Kort om. Kontraktsuppföljning LOU, LOV

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kort om. Kontraktsuppföljning LOU, LOV"

Transkript

1 Kort om Kontraktsuppföljning LOU, LOV

2

3 1 Varför är det viktigt med kontraktsuppföljning? Det enda sättet för en myndighet att försäkra sig om att det som den faktiskt har kravställt, beställt och betalat för, överensstämmer med det som levererats är att följa upp sina kontrakt. Kontraktsuppföljningen är avgörande för att leverantörer till offentlig sektor ska kunna konkurrera på lika villkor säkerställa en god affär att skattemedel används på bästa möjliga sätt.

4 2 Processen för kontraktsuppföljning Själva genomförandet av uppföljningen kan ses som en egen delprocess i uppföljningsprocessen (se bild sid 5). Processen för kontraktsuppföljning pågår under hela kontraktsperioden i enlighet med den fastställda uppföljningsplanen som togs fram parallellt med framtagning av förfrågningsunderlag. För vissa typer av kontrakt kan vissa uppföljningsaktiviteter fortgå även efter det att kontraktet är avslutat. Det kan t.ex. röra sig om bevakning av vissa service- och garantiåtaganden från leverantören.

5 3 Uppföljningen kan delas in i fyra huvudsakliga områden: 1. uppföljning av kvalificeringskrav (krav på leverantören) 2. uppföljning av volym och pris 3. uppföljning av kvalitet 4. uppföljning och bevakning av övriga kontraktsvillkor. Löpande under genomförandet av de olika uppföljningsaktiviteterna kommer eventuella avvikelser behöva hanteras. I kontraktsvillkoren bör det regleras hur uteblivna eller felaktiga leveranser ska hanteras. Det är en fördel att ha tänkt ut och reglerat någon form av sanktionstrappa där det först finns utrymme för dialog och rättning innan det blir aktuellt med sanktioner som successivt blir mer och mer kännbara t.ex. enligt följande ordning: 1. Dialog. 2. Rättelse. 3. Inte betala ut målrelaterad ersättning. 4. Prisavdrag. 5. Vite. 6. Inte förlänga kontraktet eller inte utnyttja en option. 7. Häva kontraktet.

6 4 Att identifiera vad som är en avvikelse kan vara svårt. Ibland kan en enstaka avvikelse vara försumbar medan en rad mindre förseelser tillsammans till slut blir en stor avvikelse. Därför är det viktigt att löpande notera alla avvikelser. En tydlig dokumentation är avgörande för att kunna identifiera och styrka eventuella avvikelser i utförda leveranser, i förhållande till vad som avtalats i kontraktet. Det är även viktigt att löpande återrapportera dessa internt inom organisationen, samt återvinna erfarenhet av dessa inför kommande upphandlingar. I samband med att kontraktet avslutas är det lämpligt att göra en utvärdering av upphandlingen. Utvärderingen kan t.ex. innehålla analyser om den upphandlade varan eller tjänsten uppfyllde ställt behov, om det bidrog till myndighetens strategiska måluppfyllelse, om samarbetet med leverantören har varit tillfredställande etc.

7 5

8 6 Vad ska följas upp? Kontraktsuppföljning kan delas in i fyra huvudsakliga områden. 1. Uppföljning av kvalificeringskrav (krav på leverantören) Det första uppföljningsområdet är hur myndigheten under kontraktsperioden löpande säkerställer att leverantören har kapacitet att leverera avtalade varor eller tjänster utifrån de kvalificeringskrav som ställdes vid upphandlingen. Det innebär att de kontroller som genomfördes i samband med kvalificeringen upprepas regelbundet under hela kontraktets löptid. Exempelvis ska leverantörens skattestatus följas upp under kontraktsperioden.

9 7 2. Uppföljning av volym och pris Det andra uppföljningsområdet avser hur myndigheten säkerställer att leverantören levererar varor eller tjänster utifrån de volymer, tider och priser som avtalats i kontraktet. Uppföljning av volym kan motsvara leveranskontroll där antalet mottagna varor kontrolleras mot följesedel och order men utan att något direkt funktionstest eller kvalitetskontroll görs. Det kan också avse kontroll att ett konsultföretag tillhandahållit en konsult under avtalad tid men utan någon avstämning att konsulten faktiskt levererat de tjänster eller det resultat som avtalats. Uppföljning av pris görs normalt vid ordinarie kontroller av faktura och/eller vid orderbekräftelse men kan också ske genom löpande kontroller av leverantörers prislistor. Hur priset följs upp beror bl.a. på vilken eller vilka ersättningsmodell(er) som används i kontraktet exempelvis: 1. fast ersättning/pris 2. rörlig ersättning/prestationsersättning 3. målrelaterad ersättning 4. bonusersättning. För att uppföljning av pris ska vara meningsfull måste den samordnas med uppföljning av både volym och kvalitet. Det gäller särskilt för kontrakt med ersättningsmodeller där nivån på priset är beroende på vilka volymer eller prestationer som levererats.

10 8 3. Uppföljning av kvalitet Det tredje och det mest omfattande uppföljningsområdet är hur myndigheten säkerställer att levererade varor eller tjänster uppfyller de kvalitetskrav som fastställts i kontraktet, dvs. uppföljning av innehållet i leveranserna. För många typer av kontrakt är det naturligt att uppföljning av kvalitet görs i samband med uppföljning av volym och pris, t.ex. i samband med leverans- och fakturakontroller. För andra typer av kontrakt är det mer lämpligt att delar av kvalitetsuppföljningen görs separat. Det gäller framförallt kontrakt där det inte är beställaren som tar emot eller nyttjar de levererade varorna eller tjänsterna som t.ex. kollektivtrafik. Kvalitetsbegreppet är mångfasetterat och kan definieras utifrån olika perspektiv. Utifrån varans eller tjänstens perspektiv handlar kvalitet om avsaknad av fel och utifrån kundens perspektiv handlar kvalitet om kundens tillfredställelse. Definitionen enligt ISO 9000 är grad till vilken inneboende egenskaper uppfyller krav. Nedanstående modell av Donabedian kan vara behjälplig för att få svar på vilken typ av kvalitet som levereras och hur den ska följas upp. Strukturkvalitet Processkvalitet Resultatkvalitet Vad levereras? Hur levereras det? Effekterna av leveranserna?

11 9 För att veta om den levererade varan eller tjänsten uppfyller kraven på kvalitet kan man mäta kvaliteten med hjälp av kvalitetsindikatorer. En kvalitetsindikator är en mätbar variabel som ska spegla den levererade varans eller tjänstens kvalitet. För att en indikator verkligen ska kunna göra detta så måste den vara: vetenskapligt rimlig (valid) dvs. bygga på evidens och/eller återspegla det som ska mätas och att det ska råda konsensus inom professionen om att indikatorn är valid relevant (vara av vikt) dvs. den ska belysa viktiga områden inom det som levereras och där förbättringar ska kunna göras mätbar dvs. den ska kunna mätas på ett tillförlitligt sätt och termer och begrepp, population, mätperiod etc. ska definieras entydig (tolkningsbarheten ska vara god) dvs. bakgrundsfaktorerna ska vara standardiserade och möjliga felkällor ska kunna redovisas.

12 10 4. Uppföljning och bevakning av övriga kontraktsvillkor Det fjärde och sista uppföljningsområdet avser hur myndigheten bevakar och uppdaterar kontraktet under kontraktstiden samt beslutar och agerar på eventuella avvikelser som identifierats under de tre första uppföljningsområdena. Det kan till exempel handla om att under kontraktsperioden följa upp att underleverantörer uppfyller de i upphandlingens ställda krav.

13 11 Hur kan myndigheten identifiera och prioritera uppföljningsbehov? Modellen som beskrivs nedan är inspirerad av Kraljics inköpsmatris och kan användas som ett verktyg för att identifiera och prioritera behovet av uppföljning för en upphandling eller ett kontrakt. X-axeln mäter vilket värde eller vilken volym det enskilda kontraktet har i form av ekonomiskt värde samt omfattning och frekvens av leveranser. Y-axeln mäter i vilken grad det enskilda kontraktet kan påverka myndighetens verksamhet. Utifrån dessa två axlar kan man identifiera fyra huvudsakliga grupper av kontrakt (A, B, C, D) där D kräver mest uppföljning, A minst och B och C har ett medelstort behov av uppföljning.

14 12 Modellen kan användas i två huvudsakliga syften: Att ge underlag för att identifiera behovet av uppföljning för ett kommande kontrakt i samband med planeringen av upphandlingen och framtagande av förfrågningsunderlag. Att ge underlag för att bedöma vilka befintliga kontrakt som har störst behov av uppföljning i samband med planering av myndighetens uppföljningsinsatser, dvs. att prioritera behovet av uppföljning. Y Hög Grupp C Grupp D Risk/ påverkan medelstort behov av uppföljning med fokus på kvalitet större behov av uppföljning av både kvalitet och produktivitet Grupp A Grupp B Låg mindre behov av uppföljning medelstort behov av uppföljning med fokus på produktivitet Låg Volym/värde Hög X

15 13 Nedan beskrivs de fyra grupperna kortfattat tillsammans med förslag på vilka uppföljningsaktiviteter som kan vara aktuella i respektive grupp. I vilka grupper man placerar olika typer av upphandlingar/kontrakt måste alltid relateras till den enskilda myndigheten. Grupp A mindre behov av uppföljning I denna grupp finns i första hand enklare varor och tjänster som köps in i mindre omfattning eller vid enstaka tillfällen. Det rör sig i de flesta fall om kortare kontrakt med mindre volymer till lägre belopp. Det kan till exempel röra sig om leverans av frukt till personalen, inköp av blommor och annan utsmyckning, kontorsmateriel, enklare utbildnings-, konferens-, eller konsulttjänster. Denna typ av kontrakt är förknippade med både låg risk/påverkan och lågt värde/volym och kräver ingen omfattande uppföljning utan kan i första hand baseras på följande aktiviteter: leveranskontroller fakturakontroller reaktiv uppföljning.

16 14 Reaktiv uppföljning är inte förebyggande utan baseras enbart på reaktioner och anmälda avvikelser från användare, anställda eller andra berörda. Om många avvikelser identifieras kan man lägga in extra bevakning i form av stickprovskontroller. Grupp B medelstort behov av uppföljning med fokus på produktivitet I denna grupp finns främst enklare eller mer standardiserade varor och tjänster som köps in i stora volymer, till stora belopp och/eller med många leveranser. Det kan röra sig om el, telekommunikation, IT-utrustning, städtjänster, och avfallshantering. Det är medellånga till långa kontrakt som är förknippade med låg till medelhög risk och påverkan. Då de utgör en större del av myndighetens budget kräver denna grupp högre grad av uppföljning jämfört med grupp A. Uppföljningen kan bygga på följande beståndsdelar: leveranskontroller fakturakontroller återkommande stickprovskontroller på myndighetens eget initiativ reaktiv uppföljning eventuella avstämningsmöten med leverantörer.

17 Uppföljningen för denna grupp bygger också på reaktiv uppföljning men man lägger dessutom in vissa proaktiva uppföljningsaktiviteter, dvs. kontroller och avstämningar med leverantörer i förebyggande syfte för att försäkra sig om att leveranserna kan genomföras i enlighet med kontraktet. 15

18 16 Grupp C medelstort behov av uppföljning med fokus på kvalitet Denna grupp utgörs av mer komplexa varor och tjänster som anskaffas i förhållandevis små volymer eller till mindre belopp. Kontrakten är korta till medellånga med färre leveranser men har en hög risk och påverkan på myndighetens verksamhet. Det betyder att uteblivna eller felaktiga leveranser kan orsaka stor skada. Exempel kan vara olika former av tjänster inom säkerhet, bevakning och larm, nyckelhantering eller viss kritisk teknisk utrustning. På grund av de högre riskerna kräver denna grupp ett större behov av uppföljning med fokus på förebyggande aktiviteter och kan baseras på följande faktorer: leveranskontroller fakturakontroller återkommande stickprovskontroller på initiativ av myndigheten uppföljning av kvalitetsindikatorer kontinuerliga avstämningsmöten med leverantören eventuellt leverantörens egen uppföljning eventuella kvalitetsgranskningar eller revisioner av oberoende part.

19 17 Uppföljningen för denna grupp bygger till största delen på proaktiva uppföljningsaktiviteter. Grupp D större behov av uppföljning Denna grupp består av komplexa varor och tjänster som köps in i stora volymer och till stora belopp. De utgör en betydande del av myndighetens verksamhet och budget. Kontrakten är i regel långa med omfattande och frekventa leveranser. På grund av kontraktens komplexitet och omfattning utgör de en stor risk och har en stor påverkan på verksamheten där uteblivna eller felaktiga leveranser kan orsaka mycket stor skada. Exempel på sådana tjänster är kollektivtrafik och vissa vård- och omsorgstjänster. Läs mer om uppföljning av vissa vård- och omsorgstjänster i vägledningen Avtalsuppföljning av vård och omsorg som finns att ladda ner och beställa på

20 18 Vad krävs av myndigheten för att genomföra kontraktsuppföljning? Personella resurser Det är viktigt att det, inom myndighetens organisation, finns utsedda avdelningar, funktioner eller personer med ett tydligt mandat för att ansvara för upphandling, beställning och kontraktsuppföljning. Ansvaret för kontraktsuppföljningen kan ligga på upphandlingsfunktionen, på beställarfunktionen, på en särskild funktion för uppföljning eller en kombination av dessa. En förutsättning för en framgångsrik kontraktsuppföljning är vart fall att alla berörda funktioner och roller samverkar och bidrar med sina respektive kompetenser i uppföljningsarbetet.

21 19 Arbetsrutiner För att kunna följa upp leverantörer och leveranser på ett effektivt sätt krävs det att organisationen upprättar och sedan följer sina egna interna rutiner och processer. För att kunna utveckla ändamålsenliga och effektiva rutiner och processer för kontraktsuppföljning kan det därför vara lämpligt att göra en kartläggning av myndighetens organisation, upphandlingsbehov, inköpsmönster, typ av kontrakt samt identifiera beställarna och deras behov etc. Informationsstöd När det finns en fastställd organisation och definierade processer för kontraktsuppföljningen kan man se över vilka informationsstöd som kan stödja och effektivisera arbetet. Det kan exempelvis handla om att ha ett affärs-/ekonomisystem och beställnings-/inköpssystem som stöd för att genomföra uppföljningen. Var kan jag läsa mer? För mer information om kontraktsuppföljning och exempel på hur olika kontrakt kan följas upp, läs vägledningarna Kontraktsuppföljning - säkerställ goda affärer genom att följa upp och Avtalsuppföljning av vård och omsorg som finns att ladda ner och beställa på

22

23

24 Upphandlingsstödet ska bidra till en mer effektiv, kvalitetsmedveten och rättssäker offentlig upphandling. Målet är att konkurrensen på marknaden bättre tas tillvara så att skattemedlen kan användas på bästa sätt till nytta för medborgarna, den offentliga sektorn och näringslivet. Denna skrift får användas fritt, förutsatt att källan anges. Det är alltså tillåtet att ladda hem materialet i pdf från vår hemsida upphandlingsstöd.se och publicera den på andra webbplatser. Ange källa och gärna även en länk till innehållet. Vill du veta mer om kontraktsuppföljning? Du hittar Upphandlingsstödets vägledning Kontraktsuppföljning - säkerställ goda affärer genom att följa upp på upphandlingsstöd.se. Box 22I8, I03 I5 Stockholm Besök Birger Jarlsgatan I6 Tel Fax E-post upphandlingsstodet@kammarkollegiet.se

Avtalsuppföljning av vård och omsorg Frukostseminarium 20 november 2014

Avtalsuppföljning av vård och omsorg Frukostseminarium 20 november 2014 Avtalsuppföljning av vård och omsorg Frukostseminarium 20 november 2014 Elisabeth Åkrantz Den goda affären inköpsprocessen i LOU och LOV Förberedelser Utvärdering och analys Strategiska mål Patienter/brukare

Läs mer

Om vägledningen. Vägledning om kontraktsuppföljning

Om vägledningen. Vägledning om kontraktsuppföljning Om vägledningen Bakgrund och syfte Upphandlingsstödet vid Kammarkollegiet har i uppdrag att bidra till en mer effektiv, kvalitetsmedveten och rättssäker offentlig upphandling. Målet är att bättre ta tillvara

Läs mer

Tänk på att Upphandlingsmyndigheten

Tänk på att Upphandlingsmyndigheten Tänk på att informationen i detta material inte har uppdaterats sedan januari 2014. Aktuella lagar (inklusive beloppsgränser) har förändrats sedan dess och praxis på området kan ha utvecklats, vilket kan

Läs mer

Modell över den elektroniska upphandlingsprocessen - från annonsering till kontrakt

Modell över den elektroniska upphandlingsprocessen - från annonsering till kontrakt Modell över den elektroniska upphandlingsprocessen - från annonsering till kontrakt M O D ELL ÖVER DEN ELEKT R O NISKA UPPHANDLINGS P R O C ESSEN 1 1. Introduktion Upphandlingsstödet vid Kammarkollegiet

Läs mer

Kort om. Direktupphandling - till lågt värde 2011:06

Kort om. Direktupphandling - till lågt värde 2011:06 Kort om Direktupphandling - till lågt värde 2011:06 Vad är direktupphandling? En direktupphandling är en upphandling utan krav på annonsering. Det är ett enklare förfarande jämfört med övriga upphandlingsförfaranden

Läs mer

Innovationsvänlig upphandling

Innovationsvänlig upphandling Kort om Innovationsvänlig upphandling Tänk på att informationen i detta material inte har uppdaterats sedan januari 2014. Aktuella lagar (inklusive beloppsgränser) har förändrats sedan dess och praxis

Läs mer

Kunskap och verktyg för kvalitet i upphandling av äldreomsorg 2013-14. Elisabeth Åkrantz och Anne Isberg

Kunskap och verktyg för kvalitet i upphandling av äldreomsorg 2013-14. Elisabeth Åkrantz och Anne Isberg Kunskap och verktyg för kvalitet i upphandling av äldreomsorg 2013-14 Elisabeth Åkrantz och Anne Isberg Utbildning varför? Regeringsuppdrag. Stärka upphandlingskompetensen. Öka samarbetet inom och mellan

Läs mer

Vägledning om avtalsförvaltning. Nassira El Kadaoui, Therese Hellman och Helena Öhman

Vägledning om avtalsförvaltning. Nassira El Kadaoui, Therese Hellman och Helena Öhman Vägledning om avtalsförvaltning Nassira El Kadaoui, Therese Hellman och Helena Öhman Vägledning för avtalsförvaltning Fokus på att skapa en tydlig struktur och process för vad som kan ingå i arbetet med

Läs mer

Organisation, roller och attityder resultat från en enkät om upphandlingens strategiska betydelse

Organisation, roller och attityder resultat från en enkät om upphandlingens strategiska betydelse Organisation, roller och attityder resultat från en enkät om upphandlingens strategiska betydelse Innehållsförteckning På den strategiska agendan hos upphandlande myndigheter sid 4 Upphandling som strategiskt

Läs mer

Riktlinjer för upphandling och inköp

Riktlinjer för upphandling och inköp Riktlinjer upphandling och inköp Dnr Ks 11/159 Riktlinjer för upphandling och inköp Ånge kommunkoncern Antagen av Kommunstyrelsen 2015-10-06, 149 841 81 Ånge kommun tel 0690-250 100 e-post ange@ange.se

Läs mer

Följ upp dina avtal med effektiva metoder. Strategisk upphandling 17 maj Nassira El Kadaoui

Följ upp dina avtal med effektiva metoder. Strategisk upphandling 17 maj Nassira El Kadaoui Följ upp dina avtal med effektiva metoder Strategisk upphandling 17 maj Nassira El Kadaoui Process för avtalsförvaltning Anpassa Planera Genomföra Utvärdera avtalsperioden Process för avtalsförvaltning

Läs mer

Avtalsuppföljning av vård och omsorg

Avtalsuppföljning av vård och omsorg Avtalsuppföljning av vård och omsorg VÄGLEDNING FRÅN KONKURRENSVERKET 3 (2014) 1 2 Syftet med denna vägledning är att underlätta för kommuner och landsting i deras arbete med att följa upp den vård och

Läs mer

Riktlinjer för upphandling och inköp

Riktlinjer för upphandling och inköp Riktlinjer upphandling och inköp Dnr Ks 11/159 Riktlinjer för upphandling och inköp Ånge kommunkoncern Antagen av kommunstyrelsen 2011-06-07 110 841 81 Ånge kommun tel 0690-250 100 e-post ange@ange.se

Läs mer

Förhandling - praktiska tips och råd

Förhandling - praktiska tips och råd Förhandling - praktiska tips och råd Tänk på att informationen i detta material inte har uppdaterats sedan januari 2014. Aktuella lagar (inklusive beloppsgränser) har förändrats sedan dess och praxis på

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Antonsson-Anderberg Enhetschef 040-675 32 22 Maria.Antonsson-Anderberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-01-22 Dnr 1503558 1 (8) Hälso- och sjukvårdsnämnden Initiativärende

Läs mer

Riktlinjer för upphandling och inköp

Riktlinjer för upphandling och inköp Riktlinjer för upphandling och inköp Dnr ks 09/127 Riktlinjer för upphandling och inköp Ånge kommunkoncern Antagen av kommunstyrelsen 2010-02-02, 14 841 81 Ånge kommun tel 0690-250 100 e-post ange@ange.se

Läs mer

Vägledning: Avtalsuppföljning av vård och omsorg 2012:6

Vägledning: Avtalsuppföljning av vård och omsorg 2012:6 Vägledning: Avtalsuppföljning av vård och omsorg 2012:6 Publicerad: 2012-12-18 Version: 2012:6.1 (reviderad 2013-03-06) Innehåll 1. Inledning 5 2. Avtalsuppföljning och utvärdering 6 2.1 Uppföljning av

Läs mer

Policy för inköp och upphandling inom Värmdö kommun

Policy för inköp och upphandling inom Värmdö kommun Policy för inköp och upphandling inom Värmdö kommun Värmdö kommuns inköps- och upphandlingspolicy gäller för alla typer av inköp och upphandlingar som görs inom kommunen eller kommunens bolag. 1 Syfte

Läs mer

Att ställa krav på arbetsmiljö vid upphandling. Råd och tips till dig som arbetar med upphandling av tjänster.

Att ställa krav på arbetsmiljö vid upphandling. Råd och tips till dig som arbetar med upphandling av tjänster. Att ställa krav på arbetsmiljö vid upphandling Råd och tips till dig som arbetar med upphandling av tjänster. Vem vill du ha som leverantör? I dag finns det leverantörer som konkurrerar med dålig arbetsmiljö

Läs mer

Dokumentation av direktupphandlingar

Dokumentation av direktupphandlingar Dokumentation av direktupphandlingar Den 1 juli 2014 höjs direktupphandlingsgränsen. Samtidigt införs en utökad dokumentationsplikt som innebär att upphandlande myndigheter och enheter ska dokumentera

Läs mer

Tillämpningsanvisningar till Riktlinjer för upphandling och inköp

Tillämpningsanvisningar till Riktlinjer för upphandling och inköp Tillämpningsanvisningar till Riktlinjer för upphandling och inköp Mariestad Antaget av Kommunstyrelsen Mariestad 2015-09-14 Datum: 2015-08-28 Dnr: Sida: 2 (13) Tillämpningsanvisningar till Riktlinjer för

Läs mer

Inköps- och upphandlingsriktlinjer

Inköps- och upphandlingsriktlinjer Inköps- och upphandlingsriktlinjer Antagen av kommunstyrelsen/2016-11-08 2 (8) Innehållsförteckning 1 Riktlinjer för Inköp och upphandling... 3 1.1 Inköp och upphandlingar... 3 1.2 Behöriga beställare...

Läs mer

Policy. Inköps och upphandlingspolicy KS14-293 003. Föreskrifter. Plan. Program. Reglemente. Riktlinjer. Strategi. Taxa

Policy. Inköps och upphandlingspolicy KS14-293 003. Föreskrifter. Plan. Program. Reglemente. Riktlinjer. Strategi. Taxa KS14-293 003 Inköps och upphandlingspolicy Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi Taxa Inledning Bjurholms kommun (nedan kallad kommunen) köper varor, tjänster och entreprenader

Läs mer

Innovationsupphandling utvecklar din verksamhet

Innovationsupphandling utvecklar din verksamhet Innovationsupphandling utvecklar din verksamhet Alla offentliga verksamheter har möjligheter att göra innovationsupphandlingar. Inledning Offentlig sektor upphandlar årligen varor och tjänster för cirka

Läs mer

Granskning av kvalitetsfaktorer som en del i upphandlingsverksamheten

Granskning av kvalitetsfaktorer som en del i upphandlingsverksamheten www.pwc.se Revisionsrapport Sofia Nylund Joanna Hägg Granskning av kvalitetsfaktorer som en del i upphandlingsverksamheten Solna stad Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning... 1 2. Inledning...

Läs mer

Så får du som användare de produkter/tjänster du behöver vid upphandling av VA-verksamhet

Så får du som användare de produkter/tjänster du behöver vid upphandling av VA-verksamhet Så får du som användare de produkter/tjänster du behöver vid upphandling av VA-verksamhet VARIMs snabbguide till upphandlingsprocessen och hur du som användare ställer krav vid upphandling av VA-verksamhet.

Läs mer

Avtalsuppföljning av vård och omsorg VÄGLEDNING NR 2 (2017)

Avtalsuppföljning av vård och omsorg VÄGLEDNING NR 2 (2017) Avtalsuppföljning av vård och omsorg VÄGLEDNING NR 2 (2017) Om vägledningen BAKGRUND OCH SYFTE Syftet med denna vägledning är att underlätta för kommuner och landsting i deras arbete med att följa upp

Läs mer

Trafikkontorets krav

Trafikkontorets krav Trafikkontorets krav avseende kvalitetsledningssystem vid leverans av varor, tjänster och entreprenader 2(2) Innehållsförteckning sida Inledning 3 1. på leverantör 4 2. Kvalitetsledningssystem 5 3. Resurser

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Inköps- och upphandlingspolicy för Sollentuna kommun Fastställd av fullmäktige 2011-04-13, 51 Reviderad av fullmäktige 2016-09-15, 103, Dnr 2016/0075 KS.150 Reviderad av fullmäktige 2018-05-17, 67, Dnr

Läs mer

Krav på riktlinjer vid direktupphandlingar

Krav på riktlinjer vid direktupphandlingar Krav på riktlinjer vid direktupphandlingar Direktupphandling får användas om kontraktets värde uppgår till: Lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) Högst 505 800 kronor, dvs. högst 28 procent

Läs mer

Billigt, men till vilket pris? Hur man ställer, och följer upp, sociala och etiska krav i offentlig upphandling

Billigt, men till vilket pris? Hur man ställer, och följer upp, sociala och etiska krav i offentlig upphandling 1 Billigt, men till vilket pris? Hur man ställer, och följer upp, sociala och etiska krav i offentlig upphandling Erik Olsson/Delphi Malin Oud/Tracktwo Umeå den 25 mars 2014 Parallellseminarium SOI årkonferens

Läs mer

Handläggningsordning vid genomförandet av direktupphandlingar vid Högskolan Dalarna

Handläggningsordning vid genomförandet av direktupphandlingar vid Högskolan Dalarna Handläggningsordning vid genomförandet av direktupphandlingar vid Högskolan Dalarna Bilaga 2 till dokumentet Regler vid inköp och upphandling vid Högskolan Dalarna Beslut: 2015-04-10 Reviderad: - Dnr:

Läs mer

Kvalitetssäkring. Annika Asplind och Lena Svensson

Kvalitetssäkring. Annika Asplind och Lena Svensson Kvalitetssäkring Annika Asplind och Lena Svensson 3 Vad innebär valfrihetssystem? Brukare, elever, patienter väljer utförare Ersättningen kopplat till valet LOV LOU- bidrag Kommunen/landstinget beslutar

Läs mer

Lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) reglerar all upphandling och de fem grundläggande principerna för offentlig upphandling är:

Lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) reglerar all upphandling och de fem grundläggande principerna för offentlig upphandling är: Upphandlingsbestämmelser inom Ale kommun 1. Syfte Syftet med dessa bestämmelser är att säkra Ale kommuns upphandlingsprocess. Varor och tjänster ska upphandlas korrekt enligt lagar, beslut och förordningar

Läs mer

Att styra mot rätt inköpsbeteende

Att styra mot rätt inköpsbeteende Att styra mot rätt inköpsbeteende erfarenheter - mål, nyckeltal SOI:s årskonferens 23 mars 2010 Innehåll Introduktion SVT och inköp Vad är rätt inköpsbeteende? Vad kräver det av en inköpsfunktion Analys

Läs mer

Hur kan vi vara säkra på att vi gör den goda affären?

Hur kan vi vara säkra på att vi gör den goda affären? Hur kan vi vara säkra på att vi gör den goda affären? - ett kort seminarium om hur man formulerar, förvaltar och följer upp avtal - Kristian Pedersen, Advokatfirman Delphi - Rikard Blom, e-avrop SOI:s

Läs mer

Uppsala T»KOMMUN. Nämnden för hälsa och omsorg. Uppföljningsplan 2013-2014. Förslag till beslut Nämnden för hälsa och omsorg föreslås besluta

Uppsala T»KOMMUN. Nämnden för hälsa och omsorg. Uppföljningsplan 2013-2014. Förslag till beslut Nämnden för hälsa och omsorg föreslås besluta Uppsala T»KOMMUN KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG Handläggare Hedberg Jenny Datum 2013-02-05 Diarienummer NHO-2013-0034.00 Nämnden för hälsa och omsorg Uppföljningsplan 2013-2014 Förslag till beslut

Läs mer

Äldrenämnden. Uppföljningsplan 2013-2014. Förslag till beslut. Äldrenämnden föreslås besluta

Äldrenämnden. Uppföljningsplan 2013-2014. Förslag till beslut. Äldrenämnden föreslås besluta KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG Handläggare Datum Diarienummer Hedberg Jenny 2013-07-09 ALN-2013-0199.00 Äldrenämnden Uppföljningsplan 2013-2014 Förslag till beslut Äldrenämnden föreslås besluta att

Läs mer

Krav på riktlinjer vid direktupphandlingar

Krav på riktlinjer vid direktupphandlingar Krav på riktlinjer vid direktupphandlingar Direktupphandlingsgränsen är: Lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) Högst 534 890 kronor, dvs. högst 28 procent av tröskelvärdet som är 1 910 323 kronor.

Läs mer

Tyresö kommun Kommunstyrelsen. Riktlinjer för uppföljning och utvärdering av upphandlade avtal i Tyresö kommun

Tyresö kommun Kommunstyrelsen. Riktlinjer för uppföljning och utvärdering av upphandlade avtal i Tyresö kommun Tyresö kommun 2012-01-24 Kommunstyrelsen Riktlinjer för uppföljning och utvärdering av upphandlade avtal i Tyresö kommun 1 Innehållsförteckning Riktlinjer för uppföljning och utvärdering av entreprenadavtal...

Läs mer

Inköps- och upphandlingspolicy

Inköps- och upphandlingspolicy Inköps- och upphandlingspolicy Antagen av kommunfullmäktige/2016-02-25 2 (6) Innehållsförteckning 1 Inköps- och upphandlingspolicy... 3 1.1 Övergripande förhållningssätt... 3 1.2 Inköps- och upphandlingsenhetens

Läs mer

Vägledning för avrop från Drivmedel 2015

Vägledning för avrop från Drivmedel 2015 för avrop från Drivmedel 2015 Version 1.0 Datum Sid 2 (11) Innehåll 1 Om vägledningen... 4 1.1 Inledning... 4 1.2 Avropsberättigade och ramavtalsleverantörer... 4 1.3 Definitioner... 5 1.4 Fortsatt arbete...

Läs mer

Beslutad av: Regionstyrelsen, Diarienummer: RS Giltighet: från till Riktlinje. Inköp

Beslutad av: Regionstyrelsen, Diarienummer: RS Giltighet: från till Riktlinje. Inköp Beslutad av: Regionstyrelsen, 2016-09-27 Diarienummer: RS-2016-03129 Giltighet: från 2017-01-01 till 2021-12-31 Riktlinje Inköp Riktlinjen gäller för: Västra Götalandsregionen Innehållsansvar: Koncernstab

Läs mer

Riktlinjer för inköp i Tibro kommun

Riktlinjer för inköp i Tibro kommun Datum 2018-08-16 Ärendenr 2018-000210.05 Riktlinjer för inköp i Tibro kommun Antaget av kommunstyrelsen 2018-09-11, 119 Gäller fr o m 2019-01-01 Tibro kommun 543 80 TIBRO www.tibro.se kommun@tibro.se Växel:

Läs mer

Kvalitetsmanual. Baserat på System ISO 9001. Active Care Sverup AB

Kvalitetsmanual. Baserat på System ISO 9001. Active Care Sverup AB Kvalitetsmanual Baserat på System ISO 9001 Active Care Sverup AB Uggledalsvägen 47, 427 40 BILLDAL Tel 031-91 75 25 Fax 031-91 75 05 Org. nr. SE556388-8766 www.activecare.se info@activecare.se Sammandrag

Läs mer

Upphandlingshandledning Så här går det till i Surahammars kommun

Upphandlingshandledning Så här går det till i Surahammars kommun Upphandlingshandledning Så här går det till i Surahammars kommun Innehåll 1. Varför en handledning i upphandling?... 1 2. Inledning... 1 3. Mål och viljeinriktning... 1 4. Lagen om offentlig upphandling...

Läs mer

Göteborg, Malmö och Stockholms gemensamma arbete för schysta villkor vid upphandlingar

Göteborg, Malmö och Stockholms gemensamma arbete för schysta villkor vid upphandlingar Göteborg, Malmö och Stockholms gemensamma arbete för schysta villkor vid upphandlingar Gemensamt för Göteborg, Malmö och Stockholm är att städerna var för sig har tagit beslut att i samband med upphandling

Läs mer

Upphandlingspolicy. Antagen i Kommunfullmäktige

Upphandlingspolicy. Antagen i Kommunfullmäktige Upphandlingspolicy Antagen i Kommunfullmäktige 2011-02-09 Ekonomiavdelningen Datum Upphandlingsfunktionen 2010-12-20 Upphandlingspolicy för Vårgårda kommun Styrdokument Vid all upphandling skall, utöver

Läs mer

På kommande sidor kan du läsa mer om CFI, dess innehåll och uppbyggnad.

På kommande sidor kan du läsa mer om CFI, dess innehåll och uppbyggnad. Undrar du hur cheferna fungerar? Genom att mäta det kommer ni att veta. Vill ni vässa styrningen av verksamheten? Det är cheferna som gör jobbet. Behöver ni förstärka den gemensamma chefskulturen? Kulturen

Läs mer

Riktlinjer för direktupphandling inom Vetlanda kommun

Riktlinjer för direktupphandling inom Vetlanda kommun 1 (5) Riktlinjer för inom Vetlanda kommun Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: Kommunstyrelse (2014-11-05 181) Gäller för: Alla kommunens verksamheter Giltig fr.o.m.: 2014-11-05 Dokumentansvarig: Leif Henriksson,

Läs mer

Mellan AP&T-koncernens bolag, nedan kallad AP& T och [leverantör] nedan kallad leverantören, har följande leveransavtal träffats.

Mellan AP&T-koncernens bolag, nedan kallad AP& T och [leverantör] nedan kallad leverantören, har följande leveransavtal träffats. 2013-05-14 Leveransavtal nr Mellan AP&T-koncernens bolag, nedan kallad AP& T och [leverantör] nedan kallad leverantören, har följande leveransavtal träffats. Leverantören åtar sig att leverera på villkoren

Läs mer

Ostrategisk upphandlingsprocess? Gudrun Lind gudrun.lind@kammarkollegiet.se

Ostrategisk upphandlingsprocess? Gudrun Lind gudrun.lind@kammarkollegiet.se Ostrategisk upphandlingsprocess? Gudrun Lind gudrun.lind@kammarkollegiet.se Regeringen Regeringen har i budgetpropositionen för 2009 uppställt som mål att den offentliga upphandlingen ska vara effektiv

Läs mer

3. Stöd vid riskbruk, missbruk och beroende av alkohol och andra droger

3. Stöd vid riskbruk, missbruk och beroende av alkohol och andra droger Förfrågningsunderlag 2012-05-31 Upphandlingsansvarig Solna Stad Upphandling Företagshälsovård Christina Kalnas 2012:28 Sista anbudsdag: 2012-07-03 Symbolförklaring: Texten/frågan innehåller krav som måste

Läs mer

Upphandling av fritidsgårdsverksamhet i Orminge

Upphandling av fritidsgårdsverksamhet i Orminge 2013-09-04 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2013/112 Fritidsnämnden Upphandling av fritidsgårdsverksamhet i Orminge Förslag till beslut 1. Fritidsnämnden beslutar att avtalsperioden för kommande upphandling

Läs mer

Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på?

Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på? Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på? Karlstad den 9 december 2014 Birgitta Laurent 1 Offentlig upphandling Offentlig sektor köper varor, tjänster och byggentreprenader för 500-600

Läs mer

Offentlig upphandling. Stockholm Digital Care 10 mars 2017 Therese Hellman

Offentlig upphandling. Stockholm Digital Care 10 mars 2017 Therese Hellman Offentlig upphandling Stockholm Digital Care 10 mars 2017 Therese Hellman Agenda Kort om Upphandlingsmyndigheten Om upphandlingsreglerna Ny upphandlingslagstiftning Nyheter i nya LOU- en överblick Upphandlingsprocessen

Läs mer

Kommunstyrelsen Finspångs Tekniska Verk AB Vallonbygden AB Kommunfullmäktige (f.k.) Uppföljning av granskningar kring avtalstrohet inom bolagen.

Kommunstyrelsen Finspångs Tekniska Verk AB Vallonbygden AB Kommunfullmäktige (f.k.) Uppföljning av granskningar kring avtalstrohet inom bolagen. Tjänsteskrivelse 1 (1) Handläggare Datum Beteckning Kommunrevisionen 2014-03-31 MISSIVSKRIVELSE Kommunstyrelsen Finspångs Tekniska Verk AB Vallonbygden AB Kommunfullmäktige (f.k.) Uppföljning av granskningar

Läs mer

Checklista för upphandling Internetbaserade stöd- och behandlingsprogram

Checklista för upphandling Internetbaserade stöd- och behandlingsprogram 2015-02-12 1 (5) Fredrik Söderlind Anna Östbom Checklista för upphandling Internetbaserade stöd- och behandlingsprogram Hur ser den interna organisationen och kompetensen ut? När en upphandling ska genomföras

Läs mer

Utbildning för chefer inom SDF Våren 2012 Ramavtalet i fokus

Utbildning för chefer inom SDF Våren 2012 Ramavtalet i fokus Utbildning för chefer inom SDF Våren 2012 Ramavtalet i fokus Ing-Marie Trygg Upphandlingsbolaget Vad är ramavtal? LOU 2 kap 15; Med ramavtal avses ett avtal som ingås mellan en eller flera upphandlande

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Inköps- och upphandlingspolicy för Sollentuna kommun Fastställd av fullmäktige 2011-04-13, 51 Reviderad av fullmäktige 2016-09-15, 103/2016, Dnr 2016/0075.KS.1. Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 2

Läs mer

Betänkandet upphandlingsstödets framtid SOU 2012:32 Landstinget i Jönköpings län har beretts tillfälle att yttra sig över rubricerade betänkande.

Betänkandet upphandlingsstödets framtid SOU 2012:32 Landstinget i Jönköpings län har beretts tillfälle att yttra sig över rubricerade betänkande. YTTRANDE 1(1) 2012-06-25 LJ2012/733 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet upphandlingsstödets framtid SOU 2012:32 Landstinget i Jönköpings län har beretts tillfälle att yttra sig över rubricerade

Läs mer

Leveranto rstra ff 18 oktober 2016

Leveranto rstra ff 18 oktober 2016 Leveranto rstra ff 18 oktober 2016 Avser upphandling av: Samordnad Varudistribution Diarienummer: 2016/345 Tid: 18 oktober från kl. 9 till 16 (kontakta Marcus Bäckström för exakt tid som just ni kan komma)

Läs mer

UPPHANDLINGSPOLICY. Datum RF Diarienr (5)

UPPHANDLINGSPOLICY. Datum RF Diarienr (5) UPPHANDLINGSPOLICY Datum RF 2018-02-27 Diarienr 1503081 1 (5) Upphandling är en strategiskt viktig fråga för. Upphandling ska utgå från välfärdens och medborgarnas behov och målet är att skapa goda affärer.

Läs mer

Regler vid inköp och upphandling vid Högskolan Dalarna

Regler vid inköp och upphandling vid Högskolan Dalarna Regler vid inköp och upphandling vid Högskolan Dalarna Beslut: 2015-04-10 Reviderad: - Dnr: DUC 2014/1879/10 Ersätter: - Relaterade dokument: Bilaga 1, Upphandlingsprocessen. Bilaga 2, Handläggningsordning

Läs mer

Särskilda arbetsrättsliga villkor

Särskilda arbetsrättsliga villkor Särskilda arbetsrättsliga villkor Carin Carlsson, Upphandlingsstrateg Upphandlingsenheten SLK The Capital of Scandinavia Bakgrund och nuläge Möjligheten att ställa olika typer av sociala krav har funnits

Läs mer

INKÖPS OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Umeå kommunkoncern. Antaget av Umeå kommunfullmäktige

INKÖPS OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Umeå kommunkoncern. Antaget av Umeå kommunfullmäktige INKÖPS OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Umeå kommunkoncern Antaget av Umeå kommunfullmäktige 2011-05-30. 2(5) Inledning Umeå kommunkoncern (nedan kallad kommunen) köper varor, tjänster och entreprenader för

Läs mer

Offentlig upphandling för företag

Offentlig upphandling för företag Offentlig upphandling för företag 2018-11-26 Agenda Inledning Inköp i Botkyrka kommun Grunder i offentlig upphandling Praktiska tips för att lyckas affärer i offentlig sektor Lag om e-faktura till offentlig

Läs mer

Politiskt initiativ - Inför samordnad varudistribution i Karlstad

Politiskt initiativ - Inför samordnad varudistribution i Karlstad Dnr KS-2011-160 Dpl 00 sid 1 (6) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Tjänsteyttrande 2013-05-03 Ellika Andersson Ellika Andersson@karlstad.se Politiskt initiativ - Inför samordnad varudistribution i Karlstad Dnr KS-2011-160

Läs mer

1. Upphandlingslagstiftningens bestämmelser om miljö- och sociala hänsyn

1. Upphandlingslagstiftningens bestämmelser om miljö- och sociala hänsyn KKV2000, v1.0, 2008-02-04 2009-01-26 1 (5) Avdelningen för offentlig upphandling Charlotta Frenander 08-7001544 Charlotta.Frenander@kkv.se Kort beskrivning av presentation på seminarium 2.1 och 2.4 på

Läs mer

Statens inköpscentral Vägledning Företagshälsovård

Statens inköpscentral Vägledning Företagshälsovård Vägledning Företagshälsovård 1 Förord vid Kammarkollegiet (nedan kallad ) har 2011 genomfört en ramavtalsupphandling inom ramavtalsområde Företagshälsovård. Ramavtal har tecknats inom nedanstående områden

Läs mer

Processbeskrivning: Följa upp mål, vårdöverenskommelser och avtal. Processgruppen 2013-09-04

Processbeskrivning: Följa upp mål, vårdöverenskommelser och avtal. Processgruppen 2013-09-04 Processbeskrivning: Följa upp mål, vårdöverenskommelser och avtal Process: Följa upp nämnds mål samt överenskommelser och avtal Behov - varför finns processen? Att ge nämnden information om måluppfyllelse

Läs mer

Tillämpningsanvisningar

Tillämpningsanvisningar Upphandlingspolicy Tillämpningsanvisningar s Upphandlingspolicy beslutades av Regionfullmäktige 2011-11-28. Avdelningen för Koncerninköp har genomfört en uppdatering av Tillämpningsanvisningarna för att

Läs mer

Hur kan affären utvecklas under avtalsperioden?

Hur kan affären utvecklas under avtalsperioden? Hur kan affären utvecklas under avtalsperioden? Anna Ulfsdotter Forssell / Partner / Head of EU, Competition and Public Procurement Sara-Li Olovsson / Senior Associate / Advokat Sollentuna den 22 oktober

Läs mer

Nordanstigs kommun Valfrihetssystem för hemtjänst

Nordanstigs kommun Valfrihetssystem för hemtjänst KKV1047, v1.0, 2015-02-03 BESLUT 2015-08-26 Dnr 53/2015 1 (5) Nordanstigs kommun Kommunstyrelseförvaltningen Box 820 70 Bergsjö Nordanstigs kommun Valfrihetssystem för hemtjänst Konkurrensverkets beslut

Läs mer

Offentlig upphandling - affärer för miljoner -

Offentlig upphandling - affärer för miljoner - Offentlig upphandling - affärer för miljoner - Åsa Johansson Årlig omsättning Sverige ca 500 miljarder SEK Flen ca 330 miljoner SEK Syfte! Att konkurrensutsätta inköp så att skattemedel används på bästa

Läs mer

Uppföljning av upphandling svar på revisionsskrivelse

Uppföljning av upphandling svar på revisionsskrivelse 8 april 2014 KS-2014/476.912 1 (7) HANDLÄGGARE Mikael Blomberg 08-535 302 98 mikael.blomberg@huddinge.se Kommunstyrelsen Uppföljning av upphandling svar på revisionsskrivelse Förslag till beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Plan fö r systematisk uppfö ljning av va rd- öch ömsörgsverksamheter

Plan fö r systematisk uppfö ljning av va rd- öch ömsörgsverksamheter Dnr 2017/0014 Plan fö r systematisk uppfö ljning av va rd- öch ömsörgsverksamheter Fastställd av vård- och omsorgsnämnden 2015-12-09 Reviderad 2017-02-28. Sidan 2 av 10 1 Inledning Vård- och omsorgsnämnden

Läs mer

1(6) Serviceförvaltningen Lundafastigheter

1(6) Serviceförvaltningen Lundafastigheter Serviceförvaltningen Lundafastigheter 1(6) 2018-01-17 Avtalsregleringar med anledning av arbetsrättsliga villkor (byggentreprenad) Lundafastigheter har regleringar under följande rubriker i AMA AF 12 med

Läs mer

Frågor och svar. Programvaror och tjänster 2014 - Systemutveckling. Statens inköpscentral vid Kammarkollegiet

Frågor och svar. Programvaror och tjänster 2014 - Systemutveckling. Statens inköpscentral vid Kammarkollegiet Frågor och svar Köpare Upphandling Köpare: Statens inköpscentral vid Kammarkollegiet Namn: Handläggare: Daniel Melin Referensnr: 96-36-2014 Programvaror och tjänster 2014 - Systemutveckling Telefon: +46

Läs mer

Riktlinjer för inköp och upphandling inom Värmdö kommun

Riktlinjer för inköp och upphandling inom Värmdö kommun Riktlinjer för inköp och upphandling inom Värmdö kommun Detta dokument beskriver hur professionella inköp och upphandlingar ska göras, vilka generella riktlinjer som finns och hur ansvarsfördelningen ser

Läs mer

Riktlinjer för upphandling och inköp

Riktlinjer för upphandling och inköp Riktlinjer för upphandling och inköp Ett normerande dokument som kommunfullmäktige fattade beslut om 26 mars 2018. Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Riktlinjer för upphandling och inköp Kommunfullmäktige

Läs mer

Särskild vägledning för avrop RAMAVTAL POSTFÖRMEDLINGSTJÄNSTER 2013 OCH Avrop under ramavtalets sista tid

Särskild vägledning för avrop RAMAVTAL POSTFÖRMEDLINGSTJÄNSTER 2013 OCH Avrop under ramavtalets sista tid Särskild vägledning för avrop RAMAVTAL POSTFÖRMEDLINGSTJÄNSTER 2013 OCH 2013-2 Avrop under ramavtalets sista tid Innehåll 1 BAKGRUND... 3 2 REKOMMENDATION... 3 2.1 Förlängningar av befintliga avropsavtal...

Läs mer

BESTÄLLARE. -din guide till avtalen

BESTÄLLARE. -din guide till avtalen BESTÄLLARE -din guide till avtalen VAD ÄR UPPHANDLING? Vi är alla konsumenter och gör dagligen olika val när vi bestämmer oss för vem vi ska handla olika varor eller tjänster av. Kanske väljer vi att alltid

Läs mer

Samordnad handlingsplan Hemtjänsten i Täby kommun

Samordnad handlingsplan Hemtjänsten i Täby kommun RAPPORT 2008-11-17 Marie Björkman/ Samordnad handlingsplan Hemtjänsten i Täby kommun Inledning Täby ingår som en av nio kommuner i nätverket Framgångsrik tillväxt, som är en del av det så kallade Jämförelseprojektet

Läs mer

Styrning av Underhåll Väst Jvg

Styrning av Underhåll Väst Jvg Revisionsrapport Styrning av Underhåll Väst Jvg Internrevisionen 2012-02-14 TRV 2011/79397 Revisorer Distribution IR, Mats Olsson, Jan Pettersson *) IR, Erica Dahlin IR, Lars Vikström GD, Gunnar Malm ce,

Läs mer

Bilaga 4d. Resursförstärkning. Upphandling av IT-stöd för hantering av frånvaro och när varo inom Skolplattform Stockholm UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

Bilaga 4d. Resursförstärkning. Upphandling av IT-stöd för hantering av frånvaro och när varo inom Skolplattform Stockholm UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN SID 1 (7) Bilaga 4d Resursförstärkning Förfrågningsunderlag Upphandling av IT-stöd för hantering av frånvaro och när varo inom Skolplattform Stockholm Box 22049, 104 22 Stockholm. Besöksadress Hantverkargatan

Läs mer

Introduktion till stödpaket för upphandling av IT-konsulttjänster

Introduktion till stödpaket för upphandling av IT-konsulttjänster till stödpaket för upphandling av IT-konsulttjänster 1 INNEHÅLL 1 Innehåll 1 2 Inledning 2 3 Omfattning 2 4 Användning 3 5 Avrop 4 6 Förberedelser 4 7 Innehåll 6 8 Anpassning och återanvändning av dokument

Läs mer

Hur blir du leverantör till Vårgårda kommun?

Hur blir du leverantör till Vårgårda kommun? Hur blir du leverantör till Vårgårda kommun? Hur blir du leverantör till Vårgårda kommun? Vårgårda kommun gör varje år inköp för en stor summa pengar. Alla inköp måste vara upphandlade enligt de lagar

Läs mer

ÅRSBERÄTTELSE 2004 Bilaga 1:1 Leverantörer 12:1. Det är hela tiden en avvägning mellan kostnad och miljöpåverkan

ÅRSBERÄTTELSE 2004 Bilaga 1:1 Leverantörer 12:1. Det är hela tiden en avvägning mellan kostnad och miljöpåverkan Leverantörer 12:1 Leverantörer Intervju med Per Dahlgren Det är hela tiden en avvägning mellan kostnad och miljöpåverkan Det handlar om pengar men också om miljö och etik. Per Dahlgren kräver både stabil

Läs mer

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som bedrivs av privata utförare

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som bedrivs av privata utförare Program för uppföljning och insyn av verksamhet som bedrivs av privata utförare Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen

Läs mer

Upphandlingspolicy för Lekebergs kommun

Upphandlingspolicy för Lekebergs kommun Upphandlingspolicy för Lekebergs kommun Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2016-02-29 Ansvarig för revidering: Ekonomichef Ansvarig tjänsteman: Ekonomichef Diarienummer: KS 14-528 >Policy Program

Läs mer

KVALITETSLEDNINGSSYSTEM

KVALITETSLEDNINGSSYSTEM KVALITETSLEDNINGSSYSTEM Bröderna Näslund Byggare AB Revision A 2009-02-30 Revision B 2012-04-03 INNEHÅLL KVALITETSPOLICY 3 ORGANISATION OCH LEDARSKAP 3 Allmänt 3 Organisation 3 Kvalitetssystem 3 Intern

Läs mer

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag av Åtvidabergs kommun

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag av Åtvidabergs kommun Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag av Fastställt av: : 2016-09-28, 96 Dnr: ATVKS 2015-00650 003 För revidering ansvarar: Kommunledningsförvaltningen

Läs mer

Upphandling. Kvalité, innovation, sociala krav. Thomaz Ohlsson Sveriges kommuner och landsting

Upphandling. Kvalité, innovation, sociala krav. Thomaz Ohlsson Sveriges kommuner och landsting Upphandling Kvalité, innovation, sociala krav Thomaz Ohlsson Sveriges kommuner och landsting Kvalité? Vad är kvalitet för dig? Hur ska du formulera detta för att få ut det du vill av en upphandling? Hur

Läs mer

Checklista för upphandling Internetbaserade stöd- och behandlingsprogram

Checklista för upphandling Internetbaserade stöd- och behandlingsprogram 2016-04-28 1 (5) Fredrik Söderlind Anna Östbom Checklista för upphandling Internetbaserade stöd- och behandlingsprogram Hur ser den interna organisationen och kompetensen ut? När en upphandling ska genomföras

Läs mer

Social hänsyn i offentlig upphandling inom Göteborg Stad

Social hänsyn i offentlig upphandling inom Göteborg Stad Social hänsyn i offentlig upphandling inom Göteborg Stad PM inför arbete med ökad användning av social hänsyn i offentlig upphandling av tjänster inom Göteborg Stad 2012-02-02 Helena Sagvall och Marie

Läs mer

Samverka för att vinna det här gäller för gemensamma anbud. Christian Martinsson, Advokat, MAQS Advokatbyrå

Samverka för att vinna det här gäller för gemensamma anbud. Christian Martinsson, Advokat, MAQS Advokatbyrå Samverka för att vinna det här gäller för gemensamma anbud Christian Martinsson, Advokat, MAQS Advokatbyrå Gemensamma anbud 1 kap. 11 LOU: Grupper av leverantörer har rätt att ansöka om att få lämna anbud

Läs mer

Uppföljningsrapport för internkontrollplanen 2018 för Fastighetsnämnden

Uppföljningsrapport för internkontrollplanen 2018 för Fastighetsnämnden Fastighetsnämnden Handläggare Lena Lien Telefon: 08-508 270 00 Dnr: FSK2019/61 Sid 1 (13) 2019-01-28 Till Fastighetsnämnden Uppföljningsrapport för internkontrollplanen 2018 för Fastighetsnämnden Sid 2

Läs mer

enligt ISO 9001:2008 och ISO 14001:2004 Ett sammandrag

enligt ISO 9001:2008 och ISO 14001:2004 Ett sammandrag Manual Kvalitet och miljö enligt ISO 9001:2008 och ISO 14001:2004 Ett sammandrag har för att tydliggöra vårt kvalitets- och miljöarbete valt att arbeta enligt ett väl dokumenterat kvalitets- och miljöledningssystem

Läs mer

HKF 9420 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

HKF 9420 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (7) Antagen av kommunfullmäktige 1995-06-12, 91, med ändring i kommunstyrelsen 1996-12-02, 271, med ändring i kommunfullmäktige 2001-10-08, 147, 2003-01-20, 5, 2005-10-24, 20, 2008-12-08, 213, 2013-06-11,

Läs mer