Rengöringskontroll på tillagningskök inom skolor, förskolor, äldreboende och sjukhus i Varbergs kommun 2012, uppföljning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rengöringskontroll på tillagningskök inom skolor, förskolor, äldreboende och sjukhus i Varbergs kommun 2012, uppföljning"

Transkript

1 1 (7) Rengöringskontroll på tillagningskök inom skolor, förskolor, äldreboende och sjukhus i Varbergs kommun 2012, uppföljning Sammanfattning År 2011 kontrollerades rengöring i tillagningskök inom skolor, förskolor, äldreboende och sjukhus som finns i Varbergs kommun. I år bestämdes att följa upp fjolårets projekt. Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen besökte hösten st tillagningskök inom skolor, förskolor, äldreboende och sjukhus som finns i Varbergs kommun med anledning av kontroll av rengöring. Alla inspektioner gjordes oanmälda och rengöringskontroll genomfördes med hjälp av ATP-mätare vars mätresultat visar om rengöringsrutiner fungerar. Fem kontroller gjordes vid varje inspektion. Tre togs på så kallade A-ytor vilka kommer i direkt kontakt med livsmedel såsom kantiner, kastruller, redskap och uppläggningsskålar. Två tester togs på så kallade B-ytor vilka kommer indirekt i kontakt med livsmedel, exempelvis, handtag till ugn eller kyl, arbetsbänkar och stereo. Sammanlagt kontrollerades 54 st A-ytor och 36 st B-ytor. Resultat av kontroller visar på att många tillagningskök hade redskap i köken som inte hade godkänd rengöring. Av de 18 undersökta tillagningsköken var det hälften (50 %) som klarade sig med godkänt resultat på alla A-ytor. Hos övriga 9 st hittades ett eller flera föremål som var ej godkända eller fick anmärkning. Under årets projekt konstaterades en förbättring jämförts med förra årets kontroll då så mycket som 75 % av alla inspekterade tillagningskök hade ett eller flera föremål som var ej godkända eller fick anmärkning. Förbättringen noterades även gällande andel godkända A-ytor på samtliga företag, i år var det 74 % av dessa som hade godkänt resultat jämfört med 58 % med godkänt resultat i fjol. Inget kök klarade godkänt resultat på alla B-ytor, utan på samtliga visade en eller fler kontroller på ej godkänd rengöring.

2 2 (7) Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen är inte nöjd med resultatet utan hade önskat att se ett större antal A- och B-ytor med godkänt resultat. Bakgrund och syfte Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen, livsmedelsenheten, utövar regelbundna kontroller över livsmedelshantering i Varbergs kommun. Kontrollernas mål är att tillförsäkra att livsmedelsföretagare tar sitt ansvar för att leverera säkra livsmedel till konsumenterna. Tillagningsköken som var med i projektet hanterar mat för känsliga konsumentgrupper, så som små barn under fem år, personer med nedsatt immunförsvar och personer med livsmedelsrelaterad allergi, vilket gör det än mer angeläget att kontrollera att det inte förekommer bristfällig rengöring i dessa kök. Rena redskap måste alltid finnas tillgängligt i tillagningskök för att det ska vara möjligt att tillaga och servera mat av bra kvalitet till konsumenterna. Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen kräver att alla tillagningskök ska ha en fungerande diskmaskin som ger ett tillfredsställande resultat. Utöver en bra diskmaskin måste det även finnas bra rutiner både för diskning (både handdiskning och diskning i maskin) och rengöring i verksamheten. Rena ytor i kök är viktigt ur livsmedelshygienisk synpunkt därför valde miljö- och hälsoskyddsförvaltningen att även kontrollera ytor som kommer indirekt i kontakt med livsmedel, såsom handtag till ugn eller kyl, arbetsbänkar och stereo. Om dessa inte är rena kan de vara en källa för korskontamination av maten via händerna. Bra rutiner och ren städutrustning är grundläggande förutsättningar för ett rent kök. Rengöringskontroll med ATP-mätare visar om rengöringsrutinerna fungerar. Grundregeln är att alla ytor som kommer i direkt kontakt med oförpackade livsmedel skall både rengöras och desinficeras. Även om en yta ser visuellt ren ut kan det finnas smuts och mikroorganismer kvar. För att åstadkomma mikrobiologisk renhet måste man även desinficera ytan. En vanlig och effektiv desinfektionsmetod i ett kök är att använda hett vatten t ex att slutskölja i en diskmaskin med C vatten ger utmärkt resultat. Syften med kontroller har varit: att undersöka om kontrollerade objekt hade förbättrat sina rengöringsrutiner efter fjolårets kontroller

3 3 (7) att undersöka hur disk- och rengöringsrutinerna fungerar på tillagningskök inom skolor, förskolor, äldreboende och sjukhus i Varbergs kommun att informera och ge råd till tillagningsköken om hygienisk riktig hantering Genomförande Alla kontroller var oanmälda. Fem kontroller gjordes vid varje inspektion. Tre togs på så kallade A-ytor vilka kommer i direkt kontakt med livsmedel såsom kantiner, kastruller, redskap, uppläggningsskålar. Två tester togs på så kallade Bytor vilka kommer indirekt i kontakt med livsmedel, exempelvis, handtag till ugn eller kyl, stereo, spisvred och knivställ. ATP-metod och bedömning av resultatet Rengöringen kontrollerades med ATP-mätare, system SURE II, med tillhörande svabbar innehållande enzymet luciferas. ATP är en förkortning för adenosintrefosfat och som ingår i alla cellers energimolekyler. Genom att mäta kvarvarande ATP får man en mått för hur kontrollerade ytor är rena då produktrester, framförallt livsmedelsrester, innehåller stora mängder ATP. Resultatet mäts i relativa ljusenheter (RLU). Ju mer organiskt material ett prov innehåller desto högre ATP-värde. Lyckad rengöring reducerar ATP-värdet betydligt Kontrollen är enkel och snabb och går det till så att ett område svabbas (t ex kantin, kastrull, tallrik och liknande), därefter stoppas svabben i ATP-mätaren och enzymet får reagera med eventuellt organiskt material eller bakterier. Efter 15 sekunder får man svaret: Godkänt < 15 RLU Godkänt med anmärkning RLU Ej godkänt > 30 RLU Ansvariga på plats blev informerade om resultatet av rengöringskontrollen på plats för att omgående kunna vidta nödvändiga åtgärder för att komma tillrätta med problemet.

4 4 (7) Resultat Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen besökte hösten 2012, under veckorna 37-39, 18 st tillagningskök inom skolor, förskolor, äldreboende och sjukhus och kontrollerade rengöring. Inspektionerna resulterade i att sammanlagt 90 rengöringstester med APT-mätaren gjordes varav 54 st på A-ytor och 36 st på B- ytor. I bilaga 1 redovisas vilka som besöktes och ett mer detaljerat resultat. Av 18 inspekterade kök var det 9 st som klarade sig med godkänt resultat på alla tre proverna på A-ytor. Hos övriga 9 st var ett eller flera föremål ej godkända eller fick anmärkning. Totalt kontrollerades 54 st A-ytor. 40 st hade godkänd rengöring, 4 st fick godkänt med anmärkning och 10 st hade ej godkänt resultat.

5 5 (7) Av 18 inspekterade kök var det inget som hade godkänt resultat på båda proverna på B-ytor utan hos samtliga hittades en eller flera ytor som hade ej godkänt resultat eller som fick anmärkning. Totalt kontrollerades 36 st B-ytor. 1 st hade godkänd rengöring, 4 st fick godkänt med anmärkning och 31 st hade ej godkänt resultat. Diskussion Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen anser att det är otillfredsställande att endast 50 % av de kontrollerade livsmedelslokalerna fick enbart godkänt resultat på samtliga prov på A-ytor. Även om förbättringen noterades jämförts med förra årets kontroll då så mycket som 75 % av alla inspekterade tillagningskök hade ett eller flera föremål som var ej godkända eller fick anmärkning Förbättringen noterades även gällande andel godkända A-ytor på samtliga företag, i år var det 74 % av dessa som hade godkänt resultat jämfört med 58 % med godkänt resultat i fjol. Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen förväntade sig ännu bättre resultat och kök som inte hade tillfredsställande resultat bör omedelbart gå igenom sina disk- och rengöringsrutiner. Det kan även vara bra att se över förvaringen av redskapen så att ingen risk för kontaminering föreligger. Förvaring av redskap i skåp, lådor eller andra skyddade utrymmen så minskar det risken för kontamination.

6 6 (7) Det kan dessutom vara relevant att se över vilka redskap som används i verksamheten. Att ha redskap som sällan används, som dessutom förvaras dåligt innebär en risk för kontaminering när de väl används. Redskap som inte används bör därför tas bort från köket. Miljö- och hälsoförvaltningen hade även önskat att se ett bättre resultat på B-ytor, då så många som 86 % av dessa ytor inte hade godkänd rengöring. Detta årets resultat är väldigt lik det från ifjol då 84 % av B-ytor inte hade godkänd rengöring. ATP-testers gränser för godkänt, godkänt med anmärkning och ej godkänt är dock satta för föremål som kommer i direkt kontakt med livsmedel. Det finns inga gränser framtagna för ytor som kommer indirekt i kontakt med livsmedel. Det fyller dock ändå en funktion att testa dessa ytor då det ger en indikation på rengöringen och var eventuella risker för kontaminering ligger. Att få disk ren i en diskmaskin borde egentligen inte vara så svårt, utan det är nästan svårare att misslyckas än att lyckas. Vid diskningen i diskmaskin kan man använda hög temperatur på vattnet och hög koncentration av diskmedel. Att få arbetsbänkar och liknande ytor rena är mycket svårare då man måste rengöra dessa för hand och inte kan använda lika höga koncentrationer av rengöringsmedel och inte heller så höga temperaturer som i en diskmaskin. Recept för en lyckad diskning / rengöring är en kombination av följande faktorer: rätt koncentration av disk-/rengöringsmedel, rätt temperatur på vattnet, rent vatten, mekanisk kraft vid diskningen/rengöringen, ren utrustning som används för diskningen / rengöringen (t ex att diskmaskinen rengörs regelbundet), tillräcklig tid för diskningen/rengöringen och hantering av ren disk på ett sätt som förhindrar återkontamination (t ex linjärt flöde av disk - smutsig disk får inte förorena ren disk) Vid diskningen i diskmaskin kan man använda högre temperatur på vattnen och högre koncentration av diskmedel än vid diskningen för hand. Detta ger stora fördelar för diskningen/rengöringen i diskmaskin. Efter diskning bör inte handduk användas för att torka disken utan det mest hygieniska är att låta den självtorka. Torkning med handduk innebär en risk för kontaminering. Det som kan ha orsakat dåliga resultat vid projektet rengöringskontroll är följande:

7 7 (7) Felaktig koncentration av diskmedel används. Det är viktigt att alltid följa tillverkarens rekommendation, läs i maskinens instruktionsbok och på förpackningen av diskmedel. Temperatur kontrolleras inte vid diskningen. För låga temperaturer löser inte bort smuts och avdödar inte mikroorganismer (särskilt viktigt är att slutspolningsvatten håller hög temperatur, C). Rent diskgods återkontamineras efter diskningen. Flöde av disk och övrig hantering av ren disk måste förhindra återkontamination. Smutsig disk, personal, damm eller smuts innebär en kontamineringsrisk, speciellt om disken förvaras oskyddat och om rengöringen i lokalen är eftersatt och liknande. För livsmedelssäkerheten är just ren disk och rena ytor mycket viktiga faktorer. Det är viktigt att notera att ytor som ser rena ut kan innehålla osynliga matrester och vara mikrobiologiskt orena d.v.s. dessa kan i alla fall innehålla höga halter mikroorganismer. Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen råder anläggningar som hade ej godkänd rengöring eller fick anmärkning att snarast vidta nödvändiga åtgärder för att säkerställa att redskap som används i köken håller en bra hygienisk kvalitet. Uppföljning kommer att ske vid nästa ordinarie inspektion. Anläggningarna kan innan dess själva kontrollera att åtgärder ger önskat resultat genom exempelvis rengöringskontroll med tryckplattor. Det är en metod som är billigare men likvärdig med den ganska dyra ATP-metoden (instrumentet är dyrt). Metoden redovisas i bilaga 3. I bilaga 1 presenteras vilka anläggningar som ingick i projektet och detaljerat resultat I bilaga 2 finns råd om diskning I bilaga 3 redovisas hur rengöringskontroll med tryckplattor går till

Rengörings- och temperaturkontroll på restauranger och caféer i Varbergs kommun 2012

Rengörings- och temperaturkontroll på restauranger och caféer i Varbergs kommun 2012 Rengörings- och temperaturkontroll på restauranger och caféer i Varbergs kommun 2012 Sammanfattning Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen besökte under tiden 4 juli - 9 september 2012 78 st restauranger

Läs mer

R A PPORT. Livsmedelskontroll Projekt Rengöring på förskolor, skolor och vårdhem. Lena Lidö och Haileselassie Yibrah

R A PPORT. Livsmedelskontroll Projekt Rengöring på förskolor, skolor och vårdhem. Lena Lidö och Haileselassie Yibrah VERSION DIARIENUMMER 2014-12-01 R A PPORT SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN 2014 Livsmedelskontroll Projekt Rengöring på förskolor, skolor och vårdhem Lena Lidö och Haileselassie Yibrah Livsmedelskontroll

Läs mer

Rengöringsprojekt med ATP-mätare 2015

Rengöringsprojekt med ATP-mätare 2015 Rengöringsprojekt med ATP-mätare 2015 stockholm.se Rengöringsprojekt med APT-mätare 2015 Juni 2015 Dnr: [Fyll i här] Utgivningsdatum: [Fyll i här] Utgivare: Miljöförvaltningen Kontaktperson: Madelaine

Läs mer

Sammanställning av resultatet från rengöringskontrollen på kommunala och privata livsmedelsverksamheter 2008-2011

Sammanställning av resultatet från rengöringskontrollen på kommunala och privata livsmedelsverksamheter 2008-2011 Miljöavdelningen Rapport Sammanställning av resultatet från rengöringskontrollen på kommunala och privata livsmedelsverksamheter 2008-2011 Miljö och Samhällsbyggnad Postadress 241 80 Eslöv Besöksadress

Läs mer

Rengöringskontroll av disk på restauranger, pizzerior och caféer i Varbergs Kommun, sommaren 2009

Rengöringskontroll av disk på restauranger, pizzerior och caféer i Varbergs Kommun, sommaren 2009 (5) Rengöringskontroll av disk på restauranger, pizzerior och caféer i Varbergs Kommun, sommaren 9 Sammanfattning Miljö- och hälsoskyddskontoret besökte 5 st livsmedelslokaler med anledning av kontroll

Läs mer

Restaurangkök TILLSYNSPROJEKT 2009

Restaurangkök TILLSYNSPROJEKT 2009 Restaurangkök TILLSYNSPROJEKT 2009 Restaurangkök 2009 1 Bakgrund Erfarenhet från andra kommuner visar att det finns problem gällande rengöring. Genom ett projekt som både genom visuell- och tryckplattskontroll

Läs mer

Rengöringsprojekt på restaurangkök i Nacka Kommun

Rengöringsprojekt på restaurangkök i Nacka Kommun Rengöringsprojekt på restaurangkök i Nacka Kommun Hösten 2012 Livsmedelsinspektörer Miljöenheten Nacka Kommun Projektansvariga: Dunia Daoud Lina Svärd POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST SMS WEBB ORG.NUMMER

Läs mer

Rengöringskontroll med ATP i storhushåll och restauranger Projekt v.13-19, 2009

Rengöringskontroll med ATP i storhushåll och restauranger Projekt v.13-19, 2009 Rengöringskontroll med ATP i storhushåll och restauranger Projekt v.13-19, 2009 Utfört av Rada Dobriyanova, praktikant från KY 9 Läke- och Livsmedelsteknik Syfte Rengöringskontroll med ATP utförs för att

Läs mer

SNABB RENGÖRINGSKONTROLL MED ATP

SNABB RENGÖRINGSKONTROLL MED ATP SNABB RENGÖRINGSKONTROLL MED ATP Vad är ATP? ATP (Adenosin Tri-Phosphate) är ett ämne som finns i alla celler. ATP bildas i energigivande reaktioner och förbrukas i energikrävande reaktioner och fungerar

Läs mer

Rengöringsprojekt med ATP-mätare

Rengöringsprojekt med ATP-mätare Rengöringsprojekt med ATP-mätare Ett kommungemensamt projekt om mätning av organiskt material på skärbrädor och knivar i förskolor, skolor samt restauranger 20 november 2015 Sammanfattning Under perioden

Läs mer

Kontroll av specialkosthanteringen inom skolor, förskolor, äldreboende och sjukhus i Varbergs kommun 2012

Kontroll av specialkosthanteringen inom skolor, förskolor, äldreboende och sjukhus i Varbergs kommun 2012 1 (11) Kontroll av specialkosthanteringen inom skolor, förskolor, äldreboende och sjukhus i Varbergs kommun 2012 Sammanfattning Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen har under hösten 2012 besökt sjutton

Läs mer

Bygg- och miljökontoret, Livsmedel

Bygg- och miljökontoret, Livsmedel 2012-06-25 Bygg- och miljökontoret, Livsmedel 2012:1 Kontroll av verksamheter som tillagar kost till känsliga konsumentgrupper Projektet är utfört av Bygg- och miljökontoret, livsmedelsenheten i Norrköpings

Läs mer

HÖRBY KOMMUN. Rengöringskontroll restauranger och storhushåll i Hörby kommun 2007 RAPPORT 2007-3

HÖRBY KOMMUN. Rengöringskontroll restauranger och storhushåll i Hörby kommun 2007 RAPPORT 2007-3 Rengöringskontroll restauranger och storhushåll i Hörby kommun 2007 RAPPORT 2007-3 MILJÖNÄMNDEN 2007 Inledning Projektet har utförts mellan 2007-08-27 och 2007-09-16 av Miljökontoret i Hörby kommun. Livsmedelsinspektör

Läs mer

Sammanställning av rengöringsprojekt 2012. Av Karolina Biel, Miljöenheten

Sammanställning av rengöringsprojekt 2012. Av Karolina Biel, Miljöenheten Sammanställning av rengöringsprojekt 2012 Av Karolina Biel, Miljöenheten j Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Introduktion... 4 Syfte... 4 Material och metod... 4 Resultat... 5 Diskussion... 9 Vad

Läs mer

Rengöringskontroll i skolkök. Förslag till beslut. Sammanfattning MILJÖFÖRVALTNINGEN. Till Miljö-och hälsoskyddsnämnden p 10

Rengöringskontroll i skolkök. Förslag till beslut. Sammanfattning MILJÖFÖRVALTNINGEN. Till Miljö-och hälsoskyddsnämnden p 10 MILJÖFÖRVALTNINGEN LIVSMEDELSKONTROLLEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-03-07 Handläggare: Olu Lindström Telefon: 08-50828813 Till Miljö-och hälsoskyddsnämnden 2011-03-22 p 10 Rapport från miljöförvaltningen

Läs mer

Kontroll av specialkosthanteringen inom skola, förskola, äldreboende och sjukhus i Varbergs kommun 2011

Kontroll av specialkosthanteringen inom skola, förskola, äldreboende och sjukhus i Varbergs kommun 2011 1 (11) Kontroll av specialkosthanteringen inom skola, förskola, äldreboende och sjukhus i Varbergs kommun 2011 Sammanfattning Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen har under hösten 2011 besökt sjutton tillagningskök

Läs mer

Kontroll av mikrobiologisk kvalitet på mjukglass i Varbergs Kommun, sommaren 2012

Kontroll av mikrobiologisk kvalitet på mjukglass i Varbergs Kommun, sommaren 2012 Kontroll av mikrobiologisk kvalitet på mjukglass i Varbergs Kommun, sommaren 2012 Sammanfattning Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen besökte sammanlagt 21 caféer, restauranger och kiosker under sommaren

Läs mer

Rengöringskontroll. - på förskolornas tillagningskök - Projekt nr 1-2014. Datum: 2014-06-04 Diarienummer: 2014-323 Sammanställt av: Mathias Blomqvist

Rengöringskontroll. - på förskolornas tillagningskök - Projekt nr 1-2014. Datum: 2014-06-04 Diarienummer: 2014-323 Sammanställt av: Mathias Blomqvist Miljökontoret Livsmedelskontroll Rengöringskontroll - på förskolornas tillagningskök - Projekt nr 1-2014 Datum: 2014-06-04 Diarienummer: 2014-323 Sammanställt av: Mathias Blomqvist 2 Sammanfattning I projektet

Läs mer

PROJEKT. Tillagningskök i riskklass 2B, del

PROJEKT. Tillagningskök i riskklass 2B, del PROJEKT Tillagningskök i riskklass 2B, del 3 2012-02-01 BESÖKSADRESS Hertig Johans torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se

Läs mer

PROJEKT. Rengöringskontroll med ATP-mätare. Tillsynsprojekt 2010

PROJEKT. Rengöringskontroll med ATP-mätare. Tillsynsprojekt 2010 PROJEKT Rengöringskontroll med ATP-mätare Tillsynsprojekt 2010 Besöksadress Klostergatan 1, Sölvesborg Telefon, vxl 0456-816 000 Fax 0456-194 56 E-post miljokontoret@miljovast.solvesborg.se Webbplats www.miljovast.se

Läs mer

Kontroll av kök inom vård och omsorg 2010

Kontroll av kök inom vård och omsorg 2010 MILJÖFÖRVALTNINGEN 0 Kontroll av kök inom En rapport från Miljöförvaltningen Camilla Blom och Li Hermansson Februari 2011 www.stockholm.se/miljoforvaltningen SAMMANFATTNING Enligt Livsmedelsverkets vägledning

Läs mer

Offentliga måltiden och allergikost

Offentliga måltiden och allergikost Offentliga måltiden och allergikost Sala och Heby kommun - 2014 Angelica Nyqvist 2014-01-01 Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.1. Syfte och frågeställningar... 2 2. Avgränsningar... 2 2.1. Geografiskt...

Läs mer

Hjälpreda till enkla livsmedelsföretag att utforma egenkontrollprogram

Hjälpreda till enkla livsmedelsföretag att utforma egenkontrollprogram Malå/Norsjö Miljö- och byggnämnd Hjälpreda till enkla livsmedelsföretag att utforma egenkontrollprogram Denna skrift är tänkt att stödja livsmedelsföretagaren i arbetet med att ta fram ett egenkontrollprogram

Läs mer

Säker livsmedelshantering för konsumenternas skull

Säker livsmedelshantering för konsumenternas skull Säker livsmedelshantering för konsumenternas skull Du som har ett företag som hanterar livsmedel behöver känna till de regler som finns för att driva livsmedelsverksamhet. Här får du råd och information

Läs mer

Tillsynsprojekt Caféer 2013

Tillsynsprojekt Caféer 2013 Tillsynsprojekt Caféer 2013 Miljö- och byggnadskontoret Västerviks kommun Rapport 2:2013 Miljö 2013-08-09 Dnr: 2013-1650 Inledning Livsmedelsenheten som är en del av Miljö- och byggnadskontoret bedriver

Läs mer

Kontroll av salladsbufféer i butik

Kontroll av salladsbufféer i butik MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Kontroll av salladsbufféer i butik Miljöenheten i Lomma redovisar 2015:1 2015-03-16 Sammanfattning Miljöenheten i Lomma utförde under februari och mars månad 2015 provtagning

Läs mer

Isprojekt 2014. Mikrobiologisk provtagning av is. Miljö och Stadsbyggnad Uddevalla kommun

Isprojekt 2014. Mikrobiologisk provtagning av is. Miljö och Stadsbyggnad Uddevalla kommun Isprojekt 2014 Mikrobiologisk provtagning av is Miljö och Stadsbyggnad Uddevalla kommun Oktober-december 2014 1- Sammanfattning 3 2- Inledning 4 2-1 Avgränsning 4 2-2 Metod 4 2-2-1 Information Bedömning

Läs mer

Krav på livsmedelslokaler

Krav på livsmedelslokaler Krav på livsmedelslokaler En livsmedelslokal ska vara utformad och anpassad efter den verksamhet som bedrivs. Regler om livsmedelslokaler finns i förordning (EG) nr 852/2004 om livsmedels-hygien. I bilaga

Läs mer

Rengöringskontroll i storhushåll och större butiker med manuell hantering

Rengöringskontroll i storhushåll och större butiker med manuell hantering MALMÖ STAD Miljöförvaltningen Rengöringskontroll i storhushåll och större butiker med manuell hantering En rapport från Livsmedelshygieniska avdelningen Juni 1997 2 Rengöringskontroll i storhushåll och

Läs mer

Allergikost i skolor. Kontroll av allergikosthantering i Stockholms skolor. Maj stockholm.se

Allergikost i skolor. Kontroll av allergikosthantering i Stockholms skolor. Maj stockholm.se Kontroll av allergikosthantering i Stockholms skolor Maj 2017 stockholm.se Maj 2017 Dnr 2017-3432 Utgivningsdatum 2017-05-16 Utgivare: Miljöförvaltningen i Stockholms stad Kontaktperson: Helena Rosén och

Läs mer

Säker livsmedelsverksamhet

Säker livsmedelsverksamhet Säker livsmedelsverksamhet Du som har ett företag som hanterar livsmedel behöver känna till de regler som finns för att driva livsmedelsverksamhet. Här får du råd och information om vilka krav som ställs.

Läs mer

Faroanalys. Exempel på utformning av faroanalys

Faroanalys. Exempel på utformning av faroanalys Faroanalys Exempel på utformning av faroanalys En faroanalys utgör det första steget mot ett HACCP - baserat synsätt (se faktaruta 1) för ett livsmedelsföretag. Analysen gör det möjligt att på ett strukturerat

Läs mer

Planering och utformning av livsmedelslokal

Planering och utformning av livsmedelslokal Information Miljönämnden i mellersta Bohuslän 2013-02-13 Sida 1(5 Planering och utformning av livsmedelslokal Innan du startar en livsmedelsverksamhet är det viktigt att tänka på hur lokalen ska vara utformad.

Läs mer

Lokalkrav för livsmedelsföretagare

Lokalkrav för livsmedelsföretagare Lokalkrav för livsmedelsföretagare Södertälje kommun Miljökontoret 151 89 Södertälje Organisationsnr: 212000-0159 www.sodertalje.se Besöksadress: Campusgatan 26 Växel: 08-523 010 00 Lokaler för livsmedelsverksamhet

Läs mer

Is och dricksvatten. Projektinriktad kontroll i Norrbottens län 2011

Is och dricksvatten. Projektinriktad kontroll i Norrbottens län 2011 Is och dricksvatten Projektinriktad kontroll i Norrbottens län 2011 2 Innehållsförteckning Bakgrund...3 Syfte...3 Metod och avgränsning...3 Bedömning och parametrar...3 Resultat...5 Resultat isprover...6

Läs mer

Råd & tips för dig som ska starta. Livsmedelsverksamhet. Så gott som alla livsmedelsverksamheter ska registreras

Råd & tips för dig som ska starta. Livsmedelsverksamhet. Så gott som alla livsmedelsverksamheter ska registreras Råd & tips för dig som ska starta Livsmedelsverksamhet Så gott som alla livsmedelsverksamheter ska registreras Livsmedelsverksamhet BYGG- OCH MILJÖNÄMNDENS UPPGIFT Bygg- och miljönämnden har det politiska

Läs mer

HACCP är ett arbetssätt för att ta reda på, bedöma och kontrollera alla faror i verksamheten. Farorna är potentiella hot mot livsmedelssäkerheten.

HACCP är ett arbetssätt för att ta reda på, bedöma och kontrollera alla faror i verksamheten. Farorna är potentiella hot mot livsmedelssäkerheten. 1 Faroanalys Exempel på utformning av faroanalys En faroanalys utgör det första steget mot ett HACCP - baserat synsätt (se faktaruta 1) för ett livsmedelsföretag. Analysen gör det möjligt att på ett strukturerat

Läs mer

Allma nna lokal- och utrustningskrav

Allma nna lokal- och utrustningskrav Allma nna lokal- och utrustningskrav Tätt, slätt och lätt att göra rent En livsmedelslokal ska vara lätt att rengöra. Det gäller för alla ytor inom livsmedelslokalen; golv, väggar (inklusive dörrar och

Läs mer

ALEBO PENSIONAT. Förebyggande åtgärder för att undvika hälsofaror

ALEBO PENSIONAT. Förebyggande åtgärder för att undvika hälsofaror ALEBO PENSIONAT Kulturminne Fam. Dich Södra Vägen 66 Tel/fax: 0371-60018 S-310 83 UNNARYD Mobil: 0705 682321 E-mail: info@alebo.se Internet: http://www.alebo.se EGENKONTROLLPROGRAM Verksamhetsnamn: Alebo

Läs mer

Krav på livsmedelslokaler

Krav på livsmedelslokaler Krav på livsmedelslokaler Denna information vänder sig till dig som ska starta eller ta över en livsmedelsverksamhet till exempel en butik, en restaurang eller ett kafé. Här får du hjälp med att planera

Läs mer

RAPPORT. Kontrollprojekt Salladsbufféer i Uppsala 2013. D-nr 2013-4561

RAPPORT. Kontrollprojekt Salladsbufféer i Uppsala 2013. D-nr 2013-4561 RAPPORT Kontrollprojekt Salladsbufféer i Uppsala 2013 D-nr 2013-4561 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Genomförande... 3 Resultat... 4 Diskussion... 5 Förslag till åtgärder...

Läs mer

KRAV PÅ LIVSMEDELSLOKALER

KRAV PÅ LIVSMEDELSLOKALER KRAV PÅ LIVSMEDELSLOKALER Denna information vänder sig till dig som ska starta eller ta över en livsmedelsverksamhet till exempel en butik, en restaurang eller ett kafé. Här får du hjälp med att planera

Läs mer

Branschtillsyn, 2011 Mottagnings- och serveringskök Rapport nr: 13

Branschtillsyn, 2011 Mottagnings- och serveringskök Rapport nr: 13 Branschtillsyn, 2011 Mottagnings- och serveringskök Rapport nr: 13 En rapport från Miljökontoret, Örebro kommun Rapport nr 13 Kontaktuppgifter Miljökontoret, Örebro kommun Emma Handy, Gerd Holm, Kristina

Läs mer

Mätning av renlighet med ATP-mätaren

Mätning av renlighet med ATP-mätaren Livsmedelskontroll Mätning av renlighet med ATP-mätaren BYGG- OCH MILJÖENHETEN Grete Pödra 2017-02-13 Innehåll Sammanfattning... 4 1.0 Inledning... 5 1.1 Mål... 5 2.0 Utförande... 5 3.0 Bakgrund... 6

Läs mer

Rutiner för livsmedelshantering

Rutiner för livsmedelshantering Rutiner för livsmedelshantering När man säljer mat gäller lite andra regler än när man kokar ihop sin matlåda i hemmet. Dels för att betalande gäster förväntar sig en viss kvalité, samt dels för att ett

Läs mer

Sprint. Restaurang och Café 2, 2012

Sprint. Restaurang och Café 2, 2012 Sprint Restaurang och Café 2, 2012 Inledning Miljökontorets livsmedelsgrupp har under perioden v.47-49 utfört kontroller av restauranger i Uddevalla kommun. Sprinten byggdes upp på restaurang och caféverksamheter

Läs mer

Livsmedel. Information från miljöavdelningen. Tips och råd inför miljöavdelningens inspektion MILJÖAVDELNINGEN

Livsmedel. Information från miljöavdelningen. Tips och råd inför miljöavdelningens inspektion MILJÖAVDELNINGEN Livsmedel Information från miljöavdelningen Tips och råd inför miljöavdelningens inspektion MILJÖAVDELNINGEN Höganäs kommun Samhällsbyggnadsförvaltningen 263 82 Höganäs Tel 042-33 72 84 Fax 042-33 77 55

Läs mer

ATT GÖRA ETT EGENKONTROLLPROGRAM

ATT GÖRA ETT EGENKONTROLLPROGRAM ATT GÖRA ETT EGENKONTROLLPROGRAM Om du driver livsmedelsverksamhet är Du ansvarig för att Dina produkter är säkra och uppfyller kraven på hygien och redlighet. Detta gör du genom att ha en fungerande egenkontroll

Läs mer

PROJEKT. Restauranger del 1 2012-03-14

PROJEKT. Restauranger del 1 2012-03-14 PROJEKT Restauranger del 1 2012-03-14 BESÖKSADRESS Hertig Johans torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se Här skriver jag text

Läs mer

Minneslista vid godkännande: allmänna hygienkrav och frysta livsmedel Styrande instruktion för Livsmedelsverket

Minneslista vid godkännande: allmänna hygienkrav och frysta livsmedel Styrande instruktion för Livsmedelsverket Minneslista vid godkännande: allmänna hygienkrav och frysta livsmedel Styrande instruktion för Livsmedelsverket Här finner du en minneslista att använda vid godkännandeprövning av livsmedelsanläggningar

Läs mer

Tvätt, avfall och städ. Vårdhygien Uppsala län 2015

Tvätt, avfall och städ. Vårdhygien Uppsala län 2015 Tvätt, avfall och städ Vårdhygien Uppsala län 2015 Smutstvätt Smittrisk vid felaktig hantering, temperatur Förorenar omgivningen (golvet) Återsmutsar ren tvätt Vassa föremål i fickor? Kräver kunskap och

Läs mer

Information om registrering av livsmedelsanläggning

Information om registrering av livsmedelsanläggning Information om registrering av livsmedelsanläggning Anmälan om registrering Den här foldern beskriver hur blanketten anmälan om registrering av livsmedelsanläggning ska fyllas i, hur ärendegången sker

Läs mer

HYGIENOMBUDSUTBILDNING

HYGIENOMBUDSUTBILDNING HYGIENOMBUDSUTBILDNING TILLFÄLLE 4 VÄLKOMNA! Dagens program Tvätthantering Städning Workshops Har ni med er kunskap härifrån? Vilken? Utvärdering Kursintyg 1 Tvätthantering Alltid mycket frågor vid känd

Läs mer

Kök i skolor och förskolor TILLSYNSPROJEKT 2009

Kök i skolor och förskolor TILLSYNSPROJEKT 2009 Kök i skolor och förskolor TILLSYNSPROJEKT 2009 Skol- och förskoleprojektet 2009 1. Bakgrund Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund har under våren 2009 genomfört ett tillsynsprojekt på köken på skolor

Läs mer

Tvätt, avfall och städning. Camilla Artinger - Hygiensjuksköterska

Tvätt, avfall och städning. Camilla Artinger - Hygiensjuksköterska Tvätt, avfall och städning Camilla Artinger - Hygiensjuksköterska Smutstvätt Smittrisk vid felaktig hantering, temperatur Förorenar omgivningen (golvet) Återsmutsar ren tvätt Vassa föremål i fickor? Kräver

Läs mer

Offentlig livsmedelskontroll av restauranger Trelleborg anläggningar i risk- och erfarenhetsklass 3B

Offentlig livsmedelskontroll av restauranger Trelleborg anläggningar i risk- och erfarenhetsklass 3B Offentlig livsmedelskontroll av restauranger Trelleborg 2011 anläggningar i risk- och erfarenhetsklass 3B Miljöförvaltningens rapport nr 16/2011 Offentlig livsmedelskontroll av restauranger i Trelleborgs

Läs mer

Turist 2011. Riktad tillsyn av livsmedelshantering under turistsäsong. En rapport från Miljöförvaltningen Linn Oldemar och Alexandra Bernvetter

Turist 2011. Riktad tillsyn av livsmedelshantering under turistsäsong. En rapport från Miljöförvaltningen Linn Oldemar och Alexandra Bernvetter MILJÖFÖRVALTNINGEN Turist 2011 Riktad tillsyn av livsmedelshantering under turistsäsong En rapport från Miljöförvaltningen Linn Oldemar och Alexandra Bernvetter December 2011 www.stockholm.se/miljoforvaltningen

Läs mer

SKÖTSEL OCH STÄDNING GOLV LINOLEUMMATTA OLJADE ELLER SÅPADE TRÄGOLV STEN- OCH KLINKER

SKÖTSEL OCH STÄDNING GOLV LINOLEUMMATTA OLJADE ELLER SÅPADE TRÄGOLV STEN- OCH KLINKER SKÖTSEL OCH STÄDNING Bostadens material och ytskikt är i regel tåliga och lätta att hålla rena. De flesta materialleverantörer har omfattande dokumentation om materialens egenskaper i olika avseenden,

Läs mer

Rätt mat till rätt barn

Rätt mat till rätt barn Rätt mat till rätt barn -ett kontrollprojekt i förskolan våren 2014 Sammanfattning Under april 2014 har miljöskyddskontoret i Alingsås besökt 11 kommunala förskolor för att kontrollera hur hanteringen

Läs mer

Sprint. Skolmåltid 2012

Sprint. Skolmåltid 2012 Sprint Skolmåltid 2012 Inledning: Miljökontorets livsmedelsgrupp har under perioden v.17-19 utfört kontroller av kök inom skolmåltiden i Uddevalla kommun. Totalt har 27 verksamheter kontrollerats. Fyra

Läs mer

Glassprojekt sommaren 2005

Glassprojekt sommaren 2005 Glassprojekt sommaren 2005 Provtagning av hård- och mjukglass samt milkshake i Norrköpings Kommun Utförd och skriven av Henrik Thollander Sammanfattning Med syfte att kontrollera glassens kvalité i Norrköpings

Läs mer

Finns det smuts i hakars leder och kan det i så fall läcka ut?

Finns det smuts i hakars leder och kan det i så fall läcka ut? Finns det smuts i hakars leder och kan det i så fall läcka ut? Sterilteknikerutbildningen Sollefteå Lärcenter 300 YH p, 2013 Författare: Karin Johansson Handledare: Maria Hansby 1 Sammanfattning Projektarbete

Läs mer

Rutin för hantering av livsmedel inom socialförvaltningen.

Rutin för hantering av livsmedel inom socialförvaltningen. Jennie Terne r Skogsvägen 47 SOCIALFÖRVALTNINGEN Linda Spethz Enhetschef 2015-06-22 Rutin för hantering av livsmedel inom socialförvaltningen. AVDELNINGSKÖK I FÖRVALTNINGEN ENLIGT SOL & LSS Gemensamhetsutrymmet/köket

Läs mer

Information till dig som livsmedelsföretagare - egenkontroll, personlig hygien, separering, tid- och temperaturprocesser samt rengöring

Information till dig som livsmedelsföretagare - egenkontroll, personlig hygien, separering, tid- och temperaturprocesser samt rengöring Information till dig som livsmedelsföretagare - egenkontroll, personlig hygien, separering, tid- och temperaturprocesser samt rengöring Egenkontroll En god egenkontroll tjänar alla på. För dig som driver

Läs mer

Bygg- och miljökontoret. Livsmedel 2010:2

Bygg- och miljökontoret. Livsmedel 2010:2 Bygg- och miljökontoret Livsmedel 2010:2 Provtagning av is och dricksvatten i livsmedelsanläggningar 2009 Ismaskin Tappställe vid kunddisk Sirupanläggning Projektansvarig: Vesna Karanovic, Bygg och miljökontoret.

Läs mer

Förslag till: Hygienrutiner för maten på förskolans avdelning

Förslag till: Hygienrutiner för maten på förskolans avdelning Förslag till: Hygienrutiner för maten på förskolans avdelning All personal som hanterar mat på avdelningen ska läsa igenom och följa dessa rutiner. Mat är mer än livsmedelshygien Alla rutiner kring maten

Läs mer

Checklista - Internrevision

Checklista - Internrevision Verktygslådan SMART Titel Utgåva Checklista - Internrevision 2017-08-22 Checklista - Internrevision Ronden gäller för alla enheter som tillagar mat eller mottager mat från annat kök. Använd gärna egenkontrollen

Läs mer

större restauranger i Malmö

större restauranger i Malmö MALMÖ STAD Miljöförvaltningen Livsmedelskontroll på större restauranger i Malmö En rapport från Livsmedelshygieniska avdelningen April 1997 Livsmedelskontroll på större restauranger i Malmö 1 Denna rapport

Läs mer

Checklista - Internrevision

Checklista - Internrevision Verktygslådan SMART Titel Utgåva Checklista - Internrevision 2015-03-25 Checklista - Internrevision Ronden gäller för alla enheter som tillagar mat eller mottager mat från annat kök. Använd gärna egenkontrollen

Läs mer

Provtagning av semlor

Provtagning av semlor Provtagning av semlor Länsprojekt 2015 Kommunerna i Jönköpings län Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Syfte och mål... 5 Projektets genomförande och omfattning... 6 Kontroll... 6 Provtagning...

Läs mer

Rapport. Restauranger tillsynsprojekt 2013. Åsa Fredriksson Joakim Johansson

Rapport. Restauranger tillsynsprojekt 2013. Åsa Fredriksson Joakim Johansson Rapport Restauranger tillsynsprojekt 2013 Åsa Fredriksson Joakim Johansson SAMMANFATTNING Under år 2013 har miljökontoret i Luleå utfört offentlig livsmedelskontroll på restauranger och pizzerior inom

Läs mer

FÖRELÄGGANDE ENLIGT 55 I LIVSMEDELSLAGEN ATT AVHJÄLPA KONSTATERADE BRISTER I LIVSMEDELSLOKAL, RESTAURANG CHAO YANG, LOVISA

FÖRELÄGGANDE ENLIGT 55 I LIVSMEDELSLAGEN ATT AVHJÄLPA KONSTATERADE BRISTER I LIVSMEDELSLOKAL, RESTAURANG CHAO YANG, LOVISA Hälsoskyddssektionen 43 16.06.2015 FÖRELÄGGANDE ENLIGT 55 I LIVSMEDELSLAGEN ATT AVHJÄLPA KONSTATERADE BRISTER I LIVSMEDELSLOKAL, RESTAURANG CHAO YANG, LOVISA HALSSEKT 16.06.2015 43 Beredning och ytterligare

Läs mer

Provtagning av semlor

Provtagning av semlor 2016 Miljö- och byggnadsförvaltningen Provtagning av semlor - På caféer, konditorier och i butik Projektet utfördes under våren 2016 av livsmedelsinspektörerna: Robert Rönngren, Camilla Olsson och Helena

Läs mer

Mat för äldre inom vård och omsorg

Mat för äldre inom vård och omsorg Nr 19 maj 2007 Författare: Niklas Ekman Äldres deltagande i matlagningen på gruppboenden Äldre som bor på gruppboenden får vara i köket och kan delta i matlagningen. Livsmedelsverket får ofta rapporter

Läs mer

Säker livsmedelshantering

Säker livsmedelshantering Miljö- och byggnadsförvaltningen informerar Säker livsmedelshantering Det är stora krav på kunskap som krävs för att kunna starta och driva en livsmedelsverksamhet. Du som livsmedelsföretagare är fullt

Läs mer

Kontrollprojekt Temperatur i mottagningskök inom vård och omsorg

Kontrollprojekt Temperatur i mottagningskök inom vård och omsorg Dnr 2017-1026 Kontrollprojekt Temperatur i mottagningskök inom vård och omsorg Miljö- och byggnadskontoret s kommun Rada Dobriyanova 2017-06-13 Sammanfattning I det här projektet har mottagningskök inom

Läs mer

Kontrollprojekt Temperatur i tillagningskök på skolor, förskolor och särskilda boenden

Kontrollprojekt Temperatur i tillagningskök på skolor, förskolor och särskilda boenden Dnr 2016-2006 Kontrollprojekt Temperatur i tillagningskök på skolor, förskolor och särskilda boenden Miljö- och byggnadskontoret s kommun Anna Johansson 2016-12-01 Sammanfattning I det här projektet har

Läs mer

Vårdhygienrutin Disk- och spoldesinfektor

Vårdhygienrutin Disk- och spoldesinfektor Godkänt av MAS i: Härnösand, Kramfors, Sollefteå, Sundsvall, Timrå, Ånge och Örnsköldsvik Skapad av: Hygiensjuksköterskor i samråd med ansvarig hygienläkare i Region Västernorrland 1 av 6 Bakgrund Desinfektion

Läs mer

Tvätt, avfall och städning. Camilla Artinger - Hygiensjuksköterska

Tvätt, avfall och städning. Camilla Artinger - Hygiensjuksköterska Tvätt, avfall och städning Camilla Artinger - Hygiensjuksköterska Smutstvätt Innehåller mikroorganismer - en del sjukdomsframkallande Felaktig hantering/temperatur kan utgöra smittrisk Tvättprocessen för

Läs mer

Sprint. Pizzerior 2012

Sprint. Pizzerior 2012 Sprint Pizzerior 2012 Inledning: Miljökontorets livsmedelsgrupp har under perioden v.6-v8 utfört kontroller av pizzerior i Uddevalla kommun. Totalt har 29 verksamheter kontrollerats. Det ingick 32 pizzerior

Läs mer

Sprint 2. Skolmåltid 2012

Sprint 2. Skolmåltid 2012 Sprint 2 Skolmåltid 2012 Inledning: Miljökontorets livsmedelsgrupp har under perioden v.39-42 utfört kontroller av kök inom skolmåltiden i Uddevalla kommun. Totalt har 29 verksamheter kontrollerats. Tre

Läs mer

Provtagningsprojekt på sushiris 2018

Provtagningsprojekt på sushiris 2018 Provtagningsprojekt på sushiris 2018 Utförd av miljö- och hälsoskyddskontoret i Jönköpings kommun Skriven av Ellen Ahlin, 2019-01-18 Dnr 2019-182 Sammanfattning Miljö- och hälsoskyddskontorets livsmedelsenhet

Läs mer

Rengöring Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen

Rengöring Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen Rengöring Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen Rengöringen av lokaler och utrustning har stor betydelse för livsmedelssäkerheten. Här får du veta hur kontroll av rengöringen kan göras och vilka

Läs mer

Hjälp till utformning av livsmedelsanläggning. Restauranger, pizzerior, gatukök och liknande verksamheter

Hjälp till utformning av livsmedelsanläggning. Restauranger, pizzerior, gatukök och liknande verksamheter Hjälp till utformning av livsmedelsanläggning Restauranger, pizzerior, gatukök och liknande verksamheter INNEHÅLL Inledning... 1 Ändamålsenliga lokaler... 2 Val av material och utformning... 2 Val av inredning...

Läs mer

Hur gör man en faroanalys och tar fram kritiska styrpunkter

Hur gör man en faroanalys och tar fram kritiska styrpunkter 1 (7) Faroanalys och kritiska styrpunkter En faroanalys kartlägger riskerna i din livsmedelshantering och visar vilka steg i livsmedelshanteringen (kritiska styrpunkerna) som måste kontrolleras för att

Läs mer

Checklista för kontroll av groddanläggning Stödjande instruktion för kommuner och länsstyrelser

Checklista för kontroll av groddanläggning Stödjande instruktion för kommuner och länsstyrelser Checklista för kontroll av groddanläggning Stödjande instruktion för kommuner och länsstyrelser Under en godkännandeprocess för en groddanläggning eller en kontroll av groddanläggning är det många olika

Läs mer

Butiksprojekt. Ett projekt inom livsmedelsavdelningen. Genomfört Författare: Karin Andersson Eva Bagström Luis Carvajal

Butiksprojekt. Ett projekt inom livsmedelsavdelningen. Genomfört Författare: Karin Andersson Eva Bagström Luis Carvajal Butiksprojekt Ett projekt inom livsmedelsavdelningen Genomfört 2010. Författare: Karin ndersson Eva Bagström Luis Carvajal Butiksprojekt-kontroll av manuell disk 1 Bakgrund vsikten var att titta på hanteringen

Läs mer

Hygienkontroll. Nu och i framtiden Hygiene Diagnostics AB

Hygienkontroll. Nu och i framtiden Hygiene Diagnostics AB Hygienkontroll Nu och i framtiden 2017 Hygiene Diagnostics AB Om Hygiene Diagnostics AB Företag startat hösten 2015. Återförsäljare av produkter & tjänster för snabba hygienkontroller med fokus på ATP-tekniken.

Läs mer

Livsmedelsprojekt 2010 Projekt - Skolprojektet

Livsmedelsprojekt 2010 Projekt - Skolprojektet Livsmedelsprojekt 2010 Projekt - Skolprojektet Sammanställning av projektet om kontroll av skolor, fritidshem och daghem Projekttid: Januari - maj 2010 Bygg- och miljökontoret Livsmedelsenheten Projektsammanställning

Läs mer

Rengöringskontroller och provtagning av butiksskivad kokt skinka i butiker med eller > 30 års- arbetskrafter

Rengöringskontroller och provtagning av butiksskivad kokt skinka i butiker med eller > 30 års- arbetskrafter Rengöringskontroller och provtagning av butiksskivad kokt skinka i butiker med - eller > års- arbetskrafter Rapport /998 ISSN 4-469 Mer rapporter kan hämtas på www.miljo.malmo.se (4) Rengöringskontroller

Läs mer

Såhär utvecklar du ditt system för egenkontroll

Såhär utvecklar du ditt system för egenkontroll MILJÖ- OCH BYGGKONTORET 1 (5) Såhär utvecklar du ditt system för egenkontroll Alla livsmedelsanläggningar ska utveckla ett system för egenkontroll anpassat efter den verksamhet som är aktuell. Systemet

Läs mer

VÄNLIGEN FYLL I FÖLJANDE UPPGIFTER, TEXTA TYDLIGT ELLER ANVÄND VERSALER, TACK. Kompetenstestarens namn Kompetenstestarens betekcning Testdatum

VÄNLIGEN FYLL I FÖLJANDE UPPGIFTER, TEXTA TYDLIGT ELLER ANVÄND VERSALER, TACK. Kompetenstestarens namn Kompetenstestarens betekcning Testdatum HYGIENKOMPETENSTEST / MODELLSERIE I Observera: bara ett svarskryss / fråga. Svarstiden är 45 minuter. Man får avlägsna sig från testtillfället tidigast 30 minuter efter att testet började. Man godkänns

Läs mer

HUR GÖR MAN ETT EGENKONTROLLPROGRAM?

HUR GÖR MAN ETT EGENKONTROLLPROGRAM? 1 HUR GÖR MAN ETT EGENKONTROLLPROGRAM? Ett egenkontrollprogram ska vara en beskrivning över hur man ska sköta och kontrollera sin livsmedelsverksamhet. Med hjälp av egenkontrollprogrammet ska företagaren

Läs mer

Typisk sommarbild Vattenkvalitet och livsmedelssäkerhet. Gröda. Vattenkälla. Älv, sjö, bäck, å Damm

Typisk sommarbild Vattenkvalitet och livsmedelssäkerhet. Gröda. Vattenkälla. Älv, sjö, bäck, å Damm Vattenkvalitet och livsmedelssäkerhet Typisk sommarbild Sid 1 Lantbrukarnas Riksförbund Sid 2 Lantbrukarnas Riksförbund Gröda Vattenkälla Bakteriesjukdomar som sprids med vatten Älv, sjö, bäck, å Damm

Läs mer

INFORMATION TILL FÖRENINGAR MED LIVSMEDELSHANTERING

INFORMATION TILL FÖRENINGAR MED LIVSMEDELSHANTERING INFORMATION TILL FÖRENINGAR MED LIVSMEDELSHANTERING Höganäs kommun Samhällsbyggnadsförvaltningen 263 82 Höganäs Tel 042-33 72 84 Fax 042-33 77 55 E-post miljoavdelningen@hoganas.se 2011-02-07 E:R, U:F

Läs mer

Hygieninformation för livsmedelsföretag

Hygieninformation för livsmedelsföretag Livsmedels INFORMATION Februari 2010 Hygieninformation för livsmedelsföretag LIVSMEDELSHYGIEN Att hantera livsmedel är ett ansvarsfullt arbete. Maten ska inte bara vara god och nyttig, den ska också vara

Läs mer

Livsmedelskontroll inspektion Projekt v.13 v.19, 2009

Livsmedelskontroll inspektion Projekt v.13 v.19, 2009 Livsmedelskontroll inspektion Projekt v.13 v.19, 2009 Utfört av Rada Dobriyanova, praktikant från KY 9 Läke- och Livsmedelsteknik Syfte och mål Syftet med inspektionen är att ge en bild av livsmedelshygienen

Läs mer

SÅ FUNGERAR LIVSMEDELSKONTROLLEN

SÅ FUNGERAR LIVSMEDELSKONTROLLEN SÅ FUNGERAR LIVSMEDELSKONTROLLEN Vid livsmedelskontrollen granskas bland annat råvaror. Foto: Mostphotos Så fungerar livsmedelskontrollen Grunden i livsmedelslagstiftningen är att du som vill tillverka,

Läs mer