utvecklas. Rutin införs att för patienter som ej behärskar svenska språket (eller annat språk som talas av personalen) tillkalla tolk en gång/vecka för samtal med omvårdnadspersonal förutom tolkade läkarsamtal. Påbörjat, men sker fortfarande ej regelbundet. *Att förbättra strukturen kring rapporteringen. pågår Rapporten mellan olika skift har sedan länge varit föremål för diskussion och har ibland uppfattats som rörig och det har varit oklarheter om ansvarsfördelning efteråt. Förutom diskussion om vad rapporten bör har ett papper där det skrivs ner vilka i personalen som har hand om olika ansvarsområden tagits fram.. *Dokumentera utförligt ankomststatus på patienter som läggs in under helgen Ej påbörjad *Informera personalen och engagera personal i Genombrottsprojektet.- pågår Vi har informerat personal på APT och planeringsdagar etc. Resultat Vi har uppnått våra mål i flera områden vi har testat. Röda stapeln visar vårat mål och den blå stapel visar vårt resultat. Mål 1: Upplever du under senaste veckan att du varit delaktig i din vård?

7 Mål 2: Upplever du att du under senaste veckan fått information om planering och innehåll i din vård? Mål 3: Vet du vilka på avdelning 2 som är dina kontaktpersoner? Redovisning av tvångsåtgärder Mars: - 0 April: - 0 Maj: - 1 fastspänningar, 2 tvångsinjektioner Juni: - 2 fastspänningar, 3 tvångsinjektioner Juli: - 2 tvångsinjektioner Augusti: - 2 fastspänningar, 1 tvångsinjektioner

8 Diskussion Vi i projektgruppen har fått närmare och bättre samarbetsrelationer även i det vanliga avdelningsarbetet, vårt engagemang och arbetsglädjen har växt genom hela projekttiden. Vår resa under projekttiden började med mycket energi efter första LS1 och när vi kom tillbaka till avdelningen möttes vi av en del motstånd. Ett flertal personal har under årens lopp varit med om förändringsarbeten som dels runnit ut i sanden eller inte lett till någon större förbättring. Efter LS2 fick vi mer energi och presterade mer testcykler. Väl tillbaka på avdelningen så blev det mer genomslag med arbetet och övrig personal började göra egna testcykler. Exempel på cykler som kommer från våra medarbetare som ej ingår i SKL-gruppen är struktur vid rapporteringen och ställa ut dryck i dagrummet. Patienterna känner sig mer sedda, där vi går ut och frågat om deras åsikter angående förändringar vi prövar på avdelningen. Vi har också blivit bättre på att förmedla vilka som är kontaktpersoner på avdelningen, vilket kan tyckas självklart men inte alltid fungerar då vi har relativt stora kontaktgrupper (4 6 personer i varje) och tidvis hög omsättning av patienter. Genom att patienterna vet vem de kan vända sig till på avdelningen har de lättare att få relevant information och påverkas sin vård. Våra förväntningar var inte så stora på projektet, men även det har växt fram och väckt nya konkreta tankar kring förbättringsarbetet på avdelningen.under sommaren så gick hela projektet på halvfart framtill arbetet med projektrapporten och slutligen den virituella postern. Det var en arbetsam tid där mycket skulle hinnas med på kort tid. På grund av vårt stora engagemang så gick det ändå bra och vi kände oss nöjda med det vi åstadkommit. Så här involverade vi patienter och deras närstående Enkät delas ut varje vecka inför ronden. Delar ut veckoscheman varje måndag efter rond som innehåller samtalstider, undersökningar och behandlingar. Dagliga samtal med patienter. Med intervjuer. Sammanfattning av projekt tiden så här långt En fördel med att gå in i genombrottsprojektet är att få nya verktyg att jobba med på avdelningen och därigenom utvecklas i sin yrkeskompetens. En annan är att delge dessa verktyg till övrig personal och på så sätt skapa förändring i positiv riktning. Genombrottsprojektet har varit en stor inspirationskälla till nya insikter och erfarenheter eftersom det involverade medarbetare från hela Sverige De mål vi i teamet satte upp i början har vi nått, om vi ska tolka våra enkätundersökningar. Vi känner oss stärkta i att kunna se resultat i vårt förändringsarbete och även övrig personal har kunnat vart med och påverkat. Tidigare erfarenheter med andra projekt har inte lett till hållbara förbättringar, på grund av bristande uppföljningar och utvärderingar. Vi har gått ut med informationen om arbetet på planeringsdagar och även på

9 arbetsplatsträffar där vi har diskuterat genombrottsprojektet med den övriga personalen på avdelningen. Vi har även haft information på avdelningen tillsammans med biträdande psykiatrichef Erik Sjöberg. Vi har i teamet haft halvdagsträffar där vi jobbat med bl a testcyklerna, diskuterat och jobbat med allt kring projektet Övriga kommentarer De som har möjlighet att delta i ett projekt med förbättringsbete, rekommenderar vi starkt att göra detta. För det är så mycket mer positivt som kommer ur detta arbete, än bara lära sig en ny metod.

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 39 PIVA Psykiatriska kliniken Kristianstad Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 138, Bup vårdavdelning, Umeå Syfte med deltagandet i Genombrott Teammedlemmar Vt- 13 Gunnar Berlin, Lärare Anders Hellman, Sjuksköterska Mia Lindstrand,

Läs mer

Projektrapport. Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport. Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 157 Beta Avd 67 NÄL, Trollhättan Syfte med deltagandet i Genombrott Teammedlemmar Förbättra den psykiatriska Överläkare Cecilia Mircica. cecilia.mircica@vgregion.se

Läs mer

Projektrapport. Bättre vård mindre tvång Team 176, Allmänpsykiatri Skaraborgs sjukhus i Falköping

Projektrapport. Bättre vård mindre tvång Team 176, Allmänpsykiatri Skaraborgs sjukhus i Falköping Projektrapport Bättre vård mindre tvång Team 176, Allmänpsykiatri Skaraborgs sjukhus i Falköping Syfte med deltagandet Teammedlemmar i Genombrott Förbättra den psykiatriska Sjuksköterska, Anna Blücher,

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 168, Allmänpsykiatrisk slutenvård PIVA, Landstinget i Värmland Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus

Läs mer

Projektrapport. Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport. Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 89 Allmänpsykiatri avd 124, Akademiska sjukhuset, Uppsala Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 21 Vuxenpsykiatri, UVA 1 Borås Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team: 13 Område psykos, avd. 87 Malmö Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 9, Genombrottsprogram 1, Barn och ungdomspsykiatriska kliniken, Södra Älvsborgs sjukhus, Borås Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 147 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar Sjuksköterska,

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team Halmstad Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar och Ledare

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 119 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar Psykiatriskötare,

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 178 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar Ann-Chatrine

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 30, Observationsenheten, högspecialiserad psykiatri, Universitetssjukhuset Örebro Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården

Läs mer

Slutrapport Bättre vård i livets slutskede

Slutrapport Bättre vård i livets slutskede Team : avd 61 Sunderby sjukhus Syfte med deltagandet i Genombrott Ökad trygghet och kontinuitet i vården av patienter med maligna hjärntumörer Teammedlemmar Marianne Gjörup marianne.gjorup@nll.se Arne

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 153 Psykiatriska vårdavdelningen, PÄS, Piteå Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och

Läs mer

Sammanfattning. Bättre vård mindre tvång. Psykiatriska heldygnsvården, region Gotland PROJEKTRAPPORT GENOMBROTTSPROGRAM III.

Sammanfattning. Bättre vård mindre tvång. Psykiatriska heldygnsvården, region Gotland PROJEKTRAPPORT GENOMBROTTSPROGRAM III. Bättre vård mindre tvång PROJEKTRAPPORT GENOMBROTTSPROGRAM III TEAM NR: 49 Visby Psykiatriska heldygnsvården, region Gotland Ann-Sofie Eriksson, sjuksköterska Josephine Rehnberg, psykiatrisjuksköterska

Läs mer

Bättre vård mindre tvång

Bättre vård mindre tvång Bättre vård mindre tvång PROJEKTRAPPORT GENOMBROTTSPROGRAM III TEAM NR: 45 Deltagande team Barn- och ungdomspsykiatrins akutavdelning Vänerviken, Vänersborg Kontaktperson: Lillemor Forsberg, Vårdenhetschef

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 5 Psykiatriska kliniken Kungälvs sjukhus avdelning 9 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 151 Vuxenpsykiatrin Karlskrona östra Blekinge Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och

Läs mer

Genombrottsprogram IV, Bättre vård Mindre tvång

Genombrottsprogram IV, Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Genombrottsprogram IV, Bättre vård Mindre tvång Team 59 Avdelning 366, Affektiva 1, psykiatriska kliniken Östra sjukhuset, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Västra Götalandsregionen Deltagande

Läs mer

Bättre vård mindre tvång

Bättre vård mindre tvång Bättre vård mindre tvång PROJEKTRAPPORT GENOMBROTTSPROGRAM VI TEAM NR: 90 RPK Sundsvall Deltagande avdelning och teamdeltagare Rättspsykiatriska regionkliniken Sundsvall Avdelning 97A Sarah Moberg (kontaktperson)

Läs mer

Projektrapport. Bättre vård mindre tvång del 2. Teammedlemmar

Projektrapport. Bättre vård mindre tvång del 2. Teammedlemmar Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 141 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar Anna-Lena Johansson

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 22 PIVA Malmö Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar Avdelningschef

Läs mer

Enkät - Vuxenpsykiatrin

Enkät - Vuxenpsykiatrin Nytt avsnitt 1 sidan 1 Enkät - Vuxenpsykiatrin Sveriges kommuner och landsting Dessa uppgifter skrevs ut den : KONTAKTUPPGIFTER till uppgiftslämnaren Landsting/region Klinik Kontaktperson Telefonnummer

Läs mer

Projektrapport Bättre vård - mindre tvång

Projektrapport Bättre vård - mindre tvång Projektrapport Bättre vård - mindre tvång Team 155 Psykiatrin avdelning 4/TNE Norrlands Universitetssjukhus Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 42, Division psykiatri, Rättspsykiatriska enheten, Landstinget i Värmland Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 146 Landstinget Dalarna/Allmänpsykiatriska kliniken Falun & Säter/ Avdelning 90 : Akut psykosavdelning, 10 vårdplatser. Syfte med deltagandet i Genombrott

Läs mer

Bättre vård mindre tvång

Bättre vård mindre tvång Bättre vård mindre tvång PROJEKTRAPPORT GENOMBROTTSPROGRAM VI TEAM NR: 92 Deltagande avdelning och teamdeltagare Peter Andersson avd 8 Sarah Mossfeldt avd 81 Caroline Walter avd 82 Tobias Oskarsson avd

Läs mer

Genombrottsprogram IV, Bättre vård Mindre tvång

Genombrottsprogram IV, Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Genombrottsprogram IV, Bättre vård Mindre tvång Team 72 Team 72 kommer från avdelning 66 Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö och vårdar patienter med främst psykossjukdom. Deltagande

Läs mer

Team 33. Ulrica Nordström Vuxenpsykiatrin Landstinget Västmanland

Team 33. Ulrica Nordström Vuxenpsykiatrin Landstinget Västmanland Team 33 Ulrica Nordström Vuxenpsykiatrin Landstinget Västmanland Team 33, Landstinget Västmanland Avdelning 93 är en PIVA med 10 vårdplatser. Vanligtvis vårdas patienterna enligt LPT men vård enligt HSL

Läs mer

Chefens roll & betydelse vid förbättringsarbete. Förbättringsarbete med hjälp av BPSD-registret. Avsnitt

Chefens roll & betydelse vid förbättringsarbete. Förbättringsarbete med hjälp av BPSD-registret. Avsnitt Chefens roll & betydelse vid förbättringsarbete Förbättringsarbete med hjälp av BPSD-registret Avsnitt 1 Vilken roll & betydelse har chefen i ett förbättringsarbete? Att leda ett arbete är ingen enkel

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 149 PIVA Malmö Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar Chef,

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team NYKÖPING Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar och Ledare

Läs mer

Slutrapport Bättre vård i livets slutskede

Slutrapport Bättre vård i livets slutskede Team : Gällivare Kommun Syfte med deltagandet i Genombrott Att öka välbefinnande och livskvalitet hos vårdtagare, med tyngdpunkt på att lindra smärta och oro vid livets slut. Teammedlemmar Kerstin Nilsson-Johansson,

Läs mer

Projektrapport. Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport. Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 8, BUP avdelning 40 Universitetssjukhuset i Linköping Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 152, Psykosenheten Team 50 Sundsvalls sjukhus. Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 11 PIVA Kalmar Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar Camilla

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 177 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar Skötare Erik

Läs mer

Bättre vård mindre tvång

Bättre vård mindre tvång Bättre vård mindre tvång PROJEKTRAPPORT GENOMBROTTSPROGRAM VI TEAM NR: 98 Gävle Deltagande avdelning och teamdeltagare Allmänpsykiatrisk vårdavdelning 27 Gävle Göran Rosén avdelnings chef Camilla Johansson

Läs mer

Arvika kommun medarbetarundersökning. Resultatrapport - 2012

Arvika kommun medarbetarundersökning. Resultatrapport - 2012 1 Arvika kommun medarbetarundersökning rapport - 2012 Antal svar på Kommunen (kommunförvaltning o bolag) 2012: 1739 av 2385 (73%) Skala 1-5: (1=instämmer inte alls... 5=instämmer helt) 4-5 grön stapel

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2. Team 139. Projektets övergripande mål. Sammanfattning

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2. Team 139. Projektets övergripande mål. Sammanfattning 1 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 139 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Medlemmar i teamet Lennart

Läs mer

Genombrottsprogram IV, Bättre vård Mindre tvång

Genombrottsprogram IV, Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Genombrottsprogram IV, Bättre vård Mindre tvång Team 69 Team 69, är avd 45 Sunderby Sjukhus, Norrbottens läns landsting. Vi är en barnpsykiatrisk akutavdelning med heldygnsvård. Vi har 6

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 83, Psykiatri nordväst, psykossektionen avd 141, Danderyds sjukhus, Stockholm Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 148 Piva Halmstad Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar

Läs mer

Genombrottsprogram IV, Bättre vård Mindre tvång

Genombrottsprogram IV, Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Genombrottsprogram IV, Bättre vård Mindre tvång Team 73 PIVA/Beroende, Nyköpings lasarett, Landstinget Sörmland Deltagande team Max Jakobsen, vårdenhetschef Angelica Skoog, skötare Marjatta

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 163 Projekttid: 131001-140512 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder.

Läs mer

Bättre vård mindre tvång

Bättre vård mindre tvång Bättre vård mindre tvång PROJEKTRAPPORT GENOMBROTTSPROGRAM VI TEAM NR: 102 Deltagande avdelning och teamdeltagare Allmänpsykiatriska slutenvården, Karlstad. Helena Lindström, avd.chef avd 41/PIVA Velinka

Läs mer

Bättre vård mindre tvång del 2

Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team Stockholm Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar och Ledare

Läs mer

God heldygnsvård för patienter med självskadebeteende. Nio råd från Nationella Självskadeprojektet

God heldygnsvård för patienter med självskadebeteende. Nio råd från Nationella Självskadeprojektet God heldygnsvård för patienter med självskadebeteende Nio råd från Nationella Självskadeprojektet Det här dokumentet är ett tillägg och en tillämpning av Rekommendationer för insatser vid självskadebeteende,

Läs mer

Genombrottsprogram IV, Bättre vård Mindre tvång. Team 62 Avdelning 94, rättspsykiatri Brinkåsen, NU-sjukvården, Västra Götalandsregionen

Genombrottsprogram IV, Bättre vård Mindre tvång. Team 62 Avdelning 94, rättspsykiatri Brinkåsen, NU-sjukvården, Västra Götalandsregionen Projektrapport Genombrottsprogram IV, Bättre vård Mindre tvång Team 62 Avdelning 94, rättspsykiatri Brinkåsen, NU-sjukvården, Västra Götalandsregionen Deltagande team Carl-Gustav Eriksson, chefsöverläkare

Läs mer

Bättre vård mindre tvång

Bättre vård mindre tvång Bättre vård mindre tvång PROJEKTRAPPORT GENOMBROTTSPROGRAM III TEAM NR: Deltagande team Sektionschef Yvonne Näsmo, Ssk Anna Bohman, Ssk Anita Rehnström, Ssk Jonas Ekholm. Sammanfattning Med syftet att

Läs mer

Genombrottsprogram IV, Bättre vård Mindre tvång

Genombrottsprogram IV, Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Genombrottsprogram IV, Bättre vård Mindre tvång Team 67 Avdelning 52 A och 52 B, affektiv slutenvård, Sundsvalls sjukhus Landstinget Västernorrland Deltagande team Lennart Larsson, behandlingsassistent

Läs mer

Bättre vård mindre tvång

Bättre vård mindre tvång Bättre vård mindre tvång PROJEKTRAPPORT GENOMBROTTSPROGRAM VI TEAM NR: 08 Deltagande avdelning och teamdeltagare Rättspsyk enheten Ryhov, Jönköping Fredrik Jonsson Vårdenhetschef Niki Dec Sjuksköterska

Läs mer

Bättre vård mindre tvång

Bättre vård mindre tvång Bättre vård mindre tvång PROJEKTRAPPORT GENOMBROTTSPROGRAM VI TEAM NR: 96 Deltagande avdelning och team Rättspsykiatriska kliniken avd 32 och 36 Säter Vladislav Ruchkin Chefsöverläkare Camilla Tinnerholm

Läs mer

Projektrapport. Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport. Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 156 Akademiska sjukhuset, Uppsala Syfte med deltagandet i Teammedlemmar Genombrott Ros-Marie Östlund Minska LPT med 15% för personer med BPSD Agneta Bergkvist

Läs mer

Vem är Linnea? Linnea ett samarbetsprojekt

Vem är Linnea? Linnea ett samarbetsprojekt Linnea Kronoberg Layout och produktion: Etyd Foto: Matton (där ej annat anges) Tryck: Davidsons Tryckeri April 2010 Vem är Linnea? Linnea kallar vi en äldre person, man eller kvinna, som har flera sjukdomar.

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 75, Avd A och B, Höglandssjukhuset. Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 142 Kalmar Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar Pia Hultgren,

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 02 Avd.51/PIVA Sundsvall Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team Stockholm Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar och Ledare

Läs mer

Projektrapport Team 12 PIVA Halmstad. Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Team 12 PIVA Halmstad. Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Team 12 PIVA Halmstad Bättre vård Mindre tvång Syfte med deltagandet i projektet. TEAM 12 PIVA HALMSTAD GENOMBROTTSPROJEKTET BÄTTRE VÅRD - MINDRE TVÅNG Förbättra den psykiatriska heldygnsvården

Läs mer

Förslag på en ny modern Psykiatri

Förslag på en ny modern Psykiatri 1(5) Förslag på en ny modern Psykiatri Bakgrund Område Psykiatri i Region Jämtland Härjedalen har under 2018 genomlysts i syfte att föreslå förändringar för en mer jämlik och effektiv vård för länets medborgare.

Läs mer

Barnen och sjukdomen Nationell konferens Barn som anhöriga 2013

Barnen och sjukdomen Nationell konferens Barn som anhöriga 2013 Barnen och sjukdomen Nationell konferens Barn som anhöriga 2013 Barn till föräldrar med allvarlig somatisk sjukdom Att implementera lagen inom vuxensomatisk vård Neurologiska klinikens arbete med rutiner

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 38, Länsgemensam Rättspsykiatri, Landstinget i Norrbotten Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård

Läs mer

PIF. Nacka öppenvårdsmottagning. - Telefontillgänglighet

PIF. Nacka öppenvårdsmottagning. - Telefontillgänglighet PIF - Telefontillgänglighet Nacka öppenvårdsmottagning Ett arbete gjort av: Jonny Larsson, Marie Haking, Helena Ruokonen-Johansson, Lena Thörner, Karin Wohlmer Tel: 08-718 66 00 Telefontillgänglighet på

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 113 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar SSK Sandra Hidalgo

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 116 Varberg avd. 23 Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar Kontaktperson:

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 137, Avd. Kompassen, Haninge Psykiatriska vårdenhet Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård

Läs mer

Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM MAGNUS FRITHIOF

Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM MAGNUS FRITHIOF Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM 171227 MAGNUS FRITHIOF Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Övergripande mål och strategier... 3 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet... 3 Struktur

Läs mer

Projektrapport. Bättre vård mindre tvång del 2. Teammedlemmar

Projektrapport. Bättre vård mindre tvång del 2. Teammedlemmar Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 166 Allvårdsenheten Nyköping Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 169 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar Biträdande avdelningschef:

Läs mer

Team: Neuropsykiatriska kliniken Malmö

Team: Neuropsykiatriska kliniken Malmö Team: Neuropsykiatriska kliniken Malmö Syfte med deltagandet i Genombrott: Vårt syfte är att förbättra livskvaliteten och bidraga till ett socialt sammanhang för yngre med demenssjukdom och deras anhöriga.

Läs mer

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad Så kan du arbeta med medarbetarenkäten Guide för chefer i Göteborgs Stad Till dig som är chef i Göteborgs Stad Medarbetarenkäten är ett redskap för dig som chef. Resultaten levererar förstås inte hela

Läs mer

Psykiatrin i sydväst svarar!

Psykiatrin i sydväst svarar! Psykiatrin i sydväst svarar! Slutrapport från utvecklingsarbete för ökad telefontillgänglighet maj 27 Team sydväst bestod av: Kontaktperson: Catharina Mattsson, enhetschef Älvsjö, tel: 8/578 38 95 mail:

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 184 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar Elisabeth Nordqvist

Läs mer

Vad tycker Du om oss?

Vad tycker Du om oss? Vad tycker Du om oss? Patientenkät 216 Beroendecentrum Stockholm Marlene Stenbacka Innehåll Sid. Sammanfattning 2 Bakgrund 3 Metod 3 Resultat 4 Figurer: Figur 1a, 1b. Patientenkät för åren 211, 213-216.

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 11 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Team medlemmar Vårdenhetschef Lisa

Läs mer

Övningsexempel. Webbutbildning HT 2017

Övningsexempel. Webbutbildning HT 2017 Övningsexempel Utgår från; Exempel på fråga från frågeformulär Kompletterande information, Underlag för följdfrågor till kvalitetsnivåbestämning Pratbubbla - indikerar följdfrågor och fördjupning A:2.

Läs mer

Rapport Brukarundersökning personer med funktionsnedsättning (LSS) 2012

Rapport Brukarundersökning personer med funktionsnedsättning (LSS) 2012 www.ljungby.se Rapport Brukarundersökning personer med funktionsnedsättning (LSS) 2012 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Brukarundersökning personer med funktionsnedsättning (LSS) 2012...3

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN VÄTTERN

LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN VÄTTERN LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN VÄTTERN Förskolan Vättern är en förskola med estetisk inriktning och är integrerad i Vätternskolan. Vi finns på Ulaxgatan, Ekön med närhet till Bondebacka. I vårt temaarbete

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team Nr 174 från BUP-kliniken i Stockholm. Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder

Läs mer

Uppföljning av social omsorg enligt socialtjänstlagen vid Rio vård- och omsorgsboende 2014

Uppföljning av social omsorg enligt socialtjänstlagen vid Rio vård- och omsorgsboende 2014 Östermalms Stadsdelsförvaltning Äldreomsorgen Bilaga 1. Dnr 2014-300-1.2.1. Sida 1 (6) 2014-10-09 Handläggare: Susanna Hiltunen Tfn: 08-508 10 575 Sammanfattande bedömning och förbättringsåtgärder Förvaltningens

Läs mer

Dina rättigheter som patient inom psykiatrisk tvångsvård

Dina rättigheter som patient inom psykiatrisk tvångsvård PSYKIATRI Dina rättigheter som patient inom psykiatrisk tvångsvård enligt Lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT www.lg.se En del av Landstinget Gävleborg I Hälso- och sjukvårdslagen anges bland annat att

Läs mer

Spridning av säkrare praxis

Spridning av säkrare praxis Spridning av säkrare praxis Arbetsmaterial VEM? VARFÖR? VAD? NÄR? HUR? Sveriges Kommuner och Landsting 118 82 Stockholm Besöksadress: Hornsgatan 20 Tel: 08-452 70 00 Fax: 08-452 70 50 E-post: info@skl.se

Läs mer

Psykiatri i förändring

Psykiatri i förändring Teamets medlemmar Avdelning Rättspsykiatri Norra Stockholms Psykiatri Ingalill Andersson Mika Hellström Cindy Karlström Kristina Karlsson (kontaktperson) Tel:0/ 0 Mail: kristina.o.karlsson@sll.se Sammanfattning

Läs mer

Rubrik Förbättringsområde Mål Åtgärd och egenkontroll Tidplan Ansvarig. Öka andelen timanställda medarbetare med undersköterskekompetens

Rubrik Förbättringsområde Mål Åtgärd och egenkontroll Tidplan Ansvarig. Öka andelen timanställda medarbetare med undersköterskekompetens Utvecklingsplan för verksamhet: Frösunda Vård och Omsorgsboende Utvecklingsplan upprättad (ååmmdd): 2015-01-28 Uppföljning genomförd av kvalitetsutvecklare: Rubrik Förbättringsområde Mål Åtgärd och egenkontroll

Läs mer

Bättre vård mindre tvång

Bättre vård mindre tvång Bättre vård mindre tvång PROJEKTRAPPORT GENOMBROTTSPROGRAM VI TEAM NR: Team 105 : Akutavd BUP, Akademiska sjukhuset Uppsala Deltagande avdelning och teamdeltagare Elizabet Karademir Vårdansvarig 018-6112543

Läs mer

Brukarrevision. Norra Ågatan Centrum SDF 2017

Brukarrevision. Norra Ågatan Centrum SDF 2017 Brukarrevision Norra Ågatan Centrum SDF 2017 INLEDNING Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på vad de vi är till för tycker om verksamheten. Revisionen kan

Läs mer

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND DATUM DIARIENR 1999-03-26 VOS 99223 KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND Inledning Denna policy utgör en gemensam grund för att beskriva, följa upp och utveckla kvaliteten,

Läs mer

Bättre vård mindre tvång

Bättre vård mindre tvång Bättre vård mindre tvång PROJEKTRAPPORT GENOMBROTTSPROGRAM III TEAM NR: 53 Deltagande team Rättspsykiatriska kliniken avd 30/31 Säter Marianne Hedman Leg specialist sjuksköterska psykiatri Peter Karlsson

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 188 Avdelning 26 Gävle Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar

Läs mer

Bättre vård mindre tvång

Bättre vård mindre tvång Bättre vård mindre tvång PROJEKTRAPPORT GENOMBROTTSPROGRAM VI TEAM NR: 103 Deltagande avdelning och teamdeltagare Avdelning 81, affektiva 2 SU Sahlgrenska Diana Faraj, Kurator Irma Guzman, Specialistsjuksköterska

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse 2012, Adium Omsorg AB, Varberg

Patientsäkerhetsberättelse 2012, Adium Omsorg AB, Varberg Patientsäkerhetsberättelse 2012, Adium Omsorg AB, Varberg Verksamheten startade 12 mars 2007, efter godkännande/certifiering av Varbergs kommun. Verksamhetens kontor är beläget med adress, Bandholtzgatan

Läs mer

Yttrande över motion 2017:38 av Karin Michal (MP) om vården efter Psykiatri 2015

Yttrande över motion 2017:38 av Karin Michal (MP) om vården efter Psykiatri 2015 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Andreas Falk TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-08-21 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-09-28 1 (4) HSN 2017-1303 Yttrande över motion 2017:38 av Karin Michal (MP) om vården

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 161, Avdelning 19, Halmstad Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar

Läs mer

Bättre vård mindre tvång

Bättre vård mindre tvång Bättre vård mindre tvång PROJEKTRAPPORT GENOMBROTTSPROGRAM VI TEAM NR: 93 Deltagande avdelning och teamdeltagare Östersunds sjukhus, avd 4a Lars Hansson, skötare Urda Stadig-Lindström, skötare Agneta Åslund,

Läs mer

Vård och omsorg, Staffanstorps kommun

Vård och omsorg, Staffanstorps kommun RAPPORT Vård och omsorg, Staffanstorps kommun Datum: 2014-09-15 Susanne Bäckström, enhetschef Alexandra Emanuelsson, kvalitetsutvecklare Gustav Blohm, kvalitetsutvecklare 2(13) Intervjuer med boende Genomförande

Läs mer

Information om Anorexi-Bulimi Slutenvårdsavdelningen

Information om Anorexi-Bulimi Slutenvårdsavdelningen Information om Anorexi-Bulimi Slutenvårdsavdelningen Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus Anorexi-Bulimi Slutenvårdsavdelning ADRESS Vitaminvägen 17, 41650 Augusti 2015 Om oss Anorexi-Bulimiverksamheten

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Sammanfattning 1 Övergripande mål och strategier 2 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerheten 3 Struktur för uppföljning och utvärdering 3 Mål för patientsäkerheten 3 Genomförda

Läs mer