Företag växer på olika sätt Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät del 3

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Företag växer på olika sätt Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät del 3"

Transkript

1 Företag växer på olika sätt s rekryteringsenkät del 3 Inledning På vilket sätt vill företag växa? Och varför föredrar vissa företag att växa på andra sätt än genom att tillsvidareanställa personal? De olika sätten företagen föredrar att växa på får konsekvenser för efterfrågan på arbetskraft. s rekryteringsenkät genomfördes 26/1 17/ som en webbenkät. Totalt svarade företag. Svarsfrekvensen var 51 procent. Undersökningen är omfattande och kartlägger bland annat företagens rekryteringsbehov, vilka kompetenser företagen söker, om man lyckas hitta de medarbetare man söker och så vidare. har genomfört rekryteringsenkäter tidigare vilket möjliggöra jämförelser över tid. Vid jämförelser med resultat från tidigare undersökningar används svaren från företag med fem eller fler anställda. De tidigare rapporterna har bland annat behandlat företagens rekryteringsförsök, rekryteringsplaner och vilka rekryteringsvägar företagen använder. I den här rapporten tittar vi närmare på hur företagen vill växa och skälen till varför företagen vill växa på olika sätt. Sammanfattning Det bästa sättet att växa på är för många företag (62 procent) genom att tillsvidareanställa medarbetare. På det sättet bygger företagen upp en kompetens bland sina medarbetare som är avgörande för företagets konkurrenskraft. Konkurrenskraften stärks också av företagens möjlighet att vara flexibla med en förmåga att snabbt ställa om och möta kundernas föränderliga behov. Därför är även projektanställningar och visstidsanställningar sätt som företagen gärna använder för att växa. Företagens sätt att växa och syn på de olika sätten varierar kraftigt beroende på företagets storlek. Knappt hälften (46 procent) av alla företag med 1-4 anställda vill växa genom att tillsvidareanställa personal. Motsvarande siffra för de stora företagen är 78 procent. Företag verksamma inom IT- och telekomsektorn tillsammans med företag inom Teknikföretagen är de som i högst utsträckning vill växa genom att tillsvidareanställa medarbetare.

2 Företag växer på olika sätt 2(7) Var tredje småföretagare (31 procent) anger att åtagandet med tillsvidareanställd personal är orsaken till varför de vill växa på andra sätt. Bland de stora företagen som helst växer på andra sätt än genom att tillsvidareanställa personal är flexibilitet den avgörande orsaken. Växande företag De flesta företag strävar efter att sälja mer, ta marknadsandelar, få fler att välja just deras produkter eller tjänster och att växa. I tillväxten finns en trygghet som inte bara stärker företagets överlevnadschanser utan också dess konkurrenskraft. En lönsam tillväxt öppnar möjligheter för nysatsningar, investeringar och produktutveckling eller avkastning till ägarna. Om tillväxt inte är möjligt eller önskvärt är alternativet att rationalisera, jaga kostnader och effektivisera och på så sätt få mer pengar till verksamheten. Andra företag nöjer sig med status quo. Vilka tillväxtmöjligheter ett företag har är beroende av en mängd faktorer som; vilken marknad de verkar på, vilken efterfrågan det finns på företagets produkter eller tjänster, företagets storlek, företagarens egenskaper, medarbetarnas kompetens, tillgången på kapital och insatsvaror och så vidare. Företag växer dessutom på olika sätt. Beroende på om företaget bedriver personal- eller kapitalintensiv verksamhet påverkas företagets behov av arbetskraft. Ett växande personalintensivt företag kommer sannolikt att behöva anställa fler medarbetare än ett växande kapitalintensivt företag, allt annat lika. Men även företag som bedriver personalintensiv verksamhet kan växa utan att nödvändigtvis anställa fler medarbetare. Exempelvis genom att kompetensutveckla den befintliga personalen, genom att lägga ut uppdrag på underentreprenörer och så vidare. Tillväxt på olika sätt I rekryteringsenkäten ställdes frågan om vilket sätt att växa som passar företaget bäst. Frågan innehåller många svarsalternativ med möjligheten för respondenterna att ge flera svar. För många företag är det också relevant att växa på flera olika sätt. Tre av alternativen innebär att företaget skulle anställa ny/a medarbetare (tillsvidareanställning, projekt/visstidsanställning och söka medarbetare utomlands). Två av alternativen (vill överhuvudtaget inte växa och ser inga möjligheter att växa) innebär att företagen bedömer att ingen tillväxt kommer ske. De övriga alternativen innebär att företaget växer på andra sätt än att fler medarbetare.

3 Företag växer på olika sätt 3(7) Om ditt företag under de närmaste två åren skulle utöka verksamheten, vilket eller vilka av följande skulle passa ditt företag bäst? Flera svar möjliga. Tillsvidareanställning (inkl. provanställning) Projekt/visstidsanställning Komptensutveckling av redan anställda Investeringar i ny teknologi/kunskap Anlita bemanningsföretag Kontrakt med underleverantörer Företagsförvärv Avtal med uppdragstagare/konsulter Rekrytera äldre arbetskraft Ser inga möjligheter att växa Annat Söka medarbetare utanför Sverige Vill överhuvudtaget inte växa Expandera utomlands Det är i huvudsak tre alternativ som dominerar svarsbilden. De övriga alternativen når kring tio procent eller lägre. Att växa genom att anställa medarbetare på tillsvidareanställning är det vanligaste alternativet för många företag. 62 procent av de svarande företagen uppger att det skulle vara det bästa sättet att växa (ofta i kombination med andra alternativ). Det visar att stabila och långvariga relationer med medarbetare är viktigt ur tillväxtsynpunkt för företagen. Samtidigt indikerar 41 procent att det bästa sättet att växa är genom projekt och/eller visstidsanställningar. Detta förklaras sannolikt av företagens behov av flexibilitet. Dessa två kan uppfattas stå i kontrast till varandra, men är fullt förenliga. Företag bemannar i hög utsträckning merparten av verksamheten med tillsvidareanställd personal. För att ha flexibilitet och möta snabba efterfrågeförändringar använder företagen också visstidsanställningar. Det finns tillväxtpotential i att anamma ny kunskap och att kompetensutveckla företagets medarbetare. Det framgår av att 27 procent av de svarande uppger att kompetensutveckling av de befintliga medarbetarna är det bästa sättet att växa.

4 Företag växer på olika sätt 4(7) De tre vanligaste sätten att växa, Tillsvidareanställning (inkl. provanställning) Projekt/visstidsanställning Kompetensutveckling av redan anställda Bas: Företag med 5 eller fler anställda Även över tid är dessa tre de bästa sätten att växa. Andelen som vill växa genom att tillsvidareanställa var 2004 låg. Samtidigt var andelen som då föredrog projekt/visstidsanställningar avsevärt högre hade andelen som föredrog tillsvidareanställning ökat rejält och andelen som valde projektanställning hade minskat i motsvarande utsträckning pendlar det tillbaka en smula. Det förefaller finnas ett samband med konjunkturen. I högkonjunktur är företagen mer benägna att vilja växa genom att tillsvidareanställa och i lågkonjunktur är företagen mindre benägna att växa genom att tillsvidareanställa ytterligare medarbetare. Kompetensutveckling av redan anställda föll mellan undersökningarna 2004 och En möjlig förklaring till det höga värdet 2004 kan vara att användandet av IT ökade i många olika företag och att det fanns tillväxtmöjligheter om företagen lyckades anpassa och integrera den nya tekniken. Tillväxt med branschvariationer Vilken bransch företaget är verksamt i påverkar hur de vill växa. Vissa branscher är exempelvis mer säsongsberoende vilket påverkar företagens möjligheter att tillsvidareanställa medarbetare. Andra branscher är i snabb utveckling vilket gör det viktigare för företagen att arbeta med kompetensutveckling av de redan anställda. Hela 82 procent av företagen inom IT-och telekom sektorn föredrar att växa genom att tillsvidareanställa medarbetare. Motsvarande siffra för företag inom Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet är 48 procent. Detta förklaras sannolikt av att verksamheten för

5 Företag växer på olika sätt 5(7) företag verksamma inom Skogs och lantbruksnäringen är kraftigt säsongsberoende. Därutöver är efterfrågan på medarbetare inom IT och telekomföretagen stort vilket gör att företagen helt erbjuder en tillsvidareanställning. Företag inom vårdsektorn, it-sektorn och teknikföretag är de som i högst utsträckning anser att kompetensutveckling av redan anställda är ett av de bästa sätten att växa på. Teknikföretag och företag inom Industri och Kemigruppen är de företag som i högst utsträckning också anger att anlita bemanningsföretag är ett bra sätt att växa på. Små företag har andra förutsättningar Alla företag i rekryteringsenkäten är arbetsgivare. Att ta steget från egenföretagare till att anställa sin första medarbetare är ett jättekliv. Företagaren blir i samma ögonblick ansvarig för en individs och i förekommande fall även dennes familjs försörjning. För ett stort företag är ytterligare en anställd medarbetare endast en marginell förändring vad gäller ansvar och risktagande. I den kontexten är det inte konstigt att det är stora skillnader i hur små respektive stora företag svarar på frågorna om hur man skulle föredra att växa. De större företagen har i genomsnitt kryssat i fler svarsalternativ än de mindre företagen. Det beror på att de större företagen i högre utsträckning växer på flera olika sätt samtidigt. Tillsvidareanställning Projekt/visstidsanställning Kompetensutveckla redan anställda eller fler anställda Ser inga möjligheter att växa anställda Vill inte växa Diagrammet ovan åskådliggör skillnaderna mellan små företag och stora företag. Färre än hälften av småföretagen skulle föredra att växa genom tillsvidareanställningar. Medan åtta av tio bland de stora företagen bedömer att tillsvidareanställning av nya medarbetare är ett relevant sätt att växa på.

6 Företag växer på olika sätt 6(7) Totalt vart femte småföretagare ser antingen inga möjligheter att växa eller vill inte växa. Dessa alternativ är i princip obefintliga för de större företagen. Varför vill företagen växa på andra sätt än genom att tillsvidareanställa personal? De som har svarat att andra sätt att växa än genom tillsvidareanställningar är bäst för deras företag har fått svara på en följdfråga, som löd; Du har angett andra alternativ för att utöka verksamheten än att tillsvidareanställa. Varför föredrar du att företaget växer på andra sätt? Du har angett andra alternativ för att utöka verksamheten än att tillsvidareanställa. Varför föredrar du att företaget växer på andra sätt? Vill ha flexibel lösning 57 Efterfrågan varierar kraftigt över tid 43 För osäkert uppdrags/orderläge För stort åtagande med tillsvidareanställd personal 24 Annat procent av företagen åberopar flexibilitet som anledning till varför de vill växa på andra sätt än genom att tillsvidareanställa medarbetare. Ett osäkert orderläge och att efterfrågan varierar kraftigt över tid är också anledningar till varför företagen helst växer på andra sätt. Var fjärde företagare tycker att åtagande med tillsvidareanställd personal är för stort. Vid en analys av svaren på storleksnivå återkommer skillnaderna mellan små och stora företag. De stora företagen söker i avsevärt högre utsträckning flexibiliteten än de mindre. För tre av fyra stora företag är flexibiliteten en orsak till varför de vill växa på andra sätt än genom att tillsvidareanställa. Motsvarande siffra för de små företagen är knappt varannan. De mindre företagen lever också i en mer svårplanerad och möjligen mer kortsiktig tillvaro som åskådliggörs av att tre av tio småföretagare tycker att orderläget är för osäkert för att tillsvidareanställa och fyra av tio uppger att efterfrågan varierar kraftigt över tid. Jämförbara siffror för de stora företagen är avsevärt lägre.

7 Företag växer på olika sätt 7(7) Störst skillnad är det i synen på åtagande med tillsvidareanställd personal. procent av de stora företagen uppger detta som ett skäl till varför de väljer att växa på andra sätt. Medan var tredje småföretagare tycker att åtagande med tillsvidareanställd personal är för stort och väljer därför att växa på andra sätt. Du har angett andra alternativ för att utöka verksamheten än att tillsvidareanställa. Varför föredrar du att företaget växer på andra sätt? Vill ha flexibel lösning Efterfrågan varierar kraftigt över tid För osäkert uppdrags/orderläge För stort åtagande med tillsvidareanställd personal eller fler anställda 1-4 anställda Annat

Så rekryterar företagen medarbetare Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät 2010 del 2

Så rekryterar företagen medarbetare Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät 2010 del 2 Så rekryterar företagen medarbetare s rekryteringsenkät 2010 del 2 Inledning Hur hittar företagen de medarbetare de behöver? Och vilka rekryteringsvägar fungerar bra? Mot bakgrunden av att vart femte rekryteringsförsök

Läs mer

Alla regler i LAS krockar med vår verklighet!

Alla regler i LAS krockar med vår verklighet! Alla regler i LAS krockar med vår verklighet! Trä- och Möbelindustriförbundet och Skogsindustrierna Visby den 5 juli 2010 1 Vi representerar företag med 40 000 anställda Trä- och Möbelindustriförbundet

Läs mer

Sänkt arbetsgivaravgift. nya jobb

Sänkt arbetsgivaravgift. nya jobb Sänkt arbetsgivaravgift ger nya jobb Rapport från Företagarna oktober 2010 Innehåll Bakgrund... 3 Arbetsgivaravgiften den viktigaste skatten att sänka... 4 Sänkt arbetsgivaravgift = fler jobb?... 6 Policyslutsatser

Läs mer

Dämpas sysselsättningen av brist på arbetskraft?

Dämpas sysselsättningen av brist på arbetskraft? Konjunkturläget december 2 87 FÖRDJUPNING Dämpas sysselsättningen av brist på arbetskraft? Diagram 14 Brist på arbetskraft i näringslivet Andel ja-svar, säsongsrensade kvartalsvärden 5 5 Sysselsättningen

Läs mer

Att söka men inte finna. - Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät 2010 del 1 April 2010

Att söka men inte finna. - Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät 2010 del 1 April 2010 Att söka men inte finna - s rekryteringsenkät 2010 del 1 April 2010 Inledning 1 Inledning Hur ser företagens behov av arbetskraft ut och lyckas företagen hitta den kompetens de behöver? I kölvattnet av

Läs mer

Ledarnas Chefsbarometer 2011. Chefen och konjunkturen Gasa eller bromsa?

Ledarnas Chefsbarometer 2011. Chefen och konjunkturen Gasa eller bromsa? Ledarnas Chefsbarometer 2011 Chefen och konjunkturen Gasa eller bromsa? Innehållsförteckning Förord... 2 Rapporten i korthet... 4 Hur mår konjunkturen?... 5 Rekrytering... 6 Stannar chefen kvar?... 10

Läs mer

Rapport Småföretagarnas sommarledighet och arbetstider. Undersökning i FöretagarFörbundets medlemspanel maj 2011

Rapport Småföretagarnas sommarledighet och arbetstider. Undersökning i FöretagarFörbundets medlemspanel maj 2011 Rapport Småföretagarnas sommarledighet och arbetstider Undersökning i FöretagarFörbundets medlemspanel maj 2011 Fakta om undersökningen Undersökningen genomfördes med webbenkäter 12-18 maj 2011, av Hero

Läs mer

Design för bättre affärer Fakta och kommentarer utifrån en undersökning om design i svenska företag, genomförd på uppdrag av SVID, Stiftelsen Svensk

Design för bättre affärer Fakta och kommentarer utifrån en undersökning om design i svenska företag, genomförd på uppdrag av SVID, Stiftelsen Svensk Design för bättre affärer Fakta och kommentarer utifrån en undersökning om design i svenska företag, genomförd på uppdrag av SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign, Teknikföretagen och Svensk Teknik och

Läs mer

Medelstora företag står starka i krisen osäkerhet snarare än pessimism dominerar i synen på 2012

Medelstora företag står starka i krisen osäkerhet snarare än pessimism dominerar i synen på 2012 Ingela Hemming, SEB:s Företagarekonom Måndag den 21 november 2011 SEB:s Företagarpanel om konjunkturen: Medelstora företag står starka i krisen osäkerhet snarare än pessimism dominerar i synen på 2012

Läs mer

Ljusning efter trög start på året men inhyrning kommer att gå före nyrekrytering

Ljusning efter trög start på året men inhyrning kommer att gå före nyrekrytering Ingela Hemming, SEB:s Företagarekonom Måndag den 21 maj 2012 Småföretagen tog stryk under första kvartalet Ljusning efter trög start på året men inhyrning kommer att gå före nyrekrytering Den 3 maj avslutade

Läs mer

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2016 Arbetsgivare i Sverige. Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2016_Svenska arbetsgivare

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2016 Arbetsgivare i Sverige. Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2016_Svenska arbetsgivare Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2016 Arbetsgivare i Sverige Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2016_Svenska arbetsgivare Innehåll Sammanfattning Om undersökningen Förklaring av diagram Fakta om respondenterna

Läs mer

Regler som tillväxthinder i små och medelstora företag

Regler som tillväxthinder i små och medelstora företag Regler som tillväxthinder i små och medelstora företag Företagens villkor och verklighet Fakta & statistik 2012 Fler exemplar av broschyren kan beställas på www.tillvaxtverket.se/publikationer Beställningar

Läs mer

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2016 Svenska arbetstagare. Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2016_Svenska arbetstagare

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2016 Svenska arbetstagare. Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2016_Svenska arbetstagare Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2016 Svenska arbetstagare Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2016_Svenska arbetstagare Innehåll Sammanfattning Om undersökningen Förklaring av diagram Fakta om respondenterna

Läs mer

Lernia Kompetensrapport 2014 En rapport om kompetensutmaningarna hos svenska arbetsgivare

Lernia Kompetensrapport 2014 En rapport om kompetensutmaningarna hos svenska arbetsgivare Lernia Kompetensrapport 2014 En rapport om kompetensutmaningarna hos svenska arbetsgivare 1 2 INNEHÅLL INLEDNING... 3 KOMPETENSUTVECKLING ÄR AFFÄRSKRITISKT... 5 UTEBLIVEN KOMPETENSUTVECKLING LEDER TILL

Läs mer

Rapport Småföretagarnas tankar om företagarrollen. Undersökning i FöretagarFörbundets medlemspanel september 2011

Rapport Småföretagarnas tankar om företagarrollen. Undersökning i FöretagarFörbundets medlemspanel september 2011 Rapport Småföretagarnas tankar om företagarrollen Undersökning i FöretagarFörbundets medlemspanel september 2011 Fakta om undersökningen och om panelen Undersökningen genomfördes med webbenkäter, 14-19

Läs mer

Förord. Urvalet har skett genom att de 100 största byggbolagen, sett till omsättning, selekterats fram, varpå intervjuer har gjorts med 30 av dessa.

Förord. Urvalet har skett genom att de 100 största byggbolagen, sett till omsättning, selekterats fram, varpå intervjuer har gjorts med 30 av dessa. Byggrapporten 2009 Innnehållsförteckning Förord 2 Byggbolagen och ekonomin 4 Utlandets påverkan på svenska byggbolag 9 Miljö och energi För fjärde året i rad ger Grant Thornton och tidningen Fastighetsnytt

Läs mer

Vart tredje företag minskar sina kostnader trots högkonjunkturen

Vart tredje företag minskar sina kostnader trots högkonjunkturen Swedbank Analys Nr 28 5 december 2006 Vart tredje företag minskar sina kostnader trots högkonjunkturen Andelen småföretag som planerar att skära sina kostnader har minskat till 36 % från 45 % våren 2005.

Läs mer

Rekryteringsbehov. i Grafiska Företagens medlemsföretag t o m våren Rekryteringsundersökning Grafiska Företagen

Rekryteringsbehov. i Grafiska Företagens medlemsföretag t o m våren Rekryteringsundersökning Grafiska Företagen Rekryteringsbehov i s medlemsföretag t o m våren 2020 är bransch- och arbetsgivarorganisationen för den grafiska industrin. Våra 450 medlemsföretag med ca 14 000 anställda utvecklar, förpackar och distribuerar

Läs mer

71 PROCENT GRANSKAR EN POTENTIELL ARBETSGIVARE NÄR DE SÖKER JOBB OCH SÖKER INFORMATION OM VAD REDAN ANSTÄLLDA TYCKER. - EN TRENDRAPPORT FRÅN LERNIA

71 PROCENT GRANSKAR EN POTENTIELL ARBETSGIVARE NÄR DE SÖKER JOBB OCH SÖKER INFORMATION OM VAD REDAN ANSTÄLLDA TYCKER. - EN TRENDRAPPORT FRÅN LERNIA 71 PROCENT GRANSKAR EN POTENTIELL ARBETSGIVARE NÄR DE SÖKER JOBB OCH SÖKER INFORMATION OM VAD REDAN ANSTÄLLDA TYCKER. - EN TRENDRAPPORT FRÅN LERNIA FÖRORD Varje dag möter vi människor som tillhör, eller

Läs mer

Egenföretagarna Viktiga för tillväxten och jobben men alltför ofta osynliga

Egenföretagarna Viktiga för tillväxten och jobben men alltför ofta osynliga Egenföretagarna Viktiga för tillväxten och jobben men alltför ofta osynliga September 2016 Lars Jagrén Egenföretagarna: Viktiga för ekonomin och tillväxten men alltför ofta osynliga Inledning Egenföretagarna

Läs mer

TEKNIKFÖRETAGS INHYRNING AV PERSONAL 2015

TEKNIKFÖRETAGS INHYRNING AV PERSONAL 2015 TEKNIKFÖRETAGS INHYRNING AV PERSONAL 2015 En kartläggning av inhyrning från bemannings- och konsultföretag KREATIVITETEN ÄR SVERIGES STYRKA FÖRORD Internationellt konkurrensutsatta teknikföretag är beroende

Läs mer

Mångfald i näringslivet. Företagens villkor och verklighet 2014

Mångfald i näringslivet. Företagens villkor och verklighet 2014 Mångfald i näringslivet Företagens villkor och verklighet 2014 Mångfald i näringslivet Företagens villkor och verklighet 2014 Tillväxtverket Produktion: Ordförrådet Stockholm, februari 2015 ISBN 978-91-87903-15-1

Läs mer

Intervjustudie med personalansvariga Mars 2010

Intervjustudie med personalansvariga Mars 2010 Intervjustudie med personalansvariga Mars 2010 Fakta om undersökningen Metod Datainsamlingen har skett genom telefonintervjuer. Totalt genomfördes 500 intervjuer I dataseten på totalnivå är svaren viktade

Läs mer

Rekryteringsundersökning

Rekryteringsundersökning Rekryteringsundersökning 2015 Rekryteringsbehovet inom trä- och möbelindustrin fram till 2020 TMF TRÄ & MÖBELFÖRETAGEN TMF är bransch- och arbetsgivarorganisationen för hela den träförädlande industrin

Läs mer

Ungas syn på (o)fasta jobb. En undersökning från Vision genomförd av YouGov opinion 2011

Ungas syn på (o)fasta jobb. En undersökning från Vision genomförd av YouGov opinion 2011 Ungas syn på (o)fasta jobb En undersökning från Vision genomförd av YouGov opinion Ungas syn på (o)fasta jobb En undersökning från Vision genomförd av Yougov opinion Inledning De tidsbegränsade anställningarna

Läs mer

RTS KONJUNKTURBAROMETER

RTS KONJUNKTURBAROMETER RTS KONJUNKTURBAROMETER 2009 2009ÅRSKONJUNKTURBAROMETER KonjunkturbarometernpresenterasårligenavRese ochturistnäringenisverige(rts),isamarbete medregionalaturistorganisationer.barometernbaseraspåenkvantitativenkätundersökninghos

Läs mer

Stabil andel visstidsanställda

Stabil andel visstidsanställda MARS 2014 PATRIK KARLSSON Stabil andel visstidsanställda på växande arbetsmarknad Innehåll 1. Bakgrund...2 2. Sammanfattande fakta...3 3. En växande arbetsmarknad....4 4. Utvecklingen av tillsvidareanställningar

Läs mer

Design för bättre affärer Fakta och kommentarer utifrån en undersökning om design i svenska företag, genomförd på uppdrag av SVID, Stiftelsen Svensk

Design för bättre affärer Fakta och kommentarer utifrån en undersökning om design i svenska företag, genomförd på uppdrag av SVID, Stiftelsen Svensk Design för bättre affärer Fakta och kommentarer utifrån en undersökning om design i svenska företag, genomförd på uppdrag av SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign, Teknikföretagen och Svensk Teknik och

Läs mer

Företagarens vardag i Stockholm 2014

Företagarens vardag i Stockholm 2014 En rapport om de viktigaste frågorna för svenska företagare nu och framöver. Företagarens vardag i Stockholm 2014 www.pwc.se/sma-medelstora-foretag SammanfattningResultat av den nationella undersökningen:

Läs mer

Brett orderfall indikerar ökad nedgång för industrin

Brett orderfall indikerar ökad nedgång för industrin Teknikföretagens konjunkturbarometer 3:A kvartalet 12 Teknikföretagens konjunkturbarometer för tredje kvartalet omfattar bedömningar från 514 företag. Försäljningen uppgår till 54 Mdr SEK, varav 78 % säljs

Läs mer

Företagarens vardag 2014

Företagarens vardag 2014 En rapport om de viktigaste frågorna för svenska företagare nu och framöver. Företagarens vardag 2014 3 av 10 Många företagare tycker att det har blivit svårare att driva företag under de senaste fyra

Läs mer

TSL 2013:6 Hur gick det sen?

TSL 2013:6 Hur gick det sen? TSL :6 Hur gick det sen? Tre år efter jobbcoachning Trygghetsfonden TSL är en kollektivavtalsstiftelse med Svenskt Näringsliv och LO som ägare och vår uppgift är att hjälpa uppsagda till ett nytt jobb.

Läs mer

Design för bättre affärer

Design för bättre affärer Design för bättre affärer En undersökning från 2008 om design i svenska företag, genomförd på uppdrag av SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign, Teknikföretagen i Sverige, Svensk Teknik och Design (STD).

Läs mer

Företagarens vardag i Falun och Borlänge 2014

Företagarens vardag i Falun och Borlänge 2014 En rapport om de viktigaste frågorna för svenska företagare nu och framöver. Företagarens vardag i Falun och Borlänge 2014 www.pwc.se/sma-medelstora-foretag SammanfattningResultat av den nationella undersökningen:

Läs mer

Kultur och företagande. Kulturpolitikens villkor Karlstad 10 september 2015

Kultur och företagande. Kulturpolitikens villkor Karlstad 10 september 2015 Kultur och företagande Kulturpolitikens villkor Karlstad 10 september 2015 Trender Kultur och media är en tillväxtbransch. I hela samhället kan vi urskilja en rörelse från stora organisationer mot projekt

Läs mer

SKTFs undersökning om kommuners och landstings strategi för den framtida personalförsörjningen. Hur klarar kommuner och landsting återväxten?

SKTFs undersökning om kommuners och landstings strategi för den framtida personalförsörjningen. Hur klarar kommuner och landsting återväxten? SKTFs undersökning om kommuners och landstings strategi för den framtida personalförsörjningen. Hur klarar kommuner och landsting återväxten? November 27 2 Inledning SKTFs medlemmar leder, utvecklar och

Läs mer

Rekryteringsenkäten Skåne 2012

Rekryteringsenkäten Skåne 2012 Rekryteringsenkäten 2012 Rekryteringsenkäten län 2012 Undersökningens målgrupp är medlemsföretag i Svenskt Näringsliv. Undersökningen genomfördes i form av en webbenkät med kompletterande telefonintervjuer.

Läs mer

Hotellmarknadens konjunkturbarometer April Fortsatt stark hotellkonjunktur

Hotellmarknadens konjunkturbarometer April Fortsatt stark hotellkonjunktur Hotellmarknadens konjunkturbarometer April 19 Fortsatt stark hotellkonjunktur 1 INNEHÅLL Sammanfattning / 3 Hotellföretagen förväntningar på efterfrågan / 4 Förväntningarna fortsatta positiva / 4 Hotellföretagen

Läs mer

Småföretagen spår ljusa tider

Småföretagen spår ljusa tider Småföretagen spår ljusa tider Undersökning om konjunkturs- och arbetsmarknadstrender bland 2000 små och medelstora företag Innehåller siffror för Örebro 2010-10-06 Innehåll Syfte och metod... 3 Sammanfattning

Läs mer

IF Metalls medlemmar om kompetensutveckling

IF Metalls medlemmar om kompetensutveckling Datum: 11 december 2017 IF Metalls medlemmar om kompetensutveckling 1 Novus projekt: 14405 1 Om undersökningen Fältperiod: 2-14 november 2017 Antal genomförda intervjuer: 3 771 genomförda webbintervjuer

Läs mer

Rekryteringsenkäten Blekinge Län 2012

Rekryteringsenkäten Blekinge Län 2012 Rekryteringsenkäten Län 2012 Rekryteringsenkäten Län 2012 Undersökningen genomfördes i form av en webbenkät med kompletterande telefonintervjuer. Undersökningsperiod = 24 januari 29 februari Totalt registrerades

Läs mer

Handelsbarometern. Svensk Handels indikator över framtidsförväntningarna bland handelns företag

Handelsbarometern. Svensk Handels indikator över framtidsförväntningarna bland handelns företag Handelsbarometern Svensk Handels indikator över framtidsförväntningarna bland handelns företag April 2015 2015-01-16 Höjda arbetsgivaravgifter slår hårt mot lönsamhet och anställningar i handeln Framtidsindikatorn

Läs mer

Föregående kvartal Om Nettotal

Föregående kvartal Om Nettotal Under andra kvartalet väntar sig 55 procent av bemanningsföretagen ökad efterfrågan. 37 procent förväntar sig oförändrad och 8 procent räknar med en minskad efterfrågan. Nettotalet hamnar alltså på 46

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern 1 Innehåll Småföretagsbarometern... 3 Örebros näringslivsstruktur... 4 Sammanfattning av konjunkturläget i Örebro län... 4 Småföretagsbarometern Örebro län... 6 1. Sysselsättning... 6 2. Orderingång...

Läs mer

Småföretagen spår ljusa tider

Småföretagen spår ljusa tider Småföretagen spår ljusa tider Undersökning om konjunkturs- och arbetsmarknadstrender bland 2000 små och medelstora företag Innehåller siffror för Luleå 2010-12-08 1 Innehåll Syfte och metod... 3 Sammanfattning

Läs mer

Företagens villkor och verklighet 2014

Företagens villkor och verklighet 2014 Företagens villkor och verklighet 2014 1 Kort om undersökningen En av Europas största enkätundersökningar till företag Ger svar på hur företag upplever sin verklighet inom en rad områden som tillväxt,

Läs mer

7 trender inom rekrytering - Hur du hittar talanger och knyter dem till dig

7 trender inom rekrytering - Hur du hittar talanger och knyter dem till dig 7 trender inom rekrytering - Hur du hittar talanger och knyter dem till dig www.visma.se/enterprise Sverige befinner sig sedan ett par år i en högkonjunktur och har relativt låg arbetslöshet. Många företag

Läs mer

Chefen och konjunkturen

Chefen och konjunkturen Chefen och konjunkturen Ledarnas chefsbarometer alla vinner på ett bra ledarskap vi arbetar för att sverige ska ha världens bästa chefer Chefen och konjunkturen Innehållsförteckning Rapporten i korthet...

Läs mer

Företagens villkor och verklighet 2014

Företagens villkor och verklighet 2014 Företagens villkor och verklighet 2014 Transport & magasinering 1 Kort om undersökningen En av Europas största enkätundersökningar till företag Ger svar på hur företag upplever sin verklighet inom en rad

Läs mer

Företagens villkor och verklighet 2014

Företagens villkor och verklighet 2014 Företagens villkor och verklighet 2014 1 Kort om undersökningen En av Europas största enkätundersökningar till företag Ger svar på hur företag upplever sin verklighet inom en rad områden som tillväxt,

Läs mer

Lagen om anställningsskydd

Lagen om anställningsskydd Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:447 av Isabella Hökmark (M) Lagen om anställningsskydd Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om lagen om anställningsskydd

Läs mer

Ungas syn på (o)fasta jobb. En undersökning från Vision genomförd av YouGov opinion 2011

Ungas syn på (o)fasta jobb. En undersökning från Vision genomförd av YouGov opinion 2011 Ungas syn på (o)fasta jobb En undersökning från Vision genomförd av YouGov opinion Ungas syn på (o)fasta jobb En undersökning från Vision genomförd av Yougov opinion Inledning De tidsbegränsade anställningarna

Läs mer

Almi Företagspartner. Tillväxtkartläggning av små och medelstora företag. Genomförd av CMA Research AB Juni 2017

Almi Företagspartner. Tillväxtkartläggning av små och medelstora företag. Genomförd av CMA Research AB Juni 2017 Almi Företagspartner Tillväxtkartläggning av små och medelstora företag Genomförd av CMA Research AB Juni 2017 Almi Företagspartner, Tillväxtkartläggning av små och medelstora företag, sida 2 Innehåll

Läs mer

2013:2 ISSN Stockholms Handelskammares rapport. Har företagen koll på vilka de rekryterar?

2013:2 ISSN Stockholms Handelskammares rapport. Har företagen koll på vilka de rekryterar? 213:2 ISSN 1654-1758 Stockholms Handelskammares rapport Har företagen koll på vilka de rekryterar? Sammanfattning Hur förändrar lågkonjunktur och intåget av ny teknik företagens rekrytering? För femte

Läs mer

Rekryteringsenkäten 2014 Västerbottens län 2014-05-12

Rekryteringsenkäten 2014 Västerbottens län 2014-05-12 Rekryteringsenkäten 2014 Västerbottens län 1 2014-05-12 Rekryteringsenkäten 2014 Metodbeskrivning Målgrupp: VD eller ägare i Svenskt Näringslivs medlemsföretag Antal intervjuer: 7418 totalt, 300 i Västerbottens

Läs mer

Swedbanks Stora småföretagarenkät

Swedbanks Stora småföretagarenkät Swedbanks Stora småföretagarenkät Internetbank för vardagen, personlig rådgivare för affärerna! Sammanfattning av undersökningen Swedbanks Stora småföretagarenkät är en undersökning av småföretagens behov

Läs mer

Bra chefer gör företag attraktiva

Bra chefer gör företag attraktiva Bra chefer gör företag attraktiva Chefens roll är på många sätt avgörande för ett företags attraktionskraft och förmåga att behålla sin personal. Det visar den senaste Manpower Work Life-undersökningen

Läs mer

Gymnasieskolan och småföretagen

Gymnasieskolan och småföretagen Gymnasieskolan och småföretagen Mars 2004 Inledning Gymnasieskolan är central för småföretagens kompetensförsörjning och konkurrenskraft. Företagarna välkomnar att regeringen nu slår ett slag för ökad

Läs mer

KOMPETENSKOLLEN Tillsammans skapar vi en stark och konkurrenskraftig svensk industri!

KOMPETENSKOLLEN Tillsammans skapar vi en stark och konkurrenskraftig svensk industri! KOMPETENSKOLLEN Tillsammans skapar vi en stark och konkurrenskraftig svensk industri! Svensk industri behöver kvalificerad arbetskraft för att konkurrera! För att säkerställa att vi har rätt kompetens

Läs mer

ÅKERIBAROMETERN 2017 KVARTAL 1

ÅKERIBAROMETERN 2017 KVARTAL 1 1 (33) ÅKERIBAROMETERN 2017 KVARTAL 1 SVERIGES ÅKERIFÖRETAG BOX 7248, 103 89 STOCKHOLM Besöksadress: Kungsgatan 24, 6tr Telefon: +46 (0)8-753 54 00 info@akeri.se www.akeri.se 2 (33) INNEH ÅL LSFÖRT ECKNING

Läs mer

Det är lönsamt att satsa på FoU

Det är lönsamt att satsa på FoU Det är lönsamt att satsa på FoU Innovations- och konjunkturrapport våren 2019 2 Konjunkturrapport 2019 sverigesingenjorer.se Om innovations- och konjunkturrapporten Varje år genomför Sveriges Ingenjörer

Läs mer

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2017 Städbranschen - Företagsstorlek. Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2017_Svenska arbetsgivare

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2017 Städbranschen - Företagsstorlek. Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2017_Svenska arbetsgivare Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 207 Städbranschen - Företagsstorlek Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 207_Svenska arbetsgivare Innehåll Sammanfattning Om undersökningen Förklaring av diagram Fakta

Läs mer

Handelsbarometern. Svensk Handels indikator över framtidsförväntningarna bland handelns företag

Handelsbarometern. Svensk Handels indikator över framtidsförväntningarna bland handelns företag Handelsbarometern Svensk Handels indikator över framtidsförväntningarna bland handelns företag Augusti 2015 Fortsatt svag framtidstro Framtidsindikatorn fortsätter att ligga på en låg nivå men steg något

Läs mer

Företagarens vardag i Luleå 2014

Företagarens vardag i Luleå 2014 En rapport om de viktigaste frågorna för svenska företagare nu och framöver. Företagarens vardag i Luleå 2014 www.pwc.se/sma-medelstora-foretag SammanfattningResultat av den nationella undersökningen:

Läs mer

SPRÅKET ETT (ONÖDIGT) HINDER FÖR INTEGRATION? En rapport från Ledarna inom privat tjänstesektor

SPRÅKET ETT (ONÖDIGT) HINDER FÖR INTEGRATION? En rapport från Ledarna inom privat tjänstesektor SPRÅKET ETT (ONÖDIGT) HINDER FÖR INTEGRATION? En rapport från Ledarna inom privat tjänstesektor Innehållsförteckning BAKGRUND OCH METOD 5 INTRODUKTION 6 UNDERSÖKNING, CHEFER INOM PRIVAT TJÄNSTESEKTOR

Läs mer

Småföretagens vardag. En rapport om problem och möjligheter bland svenska småföretag

Småföretagens vardag. En rapport om problem och möjligheter bland svenska småföretag Småföretagens vardag En rapport om problem och möjligheter bland svenska småföretag September 2006 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 De viktigaste slutsatserna 4 Introduktion 5 Fakta om undersökningen

Läs mer

Företagarens vardag i Karlstad 2014

Företagarens vardag i Karlstad 2014 En rapport om de viktigaste frågorna för svenska företagare nu och framöver. Företagarens vardag i Karlstad 2014 www.pwc.se/sma-medelstora-foretag Sammanfattning Resultat av den nationella undersökningen:

Läs mer

Unga röster om facket. Undersökning om ungas inställning till fackförbund och fackliga frågor

Unga röster om facket. Undersökning om ungas inställning till fackförbund och fackliga frågor Unga röster om facket Undersökning om ungas inställning till fackförbund och fackliga frågor Lars Wennberg, Öhrlings PricewaterhouseCoopers och Lars Ericson, Swedbank September 2009 Innehåll INNEHÅLL...

Läs mer

Branschstatistik 2015

Branschstatistik 2015 Branschstatistik 2015 Delrapport 1 Sveriges Företagshälsor 2015-06-25 Sveriges Företagshälsor I Sturegatan 11 I Box 55545 I 102 04 Stockholm I Telefon 08-762 67 46 info@foretagshalsor.se I www.foretagshalsor.se

Läs mer

Företagare om turordningsreglerna, visstid och arbetsgivaravgiften för unga

Företagare om turordningsreglerna, visstid och arbetsgivaravgiften för unga MAJ 2014 Trösklar och trampoliner Företagare om turordningsreglerna, visstid och arbetsgivaravgiften för unga Författare: Patrik Karlsson Innehåll Bakgrund... 2 Sammanfattning... 3 Inledning... 4 Företagens

Läs mer

Så vill vi utveckla landsbygdsföretagandet! Rebecca Källström, vice chefekonom Företagarna

Så vill vi utveckla landsbygdsföretagandet! Rebecca Källström, vice chefekonom Företagarna Så vill vi utveckla landsbygdsföretagandet! Rebecca Källström, vice chefekonom Företagarna Sveriges största företagarorganisation och företräder omkring 75 000 företagare Medlemsägd, medlemsstyrd och partipolitiskt

Läs mer

Rekryteringsbehov inom grafiska branschen

Rekryteringsbehov inom grafiska branschen Rekryteringsbehov inom grafiska branschen Mars 2012 Henrik Rosengren, GFF 2012 1 Innehållsförteckning Metod och syfte 3 Sammanfattning 4 Rekryteringsbehovet totalt 7 Behov av tjänstemän 8 Behov av yrkesarbetare

Läs mer

Låt oss överraska dig

Låt oss överraska dig Låt oss överraska dig Vi skräddarsyr din rekrytering Om ditt företag står inför rekryteringar kan vi lugna dig med att vi på Arbetsförmedlingen förmedlar flest jobb i Sverige och har landets i särklass

Läs mer

Undersökning svenska företag: Synen på att rekrytera personer med funktionsnedsättning

Undersökning svenska företag: Synen på att rekrytera personer med funktionsnedsättning Rapport Undersökning svenska företag: Synen på att rekrytera personer med funktionsnedsättning 0 Målgrupp och genomförande MÅLGRUPP Personer som ansvarar för nyanställning inom företag och organisationer

Läs mer

Almi Företagspartner. Tillväxtkartläggning av små och medelstora företag. Juni 2018

Almi Företagspartner. Tillväxtkartläggning av små och medelstora företag. Juni 2018 Almi Företagspartner Tillväxtkartläggning av små och medelstora företag Juni 2018 Innehåll Sammanfattning 3 Fakta om undersökningen 6 Resultat 8 Företagets tillväxt 9 Innovationer 32 Finansiering 35 Hållbarhet

Läs mer

TRYGG ARBETSMARKNAD FÖR DÄCKMONTÖRER/ DÄCK- OCH HJUL- MEKANIKER

TRYGG ARBETSMARKNAD FÖR DÄCKMONTÖRER/ DÄCK- OCH HJUL- MEKANIKER EN ARBETSKRAFTSBAROMETER FRÅN TYA, TRANSPORTFACKENS YRKES- OCH ARBETSMILJÖNÄMND JANUARI 2018 TRYGG ARBETSMARKNAD FÖR DÄCKMONTÖRER/ DÄCK- OCH HJUL- MEKANIKER EN UNDERSÖKNING OM REKRYTERINGSLÄGET OCH ARBETSMARKNAD

Läs mer

Smarta företag 2011-01-23

Smarta företag 2011-01-23 Smarta företag 2011-01-23 1 Övergripande mål med projektet Målet är att 50% av alla företag skall vara Smarta Företag 2015. Ett Smart Företag: erbjuder ett mobilt arbetssätt för de som behöver det erbjuder

Läs mer

Handelsbarometern. Oktober Svensk Handels indikator på optimismen och framtidsförväntningarna bland handelns företag

Handelsbarometern. Oktober Svensk Handels indikator på optimismen och framtidsförväntningarna bland handelns företag Handelsbarometern Svensk Handels indikator på optimismen och framtidsförväntningarna bland handelns företag Oktober 2014 Svenskt Tenn, Stockholm Foto: Björn Mattisson 2014-10-15 Färre anställda trots ökad

Läs mer

Webbaserad självbetjäning

Webbaserad självbetjäning Branschrapport /2011 Webbaserad självbetjäning En undersökning bland Sveriges IT- och supportansvariga 2 Innehållsförteckning Sammanfattning Sid 3 Inledning Sid 3 Demografi Sid 4 Namn på supportfunktionen

Läs mer

Handelsbarometern. Svensk Handels indikator över framtidsförväntningarna bland handelns företag

Handelsbarometern. Svensk Handels indikator över framtidsförväntningarna bland handelns företag Handelsbarometern Svensk Handels indikator över framtidsförväntningarna bland handelns företag Juni 2015 Framtidstron fortsätter att dala Handelns försäljning har utvecklats väl under årets inledning men

Läs mer

FöreningsSparbanken Analys Nr 15 11 maj 2005

FöreningsSparbanken Analys Nr 15 11 maj 2005 FöreningsSparbanken Analys Nr 15 11 maj 2005 Så planerar småföretagen skära sina kostnader Nära vartannat småföretag planerar skära i sin kostnadsmassa under det närmaste året. Vart åttonde företag räknar

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern 1 Innehåll Småföretagsbarometern... 3 Norrbottens näringslivsstruktur... 4 Sammanfattning av konjunkturläget i Norrbottens län... 4 Småföretagsbarometern Norrbottens län... 6 1. Sysselsättning... 6 2.

Läs mer

Innovationsbarometern 2011

Innovationsbarometern 2011 Innovationsbarometern 2011 Om rapporten Awapatents rapport Innovationsbarometern 2011 bygger på telefonintervjuer med 200 svenska forsknings- och utvecklingschefer. Intervjuerna genomfördes under oktober

Läs mer

Rekryteringsenkäten Jämtlands län 2012

Rekryteringsenkäten Jämtlands län 2012 Rekryteringsenkäten s län 2012 * Jobb, sysselsättning och arbetslöshet är i fokus i den politiska diskussionen. Hur kan vi bäst minska arbetslösheten och bidra till nya jobb * Politiska beslut har stor

Läs mer

2016 Thomas Ljunglöf. Arbetsmarknaden allt mer tudelad forsknings-h

2016 Thomas Ljunglöf. Arbetsmarknaden allt mer tudelad forsknings-h 2016 Thomas Ljunglöf Arbetsmarknaden allt mer tudelad forsknings-h Arbetsmarknaden alltmer tudelad Citera gärna ur skriften, men ange källa Saco mars 2017 www.saco.se Arbetsmarknaden alltmer tudelad I

Läs mer

Innehåll. eworkbarometern SOMMAREN 2014. Om eworkbarometern 3. Högtryck på konsultmarknaden i sommar 4 Resultat från försommarens undersökning 6

Innehåll. eworkbarometern SOMMAREN 2014. Om eworkbarometern 3. Högtryck på konsultmarknaden i sommar 4 Resultat från försommarens undersökning 6 eworkbarometern SOMMAREN 2014 Innehåll Om eworkbarometern 3 Högtryck på konsultmarknaden i sommar 4 Resultat från försommarens undersökning 6 Arvode 7 Efterfrågan och konkurrens 12 Flexibilitet 17 Uppdrag

Läs mer

Innovations- och konjunkturrapport

Innovations- och konjunkturrapport Innovations- och konjunkturrapport Stark ekonomi Svag satsning på kompetens Oktober 2017 OM INNOVATIONS- OCH KONJUNKTURRAPPORTEN Varje år genomför Sveriges Ingenjörer medlemsundersökningar över konjunkturläget

Läs mer

Företagens medverkan i offentlig upphandling. Företagens villkor och verklighet 2014

Företagens medverkan i offentlig upphandling. Företagens villkor och verklighet 2014 Företagens medverkan i offentlig upphandling Företagens villkor och verklighet 2014 Företagens medverkan i offentlig upphandling Företagens villkor och verklighet 2014 Tillväxtverket Produktion: Ordförrådet

Läs mer

Rapport Manpower Work Life PENSIONEN - EN KÄLLA TILL ORO

Rapport Manpower Work Life PENSIONEN - EN KÄLLA TILL ORO Rapport Manpower Work Life PENSIONEN - EN KÄLLA TILL ORO PENSIONEN EN KÄLLA TILL ORO Fram tills nyligen har de flesta heltidsarbetande svenskar kunnat räkna med en trygg försörjning på äldre dagar. Idag

Läs mer

Småföretag om förmånsrättslagen

Småföretag om förmånsrättslagen Småföretag om förmånsrättslagen Jonas Frycklund oktober, 24 Resultat och analys av en undersökning om kreditgivningen till småföretag 1 Sammanfattning Riksdagen fattade förra året beslut om att införa

Läs mer

SKAPA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR DE NYA JOBBEN OCH DE VÄXANDE FÖRETAGEN

SKAPA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR DE NYA JOBBEN OCH DE VÄXANDE FÖRETAGEN sverigesingenjorer.se 2 SKAPA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR DE NYA JOBBEN OCH DE VÄXANDE FÖRETAGEN BAKGRUND Den globala konkurrensen hårdnar. Det blir allt tydligare att den enda vägen till framgång är genom utveckling

Läs mer

Nr 3 / Hänger du med? Sysselsattas upplevda behov av kompetensutveckling

Nr 3 / Hänger du med? Sysselsattas upplevda behov av kompetensutveckling Nr 3 / 2018 Hänger du med? Sysselsattas upplevda behov av kompetensutveckling Kontakt TCO Samuel Engblom samuel.engblom@tco.se TCO Jacob Inganäs jacob.inganas@tco.se TCO Lena Orpana lena.orpana@tco.se

Läs mer

eworkbarometern VÅREN 2013

eworkbarometern VÅREN 2013 eworkbarometern VÅREN 2013 Innehåll Om eworkbarometern Bakgrund Kontakt Rörlighet på konsultmarknaden tema för vårens eworkbarometer 2013 Resultat från vårens undersökning Arvode Efterfrågan och konkurrens

Läs mer

SMÅFÖRETAGEN. vill växa

SMÅFÖRETAGEN. vill växa SMÅFÖRETAGEN vill växa men kan de det? Småföretagens finansieringsvillkor mars 2014 bättre Konjunktur tuffare finansieringsvillkor Tuffare finansieringsvillkor är ett stort tillväxthinder. Åtta av tio

Läs mer

Vem betalar inte i tid?

Vem betalar inte i tid? RAPPORT Vem betalar inte i tid? EN UNDERSÖKNING OM BETALNINGSTIDERNAS UTVECKLING BETALNINGSTIDER Innehåll Inledning... 1 Bakgrund... 2 Svenska Teknik&Designföretagen tycker... 3 Resultatredovisning och

Läs mer

Metodbeskrivning. Rekryteringsenkät Svenskt Näringsliv

Metodbeskrivning. Rekryteringsenkät Svenskt Näringsliv Metodbeskrivning Rekryteringsenkät 2017-18 Svenskt Näringsliv 2018-01-12 Demoskop AB, Mäster Samuelsgatan 17, 114 75 Stockholm, Sweden Tel 08-506 455 000 www.demoskop.se, info@demoskop.se Org.nr: SE556355-0275

Läs mer

Tjänsteföretagen och den inre marknaden

Tjänsteföretagen och den inre marknaden November 2005 Tjänsteföretagen och den inre marknaden Denna rapport bygger på en SCB-undersökning av företagens kunskaper om och attityder till den inre marknaden som gjorts på uppdrag av Kommerskollegium

Läs mer

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2016 Arbetsgivare

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2016 Arbetsgivare Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2016 Arbetsgivare Hotell och restaurang 800 svar Innehåll Om undersökningen Förklaring av diagram Fakta om respondenterna Resultat Beteende Beteende förändring över tid

Läs mer

Företagens villkor och verklighet 2014

Företagens villkor och verklighet 2014 Företagens villkor och verklighet 2014 Uthyrning, fastighetsservice 1 Kort om undersökningen En av Europas största enkätundersökningar till företag Ger svar på hur företag upplever sin verklighet inom

Läs mer

INNOVATIVA SMÅ OCH MEDELSTORA FÖRETAG SATSAR PÅ STRATEGISKT UTVECKLINGSARBETE ÄVEN I TUFFA TIDER. Jenni Nordborg och Rolf Nilsson

INNOVATIVA SMÅ OCH MEDELSTORA FÖRETAG SATSAR PÅ STRATEGISKT UTVECKLINGSARBETE ÄVEN I TUFFA TIDER. Jenni Nordborg och Rolf Nilsson INNOVATIVA SMÅ OCH MEDELSTORA FÖRETAG SATSAR PÅ STRATEGISKT UTVECKLINGSARBETE ÄVEN I TUFFA TIDER Jenni Nordborg och Rolf Nilsson 1 2 OM UNDERSÖKNINGEN Med syfte att öka kunskapen om hur lågkonjunkturen

Läs mer