Hantering av e-frikort

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hantering av e-frikort"

Transkript

1 VERSION (6) Hantering av e-frikort Innehåll 1. Bakgrund Vad är nytt vid införande av e-frikort? Särskilda målgrupper Byte av personidentitet Övergångsperioden under införandet Rättningar Fakturering i efterhand minutersregeln Utträde Vårdguiden Avbrottshantering Support Behörigheter Bakgrund Stockholms läns landsting (SLL) inför under hösten 2015 en elektronisk hantering av högkostnadsskydd och frikort för patientavgifter i öppen sjukvård. På så sätt skapas ett effektivare, mer rättvist system som gör det enklare för patienter att ta del av högkostnadsskyddet, samtidigt som administrationen minskar hos vårdgivarna. Införandet av en elektronisk hantering av högkostnadsskydd och frikort är en del av programmet Framtidens betalningar i vården, som antogs i Hälso- och sjukvårdsnämnden den 20 februari Under Q kommer en integration av e-frikortstjänsten med Landstinget i Uppsala län (LUL) att ske. Det innebär att patienter som är med i en elektronisk hantering av högkostnadsskydd och frikort i SLL eller LUL kommer ha ett elektroniskt frikort som fungerar i båda landstingen. SLL arbetar även för att nå en nationell lösning, gemensam för alla landsting. 2. Vad är nytt vid införande av e-frikort? Vissa ändringar i regelverket för patientavgifter har varit nödvändiga för att kunna införa en elektronisk hantering. Nedan beskrivs vad som är nytt i samband med att elektronisk hantering av högkostnadsskydd och frikort införs. E-frikort är ett erbjudande till patienten. Patienter som inte vill ingå i en elektronisk hantering av elektroniskt högkostnadsskydd och frikort har möjligheten att fortsätta med en manuell hantering men de patienterna ska följa samma regelverk som övriga patienter. Stockholms läns landsting Box Stockholm Telefon: E-post: efrikort.hsf@sll.se Säte: Stockholm Org.nr:

2 2 (6) Om man går med hanteras uppgifterna enligt PDL; Innebär samtycke (opt-in) Man kan gå ur om man vill (opt-out) Om man skulle vilja spärra något får man gå ur Säkerhetsrutiner som vid sammanhållen journalföring I normalfallet behövs endast uppgifter om summan av frikortsgrundande patientavgifter och giltighetstid på frikort i arbetsflödet, men ibland behövs även uppgifter om högkostnadsgrundande besök och belopp. Om en fråga föranleder att du måste veta vilket belopp och besök som ingår i patientens högkostnadskort frågar du först patienten om samtycke innan du använder funktionen Visa betalningar i webbapplikationen Gör så här: När patienten kommer på första besöket efter att vi startat med e-frikort informerar du om att e-frikort nu används i Stockholms län och vilka fördelar det innebär för patienten. Hänvisa till foldern och 1177 Vårdguiden för mer information. Om patienten inte vill vara med tillämpas samma manuella rutiner som tidigare. Förmodat samtycke För patienter som av olika anledningar varaktigt saknar förmåga att ta ställning kring samtycke kan vårdgivaren förmoda att det finns ett samtycke om förutsättningarna i Patientdatalagen (PDL) uppfylls (se utdrag nedan): 6 kap 2 a En vårdgivare får göra uppgifter om en patient som inte endast tillfälligt saknar förmåga att ta ställning enligt 2 tillgängliga för de vårdgivare som är anslutna till systemet med sammanhållen journalföring, om 1. patientens inställning till sådan personuppgiftsbehandling så långt som möjligt klarlagts, och 2. det inte finns anledning att anta att patienten skulle ha motsatt sig personuppgiftsbehandlingen. Lag (2014:829). Patientavgifter registreras i e-frikortstjänsten endast om de ingår i högkostnadsskyddet. Rättningar som sker kommer att vara fullt spårbara. Notera att en debiterad avgift precis som tidigare ska registreras oavsett om den har betalats eller inte. Taktiska val. För att öka rättvisan är det inte längre valbart att stryka den äldsta stämpeln för att på så sätt förlänga perioden på frikortet. E-frikortstjänsten räknar automatiskt på ett rullande fönster om tolv månader. Observera att detta gäller även för patienter som inte hanteras i e-frikortstjänsten. Gör så här: När patienten kommer på första besöket efter att vi startat med e-frikort och du ska registrera ett befintligt högkostnadskort tillämpas en mjuk övergång, dvs om patienten begär någon strykning gör vi det, men bara den gången. Därefter kommer systemet hantera automatiken.

3 3 (6) Vårdlandstingets regler gäller. För att harmonisera mellan de olika landstingen har Stockholms läns landsting beslutat att det är vårdlandstingets regelverk inklusive högkostnadsbelopp som gäller för alla patienter som får vård i länet. Överdebitering Om en patient debiterats avgifter som överskrider högkostnadsbeloppet kommer detta att aviseras med ett brev till folkbokföringsadressen. Patienten kommer att erbjudas att begära återbetalning eller makulering av faktura av berörd vårdenhet i det fall betalningen skulle överstiga 1100 kr. 3. Särskilda målgrupper Grupper som inte ingår i den elektroniska hanteringen Barn (under 18 år) undantas eftersom de kan hanteras av flera vårdnadshavare. Det gällande regelverket förhindrar att andra än formella vårdnadshavare kan ta del av barnens information via 1177 Vårdguiden. Barn hanteras därför manuellt som tidigare men med skillnaden att då frikort uppnåtts ska det registreras i systemet så att andra vårdgivare kan se det automatiskt. Personer med skyddad identitet. Personer som inte omfattas av högkostnadsskyddet, t ex asylsökande och tillståndslösa. I viss begränsad omfattning måste vi alltså tills vidare ibland använda den gamla hanteringen av högkostnadskort och frikort. 4. Byte av personidentitet Om en patient har bytt identitet (fått ett nytt personnummer) ska ett nytt konto skapas i e-frikortstjänsten. Gör så här: Slå upp de registrerade avgifterna och/eller gällande frikort på patientens gamla personnummer, registrera dem på det nya personnumret och avsluta sedan det gamla personnumret i e-frikortstjänsten, se Utträde nedan. 5. Övergångsperioden under införandet Vid övergången till e-frikortstjänsten behöver befintliga högkostnadskort och frikort registreras i systemet. Det kommer hända i stor skala under införandeperioden i Stockholms län men även fortsättningsvis i mindre skala för patienter som fått vård i andra delar av landet. När patienter kommer med gamla högkostnadskort, frikort och kvitton ska dessa registreras i systemet så att man så fort som möjligt får nyttan med den automatiska hanteringen av högkostnadsskydd. Då högkostnadskortet, kvittona och frikorten är värdehandlingar ombeds patienten att spara dem en tid för säkerhets skull. Gör så här: När stämplar på ett högkostnadskort blivit överfört till systemet markerar

4 4 (6) du med ett dubbelstreck så det tydligt framgår att de är inlagda. Inregistrerade frikort behöver inte markeras. Om patienten redan har ett frikort i ditt system (tex TakeCare) behöver du inte registrera det igen, men annars registrerar du frikortet i webbapplikationen innan du hämtar upp patienten i ditt eget system. Se till att patienten får tillbaka högkostnadskort och frikort när du registrerat dem. Högkostnadskort stämplas som tidigare manuellt till och med februari 2016 så att patienten kan röra sig mellan en ansluten och en icke ansluten vårdgivare. Därefter används endast det elektroniska systemet för att hålla reda på avgifterna. Gör så här: När du debiterar en patientavgift stämplar du högkostnadskortet som tidigare men gör också ett dubbelstreck så det tydligt framgår att avgiften är inlagd i systemet. Uppnådda frikort skrivs som tidigare ut manuellt till och med mars 2016 så att patienten kan röra sig mellan en ansluten och en icke ansluten vårdgivare. Därefter kan patienten be att få ett frikort hemskickat till folkbokföringsadressen, antingen genom att säga till i kassan eller själv beställa på 1177 Vårdguiden. Gör så här: När du skriver ut ett frikort manuellt med anledning av att patienten fått ett elektroniskt frikort i systemet ändrar du frikortsnumret på papperet till det nummer som systemet genererat automatiskt. Tidvis kan det under övergångsperioden bli hektiskt och kanske svårt att hinna med. Vid hög belastning kan man t ex, ta en kopia och registrera senare eller till och med skicka tillbaka hem till patienten senare. Rutiner för hur ni ska hantera dessa situationer bör utformas lokalt. 6. Rättningar Frikort skapas alltid som preliminärt i e-frikortstjänsten för att ha möjlighet att rätta. Rättningen görs genom att rätta en ingående patientavgift, d.v.s. inte själva frikortet. Frikortet blir slutgiltigt efter48 timmar och detta sker automatiskt i e-frikortstjänsten. Frikortet kan sedan inte ändras (SLL ändrar inte gynnande beslut). Gör så här: Om ditt kassasystem är anslutet med automatik till e-frikortstjänsten behöver du bara rätta patientavgiften där. I annat fall måste du rätta både i ditt eget system och i webbapplikationen för e-frikort. 7. Fakturering i efterhand Om patienten debiteras i efterhand, d.v.s. någon tid efter vårdbesöket, är det viktigt att kontrollera högkostnadsstatus i det ögonblick debiteringen görs. Det är ju fullt möjligt att patienten under mellantiden debiterats och kanske också betalat patientavgifter någon annanstans som gör att den nu inte ska betala full avgift eller ingen avgift alls. Ansvaret för att säkerställa att det blir rätt för patienten och att eventuellt korrigera/kreditera ligger på den som senast påförde patienten en avgift. Gör så här: När du överväger att debitera en patientavgift kontrollerar du först aktuell status i e-frikortstjänsten och justerar avgiften vid behov. Därefter registrerar du i e-frikortstjänsten hur mycket som debiterats.

5 5 (6) minutersregeln Om patientavgiften på patientens begäran återbetalas då patienten fått vänta längre än 30 minuter från den bokade tiden har patienten rätt att få tillgodose sig registreringen i högkostnadsskyddet. Gör så här: Makulera som vanligt i kassan men gå sedan in i webbapplikationen och registrera beloppet manuellt i högkostnadsskyddet. 9. Utträde Om patienten av någon anledning inte längre önskar vara med i e-frikortstjänsten stämplas ett högkostnadskort upp till aktuellt belopp. Gör så här: Funktionen för ta bort patienten ur systemet finns i webbapplikationen för e- frikort. Slå upp patienten, stämpla upp ett högkostnadskort och ta sedan bort patienten ur systemet. Om patienten ska flytta till annat landsting kan en utskrift av historiken göras som patienten får med sig. Gör så här: Funktionen för utskrift finns i webbapplikationen för e-frikort Vårdguiden Patienter som har ett användarkonto på 1177 Vårdguiden kan logga in där med bank-id för att se status på sitt högkostnadsskydd eller datum för frikortets giltighetstid. Upplysningar om besöksdatum, vårdenheter, avgifter och frikort kommer att finnas. Från och med mars 2016 kommer patienterna själva kunna beställa ett fysiskt frikort som skickas hem till folkbokföringsdressen. I Stockholms läns landsting ska man dock inte behöva ett fysiskt frikort. 11. Avbrottshantering Om e-frikortstjänsten av någon anledning inte fungerar måste patientavgifter registreras in i efterhand. Rutiner kring detta måste utformas lokalt. Till patienter kan man ge en faktura som sedan får makuleras om det visar sig att patienten har frikort. Om patienten fått en felaktig summa får fakturan göras om. 12. Support Om e-frikortstjänsten av någon anledning inte fungerar ska i första hand den lokala itsupporten kontaktas. Om felet inte går att lösa lokalt ska Servicedesk hos SLL IT kontaktas av den lokala it-supporten, e-post servicedesk.sllit@sll.se. Vid frågor rörande regelverk för patientavgifter eller osäkerhet kring vad som ska registreras i e-frikortstjänsten kontaktas i första hand det lokala patientkontoret. Privata vårdgivare kan kontakta HSF, e-post efrikort.hsf@sll.se.

6 13. Behörigheter Användare kan; Söka frikort/se tidigare frikort Visa debiteringar/se historik Registrera patientavgift Registrera frikort Rätta frikort Rätta debitering Hantera utträde Beställa frikort Administratör kan även; Hantera grupperingar Söka i loggar Ändra inställningar för vårdenhet Ansluta vårdgivare Superuser kan även; Administrera vårdhuvudman 6 (6)

LATHUND FÖR VÅRDGIVARE efrikort

LATHUND FÖR VÅRDGIVARE efrikort LATHUND FÖR VÅRDGIVARE efrikort Innehåll 1 Om efrikort... 3 1.1 Viktigt att veta... 3 Begrepp som används i efrikort... 3 Taktiska val upphör... 3 Asylsökande... 3 Distribution av nya frikort... 3 Utskick...

Läs mer

Elektroniskt högkostnadsskydd och frikort

Elektroniskt högkostnadsskydd och frikort Elektroniskt högkostnadsskydd och frikort Enkelt, effektivt och rättvist Information för medarbetare Innehåll Varför e-frikort? Hur det ska fungera Koncept, rutiner och regler TakeCare och webbapplikation

Läs mer

Elektroniskt högkostnadsskydd och frikort

Elektroniskt högkostnadsskydd och frikort Elektroniskt högkostnadsskydd och frikort Enkelt, effektivt och rättvist 2015-08-31 Innehåll Varför e-frikort Hur det ska fungera Koncept, rutiner och regler TakeCare och webbapplikation Hur införandet

Läs mer

Elektroniskt högkostnadsskydd och frikort

Elektroniskt högkostnadsskydd och frikort Elektroniskt högkostnadsskydd och frikort Enkelt, effektivt och rättvist 2015-08-12 Agenda 13 15 Inledning och status Om hur det ska fungera Koncept, rutiner och regler TakeCare och webbapplikation Införande

Läs mer

Förändringar vid övergång till e-frikort 3.0

Förändringar vid övergång till e-frikort 3.0 Förändringar vid övergång till e-frikort 3.0 I samband med uppgraderingen av VAS till version 31.0 så kommer stöd för ny version av efrikort (3.0). Detta innebär att det kommer ny funktionalitet som beskrivs

Läs mer

Högkostnadskort och frikort för sjukvård och viss tandvård

Högkostnadskort och frikort för sjukvård och viss tandvård Lednings- och verksamhetsstöd H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Avgiftshandboken 2014-06-16 Flik 10 Högkostnadskort och frikort för sjukvård och viss tandvård Innehåll Allmänt sidan 3 Landstingets

Läs mer

För patienter som är bosatta i landstinget. är högsta belopp för att erhålla frikort för

För patienter som är bosatta i landstinget. är högsta belopp för att erhålla frikort för HÖGKOSTNADSSKYDD FÖR SJUKVÅRD ALLMÄNT Fr o m den 1 januari 1997 gäller på grund av ändringar i hälso- och sjukvårdslagen för högkostnadsskyddet att endast det sammanlagda beloppet av erlagda sjukvårdsavgifter

Läs mer

Elektroniskt högkostnadsskydd och frikort i Stockholms läns landsting. Kommunikationsplan. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Elektroniskt högkostnadsskydd och frikort i Stockholms läns landsting. Kommunikationsplan. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Elektroniskt högkostnadsskydd och frikort i Stockholms läns landsting Kommunikationsplan Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Innehåll 1. Bakgrund...3 1.1 Elektronisk hantering från hösten 2015...3 1.2 Om

Läs mer

UTBILDNINGMATERIAL FÖ R VA RDGIVARE vid anva ndning av e-frikort (ett elektroniskt ho gkostnadsskydd)

UTBILDNINGMATERIAL FÖ R VA RDGIVARE vid anva ndning av e-frikort (ett elektroniskt ho gkostnadsskydd) UTBILDNINGMATERIAL FÖ R VA RDGIVARE vid anva ndning av e-frikort (ett elektroniskt ho gkostnadsskydd) 2(17) Innehåll 1 Om e-frikort...3 1.1 De viktigaste förändringarna...3 2 Principer under införandet

Läs mer

Hantering av patientavgiften på röntgen, fysiolog- och neurofyslab

Hantering av patientavgiften på röntgen, fysiolog- och neurofyslab Beställare vård Sektionen för individuella vårdärenden 2005-05-03 Hantering av patientavgiften på röntgen, fysiolog- och neurofyslab Privata vårdgivare Version 1.0 1 Registrering och makulering 1.1 Registrering

Läs mer

Kapitel 4 Högkostnadsskydd avgiftshandboken

Kapitel 4 Högkostnadsskydd avgiftshandboken 1(6) Kapitel 4 Högkostnadsskydd avgiftshandboken 4 Högkostnadsskydd... 2 Öppen hälso- och sjukvård... 2 Inledning... 2 Indexreglering... 2 Högkostnadskort... 3 Besök m m som inte ingår i högkostnadsskyddet...

Läs mer

Motion: Automatisera frikort

Motion: Automatisera frikort YTTRANDE 1(2) 2014-09-16 LJ 2014/19 Förvaltningsnamn Avsändare Landstingsfullmäktige Motion: Automatisera frikort I en till landstingsfullmäktige inlämnad motion föreslår Samuel Godrén, Sverigedemokraterna,

Läs mer

Manual WebPriva. Webbaserat system för produktionsredovisning av privata vårdgivare som innehar vårdavtal med Region Skåne

Manual WebPriva. Webbaserat system för produktionsredovisning av privata vårdgivare som innehar vårdavtal med Region Skåne 1 Manual WebPriva Webbaserat system för produktionsredovisning av privata vårdgivare som innehar vårdavtal med Region Skåne Systemförvaltningsgrupp Köpt och såld vård Gäller fr.o.m. 2 Innehåll Innehåll...

Läs mer

Nationell tjänst för högkostnadsskydd och frikort

Nationell tjänst för högkostnadsskydd och frikort Högkostnadskort och frikort administreras sedan länge med olika lösningar i landstingen, trots att högkostnadsskyddet gäller nationellt. När några landsting nu har övergått från pappersbaserad till elektronisk

Läs mer

Patientavgifter Landstinget Blekinge Marie Söderström

Patientavgifter Landstinget Blekinge Marie Söderström Patientavgifter Landstinget Blekinge 2017 Marie Söderström 2017-05-11 Allmänt Enligt kommunallagen får landsting och kommuner avgiftsbelägga tjänster och nyttigheter som de tillhandahåller är det endast

Läs mer

Uppsökande tandvård i kommunen

Uppsökande tandvård i kommunen Uppsökande tandvård i kommunen Anneli Schippert & Inger Svensson Innehåll 1. Bakgrund, syfte, mål 2. Ansvarsfördelning 3. Handläggning 4. Munhälsovårdserbjudande/munhälsoremiss 5. Nödvändig tandvård/intyg

Läs mer

Medlemskap och kundavtal

Medlemskap och kundavtal Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Instruktion Landstings-IT 3 8 Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Gunilla Häggstad Verksamhetsutvecklare Gun De Vahl Sjögren Förvaltningsledare

Läs mer

Allmänna riktlinjer för e-tjänsten Journalen

Allmänna riktlinjer för e-tjänsten Journalen 1 (5) Beslutande: Ansvarig: Handläggare: Chefläkare, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Chefläkare, vårdgivare Birgitta Cornelius, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Allmänna riktlinjer för e-tjänsten Journalen

Läs mer

Motion: Automatisera frikort Handlingar i ärendet:

Motion: Automatisera frikort Handlingar i ärendet: Motion: Automatisera frikort Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Yttrande från Hälso- och sjukvårdsutskottet Värnamo 2014-09-16 Protokollsutdrag från Hälso-

Läs mer

Tandvård med landstingsansvar

Tandvård med landstingsansvar Lednings- och verksamhetsstöd HANDLÄGGARE DATUM FLIK 24 Avgiftshandboken 2008-07-01 Tandvård med landstingsansvar Innehåll Allmänt sidan 2 Personkrets för det särskilda tandvårdsstödet sidan 2 Intyg för

Läs mer

Anvisning för Journal via nätet

Anvisning för Journal via nätet Styrande dokument Regeldokument Anvisning Sida 1 (5) Anvisning för Journal via nätet Bakgrund Landstingsstyrelsen antog den 17 juni 2015 ett regelverk för Journal via nätet, det vill säga den tjänst som

Läs mer

Registreringshandbok för fotsjukvårdsverksamhet 2015-01-01 Avdelningen för Närsjukvård

Registreringshandbok för fotsjukvårdsverksamhet 2015-01-01 Avdelningen för Närsjukvård Registreringshandbok för fotsjukvårdsverksamhet 2015-01-01 Avdelningen för Närsjukvård Uppdaterad 2015-06-22 version 2.5 Page 1 Innehåll 1. Allmän information... 4 2. Kombikakod... 4 3. Produkter... 5

Läs mer

Rapport över granskning avseende privata vårdgivare. Jämtlands läns landsting 2003

Rapport över granskning avseende privata vårdgivare. Jämtlands läns landsting 2003 Rapport över granskning avseende privata vårdgivare Jämtlands läns landsting 2003 1 INLEDNING...3 1.1 Uppdrag...3 1:2 metod...3 2 GRANSKNING...3 2.1 Rutin privat vårdgivare...3 2:2 Rutin landstingets kansli...4

Läs mer

Anvisning för e-tjänsten Journal via nätet

Anvisning för e-tjänsten Journal via nätet 1 (8) Anvisning för e-tjänsten Journalen Version 1.5 Beslutande: Ansvarig: Handläggare: Chefläkare, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Chefläkare, vårdgivare Birgitta Cornelius, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

Medlemskap och kundavtal

Medlemskap och kundavtal Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Instruktion Region-IT 4 9 Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Gunilla Häggstad Verksamhetsutvecklare Gun De Vahl Sjögren Förvaltningsledare

Läs mer

Fakturaportal för Särskilt Tandvårdsstöd

Fakturaportal för Särskilt Tandvårdsstöd Manual 3.1 Fakturaportal för Särskilt Tandvårdsstöd Nyhet 2014-09-30 - Registrera räkning: Välj den del av Särskilt Tandvårdsstöd som räkningen avser. Även patienter med intyg om N-tandvård eller F-tandvård

Läs mer

MANUAL FÖR REGISTRERING I PASiS AV FLYKTINGAR INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN

MANUAL FÖR REGISTRERING I PASiS AV FLYKTINGAR INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN MANUAL FÖR REGISTRERING I PASiS AV FLYKTINGAR INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN Avdelning för hälso- och sjukvårdsstyrning, Koncernkontoret Rev 140325 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Asylsökande... 4

Läs mer

Tillgång till patientuppgifter - krav på spärrar och aktiva val. Katja Isberg Amnäs Magnus Bergström Datainspektionen

Tillgång till patientuppgifter - krav på spärrar och aktiva val. Katja Isberg Amnäs Magnus Bergström Datainspektionen Tillgång till patientuppgifter - krav på spärrar och aktiva val Katja Isberg Amnäs Magnus Bergström Datainspektionen En presentation i fem delar Behörighetsstyrning Åtkomstkontroll Regler om inre sekretess

Läs mer

Sammanhållen journalföring information till dig som möter patienter

Sammanhållen journalföring information till dig som möter patienter Sammanhållen journalföring information till dig som möter patienter Detta är ett kunskapsunderlag om sammanhållen journalföring för dig som arbetar i vården. Innehållsförteckning Kort beskrivning av sammanhållen

Läs mer

Lathund. Manuell fakturering i Tandvårdsfönster

Lathund. Manuell fakturering i Tandvårdsfönster 1 (32) Lathund Manuell fakturering i Tandvårdsfönster Sida 1/32 2 (32) Innehållsförteckning 1 Allmänt... 3 1.1 Övergripande beskrivning... 3 1.2 Förutsättningar... 3 2 Manuell fakturering av ej förhandsbedömd

Läs mer

Sjukresor. Det här gäller för alla sjukresor. Skäl som inte medger rätt till sjukresa

Sjukresor. Det här gäller för alla sjukresor. Skäl som inte medger rätt till sjukresa Sjukresor Information till vårdgivare Maj 2008 www.sjukresor.sll.se www.uppdragsguiden.sll.se Den här broschyren vänder sig till dig som möter patienter med behov av sjukresa. Du får veta vad en sjukresa

Läs mer

Patientdatalagen (PdL) och Informationssäkerhet

Patientdatalagen (PdL) och Informationssäkerhet Patientdatalagen (PdL) och Informationssäkerhet Maria Bergdahl, jurist Mikael Ejner, IT-säkerhetsspecialist Datainspektionen Några utgångspunkter Lagstiftaren och EU vill ha integritet Integritet ej motsatt

Läs mer

Bättre överblick, ännu bättre vård.

Bättre överblick, ännu bättre vård. Bättre överblick, ännu bättre vård. Bättre helhet. Sammanhållen journalföring införs nu successivt över hela Sverige. Ja, hos flera landsting, kommuner och privata vårdgivare är det redan verklighet. Du

Läs mer

Patientdatalagen. Juridik- och Upphandlingsstaben

Patientdatalagen. Juridik- och Upphandlingsstaben Patientdatalagen 1 kap. Tillämpningsområde 2 kap. Om personuppgiftsbehandling 3 kap. Patientjournalföring 4 kap. Inre sekretess och elektronisk åtkomst inom vårdgivares verksamhet 5 kap. Utlämnande av

Läs mer

Allmänna riktlinjer för e-tjänsten Journal via nätet

Allmänna riktlinjer för e-tjänsten Journal via nätet 1 (5) Riktlinjer för e-tjänsten Journalen Revideras 2018-04-01 Beslutande: Ansvarig: Handläggare: Chefläkare, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Chefläkare, vårdgivare Birgitta Cornelius, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

Regionservice Fakturering VGR. Skanning och verifiering. Projekt patientfaktura.

Regionservice Fakturering VGR. Skanning och verifiering. Projekt patientfaktura. Regionservice Fakturering VGR Skanning och verifiering. Projekt patientfaktura. Fakturering VGR - Skanning och verifiering En pappersfakturas väg från leverantör till Raindance innan Projekt skanning:

Läs mer

Informationshantering och journalföring. nya krav på informationssäkerhet i vården

Informationshantering och journalföring. nya krav på informationssäkerhet i vården Informationshantering och journalföring nya krav på informationssäkerhet i vården Sammanhållen journalföring! Förklaring av symbolerna Patient Verksamhetschef Hälso- och sjukvårdspersonal samt övriga befattningshavare

Läs mer

ROT-avdrag. 1. Registrera Grunduppgifter

ROT-avdrag. 1. Registrera Grunduppgifter ROT-avdrag Sedan 1 juli 2009 kan köpare dra av halva arbetskostnaden på husarbeten. Som säljare fakturerar du kunden med halva arbetskostnaden inklusive moms. Först när fakturan har blivit slutbetald kan

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Kassafunktionen i det vårdadministrativa systemet VAS. Norrbottens läns landsting. Juni 2002. Helena Backman Hans Rinander

REVISIONSRAPPORT. Kassafunktionen i det vårdadministrativa systemet VAS. Norrbottens läns landsting. Juni 2002. Helena Backman Hans Rinander REVISIONSRAPPORT Kassafunktionen i det vårdadministrativa systemet VAS Norrbottens läns landsting Juni 2002 Helena Backman Hans Rinander Innehållsförteckning 1 Uppdrag...3Fel! Bokmärket är inte definierat.

Läs mer

Bättre överblick, ännu bättre vård. Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter.

Bättre överblick, ännu bättre vård. Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter. Bättre överblick, ännu bättre vård. Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter. Allt hänger ihop. Hur du mår är summan av många faktorer. Ju mer vi inom vården

Läs mer

Lathundar Vårdvalskassan för Region Skåne

Lathundar Vårdvalskassan för Region Skåne Lathundar Vårdvalskassan för Region Skåne 2016-03-01 Tips! Skriv ut de lathundar ni vill ha lätt tillgängliga och häfta ihop dem som egna häften. Innehåll Lathund 1 - Översikt kassabilden... 3 Lathund

Läs mer

Förbättrad informationshantering avseende vissa patienter inom hälso- och sjukvården

Förbättrad informationshantering avseende vissa patienter inom hälso- och sjukvården Socialutskottets betänkande 2013/14:SoU20 Förbättrad informationshantering avseende vissa patienter inom hälso- och sjukvården Sammanfattning I betänkandet behandlas regeringens proposition 2013/14:202

Läs mer

MANUAL FÖR REGISTRERING I PASiS AV FLYKTINGAR INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN

MANUAL FÖR REGISTRERING I PASiS AV FLYKTINGAR INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN MANUAL FÖR REGISTRERING I PASiS AV FLYKTINGAR INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning, Koncernkontoret Rev 150401 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Asylsökande...

Läs mer

Nationell patientöversikt en lösning som ökar patientsäkerheten

Nationell patientöversikt en lösning som ökar patientsäkerheten NPÖ-guiden NPÖ Nationell Patientöversikt Nationell patientöversikt en lösning som ökar patientsäkerheten Den här guiden riktar sig till vårdgivare landsting, kommuner och privata vårdgivare som ska eller

Läs mer

Lathund. Manuell fakturering i Tandvårdsfönster

Lathund. Manuell fakturering i Tandvårdsfönster Lathund Manuell fakturering i Sida 1/20 shistorik Datum Ändrat av Kommentar 0.1 2012-09-25 Första version 0.2 2012-11-14 Ändrat från Tandbågen 2 till i texten 0.3 2012-11-26 Ändrat länken till 0.4 2012-12-07

Läs mer

Fotsjukvårdsverksamhet

Fotsjukvårdsverksamhet RAPPORTERINGSANVISNING FÖR VÅRDVAL Fotsjukvårdsverksamhet Vårdval i Norrtälje Gäller fr o m 2014-09-01 1 1 Innehållsförteckning 1 Innehållsförteckning... 2 2 Introduktion till registreringsrutin... 3 2.1

Läs mer

Bättre överblick, ännu bättre vård. En liten guide om samman hållen journal föring för dig som jobbar inom sjukvården eller tandvården.

Bättre överblick, ännu bättre vård. En liten guide om samman hållen journal föring för dig som jobbar inom sjukvården eller tandvården. Bättre överblick, ännu bättre vård. En liten guide om samman hållen journal föring för dig som jobbar inom sjukvården eller tandvården. Vad är sammanhållen journalföring? Ju mer du vet om din patient,

Läs mer

Åtkomst till patientuppgifter

Åtkomst till patientuppgifter Hörsel Syn Tolk 1 (5) Riktlinje Version: 1 Skapad: 2016-11-30 Uppdaterad: JUG Melior E-post: melior.hoh@vgregion.se Åtkomst till patientuppgifter Den som arbetar hos en vårdgivare får ta del av dokumenterade

Läs mer

Annonsering på Hemnet från 1 juli 2013

Annonsering på Hemnet från 1 juli 2013 INFORMATION FRÅN VITEC VITEC Annonsering på Hemnet från 1 juli 2013 Vitec Mäklarsystem VITEC Affärsområde Mäklare www.vitec.se info.maklare@vitec.se GÖTEBORG: REDEGATAN 1 B, 426 77 V. FRÖLUNDA VÄXEL: 031-360

Läs mer

BÄTTRE ÖVERBLICK GER ÄNNU BÄTTRE VÅRD

BÄTTRE ÖVERBLICK GER ÄNNU BÄTTRE VÅRD BÄTTRE ÖVERBLICK GER ÄNNU BÄTTRE VÅRD - Sammanhållen journalföring är en möjlighet för vården att få ta del av dina uppgifter. ALLT HÄNGER IHOP Hur du mår är summan av många faktorer. Ju mer vi inom vården

Läs mer

Rutin Förhandsbedömning

Rutin Förhandsbedömning Styrande rutindokument Rutin Sida 1 (5) Rutin Förhandsbedömning Inloggning Inloggning kan ske från nll+/tandvård inom hälso- och sjukvården, där finns en länk till Symfoni högt upp till höger på sidan.

Läs mer

Vårdgivares anslutning till NPÖ Introduktion för Verksamhetschefer och Införandeansvariga 2014-04-16

Vårdgivares anslutning till NPÖ Introduktion för Verksamhetschefer och Införandeansvariga 2014-04-16 Vårdgivares anslutning till NPÖ Introduktion för Verksamhetschefer och Införandeansvariga 2014-04-16 Innehåll Inledning Introduktion till NPÖ Vad ser jag i NPÖ? Vad krävs för att använda NPÖ? Hur startar

Läs mer

Översyn taxor och avgifter Region Kronoberg inför år 2016

Översyn taxor och avgifter Region Kronoberg inför år 2016 2015-10-29 Region Kronoberg Sandra Stern Anna Tschannen Översyn taxor och avgifter Region Kronoberg inför år 2016 1 Innehåll 2 Öppenvårdsavgifter... 2 2.1 Avgiftsfria besök... 2 2.1.1 Patientavgifter för

Läs mer

Information till dig som patient. Patientjournalen - för säkrare vård. Information om Sammanhållen journal och om Nationell Patientöversikt

Information till dig som patient. Patientjournalen - för säkrare vård. Information om Sammanhållen journal och om Nationell Patientöversikt Information till dig som patient Patientjournalen - för säkrare vård Information om Sammanhållen journal och om Nationell Patientöversikt juni 2012 1 Innehållsförteckning Patientjournalen... 4 Patientdatalagen...

Läs mer

- Anvisning gällande rapportering av uttagen patientavgift

- Anvisning gällande rapportering av uttagen patientavgift 1 (5) Beställaravdelning Särskilda vårdfrågor Stockholms läns landsting Vårdval klinisk fysiologi - Anvisning gällande rapportering av uttagen patientavgift Gäller fr.o.m. 2018-01-01 2 (5) Innehåll 1 Patientavgiftsregler

Läs mer

Webbformulär i TakeCare

Webbformulär i TakeCare 1/42 Webbformulär i TakeCare 2/42 Boka formulär... 4 Schemalagda formulär... 7 Typ av schema... 8 Boka direkt... 8 En gång i framtiden... 8 Flera gånger i framtiden... 8 Intervall... 9 Dag... 9 Vecka...

Läs mer

Gäller fr o m

Gäller fr o m 1 (6) DATASKYDDSPOLICY Inledning Vi är måna om att skydda din personliga integritet och behandlar all information och alla personuppgifter i enlighet med gällande lagar och regler. I alla sammanhang när

Läs mer

Hantering av spärrar och annan information i samband med omorganisationer och verksamhetsrelaterade förändringar Underrubrik på titelsida

Hantering av spärrar och annan information i samband med omorganisationer och verksamhetsrelaterade förändringar Underrubrik på titelsida Hantering av spärrar och annan information i samband med omorganisationer och verksamhetsrelaterade förändringar Underrubrik på titelsida Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Sammanfattning... 3 3 Dela

Läs mer

ROT/ RUT-avdrag. Innehåll

ROT/ RUT-avdrag. Innehåll ROT/ RUT-avdrag Innehåll 1. Registrera Grunduppgifter... 1 2. Skapa order och registrera ROT-avdrag... 3 3. Skapa order och registrera RUT-avdrag... 6 4. Skapa ROT/RUT-faktura... 9 5. Registrera inbetalning

Läs mer

Bättre överblick, ännu bättre vård.

Bättre överblick, ännu bättre vård. Bättre överblick, ännu bättre vård. Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården och tandvården att få ta del av dina uppgifter. Allt hänger ihop. Hur du mår är summan av många faktorer. Ju mer

Läs mer

Avtal om hjälpmedelscentralsverksamhet med inriktning mot kommunikation, kognition och databaserade synhjälpmedel

Avtal om hjälpmedelscentralsverksamhet med inriktning mot kommunikation, kognition och databaserade synhjälpmedel 1 (11) Avdelningen för Närsjukvård Rehabilitering-Habilitering-Hjälpmedel Stockholms läns landsting Avtal om hjälpmedelscentralsverksamhet med inriktning mot kommunikation, kognition och databaserade synhjälpmedel

Läs mer

Stockholms läns landsting Avtal om habilitering på Bosse Råd, Stöd & Kunskapscenter

Stockholms läns landsting Avtal om habilitering på Bosse Råd, Stöd & Kunskapscenter 1 (11) Avdelningen för Närsjukvård Rehabilitering-Habilitering-Hjälpmedel Stockholms läns landsting Avtal om habilitering på Bosse Råd, Stöd & Kunskapscenter - rapporteringsanvisning gällande underlag

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) - Sammanhållen journalföring 6 kap. patientdatalagen

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) - Sammanhållen journalföring 6 kap. patientdatalagen Beslut Diarienr 2012-02-21 642-2011 Karolinska universitetssjukhuset Styrelsen Sjukhusledningen C 1 89 141 86 Stockholm Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) - Sammanhållen journalföring 6 kap.

Läs mer

Lathund. Bankkort Business i Internetbanken Företag

Lathund. Bankkort Business i Internetbanken Företag Lathund Bankkort Business i Internetbanken Företag Innehållsförteckning. Bankkort Business i Internetbanken..... Visa Kortöversikt..... Visa kortransaktioner... 4.3. Ändra uppgifter Företagskort... 4.

Läs mer

VÅRD AV PERSONER FRÅN ANDRA LÄNDER

VÅRD AV PERSONER FRÅN ANDRA LÄNDER Språkproblem? Appen SIV (språk i vården) innehåller användbara fraser på 13 språk som kan vara till hjälp vid samtal med personer som inte talar svenska. Vem är patienten? VÅRD AV PERSONER FRÅN ANDRA LÄNDER

Läs mer

Information om PMO-kassan

Information om PMO-kassan Information om PMO-kassan Innehållsförteckning Introduktion till hur kassahanteringen fungerar i PMO... 1 Anslutning... 2 Inloggning i PMOUTV via VDI... 2 Användarhandledning... 6 Behovsinventering...

Läs mer

PriComp - vårdgivare. NitCore

PriComp - vårdgivare. NitCore 1 2 Innehållsförteckning Startsida... 3 Nyheter... 3 Inloggning Steg 1... 4 Inloggning Steg 2... 4 Vårdgivarsidan... 5 Senaste registrerade besöksunderlag... 5 Avtal och takinformation... 6 kontaktinformation...

Läs mer

Annonsering på Hemnet från 1 juli 2013

Annonsering på Hemnet från 1 juli 2013 INFORMATION FRÅN VITEC VITEC Annonsering på Hemnet från 1 juli 2013 Vitec Säljstöd VITEC Affärsområde Mäklare www.vitec.se info.maklare@vitec.se GÖTEBORG: REDEGATAN 1 B, 426 77 V. FRÖLUNDA VÄXEL: 031-360

Läs mer

Rutin för redovisning av dagskassor för enheter kopplade till TakeCare Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Rutin för redovisning av dagskassor för enheter kopplade till TakeCare Hälso- och sjukvårdsförvaltningen RUTIN 1 (14) Senast uppdaterad -02 Rutin för redovisning av dagskassor för enheter kopplade till TakeCare RUTIN 2 (14) Senast uppdaterad -02 Innehållsförteckning Inledning... Verksamheten... 4 Stängning

Läs mer

Nationell Patientöversikt (NPÖ) för en effektiv och säker vård inom vård- och omsorgsboende i Solna kommun

Nationell Patientöversikt (NPÖ) för en effektiv och säker vård inom vård- och omsorgsboende i Solna kommun SID 1 (10) Ansvarig för riktlinje Medicinskt ansvarig sjuksköterska NPÖ ansvarig Gäller från, rev 2015-08-14 Cecilia.linde cecilia.linde@solna.se Paulina Terävä paulina.terävä@solna.se Riktlinjer som gäller

Läs mer

Bättre överblick, ännu bättre vård. Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter.

Bättre överblick, ännu bättre vård. Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter. Bättre överblick, ännu bättre vård. Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter. På dina villkor. Med sammanhållen journalföring kan den som vårdar dig se vilken

Läs mer

Kom igång med Swish i kassan!

Kom igång med Swish i kassan! Kom igång med Swish i kassan! Beskrivning Den här dokumentationen beskriver hur man kommer igång med vår koppling till Swish i kassasystemet och är framtagen i syfte att butiken själv skall kunna klara

Läs mer

Vårdkontakt- och efterregistrering (Kassa) i Cosmic

Vårdkontakt- och efterregistrering (Kassa) i Cosmic INSTRUKTION 2016-10-03 Ver 3.2 FG RPVA Vårdkontakt- och efterregistrering (Kassa) i Cosmic VÅRDKONTAKT- OCH EFTERREGISTRERING (KASSA) I COSMIC... 1 1 ADMINISTRERA KASSAN... 2 1.1.1 Öppna kassan... 2 1.1.2

Läs mer

Stockholms läns landsting Avtal STI-mottagningar - rapporteringsanvisning gällande underlag för utbetalning av ersättning

Stockholms läns landsting Avtal STI-mottagningar - rapporteringsanvisning gällande underlag för utbetalning av ersättning 1 (10) Avdelningen för Närsjukvård Enheten för barn, kvinnor, unga och asyl Stockholms läns landsting Avtal STI-mottagningar - rapporteringsanvisning gällande underlag för utbetalning av ersättning RFSU,

Läs mer

Vaccinationsregistret Start 1/1 2013

Vaccinationsregistret Start 1/1 2013 Vaccinationsregistret Start 1/1 2013 Eva Netterlid Susanne Andrén SMI-dag Stockholm 23/4 2013 Sjukdomar Mikrobiell typning Vaccinations - register Vaccinations täckning Attityder /Omvärldsbevakning/ Hemsida

Läs mer

Förklaringar till Nationellt regelverk för enskilds direktåtkomst till journalinformation

Förklaringar till Nationellt regelverk för enskilds direktåtkomst till journalinformation Förklaringar till Nationellt regelverk för enskilds direktåtkomst till Bakgrund Regelverket är utarbetat utifrån erfarenheter i Landstinget i Uppsala län, där nästan 50 000 användare haft tillgång till

Läs mer

Juridiska frågor och svar om försäkringsmedicinska utredningar rörande personuppgiftsbehandling och dokumentation

Juridiska frågor och svar om försäkringsmedicinska utredningar rörande personuppgiftsbehandling och dokumentation Jonas Dahl Manolis Nymark Pål Resare Anna Östbom Juridiska frågor och svar om försäkringsmedicinska utredningar rörande personuppgiftsbehandling och dokumentation Denna promemoria innehåller frågor och

Läs mer

Vårdgivares anslutning till NPÖ Introduktion för Verksamhetschefer och Införandeansvariga 2015-12-15

Vårdgivares anslutning till NPÖ Introduktion för Verksamhetschefer och Införandeansvariga 2015-12-15 Vårdgivares anslutning till NPÖ Introduktion för Verksamhetschefer och Införandeansvariga 2015-12-15 Innehåll Inledning Introduktion till NPÖ Vad ser jag i NPÖ? Vad krävs för att använda NPÖ? Hur startar

Läs mer

Snabbguide till Vårdfaktura

Snabbguide till Vårdfaktura Snabbguide till Vårdfaktura För vårdgivare Version 3.0 - framtagen 2015-09-29 av Mikael Öman 1 (8) Innehållsförteckning VÅRDFAKTURA ETT SYSTEM FÖR E-FAKTURERING... 2 SÅ FUNGERAR DET... 2 DET FINNS I VÅRDFAKTURA...

Läs mer

Webbformulär i TakeCare

Webbformulär i TakeCare 1/39 Webbformulär i TakeCare 2/39 Boka formulär...4 Schemalagda formulär OBS! Endast för utsedda pilotenheter...7 Typ av schema...8 Boka direkt...8 En gång i framtiden...8 Flera gånger i framtiden...8

Läs mer

Asylsökande samt papperslösa flyktingar

Asylsökande samt papperslösa flyktingar Lednings- och verksamhetsstöd 1 H A N D L Ä G G A R E D A T U M FLIK Avgiftshandboken 2012-04-26 28 B samt papperslösa flyktingar Innehåll Inledning sidan 2 Landstingets åtagande sidan 2 LMA-kort sidan

Läs mer

Intygstjänster. - Beskrivning och tjänstespecifika villkor

Intygstjänster. - Beskrivning och tjänstespecifika villkor Intygstjänster - Beskrivning och tjänstespecifika villkor Innehåll 1. INLEDNING... 2 2. BAKGRUND... 2 3. REFERENSER... 2 4. TERMER OCH BEGREPP... 2 5. BESKRIVNING AV TJÄNSTEN... 3 5.1 Övergripande beskrivning

Läs mer

Datainspektionens granskningar av integritetsskyddet inom vård och omsorg. Erik Janzon Datainspektionen

Datainspektionens granskningar av integritetsskyddet inom vård och omsorg. Erik Janzon Datainspektionen Datainspektionens granskningar av integritetsskyddet inom vård och omsorg Erik Janzon Datainspektionen Några utgångspunkter Lagstiftaren och EU vill ha integritet Digitala vinster & digitala risker Integritet

Läs mer

Rutin för kontroll av åtkomst till patientuppgifter-loggranskning av NPÖ, Meddix och verksamhetssystem

Rutin för kontroll av åtkomst till patientuppgifter-loggranskning av NPÖ, Meddix och verksamhetssystem SOCIALFÖRVALTNINGEN Annika Nilsson, 0554-191 56 annika.nilsson@kil.se 2014-05-07 Rutin för kontroll av åtkomst till patientuppgifter-loggranskning av NPÖ, Meddix och verksamhetssystem INLEDNING Patientdatalagen

Läs mer

Bättre överblick ännu bättre vård. Sammanhållen journalföring ger nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter

Bättre överblick ännu bättre vård. Sammanhållen journalföring ger nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter Bättre överblick ännu bättre vård ger nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter Bättre helhet införs nu successivt över hela Sverige. Ja, hos flera landsting, kommuner och privata vårdgivare

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL Datum Diarienr 2010-02-23 1333-2009 City Dental i Stockholm AB Box 16156 111 51 Stockholm Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL Datainspektionens beslut Datainspektionen konstaterar

Läs mer

Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Revision Antal sidor Manual Smittskydd Värmland 5 6. Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m.

Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Revision Antal sidor Manual Smittskydd Värmland 5 6. Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Manual 5 6 Svevac Lathund Innehåll Kontakt... 1 Logga in... 2 Byte av lösenord... 2 SÖK-funktion... 2 Ny person... 3 Regler vid uppdatering vid person-, samordnings- och reservnummer... 3 Samtycke... 3

Läs mer

Registreringsrutiner för Öron- näsa- halsmottagning, vårdval i Stockholms läns landsting

Registreringsrutiner för Öron- näsa- halsmottagning, vårdval i Stockholms läns landsting Somatisk specialistvård Specialistenhet 1 (11) Registreringsrutiner för Öron- näsa- halsmottagning, vårdval i Stockholms läns landsting Gäller fr.o.m. 2013-01-01 Senast uppdaterad 2014-05-23 2014-02-18:

Läs mer

Så här reser du sjukresa i Skåne

Så här reser du sjukresa i Skåne 1 Så här reser du sjukresa i Skåne 2 Skånetrafikens ansvar Skånetrafiken är en förvaltning inom Region Skåne och ansvarar för kollektivtrafiken i Skåne. Skånetrafiken ansvarar också för sjukresor i Region

Läs mer

Dokumentation. CashOnCash Box Kassa program Version: 1.1.1.864 Datum: 2009-10-15 Författare: John Richard Jacobsson

Dokumentation. CashOnCash Box Kassa program Version: 1.1.1.864 Datum: 2009-10-15 Författare: John Richard Jacobsson Dokumentation CashOnCash Box Kassa program Version: 1.1.1.864 Datum: 2009-10-15 Författare: John Richard Jacobsson Sid 1 / 11 Innehållsförteckning Sid. 1. Introduktion... 3 2. Funktioner i kassaregister...

Läs mer

Hantering av underkända och makulerade fakturor i Symfoni rutin för Folktandvården

Hantering av underkända och makulerade fakturor i Symfoni rutin för Folktandvården Informerande dokument Beskrivning Sida 1 (5) Hantering av underkända och makulerade fakturor i Symfoni rutin för Folktandvården Underkända fakturor När fakturor överförs via fil från Carita till Symfoni

Läs mer

Registreringsrutiner för armprotesmottagning, gåskola och ortopedteknisk specialistläkarmottagning på Bräcke Diakoni RehabCenter Sfären (öppen vård)

Registreringsrutiner för armprotesmottagning, gåskola och ortopedteknisk specialistläkarmottagning på Bräcke Diakoni RehabCenter Sfären (öppen vård) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Avdelningen för närsjukvård Rehabilitering-Habilitering-Hjälpmedel Registreringsrutiner för armprotesmottagning, gåskola och ortopedteknisk specialistläkarmottagning på

Läs mer

Beställningsvillkor för vacciner

Beställningsvillkor för vacciner 1 (5) Regionstyrelsens förvaltning Regionledningskontoret inköp Beställningsvillkor för vacciner Från och med sommaren år 2019 är det ett krav att alla vårdgivare som vaccinerar på uppdrag av regionen

Läs mer

Hur får jag använda patientjournalen?

Hur får jag använda patientjournalen? Hur får jag använda patientjournalen? Offentlighets- och sekretesslagen Patientdatalagen Vision 2014-01-30 Susan Ols Landstingsjurist Översikt När får jag läsa i patienters journaler? Sekretess - När jag

Läs mer

Bättre överblick, ännu bättre vård. Bättre helhet. Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter.

Bättre överblick, ännu bättre vård. Bättre helhet. Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter. Bättre överblick, ännu bättre vård. Öppna och ta del av de vanligaste frågorna och svaren Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter. Bättre helhet. Sammanhållen

Läs mer

Frågor och svar WebCare

Frågor och svar WebCare Frågor och svar WebCare Detta dokument ger svar på en del vanliga frågor om WebCare och hur systemet används. Ytterligare info finns i dokumentet Funktionsbeskrivning som finns länkad från WebCare samt

Läs mer

Tillsyn patienternas rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen

Tillsyn patienternas rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen Datum Diarienr 2013-05-31 1440-2012 Hälso- och sjukvårdnämnden Region Gotland 621 81 Visby Tillsyn patienternas rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

reviderad 2015-02-01 Sjukresor i Dalarna Ta bussen till doktorn Gratis Enkelt Bekvämt

reviderad 2015-02-01 Sjukresor i Dalarna Ta bussen till doktorn Gratis Enkelt Bekvämt reviderad 2015-02-01 Sjukresor i Dalarna Ta bussen till doktorn Gratis Enkelt Bekvämt AB Dalatrafik ansvarar, på uppdrag av Landstinget Dalarna, för frågor om regler för sjukresor. Dalatrafik handlägger

Läs mer

Handbok Autogiro. Å-DATA Infosystem AB

Handbok Autogiro. Å-DATA Infosystem AB Handbok Autogiro Å-DATA Infosystem AB Autogiro 1 1. INLEDNING... 2 2. Systemöversikt... 3 2.1 Arbetsgången... 3 2.2. Huvudmeny Autogiro... 4 3. PARAMETRAR... 6 3.1 Underhåll bankgironummer... 6 3.2 Kunduppgifter...

Läs mer