Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2. Team 139. Projektets övergripande mål. Sammanfattning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2. Team 139. Projektets övergripande mål. Sammanfattning"

Transkript

1 1 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 139 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Medlemmar i teamet Lennart Barvhed Elenor Jakobsson- för mer information Björn Larsson Marcus Johansson Projektets övergripande mål 1. Att minska behovet och därmed användandet av tvångsåtgärder 2. Att förbättra patienternas upplevelse av tvångsåtgärder 3. Att utveckla kunskapen och förbättra kvaliteten vid användandet av tvångsåtgärder 4. Att utveckla samverkan mellan olika aktörer i patientens liv/värld för att minska andelen inläggningar på tvångsvård. Sammanfattning Team 139 har hittills i genombrottsprojektet jobbat med förbättringsidéer som berör: o Gemensamhetskänslan bland patienterna o Kunskapen hos personalen kring lagstiftningarna som styr vårt dagliga arbete o Tillgängligheten av information kring öppenvårdsärenden o Arbetsordningen vid utslussningen till öppenvård o Känslan av delaktighet bland anhöriga/närstående Vi har på de flesta punkter nått upp till målet vi satte vid projektets början. Problemområden vi hade då både kvarstår och har förändrats, men teamet anser ändå att det vi jobbat med har varit givande och gynnande för verksamheten, patienterna och närstående. I och med att vi flyttar till nya lokaler våren 2014 har vi varit begränsade i genomförande av våra interventioner. Men våra idéer är sparade och förhoppningarna att rättspsykiatrin i Värmland ska få vara med i genombrottsprojektet igen är höga. Arbetssättet med PDSA som modell, har varit ett bra sätt att prova idéer på, verksamheten har dessutom fått upp ögonen för modellen via det som kallas stor- APT, arbetsplatsträff som är gemensam för samtlig personal som jobbar inom verksamheten. Även om vår projekttid lider mot sitt slut, är rättspsykiatrin i början av en stor förändring som har mycket goda förutsättningar att bli till det bättre.

2 2 Bakgrund Upptagningsområdet är Värmland, med en population på cirka invånare. Vi är fördelade på fyra avdelningar, en intagningsavdelning, två rehabiliteringsavdelningar och en habiliteringsavdelning. I samband med flytt till nya lokaler blir det en rehabiliteringsavdelning, dvs. fyra avdelningar blir tre. Hur öppenvården ska utformas är för medlemmarna i teamet oklart, men vid projektets början formulerade vi mål utefter de problem vi upplevde då. Beträffande tvångsåtgärder är de få till antalet, nästintill obefintliga. På grund av nedläggning av det öppenvårdteam som fanns tidigare har det uppstått oklarheter i kommunikationen mellan vårdgivare. Flera vårdgivare inom kliniken har blivit direkt eller indirekt involverade i ärenden kring patienter i öppenvård och saknat kunskap och vetskap i förfarandet. Arbetsmiljön påverkas negativt på grund av att man inte känner till vad som är den enskildes ansvar i det aktuella ärendet. Patientsäkerheten i detta ostrukturerade arbetssätt bedöms som mycket låg. All personal har inte kännedom om hur många patienter som finns i öppenvård, samt var man finner aktuell information om dessa. Det är oklart vem som är ansvarig för vad när avvikelser sker från patientens samordnade vårdplan. Boende (eller liknande) där patienten vistas har inte kännedom om vart de ska vända sig vid avvikelser från vårdplan. Inte heller vad de själva ska göra innan åtgärd från landstinget blir aktuellt. Eftersom rättspsykiatrin har oerhört få tvångsåtgärder, vilket vi är glada och stolta över vill vi jobba för att bevara lugnet på våra avdelningar. Mål Målområde 1: Att minska behovet och därmed användandet av tvångsåtgärder 80 % av de inneliggande patienterna ska känna sig trygga på avdelningen Målområde 2: Att förbättra patientens upplevelse av tvångsåtgärder Vi har för få tvångsåtgärder för att det ska vara meningsfullt att ha några mål under denna punkt. Målområde 3: Att utveckla kunskapen och förbättra kvalitén vid användandet av tvångsåtgärder Vi har för få tvångsåtgärder för att det ska vara meningsfullt att ha några mål under denna punkt.

3 Målområde 4: Att utveckla samverkan mellan olika aktörer i patientens liv/värld för att minska andelen inläggningar med tvång 100 % av medarbetarna ska känna sig kunniga inom de lagstiftningarna som styr vårt dagliga arbete. På en skala 1-10, skatta sig själva sju eller högre. 100 % av medarbetarna ska känna till och känna sig trygga i arbetsordningen, kring utslussning från slutenvård till öppenvård. På en skala 1-10, skatta sju eller högre. 100 % av medarbetarna ska känna till antalet öppenvårdspatienter, dess ansvariga sjuksköterska och kunna vara behjälplig gentemot samverkanspartners. På en skala 1-10, skatta åtta eller högre. 100 % av närstående ska känna sig delaktiga i sin närståendes vård. På en skala 1-10, skatta sju eller högre. 3 Förändringar som testats PDSA Gemenskap För att fortsättningsvis behålla den låga frekvensen tvångsåtgärder ville vi undersöka hur man behåller lugnet på våra avdelningar. Enkät gick ut med frågan känner du dig trygg på avdelningen, ja eller nej, med möjlighet att lämna motivering samt förslag på hur känslan av trygghet kunde öka. Där framkom att ökad gemenskap ger ökad trygghet. PDSA Kunskap Idén var att genom föreläsningar öka kunskapen kring lagstiftningarna som styr vårt dagliga arbete, HSL, LPT och LRV. Vår tes är att patientsäkerheten ökar med en ökad kunskap inom dessa områden. Testet började i liten skala, med en föreläsning av vår chefsöverläkare för en liten skara på 12 personer. Vi gick vidare i stor skala och testade med tre öppna föreläsningar där 53 stycken lyssnade. Efter föreläsningen fick man svara på frågan hur kunnig känner du dig i lagstiftningarna som styr vårt dagliga arbete?. PDSA RPÖ pärm För att personal ska känna till antalet patienter i rättspsykiatrisk öppenvård samt hitta aktuell information snabbt och även känna till tillvägagångssättet vid avvikelse från den samordnade vårdplanen är vår idé att etablera en s.k. RPÖ pärm, rättspsykiatrisk öppenvårdspärm. I den finns aktuell information om varje patient tillsammans med den samordnade vårdplanen och verksamhetens aktuella rutiner. Vi skapade en pärm, samma som den som finns på avdelning 81, dvs. den avdelning som har huvudansvar för öppenvårdsärenden. Denna visades på grannavdelningen som därefter fick svara på enkätfråga hur de skattade tydligheten i arbetet. Pärmen fick även gås igenom muntigt av deltagare ur projektet vid en tredje mätning. PDSA Checklista Idén var att utforma en checklista för personalen som inkluderar alla steg i en utslussning inklusive kontakt med närstående för att arbetsordningen ska bli enhetlig och förenklad, vilket resulterar i vård av hög kvalité. Genom detta kvalitetssäkras arbetet obetydande av vilken avdelning man jobbar på. Checklistan utformades och testades i liten skala, där man sedan fick svara på hur man upplevde arbetsordningen samt lämna kommentarer. Därefter reviderades checklistan med hjälp av kommentarerna som framkom och testades på nytt.

4 PDSA Anhörigträff Närstående ska känna sig delaktiga i sin närståendes vård. Idén bygger på att bli mer aktiva i att bjuda in närstående till dem två anhörigträffarna som anordnas. Vi tror starkt på att det gynnar patienten om anhöriga och närstående är delaktiga i vården. Vi har frågat närstående om vad som skulle underlätta för dem och då framkom dels att inbjudningarna skulle gå ut i mer god tid, samt att avståndet till Kristinehamn var för långt. 4 Resultat PDSA Gemenskap Det vi testade, som framkom i kommentarerna var önskemål om återkommande filmkvällar, där man byter ut det traditionella kvällsfikat till korv med bröd samt lite snacks till en film som personal och patienten tittar på gemensamt. 92% 90% 88% 86% 84% 82% 80% 78% 76% 74% Första frågetillfället (baslinjemätning) Andra frågetillfället Gemenskap Mål Målet var att 80 % av patienterna skulle känna sig trygga på avdelningen, vilket var uppnått redan vid en första tillfrågning (88 % kände sig trygga). När interventionen var genomförd och frågan gick ut igen, blev gensvaret ännu bättre. 90 % av patienterna känner sig trygga! Ju mer vi är tillsammans, desto gladare vi blir.

5 5 PDSA Kunskap Syftet med testet har satts i relation till att patientsäkerheten ökar i takt med personalens faktiska kunnande Baslinje mätning Första föreläsningen Andra föreläsningen Kunskapen Mål Målet var att skatta sju eller högre, vilket är uppnått. Efter första föreläsningen var medelvärdet 7,9 och efter andra 7,1. Utgångsvärdet var 4,5, så behovet av ökad kunskap var det inget tvivel på. Dessa föreläsningar hoppas vi kunna fortsätta med även när vi flyttar till nya lokaler. Teamet anser också att det är viktigt att hålla sig uppdaterad i lagarna som styr vårt dagliga arbete, oavsett antal verksamma år i jobbet. PDSA RPÖ pärm Pärmen som skapades uppskattades mycket av personalen. Syftet svarade upp bra gentemot det upplevda behovet. Till det tredje frågetillfället fick dock mer och tydligare information gå ut, vilket förklarar den stora skillnaden mellan mätning två och tre, dock i positiv riktning. RPÖ pärmen RPÖ pärm Mål baslinje andra frågetilfället tredje frågetillfället Målet att skatta åtta eller högre på en skala 1-10, är uppnått och vi väntar bara på svar från ledningsgruppen beträffande införande av pärmen.

6 PDSA Checklista Eftersom vi har få patienter i vår verksamhet är också antalet utslussningar få, men utifrån ett tänkt scenario- att checklistan finns, löpte testet väl ut. De som besvarade enkäten tyckte att det var ett användbart och bra redskap att använda vid utslussning, som förenklade förfarandet för inblandade parter Checklistan Mål Baslinje mätning Första frågetillfället Andra frågetillfället Tredje frågetillfället Målet var att de svarande skulle skatta sju eller högre på en skala 1-10 på hur tydlig arbetsordningen var vid utslussning till öppenvård. Baslinjemätningen gav ett medelvärde på 6,3 så visst fanns det behov av förbättring här. Vid första frågetillfället fick sex sjuksköterskor titta på checklistan och lämna kommentarer, sedan reviderades listan och samma sjuksköterskor svara igen. Sedan gick vi vidare i stor skala och lät samtliga sjuksköterskor på kliniken svara och bedöma tydligheten i arbetsordningen. Vid tredje frågetillfället var medelvärdet 9,2. Nu väntar vi bara på att ledningsgruppen ska fatta beslut om huruvida vi kan införa checklistan i verksamheten eller inte. Se bilaga 1. PDSA Anhörigträff Att det anses långt till Kristinehamn är ju omöjligt att ändra, men fullt möjligt är att skicka ut inbjudningar i bättre tid. Att dessutom locka med föreläsare från t.ex. Hjärnkoll, bjuda in i större skala eller en broschyr med information om den rättspsykiatriska vården tror teamet skulle ge god jord. Dessa idéer har dryftats med anhöriggruppen, men det nekande svaret sätts i relation till att vi ska flytta till nya lokaler och satsar i större skala då. En baslinjetestning gjordes som resulterade i medelvärde 5,5, på en skala 1-10 hur delaktig man kände sig. Nästa mätning sker i samband med nästa anhörigträff som äger rum 16/11. Tvångsåtgärder Rättspsykiatrin har endast två tvångsåtgärder att rapportera, en injektion i samband med bältesläggning ägde rum under hösten och det var samma patient det handlade om.

7 7 Medarbetarenkät Varje månad har personal under en vecka fått besvara en medarbetarenkät bestående av tio frågor. Sammanställer man frågorna i ett diagram ser det ut som nedan. Medarbetarenkäten medelvärde under projekttiden 4,5 4 3,5 3 2,5 2 1,5 1 0,5 0 fråga 1 fråga 2 fråga 3 fråga 4 fråga 5 fråga 6 fråga 7 fråga 8 fråga 9 Frågorna som skulle skattas mellan 1-5 var: (medelvärde inom parentes). 1. Jag känner mig betydelsefull på jobbet (3,7). 2. Under den gångna veckan har jag ej upplevt olustig stress (3,2) 3. Jag har kontroll över min arbetssituation (3,9). 4. Det finns behov att förbättra/utveckla arbetssätten på min arbetsplats (3,4). 5. Om jag kommer med en idé så tas den till vara på ett sätt så att jag gärna bidrar med fler (3,5). 6. Jag har möjlighet att föra dialog och få information om pågående förbättringsarbeten (3,8). 7. Jag skulle rekommendera en vän eller bekant att börja arbeta på min arbetsplats (3,6). 8. Jag är nöjd med min totala arbetssituation/arbetsmiljö (3,7). 9. Samarbetsförmågan på min arbetsplats är mycket god (3,7). Fråga nummer tio handlade om hur engagerad man känner sig i projektet, de valbara alternativen var djupt involverad (man är med i teamet), engagerad, perifert engagerad samt jag känner inte till att vi är med i projektet. Svaren föll ut, som framgår i cirkeldiagrammet nedan. Hur involverad känner jag mig i genombrottsprojektet Djupt engagerad Engagerad Perifert engagerad Känner inte till 4% 7% 35% 54%

8 8 Diskussion PDSA gemenskap. Bland de tio procent som inte känner sig trygga, har förslag på hur de skulle känna sig tryggare varit bl.a. se till att de andra patienterna inte kommer in i min hjärna, jag känner mig bara trygg när X jobbar (en nattjänstgörande sjuksköterska) samt proppa patienterna som gapar och skriker fulla med piller. Teamet har satt det i relation till psykossjukdom i akut fas och därför sett resultatet som bra. Att känna sig otrygg när man lider av paranoida vanföreställningar, tror teamet är ofrånkomligt och svårt att bemöta. Vid opponering framkom behov av att förtydliga förhållandet mellan trygghet och gemenskap. Det var så att vi först frågade patienterna om och hur trygga de kände sig på sin avdelning. När de sedan fick ge förslag på hur de skulle kunna känna sig ännu tryggare framkom att ökad gemenskap var svaret. Det vi testade var en gemensamhetsaktivietet, varför rubriken är just gemenskap. PDSA Kunskap Resultatet visar att målet är uppnått. Det har även kommit kommentarer som belyser vikten av att sådana här forum finns, för att man ska träffas över avdelningsgränserna och våga fråga vid behov. Teamet tror att det är nyttigt att de som är relativt nyanställda och nyutbildade respektive de som har jobbat och utbildat sig för länge sedan drar nytta av varandras kunskaper och erfarenheter. PDSA RPÖ pärm Behovet som fanns vid projektets start som låg till grund för denna test är i dagsläget annorlunda. Idag utgår öppenvårdspatienterna från rätt avdelning, vilket alltså inte var fallet vid tiden för projektstart. Teamet anser dock att det är en god idé att ha upprättat dessa pärmar, med motivering att det kan hända igen att fel avdelning slussar ut i öppenvård. Anhöriga kan ringa till fel avdelning och då kan det vara bra att ha lätt och överskådlig information att lämna vidare, såsom vem ansvarig sjuksköterska är. PDSA Checklista Resultatet visar att detta är ett bra verktyg. Givetvis kan man tänka att om all utslussning sker från en och samma avdelning blir personalen kunniga på det och att det då inte behövs någon checklista för det ändamålet. Teamet tänker ändå att det kan vara vettigt att ha denna som rutin att med fördel använda som stöd för nyanställda. Dessutom med bakgrund från stycket ovan, kan det ju vara så att man slussar ut patienten från fel avdelning och då kan en checklista vara behövlig. Checklistan är testad ur personal synpunkt, men beakta dock att anhörig kontakt är med som rutin. Teamet anser att inte bara att arbetsmiljön blir bättre med användandet av en checklista, utan även patientsäkerheten och känsla av delaktighet för de närstående. Detta har vi inte kunnat testa eftersom vi inte har infört listan i verksamheten ännu. PDSA Anhörigträff Teamet har många idéer för att öka delaktigheten för de närstående. Tankar har funnits angående de två anhörigträffar som verksamheten anordnar men också haft tankar på fler forum för närstående att finna en gemenskap i andra som befinner sig i liknande situation. Slutsatsen vi drar och det vi hoppas på är att det kommer ske mycket berörande anhörigarbetet när vi flyttar till nya lokaler. Då kommer vi få lokaler som passar väl för att ta emot anhöriga, kanske starta upp studiecirklar eller prata av sig stunder. Vem vet vad framtiden har i sitt sköte?

9 Medarbetarenkät Då det förekommer medarbetarenkäter även från landstingets sida, har detta inte alltid varit ett uppskattat moment. Dessutom ingår Värmlands läns landsting i ett forskningsprojekt tillsammans med Örebro läns landsting, så det blir en del enkäter periodvis. Vi vill ändå framföra ett tack till våra kollegor som tagit sig tiden att fylla i enkäterna. 9 Så här involverade vi patienter och deras närstående Vi pratade med patienterna om att vi var med i projektet, vad vi hade för mål och idéer. De har haft en del idéer om förbättringar, även om det oftast handlat om saker utanför projektets ramar har det varit roliga samtal, som inte sällan lett till en djupare relation med patienten. Idéerna har handlat om speciella vård rum som alternativ till avskiljning och bältesläggning, utökade förslag på aktiviteter, ökad möjlighet för patienter som återinsjuknar att byta avdelning under en kort period. Patienterna önskar mer kontakt med personal, trots att vi ser att patienterna uppehåller sig mycket på sina rum och verkar vilja vara ifred vill de att personal knackar på och frågar efter hur de mår, men de efterfrågar, vad det verkar en ökad alldaglig kontakt, någon form av kompisrelation. Eftersom vi varit beroende av att ha patientens godkännande innan vi tar kontakt med närstående, har det haltat lite. I några fall finns det inga närstående till patienten, de står helt själva och har endast juridisk stödperson vid sin sida, i några fall har närstående egna problem eller psykisk ohälsa som i sig utgör ett hinder. Dessa vill inte ha kontakt med varken sin närstående eller en ytterligare vårdinstans. Vi har haft diskussioner om skillnaden på anhöriga och närstående. De som bjuds in till anhörigträffen i dagsläget är av patienten godkända anhöriga. Teamet menar att man borde se detta i ett vidare perspektiv och bjuda in närstående till en informationsträff för att möjliggöra en kontakt med rättspsykiatrin, vilket också skulle kunna göra det lättare för individer i samhället att knyta nya kontakter med personer som har liknande situationer. Vi har i alla fall gjort det vi kunnat, via muntlig kontakt, telefon och brev. Sammanfattning av projekttiden så här långt Under projekttiden har arbetssättet och metoden kring PDSA satt sig mer och mer. Det var riktigt slitigt i början av projektet innan vi greppade sättet att tänka och arbeta. Vi har involverat övrig personal dels via inspirationsytan, vilken vi skapat i datamiljö och skickat ut via mejl, dels genom att vi på s.k. stor APT har berättat om vårt projekt och om modellen PDSA. Teamet har flera idéer i huvudet, som vi skickar med till nästkommande genombrottsdeltagare. Dessa idéer har bromsats relaterat till att vi ska flytta till nya lokaler inom kort, våren 2014 närmare bestämt.

10 10 Övriga kommentarer Genombrottsprojektet är verkligen en bra väg att gå om man vill förbättra kvalitén i vården och bibehålla låg frekvens av tvångsåtgärder. I en framtid kanske landstinget i Värmland och rättspsykiatrin skulle gynnas ännu mer av att vara med i projektet eftersom vi kommer att få bättre anpassade lokaler. Hårdvaran vet vi förbättras, genombrottsprojektet skulle vara till stor hjälp för att fortsätta förbättra mjukvaran. Teamet hade som eget mål att förändringarna skulle vara relevanta och lätta att ta på. Vi ville att det vi jobbade med i projektet skulle kännetecknas av tydlighet och nytta i det dagliga arbetet. Nytta för såväl verksamhet, patient och närstående.

11 11 Bilaga 1 CHECKLISTA- utslussning av patient i rättspsykiatrisk öppenvård. Att göra 1. Har läkare ansökt om öppenvård till förvaltningsrätten? Förutsätter att patienten har haft fungerande permissioner och att man på rond tagit upp detta. Fyll i datum för ansökan/samt datum när det börjar gälla. 2. Är tid för nätverksmöte bokat? Signera att tid för möte är bokat. Fyll sedan i datum för mötet. 3. Är närstående inbjudna till nätverksmöte? Närstående kan vara släkt eller t.ex. förvaltare/stöd person, eller annan person som är viktig för patienten. Signera att inbjudan gått ut och i stället för datum en siffra som anger antalet närstående som kommer. 4. Är berörda parter inbjudna till nätverksmöte? Berörda parter avser kommunrepresentanter. Signera att inbjudan gått ut. Istället för datum, en siffra som anger antal som kommer/inbjudna. 5. Har patienten en gällande individuell vårdplan? Signera att vårdplanen är gällande och från vilket datum. 6. Har patienten en gällande samordnad vårdplan? Signera att vårdplanen är gällande och från vilket datum. 7. Finns en aktuell läkemedelslista överförd till E-dos? Signera att läkemedelsfrågan är löst, istället för datum skriver du aktuell info. 8. Finns uppgifter på närstående? Signera och ange datum då detta kontrollerats i patientkortet. Behöver det uppdateras? Gör det i så fall innan du signerar. 9. Har vi informerat närstående om tänkt planering? Signera när detta är utfört. 10. Finns uppgifter om berörda parter i kommunen? Signera när det för patientens, berörda parter finns kontaktuppgifter. 11. Har vi informerat patienten om gällande villkor för öppenvård? Signera med datum, då patienten fått information om gällande villkor. 12. Känner patienten till tänkt planering? Signera med datum, då du vet att patienten tagit till sig gällande villkor. 13. Känner närstående till tänkt planering? Signera med datum, då du haft kontakt med närstående och ingen mer kontakt med slutenvården finns planerad. Sign Datum

Projektrapport. Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport. Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 89 Allmänpsykiatri avd 124, Akademiska sjukhuset, Uppsala Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 138, Bup vårdavdelning, Umeå Syfte med deltagandet i Genombrott Teammedlemmar Vt- 13 Gunnar Berlin, Lärare Anders Hellman, Sjuksköterska Mia Lindstrand,

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 147 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar Sjuksköterska,

Läs mer

Projektrapport. Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport. Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 157 Beta Avd 67 NÄL, Trollhättan Syfte med deltagandet i Genombrott Teammedlemmar Förbättra den psykiatriska Överläkare Cecilia Mircica. cecilia.mircica@vgregion.se

Läs mer

Team 33. Ulrica Nordström Vuxenpsykiatrin Landstinget Västmanland

Team 33. Ulrica Nordström Vuxenpsykiatrin Landstinget Västmanland Team 33 Ulrica Nordström Vuxenpsykiatrin Landstinget Västmanland Team 33, Landstinget Västmanland Avdelning 93 är en PIVA med 10 vårdplatser. Vanligtvis vårdas patienterna enligt LPT men vård enligt HSL

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 39 PIVA Psykiatriska kliniken Kristianstad Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder

Läs mer

Projektrapport. Bättre vård mindre tvång Team 176, Allmänpsykiatri Skaraborgs sjukhus i Falköping

Projektrapport. Bättre vård mindre tvång Team 176, Allmänpsykiatri Skaraborgs sjukhus i Falköping Projektrapport Bättre vård mindre tvång Team 176, Allmänpsykiatri Skaraborgs sjukhus i Falköping Syfte med deltagandet Teammedlemmar i Genombrott Förbättra den psykiatriska Sjuksköterska, Anna Blücher,

Läs mer

Sammanfattning. Bättre vård mindre tvång. Psykiatriska heldygnsvården, region Gotland PROJEKTRAPPORT GENOMBROTTSPROGRAM III.

Sammanfattning. Bättre vård mindre tvång. Psykiatriska heldygnsvården, region Gotland PROJEKTRAPPORT GENOMBROTTSPROGRAM III. Bättre vård mindre tvång PROJEKTRAPPORT GENOMBROTTSPROGRAM III TEAM NR: 49 Visby Psykiatriska heldygnsvården, region Gotland Ann-Sofie Eriksson, sjuksköterska Josephine Rehnberg, psykiatrisjuksköterska

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 9, Genombrottsprogram 1, Barn och ungdomspsykiatriska kliniken, Södra Älvsborgs sjukhus, Borås Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 42, Division psykiatri, Rättspsykiatriska enheten, Landstinget i Värmland Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 168, Allmänpsykiatrisk slutenvård PIVA, Landstinget i Värmland Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team NYKÖPING Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar och Ledare

Läs mer

Bättre vård mindre tvång

Bättre vård mindre tvång Bättre vård mindre tvång PROJEKTRAPPORT GENOMBROTTSPROGRAM VI TEAM NR: 08 Deltagande avdelning och teamdeltagare Rättspsyk enheten Ryhov, Jönköping Fredrik Jonsson Vårdenhetschef Niki Dec Sjuksköterska

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 38, Länsgemensam Rättspsykiatri, Landstinget i Norrbotten Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård

Läs mer

Bättre vård mindre tvång

Bättre vård mindre tvång Bättre vård mindre tvång PROJEKTRAPPORT GENOMBROTTSPROGRAM VI TEAM NR: 98 Gävle Deltagande avdelning och teamdeltagare Allmänpsykiatrisk vårdavdelning 27 Gävle Göran Rosén avdelnings chef Camilla Johansson

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 5 Psykiatriska kliniken Kungälvs sjukhus avdelning 9 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och

Läs mer

Bättre vård mindre tvång

Bättre vård mindre tvång Bättre vård mindre tvång PROJEKTRAPPORT GENOMBROTTSPROGRAM III TEAM NR: 45 Deltagande team Barn- och ungdomspsykiatrins akutavdelning Vänerviken, Vänersborg Kontaktperson: Lillemor Forsberg, Vårdenhetschef

Läs mer

Bättre vård mindre tvång

Bättre vård mindre tvång Bättre vård mindre tvång PROJEKTRAPPORT GENOMBROTTSPROGRAM III TEAM NR: 5 Rättspsykiatriska Regionkliniken Vadstena Avd. 21 Övergripande beskrivning av klinikens avdelningar Rättspsykiatriska regionkliniken

Läs mer

Projektrapport. Bättre vård mindre tvång del 2. Teammedlemmar

Projektrapport. Bättre vård mindre tvång del 2. Teammedlemmar Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 141 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar Anna-Lena Johansson

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 152, Psykosenheten Team 50 Sundsvalls sjukhus. Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 151 Vuxenpsykiatrin Karlskrona östra Blekinge Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och

Läs mer

Bättre vård mindre tvång

Bättre vård mindre tvång Bättre vård mindre tvång PROJEKTRAPPORT GENOMBROTTSPROGRAM III TEAM NR: 53 Deltagande team Rättspsykiatriska kliniken avd 30/31 Säter Marianne Hedman Leg specialist sjuksköterska psykiatri Peter Karlsson

Läs mer

Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM MAGNUS FRITHIOF

Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM MAGNUS FRITHIOF Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM 171227 MAGNUS FRITHIOF Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Övergripande mål och strategier... 3 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet... 3 Struktur

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team Halmstad Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar och Ledare

Läs mer

Dina rättigheter som patient inom psykiatrisk tvångsvård

Dina rättigheter som patient inom psykiatrisk tvångsvård PSYKIATRI Dina rättigheter som patient inom psykiatrisk tvångsvård enligt Lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT www.lg.se En del av Landstinget Gävleborg I Hälso- och sjukvårdslagen anges bland annat att

Läs mer

Bättre vård mindre tvång

Bättre vård mindre tvång Bättre vård mindre tvång PROJEKTRAPPORT GENOMBROTTSPROGRAM VI TEAM NR: 96 Deltagande avdelning och team Rättspsykiatriska kliniken avd 32 och 36 Säter Vladislav Ruchkin Chefsöverläkare Camilla Tinnerholm

Läs mer

Genombrottsprogram IV, Bättre vård Mindre tvång

Genombrottsprogram IV, Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Genombrottsprogram IV, Bättre vård Mindre tvång Team 72 Team 72 kommer från avdelning 66 Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö och vårdar patienter med främst psykossjukdom. Deltagande

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 119 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar Psykiatriskötare,

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 178 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar Ann-Chatrine

Läs mer

En Individuell Samarbetsplan Utvärdering av psykiatrisk sjukhusvård

En Individuell Samarbetsplan Utvärdering av psykiatrisk sjukhusvård Intervjumall Instruktion till intervjuaren: Utvärderingen görs som en semistrukturerad intervju, efter sjukhusperiodens avslut när patienten KÄNNER SIG REDO. Intervjun hålls förslagsvis av patientens psykiatrikontakt/case

Läs mer

Teamarbete med patienten i centrum 3863

Teamarbete med patienten i centrum 3863 1 (10) Landstingsstyrelsens förvaltning Södersjukhuset, medicin Projektledare Stina Petersson E-post stina.petersson@sll.se Teamarbete med patienten i centrum 3863 2 (10) Sammanfattning av satsningen Med

Läs mer

Stockholms läns landsting 1 (3)

Stockholms läns landsting 1 (3) Stockholms läns landsting 1 (3) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2014-10-22 LS 1408-0956 Landstingsstyrelsen Yttrande över departementspromemorian Delaktighet och rättsäkerhet vid psykiatrisk tvångsvård

Läs mer

Verksamhetsplan för patientnämnden och patientnämndens kansli

Verksamhetsplan för patientnämnden och patientnämndens kansli 1(7) Förvaltningsnamn Avsändare Verksamhetsplan 2019 2020 för patientnämnden och patientnämndens kansli Inledning Tanken med denna verksamhetsplan är att den ska skapa fokus och riktning för de två kommande

Läs mer

Bättre vård mindre tvång

Bättre vård mindre tvång Bättre vård mindre tvång PROJEKTRAPPORT GENOMBROTTSPROGRAM III TEAM NR: 57, Psykiatriska kliniken, Skellefteå Deltagande team Psykavdelning 3 Psykiatriska kliniken Skellefteå lasarett Berit Backman, avdelningschef

Läs mer

Projektrapport Bättre vård - mindre tvång

Projektrapport Bättre vård - mindre tvång Projektrapport Bättre vård - mindre tvång Team 155 Psykiatrin avdelning 4/TNE Norrlands Universitetssjukhus Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård

Läs mer

Bättre vård mindre tvång

Bättre vård mindre tvång Bättre vård mindre tvång PROJEKTRAPPORT GENOMBROTTSPROGRAM VI TEAM NR: 102 Deltagande avdelning och teamdeltagare Allmänpsykiatriska slutenvården, Karlstad. Helena Lindström, avd.chef avd 41/PIVA Velinka

Läs mer

LATHUND VID LÄKARBESÖK för personer med utvecklingsstörning (och i vissa fall autism) och samtidig beteendeproblematik

LATHUND VID LÄKARBESÖK för personer med utvecklingsstörning (och i vissa fall autism) och samtidig beteendeproblematik LATHUND VID LÄKARBESÖK för personer med utvecklingsstörning (och i vissa fall autism) och samtidig beteendeproblematik Lathunden är tänkt att vara ett stöd till professionella och underlätta samverkan

Läs mer

Medarbetarenkät 2011

Medarbetarenkät 2011 Medarbetarenkät 2011 Övergripande resultat Nyköpings kommun 4,02 3,82 4,07 Jag känner till Nyköpings kommuns värdegrund. Jag känner till Nyköpings kommuns medarbetarpolicy. 2,4% 5,1% 20,2% 32,9% 39,3%

Läs mer

Beslutad 2018-xx-xx. Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i Västra Götaland

Beslutad 2018-xx-xx. Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i Västra Götaland Beslutad 2018-xx-xx Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten sjukvård i Västra Götaland Innehållsförteckning Om riktlinjen... 2 Målgrupp... 2 Processbilder... 3 Samtycke... 0 Avvikelser...

Läs mer

Bläddra vidare för fler referenser >>>

Bläddra vidare för fler referenser >>> Ulla Simonsson, VD Simonsson & Widerberg Lean Consulting Det Torbjörn har byggt upp är ett fundament av kunskap som många företag slarvar med. Ju fler ledningsgrupper som inser att Utvecklingssamtalet

Läs mer

Lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT

Lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT Lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT Information till patienter Brukarinflytande-samordnare, BISAM Psykiatri Södra Stockholm STOCKHOLM LÄNS SJUKVÅRDSOMRÅDE Innehåll Allmänt... 3 Förutsättningar för intagning

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 163 Projekttid: 131001-140512 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder.

Läs mer

Bättre vård mindre tvång

Bättre vård mindre tvång Bättre vård mindre tvång PROJEKTRAPPORT GENOMBROTTSPROGRAM VI TEAM NR: 90 RPK Sundsvall Deltagande avdelning och teamdeltagare Rättspsykiatriska regionkliniken Sundsvall Avdelning 97A Sarah Moberg (kontaktperson)

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 22 PIVA Malmö Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar Avdelningschef

Läs mer

Gällande från och med till och med Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i Västra Götaland

Gällande från och med till och med Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i Västra Götaland Gällande från och med 2018-09-25 till och med 2020-11-30 Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i Västra Götaland Innehållsförteckning Om riktlinjen... 2 Målgrupp...

Läs mer

Genombrottsprogram IV, Bättre vård Mindre tvång

Genombrottsprogram IV, Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Genombrottsprogram IV, Bättre vård Mindre tvång Team 59 Avdelning 366, Affektiva 1, psykiatriska kliniken Östra sjukhuset, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Västra Götalandsregionen Deltagande

Läs mer

Slutrapport Bättre vård i livets slutskede

Slutrapport Bättre vård i livets slutskede Team : avd 61 Sunderby sjukhus Syfte med deltagandet i Genombrott Ökad trygghet och kontinuitet i vården av patienter med maligna hjärntumörer Teammedlemmar Marianne Gjörup marianne.gjorup@nll.se Arne

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 142 Kalmar Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar Pia Hultgren,

Läs mer

Slutrapport Bättre vård i livets slutskede

Slutrapport Bättre vård i livets slutskede Team : Lungsektionen Sunderby sjukhus Syfte med deltagandet i Genombrott Att våra lungcancerpatienter som får palliativ cytostatikabehandling ska vara välinformerade och känna tillit och förtroende för

Läs mer

Välkommen till avdelning 64

Välkommen till avdelning 64 Välkommen till avdelning 64 Praktisk information Din omvårdnadsansvariga sjuksköterska (OAS) är: Personalen i ditt team är: Morgonmöte hålls varje vardag kl. 08.30 Frukost serveras kl. 08.00 Mellanmål

Läs mer

Förslag. Gemensam riktlinje om in- och utskrivningar från sluten hälso- och sjukvård

Förslag. Gemensam riktlinje om in- och utskrivningar från sluten hälso- och sjukvård Gemensam riktlinje om in- och utskrivningar från sluten sjukvård Innehållsförteckning Om riktlinjen... 2 Avvikelser... 2 In- och utskrivningsprocessen... 3 Samtycke... 3 Vårdbegäran/Remiss... 4 Inskrivningsmeddelande...

Läs mer

Patientforum. Vad är det och hur går det till?

Patientforum. Vad är det och hur går det till? Patientforum Vad är det och hur går det till? Vad är patientforum? Patientforum är en mötesform som erbjuds inom flera av Stockholm läns sjukvårdsområdes psykiatriska verksamheter. På mötet kan patienter

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 146 Landstinget Dalarna/Allmänpsykiatriska kliniken Falun & Säter/ Avdelning 90 : Akut psykosavdelning, 10 vårdplatser. Syfte med deltagandet i Genombrott

Läs mer

Genombrottsprogram IV, Bättre vård Mindre tvång

Genombrottsprogram IV, Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Genombrottsprogram IV, Bättre vård Mindre tvång Team 73 PIVA/Beroende, Nyköpings lasarett, Landstinget Sörmland Deltagande team Max Jakobsen, vårdenhetschef Angelica Skoog, skötare Marjatta

Läs mer

LMU, Ledar- och medarbetarbetarundersökning 2014. Karlstads kommun

LMU, Ledar- och medarbetarbetarundersökning 2014. Karlstads kommun LMU, Ledar- och medarbetarbetarundersökning 2014 Karlstads kommun Genomförd av CMA Research AB Mars 2014 Fakta om undersökningen Syfte Metod Att utveckla styrning, ledning och ge de förtroendevalda bra

Läs mer

Barnen och sjukdomen Nationell konferens Barn som anhöriga 2013

Barnen och sjukdomen Nationell konferens Barn som anhöriga 2013 Barnen och sjukdomen Nationell konferens Barn som anhöriga 2013 Barn till föräldrar med allvarlig somatisk sjukdom Att implementera lagen inom vuxensomatisk vård Neurologiska klinikens arbete med rutiner

Läs mer

Psykiatrisk tvångsvård

Psykiatrisk tvångsvård Psykiatrisk tvångsvård Margareta Lagerkvist Överläkare Rättspsykiatriska vårdkedjan Sahlgrenska Universitetssjukhuset margareta.lagerkvist@vgregion.se LPT Lag (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård (LPT)

Läs mer

LPT. Dina rättigheter under tvångsvård. Om barns rättigheter i vården och LPT, lagen om psykiatrisk tvångsvård

LPT. Dina rättigheter under tvångsvård. Om barns rättigheter i vården och LPT, lagen om psykiatrisk tvångsvård LPT Dina rättigheter under tvångsvård Om barns rättigheter i vården och LPT, lagen om psykiatrisk tvångsvård Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge

Läs mer

Samordnad individuell planering (SIP) med Meddix Öppenvård

Samordnad individuell planering (SIP) med Meddix Öppenvård Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Rutin Hälso och sjukvårdsledningens administrativa 1.0 5 enhet Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Annika Lind Beredningsgruppen

Läs mer

Kvalitetsindex. Rapport 2011-11-03. Änglagårdens Behandlingshem. Standard, anhörig

Kvalitetsindex. Rapport 2011-11-03. Änglagårdens Behandlingshem. Standard, anhörig Kvalitetsindex Standard, anhörig Rapport 20111103 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal bortfall

Läs mer

Arvika kommun medarbetarundersökning. Resultatrapport - 2012

Arvika kommun medarbetarundersökning. Resultatrapport - 2012 1 Arvika kommun medarbetarundersökning rapport - 2012 Antal svar på Kommunen (kommunförvaltning o bolag) 2012: 1739 av 2385 (73%) Skala 1-5: (1=instämmer inte alls... 5=instämmer helt) 4-5 grön stapel

Läs mer

Bättre vård mindre tvång

Bättre vård mindre tvång Bättre vård mindre tvång PROJEKTRAPPORT GENOMBROTTSPROGRAM VI TEAM NR: 92 Deltagande avdelning och teamdeltagare Peter Andersson avd 8 Sarah Mossfeldt avd 81 Caroline Walter avd 82 Tobias Oskarsson avd

Läs mer

Gemensam riktlinje om utskrivningar från sluten hälsooch sjukvård

Gemensam riktlinje om utskrivningar från sluten hälsooch sjukvård Gemensam riktlinje om utskrivningar från sluten hälsooch sjukvård Innehållsförteckning 1. Om riktlinjen... 2 2. Avvikelser... 2 3. Utskrivningsprocessen... 3 3.1 Vårdbegäran... 3 3.2 Inskrivningsmeddelande...

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team: 13 Område psykos, avd. 87 Malmö Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar

Läs mer

Vad är det som berättas för patientnämnden?

Vad är det som berättas för patientnämnden? Vad är det som berättas för patientnämnden? Sammanställning av de synpunkter som patientnämnden tagit emot under perioden 2018-03-01 2019-02-28 och som gäller vården vid Rättspsykiatriska regionkliniken

Läs mer

Tidig AT handledning. Bakgrund. Syfte. Material och metod. Resultat. Märta Umaerus Eleonor Sjöstrand 2009 2011

Tidig AT handledning. Bakgrund. Syfte. Material och metod. Resultat. Märta Umaerus Eleonor Sjöstrand 2009 2011 Tidig AT handledning Bakgrund Märta Umaerus Eleonor Sjöstrand 2009 2011 Redan vid antagningen till AT tjänst, samt sedan under första placeringen, var det tydligt för oss att vi saknade någon som kunde

Läs mer

Arbeta på Södersjukhuset vårdens kanske trevligaste arbetsplats.

Arbeta på Södersjukhuset vårdens kanske trevligaste arbetsplats. Arbeta på Södersjukhuset vårdens kanske trevligaste arbetsplats. Välkommen till en av vårdens trevligaste arbetsplatser. Med cirka 4300 anställda är Södersjukhuset Södermalms största arbetsplats. Vi är

Läs mer

Till dig som är förtroendevald OCH ARBETAR MED FRÅGOR RÖRANDE SOCIALTJÄNST OCH HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

Till dig som är förtroendevald OCH ARBETAR MED FRÅGOR RÖRANDE SOCIALTJÄNST OCH HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Till dig som är förtroendevald OCH ARBETAR MED FRÅGOR RÖRANDE SOCIALTJÄNST OCH HÄLSO- OCH SJUKVÅRD 2 Insatta politiker fattar kloka beslut Socialtjänsten och hälso- och sjukvården behöver samverka för

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 117 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar Enhetschef Hans Ihrfors

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 140 Team 140 kommer från avdelning 62 på Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö och vårdar patienter med främst neuropsykiatriska diagnoser. Syfte med

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 137, Avd. Kompassen, Haninge Psykiatriska vårdenhet Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 02 Avd.51/PIVA Sundsvall Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 153 Psykiatriska vårdavdelningen, PÄS, Piteå Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och

Läs mer

Marita Ölmheden. Danderydsgeriatriken, SLSO

Marita Ölmheden. Danderydsgeriatriken, SLSO Projekt: GRUNDLÄGGANDE UTBILDNING I ORTOPEDI FÖR OMVÅRDNADSPERSONAL PÅ GERIATRISK VÅRDAVDELNING MED INRIKTNING ORTOPEDI 2009 Deltagare: Marita Ölmheden Från: Danderydsgeriatriken, SLSO Vad har projektet

Läs mer

Bättre vård mindre tvång

Bättre vård mindre tvång Bättre vård mindre tvång PROJEKTRAPPORT GENOMBROTTSPROGRAM III TEAM NR: Deltagande team Sektionschef Yvonne Näsmo, Ssk Anna Bohman, Ssk Anita Rehnström, Ssk Jonas Ekholm. Sammanfattning Med syftet att

Läs mer

Slutrapport Bättre vård i livets slutskede

Slutrapport Bättre vård i livets slutskede Team : Gällivare Kommun Syfte med deltagandet i Genombrott Att öka välbefinnande och livskvalitet hos vårdtagare, med tyngdpunkt på att lindra smärta och oro vid livets slut. Teammedlemmar Kerstin Nilsson-Johansson,

Läs mer

Bättre vård mindre tvång

Bättre vård mindre tvång Bättre vård mindre tvång PROJEKTRAPPORT GENOMBROTTSPROGRAM III TEAM NR: 55 Deltagande team RPK Sundsvall Avd 93. Mats Persson chefsöverläkare Frida Höglund skötare Michael Hellberg skötare Peter Jonsson

Läs mer

Sammanställning 1. Bakgrund

Sammanställning 1. Bakgrund Sammanställning 1 Blandat lärande nätverk Sörmlands län 27 september 2016 om Delaktighet och bemötande ur ett anhörigperspektiv, samverkan mellan kommuner och landstinget. Bakgrund Nämnden för socialtjänst

Läs mer

Redskap för delaktighet och förändringsarbete: Patientforum

Redskap för delaktighet och förändringsarbete: Patientforum Redskap för delaktighet och förändringsarbete: Patientforum Åsa Steinsaphir, Brukarinflytandesamordnare Norra Stockholms psykiatri Agenda MB Patientforum Ett samtal om dagen Patientforum Syfte Att lyfta

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 181 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar Peter Lantz,

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 21 Vuxenpsykiatri, UVA 1 Borås Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar

Läs mer

Myter eller möten i psykiatrin? Om sunt förnuft i mötet med den besvärliga patienten

Myter eller möten i psykiatrin? Om sunt förnuft i mötet med den besvärliga patienten Myter eller möten i psykiatrin? Om sunt förnuft i mötet med den besvärliga patienten Sebastian Gabrielsson Git-Marie Ejneborn Looi 4 december 2018 Stockholm Mannen med de röda byxorna Återhämtningsinriktat

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 113 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar SSK Sandra Hidalgo

Läs mer

Bergenmodellen. Vårt sätt att förebygga och bemöta. hot och våld. på psykiatriska vårdavdelningar. i Stockholms läns sjukvårdsområde.

Bergenmodellen. Vårt sätt att förebygga och bemöta. hot och våld. på psykiatriska vårdavdelningar. i Stockholms läns sjukvårdsområde. Bergenmodellen Vårt sätt att förebygga och bemöta hot och våld på psykiatriska vårdavdelningar i Stockholms läns sjukvårdsområde. Innehåll Det här är Bergenmodellen... 5 Hot och våld på psykiatriska avdelningar...

Läs mer

Genombrottsprogram IV, Bättre vård Mindre tvång. Team 62 Avdelning 94, rättspsykiatri Brinkåsen, NU-sjukvården, Västra Götalandsregionen

Genombrottsprogram IV, Bättre vård Mindre tvång. Team 62 Avdelning 94, rättspsykiatri Brinkåsen, NU-sjukvården, Västra Götalandsregionen Projektrapport Genombrottsprogram IV, Bättre vård Mindre tvång Team 62 Avdelning 94, rättspsykiatri Brinkåsen, NU-sjukvården, Västra Götalandsregionen Deltagande team Carl-Gustav Eriksson, chefsöverläkare

Läs mer

Bilaga till FoU-rapport 2014:2. PERSONALENS UPPLEVELSE AV HEMSJUKVÅRD. Samverkan

Bilaga till FoU-rapport 2014:2. PERSONALENS UPPLEVELSE AV HEMSJUKVÅRD. Samverkan Bilaga 5. Samtliga kommentarer till frågorna om SAMVERKAN Härnösand -Vi skulle behöva träffas regelbundet, tex 1g/mån. och gå igenom brukare vi är oroliga över. Sådana möten hade vi förr. ( 10 år sen!!)

Läs mer

Psykiatrisk tvångsvård. Information till dig som vårdas enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård.

Psykiatrisk tvångsvård. Information till dig som vårdas enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård. Psykiatrisk tvångsvård Information till dig som vårdas enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård. VAD HÄNDER NU? Meningen med tvångsvård är att du ska må bättre så att du slipper vårdas med hjälp av tvång.

Läs mer

Workshop 11 oktober Sammanställning av reflektioner och enkätsvar

Workshop 11 oktober Sammanställning av reflektioner och enkätsvar Workshop 11 oktober 2013 Sammanställning av reflektioner och enkätsvar 99 deltagare i workshopen Socialtjänsten i Nässjö, Eksjö, Tranås, Vetlanda, Aneby, Sävsjö Skolor från Nässjö, Eksjö, Aneby, Vetlanda,

Läs mer

Riktlinjer för anhörigstöd inom Diarienr. socialnämndens ansvarsområde

Riktlinjer för anhörigstöd inom Diarienr. socialnämndens ansvarsområde Riktlinjer för anhörigstöd inom socialnämndens ansvarsområde Dokumentets namn Riktlinjer för anhörigstöd inom Diarienr socialnämndens ansvarsområde Dokumenttyp Riktlinje Fastställd av Socialnämnden Datum

Läs mer

Vad är delaktighet för dig?

Vad är delaktighet för dig? Vad är delaktighet för dig? Inspiration till samtal om delaktighet, självbestämmande och inflytande Detta häfte bygger på rapporten Vad är delaktighet för dig? ett delprojekt i satsningen för en evidensbaserad

Läs mer

Medarbetarenkät 2008

Medarbetarenkät 2008 SIDAN Medarbetarenkät 00 (medelvärden) Om undersökningen USK har på uppdrag av stadsledningskontorets personalstrategiska avdelning genomfört enkäter med stadens medarbetare. Undersökningen är genomförd

Läs mer

Ett nationellt perspektiv på samverkan vid utskrivning från sjukhus

Ett nationellt perspektiv på samverkan vid utskrivning från sjukhus Ett nationellt perspektiv på samverkan vid utskrivning från sjukhus Borlänge 6 november 2018 Maj Rom och Greger Bengtsson Mikael Malm och Zophia Mellgren Antal invånare 80 år och äldre i Sverige 2018-11-06

Läs mer

MEDBORGARPANEL Nummer 4 februari 2014 Journal på nätet

MEDBORGARPANEL Nummer 4 februari 2014 Journal på nätet MEDBORGARPANELEN 2014 Rapport 4 Journal på nätet MEDBORGARPANEL Nummer 4 februari 2014 Journal på nätet Enkät nummer fyra är nu slutförd Vilket resultat! Tack alla medborgare för ert engagemang och era

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 17 november 2010 KLAGANDE AA Ombud och offentligt biträde: Advokat Peter Olsson Advokatfirman Peter Olsson AB Box 53116 400 15 Göteborg ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

MEDBORGARDIALOG. - en liten guide

MEDBORGARDIALOG. - en liten guide MEDBORGARDIALOG - en liten guide Medborgardialoger i Orsa kommun - en liten guide Infoavdelningen, Janne Bäckman, december 2010 Vad är en medborgardialog? Det är helt enkelt ett sätt att prata med människor

Läs mer

Slutrapport Sollentuna psykiatriska öppenvård Mottagningsteam och behandlingsteam är modellen!

Slutrapport Sollentuna psykiatriska öppenvård Mottagningsteam och behandlingsteam är modellen! Slutrapport Sollentuna psykiatriska öppenvård Mottagningsteam och behandlingsteam är modellen! Nytorps gård, gården revs cirka 1973 för att ge plats åt Sollentuna sjukhus. Sammanfattning: I den givna organisationen

Läs mer

Sammanställning regionala projektledare

Sammanställning regionala projektledare Bilaga 1 till Tre år med Mångfald på slätten (OVR306) Sammanställning regionala projektledare 1. Hur nöjd är du med att arbeta i projektet? Samtliga var nöjda med att ha jobbat i projektet och tycker att

Läs mer

Riktlinje för Vårdplanering inom psykiatriförvaltningen

Riktlinje för Vårdplanering inom psykiatriförvaltningen Riktlinje för Vårdplanering inom psykiatriförvaltningen Giltighet 2012-11-06 2013-11-06 Egenkontroll, uppföljning och erfarenhetsåterföring Målgrupp Samtliga vårdgivare inom psykiatriförvaltningen Ansvarig

Läs mer

SÄKERHETSANPASSNING. Hälso- och sjukvård Psykiatriska kliniken MSE

SÄKERHETSANPASSNING. Hälso- och sjukvård Psykiatriska kliniken MSE Hälso- och sjukvård Psykiatriska kliniken MSE HANDLÄGGARE DATUM DIARIENR Åsa Wallén Verksamhetssamordnare Tfn 016-10 40 23 2007-11-29 Säkerhet vid sjukvårdsinrättningar som ger psykiatrisk tvångsvård och

Läs mer

Redovisning av brukarenkät gällande hemtjänsten i Nordanstigs Kommun

Redovisning av brukarenkät gällande hemtjänsten i Nordanstigs Kommun Redovisning av brukarenkät gällande hemtjänsten i Nordanstigs Kommun Dokumenttyp Dokumentnamn Rapport Brukarenkät 2008 Dokumentägare Dokumentansvarig OA-förvaltningen Berit Burman Dokumentinformation Redovisning

Läs mer