BYGG- OCH MILJÖAVDELNINGEN. Glutenprojekt. Miljö och hälsoenheten Örnsköldsviks kommun. Version 1, Är glutenfri pizza glutenfri?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BYGG- OCH MILJÖAVDELNINGEN. Glutenprojekt. Miljö och hälsoenheten Örnsköldsviks kommun. Version 1, Är glutenfri pizza glutenfri?"

Transkript

1 Version 1, 2015 BYGG- OCH MILJÖAVDELNINGEN Glutenprojekt 2015 Miljö och hälsoenheten Örnsköldsviks kommun Är glutenfri pizza glutenfri?

2 Sammanfattning Ett tillsynsprojekt har utförts av miljö- och hälsoenheten under september november 2015 med syfte att granska hur information om allergener i maten lämnas till kunder samt genom provtagning kartlägga förekomsten av gluten i pizzor som marknadsförs som glutenfria. Bakgrunden till projektet är att en ny förordning om livsmedelsinformation (EG 1169/2011) började gälla den 13 december 2014 vilket ändrar tidigare regler gällande information och märkning av livsmedel. Enligt artikel 44 i förordningen om livsmedelsinformation (EG 1169/2011) anges att information kring allergener är obligatorisk för livsmedel som erbjuds till försäljning utan att vara färdigförpackade. Det innebär att restauranger och andra livsmedelsverksamheter som lagar mat och inte är färdigförpackad ska kunna uppge om maten innehåller allergener, till exempel gluten eller inte. Resultatet av provtagningen visade att 11 av 14 pizzor var glutenfria. Dessa innehöll gluten i en mängd som understeg 20 mg/kg vilket är gränsvärde för att få kalla ett livsmedel glutenfritt. Det bör dock beaktas att provet endast ger en fingervisning om gluteninnehållet i verksamheternas pizzor. Mängden gluten i pizzorna kan skilja sej beroende på vilken tid på dagen provet tas, när städningen senast utfördes. Av den anledningen kan det vara svårt att garantera att en pizza är glutenfri.

3 Bakgrund Örnsköldsviks kommun, miljö-och hälsoenheten har vid kontrollbesök hos verksamheter som erbjuder glutenfria pizzor till konsumenter, funderat om de verkligen kan garantera det. Eftersom man använder mjöl i dessa verksamheter dels vid degberedning och dels vid utbakning av pizzorna. Mjölet består av lätta partiklar som lätt flyger runt i lokalen och faller ner på ytskikt och utrustning i lokalen. När man bakar pizza använder man oftast händerna och tar direkt ur skålar utan redskap vilket gör att mjölpartiklar även kan hamna i dessa. Bakgrunden till projektet är att en ny förordning om livsmedelsinformation (EG 1169/2011) började gälla den 13 december 2014 vilket ändrar tidigare regler gällande information och märkning av livsmedel, däribland allergena ämnen. Enligt artikel 44 i förordningen om livsmedelsinformation (EG 1169/2011) anges att information kring allergener är obligatorisk för livsmedel som erbjuds till försäljning utan att vara färdigförpackade. Det innebär att restauranger och andra livsmedelsverksamheter som lagar mat som inte är färdigförpackad ska kunna uppge om maten innehåller allergener, till exempel gluten. Utifrån informationsförordningen är det verksamheternas skyldighet att kunna svara på vad en maträtt innehåller. Verksamheten kan välja att göra detta skriftligt, t.ex. genom att skriva ut ingående allergener i respektive rätt i menyn eller att uppge informationen muntligt. Väljer de att uppge informationen muntligt måste det finnas en skylt eller ett anslag, väl synlig för gästerna, som uppmanar dem till att fråga om matens innehåll. Vid glutenintolerans kan mycket små mängder av ett livsmedel ge allvarliga reaktioner. Glutenintolerans (celiaki) är en av de vanligaste livslånga sjukdomarna bland svenska barn, enligt folkhälsoinstitutet drabbas 3-4 av 1000 nyfödda varje år. Glutenintolerans är en sjukdom som kan ge allvarliga symtom och det finns därför särskilda regler för information kring vete och andra spannmål som innehåller gluten. Gränsvärdet för glutenfria livsmedel regleras i EU:s glutenförordning (EG 41/2009). För att livsmedel ska kunna märkas som glutenfri får halterna glutenprotein inte överstiga 20 milligram per kilo livsmedel. Syfte Projektets syfte var att genom inspektioner på pizzerior granska hanteringen av glutenfria pizzor, så att man kan säkerställa att inga allergiska/överkänsliga personer får reaktioner av maten de äter. Projektet utfördes också i syfte att granska hur information om allergener i maten lämnas till kunder samt genom provtagning kartlägga förekomsten av gluten i pizzor som marknadsförs som glutenfria. Ett del av syftet var även att genom dialog med verksamheterna bidra till en ökad kunskapsnivå kring allergener i maten.

4 Avgränsning Pizzerior/restauranger som erbjuder glutenfria pizzor vid förfrågan. Metod Ett tillsynsprojekt har utförts av miljö- och hälsoenheten under september november 2015 där rutiner och hantering av gluten har kontrollerats och diskuterats samt hur information lämnas till kunderna angående allergener. Projektet startade med att en projektplan togs fram och urvalet gjordes genom att telefonkontakt togs med samtliga pizzerior/restauranger i kommunen för att ta reda på vilka som erbjöd glutenfria pizzor. Fjorton verksamheter som erbjuder glutenfria pizzor vid förfrågning, har deltagit i projektet, detta för att få en uppfattning om pizzorna innehåller glutenhalter över gränsvärde, högst 20 mg/kg. Kontrollmetoden som användes var inspektion. Två livsmedelsinspektörer åkte ut på oanmält kontrollbesök och beställde glutenfri pizza för att skicka in till analys. I samband med kontrollen ställdes frågor utifrån en checklista (se bilaga) och rutiner kring pizzaberedningen granskades. Samtliga prover skickades för analys till Alcontrol laboratoriet i Linköping. Hantering av glutenfritt Samtliga pizzerior uppgav att de använde sig av färdigförpackade frysta pizzabottnar. Pizzabottnarna lades först i en form, på folie eller på bakplåtspapper för att säkerställa att inget mjöl kom i kontakt med pizzan. Därefter monterades pålägget. En del verksamheter använde samma pålägg som till övriga pizzor medans andra hade pålägget till de glutenfria pizzorna i särskilda skålar i kylen. En del använde separata arbetsbänkar för att ytterligare minska risken för kontamination. Uppföljning De tre verksamheter som överskred gränsvärdet kommer att i samband med nästa planerade kontrollbesök få frågan om de fortfarande erbjuder glutenfri pizza till gästerna eller om de ändrat något i arbetssättet när de tillagar glutenfri pizza.

5 Analys Sammanlagt 14 prover på glutenfria pizzor har skickats iväg till laboratoriet för att undersöka glutenhalterna. Analysmetod: Elisa Transia Plate Restauranger/pizzerior som deltagit i projektet och resultat Verksamhet Resultat mg/kg America Way 33 Matkompaniet 24 Il Padrino 23 Capri 11 Castello 11 Chaplin 10 Pizzeria Flaggan Husum 9 Restaurang Rio Husum 8,4 Målet 5,1 Ali Baba <5 Il Romanos <5 San Marino <5 Pikachoo <5 Rogers Pizzeria <5

6 Diskussion och slutsatser Alla besökta verksamheter erbjuder glutenfria pizzor vid efterfrågan. De flesta verksamheterna saknar skriftliga rutiner kring hur de ska hantera allergener i verksamheten. När de får frågan om de garanterar glutenfritt gör ingen av verksamheterna det, viktigt är att detta når ut till kunderna. 11 av 14 pizzor hade ett resultat som låg under värdet för att få kallas glutenfritt, mindre än 20 milligram/kilo. Bedömningen är att hanteringen generellt sätt är bra. Man får ha i åtanke att det är endast ett prov från varje verksamhet som är analyserat och resultatet kan skilja sej utifrån vilken tidpunkt på dagen provet blev taget. Har verksamheten varit igång länge så förekommer mera mjöl i lokalen än om den är nystädad och nyöppnad för dagen. Andra faktorer som kan påverka är om pålägg för glutenfritt tas från andra behållare än de som används till de vanliga pizzorna. Vid våra telefonsamtal så lovade alla verksamheter att de kunde leverera en glutenfri pizza. När vi kom ut på plats och ställde frågor kring hanteringen av gluten samt diskuterade utifrån checklistan om de verkligen kunde garantera detta i en miljö där hantering av mjöl sker dagligen, då blev de lite mer tveksamma. Att tillaga glutenfritt är inte omöjligt men de flesta verksamheterna insåg att det kan vara svårt att garantera att pizzan är helt glutenfri. För att inte kunder ska bli sjuka så ska verksamheterna säkerställa att kunderna får lämplig information om livsmedel som erbjuds. De flesta intoleranta kunderna är själva vana att ställa frågor men som restauranginnehavare får man inte ta för givet att alla gör det. Resultatet visar på att verksamheterna till största del har god kontroll över hanteringen av glutenfritt. De som inte klarar gränsvärde bör ha en genomgång vad detta kan bero på, t ex se över rutiner för rengöring av redskap, ytor och lokaler, se till att alla har samma rutin när man bakar, utbildning och kunskap. En slutsats är att genom att kommunicera med kunden gällande allergener och intolerans får verksamheten kunskap om huruvida de kan erbjuda mat eller inte till kunden. Kunden avgör själv i slutändan utifrån hur känslig denne är. Personalen behöver ha tillräckliga kunskaper om allergier och intolerans för att kunna säkerställa att maten de lagar är säker, varvid utbildning bör ske regelbundet. Förhoppningen i och med detta projekt är att verksamheterna förstår hur viktigt det är att ha ändamålsenliga rutiner som säkerställer att ingen gäst blir sjuk av maten de serverar. Viktigt att kommunicera med gästerna och inte lova något som de inte med säkerhet kan garantera.

7 Bilaga Checklista glutenprojekt 2015 Datum: Tid: Verksamhet: Träffat: Tillsynen syftar till att undersöka hantering av glutenfri kost och undersöka om glutenfri pizza är det, (enligt informationsförordning 1169/2011). Har verksamheten gjort några förändringar med anledning av den nya lagstiftningen? Ja Nej Vilka? Hur informerar ni era gäster om allergener i maten? Finns skylt eller annan skriftlig information om allergener? Hur ofta händer det att kunder beställer glutenfri kost? Vilken information ger verksamheten till de som frågar om/ beställer glutenfritt? Kan verksamheten garantera till kunder att maten är glutenfri? Hur säkerställer ni det? Hur ser rutinerna ut kring hantering och bakning av glutenfria pizzor? Om det är flera som bakar pizza. Har alla som bakar samma rutin när de bakar? Hur säkerställer ni det? Hur får tillfällig eller ny personal information om dessa rutiner?

8 Checklista glutenprojekt 2015 forts. Används separata redskap och tillagningsytor för glutenfritt? Har man speciella skålar man tar av när det gäller ingredienser till pizzan? (skålar med skinka, ost o.s.v.) Hur undviker verksamheten att livsmedel som innehåller gluten bland sig med de glutenfria? Övrigt

Allergener i oförpackade livsmedel

Allergener i oförpackade livsmedel Allergener i oförpackade livsmedel Kontrollprojekt 2016 Kommunerna i Jönköpings län Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Krav på allergiinformation... 4 Syfte... 5 Projektets genomförande och omfattning...

Läs mer

Allergiprojekt 2016 Kan restaurangen erbjuda någon rätt till den glutenintoleranta gästen?

Allergiprojekt 2016 Kan restaurangen erbjuda någon rätt till den glutenintoleranta gästen? Allergiprojekt 2016 Kan restaurangen erbjuda någon rätt till den glutenintoleranta gästen? Utförd av miljö- och hälsoskyddskontoret i Jönköpings kommun Skriven av Maria Kjellander och Maria Sandquist,

Läs mer

Bygg- och miljökontoret, Livsmedel

Bygg- och miljökontoret, Livsmedel 2012-06-25 Bygg- och miljökontoret, Livsmedel 2012:1 Kontroll av verksamheter som tillagar kost till känsliga konsumentgrupper Projektet är utfört av Bygg- och miljökontoret, livsmedelsenheten i Norrköpings

Läs mer

Prioritering vid kontroll av information och märkning Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen

Prioritering vid kontroll av information och märkning Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen Prioritering vid kontroll av information och märkning Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen Kontroll av livsmedelsinformation ska liksom övrig kontroll vara riskbaserad, ändamålsenlig och effektiv.

Läs mer

Information och hantering av allergener på restaurang Januari 2015. Petrus Landin Eva Ringborg Helena Rosén

Information och hantering av allergener på restaurang Januari 2015. Petrus Landin Eva Ringborg Helena Rosén Information och hantering av allergener på restaurang Januari 2015 Petrus Landin Eva Ringborg Helena Rosén Januari 2015 Utgivningsdatum: 2015-02-17 Utgivare: Miljöförvaltningen, Livsmedelskontrollen Projektledare:

Läs mer

Bild: www.colourbox.com januari 2015

Bild: www.colourbox.com januari 2015 Bild: www.colourbox.com januari 2015 Rapport om kontroll av specialkosthantering på skolor och förskolor i Malmö 2014 1 2 I Malmös förskolor och skolor finns en del barn med födoämnesallergi. Dessa barn

Läs mer

Provtagning av specialkost vid grundskolornas tillagningskök

Provtagning av specialkost vid grundskolornas tillagningskök MILJÖFÖRVALTNINGEN Provtagning av specialkost vid grundskolornas tillagningskök En rapport från Miljöförvaltningen Teresa Tärnvik och Johan Rådal Oktober 2012 www.stockholm.se/miljoforvaltningen SAMMANFATTNING

Läs mer

Hantering av allergikost

Hantering av allergikost 1 (5) Miljökontoret 2011-01-11 Dnr Hantering av allergikost Hösten 2010 Kalle Tegnestedt Besöksadress: Drottninggatan 45 Linköping, Postadress: Linköpings kommun, 581 81 Linköping Växel: 013-20 60 00,

Läs mer

RAPPORT. Specialkosthantering i skolor och förskolor i Malmö 2016. Antagen av miljönämnden 2016-06-14. Rapport nr 4/2016 ISSN 1400-4690

RAPPORT. Specialkosthantering i skolor och förskolor i Malmö 2016. Antagen av miljönämnden 2016-06-14. Rapport nr 4/2016 ISSN 1400-4690 RAPPORT Specialkosthantering i skolor och förskolor i Malmö 2016 Antagen av miljönämnden 2016-06-14 Rapport nr 4/2016 ISSN 1400-4690 Rapporter (ISSN 1400-4690) utgivna fr.o.m. 2012: 01/2012 Sammanställning

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV A7-0191/1. Ändringsförslag. Giancarlo Scottà, Oreste Rossi för EFD-gruppen

SV Förenade i mångfalden SV A7-0191/1. Ändringsförslag. Giancarlo Scottà, Oreste Rossi för EFD-gruppen 5.6.2013 A7-0191/1 1 Titeln EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om livsmedel avsedda för spädbarn och småbarn, livsmedel för speciella medicinska ändamål och komplett kostersättning för viktkontroll

Läs mer

Allergener i oförpackade livsmedel på restaurang och café

Allergener i oförpackade livsmedel på restaurang och café Miljöförvaltningen Livsmedelskontrollen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-05-22 Handläggare Petter Jonsson Telefon: 08-508 28 745 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2017-06-13, p. 11 Allergener i oförpackade

Läs mer

Allergikost - Pizzerior Våren 2012

Allergikost - Pizzerior Våren 2012 Dnr 2012-2669 Allergikost - Pizzerior Våren 2012 Utförd av Miljökontoret i Jönköpings kommun Skriven av Malin Malmberg 2012-06-29 Inledning Delar av den planerade livsmedelskontrollen i Jönköpings kommun

Läs mer

Projekt allergikoll 2017

Projekt allergikoll 2017 Projekt allergikoll 7 Ett samarbetsprojekt inom livsmedelskontrollen mellan: Burlöv, Kävlinge, Landskrona, Lomma, Staffanstorp, Svedala och Vellinge Innehållsförteckning SAMMANFATTNING... INLEDNING...

Läs mer

Provtagning och analys av allergikost, Norrköping

Provtagning och analys av allergikost, Norrköping RAPPORT 1(8) 2008-06-23 MHK 2008-3041 Handläggare, titel, telefon Axel Bark, miljö- och hälsoskyddsinspektör 011-15 16 30 Provtagning och analys av allergikost, Norrköping Sammanfattning Under våren 2008

Läs mer

Kontroll av pizzeriornas redlighet

Kontroll av pizzeriornas redlighet 2013-05-23 Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Miljökontoret Kontroll av pizzeriornas redlighet Författare: Kalle Tegnestedt Innehållsförteckning 1 Inledning... 1 1.1 Bakgrund... 1 1.2 Syfte och frågeställningar...

Läs mer

Allergikost i skolor. Kontroll av allergikosthantering i Stockholms skolor. Maj stockholm.se

Allergikost i skolor. Kontroll av allergikosthantering i Stockholms skolor. Maj stockholm.se Kontroll av allergikosthantering i Stockholms skolor Maj 2017 stockholm.se Maj 2017 Dnr 2017-3432 Utgivningsdatum 2017-05-16 Utgivare: Miljöförvaltningen i Stockholms stad Kontaktperson: Helena Rosén och

Läs mer

Ingrid Lindeberg Livsmedelskontroll/ Support

Ingrid Lindeberg Livsmedelskontroll/ Support Fri från gluten- hur får man märka? Ingrid Lindeberg Livsmedelskontroll/ Support Anmälan Kll SLV Anmälan Kll SLV ModersmjölksersäFning och GllskoFsnäring LIVSFS 2008:2 Livsmedel för speciella medicinska

Läs mer

Sammanfattning av projektet Odeklarerade allergener i mat livsmedelskontroll, analyser och riskvärdering

Sammanfattning av projektet Odeklarerade allergener i mat livsmedelskontroll, analyser och riskvärdering Sammanfattning av projektet Odeklarerade allergener i mat livsmedelskontroll, analyser och riskvärdering 1.1 Introduktion Under hösten 2015 genomförde livsmedelsinspektörer i Danmark, Finland, Norge och

Läs mer

SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN

SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN VERSION DIARIENUMMER 2014-10-03 R A PPORT SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN 2014 Livsmedelskontroll Projekt Redlighet på restauranger och pizzerior Lena Lidö och Haileselassie Yibrah Livsmedelskontroll Projekt

Läs mer

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 2 september 2013 (3.9) (OR. en) 13245/13 DENLEG 100 DELACT 44

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 2 september 2013 (3.9) (OR. en) 13245/13 DENLEG 100 DELACT 44 EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 2 september 2013 (3.9) (OR. en) 13245/13 DENLEG 100 DELACT 44 FÖLJENOT från: Europeiska kommissionen mottagen den: 21 augusti 2013 till: Rådets generalsekretariat Komm.

Läs mer

Redlighet i restauranger och pizzerior i Jönköpings län 2012

Redlighet i restauranger och pizzerior i Jönköpings län 2012 LÄNSPROJEKT Redlighet i restauranger och pizzerior i Jönköpings län 2012 Kommunerna i Jönköpings län PIK gruppen 2012 Foto: Smålandsbilder.se Sammanfattning Konsumenter ska känna sig trygga, säkra och

Läs mer

PROJEKTRAPPORT MILJÖFÖRVALTNINGEN. Avdelning: Livsmedel Diarienummer: Version: 1.0. Kebab Kontrollprojekt. Edvin Dervovic

PROJEKTRAPPORT MILJÖFÖRVALTNINGEN. Avdelning: Livsmedel Diarienummer: Version: 1.0. Kebab Kontrollprojekt. Edvin Dervovic PROJEKTRAPPORT MILJÖFÖRVALTNINGEN Avdelning: Livsmedel Diarienummer:217-4774 Version: 1. Kebab 217 Kontrollprojekt Edvin Dervovic 217-1-24 Innehåll Sammanfattning...2 Inledning...3 Bakgrund...3 Syfte och

Läs mer

Allergener/specialkost i förskolor och skolor i Jönköpings län

Allergener/specialkost i förskolor och skolor i Jönköpings län Allergener/specialkost i förskolor och skolor i Jönköpings län Kommunerna i Jönköpings län Jönköping 2010 2 Sammanfattning Kommunerna i Jönköpings län har genomfört projektet Allergener/specialkost i förskolor

Läs mer

Nya regler om livsmedelsinformation till konsumenterna

Nya regler om livsmedelsinformation till konsumenterna Nya regler om livsmedelsinformation till konsumenterna Anna Wedholm Pallas Rådgivare Kontrollavdelningen Livsmedlesverket OBS! Detaljer i presentationen kan ändras efter att vägledningen är fastställd

Läs mer

Isprojekt 2014. Mikrobiologisk provtagning av is. Miljö och Stadsbyggnad Uddevalla kommun

Isprojekt 2014. Mikrobiologisk provtagning av is. Miljö och Stadsbyggnad Uddevalla kommun Isprojekt 2014 Mikrobiologisk provtagning av is Miljö och Stadsbyggnad Uddevalla kommun Oktober-december 2014 1- Sammanfattning 3 2- Inledning 4 2-1 Avgränsning 4 2-2 Metod 4 2-2-1 Information Bedömning

Läs mer

Hantering av specialkost på förskolor och skolor i Sollentuna kommun

Hantering av specialkost på förskolor och skolor i Sollentuna kommun Hantering av specialkost på förskolor och skolor i Sollentuna kommun Rapport av miljö- och hälsoskyddsinspektörer Fouad Maroof och Malin Löwbom 2) Sammanfattning Miljö- och byggnadskontoret i Sollentuna

Läs mer

Rapport. Redlighet och spårbarhet vid restauranger i Linköping

Rapport. Redlighet och spårbarhet vid restauranger i Linköping Miljö och samhällsbyggnadsförvaltningen Miljökontoret Rapport Redlighet och spårbarhet vid restauranger i Linköping Författare Birgitta Iggland 1. Sammanfattning Konsumenter ska känna sig trygga, säkra

Läs mer

Kontroll av specialkosthanteringen inom skola, förskola, äldreboende och sjukhus i Varbergs kommun 2011

Kontroll av specialkosthanteringen inom skola, förskola, äldreboende och sjukhus i Varbergs kommun 2011 1 (11) Kontroll av specialkosthanteringen inom skola, förskola, äldreboende och sjukhus i Varbergs kommun 2011 Sammanfattning Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen har under hösten 2011 besökt sjutton tillagningskök

Läs mer

Allergikost - Skolkök Våren 2012

Allergikost - Skolkök Våren 2012 Dnr 2012-2669 Allergikost - Skolkök Våren 2012 Utförd av Miljökontoret i Jönköpings kommun Skriven av Malin Malmberg 2012-06-27 Inledning Delar av den planerade livsmedelskontrollen i Jönköpings kommun

Läs mer

Revision av pizzerior 2016

Revision av pizzerior 2016 Revision av pizzerior 206 Utförd av miljö- och hälsoskyddskontoret i Jönköpings kommun Skriven av Johanna Hänninen, 206--4 Dnr 206-4307 Sammanfattning Under 206 har miljö- och hälsoskyddskontorets livsmedelsenhet

Läs mer

Föreläggande vid löpande vite att säkerställa en korrekt märkning av allergikost

Föreläggande vid löpande vite att säkerställa en korrekt märkning av allergikost Beslut Dnr: 2017-002076 Sida 1 (5) 2017-12-19 Handläggare Helena Rosén 08-508 28 876 helena.rosen@stockholm.se Fazer Food Services AB Box 30170 104 25 STOCKHOLM (Delgivningskvitto) Föreläggande vid löpande

Läs mer

HÅLLER MENYN VAD DEN LOVAR?

HÅLLER MENYN VAD DEN LOVAR? MILJÖFÖRVALTNINGEN Rapport 1-2017 HÅLLER MENYN VAD DEN LOVAR? Ett projekt av livsmedelsinspektörerna i Karlstads kommun KARLSTADS KOMMUN 2 SAMMANFATTNING Under hösten 2017 genomförde livsmedelsinspektörerna

Läs mer

Egenkontroll. Fastställd den 1 juli 2019, version 1.

Egenkontroll. Fastställd den 1 juli 2019, version 1. Egenkontroll Den här informationen vänder sig till dig som är ansvarig för en livsmedelsverksamhet. Vi vill underlätta för dig genom att informera om de möjligheter du har och de krav som lagen ställer.

Läs mer

Grillad kyckling. - Kontrollprojekt om hantering av grillade köttprodukter och märkning av egentillverkade produkter i livsmedelsbutiker

Grillad kyckling. - Kontrollprojekt om hantering av grillade köttprodukter och märkning av egentillverkade produkter i livsmedelsbutiker Grillad kyckling - Kontrollprojekt om hantering av grillade köttprodukter och märkning av egentillverkade produkter i livsmedelsbutiker Miljökontoret 2014 Birgitta Iggland Jennie Söderstedt Tedelid Sammanfattning

Läs mer

Provtagningsprojekt på sushiris 2018

Provtagningsprojekt på sushiris 2018 Provtagningsprojekt på sushiris 2018 Utförd av miljö- och hälsoskyddskontoret i Jönköpings kommun Skriven av Ellen Ahlin, 2019-01-18 Dnr 2019-182 Sammanfattning Miljö- och hälsoskyddskontorets livsmedelsenhet

Läs mer

Yttrande över Livsmedelsverkets förslag till föreskrifter om livsmedelsinformation

Yttrande över Livsmedelsverkets förslag till föreskrifter om livsmedelsinformation Regelrådet är ett av regeringen utsett oberoende organ vars huvuduppgifter är att: 1. Ta ställning till om nya eller ändrade regler är utformade så att de uppnår regelgivarens syfte på ett enkelt sätt

Läs mer

Sprint. Skolmåltid 2012

Sprint. Skolmåltid 2012 Sprint Skolmåltid 2012 Inledning: Miljökontorets livsmedelsgrupp har under perioden v.17-19 utfört kontroller av kök inom skolmåltiden i Uddevalla kommun. Totalt har 27 verksamheter kontrollerats. Fyra

Läs mer

Miljökontoret Linköpings kommun

Miljökontoret Linköpings kommun Projekt Tillsyn av Grundskolor - Skolmåltid och Födoämnesöverkänslighet Januari December 2003 Miljökontoret Linköpings kommun Jean-Pierre Conte Annelie Danielsson Innehållsförteckning SAMMANFATTNING...

Läs mer

Provtagning för Samverkan inom livsmedelskontrollen i Stockholmsregionen 2017

Provtagning för Samverkan inom livsmedelskontrollen i Stockholmsregionen 2017 Slutrapport 1 (11) Provtagning för Samverkan inom livsmedelskontrollen i Stockholmsregionen 2017 Miljösamverkan Stockholms län. Telefon 08 508 28 929. E-post: miljosamverkan@stockholm.se. www.miljosamverkanstockholm.se.

Läs mer

6. Checklista för dig som arbetar i: Butik

6. Checklista för dig som arbetar i: Butik 6. Checklista för dig som arbetar i: Butik Syfte: Förutsättningar: Att underlätta för butik att göra livsmedelshanteringen säkrare ur allergisynpunkt. Att underlätta för allergiska och överkänsliga konsumenter.

Läs mer

Mikrobiologiska kriterier vid malning av köttfärs

Mikrobiologiska kriterier vid malning av köttfärs Miljökontoret 2012-10-24 Mikrobiologiska kriterier vid malning av köttfärs Författare: Lina Lundberg Kalle Tegnestedt Innehållsförteckning 1 Inledning... 1 1.1 Bakgrund... 1 1.2 Syfte och frågeställningar...

Läs mer

9. Checklista för dig som är: Konsument

9. Checklista för dig som är: Konsument 9. Checklista för dig som är: Konsument Syfte: Förutsättningar: Att göra livsmedelsinköpen säkrare. Att minimera riskerna för misstag. Att uppmärksamma konsumenternas egenansvar. Konsumenten förväntar

Läs mer

Kontroll av specialkosthanteringen inom skolor, förskolor, äldreboende och sjukhus i Varbergs kommun 2012

Kontroll av specialkosthanteringen inom skolor, förskolor, äldreboende och sjukhus i Varbergs kommun 2012 1 (11) Kontroll av specialkosthanteringen inom skolor, förskolor, äldreboende och sjukhus i Varbergs kommun 2012 Sammanfattning Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen har under hösten 2012 besökt sjutton

Läs mer

Samordnat Listeriaprojekt

Samordnat Listeriaprojekt Miljöförvaltningen Livsmedelskontrollen Tjänsteutlåtande Dnr 2017-384 Sida 1 (6) 2017-03-11 Handläggare Lena Björklund-Stoehr Telefon: 0850828187 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2017-04-04 p.13 Samordnat

Läs mer

Rätt mat till rätt barn

Rätt mat till rätt barn Rätt mat till rätt barn -ett kontrollprojekt i förskolan våren 2014 Sammanfattning Under april 2014 har miljöskyddskontoret i Alingsås besökt 11 kommunala förskolor för att kontrollera hur hanteringen

Läs mer

Kontroll av kök inom vård och omsorg 2010

Kontroll av kök inom vård och omsorg 2010 MILJÖFÖRVALTNINGEN 0 Kontroll av kök inom En rapport från Miljöförvaltningen Camilla Blom och Li Hermansson Februari 2011 www.stockholm.se/miljoforvaltningen SAMMANFATTNING Enligt Livsmedelsverkets vägledning

Läs mer

Myndighetsmål för operativa förutsättningar

Myndighetsmål för operativa förutsättningar 2016-11-24 Myndighetsmål för operativa förutsättningar Offentlig livsmedelskontroll utförs för att verifiera efterlevnaden av bestämmelser som syftar till att förhindra, undanröja eller reducera hälsorisker.

Läs mer

Kontroll av salladsbufféer i butik

Kontroll av salladsbufféer i butik MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Kontroll av salladsbufféer i butik Miljöenheten i Lomma redovisar 2015:1 2015-03-16 Sammanfattning Miljöenheten i Lomma utförde under februari och mars månad 2015 provtagning

Läs mer

operativa mål för livsmedelskontrollen Preliminära mål. Mindre justeringar kan komma att göras innan målen fastställs i december

operativa mål för livsmedelskontrollen Preliminära mål. Mindre justeringar kan komma att göras innan målen fastställs i december 2016-11-24 Gemensamt fokus - operativa mål för livsmedelskontrollen 2017-2019 Preliminära mål. Mindre justeringar kan komma att göras innan målen fastställs i december 2016. Myndighetsmål för operativa

Läs mer

Tillsynsprojekt Caféer 2013

Tillsynsprojekt Caféer 2013 Tillsynsprojekt Caféer 2013 Miljö- och byggnadskontoret Västerviks kommun Rapport 2:2013 Miljö 2013-08-09 Dnr: 2013-1650 Inledning Livsmedelsenheten som är en del av Miljö- och byggnadskontoret bedriver

Läs mer

Revisionsprojekt riktat mot restauranger

Revisionsprojekt riktat mot restauranger MILJÖFÖRVALTNINGEN Revisionsprojekt riktat mot restauranger En rapport från Miljöförvaltningen Karina Alvarez och Jenny Weimer Juni 2010 www.stockholm.se/miljoforvaltningen SAMMANFATTNING Restaurangenheten

Läs mer

Måltidsdagarna Nya råd för måltider i skola och förskola. Vilka har rätt att få specialkost och hur gör vi den bra?

Måltidsdagarna Nya råd för måltider i skola och förskola. Vilka har rätt att få specialkost och hur gör vi den bra? Måltidsdagarna 2018 Nya råd för måltider i skola och förskola Vilka har rätt att få specialkost och hur gör vi den bra? Karin Fritz Ylva Sjögren Bolin Från mat till måltider 2016 2018 Mer grönt Mindre

Läs mer

Sprint. Restaurang och Café 2, 2012

Sprint. Restaurang och Café 2, 2012 Sprint Restaurang och Café 2, 2012 Inledning Miljökontorets livsmedelsgrupp har under perioden v.47-49 utfört kontroller av restauranger i Uddevalla kommun. Sprinten byggdes upp på restaurang och caféverksamheter

Läs mer

Animaliska Biprodukter

Animaliska Biprodukter Animaliska Biprodukter Sammanfattning Projektgruppen har arbetat med detta projekt under 2016. Gruppen bestående av livsmedelsinspektörer från kommunerna Eslöv, Höör och Hörby har tillsammans med MERAB

Läs mer

3. Checklista för dig som är: Inköpare för butik och detaljhandel

3. Checklista för dig som är: Inköpare för butik och detaljhandel 3. Checklista för dig som är: Inköpare för butik och detaljhandel Syfte: Förutsättningar: Att göra livsmedelshanteringen säkrare. Att underlätta för allergiska och överkänsliga konsumenter. Att du vet

Läs mer

Säker livsmedelshantering

Säker livsmedelshantering Miljö- och byggnadsförvaltningen informerar Säker livsmedelshantering Det är stora krav på kunskap som krävs för att kunna starta och driva en livsmedelsverksamhet. Du som livsmedelsföretagare är fullt

Läs mer

Bageri/konditori 2010

Bageri/konditori 2010 Dnr 2010-4870 Bageri/konditori 2010 Utfört av miljökontoret Jönköpings kommun Skriven av Jessica Svensson, 2010-12-17 Inledning Under 2010 bedrivs delar av den planerade livsmedelskontrollen i Jönköpings

Läs mer

Sprint. Pizzerior 2012

Sprint. Pizzerior 2012 Sprint Pizzerior 2012 Inledning: Miljökontorets livsmedelsgrupp har under perioden v.6-v8 utfört kontroller av pizzerior i Uddevalla kommun. Totalt har 29 verksamheter kontrollerats. Det ingick 32 pizzerior

Läs mer

R A PPORT. Livsmedelskontroll Projekt Rengöring på förskolor, skolor och vårdhem. Lena Lidö och Haileselassie Yibrah

R A PPORT. Livsmedelskontroll Projekt Rengöring på förskolor, skolor och vårdhem. Lena Lidö och Haileselassie Yibrah VERSION DIARIENUMMER 2014-12-01 R A PPORT SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN 2014 Livsmedelskontroll Projekt Rengöring på förskolor, skolor och vårdhem Lena Lidö och Haileselassie Yibrah Livsmedelskontroll

Läs mer

KOMMISSIONENS TILLKÄNNAGIVANDE. av den

KOMMISSIONENS TILLKÄNNAGIVANDE. av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 13.7.2017 C(2017) 4864 final KOMMISSIONENS TILLKÄNNAGIVANDE av den 13.7.2017 om tillhandahållande av information om ämnen eller produkter som orsakar allergi eller intolerans

Läs mer

Miljö- och byggnadskontoret Västerviks kommun

Miljö- och byggnadskontoret Västerviks kommun Dnr 2017-1962 Kontrollprojekt Varmhållning på Restaurang Miljö- och byggnadskontoret s kommun Yvonne Andersson 2017-12-04 Sammanfattning I höstens projekt Varmhållning på restaurang har livsmedelsinspektörerna

Läs mer

Livsmedelsrapport. Hantering av specialkost i förskolor och skolor - Projekt nr 4-2011

Livsmedelsrapport. Hantering av specialkost i förskolor och skolor - Projekt nr 4-2011 Miljökontoret Livsmedelskontroll Livsmedelsrapport Hantering av specialkost i förskolor och skolor - Projekt nr 4-2011 Datum: 2011-11-17 Handläggare: Victor Muñoz och Åsa Almberg Diarienummer: 2011-232

Läs mer

Projekt. Ger informationsinsatser effektivare tillsyn? - en studie bland våra pizzerior

Projekt. Ger informationsinsatser effektivare tillsyn? - en studie bland våra pizzerior Projekt Ger informationsinsatser effektivare tillsyn? - en studie bland våra pizzerior Ett gemensamt projekt mellan livsmedelsavdelningen och tvärfunktionella processen. Genomfört hösten 2009. Författare:

Läs mer

Livsmedelsprojekt i Örebro län 2011

Livsmedelsprojekt i Örebro län 2011 1(5) Länsveterinär Magdalena Bostedt Direkt: Fax: Tillsynsprojekt om redlighet och spårbarhet Livsmedelsprojekt i Örebro län 2011 Bakgrund Vid ett länsmöte hösten 2010 beslutas att ett projekt om redlighet

Läs mer

8. Checklista för dig som arbetar med: Kontroll

8. Checklista för dig som arbetar med: Kontroll 8. Checklista för dig som arbetar med: Kontroll Syfte: Att underlätta att göra livsmedelshanteringen säkrare ur allergisynpunkt. Att underlätta för allergiska och överkänsliga konsumenter. Förutsättningar:

Läs mer

Branschtillsyn, 2011 Mottagnings- och serveringskök Rapport nr: 13

Branschtillsyn, 2011 Mottagnings- och serveringskök Rapport nr: 13 Branschtillsyn, 2011 Mottagnings- och serveringskök Rapport nr: 13 En rapport från Miljökontoret, Örebro kommun Rapport nr 13 Kontaktuppgifter Miljökontoret, Örebro kommun Emma Handy, Gerd Holm, Kristina

Läs mer

Miljöenheten. Information om livsmedel som inte är färdigförpackade

Miljöenheten. Information om livsmedel som inte är färdigförpackade Miljöenheten Information om livsmedel som inte är färdigförpackade I den här broschyren finns information för dig som säljer eller serverar livsmedel som inte är färdigförpackade. Informationen kan exempelvis

Läs mer

Julbord Miljökontoret Kalle Tegnestedt Charlotta Paulsson Amanda Witalisson Renate Gullberg

Julbord Miljökontoret Kalle Tegnestedt Charlotta Paulsson Amanda Witalisson Renate Gullberg Julbord 2015 Miljökontoret 2015 Kalle Tegnestedt Charlotta Paulsson Amanda Witalisson Renate Gullberg Bakgrund... 3 Syfte... 3 Mål... 4 Avgränsningar... 4 Metod och genomförande... 4 Lagstöd... 4 Resultat...

Läs mer

Registrering av livsmedelsverksamhet Anmälan artikel 6.2 i Förordning (EG) nr 852/2004 och 8 LIVS FS 2005:20

Registrering av livsmedelsverksamhet Anmälan artikel 6.2 i Förordning (EG) nr 852/2004 och 8 LIVS FS 2005:20 1(5) Registrering av livsmedelsverksamhet Anmälan artikel 6.2 i Förordning (EG) nr 852/2004 och 8 LIVS FS 2005:20 *) = obligatorisk uppgift Administrativa uppgifter *) Företagsnamn (juridisk person) *)

Läs mer

Provtagning för Samverkan inom livsmedelskontrollen i Stockholmsregionen 2018

Provtagning för Samverkan inom livsmedelskontrollen i Stockholmsregionen 2018 Slutrapport 1 (6) Provtagning för Samverkan inom livsmedelskontrollen i Stockholmsregionen 2018 Miljösamverkan Stockholms län. Telefon 08 508 28 929. E-post: miljosamverkan@stockholm.se. www.miljosamverkanstockholm.se.

Läs mer

Information om livsmedel som inte är färdigförpackade

Information om livsmedel som inte är färdigförpackade Information om livsmedel som inte är färdigförpackade Information till dig som säljer eller serverar livsmedel I den här broschyren finns information för dig som säljer eller serverar livsmedel som inte

Läs mer

Livsmedelskontroll i förskolor 2009

Livsmedelskontroll i förskolor 2009 Livsmedelskontroll i förskolor 2009 R 2010:9 ISSN 1401-243X VI SKALL STRÄVA EFTER STÄNDIGA FÖRBÄTTRINGAR! För att bli trovärdiga i vår roll som tillsynsmyndighet måste vi visa att vi ställer krav på oss

Läs mer

Kontrollprojekt Mottagningskök

Kontrollprojekt Mottagningskök Dnr 2015-1223 Kontrollprojekt Mottagningskök Miljö- och byggnadskontoret s kommun Anna Johansson 2015-06-12 1 Sammanfattning Många barn, elever och äldre serveras dagligen mat i verksamheter som är mottagningskök,

Läs mer

Bakgrund. Beaktandesats BILAGA II Ämnen/produkter som orsakar allergi/intolerans

Bakgrund. Beaktandesats BILAGA II Ämnen/produkter som orsakar allergi/intolerans Bakgrund Allergeninformation på restaurang & Café Infoförordningen ställer nya krav på information Krav på information för livsmedel som inte är färdigförpackad. Exempel: Företagen måste kunna ge konsumenterna

Läs mer

Ruokaviraston raportti. Nordiskt projekt om kontroll av glutenfria produkter

Ruokaviraston raportti. Nordiskt projekt om kontroll av glutenfria produkter Ruokaviraston raportti Nordiskt projekt om kontroll av glutenfria produkter Päiväys: 26.6.2019 Asianumero: Ruokavirasto Linja, osasto ja/tai yksikkö: Hyväksyjä: Laatija/laatijat: Lisätietoja: Enheten för

Läs mer

RAPPORT. Kontrollprojekt Salladsbufféer i Uppsala 2013. D-nr 2013-4561

RAPPORT. Kontrollprojekt Salladsbufféer i Uppsala 2013. D-nr 2013-4561 RAPPORT Kontrollprojekt Salladsbufféer i Uppsala 2013 D-nr 2013-4561 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Genomförande... 3 Resultat... 4 Diskussion... 5 Förslag till åtgärder...

Läs mer

1. Checklista för dig som är: Produktutvecklare

1. Checklista för dig som är: Produktutvecklare 1. Checklista för dig som är: Produktutvecklare Syfte: Förutsättningar: Att göra livsmedelshanteringen säkrare. Att underlätta för allergiska och överkänsliga konsumenter. Att du vet att konsumenten förväntar

Läs mer

Tillsynsprojekt Revision av restauranger

Tillsynsprojekt Revision av restauranger Dnr 2015-2257 Tillsynsprojekt Revision av restauranger Miljö- och byggnadskontoret s kommun Rada Dobriyanova 2015-11-27 1 Sammanfattning Miljö- och byggnadskontoret har genomfört ett kontrollprojekt som

Läs mer

Spårbarhet och redlighet

Spårbarhet och redlighet 2016 Miljö- och byggnadsförvaltningen Spårbarhet och redlighet - Av nötkött på restauranger Projektet utfördes under hösten och vintern 2015/2016 av livsmedelsinspektörerna: Giovanna Sanchez, Camilla Olsson

Läs mer

Redlighetsprojekt 2011

Redlighetsprojekt 2011 Redlighetsprojekt 2011 Författad av: Ann-Marie Strimell Susanna Eriksson Projektgrupp: Livsmedelsenheten Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Inledning... 3 Syfte... 4 Avgränsning... 4 Metod... 4 Resultat...

Läs mer

Projektinriktad kontroll: kött i butik

Projektinriktad kontroll: kött i butik Rapport Projektinriktad kontroll: kött i butik Sala och Heby kommun, 2014 Anna Samuelsson Miljöenheten, Sala kommun 2014-12-15 Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund och syfte... 4 Lagstöd... 4 Arbetsmetod...

Läs mer

Hjälpreda Senast ändrad; 29 februari Berör alla checklistor;

Hjälpreda Senast ändrad; 29 februari Berör alla checklistor; Hjälpreda Senast ändrad; 29 februari 2016 Berör alla checklistor; Frågetecken kring urval av produkter; Projektledningen har efter Kick-off, den 19 februari, fått frågor kring hur urvalet av produkter

Läs mer

Kontroll av information på förpackade livsmedel

Kontroll av information på förpackade livsmedel Rapport Fastställd 2017-xx-xx Kontroll av information på förpackade livsmedel Rapport från länsgemensamt kontrollprojekt 2016 Miljösamverkan Stockholms län. Telefon 08 508 28 929. E-post: miljosamverkan@stockholm.se.

Läs mer

Provtagning av semlor

Provtagning av semlor Provtagning av semlor Länsprojekt 2015 Kommunerna i Jönköpings län Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Syfte och mål... 5 Projektets genomförande och omfattning... 6 Kontroll... 6 Provtagning...

Läs mer

Allergiprojekt. Tillagningskök. Miljö- och byggavdelningen Rapport 2009:1

Allergiprojekt. Tillagningskök. Miljö- och byggavdelningen Rapport 2009:1 Allergiprojekt Tillagningskök 2009 Miljö- och byggavdelningen Rapport 2009:1 Rapport för tillsynsprojekt om allergi och överkänslighet Sammanfattning Miljö- och byggavdelningen har genomfört projektinriktad

Läs mer

Glutenfri diet och glutenfria produkter. Katarina Klemets, HvM, Legitimerad näringsterapeut Glutenfria livet -mässan

Glutenfri diet och glutenfria produkter. Katarina Klemets, HvM, Legitimerad näringsterapeut Glutenfria livet -mässan Glutenfri diet och glutenfria produkter Katarina Klemets, HvM, Legitimerad näringsterapeut Glutenfria livet -mässan 26.11.2016 Glutenfri kost Undvik GLUTEN, som finns i: Vete, råg och korn Andra spannmål

Läs mer

Livsmedelsverksamhet anmälan om registrering

Livsmedelsverksamhet anmälan om registrering Livsmedelsverksamhet anmälan om registrering Vanliga frågor och svar Fråga 1: Behövs verkligen en registrering? Företaget säljer ju så lite. Svar: Ibland är det svårt att avgöra om en verksamhet är ett

Läs mer

Bygg- och miljökontoret. Livsmedel 2010:2

Bygg- och miljökontoret. Livsmedel 2010:2 Bygg- och miljökontoret Livsmedel 2010:2 Provtagning av is och dricksvatten i livsmedelsanläggningar 2009 Ismaskin Tappställe vid kunddisk Sirupanläggning Projektansvarig: Vesna Karanovic, Bygg och miljökontoret.

Läs mer

Öppna kafé. Information för en- och tvåmansföretag

Öppna kafé. Information för en- och tvåmansföretag Öppna kafé Information för en- och tvåmansföretag Tilläggsblad med information om införda ändring i Öppna Kafé Ändringar har införts på sidan 6 avsnittet om Märkning ändrats till: Livsmedelsinformation

Läs mer

Projektinriktad livsmedelskontroll i Vellinge kommun våren 2014 Kontroll av allergikost i skolor och förskolor i samarbete med 4 YES-kommunerna

Projektinriktad livsmedelskontroll i Vellinge kommun våren 2014 Kontroll av allergikost i skolor och förskolor i samarbete med 4 YES-kommunerna Miljö- och Byggnadsavdelningen 2014-09-01 Anna Moldovani Dnr 2014/1954 Projektinriktad livsmedelskontroll i Vellinge kommun våren 2014 - Kontroll av allergikost i skolor och förskolor i samarbete med 4

Läs mer

PROJEKTINRIKTAD KONTROLL I NORRBOTTEN 2015. Kontroll av salladsbufféer

PROJEKTINRIKTAD KONTROLL I NORRBOTTEN 2015. Kontroll av salladsbufféer PROJEKTINRIKTAD KONTROLL I NORRBOTTEN 215 Kontroll av salladsbufféer Sammanfattning I samband med en länsträff för Norrbottens län den 18 februari 215 beslöts att ett projekt skulle utföras i syfte att

Läs mer

Projektinriktad kontroll: material i kontakt med livsmedel Sala och Heby kommun, 2015

Projektinriktad kontroll: material i kontakt med livsmedel Sala och Heby kommun, 2015 Rapport Projektinriktad kontroll: material i kontakt med livsmedel Sala och Heby kommun, 2015 Angelica Nyqvist Miljöenheten, Sala kommun 2016-01-15 Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Bakgrund och syfte...

Läs mer

4. Checklista för dig som arbetar inom: Livsmedelsproduktion

4. Checklista för dig som arbetar inom: Livsmedelsproduktion 4. Checklista för dig som arbetar inom: Livsmedelsproduktion Syfte: Förutsättningar: Att göra livsmedelshanteringen säkrare. Att underlätta för allergiska och överkänsliga konsumenter. Att du vet att konsumenten

Läs mer

Tillsynsprojekt. Salladsbufféer. Livsmedelsprojekt i Västerbottens län 2013

Tillsynsprojekt. Salladsbufféer. Livsmedelsprojekt i Västerbottens län 2013 Tillsynsprojekt Salladsbufféer Livsmedelsprojekt i Västerbottens län 2013 Innehåll Sammanfattning... 1 Bakgrund... 1 Syfte... 1 Metod... 1 Inspektion... 1 Provtagning... 1 Analysmetod... 2 Omfattning och

Läs mer

Kontrollhandbok - utföra offentlig livsmedelskontroll. FÖRDJUPNING HACCP-principerna

Kontrollhandbok - utföra offentlig livsmedelskontroll. FÖRDJUPNING HACCP-principerna Kontrollhandbok - utföra offentlig livsmedelskontroll FÖRDJUPNING HACCP-principerna De sju HACCP-principerna Här följer en genomgång av de sju HACCP-principerna som finns angivna i lagstiftningen 1. Alla

Läs mer

Ny lagstiftning om livsmedelsinformation till konsumenter. Vad betyder det för onlinehandeln, mobilappar mm?

Ny lagstiftning om livsmedelsinformation till konsumenter. Vad betyder det för onlinehandeln, mobilappar mm? Så möter vi konsumenternas behov av information i framtiden. 28 maj 2013 Ny lagstiftning om livsmedelsinformation till konsumenter. Vad betyder det för onlinehandeln, mobilappar mm? Mona Lauermann Orheden,

Läs mer

Redovisning av kommungemensamt tillsynsprojekt Redlighet på Pizzerior

Redovisning av kommungemensamt tillsynsprojekt Redlighet på Pizzerior Redovisning av kommungemensamt tillsynsprojekt Redlighet på Pizzerior Syfte Att utöver normal årlig kontroll där livsmedelsföretagarna kontrolleras att verksamheten bedrivs i enlighet med livsmedelslagstiftningens

Läs mer

Specialkost i förskolor

Specialkost i förskolor Specialkost i förskolor Projektinriktad livsmedelskontroll i Västra Götaland 2009 Rapport 2010:01 Rapportnr: 2010:01 ISSN: 1403-168X Rapportansvarig/text: Maria Möller Utgivare: Länsstyrelsen i Västra

Läs mer

9. Checklista för dig som är: Konsument

9. Checklista för dig som är: Konsument 9. Checklista för dig som är: Konsument Syfte: Att göra livsmedelsinköpen säkrare ur allergisynpunkt. Att minimera riskerna för misstag. Förutsättningar: Att uppmärksamma konsumenternas egenansvar. Konsumenten

Läs mer