Vidare presenteras kommunens nya näringslivsutvecklare Henrik Linnarsson som börjar sin anställning 1 juli 2014.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vidare presenteras kommunens nya näringslivsutvecklare Henrik Linnarsson som börjar sin anställning 1 juli 2014."

Transkript

1

2 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (25) 80 Information. Kommunchef Christina Madeling informera om - inköpt marknadsföringsmaterial inför bl a Youngster juni. - att den tilltänkta personalchefen tackat nej. Rekryteringen kommer nu att göras om. Vidare presenteras kommunens nya näringslivsutvecklare Henrik Linnarsson som börjar sin anställning 1 juli Ordförande Lisbeth Lennartsson (C) påtalar att en av de första arbetsuppgifterna för näringslivsutvecklaren är att påbörja ansökan om Matlandethuvudstad. Förra gången var Borgholm i final. 81 Dnr 2013/ KS Information; beslutsgången vid vattenskyddsområden och övrig VA-planering. VA- och renhållningschef Jörgen Ljungholm informerar kommunstyrelsen om beslutsgången och beredning inför nya och ändrade vattenskyddsområden. Ledamöterna får tillfälle att ställa frågor som besvaras av VA- och renhållningschefen. 82 Information; likviditetsprognos Borgholm Energi AB. Vid förra kommunstyrelsesammanträdet efterfrågades information från bolaget gällande likviditetsprognosen. Vid dagens sammanträde informerar ekonomiansvarig Annika Hermansson för likviditetsprognosen och för de åtgärder som vidtagits. Ledamöterna får tillfälle att ställa frågor som besvaras av ekonomiansvarig.

3 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 3 (25) 83 Dnr 2014/ KS Budgetuppföljning april Ekonomiavdelningens personal redogör för kommunstyrelsens uppföljning specifikt och kommunens totala budgetuppföljning maj 2014 varav framgår att: Resultatet uppgår till plus 1,5 Mkr efter fem månader. Resultaträkningen redovisar precis som föregående period högre kostnader för verksamhetsnetto. Verksamhetsnettot har försämrats med minus 1 Mkr. Det som håller tillbaka försämringen för kommunens resultat är bättre inflöde på skatteintäkter. Underskottet inom verksamhetsnettot beror på höga kostnader för bostadsanpassning minus 0,5 Mkr. Även kommunstyrelsen visar ett negativt resultat för perioden minus 1,1 Mkr. Socialnämndens resultat är ett negativt trendbrott för maj månad minus 0,5 Mkr. Det sammanlagda underskottet för periodens verksamhetsnetto är minus 0,5 Mkr. Det gynnsamma ränteläget samt omsättning av lån har bidragit till ett överskott på kontot för kostnadsräntor. Omsättning av lån som skedde under 2013 ger en helårseffekt under Likviditeten Medelsaldot på kommunens checkräkningskredit uppgår till plus 15,5 Mkr. Medelsaldot under maj har förbättrats med 12,4 Mkr från månaden innan. Utbetalningen av det individuella valet i slutet av mars fick en negativ inverkan på medelsaldot under april. Denna negativa påverkan är nu återställd i maj månad. Under innevarande år har inga nya lån tagits upp. Investeringar De budgeterade investeringarna enligt kommunfullmäktige uppgår till 21 Mkr. Till detta har 3,95 Mkr överförts från investeringsbudget Till och med maj är 10,5 Mkr av total investeringsbudget utnyttjad. Kommunstyrelsen lägger med beaktande budgetuppföljningen till handlingarna. 84 Dnr 2014/ KS Ansökan om bidrag, renovering av hamn, Kapelludden Bredsättra. I e-post ansöker Kjell Olof Hedlund på uppdrag av Kläppinge Bysamfällighet i samarbete med Bredsättra-Sikehamns hembygdförening om bidrag med 200 tkr för maskinhyra, grävarbeten, cementarbete samt destruktion i samband med bortforsling av trasigt material i hamnen.

4 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 4 (25) Föreningen har ansökt om och fått bidrag från Kungafonden med 200 tkr och Landsfonden 15 tkr, dessa pengar ska användas till att bygga upp hamnen igen. Ansökan har även skickats till Sparbanksstiftelsen som ännu inte behandlat frågan. Kommunen överlämnade hamnanläggningen m m i Sikehamn, Bredsättra, till Sikehamns hamnförening. Vid kommunstyrelsens arbetsutskotts sammanträde redogjorde ordförande Lisbeth Lennartsson (C) att arbetsmarknadsavdelningens personal varit och tittat på hamnen och konstaterat att de har svårt att vara behjälpliga med eget arbete eftersom specialkompetens och maskiner behövs för rivning däremot kan de vara behjälpliga med uppbyggnad. Kommunstyrelsens arbetsutskott uppdrog till kommunchef Christina Madeling att utreda ärendet och återkomma till kommunstyrelsen med förslag. I tjänsteskrivelse föreslår kommunledningskontoret att ansökan om bidrag avslås med motiveringen att kommunen i dagsläget inte har möjliget att medfinansiera en investering i en ickekommunal anläggning. Vidare föreslås att kommunens ska erbjuda stöd i eventuellt genomförande av ansökan om EU-medel och via Borgholm Energi stötta med eventuella kontakter inom entreprenadmaskinsidan samt samordna konakter inom kommunen och delta vid eventuella samråd. Kommunstyrelsen beslutar avslå ansökan om bidrag med motiveringen att kommunen i dagsläget inte har möjlighet att medfinansiera en investering i en ickekommunal anläggning. fortsatt erbjuda Kläppinge Bysamfällighet/Bredsättra-Sikehamns hembygdsförening stöd i eventuellt genomförande av ansökan av EU-medel för åtgärderna. via Borgholm Energi stötta med eventuella kontakter inom entreprenadmaskinsidan. samordna kontakter inom kommunen och delta vid eventuella samråd som behövs.

5 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 5 (25) 85 Dnr 2014/ KS Bildande av Vård- och omsorgscollege, fråga om medverkan och medfinansiering. Västerviks kommun inbjuder i skrivelse kommunen att delta i bildandet av Vård- och omsorgscollege (VO) i Kalmar län. Västerviks kommun har genomfört två förstudier för att undersöka möjligheten att starta regionalt VO-college i Kalmar län. Under förstudierna har kontakter tagits med samtliga kommuner i länet samt med Kalmarsunds Gymnasieförbund, regionförbundet och Landstinget i Kalmar län. Förstudierna visar att det finns ett starkt intresse från samtliga tillfrågade att ett VO-college bildas. Kommunstyrelsen i Västervik har beslutat att påbörja arbetet med att bilda ett regionalt college, vilket innefattar att bilda en interi86mistisk styrgrupp under hösten 2014 med uppgift att genomföra det arbete som fordras för certifiering. Ambitionen är att certifiering av regionalt VO-college och lokala VO-college ska kunna genomföras under 2015 till Kostnaden för processen fram till certifiering av regionalt VO-college samt tre lokala VO-college där samtliga vård- och omsorgsutbildningar på gymnasieskolan, komvux samt YH-utbildningar i länet ingår har i förstudierna beräknats till 900 tkr per år under tre år. Västerviks kommun har gjort en hemställan att regionförbundet och Landstinget i Kalmar län vardera bidra med 300 tkr per år under tre år. Enligt Västerviks rekommendation föreslås att kostnader som inte täcks av landstinget och regionförbundet fördelas proportionerligt utifrån befolkningsmängd mellan kommuner som beslutar att delta. I tjänsteskrivelse föreslår kommunledningskontoret att kommunen stödjer arbetet och medfinansierar projektet. Kommunstyrelsen beslutar stödja arbetet med att införa VO-college i länet. under en tre-årsperiod medfinansiera projektet utifrån befolkningsmängd mellan kommunerna, under förutsättning att alla kommuner i länet deltar i projektet. tillfråga rektor Christina Larsson att ingå som kommunens styrelsemedlem i den interimistiska styrgruppen.

6 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 6 (25) 86 Dnr 2014/ KS Begäran om medel till resursjobb I tjänsteskrivelse begär arbetsmarknadsavdelningen medel från kommunstyrelsens budget till resursjobb enligt Sigtuna modellen Av tjänsteskrivelse framgår att den totala kostnaden för resursjobben beräknas till 375 tkr för Av dessa medel står arbetsförmedlingen för 125 tkr och socialförvaltningen för 125 tkr. Arbetsmarknadsavdelningen begär medel för kvarstående belopp motsvarande 125 tkr för uppstarten av resursjobb enligt Sigtunamodellen. Kostnaderna ska täcka anställning av fyra till fem personer med start i oktober Enligt tidigare beslut skall finansieringen av projektet ske inom befintlig ram men detta är inte möjligt enligt Agneta Dahlberg på arbetsmarknadsavdelningen. Kommunstyrelsen beslutade att ställa sig bakom ett stegvis införande av resursjobb enligt Sigtunamodellen med start 2014, att uppdra till Agneta Dahlberg att tillsammans med andra aktörer genomföra projektet under tiden , att uppdra till förvaltningscheferna att i dialog med fackliga organisationer ta fram förslag på lämpliga arbetsplatser även inom kommunens organisation. att finansiering av projektet resursjobb sker inom ram av befintliga medel samt inom Arbetsförmedlingens medfinansiering under år 2014 för att inarbetas i budget Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslog kommunstyrelsen att i dagsläget avslå begäran om medel. att vidhålla tidigare beslut 32/14 att arbetet påbörjas enligt arbetsmarknadsavdelningens förslag inom nuvarande budget och projektet stäms av ekonomiskt under hösten. Kommunstyrelsen beslutar i dagsläget avslå begäran om medel. vidhålla tidigare beslut 32/14 att arbetet påbörjas enligt arbetsmarknadsavdelningens förslag inom nuvarande budget och projektet stäms av ekonomiskt under hösten.

7 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 7 (25) 87 Dnr 2014/ KS Information; förskolelokaler i Runsten. Ordförande Lisbeth Lennartsson (C) informerar att fastighetsförsäljningen ännu inte är slutförd. Flera presumtiva köpare har visat intresse att köpa fastigheten. En ny föräldragrupp har bildats vid namn Runstens kärna. Kommunen har fri prövningsrätt vid eventuell försäljning. Ärendet kommer att behandlas vid kommunstyrelsens sammanträde Dnr 2014/ KS Hyresavtal, lokaler för förskola i Södvik. Utbildningsnämnden föreslog kommunstyrelsen att lösa lokalfrågan för förskolan i Södvik genom nybyggnation enligt bifogad tjänsteskrivelse, samt besluta om den finansiering och placering som kommunstyrelsen finner lämplig. I det fall kommunstyrelsen ser andra alternativa lokallösningar i Södvik kan kommunstyrelsen besluta annat, om alternativen för nämnden är kostnadsneutrala och i övrigt likvärdiga. Medför kommunstyrelsens långsiktiga lokallösning merkostnader för utbildningsnämnden förutsätts nämndens budgetram justeras i motsvarande grad, att besluta om en kortsiktig provisorisk lösning under byggtiden. Nämnden föreslår i första hand en tillfällig paviljonglösning på plats och i andra hand en tillfällig lösning i befintliga verksamhetslokaler. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade att via kommunens mäklare annonsera ut Södviksskolan till försäljning med förbehållet att kommunen långsiktigt vill återhyra förskolelokalerna. Vid kommunstyrelsens sammanträde informerade mark- och exploateringsstrateg Anders Heidenfors-Enquist om ärendet och arbetet med hyresavtalets utformning. Vid kommunstyrelsens arbetsutskotts sammanträde informerade mark- och exploateringsstrateg Anders Heidenfors- Enquist att förhandling pågår med den presumtiva köparen och ev kommande hyresvärd. Ledamöterna diskuterade olika förslag på hur förskolelokaler i Södvik kan säkerställas. Vid kommunstyrelsens sammanträde redogjorde mark och exploateringsstrateg Heidenfors-Enquist för framtaget förslag till hyresavtal.

8 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 8 (25) Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslog kommunstyrelsen att godkänna upprättat hyresavtal. (Ilko Corkovic S reserverade sig mot beslutet) Vid dagens sammanträde redogör mark- och exploateringsstrateg Anders Heidenfors-Enquist för framtaget förslag till hyresavtal avseende byggnaden inom fastigheten Södvik 1:10. Försäljning av fastigheten kan ske först efter att hyresavtalet är godkänt och undertecknat av parterna. Hyresavtalet är giltigt först efter att försäljningen är genomförd och undertecknad av båda parter. Av avtalet framgår bland annat att kommunen enligt utbildningsförvaltningens behov återhyr ca 400 kvm av byggnaden för att användas till förskola. Till lokalen ska även höra ytor och utrustning för utomhuslek som avgränsas med staket, tillfart för i- och urlastning samt bilparkering för minst fem bilar och utomhusförråd. Upplåtelsen gäller tiden med en kvartalshyra om 75 tkr (årshyra 300 tkr) plus bränsle och värmetillägg. Vidare bekostar kommunen som hyresgäst eget elabonnemang och bekostar egen elmätare. Hyresvärden tillhandahåller/ombesörjer va, varmvatten och ventilation vilket ingår i hyran. Vid sammanträdet noteras att nuvarande kostnad för förskolan i Södvik är 100 tkr/år samt att driftskostnaden för den osålda byggnaden är 170 tkr/år inklusive avskrivningar. Vidare framgår att kommunen inte har behov av samtliga lokaler i f d Södviks skola, varför försäljning och återhyrning anses vara bästa lösningen. Yrkanden Eddie Forsman (M) och Daniel Nilsson (C) yrkar bifall till arbetsutskottets förslag. Ilko Corkovic (S) yrkar avslag på förslaget. Proposition Vid propositionsställandet finner ordföranden att kommunstyrelsen stöder Forsmans/Nilssons förslag. Omröstning begärs Följande omröstningsproposition godkänns Den som stöder Forsmans/ Nilssons förslag röstarja. Den som stöder Corkovics förslag röstar nej. Vid omröstningen avges följande röster Ja - 7 Nej 3 Eddie Forsman (M) Ilko Corkovic (S) Mikael Almqvist (KD) Inger Sundbom (S) Mats Axelsson (FP) Siv Axelsson (S) Thomas Johnsson (M) Daniel Nilsson (C)

9 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 9 (25) Peder Svensson (C) Lisbeth Lennartsson (C) Kommunstyrelsen beslutar med 7 ja mot 3 nej godkänna upprättat hyresavtal. Reservation Ilko Corkovic (S), Inger Sundbom (S), Siv Axelsson (S) (BILAGA 1) 89 Dnr 2013/ KS Införandet av valfrihetssystemet (LOV) inom hemtjänsten Kommunfullmäktige återremitterade ärendet till socialnämnden för redovisning av kostnaden. Till dagens sammanträde finns socialnämndens beslut 70/14 varav framgår förslag till beslut och komplettering av underlaget vad gäller beräknade kostnader. Av paragrafen påpekas att ett av kommunfullmäktiges strategiska mål är att År 2013 ska mer av den kommunala verksamheten vara möjlig att driva som företag i personalkooperativ eller andra företagsformer. Det innebär att kommunens verksamheter ska vara öppna för privata aktörer. LOV ligger därmed i linje med redan fattade beslut i Borgholms kommun. Den 1 januari 2009 trädde en ny lag i kraft, Lag om valfrihetssystem (LOV). LOV är en frivillig lag och de kommuner som inför lagen kan besluta inom vilka områden och i vilken omfattning lagen ska gälla. Om kommunen beslutar att införa LOV innebär det t ex att den som beviljas hemtjänst har rätt att välja mellan samtliga godkända utförare. Avgiften är densamma oavsett om man väljer kommunen eller ett privat företag. Kommunen behåller ansvar för kvalitetssäkring vilket innebär att kommunen garanterar att de privata utförarnas insatser bedrivs enligt kommunens riktlinjer och att de håller god kvalitet. Bedömning Lagen om valfrihetssystem ska vara ett alternativ till lagen om offentlig upphandling, LOU. LOV har syftet att underlätta för kommuner och landsting att ge den enskilde möjligheten att välja utförare inom omsorgen för äldre och funktionsnedsatta personer, stödverksamhet samt hälso- och sjukvården. Det är frivilligt för kommunerna att införa valfrihetssystem eller inte, enligt lagen. Det politiska syftet med lagen är dock att:

10 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 10 (25) - sätta den enskilde i fokus - förskjuta makten från politikerna och tjänstemännen till den enskilde - öka valfriheten och inflytandet för den enskilde även inom hemtjänstområdet - öka antalet utförare och att få större mångfald dem emellan LOV är en ny form av upphandling där den upphandlande myndigheten ingår avtal med flera olika utförare av både offentlig och privat karaktär. Tanken med LOV är att skapa möjligheter för den enskilde att välja utförare som de själva bedömer passa deras behov och önskemål. Inom valfrihetssystemet, enligt LOV, har kommunen två olika roller att fylla och ta hänsyn till: 1. Kommunen är fortfarande huvudman och har det yttersta ansvaret, enligt SoL. Kommunen är den part som bestämmer värdet på tjänsten, godkänner utförarna som lägger anbud och sluter avtal med de som uppfyller kraven, samt ansvarar för att utvärdering och uppföljning genomförs kontinuerligt. Denna roll kombineras med att kommunen som myndighet prövar den enskildes rätt till insatsen som ska upphandlas. 2. Kommunen är en bland flera utförare och förväntas uppfylla samma krav som de externa utförarna. Detta innebär att den kommunala egenregin också konkurrerar om kvalitet. släget gällande LOV i Sveriges kommuner vid sju mätpunkter: släget apr10 apr 11 sept11 apr12 sept12 apr13 apr14 Har infört Ska införas Inte fattat beslut Inte införa LOV Ej ansökt bidrag Intresse och förutsättningar för LOV i Borgholms kommun har kartlagts på socialnämndens uppdrag. En undersökning genomfördes 2013 med utskick av enkäter till samtliga invånare över 65 år enkäter skickades ut och enkätsvar returnerades (svarsfrekvens 46,4 %). Resultat och analys har sammanställts och rapporten har använts vid socialnämndens diskussioner inför beslut gällande LOV i Borgholms kommun. Några huvuddrag ur resultatsammanställningen redovisas nedan: Majoriteten av respondenterna är positiva till att det finns flera olika utförare - Flest av de positivt inställda skulle välja insatsen städ (93 procent) - Majoriteten av svar har inkommit från yngre respondenter utan hemtjänst dvs framtida eventuella hemtjänsttagare (93 procent) - Kundnöjdheten var hög bland de 94 respondenter som idag har hemtjänst i kommunal regi

11 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 11 (25) Regeringen gav i maj 2011 Statskontoret i uppdrag att undersöka vilken betydelse införandet av lagen om valfrihetssystem (LOV) har för utvecklingen av kostnader och effektivitet i kommunernas verksamheter. Den 15 september 2011 lämnade Statskontoret en delredovisning i form av en promemoria. I promemorian inventerade Statskontoret underlag och prövade metodupplägg för att undersöka betydelsen av att tillämpa LOV. Promemorian belyser bland annat de delar som kommunfullmäktige önskar få ytterligare beskrivna inför beslut. Promemorian beskriver: sprocessen kring LOV, syftet och de ideologiska ställningstaganden som handlar om den äldres rätt att kunna välja utförare. Verksamhetens omställning, vad LOV innebär för de verksamhetsansvariga och vilka arbetsuppgifter som tillkommer. Kvalitetsperspektiv, bland annat brukarnöjdhet som var högre i LOVkommunerna. Produktivitet och kostnadskontroll Kostnadsperspektiv både före och efter LOV-införande LOV skapar, till skillnad från LOU, inte någon priskonkurrens mellan utförarna, vilket skulle kunna pressa priserna. Statskontorets kvantitativa analyser ger inte några belägg för att kostnaderna skulle dämpas av LOV. Snarare finns det tecken på att kostnaderna ökar något mer i kommuner som infört valfrihetssystem enligt LOV. Samtidigt är kostnadsnivån lägre i LOV-kommuner än i icke LOV-kommuner både år 2006 och Många faktorer påverkar enligt rapporten utvecklingen i de verksamheter som kommunerna valt att låta omfattas av LOV. Det gäller inte minst när antalet och andelen äldre ökar. Den demografiska utvecklingen påverkar kostnadsutvecklingen och kommunens behov av att effektivisera verksamheten inom äldre- och handikappområdet. Det gör det problematiskt att knyta de förändringar som kan avläsas till just tillämpningen av LOV. Resultaten från Statskontorets undersökning pekar emellertid ut några områden där det finns skäl att tro att LOV påverkat utvecklingen positivt i kommunerna, såväl på kort som på lång sikt. Det är ökad kunskap om verksamhetens kostnader, kostnadskontroll och ökad brukarnöjdhet. Sammanfattning Ett beslut om att införa LOV i Borgholms kommun innebär en viss omställning både för verksamhetsansvariga och medarbetare. Det innebär sannolikt en liten kostnadsökning för att säkra den resurs och kompetens som behövs för att klara arbetsuppgifter som att ta fram beräkningsunderlag, kravspecifikationer, göra upphandlingar, kvalitetsgranska verksamheter mm. Den resursen kan finansieras med stimulansmedel och innebär ingen extra kostnad för kommunen Därefter sker upphandling enligt LOV och avtalsskrivning med privata aktörer. Här kan eventuellt kommunens befintliga upphandlingsresurs behöva förstärkning och kompetensutveckling.

12 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 12 (25) Kommunen är liten och sannolikt är det ett par privata aktörer som initialt blir aktuella som leverantörer av servicetjänster. Vid ett framtida scenario med en eller flera privata aktörer på hemtjänstområdet beräknas det behövas en administrativ extra resurs till ca kr. Socialnämnden föreslog med rösterna 5-5 och med ordförandens röst som utslagsröst kommunfullmäktige besluta att Borgholms kommun från och med 2015 tillämpar LOV, lagen om val frihetssystem (2008:962) inom Hemtjänst, omfattande serviceinsatser omvårdnadsinsatser samt delegerade hälso- och sjukvårdsinsatser. Externa utförare kan även utföra endast serviceinsatser. att socialnämnden ges i uppdrag att verkställa beslutet och upprätta kriterier för godkännande av externa leverantörer samt att fastställa er sättningsformer för berörda tjänster. (Arne Tärnblom (V), Eva-Lena Israelsson (S), Linnea Jonzon (S), Mikael Palmqvist (S) och Bodil Rosengren (-) reserverar sig mot beslutet) Yrkanden Ilko Corkovic (S) yrkar avslag på socialnämndens förslag. Eddie Forsman (M) och Daniel Nilsson (S) yrkar bifall till socialnämndens förslag. Proposition Vid propositionsställandet finner ordföranden att kommunstyrelsen bifaller socialnämndens förslag. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige Borgholms kommun från och med 2015 tillämpar LOV, lagen om valfrihetssystem (2008:962) inom Hemtjänst, omfattande serviceinsatser omvårdnadsinsatser samt delegerade hälso- och sjukvårdsinsatser. Externa utförare kan även utföra endast serviceinsatser. socialnämnden ges i uppdrag att verkställa beslutet och upprätta kriterier för godkännande av externa leverantörer samt att fastställa ersättningsformer för berörda tjänster. Reservation mot beslutet Ilko Corkovic (S), Inger Sundbom (S), Siv Axelsson (S)

13 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 13 (25) 90 Dnr 2014/ KS Skolkulturplan med kulturgaranti för barn och elever i Borgholms kommun Till dagens sammanträde finns förslag till Skolkulturplan med kulturgaranti för barn och elever i Borgholms kommun. Kulturgarantin är resultat av samverkan mellan utbildningsförvaltning och kommunledningskontor/kultur. Det är en permanent verksamhet som går som en röd tråd genom hela förskolan och skolan. Den innebär återkommande kulturupplevelser för barn och elever och regelbunden kompetensutveckling av lärarna. Utbildningsnämndens arbetsutskott föreslog 32/14 nämnden att anta planen och överlämna den till kommunstyrelsen för beslut. Utbildningsnämnden beslutade att med tillägg av förskoleklass anta planen och överlämna den till kommunstyrelsen för beslut. Yrkanden Eddie Forsman (M) yrkar bifall till att godkänna planen. Kommunstyrelsen beslutar godkänna Skolkulturplan med kulturgaranti för barn och elever i Borgholms kommun. 91 Dnr 2014/ KS Remiss Regional handlingsplan för klimatanpassning i Kalmar län. Länsstyrelsen Kalmar län har skickat rubricerade remiss till Borgholms kommun för yttrande. Synpunkter ska vara länsstyrelsen tillhanda senast Länsstyrelsen i Kalmar län har utarbetat en regional handlingsplan för klimatanpassning för länet. Planen betonar att klimatförändringarna kommer att påverka hela samhället, och har därför indelats i 13 olika sektorsområden, som Teknisk försörjning, Fysisk planering, Dricksvatten-dagvatten och avloppssystem, Miljöfarliga verksamheter inklusive riskobjekt och förorenade områden, Skogsbruk, Jordbruk, Fiske, Turism och friluftsliv, Biologisk mångfald, Kulturmiljö, Folkhälsa samt Översvämning vid vattendrag. Varje område har analyserats på åtgärder och ansvarstillhörighet, men det betonas att åtgärderna inte är några åtaganden och att det inte gjorts några ekonomiska kostnadsbe-

14 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 14 (25) räkningar för förslagen i planen. Planen pekar endast på åtgärdsbehov för att skapa ett robust samhälle. Handlingsplanen är även ett viktigt underlag till risk- och sårbarhetsanalyser. Samhällsbyggnadsnämnden har lämnat synpunkter på remissen. Samhällsbyggnadschef Göran Borgö redogör för ärendet. Kommunstyrelsen lämnar följande synpunkter på remissen: Kommunen ser positivt på en regional handlingsplan för klimatanpassning för Kalmar län och på uppdateringen av klimatanalysen för länet. Planen är tydligt uppdelad i sektorsområden där det är lätt att följa föreslagna åtgärder och ansvarstillhörighet. Planen kan utgöra en vägledning, såväl på lokal som på regional nivå. Framtida anpassningsåtgärder kan komma innebära stora kostnader för samhället, därför är det viktigt att det finns länsvisa riktlinjer vid exempelvis ny bebyggelse. Eftersom somrarna förespås bli torrare i framtiden och vatten kan bli en bristvara, är det av stor vikt att framdeles börja byta ut högklassigt dricksvatten i toalettstolar mot vatten av sämre kvalitet. 92 Dnr 2013/ KS Förslag till utökning och revidering av verksamhetsområde för vatten och spillvatten (VA) i Kolstad. Samhällsbyggnadsnämnden beslutade att överlämna förslaget om utökning och revidering av verksamhetsområde för vatten- och spillvatten (VA) i Kolstad, Borgholms kommun vidare till kommunfullmäktige för antagande. Samhällsbyggnadschef Göran Borgö redogör för ärendet. Det framgår att i Borgholms kommun är ca 50 % av de bebyggda fastigheterna anslutna till den kommunala vatten- eller avloppsnätet. Anläggningarna ägs av Borgholm Energi AB (BEAB) som är s.k. huvudman. I ett område där kommunala vattentjänster drivs skall också ett verksamhetsområde finnas upprättat. Sedan tidigare finns verksamhetsområden för vatten, spillavlopp och dagvattenavlopp antagna för olika delar av Borgholms kommun. Samhällsbyggnadsförvaltningen föreslår nu en utökning och revidering av verksamhetsområde i Kolstad, som ingår i det geografiska område som omfattas av va-distrikt Köping. I Kolstad finns sedan tidigare beslutat verksamhetsområde för vatten. Det som föreslås är att utöka verksam-

15 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 15 (25) hetsområdet med spillvatten från normal hushållsanvändning (S). Förvaltningen föreslår även en korrigering av befintligt verksamhetsområde för vatten. Detta gäller fastigheter inom röd streckad linje, se karta bilaga. För dessa fastigheter föreslås utökning med vattentjänst för vatten för normal hushållsanvändning (V). I handlingarna till ärendet finns översiktskarta på det geografiska området som omfattas av förslaget, lista med fastighetsbeteckning, om hela eller del av fastigheten ingår, samt vilka va-tjänster som fastigheten föreslås omfattas av. Verksamhetsområdena behöver kontinuerligt uppdaterats utifrån vaverksamhetens utveckling och ansvar. Prioritering av utbyggnad sker utifrån behov och möjlighet, i anslutning till eller utanför befintligt verksamhetsområde. Kommunfullmäktige beslutade att anta förslaget på nya verksamhetsområden för vatten- spillvatten och dagvatten i Borgholms kommun. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige anta förslaget om utökning och revidering av verksamhetsområde för vatten och spillvatten (VA) i Kolstad, Borgholms kommun. 93 Dnr 2014/ KS Aktualitetsförklaring av gällande översiktsplan. Kommunstyrelsen konstaterade i samband med beslut att senarelägga arbetet med ny översiksplan, att en aktualitetsförklaring av gällande översiktsplan måste göras under nuvarande mandatperiod. Samhällsbyggnadschef Göran Borgö redogör för ärendet. I tjänsteskrivelse föreslår samhällsbyggnadsförvaltningen kommunfullmäktige att godkänna aktualitetsförklaringen av Borgholms kommuns gällande översiktsplan. Av Plan- och bygglagen framgår att varje kommun ska ha en aktuell översiktsplan (PBL SFS 2010:900). Översiktsplanen ska ange riktningen för den långsiktiga utvecklingen av kommunens fysiska miljö. Den ska ge vägledning för beslut om hur mark- och vattenområden ska användas samt hur den byggda miljön ska användas, utvecklas och bevaras. Kommunfullmäktige ska minst en gång under mandattiden ta ställning till översiktsplanens aktualitet (3 kap 27 PBL). Borgholms kommuns över-

16 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 16 (25) siktsplan antogs Planens aktualitet har prövats en gång tidigare, Kommunfullmäktige fattade då beslutet att Översiktsplanen kunde förklaras aktuell. Detta gällde under mandatperioden Den här aktualiseringen avser nuvarande mandatperiod dvs De övergripande målen i ÖP2002 bedöms vara aktuella för mandatperioden eftersom arbetet med de fördjupade översiktsplanerna pågår kontinuerligt. En ny strategisk kommunövergripande översiktsplan ska påbörjas när de nuvarande fördjupningarna är färdigställda och bör innefatta besluten av de färdigställda fördjupningarna och tilläggen. Kommunstyrelsen förslår kommunfullmäktige godkänna aktualitetsförklaring av Borgholm kommuns gällande översiktsplan. 94 Dnr 2010/ KS Ny översiktsplan för Borgholms kommun. Kommunstyrelsen beslutar med ändring av tidigare beslut arbetet med ny översiktsplan ska påbörjas uppdra till samhällsbyggnadsnämnden att påbörja arbete senast Dnr 2014/ KS Revidering av kommunstyrelsen delegationsordning. I tjänsteskrivelse föreslår kommunledningskontoret att kommunstyrelsen godkänner reviderad delegationsordning. Av skrivelsen framgår att efter anställning av en mark- och exploateringsstrateg bör delegationsordningen revideras för att på så sätt avlasta kommunstyrelsen och utskottet från rutinärenden. Genom en fungerande delegation skapas mer utrymme för principiella ärenden, planering och beslut om styrande riktlinjer. I och med en fungerande delegation möjliggörs en effektivare förvaltning med korta beslutsvägar, effektiv handläggning och snabbare beslut.

17 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 17 (25) Mark- och exploateringsstrateg Anders Heidenfors-Enquist redogör för revideringen. Kommunstyrelsen beslutar godkänna reviderad delegationsordningen i och med beslutet återta beslut 158/13 avseende delegation till fastighetschefen att ansöka om och teckna fastighetsbildningsförrättningar. Ersätter delegationsordning antagen Dnr 2014/ KS Revidering av Upphandlingspolicy för Borgholms kommun och de kommunala bolagen. I tjänsteskrivelse föreslår ekonomiavdelningen kommunfullmäktige att anta reviderad upphandlingspolicy. Av tjänsteskrivelsen framgår att förslaget är framtaget med anledning av förändringar avseende upphandingar och i enlighet med av kommunen antagna verksamhetsmål avseende miljö- och klimatarbete. I och med revideringen tydliggörs kommunens arbete med att upphandlingar och inköp ska medverka till utvecklingen av ett hållbart samhälle, som präglas av miljötänkande demokrati, solidaritet och rättvisa villkor Policyn är framtagen utifrån Kalmar kommuns upphandlingsenhets föreslag på reviderad upphandlingspolicy för Kalmar kommun. De största förändringarna i policyn är att den innehåller nya och reviderade riktlinjer samt att kommunens upphandlingar ska genomföras centralt. Vid kommunstyrelsens arbetsutskotts sammanträde konstteras att policyn ska kompletteras med att vid gemensamma upphandlingar, ska det finnas möjlighet för företag att lämna anbud enbart på den del som avser Borgholms kommun. Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslog föreslå kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige att anta revidera upphandlingspolicy.

18 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 18 (25) Yrkanden Daniel Nilsson (C) yrkar att följande ändring görs i policyn: Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar om - vilka upphandlingar (med undantag för direktupphandlingar) kommunen ska delta i, Kommunstyrelsen beslutar om - kommunens egna upphandlingars skallkrav, kriterier, viktning och utformning - och godkänner tilldelningsbeslut som kommunen avser att publicera. Ilko Corkovic (S) stöder Nilsson yrkande. Ilko Corkovic (S) yrkar att utbildning i all upphandling regelbundet ska ske av berörda politiker och tjänstemän samt i de fall det är tillämpligt ska branschråd tillfrågas. Proposition Vid propositionsställandet finner ordföranden att kommunstyrelsen bifaller Nilssons och Corkovics yrkande. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige anta reviderad upphandlingspolicy. Ersätter Upphandlingspolicy antagen Dnr 2014/ KS PM granskning av vägbidrag, förslag till åtgärder. Kommunens revisorer har uppdragit åt PwC att granska om beslutet att dra in vägbidragen för år 2013 fattades i laga ordning. Granskningen har genomförts genom studier av dokumentation och avstämningar med tjänstemän på kommunledningskontoret. Efter genomförd granskning vill revisorerna nu ha svar där kommunstyrelsen redogör för vad den avser att göra för att åtgärda de påpekanden som görs i promemorian. I tjänsteskrivelse redogör kommunledningskontoret för ärendet och ger förslag på åtgärder. Enligt kommunfullmäktiges beslut infördes kommunala bidrag för enskilda vägar. I samband med införandet beslutade fullmäktige även om regler för utbetalandet.

19 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 19 (25) KF införande av kommunala vägbidrag för enskilda vägar samt regler för utbetalning. KF indragning av kommunala vägbidrag i samband med kommunakuten. KF beslut att återinföra kommunala vägbidrag. KSAU antagande av anvisningar för utbetalande av kommunala vägbidrag. KF beslut att dra in kommunala vägbidrag. KSAU uppdrag till kommunchefen att ta fram former och riktlinjer/policy för utbetalning av enskilda vägbidrag inför ev kommande beslut om bidrag till enskilda vägar i budget Riktlinjerna ska tas av kommunfullmäktige. Övriga därpå följande år har kommunstyrelsens arbetsutskott varit den instans som beslutat om reglerna. Inga synpunkter har framförts mot detta förfarande under den tid bidragen betalades ut, däremot efter det att kommunfullmäktige i budgetbeslut beslutade att dra in bidragen. Eftersom det inte varit några synpunkter från revisorerna eller någon annan på att arbetsutskottet över tid tagit olika beslut om riktlinjer och utbetalning av vägbidrag, kan man av hävd anse att det ansetts vara rätt beslutsinstans. Efter att revisorerna nu påpekat att detta varit felaktigt framgår det av kommunstyrelsens arbetsutskotts senaste beslut med uppdrag om framtagande av riktlinjer/policy vid eventuellt införande av kommunala vägbidrag, att detta beslut kommer att lyftas till kommunfullmäktigenivå. Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslog lämna framtagen redovisning och förslag på åtgärder som svar på revisorernas PM Kommunstyrelsen beslutar som svar på revisorernas PM överlämna nedanstående redovisning och förslag på åtgärder: Avseende beslutsgången: - förslaget att dra in vägbidraget lades som ett yrkande vid budgetberedningens förslag till budget i kommunstyrelsens förslag till budget 2013 framgick att vägbidraget dragits in. - vid kommunfullmäktiges behandling yrkade en ledamot att vägbidragen skulle behållas och vara oförändrade, vilket avslogs. - kommunfullmäktige var därmed den instans som slutligen beslutade om indragning av vägbidragen. Avseende delegationsordning gällande regler och anvisningar: - det är rätt att det inte funnits någon delegationsordning som säger att arbetsutskottet kan besluta.

20 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 20 (25) - däremot kan det som hävd anses att det varit rätt instans eftersom det endast var vid första tillfället (år 1991) som kommunfullmäktige beslutade om reglerna. Därefter har det varit kommunstyrelsens arbetsutskott som tagit beslut. Förslagna åtgärder: Eventuellt kommande beslut avseende kommunalt bidrag till enskilda vägar, kommer att behandlas i kommunfullmäktige, både avseende återinförande genom budgetbeslut för år 2015 och beslut gällande antagande av riktlinjer/policy för utbetalning. 98 Meddelanden och. Kommunstyrelsen godkänner redovisning av och lägger densamma tillsammans med inkomna meddelanden till handlingarna (BI- LAGA 2). 99 Dnr 2013/ KS Motion (Ulf Lafveskans V) - fullmäktigedisciplin m m. Ulf Lafveskans (V) föreslår i motion (reviderad ) - att det med hjälp av extern expertis utreds vad man kan göra för att förhindra att den kommunala demokratiska processen försvåras och åsidosätts p g a en enda persons raljerande beteende. - att det utreds vilka kostnader som Lublins ageranden och överklaganden åsamkat kommunen så långt bak i tiden som detta låter sig göras. - att resultatet av denna utredning tydligt offentliggörs för medborgarna i kommunen. Kommunfullmäktige tog emot motionen och lämnar den till kommunstyrelsen för beredning. I tjänsteskrivelse föreslår kommunledningskontoret att motionen anses besvarad med nedanstående redovisning. Kommunledningskontoret anser att det inte är möjligt att låta utreda frågan enligt motionärens förslag, eftersom allmänheten genom det kommunala självstyret har rätt att överklaga beslut som de inte anser sig nöjda med. Vad gäller utredning av kostnaderna som Lublins agerande och överklaganden åsamkat kan tyckas vara intressant men anses inte vara möjlig

21 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 21 (25) att genomföra då det inte går att fastställa kostnaderna med eller utan överklaganden. Det kan däremot konstateras att kommunen förlorat mycket pengar under åren på Lublins filibustrande genom att ideligen överklaga besluten för att fördröja genomförandet av beslut som inte överensstämmer med hans åsikter. Exempelvis har överklaganden av nybyggnation av brandstation, badhusavtal, fördjupade översiktsplaner, skolnedläggningar, fastighetsförsäljningar inneburit stora merkostnader för kommunen. Kommunledningskontoret bedömer att utredningar enligt förslaget inte är möjligt att genomföra. Däremot är det önskvärt att alla ledamöter/ersättare följer den av fullmäktige antagna arbetsordningen för att få smidiga och professionella sammanträden där man visar respekt för varandra som personer och respekterar varandras åsikter. Väljer kommunstyrelsen att föreslå bifall på motionen måste det i beslutet även framgå vilket konto kostnaden för utredningarna ska belasta. Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslog kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige att avslå motionen med hänvisning till ovanstående redovisning. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige avslå motionen med hänvisning till ovanstående redovisning. 100 Dnr 2014/ KS Asfaltering Åkerboskolans nya infart. I samband med att utbildningsförvaltning beslutat om bilfri skolgård gjordes en ny sträckning av vägen vid Åkerboskolan och till fjärrvärmeverket. Vägen är smal och har inte blivit asfalterad. I tjänsteskrivelse redogör servicechef Hans Johannesson att kostnaden beräknas uppgå till totalt kronor för asfaltering och justering/breddning av 400 meter väg. Vid kommunstyrelsens arbetsutskotts sammanträde redogjorde servicechefen för ärendet. Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslog kommunstyrelsen att godkänna att vägen breddas och asfalteras. att kostnaden fördelas mellan kommunen och fjärrvärmekollektivet. att kommunens del av kostnaden belastar investeringsbudget 2014.

22 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 22 (25) Kommunstyrelsen beslutar godkänna att vägen breddas och asfalteras. kostnaden fördelas mellan kommunen och fjärrvärmekollektivet. kommunens del av kostnaden belastar investeringsbudget 2014 Övriga fastigheter. 101 Dnr 2014/ KS Underhåll m m av cykelleder. I tjänsteskrivelse föreslår servicechef Hans Johannesson att 500 tkr avsätts till cykelleder. Vid kommunstyrelsens arbetsutskott sammanträde redogjorde servicechefen för ärendet. Cykelledsprojektet är i full gång och efterhand som sträckorna blir klara så lämnas underhållet över till kommunen, detta är något kommunen måste ta höjd får inför nästa års budget. För att redan i år kunna få hela sträckan från Borgehage norrut runt udden och ner till Skäftekärr farbar behöver kommunen göra följande: - på sträckan från Lundegårds camping till Vannborgagatan måste viss mark lösas in och ca 500 m väg byggas. Uppskattad kostnad kronor - Sträckan mellan Äleklinta och Grönvik bättras på med ett riktigt slitlager med grus som går att underhålls hyvlas. Idag har sträckan väldigt grovt grus som i och för sig utgör en bra stomme men det behövs ett rejält lager med finare grus för att bygga upp en vägkropp med bombering på vägen för vattenavrinning och för att få samma standard som de sträckor som ingår i cykelledsprojektet. Uppskattad kostnad: kronor. Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslog kommunstyrelsen att godkänna att undersöka möjligheten att bygga samman vägen mellan Lundegårds camping till Vannborgagatan för att knyta ihop cykelleden. att ingen markinlösen ska ske i samband med eventuella vägbygget. att uppdra till servicechef Hans Johannesson att efterhöra pris på arbetet. att delegera till kommunstyrelsens arbetsutskott att besluta om verkställandet.

23 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 23 (25) Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunstyrelsen godkänna att undersöka möjligheten att bygga samman vägen mellan Lundegårds camping till Vannborgagatan för att knyta ihop cykelleden. ingen markinlösen ska ske i samband med eventuella vägbygget. uppdra till servicechef Hans Johannesson att efterhöra pris på arbetet. delegera till kommunstyrelsens arbetsutskott att besluta om verkställandet. Innan beslut i kommunstyrelsens arbetsutskott ska uppgift om kostnaden delges kommunstyrelsen. 102 Dnr 2013/ KS Redovisning av nedgrävning av kablar. Ordförande Lisbeth Lennartsson (C) informerar att hon med stöd av gällande delegationsordning om brådskande ärenden beslutat att godkänna att kommunen deltar i Eons nedgrävning av kablar i området Bödagården- Mellböda innebärande att ledningarna till kommunala belysningspunkter grävs ner till en kostnad av 275 tkr. Sju av belysningspunkterna ägs av Trafikverket, varvid kostnaden kommer att debiteras dem. Kommunstyrelsen godkänner redovisning av. 103 Dnr 2014/ KS Vård- och omsorgscollege i Borgholm. Ordförande Lisbeth Lennartsson (C) översände nedanstående skrivelse från Centerpartiet till kommunstyrelsen för beslut vid dagens sammanträde. Runt om i landet byggs nu Vård och OmsorgsCollege, det finns 17 region-

24 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 24 (25) ala och 70 lokala vård och omsorgscollege. SKL hoppas på att få etablering i hela landet inom en tvåårsperiod. För något år sedan jobbade vi mycket med att utveckla vårdutbildningen på Ölands Gymnasium/Komvux i Borgholm, vi pratade redan då om Vård college och ansökningar om KY-utbildning/YH-utbildning inom demensvård gjordes. De senaste åren har fokus legat på Ölands Gymnasiums Restaurang och Hotellutbildning som utvecklats med Kulinariska akademin och nu har även den efterlängtade nationella yrkeshögskoleutbildningen till restaurangchef/kökschef beviljats med start hösten I Centerpartiet tycker vi att det nu är dags att gå vidare med planerna på Vård och Omsorgscollege. Vård och omsorgscollege innebär ett samarbete mellan offentliga/privata arbetsgivare, fackförbund och utbildare som arbetar för att öka intresset för utbildningar och yrken inom vård och omsorg. Eleverna får en attraktiv utbildning och den kompetens de behöver för att få jobb. Redan anställda får utveckling i sitt arbete. Certifieringen till Vård och Omsorgscollege är en kvalitetsstämpel. I Kalmar län har Västerviks kommun kommit långt i planerna för ett regionalt VO-college. Ölands Gymnasium/Komvux bör bli en av samarbetsparterna till Västervik. Engagemanget och intresset finns på skolan, två heltidstjänster vårdlärare finns sedan många år som grund för uppbyggnad av VO-college. Kalmarsunds Gymnasieförbund är huvudman för Komvux i Borgholm, kommunen betalar kostnaderna för verksamheten i separat avtal utanför gymnasieutbildningen. Centerpartiet föreslår därför att kommunstyrelsen uppdrar till Kalmarsunds Gymnasieförbund att arbeta för att möjliggöra Vård och Omsorgs- College i Borgholm på Ölands Gymnasium/Komvux. Kommunstyrelsen ställer sig bakom skrivelsen och beslutar uppdra till Kalmarsunds Gymnasieförbund att arbeta för att möjliggöra Vård- och Omsorgscollege i Borgholm på Ölands Gymnasium/ Komvux.

25 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 25 (25) 104 Dnr 2013/ KS Deltagande vid middag, Youngster. Vid ärendet är Eddie Forsman (M) ordförande. Kommunstyrelsen beslutar de ledamöter i kommunstyrelen som har möjlighet får möjlighet att på kommunens bekostnad delta på den middag som anordnas för ungdomsledarna i samband med Youngster juni 2014.

26 BILAGA 1 KS

27 Handlingar BILAGA 2 KS Utskriftsdatum: Utskriven av: Agneta Östberg Diareenhet: Kommunkansliet Datum: Riktning: Alla Status: Alla Notering: meddelande Sekretess: Visas ej Handlingsid I/U/K Beskrivning Ansvarig Datum Avsändare/Mottagare Avdelning Ärendenummer Notering Dokumenttyp Ärendemening I Valnämndens uppdrag att verkställa beslut om rättelse i röstlängd Länsstyrelsen i Kalmar län Valnämnden handlägger. Meddelande KS BESLUT I Kalmarsunds gymnasieförbund Styrelsen Kalmarsundsgymnasieförbund Meddelande till KS Agneta Östberg PROTOKOLL I Förbättringsåtgärder mellan stat- och kommun inom flyktingmottagandet Regionförbundet i Kalmar län Meddelande KS Agneta Östberg SKRIVELSE I Budget 2015 och ekonomisk planering Agneta Östberg Kalmarsunds gymnasieförbund Meddelande KS REDOVISNING I Protokoll från styrelsemöte Agneta Östberg Ölands Vattenråd Meddelande till KS PROTOKOLL I Upphandlingen av skolskjutsar ska rättas på så sätt att en ny anbudsvärdering ska ske med beaktande av Bergkvarabuss anbud Förvaltninsrätten i Växjö 2012/83 Meddelande till Ks DOM Skolskjutsupphandling 2012 Agneta Östberg Sidan 1 av 2

28 Handlingsid I/U/K Beskrivning BILAGA 2 KS Ansvarig Datum Avsändare/Mottagare Avdelning Ärendenummer Notering Dokumenttyp Ärendemening I Det kommunala informationsa ansvaret -KIA - Läsårsrapport Kalmarsunds gymnasieförbund Meddelande till KS Agneta Östberg RAPPORT I Ersättningsbesked är 43 asylsökande barn inskrivna i Borgholms kommun. Totalt utbetalt belopp är kronor Migrationsverket Meddelande till KS Agneta Östberg SKRIVELSE Sidan 2 av 2

29 Handlingar BILAGA 2 KS Utskriftsdatum: Utskriven av: Agneta Östberg Diareenhet: Datum: Riktning: Status: Dokumenttyp Notering: Sekretess: Kommunkansliet Alla Alla DELEGERINGSBESLUT Visas ej Handlingsid I/U/K Beskrivning Ansvarig Datum Avsändare/Mottagare Avdelning Ärendenummer Notering Dokumenttyp Ärendemening U VALSTUGOR o AFFISCHERING tillstyrkt ansökan Borgholms Torg och torget i Löttorp , kl Politiska partierna S, V, MP, C, M, FP, KD Yttrande 2014/18 Skickat till polisen Delegationsbeslut till handlingarna KS DELEGERINGSBESLUT U KONSERTER och Borgholms Slott, ingen erinran Yttrande 2014/18 Skickat till polisen Delegationsbeslut till handlingarna KS DELEGERINGSBESLUT U NYA ÖLANDSPARTIET - tillstyrkt ansökan avseende torgmöten Borgholms torg klockan 11:30-14:00 2/8,9/8, 16/8, 18/8, 23/7, 26/9, 6/9, 13/9 samt avstyrkt ansökan avseende appellmöten klockan 11:30-15:00, 27/8, 28/82/9, 4/9, 12/ Yttrande 2014/18 Skickat till polisen Delegationsbeslut till handlingarna KS DELEGERINGSBESLUT Sidan 1 av 5

30 Handlingsid I/U/K Beskrivning BILAGA 2 KS Ansvarig Datum Avsändare/Mottagare Avdelning Ärendenummer Notering Dokumenttyp Ärendemening U APELLMÖTEN tillstyrkt ansökan om allmän sammankomst och begagnande av offentlig plats appellmöten, Borgholms torg och torget i Löttorp samt klockan 10:00-20:00 dagligen Socialdemokraterna m fl partier Yttrande 2014/18 Skickat till polisen Delegationsbeslut till handlingarna KS DELEGERINGSBESLUT U LA CASA - tillstyrkt ansökan uteservering gågatuperioden 2014 och Yttrande 2014/18 Skickat till polisen Delegationsbeslut till handlingarna KS DELEGERINGSBESLUT U BORGHOLMS MARKNAD tillstyrks Lions Club Yttrande 2014/18 Skickat till polisen Delegationsbeslut till handlingarna KS DELEGERINGSBESLUT U LUFTKUDDELAND -UPPBLÅSBAR HINDERBANA - AVSLAG på ansökan om offentlig tillställning och begagnande av offentlig plats för uppblåsbar hinderbana (societetsparken eller gula paviljongen, Borgväktarna i Luftkuddeland, Yttrande - AVSTYRKT 2014/18 Skickat till polisen Delegationsbeslut till handlingarna KS DELEGERINGSBESLUT U KROPPKAKSBODEN TILLSTYRKT ansökan om begagnande av allmän plats Sidan 2 av 5

31 Handlingsid I/U/K Beskrivning BILAGA 2 KS Ansvarig Datum Avsändare/Mottagare Avdelning Ärendenummer Notering Dokumenttyp Ärendemening Yttrande 2014/18 Skickat till polisen Delegationsbeslut till handlingarna KS DELEGERINGSBESLUT U KAFFETORPET - Öland spirar tillstyrkt ansökan Yttrande 2014/18 DELEGERINGSBESLUT U BORGHOLMS CITYFÖRENING - SOMMARPROGRAM 9-10/5, 30-31/5, 7/6, 19/6, 2/8, 30/8. tillstyrkt ansökan Yttrande 2014/18 DELEGERINGSBESLUT U TRANSPORTTILLSTÅND BEAB - Spångebro Bygg AB - toabyggnad BEAB - Spångebro bygg AB 2014/11 DELEGERINGSBESLUT Lokala trafikföreskrifter 2014 Transporttillstånd U FLYTTBAR LIFT- tillstyrkt ansökan för tvätt av fasad S Långgatan/V Kyrogatan maj Yttrande 2014/18 Skickat till polisen DELEGERINGSBESLUT U BO KASPERS ORKESTER o DIRTY LOOPS, tillstyrkt ansökan konsert Borgholms Slott Yttrande 2014/18 Skickat till polisen DELEGERINGSBESLUT U CAFE AVEN uteservering - tillstyrkt ansökan Yttrande Sidan 3 av 5

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse.

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (12) 143 Godkännande av kungörelsen. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. 144 Godkännande av dagordning. Ordförande Jan Erici (M) meddelar följande ändringar:

Läs mer

KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT

KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Sammanträdesprotokoll sid 2 (6) Innehållsförteckning (klicka på paragrafen för att komma till den direkt) 153 Tilldelningsbeslut och begäran om anvisning av medel, förskola i Parkvillan. 154 Yttrande över

Läs mer

KALLELSE. BESLUTSÄRENDEN 1 Budgetuppföljning maj 2014 Dnr 2014/ Handlingar skickas på torsdag v 23 eller måndag v 24 (då det är kort vecka)

KALLELSE. BESLUTSÄRENDEN 1 Budgetuppföljning maj 2014 Dnr 2014/ Handlingar skickas på torsdag v 23 eller måndag v 24 (då det är kort vecka) Kommunstyrelsen KALLELSE Plats och tid för Stadshuset, KS-rummet, Borgholm, 2014-06-10, klockan 13:00 sammanträdet Lisbeth Lennartsson / Marie-Louise Johansson Ordförande Sekreterare 0485-880 18 Utses

Läs mer

26 Dnr 2016/ KS

26 Dnr 2016/ KS Sammanträdesprotokoll sid 2 (4) 26 Dnr 2016/37-298 KS Godkännande av tilldelningsbeslut samt begäran om anvisning av medel, lokallösning för socialförvaltningens administration i fastigheten Höken. Kommunstyrelsen

Läs mer

72 Dnr 2016/ KS. Godkännande av tilldelningsbeslut samt begäran om anvisning av medel, ombyggnad av av två korridorer på Ekbacka till HVB-hem

72 Dnr 2016/ KS. Godkännande av tilldelningsbeslut samt begäran om anvisning av medel, ombyggnad av av två korridorer på Ekbacka till HVB-hem Sammanträdesprotokoll sid 2 (4) KOMMUNSTYRELSEN Sammanträdesdatum 2016-04-18 72 Paragrafer 72 Dnr 2016/66-059 KS Godkännande av tilldelningsbeslut samt begäran om anvisning av medel, ombyggnad av av två

Läs mer

123 Dnr 2014/119-253 KS. Information, försäljning av kommunens HSB-lägenheter.

123 Dnr 2014/119-253 KS. Information, försäljning av kommunens HSB-lägenheter. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (12) 123 Dnr 2014/119-253 KS Information, försäljning av kommunens HSB-lägenheter. Socialchef Ewa Ekman och IFO-chef Hillevi Österbo har begärt företräde till dagens sammanträde

Läs mer

108 Dnr 2012/ och 2012/ KS. Avsiktsförklaring, park- och nöjesrestaurang m m i Societetsparken, del av Borgholm 11:1.

108 Dnr 2012/ och 2012/ KS. Avsiktsförklaring, park- och nöjesrestaurang m m i Societetsparken, del av Borgholm 11:1. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (6) 108 Dnr 2012/110-261 och 2012/121-261 KS Avsiktsförklaring, park- och nöjesrestaurang m m i Societetsparken, del av Borgholm 11:1. Till dagens sammanträde finns avsiktsförklaring

Läs mer

266 Dnr 2015/40-012 KS. Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi AB.

266 Dnr 2015/40-012 KS. Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi AB. Sammanträdesprotokoll sid 2 (7) Innehållsförteckning: 266 Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi AB. 267 Amorteringsplan. 268 Fråga om genomförande av uppdrag; Lokalisering av biogasmack i

Läs mer

2011-03-21 36-46. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse.

2011-03-21 36-46. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (9) 36 Godkännande av kungörelse. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. 37 Godkännande av dagordning. Ordförande Jan Erici meddelar att dagordningen kompletteras

Läs mer

Ilko Corkovic Marcel van Luijn, tjg ersättare (M)

Ilko Corkovic Marcel van Luijn, tjg ersättare (M) Sammanträdesprotokoll Sid 1 (5) 2018-11-27 Paragrafer 336-337 Plats och tid Stadshuset, kommunchefens rum, klockan 09:30-09:50 Beslutande ledamöter Staffan Larsson, ordförande (C) Ilko Corkovic (S) Marcel

Läs mer

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse.

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (19) 108 Godkännande av kungörelsen. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. 109 Godkännande av dagordning. Yrkanden Per Lublin (ÖP) yrkar att dagordningen ska

Läs mer

161 Dnr 2014/29-012 KS. Uppföljnings- och avstämningsmötet, Borgholm Energi AB.

161 Dnr 2014/29-012 KS. Uppföljnings- och avstämningsmötet, Borgholm Energi AB. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (9) 161 Dnr 2014/29-012 KS Uppföljnings- och avstämningsmötet, Borgholm Energi AB. Till dagens sammanträde är Borgholm Energis presidium tillsammans med vd och ekonomiansvarig

Läs mer

Ekonomichef Lars-Gunnar Fagerberg informerar om det preliminära bokslutet 2013 och det ekonomiska läget Dnr 2013/ KS

Ekonomichef Lars-Gunnar Fagerberg informerar om det preliminära bokslutet 2013 och det ekonomiska läget Dnr 2013/ KS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (7) 44 Information. Kommunchef Christina Madeling informerar om de interna avtalen mellan Borgholms kommun och Borgholm Energi AB, BEAB. Bolagets presidium bjuds in till ett

Läs mer

150 Dnr 2014/235-002 KS. Bemyndigande att teckna avtal, firmatecknare. bemyndiga kommunstyrelsens ordförande Ilko Corkovic (S), med

150 Dnr 2014/235-002 KS. Bemyndigande att teckna avtal, firmatecknare. bemyndiga kommunstyrelsens ordförande Ilko Corkovic (S), med SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (16) 150 Dnr 2014/235-002 KS Bemyndigande att teckna avtal, firmatecknare. Kommunstyrelsen beslutar bemyndiga kommunstyrelsens ordförande Ilko Corkovic (S) med kommunstyrelsens

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (11) 2015-04-13 42-62 KOMMUNFULLMÄKTIGE

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (11) 2015-04-13 42-62 KOMMUNFULLMÄKTIGE SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (11) Innehållsförteckning: 42 Godkännande av kungörelse. 43 Godkännande av dagordning. 44 Politiska uppdrag; ny M-ersättare och V-ersättare, kommunfullmäktige 2014-2018. 45

Läs mer

Dagens sammanträde är enligt överenskommelse med ledamöterna i kommunstyrelsen öppet för allmänheten. 64 Dnr 2013/134-106 KS

Dagens sammanträde är enligt överenskommelse med ledamöterna i kommunstyrelsen öppet för allmänheten. 64 Dnr 2013/134-106 KS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (17) Dagens sammanträde är enligt överenskommelse med ledamöterna i kommunstyrelsen öppet för allmänheten. 64 Dnr 2013/134-106 KS Information om projektet Youngsters (Ung ö,

Läs mer

1 Anställning av socialchef. 2 Anställning av utbildningschef. 3 Information; rekrytering kommunchef. 1 Dnr 2017/ KS

1 Anställning av socialchef. 2 Anställning av utbildningschef. 3 Information; rekrytering kommunchef. 1 Dnr 2017/ KS Sammanträdesprotokoll sid 2 (5) Innehållsförteckning: (Klicka på paragrafen för att komma till den direkt) 1 Anställning av socialchef. 2 Anställning av utbildningschef. 3 Information; rekrytering kommunchef.

Läs mer

113 Dnr 2013/176-822 KS. Övertagande av Åkerbobadet samt verksamhetsövergång, återrapportering

113 Dnr 2013/176-822 KS. Övertagande av Åkerbobadet samt verksamhetsövergång, återrapportering SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (6) 113 Dnr 2013/176-822 KS Övertagande av Åkerbobadet samt verksamhetsövergång, återrapportering av uppdrag. lyfts ärendet för diskussion. Kommunstyrelsens arbetsutskott uppdrog

Läs mer

2011-07-05 137-141. 137 Dnr 2011/70-023 KS. Personalchef Krister Kronzell redogör för ärendet.

2011-07-05 137-141. 137 Dnr 2011/70-023 KS. Personalchef Krister Kronzell redogör för ärendet. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (6) 137 Dnr 2011/70-023 KS Anställning av ny kommunchef. Personalchef Krister Kronzell redogör för ärendet. Eftersom kommunchef Lars Frick kommer att gå i pension vid årsskiftet

Läs mer

Vidare meddelar kommunchef Christina Madeling att en mark- och exploateringsingenjör. 205 Dnr 2012/65-055 KS. Bredbandsstrategi för Borgholms kommun.

Vidare meddelar kommunchef Christina Madeling att en mark- och exploateringsingenjör. 205 Dnr 2012/65-055 KS. Bredbandsstrategi för Borgholms kommun. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (15) 204 Information. Kommunchef Christina Madeling bjöd 2013-09-16 in till Samverkansmöte angående asylförläggningar i Borgholms kommun. Inbjudna var Migrationsverket, länsstyrelsen,

Läs mer

87 Dnr 2014/38-805 KS. Information om planerad utveckling av idrottsplatsen, Högby IF.

87 Dnr 2014/38-805 KS. Information om planerad utveckling av idrottsplatsen, Högby IF. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (12) 86 Information från verksamheten. Kommunchef Christina Madeling informerar om - att den av kommunstyrelsen begärda externa utredningen gällande IVO-rapporten pågår och

Läs mer

Sammanträdesprotokoll sid 1 (8) KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Sofie Loirendal

Sammanträdesprotokoll sid 1 (8) KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Sofie Loirendal Sammanträdesprotokoll sid 1 (8) Plats och tid Stadshuset, KS-rummet, klockan 08:30-09:30. ande Ilko Corkovic, ordförande (S) Sofie Loirendal (FÖL) Marcel van Luijn (M) Övriga närvarande Marie-Louise Johansson,

Läs mer

Sammanträdet inleds med att ledamöterna samlas vid Slottsskolan för en guidad rundvandring.

Sammanträdet inleds med att ledamöterna samlas vid Slottsskolan för en guidad rundvandring. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (5) Sammanträdet inleds med att ledamöterna samlas vid Slottsskolan för en guidad rundvandring. Nämnden godkänner ordförandens förslag att ta upp arbetsutskottets diskussion

Läs mer

Information, förändrad taxekonstruktion VA. 264 Dnr 2015/ KS. 265 Dnr 2012/ KS

Information, förändrad taxekonstruktion VA. 264 Dnr 2015/ KS. 265 Dnr 2012/ KS Sammanträdesprotokoll sid 2 (5) Innehållsförteckning: (klicka på paragrafen för att komma till den direkt) 263 Information, förändrad taxekonstruktion VA. 264 Information, fastighetsfunktionen. 265 Tilldelningsbeslut;

Läs mer

Godkännande av investeringar av Strömstadslokaler AB för ny förskola på Mellegården

Godkännande av investeringar av Strömstadslokaler AB för ny förskola på Mellegården KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 8 (37) Kommunfullmäktige 2015-12-17 Kf 140 Kf 125 KS/2015-0486 Godkännande av investeringar av Strömstadslokaler AB för ny förskola på Mellegården Kommunfullmäktiges presidium

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsens arbetsutskott 193-217 Tid: 2016-12-12, kl: 10:00-16:40 Plats: Regionens Hus, sal A 198 Regionfullmäktiges program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av

Läs mer

Fullmäktigesalen Harmånger. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering.

Fullmäktigesalen Harmånger. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunfullmäktige KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Fullmäktigesalen Harmånger. Tid: Tisdag 7 juni 2005 kl. 19:00. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och

Läs mer

Kommunchef Christina Madeling informerar om - pågående avtalstecknande och övriga samarbetsfrågor mellan kommunen och bolaget.

Kommunchef Christina Madeling informerar om - pågående avtalstecknande och övriga samarbetsfrågor mellan kommunen och bolaget. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (21) 123 Information Kommunchef Christina Madeling informerar om - pågående avtalstecknande och övriga samarbetsfrågor mellan kommunen och bolaget. Ordförande Lisbeth Lennartsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida1(12) Plats och tid Yxningen, kommunhuset, kl 13:30 Beslutande Ledamöter Thomas Lidberg (S), Ordförande Joakim Magnusson (C), 1:e vice ordförande Lars-Åke Bergstrand (S) Mira

Läs mer

1 Dnr 2012/32-318 KS. Vägbidrag 2012, turistvägar och enskilda vägar.

1 Dnr 2012/32-318 KS. Vägbidrag 2012, turistvägar och enskilda vägar. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (10) 1 Dnr 2012/32-318 KS Vägbidrag 2012, turistvägar och enskilda vägar. Vid kommunstyrelsens arbetsutskotts sammanträde 2012-12-11 redovisade ekonom Caroline Johansson att

Läs mer

Sammanträdesdatum 2011-05-31. Skrivelse från kommunens revisorer angående handläggning av evenemangsstöd

Sammanträdesdatum 2011-05-31. Skrivelse från kommunens revisorer angående handläggning av evenemangsstöd SALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Sammanträdesdatum 2011-05-31 14 (33) 139 Dnr 2011/105 Skrivelse från kommunens revisorer angående handläggning av evenemangsstöd INLEDNING

Läs mer

Central entreprenadupphandling av vård- och omsorgsboenden 2018

Central entreprenadupphandling av vård- och omsorgsboenden 2018 Äldreförvaltningen Planeringsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2017-04-03 Handläggare Barbro Karlsson Telefon: 08-508 36 218 Till Äldrenämnden den 25 april 2017 Central entreprenadupphandling av

Läs mer

Organisationsstruktur, projektutvecklare.

Organisationsstruktur, projektutvecklare. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (11) 252 Information. Ordförande Lisbeth Lennartsson (C) informerar att hittills har 250 flyktingar kommit till Lundegård och 85 till Kapelludden. Det är i dagsläget inte så

Läs mer

157 Dnr KS. Workshop framtagande av varumärke. Kommunstyrelsen uppdrar till kommunstyrelsens arbetsutskott. 158 Dnr 2014/ KS

157 Dnr KS. Workshop framtagande av varumärke. Kommunstyrelsen uppdrar till kommunstyrelsens arbetsutskott. 158 Dnr 2014/ KS Sammanträdesprotokoll sid 2 (5) Innehållsförteckning: 157 Workshop framtagande av varumärke, uppdrag.. 158 Bemyndigande att teckna avtal, firmatecknare.. 159 Bemyndigande att teckna bankmedel, fondmedel

Läs mer

31 Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi AB. 32 Diskussion; Kapelluddens Campings önskemål om anslutning till fjärrvärmeanläggning

31 Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi AB. 32 Diskussion; Kapelluddens Campings önskemål om anslutning till fjärrvärmeanläggning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (6) Innehållsförteckning 31 Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi AB. 32 Diskussion; Kapelluddens Campings önskemål om anslutning till fjärrvärmeanläggning 33 Utdelning

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sammanträdesprotokoll 1 (10) Plats och tid Sessionssalen, Hultsfred kl. 13.30-14.05 Beslutande Kira Berg, s Åke Bergh, m Jonny Bengtsson, s Sture Persson, m Silva Andersson, s Per-Inge Petterson, c Carola

Läs mer

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande 1 (15) Kommunkontoret, sammanträdesrummet Eken kl. 09.00-10.55 Beslutande Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande Övriga deltagande

Läs mer

PM DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Fredrik Cederblom

PM DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Fredrik Cederblom 1(5) KS 2009/0141 Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem inom hemtjänst och familjerådgivning. Sammanfattning Socialnämnden beslutade den 24 augusti 2009, 132, att initiera ett ärende om införande

Läs mer

Till att jämte ordföranden justera dagens protokoll väljs Björn Andreen och som ersättare väljs Lars-Göran Andersson.

Till att jämte ordföranden justera dagens protokoll väljs Björn Andreen och som ersättare väljs Lars-Göran Andersson. Sammanträdesprotokoll sid 2 (7) 13 Val av justerare Till att jämte ordföranden justera dagens protokoll väljs Björn Andreen och som ersättare väljs Lars-Göran Andersson. 14 Godkännande av dagordningen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7) Plats Lomma kommunhus, sammanträdesrum Alnarp Tid 2018-09-17, kl. 18:34-19.27 Sammanträdesdatum s. 1 (7) Beslutande Övriga deltagare Alf Michelsen (M) Lennart Månsson (M) Rune Netterlid (S) Monica Thomhave

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 17.00 18.45 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

Ansökan om kommunal medfinansiering av gästbrygga i Långviks fiskehamn på Möja

Ansökan om kommunal medfinansiering av gästbrygga i Långviks fiskehamn på Möja Tjänsteskrivelse 2016-09 - 07 Handläggare Daniel Nilsson Utredningsenheten Diarienummer 14KS/0541 Kommunstyrelsen Ansökan om kommunal medfinansiering av gästbrygga i Långviks fiskehamn på Möja Förslag

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2007-08-09 1(13) Plats och tid Nämndrummet, Skillingehus Kl 14.00-16.20 Beslutande Jan Andersson (c) Gunnel Elg (kd) Christer Holmgren, tjg. ers. för Sofie Larsson (m) Sören Ståhlgren (s) Sonja Kling (s)

Läs mer

240 Dnr 2014/208-031 KS

240 Dnr 2014/208-031 KS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (11) 240 Dnr 2014/208-031 KS Deltagande i utlandskonferens. Kommunstyrelsens arbetsutskott godkänner att näringslivsutvecklare Henrik Linnarsson deltar i studieresa tillsammans

Läs mer

PROTOKOLL UN ARBETSUTSKOTT

PROTOKOLL UN ARBETSUTSKOTT 2014-12-02 1 (8) NÄRVARANDE Ordförande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande ersättare Övriga Sekreterare Pia Möller (M) Göran Bengtsson (M) Louise Stjernquist (FP) Kerstin Björkäng Wirehed

Läs mer

54 Dnr 2014/48-106 KS

54 Dnr 2014/48-106 KS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (6) 53 Information. Under sammanträdet informerar ordförande Lisbeth Lennartsson (C) från möte med arbetsförmedlingschef Hans Fritz och sektionschef Gregory Golding där bland

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-08-18 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-09.55 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

224 Dnr 2015/221-298 KS

224 Dnr 2015/221-298 KS Sammanträdesprotokoll sid 2 (9) Innehållsförteckning 224 Lokalförsörjning; godkännande av omedelbar igångsättning och ianspråktagande av medel för anpassning av två korridorer på Ekbacka. 225 Lokalförsörjning;

Läs mer

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg ÄLDREFÖRVALTNINGEN STABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2009-03-30 Handläggare: Staffan Halleskog Telefon: 08-508 36 203 Till Äldrenämnden den 21 april 2009 Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads

Läs mer

192 Dnr 2013/ KS. Uppföljningsmöte, samhällsbyggnadsnämnden.

192 Dnr 2013/ KS. Uppföljningsmöte, samhällsbyggnadsnämnden. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (9) 191 Information Kommunchef Christina Madeling informerar om att personalchef Krister Kronzell begärt och beviljats 50 % tjänstledighet. Frågan om delegation av personalchefens

Läs mer

BN AU PROTOKOLL

BN AU PROTOKOLL BN AU PROTOKOLL HEDEMORA KOMMUN ilu HEDEMORA 1(11) Plats och tid Tjädernhuset, sammanträdesrum Vargen, kl. 09.00-10.20 Beslutande Ledamöter Se närvarolista sidan 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista

Läs mer

Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6)

Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6) Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6) Plats och tid: Kommunkontoret, Astrakanen, klockan 17.30-17.35 Beslutande: Anette Åkesson (m) ordförande Bertil Mattsson (bp) Rune Andersson (c), tjg.ers. för Kurt Nilsson

Läs mer

Sammanträdet inleds med utdelning av Borgholms kommun tillgänglighetspris

Sammanträdet inleds med utdelning av Borgholms kommun tillgänglighetspris SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (19) Sammanträdesdatum Paragrafer 2012-04-23 58-79 Sammanträdet inleds med utdelning av Borgholms kommun tillgänglighetspris GULDKRYCKAN. Funktionshinderrådets ordförande Pia

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-03-12

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-03-12 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Plats och tid Örestensrummet, kommunhuset, Kinna, klockan 08.00-08.45 Beslutande M Margareta Lövgren C Leif Sternfeldt MBP Henry Sandahl S Lisa Dahlberg V Eivor Hellman

Läs mer

Marianne Kjellquist. Kommunledningskontoret. Ola Blomberg

Marianne Kjellquist. Kommunledningskontoret. Ola Blomberg Sammanträdesdatum Sida 0 Beslutande organ Plats och tid Stadshuset, Vänersalen klockan 13.00-15.00 Beslutande Johan Abrahamsson (M) Ordförande, deltog ej 99 Christer Dalvik (MAP) 1: e vice ordförande Marianne

Läs mer

Plats och tid för sammanträdet Tingssalen i Borgholms Stadshus 2012-02-13 klockan 18:30-22-30. Jan Erici / Marie-Louise Johansson. Utses att justera:

Plats och tid för sammanträdet Tingssalen i Borgholms Stadshus 2012-02-13 klockan 18:30-22-30. Jan Erici / Marie-Louise Johansson. Utses att justera: Kommunfullmäktige KALLELSE Plats och tid för sammanträdet Tingssalen i Borgholms Stadshus 2012-02-13 klockan 18:30-22-30 Jan Erici / Marie-Louise Johansson Ordförande Sekreterare Utses att justera:. Plats

Läs mer

Bengt Sandberg (MP) Therese Mancini (S) Gunnar Selstam (C) Kent Östergren (S) Britt Lindgren (C) Therese Mancini (S) 61-62

Bengt Sandberg (MP) Therese Mancini (S) Gunnar Selstam (C) Kent Östergren (S) Britt Lindgren (C) Therese Mancini (S) 61-62 Plats och tid Kommunhuset, Lokal Hållö, Kungshamn, fredagen den 21 september 2018 kl 08:30 Beslutande Mikael Sternemar (L), Ordförande Jeannette Loy (M), 1:e vice ordförande Annica Erlandsson (S), 2:e

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden (13)

Barn- och utbildningsnämnden (13) Barn- och utbildningsnämnden 2017-11-07 1(13) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl 9.00 12.30 Mötet ajourneras kl 10.00 10.30 Beslutande: Torbjörn Parling (S), ordförande Patrik Fornander

Läs mer

Begäran om medel för organisering av mottagandet av ensamkommande barn och flyktingar KS-2014/151

Begäran om medel för organisering av mottagandet av ensamkommande barn och flyktingar KS-2014/151 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Mary Nilsson Datum KS-2014/151 2014-02-27 Kommunstyrelsen Begäran om medel för organisering av mottagandet av ensamkommande barn och flyktingar KS-2014/151 Förslag

Läs mer

Protokoll från presidiets sammanträde, delegationsbeslut

Protokoll från presidiets sammanträde, delegationsbeslut Protokoll från presidiets sammanträde, delegationsbeslut BESLUTANDE Britta Flinkfeldt Peter Roslund ÖVRIGA DELTAGARE Kajsa Myrberg, kansliet Kjell-Åke Halldén, kansliet, sekreterare Lars Alriksson Kjell-Åke

Läs mer

Lars Rönnlund, kommunchef 18, 20 Britt Idensjö, sekreterare Mikael Pettersson 13 Hans Andersson 19

Lars Rönnlund, kommunchef 18, 20 Britt Idensjö, sekreterare Mikael Pettersson 13 Hans Andersson 19 Plats och tid Sessionssalen kommunhuset i Hultsfred 26 januari 2016 kl. 08.30-11.45 Beslutande Åke Nilsson, KD Gunilla Aronsson, C Åke Bergh, M Lena Hasting, S Tommy Rälg, S Övriga deltagande Lars Rönnlund,

Läs mer

Innehåll. Protokoll av 2

Innehåll. Protokoll av 2 Protokoll 2 av 2 Innehåll 13 Justering och fastställande av föredragningslista 3 14 Ekonomiuppföljning utfall och prognos mars 2017 4 15 Yttrande över revisionsrapport Intern kontroll 5 16 Etableringsboende

Läs mer

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen Protokollsutdrag KS 167 Dnr 2015.307 KS 670 Remiss - Plan för kommunala insatser som rör EU-medborgare i socialt och ekonomiskt utsatta situationer som vistas tillfälligt i Göteborg eller i någon av de

Läs mer

Motion om plan för att minska antalet barn i förskolegrupperna. (AU 35) Dnr KS 2011-363

Motion om plan för att minska antalet barn i förskolegrupperna. (AU 35) Dnr KS 2011-363 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2012-02-07 42 Motion om plan för att minska antalet barn i förskolegrupperna. (AU 35) Dnr KS 2011-363 KF Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 1 Plats och tid Kommunalhuset, Vallsjösalen, Sävsjö, måndagen den 23 juni 2014 klockan 19.00 19.45 ande Samtliga ordinarie ledamöter med undantag av: Gunilla Andersson (KD), Ludwig Axelsson (KD), Hugo

Läs mer

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sida 1 av 12 Plats och tid Lessebo kommunkontor, tisdagen den 7 maj 2013, kl. 15.00 15.45 ande Monica Widnemark, (s) ordf. Evert Nilsson (s), 2:e vice ordf. Göran Borg (s) Jan O Eriksson (s) Annette Severinsson-Åstrand

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum: 2011-10-18 Sid: 96 Instans Barn- och utbildningsutskottet Plats och tid Margretetorp Gästgifvaregård kl 13.00 16.40 Beslutande Övriga deltagande Alexander Josefsson (M) Ordförande Daniel

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll Innehåll 54 Godkännande av ärendelista... 75 55 Delgivningar... 76 56 Anmälan av delegationsbeslut... 77 57 Rapporter... 78 58 Månadsuppföljning per30 april 2016... 79 59 Statusrapport över pågående ärenden

Läs mer

Yttrande på motion (S) om inomhushall 4 FN

Yttrande på motion (S) om inomhushall 4 FN Yttrande på motion (S) om inomhushall 4 FN 2016.047 3 Sammanträdesprotokoll Fritidsnämndens arbetsutskott 2016-11-24 74 Yttrande på motion (S) om inomhushall (FN 2016.047) Beslut Fritidsnämndens arbetsutskott

Läs mer

Kommunstyrelsen tackar för informationen. 174 Dnr 2012/ KS

Kommunstyrelsen tackar för informationen. 174 Dnr 2012/ KS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (11) 173 Information, överskuldsättning. Annika Sydberger Norrman, Kronofogdemyndigheten, och Sharon Lavie, Konsumentverket, har begärt företräde till kommunstyrelsen för att

Läs mer

Kallelse med föredragningslista

Kallelse med föredragningslista Tomelilla kommun Vård och omsorgsnämnden Ledamöter kallas Ersättare underrättas Tid: torsdagen den 28 januari 2016 kl. 08.30 Plats: Svea Hund i kommunhuset Kallelse med föredragningslista Ärenden 1 Val

Läs mer

Beslut om upphandling av del i uppdrag inom Sport och friluftsverksamheten

Beslut om upphandling av del i uppdrag inom Sport och friluftsverksamheten Tjänsteutlåtande 0 Österåker Kommunstyrelsens kontor Datum 2016-08-26 Dnr 2013/0402 Till Kommunstyrelsen Beslut om upphandling av del i uppdrag inom Sport och friluftsverksamheten Sammanfattning Kommunstyrelsen

Läs mer

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige 16 (60) Kf 140 Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige beslutade 2012-06-25 122 bland annat om förändringar i kommunens nämndorganisation. Förändringarna avsåg antalet

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2014-08-28

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2014-08-28 Barn- och ungdomsnämnden Paragraf Ärendelista Sammanträdesdatum 2014-08-28 69 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2014 70 Budget skolskjuts 2015 71 Återremiss motion om förskola i Vallberga

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Utbildningsnämnden

Verksamhetsberättelse för Utbildningsnämnden Utbildningsnämndens arbetsutskott 2014-02-04 3 UNAU 1 Dnr UN 14-018 042 Verksamhetsberättelse för Utbildningsnämnden 2013 Arbetsutskottet beslutar överlämna ärendet till Utbildningsnämnden utan eget ställningstagande.

Läs mer

1. Motion ang. utökning av öppettider på Ungdomens Hus 2. Övertagande av lån Filipstads Tennisklubb

1. Motion ang. utökning av öppettider på Ungdomens Hus 2. Övertagande av lån Filipstads Tennisklubb KALLELSE/UNDERRÄTTELSE 2015-11-02 Till Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid och plats för sammanträde Kommunstyrelsens sammanträdesrum 7 december 2015 kl.09.00 Joakim Nyman från Polisen informerar om medborgarlöfte

Läs mer

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare Kommunfullmäktige 2009-05-27 65 Plats och tid Församlingshemmet, 2009-05-27 kl 19.00-19.30 Beslutande 27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande

Läs mer

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2007-11-29 2 Allmänhetens frågestund Under allmänhetens frågstund ställs frågor till kommunstyrelsens ordf. Monica Widnemark Vaktmästarfrågan i Lessebo Sporthall Återställning av vägen

Läs mer

18: Motion (V) - Inför konkurrens på lika villkor inom hemtjänsten/nattpatrullen (V) Delges:

18: Motion (V) - Inför konkurrens på lika villkor inom hemtjänsten/nattpatrullen (V) Delges: Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2018-09-24 18: Motion (V) - Inför konkurrens på lika villkor inom hemtjänsten/nattpatrullen (V) Delges: Omvårdnadsnämnden Dnr 17KS398 Beslut Kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

Underskrifter Sekreterare Catrin Marsell Paragrafer 94-103. ANSLAG/BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Kommunstyrelsen

Underskrifter Sekreterare Catrin Marsell Paragrafer 94-103. ANSLAG/BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 24 september 2014 1(12) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 13.30-15.50 Ajournering kl. 14.47-15.00, 15.23-15.45 Beslutande: Ersättare: Per Gruvberger, ordf Sune Frisk Marina

Läs mer

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2007-10-01 1 (11) Kommunkontoret, Surahammar Måndagen den 1 oktober 2007, klockan 13.00 14.50

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2007-10-01 1 (11) Kommunkontoret, Surahammar Måndagen den 1 oktober 2007, klockan 13.00 14.50 2007-10-01 1 (11) Plats och tid Beslutande Kommunkontoret, Surahammar Måndagen den 1 oktober 2007, klockan 13.00 14.50 Anders Tollin (S), Ordförande Leif Carlberg (S) Christina W Jansson (S) Britt-Inger

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7) Plats Lomma kommunhus, Önnerup Tid 2018-05-30, kl. 08:00-10:48 Sammanträdesdatum s. 1 (7) Beslutande Övriga deltagare Anders Berngarn (M) Robert Wenglén (M) Christian Idström (M) Remco Andersson (L) Lisa

Läs mer

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets dagordning.

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets dagordning. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (10) 177 Godkännande av kungörelsen. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. 178 Godkännande av dagordning. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets dagordning.

Läs mer

Grunderna för delegering av beslut. Beslut som inte får delegeras. Vidaredelegation. Syfte med delegering. Ramarna för beslut

Grunderna för delegering av beslut. Beslut som inte får delegeras. Vidaredelegation. Syfte med delegering. Ramarna för beslut Dokumentnamn: Regional utvecklingsnämndens delegationsordning Revision: 01 Dokumenttyp: 8.4.3.1.3-1 (rutin) Detta dokument gäller för: Landstinget Blekinge Dokumentansvarig: Beslut datum: 2019-01-07 Dokumentnummer:

Läs mer

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Controller Annika Hellberg. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Controller Annika Hellberg. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 14 december 2004 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Barn- och ungdomsförvaltningen,

Läs mer

Barn- och skolnämnd Lunds stad Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum

Barn- och skolnämnd Lunds stad Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum Sammanträdesprotokoll 1 Plats och tid: Stiftsgården Åkersberg, Höör, kl 16:00-16:45 Ordförande: Hansson Lars (FP) Vice ordförande: Axelsson Karl Axel (M) Ledamöter: Alfredsson Bo (M) Gribel Laila (M) Wallström

Läs mer

Kommunchef Christina Madeling informerar att - marknadsföringsmaterial har köpts in för att användas bl a vid Youngster.

Kommunchef Christina Madeling informerar att - marknadsföringsmaterial har köpts in för att användas bl a vid Youngster. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (12) 144 Information. Kommunchef Christina Madeling informerar att - marknadsföringsmaterial har köpts in för att användas bl a vid Youngster. - den tilltänkta nya personalchefen

Läs mer

47 Dnr 2016/ KS. Ansökan om årligt stöd, utbildningsinsatser och studiebesök för nämndemän. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar

47 Dnr 2016/ KS. Ansökan om årligt stöd, utbildningsinsatser och studiebesök för nämndemän. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar Sammanträdesprotokoll sid 2 (8) Innehållsförteckning (klicka på paragrafen för att komma till den direkt) 47 Ansökan om årligt stöd, utbildningsinsatser och studiebesök för nämndemän. 48 Information om

Läs mer

2 Val av protokolljusterare, justering kommunkansliet Allmänhetens frågestund

2 Val av protokolljusterare, justering kommunkansliet Allmänhetens frågestund Kungörelse 1 (2) Ersättarna för kännedom Kommunfullmäktige 2017-01-24 Tid för sammanträde måndagen den 6 februari 2017 kl. 18:30 Lokal Skeppet, Målilla Fredrik Eirasson Ordförande Johan Sandell Sekreterare

Läs mer

105 Dnr 2011/200-040 KS

105 Dnr 2011/200-040 KS KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (5) Sammanträdesdatum Paragrafer 2012-06-19 105-107 105 Dnr 2011/200-040 KS Budgetramar 2013. Kommunstyrelsen uppdrog 2012-04-17 57 till ekonomiavdelningen att

Läs mer

TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum

TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-12-09 1 [10] Plats och tid Lilla Tjörnsalen, kommunkontoret kl 08.30 10.10 Beslutande Martin Johansen (FP) ordförande Lars Thorsson (M) Louise Marklund (KA) Benny Andersson

Läs mer

Riktlinjer för beredning av motioner

Riktlinjer för beredning av motioner Riktlinjer för beredning av motioner Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: Kommunfullmäktige Gäller för: Varbergs kommun Dokumentnamn: Riktlinjer för beredning av motioner Beslutsdatum: 2015-11-17, 182 Dokumentansvarig

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott Sid nr

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott Sid nr Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott 2011-04-05 Ärendelista Sid nr Justering...2 29 Antagande av förslag till fördjupad översiktsplan för Birstaområdet...3 30 Överenskommelse om samarbete mellan

Läs mer

101 KS2019/198. Begäran från socialnämnden om tilläggsanslag. Sida 1 av 5. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

101 KS2019/198. Begäran från socialnämnden om tilläggsanslag. Sida 1 av 5. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Sida 1 av 5 101 KS2019/198 Begäran från socialnämnden om tilläggsanslag Beslut s förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige bifaller socialnämndens äskande med 5,2 mnkr. Finansiering av tilläggsanslaget

Läs mer

Utbildningsnämnden (13)

Utbildningsnämnden (13) Utbildningsnämnden 2016-06-15 1 (13) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult onsdagen den 15 juni kl.8.30 11.10. Beslutande Stefan Jönsson (S), ordförande Håkan Pettersson (S), 1:e vice ordförande Kent Ballovarre

Läs mer

Godkännande av investeringar av Strömstadslokaler AB för tillbyggnad av Bojarskolan

Godkännande av investeringar av Strömstadslokaler AB för tillbyggnad av Bojarskolan KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 7 (37) Kommunfullmäktige 2015-12-17 Kf 139 Kf 125 KS/2015-0486 Godkännande av investeringar av Strömstadslokaler AB för tillbyggnad av Bojarskolan Kommunfullmäktiges presidium

Läs mer

Barbro Johansson, kontorschef Nina Thiel, resultatenhetschef Väsby Vård och Omsorg Lidia Wasniewski, controller Jenny Magnusson, nämndsekreterare

Barbro Johansson, kontorschef Nina Thiel, resultatenhetschef Väsby Vård och Omsorg Lidia Wasniewski, controller Jenny Magnusson, nämndsekreterare Produktionsstyrelsen 2012-05-15 1 Plats och tid Beslutande Messingen, Love Almqvists torg 1, lokal: Ragnvald Tisdagen den 15 maj 2012, klockan 19:00-21.40 Ledamöter: Johan Hjelmstrand (M), ordf. Kent Hjalmarsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2016-01-13 0 Innehållsförteckning Ärende 1 Information från barn- och ungdomssamordnaren... 2 2 Yttrande angående laglighetsprövning enligt kommunallagen angående socialnämndens beslut Överenskommelse

Läs mer

112 Dnr 2012/195-020 KS

112 Dnr 2012/195-020 KS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (11) 112 Dnr 2012/195-020 KS Lönerevision 2013. Personalchef Krister Kronzell redogör för årets lönerevision. Det noteras att 3 % är budgeterat i löneökning för år 2013 och

Läs mer

Karin Dahl-Strandin (s) Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Karin Dahl-Strandin (s) Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott Datum 2003-04-22 Plats och tid för sammanträdet Barn- och ungdomsförvaltningen, Tuna torg 2, 1 tr, Vallentuna tisdagen den 22 april 2003 kl 17:00-19:00 Jerker Sjögren

Läs mer