Beslutad av Västtrafiks styrelse

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Beslutad av Västtrafiks styrelse"

Transkript

1 Trafikplan 2015 Sammanställning av förslag till trafikförändringar under trafikår 2015 Underlag inför styrelsebeslut den 26 juni 2014 Beslutad av Västtrafiks styrelse

2 Innehållsförteckning Inledning... 4 Bakgrund... 4 Nytt arbetssätt... 4 Dialog... 5 Övergripande utvecklingsplan Trafikplan Prioritering av trafikförslag... 6 Trafikförändringar Ekonomiska konsekvenser... 7 Konsekvenser för resenärer och trafiksystem... 7 Risker... 7 Sammanställning av större trafikförändringar Nödvändigt... 8 Tåg: Utökad multning... 8 Tåg Vänersborg Göteborg... 8 Stadstrafiken Tvåstad... 8 Linje 432 Lilla Edet Trollhättan... 9 Skövde stadstrafik Express Lidköping Skövde... 9 Borås stadstrafik: Utökning högtrafik... 9 Borås stadstrafik: Omstrukturering och utökning... 9 Borås Sandared: Omstrukturering Borås Alingsås: Omstrukturering och effektivisering Mölndals stadstrafik: Trafiksätt Åby Stallbacke Göteborgs stadstrafik: Anpassning byggskede Västsvenska paketet Trafiksätt ny knutpunkt Stenpiren Göteborgs stadstrafik: Utökning spårvagn Göteborgs Stadstrafik: Utökning stombuss Göteborgs stadstrafik: Stråk längs väg 158 Kullavik Billdal City Volvotrafiken Röd Express... 13

3 Angeläget 1 högst angeläget Anropsstyrda turer under skollov Kosterbåtarna Uddevalla Stenungsund: Utökad kvällstrafik Linje 841 Lysekil Göteborg Stadstrafiken Uddevalla Tåg Uddevalla Borås Tåg Vänersborg Göteborg Stadstrafiken Tvåstad Express Trollhättan Skövde Stråk in mot Skövde för bättre passning till tåg Falköpings stadstrafik Linje 512 Mariestad Hova Töllsjö Bollebygd Grön Express Gemensam sommarperiod för tåg och anslutande busslinjer Alependeln Linje 762 Inseros Lindome Göteborgs stadstrafik: Utökning spårvagn Göteborgs stadstrafik: Linje 60 Redbergsplatsen Masthugget Linje 74 Angered C Partille Linje 167 Gamlestadstorget Lexby Angeläget Tåg Åmål Göteborg Express Trollhättan Skövde Lidköpings stadstrafik Skara stadstrafik Linje 200 Ulricehamn Borås Alingsås- och Alependeln Partille Partille och Göteborgs stadstrafik: Gul Express Göteborgs stadstrafik: Stombuss (22)

4 Inledning Detta dokument är en bilaga till styrelsehandling nummer Nr 9.1, Trafikplan 2015, daterad Dokumentet redovisar en sammanställning av de förslag till större trafikförändringar som Västtrafik föreslår ska genomföras under trafikår 2015 och utgör beslutsunderlag för Västtrafiks styrelse att godkänna vilka förändringar som ska genomföras. Bakgrund I och med att Västra Götalandsregionen sedan år 2012 är ensam ägare till Västtrafik samt att Västtrafik som en följd av detta har genomgått en omorganisation har det ställt nya krav på hur arbetet med att ta fram och besluta om trafikförändringar bör genomföras. Även införandet av Västtrafikmodellen har stor påverkan. Nytt arbetssätt Inför arbetet med trafikförändringar inför år har Västtrafik valt att gå mot ett delvis förändrat arbetssätt. Det förändrade arbetssätt syftar till att skapa: - En tydligare bild av vad Västtrafik vill uppnå - Ett mer långsiktigt tänk - Ett närmare samarbete med Västtrafiks trafikföretag - En proaktiv dialog med kommunerna och Kollektivtrafiksekretariatet Figuren nedan sammanfattar processen för hur årets arbete med att ta fram förslag till trafikförändringar har sett ut. 4 (22)

5 Det nya arbetssättet har fallit väl ut och Västtrafik har som ambition att vidareutveckla detta ytterligare till nästa år. Dialog Under hela arbetet har dialog med Kollektivtrafiksekretariatet, kommunerna i Västra Götaland, trafikhuvudmän i grannlänen samt berörda trafikföretag varit prioriterat. Detta för att alla ska vara delaktiga i processen, vara med och påverka samt få bättre förståelse och acceptans för hur Västtrafik prioriterar mellan åtgärder och varför. Under året har utvecklingen kring dialogerna tagit stora steg framåt, men det finns fortfarande delar att arbeta vidare med för att förbättra samarbetet ytterligare under kommande år. Övergripande utvecklingsplan Under hösten 2013 arbetades en övergripande utvecklingsplan för trafiken fram, vilken beslutades av Västtrafiks ledningsgrupp i december Syftet med den övergripande utvecklingsplanen var att klargöra inriktningar och förutsättningar för det kommande arbetet med att ta fram trafikplan för år 2015 med utblick mot Den Övergripande utvecklingsplanen är även en viktig del i arbetet med att säkerställa att Västra Götalandsregionens mål och inriktningar tas om hand och eftersträvas ner på den enskilda åtgärdens nivå. Den övergripande utvecklingsplanen har ingått som planeringsförutsättning till trafikföretagen vid framtagande av nya förslag och trafikeringslösningar. De riktlinjer och prioriteringar som framgår av utvecklingsplanen har sedan legat till grund för hur Västtrafik har prioriterat förslagen sinsemellan. För mer information om innehåll samt hur den övergripande utvecklingsplanen har arbetats fram, se bilagd handling. 5 (22)

6 Trafikplan 2015 De förslag till trafikförändringar som har ingått i arbetet med årets trafikplan baseras förutom på de riktlinjer som framgår av den övergripande utvecklingsplanen även på övriga önskemål från Kollektivtrafiknämnden, berörda kommuner, kundsynpunkter, trafikföretag samt Västtrafik. Samtliga förslag har behandlats. Trafikföretagen har tagit fram nya trafikförslag för samtliga förslag förutom de som direkt har kunnat avslås med motiveringen att de inte är genomförbara eller går emot riktlinjerna i den övergripande utvecklingsplanen. Prioritering av trafikförslag Samtliga trafikförslag har utifrån den övergripande utvecklingsplanen kategoriserats utifrån hur högt prioriterade de är: (-) Tidtabellsjusteringar/ nollsummespel - Mindre tidtabellsjusteringar och omfördelning inom avtal samt nya avtal. (N) Nödvändigt - Redan beslutade åtgärder, trafiksätt nya områden samt kapacitetåtgärder att inte riskera att tvingas lämna resenärer vid hållplats. (A1) Högst angeläget - Stöder högst prioriterade mål och inriktningar i den övergripande utvecklingsplanen, smarta effektiviseringar som kan omfördelas till satsningar samt satsningar för fler resenärer och nöjdare kunder. (A2) Angeläget - Övriga åtgärder som stöder mål och inriktningar i den övergripande utvecklingsplanen. Främst satsningar för ökat resande och nöjdare kunder. Baseras i stor utsträckning på önskemål från kommunerna. (Ö) Önskvärt - Bra och genomförbara förslag som inte går emot mål och inriktningar i den övergripande utvecklingsplanen. (IP) Icke prioriterat i årets trafikplan - Förslag som inte är möjliga att genomföra inom tidsramen för Trafikplan 2015 eller som bör vidareutvecklas och åter tas upp i Trafikplan Förslag som går emot mål och inriktningar i den övergripande utvecklingsplanen samt lösningar som bedömts vara för dyra i förhållande till nyttan. För kategori N, A1 och A2 har dessutom åtgärderna prioriterats inom respektive kategori. Trafikförändringar 2015 Västtrafik har tydliga mål uppsatta för antal resor och kundnöjdhet, vilka är de mål som själva utformningen av trafiken kan påverka mest. Resandet under 2014 har inte utvecklats i samma takt som målen. Det finns därmed behov av att genomföra satsningar för att proaktivt öka resandet. 6 (22)

7 Genom att vidta de åtgärder som finns med under Nödvändigt skapas främst mer kapacitet på de linjer och tider då många vill resa med Västtrafik. Trängslen kan därmed minska, vilket skapar nöjdare kunder, samt att det skapas utrymme för att ta emot fler resenärer. Om inte åtgärder under Nödvändigt vidtas finns det risk för att resandet och kundnöjdheten minskar istället. De åtgärder som trafikplanen kan bidra med för att öka resandet är främst utökning av trafiken i de utpekade stråk och områden där det finns en potential för ökat resande, vilket främst återfinns under kategori A1 och A2. Det är först när dessa åtgärder vidtas som önskemål och riktlinjer för satsningar i prioriterade stråk och områden utöver där det idag råder kapacitetsbrist kan tillgodoses. Med de förslag till åtgärder som finns med under N, A1 och A2 anser Västtrafik att en bättre och mer attraktiv trafik kan skapas på flera håll i regionen samt att trafikuppläggen blir mer hållbara och något som kan vidareutvecklas på lång sikt. Västtrafik anser därmed att samtliga förslag under kategori N, A1 och A2 bör genomföras under trafikår Ekonomiska konsekvenser De åtgärder som föreslås i Trafikplan 2015, dvs kategori -, N, A1 och A2, ger totalt en kostnadsökning på 124 mnkr/år. Tillkommande biljettintäkter bedöms till 29 mnkr första året samt att posten för förstärkning bedöms kunna reduceras med 10 mnkr, vilket ger en nettokostnad på 85 mnkr för trafiken år Konsekvenser för resenärer och trafiksystem För samtliga förslag har en konsekvensanalys gjorts vad gäller påverkan på resenär, övriga linjer etc. Merparten av årets förslag till trafikförändringar medför främst positiva konsekvenser. Det finns dock åtgärder som kan medföra negativa konsekvenser för några, vilket kommer att tas särskilt hänsyn till i kommunikationen om trafikförändringarna. Risker Vissa av åtgärderna medför att trafikföretagen måste utöka antalet fordon inom ett avtal. Om trafikföretagen inte har tillgång till de fordon som behövs behöver nya fordon köpas in. Det finns därmed en risk för att inte alla fordon kommer att finnas på plats till decemberskiftet. I viss mån kan detta gå att lösa genom att Västtrafik och aktuella trafikföretag kommer överens om att berörda linjer trafikeras med andra fordon än vad som står i avtalet till dess att nya fordon finns på plats. I annat fall kan det bli aktuellt att skjuta på trafikförändringen till främst augustiskiftet. Västtrafik anser att de åtgärder som finns med under N ska genomföras i december 2015, medan åtgärder under N2 eventuellt går att skjuta på. 7 (22)

8 Sammanställning av större trafikförändringar 2015 Nedan följer en sammanställning av de trafikförändringar som Västtrafik föreslår genomföras under trafikår 2015, främst i samband med tidtabellsskiftet i december Utöver dessa förändringar tillkommer mindre tidtabellsjusteringar, omfördelningar inom avtal samt eventuell anpassning av busstrafiken för anslutning till tåg efter att tågplanen för år 2015 har antagits den 26 september (preliminärt besked 13 juni). Nödvändigt Redan beslutade åtgärder, trafiksätta nya områden samt kapacitetsåtgärder för att inte riskera att tvingas lämna resenärer vid hållplats. Tåg: Utökad multning För flera tågavgångar under högtrafik, främst i Göteborgsområdet, är det i dag på gränsen att kapaciteten räcker till. För att säkerställa att det inte blir kapacitetsbrist under året har en förstärkningspott motsvarande 4 mnkr avsatts för att kunna förlänga tågen om så behövs. Tåg Vänersborg Göteborg Det råder idag kapacitetsbrist på vissa tågavgångar mellan Vänersborg och Göteborg under högtrafik. Genom att förlänga tågen kan dessa avgångar förstärkas utan att utbudet utökas, vilket medför högre kapacitet för att ta emot fler resenärer samt mindre trängsel för befintliga resenärer. Tåg Vänersborg Göteborg. Förläng tåg där det råder kapacitetsbrist. Stadstrafiken Tvåstad En ökad efterfrågan på resor med stadstrafiken i Tvåstad har medfört kapacitetsbrist på flertalet linjer, varför utbudet behöver utökas. Ett utökat utbud medför förutom fler resmöjligheter och att trängseln minskar även bättre bytesmöjligheter till övriga bussar och tåg. Linje 21, 22, 24, 61, 62 och 65. Utöka utbudet. 8 (22)

9 Linje 432 Lilla Edet Trollhättan I samband med förändringar av bussnätet i Lilla Edet för passning och anpassning till tågtrafiken på Norge/Vänerbanan försvann en viktig resmöjlighet för att möjliggöra pendling till skola och arbete i Trollhättan. Linje 432. Återinsätt tur på morgonen som saknas idag. Skövde stadstrafik Det är i dag kapacitets- och tidsbrist i dagens linjenät under högtrafik mellan Resecentrum och Skultorp respektive Hentorp. Med ett nytt trafikupplägg dagtid då två separata linjer trafikerar Hentorp respektive Skultorp kan dessa brister åtgärdas. Linje 1. Nytt trafikupplägg 1 Express Lidköping Skövde På eftermiddagen förstärks en tur dagligen på grund av kapacitetsbrist. Genom att tidtabellslägga denna tur kan resandet spridas bättre samt att fler resmöjligheter skapas ut mot kund. 1 Express. Tidtabellslägg dagens förstärkningstur. Borås stadstrafik: Utökning högtrafik Det råder idag kapacitetsbrist i Borås stadstrafik under högtrafik, varför utbudet bör utökas för att minska trängseln samt för att skapa kapacitet att ta emot ett fortsatt ökat resande. Ökat utbud medför även mer attraktiv trafik och därmed fler och nöjdare resenärer. Linje 2, 5 och 7: Utöka turtätheten under högtrafik. Borås stadstrafik: Omstrukturering och utökning Det finns en ökad efterfrågan på bra kollektivtrafikförbindelser för främst arbetspendling i samband med inflyttning till det nya verksamhetsområdet Viared västra. Samtidigt finns det ett behov av att skapa tydligare och enklare linjenät inom Borås stadstrafik samt att effektivisera vissa linjer på grund av lågt resande. Linje 20: Förläng from augusti 2015 linjesträckningen från Ryssnäsgatan till Viared västra. Reducera utbudet något för anpassning till efterfrågan. Förläng sommartidtabellen från fem till sex veckor och skapa en jämnare tidtabell. 9 (22)

10 Linje 21: Inför en ny linje som delvis ersätter linje 30 på sträckan Resecentrum Viared samt trafikera Viared norra, Viared sjöstad samt Viareds sommarstad. Utöka utbudet jämfört med dagens linje 30. Linje 30: Avveckla linjen, ersätts delvis av linje 21 och 31. Sträckan Ryssnäsgatan Holmen och Verkstadsgatan Ramnaslätt Nord samt två turer mitt på dagen från Resecentrum mot Tosseryd som har haft ett mycket lågt resande och ersätts inte. Linje 31: Inför en ny linje som ersätter linje 30 på sträckan Resecentrum Tosseryd. Borås Sandared: Omstrukturering Det finns behov av ett tydligare och enklare linjenät i stråket samt att effektivisera linjer på grund av lågt resande. Det råder dessutom kapacitetsbrist på sträckan Dalsjöfors Borås, vilket motiverar ett större utbud. Linje 159: Utöka högtrafikintervallet som även omfattar delen Borås Sandared. Linje 404: Reducera utbudet på helgmorgnar på grund av lågt resande och för att harmonisera utbudet med övriga regionlinjer. Linje 405: Avveckla linjen och omfördela produktionen till linje 159. Borås Alingsås: Omstrukturering och effektivisering Det finns behov av ett tydligare och enklare linjenät och tidtabell för stråket samt att effektivisera linjer på grund av lågt resande. Linje 47: Avveckla linjen. Linje 153: Reducera utbudet på grund av att linjen är lågfrekvent. Kvarvarande utbud tillgodoser behov för arbets- och skolresor. Linje 550: Utöka utbudet i högtrafik samt skapa en tydligare och enklare tidtabell. Mölndals stadstrafik: Trafiksätt Åby Stallbacke Utbyggnaden av 750 bostäder i Åby Stallbacke, Mölndal, medför stor efterfrågan på förbindelser till och från området, vilket löses genom omstrukturering av befintliga linjer enligt nedan: Linje 186. Avveckla linjen i Sävedalen och korta av linjen till Heden från Frölunda Torg på grund av ett lågt resande. Utöka utbudet med fler turer 10 (22)

11 på grund av en omläggning av linje 751 via Åby Stallbacke samt en ökad efterfrågan. Linje 751. Ändra delvis linjesträckningen och trafikera via Frölundagatan till det nya bostadsområdet vid Åby Stallbacke. Hänvisa boende vid Bifrost till linjerna 25, 186 och 753. Göteborgs stadstrafik: Anpassning byggskede Västsvenska paketet När Trafikverket startar arbetet med en ny Marieholmsförbindelse vid kommande årsskifte stängs möjligheten att trafikera mellan Nils Ericson Terminalen och Gamlestadstorget via Gullbergsvass, varför dagens linje 519 som trafikerar sträckan måste delas i två linjer. Delningen av linjen medför en utökning av antalet avgångar från NET, vilket det i dagsläget inte finns kapacitet för. För att frigöra denna kapacitet föreslås linje 513 flyttas till Heden istället. Linje 519. Lägg om linjen via Svingeln till Nils Ericson Terminalen. Genom att fasa linje 519 med linje 58 mellan Utby Svingeln NET skapas en jämnare tidtabell med ett högre utbud på sträckan och därmed förväntas efterfrågan mellan linjerna bli jämnare, dvs linje 58 avlastas. Linje 59. Skapa en ny linje Vassgatan Nils Ericson Terminalen för att säkerställa att resmöjlighet till och från området kvarstår. Linje 513. Flytta linjen från Nils Ericson Terminalen till Heden. Trafiksätt ny knutpunkt Stenpiren Den nya knutpunkten Stenpiren samt en ny spårvägslänk från Järntorget till Lilla Torget ska vara klara att ta i drift i augusti I samband med augustiskiftet ska därför den buss-, båt- och spårvagnstrafik som ska trafikera knutpunkten läggas om vilket innebär att hållplats Rosenlund kommer att ersättas av Stenpiren. Vid den nya knutpunkten skapas bättre bytesmöjligheter mellan spårvagn/buss och färjor än idag samt kortare gångavstånd mellan färjorna och City. Däremot innebär det längre avstånd för dagens gång- och cykelresenärer från Linnéområdet och Majorna till färjan mot Lindholmen. Linje 1 och 9. Ändra linjesträckningen för linje 1 och 9 via Stenpiren. Älvsnabben och Älvsnabbare. Flytta all båttrafik från Rosenlunds färjeläge till nybyggda Stenpiren. Linje 50, 60, 86, 90, 91, 96, 114, 194, 197, Röd och Blå Express. Flyttas från dagens hållplats Rosenlund till Stenpiren. 11 (22)

12 Göteborgs stadstrafik: Utökning spårvagn Det råder idag kapacitetsbrist i spårvagnsnätet, främst på morgonen. Tillgången på vagnar är begränsad på grund av bland annat rostskador, varför möjligheten att utöka trafiken är begränsad. Förslagen nedan bedöms kunna åtgärda kapacitetsbristen där den är som störst baserat på de antal vagnar som Göteborgs Spårvägar har bedömt ska finnas tillgängliga under år Linje 6. Utöka utbudet med en tur på morgonen från Kortedala. Linje 8. Utöka utbudet med en tur på morgonen från Angered. Linje 10. Reducera utbudet med en tur från Guldheden på morgonen, vilket är en anpassning av utbud efter efterfrågan. Denna åtgärd är nödvändig för att frigöra fordon till åtgärderna på linje 6 och 8. Linje 7 och 11 augusti Utöka turtätheten på morgonen i samband med att den nya spårförbindelsen via Stenpiren öppnar, vilket frigör spårvagnar för denna åtgärd. Därutöver har en pott motsvarande 3 mnkr avsatts för eventuella förstärkningar med buss om ytterligare kapacitetsbrist skulle uppstå i spårvagnsnätet. Göteborgs Stadstrafik: Utökning stombuss Det råder idag kapacitetsbrist på flera av Göteborgs stombusslinjer under högtrafik med förstärkning av flera turer som följd. Utbudet bör därför utökas för att minska trängseln, skapa jämnare efterfrågan samt skapa kapacitet för att ta emot ett fortsatt ökat resande. Linje 16. Förläng högtrafiktidtabellen på morgonen. Linje 25. Utöka utbudet från Länsmansgården till Brunnsparken på morgonen och omvänt på eftermiddagen. Linje 50. Utöka utbudet både under dag- och högtrafiktid. Göteborgs stadstrafik: Stråk längs väg 158 Kullavik Billdal City Resandet har ökat markant i stråket längs med väg 158 sedan linjeomläggningen i december 2012 och flera avgångar förstärks. För att motverka kapacitetsbristen förslås följande utökningar och omstruktureringar som förväntas ge en jämnare efterfrågan mellan linjer och turer, skapa bättre plats för kunder som reser från hållplatserna i norra Askim än idag samt att fler resmöjligheter skapas i reseplaneraren: Blå Express. Utöka utbudet från Snipen. Rosa Express. Starta samtliga turer från Snipen och inte vissa från Skintebo som idag. 12 (22)

13 Linje 158. Korta linjen från Snipen till Skintebo. Linje 180. Skapa en ny enkelriktad högtrafiklinje mellan Skintebo och Järntorget. Volvotrafiken Efterfrågan på resor till och från Volvo Torslanda minskar inte i samma utsträckning som för övriga linjer under sommaren. Under de veckor då fabriken är stängd minskar däremot efterfrågan markant. Sommartidtabellen bör därför anpassas utifrån de veckor då fabriken har stängt. Gul Express. Korta sommartidtabellen från nio till fyra veckor. Röd Express. Korta sommartidtabellen från nio till fyra veckor. Lila Express. Korta sommartidtabellen från sex till fyra veckor. Röd Express En ökad efterfrågan på arbetsresor och till/från Volvo med Röd Express har medfört kapacitetsbrist på linjen. Dessutom har kommunen framfört önskemål om förlängning av linjen till Önneröd för att skapa bättre yttäckning. Utöka utbudet på sträckan Landvetter Sörredsvägen på morgonen och Sörredsvägen Landvetter på eftermiddagen. Förläng linjesträckningen i Landvetter från Önnerödsskolan till Önneröd. 13 (22)

14 Angeläget 1 högst angeläget Stöder högst prioriterade mål och inriktningar i den övergripande utvecklingsplanen, smarta effektiviseringar som kan omfördelas till satsningar samt satsningar för fler resenärer och nöjdare kunder. Anropsstyrda turer under skollov I december 2011 startades ett RUN-finansierat (fr o m 2012 togs finansieringen över av Kollektivtrafiknämnden) försök där ett urval av turer som tidigare inte trafikerade under skollov ersattes med anropsstyrda turer. Det primära syftet var att kunna erbjuda resmöjligheter för de som t.ex. arbetspendlar med någon av dessa linjer även under loven. Försöket föll väl ut och antalet linjer har utökats efter hand. År 2014 är det sista året med särskild finansiering för dessa linjer. Samtidigt pågår en Närtrafikpilot som ska ge riktlinjer för hur Närtrafiken ska utformas i framtiden, vilket kan påverka vilken lösning som är bäst för turer som inte trafikerar på lov. I avvaktan på resultat från Närtrafikpiloten, vilket väntas finns framme i början av år 2015, föreslås att Västtrafik tar över finansieringen av dessa turer under år 2015 för att inte genomföra förändringar som kommer att behöva justeras året därpå. Bibehåll de anropsstyrda turerna på skollov, vilka tidigare finansierades av Kollektivtrafiknämnden. Kosterbåtarna Sommartidtabellen för Kosterbåtarna gäller till och med vecka 32. Efterfrågan är dock fortsatt hög i ytterligare en vecka, varför förstärkningsturer, främst soliga dagar, behöver sättas in, och personal och båt behöver därmed vara i beredskap. Genom att förlänga sommartidtabellen med en vecka kan en tydligare och bättre trafik skapas ut mot kund. Förläng sommartabellen med ytterligare en vecka i augusti. Uddevalla Stenungsund: Utökad kvällstrafik Det saknas idag kvällstrafik mellan Uddevalla och Stenungsund efter att det sista tåget har avgått från Uddevalla ca kl 20 och Stenungsund ca kl 21. Västtrafik har som ambition att på sikt utöka kvällstrafiken med tåg, tidigast år Fram till dess föreslås en lösning med buss med byte vid Munkeröd mellan linje 820 och 1. Linje 820 Uddevalla Göteborg. Tag bort kvälls- och natturerna över Ucklum på grund av mycket lågt resandet och angör istället Munkeröd. 14 (22)

15 Linje 1 Stenungsund. Utöka utbudet kvällstid för samtrafik med linje 820 i Munkeröd. Linje 841 Lysekil Göteborg Idag förstärks linjen dagligen på grund av kapacitetsbrist. Genom att tidtabellägga dessa turer som ordinarie turer skapas ett tydligare och bättre utbud ut mot kund. Linje 841. Tidtabellägg förstärkningsturer som ordinarie turer. Stadstrafiken Uddevalla Ett nytt trafikavtal börjar gälla för Uddevalla stadstrafik i juni I samband med införandet av det nya avtalet har en översyn av trafiken gjorts för att skapa ett tydligare linjenät. Dessutom finns det behov av utökning av trafiken i de mest belastade stråken för att klara efterfrågan samt skapa en attraktiv trafik för att locka fler resenärer. Inför delvis nytt och tydligare linjenät med utökat utbud i de mest belastade stråken med trafikstart i december Tåg Uddevalla Borås Trafikupplägget mellan Uddevalla och Borås behöver ses över för att bättre kunna ansluta till tågtrafiken på Västra stambanan. Med en mindre utökning av utbudet kan en bättre och mer hållbar tidtabell skapas som ger fler och bättre resmöjligheter mot Skövde och Stockholm samt bättre pendlingsmöjligheter i stråket. Utöka trafiken på sträckan Uddevalla Herrljunga respektive Herrljunga Borås. Tåg Vänersborg Göteborg Resandet med tåg mellan Vänersborg Göteborg har ökat markant de senaste åren och fortsätter att öka, inte bara i högtrafik utan även lågtrafik. För att kunna möta upp mot en ökad efterfrågan samt skapa en mer attraktiv trafik bör utbudet utökas. Utöka utbudet under lågtrafik. Förläng högtrafikperioden på eftermiddagen. 15 (22)

16 Stadstrafiken Tvåstad Med ett ökat resande med stadstrafiken i Tvåstad ställs det högre efterfrågan på bra passning med tåg och övrig stadstrafik, vilket kan skapas med högre utbud i högtrafik. Efterfrågan på resor med linje 65 till och från Restad gård förväntas öka under år 2015 i samband med Immigrationsverkets flytt till området, varför tidsintervallet för högtrafik bör utökas. Linje 22. Utöka utbudet i högtrafik. Linje 65. Utöka utbudet i högtrafik samt förläng högtrafikperioden. 1 Express Trollhättan Skövde Resandet med 1 Express har ökat. Det finns därmed underlag för att utöka trafikutbudet på linjen. Det finns dessutom behov av bättre passning till tåget i Skövde samtidigt som efterfrågan på direktturer mellan Lidköping Trollhättan ökar, vilket ger en restidsförkortning på ca 7-8 minuter jämfört med ordinarie tur. 1 Express. Utöka utbudet vardagar Lidköping Skövde och utöka utbudet med direktturer Trollhättan Lidköping. Stråk in mot Skövde för bättre passning till tåg Med mindre utökningar av trafiken i stråken in mot Skövde under de tider då flest vill resa skapas ett utbud som är tillräckligt attraktivt för att skol- och arbetsresor med byte till tåg samt övrig kollektivtrafik i Skövde ska fungera utan tidtabellslagd passning. Ett mer robust trafiksystem med potential för vidareutveckling kan skapas samtidigt som utbudet blir mer attraktivt, vilket förväntas ge ett ökat resande och nöjdare kunder. Utökning på linje 303 ger dessutom förbättrade pendlingsmöjligheter till Volvo Powertrain och Volvo Cars, två av Skövdes största arbetsplatser. Linje 400 Tibro Skövde. Utöka utbudet på eftermiddagen. Linje 402 Hjo Skövde. Utöka utbudet på för- respektive eftermiddagen. Linje 303 Tidaholm Skövde. Utöka utbudet på för- respektive eftermiddagen. Turerna körs ej via Ekedalen. Falköpings stadstrafik Resandet i Falköpings stadstrafik ökar och det råder idag kapacitetsproblem dagtid då turintervallet är för glest. En utökning till 20-minuterstrafik hela dagen skapar ökad kapacitet i systemet samt att det blir enklare för kund när avgångstiderna är de samma varje timme under hela dagen Linje 1 och 2. Utöka utbudet till 20-minuterstrafik hela dagen. 16 (22)

17 Linje 512 Mariestad Hova I avvaktan på att utbudet kan utökas på Kinnekullebanan föreslås en utökning av busstrafiken mellan Mariestad och Hova med en dubbeltur på eftermiddagen för att underlätta arbets- och studiependling. Linje 512. Utöka utbudet på eftermiddagen. Töllsjö Bollebygd Idag saknas förbindelse med kollektivtrafik till och från Töllsjö i Bollebygds kommun, vilket ingår i Kollektivtrafiknämndens Landsbygdsutredning. Som ett steg i att uppnå målen i Landsbygdsutredningen införs därför en ny anropsstyrd linje mellan Töllsjö och Bollebygd. Linje 122: Inför en ny anropsstyrd linje Töllsjö Bollebygd. Grön Express På sommaren reduceras utbudet på Grön Express då efterfrågan sjunker på grund av skollov och semestrar. Dock har utbudet de senaste åren behövt förstärkas mellan Kungälv och Göteborg på morgonen under tre veckor på sommaren, varför denna förstärkning bör permanentas för att på så sätt reducera kostnaderna för trafiken. Grön Express. Permanenta förstärkning på morgonen mellan Kungälv och Göteborg under tre veckor på sommaren. Gemensam sommarperiod för tåg och anslutande busslinjer Idag gäller olika perioder för sommartidtabeller för olika linjer. Det finns även linjer, t.ex. på Jönköpingsbanan, som har olika sommarperioder för olika avgångar. Som ett steg i att eftersträva samma period för sommartidtabeller för Västtrafiks tågtrafik föreslås att sommarperioden för ett antal tåglinjer utökas alternativ minskas till 7 veckor. Åtgärden medför att även anslutande busslinjer behöver justeras. Alingsås-, Kungsbacka- och Alependeln. Utöka sommarperioden till 7 veckor istället för 6. Linje 411, 412 och 434 i Ale samt 751, 753, 758 och 761 i Mölndal. Utöka sommarperioden till 7 veckor istället för 6. Bohuståget Stenungsund Göteborg. Utöka sommarperioden för insatståg på sträckan till 7 veckor istället för (22)

18 Tåg Vänersborg Göteborg. Utöka sommarperioden för insatståg på sträckan till 7 veckor istället för 6. Tåg Skövde Göteborg. Utöka sommarperioden till 7 veckor istället för 6. Tåg Uddevalla - Borås. Minska sommarperioden till 7 veckor istället för 9. Tåg Skövde Jönköping. Ändra sommarperioden till 7 veckor. Alependeln Alependeln har idag ett högre utbud på helgmorgnar än vad som är motiverat då resandet på dessa avgångar är lågt. Genom att reducera utbudet anpassas antalet avgångar bättre utifrån efterfrågan samt att Alependeln får samma utbud i helgtrafiken som på Kungsbackapendeln. Linje 412 är främst en matarlinje till Alependeln, varför linjens utbud bör anpassas utifrån Alependeln. Alependeln. Reducera utbud tidiga helgmorgnar. Linje 412. Reducera utbudet tidiga helgmorgnar. Linje 762 Inseros Lindome Idag förstärks en tur på linje 763 varje dag på grund av ett stort antal skolbarn som skall till Sinntorpsskolan i Lindome och reser baklänges med linje 762 till Inseros där linje 762 blir linje 763. För att eleverna ska slippa resa denna omväg föreslås denna förstärkningstur flyttas över till linje 762 och tidtabellsläggas för att skapa fler resmöjligheter. Linje 762. Utöka utbudet på morgonen från Inseros. Göteborgs stadstrafik: Utökning spårvagn Det bedöms finnas en risk för att det under år 2015 kommer att uppstå brist i kapaciteten i spårvagnsnätet på vardagseftermiddagar, vilket är svårt att förstärka med busstrafik. Om kapacitetsbrist uppstår och det finns tillräckligt med spårvagnar att tillgå bör utbudet utökas för att minska trängseln och skapa kapacitet för att ta emot ett ökat resande. Linje 1, 5, 7 och 11 augusti Utöka utbudet under högtrafik på eftermiddagen från augusti (22)

19 Göteborgs stadstrafik: Linje 60 Redbergsplatsen Masthugget Linje 60 körs idag med förstärkning mellan Redbergsplatsen och Brunnsparken och resandet fortsätter att öka mellan Masthugget och Brunnsparken via Järntorget. Till sommaren 2015 förväntas resandet öka ytterligare när knutpunkt Stenpiren är klar för trafikering. Linje 60. Utöka turtätheten både i dag- och högtrafiktid. Linje 74 Angered C Partille Idag förstärks några turer på linjen, men resandet är mycket högt på alla turer under högtrafik och ett högre resande förväntas när Angereds närsjukhus öppnar. Linje 74. Utöka utbudet i högtrafik mellan Angered Centrum och Rymdtorget i Bergsjön. Linje 167 Gamlestadstorget Lexby På sommaren när Lexbyskolans elever har sommarlov är det få som reser med linje 167. Linje 167. Reducera sommartrafiken till Lexbyskolan. Trafikera endast till Fjällbo när Lexbyskolans elever har sommarlov. 19 (22)

20 Angeläget 2 Övriga åtgärder som stöder mål och inriktningar i den övergripande utvecklingsplanen. Främst satsningar för ökat resande och nöjdare kunder. Baseras i stor utsträckning på önskemål från kommunerna. Tåg Åmål Göteborg Antalet resmöjligheter mellan Åmål och Göteborg i pendlingslägen är idag få med 90 minuter mellan avgångarna i morgontrafiken. En ny tur mellan dessa avgångar ger även en förtätning av utbudet av tågtrafik mellan Trollhättan och Göteborg under högtrafik, vilket det finns behov av pga kapacitetsbrist på denna sträcka. På eftermiddagen går en ny tur till Åmål som på sträckan Göteborg-Trollhättan medför att högtrafikperioden med minst halvtimmestrafik förlängs med en timme. Tåg Åmål Göteborg. Utöka utbudet med en tur i högtrafik. 1 Express Trollhättan Skövde Det finns en ökad efterfrågan på fler och bättre resmöjligheter med buss på helgerna för handels-, besöks- och övriga fritidsresor samt för att veckopendla i stråket. Med ett utökat utbud på lördagar och söndagar kan trafik erbjudas varannan timme, vilket förväntas ge nya och nöjdare kunder. Utökningen medför dessutom bättre passning till tåg och övrig busstrafik i Skövde och Trollhättan. 1 Express. Utöka helgtrafiken i stråket Skövde Lidköping Trollhättan. Lidköpings stadstrafik För att förbättra res- och bytesmöjligheterna i Lidköpings stadstrafik föreslås att utbudet för linje 1 utökas till samma turintervall som linje 2 har idag samt genomför en förenkling av körvägar. Linje 1. Utöka utbudet samt genomför en förenkling av körvägar. Skara stadstrafik För att öka resandet i Skara stadstrafik föreslås att linjenätet förenklas samt att trafikeringsdygnet utökas. Linje 1 och 2. Skapa en linje som ger ett enklare linjenät. Utöka trafikeringstiden morgon och kväll. 20 (22)

21 Linje 200 Ulricehamn Borås Enligt trafikförsörjningsprogrammet bör sträckan Ulricehamn Borås trafikeras med minst 30-minuterstrafik dagtid. Åtgärden är lämplig att genomföra till år 2015 i samband med att den nya sträckningen av Rv40 är klar. Linje 200. Utöka utbudet dagtid. Alingsås- och Alependeln Det finns en ökad efterfrågan på bättre resmöjligheter med Alingsås- och Alependeln på helgerna under sommartidtabellperioden. Utbudet föreslås därmed att utökas, vilket ger samma helgutbud på sommaren som för Kungsbackapendeln. Alependeln. Utöka utbud helger under sommarperioden. Alingsåspendeln. Utöka utbud helger under sommarperioden. Partille Det finns behov av att förenkla och förbättra linjenätet i Partille för att skapa en tydligare trafik ut mot kund, vilket kan genomföras genom en omfördelning mellan nedanstående linjer. Linje 501. Av kapacitetsskäl på hållplatsen Centralstationen och ett lågt resande kortas linjen av till Svingeln. Linje 502. Av kapacitetsskäl på hållplatsen Centralstationen och ett lågt resande kortas linjen av till Svingeln. Linje 512. Avveckla linjen på grund av ett mycket lågt resande. Linje 515. Utöka utbud mellan Partille Centrum och Östra Sjukhuset. Linje 517. Avveckla linjen på grund av ett mycket lågt resande. Linje 186. Avveckla linjen i Sävedalen och korta av den till Heden från Frölunda Torg på grund av ett lågt resande. Partille och Göteborgs stadstrafik: Gul Express Idag finns en stor efterfrågan av ett bättre utbud kvällar och helger med Gul Express, varför dagens utbud föreslås utökas. Gul Express. Utöka utbudet på vardagskvällar samt dagtid på lördag och söndag. Linjesträckningen förlängs via Amhult resecentrum. 21 (22)

22 Göteborgs stadstrafik: Stombuss På grund av stor efterfrågan på resor mellan City och Lindholmen finns det behov av att utöka kapaciteten för att proaktivt motverka kapacitetsbrist på sträckan. Linje 16X. Utöka turtätheten (endast högtrafiklinje). Linje 17. Utöka turtätheten under dag- och högtrafiktid. 22 (22)

Information om Västtrafiks beslut om Trafikplan 2018

Information om Västtrafiks beslut om Trafikplan 2018 TN-Information Trafiknämnden Sammanträdesdatum 2017-09-27 Utfärdat 2017-08-15 Diarienummer 0701/13 Specialist- och sakområden Kajsa Högenå Telefon 031-368 26 88 E-post: kajsa.hogena@trafikkontoret.goteborg.se

Läs mer

Stadens användning. Information om Västtrafiks beslut om trafikplan 2019

Stadens användning. Information om Västtrafiks beslut om trafikplan 2019 TN-Information Trafiknämnden Sammanträdesdatum 2018-09-27 Stadens användning Maria Olsson Telefon 031-368 23 49 E-post: maria.olsson@trafikkontoret.goteborg.se Utfärdat 2018-08-13 Diarienummer 0701/13

Läs mer

Västsvenska paketet och kollektivtrafiken

Västsvenska paketet och kollektivtrafiken Västsvenska paketet och kollektivtrafiken Enkel, bekväm och pålitlig. Västsvenska paketet lägger grunden för en attraktiv, hållbar och växande region. Om du har rest i Göteborgstrakten på sistone kanske

Läs mer

TRAFIKPLAN Sammanställning av underlag och förslag Fastställd av Västtrafiks styrelse /27

TRAFIKPLAN Sammanställning av underlag och förslag Fastställd av Västtrafiks styrelse /27 TRAFIKPLAN 2020 Sammanställning av underlag och förslag 2019-05-15 Fastställd av Västtrafiks styrelse 2019-06-26/27 2 Innehåll Varför en Trafikplan?... 1 Från trafikförsörjningsprogram till kund styrning

Läs mer

Trafikplan 2014 Sammanställning av trafikförändringar för trafikår 2014

Trafikplan 2014 Sammanställning av trafikförändringar för trafikår 2014 Trafikplan 2014 Sammanställning av trafikförändringar för trafikår 2014 Godkänd av Västtrafiks styrelse 2013-06-27 Innehållsförteckning SPÅRVAGN... 6 Inställd utökning till 8-minuterstrafik i högtrafik...

Läs mer

Effektivisering av lågfrekventa linjer

Effektivisering av lågfrekventa linjer Effektivisering av lågfrekventa linjer 124 Hjuvik - Volvo Torslanda Berörda kommuner: Göteborg Linjen fyller ingen unik funktion och kan avvecklas då parallell trafik finns. Effekter: Parallell trafik

Läs mer

Pressträff onsdag 23 januari

Pressträff onsdag 23 januari Pressträff onsdag 23 januari -Restiderna minskar -Resandet ökar -Punktligheten är stabil - Marknadsandelen E6Norr har ökat Restider utvalda expressbussar 14-18 januari Restider expressbussar Kl 06.30-08.30

Läs mer

Västsvenska paketet och kollektivtrafiken

Västsvenska paketet och kollektivtrafiken Västsvenska paketet och kollektivtrafiken Enkel, bekväm och pålitlig. Västsvenska paketet lägger grunden för en Om du har rest i Göteborgstrakten på sistone kanske du har märkt att det är mycket som händer

Läs mer

Förslag på trafikförändringar som Västtrafik kommer att arbeta vidare med inom arbetet med Trafikplan

Förslag på trafikförändringar som Västtrafik kommer att arbeta vidare med inom arbetet med Trafikplan Göteborgs stad Förslag på trafikförändringar som Västtrafik kommer att arbeta vidare med inom arbetet med Trafikplan 2017-18 1. Hastighetsnedsättningar i järnvägsnätet Nedan beskrivs de tågbanor som påverkar

Läs mer

Stråk 1 Uddevalla Bengtsfors Årjäng Arvika

Stråk 1 Uddevalla Bengtsfors Årjäng Arvika Stråk 1 Uddevalla Bengtsfors Årjäng Arvika Om kollektivtrafiken i stråket Resandet med kollektivtrafik har minskat i stråket de senaste åren. Orsakerna till minskningen är bl.a. personalneddragningar i

Läs mer

Sektorn för samhällsbyggnad Trafikverksamheten MÖLNLYCKE LINJEÖVERSYN PUBLIKATION 2007:03

Sektorn för samhällsbyggnad Trafikverksamheten MÖLNLYCKE LINJEÖVERSYN PUBLIKATION 2007:03 Sektorn för samhällsbyggnad Trafikverksamheten MÖLNLYCKE LINJEÖVERSYN PUBLIKATION 2007:03 MÖLNLYCKE LINJEÖVERSYN Göteborg SWECO VBB AB Trafikplanering Peter Blomquist Uppdragsnummer 2391535 SWECO VBB Gullbergs

Läs mer

Info om körvägar till informatörer

Info om körvägar till informatörer Version: 2017-10-02 Info om körvägar till informatörer Scenario Göta Älvbron Nedanstående omläggning av kollektivtrafiken sker då Göta Älvbron stängs av för kollektivtrafik i båda riktningar och avstängning

Läs mer

Trafikförändring. Linje 541, 543, 546, 550, 560, 567

Trafikförändring. Linje 541, 543, 546, 550, 560, 567 Trafikförändring Linje 541, 543, 546, 550, 560, 567 Bakgrund SL har med entreprenören Nobia inlett ett samarbete i syfte att förbättra kollektivtrafiken inom trafikområde Kallhäll södra, d.v.s. primärt

Läs mer

Västsvenska paketet. En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik

Västsvenska paketet. En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik Västsvenska paketet En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik Stora krav på transportsystemen Befolkningsökningen, urbaniseringen, globaliseringen och miljön ställer nya och hårdare krav på transporter

Läs mer

Media på andra språk än svenska Västra Götalands regionen 2005 Mediainköp

Media på andra språk än svenska Västra Götalands regionen 2005 Mediainköp Mediainköp Borås Göteborg Ale Alingsås Bengtsfors Bollebygd 66 40 41 22 1 7 2 3 1 65 31 544 222 2 2 8 15 5 20 10 5 2 1 1 1 350 250 12 2 214 7 5 48 16 20 49 9 20 2 41 35 438 180 2 1 4 13 2 188 18 348 37

Läs mer

Info om körvägar till Informatörer

Info om körvägar till Informatörer Version: 2017-10-02 Info om körvägar till Informatörer Scenario Älvsborgsbron Nedanstående omläggning av kollektivtrafiken sker då Älvsborgsbron stängs av för tung trafik i båda riktningar och avstängning

Läs mer

Effekter av trängselskattens införande Redovisning 4 januari

Effekter av trängselskattens införande Redovisning 4 januari Västsvenska paketet Effekter av trängselskattens införande Redovisning 4 januari I Göteborg och dess omgivning mäts trafikflöden och restider kontinuerligt både för biltrafiken och för kollektivtrafiken.

Läs mer

Rekommendation för beslut om allmän trafikplikt Upphandling Trafik 2016 2014-10-22

Rekommendation för beslut om allmän trafikplikt Upphandling Trafik 2016 2014-10-22 Rekommendation för beslut om allmän trafikplikt Upphandling Trafik 2016 2014-10-22 2014-10-22 Innehållsförteckning Rekommendation för beslut om allmän trafikplikt... 3 1. Allmänt... 3 2. Beskrivning av

Läs mer

Upphandlingsdokument. Trafik 2019 Kungsbacka Tätort Kungsbacka Landsbygd Ale. Bilaga B3.1 Linjebeskrivning TÅ 20. D.nr

Upphandlingsdokument. Trafik 2019 Kungsbacka Tätort Kungsbacka Landsbygd Ale. Bilaga B3.1 Linjebeskrivning TÅ 20. D.nr Upphandlingsdokument Trafik 2019 Kungsbacka Tätort Kungsbacka Landsbygd Ale Bilaga B3.1 Linjebeskrivning TÅ 20 D.nr 1-1550-17 Innehåll Linjebeskrivning TÅ 20 Ale 4 1.1 Generellt om linjebeskrivningar 4

Läs mer

Effektivisering av lågfrekventa linjer 2013

Effektivisering av lågfrekventa linjer 2013 Effektivisering av lågfrekventa linjer 2013 underlag för diskussion med kommuner och trafikföretag 124 Hjuvik Volvo Torslanda Berörda kommuner: Göteborg Linjen fyller ingen unik funktion och kan avvecklas

Läs mer

TRAFIKPLAN Sammanställning av underlag och förslag

TRAFIKPLAN Sammanställning av underlag och förslag TRAFIKPLAN 2018 Sammanställning av underlag och förslag 2017-06-16 Till Västtrafiks styrelse 28-29 juni 2017 Innehåll Varför en Trafikplan?... 3 Från trafikförsörjningsprogram till kund styrning av trafikplaneringen...

Läs mer

Trafikplan Sammanställning av underlag och förslag Godkänd av Västtrafiks styrelse

Trafikplan Sammanställning av underlag och förslag Godkänd av Västtrafiks styrelse Trafikplan 2017 Sammanställning av underlag och förslag 2016-06-15 Godkänd av Västtrafiks styrelse 2016 06 29 Innehåll Varför en Trafikplan?... 3 Från trafikförsörjningsprogram till kund styrning av trafikplaneringen...

Läs mer

Dig som är ordförande i den nämnd som beslutar om studieförbundens villkor i Ale

Dig som är ordförande i den nämnd som beslutar om studieförbundens villkor i Ale villkor i Ale Visste du att studieförbunden i Ale förra året genomförde cirka 750 studiecirklar och andra grupper med totalt nästan 5.300 deltagare. Dessutom genomförde de över 1.100 kulturprogram i form

Läs mer

Kommunerna i Västra Götalands och Hallands län Den finansiella profilen

Kommunerna i Västra Götalands och Hallands län Den finansiella profilen Kommunerna i Västra Götalands och Hallands län Den finansiella profilen 214-214 Resultat före extraordinära poster / verksamhetens kostnader 5 4 2% 3 2 2 2,5 1,6 2,1 2 2 2,3 2,5 1,6 1 1,2 21 211 212 213

Läs mer

Ledsagarservice Kostnadsfri personlig ledsagning.

Ledsagarservice Kostnadsfri personlig ledsagning. Ledsagarservice Kostnadsfri personlig ledsagning. 2018-06-18 Stationer och terminaler med ledsagarservice ALE Bohusstation/centrum Älvängens Resecentrum/station ALINGSÅS Alingsåsterminalen/station BENGTSFORS

Läs mer

Studiebesök TÖI måndag 24 oktober. Västsvenska paketet och projektet KomFram Göteborg

Studiebesök TÖI måndag 24 oktober. Västsvenska paketet och projektet KomFram Göteborg Studiebesök TÖI måndag 24 oktober Västsvenska paketet och projektet KomFram Göteborg Punkter Göteborgsområdet Västsvenska paketet lite kort Långsiktiga ambitionen Satsningar inför trängselskatten 2013

Läs mer

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag Beslutsunderlag 2014-11-14 Ewa Rosén 0451-288511 Ewa.rosen@skanetrafiken.se Regionala tillväxtnämnden Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag 1. Bakgrund Under år 2016 löper ett antal

Läs mer

Svar på Trafikförvaltningens trafikförändringsremiss, T20

Svar på Trafikförvaltningens trafikförändringsremiss, T20 1(5) Svar på Trafikförvaltningens trafikförändringsremiss, T20 Ärendet Landstingets trafikförvaltning har påbörjat arbetet med trafikförändringar inför december 2019. Detta arbete innefattar både utökningar

Läs mer

Ämne: VB: Återkoppling från höstens dialogmöte 2018 dnr Borås_återkoppling_dialogmöte.pdf

Ämne: VB: Återkoppling från höstens dialogmöte 2018 dnr Borås_återkoppling_dialogmöte.pdf Borås Stad Från: Charlotta Tornvall Skickat: den 20 december 2018 09:54 Till: Borås Stad Ämne: VB: Återkoppling från höstens dialogmöte 2018 dnr 2018-00507 Bifogade filer: Borås_återkoppling_dialogmöte.pdf

Läs mer

Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005

Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005 Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005 K2020 Framtidens kollektivtrafik i Göteborgsområdet är benämningen på en översyn av kollektivtrafiken, som genomförs i samverkan mellan Trafikkontoret,

Läs mer

Ranking Göteborg Företagsklimat

Ranking Göteborg Företagsklimat Ranking 2011 Göteborg 2011-05-03 Företagsklimat Varför är företagsklimatet viktigt? Med ett bra företagsklimat blir det lättare att starta, driva och utveckla framgångsrika företag. Definition av företagsklimat

Läs mer

PM om kollektivtrafik som berörs av Marieholmstunneln

PM om kollektivtrafik som berörs av Marieholmstunneln Marieholmstunneln 1 (7) 2009-10-19 BILAGA PM om kollektivtrafik som berörs av Marieholmstunneln Göteborgs Stad har genom Trafikkontoret i PM 2009-09-07 beskrivit planerad trafikering som i framtiden direkt

Läs mer

DRIFTSENHET/(NÄMND/STYRELSE)

DRIFTSENHET/(NÄMND/STYRELSE) Registrerade LAS-områden 2016-06-01 1(6) ORT/KOMMUN Ale Alingsås Bengtsfors Bollebygd Borås Dals-Ed Essunga Falköping DRIFTSENHET/(NÄMND/STYRELSE) Kungälvs sjukhus Ale/Kungälv Alingsås lasarett Folkhögskolan

Läs mer

Arbetsmarknadsdata Västra Götalands län

Arbetsmarknadsdata Västra Götalands län Arbetsmarknadsdata Västra Götalands län Augusti 2014 Jens Sandahl, Analysavdelningen 11 september 2014 Antal nyanmälda platser i Västra Götalands län per månad 2011-2014 Antal nyanmälda platser i Västra

Läs mer

PM angående statens investeringar i regionala järnvägar i Västra Götaland. Nästan hälften av Västra Götalands järnvägsnät saknar investeringspengar

PM angående statens investeringar i regionala järnvägar i Västra Götaland. Nästan hälften av Västra Götalands järnvägsnät saknar investeringspengar 2016-08-30 Jan Efraimsson PM angående statens investeringar i regionala järnvägar i Västra Götaland Nästan hälften av Västra Götalands järnvägsnät saknar investeringspengar I den nuvarande nationella infrastrukturplanen

Läs mer

Protokoll. Översiktsplaneringsutskottet. Kompassen, kl. 8:30-10:50, med ajournering kl. 9:40-9:50

Protokoll. Översiktsplaneringsutskottet. Kompassen, kl. 8:30-10:50, med ajournering kl. 9:40-9:50 Sammanträde Plats och lid Ledamöter Övriga Kompassen, kl. 8:30-10:50, med ajournering kl. 9:40-9:50 Henrik Sundström (M) Ordforande Tage Nolstedt (C) Ralph Steen (FP) Magnus Jacobsson (KO) Cecilia Sandberg

Läs mer

Lägesrapport december 2016

Lägesrapport december 2016 Lägesrapport december 2016 Attraktivare kollektivtrafik för personer med funktionsnedsättning 2017-01-30 1 (5) Attraktivare kollektivtrafik för personer med funktionsnedsättning Västra Götalandsregionens

Läs mer

Förändringar i SL-trafiken 2015/2016

Förändringar i SL-trafiken 2015/2016 Älvsjö stadsdelsförvaltning Kansli- och serviceavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-03-05 Handläggare Kajsa Pärke Telefon: 08-508 21 083 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 26 mars 2015 Förändringar i SL-trafiken

Läs mer

Förslag till trafikbeställning till Sörmlands kollektivtrafikmyndighet 2017

Förslag till trafikbeställning till Sörmlands kollektivtrafikmyndighet 2017 Stadsbyggnadsnämnden 2016-03-10 Stadsbyggnadsförvaltningen Trafikavdelningen SBN/2016:122 1 (4) Stadsbyggnadsnämnden Förslag till trafikbeställning till Sörmlands kollektivtrafikmyndighet 2017 Förslag

Läs mer

K2020. Förslag till kollektivtrafikprogram för Göteborgsregionen. Bernt Nielsen, Born40 tidigare projektägare K2020 K2020 1

K2020. Förslag till kollektivtrafikprogram för Göteborgsregionen. Bernt Nielsen, Born40 tidigare projektägare K2020 K2020 1 Förslag till kollektivtrafikprogram för Göteborgsregionen Bernt Nielsen, Born40 tidigare projektägare 1 Övergripande mål Långsiktigt hållbar utveckling i Göteborgsområdet Ekologiskt hållbar utveckling

Läs mer

Uddevalla. Kollektivtrafik

Uddevalla. Kollektivtrafik 2016-05-17 Uddevalla Kollektivtrafik Från Trafikförsörjningsprogram till kundffrrån trafikförsörjningsprogram till kund Dialog om kollektivtrafikens utveckling Steg 1: Övergripande utvecklingsplan & Affärsutvecklings

Läs mer

Uppföljning av bil- och kollektivtrafik Redovisning av 2017

Uppföljning av bil- och kollektivtrafik Redovisning av 2017 Västsvenska paketet Uppföljning av bil- och kollektivtrafik Redovisning av 2017 Under året 2017 gjordes 322 miljoner resor med Västtrafik, en ökning på 6 % sedan 2016, vilket gör 2017 till ett rekordår.

Läs mer

K2020 Tågtrafik och järnvägsinvesteringar

K2020 Tågtrafik och järnvägsinvesteringar K2020 Tågtrafik och järnvägsinvesteringar 2007-09-11 Innehållsförteckning 1. Uppdrag och bakgrund 2 2. Syfte 2 3. Förutsättningar 3 4. Metod 4 5. Resultat 4 5.1 Västra stambanan 5 5.2 Västkustbanan 6 5.3

Läs mer

Bilaga 1. Linjebeskrivning. Remissversion

Bilaga 1. Linjebeskrivning. Remissversion Bilaga 1 Remissversion Linjebeskrivning Förklaring: Högtrafik är trafik vardagar mellan kl 06.00-09.00 samt 15.00-18.00. Lågtrafik är trafik under vardagar 09.00-15.00 samt efter kl 18.00 till trafikdygnets

Läs mer

Underlag från möte om trafikförändringen i västra länsdelen 2013

Underlag från möte om trafikförändringen i västra länsdelen 2013 Datum 1(1) Diarienr 2012-05-14 2012/0205 Linköpings kommun Mjölby kommun Motala kommun Kbmmur tyrsteen c sh Vadstena kommun,.. indsn Ödeshögs kommun 2012 - : Underlag från möte om trafikförändringen i

Läs mer

Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen

Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen Trendriktning Distansmöten juni 217-mars 218 5 Trendriktning Hela VGR maj 217 - mars 218 Trend Antal Distansmöten 45 4 Alingsås lasarett 35 3 25 2 15 1 5 Skaraborgs sjukhus NU-Sjukvården Kungälvs sjukhus

Läs mer

Företagsamheten 2017 Västra Götalands län

Företagsamheten 2017 Västra Götalands län Företagsamheten 2017 Västra Götalands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt

Läs mer

Sektorn för samhällsbyggnad Trafikverksamheten MÖLNLYCKE, LINJEUTREDNING PUBLIKATION 2012:03

Sektorn för samhällsbyggnad Trafikverksamheten MÖLNLYCKE, LINJEUTREDNING PUBLIKATION 2012:03 Sektorn för samhällsbyggnad Trafikverksamheten MÖLNLYCKE, LINJEUTREDNING PUBLIKATION 2012:03 Titel: Mölnlycke, Linjeutredning Datum: 2012-09-27 Beställare: Härryda kommun Kontakt: Björn Sundén, 031-724

Läs mer

FÄRDTJÄNST STENUNGSUND

FÄRDTJÄNST STENUNGSUND FÄRDTJÄNST STENUNGSUND 1 juni 2013 och tills vidare 660483-113 Kristinehamn Dals-Ed Åmål Gullspång Laxå Askersund Mariestad Färgelanda Munkedal Vänersborg Lysekil Grästorp Trollhättan Essunga Lilla Edet

Läs mer

Remiss: Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018 (T18)

Remiss: Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018 (T18) 25 april 2017 Dnr 2017/114 Samhällsutveckling Helene Olofsson Mirja Thårlin Kommunstyrelsen Remiss: Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018 (T18) Inledning Trafikförvaltningen inom Stockholms läns landsting

Läs mer

Västtrafiks riktlinjer för skyltning av bussar

Västtrafiks riktlinjer för skyltning av bussar Västtrafiks riktlinjer för skyltning av bussar UTFÄRDARE AV DOKUMENTET: ANDREAS SÖRTHAGA 2017-02-14 RIKTLINJER FÖR SKYLTNING AV BUSSAR ALLMÄNT OM SKYLTNING Västtrafik har särskilda riktlinjer för dynamisk

Läs mer

FÄRDTJÄNST STENUNGSUND

FÄRDTJÄNST STENUNGSUND FÄRDTJÄNST STENUNGSUND 1 juni 2013 och tills vidare 660483-113 Kristinehamn Dals-Ed Åmål Gullspång Laxå Askersund Mariestad Färgelanda Munkedal Vänersborg Lysekil Grästorp Trollhättan Essunga Lilla Edet

Läs mer

Trafikplan Buss o Tåg Redovisning förändringar som genomförs baserat på Budget 2017

Trafikplan Buss o Tåg Redovisning förändringar som genomförs baserat på Budget 2017 Trafikplan Buss o Tåg 2017 Redovisning förändringar som genomförs baserat på Budget 2017 Buss 2017 I sammanställningen markerade åtgärder genomförs A. Trafiksatsningar baserat på - Mål om fördubblat resande

Läs mer

Bilaga B Trafikutbud etapp 1

Bilaga B Trafikutbud etapp 1 Bilaga B Trafikutbud etapp 1 Denna bilaga beskriver det trafikutbud i det storregionala stomnätet som parterna kommit överens om att genomföra som etapp 1. Utbudet ligger till grund för gemensamma beslut

Läs mer

Kollektivtrafik på landsbygden i Västra Götaland

Kollektivtrafik på landsbygden i Västra Götaland på landsbygden i Västra Götaland Martin Elofsson, regionutvecklare sekretariatet Landsbygdsarbetet Målet: Sammanhållen region 1. Utredning Syfte, minsta utbud Långsiktigt ansvar 2. Projekt anropsstyrd

Läs mer

Yttrande över utredning om Karlsborgsbanan

Yttrande över utredning om Karlsborgsbanan D ATU M 2012-10-19 Regionutvecklingsnämnden Yttrande över utredning om Karlsborgsbanan Skaraborgs Kommunalförbund har beretts tillfälle att yttra sig över rubricerade utredning. Förbundet vill framföra

Läs mer

Nyheter och förändringar tidtabell 19 augusti - 8 december 2012: Stadskortet öppnas upp för laddning och köp ombord på länets alla bussar.

Nyheter och förändringar tidtabell 19 augusti - 8 december 2012: Stadskortet öppnas upp för laddning och köp ombord på länets alla bussar. 2012-07-23 Nyheter och förändringar tidtabell 19 augusti - 8 december 2012: Från tidtabellsskiftet den 19 augusti tas shoppingbiljetten ur stadstrafikernas utbud av färdbevis. Shoppingkortet, som består

Läs mer

Västsvenska paketet och kollektivtrafiken inför 2013

Västsvenska paketet och kollektivtrafiken inför 2013 Västsvenska paketet och kollektivtrafiken inför 2013 Statusläge Studiebesök 20120906 Sida 1 Vem står bakom? Västsvenska paketet beslutades i november 2009 genom ett avtal mellan Trafikverket Västra Götalandsregionen

Läs mer

Remiss inför trafikförändringar i SL-trafiken 2014/2015

Remiss inför trafikförändringar i SL-trafiken 2014/2015 1 (8) HANDLÄGGARE Marika Norrberg 08-535 365 65 Marika.norrberg @huddinge.se Samhällsbyggnadsnämnden Miljönämnden Remiss inför trafikförändringar i SL-trafiken 2014/2015 Förslag till beslut Nämnden beslutar

Läs mer

Trafikplan Buss 2017

Trafikplan Buss 2017 Trafikplan Buss 2017 Trafikplan Buss 2017 A. Trafiksatsningar för nöjdare och fler kunder B. Effektivisera och ompröva för ökad kundnytta C. Basutbud öppettider enligt utfästelser i Trafikförsörjningsprogram

Läs mer

Inkvarteringsstatistik februari 2005

Inkvarteringsstatistik februari 2005 Inkvarteringsstatistik februari 005 Kommunstatistik Från och med januari 005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugby och vandrarhem för samtliga kommuner i Västsverige genom att Turismens Utredningsinstitut

Läs mer

Jk Trafikfönfaltningen

Jk Trafikfönfaltningen Jk Trafikfönfaltningen STOCKHOLMS LANS LANDSTING Buss och Fardtjanst Handlaggare Martin Johansson 08-6863610 rnartin.c.johansson@sil.se I 'xl/ V& \IS h Dnr...,..,,..., Infosak. klass Kl (Oppen) Remiss

Läs mer

Nåbarhet med olika stark trafik

Nåbarhet med olika stark trafik 1 (1) Fördjupning: Nåbarhet med olika stark trafik Kollektivtrafik av olika slag bedriver allmän kollektivtrafik 1 med tåg, bussar, personbilar och båtar i olika slags trafik. Förutsättningarna för att

Läs mer

Detta är en lättläst version av Vision Västra Götaland Det goda livet Bearbetningen har gjorts av Centrum för lättläst

Detta är en lättläst version av Vision Västra Götaland Det goda livet Bearbetningen har gjorts av Centrum för lättläst vision västra götaland det goda livet Detta är en lättläst version av Vision Västra Götaland Det goda livet Bearbetningen har gjorts av Centrum för lättläst Visionen gäller för Västra Götaland. Den är

Läs mer

Förslag till beslut Hållbarhetsnämnden föreslår att regionsstyrelsen/regionfullmäktige ska besluta följande

Förslag till beslut Hållbarhetsnämnden föreslår att regionsstyrelsen/regionfullmäktige ska besluta följande 2018-01-09 Dnr RS 2017/1765 Trafikutveckling X-trafik Andréas M Eriksson Trafikplan 2019 Förslag till beslut Hållbarhetsnämnden föreslår att regionsstyrelsen/regionfullmäktige ska besluta följande 1. Region

Läs mer

Trafiksystem 2012 Karlstad - Öxnered - Göteborg

Trafiksystem 2012 Karlstad - Öxnered - Göteborg Trafiksystem 2012 Karlstad - Öxnered - Göteborg februari 2010 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 1. Bakgrund... 5 2. Syfte... 5 3. Avgränsning... 5 4. Projektorganisation... 5 5. Inventering...

Läs mer

Miljönämnden 26 Januari 2011/ Ny Dinau Malin Englund

Miljönämnden 26 Januari 2011/ Ny Dinau Malin Englund Miljönämnden 26 Januari 2011/ Ny Dinau Malin Englund Klimatstrategi för r Västra V GötalandG Sex fokusområden 1. Effektiv energianvändning ndning i bostäder och lokaler 2. Effektiva godstransporter - grön

Läs mer

Gemensamma prioriteringar för Västra Götaland en region och 49 kommuner

Gemensamma prioriteringar för Västra Götaland en region och 49 kommuner Gemensamma prioriteringar för Västra Götaland en region och 49 kommuner Vi bidrar till svensk tillväxt. Samtidigt som klimatmålen nås. Västra Götaland är Sveriges industriella och logistiska nav och står

Läs mer

Gästnattsrapport februari 2014

Gästnattsrapport februari 2014 Gästnattsrapport 214 Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet Kontakt: ann-sofie.stromback@vastsverige.com monika.fleming-glogoza@vastsverige.com Klicka här för att hämta SCB

Läs mer

Samtrafikplanen 2014 Datum: 2013-09-20 Rev. nr: 2 (se rött ändringsstreck) Författare: Ingrid Grönlund 1/7

Samtrafikplanen 2014 Datum: 2013-09-20 Rev. nr: 2 (se rött ändringsstreck) Författare: Ingrid Grönlund 1/7 1/7 Innehåll 1. PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR 2014 2 1 Allmänt om planeringssamverkan 3 2. Gemensam tidplan för arbetet med tåg- och busstidtabeller för vintersommar-höst 2014 4 3 Långsiktig plan år 2014-2019

Läs mer

Trafikstrategi 2035 för Göteborg, Mölndal och Partille

Trafikstrategi 2035 för Göteborg, Mölndal och Partille Trafikstrategi 2035 för Göteborg, Mölndal och Partille Förslag till stomnätsplan för kollektivtrafiken i Stor-Göteborg Av Olof Franzén Visionen bygger på att dagens spårvägssystem kompletteras där dagens

Läs mer

Telefon 020-91 90 90

Telefon 020-91 90 90 FÄRDTJÄNST/SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK I ALINGSÅS KOMMUN - ett komplement till allmänna kommunikationer Boka alltid din resa för färdtjänst eller sjukresa via beställningscentralen Telefon 020-91 90 90 Välkommen

Läs mer

Effekter av trängselskattens införande Redovisning 18 september 2013

Effekter av trängselskattens införande Redovisning 18 september 2013 Västsvenska paketet Effekter av trängselskattens införande Redovisning 18 september 213 I Göteborg och dess omgivning mäts trafikflöden och restider kontinuerligt både för biltrafiken och för kollektivtrafiken.

Läs mer

Kollektivtrafikens roll för regionförstoring och tillväxt i Västra Götaland

Kollektivtrafikens roll för regionförstoring och tillväxt i Västra Götaland J ÖNKÖPING I NTERNATIONAL B USINESS S CHOOL JÖNKÖPING UNIVERSITY Kollektivtrafikens roll för regionförstoring och tillväxt i Västra Götaland Lokala arbetsmarknader 1970 1990 2004 En av Västtrafiks huvudprocesser

Läs mer

Kollektivtrafikplan Örebro kommun

Kollektivtrafikplan Örebro kommun Datum Änr. Ks xx/xxxx 2012-04-18 Till Örebro läns landsting Kollektivtrafikplan Örebro kommun 2012-2013 Kollektivtrafikplanens omfattning Kollektivtrafikplanen omfattar den regionala kollektivtrafiken

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken och Waxholmsbolagets trafik 2019/2020

Trafikförändringar i SL-trafiken och Waxholmsbolagets trafik 2019/2020 Avdelningen för stadsutveckling Sida 1 (5) 2019-03-12 Handläggare: Cecilia Rivard 08 508 18 048 Till Farsta stadsdelsnämnd 2019-04-11 Trafikförändringar i SL-trafiken och Waxholmsbolagets trafik 2019/2020

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018

Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018 Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för samhällsplanering Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-03-20 Handläggare David Eriksson Telefon: 08-508 220 53 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Vi blir ännu. bussigare. från 14 augusti 2017

Vi blir ännu. bussigare. från 14 augusti 2017 Vi blir ännu bussigare från 14 augusti 2017 Vi vill vara ditt bästa resealternativ Den 14 augusti startar vi fler linjer, inför kortare restider och skapar tätare turer för dig som bor i Lekebergs kommun.

Läs mer

Trafikplan

Trafikplan Trafikplan 2018 2017-01-25 Trafikplan 2018 Trafikplan 2018 samlad för tåg och buss Trafikplanen innehåller åtgärdsförslag för att nå nöjdare och fler kunder för både tåg och buss, med en gemensam prioriteringslista

Läs mer

Gästnattsrapport april 2014

Gästnattsrapport april 2014 Gästnattsrapport 2014 Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet Kontakt: ann-sofie.stromback@vastsverige.com monika.fleming-glogoza@vastsverige.com Klicka här för att hämta SCB

Läs mer

Gästnattsrapport juli 2014

Gästnattsrapport juli 2014 Gästnattsrapport 2014 Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet Kontakt: ann-sofie.stromback@vastsverige.com monika.fleming-glogoza@vastsverige.com Klicka här för att hämta SCB

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken 2018/2019

Trafikförändringar i SL-trafiken 2018/2019 Hägersten-Liljeholmen stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (4) 2018-03-20 Handläggare Linda Palo Telefon: 0850822033 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2018-04-19 Trafikförändringar i SL-trafiken

Läs mer

PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR

PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR 1/7 Innehåll PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR 2015 2 1 Allmänt om planeringssamverkan 3 - Gemensam tidplan för planeringssamordning mellan tåg och buss... 3 - Långsiktig plan för gemensamt tidtabellsskifte för

Läs mer

Författare: Ingrid Grönlund, tel 0725-104420 Utgåva, utkast 1 150402. Innehåll

Författare: Ingrid Grönlund, tel 0725-104420 Utgåva, utkast 1 150402. Innehåll Innehåll PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR 2016... 2 1 Allmänt om planeringssamverkan... 3 - Gemensam tidplan för planeringssamordning mellan tåg och buss... 3 - Långsiktig plan för gemensamt tidtabellsskifte

Läs mer

Göteborg; Norra Älvstranden. Göteborg; Johanneberg. Göteborg; Burås. Göteborg; Linnégatan. Göteborg; Gårda. Göteborg; Stampen. Göteborg; Östra Stampen

Göteborg; Norra Älvstranden. Göteborg; Johanneberg. Göteborg; Burås. Göteborg; Linnégatan. Göteborg; Gårda. Göteborg; Stampen. Göteborg; Östra Stampen n för hyreshus Sida: 1 ( 9 ) 1401 1480067 Göteborg; Norra Älvstranden 1480069 Göteborg; Lindholmen Science Park 1480070 Göteborg; Johanneberg 1480072 Göteborg; Burås 1480108 Göteborg; Långgatorna och Olivedal

Läs mer

Claes Jägevall, ordf Rolf Eriksson Peter Lindroth Catrin Hulmarker Marie Lindberg Andersson, ers. Frida Blomqvist, trafikplanerare

Claes Jägevall, ordf Rolf Eriksson Peter Lindroth Catrin Hulmarker Marie Lindberg Andersson, ers. Frida Blomqvist, trafikplanerare SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2012-04-24 1 Plats och tid Tibro kommun, sammanträdesrum Bonaren kl 14:00-16:00 Beslutande Claes Jägevall, ordf Rolf Eriksson Peter Lindroth Catrin Hulmarker Marie Lindberg Andersson,

Läs mer

Datum Kommunstyrelsen. Remissyttrande Regionalt Trafikförsörjningsprogram i Norrbottens län Dnr 8/2018

Datum Kommunstyrelsen. Remissyttrande Regionalt Trafikförsörjningsprogram i Norrbottens län Dnr 8/2018 Arvidsjaurs kommun Árviesjávrien kommuvdna Delegeringsbeslut Datum 2018-01-30 3 Nämnd/Styrelse Ärendegrupp Delegat Föredragande Kommunstyrelsen 2. Besluta på nämndens vägnar i ärende som är så brådskande,

Läs mer

Västra Götalandsregionen

Västra Götalandsregionen Västra Götaland 49 kommuner 1,6 miljoner invånare Västra Götalands län Landskap: Västergötland, Bohuslän och Dalsland Största stad: Göteborg Minsta kommun: Dals Ed Regionhuvudstad: Vänersborg 29 611 öar,

Läs mer

KOPPLINGAR FÖR EFFEKTIVA PERSONTRANSPORTER

KOPPLINGAR FÖR EFFEKTIVA PERSONTRANSPORTER KOPPLINGAR FÖR EFFEKTIVA PERSONTRANSPORTER Maj 2007 SWECO VBB Gullbergs Strandgata 3 Box 2203, 403 14 Göteborg Telefon 031-62 75 00 Telefax 031-62 77 22 Göteborg SWECO VBB AB Trafik Nina Galligani Uppdragsnummer

Läs mer

Regionstyrelsen

Regionstyrelsen Regionstyrelsen 218-239 2018-11-28 kl:09.00-13.35 Plats: Regionens hus, sal A 223 Allmän trafikplikt inför upphandling av busstrafik Diarienummer: RJL 2018/2474 Beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige

Läs mer

Målbild Tåg 2035. - utveckling av tågtrafiken i Västra Götaland. PM 5 Reducerad busstrafik

Målbild Tåg 2035. - utveckling av tågtrafiken i Västra Götaland. PM 5 Reducerad busstrafik Målbild Tåg 2035 - utveckling av tågtrafiken i Västra Götaland PM 5 Reducerad busstrafik 1 Målbild Tåg 2035 Underlagsrapport PM 5: Reducerad busstrafik. Arbetet med Målbild Tåg 2035 utveckling av tågtrafiken

Läs mer

Skånetrafiken Upphandling av busstrafik Trelleborg stad och regiontrafik, dnr 333/2017 Bilaga Trafikbeskrivning 1 (18) Innehåll

Skånetrafiken Upphandling av busstrafik Trelleborg stad och regiontrafik, dnr 333/2017 Bilaga Trafikbeskrivning 1 (18) Innehåll 1 (18) Innehåll Region Skånes och s ambitioner för kollektivtrafiken i Skåne...2 Det aktuella avtalsområdet...3 Övergripande information...3 Information om nuvarande (2018) trafik samt bytespunkter...3

Läs mer

Kollektivtrafikmöte. Haparanda kommun

Kollektivtrafikmöte. Haparanda kommun Kollektivtrafikmöte Haparanda kommun 2014-11-26 Haparanda kommun - Trafik Linjen är främst en skollinje, den ansluter till L54 i Karungi som tar skolbarn till Haparanda. Dock måste L54 förstärkas varje

Läs mer

FÄRDTJÄNST SKARABORG. 30 8 JAN SEP 2012 och tills vidare

FÄRDTJÄNST SKARABORG. 30 8 JAN SEP 2012 och tills vidare FÄRDTJÄNST SKARABORG 30 8 JAN SEP 2012 och tills vidare FÄRDTJÄNST Färdtjänst är en del av kollektivtrafiken som beviljas efter individuell prövning, enligt Lag om färdtjänst (LAG 1997:736). Du kan beviljas

Läs mer

Uppdrag till Västtrafik 2015-2016

Uppdrag till Västtrafik 2015-2016 Sida 1(1) Bilaga 1.1 Datum 2014-09-09 Diarienummer KT-09-2014 Till Västtrafik Uppdrag till Västtrafik 2015-2016 Kollektivtrafiknämnden beslutar om följande uppdrag till Västtrafik 2015-2016; Inriktning

Läs mer

Gästnattsrapport mars 2014

Gästnattsrapport mars 2014 Gästnattsrapport 2014 Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet Kontakt: ann-sofie.stromback@vastsverige.com monika.fleming-glogoza@vastsverige.com Klicka här för att hämta SCB

Läs mer

Avdelning för kollektivtrafik och infrastruktur Västra Götalandsregionen Landsbygdsutredningen Utvärdering 2017

Avdelning för kollektivtrafik och infrastruktur Västra Götalandsregionen Landsbygdsutredningen Utvärdering 2017 Avdelning för kollektivtrafik och infrastruktur Västra Götalandsregionen 2017-09-14 Landsbygdsutredningen Utvärdering 2017 2 Innehåll Bakgrund... 2 1 Landsbygdsutredningen... 3 1.1 Målsättningen med Landsbygdsutredningen...

Läs mer

Mobilitetsutredning Rollsbo Västerhöjd

Mobilitetsutredning Rollsbo Västerhöjd Uppdragsledare Henki Refsnes Handläggare Shahriar Gorjifar Mottagare Daniel Åhman Bohusläns Kommunala Exploaterings AB (bokab) Datum 2017-10-05 Projektnummer 729815 Mobilitetsutredning Rollsbo Västerhöjd

Läs mer

ARBETSMATERIAL

ARBETSMATERIAL 1 LÄGESRAPPORT, SERVICENIVÅ PÅ LANDSBYGD. Diskussionsmaterial för tjänstemannaberedningarna och DKR- hösten 2013. Detta är en lägesrapport av arbetet med landsbygdsutredningen. Arbetet leds av kollektivtrafiksekretariatet.

Läs mer

GAP-analys Demensriktlinjer Kommunerna i Västra Götaland, svar från Äldreomsorgen

GAP-analys Demensriktlinjer Kommunerna i Västra Götaland, svar från Äldreomsorgen GAP-analys Demensriktlinjer 2017-02-10 Kommunerna i Västra Götaland, svar från Äldreomsorgen Länsresultat utan uppdelning. Kommunalförbundsområde GR 14 29,8 Skaraborgs kommunalförbund 17 36,2 Fyrbodals

Läs mer