att genomföra förändringar i konsthanteringen i enlighet med förslag i tjänsteskrivelsen,

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "att genomföra förändringar i konsthanteringen i enlighet med förslag i tjänsteskrivelsen,"

Transkript

1 1(8 TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret RS Eva Nyhammar, verksamhetschef Kultur REGIONSSTYRELSEN Konsthantering Förslag till beslut Regionstyrelsen beslutar att genomföra förändringar i konsthanteringen i enlighet med förslag i tjänsteskrivelsen, att tillföra kulturförvaltningen kronor för 2013 för att genomföra föreslagna åtgärder och att avsätta kronor ur investeringsmedel för inköp av konst under 2013 samt att därmed anse revisionsrapporten Granskning av Konsthanteringen besvarad. Sammanfattning Revisorerna i Region Halland har gett PwC i uppdrag att granska konsthanteringen inom regionstyrelsen. I rapporten Granskning av Konsthanteringen (november 2011 redovisas iakttagelser och synpunkter. I rapporten lämnas följande förslag och rekommendationer: Tydliggör ansvarsfördelningen mellan regionfastigheter, kulturenheten och redovisnings- och finansavdelningen. Ansvar och skyldigheter avseende utlåning och återlämning av konst bör tydliggöras. Konstinköp bör i huvudsak ske via driftsbudgeten och inte genom att konsten påförs internränta. Skapa en mer ändamålsenlig konstdatabas.

2 2(8 Tydliggör policy avseende ansvar, rutiner och riktlinjer för konsthanteringen. Inga avvikelser har noterats vad avser upphandling av konstnärliga tjänster. I förslaget till beslut beaktas samtliga förslag/rekommendationer. Bakgrund och förslag Tydliggör ansvarsfördelningen mellan regionfastigheter, kulturenheten och redovisnings- och finansavdelningen Konstinköpen hanterades av Landstinget Hallands utbildnings- och kulturförvaltning till år I samband med bildandet av kommunalförbundet Region Halland 2003 överfördes dit uppgiften att ansvara för kulturverksamheten på regional nivå. Kommunalförbundet Region Halland bistod dåvarande Landstinget Halland med inköp av konst inom ramen för sitt uppdrag enligt förbundsordningen: regional utveckling (inte drift och förvaltning. Motivet var att kulturpersonal förts över till förbundet. Det innebär att inköp av konst är en del av den regionala kulturpolitiken, medan administration av konstinköp och förvaltning av - tidigare landstingets nu nya Region Hallands - konstsamling inte är det. Administration och förvaltning hanteras av regionfastigheter (tidigare landstingsfastigheter. Finansieringen (budget och attest hanteras av ekonomi- och finansförvaltningen inom regionkontoret (tidigare landstingskontoret. Konstinköpen har delvis genomförts i samverkan med Länsmuseet Halmstad och en regional konstkonsulent (nuvarande utvecklare för konst på Region Halland. Regionfastigheter svarar för administration av konstinköp (ramning, skyltning, fotografering, märkning, registrering, utlämning av konst, vård och underhåll, konstförråd och förvaltning av konstsamlingen (löpande inventering och underhåll av samlingen genom en handläggare för konstförrådet. Rutinerna för konstverksamheten genomlystes i en revision i slutet av 1990-talet. Åren gjordes en omfattande fysik inventering av landstingets konst. Den avdelning/enhet/klinik som mottar konst ålades därefter ett starkare ansvar för kontroll och inventering. Nya inventeringar genomfördes 2004 och 2007 genom att utdrag ur registret skickades ut för att bekräftas.

3 3(8 En rimlig nivå måste läggas på det årliga inventeringsarbetet så att respektive institution/avdelning där konsten hänger tar huvudansvar i samverkan med handläggaren i konstförrådet. Förväntningarna ska relateras till de resurser som avsätts. Konsten bevakas löpande av konstombud och personal, som meddelar konsthandläggaren vid behov av reparation. Reparationen sker i regel i samråd med konstnären eller konservatorer. Endast när skadan är irreparabel avregistreras konstverket. För att skapa en större tydlighet, öka kompetensen och effektiviteten i konsthanteringen samt öka synligheten och servicen till brukarna föreslås att all konstverksamhet samordnas i Region Hallands kulturförvaltning. Detta omfattar planering, konstinköp, administration, utlämning och hängning av konst. Vidare föreslås att ansvaret för årlig inventering av konst ska åligga de verksamheter som tar emot konst och framgå i ett brukaravtal i samband med utlämningen av konst. Vid större ny- och ombyggnationer av centrala och publika byggnader, t ex entréer, föreslås att kulturenheten och regionfastigheter ska komma överens om och anlita konstnärlig konsult som arbetar direkt i byggprocessen. Ansvar och skyldigheter avseende utlåning och återlämning av konst bör tydliggöras Arbetet med konstinköp och konstadministration kan delas upp i 1. Beslut om och inköp av konst, planering av utsmyckningar, avtalsskrivning med mottagaren, samt placering och hängning av konst. 2. Kontakter med konsult i samband med större utsmyckningar. 3. Administration av konsthanteringen som omfattar: fakturering mottaget, attest, leverans konstförråd, registrering, skyltning, märkning, fotografering, ramning, utställning konstförråd, ta emot framställning om behov av konst, utlämning besök, kvittering, samordning av inventering, ta emot anmälan om behov av vårdinsatser, reparation och underhåll, mottagning av återlämnad konst vid lokalförändringar, avregistrering arkivering. 4. Grundläggande och löpande inventering.

4 4(8 I Hallands kulturplan betonas behovet av att knyta utlåningsverksamheten till ett långsiktigt konstbildningsarbete inom vården som utgår från den egna samlingen. Revisionsrapporten visar tydligt att konsthanteringen är personalmässigt underdimensionerad och måste förstärkas för att för att kunna fylla de kvalitetskrav som föreslås. En ökad professionell insats för hängning av konst i Region Hallands lokaler skulle betyda mycket för den fysiska miljön. I dag hämtas konst och hängs upp av personalen. En resurs motsvarande 30 timmar per vecka krävs för att nå en rimlig och önskvärd utveckling av verksamheten. Det innebär 20 timmar per vecka för administration av konsthanteringen och utplacering av konst. Det innebär 10 timmar per vecka för inköp och planering av fast utsmyckning. Detta motsvarar den resurs som beräknades i dåvarande Landstinget Halland fram till 2002 och innebär ett återställande till tidigare nivå. För att uppnå en rimlig nivå på konsthanteringen föreslås att 20 timmar per vecka beräknas för administration av konsthanteringen, med en aktiv hängning och utlämning av konst. 10 timmar per vecka beräknas för inköp och planering av konstutsmyckning av Region Hallands lokaler. För att säkerställa kontroll av utlånad konst föreslås att avdelningschef ska verifiera att konstverk mottagits och hanteras i enlighet med förutsättningarna i ett skrivet avtal, samt att ansvaret för årlig inventering åligger avdelningarna/mottagaren. Övriga rutiner uppmärksammas i samband med utvecklingen av konsthanteringen Konstinköp bör i huvudsak ske via driftsbudgeten och inte genom att konsten påförs internränta Anslaget till konstinköp är idag kronor. Anslaget har utgått med ett fast belopp årligen. Dessutom har dåvarande landstinget beviljat särskilt anslag vid större ny- och ombyggnationer vid centrala och publika lokaler t ex entréer. Ett riktmärke har tidigare varit 0,5 procent av den projekterade byggkostnaden. (En vanlig ambition i regioner och kommuner är 1,0 procent. Anslag i övrigt för konsthanteringen idag är kronor fördelat på hyra kr, telefon kr, administrativ tjänst kr (motsvarande 20 % tjänst, samt för ramning och skyltar kr.

5 5(8 Större utsmyckningar med fast konst sker i samarbete med regionfastigheter, arkitekter och konstnärer d v s med en projektgrupp knuten till byggprocessen. En konstnärlig rådgivare/samordnare kan knytas till respektive byggprocess. I förekommande fall beaktas regeringsrättens dom ang. frågan om upphandling av konstnärliga tjänster Konsten bokförs som inventarier. Konsten betraktas som eviga värden och ingen avskrivning görs. Det innebär att det bokförda värdet ökar i takt med inköpen. Med tanke på konstens kvarstående värde föreslås att konstinköp fortsatt sker via investeringsbudgeten. Vidare föreslås att drift av konstverksamheten sker via driftbudgeten och att medel beviljas för administrativa kostnader, fotografering, ramning och konstförråd. Skapa en mer ändamålsenlig konstdatabas Nuvarande konstdatabas är föråldrad och behöver bytas ut mot ett modernt system. Tillgängliga system bör utvärderas i förhållande till en kravspecifikation. Det finns fördelar med att samordna det nya systemet med de system som tillämpas av Hallands konstmuseum. Även Halmstads kommun har ett system som kan tjäna som förebild. Kulturförvaltningen föreslås få i uppdrag att skapa en ny och mer ändamålsenlig konstdatabas. Tydliggör policy avseende ansvar, rutiner och riktlinjer för konsthanteringen Konsthanteringen är en del av den regionala kulturpolitiken och styrs av Region Hallands Mål och strategier (regionfullmäktige samt Hallands kulturplan (regionstyrelsen För konstinköp används de riktlinjer som dåvarande Landstinget Halland tillämpat. Målen och strategierna betonar att konstinköpen ska styras av spets och kvalité, samt tillgänglighet så att fler kan ta del av konsten.

6 6(8 Kulturplanen betonar att Halland ska sticka ut som en av Sveriges mest attraktiva konstregioner. Konsthanteringen ska knytas till ett långsiktigt konstbildningsarbete inom vården med Region Hallands egen samling som utgångspunkt. Hallands konstmuseum och Konst i Halland är viktiga samarbetspartners. Riktlinjer för konstinköp motsvarar de riktlinjer som tillämpats av dåvarande landstingets utbildnings- och kulturnämnd och konstinköpskommitté: 1. Syftet med konstutsmyckningen är att skapa en upplevelserik och hälsofrämjande miljö på Region Hallands institutioner. Konstinköpen ska skapa möjligheter för konstnärer att bo och verka i Halland, samt främja utställningsverksamhet och spegla aktuella utställningar. 2. Behov av konst a komplettering av utsmyckning i befintliga lokaler - anmält till Region Hallands konsthandläggare av ledning eller personal, samt till en buffert i konstförrådet. b fast och lös konst - aktualiseras i samband med planerad ombyggnad och nybyggnad. 3. Inköpen ska avse samtidskonst (i första hand nu verksamma konstnärer. 4. Inköpen ska avse professionella konstnärer - konstnärer som arbetar under yrkesliknande former. 5. Inköpen ska i första hand göras på aktuella utställningar. 6. Inköpen ska göras på välrenommerade gallerier och konsthallar. 7. I första hand ska inköpen göras på utställningar och gallerier. Ett brett urval av tekniker ska eftersträvas. 8. Inköpen ska spegla konstlivet regionalt, nationellt och internationellt. Tillämpliga delar i Mål och strategier samt Hallands kulturplan liksom Riktlinjer för konstinköp föreslås utgöra policy för konsthanteringen i Region Halland tillsammans med beskrivning av hur ansvar och rutiner säkerställs organisatoriskt och administrativt. Kulturförvaltningen föreslås få i uppdrag att sammanställa och tillämpa en policy som beskriver och sammanfattar ansvar, rutiner och riktlinjer för konsthanteringen.

7 7(8 Inga avvikelser har noterats vad avser upphandling av konstnärliga tjänster Revisionsrapporten har inga anmärkningar avseende hur Region Halland följer bestämmelser för upphandling av konstnärliga tjänster. I policydokumentet ska framgå att Region Halland följer lagen om upphandling av gestaltningsuppdrag. Avyttring av konst Löpande sker utrangering och avregistrering av konst som återlämnats och inte längre är aktuell för utplacering. Det kan bero på slitage eller andra skäl. Frågan om att avyttra denna konst bör utredas vidare. Det finns begränsad ekonomisk nytta i detta samtidigt som det är en fråga om image för Region Halland att sälja äldre utrangerad konst. Däremot bör denna konst bokföras som arkiverad och särredovisas från annan konst. Frågan om avyttring av konst föreslås att man utreder vidare. Finansiering För att finanisera de föreslagna åtgärderna identifieras dels löpande kostnader, dels kostnader av engångskaraktär i samband med att nya rutiner tas i bruk. En grundläggande inventering föreslås att man genomför under Under detta år föreslås också att alla data i befintlig databas förs över till en ny publik databas. När databasen väl är i bruk kommer den att generera årliga licenskostnader.

8 8(8 Budgetförslag 2013: Inköp av konst :- (Investering :- (investering Administration konsthantering, 0,5 tjänst (lön och OH : :- Hyra konstförråd : :- Ramning och skyltar : :- Inköp av konst, 0,25 tjänst (lön och OH Framtagande av ny publik databas Grundläggande inventering av all befintlig konst :- (ca :-inom kulturbudgeten : :- Regionkontoret Catarina Dahlöf Regiondirektör Jörgen Preuss Biträdande regiondirektör

Granskning av Konsthanteringen Regionstyrelsen

Granskning av Konsthanteringen Regionstyrelsen Granskning av Konsthanteringen Regionstyrelsen Region Halland Revisionsrapport November 2011 Inger Andersson Carl-Magnus Stensson Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Bakgrund, syfte, avgränsning och

Läs mer

Granskning av intern kontroll avseende kommunens konst

Granskning av intern kontroll avseende kommunens konst www.pwc.se Revisionsrapport Sofia Nylund Simon Löwenthal Oktober 2017 Granskning av intern kontroll avseende kommunens konst Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning och rekommendationer... 1 2.

Läs mer

Regionstyrelsens finansiering och budgetramar inför 2013

Regionstyrelsens finansiering och budgetramar inför 2013 1(5) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2012-11-01 RS120124 Jahn-Ove Karlsson, Ekonom Avdelningen Styrning och Uppföljning 035-134868 Regionstyrelsen Regionstyrelsens finansiering och budgetramar

Läs mer

Policy och riktlinjer

Policy och riktlinjer Policy och riktlinjer för hantering av den kommunala konsten 2015-2020 Antagen av kommunfullmäktige 2015-06-01, 113. Bakgrund Högsby kommun äger en konstsamling. Den offentliga konsten betingar stora kulturella

Läs mer

Rutiner för inventering av kommunens konst

Rutiner för inventering av kommunens konst Revisionsrapport Rutiner för inventering av kommunens konst Nyköpings kommun Februari 2009 Inger Kullberg Innehållsförteckning 1 Inledning och bakgrund...3 2 Revisionsfråga och metod...3 3 Granskningsresultat...3

Läs mer

Budget för Kulturförvaltningen 2014

Budget för Kulturförvaltningen 2014 1(3) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Kultur i Halland 2013-09-24 RS130356 Eva Nyhammar, förvaltningschef 035-17 98 89 REGIONSTYRELSEN Budget för Kulturförvaltningen 2014 Förslag till beslut Regionstyrelsen

Läs mer

LANDSTINGETS KONST STYRNING OCH KONTROLL FÖR FÖRVALTNING OCH BESLUT OM INKÖP VID NYBYGGNATION

LANDSTINGETS KONST STYRNING OCH KONTROLL FÖR FÖRVALTNING OCH BESLUT OM INKÖP VID NYBYGGNATION LANDSTINGETS KONST STYRNING OCH KONTROLL FÖR FÖRVALTNING OCH BESLUT OM INKÖP VID NYBYGGNATION SAMMANFATTNING Landstinget Sörmland kommer under ett antal år framöver att genomföra stora investeringar inom

Läs mer

Granskning av landstingets konsthantering

Granskning av landstingets konsthantering LANDSTINGET I VÄRMLAND Revisionskontoret 2017-02-16 JM Rev/16030 Granskning av landstingets konsthantering Rapport 17-16 Granskning av landstingets konstinnehav Bakgrund Landstingets revisorer ansvarar

Läs mer

Uppföljande granskning av landstingsstyrelsens kontroll över konstföremål

Uppföljande granskning av landstingsstyrelsens kontroll över konstföremål Uppföljande granskning av landstingsstyrelsens kontroll över konstföremål Rapport nr 07/2016 December 2016 Clara Wiklund, revisionskontoret Diarienummer: REV 25:2-2016 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS...

Läs mer

Regionstyrelsens finansiering och budgetramar inför 2014

Regionstyrelsens finansiering och budgetramar inför 2014 1(5) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer 2013-10-02 RS130099 Jahn-Ove Karlsson, Ekonom Avdelningen Styrning och Uppföljning 035-134868 Regionstyrelsen Regionstyrelsens finansiering och budgetramar inför

Läs mer

16 Revisionsrapport Regionens miljöarbete RS150002

16 Revisionsrapport Regionens miljöarbete RS150002 16 Revisionsrapport Regionens miljöarbete RS150002 Ärendet PwC har genomfört en granskning av regionstyrelsens miljöarbete. Resultatet av denna granskning visar att miljöarbetet inte fullt ut bedrivs på

Läs mer

Revisorernas granskning av regionstyrelsens interna kontroll avseende redovisning av materiella anläggningstillgångar

Revisorernas granskning av regionstyrelsens interna kontroll avseende redovisning av materiella anläggningstillgångar TJÄNSTESKRIVELSE 1(3) Datum Diarienummer 2014-02-20 RS130077 Åke Bengtsson, finanschef Ekonomi o finans tfn 035-134522 ake.bengtsson@regionhalland.se Regionstyrelsen Revisorernas granskning av regionstyrelsens

Läs mer

Revisionsrapport Ängelholms kommuns hantering av konst

Revisionsrapport Ängelholms kommuns hantering av konst Revisionsrapport Ängelholms kommuns hantering av konst Linda Gustavsson Adrian Göransson April 2013 Innehållsförteckning 2.1. Bakgrund... 5 2.2. Revisionsfråga... 5 2.3. Metod och avgränsning... 5 3.1.

Läs mer

Yttrande över revisionsrapport Köptrohet mot ramavtal

Yttrande över revisionsrapport Köptrohet mot ramavtal Datum Dnr 2015-02-12 RS140413 RHR140013 Region Hallands revisorer Yttrande över revisionsrapport Köptrohet mot ramavtal Regionstyrelsen har noterat revisorernas synpunkter och avger härmed svar på vilka

Läs mer

Granskning av hantering av konst och konstföremål - Söderköpings kommun

Granskning av hantering av konst och konstföremål - Söderköpings kommun Granskning av hantering av konst och konstföremål - Räkenskapsår 2013 Datum 2013 Till Kommunrevisionen i Från R Wallin 1 Inledning Kommunrevisionen har givit EY i uppdrag att biträda i en granskning av

Läs mer

Överenskommelse om samverkan för Konst i Halland ett resurscentrum för konstutveckling

Överenskommelse om samverkan för Konst i Halland ett resurscentrum för konstutveckling TJÄNSTESKRIVELSE Kultur i Halland Ingemar Andréasson Utvecklingsledare Datum Diarienummer 20150410 DNKS150152 Driftnämnden Kultur och skola Överenskommelse om samverkan för Konst i Halland ett resurscentrum

Läs mer

Granskning av anläggningsregistret, Region Halland

Granskning av anläggningsregistret, Region Halland Granskning av anläggningsregistret, Region Halland Revisionsrapport September 2011 Anita Andersson Rebecca Andersson Carl-Magnus Stensson Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Inledning... 4 Bakgrund...

Läs mer

Revisionsrapport. Rebecca Andersson Carl-Magnus Stenehav Certifierad kommunal revisor. Halmstads kommun

Revisionsrapport. Rebecca Andersson Carl-Magnus Stenehav Certifierad kommunal revisor. Halmstads kommun Revisionsrapport Granskning av kulturnämndens konsthantering Rebecca Andersson Carl-Magnus Stenehav Certifierad kommunal revisor Halmstads kommun Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 2 2.1.

Läs mer

Deloitte. Revisionsrapport. Rutiner för. förteckning av konst. Härnösands Kommun. 1mars 2013. Audit. Tax. Consulting. Financial Advisory.

Deloitte. Revisionsrapport. Rutiner för. förteckning av konst. Härnösands Kommun. 1mars 2013. Audit. Tax. Consulting. Financial Advisory. Deloitte. Revisionsrapport Rutiner för förteckning av konst Härnösands Kommun 1mars 2013 Audit. Tax. Consulting. Financial Advisory. Innehåll Sanunanfattning... I I. Inledning... 2 2. Resultat... 3 3.

Läs mer

1. Konst inom Älvkarleby kommun 3. 2. Ansvarsfördelning vid konstnärlig gestaltning 4. 3. Beslutsprocess 4. 4. Konstförråd och konstregister 5

1. Konst inom Älvkarleby kommun 3. 2. Ansvarsfördelning vid konstnärlig gestaltning 4. 3. Beslutsprocess 4. 4. Konstförråd och konstregister 5 1 Innehåll sida 1. Konst inom Älvkarleby kommun 3 2. Ansvarsfördelning vid konstnärlig gestaltning 4 3. Beslutsprocess 4 4. Konstförråd och konstregister 5 5. Konst hos extern brukare 5 6. Donation och

Läs mer

Budget för Kulturförvaltningen 2015

Budget för Kulturförvaltningen 2015 1(5) TJÄNSTESKRIVELSE Regionkontoret Eva Nyhammar, förvaltningschef Kultur i Halland 035-17 98 89 Datum Diarienummer 2014-11-25 RS140472 Regionstyrelsen Budget för Kulturförvaltningen 2015 Förslag till

Läs mer

Timrå kommun. Kommunens konstinnehav Revisionsrapport. KPMG AB Audit Antal sidor: 9 6 mars 2012 Granskning av kommunens konstinnehav

Timrå kommun. Kommunens konstinnehav Revisionsrapport. KPMG AB Audit Antal sidor: 9 6 mars 2012 Granskning av kommunens konstinnehav Revisionsrapport KPMG AB Audit Antal sidor: 9 6 mars 2012 Granskning av kommunens konstinnehav Innehåll 1. Sammanfattning 2. Bakgrund. Syfte 4. Avgränsning 5. Revisionskriterier 6. Ansvarig nämnd 7. Metod

Läs mer

Kulturnämnden, juni 2015. Riktlinjer för arbetet med konstnärlig gestaltning vid Landstinget i Uppsala län

Kulturnämnden, juni 2015. Riktlinjer för arbetet med konstnärlig gestaltning vid Landstinget i Uppsala län Kulturnämnden, juni 2015 Riktlinjer för arbetet med konstnärlig gestaltning vid Landstinget i Uppsala län 2 (11) Innehåll 1. Konst inom landstinget... 3 2. Ansvarsfördelning vid konstnärlig gestaltning.

Läs mer

Riktlinjer för konstnärlig utsmyckning och inköp av konst i Nynäshamns kommun

Riktlinjer för konstnärlig utsmyckning och inköp av konst i Nynäshamns kommun Version: 1 Revisionsdatum:2018-03-14 Upprättad av: Helen Amborn, Emma Palmér, Yvonne Persson Roll/funktion: bibliotekschef, kultursekreterare, kommunjurist Beslutad av: Kultur- och fritidsnämnden 24 april

Läs mer

Granskning av kulturoch

Granskning av kulturoch Revisionsrapport Granskning av kulturoch fritidsnämndens interna kontroll avseende kommunens hantering av konst Malin Kronmar Kalmar kommun Innehåll 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Revisionsfråga...

Läs mer

Konstpolicy fo r Gnosjo kommun

Konstpolicy fo r Gnosjo kommun Konstpolicy fo r Gnosjo kommun Denna policy behandlar inköp av konst till Gnosjö kommuns konstsamling, hantering av konstsamlingen samt konstnärlig gestaltning enligt enprocentregeln. Intentionen med kommunens

Läs mer

Granskning av konsthanteringen

Granskning av konsthanteringen www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av konsthanteringen Inger Hansén Region Örebro län Innehållsförteckning Sammanfattande revisionell bedömning... 1 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Uppdrag

Läs mer

Regionsstyrelsens svar på revisionsrapporten Diariehantering och arkivvård

Regionsstyrelsens svar på revisionsrapporten Diariehantering och arkivvård 1(3) Datum Diarienummer RS130077 Regionens revisorer Regionsstyrelsens svar på revisionsrapporten Diariehantering och arkivvård Regionsstyrelsen vill härmed avge följande svar på revisionsrapporten Diariehantering

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av konsten i kommunen.

Revisionsrapport Granskning av konsten i kommunen. Revisionsrapport Granskning av konsten i kommunen. Östersunds kommun 7 juni 2013 Ante Strängby revisor Marianne Harr certifierad kommunal revisor Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Regler,

Läs mer

Riktlinjer för lös konst

Riktlinjer för lös konst 2 ( 7 ) Reglemente Kommunala beslut som utöver kommunallag och andra författningar styr och reglerar kommunala verksamheter. Innefattar Nämndreglementen, Delegeringsordningar, Bolagsordningar, Ägardirektiv,

Läs mer

Jönköpings kommun. Granskning av kommunens hantering av konst

Jönköpings kommun. Granskning av kommunens hantering av konst Revisionsrapport 2011 Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Jönköpings kommun Jönköpings kommun Granskning av kommunens hantering av konst Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning...

Läs mer

Arvika kommun. Granskning av kommunens hantering av konstföremål Revisionsrapport. KPMG AB Karlstad 17 december 2012 Antal sidor: 11

Arvika kommun. Granskning av kommunens hantering av konstföremål Revisionsrapport. KPMG AB Karlstad 17 december 2012 Antal sidor: 11 Granskning av kommunens hantering av konstföremål Revisionsrapport KPMG AB Karlstad 17 december 2012 Antal sidor: 11 2013 KPMG Bohlins AB, a Swedish limited liability partnership and a member firm of the

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 176 Dnr KS/2017:298. Konstpolicy i Mjölby kommun

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 176 Dnr KS/2017:298. Konstpolicy i Mjölby kommun Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2017-11-06 1 (1) Sida 176 Dnr KS/2017:298 Konstpolicy i Mjölby kommun Bakgrund Kultur och fritidsnämnden har arbetat fram ett förslag till

Läs mer

Inriktning 2016 för Kultur i Halland

Inriktning 2016 för Kultur i Halland TJÄNSTESKRIVELSE 1(6) Kultur i Halland Eva Nyhammar Kulturchef Datum Diarienummer 2015-08-24 DNKS150009 Driftnämnden Kultur och skola Inriktning 2016 för Kultur i Halland Förslag till beslut Driftnämnden

Läs mer

Riktlinjer för konsthantering inom Landstinget Sörmland

Riktlinjer för konsthantering inom Landstinget Sörmland Landstingets ledningsstab H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R FM-enheten, Helena Söderquist 2011-06-29 LS-LED11-410 LS-FMO11-026 Riktlinjer för konsthantering inom Landstinget Sörmland Ärendebeskrivning

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument RIKTLINJER FÖR KONSTNÄRLIG GESTALTNING I OFFENTLIG MILJÖ ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2018-10-04, 274 GÄLLER FRÅN OCH MED: 2019-01-01 ANSVAR

Läs mer

Genomförandeavtal och avsiktsförklaring för Kattegattleden

Genomförandeavtal och avsiktsförklaring för Kattegattleden 01054 1(2) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 03-19 RH08288 Jeanette Larsson, Avdelningschef Avdelning Infrastruktur 0722-44 79 87 REGIONSTYRELSEN Genomförandeavtal och avsiktsförklaring

Läs mer

15 Motion Utveckla Hjärt- och Lungräddning i Halland RS1300446

15 Motion Utveckla Hjärt- och Lungräddning i Halland RS1300446 15 Motion Utveckla Hjärt- och Lungräddning i Halland RS1300446 Arbetsutskottets förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsstyrelsen föreslår regionstyrelsen föreslå regionfullmäktige att avslå motionen.

Läs mer

Projektansökan Livskraft

Projektansökan Livskraft 01054 1(3) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2014-11-14 RS140411 Boel Abelson-Crossley, Verksamhetschef Utvecklingscentrum 035-179883 REGIONSTYRELSEN Projektansökan Livskraft Förslag till

Läs mer

Revisionernas granskning av upphandling

Revisionernas granskning av upphandling 1(2) William Hedman, Ekonomidirektör Avdelningen för Ekonomisk styrning och kontroll 035-134755 William.hedman@regionhalland.se Datum Diarienummer 2014-03-26 RS130077 Region Hallands revisorer Revisionernas

Läs mer

Motion Utveckla Hjärt- och Lungräddning i Halland

Motion Utveckla Hjärt- och Lungräddning i Halland 1(2) Regionkontoret Hälso- och sjukvård Bengt Widgren, FoUU-chef Datum Diarienummer 2014-03-26 RS130446 Regionfullmäktige Motion Utveckla Hjärt- och Lungräddning i Halland Förslag till beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Landstinget i Uppsala län

Landstinget i Uppsala län Granskning av landstingets hantering av konst KPMG AB Antal sidor: 9 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 2 3. Syfte och revisionsfrågor 2 4. Metod och avgränsning 3 5. Revisionskriterier 3 6. Ansvarig

Läs mer

Granskning av intern kontroll avseende kommunens konst

Granskning av intern kontroll avseende kommunens konst www.pwc.se Revisionsrapport Sofia Nylund Simon Löwenthal 2017-06-19 Granskning av intern kontroll avseende kommunens konst Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning och rekommendationer... 1 2.

Läs mer

Ägardirektiv för Almi Företagspartner Halland - 2014

Ägardirektiv för Almi Företagspartner Halland - 2014 01054 1(2) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2013-10-01 RS130382 Ann-Mari Bartholdsson, Verksamhetschef Näringsliv 035-179887 Regionstyrelsen Ägardirektiv för Almi Företagspartner Halland

Läs mer

Fastighetsnämndens riktlinjer för konstinköp

Fastighetsnämndens riktlinjer för konstinköp Fastighetsnämndens riktlinjer för konstinköp Västfastigheter Tillsammans skapar vi hållbara miljöer Publicerat: Identitet: PRSP-1820 Version: 0.15 Diarienummer: Titel: Fastighetsnämdens riktlinjer för

Läs mer

Hantering av konst. Gotlands kommun. Revisionsrapport 2010-12-16. Ramona Numelin

Hantering av konst. Gotlands kommun. Revisionsrapport 2010-12-16. Ramona Numelin Hantering av konst Gotlands kommun Revisionsrapport 2010-12-16 Ramona Numelin Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Bakgrund och revisionsfråga... 3 Revisionsfråga... 3 3. Metod... 3 4. Kommunfullmäktiges

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR OFFENTLIG KONST

VERKSAMHETSPLAN FÖR OFFENTLIG KONST VERKSAMHETSPLAN FÖR OFFENTLIG KONST LJUNGBY KOMMUN VERKSAMHETSPLAN FÖR OFFENTLIG KONST Gäller från: 2018-06-18 Gäller för: Ljungby kommun Faställd av: Kommunfullmäktige Utarbetad av: Kulturstrateg Version:

Läs mer

Motion om att underlätta integrationen genom avgiftsfria resor för asylsökande flyktingar i enlighet med Kalmarmodellen

Motion om att underlätta integrationen genom avgiftsfria resor för asylsökande flyktingar i enlighet med Kalmarmodellen TJÄNSTESKRIVELSE 1(3) Regionkontoret Regional utveckling, social hållbarhet Tamara Spiric Avdelningschef Datum Diarienummer 2017-03-03 RS160557 Regionstyrelsen Motion om att underlätta integrationen genom

Läs mer

6 Reinvestering av system för bild- och patient-informationshantering Röntgen Halland RS130095

6 Reinvestering av system för bild- och patient-informationshantering Röntgen Halland RS130095 6 Reinvestering av system för bild- och patient-informationshantering Röntgen Halland RS130095 Ärendet Sammanslagningen av Röntgen Halmstad, Röntgen Varberg och Röntgen Halland gjordes 2012 med en gemensam

Läs mer

Resurscentrum Workshop Halmstad 29e april Halmstads stadsbibliotek

Resurscentrum Workshop Halmstad 29e april Halmstads stadsbibliotek Resurscentrum Workshop Halmstad 29e april Halmstads stadsbibliotek Vid pennan: Anders Gustavsson KRO/KIF Introduktion Konstkonsulent Anne Lang hälsade alla välkomna. Sven Lundström, museichef Hallands

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:60 1 (8) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 1999:33 av Herta Fischer och Jan Wattsgård (v) om landstingets konstinnehav Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz Ärendet

Läs mer

Ansökan om finansiering av projekt: FoU-kort Halland pilotstudie hösten/vintern 2014

Ansökan om finansiering av projekt: FoU-kort Halland pilotstudie hösten/vintern 2014 TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Datum Diarienummer 2014-10-02 RS140392 HANDLÄGGARE Lena Johansson, utvecklingsledare Näringsliv Tel: 0722-162387 Regionstyrelsen Ansökan om finansiering av projekt: FoU-kort Halland

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av budgetprocessen och ekonomistyrning

Revisionsrapport Granskning av budgetprocessen och ekonomistyrning 1(1) William Hedman, Ekonomidirektör Avdelningen för Ekonomisk styrning och kontroll 035-134755 William.hedman@regionhalland.se Datum Diarienummer 2014-06-25 RHR140002 Region Hallands revisorer Revisionsrapport

Läs mer

Motion 1999:33 av Herta Fischer och Jan Wattsgård (v) om landstingets kons tinnehav. Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz

Motion 1999:33 av Herta Fischer och Jan Wattsgård (v) om landstingets kons tinnehav. Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz SKRIVELSE 1 (2) Landstingsstyrelsen Motion 1999:33 av Herta Fischer och Jan Wattsgård (v) om landstingets kons tinnehav Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz ÄRENDET Motionärerna föreslår att

Läs mer

14 Yttrande över motion om att underlätta integration genom avgiftsfria resor för asylsökande flyktingar i enlighet med Kalmarmodellen

14 Yttrande över motion om att underlätta integration genom avgiftsfria resor för asylsökande flyktingar i enlighet med Kalmarmodellen 14 Yttrande över motion om att underlätta integration genom avgiftsfria resor för asylsökande flyktingar i enlighet med Kalmarmodellen Regionstyrelsen - Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2017-04-12

Läs mer

Har ni frågor eller behöver stöd i processen? Kontakta gärna oss konsulenter för samtida konst, arkitektur, form och design på Kultur i Väst:

Har ni frågor eller behöver stöd i processen? Kontakta gärna oss konsulenter för samtida konst, arkitektur, form och design på Kultur i Väst: Vem gör vad? Vem gör vad? är ett verktyg med syfte att synliggöra utmaningar och underlätta sektorsövergripande samverkan i processen kring planering och drift av offentlig konst i en kommun. Verktyget

Läs mer

Svar till revisorerna "Granskning av Landstingets konst"

Svar till revisorerna Granskning av Landstingets konst TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D LÄ G G A R E D A TU M D IA R IEN R Johanna Öjert Ekonomistaben +46155245842 2016-01-07 LS-LED15-1664-2 Ä R EN D EG Å N G Landstingsstyrelsen MÖ TES D A TU M Svar till

Läs mer

Lokala regler och anvisningar för intern kontroll

Lokala regler och anvisningar för intern kontroll Kulturförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: Avdelningen för verksamhets- och ledningsstöd 2019-03-27 KN 2019/364 Handläggare: Harald Lindkvist Lokala regler och anvisningar för intern kontroll Ärendebeskrivning

Läs mer

16. Stiftelsen Hallands länsmuseers nya organisation; förslag till övergripande mål, syfte, styrning och uppföljning av verksamheten

16. Stiftelsen Hallands länsmuseers nya organisation; förslag till övergripande mål, syfte, styrning och uppföljning av verksamheten 16. Stiftelsen Hallands länsmuseers nya organisation; förslag till övergripande mål, syfte, styrning och uppföljning av verksamheten Regionstyrelsen - Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2015-05-27 109

Läs mer

1(2) Diarienummer DNKS150151. Datum. unga. Riktlinjer för. regionalt stöd. riktlinjer. nivå.

1(2) Diarienummer DNKS150151. Datum. unga. Riktlinjer för. regionalt stöd. riktlinjer. nivå. TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Kultur i Halland Eva Nyhammar Förvaltningschef Datum 2015-04-10 Diarienummer DNKS150151 Driftnämnden Kultur och skola Riktlinjer för regionalt stöd gällande kultur för barn och unga

Läs mer

108 Ansvarsfrihet och årsredovisning 2017 för Västkuststiftelsen, Stiftelsen för västsvenska fritidsområden RS180403

108 Ansvarsfrihet och årsredovisning 2017 för Västkuststiftelsen, Stiftelsen för västsvenska fritidsområden RS180403 Regionstyrelsen - Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2018-05-30 108 Ansvarsfrihet och årsredovisning 2017 för Västkuststiftelsen, Stiftelsen för västsvenska fritidsområden RS180403 Beslut Regionstyrelsen

Läs mer

0015 Lån till Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg

0015 Lån till Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg 0015 Lån till Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg Regionstyrelsen - Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2017-06-07 89 Lån till Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg RS170298 Beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Vård, drift och underhåll av konst

Vård, drift och underhåll av konst 2014-03-04 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr Kulturnämnden Vård, drift och underhåll av konst Förslag till beslut 1. Kulturnämnden noterar informationen till protokollet. 2. Kulturnämnden beslutar att alla verk

Läs mer

Budget fördelning av anslag

Budget fördelning av anslag Bildnings- och kulturförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE 2016-02-19 1(2) KN160085 Kulturnämnden Budget 2016 - fördelning av anslag Förslag till beslut 1. Kulturnämnden beslutar i enlighet med förslag om fördelning

Läs mer

Uppföljning internkontrollplan 2012

Uppföljning internkontrollplan 2012 01054 1(8) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2013-01-15 RS120057 Håkan Nilsson, tf ekonomidirektör Ekonomi/Styrning och uppföljning 035-13 47 72 REGIONSTYRELSEN Uppföljning internkontrollplan

Läs mer

Ansökan om medfinansiering av projekt: Hälsoteknikcentrum Halland

Ansökan om medfinansiering av projekt: Hälsoteknikcentrum Halland TJÄNSTESKRIVELSE 1(8) HANDLÄGGARE Ann-Mari Bartholdsson, Avdelningen för Näringslivsutveckling 035-179887 Datum Diarienummer 2012-11-15 RS120436 Regionstyrelsen Ansökan om medfinansiering av projekt: Hälsoteknikcentrum

Läs mer

Yrkanden Ordföranden Irene Svenonius (M) yrkar bifall till regionrådsberedningens förslag i skrivelse den 16 januari 2019.

Yrkanden Ordföranden Irene Svenonius (M) yrkar bifall till regionrådsberedningens förslag i skrivelse den 16 januari 2019. Region Stockholm 14 (35) Regionstyrelsen PROTOKOLL 2019-01-29 Diarienummer RS 2019-0063 6 Organisatorisk förändring av Stockholms läns Museum LS 2018-1173 Ärendebeskrivning För att Stockholms läns museum

Läs mer

Motion om handlingsplan vid våld i nära relationer

Motion om handlingsplan vid våld i nära relationer 1(2) Datum Diarienummer 2013-03-20 RS110440 Regionfullmäktige Motion om handlingsplan vid våld i nära relationer Förslag till beslut Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar att anse motionen

Läs mer

0012 Försäljning av Fjällaregård, Plönninge 1:6 samt del av 1:4

0012 Försäljning av Fjällaregård, Plönninge 1:6 samt del av 1:4 0012 Försäljning av Fjällaregård, Plönninge 1:6 samt del av 1:4 Regionstyrelsen - Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2017-06-07 86 Försäljning av Fjällaregård, Plönninge 1:6 samt del av 1:4 RS160646

Läs mer

Kommunstyrelsens ordförande Kommunstyrelsen. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Kommunstyrelsens ordförande Kommunstyrelsen. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta Klas Bergström Kommunstyrelsens ordförande Ordförandens förslag Datum 2014-08-01 Kommunstyrelsen Motion 2013:03 från Jan Borowiec (M) om möjlighet för alla konstnärer i Knivsta att bidra till kommunhusets

Läs mer

1% KONST SOM GÖR SKILLNAD. roland persson att flyga Skulptur (del av verk). Emmaskolan.

1% KONST SOM GÖR SKILLNAD. roland persson att flyga Skulptur (del av verk). Emmaskolan. 1% KONST SOM GÖR SKILLNAD roland persson att flyga Skulptur (del av verk). Emmaskolan. roland borén uppochner Skulptur, färgad betong. Höjd 3 m. Ramsdalsskolan. theo ågren hur gick det sen? Skulptur, lackerad

Läs mer

Ärende 6. Svar på revisionsrapport: Redovisning av drift- och investeringskostnader. Regionstyrelsen tillstyrker regionfullmäktige BESLUTA

Ärende 6. Svar på revisionsrapport: Redovisning av drift- och investeringskostnader. Regionstyrelsen tillstyrker regionfullmäktige BESLUTA Ärende 6. Svar på revisionsrapport: Redovisning av drift- och investeringskostnader Regionstyrelsen tillstyrker regionfullmäktige BESLUTA a t t lägga revisionsrapporten till handlingarna. Svar på revisionsrapport:

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (2) Motion 1999:24 av Bengt Cedrenius m fl (mp) om bättre utnyttjande av landstingets konstsamlingar

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (2) Motion 1999:24 av Bengt Cedrenius m fl (mp) om bättre utnyttjande av landstingets konstsamlingar SKRIVELSE 1 (2) Landstingsstyrelsen Motion 1999:24 av Bengt Cedrenius m fl (mp) om bättre utnyttjande av landstingets konstsamlingar Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz ÄRENDET Motionärerna

Läs mer

Regionalt uppdrag till Nyföretagarcentrum Halland 2014

Regionalt uppdrag till Nyföretagarcentrum Halland 2014 TJÄNSTESKRIVELSE 1(3) 2014-01-28 RS140069 Ann-Mari Bartholdsson Näringsliv 035-179887 Ann-mari.bartholdsson@regionhalland.se Regionstyrelsen Regionalt uppdrag till Nyföretagarcentrum Halland 2014 Förslag

Läs mer

11 Revisionsrapport granskning av fastighetsunderhåll RS150108, RHR150006

11 Revisionsrapport granskning av fastighetsunderhåll RS150108, RHR150006 Ärende 11 RS 2015-05-27 11 Revisionsrapport granskning av fastighetsunderhåll RS150108, RHR150006 Ärendet Då granskningsrapporten av fastighetsunderhållet visar på ett antal brister främst rörande planering

Läs mer

SALA. ä :xp il?)io 11( KFN 91. Policy för offentlig konst. Bilagaärende KFN2016/42,policy för offentligkonst. Per Larsson [SBA]yrkar

SALA. ä :xp il?)io 11( KFN 91. Policy för offentlig konst. Bilagaärende KFN2016/42,policy för offentligkonst. Per Larsson [SBA]yrkar SALA KOMMUN Bilaga KS 2016/193/1 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KULTUR-OCHFRITIDSNÄMNDEN Sammanträdesdatum 2016-10-06 6 (22) KFN 91 Dnr 2015/635 Beredning Bilagaärende KFN2016/42,policy för offentligkonst Ärendet

Läs mer

Revisionsrapport nr 3/2014. Granskning av intern kontroll över konst inom Södertälje kommun

Revisionsrapport nr 3/2014. Granskning av intern kontroll över konst inom Södertälje kommun Revisionsrapport nr 3/2014 Granskning av intern kontroll över konst inom Södertälje kommun Innehåll 1 Sammanfattning och rekommendationer...2 2 Inledning...4 2.1 Bakgrund...4 2.2 Syfte...4 2.3 Revisionsfrågor...4

Läs mer

Begäran om samverkan och bidrag till Garnisons- och luftvärnsmuseet i Halmstad

Begäran om samverkan och bidrag till Garnisons- och luftvärnsmuseet i Halmstad TJÄNSTESKRIVELSE 1(3) Kultur i Halland Ingemar Andréasson Utvecklingsledare Datum Diarienummer 20150427 RS140512 Driftnämnden för Kultur och skola Begäran om samverkan och bidrag till Garnisons- och luftvärnsmuseet

Läs mer

December Rapport avseende löpande granskning Uddevalla kommun

December Rapport avseende löpande granskning Uddevalla kommun December 2015 Rapport avseende löpande granskning Uddevalla kommun Innehåll Inledning 1 Utförd granskning 2 Sammanfattande bedömning 6 Inledning Bakgrund Som ett led i den löpande revisionen har vi i denna

Läs mer

December 2014. Rapport avseende löpande granskning Uddevalla kommun

December 2014. Rapport avseende löpande granskning Uddevalla kommun December 2014 Rapport avseende löpande granskning Uddevalla kommun Innehåll Inledning 1 Utförd granskning 2 Sammanfattande bedömning 6 Inledning Bakgrund Som ett led i den löpande revisionen har vi i denna

Läs mer

Mölndals Stad. !l ERNST& YOUNG. Kartläggning av hantering av. konstsamlingar MÖLNDALS STAD. Revisorerna. Diarenr. Revisionsrapport 2013

Mölndals Stad. !l ERNST& YOUNG. Kartläggning av hantering av. konstsamlingar MÖLNDALS STAD. Revisorerna. Diarenr. Revisionsrapport 2013 konstsamlingar Kartläggning av hantering av Mölndals Stad Diarenr 2013-02 25 Revisorerna MÖLNDALS STAD Revisionsrapport 2013 L Il hl l 5) fr!l ERNST& YOUNG Genomförd på uppdrag av revisorerna februari

Läs mer

FramtidsFrö i Halland 2013-2015

FramtidsFrö i Halland 2013-2015 01054 1(4) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Uc/Regional Samverkan 2013-07-19 RS130134 Rutger Herlin, Utvecklingsledare Skola/Utbildning 070-570 44 43 Regionstyrelsen FramtidsFrö i Halland 2013-2015

Läs mer

30 Revisionsrapport om gransknings av cancersjukvården bröst- och prostatacancer RS150052, RS150107

30 Revisionsrapport om gransknings av cancersjukvården bröst- och prostatacancer RS150052, RS150107 Ärende 30 RS 2015-05-27 30 Revisionsrapport om gransknings av cancersjukvården bröst- och prostatacancer RS150052, RS150107 Ärendet Regionstyrelsen har fått revisionsrapporten Vård på lika villkor (2014-11-13)

Läs mer

Revisions-PM Motala Kommun

Revisions-PM Motala Kommun Revisions-PM Rutiner för hantering och kontroll av anläggningstillgångar Motala Kommun Matti Leskelä Stefan Knutsson 3 april 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 1 2.1 Bakgrund 1 2.2

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:59 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 1999:24 av Bengt Cedrenius m fl (mp) om bättre utnyttjande av landstingets konstsamlingar Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund

Läs mer

Intern kontrollgranskning avseende kommunens konst

Intern kontrollgranskning avseende kommunens konst Intern kontrollgranskning avseende kommunens konst Kristianstads kommun Revisionsrapport Februari 2012 Carl-Magnus Stensson, PwC Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 4 Bakgrund...

Läs mer

Ängelholms kommuns förslag på Konstpolicy 2014-12-16 1

Ängelholms kommuns förslag på Konstpolicy 2014-12-16 1 Ängelholms kommuns förslag på Konstpolicy 2014-12-16 1 Varför ny konstpolicy? Kommunens fastighetsavdelning bolagiserades under kommunalt ägda AB Ängelholmslokaler Vems ansvar? Vilka pengar? 2014-12-16

Läs mer

Handlingsplan för tillgänglighet till regionalt kulturliv för personer med funktionsnedsättning

Handlingsplan för tillgänglighet till regionalt kulturliv för personer med funktionsnedsättning 01054 1(2) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Kultur i Halland 2013-11-21 RS130452 Eva Nyhammar, förvaltningschef 035-17 98 89 REGIONSTYRELSEN Handlingsplan för tillgänglighet till regionalt kulturliv

Läs mer

Prioriterade områden för FoU-projekt 2019

Prioriterade områden för FoU-projekt 2019 TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer 2018-03-27 RS180165 Regionkontoret FoU Halland Ann Ekberg-Jansson FoU chef Regionstyrelsen Prioriterade områden för FoU-projekt 2019 Förslag till beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Ägardirektiv för Teater Halland AB

Ägardirektiv för Teater Halland AB 1(5) Datum Diarienummer 2013-02-06 RS130030 Ägardirektiv för Teater Halland AB Detta ägardirektiv ska antas av bolagsstämman i Teater Halland. Det ankommer på bolagets styrelse och verkställande direktör

Läs mer

Kommunal Författningssamling

Kommunal Författningssamling Kommunal Författningssamling Konstpolicy Dokumenttyp Beslutande organ Förvaltningsdel Policy Kommunfullmäktige Kommunkansliet Antagen 2012-03-06, Kf 30/12 Ansvar Bildningskansliet Datum: Sida: 2012-05-11

Läs mer

Överenskommelse om regional medfinansiering

Överenskommelse om regional medfinansiering 1(1) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2014-09-25 RS140074 Caroline Johansson Kansliavdelningen 035-17 96 52 REGIONSTYRELSEN Överenskommelse om regional medfinansiering Förslag till beslut

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen 43 53

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen 43 53 Protokoll Sammanträdesdatum 2011-04-18 Hälso- och sjukvårdsstyrelsen 43 53 Tid Måndagen den 18 april 2011, kl 09:00 12:00 Plats Regionens hus - Södra vägen, Halmstad Sammanträdeslokal Borgsalen Ledamöter

Läs mer

24 Ägaranvisning för Almi Företagspartner Halland 2016 RS150378

24 Ägaranvisning för Almi Företagspartner Halland 2016 RS150378 24 Ägaranvisning för Almi Företagspartner Halland 2016 RS150378 Ärendet För att genomföra ägaranvisningens intentioner föreslås att Region Hallands del av basanslaget ligger kvar på samma nivå som de senaste

Läs mer

Stadsträdgårdsmästare Kristin Hedman föredrar ärendet.

Stadsträdgårdsmästare Kristin Hedman föredrar ärendet. '. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTTET EH22) KOMMUN Sammanträdesdatum 2016-11-15 221 Policy för offentlig konst Dnr2015/635-Iö lnlednlng Syftet med offentliga konsten är att berika och förbättra kommunens

Läs mer

Presidiets förslag Regionstyrelsen utser Per Persson att jämte ordföranden justera protokollet.

Presidiets förslag Regionstyrelsen utser Per Persson att jämte ordföranden justera protokollet. Föredragningslista Sammanträdesdatum 2012-06-27 Regionstyrelsen Tid Onsdag 27 juni 2012, kl 09:00 12:00 Plats Regionens Hus, Södra vägen 9, Halmstad Sammanträdeslokal Borgsalen 1 Justering Regionstyrelsen

Läs mer

27 Ägaranvisning för Almi Företagspartner Halland 2016 RS160457

27 Ägaranvisning för Almi Företagspartner Halland 2016 RS160457 27 Ägaranvisning för Almi Företagspartner Halland 2016 RS160457 Ärendet För att genomföra ägaranvisningens intentioner föreslås att Region Hallands del av basanslaget ligger kvar på samma nivå som de senaste

Läs mer

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. 2. Kulturnämndens verksamhetsberättelse januari-augusti 2017

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. 2. Kulturnämndens verksamhetsberättelse januari-augusti 2017 DAGORDNING Datum 2017-09-08 1 (7) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2017-09-13 kl. 09.00 Plats: Studio, Nordenskiöldsgatan 24, Malmö 1. Val

Läs mer

Hallands basutbud för näringslivsstöd till nya och etablerade företag 2014

Hallands basutbud för näringslivsstöd till nya och etablerade företag 2014 1(5) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2013-04-26 RS130236 Sandra Johansson Utvecklingsledare Näringslivsutveckling 035-17 98 74 Regionstyrelsen Hallands basutbud för näringslivsstöd till

Läs mer