Verksamhetens beslutsunderlag (VBU) för sopsaltning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetens beslutsunderlag (VBU) för sopsaltning"

Transkript

1 Kent Nyman E-post: Kopia till I Brisby, S Johansson TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Dnr: 2016/351-TN-314 Tekniska nämnden Verksamhetens beslutsunderlag (VBU) för sopsaltning Förslag till beslut Tekniska nämnden beslutar att godkänna verksamhetens beslutsunderlag för treårigt test med sopsaltning i Västerås 2016/ /2019. Ärendebeskrivning Tekniska nämnden beslutade att ge tekniska kontoret i uppdrag att planera och genomföra ett treårigt test med sopsaltning av gång- och cykelbanor. Verksamhetens beslutsunderlag (VBU) för det treåriga testet beskriver utgångspunkter, syfte, mål och uppföljning av det treåriga testet som inleds vintersäsongen 2016/2017. Hans Näslund Direktör Kent Nyman Enhetschef

2 1 (8) sdatum Verksamhetens beslutsunderlag (VBU) lilla versionen Projektnamn Treårigt test med sopsaltning i Västerås 2016/ /19 Ytterst projektbeställare (YPB) Hans Näslund Aktuell beslutspunkt BP 1 Delegerad projektbeställare (DPB) Kent Nyman Författare/Projektledare Isa Brisby Fastställd, datum Tidigare beslutade ändringar: Datum Ändring Ändrad av Bilagor till Verksamhetens beslutsunderlag: Nr Beteckning Identitet 1 2 3

3 2 (8) sdatum 1. Verksamhetens utgångspunkter och prioritet (koppling till vision/strategier/processer/planer samt motiv och bakgrund) Många städer gör nu satsningar för att andelen resor som sker till fots och med cykel ska öka, så även Västerås. I stadens Trafikplan 2026, strategi 6 enkelt att gå och cykla, klargörs det att: Vintercykling uppmuntras genom att huvudcykelstråken hålls snöfria. Hela gång- och cykelvägnätet ges hög prioritet vid snöröjning och halkbekämpning. Drift och underhåll organiseras så att gående och cyklister känner sig gynnade året runt. Det finns en stor potential att få fler att gå och cykla under vinterhalvåret. Därför är det viktigt med en bra vinterväghållning och för trafikanternas säkerhet är det viktigt att säkerställa en tillfredställande friktion på gång- och cykelbanorna. Trafikverkets nationella statistik visar att personskador till följd av halkolyckor för gående och cyklister är ett omfattande samhällsproblem. Ett STRADA-uttag på rapporterade cykelolyckor i Västerås tätort under en vintersäsong (oktober 2014 och april 2015) visar totalt 87 cykelolyckor varav 38 av dessa är rapporterade att orsaken till olyckan var på grund av drift- och underhåll såsom ishalka, grus och hala löv. En alternativ vinterväghållningsmetod som har växt kraftigt de senaste åren är s.k. sopsaltning vilket innebär att en sopvals röjer bort snön och halkan bekämpas med saltlösning eller befuktad salt. Många städer i Sverige har sedan flera år tillbaka använt sig av metoden med goda resultat som t.ex. färre gång- och cykelolyckor och ett ökat vintercyklande. Fördelarna med sopsaltning är många och väldigt betydelsefulla. Tekniska kontoret bedömer att fördelarna väger tyngre än de nackdelar som finns. Den största fördelen med sopsaltning är färre cykelolyckor och den största nackdelen är den ökade kostnaden, samtidigt som den samhällskostnad som finns idag pga. vård kommer att minska. I enlighet med beslut i tekniska nämnden så ska tekniska kontoret förbereda och genomföra ett test med sopsaltning på tre utvalda slingor under tre vintersäsonger. Upplägget för testet ska vara så att kostnaden inryms i den ordinarie vinterväghållningsbudgeten givet en normalvinter. 2. Syfte Syftet med försöket är att få en fungerande vinterväghållning på de utvalda slingorna där standardnivån höjs så att friktion och framkomlighet är hög under de tider då flest fotgängare och cyklister är i rörelse. Den ökade standardnivån syftar i sin tur till att: Öka antalet vintercyklister. Minska antalet skadade fotgängare i olyckor som sker pga. halka. Minska antalet skadade cyklister i olyckor som sker pga. halka.

4 3 (8) sdatum Ansvar Tekniska kontoret ansvarar för planering, beställning och uppföljning av sopsaltningen. Uppdraget kommer att utföras av stadens avtalade driftentreprenörer, dvs. Peab på västra delen av Västerås och Västmanlands fastighetsskötsel (VFS) på centrala och östra delar av staden. 3. Övergripande mål Resandet i Västerås kommer att öka under de kommande femton åren. Det övergripande målet för trafiken i Västerås, i enlighet med Trafikplan 2026, är att de tillkommande resorna i mellan år 2011 och 2026 ska ske med gång, cykel och kollektivtrafik. Mängden biltrafik ska hållas på 2011-års nivå. För att målet ska kunna uppnås samtidigt som fler och fler flyttar till Västerås, måste resandet med bil per person minska. 4. Effektmål Nr Beskrivning med mätbarhet Riktning Tidpunkt Prioritet E1 E2 E3 E4 Antalet fotgängare som skadas i halkolyckor längs testslingorna ska minska under testperioden. Antalet cyklister som skadas i halkolyckor längs testslingorna ska minska under testperioden. Antal fotgängare längs testslingorna ska öka under sopsaltningsperioden. Antal cyklister längs testslingorna ska öka under sopsaltningsperioden. Målen behöver sättas in i ett sammanhang för att uppföljningen ska bli bra. Externt 1 Externt 1 Externt 2 Externt 2 Vad gäller trafiksäkerhet så är det mycket slumpen som avgör exakt vart en olycka sker. Det är inte möjligt att statistiskt säkerställa en ökning eller minskning av olyckor med ett sådant litet underlag som testet kommer att utgöra. Likväl är det viktigt att ha ett mål om minskat antal skadade fotgängare och cyklister då syftet med metoden är att få ett halkfritt underlag med bra friktion. De olyckor som sker under testperioden ska följas upp för att se om det finns brister som kan korrigeras via åtgärder i den fysiska miljön alternativt hur sopsaltningen genomförs.

5 4 (8) sdatum Det är också angeläget att få fler att gå och cykla under vinterperioden. De aktuella sträckorna har inga nollmätningar avseende antal fotgängare och cyklister. Mätningar kommer att ske under testperioden. I utvärderingen behöver hänsyn tas till faktorer som väderlek och temperatur. 5. Övergripande produktmål (beskrivning av det som ska tas fram) Nr Beskrivning Referens P1 VBU för sopsaltning i Västerås 2016/ /19 ska antas av TN 23 augusti P2 Testet klart att driftsättas 15 oktober P3 Halkfria testslingor. P4 Uppföljning och utvärdering efter varje vintersäsong. 6. Övriga förutsättningar (särskilda krav, avgränsningar, målgrupp, risker) Särskilda krav Eftersom det är en testverksamhet inom ett område där staden saknar erfarenhet sedan tidigare så kommer det att krävas en fungerande organisation med ett brett samarbete mellan staden som beställare och de avtalade driftentreprenörerna. Information och dialog med användarna av testslingorna är viktiga delar av testet där bl.a. stadens cykelråd är en viktig part. Avgränsningar De föreslagna sopsaltstråken utgörs av tre slingor omfattandes ca 24 kilometer. Centrumstråket: Via Kristiansborgsallén, Bergslagsvägen, Gc längs Norrleden, Vasagatan fram till Norra Ringvägen.

6 5 (8) sdatum Östra stråket: Via Stockholmsvägen, Österleden, Tråddragargatan, Malmabergsgatan, Pilgatan, Östra Ringvägen fram till Kristiansborgsallén. Västra stråket: Via Köpingsvägen, Järnbruksgatan, Smältverksgatan, genom Bäckby centrum, Puddelugnsgatan, Fredriksbergsgatan, Råbyleden Målgrupp Fotgängare och cyklister i Västerås. Risker Brister i utformning och beläggning som kan påverka sopsaltningens resultat på ett negativt sätt är dyra att åtgärda vilket kan innebära att de inte inryms i ordinarie budget. Att utkallning av sopsaltpådrag sker för sällan med syfte att hålla nere kostnaden. Metoden är ny för beställare och entreprenörer vilket kan innebära inkörningsproblem.

7 6 (8) sdatum Att halkolyckor sker pga. brister i driften eller i utformning vilket kan ge dålig publicitet vilket kan innebära att färre vågar sig ut på teststräckorna. Uppföljning Effektmålen E1 och E2 kommer att följas upp genom analys av trafikolycksstatistik som tas ut från STRADA efter varje vintersäsong som testet pågår. Historiska jämförelsedata har tagits ut för vintersäsongerna 2013/2014, 2014/2015 samt 2015/2016. Stråk och skadeföljd Västra Centrum Östra Totalt Säsong Lindrig Måttlig Lindrig Måttlig Lindrig Måttlig Allvarlig Lindrig Måttlig Allvarlig Totalt 2013/ / / Totalt Effektmålen E3 och E4 kommer att följas upp genom analys av trafikmätningsdata från 12 utvalda platser längs slingorna samt en referenspunkt som mäts under två veckor varje vintersäsong som testet pågår. Trafikmätningarna sker samma veckor varje säsong och under mätningarna så dokumenteras även väderstatistik från vinterdagboken. En jämförelse av fotgängarflöden och cykelflöden mellan sopsaltslingorna och traditionell vinterväghållning kommer även att ske med hjälp av stadens digitala räkningspunkter. Funktion och leverans följs upp genom byggmöten med entreprenörerna samt genom stickprovskontroller. Under testperioden så kan andra metoder för uppföljning bli aktuella, bl.a. så ska möjligheten att få inrapportering från ett antal fotgängare och cyklister som frekvent använder de utvalda slingorna undersökas. Projektorganisation Beställare: Projektledare: Vinterdriftansvarig: Utredning och samordning: Infrastruktur: Vinterberedskapsgrupp: Kommunikation: Entreprenörer: Kent Nyman Isa Brisby Sandra Johansson Isa Brisby och Sandra Johansson Roy Westerlund, Emma Wegrell, Sandra Johansson och Jarro Patcha. Sandra Johansson, Roy Westerlund, Emma Wegrell och Marie Joelsson Ulf Palm och Jenny Bergström Peab (Väster) och VFS (Öster och Centrum)

8 7 (8) sdatum 7. Bedömd tid och budget Bedömd total budget 3 år kr Ram/maxbudget/år kr Kostnader uppdelat på olika områden. Bedömd tidsplan, start och slut Tid (mån) 1. Projektledning, samordning och utredning. Timmar för utredning och förberedelser inför testet ingår i ordinarie tjänstemannatid. Innebär 0 kr för det treåriga testet. 2. Infrastrukturåtgärder. Åtgärdskostnad för beläggningsunderhåll, potthålslagning, kantskärning, flytt av trafiksignalstolpar mm. Dessa åtgärder hade ändå behövts genomföras men kommer att prioriteras upp på de utvalda slingorna och finansieras under respektive ordinarie budgetpost. Innebär 0 kr för det treåriga testet. 3. Marknadsföring. Tekniska kontorets kommunikationsstrateg marknadsför testet i massmedia och i stadens sociala medier vilket ingår i ordinarie tjänstemannatid. Innebär 0 kr för det treåriga testet. 4. Vinterberedskap och utkallning. Timmar för vinterberedskap och utkallning av sopsaltpådrag ingår i ordinarie tjänstemannatid. Innebär 0 kr för det treåriga testet. 5. Sopsaltning. Kostnaden för sopsaltningen har räknats ut som en schablon med Stockholm stads kostnad som grund. Inom ramen för testet kommer förhandling att ske med Västerås stads avtalade entreprenörer vilket kommer att ge nya riktpriser. Bedömd kostnad är max 1,2 mnkr per säsong givet en normalvinter. 6. Uppföljning och utvärdering. Timmar för uttag och analys av STRADA-data ingår i ordinarie tjänstemannatid. Trafikmätningarna kommer att ingå grundbeställningen för trafikdata i samband med att ett nytt ramavtal för trafikmätningar upphandlas under hösten Innebär 0 kr för det treåriga testet. 7. Övriga kostnader: Inga övriga tillkommande kostnader som behöver bäras av det treåriga testet har identifierats. Sammanfattningsvis kan sägas att det treåriga testet är förenat med flera kostnadsposter men det är enbart själva sopsaltningen som är att betrakta som tillkommande för just detta uppdrag.

9 8 (8) sdatum 8. Önskad tidpunkt för beslutspunkter BP BP BP 3 BP 4 BP 5 Tekniska nämnden beslutar om genomförande av treårigt test. Tekniska nämnden godkänner detta VBU.

Uppföljning av sopsaltning vintersäsongen 2016/2017

Uppföljning av sopsaltning vintersäsongen 2016/2017 TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-07-04 Sida 1 (1) Diarienr TN 2016/00351-314 Teknik- och fastighetsförvaltningen Kent Nyman Epost: kent.nyman@vasteras.se Kopia till "[Skriv text här]" Tekniska nämnden Uppföljning

Läs mer

SOPSALTNING AV CYKELSTRÅK - EN BESKRIVNING AV ARBETET

SOPSALTNING AV CYKELSTRÅK - EN BESKRIVNING AV ARBETET SOPSALTNING AV CYKELSTRÅK - EN BESKRIVNING AV ARBETET BETYDELSEN AV DRIFT OCH UNDERHÅLL Standarden i cykelnätet är avgörande för hur cykelresan upplevs. Det är även avgörande för framkomligheten och trafiksäkerheten.

Läs mer

Jämställd snöröjning. Svar på uppdrag från kommunfullmäktige. Lägesrapport

Jämställd snöröjning. Svar på uppdrag från kommunfullmäktige. Lägesrapport Dnr Sida 1 (7) 2016-04-27 Handläggare Susanne Pettersson 08-508 262 68 Till Trafiknämnden 2016-05-19 Jämställd snöröjning. Svar på uppdrag från kommunfullmäktige. Lägesrapport Förslag till beslut 1. Trafiknämnden

Läs mer

Information om Utökade trafiksäkerhetsåtgärder för cyklister

Information om Utökade trafiksäkerhetsåtgärder för cyklister TN 292 /15 TN-Information Trafiknämnden 2015-12-18 Diarienummer 3078/15 Specialist & sakområden Malin Månsson Telefon 031-368 26 07 E-post: malin.mansson@trafikkontoret.goteborg.se Information om Utökade

Läs mer

Västerås stads Trafiksäkerhetsarbete. GNS, Stockholm

Västerås stads Trafiksäkerhetsarbete. GNS, Stockholm Västerås stads Trafiksäkerhetsarbete GNS, Stockholm 2013-12-16 Dagens innehåll Del 1. Handlingsplan för Trafiksäkerhet 2012-2014. Del 2. Drift & underhåll. Del 3. Investeringar. Del 4. Transportrådgivning.

Läs mer

Drift och underhåll en underskattad del i cykelarbetet Anna Niska. Cykelkonferensen, Gävle 25 maj 2016

Drift och underhåll en underskattad del i cykelarbetet Anna Niska. Cykelkonferensen, Gävle 25 maj 2016 Drift och underhåll en underskattad del i cykelarbetet Anna Niska Cykelkonferensen, Gävle 25 maj 2016 Nollvisionen Ingen ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken Ansvar på systemutformaren Photo: Hejdlösa

Läs mer

Lundaförslag Cykelväg Genarp - Kyrkheddinge

Lundaförslag Cykelväg Genarp - Kyrkheddinge Tekniska förvaltningen Gatu- och trafikavdelningen 1(6) Hanna Zakrisson 046-359 47 84 hanna.zakrisson@lund.se Tekniska nämnden Lundaförslag Cykelväg Genarp - Kyrkheddinge Dnr TN 2019/0321 Sammanfattning

Läs mer

Den här maskinen är fantastisk

Den här maskinen är fantastisk Hämtat från Krister Isakssons blogg på http://www.bicycling.se Foto: Krister Isaksson Den här maskinen är fantastisk Bicyclings husexpert på vardagscykling Krister Isaksson är paff: Från oktober till mars

Läs mer

Indikator 10 Drift och underhåll av GCM-vägar Johan Lindberg Trafikverket

Indikator 10 Drift och underhåll av GCM-vägar Johan Lindberg Trafikverket Indikator 10 Drift och underhåll av GCM-vägar 2013-06-13 Johan Lindberg Trafikverket GCM-vägar ny indikator Ny indikator sedan översynen 2012 Mått och mätmetod saknas i dagsläget. Utgångspunkter för mätning

Läs mer

Vedlikeholdets effekt på syklisters sikkerhet

Vedlikeholdets effekt på syklisters sikkerhet Vedlikeholdets effekt på syklisters sikkerhet Anna Niska Sykkelkonferansen i Sarpsborg, 4 juni 2018 Nollvisionen Inga döda eller svårt skadade på svenska vägar Förlåtande vägmiljö Photo: Hejdlösa bilder

Läs mer

Fritt fram. En rapport om kommuners arbete med snöröjning av gång- och cykelvägar

Fritt fram. En rapport om kommuners arbete med snöröjning av gång- och cykelvägar Fritt fram En rapport om kommuners arbete med snöröjning av gång- och cykelvägar Statistik från Agenda PR:s Kommunspegel December 2014 Inledning Gång- och cykelvägar som är framkomliga vintertid är viktigt

Läs mer

Cykelbokslut.

Cykelbokslut. Cykelbokslut 2017 www.skelleftea.se/cykelplan Älvsbackabron är en gång- och cykelbro i trä som invigdes 2011 Bakgrund Kommunfullmäktige godkände den 15 maj 2012 Cykelplan 2011 för Skellefteå kommun. Cykelplanen

Läs mer

VAR SKA DEN FÖRLÅTANDE CYKELBANEBELÄGGNINGEN PLACERAS? METOD FÖR ATT PRIORITERA DE VIKTIGASTE PLATSERNA

VAR SKA DEN FÖRLÅTANDE CYKELBANEBELÄGGNINGEN PLACERAS? METOD FÖR ATT PRIORITERA DE VIKTIGASTE PLATSERNA VAR SKA DEN FÖRLÅTANDE CYKELBANEBELÄGGNINGEN PLACERAS? METOD FÖR ATT PRIORITERA DE VIKTIGASTE PLATSERNA Erik Stigell, Trivector Annika Nilsson, Trivector Sara Malm, Trivector Ett projekt finansierat av

Läs mer

Svar på motion - inför sopsaltning av gång- och cykelvägar

Svar på motion - inför sopsaltning av gång- och cykelvägar Kommunstyrelsen 2017-10-19 Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad KSKF/2017:366 Kristina Nyström 016-710 80 58 1 (2) Kommunstyrelsen Svar på motion - inför sopsaltning av gång- och cykelvägar

Läs mer

Motion om ökad trafiksäkerhet vid passage på Sandgatan. KS

Motion om ökad trafiksäkerhet vid passage på Sandgatan. KS kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-04-22 126 Motion om ökad trafiksäkerhet vid passage på Sandgatan. KS 2013-430 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige

Läs mer

Vinterväghållning på cykelvägar i Sverige

Vinterväghållning på cykelvägar i Sverige Vinterväghållning på cykelvägar i Sverige Anna Niska NVF-vinterseminar, Horsens 23 april 2015 förutsättningarna för att välja cykel ska förbättras Många allvarligt skadade cyklister till följd av halka

Läs mer

Drift och underhåll av cykelvägar En kvalitetsmätning

Drift och underhåll av cykelvägar En kvalitetsmätning Drift och underhåll av cykelvägar En kvalitetsmätning Johan Lindberg Trafikverket 2014-10-13 Utmaningen att cyklingen ska öka! Det förutsätter att säkerheten ökar! 2 2014-10-16 Ny bild av verkligheten

Läs mer

Verksamhetens beslutsunderlag (VBU) stora versionen

Verksamhetens beslutsunderlag (VBU) stora versionen 1 (8) Verksamhetens beslutsunderlag (VBU) stora versionen Enheten där VBU:et är framtaget Arbetslivskontoret Namn på VBU:et/Projektnamn FIA (Fler i arbete) Ansvarig för VBU:et Arjun Bakshi Författare till

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (19) 2017-11-07 Tekniska nämnden, arbetsutskottet Sammanträdesprotokoll 110-124 Sammanträdesdatum 7 november 2017 Plats och tid Stadshuset A394, kl 15:00-18:10 Tjänstgörande ledamöter

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden Sammanträdesdatum 2017-04-25 25 TEN 146/17 Trafikolycksstatistik 2016 Ärendet TF avdelningschef Magnus Johansson informerar om trafikolycksstatistiken för 2016. Ordföranden

Läs mer

Hur kan vi utforma cykelvägarna så att det är lätt att vintercykla i Luleå?

Hur kan vi utforma cykelvägarna så att det är lätt att vintercykla i Luleå? Hur kan vi utforma cykelvägarna så att det är lätt att vintercykla i Luleå? Så få byten som möjligt på vilken sida av bilvägen som cykelvägen finns; 2; 2% Kopiera från de bästa = Nederländerna; 2; 2% Cykel

Läs mer

RAPPORT. Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning Upprättad av: Milos Jovanovic

RAPPORT. Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning Upprättad av: Milos Jovanovic RAPPORT Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning 2016-06-08 Upprättad av: Milos Jovanovic 1 Innehåll BAKGRUND... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 Trafik och trafikanter... 3 Trafiksäkerhet... 5 FÖRESLAGNA

Läs mer

Bilaga 3 Fördjupade åtgärdsbeskrivningar

Bilaga 3 Fördjupade åtgärdsbeskrivningar Bilaga 3 Fördjupade åtgärdsbeskrivningar Planering Cykelbanor behöver utrymme och planeras väl efter framtagen standard och därför är det viktigt att det i tidigt skede i planprocessen finns trafikkompetens.

Läs mer

Gång- och cykelbana längs Ältabergsvägen. Genomförandebeslut

Gång- och cykelbana längs Ältabergsvägen. Genomförandebeslut Dnr Sida 1 (5) 2014-08-28 Handläggare Johanna Salén 08-508 260 32 Till Trafiknämnden 2014-09-25 Gång- och cykelbana längs Ältabergsvägen. Genomförandebeslut Förslag till beslut 1. Trafiknämnden godkänner

Läs mer

Cykelbanor längs Strömbron och Stallgatan. Genomförandebeslut

Cykelbanor längs Strömbron och Stallgatan. Genomförandebeslut Dnr Sida 1 (8) 2016-08-18 Handläggare Per-Åke Tjärnberg 08-508 266 86 Till Trafiknämnden 2016-09-22 Cykelbanor längs Strömbron och Stallgatan. Genomförandebeslut Förslag till beslut 1. Trafiknämnden godkänner

Läs mer

Sammanträdesprotokoll och 35

Sammanträdesprotokoll och 35 1 (7) Sammanträdesprotokoll 25 33 och 35 Sammanträdesdatum 8 mars 2016 Plats och tid Stadshuset, rum A 394, kl 13:00-16:00 Sammanträdet ajournerades kl 14:20-14:30 Tjänstgörande ledamöter Adjungerad från

Läs mer

Vinter i Täby Information om snöröjning och sandning

Vinter i Täby Information om snöröjning och sandning Vinter i Täby Information om snöröjning och sandning Innehållsförteckning Tillsammans kan vi hjälpas åt 4 Vem ansvarar för vad? 5 Prioritering av påbörjad snöplogning 6 Så kan du hjälpa till 7 Snö på egen

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 79-82

Sammanträdesprotokoll 79-82 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8) 2018-07-02 Tekniska nämnden, arbetsutskottet Sammanträdesprotokoll 79-82 Sammanträdesdatum 2 juli 2018 Plats och tid Stadshuset, C 331, kl 16:00 16:40 Tjänstgörande ledamöter

Läs mer

Vinter i Täby Information om snöröjning och sandning

Vinter i Täby Information om snöröjning och sandning Vinter i Täby Information om snöröjning och sandning Innehållsförteckning TILLSAMMANS KAN VI HJÄLPAS ÅT 4 VEM ANSVARAR FÖR VAD? PRIORITERING AV PÅBÖRJAD SNÖPLOGNING SÅ KAN DU HJÄLPA TILL 5 6 7 7 7 8 SNÖ

Läs mer

Beslut. Förslag till kommunfullmäktige

Beslut. Förslag till kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2015-08-11 Sida 1(1) 170 Svar på medborgarförslag - Inför bättre snöröjning och halkbekämpning även på de gång- och cykelbanor som inte tillhör de prioriterade

Läs mer

Cykel nöjdhetsmätning

Cykel nöjdhetsmätning SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE Cykel nöjdhetsmätning November 2015 Cykel nöjdhetsmätning November 2015 Madelene Håkansson Citera gärna ur skriften men ange källa Författaren och Gävle kommun [årtal XXXX] Grafisk

Läs mer

Cykeltrafik mätmetoder och mål. Östersund

Cykeltrafik mätmetoder och mål. Östersund Cykeltrafik mätmetoder och mål Östersund 2018-05-23 Uppdraget Utveckla en enhetlig metod för systematisk mätning av cykeltrafik på lokal och regional nivå. Uppdraget bör samordnas med arbetet med den nationella

Läs mer

Det går att förändra!

Det går att förändra! Det går att förändra! Vintercykling ett sätt att må bra! Beteendeförändring Prova på projekt skapar nya upplevelser och vanor Inspiration från testresenär kollektivtrafik och vintertramparna i Östersund

Läs mer

Medborgarförslag - Skaffa en sopsaltare eller sopa undan gruset på halva cykelbanorna under vinterhalvåret

Medborgarförslag - Skaffa en sopsaltare eller sopa undan gruset på halva cykelbanorna under vinterhalvåret TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Tomas Lexinger 2017-01-17 SFN 2016/0922 0480-450446 Servicenämnden Medborgarförslag - Skaffa en sopsaltare eller sopa undan gruset på halva cykelbanorna

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 15-16, 19-24

Sammanträdesprotokoll 15-16, 19-24 1 (7) Sammanträdesprotokoll 15-16, 19-24 Sammanträdesdatum 8 februari 2016 Plats och tid Stadshuset, rum A 394, kl 14:00 16:20 Sammanträdet ajournerades kl 14:35-14:45 Tjänstgörande ledamöter Ordförande

Läs mer

Sopsaltning av cykelvägar. - för bättre framkomlighet och säkerhet för vintercyklister

Sopsaltning av cykelvägar. - för bättre framkomlighet och säkerhet för vintercyklister Sopsaltning av cykelvägar - för bättre framkomlighet och säkerhet för vintercyklister Sopsaltning av cykelvägar kan vara ett sätt att förbättra både framkomligheten och säkerheten för den som vill cykla

Läs mer

Säkrare gator och hastighetsgränser i Huddinge

Säkrare gator och hastighetsgränser i Huddinge Säkrare gator och hastighetsgränser i Huddinge Uppföljning trafiknätsanalys Hastighetssäkrade gång- och cykelpassager och 30-zoner Uppföljning av hastigheter i 30-zoner mätningen visade 40 km/tim trafikarbete

Läs mer

Dnr: 2011/300-TN-003. Helena Kihlén - tifhh03 E-post: Tekniska nämnden

Dnr: 2011/300-TN-003. Helena Kihlén - tifhh03 E-post: Tekniska nämnden Helena Kihlén - tifhh03 E-post: helena.kihlen@vasteras.se Kopia till M. Holmberg Muhr, H. Kihlén, akt. TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) 2011-04-19 Dnr: 2011/300-TN-003 Tekniska nämnden Handlingsplan för passager

Läs mer

Kvalitet avseende gång- och cykelvägars vinterväghållning

Kvalitet avseende gång- och cykelvägars vinterväghållning Kvalitet avseende gång- och cykelvägars vinterväghållning Illustration: NTF RAPPORT 2018:5 En observationsundersökning i sex kommuner Innehåll Sammanfattning... 3 1 Inledning... 3 2 Bakgrund... 3 3 Syfte...

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (25) 2016-11-15 Tekniska nämnden Sammanträdesprotokoll 149-168 Sammanträdesdatum 15 november 2016 Plats och tid Stadshuset A287, kl 13:30-17:15 Ajournerades kl 15:15 15:35 Tjänstgörande

Läs mer

Drift och underhåll för cyklisters säkerhet

Drift och underhåll för cyklisters säkerhet Drift och underhåll för cyklisters säkerhet Anna Niska NVF-seminarium Silkeborg, 4 juni 2015 Nollvisionen En förlåtande vägmiljö Photo: Hejdlösa bilder (vänster), Mikael Andersson (höger) Foto: Krister

Läs mer

Sthlm Vintertramp

Sthlm Vintertramp Sthlm Vintertramp 2017-2018 Klimatsmarta stockholmare Sthlm Vintertramp 2017-2018 Kontaktperson: Sara Nilsson 3 (12) Sammanfattning Under vintern 2017-2018 genomförde Klimatsmarta stockholmare Sthlm Vintertramp.

Läs mer

71 Motion Anna-Britt Wejdsten (FP) - Sluthalkat på gågatorna Dnr SFN 2013/0101

71 Motion Anna-Britt Wejdsten (FP) - Sluthalkat på gågatorna Dnr SFN 2013/0101 1 (2) UTDRAG ur protokoll Servicenämnden Sammanträdesdatum 2013-05-28 71 Motion Anna-Britt Wejdsten (FP) - Sluthalkat på gågatorna Dnr SFN 2013/0101 Handlingar Serviceförvaltningens skrivelse 2013-05-14

Läs mer

Svensk Cykling Cykelbranschen Cykelfrämjandet Vätternrundan Svenska Cykelförbundet Naturskyddsföreningen. Turistcykellederna Cykelvasan Fler

Svensk Cykling Cykelbranschen Cykelfrämjandet Vätternrundan Svenska Cykelförbundet Naturskyddsföreningen. Turistcykellederna Cykelvasan Fler Svensk Cykling Cykelbranschen Cykelfrämjandet Vätternrundan Svenska Cykelförbundet Naturskyddsföreningen Turistcykellederna Cykelvasan Fler Sanningar och myter 1. Cyklingen ökar! Eller är det Cyklingen

Läs mer

Trafiksäkerhetsuppföljning och nytt trafiksäkerhetsprogram i Huddinge

Trafiksäkerhetsuppföljning och nytt trafiksäkerhetsprogram i Huddinge Trafiksäkerhetsuppföljning och nytt trafiksäkerhetsprogram i Huddinge Trafiksäkerhetsarbetet översikt Trafiknätsanalys 2004 med åtgärdsprogram Mycket av åtgärderna har genomförts Hastighetsplan 2012 Arbete

Läs mer

Fastsand i Sverige. Anna Niska

Fastsand i Sverige. Anna Niska Fastsand i Sverige Anna Niska Kort historik Vattensandning redan på 50-talet 1995: Trafikverket startar utveckling av fordon som blandar sand och vatten innan spridning 1998: Piarc vinterkongress i Luleå

Läs mer

Verksamhetens beslutsunderlag (VBU) stora versionen

Verksamhetens beslutsunderlag (VBU) stora versionen 1 (8) Verksamhetens beslutsunderlag (VBU) stora versionen Enheten där VBU:et är framtaget Samordningsförbundets kansli Projektnamn STINA, Stöd till Individuellt Närmande på Arbetsmarknaden Ansvarig för

Läs mer

Komplettering av ansökan En cykelstad för alla

Komplettering av ansökan En cykelstad för alla 2011-10-14 Bn 364/2010 Delegationen för hållbara städer Miljövårdsberedningen 103 33 Stockholm Komplettering av ansökan En cykelstad för alla Örebro kommun har ansökt om stöd från Delegationen för hållbara

Läs mer

STRADA rapport för 2012

STRADA rapport för 2012 STRADA rapport för 2012 All data är hämtad från STRADAs internetgränssnitt, källor till informationen är transportstyrelsens hemsida samt mailkonversation med Magnus Carlsson från transportstyrelsen. 1.

Läs mer

FOTGÄNGARNAS FÖRENING; FOT

FOTGÄNGARNAS FÖRENING; FOT FOTGÄNGARNAS FÖRENING; FOT FOT främjar fotgängarnas intressen i samhällsplaneringen Människan till fots ska vara utgångspunkt för utvecklingen av staden och trafiken. Särskild hänsyn ska tas till funktionshindrade,

Läs mer

Förslag till beslut. 1. Trafiknämnden godkänner kontorets tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen. Fredrik Alfredsson T.f.

Förslag till beslut. 1. Trafiknämnden godkänner kontorets tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen. Fredrik Alfredsson T.f. Dnr Sida 1 (8) 2019-01-14 Handläggare Catarina Nilsson 08-508 26 242 Till Trafiknämnden 2019-03-07 Joakim Boberg 08-508 263 92 Hur trafikkontoret arbetar med och ser på trafiksäkerhetsfrågor som särskilt

Läs mer

Trafiksäkerhetsarbete i Umeå

Trafiksäkerhetsarbete i Umeå Brödtext Punktlista nivå 1 Punktlista nivå 2 Brödtext Trafiksäkerhetsarbete i Umeå kommun Ur innehållet Underlag - Mångårigt samarbete med Norrlands universitetssjukhus - Trafiksäkerhetsprogram - Trafikdatarapport

Läs mer

Så skapar vi en attraktiv cykelstad

Så skapar vi en attraktiv cykelstad Så skapar vi en attraktiv cykelstad Cykelprogram för en nära storstad 2015-2025 Malin Månsson, trafikkontoret Göteborg 2035 150 0000 Fler invånare 70 000 80 000 nya bostäder 80 000 nya arbetstillfällen

Läs mer

Cykelåtgärder längs Hässelbystråket mellan Brommaplan och Åkeshov. Genomförandebeslut

Cykelåtgärder längs Hässelbystråket mellan Brommaplan och Åkeshov. Genomförandebeslut Sida 1 (9) 2018-01-01 Handläggare Per-Åke Tjärnberg 08-508 266 86 Till Trafiknämnden 2018-02-01 Cykelåtgärder längs Hässelbystråket mellan Brommaplan och Åkeshov. Genomförandebeslut Förslag till beslut

Läs mer

Vinter i Täby Information om snöröjning och sandning

Vinter i Täby Information om snöröjning och sandning Vinter i Täby Information om snöröjning och sandning Innehållsförteckning Tillsammans kan vi hjälpas åt 4 Vem ansvarar för vad? 5 Prioritering av påbörjad snöplogning 6 Så kan du hjälpa till 7 Snö på egen

Läs mer

Hanna Ahnlund Gata & Trafik, 2008

Hanna Ahnlund Gata & Trafik, 2008 Hanna Ahnlund Gata & Trafik, 2008 Inledning Fotgängare är den trafikantgrupp som är mest utsatt för skador, hela 38 procent av alla som skadats i trafiken under åren 2003 2006 var fotgängare. Tidigare

Läs mer

Slutrapport Vintercyklist 2017/2018 Ett projekt inom Hållbart resande väst

Slutrapport Vintercyklist 2017/2018 Ett projekt inom Hållbart resande väst 1 Slutrapport Vintercyklist 2017/2018 Ett projekt inom Hållbart resande väst Innehåll Bakgrund... 4 Syfte... 4 Mål Vintercyklist 2017/ 2018... 4 2 Aktivitetsmål... 4 Resultat... 4 Beteendemål... 5 Resultat...

Läs mer

Cykelbokslut Falu kommun

Cykelbokslut Falu kommun Cykelbokslut 2018 Falu kommun Cykling i Falun Cyklingens fördelar är många och avgörande för att klara uppsatta mål för folkhälsa och miljö. Ett ökat cyklande ger stora vinster för samhället i form av

Läs mer

Cykelbokslut 2014 Cykelbokslut 2014 Berättelse om cykelstaden Umeå 2014

Cykelbokslut 2014 Cykelbokslut 2014 Berättelse om cykelstaden Umeå 2014 Cykelbokslut 2014 Berättelse om cykelstaden Umeå 2014 Kommunerna kan göra skillnad. Vissa städer är bättre än andra. Malmö och Umeå har investerat mer och är i dag stora cykelstäder. Dagens industri 2014-06-02

Läs mer

Hastighetsdämpande åtgärder vid Bergsgatan/Almbacksgatan samt Bergsgatan/Monbijougatan TN

Hastighetsdämpande åtgärder vid Bergsgatan/Almbacksgatan samt Bergsgatan/Monbijougatan TN Malmö stad Fastighets- och gatukontoret 1 (7) 2019-04-15 Tjänsteskrivelse Vår referens Marie Lindeberg Sekreterare marie.lindeberg@malmo.se Hastighetsdämpande åtgärder vid Bergsgatan/Almbacksgatan samt

Läs mer

Vinterväghållning på gångoch cykelvägar i Sverige

Vinterväghållning på gångoch cykelvägar i Sverige Vinterväghållning på gångoch cykelvägar i Sverige Anna Niska Teknologidagene, Trondheim, 7 okt. 2014 Cyklister: flest svårt skadade vägtrafikanter 1/3 av alla trafikanter på sjukhus är cyklister Källa:

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 1 (7) Sammanträdesprotokoll 109-119 Sammanträdesdatum 10 november 2015 Plats och tid Stadshuset, rum A 394, kl 08:15-10:50 Ajournerades kl 09:00-09:15. Tjänstgörande ledamöter Ordförande Jazmin Pettersson

Läs mer

SKADADE I TRAFIKEN En sammanställning av antal skadade och omkomna i trafikolyckor. Dalibor Sentic Stadsbyggnadsförvaltningen

SKADADE I TRAFIKEN En sammanställning av antal skadade och omkomna i trafikolyckor. Dalibor Sentic Stadsbyggnadsförvaltningen SKADADE I TRAFIKEN 217 En sammanställning av antal skadade och omkomna i trafikolyckor Dalibor Sentic Stadsbyggnadsförvaltningen Innehållsförteckning Inledning... 1 Trafiksäkerhet i kommunens översiktsplan...

Läs mer

Fotgängarnas fallolyckor - Ett ouppmärksammat problem

Fotgängarnas fallolyckor - Ett ouppmärksammat problem 1 Fotgängarnas fallolyckor - Ett ouppmärksammat problem Transportforum 2010-01-13 Lennart Adolfsson Fotgängarnas föreningen FOT har som uppgift att påvisa problem och risker som drabbar fotgängare sprida

Läs mer

Samverkan för säker cykling och gångtrafik

Samverkan för säker cykling och gångtrafik Samverkan för säker cykling och gångtrafik NTF:s Nollvisionskonferens Stockholm TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 Johan Lindberg 2018-05-02 Nollvisionen en förutsättning för en hållbar och attraktiv

Läs mer

PROJEKTPLAN. Detta dokument är avsett att användas som stöd vid framtagning av dokumentet Projektplan.

PROJEKTPLAN. Detta dokument är avsett att användas som stöd vid framtagning av dokumentet Projektplan. PROJEKTPLAN Projektnamn Användning Detta dokument är avsett att användas som stöd vid framtagning av dokumentet Projektplan. Kursiv röd text är råd, anvisningar och ev. exempel inom respektive avsnitt

Läs mer

Avsiktsförklaring trafiksäkerhetsåtgärder på del av Huddingevägen

Avsiktsförklaring trafiksäkerhetsåtgärder på del av Huddingevägen GATU- OCH TRAFIKAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 3 mars 2015 KS-2015/375.351 1 (2) HANDLÄGGARE Annika Löfmark 08-535 365 52 annika.lofmark@huddinge.se Kommunstyrelsen Avsiktsförklaring

Läs mer

Fas tre i projektet kommer att omfatta själva genomförandet av projektet och förutsätter lagakraftvunna detaljplaner och godkända avtal.

Fas tre i projektet kommer att omfatta själva genomförandet av projektet och förutsätter lagakraftvunna detaljplaner och godkända avtal. Tjänsteutlåtande Projektledare 2014-03-04 Anne-Sophie Arbegard 08-590 976 29 Dnr: Anne-Sophie.Arbegard@upplandsvasby.se KS/2011:239 Kommunstyrelsen Arbetsupplägg för projektet Väsby Entré och projektbudget

Läs mer

stadsledningskontoret Exploateringskontoret Trafikkontoret stadsledningskontoret Anton Västberg Telefon:

stadsledningskontoret Exploateringskontoret Trafikkontoret stadsledningskontoret Anton Västberg Telefon: Sida 1 (5) 2017-12-01 Exploateringskontoret Dnr 123-1872/2017 Dnr E2017-04507 Dnr T2017-03388-1 Handläggare Anton Västberg Telefon: 08-508 29 305 Till Kommunstyrelsen Exploateringskontoret Karl-Johan Dufmats

Läs mer

REGIONALT CYKELKANSLI ETT SAMARBETE MELLAN

REGIONALT CYKELKANSLI ETT SAMARBETE MELLAN REGIONALT CYKELKANSLI ETT SAMARBETE MELLAN DAGENS PRESENTATION - Kort om den regionala cykelplanen - Kort om det regionala cykelkansliet - Kort om det regionala cykelbokslutet Mål: Från 5 till 20 procent

Läs mer

Förbättrad framkomlighet för buss och cykel på Kungsbron. Genomförandebeslut

Förbättrad framkomlighet för buss och cykel på Kungsbron. Genomförandebeslut Dnr Sida 1 (7) 2013-12-06 Handläggare Per-Åke Tjärnberg 08-508 266 86 Till Trafik- och renhållningsnämnden 2014-02-06 Förbättrad framkomlighet för buss och cykel på Kungsbron. Genomförandebeslut Förslag

Läs mer

Anmälan av ekonomisk uppföljning månad 11/2014

Anmälan av ekonomisk uppföljning månad 11/2014 Dnr Sida 1 (6) 2014-12-09 Handläggare Barbro Edlund 08-508 281 03 Till Trafiknämnden 2014-12-11 Anmälan av ekonomisk uppföljning månad 11/2014 Förslag till beslut 1. Trafiknämnden beslutar att lägga denna

Läs mer

Cykelplan för Stockholms stad, Cykelplan 2012

Cykelplan för Stockholms stad, Cykelplan 2012 HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING Stadsdelsmiljö och teknik Handläggare: Solveig Nilsson Telefon: 508 04 052 Dnr 1.5.3-219-2012 Sammanträde 12 juni 2012 SID 1 (8) 15 MAJ 2012 Till Hässelby-Vällingby

Läs mer

Dynamiska farthinder på Vårholmsbackarna och Sörgårdsvägen. Genomförandebeslut

Dynamiska farthinder på Vårholmsbackarna och Sörgårdsvägen. Genomförandebeslut Dnr Sida 1 (8) 2019-06-27 Handläggare Rickard Brandt 08-508 26 125 Till Trafiknämnden 2019-08-29 Dynamiska farthinder på Vårholmsbackarna och Sörgårdsvägen. Genomförandebeslut Förslag till beslut 1. Trafiknämnden

Läs mer

INTRESSENTER I BYGGSKEDET

INTRESSENTER I BYGGSKEDET SWEPOMM 2 014-11- 20 MINNESANTECKNINGAR F RÅN W ORKSHOP INTRESSENTER I BYGGSKEDET 1 1. VILKEN KVALITET VILL VI UPPNÅ I BYGGSKEDET? Upprätthåll samma framkomlighet som före byggstart. Öka upplevelsen om

Läs mer

Gång- och cykelbana längs med tunnelbanebron över Norra länken. Avrapportering

Gång- och cykelbana längs med tunnelbanebron över Norra länken. Avrapportering Tjänsteutlåtande Dnr T2016-02298 Dnr E2016-025988 Sida 1 (7) 2016-06-30 Handläggare Trafikkontoret Cecilia Sjödin Trafikplanering Telefon: 08-508 262 40 Till Trafiknämnden 2016-09-22 Exploateringsnämnden

Läs mer

Motionssvar Säkra gång- och cykelvägar på Ekerö (TN18/44)

Motionssvar Säkra gång- och cykelvägar på Ekerö (TN18/44) Sammanträdesprotokoll 2019-02-14 Tekniska nämnden 20 Motionssvar Säkra gång- och cykelvägar på Ekerö (TN18/44) Beslut Tekniska nämnden beslutar att motionen ska anses besvarad. Sammanfattning Miljöpartiet

Läs mer

2014-04-03. Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland

2014-04-03. Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland 2014-04-03 Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland Regeringens främsta mål är full sysselsättning. En utbyggd och fungerande infrastruktur knyter ihop landet och är

Läs mer

Gemensam inriktning för säker gångtrafik 1.0

Gemensam inriktning för säker gångtrafik 1.0 1 2017-06-28 Gemensam inriktning för säker gångtrafik 1.0 Syfte Syftet med den gemensamma inriktningen för säker gångtrafik är att systematisera säkerhetsarbetet och därmed öka säkerheten för gående. Detta

Läs mer

En nationell cykelstrategi för ökad och säker cykling

En nationell cykelstrategi för ökad och säker cykling En nationell cykelstrategi för ökad och säker cykling som bidrar till ett hållbart samhälle med hög livskvalitet i hela landet #cykelstrategi Näringsdepartementet 1 Första nationella cykelstrategin Syftet

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (17) 2018-09-25 Tekniska nämnden Sammanträdesprotokoll 133-146 Sammanträdesdatum 25 september 2018 Plats och tid Stadshuset A391, kl 13:30 17:15 Tjänstgörande ledamöter Jazmin Pettersson

Läs mer

Cykling och gående vid större vägar

Cykling och gående vid större vägar Image size: 7,94 cm x 25,4 cm Seminarium i Borlänge den 23/1 2013 Cykling och gående vid större vägar Thomas Jonsson, Jutta Pauna-Gren & Mikael Spjut Ramböll Sverige AB Om projektet Projekttitel: Cykling

Läs mer

Trafiksäkerhetsprogram En del av handlingsprogramet Trygghet och säkerhet

Trafiksäkerhetsprogram En del av handlingsprogramet Trygghet och säkerhet Trafiksäkerhetsprogram 2015-2020 En del av handlingsprogramet Trygghet och säkerhet Beslutat av kommunstyrelsen den 9 september 2015 147 Trafiksäkerhetsprogram 2015-2020 Trafiksäkerhetsprogrammet är ett

Läs mer

Länstransportplan för Gävleborgs län

Länstransportplan för Gävleborgs län 1(5) Version 2017-04-10 Beslutsunderlag Hållbarhetsnämnden 2017-04-20 Länstransportplan för Gävleborgs län 2014-2025 Verksamhetsplan 2018 med utblick mot 2021 Sammanfattning Föreliggande förslag till verksamhetsplan

Läs mer

Säkrare cykling Gemensam strategi år Version 1.0. Johan Lindberg Trafikverket

Säkrare cykling Gemensam strategi år Version 1.0. Johan Lindberg Trafikverket Säkrare cykling Gemensam strategi år 2014-2020 Version 1.0 Johan Lindberg Trafikverket Utmaningen att cyklingen ska öka! Det förutsätter att säkerheten ökar! 2 2014-06-10 Ladda ner här: trafikverket.se/nollvisionen

Läs mer

Dagliga leveranser. Staden under byggtiden - information om pågående aktiviteter och uppdrag

Dagliga leveranser. Staden under byggtiden - information om pågående aktiviteter och uppdrag TN 355/16 TN-Information Trafiknämnden Sammanträdesdatum 2016-10-27 Diarienummer 1318/15 Dagliga leveranser Malin Schöldstein Telefon 031-368 23 10 E-post: malin.scholdstein@trafikkontoret.goteborg.se

Läs mer

En nationell cykelstrategi för ökad och säker cykling

En nationell cykelstrategi för ökad och säker cykling En nationell cykelstrategi för ökad och säker cykling som bidrar till ett hållbart samhälle med hög livskvalitet i hela landet Anna Johansson Infrastrukturminister #cykelstrategi Näringsdepartementet 1

Läs mer

Bilaga 5 Lista över bortvalda åtgärder

Bilaga 5 Lista över bortvalda åtgärder 1 Friskare luft i Sundsvall: Bilaga 5 Lista över bortvalda åtgärder Steg 1: Åtgärder för att påverka resande och val av transportsätt Omfattar planering, styrning, reglering, påverkan och information riktade

Läs mer

Äldres fallolyckor på snö och is. Projekt och kunskapsöversikt 2014/15

Äldres fallolyckor på snö och is. Projekt och kunskapsöversikt 2014/15 Äldres fallolyckor på snö och is Projekt och kunskapsöversikt 2014/15 Bakgrund NTF genomför i samarbetet med äldreorganisationerna projektet Äldre gåendes halk och fallolyckor under 2013 2015. Projektet

Läs mer

PROJEKTPLAN. Gångstrategi för Nacka Emma Hirsch och Emilie Lindberg NTN 2015/

PROJEKTPLAN. Gångstrategi för Nacka Emma Hirsch och Emilie Lindberg NTN 2015/ PROJEKTPLAN 2015-03-30 Emma Hirsch och Emilie Lindberg NTN 2015/256-510 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar... 3 1.1 Bakgrund... 3 2 Syfte och mål... 4 2.1 Förväntat resultat... 4 3 Avgränsningar...

Läs mer

Säkrare gångväg längs Årstaviken. Svar på remiss från kommunstyrelsen

Säkrare gångväg längs Årstaviken. Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr Sida 1 (6) 2016-01-12 Handläggare Björn Hansson 08-508 262 84 Till Trafiknämnden 2016-02-04 Säkrare gångväg längs Årstaviken. Svar på remiss från kommunstyrelsen Förslag till beslut 1. Trafiknämnden

Läs mer

Dialog kring cykelfrågor

Dialog kring cykelfrågor Dialog kring cykelfrågor Utgångspunkter Internationell utblick Cykelstrategi för ökad och säker cykling Fokus på handlingsplan till cykelstrategin Mobility Management Frågor 2 2013-08-23 Trängsel Tillgänglighet

Läs mer

SÅ ARBETAR ÖSTERGÖTLANDS KOMMUNER MED CYKELFRÅGOR

SÅ ARBETAR ÖSTERGÖTLANDS KOMMUNER MED CYKELFRÅGOR SÅ ARBETAR ÖSTERGÖTLANDS KOMMUNER MED CYKELFRÅGOR Nyckeltal från kartläggningen av cykelvägnäten CYKELVÄGNÄTETS OMFATTNING Invånare Andel av regionens befolkning Km cykelväg Andel av regionens cykelvägnät

Läs mer

Folksams undersökning av underhåll av cykelvägar i Tyresö

Folksams undersökning av underhåll av cykelvägar i Tyresö PM Tyresö kommun 2016-05-11 Tekniska kontoret 1 (5) Göran Norlin Avdelningschef 08-5782 97 80 goran.norlin@tyreso.se Diarienummer 2016KSM1205 Kommunledningsutskottet Folksams undersökning av underhåll

Läs mer

GNS Väg tema DoU Cykelolyckor

GNS Väg tema DoU Cykelolyckor GNS Väg tema DoU Cykelolyckor Hässelby slott 2013-06-13 Jenny Eriksson Kortfakta Definitioner AS= PMI 1+ = Allvarigt skadad= Person med skada/skador som ger en medicinsk invaliditet på 1 % eller mer MAS=

Läs mer

Kalmar kommuns cykelstrategi med tillhörande handlingsplan

Kalmar kommuns cykelstrategi med tillhörande handlingsplan Kalmar kommuns cykelstrategi med tillhörande handlingsplan 2008-11-10 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Cykelstrategi... 3 3 Handlingsplan... 5 - Sid 2 - 1 Inledning Kalmar har som mål att bli en

Läs mer

Omfördelning av 2018 års investeringsbudget för Gång- och cykelväg mellan Täljö och Rydbo

Omfördelning av 2018 års investeringsbudget för Gång- och cykelväg mellan Täljö och Rydbo Tjänsteutlåtande 0 Österåker Samhällsbyggnadsförvaltn ingen Anna Anderman Till Kommunstyrelsen Datum 2018-09-17 Dnr KS 2018/0206 Omfördelning av 2018 års investeringsbudget för Gång- och cykelväg mellan

Läs mer

Startbesked för genomförandefas för exploateringsprojekt Biskopskvarn

Startbesked för genomförandefas för exploateringsprojekt Biskopskvarn TJÄNSTEUTLÅTANDE Samhällsbyggnadskontoret Dnr KS/2018:558-254 Mark- och exploateringsenheten 2018-11-23 1/2 Handläggare Jörgen Altin Startbesked för genomförandefas för exploateringsprojekt Biskopskvarn

Läs mer

Planerat trafiksäkerhetsarbete i Stockholm stad 2014 och framåt

Planerat trafiksäkerhetsarbete i Stockholm stad 2014 och framåt Planerat trafiksäkerhetsarbete i Stockholm stad 2014 och framåt GNS-möte 17 december 2013 Jeff Archer jeffery.archer@stockholm.se The Capital of Scandinavia Trafikkontorets planerat arbete 2014 och framåt

Läs mer

Remissyttrande plan för säkra och trygga skolvägar i Stockholms stad

Remissyttrande plan för säkra och trygga skolvägar i Stockholms stad Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för Samhällsplanering Sida 1 (6) 2015-11-03 Handläggare David Eriksson Telefon: 08-508 22 053 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2015-11-26

Läs mer