Handlingsplan för Breddad rekrytering vid Linköpings universitet m m

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handlingsplan för Breddad rekrytering vid Linköpings universitet m m"

Transkript

1 BESLUT Dnr LiU Handlingsplan för Breddad rekrytering vid Linköpings universitet m m Universitetsstyrelsen beslutar att fastställa bifogad handlingsplan för breddad rekrytering och att godkänna bifogad verksamhetsrapport avseende breddad rekrytering för perioden Universitetsstyrelsen uppdrar samtidigt till rektor att göra erforderliga redaktionella justeringar och kompletteringar. Beslut i detta ärende har fattats av universitetsstyrelsen vid dess sammanträde denna dag. I beslutet har deltagit ordföranden Bengt Westerberg, universitetets rektor Mille Millnert och övriga ledamöterna, Trygve Carlsson, Kajsa Ellegård, Jan Ernerudh, Ewa Groppfeldt, Lars Hultman, David Nord, Olle Persson, Emanuel Stenius, Agneta Westerdahl och Maria Ågren samt tjänstgörande suppleanten Maria Bolin. Vidare har närvarit personalföreträdaren Marianne Plymoth, styrelsens sekreterare Ann-Christin Gustafsson, informationsdirektören Lars Holberg, universitetsdirektören Curt Karlsson, planeringsdirektören Lars Rydberg samt ordföranden i Strategigruppen för lika villkor Åke Wasteson, den sistnämnde föredragande. Bengt Westerberg Åke Wasteson Universitetsstyrelsen

2 Dnr LiU (4) Handlingsplan för Breddad rekrytering vid Linköpings universitet Inledning Arbetet med Breddad rekrytering är en del av Linköpings universitets (LiU) arbete med Lika villkor och bedrivs såväl centralt som på fakultets- och institutionsnivå. Denna handlingsplan avser övergripande riktlinjer för åren som sedan kommer att brytas ned i de årliga handlingsplanerna för lika villkor samt i kommunikationsplanen för studentrekrytering. Begreppet Breddad rekrytering inbegriper enligt LiU: Rekryteringsinsatser för blivande studenter Mottagning av nya studenter En studietid präglad av god arbetsmiljö Genomströmning av studenter till en examen. Viktiga aktörer för att bedriva arbetet med breddad rekrytering är bland annat fakulteterna, externa relationer/studentrekrytering, Strategigruppen för lika villkor, studentkårerna, utbildningsprogrammen, studievägledare, Studenthälsan m.fl. Rekrytering Centralt I kommunikationsplanen för studentrekrytering beskrivs LiUs strategiska utgångspunkter för rekryteringsarbetet. Universitetet har liksom i landet i övrigt identifierat en sviktande studentrekrytering som en av de största utmaningarna i universitetets verksamhet. Kommunikationsplanen är därför ett av LiUs viktigaste instrument och utgör en central del av handlingsplanen för breddad rekrytering. Samtidigt som LiU önskar dra till sig sökande med de bästa förutsättningarna att klara krävande studier vill LiU också påverka attityder och bredda rekryteringen. I dialog med skolan, inklusive folkhögskolor, KomVux och annan vuxenutbildning, och med andra intressenter, t ex. regionens kommuner och professionella organisationer ska LiU söka främja attityden till högre utbildning och därigenom verka för breddad rekrytering och högre övergångstal. För att nå dessa mål ska universitetet bl.a. utnyttja studentmedverkan och samverka med gymnasieskolor. Aktiviteter som skapar personliga möten kan vara avgörande för en presumtiv sökande för att ta steget till universitetsutbildning.

3 2 (4) Studentmedverkan Nuvarande och tidigare studenter (Alumner) utgör en av de strategiska utgångspunkterna i Kommunikationsplanen. Genom t.ex. missionering, medverkan på mässor, bloggar, filmdagböcker, skugga en student och andra insatser är studenterna en av LiUs viktigaste parter i Breddad rekrytering. Se mer på hemsidan Samverkan med gymnasieskolan Vid Linköpings universitet verkar en samrådsgrupp för samverkan mellan universitet och skola (SUS). I gruppen finns representanter för de fyra fakulteterna. Syftet är att öka samverkan och underlätta kommunikationen mellan LiU och skolor. Under 2009 inleds ett mentorprojekt med två gymnasieskolor i länet. Projektet innebär att tre LiU-studenter ansvarar för en gymnasieklass. Förhoppningen är att man under 2009 ska hitta former för att utvidga mentorprogrammet till fler gymnasieskolor i länet. Webben LiU ska driva ett kontinuerligt utvecklingsarbete med tydligt användarfokus och tillgänglighet. Include LiU har tillsammans med Karolinska Institutet, Södertörns Högskola och Uppsala Universitet tagit initiativ till bildandet av ett nationellt nätverk för breddad rekrytering och mångfald: Include. Arton universitet/högskolor plus Sveriges Förenade Studentkårer, SFS - har nu anmält sig för medlemskap i nätverket. Include är ett forum för erfarenhetsutbyte och kunskapsutveckling inom breddad rekrytering och mångfald i högre utbildning och ska uppmärksamma alla steg under studentens väg genom högskolan. Detta inkluderar alla processer från rekrytering av nya studenter till karriärplanering inför examinerade studenters inträde i arbetslivet och omfattar såväl genomförande som utvärdering. Primär målgrupp är den personal som arbetar centralt på lärosätena med att samordna frågor kring breddad rekrytering, likabehandling och mångfald. Include vänder sig också till studievägledare, samordnare för studenter med funktionsnedsättning, pedagogiska utvecklare, akademiska ledare, studentambassadörer och andra som direkt eller indirekt arbetar med breddad rekrytering. Förutom att vara en nationell resurs för dem som arbetar med frågor kring breddad rekrytering i Sverige har Include också ett internationellt perspektiv, vilket bl a kommer till uttryck i samarbete med den brittiska motsvarigheten, FACE. Fakulteterna De programspecifika insatser som genomförs för att verka för breddad rekrytering organiseras på fakultetsnivå. Projekten samordnas med planerna för lika villkor.

4 3 (4) Mottagning Stor vikt kommer även fortsättningsvis att läggas vid mottagning och introduktion, med målsättningen att alla nya studenter ska komma till sin rätt och erbjudas fullgoda möjligheter att utvecklas i enlighet med sina förutsättningar. Systemet med faddrar, som en del av mottagningen vid universitetets alla fakulteter, ska vidareutvecklas. Studenthälsan och studentkårerna ansvarar för utbildningen av faddrar. Varje år utbildas runt 1200 faddrar i bland annat lika villkor och mottagningspolicyn vid LiU. Särskild vikt läggs vid att mottagningen skall vara inkluderande för alla studenter. LiU anser att fadderverksamheten är nyttig för alla studenter, men i synnerhet de studenter som kan uppleva hinder i sina studier pga en eller flera bakgrundsfaktorer såsom socioekonomisk status, genus, etnicitet, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller könsöverskridande identitet. Att vara fadder innebär därtill personlig utveckling och ledarskapsträning. Enligt studentenkäten, Nöjd Studentindex (NSI) som genomfördes 2008 var 84 % nöjda eller mycket nöjda med mottagningen för nya studenter som arrangeras av studentkårerna. Nyantagna studenter får i början av sina studier fylla i en enkät som bland annat visar hur informations- och rekryteringsinsatserna fungerat. Enkäten ger också information om de nya studenternas bakgrund, vilka förväntningar de har inför sina studier och vad de eventuellt känner oro inför. Utifrån den informationen kan sedan stödinsatser utformas under första året. Under kommande period ska LiU: Fortsätta stödja studentkårerna med mottagningsarbetet Genomföra Nybörjarenkäten minst vartannat år Studietid och arbetsmiljö Ett led i arbetet för breddad rekrytering är att säkerställa att alla studenter vid LiU upplever en god arbetsmiljö. Inom arbetet med lika villkor sker förebyggande åtgärder på såväl central som lokal nivå för att motverka diskriminering och trakasserier. Planer för lika villkor tas för ett år i taget på alla nivåer. Utdrag ur Strategi och handlingsplan för lika villkor 2009 (hela planen finns på hemsida Visionen för lika villkor Universitetet ska vara en studie- och arbetsmiljö där man tar tillvara de resurser som studenter och anställda med olika bakgrund, livssituation och kompetens tillför universitetet. LiU ska vara ett öppet universitet med många och breda kontakter inom olika samhällssektorer som främjar lika villkor inom akademin och i det omgivande samhället. LiU ska ha en god tillgänglighet gällande verksamhet, information och lokaler. Antagnings- och rekryteringsprocesser ska inte vara diskriminerande.

5 4 (4) Nya studenter och medarbetare ska tas emot så att alla känner sig välkomna. Det ska råda lika villkor vad det gäller anställdas arbetsförhållanden, löner, delaktighet, karriärmöjligheter och möjligheter att förena yrkeskarriär med ansvar för hem och familj. LiU ska underlätta för studenter, oberoende av kön, att förena studier med föräldraansvar. Vid planering av universitetets utbildningar ska hänsyn tas till lika villkor vad gäller form, genomförande och bemötande. Universitetets utbildningar ska till sitt innehåll behandla lika villkorsperspektiv där så är relevant. LiU ska vara fritt från diskriminering, trakasserier och övrig kränkande särbehandling. Genomströmning och karriärvägledning Studievägledarna har en viktig roll för att följa upp studenter och därmed säkra genomströmningen av studenter mot examen. Utbildning av studievägledare kommer att bygga på LiUs interna nätverk för utbildningsinsatser. LiUs organisation för karriärvägledning ingår i studievägledningen och är en viktig funktion för att studenterna i största möjliga utsträckning finner nytta av sin genomförda utbildning. Under studiernas gång finns flera insatser som kan stödja enskilda studenter i deras studier. Kurser i studieteknik, "Skriv- och mattestugor" och programspecifika mentorskap är några exempel på stödfunktioner vid LiU. Ovanstående åtgärder kan vara avgörande för till exempel studenter med studieovan bakgrund. Det pågående arbetet med att kartlägga stödfunktioner under utbildningen, internt benämnt Studenten hela vägen beräknas ge incitament till ytterligare förbättringar. Uppföljning av resultat Försöken att främja breddad rekrytering besväras regelmässigt av svårigheter att påvisa önskade resultat. I all synnerhet gäller detta förmenta kausalsammanhang mellan utförda insatser och observerade effekter. LiU ser det som angeläget att utveckla detta område och ser följande åtgärder som potentiellt uppföljningsbara: Nybörjarenkäten, som kan ge bakgrundsfaktorer angående nyrekryterade studenter och de drivkrafter som fört dem till högskoleutbildning. Samverkan med gymnasieskolan, som medger uppföljning av rekryteringsinsatser i ett lokalt sammanhang, inte lika starkt påverkat av orelaterade faktorer som t ex nationell rekrytering. Avbrottsanalys, som kan ge ny information om specifika faktorer som hämmat studentens studiegång.

6 Dnr LiU (8) Verksamhetsrapport avseende breddad rekrytering vid Linköpings universitet Inledning Arbetet med breddad rekrytering är en del av Linköpings universitets (LiU) arbete med lika villkor. Universitetets policydokument för breddad rekrytering är Strategi och handlingsplan för lika villkor som utarbetas årligen och beslutas av universitetsstyrelsen. Föreliggande rapport beskriver insatser som gjorts centralt vid LiU (t ex. i regi av Externa relationer, ER, eller Strategigruppen för lika villkor, SLV) eller vid en eller flera av de fyra fakulteterna. Övriga aktörer som bedriver arbetet med breddad rekrytering är utbildningsprogrammen, studievägledarna, Studenthälsan och studentkårerna. Under en följd av år har studentkårerna haft mångfaldsfrågorna högt upp på sin agenda, vilket i väsentlig mån befrämjat LiU:s arbete med breddad rekrytering. Härutöver har LiU också engagerat sig i breddad rekrytering på nationell nivå, genom det nyskapade nätverket Include. Tillsammans med Karolinska Institutet, Södertörns Högskola och Uppsala Universitet har LiU tagit initiativ till bildandet av ett nationellt nätverk för breddad rekrytering och mångfald: Include. Arton universitet/högskolor plus Sveriges Förenade Studentkårer, SFS - har nu anmält sig för medlemskap i nätverket. Include är ett forum för erfarenhetsutbyte och kunskapsutveckling inom breddad rekrytering och mångfald i högre utbildning och ska uppmärksamma alla steg under studentens väg genom högskolan. Detta inkluderar alla processer från rekrytering av nya studenter till karriärplanering inför examinerade studenters inträde i arbetslivet och omfattar såväl genomförande som utvärdering. Förutom att vara en nationell resurs för dem som arbetar med frågor kring breddad rekrytering i Sverige har Include också ett internationellt perspektiv, vilket bl a kommer till uttryck i samarbete med den brittiska motsvarigheten, FACE. Begreppet breddad rekrytering omfattar enligt LiU: 1. Rekryteringsinsatser för blivande studenter 2. Mottagning av nya studenter 3. En studietid präglad av god arbetsmiljö 4. Genomströmning av studenter till en examen Denna verksamhetsrapport bygger på dessa fyra områden. Under varje område beskrivs några exempel på genomförda arbeten, projekt och strategiska insatser.

7 2 (8) 2. Rekryteringsinsatser för blivande studenter 2.1 Annonser LiU annonserar i en rad tidningar med olika målgrupper i syfte att bidra till en breddad rekrytering av både anställda och studenter. Uppföljning Annonser om LiU har bland annat funnits i Handikappidrott, Gringo Plugga, Gringo Macho och RFSL:s KomUt. 2.2 Bildanalys En analys utifrån lika villkorsperspektiv av publicerade bilder i utbildningskatalogerna har genomförts. Syftet var att bli medvetna om vilka signaler vi skickar genom bildval. Uppföljning Analys av bildval görs numer regelbundet i publikationer och på hemsidor. 2.3 Grundkurs för webbredaktörer För att göra LiUs webb mer tillgänglig har en specifik kurs tagits fram för webbredaktörer. Kursen innehåller bland annat lagar, webbpubliceringsverktyg, bildbehandling och att skriva tillgängligt på webben. Uppföljning Kursen utvecklades och genomfördes första gången under 2008 och ger 4 högskolepoäng. Kursen erbjuds via Centrum för undervisning och lärande på LiU. 2.4 Campuskursen Katrineholm och Finspång Ett samarbete mellan LiU Norrköping och IT-gymnasiet inklusive näringslivet i Katrineholm påbörjades redan år Samarbetet har sedan utvecklats och varierat något under åren. Huvuddelen av verksamheten har utgjorts av att eleverna i årskurs 3 läser delar av en gymnasiekurs på LiU Norrköping. Fokus då är teknikutveckling och entreprenörskap. Eleverna blir på detta sätt förtrogna med universitetsmiljön samt får en möjlighet att träffa studenter. Utöver det sker studiebesök, föreläsningar m m inom ramen för samarbetet i årskurs 2. Ett liknande samarbete inleddes 2008 med Bergska skolan i Finspång. Uppföljning Flertalet utvärderingar som gjorts med gymnasieeleverna visar att kunskapen om högskolestudier har ökat samtidigt som känslan av avståndet mellan gymnasiet och universitetet minskat. Rekryteringsmässigt har mellan 10-20% av avgångsklasserna påbörjat studier på LiU varje år, en topp skedde efter första campuskursen då 50% av eleverna började studera på LiU. Endast övergången till LiU har undersökts. 2.5 Närmare till universitetet samarbetsprojekt LiU och Bergska skolan, Finspång Projektet har pågått sedan 2005 och fokuserar på att öka kontakten mellan Bergska skolan i Finspång och Linköpings universitet. Övergången till högre studier har i Finspång, traditionellt sett, varit låg. Elever på samhällsprogrammet kan välja en inriktning, numera kallad campusprofilen, vilket bl a innebär att eleverna får ta del av föreläsningar, seminarier och handledning på universitetet. En fördel med samarbetet är att eleverna knyter kontakt

8 3 (8) med universitetet redan i vårterminen i årskurs 1 och fortsätter sedan med regelbundna träffar under hela gymnasietiden. Uppföljning Hitintills har de flesta av eleverna visat sig komma från studieförberedande hem vilket alltså inte skulle öka övergången till högre studier. Den första elevgruppen har precis gått ut gymnasiet och det har ännu inte gått att mäta effekterna vad gäller ökad rekrytering. Vad som däremot framkommit i utvärderingar med eleverna är att de fått en större kunskapsbas vad gäller att utforma sina framtida studier och de har blivit säkrare i sina val av utbildningar. 2.6 Equalprojektet Lika Olika Inom Equalprojketet Lika Olika arbetade LiU med mentorskap. Detta projekt hade målsättningen att utveckla en modell för att inspirera och motivera unga till högre studier. Olika sätt att informera om universitetsstudier och att rekrytera adepter prövades. Målgruppen var unga som hade förutsättningar att läsa vidare, men som av olika skäl inte sett det som en möjlig väg. I projektets regi utbildades 15 mentorer, vardera med 1-2 adepter. Uppföljning Projektet banade väg för bättre kommunikation och samarbete mellan LiU och andra utbildningsanordnare (t ex gymnasieskola och folkhögskola). 2.7 Specifika insatser för rekrytering Stor del av arbetet med breddad rekrytering sker numer som en del av den reguljära verksamheten, både på central nivå och på fakultets- och programnivå. Nedan följer ett urval av exempel på sådana aktiviteter. Eftersom dessa aktiviteter genomförts under flera år är det svårt att göra en uppföljning som visar vad dessa aktiviteter i sig haft för genomslag. Yrkeslärare - Validering Idag råder en stor brist på utbildade yrkeslärare inom gymnasieskolan. Yrkeslärarna har ofta en mycket stark yrkesidentitet och en del av de sökande till yrkeslärareutbildningen kommer från mindre studiebenägna miljöer. Linköpings universitet har under de senaste åren arbetat aktivt med att få fler sökande till utbildningen. Satsningarna har medfört att antalet studerande har ökat. För att komma in på yrkeslärareutbildningen krävs 90 hp i yrkesämnet. I vissa fall kan andra meriter som visar på både generella kunskaper och spetskompetens i yrkesämnet prövas (valideras) som motsvarar 90 hp. Antalet studerande som har genomfört en validering har ökat. Att studerande som utbildar sig till yrkeslärare får möjlighet att genomföra en validering för tillgodoräknande av kurser har inneburit att utbildningen har förkortats. Utbildningens längd påverkar antalet sökande. Studenterna är betydligt äldre än övriga studenter på lärarprogrammet Linköpings universitet inledde 2008 ett samarbete med ett nationellt valideringscentrum i Skellefteå och numera har de blivande yrkeslärarstuderande möjlighet att genomföra en validering via Skellefteå valideringscentrum. VAL-projektet LiU har tillsammans med sju andra lärosäten fått i uppdrag att utbilda obehöriga lärare (VAL-projektet). Utbildningen är en kompletterande utbildning och vänder sig till verksamma lärare i skolan som saknar lärarexamen. De

9 4 (8) sökande som har minst två års lärarerfarenhet har möjlighet att validera kunskaper och färdigheter som tillägnats genom arbete som lärare. Härigenom kan kurser som kan knytas till Allmänna utbildningsområdet tillgodoräknas. Obehöriga lärare på skolor och yrkesverksamma inom respektive bransch har bjudits in till särskilda informationstillfällen. Individuell studievägledning har också erbjudits. Programansvarig har också haft möten med vissa gymnasierektorer i regionen och då har samtal förts om hur obehöriga yrkeslärares utbildning kan läggas upp. Nya utbildningar Vid filosofiska fakulteten har, med syfte att uppnå breddad rekrytering, arrangerats kurser i romska språk, nybörjarkurser i spanska, franska och tyska och collegeutbildning i svenska. Den nystartade civilingenjörsutbildningen Design och produktutveckling vid Tekniska Högskolan visade sig framgångsrik vad gäller rekrytering av kvinnliga studenter. Missionering/Hemvändare Studenter vid LiU åker hem till sin gamla gymnasieskola för att där berätta om hur det är att studera vid LiU. Visning av Campusområdena Denna aktivitet erbjuds studenter som antagits till någon av LiUs utbildningar efter första urvalet. Syftet är att skapa en positiv bild av Linköpings universitet. Framtidskväll En kväll då gymnasielever inbjuds till Campus Norrköping där man får träffa både studenter vid LiTH och personer som arbetar inom teknisk naturvetenskapliga yrken. Syftet är att gymnasieeleverna ska inspireras att studera vidare på universitetsnivå. Sommarvecka Elever som just avslutat årskurs 7 deltar i en veckas experiment på universitetet och på en gymnasieskola. Det handlar om laborationer i fysik, biologi, teknik, elektronik och teknik. Uppfinnartävling En aktivitet för klass 5 i Linköpings kommun där eleverna ska rita en teckning som visar deras bästa uppfinning inom naturvetenskap och teknikvetenskap. Quintek Riktar sig till kvinnliga elever i årskurs 3 på gymnasiets NV- och TEprogram. Under tre dagar är de vid LiTH för att få en bild av hur det är att studera på en teknisk högskola, samt vilka yrken dessa utbildningar kan leda till. Scheeledagarna Anordnas för elever i årskurs 9 vid sex tillfällen per år. Syftet är att stimulera elevernas intresse för naturvetenskapliga studier, särskilt i kemi.

10 5 (8) Populärvetenskaplig dag Föreläsningar i datavetenskap, naturvetenskap och matematik. Skolelever från gymnasieskolan tillsammans med lärare bjuds in. ahead ahead är en förening som drivs ideellt av studenter från Tekniska Högskolan vid LiU. Varje vecka kommer grupper bestående av 3-4 gymnasieelever till universitetet Campus Valla såväl som Campus Norrköping och träffar sina egna mattecoacher under två timmar. Under träffarna erbjuds hjälp och stöd i matematik men även i relaterade ämnen som fysik. Omfattar för närvarande ett hundratal elever. Utresande inspiratörer Matematiklärare från LiTH besöker några högstadieskolor i Katrineholm och Nyköping vid upprepade tillfällen. Avsikten är att universitetslärarna ska fungera som inspiratörer och idégivare till skolans ordinarie matematiklärare, och även ha några inspirationslektioner med eleverna. Avsikten är att eleverna ska få upp ögonen för relevansen av matematik och lärarna på skolorna ska få en tydligare relation till LiU som sitt universitet, förutom att höja den allmänna matematiska kompetensen. Matematik H Gymnasiekurs på 100 gy-poäng som ges på uppdrag av Nämnden för skolsamverkan på Tekniska Högskolan tillsammans med Norrköpings och Finspångs kommuner. Kursen är högskoleförberedande och eleverna ökar självförtroendet och förmågan att klara sina studier på teknisk högskola. I år (läsåret 2008/09) deltar ca 40 elever. 3. Mottagning Den enskilt viktigaste och volymsmässigt mest omfattande insatsen för mottagning och introduktion av nya studenter har skett genom fadderverksamheten och den därtill kopplade utbildningen av nya faddrar. Alla nya studenter som önskat har haft möjlighet att få en fadder. Årligen har ca 1200 nya faddrar utbildats; detta har skett genom fakultetsövergripande program där framför allt Studenthälsan och studentkårerna svarat för upplägget. Sammantaget har denna verksamhet varit en stor framgång för LiU. Ett uttryck härför är att en hög andel av LiUs studenter (84%) upplever sig nöjda eller mycket nöjda med mottagningen. För studenter som ej önskat eller haft möjlighet att delta under den så kallade NolleP har studentkårerna med stöd från SLV tillhandahållit information och upplysningsverksamhet inom ramen för projektet Absoluta nollpunkten. 3.1 Nybörjarenkäten Nyantagna studenter får i början av sina studier fylla i en enkät som bland annat visar hur informations- och rekryteringsinsatserna fungerat. Enkäten ger också information om de nya studenternas bakgrund, vilka förväntningar de har inför sina studier och vad de eventuellt känner oro inför. Utifrån den informationen kan sedan stödinsatser utformas under första året.

11 6 (8) 3.2 Klassföreståndare På Tekniska Högskolan anställs studenter i högre årskurser som klassföreståndare. Under de första veckorna, vid schemalagda tillfällen, ska klassföreståndarna ge de nyantagna all den nödvändiga information som behövs som ny student. Klassföreståndarna ska också vara uppmärksamma på eventuella problem man kan ha som enskild student eller annat som händer under den första tiden och rapportera tillbaka till studievägledaren. 3.3 Mentorsprogram På Hälsouniversitetet erbjuds mentorer åt alla studenter på termin 1. Äldre studenter träffar sina adepter i mindre grupper för att informera om utbildningen, skapa ökad trygghet och verka för gemenskap och en positiv anda i utbildningen. 3.4 Basår/bastermin För den som läst Matematik B på gymnasiet ges möjlighet att först läsa ett basår för att få behörighet till tekniska och naturvetenskapliga utbildningar. Basåret omfattar studier i matematik, fysik och kemi och biologi. Efter fullgjord basutbildning är studenten garanterad plats på någon av LiTHs högskoleingenjörs-, civilingenjörs- eller matematik-naturvetenskapliga kandidatutbildningarna. För den som har läst Ma C, Fy A, Ke A, 30 hp finns möjlighet att läsa en bastermin som ger motsvarande behörighet. 3.5 Öppen ingång högskoleingenjörsutbildning För den som kanske är osäker och vill skjuta upp valet av program finns möjlighet att söka öppen ingång. Med öppen ingång läser studenten första terminen på halvfart och har sedan platsgaranti på någon av LiTHs högskoleingenjörsutbildningar. 3.6 Basgrupper - HEL-kursen Då alla Hälsouniversitetets utbildningar är uppbyggda på problembaserat lärande (PBL) är Basgrupperna den viktigaste gruppen för studierna. Handledarens funktion i basgruppen garanterar att alla studenter blir sedda. Om en student får problem t.ex. i form av utanförskap kan handledaren uppmärksamma detta och i samråd med studenten meddela studievägledare alternativt Studenthälsan att stöd behövs. Vid Hälsouniversitetet träffas och studerar alla programmens nya studenter (dvs blivande läkare, sjuksköterskor, sjukgymnaster, arbetsterapeuter och medicinska biologer) på grundnivå under 7 veckor i den gemensamma kursen Hälsa, Etik och Lärande (HEL). Erfarenheten visar att studenterna under HEL-kursen etablerar ett social nätverk med räckvidd flera år framåt, ibland under hela studietiden. 3.7 Bakgrundskunskap - Föreläsningsserie För att stötta studenter till att klara av studierna och överbrygga de skillnader som finns i bakgrundskunskap erbjuds Hälsouniversitetets alla studenter på grundnivå en föreläsningsserie med repetition av gymnasieskolans biologi, kemi och fysikkurs. Detta omfattar 9 timmars föreläsningar och har blivit mycket populärt. Ca 75% av studenterna deltar och man har även framfört önskemål att därefter få möjlighet att bearbeta materialet i basgrupp, för att kunna ställa resursfrågor till föreläsarna.

12 7 (8) 4. En studietid präglad av god arbetsmiljö Under den löpande studietiden strävar LiU mot att alla studenter ska komma till sin rätt och utvecklas i enlighet med sina förutsättningar. Detta garanteras främst genom förebyggande insatser som avser att vårda arbetsklimatet. LiU ser studenten som en del av arbetsgemenskapen t ex på en institution eller ett laboratorium och söker - i tillämpliga delar - tillskriva studenten samma rättigheter och ansvar som gäller universitetets anställda. Utöver förebyggande insatser finns en Ärendehantering för kränkande särbehandling, diskriminering och trakasserier framtagen ( 4.1 Lika villkor Det förebyggande arbetet för att motverka diskriminering och trakasserier görs inom paraplybegreppet lika villkor. Arbetet inkluderar alla diskrimineringsgrunder och övrig kränkande särbehandling och inbegriper både studenter och anställda. Årliga handlingsplaner tas fram centralt och på fakultets/institutionsnivå. Se mer på Språkverkstäder Språkverkstäderna är öppna för alla studenter vid Linköpings universitet som vill ha hjälp med muntlig eller skriftlig framställning. Verkstäderna hjälper studenten att formulera sig bättre i vetenskapligt skrivande. Det kan handla om PM, rapporter och andra liknande texter som är vanliga under universitetsutbildningen. I verkstäderna kan man också få hjälp med muntliga uppgifter, att planera en redovisning, manusteknik, förberedelser, hjälpmedel, mm. 4.3 Studenter med funktionsnedsättning LiU har två koordinatorer för studenter med funktionsnedsättning och en dyslexipedagog anställda. 4.4 Övriga erbjudanden Under terminerna erbjuds studenter bland annat Våga tala kurser som stöd i att tala inför grupp Stresshanteringskurser Reflektionsgrupper ledda av samtalsterapeut (Hälsouniversitetet) Introduction to advanced academic studies (främst riktad till internationella masterstudenter) 5. Genomströmning LiU anser att breddad rekrytering gynnas av en stark genomströmning av studenter till examen, eftersom vetskapen om goda utsikter till fullgjorda studier kan medverka till att tvekande studenter verkligen tar det avgörande steget in i högskolan. 5.1 Systematisk uppföljning av studieresultat Hälsouniversitetet och Teknisk Högskolan har framtagna processer för uppföljning av studieresultat. Processen innebär att uppföljning av studieresultat sker regelbundet och att studenter som omfattas av uppföljningen erbjuds att

13 8 (8) tala med en studievägledare. Enligt Hälsouniversitetets regler har en student möjlighet att anmäla behov av stödåtgärder efter två eller fler underkända examinationstillfällen på samma tentamen. Det finns olika former av stöd anpassade till studentens behov och önskemål. 5.2 Systematisk modell för uppföljning av avbrott Hälsouniversitetet och Tekniska Högskolan har utarbetade modeller för systematisk uppföljning av avbrott. Studievägledarna samtalar med alla studenter som planerar avbrott av studierna, eller tvingas till det på grund av låga studieresultat. De studenter som av olika skäl försvinner från studierna utan att meddela avbrott kontaktas av studievägledaren. Vid uppehåll arbetas en individuell studieplan fram inför återkomst till studierna.

Verksamhetsrapport avseende breddad rekrytering vid Linköpings universitet

Verksamhetsrapport avseende breddad rekrytering vid Linköpings universitet 2009-02-12 Dnr LiU-2009-00205 1 (8) Verksamhetsrapport avseende breddad rekrytering vid Linköpings universitet 2006 2008 1. Inledning Arbetet med breddad rekrytering är en del av Linköpings universitets

Läs mer

Universitetsstyrelsens sammanträde 12 juni Övriga. Mats Arwidson biträdande universitetsdirektör, p 15

Universitetsstyrelsens sammanträde 12 juni Övriga. Mats Arwidson biträdande universitetsdirektör, p 15 1(5) s sammanträde 12 juni 2007 Närvarande Ledamöter Bengt Westerberg Mille Millnert Trygve Carlsson Ewa Groppfeldt Olle Persson Agneta Westerdahl Kajsa Ellegård Jan Ernerudh Lars Hultman Aaron Axelsson

Läs mer

Goda exempel på breddad rekrytering och breddat deltagande Linköpings universitet

Goda exempel på breddad rekrytering och breddat deltagande Linköpings universitet Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Kommunikatör Charlotte Löfgren 010-470 03 61 072 572 05 36 PM Datum 2016-04-18 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan 2 111

Läs mer

1(6) Patricia Staaf BESLUT. 2008-11-27 Dnr Mahr 12-2008/621. Handlingsplan för breddad rekrytering 2008 2010

1(6) Patricia Staaf BESLUT. 2008-11-27 Dnr Mahr 12-2008/621. Handlingsplan för breddad rekrytering 2008 2010 MAH /Centrum för kompetensbreddning 1(6) 2008-11-27 Dnr Mahr 12-2008/621 Handlingsplan för breddad rekrytering 2008 2010 Inledning Malmö högskola hade redan vid starten 1998 ett uttalat uppdrag att locka

Läs mer

Anställningsformer för doktorander

Anställningsformer för doktorander 2007-04-02 BESLUT LiU 455/07-50 1(1) Anställningsformer för doktorander Med hänvisning till föreliggande skriftligt underlag beslutar universitetsstyrelsen härmed att utbildningsbidrag fr o m 1 juli 2007

Läs mer

Program för lika villkor vid Uppsala universitet

Program för lika villkor vid Uppsala universitet Dnr UFV 2015/766 Program för lika villkor vid Uppsala universitet Fastställt av konsistoriet 2016-06-16. Innehållsförteckning Rektors förord 3 Inledning 4 Ansvar 4 Utgångspunkter 4 Uppföljning 5 och strategier

Läs mer

Ändringar i bilaga B: Texten i 2, punkten 6 utgår till den del den avser Riksrevisionen

Ändringar i bilaga B: Texten i 2, punkten 6 utgår till den del den avser Riksrevisionen 2007-06-12 PROTOKOLL USP 07-3 4(5) 10 Lokala föreskrifter avseende verksamheten vid institutionerna vid Linköpings universitet, mm Föredragande: Curt Karlsson Dnr LiU 558/07-10 Ändringar i bilaga B: Texten

Läs mer

Mål och riktlinjer för studievägledning på grund- och avancerad nivå vid Medicinska fakulteten, Lunds universitet

Mål och riktlinjer för studievägledning på grund- och avancerad nivå vid Medicinska fakulteten, Lunds universitet Riktlinjer Fastställt av fakultetsstyrelsen 2001-06-20 Reviderad 2004-12-01, 2006-12-21, 2010-04-13 Dnr M:A9 46/2001 1 Studievägledningen Mål och riktlinjer för studievägledning på grund- och avancerad

Läs mer

Medicinska fakultetens handlingsplan för likabehandling 2010

Medicinska fakultetens handlingsplan för likabehandling 2010 2009-12-09 Dnr M2010/1029 Medicinska fakultetens handlingsplan för likabehandling 2010 Vår arbets- och lärandemiljö ska kännetecknas av medmänsklighet, jämställdhet och likabehandling. (Ur Medicinska fakultetens

Läs mer

Inger Bergström enhetschef Utbildnings- och forskningsenheten. Handlingsplan för breddad rekrytering 2006-2008

Inger Bergström enhetschef Utbildnings- och forskningsenheten. Handlingsplan för breddad rekrytering 2006-2008 Inger Bergström enhetschef Utbildnings- och forskningsenheten Handlingsplan för breddad rekrytering 2006-2008 1. BAKGRUND Högskolan ska vara öppen för alla oavsett social eller etnisk bakgrund, funktionshinder,

Läs mer

Riktlinjer för studievägledning på grund-och avancerad nivå vid samhällsvetenskapliga fakulteten

Riktlinjer för studievägledning på grund-och avancerad nivå vid samhällsvetenskapliga fakulteten 20 BESLUT 1 2013-02-07 Dnr S 2013/19 Samhällsvetenskapliga fakultetsstyrelsen Riktlinjer för studievägledning på grund-och avancerad nivå vid samhällsvetenskapliga fakulteten Fastställda av samhällsvetenskapliga

Läs mer

Diskussion om vilka punkter som är viktigast att ta upp i ett svar. Ärendet tas upp som en beslutspunkt på nästa möte.

Diskussion om vilka punkter som är viktigast att ta upp i ett svar. Ärendet tas upp som en beslutspunkt på nästa möte. PROTOKOLL USP 2011-7 3(4) 7 Underlag till regeringen inför den kommande forsknings- och innovationspolitiska propositionen (inklusive universitetets forsknings- och innovationsstrategi 2013-2016) Föredragande:

Läs mer

Lika villkor. Institutionen för matematik och matematisk statistik. Personaldagar augusti 2014

Lika villkor. Institutionen för matematik och matematisk statistik. Personaldagar augusti 2014 Lika villkor Institutionen för matematik och matematisk statistik Personaldagar 20 21 augusti 2014 Lika villkor Ingen negativ särbehandling utan giltig grund Laglig reglering i diskrimineringslagen Gäller

Läs mer

Handlingsplan fö r likabehandling 2017

Handlingsplan fö r likabehandling 2017 Dnr: HISTFILFAK 2017/32 Handlingsplan fö r likabehandling 2017 Historiska-Filosofiska Fakulteten Fastställd av Historiska-Filosofiska fakultetsnämnden 2017-04-18 1 Inledning Detta dokument ger mål och

Läs mer

Handlingsplan för likabehandling 2018

Handlingsplan för likabehandling 2018 Dnr: HISTFILFAK 2017/83 Handlingsplan för likabehandling 2018 Historiska-Filosofiska Fakulteten Fastställd av Historiska-Filosofiska fakultetsnämnden 19/12/2017 1 Inledning Detta dokument ger mål och strategier

Läs mer

Linköpings universitet

Linköpings universitet Linköpings universitet Kort om universitetet Linköpings universitet (LiU), som blev landets sjätte universitet 1975, har sin utbildning och forskning fördelad på filosofiska fakulteten, utbildningsvetenskap,

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR BREDDAD REKRYTERING

HANDLINGSPLAN FÖR BREDDAD REKRYTERING STYRDOKUMENT Dnr V 2013/515 HANDLINGSPLAN FÖR BREDDAD REKRYTERING Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor, Pam Fredman Personalenheten Beslutsdatum 2013-09-09

Läs mer

Handlingsplan lika villkor

Handlingsplan lika villkor Handlingsplan för Lika villkor Institution/motsvarande: IBL Behandlad i LSG den: 2015-08-31 Fastslagen i institutionsstyrelsen/ motsvarande den: 2015-09-02 Beskrivning av vision: IBL ska vara en institution

Läs mer

Ansvar: utbildningsnämnden, sektioner, studerandeavdelning, informationsavdelning

Ansvar: utbildningsnämnden, sektioner, studerandeavdelning, informationsavdelning Dnr 59-2009-252 Handlingsplan för breddad rekrytering 2009-2012 Fastställd av Utbildningsnämnden 2009-02-10 Inledning 1. Utgångspunkter för arbetet med breddad rekrytering 2. Organisation och ansvar 3.

Läs mer

Utbildningsplan för tekniskt/naturvetenskapligt basår, 40 veckor och teknisk/naturvetenskaplig bastermin, 20 veckor

Utbildningsplan för tekniskt/naturvetenskapligt basår, 40 veckor och teknisk/naturvetenskaplig bastermin, 20 veckor Utbildningsplan för tekniskt/naturvetenskapligt basår, 40 veckor och teknisk/naturvetenskaplig bastermin, 20 veckor Utbildningsplanen är fastställd av naturvetenskapliga utbildningsnämnden 2009-11-12 att

Läs mer

Stockholms universitets handlingsplan för breddad rekrytering 2009-2012

Stockholms universitets handlingsplan för breddad rekrytering 2009-2012 1 (7) 2009-02-19 Dnr SU 29-0405-09 Stockholms universitet Studentavdelningen Stockholms universitets handlingsplan för breddad rekrytering 2009-2012 1. Inledning Stockholms universitet - Det öppna universitetet

Läs mer

Utbildningsplan 09/10

Utbildningsplan 09/10 TEKNAT 2008/319 Utbildningsplan 09/10 Tekniskt/naturvetenskapligt basår, 40 veckor Teknisk/naturvetenskaplig bastermin, 20 veckor Fastställd av teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden BASÅR, KOMPLETTERINGSUTBILDNING,

Läs mer

Likabehandlingsplan

Likabehandlingsplan Likabehandlingsplan 2011 2012 Antagen av institutionsstyrelsen 2011-06-08 Innehåll LIKABEHANDLING... 2 Ansvar och organisation... 4 Handlingsplan för likabehandling... 4 Handlingsplan 2011... 4 Handlingsplan

Läs mer

Strategigruppen för lika villkor - sammanträde 9 mars 2006. Övriga

Strategigruppen för lika villkor - sammanträde 9 mars 2006. Övriga 1(5) - sammanträde 9 mars 2006 Närvarande Ledamöter Åke Wasteson Lilian Alarik Veronica Andersson Helena Klöfver Pernilla Ljung Ulf Nilsson Elisabeth Samuelsson Inger Sandström ordförande funkisgruppen

Läs mer

Utbildningsvetenskap Datum Uppföljning av Handlingsplan för Lika villkor inom Utbildningsvetenskap

Utbildningsvetenskap Datum Uppföljning av Handlingsplan för Lika villkor inom Utbildningsvetenskap Linköpings universitet Dnr LiU-2014-01106 Utbildningsvetenskap Datum 2016-05-31 Uppföljning av Handlingsplan för Lika villkor inom Utbildningsvetenskap 2014-2015 1 Innehållsförteckning Inledning... 2 Studenter...

Läs mer

Dnr HS 2013/ Riktlinjer för introduktion till högskolestudier vid Högskolan i Skövde

Dnr HS 2013/ Riktlinjer för introduktion till högskolestudier vid Högskolan i Skövde Avdelningen för utbildnings- och studentstöd RIKTLINJER 2013-04-11 Dnr HS 2013/211-111 Riktlinjer för introduktion till högskolestudier vid Högskolan i Skövde 1. Inledning Introduktionen vid Högskolan

Läs mer

Från breddad rekrytering till breddat deltagande

Från breddad rekrytering till breddat deltagande Från breddad rekrytering till breddat deltagande 2014-11-04 Caroline Tovatt, UHR En analys av hur lärosäten presenterar sitt arbete med lika möjligheter till högre studier Begreppsförklaringar Breddad

Läs mer

Tillämpning av förordningen om intern styrning och kontroll

Tillämpning av förordningen om intern styrning och kontroll 2008-06-11 BESLUT LiU-2008/00613 Tillämpning av förordningen om intern styrning och kontroll Universitetsstyrelsen beslutar godkänna principerna för det framlagda förslaget till tillämpning av förordningen

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2015/2016

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2015/2016 Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2015/2016 330 HP UPPSALA CAMPUS 100% Ämneslärarprogrammet i Uppsala ger dig förutsättningar att verka som kunnig och engagerad lärare i framtidens

Läs mer

Program för lika villkor

Program för lika villkor Dnr: HISTFILFAK 2017/33 Program för lika villkor 2017 2020 Historiska-filosofiska fakulteten Fastställd av Historiska-filosofiska fakultetsnämnden 2017-04-18 1 Inledning Detta dokument ger mål och strategier

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2017/2018

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2017/2018 Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2017/2018 330 HP UPPSALA CAMPUS 100% Ämneslärarprogrammet vid Uppsala universitet ger dig förutsättningar att verka som kunnig och engagerad

Läs mer

Riktlinjer för Studie- och karriärvägledning vid Uppsala universitet

Riktlinjer för Studie- och karriärvägledning vid Uppsala universitet Dnr 2013/135 Riktlinjer för Studie- och karriärvägledning vid Uppsala universitet Fastställd av rektor 2014-09-02 Innehållsförteckning Inledning 3 Syfte: 3 Mål: 4 Organisation och ansvar 4 Studie- och

Läs mer

Likabehandlingsplan för studenter

Likabehandlingsplan för studenter TEKNAT 2013/159 Likabehandlingsplan för studenter Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten Fastställd av teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden 2014-02-11 Innehållsförteckning Inledning 3 Syfte med likabehandlingsplanen

Läs mer

Handlingsplan för breddad rekrytering

Handlingsplan för breddad rekrytering UFV 2013/168 Handlingsplan för breddad rekrytering 2014 2016 Fastställd av Rektor 2014-01-21 Innehållsförteckning Inledning 3 Planer och aktiviteter vid Uppsala universitet 3 Bakgrund 4 Olika utbildningar-

Läs mer

ivision vi ska bli Europas bästa och mest attraktiva I-program

ivision vi ska bli Europas bästa och mest attraktiva I-program 2013-11-10 ivision vi ska bli Europas bästa och mest attraktiva I-program Evelina Holgersson Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Inledning... 3 Bakgrund... 3 Arbetsgång... 4 Pusselbitar... 5

Läs mer

Checklista: Systematiskt förebyggande arbete mot diskriminering genom aktiva åtgärder i fyra steg

Checklista: Systematiskt förebyggande arbete mot diskriminering genom aktiva åtgärder i fyra steg Checklista: Systematiskt förebyggande arbete mot diskriminering genom aktiva åtgärder i fyra steg Lunds universitet ska arbeta aktivt mot diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter oavsett

Läs mer

Sollefteå kommuns arbete med jämställdhet och mångfald

Sollefteå kommuns arbete med jämställdhet och mångfald Sollefteå kommuns arbete med jämställdhet mångfald Sollefteå kommuns arbete med jämställdhet mångfald Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Värdegrund... 2 3. Positiva effekter... 2 4. Diskrimineringslagen...

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2016/2017

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2016/2017 Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2016/2017 330 HP UPPSALA CAMPUS 100% Ämneslärarprogrammet vid Uppsala universitet ger dig förutsättningar att verka som kunnig och engagerad

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Sahlgrenska akademins kansli

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Sahlgrenska akademins kansli HANDLINGSPLAN Dnr V 2015/424 Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Sahlgrenska akademins kansli Publicerad Beslutsfattare http://www.sahlgrenska.gu.se/internt/jamstalldhet/ Kanslichef, Margareta

Läs mer

Högskolan i Skövde. Andel med högutbildade föräldrar, nybörjare respektive läsår, procent

Högskolan i Skövde. Andel med högutbildade föräldrar, nybörjare respektive läsår, procent Högskolan i Skövde Kort om högskolan Högskolan i Skövde har drivits som högskola sedan 1983. Högskolan har ett visst samarbete inom grundutbildningen med Högskolan i Borås och Högskolan Väst som går under

Läs mer

Basårsutbildningen anpassas till den efterföljande utbildningen och skall utöver breddningen av

Basårsutbildningen anpassas till den efterföljande utbildningen och skall utöver breddningen av Utbildningsplan Tekniskt basår, KTH Flemingsberg Technical Preparatory Year 60,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen fr o m HT18. Utbildningens mål Syftet med utbildningen är att bredda

Läs mer

Lika villkors- och jämställdhets-plan

Lika villkors- och jämställdhets-plan Lika villkors- och jämställdhets-plan 2015-2017 Institutionen för Psykologi Fastställd av institutionsstyrelsen 2016-02-26 2 Vad är lika villkor? Lika villkor är Uppsala universitets samlingsbegrepp för

Läs mer

Goda exempel på breddad rekrytering och breddat deltagande Malmö högskola

Goda exempel på breddad rekrytering och breddat deltagande Malmö högskola Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Kommunikatör Charlotte Löfgren 010-470 03 61 072 572 05 36 PM Datum 2016-04-18 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan 2 111

Läs mer

BIOLOGIPROGRAMMET, 120/160 POÄNG

BIOLOGIPROGRAMMET, 120/160 POÄNG INSTITUTIONEN FÖR NATURVETENSKAP Utbildningsplan Dnr CF 52-274/2005 Sida 1 (5) BIOLOGIPROGRAMMET, 120/160 POÄNG Programme for Biology, 120/160 points Utbildningsprogrammet inrättades den 7 juni 2001 av

Läs mer

GÄRDET. Öppet hus. 27 jan kl

GÄRDET. Öppet hus. 27 jan kl GÄRDET Öppet hus 27 jan kl. 12.00-14.00 Välkommen till Hermods Gymnasium Vi vill få dig att utvecklas, växa och få de bästa förutsättningarna för framtiden och för vidare studier. När du tar studenten

Läs mer

Lärarprogrammet inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet

Lärarprogrammet inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet BESLUT 2011-12-15 Dnr LiU-2009-00464 Utbildningsplan för Lärarprogrammet inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet Professional Qualification Course for Teachers Gäller för studenter antagna

Läs mer

Likabehandlingsplan Vuxenutbildningen/ Karlsborgs Gymnasieskola

Likabehandlingsplan Vuxenutbildningen/ Karlsborgs Gymnasieskola Likabehandlingsplan Vuxenutbildningen/ Karlsborgs Gymnasieskola För alla elevers trygghet, trivsel, lika rättigheter och möjligheter Inom Vuxenutbildningen/Karlsborgs Gymnasieskola ska vi förebygga och

Läs mer

Revisionsrapport från Riksrevisionen avseende projektredovisning och kvalitetssäkring av årsredovisningen vid universitetet

Revisionsrapport från Riksrevisionen avseende projektredovisning och kvalitetssäkring av årsredovisningen vid universitetet 2008-06-11 BESLUT LiU 2008/01358 1(2) Riksrevisionen Revisionsrapport från Riksrevisionen avseende projektredovisning och kvalitetssäkring av årsredovisningen vid universitetet Riksrevisionen har i revisionsrapport

Läs mer

Lokalförsörjningsplan för perioden 2008-2013

Lokalförsörjningsplan för perioden 2008-2013 2008-11-12 BESLUT Dnr LiU-2008/03932 Lokalförsörjningsplan för perioden 2008-2013 Universitetsstyrelsen godkänner lokalförsörjningsplan avseende perioden 2008-2013 enligt bilaga som grund för det fortsatta

Läs mer

Riktlinjer för studievägledning vid Medicinska fakulteten, Lunds universitet

Riktlinjer för studievägledning vid Medicinska fakulteten, Lunds universitet Riktlinjer Fastställt av fakultetsstyrelsen 01-06-20 med ändring 2004-12-01 Dnr M:A9 46/2001 1 Studievägledarna Riktlinjer för studievägledning vid Medicinska fakulteten, Lunds universitet I högskoleförordningen

Läs mer

Likabehandlingsplan för studenter 2013 2014. Fastställd av rektor Tommy Löfgren 2013-10-14, reviderad 2013-11-22.

Likabehandlingsplan för studenter 2013 2014. Fastställd av rektor Tommy Löfgren 2013-10-14, reviderad 2013-11-22. Likabehandlingsplan för studenter 2013 2014 Fastställd av rektor Tommy Löfgren 2013-10-14, reviderad 2013-11-22. Inledning Vision I den här planen beskrivs de åtgärder som Röda Korsets Högskola planerar

Läs mer

Framtagandet av planen har skett i samverkan med de lokala fackliga organisationerna. Planen har samverkats i kommunövergripande samverkan (KÖS).

Framtagandet av planen har skett i samverkan med de lokala fackliga organisationerna. Planen har samverkats i kommunövergripande samverkan (KÖS). Likabehandlingsplan Beslutad xx av xx 1. Inledning Trelleborgs kommun ska kännetecknas av öppenhet, respekt och ansvar vilket ska bidra till bra arbetsklimat och en god och stimulerande arbetsmiljö. Trelleborgs

Läs mer

LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Dnr: LiU 365/04-10 Universitetsstyrelsen 2004-06-04. Utbildningsdepartementet

LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Dnr: LiU 365/04-10 Universitetsstyrelsen 2004-06-04. Utbildningsdepartementet Sid 1(6) LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Dnr: LiU 365/04-10 Universitetsstyrelsen 2004-06-04 Utbildningsdepartementet Remiss: Tre vägar till den öppna högskolan (SOU 2004:29) 1 Inledning Linköpings universitet

Läs mer

Jämställdhets- och likabehandlingsplan för Områdeskansliet för humanvetenskap

Jämställdhets- och likabehandlingsplan för Områdeskansliet för humanvetenskap 1 (8) Beslut 2018-02-19 Dnr SU FV-1.1.2-0646-18 Områdeskansliet för humanvetenskap Jämställdhets- och likabehandlingsplan 2018 2020 för Områdeskansliet för humanvetenskap Jämställdhets- och likabehandlingsplan

Läs mer

Likabehandlingsplan för studenter Läsåret 2016/17

Likabehandlingsplan för studenter Läsåret 2016/17 SPRÅKFAK 2015/58 Likabehandlingsplan för studenter Läsåret 2016/17 Språkvetenskapliga fakulteten Fastställd av språkvetenskapliga fakultetsnämnden 2016-10-27 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 Lika villkor

Läs mer

Jämställdhets- och likabehandlingsplan för åren 2016 och 2017 för Områdeskansliet för humanvetenskap

Jämställdhets- och likabehandlingsplan för åren 2016 och 2017 för Områdeskansliet för humanvetenskap 1 (6) BESLUT 2016-12-27 Dnr SU FV-1.1.2-4201-16 Områdeskansliet för humanvetenskap Jämställdhets- och likabehandlingsplan för åren 2016 och 2017 för Områdeskansliet för humanvetenskap Jämställdhets- och

Läs mer

Utbildningsplan för tekniskt/naturvetenskapligt basår, 40 veckor och teknisk/naturvetenskaplig bastermin, 20 veckor, läsåret 2011/2012

Utbildningsplan för tekniskt/naturvetenskapligt basår, 40 veckor och teknisk/naturvetenskaplig bastermin, 20 veckor, läsåret 2011/2012 Utbildningsplan för tekniskt/naturvetenskapligt basår, 40 veckor och teknisk/naturvetenskaplig bastermin, 20 veckor, läsåret 2011/2012 Utbildningsplanen är fastställd av naturvetenskapliga utbildningsnämnden

Läs mer

Aktiva åtgärder för lika rättigheter och möjligheter

Aktiva åtgärder för lika rättigheter och möjligheter Aktiva åtgärder för lika rättigheter och möjligheter - guide för kommunikationsavdelningen och studerandeavdelningen Beslutat av Rektor 2018-01-15 Gäller från 2018-01-15 Innehåll Att arbeta med aktiva

Läs mer

Likabehandlingsplan. Likabehandlingsplan för Högskolan i Gävle. Beslutat av rektor 2007.01.11 Dnr 10-27/07

Likabehandlingsplan. Likabehandlingsplan för Högskolan i Gävle. Beslutat av rektor 2007.01.11 Dnr 10-27/07 Likabehandlingsplan Likabehandlingsplan för Högskolan i Gävle Beslutat av rektor 2007.01.11 Dnr 10-27/07 Bakgrund Studenter och sökande till högskolan skyddas av Lagen om likabehandling av studenter vid

Läs mer

Enkät i samband med studiestarten Lärarprogrammet Campus Valla h 2009.

Enkät i samband med studiestarten Lärarprogrammet Campus Valla h 2009. Enkät i samband med studiestarten Lärarprogrammet Campus Valla h 2009. Enkäten delades ut och samlades in av studiefaddrarna tors vecka 1 alt tis v 2. 266 studenter (av ca 330) svarade på enkäten. Syftet

Läs mer

Tekniskt basår CAMPUS HELSINGBORG LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Tekniskt basår CAMPUS HELSINGBORG LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Tekniskt basår CAMPUS HELSINGBORG LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Tekniskt basår på Campus Helsingborg riktar sig till dig som inte har förkunskaper för att läsa en teknisk högskoleutbildning. Du läser i fräscha

Läs mer

Tekniskt basår CAMPUS HELSINGBORG LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Tekniskt basår CAMPUS HELSINGBORG LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Tekniskt basår CAMPUS HELSINGBORG LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Tekniskt basår på Campus Helsingborg riktar sig till dig som inte har förkunskaper för att läsa en teknisk högskoleutbildning. Du läser i fräscha

Läs mer

Fastställd av prefekten, ställföreträdande prefekten och institutionsstyrelsen

Fastställd av prefekten, ställföreträdande prefekten och institutionsstyrelsen Juridiska institutionens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2014 Fastställd av prefekten, ställföreträdande prefekten och institutionsstyrelsen 2013-11-07. Juridiska

Läs mer

LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDENS LIKABEHANDLINGSPLAN 2015

LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDENS LIKABEHANDLINGSPLAN 2015 STYRDOKUMENT Dnr V 2015/251 LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDENS LIKABEHANDLINGSPLAN 2015 Publicerad Beslutsfattare Handläggare http://lun.gu.se/omoss/likabehandling Anna Brodin, Utbildningschef Tove Westerberg Beslutsdatum

Läs mer

Basårsutbildningen anpassas till den efterföljande utbildningen och skall utöver breddningen av

Basårsutbildningen anpassas till den efterföljande utbildningen och skall utöver breddningen av Tekniskt basår, KTH Flemingsberg Technical Preparatory Year 60,0 förutbildningspoäng Gäller för antagna till utbildningen fr o m VT19. Utbildningens mål Syftet med utbildningen är att bredda kompetensen

Läs mer

Stockholms universitet

Stockholms universitet Stockholms universitet Kort om universitetet Stockholms universitet är ett av landets största lärosäten med sina cirka 39 000 studenter. De flesta av universitets cirka 75 institutioner finns i Frescati

Läs mer

Växjö universitet. Andel med högutbildade föräldrar, nybörjare respektive läsår, procent

Växjö universitet. Andel med högutbildade föräldrar, nybörjare respektive läsår, procent Växjö universitet Kort om högskolan Växjö universitet startade som en filial till Lunds universitet 1967, blev självständig högskola 1977 och universitet 1999. Här studerar numera drygt 15 000 studenter.

Läs mer

Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng

Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng Utbildningsplan Sida 1 av 6 Dnr 2.1.2-1233/10 Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng Social Work Programme, 210 credits Denna utbildningsplan är fastställd av Fakultetsnämnden för humaniora, samhälls- och

Läs mer

Strategisk plan för främjande av breddad rekrytering till högskolan och motverkande av diskriminering inom högskolan 2015-2017

Strategisk plan för främjande av breddad rekrytering till högskolan och motverkande av diskriminering inom högskolan 2015-2017 Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Aleksandra Sjöstrand Utredare 010-4700367 aleksandra.sjostrand@uhr.se STRATEGI Diarienummer 1.1.1-266-2015 Datum 2015-03-06 Postadress

Läs mer

Likabehandlingsplan 2018 Komvux Bjurholm

Likabehandlingsplan 2018 Komvux Bjurholm Likabehandlingsplan 2018 Komvux Bjurholm Plan mot kränkande behandling För allas lika värde och jämställdhet, mot diskriminering och kränkande behandling på Komvux i Bjurholm. Likabehandlingsplanen gäller

Läs mer

SJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET

SJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET Välkommen till SJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET vid i Linköping och Norrköping Höstterminen 2015 http://www.hu.liu.se/ssk VARMT VÄLKOMMEN TILL SJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET Du som antagits till utbildningen i urval 1-

Läs mer

Stockholms universitets plan för lika rättigheter och möjligheter 2016

Stockholms universitets plan för lika rättigheter och möjligheter 2016 1 (11) 2016-09-01 Dnr SU FV-2.12.1-1856-16 Handläggare: Christian Edling Jämlikhetssamordnare Studentavdelningen Stockholms universitets plan för lika rättigheter och möjligheter 2016 Stockholms universitet

Läs mer

RESURSSKOLAN. Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar

RESURSSKOLAN. Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar RESURSSKOLAN Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar Karlskrona kommun Barn och ungdomsförvaltningen - 2014 RESURSSKOLAN EN DEL AV SÄRSKILT STÖD SÄRSKILD UNDERVISNINGS- GRUPP ENLIGT SKOLLAGEN:

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR LIKABEHANDLING Institutionen för språk och litteraturer vid Göteborgs universitet

HANDLINGSPLAN FÖR LIKABEHANDLING Institutionen för språk och litteraturer vid Göteborgs universitet HANDLINGSPLAN FÖR LIKABEHANDLING 2010-2011 Institutionen för språk och litteraturer vid Göteborgs universitet Den övergripande målsättningen med likabehandlingsarbetet vid institutionen för språk och litteraturer

Läs mer

Lika villkor handlingsplan för tekniska fakulteten 2016/2017

Lika villkor handlingsplan för tekniska fakulteten 2016/2017 2016-04-28 DNR LIU-2016-00880 BESLUT FST 2016-3.16 1(2) Lika villkor handlingsplan för tekniska fakulteten 2016/2017 Bakgrund Enligt rektorsbeslut ska lokala handlingsplaner för lika villkor upprättas

Läs mer

Plan för lika rättigheter och möjligheter 2018

Plan för lika rättigheter och möjligheter 2018 Plan för lika rättigheter och möjligheter 2018 Typ av dokument Beslutad av Policy och plan Rektor Beslutsdatum 2018-05-31 Dnr Giltighetstid Ersätter dokument Ansvarig förvaltningsavdelning Ansvarig handläggare

Läs mer

MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING 120/160 POÄNG International Communications Programme, 120/160 points

MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING 120/160 POÄNG International Communications Programme, 120/160 points HUMANISTISKA INSTITUTIONEN UTBILDNINGSPLAN MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING 120/160 POÄNG International Communications Programme, 120/160 points Utbildningsplanen

Läs mer

Från januari 2009 regleras detta i såväl Diskrimineringslagen (SFS 2008:567) samt Skollagen (SFS 1985:1100) 14 a kap.

Från januari 2009 regleras detta i såväl Diskrimineringslagen (SFS 2008:567) samt Skollagen (SFS 1985:1100) 14 a kap. Rudbeckianska gymnasiets plan under läsåret 2010/2011 för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Inledning Gymnasieskolan skall verka i överensstämmelse

Läs mer

Ett KTH för alla studier och arbete på lika villkor. Mångfaldspolicy och mångfaldsplan

Ett KTH för alla studier och arbete på lika villkor. Mångfaldspolicy och mångfaldsplan Ett KTH för alla studier och arbete på lika villkor Mångfaldspolicy och mångfaldsplan Denna plan är fastställd av KTHs styrelse i september 2003. Den är framtagen i samarbete med arbetstagar- och studentrepresentanter.

Läs mer

Utbildningsplan för teknisk/naturvetenskaplig bastermin, 20 veckor, 2016

Utbildningsplan för teknisk/naturvetenskaplig bastermin, 20 veckor, 2016 Utbildningsplan för teknisk/naturvetenskaplig bastermin, 20 veckor, 2016 Utbildningsplanen är fastställd av naturvetenskapliga utbildningsnämnden 2015-01-29 att gälla från 2015-07-01. Teknisk/naturvetenskaplig

Läs mer

Jämställdhetsplan. för anställda 2008-2009. Personalavdelningen, Bengt Wirbäck 2008-12-22 Dnr 10-1900/08

Jämställdhetsplan. för anställda 2008-2009. Personalavdelningen, Bengt Wirbäck 2008-12-22 Dnr 10-1900/08 Jämställdhetsplan för anställda 2008-2009 Personalavdelningen, Bengt Wirbäck 2008-12-22 Dnr 10-1900/08 1(4) 2008-12-22 JÄMSTÄLLDHETSPLAN för anställda 2008-2009 INLEDNING Högskolan i Gävle ser jämställdhet

Läs mer

MENTORSKAP VID LTU. Förslaget om mentorprogram och modellen för utbildningen har tagits fram av projektgruppen Mentorskap 2006.

MENTORSKAP VID LTU. Förslaget om mentorprogram och modellen för utbildningen har tagits fram av projektgruppen Mentorskap 2006. 2001-03-20 MENTORSKAP VID LTU MENTORSPROGRAM Förslaget om mentorprogram och modellen för utbildningen har tagits fram av projektgruppen Mentorskap 2006. BAKGRUND Arbetet med mentorskap vid LTU inleddes

Läs mer

ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ

ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ ,9011-t: e,?a tito3u Sid 1 (7) UNIVERSITETET I LINKÖPING BESLUT Universitetsstyrelsen 2014-03-24 Dnr: LiU-2014-00531 ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ Enligt högskoleförordningens 6 kap 3

Läs mer

STUDENTERNAS PSYKOSOCIALA ARBETSMILJÖ

STUDENTERNAS PSYKOSOCIALA ARBETSMILJÖ STUDENTERNAS PSYKOSOCIALA ARBETSMILJÖ Verksamhetsåret 2016-2017 En enkätundersökning av Uppsala studentkår Verksamhetsåret 2012-2013 genomförde Uppsala Studentkår en enkätundersökning om studenternas arbetsmiljö.

Läs mer

Goda exempel på breddad rekrytering och breddat deltagande Uppsala universitet

Goda exempel på breddad rekrytering och breddat deltagande Uppsala universitet Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Kommunikatör Charlotte Löfgren 010-470 03 61 072 572 05 36 PM Datum 2016-04-18 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan 2 111

Läs mer

Bilaga till studieplan för utbildning på forskarnivå:

Bilaga till studieplan för utbildning på forskarnivå: Fakulteten för teknik- och naturvetenskap Bilaga till studieplan för utbildning på forskarnivå: Bilaga till studieplan för utbildning på forskarnivå i matematik Bilaga för utbildning på forskarnivå i matematik

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling. Institutionen för pedagogik och specialpedagogik (IPS)

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling. Institutionen för pedagogik och specialpedagogik (IPS) HANDLINGSPLAN Dnr V 2014/678 Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institutionen för pedagogik och specialpedagogik Publicerad http://www.ips.gu.se/om-ips/likabehandling/ Beslutsfattare Gäller

Läs mer

Strategigruppen för lika villkor (SLV) - möte den 31 augusti Resursgrupp jämställdhet och genus

Strategigruppen för lika villkor (SLV) - möte den 31 augusti Resursgrupp jämställdhet och genus 1(5) (SLV) - möte den 31 augusti 2011 Närvarande Ledamöter Karin Fälth-Magnusson Lars Eldén Marcus Ericsson Sonja Eriksson Helena Klöfver Anders Lindman Inger Sandström Annie Svensson Darja Utgof Björn

Läs mer

Kompletterande lärarutbildning 2016/2017

Kompletterande lärarutbildning 2016/2017 Kompletterande lärarutbildning 2016/2017 90 HP UPPSALA DISTANS 100%, CAMPUS 100% Komplettera och byt jobb! Funderar du på att bli lärare? Om du redan har kunskaper i ämnen som skolan undervisar i kan du

Läs mer

Likabehandlingsplan Läsåret 2011/2012 Vuxenutbildningen i Strängnäs

Likabehandlingsplan Läsåret 2011/2012 Vuxenutbildningen i Strängnäs Lärcentrums verksamhet präglas av trygghet, respekt och ansvarstagande Likabehandlingsplan Läsåret 2011/2012 i Strängnäs Likabehandlingsplan - en plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering,

Läs mer

Plan för jämställdhet & mångfald Oktober

Plan för jämställdhet & mångfald Oktober Plan för jämställdhet & mångfald Oktober 2013-2015 Vision för Jämställdhet & Mångfald i Kävlinge kommun Kävlinge kommun ska ha arbetsplatser som är fria från fördomar och där diskriminering och kränkande

Läs mer

Högskolan Väst. Andel med högutbildade föräldrar, nybörjare respektive läsår, procent

Högskolan Väst. Andel med högutbildade föräldrar, nybörjare respektive läsår, procent Högskolan Väst Kort om högskolan Högskolan Väst, som hette Högskolan i Trollhättan/Uddevalla fram till 2006, tillhör landets yngsta högskolor. Den finns idag i tre städer: Trollhättan, Uddevalla och Vänersborg,

Läs mer

Kommunikationsarbete inom teknisknaturvetenskapliga. fakulteten. Fokusmål 2018 samt löpande verksamhet UPPSALA UNIVERSITET

Kommunikationsarbete inom teknisknaturvetenskapliga. fakulteten. Fokusmål 2018 samt löpande verksamhet UPPSALA UNIVERSITET UPPSALA UNIVERSITET TEKNAT 2017/217 Kommunikationsarbete inom teknisknaturvetenskapliga fakulteten Fokusmål 2018 samt löpande verksamhet Fastställd av teknisk-naturvetenskapliga fakulteten (arbetsutskottet)

Läs mer

Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling Planen gäller från 2015-05-01 till 2015-12-31 Ansvariga för planen Helena Palmquist, Norsborg Yvonne Åkerblad, Östermalm Vision På vår skola ska ingen

Läs mer

Jämlikhetsplan. Kungl. Musikhögskolan. Kungl. 2013-2014 Musikhögskolan. Dnr15/211. Faställd av rektor 150420. Dnr 13/711. Fastställd av rektor 131009

Jämlikhetsplan. Kungl. Musikhögskolan. Kungl. 2013-2014 Musikhögskolan. Dnr15/211. Faställd av rektor 150420. Dnr 13/711. Fastställd av rektor 131009 Jämlikhetsplan 2015-2017 Jämlikhetsplan Kungl. 2013-2014 Musikhögskolan Dnr15/211. Faställd av rektor 150420 Kungl. Musikhögskolan Dnr 13/711. Fastställd av rektor 131009 Jämlikhetsplan 2015-2017 för KMH

Läs mer

Högskolan i Jönköping

Högskolan i Jönköping Högskolan i Jönköping Kort om högskolan Högskolan i Jönköping drivs i stiftelseform och har därmed större autonomi än de statliga lärosätena. Verksamheten bestäms genom avtal med staten. I avtalet står

Läs mer

Södertörns högskolas riktlinjer för arbetet med lika villkor för medarbetare

Södertörns högskolas riktlinjer för arbetet med lika villkor för medarbetare Södertörns högskolas riktlinjer för arbetet med lika villkor för medarbetare Inledning Södertörns högskola ska vara inkluderande och tillvarata medarbetares engagemang och kompetens. Alla människors lika

Läs mer

Feminism och jämlikhet. Laboremus och S-studenters feministiska handlingsplan

Feminism och jämlikhet. Laboremus och S-studenters feministiska handlingsplan Feminism och jämlikhet Laboremus och S-studenters feministiska handlingsplan 1. Förord Uppsala universitet är ett av världens bästa universitet, sett till utbildningskvalitet. Vi vill arbeta för att universitetet

Läs mer

Likabehandlingsplan Läsåret 2010/2011 Lärcentrum i Strängnäs

Likabehandlingsplan Läsåret 2010/2011 Lärcentrum i Strängnäs Lärcentrums verksamhet präglas av trygghet, respekt och ansvarstagande Likabehandlingsplan Läsåret 2010/2011 Lärcentrum i Strängnäs Likabehandlingsplan - en plan för att främja likabehandling och förebygga

Läs mer

Delrapport SUV : Översyn av ämnen i ämneslärarutbildningen

Delrapport SUV : Översyn av ämnen i ämneslärarutbildningen Ann-Kari Sundberg Programansvarig utbildningsledare ÄLP för arbetsgruppens räkning 2013-03-27 Dnr LiU-2012-02065 Delrapport SUV 2013-04-09: Översyn av ämnen i ämneslärarutbildningen Bakgrund och definition

Läs mer