Trafikplan Sammanställning av underlag och förslag Godkänd av Västtrafiks styrelse

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Trafikplan Sammanställning av underlag och förslag Godkänd av Västtrafiks styrelse"

Transkript

1 Trafikplan 2017 Sammanställning av underlag och förslag Godkänd av Västtrafiks styrelse

2 Innehåll Varför en Trafikplan?... 3 Från trafikförsörjningsprogram till kund styrning av trafikplaneringen... 3 Inriktning i Övergripande utvecklingsplan Långtidsprognos Affärsutvecklingsplaner Prioritering av förändringar i trafiken... 6 Förslag till användning av resurstillskott

3 Varför en Trafikplan? Varje år gör Västtrafik en större översyn av trafikutbudet. Trafikplan 2017 är en sammanställning av de förändringar som Västtrafik planerar att genomföra under det kommande året, med start för nya tider i tidtabellsskiftet i mitten av december Översynen hanteras i en sammanhållen process genom en nära dialog med Västtrafiks partners, trafikföretagen och kommunerna, där trafikutbudet utformas utifrån kundernas behov och våra mål. Resultatet av arbetet blir konkreta förändringar i erbjudandet till Västtrafiks kunder. Trafikplan 2017 utgör ett beslutsunderlag för Västtrafiks styrelse och presenterar hur förändringarna i trafiken har arbetats fram samt de ekonomiska konsekvenserna. De två bilagorna till beslutsunderlaget omfattar beskrivning av samtliga trafikförändringar och den Övergripna utvecklingsplanen för kollektivtrafiken Från trafikförsörjningsprogram till kund styrning av trafikplaneringen Utgångspunkten för arbetet med Trafikplan 2017 är den inriktning som har tagits fram i den Övergripande utvecklingsplanen Den övergripande utvecklingsplanen sammanfattar mål och strategier i trafikförsörjningsprogrammet, övriga mål och strategidokument samt det årliga uppdrag som Västtrafik får av kollektivtrafiknämnden. I processen genomförs dialogmöten med samtliga kommuner där representanter från såväl Västtrafik som våra partners deltar. Arbetet mynnar ut i övergripande inriktning och prioriteringar i trafiken som gäller framåt. För att de förändringar som kunderna kommer att kunna ta del av i trafiken ska gå i linje med de mål och strategier som har beslutats politiskt, görs arbetet metodiskt i nära samarbete med våra partners enligt nedanstående bild. 3 (10)

4 Bilden beskriver sambandet från trafikförsörjningsprogram till det trafikutbud vi erbjuder våra kunder från december Kundernas upplevelser av den nuvarande trafiken är en central del och genom dialogen med våra partners finns det goda förutsättningar att ta tillvara på denna kunskap. Resultatet av arbetet presenteras i den Övergripande utvecklingsplanen (10)

5 Inriktning i Övergripande utvecklingsplan Inriktningar som de kommande trafikförändringarna skall följa: Samordning mellan linjer och avtal, främst under större byggprojekt i Göteborgsområdet Fortsätt att genomföra Tåg 2020 genomförandeplan och säkerställ samordning mellan trafikslag Förkorta restider och inleda arbetet med att förbättra pålitligheten för linjer med hög turtäthet Åtgärda kapacitetsbrist proaktivt enligt utvecklingstrappan Vara lyhörda för förändringar utifrån flyktingars behov av kollektivtrafik. Utveckla kvälls- och helgtrafik i prioriterade stråk och stadstrafik där det finns potential Arbeta riktat/fokuserat i fyra utpekade pendlingsstråk Långtidsprognos Långtidsprognosen som beslutas i december är ett viktigt dokument som anger bl.a resandemål och vilka resurstillskott som bedöms behövas för att nå målen. Resandeökning 2017: 10 milj resor Resurstillskott för satsningar 2017: Genomförandeplan Tåg mnkr Övriga satsningar 58 mnkr Kom Fram Göteborg 25 mnkr TOTALT 119 mnkr Affärsutvecklingsplaner Det tredje viktiga dokument som, tillsammans med Övergripande utvecklingsplan och Långtidsprognos, styr trafikplaneringen är Affärsutvecklingsplanerna som f n tas fram tillsammans med 7 av trafikföretagen. För samtliga affärsutvecklingsplaner gäller att de innefattar såväl omvärldsfaktorer (befolkning etc) som aktiviteter som tas fram av affärsledningarna. I affärsledningarna är trafikföretagen och Västtrafik representerade. Måltalen för resandeutvecklingen används sedan som underlag för budgetarbetet. Förutom resandemål finns i affärsutvecklingsplanerna 5 (10)

6 mål för kundnöjdhet, effektivitet, medarbetarskap, samverkan och ekonomi. Nedan redovisas de resandemål (ökning) som tagits fram i affärsutvecklingsplanerna. För spårvagn, båt och övriga har resandemålen tagits fram internt av Västtrafik. Resandemål 2017 enligt affärsutvecklingsplaner Resandeökning (1 000 tal resor) Bivab 118 Nettbuss 289 GS Buss 419 Keolis Nobina 439 Transdev 942 SJ Götalandståg Spårvagn (ej AUP) Båt (ej AUP) 133 Övriga (ej AUP) TOTALT De fokusområden och övergripande aktiviteter som återfinns i affärsutvecklingsplanerna är förutom trafikförändringar och lokal marknadsföring, även välutbildad personal, Det goda kundmötet och under 2017 aktiviteter kopplade till Res utan check ut. Prioritering av förändringar i trafiken Utifrån inriktningen i den Övergripande utvecklingsplanen har trafikföretagen tagit fram förslag på förändringar och dessa har prioriterats enligt kategorierna nedan. För att tydliggöra syftet med varje förändring och ha en så tydlig bild som möjligt av vilka konsekvenser förändringen får för våra kunder och övrig trafik, har arbetet med att göra konsekvensanalys utvecklats i år. Detta underlättar längre fram när förändringarna ska kommuniceras till kunderna. Omfördelningar Kostnadsneutrala åtgärder. Nödvändigt Kapacitetsbrist eller andra åtgärder för att få trafiken att fungera. Högst angeläget Stöder prioriterade mål och inriktningar i Övergripande utvecklingsplan och åtgärderna ger hög effekt när det gäller att uppfylla mål om exempelvis ökat resande och kundnöjdhet. 6 (10)

7 Angeläget Stöder prioriterade mål och inriktningar i Övergripande utvecklingsplan men till skillnad från kategorin Högst angeläget ger åtgärderna inte lika hög effekt när det gäller att uppfylla målen. Önskvärt Åtgärder som stöder mål och inriktningar generellt. Icke prioriterat Åtgärder som går emot mål och inriktningar eller av andra orsaker inte kan prioriteras i årets trafikplan, exempelvis förslag som behöver ett större utredningsarbete och på så sätt kan tas med i nästkommande års trafikplan. Förslag till användning av resurstillskott 2017 Övergripande aktivitet 1. Trafikförändringar 2017 (prioriterade i affärsledningar) 2. Tåg 2020 (Genomförandeplan) inkl andra aktiviteter Som beskrivits ovan har i långtidsprognosen för 2017 bedömts ett resurstillskott motsvarande totalt 119 mnkr. I nedanstående tabell redovisas de övergripande aktiviteter som tillskottet föreslås användas till. Förutom trafikförändringar i Trafikplan 2017, och satsningar enligt genomförandeplan för tågtrafiken, omfattar planen även de föreslagna aktiviteterna som bedöms som viktiga för att kunna nå Västtrafiks övergripande mål, liksom aktiviteter och som återfinns i Affärsutvecklingsplanerna. En kortare beskrivning av respektive aktivitet återfinns nedan. Resurstillskott (mnkr) Effekt resandeökn (milj) 29 1,3 12 1,0 3. Resandeökning Borås 2 0,2 4. Närtrafik 1 0,1 5. Resandeökning spårvagn eller Buss i väntan på spårvagn 27 3,7 6. Förstärkningspool 10 0,5 7. Kom Fram Göteborg 25 2,1 8. Övriga fokusområden enligt AUP (Res utan check ut) 10 1,0 9. Vidareutvecklad marknadsanalys/trafikutveckling 3 0,1 Totalt ,0 7 (10)

8 1. Trafikförändringar 2017 I Trafikplan 2017 uppgår trafikförändringarna, exkl tåg, till en nettokostnad på totalt 29 mnkr. För att resurserna till förändringar skall användas på ett så klokt sätt som möjligt, och satsas där kunderna bäst behöver dem, har ett stort arbete gjorts för att i första hand se till att förändringar finansieras genom omfördelningar inom respektive avtal. Flera förändringar genomförs i syfte att korta restider samt erbjuda ett förenklat linjenät samt även att erbjuda utökat utbud kvällar och helger i prioriterade stråk. Några åtgärder innebär också att den förstärkningstrafik som regelbundet behöver sättas in för att täcka in resandebehovet övergår till att bli ordinarie trafik för att säkerställa kapaciteten. För kunderna innebär detta en högre pålitlighet i trafiken och minskad risk för att under sin resa behöva stå i brist på lediga sittplatser. Samtliga trafikförändringar förväntas ge ett resandetillskott med 1,3 milj resor Förändringarna är beskrivna i separat bilaga. 2. Tåg 2020 (Genomförandeplan) I årets Trafikplan görs satsningar på tågtrafiken för att följa Målbild tåg 2035 och konkretiseringen av denna som gjorts i Tåg 2020 genomförandeplan. Tågtrafiken utgör en viktig grund i trafiken och skapar förutsättningar för kunderna att resa långa sträckor i regionen vilket bidrar till ökade möjligheter att exempelvis nå en större arbetsmarknad. Förutom trafikförändringar som är beskrivna i separat bilaga kommer ytterligare tågsätt att hyras in under senare delen av 2017 för att möta behov av kapacitetsförstärkningar. 3. Resandeökning Borås Under våren 2017 börjar nytt trafikavtal att gälla i Borås stadstrafik. Avtalet bygger på de nya branschgemensamma avtalsformerna som ger möjlighet att öka resandet i samverkan med trafikföretag och kommun. Bedömningen är att förutsättningarna är goda för en resandeökning redan under 2017 och föreslår att resurser avsätts för detta. Mer detaljerade aktiviteter kommer att tas fram tillsammans med Nobina och Borås stad i samband med etableringen av avtalet. 4. Närtrafik Beslut har fattats att Närtrafik ska införas i alla kommuner i regionen. För att säkerställa att tillkommande trafik kan utföras i helårsperspektiv föreslås att 1 mnkr avsätts som tillför ett mindre antal resor. 8 (10)

9 5. Resandeökning spårvagn eller Buss i väntan på spårvagn För att nå resandeökningar i spårvagnstrafiken är kapaciteten i dagsläget en viktig faktor. I anslutning till tidtabellsskiftet inför 2017 (november/december) planeras en smärre omläggning där trafik flyttas till linjesträckor där ökad kapacitet behövs. Omläggningen genomförs genom kombination av omfördelning och att befintliga vagnresurser blir mer tillgängliga. Parallellt har även påbörjats ett arbete med att komplettera spårvagnstrafiken i Göteborg med nya busslinjer från hösten Kompletteringarna sker med utgångspunkt i målbilden för Göteborg- Mölndal-Partille som tagits fram av regionen tillsammans med berörda kommuner. Förändringarna kommer successivt som de växer fram att redovisas för styrelsen. För 2017 föreslås att 27 mnkr avsätts vilket förväntas ge ett resandetillskott på 3,7 milj resor. 6. Förstärkningspool För att mer flexibelt kunna använda förar- och fordonsresurser när resandeökningar sker, föreslås att en förstärkningspool inrättas. Behovet finns framför allt i stråken med stora resandeströmmar och i stadstrafikområdena i regionen. För att hitta effektiva trafiklösningar främst i Göteborgsområdet med ett flertal partners engagerade kopplas resurserna till vår samverkanscentral som drivs tillsammans med trafikföretagen. Totalt föreslås 10 mnkr avsättas för aktiviteten vilket förväntas ge ett resandetillskott på 0,5 milj resor. 7. Kom Fram Göteborg Inom ramen för de infrastrukturåtgärder som genomförs i samband med Västsvenska Paketet kommer dagens förutsättningar i form av framkomlighet, ombyggnad av gator och vägar etc att ställa krav på mer eller mindre tillfälliga omläggningar av trafikutbudet. I syfte att säkerställa resmöjligheterna för dagens kunder och att vara attraktiva när framkomligheten med bil försämras föreslås att 25 mnkr avsätts. Aktiviteterna förväntas ge ett resandetillskott på 2,1 milj resor. 8. Övriga fokusområden I Västtrafiks utpekade prioriterade områden för 2017 ingår etableringen av Res Utan Check Ut. Etableringen finns också med bland de prioriterade aktiviteterna i samtliga framtagna affärsutvecklingsplaner. För att skapa förutsättningar för särskilda insatser (t ex utbildning, kundvärdar etc) utöver de som finns som resurser i avtalen föreslås 10 mnkr avsättas för dessa aktiviteter vilket förväntas ge ett resandetillskott på 1,0 milj resor. Aktiviteterna kommer också att bidra till att långsiktigt utveckla samarbetsformerna med Västtrafiks partners. 9. Vidareutvecklad marknadsanalys/trafikutveckling De nya avtalen och arbetsformerna med trafikföretagen visar på ett behov av att vidareutveckla arbetet med marknadsanalyser och trafikutveckling. Det handlar 9 (10)

10 delvis om kompetensutveckling, men också att hitta nya koncept för trafikering. Inte minst de alltmer digitaliserade informationskanalerna skapar nya förutsättningar för att skapa attraktiva och kostnadseffektiva trafiklösningar. Ett annat viktigt utvecklingsområde är bättre kunskap om presumtiva kunder som bygger på analyser av olika kundgrupper och deras olika behov. För 2017 föreslås att 3 mnkr avsätts för detta område vilket under året förväntas ge ett tillskott på 0,1 milj nya resor. Arbetet kommer delvis att ske i anslutning till de fyra utpekade prioriterade stråk som angetts i regionens uppdrag till Västtrafik. // Bilagor 1. Övergripande Utvecklingsplan för Västtrafik Beskrivning av trafikförändringar för genomförande (10)

11 Bilaga Trafikplan 2017 Beskrivning av trafikförändringar Godkänd av Västtrafiks styrelse

12 Innehållsförteckning Trafikförändringar december 2016 Förändringar i tågtrafiken 3 Förändringar i Sjuhärad 8 Förändringar i Skaraborg 13 Förändringar i Fyrbodal 17 Förändringar i Göteborgsregionen 19 Göteborgs stadstrafik spårvagn 19 Göteborgs stadstrafik stombuss och cityexpresser 19 Göteborgs stadstrafik övrig busstrafik 24 Göteborgs stadstrafik båt 37 Göteborgs regiontrafik 38 Tåg 40 Göteborgs stadstrafik stombuss och cityexpresser 41 Göteborgs stadstrafik båt 41

13 Trafikförändringar dec 2016 Förändringar i tågtrafiken Strömstad Uddevalla Göteborg utökning vardagar Bakgrund: Enligt Tåg 2020, genomförandeplan, ska antalet avgångar utökas så att det under högtrafiken är avgångar var 30:e minut mellan Göteborg och Stenungsund. I Trafikplan 2017 föreslås en utökning av utbudet som innebär att eftermiddagens högtrafikperiod förlängs med en timme. I riktningen Uddevalla-Göteborg bedöms behov finnas av en tidig morgonavgång. I nuläget går första tåget kl från Uddevalla och har mellan resande. Genom att köra en halvtimme tidigare ökar resmöjligheten för de som börjar arbetsdagen tidigt. Det innebär också att det skapas förbindelser till snabbtåg mot Stockholm som avgår från Göteborg. Syfte: Att förbättra resmöjligheter på vardagar i reserelationerna Uddevalla-Göteborg, Ljungskile-Göteborg och Stenungsund-Göteborg. Förbättrade pendlingsmöjligheter för de som behöver vara i Göteborg tidigt på morgonen och förbättrade tidiga förbindelser till Stockholm. På eftermiddagen skapas fler snabba resmöjligheter till/från Stenungsund. Trafikförändring: Nytt tåg kl från Uddevalla till Göteborg Nytt tåg kl från Göteborg till Stenungsund Nytt tåg kl från Stenungsund till Göteborg Effekt: Förbättrade pendlingsmöjligheter till Göteborg tidig morgon. Förbättrade tidiga förbindelser till Stockholm. Ökad flexibilitet med snabba förbindelser till/ från Stenungsund tidig eftermiddag. Strömstad Uddevalla Göteborg utökning helgtrafik Bakgrund: Enligt Tåg 2020, genomförandeplan, ska utbudet på söndagar utgöras av timmestrafik. Trafiken utökas så att det blir timmestrafik i båda riktningar Uddevalla-Göteborg under söndag eftermiddag och kväll Syfte: Att förbättra resmöjligheterna på söndag eftermiddag då resandet är stort i reserelationerna Uddevalla-Göteborg och Stenungsund-Göteborg. 3 (42)

14 Trafikförändring: Söndag och helgdag: Nytt tåg kl från Uddevalla med ankomst i Göteborg Söndag och helgdag: Nytt tåg kl från Göteborg med ankomst i Uddevalla Påverkan: Förbättrade resmöjligheter. Vänersborg Göteborg, utökning vardagar högtrafik Bakgrund: Enligt Tåg 2020, genomförandeplan, ska utbudet på regiontågslinjen Göteborg-Vänersborg vara 28 dt M-To senast Föreslagen satsning innebär att utbudet kommer att vara något större än plan, vilket kan motiveras med det stora resandet på linjen. Resandet i kringliggande tåg är stort, i synnerhet de med avgång kl och kl från Göteborg. Resandet är dessutom ungefär lika stort i båda riktningar i de aktuella tidslägena. Syfte: Skapa fler resmöjligheter på vardagar i reserelationerna Göteborg-Lödöse Södra, Göteborg-Lilla Edet, Göteborg-Trollhättan och Göteborg-Vänersborg. Förbättrade möjligheter till dagspendling, exempelvis till och från studier i Trollhättan och Göteborg. Trafikförändring: Nytt tåg kl från Göteborg med ankomst i Vänersborg Nytt tåg kl från Vänersborg med ankomst i Göteborg Nytt tåg kl från Vänersborg med ankomst i Göteborg Nytt tåg kl från Göteborg med ankomst i Vänersborg Effekt: Förbättrade möjligheter till dagspendling i tidslägen när efterfrågan är stor. Exempelvis resor till och från studier i Trollhättan och Göteborg. Töreboda Göteborg utökning Bakgrund: Enligt genomförandeplan Tåg 2020 ska tågtrafiken utökas på Västra stambanan mellan Göteborg och Töreboda till år 2020, men utökningarna är svåra att genomföra p.g.a. trängselproblem och omfattande banarbeten Till december 2016 planeras mindre utökningar och omfördelningar av trafiken för att uppnå vissa förbättringar. Syfte: Att förbättra resmöjligheter och öka resandet i reserelationerna Skövde- Töreboda, Töreboda-Göteborg, Nässjö-Göteborg och (Stockholm-)Skövde-Jönköping. 4 (42)

15 Trafikförändring: M-F: Tåg Skövde-Göteborg med avg snabbas upp och blir ett direkttåg till Göteborg med ankomst i Göteborg kl Avgångstiden från Skövde justeras till M-F: Tåg Falköping-Nässjö med avg. kl från Falköping förlängs och avgår istället kl från Skövde. Söndag: Nytt tåg kl och kl från Skövde till Göteborg. Lördag och söndag: Tåg kl från Skövde till Falköping förlängs och avgår istället kl från Töreboda till Falköping. Lördag: Nytt tåg kl från Falköping till Skövde. Söndag: Nytt tåg kl från Falköping till Skövde. Effekt: Förbättrade resmöjligheter. Falköping Jönköping utökning eftermiddag Bakgrund: Enligt Tåg 2020, genomförandeplan, ska utbudet utökas. I Trafikplan 2017 föreslås en utökning av utbudet med 1 dubbeltur Falköping-Jönköping M-F, samt en förbättring av helgutbudet på Jönköpingsbanan. Syfte: Att förbättra pendlingsmöjligheterna i första hand från Jönköping, samt att förbättra utbudet LS. I synnerhet resandet från Jönköping mot Falköping är stort kring timme 16 och ett förtätat utbud bör kunna öka resandet ytterligare. På helger förbättras resmöjligheterna bl.a. för långväga resenärer. Trafikförändring: M-F: Nytt tåg kl från Falköping till Jönköping M-F: Nytt tåg kl från Jönköping till Falköping Lördag: Ny dubbeltur på eftermiddagen Skövde-Nässjö Effekt: Förbättrade pendlingsmöjligheter från Jönköping. Mariestad Laxå Ny tur må fr Bakgrund: Utöka trafiken Mariestad-Laxå under dagtid eftersom det finns en lång lucka mellan tågen i dag. Tågen kommer att ansluta till/från regionaltågen Göteborg- Laxå-Hallsberg-Örebro-Stockholm. Syfte: Förbättrat utbud. Bättre anslutningar från Kinnekullebanan för resor norrut till Örebro, Stockholm m fl orter. Trafikförändring: M-F: Ny avgång kl från Mariestad med ankomst kl i Laxå (Tåget förlängs, kommer i dag från Herrljunga/Lidköping) 5 (42)

16 M-F: Ny avgång kl från Laxå med ankomst kl i Mariestad (Befintligt tåg avgår söderut från Mariestad kl 13.25) Effekt: Förbättrade resmöjligheter till/från Mariestad och norrut till/från Hova, Laxå, Örebro, Västerås och Stockholm. Förutsättning: En förutsättning för att ovanstående förslag genomförs är att berörda kommuner inom Västra Götaland står för den ökade kostnaden. Borås Göteborg Utbudsförändring Bakgrund: Resandet med tåg på linjen Borås-Göteborg är lågt och den parallella busstrafiken är omfattande, även för mellanstationerna på vägen. Syfte: Att öka resandet i Västtågen totalt sett genom att flytta fordonsresurser från Borås-Göteborg till linjer med kapacitetsbrist. Trafikförändring: M-F helår: Indragning av tåg kl från Göteborg med ankomst i Borås M-F helår: Indragning av tåg kl från Borås med ankomst i Göteborg Söndag och helgdag: Indragning av tåg kl från Göteborg med ankomst i Borås Tidtabellsjusteringar av ett antal tågavgångar för att få bättre samordning med parallell busstrafik. Effekt: Under vardagar finns i stort sett parallell busstrafik i aktuella tidslägen med busslinjerna 101, 610 och 611, samt även anslutningar till/från Sandared. Söndag kväll finns ingen busstrafik som ersätter till Bollebygd och Sandared men resandet är marginellt. Borås Varberg Utökning vardagar högtrafik Bakgrund: Enligt Tåg 2020, genomförandeplan, ska utbudet utökas från dagens 10 till 14 dubbelturer Borås-Varberg M-F. I Trafikplan 2017 föreslås en utökning av utbudet med en dubbeltur. Utbudet utökas med en tidig tur till Varberg, så att det finns möjlighet att komma fram till Varberg före kl 7. På eftermiddagen förtätas trafiken med en ny tur från Varberg kl 17.44, vilket gör att den lucka som finns i timmestrafiken från Varberg på eftermiddag/tidig kväll fylls. Syfte: Att förbättra pendlingsmöjligheterna till och från Varberg. Trafikförändring: M-F: Nytt tåg kl från Borås med ankomst 6.43 i Varberg M-F: Nytt tåg kl från Varberg med ankomst i Borås Effekt: Förbättrade pendlingsmöjligheter till/från Varberg. 6 (42)

17 Varberg Göteborg Utökat utbud Bakgrund: Öresundstågen har kapacitetsbrist på morgonen in mot Göteborg. Önskemål från Hallandstrafiken om att utöka trafiken genom att köra ett tåg Varberg- Göteborg för att avlasta Öresundstågen när kapacitetsbristen är som störst. Syfte: Öka kapaciteten i tåg mellan Varberg och Göteborg. Trafikförändring: M-F: Nytt tåg kl från Varberg med ankomst kl i Göteborg M-F: Nytt tåg kl från Göteborg med ankomst i Varberg Effekt: Förbättrade pendlingsmöjligheter mellan Varberg och Göteborg Karlstad Göteborg morgontur mot Karlstad blir permanent Bakgrund: I december 2013 infördes en ny tidig tur till Karlstad i syfte att underlätta arbetspendling mellan Fyrbodal och Karlstad. Turen har finansierats genom stöd från Regionala utvecklingsnämnden. Försökstiden har varit på tre år och nu har nämnden överlåtit till Västtrafik att besluta om en eventuell fortsättning av turen. Syfte: Förbättrat utbud. Bättre resmöjligheter mellan Fyrbodal och Karlstad. Trafikförändring: Ingen trafikförändring mot 2016 eftersom turen redan finns men finansieras av RUN. Om förslaget inte genomförs uteblir tåg mot Karlstad med avg från Göteborg och från Trollhättan på sträckan Göteborg-Åmål. Även den sena kvällsturen från Åmål kl mot Göteborg uteblir. Effekt: Förbättrat utbud. Bättre resmöjligheter mellan Fyrbodal och Karlstad Säffle Göteborg direkttåg till Göteborg Bakgrund: i december 2015 genomfördes en förändring som innebar att den tidiga morgonturen från Säffle gick till Trollhättan där det blev byte för vidare resa mot Göteborg. Tidigare har tåget gått direkt till Göteborg. Syfte: Återställa direkttåget från Säffle till Göteborg på morgonen. Trafikförändring: Morgontåget från Säffle blir ett direkttåg till Göteborg. Effekt: Förbättrat utbud och bättre resmöjligheter. 7 (42)

18 Förändringar i Sjuhärad Linje 582 Vårgårda Fristad Borås Bakgrund: Många Vårgårdabor och de som bor utmed linje 582 har Borås sjukhus som arbetsplats. Syfte: Ökat resande, förkortad restid. Trafikförändring: Första tur på linjen M-F från Vårgårda tidigareläggs 5 min och förlängs till Borås. Andra tur på linjen från Vårgårda M-F avkortas till att vända i Fristad. En ny dubbeltur från Vårgårda - Fristad - Vårgårda på förmiddagen M-F tillkommer med anslutning t/fr linje 150 i Fristad. Sista tur från Borås till Vårgårda M- F senareläggs och avgår Borås RC 22:00. Linjen får även indragna hållplatser i Borås, se nedan i särskild punkt. Effekt: Genom tidtabellsjusteringarna kan vissa av arbetsresorna mellan Vårgårda och Borås sjukhus göras med bara ett byte och detta vid Borås RC. I övrigt utökas resmöjligheten mellan Vårgårda och Borås med hjälp av bytet i Fristad. Linje 100 Göteborg Borås utbudsförändring Bakgrund: Behov av mer trafik då det med dagens utbud krävs regelbunden förstärkningstrafik. Syfte: Utöka trafiken där det idag finns ett svagt utbud samt skapa ytterligare möjligheter för resor mellan Göteborg-Borås under attraktiva tidpunkter utanför traditionell arbetspendling. Trafikförändring: Utökning till 30 min trafik till på fredagar. Utökning till 20 min trafik ca , samt utökning till 30 min trafik till på lördagar. Effekt: Resmöjligheterna ökar då det blir tätare trafik mellan Göteborg och Borås på lördagsförmiddagar samt fredags och lördags kvällar/natt. Linje 102 Göteborg Borås sjukhus utbudsförändring Bakgrund: Bättre resandemöjligheter för arbetande vid Borås Sjukhus efterfrågas. Syfte: Utökad trafik där det idag finns en efterfrågan på fler turer. Trafikförändring: Utökning med en tur på morgonen ca 6:45. Effekt: Ökat utbud i attraktivt och efterfrågat tidsläge för arbetande på Borås Sjukhus. 8 (42)

19 Linje Borås Viskafors utbudsförändring Bakgrund: Idag går det halvtimmestrafik på linje 155 mellan Borås-Viskafors. Linje 154 kör några turer morgon och kväll mellan Viskafors-Kinnarumma. Det är många som reser mellan Borås Viskafors varför en utökning kommer att behöva ske 2017 eller senare. Syfte: Ökad turtäthet för att locka nya resenärer och ta hand om de som redan reser med linje 154/155. Trafikförändring: Låta linje 155 gå som idag och ändra på linje 154 som då kommer att trafikera (Kinnarumma)-(Malmbergavägen)-Viskafors-Borås mellan avgångarna på linje 155 i högtrafik. Effekt: Tätare turutbud. Under högtrafik blir det kvartstrafik mellan Borås och Viskafors. Linje 155 Borås Viskafors ny tur Bakgrund: Inför decemberskiftet 2015 ville Borås kommun återinföra kvällsavgång 23:40 mot Viskafors. Eftersom ingen utökning av trafikvolymen fick ske drogs en förmiddagstur in som hade ganska bra resandeunderlag. Detta skapade då ett hål i en annars regelbunden tidtabell. Syfte: Att lägga tillbaks turen som togs bort för att få en helhetstabell hela dagen. Trafikförändring: Ny tur mån-fre från Borås 10:10 och från Viskafors 10:48. Till 2018 kan utvärdering ske hur stort resandet är på kvällsturen 23:40 må-to, och om man då anser att den bör vara kvar. Effekt: Bättre och jämnare trafikutbud under förmiddagen. Linje 200 Borås Ulricehamn Jönköping utbuds och linjeförändring Bakgrund: Önskemål om förlängning av de turer som går till Hester till att också innefatta Rönnåsen, till detta finns det också önskemål om en extra tur Ulricehamn- Jönköping. Syfte: Att erbjuda fler resmöjligheter till industriområdet Rönnåsen i Ulricehamn, samt utökning eftermiddagstur till Jönköping. Trafikförändring: Utökning med en tur Ulricehamn Jönköping vid 16-tiden. Förlängning av linje 200, vänder vid Rönnåsen istället för Hester. Effekt: Bättre resmöjligheter från Rönnåsen, ökat trafikutbud till Jönköping. 9 (42)

20 Linje 300 Kinna Göteborg utbudsförändring Bakgrund: Då linje 300 kör i ett av de prioriterade stråken är tanken att utveckla trafiken för resenärerna genom att fylla vissa luckor som finns i dagens utbud och få en jämnare tidtabell. Två av de fyra tillkommande turerna ska utgöras av nattturer som går fre-lör. Syfte: Bekvämare för kund med nya resmöjligheter. Trafikförändring: Utökning nattrafik på linje 300 fredag och lördag. Dagens tidiga kvällstur på 330 föreslås då gå från Landvetter. Sista turen på natten blir fortsatt en 330 (utan byte i Landvetter). Utökning linje 300 med en dubbeltur vid 18-tiden. Effekt: Tidtabellen blir tydligare då några luckor i dagens utbud försvinner. Resenärer till Mark får snabbare förbindelser nattetid genom den nya turen på linje 300. Idag finns endast resmöjligheter med linje 330. Linje 302 Mjöbäck Svenljunga åtgärda kapacitetsbrist Bakgrund: Mogaskolan, Svenljunga kommun. Linje 302 är mer än fullsatt på morgontur Mjöbäck-Mogaskolan-Svenljunga. Idag körs förstärkning. Syfte: Att kunna erbjuda eleverna plats på bussen. Trafikförändring: Förstärkning permanentas på sträckan Holsljuna-Mogaskolan- Svenljunga. Effekt: Bättre kapacitet. Linje 303 Borås Länghem ändrad linjesträckning Bakgrund: I Länghem finns det två farliga moment i linjesträckningen, vänstersväng på RV 27 vid Ingestorp och backvändning i Tingarör. Syfte: Att skapa en säkrare linjesträckning. Trafikförändring: Istället för vänstersväng vid Ingestorp mot Länghem körs turen vidare till Tingarör och vänster där mot Länghem. I Tingarör finns det ett körfält för vänstersväng. Fortsätter sedan till Länghem och reglerar där innan linjen fortsätter tillbaks mot Borås via Ingestorp. Ett bättre alternativ är en vändplan i Länghem, men detta kräver en del ombyggnad. Effekt: Detta blir en säkrare lösning. Nackdelar mot kund blir, påstigande Tingarör - Länghem får sitta i bussen under reglertiden ca 10 min och avstigande Länghem hållplats Västergärdet får också sitta i bussen ca 10 min. Detta drabbar ett fåtal kunder då de flesta bor inne i Länghem. 10 (42)

21 Linje 350 Tranemo Borås fler turer som ej vänder i Lockryd (mån fre) Bakgrund: Under högtrafik går både linje 350 och 360 till Borås, under lågtrafik går bara linje 360 till Borås och linje 350 matar till 360 mellan Lockryd-Tranemo. Avgång från Borås har mycket resenärer vilke gör att båda bussarna behövs hela vägen. Syfte: Att alla skall få plats vid avgång 17:56 Borås-Tranemo mån-fre. Trafikförändring: Förlängning av två turer måndag-fredag från Lockryd till Borås och åter. Effekt: Betydligt enklare resa till Tranemo då man slipper byta i Lockryd vid dessa tider. Linje 351 Tranemo Borås fler turer som ej vänder i Lockryd (lör) Bakgrund: Vissa turer, med mycket resande, går både linje 351 och 361 hela vägen till Borås. Men på de flesta turer på helgerna så matar linje 351 Tranemo-Lockryd där resenärerna byter till linje 361 för vidare färd till Borås. Vissa dagsturer på lördagar är det många resande plus barnvagnar. Ibland får inte barnvagnar plats vid bytet i Lockryd utan får vänta två timmar till nästa avgång. Syfte: Att alla skall få plats vid avgång hela sträckan Tranemo-Borås. Trafikförändring: Förlängning av två turer lördagar från Lockryd till Borås och åter. Effekt: Betydligt enklare resa Tranemo-Borås då man slipper byta i Lockryd vid dessa tider. Resa hela vägen till Borås och tillbaks säkerställs. Linje 351 Tranemo Borås ändrad linjesträckning Bakgrund: I Länghem finns det två farliga moment i linjesträckningen, vänstersväng på RV 27 vid Ingestorp och backvändning i Tingarör. Syfte: Att skapa en säkrare linjesträckning. Trafikförändring: Istället för vänstersväng vid Ingestorp mot Länghem körs turerna vidare till Tingarör och vänster där mot Länghem. I Tingarör finns det ett körfält för vänstersväng. Fortsätter sedan till Länghem och ut mot RV 27 via Ingestorpsvägen. Turerna körs genom Länghem i motsatt riktning mot idag. Effekt: Detta blir en säkrare lösning. Nackdelen blir 2 min längre resväg mellan Borås-Tranemo i ena riktningen. 11 (42)

22 Linje 450 Skene Borås alla turer går via Kinnarumma Bakgrund: Tidigare när enbart linje 450 fanns mellan Skene-Borås ville man inte att alla bussar skulle gå via Kinnarumma för att få en del turer som var lite snabbare. Idag, när det finns en snabbusslinje 400 mellan Skene-Borås, kan linje 450 göras enhetlig och köra alla turer via Kinnarumma. Syfte: Att göra en tydlig och enhetlig tidtabell på linje 450. Trafikförändring: Låta alla turer på linje 450 gå via Kinnarumma. Idag går 20 av 37 turer via Kinnarumma på vardagar och alla turer via Kinnarumma på lördag och söndag. Effekt: Resenärer från Fritsla som inte kan välja linje 400 får en något längre restid till Borås, 3 min. Resenärer i Kinnarumma får en betydligt snabbare väg till Borås än att åka via Viskafors eller gå ut till stora vägen. Linje 550 Borås Alingsås kvällstur Bakgrund: Önskan om resmöjligheter från Borås till Alingsås på lördagskvällen. Syfte: Att kunna ta sig mellan Borås till Alingsås på lördag kväll efter nöjen som t.ex. biobesök i Borås. Trafikförändring: Ny tur lördagar från Borås förslagsvis 22:02 och från Alingsås 23:00. Effekt: Bättre resmöjligheter på lördag kväll mellan Borås och Alingsås. Borås centrum indragna hållplatser Bakgrund: Södra torget i Borås stängs för regionbussar som då istället får Resecentrum som ändhållplats. Syfte: Att förbättra för stadstrafiken och för kunder som reser med stadstrafiken, samt att göra Södra torget mer trafiksäkert. Trafikförändring: Följande hållplatser försvinner ifrån dessa linjer: Linje 204, 303, 350, 351, 360, 361, 400, hållplatserna Vasastan och Söderbro försvinner. Linje 240, hållplatserna Krokshallstorget och Polishuset försvinner. Linje 150, 153, 154, 155, hållplatserna Södra Torget, Söderbro försvinner. Linje hållplats Södra Torget försvinner Linje hållplats Resecentrum tillkommer. Söderbrogatan kommer att dubbelriktas för stadstrafiken. Effekt: Färre hållplatser i centrum för ovan uppräknade regionbusslinjer kan upplevas som negativt för de kunder som är vana att stiga på och av vid dessa hållplatser. 12 (42)

23 Förändringar i Skaraborg Linje 2, 3, 5, 6, 10 Skövde stadstrafik utbudsförändring Bakgrund: Kommunen ser potential för ökat resande i expansiva områden och anser att linje 6 skulle behöva 15-minuterstrafik för att erbjuda ett attraktivt alternativ till bilen för att nå handelsområdena i norr. Syfte: Att öka kollektivtrafikens marknadsandel, vilket i sin tur får en positiv påverkan på trafiksituationen på kring- och genomfartsleder. Trafikförändring: Utbudet på linje 6 fördubblas måndag-fredag, från 30-minuterstrafik till 15-minuterstrafik samt utökas till 20-minuterstrafik på lördagar. I samband med detta görs även en del förändringar i utbud och linjesträckning i Södra Ryd i syfte att ge ett utbud av resmöjligheter som är bättre anpassat till resbehovet. Det innebär att linje 6 förlängs till Myggdansvägen, linje 3 kortas av och får ny start/sluthållplats Ryds centrum, linje 5 läggs ner och ersätts med linje 2 samt utbudet på linje 10 på lördagar minskas från 15-minuterstrafik till 20-minuterstrafik. Effekt: Bättre resmöjligheter med linje 6. Bättre anpassat trafikutbud på övriga linjer. Linje 1, 3, 10 Skövde stadstrafik trafikering av nytt bostadsområde Bakgrund: Skövde kommun har framfört att det är viktigt att se över hur det nya bostadsområdet vid Aspö kan försörjas med kollektivtrafik samt att ny hållplats Frostaliden läggs till när den är färdigställd. Syfte: Att nå bostadsområdet vid Aspö. Trafikförändring: Linje 1 och 10 skiftar körväg med linje 3 vid Aspö/ Kvarndammen, vilket ger det nya bostadsområdet vid Aspö ett bra utbud av kollektivtrafik. Effekt: Resmöjligheter skapas till och från Aspö. Området Kvarndammen får något längre till hållplatser med kvälls-, helg- och sommartrafik eftersom linje 3 inte körs då. Linje 12, 13 Skövde stadstrafik linjeförändring Bakgrund: Problem med tidshållningen i pendlingstider. Syfte: Att få enklare och effektivare körväg för snabbturerna mellan Skultorp och Ryd/Sjukhuset. Trafikförändring: Linje 12 får ny start/sluthållplats Sjukhuset och körs inte längre vidare till Myggdansvägen. Resenärer på Myggdansvägen hänvisas till linje (42)

24 Linje 13 byter körväg mellan Spånvägen och Resecentrum och får samma körväg som linje 12, via Östra leden och även linje 13 får hållplats Sjukhuset som start och sluthållplats. Skillnaden mellan linjerna är att linje 13 körs via hållplatserna Spånvägen, Ryds centrum samt Skåningstorpsvägen. Linje 12 körs direkt mellan hållplats Mellomkvarnsvägen och Sjukhuset. Effekt: Förändringen innebär bättre tidshållning och nya snabba resmöjligheter mellan Sjukhuset och centrum/skultorp på morgonen och omvänt på eftermiddagen. Resmöjligheter utan byte, mellan Norrmalms köpcentrum och Volvoområdet tas bort då linje 13 byter körväg, men det finns andra resmöjligheter mellan dessa områden. Linje 1 Express Skövde Lidköping Trollhättan utbudsförändring Bakgrund: Resmöjlighet för studie och arbetsresor till Trollhättan och Göteborg. Syfte: Att möjliggöra pendling med kollektivtrafik för de som läser på högskolan i Trollhättan, men även skapa ytterligare möjligheter för resor till Göteborg och Uddevalla. Trafikförändring: En direkttur sätts in mellan Lidköping - Trollhättan (ej via Grästorp) med avgång från Lidköping kl 06.35, även en tur tillbaka till Lidköping via Grästorp vid 8-tiden på morgonen. Effekt: Fler resmöjligheter för kunder på linje 1 Express. Linje 1 Express Skövde Lidköping Trollhättan utbudsförändring Bakgrund: Förbättrade resmöjligheter kvällstid mellan Göteborg och Lidköping. Syfte: Bättre resmöjligheter Lidköping - Trollhättan - Göteborg kvällstid. Trafikförändring: En dubbeltur sätts in mellan Lidköping - Trollhättan med avgång 20:15 från Lidköping, avgång Trollhättan ca 21:50. Effekt: Fler resmöjligheter för kunder på linje 1 Express. Linje 200 Skövde Skara Lidköping / Linje 211 Skara Sommarland Varnhem linje och utbudsförändring Bakgrund: Trafikera Stora Ekeberg och Sommarland med linje 200 har inkommit som förslag. Många boende respektive besökare som har långt till hållplats för kollektivtrafik. Syfte: Att erbjuda Sommarland och boende på Stora Ekeberg bättre resmöjligheter. Trafikförändring: Linje 200 får ny körväg via Stora Ekeberg och Sommarland. Samtliga turer kommer 14 (42)

25 att köra via hållplatserna Sommarland och Stora Ekeberg. Den förlängda körvägen beräknas ta 3 minuter vilket innebär mindre justeringar av utbudet i hela stråket för att skapa bästa möjliga resmöjligheter i förhållande till resebehovet, och för att undvika turer i samma tidslägen. Det innebär även att sommarturerna på linje 211 tas bort. Turen på lördagar kl från Skara till Lidköping på linje 200 tas också bort, denna tur har mycket lågt resande. Effekt: Resmöjligheter skapas till Sommarland, vilket är efterfrågat från kund. Ger dessutom god trafikering till Stora Ekeberg, ett asylboende där det idag är långt till hållplats för kollektivtrafik. Linje 303 Tidaholm Skövde utbudsförändring Bakgrund: Glest utbud fredagskvällar. Det saknas trafik mellan 21:45 och 02:15. Syfte: Att förbättra resmöjligheterna fredagskvällar för nöjesresor. Trafikförändring: 1 dubbeltur fredag kväll. Utökningen föreslås med en tur i vardera riktningen på fredagar på linje 303 mellan Tidaholm och Skövde där det idag är en stor lucka. Tur från Tidaholm föreslås avgå ca och tur från Skövde föreslås avgå ca Effekt: Bättre resmöjlighet mellan Tidaholm-Skövde på fredag kväll vilket tidigare saknats. Bättre passning till tåg från Göteborg. Linje 510 Mariestad Ullervad utbudsförändring Bakgrund: Ullervad har inte det grundläggande utbudet enligt Landsbygdsutredningen. Syfte: Att uppfylla kraven i Landsbygdsutredningen för trafik till och från Ullervad. Trafikförändring: En enkeltur sätts in från Mariestad kl 16:15 till Ullervads skola under vinterperioden. Det finns idag en tur i samma läge som går endast sommar. Effekt: Resmöjlighet skapas till Ullervad även på vintern. Linje 2, 3 Falköpings stadstrafik Linjeförändring Bakgrund: Skapa resmöjligheter Dotorp - Ållebergscenter och förbättra tidhållningen i Falköpings stadstrafik. Syfte: Förbättrade resmöjligheter till Ållebergscenter och utökat utbud på Sankt Olofsgatan. Bättre tidhållning i Falköping. Trafikförändring: Skifta körväg på linje 2 och 3 mellan centrum och resecentrum. Effekt: Förändringen ger bättre tidshållning på linje 2. Det möjliggör direktresor mellan Bestorp och Oden vårdcentral, Trinnöjegatan/Dotorp-Ållebergs center. 15 (42)

26 Dessutom får boende utmed Ströget fler resmöjligheter. Boende utmed Dotorpsgatan/ St. Sigfridsgatan får färre resmöjligheter genom det lägre utbudet på linje 3, men har möjlighet att gå till annan hållplats för resa med linje 1 eller (42)

27 Förändringar i Fyrbodal Linje 24 Sylte Lextorp Utbudsförändring Bakgrund: Linje 24 har lägre turtäthet mitt på dagen än under morgonen och eftermiddagen. Syfte: Att förbättra trafikutbudet för de kunder som reser mitt på dagen. Från 15-min trafik till 10-min trafik. Trafikförändring: Linje 24 Sylte-Lextorp. 7 dubbelturer mån-fre mellan cirka kl Effekt: Skapa en enkelhet i tidtabellen. 10 min trafik hela dagen. Möter efterfrågan efter morgonens högtrafik då seniorkorten börjar gälla. Linje 24 Magnus Åbergsgymnasiet Lextorp Utbudsförändring Bakgrund: Kapacitetsbrist på linje 24 under eftermiddagens högtrafik. Syfte: Att avlasta befintlig linje 24 genom att förstärka samtliga avgångar i tidsintervallet Förstärkning har tidigare endast gällt vissa avgångar. Trafikförändring: Linje 24 Magnus Åbergsgymnasiet-Lextorp. 7 enkelturer skoldagar mellan cirka kl Effekt: Fler sittplatser i högtrafik på eftermiddagen. Linje 24, 25 Utbudsförändring Bakgrund: Övergripande målsättning om snabbare resor och lägre restidskvot kollektivtrafiken jämfört med restiden med bil. Syfte: Att skapa en lägre restidskvot till Magnus Åbergsgymnasiet och Mjölnaregatan som är de största målpunkterna på dessa turer. Trafikförändring: Omfördelning - Linje 24 Lextorp-Magnus Åbergsgymnasiet. Flytt av 3 enkelturer skoldagar mellan cirka kl. 7-8 till Linje 25 Lextorp-Resecentrum. 3 enkelturer skoldagar mellan cirka kl. 7-8 Effekt: Ökat utbud på linje 25. Fler resmöjligheter längs linje 23 och 24. Linje 845 Linjeförändring och Utbudsförändring Bakgrund: Orustexpressen behöver snabbas upp. Förlängning behövs av linje 845 från Bokenäs skola till Torp Terminalen. Syfte: Syftet med förändringen är få bort Orustexpressen från att köra via Lanesund, samt att även skapa direktresor Grundsund-Torp terminalen 17 (42)

28 Trafikförändring: Orustexpressen följer väg 161 från Rotviksbro till Torpterminalen. Linje 845 fortsätter efter Bokenäs skola via Lanesund till Torp köpcentrum. Ersätter Orust Express via Lanesund och trafikerar även hållplatser som Orust Express inte stannat vid. Linje 845 får även fler turer. Effekt: Orustborna får snabbare resa till Torp och Uddevalla. Alla hållplatser utmed sträckan längs Lanesund kommer att trafikeras, dock något färre turer än idag. Linje 111 Gränspendeln Linjeförändring Bakgrund: Delsträckan Svinesund - Halden har i dag ett lågt resande. Linjens främsta uppdrag är arbetspendling till Nordby köpcenter. Önskemål att lägga om linjesträckningen till att i stället trafikera Strömstad-Norby-Sarpsborg. Syfte: Att kunna erbjuda fler möjligheter till arbetspendling. Med det nya storsjukhuset Östfold-Kalnes finns potential till ökat resande. Trafikförändring: Istället för dagens 10 dubbelturer Strömstad - Halden blir det 5 dubbelturer Strömstad- Sarpsborg och 8 dubbelturer Strömstad-Nordby. Effekt: Möjlighet till arbetspendling med obruten resa Strömstad-Sarpsborg. Fler turer till Norby köpcenter. Strömstad - Halden blir ingen direkt linje som idag. Linje 730 Utbudsförändring Bakgrund: Målsättning om ett enklare och tydligare trafikutbud i stråket Bengtsfors- Uddevalla. Syfte: Vi önskar förbättra möjligheterna för pendlare att resa sträckan Bengtsfors Uddevalla samt delsträckor däremellan. Trafikförändring: Införa regelbunden timmestrafik under högtrafik samt varannantimmestrafik under resten av dagen. Effekt: Tydligare resvägar till/från Dalsland, betydligt enklare för kund att planera hela resan. Liknande anslutningsmöjligheter vid varje tur. 18 (42)

29 Förändringar i Göteborgsregionen Göteborgs stadstrafik spårvagn Förändringar i spårvagnstrafiken genomförs i november 2016 enligt beslut i Trafikplan Planen beslutades av styrelsen vid sammanträdet 26 juni Göteborgs stadstrafik stombuss och cityexpresser Linje 17 Tuve Östra Sjukhuset, utökning av dagtrafik lördagar och söndagar Bakgrund: Ökat resande dagtid lördagar-söndagar i samband med att affärerna är öppna i centrum. Linje 17 har behov av tätare trafik i ett något längre intervall än idag för att öka kapaciteten. Syfte: Öka antalet turer så att alla resenärer kommer med samt att attrahera nya resenärer som väljer andra alternativ på grund av trängsel eller att utbudet är för dåligt. Trafikförändring: Linje 17 har idag 10-min intervall lör-sön mellan kl Framför allt lördagar är trycket på bussarna mycket högt. Antalet resenärer per tur är i genomsnitt på lördagar (95), jämfört med må-fr (79) och sö (84). Förslaget utökar 10- min intervallet till att vara mellan 10-18, vilket innebär ytterligare fyra turer i vardera riktningen. Effekt: Mindre trängsel ombord. Något längre intervall med tätare trafik. Linje 17 Tuve Östra Sjukhuset, utökad kvällstrafik mån fredag Bakgrund: GS Buss ser att en del turer i anslutning övergångarna till utglesning av intervallen kvällstid måndag - fredag har hög belastning. Syfte: Öka antalet turer så att alla resenärer kommer med och får plats samt att attrahera nya resenärer som väljer andra alternativ på grund av trängsel eller att utbudet är för dåligt. Trafikförändring: Komplettering av två turer M-F som förlänger 10-min intervallet till ca 20:20 på grund av många resande. Effekt: Mindre trängsel ombord. Något längre intervall med tätare trafik. Linje 50 Frölunda Torg Kallebäck, tillkommande fordon Bakgrund: Linjen har svårt att hålla sina körtider pga av trafiksituationen och ett ökat resande. Syfte: Då linje 50 under de senaste åren har haft problem med framkomligheten och tidhållningsproblem har körtiderna utökats för att kompensera detta. För att kunna köra 5 min intervall på eftermiddagarna vardag behövs ett fordon extra för att klara omloppen. 19 (42)

30 Trafikförändring: Körtiderna kommer att öka något under högtrafik M-F. Effekt: Något längre restid vid vissa tider. Linje 60 Redbergsplatsen Masthugget, utökad nattrafik fredagar och lördagar Bakgrund: Resande har ökat på nattrafikturer fredagar och lördagar. Antalet resenärer är i snitt ca 40 på alla turer efter 24:00. De turer närmast efter 24:00 är hårdast belastade där man har över 100 resande på vissa turer. Syfte: Öka antalet turer så att alla resenärer kommer med och att attrahera nya resenärer som väljer andra alternativ på grund av trängsel eller att utbudet är för dåligt. Trafikförändring: Ökning av utbudet från 40-min trafik efter 01:00 till 20-min trafik. Effekt: Tillgängligheten ökar, tydligare och enklare för kund att välja bussen istället för andra alternativ. Upplevd restid förkortas markant då medelväntetiden för bussen minskar. Linje 60 Redbergsplatsen Masthugget, utökad kvällstrafik mån fredag Bakgrund: En del turer i anslutning övergångarna till utglesning av intervallen kvällstid måndag - fredag har hög belastning. Syfte: Öka antalet turer så att alla resenärer kommer med och att attrahera nya resenärer som väljer andra alternativ på grund av trängsel eller att utbudet är för dåligt. Trafikförändring: Komplettering med tre nya turer M-F för att förlänga intervallen med tätare trafik på grund av många resande. Två turer för att förlänga 10-min till ca 20:20 samt en tur för att förlänga 15-min från Masthugget till Redbergsplatsen till efter 22:00. Effekt: Mindre trängsel ombord. Något längre intervall med tätare trafik. Gul Express Torslanda Jonsered, linjeförändring ej via Lindholmen Linje 121 Torslanda Lindholmen Partille centrum, ny linje Bakgrund: Att GUL Express går via Lindholmen är en fördel för de resenärer som får en direktförbindelse mellan Partille och Lindholmen respektive mellan Torslanda och Lindholmen, men en nackdel för resenärer mellan Torslanda, Amhult, Volvo Torslanda och centrum. Körvägen via Lindholmen innebär en förlängd restid på 4-7 minuter jämfört med om GUL Express körs direkt via Lundbyleden. Syfte: Minska restiden mellan Torslanda och Göteborgs centrum. En sänkt restidskvot bidrar till ett ökat resande. Syftet är även att avlasta RÖD Express som idag har kapacitetsproblem på sträckan Centralstationen - Volvo Torslanda. 20 (42)

31 Trafikförändring: GUL Express får ändrad körväg efter Vädermotet och kör via Lundbyleden och Göta Älvbron till hållplats Nordstan. GUL Express trafikerar ej hållplatserna Sannegårdshamnen, Lindholmen, Regnbågsgatan och Pumpgatan. I högtrafik M-F trafikeras även en ny linje (121) som en variant av GUL Express från Partille Centrum via Lindholmen till Hornkamsgatan och omvänt (ej via Volvo Torslanda) i 15-minuters trafik. Turtätheten per delsträcka i högtrafik förändras enligt följande: Nordstan Lindholmen Torslanda: 15 min (7,5 idag) Nordstan Amhult Resecentrum Torslanda: 7,5 min (oförändrat) Torslanda Amhult Resecentrum Nordstan: 7,5 min (5/7,5 min idag) Torslanda Lindholmen Nordstan: 15 min (5/7,5 min idag) Detta förslag innebär oförändrad turtäthet per delsträcka i lågtrafik, med undantag för att sträckan via Lindholmen ej trafikeras av GUL Express i lågtrafik. Effekt: Högtrafik: ökad turtäthet på sträckan Nordstan - Sörredsvägen och restidsbesparing för resor mellan Torslanda och Göteborgs centrum. Dock får resenärer från Torslanda och Amhult mot centrum ett minskat utbud under morgonen, 7,5-minuterstrafik istället för 5-minuterstrafik, som en anpassning till att det idag är för stort utbud från Torslanda i förhållande till belastningen. Linje 121 trafikeras ej under fyra sommarveckor. Lågtrafik: Restidsbesparing för resor mellan Torslanda och Göteborgs centrum. Gul Express (linje 121) Partille Lindholmen, utbudsförändring Bakgrund: GUL Express har mycket hög belastning i morgonens högtrafik. Turtätheten från Partille C är 7,5-minuterstrafik i högtrafik kl 06:45-09:00. Under denna period är det dock svårt att ytterligare öka turtätheten. Från kl 09:00 är turtätheten 15 min på GUL Express. Även under perioden 09:00-09:30 är belastningen hög. I kommundialogen med Partille kommun uttrycktes önskemål om en utökad 7,5- minuterstrafik, finns ett stort resande även utanför högtrafiktider. Syfte: Att minska problemet med turer med ståplatser på GUL Express. Trafikförändring: Två nya turer sätts in kl 09:08 och 09:23 från Partille Centrum till Lindholmen som linje 121. Dessa turer trafikeras ej under högsommaren (4 veckor). Effekt: Resenärer som åker från Partille Centrum mot Nordstan mellan kl 09:00-09:30erbjuds 7,5-minuterstrafik vilket innebär ett utökat sittplatsutbud jämfört med idag. 21 (42)

32 Svart Express Amhult Vallhamra, utbudsförändring lör söndag Bakgrund: Svart Express trafikerar idag med 30-minuterstrafik på lördagar och söndagar. I Vallhamra sker för närvarande en förtätning av bebyggelsen. Som jämförelse har Cityexpresslinjerna Gul, Rosa och Grön 15-minuterstrafik under dagtid på lördagar och söndagar. Syfte: Att tillgodose den resandepotential som finns på Svart Express och att öka resandet. Syftet är även att Svart ska ha samma turtäthet dagtid på helger som Gul, Rosa och Grön har. Trafikförändring: Svart Express utökas från 30- till 15-minuterstrafik under dagtid (ca kl 10-18) på lördagar och söndagar. Effekt: Ett bättre utbud och fler resmöjligheter med Svart Express under dagtid på lördagar och söndagar. Grön Express Kungälv Mölnlycke, hållplats byts Bakgrund: Marieholmsförbindelsen byggs för fullt. Snart skall Tingstadsmotet rivas för att efter några år byggas upp igen. Under den tiden är trafiken som skall till/från Backa industriområde huvudsakligen hänvisad att köra via Backadalsmotet. Det innebär att de linjer som trafikerar motet kommer att få försämrad framkomlighet. Dessutom finns det kundönskemål om att Grön skall stanna vid Bäckebolsmotet för bättre bytesmöjligheter till andra busslinjer. Syfte: Förbättrad punktlighet samt bättre bytesmöjligheter till andra linjer som trafikerar Körkarlens gata. Trafikförändring: Grön flyttas från hållplats Backadalsmotet till hållplats Bäckebolsmotet. Effekt: De som vill till Backadalsmotet får gå av vid Bäckebolsmotet, gå till Körkarlens Gata och sedan åka med linje 40 till Backadalsmotet (hållplatsläge inne på Bällskärsvägen). Grön Express Kungälv Mölnlycke, linjeförlängning diskuteras Bakgrund: En ny vändslinga för bussar byggs vid hållplats Höga hallar. Nuvarande vändning av linjen vid Nysätersvägens rondell är inte helt optimal ur bl a säkerhetshänseende där både reglerade bussar på Grön Express och turer på linje 601 skall samsas om hållplatsen. Syfte: För att dessutom kunna erbjuda fler resmöjligheter för de södra delarna av Mölnlycke diskuteras att förlänga vissa turer på Grön Express från Nysätersvägen till Höga hallar via Långetjärn. Dessutom kan tidtabellen då fasas bättre så att 10 min trafik kan erhållas till/från Nysätersvägen i belastningsriktningen under högtrafik M-F i vintertidtabellen. 22 (42)

33 Trafikförändring: Vissa turer förlängs från Nysätersvägen till Höga Hallar och omvänt. Det är i nuläget oklart hur många turer det är fråga om samt på vilka tider och dagar. Effekt: Utbudet för de som vill åka till och från Höga Hallar och Långtjärn ökar. Linje 114 Ö snabben: Saltholmen Nils Ericson Terminalen, linjeförändring vissa turer Bakgrund: Linje 114 Ö-snabben är anpassad för pendlingsresor mellan Södra skärgården och Göteborgs centrum och trafikeras mån-fre kl samt :30. Tidtabellen för Ö-snabben är anpassad efter skärgårdsbåtarnas ankomst- och avgångstider vid Saltholmen. I motrusningsriktning trafikerar Ö-snabben hållplatserna Fågelvägen och Kärringberget och utgör en snabb förbindelse för arbetspendling från centrala Göteborg. Antalet stämplande från dessa två hållplatser är 24 per vardag i snitt. Syfte: Att på ett resurssnålt sätt skapa resmöjligheter mellan centrala Göteborg och Campus Nya Varvet. Trafikförändring: På förmiddagen får två av de befintliga turerna från Nils Ericson Terminalen ändrad körväg via Campus Nya Varvet och passerar Nya Varvet kl. 7:44 och 8:09. Dessutom inrättas tre nya turer från Nils Ericson Terminalen till Saltholmen som passerar Nya Varvet kl 8:39, 9:10 och 9:40. På eftermiddagen får två av de befintliga turerna från Saltholmen ändrad körväg via Campus Nya Varvet och passerar Nya Varvet kl. 15:43 och 16:45. Dessutom inrättas två nya turer från Saltholmen till Nils Ericson Terminalen som passerar Nya Varvet kl 16:15 och 17:15. Denna förändring gäller mån-fre under vintertidtabellen. Effekt: Restidsbesparing mellan Göteborgs Centrum och Campus Nya Varvet. Dock får kunder som ska åka mellan Göteborgs Centrum och Fågelvägen samt Käringberget sex minuter längre restid jämfört med idag; detta drabbar två turer i vardera riktningen. Linje 114 Ö snabben: Saltholmen Nils Ericson Terminalen, utbudsförändringar Bakgrund: Med Linje 114 Ö-snabben får öbor en väsentligt snabbare resa mellan Södra skärgården och Göteborgs centrum jämfört med byte till spårvagn 11 vid Saltholmen. Resan blir ca 17 minuter snabbare med Ö-snabben jämfört med spårvagn. På lördagar är det ett stort resande med skärgårdstrafiken eftersom många öbor åker till Göteborgs centrum för att handla. Idag trafikerar ej Ö-snabben på lördagar; trafikanterna hänvisas till byte till spårvagn (42)

34 Syfte: Att förbättra pendlingsmöjligheterna från Södra skärgården till Göteborgs centrum och att förbättra restidskvoten för berörda resenärer. Dessutom är syftet att höja kollektivtrafikandelen genom att få f.d. bilpassagerare som nytillkomna resenärer. Trafikförändring: Ö-snabben får en ny tur från Saltholmen kl 14:25 till Nils Ericson Terminalen med passning från den skärgårdstur som ankommer Saltholmen kl 14:21. Dessa förändringar gäller mån-fre under vintertidtabellen. Trafiken utökas även med 8 turer i vardera riktningen på lördagar under vintertidtabellen. Dessa turer anpassas i Saltholmen till båttrafiken till/från södra skärgården. Effekt: Förbättrade pendlingsmöjligheter från Södra skärgården till Göteborgs centrum och förbättrad restidskvot för berörda resenärer. Ö-snabben erbjuder 17 minuter snabbare resa till Göteborgs centrum jämfört med spårvagn. Göteborgs stadstrafik övrig busstrafik Linje 27 och 32 Eketrägatan Arendal Volvo Torslanda Eketrägatan, byte av ändhållplats Bakgrund: Linje 32 och linje 27 är sammankopplade omloppsmässigt vid hållplats Sörredsvägen. Denna hållplats kommer att påverkas av projekt Väg 155, Sörredsmotet. Under byggtiden är det ej lämpligt att ha en ändhållplats med tidsreglering där. Syfte: Förebygga problem med tidsreglering i byggområdet för det nya Sörredsmotet. Trafikförändring: Linje 32 förlängs från Sörredsvägen till Volvo Torslanda TK. Linje 27 avkortas från Sörredsvägen till Volvo Torslanda TK. Effekt: Ingen påverkan för kund, samma resmöjligheter och samma restider som idag. Linje 32 Eketrägatan Arendal, utbudsförändring ny anropsstyrd kvällstur månfre Bakgrund: Kundsynpunkter har inkommit med önskemål om ytterligare en tur på linje 32 efter klockan Syfte: Att tillgodose kundönskemål om ytterligare en tur på linje 32 för att möjliggöra resor från Sydatlanten för de som slutar sitt skift kl 24:00. Trafikförändring: Linje 32 får en ny anropsstyrd tur från Volvo Torslanda TK kl. 23:52 måndag-fredag, denna tur passerar Sydatlanten kl. 24:11. Effekt: Ökad tillgänglighet. 24 (42)

35 Linje 45 Marklandsgatan Bäckebol, delvis ändrad körväg Bakgrund: Idag går linje 45 direkt mellan Brunnsbotorget och Hjalmar Brantingsplatsen. Flera kunder har framfört önskemål om att linje 45 skall gå via Tingstadsvass för att skapa nya resmöjligheter mellan Backa och handelsområdet vid Tingstadsvass. Syfte: Att tillgodose kundernas önskemål om bättre förbindelser till handelsområdet vid Tingstadsvass och genom detta öka kundnöjdheten och få ett ökat resande. Trafikförändring: Linje 45 får mellan Brunnsbotorget och Hjalmar Brantingsplatsen ny körväg via hållplatserna Anekdotgatan och Tingstadsvass. Körtiden utökas med 1 minut per tur. Effekt: Ökad tillgänglighet till Tingstadsvass. Linje 58 Nils Ericson Terminalen Bergsjön, utökat utbud Bakgrund: Linje 58 har kapacitetsbrist. Det körs förstärkningstrafik på del av linjesträckningen i högtrafik M-F på sträckan Gärdsåsgatan - Nils Ericson terminalen. Det sker dessutom en stor inflyttning i Kvibergs- och Utbyområdet, vilket gör att det kommer en efterfrågan på en ökad kapacitet. I dag finns ingen nattrafik. Syfte: Att få med de resenärer som vill åka kollektivt i området både i dagsläget och vid kommande inflyttningar. Trafikförändring: Turtätheten ökas under högtrafik morgon och eftermiddag M-F till 10 min intervall. Dagtid M-F och L-S ökas turtätheten till 20 min intervall (idag 30). Nattrafik kommer att köras i 30 min intervall. Effekt: Resenärerna i området kommer att påverkas positivt eftersom grundutbudet på linje 58 förbättras. Även under högtrafik kommer utbudet förbättras och resenärerna kan känna en trygghet i att det finns plats. Linje 64 Eketrägatan Kungssten Marklandsgatan, linjen läggs ner Linje 20 Eketrägatan Kungssten Frölunda Torg, utökat utbud Bakgrund: Resandet på linje 64 mellan Fyrktorget och Kungssten är lågt enligt statistiken i det automatiska kundräkningssystemet (KRS). Syfte: Omfördela resurser till sträckor där det finns ett större behov. Trafikförändring: Linje 64 dras in. Hänvisning till linje 20 mellan Kungssten och Eketrägatan. Linje 20 ökas från 30 min till 20 min intervall i högtrafik M-F. Linje 20 ökas på övrig tid från timmes trafik till halvtimmes trafik. Effekt: På den gemensamma sträckningen Eketrägatan - Kungssten minskar utbudet till 3 turer i timmen som mest, i stället för 4 som idag. 25 (42)

36 Linje 74 Angered Partille centrum, tätare utbud på del av sträckan Bakgrund: Idag trafikeras linje 74 med 30-minuterstrafik alla tider utom i högtrafik under vintertidtabellen, då det är 15-minuterstrafik på sträckan Angered centrum - Rymdtorget. I mellantrafiktid, då linje 74 har 30-minuterstrafik, är det idag kapacitetsproblem. Detta gäller särskilt resenärer med barnvagn som ofta tvingas lämnas kvar på hållplatserna i Bergsjön. Det är även vanligt att trafikanter med barnvagnar går på trots att det är fullt på barnvagnsplatsen och blockerar mittgången vilket är en säkerhetsrisk. Syfte: Att tillgodose den höga resandepotential som finns mellan Bergsjön och Angered centrum samt att åtgärda de kapacitetsproblemen som finns idag under lågtrafiktid. Trafikförändring: Linje 74 utökas från 30- till 15-minuterstrafik på sträckan Angered centrum Rymdtorget. Buss under följande tider: Mån-fre kl under vintertidtabellen Mån-fre kl under sommartidtabellen Då får linje 74 en årstidtabell utan indragningar under sommaren. Effekt: Fler resmöjligheter mellan Bergsjön och Angered centrum. Bättre kapacitet att få med barnvagnar vilket innebär att det är mindre risk att trafikanter med barnvagn bli inte kommer med. Linje 74 Angered Partille centrum, linjeförändring vissa tider Bakgrund: Linje 74 trafikeras idag endast mellan Angered centrum och Bergsjön efter kl. 22:30 mån-fre respektive efter kl. 19:00 lör-sön med sluthållplats Komettorget. Dessa turer har problem med punktligheten eftersom körtiden är snålt tilltagen med spetsvändning vid Komettorget. Syfte: Att förbättra punktligheten på linje 74 och att göra tidtabellen mer pålitlig. Dessutom blir tidtabellen mer logisk, eftersom alla turer som endast trafikerar sträckan Angered centrum - Bergsjön kommer att ha samma ändhållplats. Trafikförändring: Kvällsturerna, som idag vänder vid Komettorget, avkortas till Rymdtorget. En reglertid på 2-3 min läggs vid Rymdtorget för att få en marginal för förseningar. Effekt: Pålitligare och punktligare trafik för resande mellan Angered centrum och Bergsjön. Tydligare tidtabell, då alla turer som endast går till Bergsjön har samma ändhållplats. Resenärer som bor vid Komettorget får en längre gångväg än idag. De har dock möjlighet att gå (ca 400 m) till hållplats Rymdtorget Spårvagn och därifrån resa till Komettorget. Därifrån går en vagn var 7:e minut fram till kl. 22:30, därefter var 10:e minut. 26 (42)

37 Linje 78 Gamlestadstorget Eriksbo, säkrare vändning Bakgrund: När linje 78 avgår från ändhållplats Eriksbo Östergärde svänger den idag vänster över den mycket trafikerade Gråbovägen. Denna vänstersväng är trafikfarlig och orsakar i högtrafik förseningar på linje 78 eftersom det är svårt att hitta en tillräckligt stor lucka från båda håll på Gråbovägen för att kunna svänga ut med buss. Syfte: Att höja trafiksäkerheten vid utfart från Eriksbo Östergärde samt att förbättra punktligheten på linje 78. Trafikförändring: Linje 78 får en ny trafiksäkrare körväg från Eriksbo Östergärde. Efter hållplatsen svänger linje 78 höger på Gråbovägen och vänder i cirkulationsplatsen vid Angered Storåsväg och fortsätter via hållplats Angered Storåsväg ordinarie körväg till Gamlestadstorget. Körvägen från Gamlestadstorget till Eriksbo Östergärde ändras ej. För att ytterligare öka punktligheten på linje 78 senareläggs alla avgångstider från Eriksbo Östergärde med 1 minut så att dagens reglertider på 0-1 minut ökar till 1-2 minuter vilket innebär en bättre marginal mot förseningar. Effekt: Pålitligare tidtabell och bättre punktlighet på linje 78 i riktning från Eriksbo mot Gamlestadstorget. Kunder som åker från Eriksbo Östergärde får en något längre resa. Linje 82, 82N Brottkärr Marklandsgatan Utbudsförändring Bakgrund: Idag körs förstärkningsturer på linje 82 06:00-09:00 och 14:30-18:00 mellan Marklandsgatan och Sisjö industriområde. Dessa turer har ett lågt resande. Natturerna körs idag som linje 82N med en avvikande linjesträckning genom Järnbrott i stället för genom Högsbo industriområde. Syfte: Omfördela resurserna till områden där det behövs bättre samt att natturerna ska upplevas som tydligare och enklare. Trafikförändring: Förstärkningsturerna som går mellan Marklandsgatan och Sisjön tas bort. Kvar blir en halvtimmestrafik på hela linjesträckningen mellan 05:00-24:00 alla veckodagar. Turerna på linje 82N tas bort och linjen läggs ner. Turerna kommer dock skapas åter på linje 82 i en timmestrafik som dagens 82N fredag och lördag kväll. Effekt: Linje 758 trafikerar också sträckan genom Högsbo industriområde med som mest 15 min intervall i högtrafik M-F så goda resmöjligheter kvarstår För resenärer som använt linje 82N på sträckan Marklandsgatan-Radiovägen i dagsläget kommer ges möjlighet att istället åka med linje 95 som kommer att trafikeras i halvtimmestrafik i stället för dagens timmestrafik. 27 (42)

38 Linje 83, 84, 88, 182, 186 Utbuds och linjeförändring i Sisjöområdet L 83 Frölunda Torg Sisjön L 84 Marklandsgatan Sisjön L 88 Frölunda Torg Sisjö industriområde L 182 Marklandsgatan Sisjö industriområde Sisjön Marklandsgatan Bakgrund: Sisjöns industri- och handelsområde har de senaste åren vuxit kraftigt. Det har påverkat linjerna i Sisjön i form av försämrad framkomlighet och ökat antal resenärer. Linjerna har inte förändrats och anpassats till det ökade behovet som finns idag. Det har skapat ett linjenät som idag är otydligt och svårt för kunderna att förstå. Syfte: Att skapa ett linjenät i Sisjöns industri- och handelsområde samt Sisjö bostadsområde som är enkelt och tydligt och som även håller när det byggs nya bostäder längs Sisjövägen. Trafikförändring: Linje 88 och 182 att dras in. Linje 83 blir en heldagslinje och linje 84 får delvis en ny linjesträckning. Istället körs mer trafik på linje 83 och 84. I dagsläget är linje 83 en lågtrafiklinje som körs vardagar efter 20:00 och helger 06:00-10:00 och efter 18:00. Efter förändringen körs linje 83 som en heldagslinje med samma linjesträckning i kvartsintervall mellan 05:00-20:00 vardagar resp. 10:00-18:00 helger. Övrig tid trafikeras linje 83 med halvtimmesintervall. Linje 84 får ny körväg från Marklandsgatan och kör efter Radiomotet istället via Lona Knapes Gata och Köpcentrum 421 till Stora Åvägen och vidare till Sisjön. Sträckan Sisjön Frölunda Torg dras in och hänvisas till linje 83. Linjen blir en heldagslinje med halvtimmestrafik och en snabb förbindelse mellan norra och södra delen av Sisjö industriområde, vilket varit ett önskemål från bl.a. företagarföreningen i området. Dessutom blir det ungefärlig kvartstrafik genom Järnbrott nästan hela trafikdygnet med linje 95 och 84 tillsammans. Linje 88 läggs ner. Linje 83 och nya linje 84 trafikerar istället. Linje 182 är en högtrafiklinje som erbjudit snabba resor från Marklandsgatan till Sisjö industriområde på morgonen och som förstärker linje 84 från Sisjön. Linjen läggs ner och resande från Marklandsgatan kan huvudsakligen hänvisas till linje 84, alternativ linje 83 vid Radiomotet. Linje 186, förtätas turer under högtrafik M-F från 30-minuterstrafik till 20-minuters trafik. Effekt: Med denna förändring förbättras möjligheterna för resenärerna som reser i detta område. Det kommer att finnas ett färre linjer, tätare trafikutbud och enklare linjesträckningar. Dessutom kan man med detta upplägg resa med samma linjenummer oavsett tid på dygnet, vilket är en positiv förbättring för våra resenärer. Övriga effekter: Med detta upplägg trafikeras inte Datavägen södra och Datavägen östra med någon linje. Enligt stämplingssiffror från Västtrafik och från det automatiska trafikanträkningssystemet i fordonen (KRS) är resandet från/till dessa hållplatser extremt lågt. Dock kommer de resenärer som trots allt använder dessa hållplatser att 28 (42)

39 uppleva en negativ förändring. Möjligheten finns att stiga av på en närliggande hållplats men promenadvägen blir längre. Vid hållplats Sisjö industri blir endast linje 186 kvar. Linje 86, 90, 91, 94, 95, 96, 97, 98 Frölundaområdet förändrad lågtrafik L 86 Frölunda Torg Gråberget Brunnsparken L 90 Frölunda Torg Gråberget Brunnsparken L 91 Frölunda Torg Påvelund Nils Ericson terminalen L 92 Frölunda Torg Näset L 93 Frölunda Torg Hults By ( Näset) L 94 Frölunda Torg Önnered ( Näset) L 95 Frölunda Torg Marklandsgatan L 96, Frölunda Torg Påvelund Gråberget Brunnsparken L 97 Frölunda Torg Påvelund Fiskebäck L 98 Frölunda Torg Fiskebäck Bakgrund: I Frölundaområdet finns idag ett antal lågtrafiklinjer som tillkommit för att kunna passa hel- och halvtimmesavgångarna som linje 50 hade för några år sedan. Sedan dess har linje 50 utökats till minst 15 min intervall (dock ej L-S morgon) och därmed behövs inte dessa linjer längre. Det linjenät som finns idag under lågtrafik är nästan omöjligt att förklara för resenärerna och skapa en förståelse för. Anledningen till att det ser ut som det gör beror just på produktionstekniska lösningar. Syfte: Ett linjenät som är tydligt och lätt att förstå och inte skapar längre restider än nödvändigt. Linje 50 matar till/från linjerna i Frölunda i kvartstrafik alla kvällar i veckan. För att möta detta utökas trafikutbudet till halvtimmestrafik på anslutande linjer för att ta hand om dessa kunder. Trafikförändring: Linje 86, 96 och 98 läggs ner och ersätts med 30 min trafik på linje 91, 90 och 97. Linje 94 får halvtimmestrafik även under helgmorgnar. Linje 95 får halvtimmestrafik även i nattrafiken för att täcka linje 82N som försvinner på sträckan Marklandsgatan - Radiovägen. Effekt: Förbättrade möjligheter att resa kollektivt till/från jobb och fritidsaktiviteter med mera på obekväma tider så som tidigare helgmorgnar och kvällstid. Linje 148 Amhult Angered, linje och utbudsförändring Bakgrund: Resandestatistik visar att linje 148 har mycket lågt resande på sträckan Amhult Arendal Sörredsvägen på morgonen och på sträckan Sörredsvägen Arendal Amhult på eftermiddagen. Kundsynpunkter har inkommit med önskemål om att de två avgångarna som slutar vid Klareberg på morgonen skall fortsätta till 29 (42)

40 Angered C. Idag finns ej heller någon tur från Angered C som passar till starten av eftermiddagsskiftet vid Volvo Torslanda. Syfte: Att effektivisera linjen genom att ej trafikera lågfrekvent sträcka, samt att utöka utbudet där det behövs. Syftet är ett ökat resande till en lägre kostnad samt nöjdare kunder. Trafikförändring: Linje 148 föreslås få en ny genare linjesträckning via Syrhåla mot Amhult på morgonen och mot Angered på eftermiddagen. Ingen förändring görs i motsatt riktning. På morgonen går 148 via Arendal mot Amhult och på eftermiddagen via Arendal mot Angered. De två turer som idag slutar vid Klareberg förlängs till Angered C. En ny tur inrättas kl 14:35 från Angered C (ankommer Volvo Torslanda TK kl 15:07) som passar skiftstarten kl. 15:36 vid Volvo Torslanda. Effekt: Anställda på Volvo Cars i Torslanda får en ny tur från Angered som passar till starten av eftermiddagsskiftet. Linje 158 Skintebo Domkyrkan, utbudet ökas Linje 180 Skintebo Järntorget, läggs ner Bakgrund: Både linje 158 och 180 fungerar som en enkelriktad förstärkning till Rosa express i pendlingsriktning. Linje 180 har ett mycket dåligt resande. Linje 158 har ett bra resande. Linjerna har i stort sett samma linjesträckning men skiljer sig när de närmar sig innerstaden. På linje 158 ser vi att vissa specifika turer har en kapacitetsbrist. Syfte: Omfördela resurserna till linjer där resenärerna finns och vill åka. Trafikförändring: Linje 180 dras in. Linje 158 utökas till 10 min intervall (idag 15) under större delen av morgonen M-F och till 15 min intervall (idag 30) på eftermiddagen. Effekt: De resenärer som i dagsläget har rest med linje 180 till hållplatserna efter Linnéplatsen får göra ett byte och får därmed utökad restid. Dock finns det många förbindelser på denna sträcka och bytestiden bör inte bli så stor. För de resenärer som åker linje 158 förbättras turutbudet. Tiden som linjen körs förlängs både på morgon och på eftermiddag. Linje 753 Heden Mölndal station Heden, linjeförändring vissa tider Bakgrund: Linje 753 är en ringlinje som går Heden Korsvägen Helenedal Enerbacken Mölndal station Åby Bifrost Chalmers Heden. På vardagar efter kl. 20 samt på helger går dock linje 753 ej i sin hela sträckning, utan är avkortad till 30 (42)

41 Bifrost. Det innebär att resandet är mycket lågt till/från Åby eftersom det kräver byte till/från Västtåg i Mölndal station eller till/från stomlinje 25 i Bifrost. Syfte: Att öka resandet och kundnöjdheten genom att skapa möjlighet till direktresor till/från Åby på de tider det saknas idag. Trafikförändring: De turer på linje 753 som idag vänder vid Bifrost förlängs till Heden via Chalmers. Effekt: Möjlighet till direktresor mellan Göteborgs centrum och Åby där det saknas idag. Linje 761 Lindome Heden, linjeförändring Bakgrund: Mellan Linnéplatsen och Heden trafikeras hållplats Pilgatan på övre Husargatan, därefter kör linje 761 direkt till Heden. På denna sträcka är resandet lågt, eftersom många resenärer byter till andra linjer vid Linnéplatsen som trafikeras av både spårvagn, stombussar och expressbussar. När bygget av Västlänken startar kommer stora arbeten ske vid Hagakyrkan; linje 761 passerar idag på Parkgatan/Nya Allén det område som kommer att bli berört. Syfte: Omfördela resurser inom Mölndal samt att vidta förberedande åtgärder inför bygget av Västlänken. Trafikförändring: Linje 761 kortas av till Linnéplatsen. Förslaget förutsätter en mindre ombyggnad av bussytan inne i vändslingan för att tillskapa en yta för bussen att kunna reglera på, eftersom även linje 52 vänder här. Effekt: De resenärer som idag åker till Pilgatan kommer att byta till stombuss 25 eller Rosa Express vid Linnéplatsen eller ta en promenad. Resenärer till Heden kommer troligen att hitta nya resvägar, främst spårvagnslinje 2 eller 4 från Mölndal centrum. Linje 513 Heden Partille centrum Heden, tur förlängs Bakgrund: Kundönskemål om tidig förbindelse mellan Heden och Partille via Korsvägen. Syfte: Att skapa ytterligare en resmöjlighet från Heden på morgonen samt att tillgodose kundönskemål. Trafikförändring: Den tur som idag startar vid hållplats Öjersjö kl 05:53, förlängs och startar på Heden kl 05:33, med passertid Korsvägen kl 05:37. Påverkan: En ny resmöjlighet från Heden på morgonen mot Öjersjö och Partille. 31 (42)

42 Linje 513 Heden Partille centrum Heden, utbudsförändring Bakgrund: Linje 513 binder samman Sävedalen och Öjersjö med Partille centrum och Heden. Idag trafikeras linje 513 med 30-minuterstrafik alla tider utom i högtrafik M-F under vintertidtabellen, då den har 15-minuterstrafik. I Öjersjö planeras för stora förtätningar. Byggnation av ca 300 bostäder planeras i Hossaberget, Öjersjö vid hållplats Öjersjö brunn. Syfte: Att tillgodose den resandepotential som finns på linje 513 och att öka resandet. Trafikförändring: Linje 513 utökas från 30- till 15-minuterstrafik i mellantrafik (på dagtid) M-F under vintertidtabellen. För sommartidtabellen föreslås ingen utökning. Effekt: Ett bättre utbud och fler resmöjligheter med linje 513 under mellantrafiktid. Linje 514 Partille centrum Östra Sjukhuset ( Svingeln), linje och utbudsförändring Bakgrund: Idag trafikeras hållplatserna Puketorp och Persplatsen av både linjerna 514 och 515. Statistik från kundräkningssystemet (KRS) visar att den större delen av resandet på linje 515 är på sträckan Furulund Vallhamra torg, dock finns även ett icke obetydligt resande på sträckan Vallhamra torg Ljungkullen under de tider som Allum i Partille centrum har öppet. Därför föreslås att linje 514 övertar trafikeringen av Oxled mellan Puketorp och Persplatsen samt att linje 514 utökas till att trafikeras mån-sön hela trafikdygnet. Linje 515 föreslås gå direkt från Vallhamra torg via Backvägen till Östra sjukhuset/ Svingeln. Syfte: Att renodla linjenätet samt att öka resandet på linje 515 mellan Brattåskärr och Östra sjukhuset/svingeln. Även resandet på linje 514 kommer troligen att öka något eftersom boende i Korsängen med detta förslag även får helgtrafik. Trafikförändring: Linje 514 föreslås att mellan Puketorp och Persplatsen trafikera hållplatserna Björnåsvägen, Oxledsvägen, Soldatheden, Kvarnfallsvägen och Ljungkullen (reglerhållplats). Linje 514 föreslås dessutom trafikeras alla dagar hela trafikdygnet. Effekt: Boende i Oxledsområdet får sämre resutbud mot Partille. I området är linje Svart Express stark mot Göteborg. Persplatsen och Puketorp får minskat utbud månfre. Puketorp får ökad trafik lör/sön men alltid resa via Oxled. Resenärer från Korsängen måste åka runt Oxled mot Östra sjukhuset, denna restidsförlängning är 4 min jämfört med idag. Positivt är att boende i Korsängen får trafik även kvällstid och lördagar och söndagar, som saknas idag. 32 (42)

43 Linje 515 Partille centrum Östra Sjukhuset ( Svingeln), linjeförändring Bakgrund: Idag trafikeras hållplatserna Puketorp och Persplatsen av både linjerna 514 och 515. Statistik från KRS visar att den större delen av resandet på linje 515 är på sträckan Furulund Vallhamra torg, dock finns även ett icke obetydligt resande på sträckan Vallhamra torg Ljungkullen under de tider som Allum i Partille centrum har öppet. Därför föreslås linje 515 att gå direkt från Vallhamra torg via Backvägen till Östra sjukhuset/svingeln. Linje 514 föreslås överta trafikeringen av Oxled mellan Puketorp och Persplatsen samt att utökas till att trafikeras mån-sön hela trafikdygnet. Syfte: Att renodla linjenätet samt att öka resandet på linje 515 mellan Brattåskärr och Östra sjukhuset/svingeln. Trafikförändring: Linje 515 får ny linjesträckning efter Vallhamra torg direkt till Backvägen och Östra sjukhuset. Under högtrafik förlängs 515 från Östra sjukhuset till Svingeln. Detta genomförs i kombination med linje- och utbudsförändring på 514. Effekt: Resmöjligheten från Oxled till Partille flyttas över till linje 514. I området är linje SVART Express stark mot Göteborg. Persplatsen och Puketorp får minskat utbud mån-fre, speciellt Persplatsen har lågt resande. Boende i Brattåskärr får en mycket förbättrad resväg mot Östra sjukhuset och Svingeln, restiden sänks med 7 min jämfört med idag. Dessutom erbjuds nya direktresor med linje 515 till Svingeln i högtrafik. Detta saknas idag. Linje 516 Mölnlycke Partille, utbudsförändring Bakgrund: Idag har linje 516 en förstärkningstur kl. 07:21 från Slättenvägen till Mölnlycketerminalen som trafikeras skoldagar. Denna förstärker ordinarie tur kl 07:17 från Partille Centrum till Mölnlycketerminalen. Mölnlycke kommun har uttryckt önskemål om förbättrad trafik ut till företagsparken i Mölnlycke och Bårhult. Syfte: Att omfördela resurser samt att förbättra trafiken till Mölnlycke företagspark. Det inbesparade fordonet flyttas till linje 519. Trafikförändring: Förstärkningsturen på linje 516 kl 07:21 från Slättenvägen dras in eftersom det inte finns behov av den. En ny tur införs kl 08:17 från Mölnlycketerminalen till Partille C. Effekt: Trafiken blir tydligare eftersom det idag går två turer parallellt (en via Slättenvägen och en som startar vid Slättenvägen) på skoldagar som ersätts av en tur via Slättenvägen på icke skoldagar. 33 (42)

44 Linje 519 Nils Ericson Terminalen Jonsered, körtidsjustering Bakgrund: Idag har linje 519 problem med förseningar på sträckan Partille C Jonsered Partille C vilket leder till att samtrafiken från 519 till andra linjer vid Partille C ej går att lita på. Orsaken till detta är att dagens tidtabell har för korta körtider på denna sträcka, på grund av att bussen måste hinna köra fram och åter mellan Partille C och Jonsered på 27 minuter för att passa stjärntrafiken i Partille C. I högtrafik är dock den faktiska körtiden längre än så, vilket innebär att den gällande tidtabellen ej är möjlig att följa. Syfte: Att minska förseningarna på linje 519, vilket även skulle leda till att byten från 519 till övriga linjer vid Partille C blir mer pålitliga än idag. För att kunna genomföra detta krävs ett fordon till som kan hämtas från den förändring som genomförs på linje 516. Trafikförändring: Linje 519 får korrekta körtider på sträckan Partille C Jonsered Partille C. Effekt: Linje 519 blir punktligare och mer pålitlig. Kunderna kan lita på att de resor som föreslås av reseplaneraren, med byte från linje 519 till andra linjer vid Partille C, går att genomföra. Linje 519 Nils Ericson terminalen Partille centrum, utbudsförändring på del av sträckan Bakgrund: Linje 519 är en viktig linje som binder samman Bellevue och Utby med Partille centrum, Svingeln och Nils Ericson Terminalen. Linje 519 är den näst mest belastade linjen i Partille, räknat i antal resenärer per år. Idag trafikeras linje 519 med 30-minuterstrafik alla tider utom i högtrafik under vintertidtabellen, då den har 15-minuterstrafik. I Kviberg har en omfattande förtätning skett. Flerbostadshus har byggts i den västra delen, norr om Kvibergsvägen med 225 lägenheter och söder om Kvibergsvägen med ca 600 lägenheter. Österut, söder om Kvibergsvägen, planeras det för ca 400 bostäder, mestadels småhus och en mindre del i flerbostadshus. Längs med linje 519 ligger också Utby som är ett tätbebyggt område med god resandepotential. Syfte: Att tillgodose den resandepotential som finns på linje 519 och att öka resandet. Trafikförändring: Linje 519 utökas från 30- till 15-minuterstrafik på sträckan Nils Ericson Terminalen Partille centrum i mellantrafik (på dagtid) M-F under vintertidtabellen. För sommartidtabellen föreslås ingen utökning. Effekt: Ett bättre utbud och fler resmöjligheter med linje 519 under mellantrafiktid. 34 (42)

45 Linje 751 Mölnlycke Frölunda Torg, utbudsförändring på del av sträckan Bakgrund: Linje 751 binder samman centrala Mölndal med Eklanda och Frölunda Torg. Idag trafikeras linje 751 med 30-minuterstrafik alla tider utom i högtrafik under vintertidtabellen, då den har 15-minuterstrafik på sträckan Kikås Frölunda Torg. Syfte: Att tillgodose den resandepotential som finns på linje 751 och att öka resandet. Trafikförändring: Linje 751 utökas från 30- till 15-minuterstrafik i mellantrafik (på dagtid) M-f på sträckan Mölndal station Frölunda Torg under vintertidtabellen. Effekt: Ett bättre utbud och fler resmöjligheter med linje 751 under mellantrafiktid. Linje 755 Mölndal centrum Bölet, ändrad linjesträckning Bakgrund: Vid tidtabellsskiftet i december 2012 genomfördes stora förändringar av linjenätet i Mölndal. En stor del av den direkta trafiken till Göteborgs centrum togs bort samtidigt som linjenätet i Mölndal förenklades. Linje 755, som tidigare gick till Sahlgrenska sjukhuset, kortades av till Mölndal centrum. Dessutom fick linje 755 en genare sträckning via Peppared medan den tidigare linjesträckningen över Balltorp ersattes av stomlinje 25. Linje 760, som tidigare gick till Heden via Järntorget, kortades av till Mölndal centrum. Dessutom ändrades linjesträckningen mellan Kållered och Mölndal centrum till att gå via Rävekärr istället för via Peppared. Det har kommit önskemål från både kunder och förare om att det saknas en förbindelse mellan Kållered köpstad och Balltorp samt mellan Lindome och arbetsområdet vid Astra Zeneca. Det pågår dessutom en utveckling av handelsområdet Kållered köpstad som kommer att generera ett ökat resande och behov av bättre förbindelser mellan Kållered köpstad och Mölndal centrum. Syfte: Att möjliggöra en förbättring av linje 760. Trafikförändring: Linje 755 får ny körväg mellan Kållered station och Mölndal centrum via Rävekärr. Efter hållplats Torrekulla trafikeras hållplatserna Hasseldungen, Sandbäck, Pilekrogen, Rävekärrsgatan, Möbelgatan, Kronogårdsgatan, Mölndal station och Mölndal centrum. Ändringen genomförs i kombination med linjeförändring på linje 760. Effekt: Resenärer från Rävekärr kan ha kvar sin direktförbindelse med Kållered köpstad på de tider som linjen kör dit, kl mån-fre samt kl lör-sön. Tidtabellsfasningen mellan linje 755 och 761 på den gemensamma sträckningen mellan Mölndal station och Hasseldungen blir något sämre än den är idag mellan linje 761 och (42)

46 Linje 760 Mölndal centrum Lindome, ändrad linjesträckning Bakgrund: Vid tidtabellsskiftet i december 2012 genomfördes stora förändringar av linjenätet i Mölndal. En stor del av den direkta trafiken till Göteborgs centrum togs bort samtidigt som linjenätet i Mölndal förenklades. Linje 760, som tidigare gick till Heden via Järntorget, kortades av till Mölndal centrum. Dessutom ändrades linjesträckningen mellan Kållered och Mölndal centrum till att gå via Rävekärr istället för via Peppared. Linje 755, som tidigare gick till Sahlgrenska sjukhuset, kortades av till Mölndal centrum. Dessutom fick linje 755 en genare sträckning via Peppared medan den tidigare linjesträckningen över Balltorp ersattes av stomlinje 25. Syfte: Att tillmötesgå önskemålen om bättre förbindelser mellan Kållered köpstad och Balltorp samt mellan Lindome och arbetsområdet vid Astra Zeneca som efterfrågas. Dessutom är syftet att öka resandet på linje 760. Trafikförändring: Linje 760 får en snabbare körväg mellan Kållered köpstad och Mölndal centrum via Peppareds torg. Efter hållplats Torrekulla trafikeras hållplatserna Pepparedsängen, Peppareds torg, Gamla tidningshuset, Astra Zeneca, Katrinebergsvägen och Mölndal centrum. Ändringen genomförs i kombination med linjeförändring på linje 755. Effekt: Resenärer från Lindome får en direkt förbindelse till arbetsområdet vid Astra Zeneca. Resenärer från Balltorp får en direkt förbindelse med Kållereds köpstad. Resenärer från Rävekärr förlorar direktförbindelse med västra Lindome samt med Kållered köpstad. Förbindelse mellan Rävekärr och Lindome upprätthålls dock även fortsättningsvis av linje 761, medan förbindelse med Kållered köpstad kommer att upprätthållas av linje 755 som övertar linjesträckningen via Rävekärr från linje 760. Linje 755 trafikerar Kållered köpstad kl mån-fre samt kl lör-sön. Linje 760 Mölndal centrum Lindome, utbudsförändring på del av sträckan Bakgrund: Linje 760 trafikeras med 30-minuterstrafik hela trafikdygnet, vilket innebär att Kyrkängen ej har anslutning till Västtågens 15-minuterstrafik. Många andra kommundelar i Mölndal, t.ex. Bölet och Kikås har 15-minuterstrafik med anslutning till alla Västtåg. Mölndal stad framförde följande i kommundialogen inför Trafikplan : Matningen från Varvsvägen i Lindome med linje 760 till pendeltåg sker endast i halvtimmestrafik i högtrafik, trots att tågen går i kvartstrafik. Här bör en utökning ske. Syfte: Att bostadsområdet Kyrkängen skall få anslutningstrafik till alla Västtåg, även i högtrafik, som övriga områden i Mölndal har. Trafikförändring: Linje 760 utökas till 15-minuterstrafik på sträckan Varvsvägen Lindome station i högtrafik, ca kl och (42)

47 Denna förändring gäller ej de 7 veckor på sommaren då Västtågen har 30-minuterstrafik i högtrafik. Effekt: Dubbelt så många resmöjligheter i högtrafik mellan Varvsvägen och Lindome station, med anslutning till Västtågen, som idag. Göteborgs stadstrafik båt Linje 281 Saltholmen Vrångö, ny snabbtur Bakgrund: I nuläget är turtätheten 60 minuter i högtrafik måndag-fredag på eftermiddagen. Det är ibland kapacitetsbrist på turerna med snabbåt från Saltholmen och och det förekommer att extrabåt måste sättas in på främst turen. Med ett ökat resande accentueras problemet och det är angeläget att införa den nya turen från tidtabellsskiftet i december Syfte: Att minska risken för fullsatta båtar på främst turen från Saltholmen och samtidigt förbättra turutbudet i högtrafik så att resandet sprids på fler turer. Trafikförändring: Ny tur sätts in med snabbåt måndag-fredag från Saltholmen till Köpstadsö, Styrsö Bratten, Styrsö Skäret, Donsö och Vrångö. Effekt: Ökad turtäthet, speciellt kring denna tidpunkt, är efterfrågad av kunderna som arbetspendlar till södra skärgården. En komplettering av en ny anslutande tur på linje 114 Ö-Snabben är önskvärd och ökar kundnyttan. Linje 284 Saltholmen Knarrholmen, utbudsförändring Bakgrund: Genom pågående nybyggnation av fritidshus för åretruntbruk på Knarrholmen har öns ägare och byggherre Bra Bygg framfört önskemål, om daglig trafik året runt i nivå med vad som finns till Kårholmen. På Knarrholmen kommer även en restaurang att byggas för att locka fler besökare till ön. Styrsöbolaget som har Västtrafiks uppdrag har föreslagit en åtgärd som till begränsad del uppfyller önskemålet genom utökad trafik med turer under veckoslut fredagsöndag. Eftersom linje 284 även trafikerar Stora Förö och fritidsboendet där, och har liknande önskemål som Knarrholmen, ingår även förbättrad trafik till Stora Förö i förslaget. I nuläget har Knarrholmen inga turer 17/10-20/3 medan Stora Förö har trafik lördagsöndag. Syfte: Att tillgodose önskemål om trafik fredag-söndag till Knarrholmen och Stora Förö under vintertidtabell. Trafikförändring: Trafiken på linje 284 utökas på prov, under en testperiod om max 24 månader, på följande sätt: 25/9-19/3 fredagar från Saltholmen förlängd trafikperiod. 37 (42)

48 11/12-19/3 och 16/10-9/12 lördagar från Saltholmen 09.50, söndagar och trafikerar även Knarrholmen. 16/10-9/12 lördagar från Saltholmen förlängd trafikperiod. Göteborgs regiontrafik Linje 311 Kungälv Nils Ericson Terminalen, linjeförändring Bakgrund: Önskemål från Kungälvs kommun Syfte: Att få fler resenärer på linje 311 och en bättre linjestruktur i Kungälv. Trafikförändring: Linje 311 får ändrad linjesträckning i Kungälv norr om Kungälvsmotet. Ny sträckning Kungälvsmotet-Snusfabriken-Kareby skola. Vissa morgonturer körs genom Rollsbo industriområde som förstärkning till linje 310. Effekt: Området norr om Snusfabriken får regelbunden kollektivtrafik. Linjen trafikerar ej Komarken och Kungälvs busstation. Resande från Kungälvs busstation reser med Grön Express till Eriksdal och byter där till 311. Resande från Komarken går ner till Kungälvsmotet eller åker med L1 till Eriksdal och byter till linje 311. Linje 610 Rävlanda Heden, utbudsförändring Bakgrund: Önskemål från Härryda kommun och företag i Bråtaområdet i Mölnlycke om fler turer till/från Göteborg. Syfte: Ökat resande. Trafikförändring: Två nya snabbturer M-F från Rävlanda och Hindås till Heden, cirka 05:15 samt 08:35 och i motsatt riktning cirka 18:05 och 18:35. Två nya turer M- F från Heden via Bråta industriområde till Rävlanda cirka 06:10 samt 09:35 och i motsatt riktning cirka 17:05 och 17:35. Effekt: Ger större möjlighet att arbetspendla till Göteborg för boende i östra Härryda samt även större möjligheter för de som pendlar från Göteborg till arbetsplatserna i Bråta. Marstrandsexpressen Utbudsförändring? Bakgrund: Linjen är ansträngd kapacitetsmässigt under vår/sommar/höst bl a beroende på tillställningar och aktiviteter som ökar på Marstrand. Fler direktturer önskas Ytterby-Göteborg. Trafiken förstärks under dessa dagar och då föreslås att trafiken förtätas istället. Ökat resbehov Kärna-Ytterby. Syfte: Ökat resande. Trafikförändring: Förändring av sommartidtabellen med fler direkt-turer till/fr Göteborg. Fler turer Marstrand-Göteborg och omvänt under maj, aug och sep månad. 38 (42)

49 Effekt: Bättre för kunden med tydligare trafik och fler möjligheter att resa. 39 (42)

50 Trafikförändringar juni 2017 Tåg Töreboda Göteborg utökning Bakgrund: Enligt genomförandeplan Tåg 2020 ska tågtrafiken utökas på Västra stambanan mellan Göteborg och Töreboda till år 2020, men utökningarna är svåra att genomföra p.g.a. trängselproblem och omfattande banarbeten Till december 2016 planeras mindre utökningar och omfördelningar av trafiken för att uppnå vissa förbättringar. Syfte: Att förbättra resmöjligheter och öka resandet i reserelationerna Skövde- Töreboda, Töreboda-Göteborg, Nässjö-Göteborg och (Stockholm-)Skövde-Jönköping. Trafikförändring: M-F sommarperioden: Nytt tåg kl från Göteborg till Skövde och kl från Skövde till Göteborg. Effekt: Förbättrade resmöjligheter. Borås Varberg Utökning sommar helgtrafik Bakgrund: Antalet tågavgångar Borås-Varberg är relativt litet på helger. Under sommaren ökar fritidsresandet till/från Varberg kraftigt och genom att förtäta tågtrafiken finns större möjligheter att få fler att ta tåget. Tåg från Borås förmiddag/lunch. Åter från Varberg kl 16.44, vilket är en attraktiv avgångstid och dessutom är det två timmar till tåget före resp efter föreslagen avgång. Syfte: Att förbättra resmöjligheterna för fritidsresande med tåg Borås-Varberg och Mark-Varberg under helger sommartid. Trafikförändring: Sommar L-S 9 veckor: Nytt tåg kl från Borås med ankomst i Varberg. Sommar L-S 9 veckor: Nytt tåg kl från Varberg med ankomst i Borås. Effekt: Förbättrade resmöjligheter till/från Varberg under helger på sommaren då resandet på denna linje är betydligt större än helger under övriga delar av året. 40 (42)

51 Göteborgs stadstrafik stombuss och cityexpresser Linje 114 Ö snabben: Saltholmen Nils Ericson Terminalen, utbudsförändring Bakgrund: Linje 114 Ö-snabben är anpassad för pendlingsresor mellan Södra skärgården och Göteborgs centrum och trafikeras mån-fre kl samt 14:00-19:30. Tidtabellen för Ö-snabben är anpassad efter skärgårdsbåtarnas ankomst- och avgångstider vid Saltholmen med 4 min bytestid från respektive 7 min bytestid till skärgårdsbåtarna. På lördagar under sommaren är det ett mycket stort resande med skärgårdstrafiken eftersom många personer vill åka ut till öarna för att sola och bada och många öbor åker till Göteborgs centrum för att handla. Idag trafikeras ej Ö-snabben på lördagar; trafikanterna hänvisas till byte till spårvagnslinjerna 9 och 11. Syfte: Att förbättra resmöjligheterna från södra skärgården till Göteborgs centrum och att förbättra restidskvoten för berörda resenärer. Dessutom är syftet att höja kollektivtrafikandelen genom att få bilister som nya resenärer. Trafikförändring: Ö-snabben trafikeras med 20 turer (varav 4 dubbleringsturer) mot Saltholmen respektive 18 turer (varav 3 dubbleringsturer) mot Saltholmen på lördagar under sommartidtabellen. Dessa turer anpassas i Saltholmen till båttrafiken till/från södra skärgården. Effekt: Förbättrade resmöjligheter från södra skärgården till Göteborgs centrum och förbättrad restidskvot för berörda resenärer. Ö-snabben erbjuder 17 minuter snabbare resa till Göteborgs centrum jämfört med spårvagn. Göteborgs stadstrafik båt Linje 285 Älvsnabben: Klippan Lilla Bommen, hållplatsflytt Bakgrund: Sedan linje 285 Älvsnabben startades 1990 har Lilla Bommen trafikerats. Sedan dess har Lilla Bommens hamnbassäng blivit gästhamn och kanotuthyrning och Strömmas utflyktsbåtar har tillkommit. Konkurrensen om vattenområdet är hård och Älvsnabbentrafiken passar inte längre in i hamnbassängen. Det har genom årens lopp varit en del incidenter med fritidsbåtar och kanoter. Styrsöbolaget har därför föreslagit att tilläggsplatsen med tillhörande flytbrygga flyttas till ett nytt läge vid älvfåran utanför Operan. Syfte: Att få en säkrare tilläggsplats utan risk för konflikter med fritidsbåtar och kanoter samt att minska körtiden på linjen. Trafikförändring: Tilläggsplatsen i Lilla Bommen flyttas till ett nytt läge vid Operan, där evenemangstrafik tidigare körts till Frihamnen. I förslaget till byggnation av bostäder i Frihamnen är det planerat att platsen vid Operan skall få en färjelinje över till Frihamnen och platsen är därför även väl vald för Älvsnabben. 41 (42)

52 Effekt: Ökad trafiksäkerhet. Linje 286 Älvsnabbare: Lindholmen Stenpiren, utbudsförändring Bakgrund: Nuvarande sommartidtabell för linje 286 Lindholmspiren-Stenpiren trafikeras med bara en pendelfärja som ger 15 minuters turtäthet, utom under två veckor i augusti när turtätheten är 7-8 minuter på morgonen under drygt två timmar. Genom ett förväntat ökat resande kommer den tätare morgontrafiken framöver sannolikt att behövas under ytterligare tre veckor för att motsvara kundernas efterfrågan och för att inte riskera kapacitetsbrist. Syfte: Att trafikera med 7-8 minuters turtäthet i morgontrafiken under fem av sommartidtabellens nio veckor. Trafikförändring: Trafiken utökas till 7-8 minuters morgontrafik under två veckor i juni och ytterligare en vecka i augusti. Effekt: Tätare morgonturer är efterfrågade av kunderna. // 42 (42)

53 Övergripande utvecklingsplan för kollektivtrafiken Planeringsförutsättningar inför arbetet med Trafikplan 2017 med utblick mot 2018 Beslutad av Västtrafiks ledningsgrupp 8 december 2015

54 Innehållsförteckning Inledning... 3 Uppdraget från Kollektivtrafiknämnden... 5 Kollektivtrafikens marknadsandel ska öka för en attraktiv och konkurrenskraftig region... 6 Resandet fördubblas... 6 Nöjdhet 85-90%... 7 Dialog med kommuner och våra partners trafikföretagen... 7 Enkelhet, restidskvot och pendelparkeringar... 8 Pålitlighet och punktlighet... 8 Åtgärda kapacitetsbrist... 8 Utveckla prioriterade stråk och stadstrafik... 9 Tåg och samordning med övrig trafik... 9 Mottagande av flyktingar... 9 Inriktning för arbetet med Trafikplan 2017 med utblick mot Ekonomiska konsekvenser Utvecklingstrappan Behov av ökade resurser (12)

55 Inledning För att de förändringar i trafiken, som våra kunder kan ta del av, ska följa samma inriktning som våra långsiktiga mål och strategier tas en Övergripande utvecklingsplan för kollektivtrafiken fram varje år. Det finns flera anledningar till att målbilder, strategier och riktlinjer behövs och de har alla som mål att uppfylla så god nytta som möjligt för våra kunder och invånare i Västra Götaland på både kort och lång sikt. Samordna för våra kunder behöver vår trafik samordnas. Det handlar om olika linjer som trafikerar samma områden samt byten mellan t ex tåg och buss. Genom bland annat Riktlinjer för trafikering beskriver vi hur samordning ska ske. Vi samordnar hela resan, som är en del av att säkra det goda kundmötet. Samordning har också ett resursperspektiv, vi behöver säkerställa att vi använder våra resurser klokt. En av de största utmaningarna framöver är samordning under de stora byggprojekten i Göteborgsområdet. Många parter är involverade och en nyckel till framgång är att ha långsiktiga strategier och riktlinjer på plats som de olika byggprojekten måste förhålla sig till. Våra strategier och riktlinjer är en del av att styra och stödja våra partners trafikföretagen genom att vi visar riktningen, men det är också en sätta att styra och stödja det mer långsiktiga arbetet med trafikutveckling. Det bidrar även till att kunderna upplever att det finns en enhetlighet i trafikplaneringen över hela regionen och över tid. Genom strategier och riktlinjer kan vi säkerställa vårt uppdrag från våra ägare. Att se hela regionen, nyttan för regionen, är vårt uppdrag och genom att ta fram strategier så visar vi våra ägare hur vi tar omhand vårt uppdrag. 3 (12)

56 Strategier och riktlinjer är också ett sätt att påverka i tidigt skede. Infrastruktur för tåg är ett tydligt exempel på kritisk fråga för vår möjlighet att erbjuda våra kunder en attraktiv kollektivtrafik. Det är långa processer och stora investeringar som kräver strategier i ett tidigt skede. Samma sak gäller att säkra infrastuktur så att våra bussar kommer fram i stadsmiljö, vilket kräver tidig dialog med kommuner och Trafikverket. Nedan visas hur målbilder och strategier hänger samman som en röd tråd från Trafikförsörjningsprogram till resmöjligheter för våra kunder. De strategiska dokument som är aktuella att förhålla sig till, utöver den övergripande utvecklingsplanen, när det gäller trafikutveckling är: Genomförandeplan tåg 2020 Landsbygdsutredningen Riktlinjer för trafikering Miljö- och klimatstrategin Funktionshinderstrategin Mål, strategier och riktlinjer för Västsvenska paketet Riktlinjer för hantering av kollektivtrafik under byggtiden Innehållet i den övergripande utvecklingsplanen ska följa den röda tråden och tar i första hand avstamp i det uppdrag kollektivtrafiknämnden har gett Västtrafik för åren samt de prioriterade områden som Västtrafik ser för de kommande åren. Genom att göra en 4 (12)

57 samlad bedömning av de delar av uppdraget som direkt berör trafiken och Västtrafiks egna prioriterade utvecklingsområden och resultatet av dialogen med kommunerna och våra partners trafikföretagen kring hur trafiken fungerar idag, anger den övergripande utvecklingsplanen inriktningen som de kommande trafikförändringarna ska följa. Syftet med den övergripande utvecklingsplanen är att klargöra inriktning och ange förutsättningarna för det kommande arbetet med att ta fram trafikplan för år 2017 med utblick mot Affärsutvecklingsplanerna är ett viktigt steg inom Västtrafikmodellen som syftar till ett än mer kundfokuserat arbetssätt i den gemensamma affären än de mer traditionellt uppdelade rollerna mellan beställare och utförare. De områden som berörs är bland annat trafikutveckling och lokal marknadsföring. Den övergripande utvecklingsplanen hämtar information om nulägesanalyserna som tillsammans med dialogmötena med kommunerna utgör kapitel Dialog med kommunerna och våra partners trafikföretagen. Den inriktning som presenteras i den övergripande utvecklingsplanen ska stämma överens med respektive affärs mål- och fokusområden för de delar som handlar om trafikutveckling, men arbetet har gjorts parallellt och beslut om affärsutvecklingsplanerna har ännu inte fattats. På sikt kommer en affärsplan att tas fram och täcka in samtliga delar på motsvarande sätt som idag görs för trafik i den övergripande utvecklingsplanen. Uppdraget från Kollektivtrafiknämnden I Regionalt trafikförsörjningsprogram för Västra Götalandsregionen finns ett antal mål för kollektivtrafiken uppsatta och som Västtrafik ska eftersträva. Utifrån dessa mål och gällande Trafikförsörjningsprogram, målbilder och strategier, har Kollektivtrafiknämnden formulerat ett tvåårigt uppdrag till Västtrafik för åren Syftet med uppdraget är bland annat att peka ut åtgärds- och utvecklingsområden för Västtrafik att prioritera de närmaste åren. De framtagna åtgärdsområdena har sorterats under respektive delmål och prioriterats. 5 (12)

58 Kollektivtrafikens marknadsandel ska öka för en attraktiv och konkurrenskraftig region För det övergripande målet om kollektivtrafikens marknadsandel berör följande åtgärdsområden Trafikplan 2017 med utblick mot 2018: Arbeta med enkelhet och restidskvoter; dvs körvägar, framkomlighetsåtgärder samt kopplingen i bytet mellan tåg och buss. (Nödvändigt) Nära dialog med kommunerna kring samhällsplanering i samband med den årliga trafikplaneprocessen i syfte att kollektivtrafikens utveckling och samhällsplaneringen ömsesidigt stödjer varandra. (Nödvändigt) Fortsatt genomförande av Målbild Tåg 2035 och Västrafiks Genomförandeplan tåg (Angeläget 1) Riktat arbete i trafikplan 2017 med utblick mot 2018 kopplat till minst fyra utpekade pendlingsstråk till/från regionens fyra största arbetsmarknadskärnor, där hela spektret av åtgärder används för att lyfta över hela eller delar av bilresor till kollektivtrafik från påverkans- och informationsåtgärder till trafikutbud. (Angeläget 1) Resandet fördubblas Delmål 1: Resandet med kollektivtrafiken ska fördubblas från Tillämpa Flerstegsprincipen (se Trafikförsörjningsprogrammet s.14) vid utveckling av trafiken. Eventuell omfördelning av resurser ska ske inom samma delregion och med beaktande av grundläggande servicenivå. (Nödvändigt) Utveckla prioriterade stråk och stadstrafik i alla regiondelar. (Angeläget 1, 2 enligt potential) Utveckla övrig tätortstrafik och landsbygdstrafik efter bedömd resandepotential. (Angeläget 2) 6 (12)

59 Prioriterade stråk enligt Regionalt trafikförsörjningsprogram för Västra Götalandsregionen. Nöjdhet 85-90% Delmål 2: Minst 85-90% av resenärerna ska vara nöjda med kollektivtrafiken 2025 Åtgärda kapacitetsbrist utöka turer där resenären riskerar att inte komma med pga att fordonet är fullbelagt. (Nödvändigt) Kontinuerligt arbete med pålitlighet och punktlighet. En utmaning som är särskilt viktigt med tanke på de många vägarbeten/projekt som pågår i Västsvenska paketet. (Nödvändigt) Genomför landsbygdsutredningen. Grundläggande servicenivå uppnådd i hela Västra Götaland. (Angeläget 1) Dialog med kommuner och våra partners trafikföretagen För att fånga hur dagens trafik fungerar och vilka behov och problem som finns summeras här det som framkommit under höstens dialogmöten med kommunerna, 7 (12)

Information om Västtrafiks beslut om Trafikplan 2018

Information om Västtrafiks beslut om Trafikplan 2018 TN-Information Trafiknämnden Sammanträdesdatum 2017-09-27 Utfärdat 2017-08-15 Diarienummer 0701/13 Specialist- och sakområden Kajsa Högenå Telefon 031-368 26 88 E-post: kajsa.hogena@trafikkontoret.goteborg.se

Läs mer

Stadens användning. Information om Västtrafiks beslut om trafikplan 2019

Stadens användning. Information om Västtrafiks beslut om trafikplan 2019 TN-Information Trafiknämnden Sammanträdesdatum 2018-09-27 Stadens användning Maria Olsson Telefon 031-368 23 49 E-post: maria.olsson@trafikkontoret.goteborg.se Utfärdat 2018-08-13 Diarienummer 0701/13

Läs mer

TRAFIKPLAN Sammanställning av underlag och förslag Fastställd av Västtrafiks styrelse /27

TRAFIKPLAN Sammanställning av underlag och förslag Fastställd av Västtrafiks styrelse /27 TRAFIKPLAN 2020 Sammanställning av underlag och förslag 2019-05-15 Fastställd av Västtrafiks styrelse 2019-06-26/27 2 Innehåll Varför en Trafikplan?... 1 Från trafikförsörjningsprogram till kund styrning

Läs mer

Trafikförändring. Linje 541, 543, 546, 550, 560, 567

Trafikförändring. Linje 541, 543, 546, 550, 560, 567 Trafikförändring Linje 541, 543, 546, 550, 560, 567 Bakgrund SL har med entreprenören Nobia inlett ett samarbete i syfte att förbättra kollektivtrafiken inom trafikområde Kallhäll södra, d.v.s. primärt

Läs mer

Sektorn för samhällsbyggnad Trafikverksamheten MÖLNLYCKE LINJEÖVERSYN PUBLIKATION 2007:03

Sektorn för samhällsbyggnad Trafikverksamheten MÖLNLYCKE LINJEÖVERSYN PUBLIKATION 2007:03 Sektorn för samhällsbyggnad Trafikverksamheten MÖLNLYCKE LINJEÖVERSYN PUBLIKATION 2007:03 MÖLNLYCKE LINJEÖVERSYN Göteborg SWECO VBB AB Trafikplanering Peter Blomquist Uppdragsnummer 2391535 SWECO VBB Gullbergs

Läs mer

Beslutad av Västtrafiks styrelse

Beslutad av Västtrafiks styrelse Trafikplan 2015 Sammanställning av förslag till trafikförändringar under trafikår 2015 Underlag inför styrelsebeslut den 26 juni 2014 Beslutad av Västtrafiks styrelse 2014-06-26 Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

Stråk 1 Uddevalla Bengtsfors Årjäng Arvika

Stråk 1 Uddevalla Bengtsfors Årjäng Arvika Stråk 1 Uddevalla Bengtsfors Årjäng Arvika Om kollektivtrafiken i stråket Resandet med kollektivtrafik har minskat i stråket de senaste åren. Orsakerna till minskningen är bl.a. personalneddragningar i

Läs mer

Västsvenska paketet och kollektivtrafiken

Västsvenska paketet och kollektivtrafiken Västsvenska paketet och kollektivtrafiken Enkel, bekväm och pålitlig. Västsvenska paketet lägger grunden för en attraktiv, hållbar och växande region. Om du har rest i Göteborgstrakten på sistone kanske

Läs mer

Effektivisering av lågfrekventa linjer

Effektivisering av lågfrekventa linjer Effektivisering av lågfrekventa linjer 124 Hjuvik - Volvo Torslanda Berörda kommuner: Göteborg Linjen fyller ingen unik funktion och kan avvecklas då parallell trafik finns. Effekter: Parallell trafik

Läs mer

Info om körvägar till Informatörer

Info om körvägar till Informatörer Version: 2017-10-02 Info om körvägar till Informatörer Scenario Älvsborgsbron Nedanstående omläggning av kollektivtrafiken sker då Älvsborgsbron stängs av för tung trafik i båda riktningar och avstängning

Läs mer

Ämne: VB: Återkoppling från höstens dialogmöte 2018 dnr Borås_återkoppling_dialogmöte.pdf

Ämne: VB: Återkoppling från höstens dialogmöte 2018 dnr Borås_återkoppling_dialogmöte.pdf Borås Stad Från: Charlotta Tornvall Skickat: den 20 december 2018 09:54 Till: Borås Stad Ämne: VB: Återkoppling från höstens dialogmöte 2018 dnr 2018-00507 Bifogade filer: Borås_återkoppling_dialogmöte.pdf

Läs mer

Trafiksystem 2012 Karlstad - Öxnered - Göteborg

Trafiksystem 2012 Karlstad - Öxnered - Göteborg Trafiksystem 2012 Karlstad - Öxnered - Göteborg februari 2010 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 1. Bakgrund... 5 2. Syfte... 5 3. Avgränsning... 5 4. Projektorganisation... 5 5. Inventering...

Läs mer

Vi blir ännu. bussigare. från 14 augusti 2017

Vi blir ännu. bussigare. från 14 augusti 2017 Vi blir ännu bussigare från 14 augusti 2017 Vi vill vara ditt bästa resealternativ Den 14 augusti startar vi fler linjer, inför kortare restider och skapar tätare turer för dig som bor i Lekebergs kommun.

Läs mer

Förslag på trafikförändringar som Västtrafik kommer att arbeta vidare med inom arbetet med Trafikplan

Förslag på trafikförändringar som Västtrafik kommer att arbeta vidare med inom arbetet med Trafikplan Göteborgs stad Förslag på trafikförändringar som Västtrafik kommer att arbeta vidare med inom arbetet med Trafikplan 2017-18 1. Hastighetsnedsättningar i järnvägsnätet Nedan beskrivs de tågbanor som påverkar

Läs mer

Uddevalla. Kollektivtrafik

Uddevalla. Kollektivtrafik 2016-05-17 Uddevalla Kollektivtrafik Från Trafikförsörjningsprogram till kundffrrån trafikförsörjningsprogram till kund Dialog om kollektivtrafikens utveckling Steg 1: Övergripande utvecklingsplan & Affärsutvecklings

Läs mer

TRAFIKPLAN Sammanställning av underlag och förslag

TRAFIKPLAN Sammanställning av underlag och förslag TRAFIKPLAN 2018 Sammanställning av underlag och förslag 2017-06-16 Till Västtrafiks styrelse 28-29 juni 2017 Innehåll Varför en Trafikplan?... 3 Från trafikförsörjningsprogram till kund styrning av trafikplaneringen...

Läs mer

Bilaga. Riskanalys beslut om allmän trafikplikt. Upphandling Trafik 2016 2014-10-22

Bilaga. Riskanalys beslut om allmän trafikplikt. Upphandling Trafik 2016 2014-10-22 Bilaga Riskanalys beslut om allmän trafikplikt Upphandling Trafik 2016 2014-10-22 Innehållsförteckning Riskanalys allmän trafikplikt Trafik 2016... 3 1. Bakgrund... 3 2. Trafik av kommersiellt intresse...

Läs mer

Rekommendation för beslut om allmän trafikplikt Upphandling Trafik 2016 2014-10-22

Rekommendation för beslut om allmän trafikplikt Upphandling Trafik 2016 2014-10-22 Rekommendation för beslut om allmän trafikplikt Upphandling Trafik 2016 2014-10-22 2014-10-22 Innehållsförteckning Rekommendation för beslut om allmän trafikplikt... 3 1. Allmänt... 3 2. Beskrivning av

Läs mer

Ledsagarservice Kostnadsfri personlig ledsagning.

Ledsagarservice Kostnadsfri personlig ledsagning. Ledsagarservice Kostnadsfri personlig ledsagning. 2018-06-18 Stationer och terminaler med ledsagarservice ALE Bohusstation/centrum Älvängens Resecentrum/station ALINGSÅS Alingsåsterminalen/station BENGTSFORS

Läs mer

Pressträff onsdag 23 januari

Pressträff onsdag 23 januari Pressträff onsdag 23 januari -Restiderna minskar -Resandet ökar -Punktligheten är stabil - Marknadsandelen E6Norr har ökat Restider utvalda expressbussar 14-18 januari Restider expressbussar Kl 06.30-08.30

Läs mer

Studiebesök TÖI måndag 24 oktober. Västsvenska paketet och projektet KomFram Göteborg

Studiebesök TÖI måndag 24 oktober. Västsvenska paketet och projektet KomFram Göteborg Studiebesök TÖI måndag 24 oktober Västsvenska paketet och projektet KomFram Göteborg Punkter Göteborgsområdet Västsvenska paketet lite kort Långsiktiga ambitionen Satsningar inför trängselskatten 2013

Läs mer

Media på andra språk än svenska Västra Götalands regionen 2005 Mediainköp

Media på andra språk än svenska Västra Götalands regionen 2005 Mediainköp Mediainköp Borås Göteborg Ale Alingsås Bengtsfors Bollebygd 66 40 41 22 1 7 2 3 1 65 31 544 222 2 2 8 15 5 20 10 5 2 1 1 1 350 250 12 2 214 7 5 48 16 20 49 9 20 2 41 35 438 180 2 1 4 13 2 188 18 348 37

Läs mer

Jk Trafikfönfaltningen

Jk Trafikfönfaltningen Jk Trafikfönfaltningen STOCKHOLMS LANS LANDSTING Buss och Fardtjanst Handlaggare Martin Johansson 08-6863610 rnartin.c.johansson@sil.se I 'xl/ V& \IS h Dnr...,..,,..., Infosak. klass Kl (Oppen) Remiss

Läs mer

Kommunerna i Västra Götalands och Hallands län Den finansiella profilen

Kommunerna i Västra Götalands och Hallands län Den finansiella profilen Kommunerna i Västra Götalands och Hallands län Den finansiella profilen 214-214 Resultat före extraordinära poster / verksamhetens kostnader 5 4 2% 3 2 2 2,5 1,6 2,1 2 2 2,3 2,5 1,6 1 1,2 21 211 212 213

Läs mer

Förslag till beslut Hållbarhetsnämnden föreslår att regionsstyrelsen/regionfullmäktige ska besluta följande

Förslag till beslut Hållbarhetsnämnden föreslår att regionsstyrelsen/regionfullmäktige ska besluta följande 2018-01-09 Dnr RS 2017/1765 Trafikutveckling X-trafik Andréas M Eriksson Trafikplan 2019 Förslag till beslut Hållbarhetsnämnden föreslår att regionsstyrelsen/regionfullmäktige ska besluta följande 1. Region

Läs mer

Svar på Trafikförvaltningens trafikförändringsremiss, T20

Svar på Trafikförvaltningens trafikförändringsremiss, T20 1(5) Svar på Trafikförvaltningens trafikförändringsremiss, T20 Ärendet Landstingets trafikförvaltning har påbörjat arbetet med trafikförändringar inför december 2019. Detta arbete innefattar både utökningar

Läs mer

Bilaga B Trafikutbud etapp 1

Bilaga B Trafikutbud etapp 1 Bilaga B Trafikutbud etapp 1 Denna bilaga beskriver det trafikutbud i det storregionala stomnätet som parterna kommit överens om att genomföra som etapp 1. Utbudet ligger till grund för gemensamma beslut

Läs mer

Trafikplan 2014 Sammanställning av trafikförändringar för trafikår 2014

Trafikplan 2014 Sammanställning av trafikförändringar för trafikår 2014 Trafikplan 2014 Sammanställning av trafikförändringar för trafikår 2014 Godkänd av Västtrafiks styrelse 2013-06-27 Innehållsförteckning SPÅRVAGN... 6 Inställd utökning till 8-minuterstrafik i högtrafik...

Läs mer

Bilaga 1. Linjebeskrivning. Remissversion

Bilaga 1. Linjebeskrivning. Remissversion Bilaga 1 Remissversion Linjebeskrivning Förklaring: Högtrafik är trafik vardagar mellan kl 06.00-09.00 samt 15.00-18.00. Lågtrafik är trafik under vardagar 09.00-15.00 samt efter kl 18.00 till trafikdygnets

Läs mer

Kollektivtrafikplan Örebro kommun

Kollektivtrafikplan Örebro kommun Datum Änr. Ks xx/xxxx 2012-04-18 Till Örebro läns landsting Kollektivtrafikplan Örebro kommun 2012-2013 Kollektivtrafikplanens omfattning Kollektivtrafikplanen omfattar den regionala kollektivtrafiken

Läs mer

K2020 Tågtrafik och järnvägsinvesteringar

K2020 Tågtrafik och järnvägsinvesteringar K2020 Tågtrafik och järnvägsinvesteringar 2007-09-11 Innehållsförteckning 1. Uppdrag och bakgrund 2 2. Syfte 2 3. Förutsättningar 3 4. Metod 4 5. Resultat 4 5.1 Västra stambanan 5 5.2 Västkustbanan 6 5.3

Läs mer

Arbetsmarknadsdata Västra Götalands län

Arbetsmarknadsdata Västra Götalands län Arbetsmarknadsdata Västra Götalands län Augusti 2014 Jens Sandahl, Analysavdelningen 11 september 2014 Antal nyanmälda platser i Västra Götalands län per månad 2011-2014 Antal nyanmälda platser i Västra

Läs mer

Inkvarteringsstatistik februari 2005

Inkvarteringsstatistik februari 2005 Inkvarteringsstatistik februari 005 Kommunstatistik Från och med januari 005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugby och vandrarhem för samtliga kommuner i Västsverige genom att Turismens Utredningsinstitut

Läs mer

Trafikplan Buss 2017

Trafikplan Buss 2017 Trafikplan Buss 2017 Trafikplan Buss 2017 A. Trafiksatsningar för nöjdare och fler kunder B. Effektivisera och ompröva för ökad kundnytta C. Basutbud öppettider enligt utfästelser i Trafikförsörjningsprogram

Läs mer

Nyheter och förändringar tidtabell 19 augusti - 8 december 2012: Stadskortet öppnas upp för laddning och köp ombord på länets alla bussar.

Nyheter och förändringar tidtabell 19 augusti - 8 december 2012: Stadskortet öppnas upp för laddning och köp ombord på länets alla bussar. 2012-07-23 Nyheter och förändringar tidtabell 19 augusti - 8 december 2012: Från tidtabellsskiftet den 19 augusti tas shoppingbiljetten ur stadstrafikernas utbud av färdbevis. Shoppingkortet, som består

Läs mer

Busstrafiken i Trelleborg 2014 07 08. Plan för busstrafiken i samband med ny Pågatågstrafik från december 2015

Busstrafiken i Trelleborg 2014 07 08. Plan för busstrafiken i samband med ny Pågatågstrafik från december 2015 Busstrafiken i Trelleborg 2014 07 08 Plan för busstrafiken i samband med ny Pågatågstrafik från december 2015 Busstrafiken i Trelleborg 2 Innehåll Dagens trafik: 3 6 Ny tågtrafik: 7 9 Regionbuss: 10 27

Läs mer

Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen

Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen Trendriktning Distansmöten juni 217-mars 218 5 Trendriktning Hela VGR maj 217 - mars 218 Trend Antal Distansmöten 45 4 Alingsås lasarett 35 3 25 2 15 1 5 Skaraborgs sjukhus NU-Sjukvården Kungälvs sjukhus

Läs mer

Förslag till trafikbeställning till Sörmlands kollektivtrafikmyndighet 2017

Förslag till trafikbeställning till Sörmlands kollektivtrafikmyndighet 2017 Stadsbyggnadsnämnden 2016-03-10 Stadsbyggnadsförvaltningen Trafikavdelningen SBN/2016:122 1 (4) Stadsbyggnadsnämnden Förslag till trafikbeställning till Sörmlands kollektivtrafikmyndighet 2017 Förslag

Läs mer

Samrådssammanställning av Nytt trafikupplägg längs Östhammarstråket

Samrådssammanställning av Nytt trafikupplägg längs Östhammarstråket 2017-01-25 Dnr KT2016-0233 Samhälle och trafik Daniel Lund Tfn 018-611 19 91 E-post daniel.e.lund@ul.se Samrådssammanställning av Nytt trafikupplägg längs Östhammarstråket Kollektivtrafikförvaltningen

Läs mer

Inkvarteringsstatistik december 2004

Inkvarteringsstatistik december 2004 Inkvarteringsstatistik december 2004 Gästnätter december 2004, län (tusen) 1 600 1 524 1 400 1 200 1 000 800 600 400 200 223 422 138 0 Sverige Västra Götalands län Stockholms län Skåne län 22/02/2005 www.vastsverige.com

Läs mer

Inkvarteringsstatistik september 2004

Inkvarteringsstatistik september 2004 Inkvarteringsstatistik september 2004 Gästnätter september 2004, län (tusen) 2 500 2 000 2 256 1 500 1 000 667 500 359 233 0 Sverige Västra Götalands län Stockholms län Skåne län 11/11/2004 www.vastsverige.com

Läs mer

Dig som är ordförande i den nämnd som beslutar om studieförbundens villkor i Ale

Dig som är ordförande i den nämnd som beslutar om studieförbundens villkor i Ale villkor i Ale Visste du att studieförbunden i Ale förra året genomförde cirka 750 studiecirklar och andra grupper med totalt nästan 5.300 deltagare. Dessutom genomförde de över 1.100 kulturprogram i form

Läs mer

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag Beslutsunderlag 2014-11-14 Ewa Rosén 0451-288511 Ewa.rosen@skanetrafiken.se Regionala tillväxtnämnden Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag 1. Bakgrund Under år 2016 löper ett antal

Läs mer

Skånetrafiken Upphandling av busstrafik Trelleborg stad och regiontrafik, dnr 333/2017 Bilaga Trafikbeskrivning 1 (18) Innehåll

Skånetrafiken Upphandling av busstrafik Trelleborg stad och regiontrafik, dnr 333/2017 Bilaga Trafikbeskrivning 1 (18) Innehåll 1 (18) Innehåll Region Skånes och s ambitioner för kollektivtrafiken i Skåne...2 Det aktuella avtalsområdet...3 Övergripande information...3 Information om nuvarande (2018) trafik samt bytespunkter...3

Läs mer

Översyn av regionalt trafikförsörjningsprogram avseende trafikutveckling

Översyn av regionalt trafikförsörjningsprogram avseende trafikutveckling Kollektivtrafiknämnden PM 1(13) 3 Bilagor Översyn av regionalt trafikförsörjningsprogram 2017-2021 avseende trafikutveckling 2019-2021 Minst en gång varje mandatperiod ska det genomföras en större revidering

Läs mer

Vad händer i regionbusstrafiken den 9:e december?

Vad händer i regionbusstrafiken den 9:e december? Vad händer i regionbusstrafiken den 9:e december? I och med de stora tidtabellsförändringar som sker i vår tågtrafik, d v s SL-pendeln och Upptåget, ändras i stort sett all anslutande busstrafik. Här presenteras

Läs mer

Trafikförändringar vid tabellskifte 10 december 2017

Trafikförändringar vid tabellskifte 10 december 2017 Sidan 1 (6) Trafikförändringar vid tabellskifte 10 december 2017 Söndagen den 10 december är det dags för tidtabellsskifte då görs förändringar i länets kollektivtrafik. Tidtabellsskiftet innebär en översyn

Läs mer

Gästnattsrapport juni Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet

Gästnattsrapport juni Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet Gästnattsrapport juni 2013 Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet 1 Nyckeltal i Västra Götaland, juni 2013 Hotell, stugbyar och vandrarhem Antal gästnätter Juni 555 576 +16%

Läs mer

Trafikplan

Trafikplan Trafikplan 2018 2017-01-25 Trafikplan 2018 Trafikplan 2018 samlad för tåg och buss Trafikplanen innehåller åtgärdsförslag för att nå nöjdare och fler kunder för både tåg och buss, med en gemensam prioriteringslista

Läs mer

Kollektivtrafik på landsbygden i Västra Götaland

Kollektivtrafik på landsbygden i Västra Götaland på landsbygden i Västra Götaland Martin Elofsson, regionutvecklare sekretariatet Landsbygdsarbetet Målet: Sammanhållen region 1. Utredning Syfte, minsta utbud Långsiktigt ansvar 2. Projekt anropsstyrd

Läs mer

DRIFTSENHET/(NÄMND/STYRELSE)

DRIFTSENHET/(NÄMND/STYRELSE) Registrerade LAS-områden 2016-06-01 1(6) ORT/KOMMUN Ale Alingsås Bengtsfors Bollebygd Borås Dals-Ed Essunga Falköping DRIFTSENHET/(NÄMND/STYRELSE) Kungälvs sjukhus Ale/Kungälv Alingsås lasarett Folkhögskolan

Läs mer

Trafikplan Buss o Tåg Redovisning förändringar som genomförs baserat på Budget 2017

Trafikplan Buss o Tåg Redovisning förändringar som genomförs baserat på Budget 2017 Trafikplan Buss o Tåg 2017 Redovisning förändringar som genomförs baserat på Budget 2017 Buss 2017 I sammanställningen markerade åtgärder genomförs A. Trafiksatsningar baserat på - Mål om fördubblat resande

Läs mer

Linje 390 Tätortstrafik Vadstena

Linje 390 Tätortstrafik Vadstena Linje 390 Tätortstrafik Vadstena Beskrivning av trafiken Ansvaret för tätortstrafiken i Vadstena togs över från kommunen 2013. Under tiden som Vadstena kommun körde trafiken i egen regi var bussen avgiftsfri

Läs mer

PM angående statens investeringar i regionala järnvägar i Västra Götaland. Nästan hälften av Västra Götalands järnvägsnät saknar investeringspengar

PM angående statens investeringar i regionala järnvägar i Västra Götaland. Nästan hälften av Västra Götalands järnvägsnät saknar investeringspengar 2016-08-30 Jan Efraimsson PM angående statens investeringar i regionala järnvägar i Västra Götaland Nästan hälften av Västra Götalands järnvägsnät saknar investeringspengar I den nuvarande nationella infrastrukturplanen

Läs mer

Effektivisering av lågfrekventa linjer 2013

Effektivisering av lågfrekventa linjer 2013 Effektivisering av lågfrekventa linjer 2013 underlag för diskussion med kommuner och trafikföretag 124 Hjuvik Volvo Torslanda Berörda kommuner: Göteborg Linjen fyller ingen unik funktion och kan avvecklas

Läs mer

Ranking Göteborg Företagsklimat

Ranking Göteborg Företagsklimat Ranking 2011 Göteborg 2011-05-03 Företagsklimat Varför är företagsklimatet viktigt? Med ett bra företagsklimat blir det lättare att starta, driva och utveckla framgångsrika företag. Definition av företagsklimat

Läs mer

Kollektivtrafikmöte. Haparanda kommun

Kollektivtrafikmöte. Haparanda kommun Kollektivtrafikmöte Haparanda kommun 2014-11-26 Haparanda kommun - Trafik Linjen är främst en skollinje, den ansluter till L54 i Karungi som tar skolbarn till Haparanda. Dock måste L54 förstärkas varje

Läs mer

Gästnattsrapport mars Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet

Gästnattsrapport mars Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet Gästnattsrapport mars 2013 Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet 1 Nyckeltal i Västra Götaland, mars 2013 Hotell, stugbyar och vandrarhem Antal gästnätter Mars 375 076 +5%

Läs mer

Inkvarteringsstatistik januari 2006

Inkvarteringsstatistik januari 2006 Inkvarteringsstatistik januari 2006 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och vandrarhem för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

FÄRDTJÄNST STENUNGSUND

FÄRDTJÄNST STENUNGSUND FÄRDTJÄNST STENUNGSUND 1 juni 2013 och tills vidare 660483-113 Kristinehamn Dals-Ed Åmål Gullspång Laxå Askersund Mariestad Färgelanda Munkedal Vänersborg Lysekil Grästorp Trollhättan Essunga Lilla Edet

Läs mer

ARBETSMATERIAL

ARBETSMATERIAL 1 LÄGESRAPPORT, SERVICENIVÅ PÅ LANDSBYGD. Diskussionsmaterial för tjänstemannaberedningarna och DKR- hösten 2013. Detta är en lägesrapport av arbetet med landsbygdsutredningen. Arbetet leds av kollektivtrafiksekretariatet.

Läs mer

Gästnattsrapport februari Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet

Gästnattsrapport februari Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet Gästnattsrapport februari 2013 Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet 1 Nyckeltal i Västra Götaland, februari 2013 Hotell, stugbyar och vandrarhem Antal gästnätter Februari

Läs mer

Gästnattsrapport oktober Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet

Gästnattsrapport oktober Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet Gästnattsrapport oktober 2013 Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet 1 Nyckeltal i Västra Götaland, oktober 2013 Hotell, stugbyar och vandrarhem Antal gästnätter oktober 420

Läs mer

Gästnattsrapport november Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet

Gästnattsrapport november Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet Gästnattsrapport november 2013 Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet 1 Nyckeltal i Västra Götaland, november 2013 Hotell, stugbyar och vandrarhem Antal gästnätter november

Läs mer

Sektorn för samhällsbyggnad Trafikverksamheten MÖLNLYCKE, LINJEUTREDNING PUBLIKATION 2012:03

Sektorn för samhällsbyggnad Trafikverksamheten MÖLNLYCKE, LINJEUTREDNING PUBLIKATION 2012:03 Sektorn för samhällsbyggnad Trafikverksamheten MÖLNLYCKE, LINJEUTREDNING PUBLIKATION 2012:03 Titel: Mölnlycke, Linjeutredning Datum: 2012-09-27 Beställare: Härryda kommun Kontakt: Björn Sundén, 031-724

Läs mer

Remiss: Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018 (T18)

Remiss: Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018 (T18) 25 april 2017 Dnr 2017/114 Samhällsutveckling Helene Olofsson Mirja Thårlin Kommunstyrelsen Remiss: Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018 (T18) Inledning Trafikförvaltningen inom Stockholms läns landsting

Läs mer

Gästnattsrapport januari 2012

Gästnattsrapport januari 2012 Gästnattsrapport januari 2012 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och vandrarhem för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

GÖTALANDSBANAN DELEN BORÅS-JÖNKÖPING-LINKÖPING

GÖTALANDSBANAN DELEN BORÅS-JÖNKÖPING-LINKÖPING Götalandsbanan - En närmare framtid Marknad -Trafikering - Resandeflöden 07 10 09 Anders Lundberg Idéstudiens trafikavsnitt är inte en spårutredning Marknadsanalys Konkurrensanalys Definition av mål för

Läs mer

FÄRDTJÄNST STENUNGSUND

FÄRDTJÄNST STENUNGSUND FÄRDTJÄNST STENUNGSUND 1 juni 2013 och tills vidare 660483-113 Kristinehamn Dals-Ed Åmål Gullspång Laxå Askersund Mariestad Färgelanda Munkedal Vänersborg Lysekil Grästorp Trollhättan Essunga Lilla Edet

Läs mer

Gästnattsrapport augusti Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet

Gästnattsrapport augusti Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet Gästnattsrapport augusti 2013 Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet 1 Nyckeltal i Västra Götaland, augusti 2013 Hotell, stugbyar och vandrarhem Antal gästnätter Augusti 640

Läs mer

Gästnattsrapport april Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet

Gästnattsrapport april Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet Gästnattsrapport april 2013 Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet 1 Nyckeltal i Västra Götaland, april 2013 Hotell, stugbyar och vandrarhem Antal gästnätter April 399 211 +8%

Läs mer

Remiss inför trafikförändringar i SL-trafiken 2014/2015

Remiss inför trafikförändringar i SL-trafiken 2014/2015 1 (8) HANDLÄGGARE Marika Norrberg 08-535 365 65 Marika.norrberg @huddinge.se Samhällsbyggnadsnämnden Miljönämnden Remiss inför trafikförändringar i SL-trafiken 2014/2015 Förslag till beslut Nämnden beslutar

Läs mer

Tyresö kommun saknar en snabb och gen koppling till en pendeltågstation.

Tyresö kommun saknar en snabb och gen koppling till en pendeltågstation. 2 (7) Syftet med strategin är att: Tydliggöra och fastställa principer för stomtrafik i Stockholms län, utanför de centrala delarna Identifiera lämpliga stråk för ny stomtrafik, särskilt tvärgående sådana

Läs mer

Underlag från möte om trafikförändringen i västra länsdelen 2013

Underlag från möte om trafikförändringen i västra länsdelen 2013 Datum 1(1) Diarienr 2012-05-14 2012/0205 Linköpings kommun Mjölby kommun Motala kommun Kbmmur tyrsteen c sh Vadstena kommun,.. indsn Ödeshögs kommun 2012 - : Underlag från möte om trafikförändringen i

Läs mer

Företagsamheten 2017 Västra Götalands län

Företagsamheten 2017 Västra Götalands län Företagsamheten 2017 Västra Götalands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt

Läs mer

Upphandlingsdokument. Trafik 2019 Kungsbacka Tätort Kungsbacka Landsbygd Ale. Bilaga B3.1 Linjebeskrivning TÅ 20. D.nr

Upphandlingsdokument. Trafik 2019 Kungsbacka Tätort Kungsbacka Landsbygd Ale. Bilaga B3.1 Linjebeskrivning TÅ 20. D.nr Upphandlingsdokument Trafik 2019 Kungsbacka Tätort Kungsbacka Landsbygd Ale Bilaga B3.1 Linjebeskrivning TÅ 20 D.nr 1-1550-17 Innehåll Linjebeskrivning TÅ 20 Ale 4 1.1 Generellt om linjebeskrivningar 4

Läs mer

Gästnattsrapport juli 2014

Gästnattsrapport juli 2014 Gästnattsrapport 2014 Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet Kontakt: ann-sofie.stromback@vastsverige.com monika.fleming-glogoza@vastsverige.com Klicka här för att hämta SCB

Läs mer

Trafikplan 2014 - informationsärende

Trafikplan 2014 - informationsärende LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Kollektivtrafiknämnden 2013-11-22 2 (11) KTN2013-0052 Sida 74 Trafikplan 2014 - informationsärende Beslut Kollektivtrafiknämnden noterar

Läs mer

Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län. Remissversion maj 2012

Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län. Remissversion maj 2012 Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län Remissversion maj 2012 1. Inledning Ny kollektivtrafiklag Begreppsförklaring Beslut om allmän trafikplikt Trafikförsörjningsprogram Organisation

Läs mer

Inkvarteringsstatistik januari 2008

Inkvarteringsstatistik januari 2008 Inkvarteringsstatistik januari 2008 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och vandrarhem för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

Kollektivtrafikens roll för regionförstoring och tillväxt i Västra Götaland

Kollektivtrafikens roll för regionförstoring och tillväxt i Västra Götaland J ÖNKÖPING I NTERNATIONAL B USINESS S CHOOL JÖNKÖPING UNIVERSITY Kollektivtrafikens roll för regionförstoring och tillväxt i Västra Götaland Lokala arbetsmarknader 1970 1990 2004 En av Västtrafiks huvudprocesser

Läs mer

Gästnattsrapport mars 2014

Gästnattsrapport mars 2014 Gästnattsrapport 2014 Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet Kontakt: ann-sofie.stromback@vastsverige.com monika.fleming-glogoza@vastsverige.com Klicka här för att hämta SCB

Läs mer

Företagsamheten 2018 Västra Götalands län

Företagsamheten 2018 Västra Götalands län Företagsamheten 2018 Västra Götalands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt

Läs mer

Gästnattsrapport september 2014

Gästnattsrapport september 2014 Gästnattsrapport 2014 Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Turistrådet Västsverige Kontakt: ann-sofie.stromback@vastsverige.com monika.fleming-glogoza@vastsverige.com Klicka här för att hämta SCB

Läs mer

Trafikförsörjningsprogram för kollektivtrafik Västmanlands län

Trafikförsörjningsprogram för kollektivtrafik Västmanlands län Bilaga 1: Prioriterade stråk Trafikförsörjningsprogram för kollektivtrafik Västmanlands län Remissversion mars Stråkbeskrivning I denna del redovisas de 13 prioriterade stråk som finns för kollektiva resor

Läs mer

VÄSTTÅGSUTREDNINGEN. Kortare sammanfattning om uppdraget Fokus NÄL Hur kommer vi vidare?

VÄSTTÅGSUTREDNINGEN. Kortare sammanfattning om uppdraget Fokus NÄL Hur kommer vi vidare? VÄSTTÅGSUTREDNINGEN Kortare sammanfattning om uppdraget Fokus NÄL Hur kommer vi vidare? Västtågsutredningen - regionfullmäktiges uppdrag till KTN Komplettera Målbild Tåg 2035 för att uppnå pågatågseffekten

Läs mer

Inkvarteringsstatistik oktober 2011

Inkvarteringsstatistik oktober 2011 Inkvarteringsstatistik oktober 2011 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

60 Stockholm-Göteborg

60 Stockholm-Göteborg 60 Stockholm-Göteborg Alla tåg Stockholm-Katrineholm-Hallsberg tab 61, Hallsberg-Laxå tab 64, Skövde-Göteborg tab 62, Alingsås-Göteborg tab 131, Övriga tåg Flen-Katrineholm tab 56/61 26 aug-14 dec 2013

Läs mer

Projekt DiREKT. Hur vi kan uppnå vår utmaning i samverkan Information Närvårdssamverkan Södra Älvsborg

Projekt DiREKT. Hur vi kan uppnå vår utmaning i samverkan Information Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Projekt DiREKT Hur vi kan uppnå vår utmaning i samverkan Information 2018 09 26 Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling

Läs mer

Gästnattsrapport februari 2014

Gästnattsrapport februari 2014 Gästnattsrapport 214 Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet Kontakt: ann-sofie.stromback@vastsverige.com monika.fleming-glogoza@vastsverige.com Klicka här för att hämta SCB

Läs mer

Inkvarteringsstatistik september 2007 Kvartalsstatistik jul-sep 2007

Inkvarteringsstatistik september 2007 Kvartalsstatistik jul-sep 2007 Inkvarteringsstatistik september 2007 Kvartalsstatistik jul-sep 2007 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och vandrarhem för samtliga kommuner i Västsverige

Läs mer

Gästnattsrapport september Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet

Gästnattsrapport september Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet Gästnattsrapport september 2013 Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet 1 Nyckeltal i Västra Götaland, september 2013 Hotell, stugbyar och vandrarhem Antal gästnätter September

Läs mer

Inkvarteringsstatistik augusti 2011

Inkvarteringsstatistik augusti 2011 Inkvarteringsstatistik augusti 2011 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

Yttrande över Trafikförvaltningens förslag till Trafikförändringar 2017/2018 (T18)

Yttrande över Trafikförvaltningens förslag till Trafikförändringar 2017/2018 (T18) 2017-04-10 1 (6) Förslag till yttrande KFKS 2017/151 Trafikförvaltningen Stockholms läns landsting Trafikavdelningen 105 73 Stockholm Yttrande över Trafikförvaltningens förslag till Trafikförändringar

Läs mer

FÄRDTJÄNST SKARABORG. 30 8 JAN SEP 2012 och tills vidare

FÄRDTJÄNST SKARABORG. 30 8 JAN SEP 2012 och tills vidare FÄRDTJÄNST SKARABORG 30 8 JAN SEP 2012 och tills vidare FÄRDTJÄNST Färdtjänst är en del av kollektivtrafiken som beviljas efter individuell prövning, enligt Lag om färdtjänst (LAG 1997:736). Du kan beviljas

Läs mer

Yttrande över Trafikförvaltningens förslag till Trafikförändringar 2014/2015.

Yttrande över Trafikförvaltningens förslag till Trafikförändringar 2014/2015. TJÄNSTESKRIVELSE 1 [8] Mottagare Samhällsbyggnadsnämnden Yttrande över Trafikförvaltningens förslag till Trafikförändringar 2014/2015. Förslag till beslut föreslår samhällsbyggnadsnämnden besluta att som

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018

Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018 Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för samhällsplanering Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-03-20 Handläggare David Eriksson Telefon: 08-508 220 53 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Inkvarteringsstatistik juli 2011

Inkvarteringsstatistik juli 2011 Inkvarteringsstatistik juli 2011 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

Gästnattsrapport Oktober 2014

Gästnattsrapport Oktober 2014 Gästnattsrapport Oktober 2014 Källor: SCB, Tillväxtverket, Swedavia Bearbetat av Västsvenska Turistrådet Kontakt: ann-sofie.stromback@vastsverige.com monika.fleming-glogoza@vastsverige.com Klicka här för

Läs mer

Gästnattsrapport april 2014

Gästnattsrapport april 2014 Gästnattsrapport 2014 Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet Kontakt: ann-sofie.stromback@vastsverige.com monika.fleming-glogoza@vastsverige.com Klicka här för att hämta SCB

Läs mer