Tillsynsprojekt 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tillsynsprojekt 2013"

Transkript

1 Tillsynsprojekt 2013 Kontroll av ismaskiner Projektfakta Ansvarig enhet: Projektbeställare: Projektägare: Projektgrupp: Projektledare: Miljö och hälsoenheten Kerstin Jacobson, tf enhetschef miljö- och hälsoenheten Kerstin Jacobson, tf enhetschef miljö- och hälsoenheten Livsmedelsgruppen Gun-Britt Randin Tidsperiod Juni - September 2013 Kontrollområden Is, slush Antal tillsynsobjekt 33 SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Nygatan 16, Örnsköldsvik, ,

2 Bakgrund Is är ett livsmedel som används hela året, men särskilt under sommarhalvåret. För is som förtärs eller som på något sätt är i kontakt med livsmedel gäller samma krav på kvalitet som för dricksvatten. Kontroller som genomförts av andra kommuner i Sverige visar på brister i hanteringen av is, vilket föranlett frågan om vilken status isen har vid livsmedelsanläggningar i Örnsköldsviks kommun. Eftersom både nationellt tillsynsprojekt samt gemensamt länsprojekt uteblev under 2013 och då kontroller av den här typen aldrig gjorts i kommunen kändes det angeläget att genomföra detta provtagningsprojekt under året. Syfte Syftet är att kontrollera om is som produceras av ismaskiner är av dricksvattenkvalitet ur en bakteriologisk synpunkt och därigenom även undersöka om verksamheterna som omfattas av projektet har tillräckliga rutiner för rengöring av sina ismaskiner. Syftet är även att kontrollera om skötsel- och rengöringsrutiner för ismaskinerna och de så kallade slush-maskinerna är tillräckliga utifrån ett bakteriologiskt perspektiv. Avgränsningar Provtagningen av is har begränsats till anläggningar som har ismaskiner där isen förtärs av kund alternativt kommer i kontakt med livsmedel som ska förtäras. Is som tillverkas i formar eller plastpåsar i verksamheternas frysenheter omfattas inte av projektet och inte heller is som inte på något sätt kommer i kontakt med livsmedel. I projektet bedömdes inte om rengöringsrutinerna för slushmaskinerna följdes eller om de var ändamålsenliga, det vill säga anpassad till aktuell utrustning. Metod / genomförande Provtagning utfördes vid oanmälda besök på objekt som har egen istillverkning med hjälp av ismaskiner. Provtagning utfördes under juli och augusti 2013.

3 Proverna skickades samma dag för mikrobiologisk analys till Alcontrols laboratorium i Umeå för bedömning enligt följande: Tjänligt - detta innebär att produkten är av god kvalité. Tjänligt med anmärkning - detta innebär att produkten har anmärkning på kvalitén och att uppsatta riktvärden har överskridits. Resultatet kan bland annat tyda på brister i hanteringen eller brister i rengöringen av ismaskinen. Otjänligt - detta innebär att produkten innehåller ett så stort antal bakterier att människor kan bli sjuka av den. Åtgärder ska vidtas omgående för att undanröja risk för människors hälsa samt förhindra att det upprepas. Analysen omfattar de parametrar som ingår i normalkontrollen hos användare SLVFS 2001:30 Analyspaket : Dricksvatten mikrobiologisk normalundersökning, DVM002 Parametrar : - Antal långsamtväxande bakterier - Antal mikroorganismer 22 C 3d - E coli - Koliforma bakterier 35 C Långsamtväxande bakterier, indikerar tillväxt av bakterier i dåligt rengjord utrustning, tex filter eller anslutningar. Antal mikroorganismer, indikerar dålig rengöring av utrustning som kommer i direkt kontakt med vatten/is, tex filter och anslutningar. Koliforma bakterier indikerar ytvattenpåverkan eller fekal påverkan direkt från människor eller via avlopp. E coli indikerar fekal påverkan direkt från människor eller via avlopp. Tre prover har tagits på slushmaskiner, dessa har analyserats som livsmedel (provpaket LVM041). Parametrar som kontrollerats är: Aeroba mikroorganismer 30 C, Presumtiva Bacillus cereus, Enterobacteriaceae och Koagulaspositiva stafylokocker. Parametrarna kan tyda på bristande rengöring och/eller bristande handhygien.

4 Provtagning har utförts enligt rutin för provtagning av is som tagits fram för projektet, se bilaga 2. En checklista användes i samband med besöken, se bilaga 3. Resultat Provtagning av is Av totalt 38 prover på is var 13 prover tjänliga och 25 tjänliga med anmärkning. Inget prov som analyserades var otjänligt. Diagram 1 visar prov som var tjänliga respektive tjänliga med anmärkning i förhållande till varandra och totalen Typ av anmärkningar varierade mellan proven. Bland de 25 proven med anmärkning hade samtliga prov (100%) för höga halter odlingsbara mikroorganismer, 4 prov (16%) hade även för höga halter långsamväxande bakterier och 1 prov (4%) hade, förutom ovanstående, förekomst av koliforma bakterier.

5 Diagram 2 visar fördelningen av anmärkningar i procent (%) 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Odlingsbara mikroorganismer Långsamväxande bakterier Koliforma bakterier Resultat utifrån checklistan Vid okulär kontroll av ismaskinerna noterades bristande rengöring i 12 av totalt 38 maskiner. Lite mer än hälften av maskinerna med synligt rengöringsbehov (7 av 12) hade anmärkning. 5 maskiner kontrollerades inte invändigt av olika anledningar, vilket innebär att 21 ismaskiner såg synligt rena ut. Av dessa hade 14 isprover anmärkning. Av totalt 33 anläggningar uppgav 20 att de hade muntliga eller skriftliga rutiner för rengöring av ismaskinerna, medan 13 anläggningar helt saknade rutiner. Olika intervall angavs för rengöring, allt ifrån en gång i veckan till uppåt en gång per år. I flera fall visste inte personalen hur ofta maskinen rengjordes, ibland svarade man att det var utifrån behov. Vid de flesta verksamheter användes skopa och i några fåtal fall fick kunden sin is direkt ur läskmaskinen. Skopan förvarades olika, huvudsakligen inuti maskinen, i behållare bredvid maskinen eller helt enkelt på en yta bredvid maskinen. Det finns inga tydliga samband mellan tjänligt prov och hur skopan förvarats. Provtagning av slush I projektet togs 3 prover på slush. Samtliga prover var tjänliga.

6 Slutsatser Syftet med projektet var att kontrollera om is som produceras av ismaskiner var av dricksvattenkvalitet ur en bakteriologisk synpunkt, men även om skötsel- och rengöringsrutiner för ismaskinerna och de så kallade slush-maskinerna var ändamålsenliga. Kontrollerna utfördes enligt projektplan med undantag av maskiner vid tre anläggningar. Totalt har isprover tagits vid 33 anläggningar, vilket motsvarar ca 93% av de anläggningar med ismaskiner tillsynsmyndigheten känner till. Detta bedöms vara ett tillräckligt underlag för att kunna dra slutsatser om iskvalitén vid livsmedelsanläggningar i kommunen. Av 38 prov som tagits på is var 25 tjänliga med anmärkning (66%). Det innebär att huvuddelen av anläggningarna hade brister i sin hantering av is. De flesta verksamheterna har rutiner, skriftliga eller muntliga, för hur rengöring och hantering av is och ismaskin ska ske, men utifrån provtagning och analys så har det påvisats att rutinerna i flera fall inte är ändamålsenliga. Något klart samband mellan ismaskiner med synligt rengöringsbehov och de maskiner som såg rena ut kunde inte påvisas då endast 7 av 12 med synliga rengöringsbehov fick anmärkning. På motsvarande sätt hade 14 av de 21 maskiner som såg rena ut fått anmärkning. Resultatet kan bero på faktorer som exempelvis kunskapsbrister vad gäller rengöring av maskin och skopa (hur man rengör och hur ofta), men även förvaring och hantering av skopan. Brister i rutiner för handtvätt kan också spela in. Proven som visar tjänligt med anmärkning anses inte vara av god dricksvattenkvalitet ur mikrobiologisk synpunkt. Anmärkningarna (odlingsbara mikroorganismer och långsamtväxande bakterier) indikerar dålig rengöring av utrustning som kommer i direkt kontakt med vatten/is. Koliforma bakterier, som förekom i ett av proven, kan tyda på bristande rutiner för handhygien. För att rengöringsrutinerna ska bli ändamålsenliga är det viktigt att personalen får information om hur rengöring av utrustning ska ske samt hur ofta. Eftersom isen påverkas av allt den kommer i kontakt med är det även viktigt att alla som hanterar is uppmärksammas på betydelsen av god personlig hygien samt korrekt hantering och förvaring av tillbehör.

7 Ett delsyfte med projektet var att undersöka den mikrobiologiska kvalitén på slush. Tre stickprover togs och samtliga bedömdes tjänliga. Slutsatsen är att kvalitén på slush var god och bedömningen görs att ingen ytterligare provtagning på denna produkt behövs. Uppföljning och kvarstående tillsyn Verksamheterna får nu möjlighet utifrån resultatet att följa upp sina rutiner kring hanteringen av is och rengöringen av ismaskin. Uppföljande provtagning på de anläggningar som hade tjänligt med anmärkning kommer att ske vid ett inspektionstillfälle i juni/juli 2014, där nya prover på is kommer att tas. Verksamheterna får själva stå för kostnaderna som uppstår i samband med dessa provtagningar. Av de tänkta provtagningsobjekten kvarstår tre som av olika anledningar inte kunde provtas, detta på grund av att de inte hade ismaskinerna igång vid besökstillfället. Vid uppföljande provtagningsomgång (utanför projektet) kommer även dessa att bli aktuella för kontroll. Övrigt Samtliga anläggningar har fått provtagningsprotokoll och följebrev översända till sina verksamhetsadresser per post. De anläggningar som fått anmärkningar i provtagningsresultatet har dessutom fått en informationsbilaga som syftar till att upplysa den ansvarige om tänkbara orsaker och på vilket sätt de kan avhjälpas, se bilaga 4.

8 Bilaga 1 Anläggningar som ingått i projektet (33st) Alma Sjöutsikt Brögga Burger King, Café Oscar Café UH, China Tower Coffee House By George Den gode kocken Elite Hotel (Bishops) Fjällräven C (Victory) Frendo Gullänget Gullviks havsbad Harrys/Bella ICA Kvantum Linnea&Peter Mammamia Max Merry Can, the Napoli Näske Krog Näske Lax O'learys Poseidon Public PuIom Safari Salt&Peppar (VeckeJärden) Salusands camping Scandic StaI Ulvö Hotell Varvsberget Waynes Coffee

9 Bilaga 2

10 Bilaga 3

11 Bilaga 4 Råd för ismaskiner Is räknas som livsmedel och vi vill därför påminna om hur viktigt det är med bra rengöring och skötsel av ismaskinen. Mikrobiologisk provtagning av is visar ibland på tillväxt av både bakterier samt jäst- och mögelsvampar. För att inte gästerna ska bli sjuka av dålig is så har vi tagit fram några råd för er som har ismaskin. Råd för bra kvalité på isen: 1. Ta med rengöringen av ismaskinen i era städrutiner. 2. Gör ren ismaskinen både in- och utvändigt enligt tillverkarens instruktioner med lämpligt intervall. 3. Skopan till isen ska ha ett handtag. Den ska vara hel och ren. Förvara skopan på en ren, torr plats utanför ismaskinen. Tänk på att inte lägga skopan i ismaskinen så att handtag kommer i kontakt med isen och förorenar den. 4. Slangar och filter ska göras rena och bytas ut med jämna mellanrum. 5. Låt ismaskinen lufttorka. Om ni måste torka ur den så använd pappershanddukar.

Is och dricksvatten. Projektinriktad kontroll i Norrbottens län 2011

Is och dricksvatten. Projektinriktad kontroll i Norrbottens län 2011 Is och dricksvatten Projektinriktad kontroll i Norrbottens län 2011 2 Innehållsförteckning Bakgrund...3 Syfte...3 Metod och avgränsning...3 Bedömning och parametrar...3 Resultat...5 Resultat isprover...6

Läs mer

Isprojekt 2014. Mikrobiologisk provtagning av is. Miljö och Stadsbyggnad Uddevalla kommun

Isprojekt 2014. Mikrobiologisk provtagning av is. Miljö och Stadsbyggnad Uddevalla kommun Isprojekt 2014 Mikrobiologisk provtagning av is Miljö och Stadsbyggnad Uddevalla kommun Oktober-december 2014 1- Sammanfattning 3 2- Inledning 4 2-1 Avgränsning 4 2-2 Metod 4 2-2-1 Information Bedömning

Läs mer

Bygg- och miljökontoret. Livsmedel 2010:2

Bygg- och miljökontoret. Livsmedel 2010:2 Bygg- och miljökontoret Livsmedel 2010:2 Provtagning av is och dricksvatten i livsmedelsanläggningar 2009 Ismaskin Tappställe vid kunddisk Sirupanläggning Projektansvarig: Vesna Karanovic, Bygg och miljökontoret.

Läs mer

PIK PROJEKT 2013. Provtagning av is i livsmedelanläggningar. Projektplan

PIK PROJEKT 2013. Provtagning av is i livsmedelanläggningar. Projektplan PIK PROJEKT 2013 Västra Götalands län Provtagning av is i livsmedelanläggningar Projektplan Bakgrund Vid länsmöten har det framförts att det vore dags att genomföra ett projekt om is från ismaskiner inom

Läs mer

Isprojektet 2012. Mikrobiologisk provtagning av is. En rapport från Miljöförvaltningen Kalle Feldt och Emma Tibrand MILJÖFÖRVALTNINGEN

Isprojektet 2012. Mikrobiologisk provtagning av is. En rapport från Miljöförvaltningen Kalle Feldt och Emma Tibrand MILJÖFÖRVALTNINGEN MILJÖFÖRVALTNINGEN Isprojektet 2012 Mikrobiologisk provtagning av is En rapport från Miljöförvaltningen Kalle Feldt och Emma Tibrand Juni 2012 1 Syfte 1 SYFTE Syftet med projektet är att med hjälp av provtagning

Läs mer

Rapport. Restauranger tillsynsprojekt 2013. Åsa Fredriksson Joakim Johansson

Rapport. Restauranger tillsynsprojekt 2013. Åsa Fredriksson Joakim Johansson Rapport Restauranger tillsynsprojekt 2013 Åsa Fredriksson Joakim Johansson SAMMANFATTNING Under år 2013 har miljökontoret i Luleå utfört offentlig livsmedelskontroll på restauranger och pizzerior inom

Läs mer

Kontroll av salladsbufféer i butik

Kontroll av salladsbufféer i butik MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Kontroll av salladsbufféer i butik Miljöenheten i Lomma redovisar 2015:1 2015-03-16 Sammanfattning Miljöenheten i Lomma utförde under februari och mars månad 2015 provtagning

Läs mer

Is i livsmedelsanläggningar

Is i livsmedelsanläggningar Is i livsmedelsanläggningar Provtagning av is för mikrobiologisk kontroll i livsmedelsverksamheter Syfte Syftet med projektet är att med hjälp av provtagning undersöka den mikrobiologiska kvaliteten på

Läs mer

Slutrapport för projekt Is i livsmedelsanläggningar 2013. Provtagning av is för mikrobiologisk kontroll i livsmedelsverksamheter

Slutrapport för projekt Is i livsmedelsanläggningar 2013. Provtagning av is för mikrobiologisk kontroll i livsmedelsverksamheter Slutrapport för projekt Is i livsmedelsanläggningar 2013 Provtagning av is för mikrobiologisk kontroll i livsmedelsverksamheter oktober 2013 Slutrapport för projekt Is i livsmedelsanläggningar 2013 Miljösamverkan

Läs mer

Små vattenanläggningar. Vattenkvalité och provtagning

Små vattenanläggningar. Vattenkvalité och provtagning Små vattenanläggningar Vattenkvalité och provtagning Varför är det viktigt? Vatten - vårt viktigaste livsmedel Dryck och matlagning/beredning (även rengöring och hygien) en förutsättning för att kunna

Läs mer

Provtagningsprojekt på sushiris 2018

Provtagningsprojekt på sushiris 2018 Provtagningsprojekt på sushiris 2018 Utförd av miljö- och hälsoskyddskontoret i Jönköpings kommun Skriven av Ellen Ahlin, 2019-01-18 Dnr 2019-182 Sammanfattning Miljö- och hälsoskyddskontorets livsmedelsenhet

Läs mer

Miljö- och byggnadsförvaltningen. Mjukglassprojekt PROVTAGNING OCH KONTROLL AV RENGÖRINGSRUTINER

Miljö- och byggnadsförvaltningen. Mjukglassprojekt PROVTAGNING OCH KONTROLL AV RENGÖRINGSRUTINER 2015 Miljö- och byggnadsförvaltningen Mjukglassprojekt PROVTAGNING OCH KONTROLL AV RENGÖRINGSRUTINER Projektet utfördes under våren 2015 av livsmedelsinspektörerna: Ulrika Andersson, Giovanna Sanchez,

Läs mer

Vatten, riktad kontroll och provtagning i skolkök 2009

Vatten, riktad kontroll och provtagning i skolkök 2009 MILJÖFÖRVALTNINGEN Vatten, riktad kontroll och provtagning i skolkök 2009 En rapport från Miljöförvaltningen, Avdelningen för Livsmedelskontroll Frida Kallberg Carolina Svavar Augusti 2009 1 Sammanfattning

Läs mer

Offentlig kontroll av livsmedel Undersökning av mikrobiologisk kvalitet för färdigförpackade baguetter och blandade sallader i Trelleborgs kommun

Offentlig kontroll av livsmedel Undersökning av mikrobiologisk kvalitet för färdigförpackade baguetter och blandade sallader i Trelleborgs kommun Offentlig kontroll av livsmedel Undersökning av mikrobiologisk kvalitet för färdigförpackade baguetter och blandade sallader i Trelleborgs kommun Miljöförvaltningens rapport nr 14/2011 Postadress Gatuadress

Läs mer

Projekt. Provtagning av köttfärs i butik. Miljö och hälsoskydd Falkenbergs Kommun

Projekt. Provtagning av köttfärs i butik. Miljö och hälsoskydd Falkenbergs Kommun Miljö och hälsoskydd Projekt Provtagning av köttfärs i butik 2008 Miljö och hälsoskydd Falkenbergs Kommun 1(5) Sammanfattning För att kontrollera den hygieniska kvaliteten på butiksmald köttfärs har provtagning

Läs mer

Provtagning av semlor

Provtagning av semlor Provtagning av semlor Länsprojekt 2015 Kommunerna i Jönköpings län Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Syfte och mål... 5 Projektets genomförande och omfattning... 6 Kontroll... 6 Provtagning...

Läs mer

Provtagning av semlor

Provtagning av semlor 2016 Miljö- och byggnadsförvaltningen Provtagning av semlor - På caféer, konditorier och i butik Projektet utfördes under våren 2016 av livsmedelsinspektörerna: Robert Rönngren, Camilla Olsson och Helena

Läs mer

Kontroll av mikrobiologisk kvalitet på mjukglass i Varbergs Kommun, sommaren 2012

Kontroll av mikrobiologisk kvalitet på mjukglass i Varbergs Kommun, sommaren 2012 Kontroll av mikrobiologisk kvalitet på mjukglass i Varbergs Kommun, sommaren 2012 Sammanfattning Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen besökte sammanlagt 21 caféer, restauranger och kiosker under sommaren

Läs mer

Schysst vatten i kranen?

Schysst vatten i kranen? Schysst vatten i kranen? Kontroll av icke kommunala dricksvattentäkter som omfattas av Livsmedelsverkets dricksvattenföreskrifter Miljöskyddskontoret 2013 Sammanfattning Under sommarhalvåret 2013 har

Läs mer

små dricksvattenanläggningar

små dricksvattenanläggningar Information gällande små dricksvattenanläggningar Från 1 januari 2015 ska alla dricksvattenanläggningar registreras som en egen anläggning. Detta häfte ger information om vad som krävs och vilka handlingar

Läs mer

Provtagning av mjukglass och kulglass i Jönköpings län

Provtagning av mjukglass och kulglass i Jönköpings län Provtagning av mjukglass och kulglass i Jönköpings län Kommunerna i Jönköpings län PIK- Gruppen 212 Bakgrund Kommunerna i Jönköpings län beslutade vid länsmötet den 2 mars 211 att genomföra ett projekt

Läs mer

Salladsbufféprojekt. - Kontroll och provtagning av plocksalladsbufféer i Haninge, Tyresö och Nynäshamn. Genomfört 2014 Jytte Gard Timmerfors

Salladsbufféprojekt. - Kontroll och provtagning av plocksalladsbufféer i Haninge, Tyresö och Nynäshamn. Genomfört 2014 Jytte Gard Timmerfors Salladsbufféprojekt - Kontroll och provtagning av plocksalladsbufféer i Haninge, Tyresö och Nynäshamn. Genomfört 2014 Jytte Gard Timmerfors Sammanfattning Den 15 och 16 april 2014 genomförde Södertörns

Läs mer

Rapport provtagningsprojekt 2010 Vagnar & Restauranger. Miljöförvaltningen

Rapport provtagningsprojekt 2010 Vagnar & Restauranger. Miljöförvaltningen Rapport provtagningsprojekt 2010 Vagnar & Restauranger Miljöförvaltningen RAPPORT 2 (5) Rapport provtagningsprojekt 2010 Dnr 2010.2397.1 Sammanfattning Under maj månad 2010 utförde miljöförvaltningen provtagningar

Läs mer

ALcontrol AB Malmö Ackrediteringsnummer 1006 Malmö A

ALcontrol AB Malmö Ackrediteringsnummer 1006 Malmö A Ackrediterings omfattning ALcontrol AB Malmö Ackrediteringsnummer 1006 Malmö A001119-002 Mikrobiologisk analys Livsmedelanalys Aeroba mikroorganismer Anaeroba sulfidreducerande bakterier Clostridium perfrings

Läs mer

DRICKSVATTENKVALITET hos konsument i Skagersvik, Gullspångs tätort samt Otterbäcken

DRICKSVATTENKVALITET hos konsument i Skagersvik, Gullspångs tätort samt Otterbäcken Skagersviks vattenverk DRICKSVATTENKVALITET hos i Skagersvik, Gullspångs tätort samt Otterbäcken Dricksvatten bedöms som tjänligt om det uppfyller Livsmedelsverkets krav. Om någon parameter inte uppfyller

Läs mer

Provtagning enligt SLVFS 2001:30

Provtagning enligt SLVFS 2001:30 Provtagning enligt SLVFS 2001:30 Provtagning enligt föreskrifterna för dricksvatten (SLVFS 2001:30) Den som producerar eller tillhandahåller dricksvatten ska regelbundet och i enlighet med Livsmedelsverkets

Läs mer

Kontroll av mindre dricksvattenanläggningar i Uddevalla kommun 2013

Kontroll av mindre dricksvattenanläggningar i Uddevalla kommun 2013 Sprintrapport 2013 1 (5) Kontroll av mindre dricksvattenanläggningar i Uddevalla kommun 2013 Sammanfattning Livsmedelsverkets dricksvattenföreskrifter ska tillämpas på vattenverk som tillhandahåller 10

Läs mer

Rengöringsprojekt med ATP-mätare 2015

Rengöringsprojekt med ATP-mätare 2015 Rengöringsprojekt med ATP-mätare 2015 stockholm.se Rengöringsprojekt med APT-mätare 2015 Juni 2015 Dnr: [Fyll i här] Utgivningsdatum: [Fyll i här] Utgivare: Miljöförvaltningen Kontaktperson: Madelaine

Läs mer

PROJEKT. Salladbufféer

PROJEKT. Salladbufféer PROJEKT Salladbufféer Självplock Rapport avseende tillsynsprojekt 2015 Syfte Undersöka hantering och hygien på salladsbufféer med självplock främst med avseende förvaringstemperatur, redskap, rengöring

Läs mer

Undersökning av glass i Landskrona kommun 2008

Undersökning av glass i Landskrona kommun 2008 Miljöförvaltningen Undersökning av glass i Landskrona kommun 2008 Praktikanter: Nina Heinesson Katerina Katsanikou Handledare: Ingela Pålsson Miljöinspektör Miljöförvaltningen Rapport 2008:11 261 80 Landskrona

Läs mer

Härlig grillkväll. eller. risk för magont?

Härlig grillkväll. eller. risk för magont? Härlig grillkväll eller risk för magont? Ett PIK-projekt inom livsmedelskontrollen i Östergötland om den hygieniska kvalitén hos grillfärdiga köttvaror. PIK-projekt Östergötlands län 2007 Provtagning av

Läs mer

DRICKSVATTENKVALITET hos konsument i Mariestads tätort, Hasslerör, Örvallsbro, Sjötorp, Lyrestad, Böckersboda, Ullervad, Jula och Sjöängen

DRICKSVATTENKVALITET hos konsument i Mariestads tätort, Hasslerör, Örvallsbro, Sjötorp, Lyrestad, Böckersboda, Ullervad, Jula och Sjöängen Lindholmens vattenverk DRICKSVATTENKVALITET hos i Mariestads tätort, Hasslerör, Örvallsbro, Sjötorp, Lyrestad, Böckersboda, Ullervad, Jula och Sjöängen Dricksvatten bedöms som tjänligt om det uppfyller

Läs mer

Kontroll av salladsbufféer i Jönköpings län

Kontroll av salladsbufféer i Jönköpings län Kontroll av salladsbufféer i Jönköpings län Länsprojekt 2014 Kommunerna i Jönköpings län Sammanfattning Föreliggande rapport är en sammanställning över resultatet för kommunernas länsprojekt 2014 i Jönköpings

Läs mer

Mikrobiologiska kriterier 2012

Mikrobiologiska kriterier 2012 Dnr 2012-1671 Mikrobiologiska kriterier 2012 E.coli salmonella Utförd av miljökontoret i Jönköpings kommun Skriven av Maria Sandquist 2012-03-xx Inledning Delar av den planerade livsmedelskontrollen i

Läs mer

RAPPORT. Kontrollprojekt Salladsbufféer i Uppsala 2013. D-nr 2013-4561

RAPPORT. Kontrollprojekt Salladsbufféer i Uppsala 2013. D-nr 2013-4561 RAPPORT Kontrollprojekt Salladsbufféer i Uppsala 2013 D-nr 2013-4561 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Genomförande... 3 Resultat... 4 Diskussion... 5 Förslag till åtgärder...

Läs mer

Mjukglass. Kontroll och provtagning maj-juni Materialet är framtaget i samarbete med kommunal livsmedelskontroll i Örebro län.

Mjukglass. Kontroll och provtagning maj-juni Materialet är framtaget i samarbete med kommunal livsmedelskontroll i Örebro län. Mjukglass Kontroll och provtagning maj-juni 2018 Materialet är framtaget i samarbete med kommunal livsmedelskontroll i Örebro län. Länsstyrelsen en samlande kraft Sverige är indelat i 21 län och varje

Läs mer

Pizzaprojekt. hösten 2011. Ett samarbetsprojekt mellan livsmedelstillsynen i kommunerna Lomma, Svedala, Kävlinge, Staffanstorp, Burlöv & Landskrona

Pizzaprojekt. hösten 2011. Ett samarbetsprojekt mellan livsmedelstillsynen i kommunerna Lomma, Svedala, Kävlinge, Staffanstorp, Burlöv & Landskrona Pizzaprojekt hösten 2011 Ett samarbetsprojekt mellan livsmedelstillsynen i kommunerna Lomma, Svedala, Kävlinge, Staffanstorp, Burlöv & Landskrona Sammanfattning Under hösten och vintern 2011 har miljökontoren

Läs mer

Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen

Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen www.kristianstad.se Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Provtagning av kebabkött 2017 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Genomförande... 4 Analysparametrar... 5 Resultat och bedömning...

Läs mer

Laboratorier ALcontrol AB Malmö Ackrediteringsnummer 1006 Malmö A Livsmedel Ja Nej

Laboratorier ALcontrol AB Malmö Ackrediteringsnummer 1006 Malmö A Livsmedel Ja Nej Ackrediterings omfattning Laboratorier ALcontrol AB Malmö Ackrediteringsnummer 1006 Malmö A001119-002 Mikrobiologisk analys Livsmedelanalys Aeroba Anaeroba sulfidreducerande bakterier Clostridium perfrings

Läs mer

Provtagning av semlor 2014

Provtagning av semlor 2014 Dnr 2014-0312 Provtagning av semlor 2014 Utförd av Miljökontoret i Jönköpings kommun Skriven av Karin Berg, 2014-02-06 Sammanfattning Miljökontoret i Jönköpings kommun har under januari 2014 genomfört

Läs mer

Provtagning för Samverkan inom livsmedelskontrollen i Stockholmsregionen 2018

Provtagning för Samverkan inom livsmedelskontrollen i Stockholmsregionen 2018 Slutrapport 1 (6) Provtagning för Samverkan inom livsmedelskontrollen i Stockholmsregionen 2018 Miljösamverkan Stockholms län. Telefon 08 508 28 929. E-post: miljosamverkan@stockholm.se. www.miljosamverkanstockholm.se.

Läs mer

Projekt hållbarhetstester på charkprodukter

Projekt hållbarhetstester på charkprodukter 1(6) Miljöförvaltningen Projekt hållbarhetstester på charkprodukter Landskrona stad 2010 Elvira Kostovic Miljöinspektör Rapport 2011:4 Miljöförvaltningen 261 80 Landskrona 2(6) Projekt hållbarhetstester

Läs mer

Projekt julbord. Landskrona stad 2009. Malin Gunnarsson-Lodin Miljöinspektör Rapport 2010: Miljöförvaltningen. 261 80 Landskrona. Miljöförvaltningen

Projekt julbord. Landskrona stad 2009. Malin Gunnarsson-Lodin Miljöinspektör Rapport 2010: Miljöförvaltningen. 261 80 Landskrona. Miljöförvaltningen 1(7) Miljöförvaltningen Projekt julbord Landskrona stad 2009 Malin Gunnarsson-Lodin Miljöinspektör Rapport 2010: Miljöförvaltningen 261 80 Landskrona 2(7) Projekt julbord 2009 Sammanfattning Miljöförvaltningen

Läs mer

Tillsynsprojekt 1:2008 Kvalitet på semlor vid caféer och servicestationer

Tillsynsprojekt 1:2008 Kvalitet på semlor vid caféer och servicestationer Tillsynsprojekt 1:2008 Kvalitet på semlor vid caféer och servicestationer Sammanställt av Emma Bäck och Mattias Finell Inledning Under februari månad 2008 utförde hälsoinspektionen inom Malmska hälso-

Läs mer

Miljö- och hälsoskyddskontoret. Rapportserie. Livsmedel 2008:1 Centraltillverkade och centralförpackade smörgåsar och sallader Provtagning och analys

Miljö- och hälsoskyddskontoret. Rapportserie. Livsmedel 2008:1 Centraltillverkade och centralförpackade smörgåsar och sallader Provtagning och analys Miljö- och hälsoskyddskontoret Rapportserie Livsmedel 2008:1 Centraltillverkade och centralförpackade smörgåsar och sallader Provtagning och analys Förord Den här rapporten handlar om ett provtagningsprojekt

Läs mer

HÖRBY KOMMUN. Rengöringskontroll restauranger och storhushåll i Hörby kommun 2007 RAPPORT 2007-3

HÖRBY KOMMUN. Rengöringskontroll restauranger och storhushåll i Hörby kommun 2007 RAPPORT 2007-3 Rengöringskontroll restauranger och storhushåll i Hörby kommun 2007 RAPPORT 2007-3 MILJÖNÄMNDEN 2007 Inledning Projektet har utförts mellan 2007-08-27 och 2007-09-16 av Miljökontoret i Hörby kommun. Livsmedelsinspektör

Läs mer

Restaurangkök TILLSYNSPROJEKT 2009

Restaurangkök TILLSYNSPROJEKT 2009 Restaurangkök TILLSYNSPROJEKT 2009 Restaurangkök 2009 1 Bakgrund Erfarenhet från andra kommuner visar att det finns problem gällande rengöring. Genom ett projekt som både genom visuell- och tryckplattskontroll

Läs mer

Kontroll av kök inom vård och omsorg 2010

Kontroll av kök inom vård och omsorg 2010 MILJÖFÖRVALTNINGEN 0 Kontroll av kök inom En rapport från Miljöförvaltningen Camilla Blom och Li Hermansson Februari 2011 www.stockholm.se/miljoforvaltningen SAMMANFATTNING Enligt Livsmedelsverkets vägledning

Läs mer

Koll på Kungsbacka Rapport 2:2016 Kebabprojekt 2016. Kebabprojekt 2016 Provtagning av kebabkött på pizzerior och restauranger i Kungsbacka kommun

Koll på Kungsbacka Rapport 2:2016 Kebabprojekt 2016. Kebabprojekt 2016 Provtagning av kebabkött på pizzerior och restauranger i Kungsbacka kommun Koll på Kungsbacka Rapport 2:2016 Kebabprojekt 2016 Kebabprojekt 2016 Provtagning av kebabkött på pizzerior och restauranger i Kungsbacka kommun Under januari 2016 genomförde livsmedelsavdelningen på förvaltningen

Läs mer

PROJEKT. Kebabprojekt. - Kontroll och provtagning på kebabhantering i Haninge, Tyresö och Nynäshamn. Genomfört 2013

PROJEKT. Kebabprojekt. - Kontroll och provtagning på kebabhantering i Haninge, Tyresö och Nynäshamn. Genomfört 2013 PROJEKT Kebabprojekt - Kontroll och provtagning på kebabhantering i Haninge, Tyresö och Nynäshamn. Genomfört 2013 Projektgrupp: Eva Baggström Luis Carvajal Susanne Tiderman Björkblom 1. Bakgrund Att arbeta

Läs mer

Mikrobiologiska parametrar Stödjande instruktion för Livsmedelsverket och kommuner

Mikrobiologiska parametrar Stödjande instruktion för Livsmedelsverket och kommuner Mikrobiologiska parametrar Stödjande instruktion för Livsmedelsverket och kommuner Här hittar du information om varje mikrobiologisk dricksvattenparameter med ett gränsvärde i bilaga 2 till SLVFS 2001:30.

Läs mer

RAPPORT PROVTAGNINGSPROJEKT 3 2008

RAPPORT PROVTAGNINGSPROJEKT 3 2008 RAPPORT PROVTAGNINGSPROJEKT 3 2008 Bekämpningsmedelsrester i tomater Fetthaltsanalys av majonnäs Vakuumförpackad fisk i butik Vattenanalys i mobila anläggningar Produkter provtagna i frukostbufféer Miljöförvaltningen

Läs mer

Rengöringskontroll på tillagningskök inom skolor, förskolor, äldreboende och sjukhus i Varbergs kommun 2012, uppföljning

Rengöringskontroll på tillagningskök inom skolor, förskolor, äldreboende och sjukhus i Varbergs kommun 2012, uppföljning 1 (7) Rengöringskontroll på tillagningskök inom skolor, förskolor, äldreboende och sjukhus i Varbergs kommun 2012, uppföljning Sammanfattning År 2011 kontrollerades rengöring i tillagningskök inom skolor,

Läs mer

Offentlig livsmedelskontroll av restauranger Trelleborg anläggningar i risk- och erfarenhetsklass 3B

Offentlig livsmedelskontroll av restauranger Trelleborg anläggningar i risk- och erfarenhetsklass 3B Offentlig livsmedelskontroll av restauranger Trelleborg 2011 anläggningar i risk- och erfarenhetsklass 3B Miljöförvaltningens rapport nr 16/2011 Offentlig livsmedelskontroll av restauranger i Trelleborgs

Läs mer

Mikrolab Stockholm AB Sollentuna Ackrediteringsnummer 2028 A

Mikrolab Stockholm AB Sollentuna Ackrediteringsnummer 2028 A Ackrediteringens omfattning Bilaga 2 Mikrolab Stockholm AB Sollentuna Ackrediteringsnummer 2028 A004139-001 Mikrobiologisk analys Ph. Eur. 2.6.1. Sterility Ph. Eur. 2.6.12 examination of nonsterile products

Läs mer

Laboratorier AK Lab AB Borås Ackrediteringsnummer 1790 A SS , utg 1 Nej Ja. SS , utg 1 Nej Ja

Laboratorier AK Lab AB Borås Ackrediteringsnummer 1790 A SS , utg 1 Nej Ja. SS , utg 1 Nej Ja Ackrediterings omfattning Laboratorier AK Lab AB Borås Ackrediteringsnummer 1790 A003450-001 Kemisk analys Provtagning Avloppsvat, provtagning Dricks- och badvat, provtagning, kemi Vat, provtagning, spårmetaller

Läs mer

Medicintekniska produkter Ja Nej. Gel-clot Läkemedel Ja Nej Gel-clot Medicintekniska produkter Ja Nej USP 2013 <85>, <161> Gel-clot Läkemedel Ja Nej

Medicintekniska produkter Ja Nej. Gel-clot Läkemedel Ja Nej Gel-clot Medicintekniska produkter Ja Nej USP 2013 <85>, <161> Gel-clot Läkemedel Ja Nej Ackrediteringens omfattning Mikrolab Stockholm AB Sollentuna Ackrediteringsnummer 2028 A004139-001 Mikrobiologisk analys Candida albicans, Endotoxin,, semi Endotoxin, Enterobacteriacea e examination: Ph.

Läs mer

Mikrobiologiska kriterier i butik

Mikrobiologiska kriterier i butik Sammanfattning SOLTAK är en samverkan mellan kommunerna Stenungsund, Orust, Lilla Edet, Tjörn, Ale, Kungälv och Öckerö. Samverkan och nätverk finns inom olika delar av kommunernas verksamhet och ett av

Läs mer

Miljö- och byggnadskontoret Västerviks kommun

Miljö- och byggnadskontoret Västerviks kommun Dnr 2017-1962 Kontrollprojekt Varmhållning på Restaurang Miljö- och byggnadskontoret s kommun Yvonne Andersson 2017-12-04 Sammanfattning I höstens projekt Varmhållning på restaurang har livsmedelsinspektörerna

Läs mer

Julbordsprojekt 1997. Rapport 2/1998 ISSN 1400-4690. Mer rapporter kan hämtas på www.miljo.malmo.se

Julbordsprojekt 1997. Rapport 2/1998 ISSN 1400-4690. Mer rapporter kan hämtas på www.miljo.malmo.se Julbordsprojekt 1997 Rapport 2/1998 ISSN 1400-4690 Mer rapporter kan hämtas på www.miljo.malmo.se 1(5) Julbordsprojekt 1997 Sammanfattning Under december månad 1997 har 17 restauranger som serverat julbord

Läs mer

Regler för dricksvatten och vattenverk

Regler för dricksvatten och vattenverk Reviderad november 2009 Regler för dricksvatten och vattenverk Information för den som hanterar eller producerar dricksvatten Miljö och hälsoskyddskontoret Kort om föreskrifterna för dricksvatten Från

Läs mer

Offentlig dricksvattenkontroll mål, metodik

Offentlig dricksvattenkontroll mål, metodik Offentlig dricksvattenkontroll mål, metodik Vision för livsmedelskontrollen Professionell livsmedelskontroll för konsumenternas och företagens bästa Gemensamma nationella mål Exempel Mer omfattande kontroll

Läs mer

Mikrobiologiska parametrar i bilaga 2 i bokstavsordning

Mikrobiologiska parametrar i bilaga 2 i bokstavsordning Mikrobiologiska parametrar i bilaga 2 i bokstavsordning Information till gränsvärdena Varje parameter med ett gränsvärde i bilaga 2 i föreskrifterna har ett avsnitt som ger en kort information om parametern

Läs mer

Information för dig som hanterar eller producerar dricksvatten

Information för dig som hanterar eller producerar dricksvatten Information för dig som hanterar eller producerar dricksvatten Miljökontoret Hörby kommun 242 80 Hörby Besöksadress: Ringsjövägen 4 Tel: 0415-37 83 10 miljo@horby.se www.horby.se Livsmedelverkets föreskrifter

Läs mer

Samordnat Listeriaprojekt

Samordnat Listeriaprojekt Miljöförvaltningen Livsmedelskontrollen Tjänsteutlåtande Dnr 2017-384 Sida 1 (6) 2017-03-11 Handläggare Lena Björklund-Stoehr Telefon: 0850828187 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2017-04-04 p.13 Samordnat

Läs mer

Historien om Ingemars Whiskeysenap

Historien om Ingemars Whiskeysenap M AT i K a l m a r 2007 (Årgång 13) Information till livsmedelsbranschen Historien om Ingemars Whiskeysenap Ingemar Andersson i Rinkabyholm började med att tillverka senap genom att prova ut recept, och

Läs mer

Nationellt tillsynsprojekt Piercing och tatuering 2012

Nationellt tillsynsprojekt Piercing och tatuering 2012 Nationellt tillsynsprojekt Piercing och tatuering 2012 1 Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Syfte och mål... 4 Avgränsning... 4 Utförande och metod... 5 Resultat... 5 Allmänt... 5 Utformning av

Läs mer

Provtagningsprojekt på emulsionssås 2018

Provtagningsprojekt på emulsionssås 2018 Provtagningsprojekt på emulsionssås 2018 Utförd av miljö- och hälsoskyddskontoret i Jönköpings kommun Skriven av Mattias Bergman, 2018-11-19. Dnr 2018-4794 Sammanfattning Under 2018 har Miljö- och hälsoskyddskontorets

Läs mer

Den mikrobiologiska kvaliteten på is och dryck på livsmedelsföretag i Borlänge kommun

Den mikrobiologiska kvaliteten på is och dryck på livsmedelsföretag i Borlänge kommun Den mikrobiologiska kvaliteten på is och dryck på livsmedelsföretag i Borlänge kommun Thomas Olsson Självständigt arbete, Magisterprogrammet för livsmedelstillsyn, 15 hp Institutionen för Livsmedelsvetenskap

Läs mer

PROJEKTINRIKTAD KONTROLL I NORRBOTTEN 2015. Kontroll av salladsbufféer

PROJEKTINRIKTAD KONTROLL I NORRBOTTEN 2015. Kontroll av salladsbufféer PROJEKTINRIKTAD KONTROLL I NORRBOTTEN 215 Kontroll av salladsbufféer Sammanfattning I samband med en länsträff för Norrbottens län den 18 februari 215 beslöts att ett projekt skulle utföras i syfte att

Läs mer

Faktablad PROVTAGNING ENLIGT FÖRESKRIFTERNA FÖR DRICKSVATTEN (SLVFS 2001:30) Provtagning. Samhällsbyggnadsförvaltningen

Faktablad PROVTAGNING ENLIGT FÖRESKRIFTERNA FÖR DRICKSVATTEN (SLVFS 2001:30) Provtagning. Samhällsbyggnadsförvaltningen Faktablad PROVTAGNING ENLIGT FÖRESKRIFTERNA FÖR DRICKSVATTEN (SLVFS 2001:30) Den som producerar eller tillhandahåller dricksvatten ska regelbundet och i enlighet med Livsmedelsverkets föreskrifter (SLVFS

Läs mer

Provtagning av dricksvatten 2011

Provtagning av dricksvatten 2011 Provtagning av dricksvatten 2011 Vattenprover på vårt sommarvatten ska tas med jämna mellanrum. Nedan framgår när och var vi tagit proverna samt vilka resultat som uppnåtts. Förkortningar: VV = vattenverk

Läs mer

Provtagning av färska kryddor och bladgrönsaker

Provtagning av färska kryddor och bladgrönsaker MILJÖFÖRVALTNINGEN Provtagning av färska kryddor och bladgrönsaker En rapport från Miljöförvaltningen av Frida Lund och Gun Nyström -2-5 www.stockholm.se/miljoforvaltningen SAMMANFATTNING Projektet är

Läs mer

Norovirus och personalhygien

Norovirus och personalhygien Dnr 2018-2016 Kontrollprojekt Norovirus och personalhygien Miljö- och byggnadskontoret s kommun Rada Dobriyanova 2018-11-15 Sammanfattning Miljö- och byggnadskontoret har genomfört ett kontrollprojekt

Läs mer

Kontroll av sushi hantering på restaurang. Projektinriktad livsmedelskontroll 2016 i Örebro län

Kontroll av sushi hantering på restaurang. Projektinriktad livsmedelskontroll 2016 i Örebro län Kontroll av sushi hantering på restaurang Projektinriktad livsmedelskontroll 2016 i Örebro län 1 Länsstyrelsen en samlande kraft Sverige är indelat i 21 län och varje län har en länsstyrelse och en landshövding.

Läs mer

Egenkontrollprogram med faroinventering och undersökningsprogram för små dricksvattenanläggningar i Ulricehamns kommun Verksamhetens namn Fastställt

Egenkontrollprogram med faroinventering och undersökningsprogram för små dricksvattenanläggningar i Ulricehamns kommun Verksamhetens namn Fastställt Egenkontrollprogram med faroinventering och undersökningsprogram för små dricksvattenanläggningar i Ulricehamns kommun Verksamhetens namn Fastställt 2 Innehåll 1. Verksamhetens uppgifter... 3 2. Verksamhetsbeskrivning...

Läs mer

Bygg- och miljökontoret, Livsmedel

Bygg- och miljökontoret, Livsmedel 2012-06-25 Bygg- och miljökontoret, Livsmedel 2012:1 Kontroll av verksamheter som tillagar kost till känsliga konsumentgrupper Projektet är utfört av Bygg- och miljökontoret, livsmedelsenheten i Norrköpings

Läs mer

BYGG- OCH MILJÖAVDELNINGEN. Glutenprojekt. Miljö och hälsoenheten Örnsköldsviks kommun. Version 1, Är glutenfri pizza glutenfri?

BYGG- OCH MILJÖAVDELNINGEN. Glutenprojekt. Miljö och hälsoenheten Örnsköldsviks kommun. Version 1, Är glutenfri pizza glutenfri? Version 1, 2015 BYGG- OCH MILJÖAVDELNINGEN Glutenprojekt 2015 Miljö och hälsoenheten Örnsköldsviks kommun Är glutenfri pizza glutenfri? Sammanfattning Ett tillsynsprojekt har utförts av miljö- och hälsoenheten

Läs mer

Laboratorier ALcontrol AB Karlstad Ackrediteringsnummer 1006 Karlstad A ten. en Bioluminiscens Sötvatten Ja Nej

Laboratorier ALcontrol AB Karlstad Ackrediteringsnummer 1006 Karlstad A ten. en Bioluminiscens Sötvatten Ja Nej Ackrediteringens omfattning Laboratorier ALcontrol AB Karlstad Ackrediteringsnummer 1006 Karlstad A001119-003 Biologiska undersökningar Vatanalys Toxicitet, Microtox SS-EN ISO 11348-3:2008, mod Bioluminiscens

Läs mer

Dricksvattenkvalitet Skåre, Hynboholm och Gravaområdet

Dricksvattenkvalitet Skåre, Hynboholm och Gravaområdet Dricksvattenkvalitet 2016 - Skåre, Hynboholm och Gravaområdet Nedan följer en sammanställning av vattenkvaliteten vid Hynboholms och Härtsöga vattenverk samt tillhörande distributionsområde, dvs Skåre,

Läs mer

Riktad tillsyn mot restauranger samt provtagning av dryckesanläggningar 2008

Riktad tillsyn mot restauranger samt provtagning av dryckesanläggningar 2008 MILJÖFÖRVALTNINGEN Riktad tillsyn mot restauranger samt provtagning av dryckesanläggningar 2008 En rapport från Miljöförvaltningen Christin Furuhagen, Laila Langö, Robert Wedin Augusti 2008 1.1 Sammanfattning

Läs mer

Grillad kyckling. - Kontrollprojekt om hantering av grillade köttprodukter och märkning av egentillverkade produkter i livsmedelsbutiker

Grillad kyckling. - Kontrollprojekt om hantering av grillade köttprodukter och märkning av egentillverkade produkter i livsmedelsbutiker Grillad kyckling - Kontrollprojekt om hantering av grillade köttprodukter och märkning av egentillverkade produkter i livsmedelsbutiker Miljökontoret 2014 Birgitta Iggland Jennie Söderstedt Tedelid Sammanfattning

Läs mer

ÄTFÄRDIGA LIVSMEDEL. Projektinriktad livsmedelskontroll 2009/2010 NORRBOTTENS LÄN

ÄTFÄRDIGA LIVSMEDEL. Projektinriktad livsmedelskontroll 2009/2010 NORRBOTTENS LÄN ÄTFÄRDIGA LIVSMEDEL Projektinriktad livsmedelskontroll 2009/2010 NORRBOTTENS LÄN Innehållsförteckning BAKGRUND OCH SYFTE... 3 PROVTAGNING... 3 Parametrar och bedömning... 3 OMFATTNING... 3 RESULTAT I ANTAL

Läs mer

Rengörings- och temperaturkontroll på restauranger och caféer i Varbergs kommun 2012

Rengörings- och temperaturkontroll på restauranger och caféer i Varbergs kommun 2012 Rengörings- och temperaturkontroll på restauranger och caféer i Varbergs kommun 2012 Sammanfattning Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen besökte under tiden 4 juli - 9 september 2012 78 st restauranger

Läs mer

Kontroll av hygien i Butiksskivade charkprodukter

Kontroll av hygien i Butiksskivade charkprodukter Kontroll av hygien i Butiksskivade charkprodukter Projektinriktad livsmedelskontroll i Västra Götalands län 2008 Rapport 2008:99 Rapportnr: 2008:99 ISSN: 1403-168X Projektet sammanställt av: Petra Noord

Läs mer

Dricksvatten från små vattenverk

Dricksvatten från små vattenverk Miljö- och byggavdelningen informerar Dricksvatten från små vattenverk För att säkerställa dricksvattenkvaliteten gäller Livsmedelsverkets föreskrift om dricksvatten (SLVFS 2001:30), i fortsättningen kallad

Läs mer

Parameter Metod (Referens) Mätprincip Provtyp Mätområde

Parameter Metod (Referens) Mätprincip Provtyp Mätområde Kemisk vattenanalys Alkalinitet (karbonatalkalinitet) SS-EN ISO 9963-2, utg. 1, mod. Titrering 1:1,2, 4 0,01 4 mekv/l Ammonium som kväve TrAAcs 800 Meth. No J-001-88-B CFA 1:1,2,4 10 750 g/l Biokemisk

Läs mer

Rengöringsprojekt med ATP-mätare

Rengöringsprojekt med ATP-mätare Rengöringsprojekt med ATP-mätare Ett kommungemensamt projekt om mätning av organiskt material på skärbrädor och knivar i förskolor, skolor samt restauranger 20 november 2015 Sammanfattning Under perioden

Läs mer

DRICKSVATTENAUTOMATER maj-oktober 2010

DRICKSVATTENAUTOMATER maj-oktober 2010 DRICKSVATTENAUTOMATER maj-oktober 2010 Ett samarbetsprojekt mellan livsmedelstillsynen i kommunerna Staffanstorp, Kävlinge, Lomma, Svedala, Burlöv & Landskrona 2 Sammanfattning Projektet har haft som mål

Läs mer

Utvalda regler som gäller vid vattenburen smitta

Utvalda regler som gäller vid vattenburen smitta LIVSMEDELSVERKET 1 (5) Utvalda regler som gäller vid vattenburen smitta Innehåll och utformning Citat från lagstiftningen omges av citattecken Om citat innehåller innebär det att delar av en mening som

Läs mer

Projekt Bacillus cereus

Projekt Bacillus cereus Projekt Bacillus cereus - provtagning av nedkylda/varmhållna livsmedel i Haninge, Tyresö och Nynäshamn 30 januari 2015 Eva Baggström Luis Carvajal Jytte Gard Timmerfors Sammanfattning Bacillus cereus är

Läs mer

R A PPORT. Livsmedelskontroll Projekt Rengöring på förskolor, skolor och vårdhem. Lena Lidö och Haileselassie Yibrah

R A PPORT. Livsmedelskontroll Projekt Rengöring på förskolor, skolor och vårdhem. Lena Lidö och Haileselassie Yibrah VERSION DIARIENUMMER 2014-12-01 R A PPORT SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN 2014 Livsmedelskontroll Projekt Rengöring på förskolor, skolor och vårdhem Lena Lidö och Haileselassie Yibrah Livsmedelskontroll

Läs mer

Sammanställning av anmärkningar och klagomål på dricksvatten under 2017

Sammanställning av anmärkningar och klagomål på dricksvatten under 2017 Datum 2018-01-15 Vår beteckning HVAB2017/763 Sid 1(6) Sammanställning av anmärkningar och klagomål på dricksvatten under 2017 Hässleholms Vatten AB Adress: 281 80 Hässleholm Telefon: 0451-26 88 00 Org.

Läs mer

Provtagning av dricksvatten från större vattentäkter och mindre vattentäkter med speciella regler

Provtagning av dricksvatten från större vattentäkter och mindre vattentäkter med speciella regler Miljöavdelningen Kundtjänst: 0910-73 50 00 www.skelleftea.se Provtagning av dricksvatten från större vattentäkter och mindre vattentäkter med speciella regler Följande undersökningar ska göras vid dricksvattenanläggningar:

Läs mer

Laboratorier SYNLAB Analytics & Services Sweden AB Umeå Ackrediteringsnummer 1006 Umeå A

Laboratorier SYNLAB Analytics & Services Sweden AB Umeå Ackrediteringsnummer 1006 Umeå A Ackrediteringens omfattning Laboratorier SYNLAB Analytics & Services Sweden AB Umeå Ackrediteringsnummer 1006 Umeå A001119-010 Aktivitetsmätning Vattenanalys Cesium, Cs-137 Intern metod: KMLi- 01 Cesium

Läs mer

Kontroll av industriellt producerade ätfärdiga produkter avseende Listeria monocytogenes i Stockholm stad 2008

Kontroll av industriellt producerade ätfärdiga produkter avseende Listeria monocytogenes i Stockholm stad 2008 MILJÖFÖRVALTNINGEN Kontroll av industriellt producerade ätfärdiga produkter avseende Listeria monocytogenes i Stockholm stad 28 En rapport från Miljöförvaltningen Stina Printz 29-4-1 www.stockholm.se/miljoforvaltningen

Läs mer

Rengöringsprojekt på restaurangkök i Nacka Kommun

Rengöringsprojekt på restaurangkök i Nacka Kommun Rengöringsprojekt på restaurangkök i Nacka Kommun Hösten 2012 Livsmedelsinspektörer Miljöenheten Nacka Kommun Projektansvariga: Dunia Daoud Lina Svärd POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST SMS WEBB ORG.NUMMER

Läs mer

Förslag till provtagningsplan för små vattenverk

Förslag till provtagningsplan för små vattenverk Förslag till provtagningsplan för små vattenverk Verksamhetens namn:.. Datum: Underskrift av ansvarig:.. Innehållsförteckning 1 Allmänna uppgifter om vattenverket och vattentäkten 2 Vattenprovtagning 2.1

Läs mer

Tillsynsprojekt. Salladsbufféer. Livsmedelsprojekt i Västerbottens län 2013

Tillsynsprojekt. Salladsbufféer. Livsmedelsprojekt i Västerbottens län 2013 Tillsynsprojekt Salladsbufféer Livsmedelsprojekt i Västerbottens län 2013 Innehåll Sammanfattning... 1 Bakgrund... 1 Syfte... 1 Metod... 1 Inspektion... 1 Provtagning... 1 Analysmetod... 2 Omfattning och

Läs mer

Utbyggnad av allmänt VA i Kornhall och Gunnesby by

Utbyggnad av allmänt VA i Kornhall och Gunnesby by Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-13 Diarienummer 0433/13 Utveckling och projektavdelningen Christian Gustavsson Telefon 031-368 27 04 E-post: christian.gustavsson@kretsloppochvatten.goteborg.se Utbyggnad

Läs mer