att fastställa Plan för utbildning på Introduktionsprogram i Knivsta kommun.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "att fastställa Plan för utbildning på Introduktionsprogram i Knivsta kommun."

Transkript

1 Utbildningsnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL Plan för utbildning på Introduktionsprogram i Knivsta kommun UN-2015/150 Beslut Arbetsutskottet föreslår nämnden att besluta att fastställa Plan för utbildning på Introduktionsprogram i Knivsta kommun. Ärende Tjänsteskrivelse , Plan för utbildning på Introduktionsprogram i Knivsta kommun har varit utsända. Utbildningschef informerar muntligt. Exp till: Exp av: Anna Eriksson Akten Exp datum:

2 Sida 1 av 2 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Tomas Henriksson Datum UN-2015/150 Tillförordnad rektor Utbildningsnämnden Plan för utbildning på Introduktionsprogram i Knivsta kommun UN-2015/150 Förslag till beslut Förvaltningen föreslår Utbildningsnämnden att fastställa Plan för utbildning på Introduktionsprogram i Knivsta kommun. Sammanfattning Plan för utbildning på Introduktionsprogram ska, enligt skollagen, fastställas av huvudmannen för utbildningen. Planen ska kombineras med en individuell studieplan för varje elev. Ekonomisk konsekvensanalys Planen medför inga ekonomiska konsekvenser. Barnkonsekvensanalys Barnkonsekvensanalys är gjord enligt checklista. Hans Åhnberg Beslutet ska expedieras till: Akten Utbildningschef Strateg Rektor

3 Sida 2 av 2 Barnchecklista inför beslut 1. Påverkar beslutet barn? Ja x Nej Enligt FN är alla under 18 år att betrakta som barn Förklara oavsett svar. Planen utrycker grunderna för att målen för utbildningen ska nås. Om, ja fortsätt med frågorna. 2. Hur har barns bästa beaktats? Se ovan. 3. Beskriv eventuella intressekonflikter. Inga. 4. Har barn fått uttrycka sina åsikter? Ja Nej x Förklara oavsett svar. Planen utgår från skollagens reglering.

4 Plan för utbildning på Introduktionsprogram Sjögrenska gymnasiet, Knivsta kommun, Gemensamma riktlinjer Utbildningen på ett introduktionsprogram ska, enligt skollagen 17 kapitlet 7, följa en plan som beslutas av huvudmannen. För varje elev ska det upprättas en individuell studieplan. Introduktionsprogram är en rättighet för de ungdomar som inte är behöriga till ett nationellt gymnasieprogram. Huvudmannen ansvarar för att alla behöriga ungdomar i hemkommunen erbjuds preparandutbildning, yrkesintroduktion, individuellt allternativ eller språkintroduktion. Kommuner som anordnar ett yrkesprogram får anordna programinriktat individuellt val som är inriktat mot yrkesprogrammet. Ett introduktionsprogram ska leda till behörighet att studera vidare på ett nationellt program eller till att underlätta etablering på arbetsmarknaden. Efter avslutade studier ska rektor utfärda ett gymnasieintyg som visar vilken utbildning eleven har fått. Utbildningen på ett introduktionsprogram ska till hög grad vara individualiserad och grunda sig på elevens behov utifrån tidigare skolresultat. Utbildningen organiseras utifrån elevens kunskapsutveckling och andra förutsättningar så att elevens mål för utbildningen ska nås. När målen är uppnådda ska eleven, utan onödig väntetid, kunna övergå till annan utbildning t.ex. till Sjögrenska gymnasiets lärlingsutbildning. Utbildningen ska bedrivas i en omfattning som motsvarar heltidsstudier. Utbildningens omfattning får dock minskas, om en elev begär det och huvudmannen finner att det är förenligt med syftet för elevens utbilning. Individuell studieplan Varje elev på ett introduktionsprogam ska ha en individuell studie- och utvecklingsplan som ska vara anpassad efter varje enskild elevs behov, önskemål och förutsättningar. I planen ska en tydlig målsättning för elevens studier framgå. Planen ska innehålla de kurser och ämnen som eleven ska läsa, arbetsplatsförlagt lärande (APL) och praktik, särskilda stödinsatser och beräknad längd för utbildiningen. Planen ska utformas så snart det kan ske och följs kontinuerligt upp av elevens mentor. Planen ska godkännas av rektor, eleven och elevens vårdnadshavare. En elev som har påbörjat ett introduktionsprogram har rätt att fullfölja utbildningen enligt den plan som utarbetas.

5 Antagning Antagningen för sökbara introduktionsprogram, programinriktat individuellt val (PRIV) och yrkesintroduktion som anordnas för en grupp, sker genom urval utifrån betyg. En PRIV-elev antas i mån av plats på programmet och kan aldrig gå före en behörig elev. Rektor på Sjögrenska gymnasiet beslutar om skolan ska ta emot PRIV-elever. Antagningen till icke sökbara introduktionsprogram, preparandutbildning, individuellt allternativ och språkintroduktion, går via rektor. Det är avlämnande rektor som ansvarar för att anmälan till ett introduktionsprogam görs. Rektor på Sjögrenska gymnasiet beslutar om eleven antas till skolan. Om Sjögrenska gymnasiet inte kan erbjuda utbildning i den utsträckning som eleven önskar ska huvudmannen ordna en utbildningsplats för eleven i Uppsala kommun. Introduktionsprogram som erbjuds på Sjögrenska gymnasiet Preparandutbildning Programinriktat individuellt val Yrkesintroduktion Individuellt alternativ Preparandutbildning (IMPRE) Syftet med preparandutbildningen är att eleven ska uppnå behörighet till ett nationellt program. Utbildningen är avsedd för elever som är studiemotiverade och snabbt vill bli behöriga till ett yrkesprogram eller till ett högskoleförberedande program. Utbildningen ska utformas så att en elev som endast behöver mindre ämneskompletteringar ges möjlighet att bli antagen till ett nationellt program efter kort tid. Utbildningen får fortgå i högst ett år. Om huvudmannen anser att det finns synnerliga skäl, får utbildningen förlängas till två år. Ämnen/kurser Det huvudsakliga innehållet är de grundskoleämnen som eleven inte har godkända betyg i och som krävs för att eleven ska bli behörig till önskat nationellt program. Dessutom får utbildningen innehålla kurser från nationella program och, i mindre omfattning, andra insatser som är gynnsamma för elevens kunskapsutveckling. Behörighet Utbildningen står öppen för elever som saknar de godkända betyg som krävs för behörighet till alla nationella program enligt 16 kapitlet 30 och 31 i skollagen. Antagning Utbildningen är ej sökbar. Det är avlämnande rektor som ansvarar för att anmälan till programmet görs. Rektor på Sjögrenska gymnasiet beslutar om eleven antas till skolan. Programinriktat individuellt allternativ PRIV (IMPRO) Syftet med PRIV är att eleven ska uppnå behörighet till ett nationellt yrkesprogram.

6 Utbildningen ska utformas så att en elev ges möjlighet att studera tillsammans med de elever som är antagna till ett nationellt yrkesprogram, för att underlätta övergången till yrkesprogrammet när eleven har uppnått behörighet. Ämnen/kurser Utbildningen ska innehålla de grundskoleämnen som en elev inte har godkända betyg i och som krävs för att eleven ska bli behörig till det valda yrkesprogrammet samt kurser som ingår i det nationella yrkesprogrammet. Dessutom ska utbildningen innehålla arbetsplatsförlagt lärande. Arbetsplatsförlagt lärande behöver dock inte förekomma i samma omfattning som för det nationella yrkesprogrammet. Behörighet Godkända betyg i svenska eller svenska som andra språk och - i engelska eller matematik samt i minst fyra andra ämnen, eller - i engelska och matematik samt i minst tre andra ämnen. Antagning Utbildningen är sökbar. En PRIV-elev antas i mån av plats på programmet och kan aldrig gå före en behörig elev. Rektor på Sjögrenska gymnasiet beslutar om en elev antas till skolan. Yrkesintroduktion (IMYRK) Syftet med yrkesintroduktion är att eleven ska få en yrkesinriktad utbildning som underlättar för dem att etablera sig på arbetsmarknaden eller som leder till studier på ett yrkesprogram. Utbildningen ska utformas utifrån elevens behov och förutsättningar och ska organiseras utifrån elevens målsättning med utbildningen. Ämnen/kurser Anpassas utifrån elevens behov och förutsättningar samt skolans bedömning om vad som är lämpligt utifrån elevens målsättning med utbildningen. Utbildningen kan innehålla de grundskoleämnen som eleven saknar godkända betyg i, kurser från ett nationellt yrkesprogram och APL eller praktik. Behörighet Utbildningen står öppen för elever som saknar de godkända betyg som krävs för behörighet till alla nationella program enligt 16 kapitlet 30 och 31 i skollagen. Den står dock inte öppen för elever som ska erbjudas språkintroduktion. Antagning Utbildningen är sökbar med inriktning mot de nationella yrkesprogram som Sjögrenska gymnasiet erbjuder. Rektor på Sjögrenska gymnasiet beslutar om en elev antas till skolan. Individuellt alternativ (IMIND) Syftet med individuellt alternativ är att eleven ska bli behörig till yrkesintroduktion, annan fortsatt utbildning eller till arbetsmarknaden. Utbildningen är avsedd för elever med stora kunskapsbrister och svag motivation. Utbildningen ska utformas utifrån elevens behov och förutsättningar och ska organiseras utifrån elevens målsättning med utbildningen.

7 Ämnen/kurser Anpassas utifrån elevens behov och förutsättningar samt skolans bedömning om vad som är lämpligt utifrån elevens målsättning med utbildningen. Utbildningen kan innehålla de grundskoleämnen som eleven saknar godkända betyg i, kurser från ett nationellt program och praktik. Behörighet Utbildningen står öppen för elever som saknar de godkända betyg som krävs för behörighet till alla nationella program enligt 16 kapitlet 30 och 31 i skollagen. Den står dock inte öppen för elever som ska erbjudas språkintroduktion. Antagning Utbildningen är ej sökbar. Det är avlämnande rektor som ansvarar för att anmälan till programmet görs. Rektor på Sjögrenska gymnasiet beslutar om eleven antas till skolan.

Lokal plan för gymnasieskolans introduktionsprogram

Lokal plan för gymnasieskolans introduktionsprogram Lokal plan för gymnasieskolans introduktionsprogram ÅKF: ÅKF 2018:12 Dnr: ATVKS 2017-00524 600 Antagen: Kommunstyrelsen 107, 2018-06-05 Reviderad:- Dokumentansvarig förvaltning: Barn- och ungdomsförvaltningen

Läs mer

Plan för Uppsala kommuns introduktionsprogram

Plan för Uppsala kommuns introduktionsprogram UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Cecilia Fernvall 2016-09-05 UBN-2016-3461 Plan för Uppsala kommuns introduktionsprogram Bakgrund Utbildningsnämnden, som huvudman för introduktionsprogrammen

Läs mer

Dnr Kon 2016/29 Förslag till plan för utbildning inom Introduktionsprogram i Järfälla kommun

Dnr Kon 2016/29 Förslag till plan för utbildning inom Introduktionsprogram i Järfälla kommun TJÄNSTESKRIVELSE 1 (9) 2016-01-25, rev. 2016-02-17 Dnr Kon 2016/29 Förslag till plan för utbildning inom Introduktionsprogram i Järfälla kommun Förslag till beslut Kompetensnämnden fastställer Plan för

Läs mer

Jämtlands Gymnasium! Utbildningsplaner Introduktionsprogrammen Dnr 54-2014. Handläggare Margareta Nenzén

Jämtlands Gymnasium! Utbildningsplaner Introduktionsprogrammen Dnr 54-2014. Handläggare Margareta Nenzén Jämtlands Gymnasium! Utbildningsplaner Introduktionsprogrammen Dnr 54-2014 Handläggare Margareta Nenzén Innehållsförteckning 1. Introduktionsprogrammen... 3 2. Preparandutbildning (IMPRE)... 4 2.1. Behörighet...

Läs mer

Introduktionsprogrammen

Introduktionsprogrammen Introduktionsprogrammen Introduktionsprogrammen är för dig som är mellan 16 och 20 år och inte är behörig för ett nationellt program på gymnasiet. Studieplanen innehåller även aktiviteter som stärker dig

Läs mer

Introduktionsprogrammen

Introduktionsprogrammen är för dig som är mellan 16 och 20 år och inte är behörig för ett nationellt program på gymnasiet. Studieplanen innehåller även aktiviteter som stärker dig i din personliga utveckling. Det finns fem inriktningar

Läs mer

Plan för Sunne kommuns introduktionsprogram KS2019/288/07

Plan för Sunne kommuns introduktionsprogram KS2019/288/07 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2019-04-03 1 (2) Kommunstyrelsen Plan för Sunne kommuns introduktionsprogram KS2019/288/07 Förslag till beslut Förslaget på Plan för Sunne kommuns introduktionsprogram antas. Sammanfattning

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN för INTRODUKTIONSPROGRAM på DAHLANDER KUNSKAPSCENTRUM

UTBILDNINGSPLAN för INTRODUKTIONSPROGRAM på DAHLANDER KUNSKAPSCENTRUM UTBILDNINGSPLAN för INTRODUKTIONSPROGRAM på DAHLANDER KUNSKAPSCENTRUM Grunder Gymnasieskolan har fem introduktionsprogram för ungdomar som inte är behöriga till ett nationellt program (Skollagens 17 kap).

Läs mer

Plan för utbildningen på introduktionsprogrammen

Plan för utbildningen på introduktionsprogrammen UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Fernvall Cecilia Datum 2017-09-12 Diarienummer UBN-2017-4004 Utbildningsnämnden Plan för utbildningen på introduktionsprogrammen Förslag till beslut Utbildningsnämnden

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (15)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (15) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (15) Utbildningsnämndens arbetsutskott 2016-03-30 30 Reviderad plan för utbildning på introduktionsprogram (UN 2015.101) Beslut Arbetsutskottet beslutar att föreslå

Läs mer

Riktlinjer för Introduktionsprogrammen

Riktlinjer för Introduktionsprogrammen UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GYMNASIEAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (9) 2011-07-01 Handläggare: Björn Johansson Telefon: 076 12 33 818 Till Utbildningsnämnden 2011-08-18 Förslag till beslut Utbildningsförvaltningen

Läs mer

Plan för Introduktionsprogrammen i Jönköpings kommun

Plan för Introduktionsprogrammen i Jönköpings kommun Plan för Introduktionsprogrammen i Jönköpings kommun Preparandutbildning - IMPRE Programinriktat individuellt val - IMPRO Yrkesintroduktion - IMYRK Individuellt alternativ - IMIND Språkintroduktion - IMSPR

Läs mer

Plan för utbildningar på Introduktionsprogram

Plan för utbildningar på Introduktionsprogram Plan för utbildningar på Introduktionsprogram Mönsteråsgymnasiet Beslutat av Barn- och utbildningsnämnden: 180411 Innehåll 1. Inledning... 1 1.1 Plan för utbildning... 1 1.2 Organisation... 1 1.3 Vidare

Läs mer

Enligt skollagspropositionen 2009/10:165. mats.soderberg@skl.se

Enligt skollagspropositionen 2009/10:165. mats.soderberg@skl.se Enligt skollagspropositionen 2009/10:165 mats.soderberg@skl.se Introduktionsprogram i gymnasieskolan Preparandutbildning Programinriktat individuellt val Yrkesintroduktion Individuellt alternativ Språkintroduktion

Läs mer

Plan för utbildning introduktionsprogrammen (IM) läsåret 19/20

Plan för utbildning introduktionsprogrammen (IM) läsåret 19/20 Plan för utbildning introduktionsprogrammen (IM) läsåret 19/20 UTBILDNINGSNÄMNDEN Antagen av utbildningsnämnden 2019-09-05, 84 Innehåll Plan för utbildning... 3 Individuell studieplan... 3 Introduktionsprogram

Läs mer

Utbildningsplan Preparandutbildning (IMPRE)

Utbildningsplan Preparandutbildning (IMPRE) Utbildningsplan Preparandutbildning (IMPRE) Målgrupp: Elever som är studiemotiverade och har en klar ambition att nå behörighet till ett nationellt program. Syfte: Syftet med utbildningen är att snabbt

Läs mer

Plan för samtliga introduktionsprogram(im)

Plan för samtliga introduktionsprogram(im) Plan för samtliga introduktionsprogram(im) Huvudmannens plan för utbildningen Introduktionsprogrammen har ingen nationell fastställd struktur och längd. Informationen i gymnasieförordningen om vad utbildningarna

Läs mer

Plan för Introduktionsprogram Dahlstiernska Gymnasiet Läsåret

Plan för Introduktionsprogram Dahlstiernska Gymnasiet Läsåret Plan för Introduktionsprogram Dahlstiernska Gymnasiet Läsåret 2017-2018 Introduktionsprogrammen, förkortat IM,vänder sig till de elever som inte uppnått behörighet till nationella program i gymnasieskolan

Läs mer

Plan för utbildning gällande:

Plan för utbildning gällande: Mall avseende Plan för utbildning utdelad i samband med seminarium vid Skolriksdagen, SKL, den 6 maj 2019. /Bengt Weidow Plan för utbildning gällande: Programinriktat val Programinriktat val riktar sig

Läs mer

Plan för introduktionsprogram 2019/2020

Plan för introduktionsprogram 2019/2020 Plan för introduktionsprogram 2019/2020 Bakgrund Utbildningen på ett introduktionsprogram i gymnasieskolan ska följa en plan som beslutas av huvudmannen. Planen bör utgå ifrån de lokala förutsättningarna

Läs mer

Plan för introduktionsprogrammen. Mölndals stad Utbildningsnämnden

Plan för introduktionsprogrammen. Mölndals stad Utbildningsnämnden Plan för introduktionsprogrammen Mölndals stad Utbildningsnämnden Introduktionsprogram (IM) Introduktionsprogrammen vänder sig till de elever som inte uppnått behörighet till ett nationellt program i gymnasieskolan

Läs mer

Skolverkets tankar om introduktionsprogrammen - Lund 16 juni 2015. Bengt Weidow

Skolverkets tankar om introduktionsprogrammen - Lund 16 juni 2015. Bengt Weidow Skolverkets tankar om introduktionsprogrammen - Lund 16 juni 2015 Bengt Weidow Agenda Elever på programmen Planen för utbildningen Den individuella studieplanen Preparandutbildning Programinriktad individuellt

Läs mer

Introduktionsprogram i gymnasieskolan

Introduktionsprogram i gymnasieskolan Juridisk vägledning Reviderad december 2013 Mer om Introduktionsprogram i gymnasieskolan Fem introduktionsprogram finns för elever som är obehöriga till de nationella programmen i gymnasieskolan. Introduktionsprogrammen

Läs mer

Utbildningsplaner för Introduktionsprogrammen läsåret

Utbildningsplaner för Introduktionsprogrammen läsåret Gymnasienämnden 2019-04-01 Barn- och utbildningsförvaltningen Gymnasieskolan GN/2019:70 Karin Holmberg Lundin, 016-710 52 31 1 (5) Gymnasienämnden Utbildningsplaner för Introduktionsprogrammen läsåret

Läs mer

Introduktionsprogram i gymnasieskolan

Introduktionsprogram i gymnasieskolan UR NYA SKOLLAGEN Tillämpas från den 1/7 2011 Mer om Introduktionsprogram i gymnasieskolan Nyheter Nya behörighetsregler införs till gymnasieskolans nationella program Fem nya introduktionsprogram införs

Läs mer

Plan för Uppsala kommuns introduktionsprogram 2018/2019

Plan för Uppsala kommuns introduktionsprogram 2018/2019 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Fernvall Cecilia Datum 2018-06-01 Diarienummer UBN-2018-3506 Utbildningsnämnden Plan för Uppsala kommuns introduktionsprogram 2018/2019 Förslag till beslut Utbildningsnämnden

Läs mer

Utbildningsplan för introduktionsprogrammen i Håbo kommun. Barn- och utbildningsnämnden Fridegårdsgymnasiet

Utbildningsplan för introduktionsprogrammen i Håbo kommun. Barn- och utbildningsnämnden Fridegårdsgymnasiet Dokumentansvarig: Rektor Fridegårdsgymnasiet Fastställd av Barn- och utbildningsnämnden ( 107/2017) Utbildningsplan för introduktionsprogrammen i Håbo kommun Barn- och utbildningsnämnden Fridegårdsgymnasiet

Läs mer

Plan för Uppsala kommuns introduktionsprogram 2019/2020

Plan för Uppsala kommuns introduktionsprogram 2019/2020 Datum: Diarienummer: 2019-05-15 UBN-2019-4355 Sida 1 (2) Utbildningsförvaltningen Utbildningsnämnden Handläggare: Cecilia Fernvall Plan för Uppsala kommuns introduktionsprogram 2019/2020 Förslag till beslut

Läs mer

Plan för utbildningen på Introduktionsprogrammen. skolan, Finspångs kommun

Plan för utbildningen på Introduktionsprogrammen. skolan, Finspångs kommun Plan för utbildningen på Introduktionsprogrammen på Bergska skolan, Finspångs kommun Introduktionsprogrammen (IM) Introduktionsprogrammen vänder sig till de elever som inte uppnått behörighet till nationellt

Läs mer

Introduktionsprogrammet

Introduktionsprogrammet Introduktionsprogrammet Från och med höstterminen 2011 får gymnasieskolan fem introduktionsprogram som ersätter det individuella programmet (IV) för dem som inte är behöriga till ett nationellt program.

Läs mer

Introduktionsprogrammen De la Gardiegymnasiet 2015/2016

Introduktionsprogrammen De la Gardiegymnasiet 2015/2016 Lärande genom Delaktighet Laganda Glädje 2015-06-29 Introduktionsprogrammen 2015/2016 Introduktionsprogrammen (IM) Introduktionsprogrammen vänder sig till de elever som inte uppnått behörighet till nationellt

Läs mer

Utbildningsplan läsåret 19/20 för gymnasieskolans individuella program

Utbildningsplan läsåret 19/20 för gymnasieskolans individuella program SALA2000, v 2.0, 2012-08-02 1 (8) DNR 2019/912 ÄRENDE 7 BILAGA 1 PLAN PLAN Utbildningsplan läsåret 19/20 för gymnasieskolans individuella program Enligt skollagens 17 kap. 7 ska introduktionsprogrammen

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden 11 november2014 1(21) Göran Andersson, Pia Skoglund, Jerry Rothin. Utses att justera: Henric Forsberg Paragrafer: 55-64

Barn- och utbildningsnämnden 11 november2014 1(21) Göran Andersson, Pia Skoglund, Jerry Rothin. Utses att justera: Henric Forsberg Paragrafer: 55-64 Barn- och utbildningsnämnden 11 november2014 1(21) Plats och tid: Ferlinrummet kl 13.30-18.00 Beslutande: Ersättare: Torbjörn Parling, ordf. (s) Olle Engström (s) Ann-Marie Rosö (s) Henric Forsberg (s)

Läs mer

Plan för utbildning Introduktionsprogrammen läsåret 18/19 UTBILDNINGSNÄMNDEN

Plan för utbildning Introduktionsprogrammen läsåret 18/19 UTBILDNINGSNÄMNDEN Plan för utbildning Introduktionsprogrammen läsåret 18/19 UTBILDNINGSNÄMNDEN Antagen 6 september 2018 Innehåll Plan för introduktionsprogrammen... 4 Introduktionsprogram (IM)... 4 Behörighetskrav till

Läs mer

Plan för utbildning -

Plan för utbildning - Barn- och utbildningsförvaltningen Tjänsteskrivelse 2018-06-28 Dnr 2018/392-612 Barn- och utbildningsnämnden Plan för utbildning - Introduktionsprogrammen Västerviks Gymnasium Bakgrund och beskrivning

Läs mer

STÖDMATERIAL. Den individuella studieplanen i gymnasieskolan

STÖDMATERIAL. Den individuella studieplanen i gymnasieskolan STÖDMATERIAL Den individuella studieplanen i gymnasieskolan Den individuella studieplanen i gymnasieskolan Inledning Det här stödmaterialet riktar sig till dig som arbetar med individuella studieplaner

Läs mer

Utdrag ur Skollagspropositionen Prop. 2009/10:165

Utdrag ur Skollagspropositionen Prop. 2009/10:165 Utdrag ur Skollagspropositionen Prop. 2009/10:165 20.4 Behörighet till gymnasieskolans yrkesprogram Regeringens förslag: För behörighet till ett yrkesprogram ska det krävas godkända betyg i svenska, engelska,

Läs mer

Begäran om medel för kostnader för SPRINT samt tomhyra för Gamla Gredelbyskola KS-2016/227

Begäran om medel för kostnader för SPRINT samt tomhyra för Gamla Gredelbyskola KS-2016/227 Sida 1 av 3 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Dan-Erik Pettersson Datum KS-2016/227 Ekonomichef 2016-04-04 Eva Mårtensson Lokalförsörjningschef Kommunstyrelsen Begäran om medel för kostnader för

Läs mer

Plan för introduktionsprogram i

Plan för introduktionsprogram i i Robertsfors kommun Hilda Vidmark Robertsfors kommun Läsåret 2018/2019 Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.2 Allmänt om utbildning på introduktionsprogram i Robertsfors kommun... 2 2. Plan för Språkintroduktion...

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Barn och utbildningsnämnden Administrativa avdelningen

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Barn och utbildningsnämnden Administrativa avdelningen 1 (12) Plats och tid Silen, 15.30 17.00 Beslutande Övriga närvarande Therése Gustafsson, Ordförande (L) Daniel Markstedt, V Ordförande (S) Benny Moberg (KD) Bo Eriksson (L) Jörgen Berglund (M) Ulla-Britt

Läs mer

PLAN FÖR UTBILDNINGAR PÅ Introduktionsprogram

PLAN FÖR UTBILDNINGAR PÅ Introduktionsprogram PLAN FÖR UTBILDNINGAR PÅ Introduktionsprogram Publikationen finns att ladda ner som kostnadsfri PDF från Skolverkets webbplats: skolverket.se/publikationer ISBN: 978-91-7559-291-6 Grafisk produktion och

Läs mer

Utbildningsplan för introduktionsprogrammen i Klippans kommun

Utbildningsplan för introduktionsprogrammen i Klippans kommun Barn- och utbildningsförvaltningen Utbildningsplan för introduktionsprogrammen i Klippans kommun Introduktionsprogrammen (nedan benämnt IM) ska enligt skollagen (2010:800) 17 kap., 7 ha en plan för utbildningen

Läs mer

Hemställan om medel från kommunstyrelsen för utredning av gymnasieskolans utveckling i Knivsta KS-2014/1058

Hemställan om medel från kommunstyrelsen för utredning av gymnasieskolans utveckling i Knivsta KS-2014/1058 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Dan-Erik Pettersson Datum KS-2014/1058 2014-10-13 Kommunstyrelsen Hemställan om medel från kommunstyrelsen för utredning av gymnasieskolans utveckling i Knivsta

Läs mer

Förslag till ändring i avtalet mellan Knivsta kommun (socialnämnden) och Brottsofferjouren SN-2015/394

Förslag till ändring i avtalet mellan Knivsta kommun (socialnämnden) och Brottsofferjouren SN-2015/394 Socialnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2016-02-04 3 Förslag till ändring i avtalet mellan Knivsta kommun (socialnämnden) och Brottsofferjouren SN-2015/394 Beslut Arbetsutskottet beslutar att

Läs mer

Plan för introduktionsprogrammen i Göteborgs Stad

Plan för introduktionsprogrammen i Göteborgs Stad 2015-01-20 Plan för introduktionsprogrammen i Göteborgs Stad Utbildningsnämnden, som huvudman för introduktionsprogrammen i Göteborgs Stad, har antagit en plan för utbildningen i enlighet med Skollagen

Läs mer

Plan för utbildning Introduktionsprogrammen läsåret 16/17

Plan för utbildning Introduktionsprogrammen läsåret 16/17 Plan för utbildning Introduktionsprogrammen läsåret 16/17 UTBILDNINGSNÄMNDEN Antagen 160908 Innehåll Plan för introduktionsprogrammen... 4 Introduktionsprogram (IM)... 4 Behörighetskrav till de nationella

Läs mer

Skrivelse till landstinget i Uppsala län om finansiering av familjecentralen Fröhuset SN-2015/314

Skrivelse till landstinget i Uppsala län om finansiering av familjecentralen Fröhuset SN-2015/314 Socialnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2015-11-06 63 Skrivelse till landstinget i Uppsala län om finansiering av familjecentralen Fröhuset SN-2015/314 Beslut Arbetsutskottet beslutar att överlämna

Läs mer

Upphävande av riktlinjer för avtal/överenskommelse om pris för introduktionsprogram

Upphävande av riktlinjer för avtal/överenskommelse om pris för introduktionsprogram Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (2) Datum 2015-06-17 Vår referens Hélen Salmose Utredare Tjänsteskrivelse Upphävande av riktlinjer för avtal/överenskommelse om pris för introduktionsprogram

Läs mer

Plan för introduktionsprogrammen i Göteborgs Stad

Plan för introduktionsprogrammen i Göteborgs Stad Utbildningskansliet Lena Jagers Plan för introduktionsprogrammen i Göteborgs Stad Introduktionsprogrammen, IM, ska enligt skollagen 2010:800 ha en plan för utbildningen som ska fastställas av huvudmannen.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i gymnasieförordningen (2010:2039) Utfärdad den 20 juni 2018 Publicerad den 2 juli 2018 Regeringen föreskriver i fråga om gymnasieförordningen (2010:2039)

Läs mer

Utbildningsnämndens arbetsutskott PROTOKOLL Information om skateparker. Ärende

Utbildningsnämndens arbetsutskott PROTOKOLL Information om skateparker. Ärende Utbildningsnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2015-08-25 38 Information om skateparker Ärende Strateg Runa Krehla informerar arbetsutskottet om planerna på att uppföra en skatepark i betong vid

Läs mer

Kommunstyrelsen. Svar på motion 2011:08 om bättre stöd till de funktionsnedsatta i skolan KS-2011/862

Kommunstyrelsen. Svar på motion 2011:08 om bättre stöd till de funktionsnedsatta i skolan KS-2011/862 Sida 1 av 1 Ordförandens förslag Diarienummer 2014-10-06 KS-2011/862 Kommunstyrelsen Svar på motion 2011:08 om bättre stöd till de funktionsnedsatta i skolan KS-2011/862 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Ansökan från den fristående pedagogiska omsorgen Rådjurets familjedaghem om bidrag till enligt 25 kap 10 skollagen (2018:800) UN-2016/167

Ansökan från den fristående pedagogiska omsorgen Rådjurets familjedaghem om bidrag till enligt 25 kap 10 skollagen (2018:800) UN-2016/167 Utdrag ur utbildningsnämndens arbetsutskott PROTOKOLL 2017-05-29 76 Ansökan från den fristående pedagogiska omsorgen Rådjurets familjedaghem om bidrag till enligt 25 kap 10 skollagen (2018:800) UN-2016/167

Läs mer

PROTOKOLL att godkänna rapporten Särskild granskning- registrering och uppföljning i vuxenutbildningen.

PROTOKOLL att godkänna rapporten Särskild granskning- registrering och uppföljning i vuxenutbildningen. Utbildningsnämndens arbetsutskott 7 Utdrag ur PROTOKOLL 2017-01-31 Särskild granskning vuxenutbildningen Beslut Arbetsutskottet föreslår utbildningsnämnden besluta att godkänna rapporten Särskild granskning-

Läs mer

Uppräkning av programpriserna för introduktionsprogrammen

Uppräkning av programpriserna för introduktionsprogrammen TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2017-09-26 Utvecklingsförvaltningen 1 (9) Karin Sundström Utredare 08-5782 95 09 karin.sundstrom@tyreso.se Diarienummer 2017/GAN 0056 Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott PROTOKOLL Ansökan om bidrag från Bris region mitt för år 2019 SN-2018/21. Beslut

Socialnämndens arbetsutskott PROTOKOLL Ansökan om bidrag från Bris region mitt för år 2019 SN-2018/21. Beslut Socialnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2018-04-12 47 Ansökan om bidrag från Bris region mitt för år 2019 SN-2018/21 Beslut Arbetsutskottet beslutar föreslå socialnämnden att godkänna ett bidrag

Läs mer

Introduktionsprogrammen. Håbo kommun. Antaget av. Barn- och utbildningsnämnden. Antaget Giltighetstid. Tills vidare.

Introduktionsprogrammen. Håbo kommun. Antaget av. Barn- och utbildningsnämnden. Antaget Giltighetstid. Tills vidare. PLAN FÖR Introduktionsprogrammen i Håbo kommun Antaget av Barn- och utbildningsnämnden Antaget 2019-03-27 33 Giltighetstid Dokumentansvarig Tills vidare Verksamhetschef Gymnasium Håbo kommuns styrdokumentshierarki

Läs mer

Gymnasiets introduktionsprogram, översyn inför höstterminen 2018

Gymnasiets introduktionsprogram, översyn inför höstterminen 2018 Ärende 10 1 (3) TJÄNSTESKRIVELSE 2018-02-05 Utbildningskontoret Utbildningsnämnden Gymnasiets introduktionsprogram, översyn inför höstterminen 2018 Dnr: UN 18/15 Sammanfattning av ärendet Bakgrund Introduktionsprogrammen

Läs mer

Skollag (2010:800) kap.15-17

Skollag (2010:800) kap.15-17 Skollag (2010:800) kap.15-17 Detta dokument innehåller Skolverkets utdrag ur Skollagens kapitel 15 till 17 om gymnasieskolan. Kapitel 15-16 innehåller allmänna bestämmelser om gymnasieskolan och nationella

Läs mer

Uppföljning introduktionsprogrammen

Uppföljning introduktionsprogrammen TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun Utvecklingsförvaltningen 2013-01-23 1 (9) Diarienr: 2013 GAN 0067 Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden Uppföljning introduktionsprogrammen Förslag till beslut 1. Godkänna

Läs mer

Organisation och planering av språkintroduktion Göteborg, 1 september 2016

Organisation och planering av språkintroduktion Göteborg, 1 september 2016 Organisation och planering av språkintroduktion Göteborg, 1 september 2016 Cristina Pontis, undervisningsråd Regleringar: lag, förordning, allmänna råd Analys och uppföljning Kartläggning av behov, mål

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (2010:800) Utfärdad den 31 maj 2018 Publicerad den 13 juni 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen (2010:800) 2 dels att 17

Läs mer

PROTOKOLL Att, med små redaktionella ändringar, godkänna förslaget till Riktlinjer för egentillsyn av förskola, skola och fritidshem, samt

PROTOKOLL Att, med små redaktionella ändringar, godkänna förslaget till Riktlinjer för egentillsyn av förskola, skola och fritidshem, samt Utbildningsnämndens arbetsutskott 19 Utdrag ur PROTOKOLL 2017-02-28 Riktlinjer för egentillsyn av förskolor, grundskolor och fritidshem UN-2017/27 Beslut Utbildningsnämndens arbetsutskott beslutar Att,

Läs mer

Undantag från krav på behörighet i engelska till gymnasieskolan

Undantag från krav på behörighet i engelska till gymnasieskolan UR NYA SKOLLAGEN Gäller för utbildning som påbörjas efter den 1/7 2011 Mer om Undantag från krav på behörighet i engelska till gymnasieskolan Nyheter Från och med hösten 2011 har en elev som på grund av

Läs mer

PROTOKOLL att överlämna ärendet till utbildningsnämnden utan eget ställningstagande.

PROTOKOLL att överlämna ärendet till utbildningsnämnden utan eget ställningstagande. Utbildningsnämndens arbetsutskott 36 Utdrag ur PROTOKOLL 2017-03-27 Egentillsyn Alsike skola återrapportering UN-2016/363 Beslut Arbetsutskottet beslutar att överlämna ärendet till utbildningsnämnden utan

Läs mer

SKOLLAGEN. Delegationsordning rörande skollag och gymnasieförordning inom Öknaskolans verksamhetsområde. 1 kap Inledande bestämmelser

SKOLLAGEN. Delegationsordning rörande skollag och gymnasieförordning inom Öknaskolans verksamhetsområde. 1 kap Inledande bestämmelser Dokumenttitel: Delegationsordning rörande skollag och gymnasieförordning inom Öknaskolans verksamhetsområde Ämnesområde: Politisk ansvarsfördelning och arbetsordning Dokumentkategori: Rutin Författare:

Läs mer

Jämförelse mellan elevernas gymnasieval och var de studerade 2017/18

Jämförelse mellan elevernas gymnasieval och var de studerade 2017/18 1 (9) Jämförelse mellan elevernas gymnasieval och var de studerade 2017/18 I denna promemoria jämförs vilka program eleverna sökte i första hand och vad de sedan läste i gymnasieskolan läsåret 2017/18.

Läs mer

Ansökan om dispens från behörighetskravet i engelska Riktlinjer för bedömning inom Fyrkantens gymnasiesamverkan

Ansökan om dispens från behörighetskravet i engelska Riktlinjer för bedömning inom Fyrkantens gymnasiesamverkan Ansökan om dispens från behörighetskravet i engelska Riktlinjer för bedömning inom Fyrkantens gymnasiesamverkan Dispens bör beviljas när Eleven har under en betydande del av sin grundskoletid ej haft möjlighet

Läs mer

skolan läsåret 2013/2014

skolan läsåret 2013/2014 Introduktionsprogrammen på Bergska skolan läsåret 2013/2014 Upprättad 20110322 Reviderad 2013-01-09 Introduktionsprogrammen (IM) Introduktionsprogrammen vänder sig till de elever som inte uppnått behörighet

Läs mer

ATT SÖKA GYMNASIEPROGRAM

ATT SÖKA GYMNASIEPROGRAM ATT SÖKA GYMNASIEPROGRAM Ansökan till årskurs 1 läsåret 2018/2019 Information till sökande som är folkbokförda i Örebro län Att söka till gymnasiet Du som är folkbokförd i Örebro län ska göra din ansökan

Läs mer

Gymnasieskolan. De 6 högskoleförberedande programmen är: De 12 yrkesprogrammen är:

Gymnasieskolan. De 6 högskoleförberedande programmen är: De 12 yrkesprogrammen är: Gymnasieskolan Gymnasieskolan består av 18 program. De 18 nationella programmen har totalt 60 olika inriktningar. Det finns två olika sorter program - högskoleförberedande program och yrkesprogram. De

Läs mer

Svar på motion 2014:04 från Christer Johansson (V) om fas 3-fri kommun KS-2014/496

Svar på motion 2014:04 från Christer Johansson (V) om fas 3-fri kommun KS-2014/496 Kommunstyrelsens arbetsutskott 53 Utdrag ur PROTOKOLL - OJUSTERAT 2015-04-13 Svar på motion 2014:04 från Christer Johansson (V) om fas 3-fri kommun KS-2014/496 Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Introduktionsprogram läsåret

Introduktionsprogram läsåret Sida 1 (45) Utbildningsförvaltningen Plan för utbildning. introduktionsprogram Introduktionsprogram läsåret 2019 2020 Postadress: Uppsala kommun, 753 75 Uppsala Telefon: 018-727 00 00 (växel) www.uppsala.se

Läs mer

Yttrande om Mer tid för kunskap. (Dnr hos Regeringskansliets U2015/04749/S)

Yttrande om Mer tid för kunskap. (Dnr hos Regeringskansliets U2015/04749/S) 1 (4) TJÄNSTESKRIVELSE 2016-01-29 Utbildningskontoret Utbildningsnämnden Yttrande om Mer tid för kunskap. (Dnr hos Regeringskansliets U2015/04749/S) Dnr: UN 16/015 Sammanfattning av ärendet Utbildningsdepartementet

Läs mer

Svar på medborgarförslag 2014:10 om att inhägnaden vid f d Myrstackens förskola görs om till hundrastgård KS-2014/412

Svar på medborgarförslag 2014:10 om att inhägnaden vid f d Myrstackens förskola görs om till hundrastgård KS-2014/412 Kommunstyrelsens tekniska utskott Utdrag ur PROTOKOLL 2014-10-27 8 Svar på medborgarförslag 2014:10 om att inhägnaden vid f d Myrstackens förskola görs om till hundrastgård Utskottets förslag till beslut

Läs mer

Departementspromemoria

Departementspromemoria Promemoria 2009-09-25 U2009/5552/G Utbildningsdepartementet Departementspromemoria Särskilda program och behörighet till yrkesprogram 2 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Författningsförslag...

Läs mer

Naturbrukskonferensen 2016

Naturbrukskonferensen 2016 Naturbrukskonferensen 2016 Tällberg den 14 april 2016 Aktuellt från Skolverket Bengt Weidow Undervisningsråd Disposition 1. Statistik 2. Nya inriktningar inom NB? 3. Förslag på ändringar i ämnesplaner

Läs mer

NY SKOLLAG och andra skoljuridiska nyheter

NY SKOLLAG och andra skoljuridiska nyheter NY SKOLLAG och andra skoljuridiska nyheter Örebro Januari 2011 Lars Werner Flera olika riksdagsbeslut Pedagogisk omsorg Allmän förskola från 3 år Bidrag fristående skolor Ramar ny gymnasieskola Ny betygsskala

Läs mer

Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516

Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516 Kommunstyrelsens arbetsutskott 189 Utdrag ur PROTOKOLL OJUSTERAT 2015-11-23 Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516 Arbetsutskottets förslag till beslut

Läs mer

Kort om gymnasiesärskolan

Kort om gymnasiesärskolan Kort om gymnasiesärskolan Tryck: Wikströms tryckeri Upplaga: 5 000 Grafisk produktion: Typisk Form designbyrå Foto: Michael McLain Beställningsnummer: 12:1295 Stockholm 2012 Gymnasiesärskolan ska ge elever

Läs mer

Sammanställning av enkätsvar om Introduktionsprogram inom GR

Sammanställning av enkätsvar om Introduktionsprogram inom GR PM 2017-10-04 Margaretha Allen Sammanställning av enkätsvar om Introduktionsprogram inom GR För att ge en bild dels av utbudet dels om antalet inskrivna ungdomar på de fem introduktionsprogrammen i gymnasieskolan

Läs mer

Sammanställning av enkätsvar om Introduktionsprogram inom GR

Sammanställning av enkätsvar om Introduktionsprogram inom GR PM 2016-10-11 Margaretha Allen Sammanställning av enkätsvar om Introduktionsprogram inom GR För att ge en bild dels av utbudet dels om antalet inskrivna ungdomar på de fem introduktionsprogrammen i gymnasieskolan

Läs mer

DETTA ÄR GYMNASIESKOLAN

DETTA ÄR GYMNASIESKOLAN DETTA ÄR GYMNASIESKOLAN Det finns 18 nationella program med 60 inriktningar 12 yrkesprogram Kan erbjudas som lärlingsutbildning 6 högskoleförberedande program + Flygteknikprogrammet IB International Baccalaureate

Läs mer

Uppföljning 2018 antagning till gymnasieskolan

Uppföljning 2018 antagning till gymnasieskolan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Holström Ingrid Datum 2018-10-12 Diarienummer UBN-2018-6052 Utbildningsnämnden Uppföljning 2018 antagning till gymnasieskolan Förslag till beslut Utbildningsnämnden

Läs mer

Åk 9. 5 Introduktions program. 18 Nationella program. Preparandutbildning. 6 Högskoleförberedande program. 12 Yrkesprogram

Åk 9. 5 Introduktions program. 18 Nationella program. Preparandutbildning. 6 Högskoleförberedande program. 12 Yrkesprogram Gymnasieval Åk 9 18 Nationella program 5 Introduktions program 6 Högskoleförberedande program Högskoleexamen 12 Yrkesprogram Yrkesexamen Preparandutbildning Programinriktat individuellt val Yrkesintroduktion

Läs mer

Utredning om Praktisk yrkeskompetens framtid

Utredning om Praktisk yrkeskompetens framtid PM Tyresö kommun 2011-04-14 Utvecklingsförvaltningen 1 (13) Judit Kisvari Diarienummer 2010/GAN0034 Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden Utredning om Praktisk yrkeskompetens framtid Förslag till beslut

Läs mer

Kartläggning av samverkan och samverkansbehov på introduktionsprogrammet (IM) mellan GYSAM:s kommuner

Kartläggning av samverkan och samverkansbehov på introduktionsprogrammet (IM) mellan GYSAM:s kommuner Kartläggning av samverkan och samverkansbehov på introduktionsprogrammet (IM) mellan GYSAM:s kommuner Falun Borlänge-regionen AB Forskargatan 3 781 70 BORLÄNGE Sweden info@fbregionen.se Tel +46 243 24

Läs mer

Claes Litsner (S) och Anders Eskhult (C) yrkar bifall till det utsända förslaget till beslut.

Claes Litsner (S) och Anders Eskhult (C) yrkar bifall till det utsända förslaget till beslut. Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL - OJUSTERAT 2015-06-01 106 Remiss om Region Uppsala Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att tillstyrka att Landstinget i Uppsala län ansöker hos

Läs mer

att föreslå socialnämnden att inte längre godkänna Jakob Care AB som utförare av hemtjänst för service och omvårdnad, samt

att föreslå socialnämnden att inte längre godkänna Jakob Care AB som utförare av hemtjänst för service och omvårdnad, samt Socialnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2015-10-13 55 Hävning av avtal med hemtjänstutförare Jakob Care AB SN-2015/300 Beslut Arbetsutskottet beslutar att föreslå socialnämnden att inte längre

Läs mer

PROTOKOLL 2016-02-15. Svar på medborgarförslag 2014:17 om hastighetssänkande åtgärder i korsningen Staffansvägen/Häradsvägen KS-2014/748

PROTOKOLL 2016-02-15. Svar på medborgarförslag 2014:17 om hastighetssänkande åtgärder i korsningen Staffansvägen/Häradsvägen KS-2014/748 Kommunstyrelsens arbetsutskott 49 Utdrag ur PROTOKOLL 2016-02-15 Svar på medborgarförslag 2014:17 om hastighetssänkande åtgärder i korsningen Staffansvägen/Häradsvägen KS-2014/748 Arbetsutskottets förslag

Läs mer

5ss Riktlinjer gällande programutbud och klasstorlek på Vallentuna

5ss Riktlinjer gällande programutbud och klasstorlek på Vallentuna Utbild ningsnä mndens arbetsutskott Sa m ma nträdesprotokol I 2013-06-04 11 (17) 5ss Riktlinjer gällande programutbud och klasstorlek på Vallentuna gymnasium (UN 2012.204) Beslut Arbetsutskottet föreslår

Läs mer

Gymnasieskolan 2011. De viktigaste förändringarna:

Gymnasieskolan 2011. De viktigaste förändringarna: 1 (5) BILDNINGSFÖRVALTNINGEN Förvaltningskontoret Gymnasieskolan 2011 Hösten 2011 startar en ny gymnasieskola. Syftet är bl.a. att fler elever ska nå målen och att du som elev ska vara bättre rustad för

Läs mer

Insyn 18 Den kommun där en fristående skola som anordnar fritidshem är belägen har rätt till insyn i verksamheten.

Insyn 18 Den kommun där en fristående skola som anordnar fritidshem är belägen har rätt till insyn i verksamheten. Fritidshem med enskild huvudman Bidrag från hemkommunen 15 Hemkommunen ska lämna bidrag till huvudmannen för varje elev vid skolenheten. Bidraget består av ett grundbelopp enligt 16 och i vissa fall ett

Läs mer

att bevilja de satsningar på personalpolitik som beskrivs i tjänsteskrivelsen daterad ,

att bevilja de satsningar på personalpolitik som beskrivs i tjänsteskrivelsen daterad , Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2016-11-21 200 Ansökan av medel ur posten Aktiv personalpolitik 2017 KS-2016/756 Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att bevilja de satsningar

Läs mer

PROTOKOLL Svar på motion 2014:06 från Germund Sjövall (MP) om en gemensam värdegrund inför en oviss framtid KS-2014/716

PROTOKOLL Svar på motion 2014:06 från Germund Sjövall (MP) om en gemensam värdegrund inför en oviss framtid KS-2014/716 Kommunstyrelsens arbetsutskott 73 Utdrag ur PROTOKOLL 2015-05-20 Svar på motion 2014:06 från Germund Sjövall (MP) om en gemensam värdegrund inför en oviss framtid Arbetsutskottets förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

IV-programmet HAGAGYMNASIET

IV-programmet HAGAGYMNASIET IV-programmet HAGAGYMNASIET positiv självbild motivation önskemål anpassa Möjlighet att läsa för grundskolebetyg i: svenska svenska som andraspråk engelska matematik so (ge, hi, sh, re) no (fy, bi, ke)

Läs mer

Selma Lagerlöfgymnasiet

Selma Lagerlöfgymnasiet Selma Lagerlöfgymnasiet Barn- och fritidsprogrammet Handel- och administrationsprogrammet Hotell- och turismprogrammet Restaurang- och livsmedelsprogrammet Introduktionsprogrammet Barn- och fritidsprogrammet,

Läs mer

Ansökan om planbesked för Knivsta-Tarv 1:24, Kommunfastigheter i Knivsta AB KS-2016/186

Ansökan om planbesked för Knivsta-Tarv 1:24, Kommunfastigheter i Knivsta AB KS-2016/186 Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2016-05-10 106 Ansökan om planbesked för Knivsta-Tarv 1:24, Kommunfastigheter i Knivsta AB KS-2016/186 Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att

Läs mer

PROTOKOLL att med hänvisning till tjänsteskrivelse anse medborgarförslaget besvarat.

PROTOKOLL att med hänvisning till tjänsteskrivelse anse medborgarförslaget besvarat. Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL 2017-12-11 223 Medborgarförslag 2016:13 om skateboardpark i Alsike KS-2016/710 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att med hänvisning till tjänsteskrivelse

Läs mer

Välkommen till Gymnasieinformation!

Välkommen till Gymnasieinformation! Välkommen till Gymnasieinformation! Gymnasieskolan enligt GY2011 18 Nationella program 60 inriktningar 12 Yrkesprogram 6 Högskoleförberedande program Alla program omfattar 2 500 poäng Yrkesprogram Gymnasiegemensamma

Läs mer