Byggdagbok november 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Byggdagbok november 2012"

Transkript

1 Trafikverket E4 Sundsvall Telefon: Byggdagbok november november Norra brofästet Julen har kommit till brobygget. Under förra veckan monterades en julgran med tillhörande belysning upp på den stora kranen. Vid det norra brofästet har man under de senaste två veckorna sprängt för att förbereda grundarbetet för brostöden på land. Man har även gjutit fundament på sidorna om brostöden. Där ska så småningom de förgjutna betongpanelerna, så kallade kontreforer, monteras och täcka in brostöden. 1(16) Trafikverket E4 sundsvall, Ortviksvägen 2, Sundsvall

2 Norra brofästet med de beklädda brostöden. Södra brofästet Vid det södra brofästet pågår arbetet med att lyfta upp och svetsa samman ståldelarna till det ca 115 meter långa brospannet över land. Över hälften av ståldelarna är nu upplyfta på de provisoriska ställningarna och ihopsvetsning pågår. Man har även lyft upp de stöd som på vilka brolådan ska vila. Dessa stöd väger ca 70 ton. 2(16)

3 Arbetet med den 140 meter långa bron som ska gå över den stora cirkulationsplatsen vid Skönsmon fortsätter. Snart är hälften bron formsatt och armerad. JVS har även gjutit ytterligare en pelare för den gång och cykelbro som ska anslutas till bron över Sundsvallsfjärden. Ännu en pelare har gjutits för den framtida gång- och cykelbron. I vattnet Under de sista två veckorna har broentreprenören JVS arbetat med spontningen av den allra sista brolådan. Sista stoppslagningen av stålsponten skedde i början av veckan. Därmed är de bullrande arbetena på fjärden nu avslutade och den stora arbetspråmen MP45 kommer därmed att lämna brobygget. I övriga spontlådor fortsätter urschaktning, sandfyllning, armering, formsättning och gjutning. I fyra av spontlådorna är nu de ca 2 meter tjocka bottenplattorna gjutna. 3(16)

4 Svetsning av den allra sista spontlådan som blev klar under veckan. Fotograf Torbjörn Bergkvist. 4(16)

5 Vy över Sundsvallsfjärden. Fotograf Torbjörn Bergkvist. 16 november Nyfiken på hur ståldelarna kommer till Sundsvall och var de tillverkas? Läs artikeln om ståldelarnas väg till Sundsvall Norra brofästet Vid den norra sidan har entreprenören under veckan sprängt och schaktat för kommande brostöd som ska byggas norrut, mot Ortviksvägen. Därför har man under denna vecka även inhägnat arbetsområdet från Ortviksvägen och söderut. 5(16)

6 JVS har även lyft bland de sista ståldelarna till brospannet på plats. Det är de stålplåtar som förliste i Nordsjön i september och som levererades med det sista fartyget från Rotterdam under första veckan i november. De allra sista ståldelarna börjar nu komma på plats. Södra sidan Vid den södra sidan har man fortsatt att gjuta en vägg för brostödet som är en del av det 240 meter långa landfästet som börjar strax norr om provisorisk E4 vid oljehamnen. JVS har även gjutit bropelare för samma landfäste. Totalt består landfästet av ett flertal brostöd. 6(16)

7 Det har även gjutits en bropelare för den gång- och cykelbro som ska ansluta Björneborgsgatan med bron. Arbetet med formsättning av bron över den stora cirkulationsplatsen har också fortsatt denna vecka. I vattnet I vattnet göts den fjärde bottenplattan i den tredje spontlådan från norra sidan. Man har tagit bort formen inuti brostödet närmast land på norra sidan. Snart kommer brostödet att synas ovanför vattenytan. Armering inuti två av brostöden har fortsatt under veckan och man förbereder för gjutning. Mitt i fjärden pågår nu arbetet med den allra sista spontlådan. Där är fjärden som djupast och 50 långa spontplank vibreras ned och stoppslås med hjälp av en hydraulisk hammare. Dykare har också jobbat under veckan med att kontrollera spontlådorna. 50 meter långa spontplank slås ned för det åttonde och sista brostödet i vattnet. Det kan vara snudd på världsrekord vad gäller spontplankens längd... 7(16)

8 8(16)

9 Snart är spontningen av det sista brostödet i vattnet klart och denna stora arbetspråm, MP 45, lämnar Sundsvall efter åtta månaders visit. 9(16)

10 Sponten vibreras ned och stoppslås med hjälp av en hydraulisk hammare. Nästan 50 meter långa spontplankor, kan vara världsrekord. 10(16)

11 Snart lämnar den största arbetspråmen i brobygget Sundsvall och fraktas tillbaka till Tyskland. Passa på att föreviga den på bild! Armering pågår i en av spontlådorna i fjärden. Armering inför gjutning av bottenplattan ca 12 meter under vattnennivån. 11(16)

12 Svetsning och kapning av spontplanken i en av lådorna. 9 november Brobygget i morgonstund. Norra brofästet På norra sidan monteras de sista betongelementen så kallade prefabricerade betongelement som täcker in brostödet. Det schaktas för brostöd på land och jordmassor återfylls. 12(16)

13 Nu täcks sidorna på brostödet upp på land. Sidan mot vattnet är redan monterad av så kallade prefabricerade betongelement. Denna vecka har sprängningen återupptagits vid norra brofästet. Detta för att kunna fortsätta bygget av brostöden norrut, mot Ortviksvägen. Det är mindre sprängningar som sker. Lyssna till sprängsignalen. De sista ståldelarna till brospannet ska lyftas upp och svetsas fast inom kort Svetsningen av ståldelarna till brospannet fortsätter. En ny 500 tons lyftkran är på plats för att kunna lyfta på de allra sista ståldelarna till brospannet. Den andra lyftkranen finns nu på plats på den södra sidan för att kunna lyfta upp ståldelarna till brospannet över land. I vattnet 13(16)

14 I vattnet är nu sju av totalt åtta spontlådor klara. Nu har den stora arbetspontonen (MP45) placerat sig mitt i fjärden för att börja spontningen av den allra sista spontlådan. Tre bottenplattor i lådorna är gjutna och nästa vecka ska en fjärde bottenplatta gjutas. Brostödet närmast land på norra sidan är nu gjutet till 2/3-delar. Det pågår fortfarande urschaktning i spontlådorna samt återfyllning och packning av sand. Nästa vecka ska en bottenplatta och stödet närmast norra brofästet gjutas. Södra brofästet På södra sidan är det full aktivitet. Två fartyg har nu kommit med ståldelar till det 115 meter långa brospannet. Det andra fartyget anlände den 5 november. Läs artikeln om när fartyget kom Det sista fartyget beräknas anlända söndagen den 11 november och lossning sker, om vädret tillåter, den 12 november. Fartyget heter Tallin och kan följas på Marine Traffics hemsida. Till marinetraffic.com (öppnas i nytt fönster). Ståldelarna har börjat lyftas på plats på de profisoriska ställningarna. 14(16)

15 Arbetet med bron över den stora cirkulationsplatsen vid Skönsmon fortsätter. Formsättning för bron över den stora cirkulationmsplatsen i Skönsmon. 2 november Broentreprenören arbetar i nuläget med grundläggningen av de åtta brostöd som ska byggas i vattnet till bron över Sundsvallsfjärden. För att ge en inblick i arbetet med brostöden så har vi satt ihop ett bildspel, klicka på länken nedan för att få se det: Bildgalleri brostöd I upphandlingen av bron över Sundsvallsfjärden öppnade man upp möjligheten för nya lösningar vad gäller grundläggning. Den metod entreprenören nu har valt, är ett relativt nytt sätt att grundlägga broar på. Arbetet sker parallellt på flera av stöden. Några av faserna i arbetet förklaras kortfattat i texten nedan. Ute på fjärden ska åtta brostöd byggas. Grundläggningsarbetet inleds med att man bygger lådor av långa spontplankor. Plankorna som är gjorda i stål vibreras ner i fjärdens botten innan de slås fast med en hydraulisk hammare. Invändigt förstärks lådorna sedan med horisontella stag. När lådan är på plats grävs lösa sediment och lerlager bort. En speciell typ av miljöskopa har tagits fram för att undvika spill från det översta sedimentlagret som innehåller föroreningar. De förorenade massorna körs på deponi, rena massor dumpas till havs vid Draget. När lådan tömts återfylls den med nytt material i form av sand. Detta material packas och man monterar i stag för ökad stabilitet. Därefter gjuts en knappt två meter tjock betongplatta som förankras i spontlådan med hjälp av 3000 ståldubbar. När detta är klart kan man börja gjuta de delar av brostöden som kommer synas över vattentyan. Olika moment när de synliga delarna av brostöden byggs upp är bland annat formsättning, armering och gjutning. Arbetet sker på flera stöd parallellt. 15(16)

16 Nu syns de "stållådor" som entreprenören bygger tydligt. De ljud som främst hörs från arbetet är när man vibrerar ner och stoppslår sponten. 16(16)

Byggdagbok augusti 2012

Byggdagbok augusti 2012 Trafikverket E4 Sundsvall Telefon: 060-13 90 50 e4sundsvall@trafikverket.se www.trafikverket.se/e4sundsvall Byggdagbok augusti 2012 17 augusti Det råder full aktivitet vid båda brofästena samt på Sundsvallsfjärden.

Läs mer

Byggdagbok för E4 Sundsvall december 2012, Bro över Sundsvallsfjärden

Byggdagbok för E4 Sundsvall december 2012, Bro över Sundsvallsfjärden Trafikverket E4 Sundsvall Telefon: 010-123 6150 e4sundsvall@trafikverket.se www.trafikverket.se/e4sundsvall Byggdagbok för E4 Sundsvall december 2012, Bro över Sundsvallsfjärden 14 september På norra brofästet

Läs mer

19 juni Norra sidan. Vy över Skönsberg och norra brofästet 12 juni. Fotograf Torbjörn Bergkvist.

19 juni Norra sidan. Vy över Skönsberg och norra brofästet 12 juni. Fotograf Torbjörn Bergkvist. Trafikverket E4 Sundsvall Telefon: 010-123 90 50 e4sundsvall@trafikverket.se www.trafikverket.se/e4sundsvall 19 juni Norra sidan Vy över Skönsberg och norra brofästet 12 juni. Fotograf Torbjörn Bergkvist.

Läs mer

Pelarna för gång- och cykelbron som ska ansluta Sundsvallsbron med Skönsberg och Haga.

Pelarna för gång- och cykelbron som ska ansluta Sundsvallsbron med Skönsberg och Haga. Trafikverket E4 Sundsvall Telefon: 010-123 90 50 e4sundsvall@trafikverket.se www.trafikverket.se/e4sundsvall 28 februari Pelarna för gång- och cykelbron som ska ansluta Sundsvallsbron med Skönsberg och

Läs mer

Vid Solberg arbetar Peab vidare med den befintliga Solbergsvägen. Mellan Solberg och Åmon återupptas sprägningarna

Vid Solberg arbetar Peab vidare med den befintliga Solbergsvägen. Mellan Solberg och Åmon återupptas sprägningarna Trafikverket E4 Sundsvall Telefon: 010-123 90 50 e4sundsvall@trafikverket.se www.trafikverket.se/e4sundsvall 28 september Vid Solberg arbetar Peab vidare med den befintliga Solbergsvägen. Mellan Solberg

Läs mer

Byggdagbok augusti 2012

Byggdagbok augusti 2012 Trafikverket E4 Sundsvall Telefon: 060-13 90 50 e4sundsvall@trafikverket.se www.trafikverket.se/e4sundsvall Byggdagbok augusti 2012 31 augusti Länkplattan är gjuten och jämnas till. Den ska förhindra att

Läs mer

Byggdagbok november 2012 Skönsberg

Byggdagbok november 2012 Skönsberg Trafikverket E4 Sundsvall Telefon: 010-123 90 50 e4sundsvall@trafikverket.se www.trafikverket.se/e4sundsvall Byggdagbok november 2012 Skönsberg 30 november Projekt E4 Sundsvall kommer att medverka vid

Läs mer

Byggdagbok maj 2012. 25 maj. Vid Solbergsbron fortsätter formrivningsarbeten. Flygbild över Åmon och framtida Njurunda trafikplats.

Byggdagbok maj 2012. 25 maj. Vid Solbergsbron fortsätter formrivningsarbeten. Flygbild över Åmon och framtida Njurunda trafikplats. Trafikverket E4 Sundsvall Telefon: 060-13 90 50 e4sundsvall@trafikverket.se www.trafikverket.se/e4sundsvall Byggdagbok maj 2012 25 maj Vid Solbergsbron fortsätter formrivningsarbeten. Flygbild över Åmon

Läs mer

Byggdagbok för E4 Sundsvall mars 2012, Skönsberg

Byggdagbok för E4 Sundsvall mars 2012, Skönsberg Trafikverket E4 Sundsvall Telefon: 060-13 90 50 e4sundsvall@trafikverket.se www.trafikverket.se/e4sundsvall Byggdagbok för E4 Sundsvall mars 2012, Skönsberg 30 mars Nu ser man gjutformen för ett av totalt

Läs mer

I Nolby arbetas det vidare med byggnation av jord- och bergbankar för den kommande vägen. Berg tas emot från

I Nolby arbetas det vidare med byggnation av jord- och bergbankar för den kommande vägen. Berg tas emot från Trafikverket E4 Sundsvall Telefon: 060-13 90 50 e4sundsvall@trafikverket.se www.trafikverket.se/e4sundsvall 27 januari I Nolby arbetas det vidare med byggnation av jord- och bergbankar för den kommande

Läs mer

Byggdagbok E4 Sundsvall, juni-juli, för Nolby

Byggdagbok E4 Sundsvall, juni-juli, för Nolby Byggdagbok E4 Sundsvall, juni-juli, för Nolby 4 juli - 5 augusti Den vattentub som förser Akzo Nobel med vatten kommer att läggas i en betongkulvert. Under veckan har en första del av armeringsarbetet

Läs mer

Byggdagbok februari 2012

Byggdagbok februari 2012 Trafikverket E4 Sundsvall Telefon: 060-13 90 50 e4sundsvall@trafikverket.se www.trafikverket.se/e4sundsvall Byggdagbok februari 2012 24 februari I Nolby fortsätter arbeten enligt tidigare veckor. Entreprenören

Läs mer

E6 Saltkällan Håby: ÖREKILSBRON

E6 Saltkällan Håby: ÖREKILSBRON E6 Saltkällan Håby: ÖREKILSBRON 1 Saltkällan Rödberget Fläskeberget Saltkällans trafikplats Nuvarande E6 Örekilsälven Vägen från Uddevalla och Småröd klättrar upp på Rödberget, passerar Örekilsälven och

Läs mer

Installationsanvisning minireningsverk Sverigeverket AT8

Installationsanvisning minireningsverk Sverigeverket AT8 Max-Ola Pålsson Installationsanvisning minireningsverk Sverigeverket AT8 Sverigeverket skall enligt tillverkaren placeras och förankras på en slät armerad bottenplatta av betong. Om denna platta gjuts

Läs mer

NORRA STATIONSGARAGET Framdrift under december

NORRA STATIONSGARAGET Framdrift under december NORRA STATIONSGARAGET Framdrift under december God Jul från projektledningen! Fasaden börjar ta form På bilden syns formen för sista våningens väggar och dörröppningar till framtida fastigheter. Tätning

Läs mer

E4 Sundsvall. En ny väg. 1000 nya möjligheter.

E4 Sundsvall. En ny väg. 1000 nya möjligheter. E4 Sundsvall En ny väg. 1000 nya möjligheter. E4 Sundsvall. En ny väg. 1000 nya möjligheter. E4 Sundsvall är först och främst ett vägprojekt. Helt enkelt en ny väg som ska förbättra trafiksäkerheten, framkomligheten

Läs mer

6. Delen genom centrala Sundsvall

6. Delen genom centrala Sundsvall 6. Delen genom centrala Sundsvall Två alternativa sträckningar finns för delen Vindskärsudde - Skönsberg. Ena alternativet går längs befintlig E4-sträckning genom centrala delarna av Sundsvall. Det andra

Läs mer

Samråd enligt 6 kap. 4 Miljöbalken Halmstads kommun, Teknik- och fritidsförvaltningen Ny gång- och cykelbro över Genevadsån

Samråd enligt 6 kap. 4 Miljöbalken Halmstads kommun, Teknik- och fritidsförvaltningen Ny gång- och cykelbro över Genevadsån Halmstad 2014-10-03 Samråd enligt 6 kap. 4 Miljöbalken Halmstads kommun, Teknik- och fritidsförvaltningen Ny gång- och cykelbro över Genevadsån 1 Inledning Teknik- och fritidsförvaltningen i Halmstads

Läs mer

SUNNE KOMMUN GC-BRO ÖVER SUNDET DETALJPLAN GEOTEKNISK UTREDNING PM GEOTEKNIK. Örebro 2012-11-19. WSP Samhällsbyggnad Box 8094 700 08 Örebro

SUNNE KOMMUN GC-BRO ÖVER SUNDET DETALJPLAN GEOTEKNISK UTREDNING PM GEOTEKNIK. Örebro 2012-11-19. WSP Samhällsbyggnad Box 8094 700 08 Örebro SUNNE KOMMUN GC-BRO ÖVER SUNDET DETALJPLAN GEOTEKNISK UTREDNING PM GEOTEKNIK Örebro WSP Samhällsbyggnad Box 8094 700 08 Örebro Lars O Johansson tfn; 019/17 89 50 2 SUNNE KOMMUN GC-BRO ÖVER SUNDET DETALJPLAN

Läs mer

Skapat av Dokumentdatum Leverans/Ändrings PM. Ändringsbeteckning Ändring avser Ändring godkänd av Ändringsdatum. Teknikområde

Skapat av Dokumentdatum Leverans/Ändrings PM. Ändringsbeteckning Ändring avser Ändring godkänd av Ändringsdatum. Teknikområde 1. 2. 1 (7) Skapat av Dokumentdatum Leverans/Ändrings PM B.LÖFGREN 2017-06-20 Projektnamn Objektnummer / KM Uppdragsnummer E4/E20 Essingeleden - Södra länken 138705 10216743 E4/E20 Essingeleden - Södra

Läs mer

EXAMENSARBETE. Montering och tillverkning av prefabricerad cirkulationsplats. Mikael Kemppainen. Högskoleexamen Bygg och anläggning

EXAMENSARBETE. Montering och tillverkning av prefabricerad cirkulationsplats. Mikael Kemppainen. Högskoleexamen Bygg och anläggning EXAMENSARBETE prefabricerad cirkulationsplats Högskoleexamen Bygg och anläggning Luleå tekniska universitet Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser Förord Jag skulle vilja tacka HÖ Allbygg

Läs mer

LÄGGNINGSANVISNINGAR FÖR BETONGRÖR OCH BRUNNAR MODERNT LEDNINGSBYGGE MED BETONGRÖR

LÄGGNINGSANVISNINGAR FÖR BETONGRÖR OCH BRUNNAR MODERNT LEDNINGSBYGGE MED BETONGRÖR LÄGGNINGSANVISNINGAR FÖR BETONGRÖR OCH BRUNNAR MODERNT LEDNINGSBYGGE MED BETONGRÖR 2 Inledning Detta häfte innehåller grundläggande information och beskriver kortfattat de viktigaste momenten kring rörläggning

Läs mer

Markförstärkning Spontning

Markförstärkning Spontning 13 BGB Markförstärkning Spontning Slagning och dragning spont Förutsättningar Förarbete Egenkontroll Genomförande Denna arbetsinstruktion är utformad för att användas vid detaljplanering och arbetsberedning

Läs mer

Södra Infarten Halmstad Vägutredning

Södra Infarten Halmstad Vägutredning Södra Infarten Halmstad Vägutredning PM Geoteknik 2004-03-15 Region Väst Geoteknik Handläggare: Gunilla Franzén Bitr handläggare: Annika Andréasson Antal sidor: 9 Utskriven: 2005-05-09 Säte i Stockholm

Läs mer

Stockholms nya järnvägslänk

Stockholms nya järnvägslänk ANLÄGGNING Att spränga mitt i stan och att det är trångt. Det är två av utmaningarna när Citybanan i Stockholm ska dras under Riddarfjärden. Dessutom gäller det att få tunnel elementen från Tallinn igenom

Läs mer

Österbybruks klockstapel

Österbybruks klockstapel 2010:35 Antikvarisk kontrollrapport Österbybruks klockstapel Flyttning och restaurering av klockstapeln i Österbybruk, Films sn, Östhammars kn Per Lundgren 2010 Omslagsfotografi: Klockstapeln på sin nya

Läs mer

Bender Boston Antik - det bästa av två sidor!

Bender Boston Antik - det bästa av två sidor! bender boston antik Bender - det bästa av två sidor! En helt ny typ av mursten med granitkaraktär från BENDERS som både är knäckt och tumlad. Murstenen har en sinnrik konstruktion med ett patenterat plastlås

Läs mer

En ny väg blir till. Vägverket ansvarar för de stora vägarna mellan städerna och vissa vägar genom städerna.

En ny väg blir till. Vägverket ansvarar för de stora vägarna mellan städerna och vissa vägar genom städerna. Det här häftet tog vi fram inför ett antal studiebesök vid bygget av riksväg 40 Haga i Jönköping, eftersom de två skolorna strax intill bygget förutom att besöka oss, gärna ville ha lite material att studera

Läs mer

28 ESB.5. Garagenedfart Kvarsittande form av plåt. Förutsättningar. Förarbete. Egenkontroll. Genomförande

28 ESB.5. Garagenedfart Kvarsittande form av plåt. Förutsättningar. Förarbete. Egenkontroll. Genomförande 28 ESB.5 Garagenedfart Kvarsittande form av plåt Formsättning lutande form för bjälklag med kvarsittande form av plåt Förutsättningar Förarbete Egenkontroll Genomförande Denna arbetsinstruktion är utformad

Läs mer

Lundabron blir Sveriges längsta hängbro för gående och cyklister. Umeå kommun i samarbete med

Lundabron blir Sveriges längsta hängbro för gående och cyklister. Umeå kommun i samarbete med Lundabron blir Sveriges längsta hängbro för gående och cyklister En hängbro är en bro som består av två par pyloner, en på var sida om brospannet, med två bärkablar spända mellan dem. Brobanan hänger i

Läs mer

Väg 76 förbi Norrtälje Arbetsplan

Väg 76 förbi Norrtälje Arbetsplan Arbetsplan Tekniskt PM Byggnadsverk Utställelsehandling Dokumentinformation Objektnummer VST 42710 Objektnamn Väg 76 förbi Norrtälje Filnamn 0K060001 Filtyp Textdokument Programversion Word Projekteringssteg

Läs mer

Så här byggdes Torkkola vindkraftspark

Så här byggdes Torkkola vindkraftspark Så här byggdes Torkkola vindkraftspark Merikartvägen N Torkkola Lillkyro 7 Torkkola vindkraftspark finns i Vasa längs med Merikartvägen, söder om Kyrö älv. Yta: ca 1 000 hektar Skiften: över 200 Markägare:

Läs mer

Marieholmsförbindelsen. Malin Egardt. Juni Miljösamordnare

Marieholmsförbindelsen. Malin Egardt. Juni Miljösamordnare Marieholmsförbindelsen Juni 2015 Malin Egardt Miljösamordnare Marieholmsförbindelsen Älvsborgsbron Götaälvbron Tingstadstunneln Marieholmsbron 2 2015-06-09 Marieholmsförbindelsen 3 2015-06-09 4 2015-06-09

Läs mer

EuroFAM Omega Fettavskiljare

EuroFAM Omega Fettavskiljare www.wavin.se AB SVENSKA WAVIN Kjulamon 6 S-63506 Eskilstuna Tel: (0)16-5140000 Fax: (0)16-5140001 E-mail: wavinse@wavin.se 06/05 32EI01_r Fettavskiljare Installation, drift och skötsel Innehåll 1. ALLMÄNT...3

Läs mer

Vad kan man lära av korrosionsproblemen på nya Sundsvallsbron ur kajsynpunkt Bertil Sandberg

Vad kan man lära av korrosionsproblemen på nya Sundsvallsbron ur kajsynpunkt Bertil Sandberg Vad kan man lära av korrosionsproblemen på nya Sundsvallsbron ur kajsynpunkt Bertil Sandberg Swerea KIMAB Trelleborg 6/10 2016 1 Sundsvallsbron 7 Broar Grundläggning EN NY VÄG. 1000 NYA MÖJLIGHETER Vatten

Läs mer

Bruksanvisning. Så ska framtiden byggas. Nu också NBI-godkänt för fiberarmerad betong. Kan laddas ned från www.bewi.com. Godkännandebevis 0204/05

Bruksanvisning. Så ska framtiden byggas. Nu också NBI-godkänt för fiberarmerad betong. Kan laddas ned från www.bewi.com. Godkännandebevis 0204/05 Bruksanvisning Så ska framtiden byggas Nu också NBI-godkänt för fiberarmerad betong Godkännandebevis 0204/05 Kan laddas ned från www.bewi.com Grundarbete Grundarbete Sidan 2 Flexibel bredd Sidan 3 Flexibel

Läs mer

1. Allmänna riktlinjer för stolpförankringar i mark

1. Allmänna riktlinjer för stolpförankringar i mark 1 Allmänt Förankring sker antingen på berg eller i jord. Vid förankring i jord måste förankringskonstruktionen anpassas efter markslag. För enklare bedömning av grundförhållanden finns ett särskilt markbedömningsblad

Läs mer

m e g awa l l G A R D E N

m e g awa l l G A R D E N m e g awa l l G A R D E N Bender Megawall mot oanade höjder! Ett komplett kostnadseffektivt jordarmerat stödmursystem, för såväl privata som offentliga miljöer. Tack vare systemets alla delar följer du

Läs mer

Tillvägagångssätt vid Installation

Tillvägagångssätt vid Installation Tillvägagångssätt vid Installation Sett ovanfrån Infiltration Installationssteg 1. Gräv önskat dike. Placera inloppsröret i fall. Säkra slamfällor på lämpliga ställen utmed rörledningen. Sammankoppling

Läs mer

m e g awa l l P r o j e k t

m e g awa l l P r o j e k t Bender Megawall mot oanade höjder! Ett komplett kostnadseffektivt jordarmerat stödmursystem, för såväl privata som offentliga miljöer. Tack vare systemets alla delar följer du lätt naturens alla former

Läs mer

MIRI WIRE Förankringssats för MIRI fett- och oljeavskiljare

MIRI WIRE Förankringssats för MIRI fett- och oljeavskiljare 9-05-08 Installationsanvisning MIRI WIRE Förankringssats för MIRI fett- och oljeavskiljare Figur 1 Förankringsvajer Markskiva Grundplatta Förläggning Vid förläggning i mark skall avskiljaren placeras på

Läs mer

Hisingsbron. Från utredning till detaljprojektering. Kristoffer Ekholm, Trafikkontoret

Hisingsbron. Från utredning till detaljprojektering. Kristoffer Ekholm, Trafikkontoret Hisingsbron Från utredning till detaljprojektering Kristoffer Ekholm, Trafikkontoret Agenda Historik Staden växer Götaälvbron Ny älvförbindelse Hisingsbron Planerad produktion Historik Broar genom tiderna

Läs mer

TRALL & TRÄDÄCK SÅ ENKELT ATT DU GÖR DET SJÄLV! www.grabber.se

TRALL & TRÄDÄCK SÅ ENKELT ATT DU GÖR DET SJÄLV! www.grabber.se TRALL & TRÄDÄCK SÅ ENKELT ATT DU GÖR DET SJÄLV! www.grabber.se TRALL & TRÄDÄCK Ge huset ett riktigt lyft. En trall eller ett trädäck kan skapa en inbjudande veranda framför huset eller varför inte lägga

Läs mer

EKERÖ REDERI AB. allt inom marinentreprenad

EKERÖ REDERI AB. allt inom marinentreprenad EKERÖ REDERI AB allt inom marinentreprenad Bryggbyggnationer - Pålning - Muddring - Schakt Sandstrand - Spontning - Kranlyft - Skylift Transporter - Bogsering - Isbrytning - Bärgning Arbetsplattformar

Läs mer

PM STABILITET RIVNING AV SPONTKONSTRUKTION

PM STABILITET RIVNING AV SPONTKONSTRUKTION MAJ 2016 AKZONOBEL AB PM STABILITET RIVNING AV SPONTKONSTRUKTION PM AVSEENDE STABILITET FÖR RIVNING AV SPONT VID KAJEN I PROJEKT TERRA ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010

Läs mer

Välkomna! Projektledare Karin Blechingberg Ale kommun

Välkomna! Projektledare Karin Blechingberg Ale kommun Välkomna! Projektledare Karin Blechingberg Ale kommun Bohus varv schaktsanering, inte lika enkelt som du tror FÖRORENINGSSITUATION och SANERINGSMETOD Per Samuelsson - Miljö, Risk och Säkerhet 2 29 MARS

Läs mer

Beräkna överförbrukning ( spill ), uttryckt som dels spill (procent) dels som åtgångstal

Beräkna överförbrukning ( spill ), uttryckt som dels spill (procent) dels som åtgångstal Övning kalkyl 1 Anbudskalkylering ver 1.3 1(5) 1 - Betongplatta på mark 1 Enligt mängdförteckningen till en industribyggnad innehåller en betongplatta på mark 282 m3 betong. Efter gjutning summeras levererade

Läs mer

Götavarvet Cityvarvet Damen Shiprepear

Götavarvet Cityvarvet Damen Shiprepear Götavarvet Cityvarvet Damen Shiprepear Onsdagen den 24/4 2013 var jag med och arrangerade och genomförde ett studiebesök på cityvarvet i Göteborg genom föreningen Industrihistoria i Väst. Uppslutningen

Läs mer

Diarie-/Upphandlingsnummer. TN/2013:74 13/196 Granskad (leverantör) L. Sundström/Atkins Godkänd beställare. J. Werner/Lidingö Stad

Diarie-/Upphandlingsnummer. TN/2013:74 13/196 Granskad (leverantör) L. Sundström/Atkins Godkänd beställare. J. Werner/Lidingö Stad Sida 1 av 12 Projekt Lilla Lidingöbron Handläggare av (leverantör) S. Hov/Atkins Godkänd (leverantör) R. Timmerman/Atkins Diarie-/Upphandlingsnummer TN/2013:74 13/196 Granskad (leverantör) L. Sundström/Atkins

Läs mer

Ledverk till skydd för Gröndalsbron

Ledverk till skydd för Gröndalsbron Ledverk till skydd för Gröndalsbron Förstudie och vattenverksamhet 1 Program 13.00 Inledning Välkommen Övergripande information om projektet Essingeleden- Stockholms pulsåder Gröndalsbron Konsekvenser

Läs mer

Funktionskrav i upphandling. Åsa Markström Inköpschef syd, Trafikverket

Funktionskrav i upphandling. Åsa Markström Inköpschef syd, Trafikverket Funktionskrav i upphandling Åsa Markström Inköpschef syd, Trafikverket Innovationsupphandling Ekonomisk utveckling på lång sikt bygger på innovationer. Innovationsförmågan är en avgörande faktor för ökad

Läs mer

MIRI FÖRANKRINGSBAND för MIRI fett- och oljeavskiljare

MIRI FÖRANKRINGSBAND för MIRI fett- och oljeavskiljare 9-05-08 Installationsanvisning MIRI FÖRANKRINGSAND för MIRI fett- och oljeavskiljare Figur 2 Armering Markskiva Grundplatta Mått Figur 3 Figur 1 80 mm Art.nr. 13058 Förläggning Vid förläggning i mark skall

Läs mer

Installationsanvisning Stormbox

Installationsanvisning Stormbox Installationsanvisning Stormbox Allmänt Stormboxkassetterna skall installeras enligt denna monteringsanvisning samt enligt eventuella lokala föreskrifter. Stora mängder vatten infiltreras på ett koncentrerat

Läs mer

Benders Sverige AB Box 20 535 21 Kvänum Tel 0512-78 70 00 Fax 0512-78 70 19 info@benders.se www.benders.se. Grå Grafit Terracotta

Benders Sverige AB Box 20 535 21 Kvänum Tel 0512-78 70 00 Fax 0512-78 70 19 info@benders.se www.benders.se. Grå Grafit Terracotta Megastone är konstruerad för att på ett enkelt sätt bygga stödmurar utan gjutning eller murning. Tack vare blockens utformning, med låsklack på baksidan, bygger du lätt själv en stabil stödmur, såväl rak

Läs mer

Utredning om grundläggning

Utredning om grundläggning Uppdragsnr: 10176273 1 (12) PM Utredning om grundläggning 1. Inledning På uppdrag av Trafikkontoret, Stockholm Stad, har WSP Sverige utfört en utredning om befintliga konstruktioner vid södra Skanstull.

Läs mer

Teknikprojekt. Broar. Mer ku rius VT-16

Teknikprojekt. Broar. Mer ku rius VT-16 Teknikprojekt Broar Mer ku rius VT-16 Vad räknas som en bro? En bro är ett byggnadsverk som leder en väg, järnväg, kanal eller vattenledning etc över ett hinder såsom korsande väg, järnväg eller vattendrag.

Läs mer

Stockholms framtida avloppsrening

Stockholms framtida avloppsrening Stockholm Vatten Stockholms framtida avloppsrening TEKNISK BESKRIVNING Grundläggning av utloppsledningar,henriksdalsverket Stockholm 2014-07-01 TEKNISK BESKRIVNING grundläggning av utloppsledningar, Henriksdalsverket

Läs mer

Motordrivna Slaggrindar Monteringsinstruktion

Motordrivna Slaggrindar Monteringsinstruktion Motordrivna Slaggrindar Monteringsinstruktion PERIMETER 2010-12 Monteringsinstruktion 2 Innehåll Förord... 2 Skyddsföreskrifter... 3 Planering och förberedelser... 4 Gjutning... 5-6 Tvärbalk... 5 Stolpfundament...

Läs mer

MONTERINGSANVISNING. Boston Antik - det bästa av två sidor!

MONTERINGSANVISNING. Boston Antik - det bästa av två sidor! Boston Antik - det bästa av två sidor! En helt ny typ av mursten med granitkaraktär från Benders som både är knäckt och tumlad. Murstenen har en sinnrik konstruktion med ett patenterat plastlås som gör

Läs mer

FRW Direct flödesreglerbrunn

FRW Direct flödesreglerbrunn www.wavin.se AB Svenska Wavin Kjulamon 6 SE-635 06 Eskilstuna Tel: +46 (0)16-541 00 00 Fax: +46 (0)16-541 00 01 E-mail: wavin@wavin.se 06/09 42AI03_e flödesreglerbrunn Installation, drift och underhållsinstruktioner

Läs mer

MIRI SAM Slamavskiljare för markförläggning

MIRI SAM Slamavskiljare för markförläggning 9-05-08 Installationsanvisning Slamavskiljare för markförläggning Markförläggning oljeavskiljare - principskiss Ventilation Hals Ø 670 mm Rör för larmkabel Inlopp Utlopp se punkt 5 Art.nr. 13015 1 Kontrollera

Läs mer

NY HISINGSBRO. Reflektion. Urban Vision REFLEKTION

NY HISINGSBRO. Reflektion. Urban Vision REFLEKTION NY HISINGSBRO Reflektion Vårt koncept för den nya bron, är att göra den så enkel och elegant som möjligt. Med sin rena och låga profil, kommer brons vackra linjer att framhävas och förstärkas. Bron kommer

Läs mer

INSTALLATIONSANVISNING 4evergreen BDT PÅ BURK V

INSTALLATIONSANVISNING 4evergreen BDT PÅ BURK V INSTALLATIONSANVISNING 4evergreen BDT PÅ BURK V.0.1.2018 Innehåll. 1. Snabbinformation 2. Specifikationer på BDT PÅ BURK 3. Luftningsalternativ tilluft/frånluft 4. Återfyllnad 5. Isolering av BDT PÅ BURK

Läs mer

BESKRIVNING ENTREPRENAD

BESKRIVNING ENTREPRENAD BESKRIVNING ENTREPRENAD MARKENTREPRENAD AB04 (Markarbeten och Grundläggning) MÖRTNÄS 1:728 ENFAMILJSHUS FÖRFRÅGNINGSHANDLING V6.0-F 2015-12-07 Innehållsförteckning 1. Allmän Information... 3 2. Beskrivning

Läs mer

UPPSALA KOMMUNS VUXENUTBILDNING 2018

UPPSALA KOMMUNS VUXENUTBILDNING 2018 Betongarbetare Betongarbetare tillverkar grunden till hus, vägar och anläggningar. I arbetet ingår att bygga form, armera, gjuta och efterbehandla betongkonstruktioner. Det kan vara husgrunder, golv, väggar,

Läs mer

Pecafil kan för låga fundamenthöjder användas med liten eller ingen avsträvning.

Pecafil kan för låga fundamenthöjder användas med liten eller ingen avsträvning. Pecafil snabbform har låg vikt, är enkel att bearbeta och montera och kan användas både som kvarsittande och återanvändbar form. Ingen formolja behövs. Några användningsområden är: Fundamentform, genomtrampningsskydd

Läs mer

Bilaga C:6. Lokal påverkan av vindpark Marviken

Bilaga C:6. Lokal påverkan av vindpark Marviken Bilaga C:6 Lokal påverkan av vindpark Marviken Naturmiljön påverkas temporärt under byggstadiet, vilket är oundvikligt vid alla byggföretag. Naturvärden i området är noga kartlagda. På Stora och Västra

Läs mer

Båtar byggda av betong

Båtar byggda av betong Länspumpen - Sjöfartshistorisk tidskrift sid 1(6) Båtar byggda av betong Nils Sjökvist Fartyg byggda av betong hade sin storhetstid under den första halvan av 1900-talet då det byggdes en del mindre färjor

Läs mer

PM BILAGA 2. Påverkan på broar vid kapacitetsförbättrande åtgärder för Mölndalsån från Rådasjön till Kvarnbyfallen. Stensjön

PM BILAGA 2. Påverkan på broar vid kapacitetsförbättrande åtgärder för Mölndalsån från Rådasjön till Kvarnbyfallen. Stensjön Mölndals Kvarnby Påverkan på broar vid kapacitetsförbättrande åtgärder för Mölndalsån från Rådasjön till Kvarnbyfallen Rådasjön Stensjön Ståloppet Kvarnbyfallen Grevedämm etkanalintag Stensjö dämme Copyright

Läs mer

NYHAMNSBROARNA Gång- och cykelbroar över spåren vid Malmö C

NYHAMNSBROARNA Gång- och cykelbroar över spåren vid Malmö C Gång- och cykelbroar över spåren vid Malmö C SLUTMÖTE 2016.12.07 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sida 3 Sida 4-5 Sida 5 Sida 8-25 Sida 26-29 Sida 48-51 Sida 52 Sida 53 INTRODUKTION ÖVERGRIPANDE PLAN VISION FÖR TINGSRÄTTSBRON

Läs mer

Leca Trädgårdsmurar. Allmänna anvisningar

Leca Trädgårdsmurar. Allmänna anvisningar Leca Trädgårdsmurar Allmänna anvisningar Leca Trädgårdsmurar Dränering och bärighet I våra exempel har förutsatts att återfyllningen kring muren är väl dränerad, samt att jordarten är tillräckligt bärig

Läs mer

Bender Megastone. Bender Megastone - Stödmur klippt och klar BENDERS MARK

Bender Megastone. Bender Megastone - Stödmur klippt och klar BENDERS MARK - Stödmur klippt och klar Megastone är konstruerad för att på ett enkelt sätt bygga stödmurar utan gjutning eller murning. Tack vare blockens utformning, med låsklack på baksidan, bygger du lätt själv

Läs mer

EXAMENSARBETE. Självkompakterande betong. Mattias Sundén. Högskoleexamen Bygg och anläggning

EXAMENSARBETE. Självkompakterande betong. Mattias Sundén. Högskoleexamen Bygg och anläggning EXAMENSARBETE Självkompakterande betong Mattias Sundén Högskoleexamen Bygg och anläggning Luleå tekniska universitet Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser Förord Examensarbetet ingår som

Läs mer

CombiForm. - Tips, råd & anvisningar

CombiForm. - Tips, råd & anvisningar CombiForm - Tips, råd & anvisningar www.prastangen.se CombiForm Innehåll Teknisk beskrivning...3 Teknisk data...4 Tillbehör...6 Låsbleck...7 Förhöjningslist...8 Läggningsanvisningar...10 Punktavstånd...12

Läs mer

Den nya förbindelsen City Link etapp 1 från Hagby till Anneberg

Den nya förbindelsen City Link etapp 1 från Hagby till Anneberg SvK1000, v3.2, 2012-03-09 2014-02-12 FRÅGOR OCH SVAR Den nya förbindelsen City Link etapp 1 från Hagby till Anneberg Allmänna frågor Varför byggs City Link? En viktig del i projektet Stockholms Ström och

Läs mer

Bender Boston Antik. Bender Boston Antik - det bästa av två sidor! BENDERS MARK

Bender Boston Antik. Bender Boston Antik - det bästa av två sidor! BENDERS MARK Bender Boston Antik Bender Boston Antik - det bästa av två sidor! En helt ny typ av mursten med granitkaraktär från BENDERS som både är knäckt och tumlad. Murstenen har en sinnrik konstruktion med ett

Läs mer

LECA Garage. Grund och golv

LECA Garage. Grund och golv LECA Garage Grund och golv Grundläggning på icke tjälfarlig undergrund När du fått byggnadslov och igångsättningstillstånd får du börja bygga. Börja med att gräva en grop för att få reda på hur undergrunden

Läs mer

e afi snabbform Pecafil snabbform

e afi snabbform Pecafil snabbform e afi snabbform Pecafil snabbform har låg vikt, är enkel att bearbeta och montera och kan användas både som kvarsittande och återanvändningsbar form. Ingen formolja behövs. Exempel på anvädningsområden:

Läs mer

KRONAN ÖVERGRIPANDE IDÉER. Estetisk skärpa

KRONAN ÖVERGRIPANDE IDÉER. Estetisk skärpa ÖVERGRIPANDE IDÉER Estetisk skärpa Bron är utformad för att passa in i Göteborgs befintliga och framtida stadssiluett. Den använder inte en utsvävande konstruktion eller höjd som konkurrerar med de master

Läs mer

Information inför er stadsnätsanslutning

Information inför er stadsnätsanslutning Information inför er stadsnätsanslutning Inför ert kommande val av att ansluta er till Stadsnätet finns här information som beskriver hur vi nu går vidare. Den utrustning som installeras för anslutning

Läs mer

Påverkan på befintliga broar över Mölndalsån för översvämningsbegränsande åtgärder i Mölnlycke

Påverkan på befintliga broar över Mölndalsån för översvämningsbegränsande åtgärder i Mölnlycke Uppdragsnummer 1311702 Påverkan på befintliga broar över Mölndalsån för översvämningsbegränsande åtgärder i Mölnlycke Bilaga 7 Göteborg 1 (10) Sweco Gullbergs Strandgata 3 Box 2203 SE-403 14 Göteborg,

Läs mer

Bilaga 6. Samrådsredogörelse. Ledverk till skydd för Gröndalsbron. Uppdragsnummer: 884141 Maj 2010. Yta för bild eller mönster

Bilaga 6. Samrådsredogörelse. Ledverk till skydd för Gröndalsbron. Uppdragsnummer: 884141 Maj 2010. Yta för bild eller mönster Bilaga 6 Samrådsredogörelse Ledverk till skydd för Gröndalsbron Uppdragsnummer: 884141 Maj 2010 Yta för bild eller mönster Uppdragsnummer: 884141 Maj 2010 På uppdrag av Vägverket har KFS AnläggningsKonstruktörer

Läs mer

Bilaga 5 2141 TEHUSET. Ny Byggnad 14 Södra Älvsborgs Sjukhus Borås. Stombeskrivning. Systemhandling 2006-06-19. Upprättad av: Lennart Forsman

Bilaga 5 2141 TEHUSET. Ny Byggnad 14 Södra Älvsborgs Sjukhus Borås. Stombeskrivning. Systemhandling 2006-06-19. Upprättad av: Lennart Forsman Bilaga 5 Ny Byggnad 14 Stombeskrivning Systemhandling 2006-06-19 Upprättad av: Lennart Forsman 2141 2 (10) Innehållsförteckning: 1. Allmänt 2. Grundförhållanden 3. Dränering/grundvatten 4. Grundläggning

Läs mer

1. Allmänna riktlinjer för stolpförankringar i mark

1. Allmänna riktlinjer för stolpförankringar i mark Allmänt 2015-02-23 1 Förankring sker antingen på berg eller i jord. Vid förankring i jord måste förankringskonstruktionen anpassas efter markslag. För enklare bedömning av grundförhållanden finns ett särskilt

Läs mer

Goggle MONTERINGSBESKRIVNING

Goggle MONTERINGSBESKRIVNING sid 1/5 1100 Ø300 1600 400 138 2100 650 i 100 i 200 C-C 500 695 380 490 370 C-C 2300 400 Ø150 C-C mått mellan stolparna = Följarörets längd + i Leveransspecifikation/ Ö03-45/ Specifikationer/ Ö03-45 cykelställ

Läs mer

P e c a f i l. s n a b b f o r m

P e c a f i l. s n a b b f o r m P e c a f i l s n a b b f o r m Tekniska lösningar för byggindustrin Max Frank AB I Tekniska lösningar för byggindustrin Sporregatan 15 213 77 Malmö Tel. +46(0)40-94 70 70 Fax +46(0)40-94 70 24 info@maxfrank.se

Läs mer

Hur påverkar sulfidjord en geoteknikers arbete? Vem är föreläsaren? Håkan Rosén, geotekniker och VD vid MRM Konsult AB I Luleå

Hur påverkar sulfidjord en geoteknikers arbete? Vem är föreläsaren? Håkan Rosén, geotekniker och VD vid MRM Konsult AB I Luleå Vem är föreläsaren? Håkan Rosén, geotekniker och VD vid MRM Konsult AB I Luleå - Umeåbo i förskingring sedan mer än 30 år - Civilingenjör Väg- och vattenbyggnad LTU, ex år 1986 - Ca 3 års entreprenaderfarenhet;

Läs mer

1. Allmänna riktlinjer för stolpförankringar i mark

1. Allmänna riktlinjer för stolpförankringar i mark Allmänt 2016-03-17 1 Förankring sker antingen på berg eller i jord. Vid förankring i jord måste förankringskonstruktionen anpassas efter markslag. För enklare bedömning av grundförhållanden finns ett särskilt

Läs mer

Förslagsskiss på gång- och cykelbro inom projektet Entré Ludvika

Förslagsskiss på gång- och cykelbro inom projektet Entré Ludvika Förslagsskiss på gång- och cykelbro inom projektet Entré Ludvika Erik Andersson Arkitektbyrå AB ELU Konsult AB Innehåll Uppgiften Inspiration Förslag Gestaltningsidé Teknisk beskrivning Grov kostnadsberäkning

Läs mer

bia HÄRDPLAST AB Installationsanvisning oljeavskiljare typ OAMS Manualen avser bia HÄRDPLAST AB prefabricerade oljeavskiljare typ OAMS.

bia HÄRDPLAST AB Installationsanvisning oljeavskiljare typ OAMS Manualen avser bia HÄRDPLAST AB prefabricerade oljeavskiljare typ OAMS. Installationsanvisning oljeavskiljare typ OAMS Läs denna manual före installationen. Manualen avser bia HÄRDPLAST AB prefabricerade oljeavskiljare typ OAMS. Manualen skall användas vid installation av

Läs mer

PM Nobel Center, Stockholm Byggbuller

PM Nobel Center, Stockholm Byggbuller Uppdrag 10191409 1 (6) Handläggare: Tobias Gredenman, Stockholm 2015-02-06 PM 10191409 Nobel Center, Stockholm Byggbuller Bakgrund har fått i uppdrag att utföra en översiktlig beräkning och bedömning av

Läs mer

Gång- och cykelbro till Oceanpiren, Helsingborgs stad

Gång- och cykelbro till Oceanpiren, Helsingborgs stad S.vävande Gång- och cykelbro till Oceanpiren, Helsingborgs stad S.vävande Gång- och cykelbro till Oceanpiren, Helsingborgs stad \\seramgotfscl01a-a\uppdrag2\40\14\1320007381\2_allm\rapporter\revidering

Läs mer

Slutredovisning av stabilitetshöjande åtgärder etapp 1, Arboga hamn

Slutredovisning av stabilitetshöjande åtgärder etapp 1, Arboga hamn SAMMANTRADESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2012-05-15 Blad 5 Ks80 Au 79 Dnr 278/2010/043 Slutredovisning av stabilitetshöjande åtgärder etapp 1, Arboga hamn Från tekniska nämndens sammanträde

Läs mer

Boston Antik - det bästa av två sidor!

Boston Antik - det bästa av två sidor! Bender - det bästa av två sidor! En helt ny typ av mursten med granitkaraktär från BENDERS som både är knäckt och tumlad. Murstenen har en sinnrik konstruktion med ett patenterat plastlås som gör det möjligt

Läs mer

Finja Betong. Skalblock 200 & 250

Finja Betong. Skalblock 200 & 250 Block Finja Betong Skalblock 200 & 250 Finja Skalblock av betong, avsedda för murar med stor påkänning Finja Skalblock underlättar byggandet av murar för kanter på t ex gödselstäder, laguner och plansilos.

Läs mer

Från skiss till färdigt konstverk

Från skiss till färdigt konstverk Konsten i Härryda kommun är sedan länge en självklarhet. Från 1999, när politikerna beslutade att konsten skulle ha sin naturliga plats i samhällsplaneringen, dyker det hela tiden upp nya konstverk lite

Läs mer

Väg 161 Ulseröd E6/Torpmotet, delen Bäcken Rotviksbro

Väg 161 Ulseröd E6/Torpmotet, delen Bäcken Rotviksbro TEKNISK PM BERGTEKNIK OCH GEOTEKNIK BYGGNADSVERK Väg 161 Ulseröd E6/Torpmotet, delen Bäcken Rotviksbro Uddevalla kommun, Västra Götalands län Vägplan, 2015-12-14 Projektnummer: 102225 Dokumenttitel: Teknisk

Läs mer

Mindre industribyggnader bygg din verksamhet på betong

Mindre industribyggnader bygg din verksamhet på betong Mindre industribyggnader bygg din verksamhet på betong Abetong mer än betongelement Önskar du en mindre industribyggnad som är unik och anpassad efter dina önskemål men ändå till priset av en standardbyggnad?

Läs mer

Bilaga 3 Fältundersökning - okulärbesiktningar samt inventering av brunnar

Bilaga 3 Fältundersökning - okulärbesiktningar samt inventering av brunnar Bilaga 3 Fältundersökning - okulärbesiktningar samt inventering av brunnar Innehåll 1 Inledning... 1 2 Milsbro... 2 Bilaga 3 (1/16) 2.1 Fastighet Milsbrokvarn 1:2... 2 2.2 Fastighet Rogsta 1:4 och Rogsta

Läs mer