Aktuell information om Norsborgs tunnelbanedepå

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Aktuell information om Norsborgs tunnelbanedepå"

Transkript

1 februari 2014 Aktuell information om Norsborgs tunnelbanedepå Södra spåret stängs Den 3 mars 2014 stängs det södra spåret vid Norsborgs tunnelbanestation av. För att på ett säkert sätt kunna bygga och arbeta med Norsborgsdepån kommer det södra spåret, det som ligger närmast Eriksbergsåsen, att stängas av den 3 mars Under hela 2014 kommer sprängningar och stora arbeten att ske bakom avstängningen. Spåret kommer åter att öppnas den 31 januari Vid resor till och från Norsborgs tunnelbanestation innebär det att alla tåg kommer att ankomma och avgå från det norra spåret, det som ligger närmast Hallundavägen. Trafiken kommer för- och eftermiddag att gå med 10-minuters trafik. Den exakta tidtabellen kommer att anslås på perrongen av tunnelbaneoperatören MTR. Bergdag Nu har vi kommit så långt inne i berget att det är dags för er att komma ner och titta hur det ser ut. Vi planerar därför för en så kallad bergdag under våren då ni får gå ner i tunnlarna och se de stora bergrum som nu tagit plats under Eriksbergsåsen. De stora bergsmaskinerna kommer att stå uppställda och vi från projektet kommer att finnas på plats för att svara på era frågor. En separat inbjudan till bergdagen kommer att skickas ut när det närmar sig. Sprängtjänst Alla som vill kan ansluta sig till en förvarningstjänst för underjordssprängningar. Tjänsten innebär att du får ett samtal minuter innan en sprängning kommer att ske. Vill du ansluta dig kan du sms:a SLDEPÅ till eller maila ditt namn och nummer till norsborgsdepan@sl.se, den adressen kan du även använda för att säga upp tjänsten. Cirka 800 meter tunnel av meter tunnel finns på plats idag. Underjordssprängningarna kommer att pågå till november Varje vecka uppdateras hemsidan med bild på var vi är. ( välj Norsboorgsdepån - här är vi)

2 Den långa betongtunneln tar plats I skrivande stund har sju monoliter, eller delar, gjutits till den 320 meter långa tunneln. 30 monoliter ska gjutas, en per vecka. Varje monolit är sex meter hög och tio meter bred. Väggarna i monoliten är 60 cm tjocka. För varje gjutning går det åt cirka 220 kubikmeter betong vilket kommer till arbetsplatsen med ungefär 50 lastbilar. Vi gör allt vi kan för att minska störningarna vid bygget. Tack för ert tålamod! Dagvattendammarna vid Kärsbyvägen Norr om Hallundavägen vid Kärsbyvägen finns två dagvattendammar grävda. Dagvattendammarna är kopplade till kommunens dagvattentunnel som leder till Albysjön. I byggskedet används dammarna för att rena det dagvatten som pumpas bort från byggarbetsplatsen. När depån är färdig kommer allt dagvatten att skickas via dagvattendammarna och området runt dammarna kommer att färdigställas som en parkyta med bland annat en brygga. Trafikljus på Hallundavägen Trafikljus reglerar nu en sträcka utanför bygget på Hallundavägen så att hastigheten sänks och säkerheten för tredjeman ökar. Vidare förhindrar avstängningen lastbilar att stanna längs Hallundavägen. Faktaruta SL bygger en ny tunnelbanedepå, ett garage för nya tunnelbanetåg, i Norsborg. Depån byggs till största delen inne i berget under Eriksbergsåsen. Depån är ett led i SL:s beslut att införa ett nytt signalsystem på Röda linjen för att kunna utöka trafiken och att köpa in nya, bekvämare vagnar. En ny tågdepå behövs för att förvara och underhålla de nya vagnarna. För mer information se Mail: norsborgsdepan@sl.se Telefon: AB Storstockholms Lokaltrafik Röda linjen är tunnelbanan som går från Ropsten och Mörby Centrum i norr till Norsborg och Fruängen i söder. Stockholm växer och fler behöver resa med oss. Nu satsar vi på nya fordon, nytt signalsystem och en ny depå. Välkommen till en bekvämare resa på en modernare linje med fler avgångar.

3 juni 2014 Aktuell information om Norsborgs tunnelbanedepå Tunnlarna tar form, snart börjar inredningen. Nu har de stora entreprenaderna varit igång i över ett år och mycket har hänt. Uppe från den tillfälliga gång-och cykelbron som står över Hallundavägen går det att se var Skarpbrunnavägen en gång gick, det har gått att följa gjutningarna av den 320 meter långa betongtunneln som nu tar sig från Norsborgs tunnelbanestation bort mot västra påslaget. Många är de formar som funnits, armeringsjärn som stuckit fram och lastbilar som passerat. Inne i berget har tunnlarna tagit form, vecka för vecka och meter för meter. Det har gått så bra med de stora underjordssprängningarna så att i november kommer tunnlarna att stå helt klara. När tunnlarna inne i berget är klara tar NCC över arbetet inne i berget. Tunnlarna ska inredas med allt som behövs för att tågen ska kunna rulla in, underhållas och tvättas. För SL är det väldigt viktigt att arbetsmiljön för de som ska jobba i depån är så bra som möjligt. En stor vit duk kommer att spännas upp mot bergstaket och skapa ett ljust och fint rum i uppställningstunnlarna där tunnelbanetågen kommer att städas. En lyckad besöksdag Den 26:e april var det dags får vår stora berg- och informationsdag. Vi hade strålande sommarväder när vi öppnade upp tunnlarna och över 520 personer passade på att gå in i berget för att själva uppleva de stora bergrummen som tagit plats inne i Eriksbergsåsen. Det fanns mat, fika och mycket information att få på plats. Alla som var på plats hade dessutom möjlighet att komma med förslag på vad de tre stora uppställningstunnlarna ska heta. Vi har nu många bra förslag att ta ställning till. Tack! Hade du inte möjlighet att komma den 26:e ligger det nu en film från bergdagen på vår hemsida,

4 Så här kommer vi att jobba under sommaren Båda entreprenaderna kommer att arbeta under sommaren. NCC kommer att arbeta med både västra och östra påslaget. Västra påslaget är den öppning i berget som finns där Skarpbrunnavägen förrut låg. Östra påslaget är den öppning som ska bli bakom Norsborgs tunnelbanestation och där tågen kommer att komma ut ur berget på väg till verkstaden. Denna öppning kommer att börja sprängas i augusti och under de minuterna som sprängningarna går kommer vi att behöva utrymma Norsborgs tunnelbanestation. Skanska kommer att fortsätta sina mark- och bergarbeten för att kunna bli klara med alla tunnlar till november Under vecka 30 och 31 kommer dock endast markarbeten utföras och inga tunnelsprängningar kommer att ske. Ny hemsida I maj lanserades landstingets nya hemsida och därmed även vår. Du når fortfarande projektets hemsida via norsborg och där kan du även fortsättningsvis följa vår framdrift i tunnlarna och nu även se de flesta av filmerna som vi har i projektet. För att hitta till kartan som visar var vi spränger behöver du klicka vidare till sidan Så påverkas du... och klicka på länken under bilden. Från Norsborgsdepån önksar vi alla en trevlig sommar! Vi gör allt vi kan för att minska störningarna vid bygget. Tack för ert tålamod! Faktaruta SL bygger en ny tunnelbanedepå, ett garage för nya tunnelbanetåg, i Norsborg. Depån byggs till största delen inne i berget under Eriksbergsåsen. Depån är ett led i SL:s beslut att införa ett nytt signalsystem på Röda linjen för att kunna utöka trafiken och att köpa in nya, bekvämare vagnar. En ny tunnelbanedepå behövs för att förvara och underhålla de nya vagnarna. För mer information se Mail: norsborgsdepan@sl.se Telefon: AB Storstockholms Lokaltrafik Röda linjen är tunnelbanan som går från Ropsten och Mörby Centrum i norr till Norsborg och Fruängen i söder. Stockholm växer och fler behöver resa med oss. Nu satsar vi på nya fordon, nytt signalsystem och en ny depå. Välkommen till en bekvämare resa på en modernare linje med fler avgångar.

5 september 2014 Aktuell information om Norsborgs tunnelbanedepå Arbeten nära Norsborgs tunnelbanestation. Den öppning som kommer att finnas i berget precis bakom Norsborgs tunnelbanestation kallar vi för östra påslaget. Här kommer tågen att komma ut ur berget för att åka in i verkstaden som byggs mellan Skarpbrunnavägen och Hallundavägen ovanpå den betongtunnel som gjuts där. Sedan i mars 2014 är det södra spåret vid Norsborgs tunnelbanestation avstängt då stora arbeten, såsom schakt och spont pågår i slänten bakom stationen. Nu tas nästa steg i arbetet för att öppna upp östra påslaget och förstärka slänten mot Skarpbrunnavägen. Sprängningsarbeten som innebär att station och/eller perrong måste utrymmas kommer att pågå från v samt v När sprängningar genomförs närmare än 50 meter från perrongen behöver den utrymmas. Vid en sprängning kommer alla som är på perrongen och i stationen att få vänta utanför biljetthallen vid Norsborgs tunnelbanestation dit en vakt guidar. Sprängningarna genomförs på fasta tider då tågen går med störst mellanrum. De tider som nu gäller är: kl. 10, kl. 12, kl. 15 samt kl. 21, dock max 2 sprängningar per dag. Sprängningarna kommer inte att genomföras dagligen och alla tider kommer heller inte att utnyttjas. Tiderna för sprängningarna med utrymning är valda för att inte tunnelbanans tidtabell ska påverkas. Tunnlarna kläs med duk I bergtunneln närmast Hallundavägen finns nu den vita duken helt uppspänd som ska bidra till en bra arbetsmiljö när depån tas i drift under Under september kommer rälsen att börja läggas här. Bergtunnel 2, den mittersta tunneln, kommer även den att kläs med den vita duken och det kommer att vara klart till november i år. Totalt kommer ca kvadratmeter duk att spännas upp nere i tunnlarna.

6 Platsen för verkstaden tar form Arbetet med bergtunnlarna går väldigt bra. Berget har varit av god kvalitet och Skanska har kunnat arbeta på snabbare än vad prognoserna sa innan byggstart. Tack vare detta kommer de stora underjordssprängningarna att vara klara i november 2014 då de tre tunnlarna kommer att finnas på plats inne i Eriksbergsåsen. Till årsskiftet kommer den 320 meter långa betongtunneln mellan Skarpbrunnavägen och Hallundavägen att vara klar. Ovanpå denna gjuts nu den betongplatta som verkstaden sen ska stå på. Plattan är så stor att den får gjutas i olika omgångar. Där byggnaden kommer att vara som störst kommer den att vara 210 meter lång och 36 meter bred. Själva plattan är 40 cm tjock. Uppe från den tillfälliga gång- och cykelbron går det nu att se var verkstaden så småningom kommer att stå. Barnens byggskola Under fyra veckor i början av sommarlovet fick cirka 100 barn prova på att snickra, gjuta och besöka depåbygget. Barn från både Hammerstaskolan och Karsby International deltog och det hela var mycket uppskattat. Tillsammans byggde barnen hönsreden och hönsbord samt foderhäckar till getterna på Hågelby dit de själva fick åka för att se var det tillverkade skulle användas. En film från byggskolan finns upplagd på vår hemsida, AB Storstockholms Lokaltrafik under Om projektet. Vi gör allt vi kan för att minska störningarna vid bygget. Tack för ert tålamod! Faktaruta SL bygger en ny tunnelbanedepå, ett garage för nya tunnelbanetåg, i Norsborg. Depån byggs till största delen inne i berget under Eriksbergsåsen. Depån är ett led i SL:s beslut att införa ett nytt signalsystem på Röda linjen för att kunna utöka trafiken och att köpa in nya, bekvämare vagnar. En ny tunnelbanedepå behövs för att förvara och underhålla de nya vagnarna. För mer information se Mail: norsborgsdepan@sl.se Telefon: Röda linjen är tunnelbanan som går från Ropsten och Mörby Centrum i norr till Norsborg och Fruängen i söder. Stockholm växer och fler behöver resa med oss. Nu satsar vi på nya fordon, nytt signalsystem och en ny depå. Välkommen till en bekvämare resa på en modernare linje med fler avgångar.

7 december 2014 Aktuell information om Norsborgs tunnelbanedepå Nu är tunnlarna helt färdigutsprängda. I slutet på november gick den sista underjordssprängningen inne i bergtunnlarna och nu har vi tre stora tunnelrör under Eriksbergsåsen. Arbetet med bergtunnlarna har gått bra och Skanska kunde avsluta de stora arbetena tidigare än beräknat. Vi vet att sprängningarna påverkat boende i området och är väldigt glada att denna milstolpe i projektet nu är passerad. I arbetet med att spränga ut de stora bergtunnlarna har Skanska sprängt 728 salvor. Inne i bergrummet sitter nu den vita duken uppe i två av tunnlarna. I tunnel ett ligger rälsen som tågen ska åka på. Arbete med att lägga räls pågår i tunnel två. I tunnel ett pågår arbete med asfaltering. I tunnel ett och två kommer det att finnas fyra spår och det är i dessa tunnlar som städning av tågen kommer att ske. I tunnel tre kommer det att finnas tre spår. Ett av dessa spår är det som kommer att användas för att testa bromsarna efter att tågen varit uppe i verkstaden, ett så kallat testspår. En bild på var tunnlarna är i förhållande till husen på Eriksbergsåsen finns på vår hemsida Gå till Så påverkas du. Betongtunneln snart klar Den 320 meter långa betongtunneln som nu finns mellan Skarpbrunnavägen och Hallundavägen är snart helt klar. Betongtunneln går från Norsborgs tunnelbanestation och går in i berget under kurvan vid Skarpbrunnavägen där den långa tågtvätten kommer att vara. Tvätten kommer att fungera som en biltvätt på bensinmacken, fast vara betydligt större. Till hela betongtunneln kommer det att ha gått åt kubikmeter betong. Ovanpå tunneln växer nu verkstaden fram.

8 Dags för efterbesiktning Innan vi påbörjade de stora sprängningarna förbesiktade vi alla fastigheter inom riskområdet. Efter årsskiftet påbörjas arbetet med efterbesiktningar. Vid efterbesiktningarna går besiktningsmännen återigen igenom byggnader i området, kontrollerar eventuella förändringar, gör täthetsbesiktningar på rökkanaler, besiktigar skorstenar och så vidare. Sedan jämförs de eventuella förändringar som upptäckts med det som redan fanns vid förbesiktningarna. Detta gör vi nu när de stora sprängningar är avklarade för att se om underjordssprängningar påverkat fastigheterna i området. De som genomför besiktningarna kommer från företaget Ansvarsbesiktning. När de kommer är det tydligt att de kommer från just det företaget. För att göra dessa undersökningar är det viktigt att vi kommer in i fastigheter och lägenheter. Lappar kommer att sättas upp i trappuppgångar eller läggas i brevlådan när det är dags för besiktning i just din lägenhet eller fastighet. Kan du inte vara hemma vid den tidpunkt som föreslås är det viktigt att du hör av dig direkt till Ansvarsbesiktning så att ni kan komma överens om hur besiktningen ska ordnas. Kontaktuppgifter till Ansvarsbesiktning kommer att finnas på de lappar som sätts upp och delas ut. Vi gör allt vi kan för att minska störningarna vid bygget. Tack för ert tålamod! God jul och gott nytt år önskar vi från Norsborgsdepån Faktaruta SL bygger en ny tunnelbanedepå, ett garage för nya tunnelbanetåg, i Norsborg. Depån byggs till största delen inne i berget under Eriksbergsåsen. Depån är ett led i SL:s beslut att införa ett nytt signalsystem på Röda linjen för att kunna utöka trafiken och att köpa in nya, bekvämare vagnar. En ny tunnelbanedepå behövs för att förvara och underhålla de nya vagnarna. För mer information se Mail: norsborgsdepan@sl.se Telefon: AB Storstockholms Lokaltrafik Röda linjen är tunnelbanan som går från Ropsten och Mörby Centrum i norr till Norsborg och Fruängen i söder. Stockholm växer och fler behöver resa med oss. Nu satsar vi på nya fordon, nytt signalsystem och en ny depå. Välkommen till en bekvämare resa på en modernare linje med fler avgångar.

Genomförande- och anskaffningsbeslut avseende ny tunnelbanedepå i Norsborg

Genomförande- och anskaffningsbeslut avseende ny tunnelbanedepå i Norsborg 1 (5) Datum 2011-05-25 Identitet TN 1105-115 SL 2010-14329 Trafiknämnden Genomförande- och anskaffningsbeslut avseende ny tunnelbanedepå i Norsborg Inledning Detta projekt, Norsborgsdepån, ingår i Programmet

Läs mer

Frågor och svar angående om bygget av Stigbergsgaraget

Frågor och svar angående om bygget av Stigbergsgaraget Frågor och svar angående om bygget av Stigbergsgaraget Den 15 oktober 2013 hade projektledningen för bygget av Stigbergsgaraget två möten med de boende och företagare som bor och verkar vid Stigberget.

Läs mer

Räddnings- och servicetunnel vid Norsborgs tunnelbanedepå

Räddnings- och servicetunnel vid Norsborgs tunnelbanedepå 2016-03-14, s 1 (13) vid Norsborgs tunnelbanedepå Underlag till samråd Enligt 6 kap miljöbalken Perspektivskiss, Tema Arkitekter 2016 02 19 Uppdragsledare: Handläggare: Granskare: Jon Rytterbro Yvonne

Läs mer

Välkommen till projekt Citybanan. 16 april 2015 Eva Rådmark Herrder Kommunikationschef

Välkommen till projekt Citybanan. 16 april 2015 Eva Rådmark Herrder Kommunikationschef Välkommen till projekt Citybanan 16 april 2015 Eva Rådmark Herrder Kommunikationschef 1871 Två spår 1871 10 tåg/dygn 2015 550 tåg/dygn Pendeltågstrafiken Citybanan Två Dubbel nya stationer: kapacitet

Läs mer

Välkommen till samråd Vi behöver göra plats för fler tunnelbanetåg

Välkommen till samråd Vi behöver göra plats för fler tunnelbanetåg Välkommen till samråd Vi behöver göra plats för fler tunnelbanetåg Tunnelbanan i Stockholm byggs ut och behovet av uppställnings- och underhållsplatser, så kallade depåer, ökar i takt med att antalet tåg

Läs mer

Nyhetsbrev, Bygginformation, April 2011

Nyhetsbrev, Bygginformation, April 2011 Nyhetsbrev, Bygginformation, April 2011 Läget på Oljeberget På Oljeberget, där vi bygger nytt parkerings- och teknikhus, har arbetena fortsatt framåt. Sprängningsarbetena är i stort sett avslutade, sammanlagt

Läs mer

Detta ingår. I Program Röda. uppgradering. Röda. omhändertas av. med den 1(7) PM Programsektionen. (Öppen) Martin-Löf.

Detta ingår. I Program Röda. uppgradering. Röda. omhändertas av. med den 1(7) PM Programsektionen. (Öppen) Martin-Löf. Handläggare Sonja Martin-Löf 08-6861924 sonja.martin-lof@ @sll.se Trafiknämnd en 2013-04-16,, punkt 13 1(7) TN2-2013-00905 Information avseende uppgradering program Röda linjens Detta ärende är en lägesrapport

Läs mer

Tre minuter om Citybanan. pendeltågstunneln som gör livet enklare och grönare

Tre minuter om Citybanan. pendeltågstunneln som gör livet enklare och grönare Tre minuter om Citybanan pendeltågstunneln som gör livet enklare och grönare 1. Bra för dig Din genväg i vardagen Förseningar och trängsel i tågtrafiken beror på att dagens järnvägsspår i Stockholm inte

Läs mer

Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 22 februari Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Tibble Visinge

Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 22 februari Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Tibble Visinge Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 22 februari 2012 Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Tibble Visinge Bakgrund Roslagsbanan är en smalspårig järnväg för persontrafik

Läs mer

Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 7 mars Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Täby kyrkby Kragstalund

Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 7 mars Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Täby kyrkby Kragstalund Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 7 mars 2012 Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Täby kyrkby Kragstalund Bakgrund Roslagsbanan är en smalspårig järnväg för

Läs mer

Stockholms nya tunnelbana. Lättläst

Stockholms nya tunnelbana. Lättläst Stockholms nya tunnelbana Lättläst Stockholms nya tunnelbana Elva nya stationer alla alla Duvbo Duvbo rgs centrum rgs centrum Solna strand Solna strand Axelsberg Axelsberg jden jden Husby Husby Kista centrum

Läs mer

Underlag till behovsbedömning och avgränsning för Norsborgsdepån, Botkyrka kommun

Underlag till behovsbedömning och avgränsning för Norsborgsdepån, Botkyrka kommun 1 [7] Referens Anders Forsberg Underlag till behovsbedömning och avgränsning för Norsborgsdepån, Botkyrka kommun Bakgrund Ändringarna och tilläggen till befintliga detaljplaner syftar till att möjliggöra

Läs mer

6. Byggprojektet. I figur 30-31 redovisas exempel på hur tidplanen för de olika planerade arbetena kan komma att se ut.

6. Byggprojektet. I figur 30-31 redovisas exempel på hur tidplanen för de olika planerade arbetena kan komma att se ut. Här nedan är utdrag ur SLL:s informationsmaterial gällande Tunnelbanan Nacka och Söderort. För er som vill läsa hela dokumentet finns det på http://www.sll.se/global/verksamhet/kollektivtrafik/aktuella

Läs mer

Grundvattenbortledning M 3346-11. Bilaga 7. Komplettering till tekniskt underlag avseende ändrat utförande

Grundvattenbortledning M 3346-11. Bilaga 7. Komplettering till tekniskt underlag avseende ändrat utförande Grundvattenbortledning M 3346-11 Bilaga 7. Komplettering till tekniskt underlag avseende ändrat utförande FSK00 Konsultuppdrag Gemensamt Tillkommande anläggningsdelar under år 2013 Förbifart Stockholm

Läs mer

Förstärkningsåtgärder i samband med utbyggnad av tunnelbanan. Genomförandebeslut

Förstärkningsåtgärder i samband med utbyggnad av tunnelbanan. Genomförandebeslut Dnr Sida 1 (5) 2019-04-30 Handläggare Tove Nilsson 08-508 26 281 Till Trafiknämnden 2019-05-23 Förstärkningsåtgärder i samband med utbyggnad av tunnelbanan. Genomförandebeslut Förslag till beslut 1. Trafiknämnden

Läs mer

DEN NYA BUSSTERMINALEN I SLUSSEN: UTMANINGAR OCH LÖSNINGAR

DEN NYA BUSSTERMINALEN I SLUSSEN: UTMANINGAR OCH LÖSNINGAR BERGTEKNIKDAGEN 21 MARS DEN NYA BUSSTERMINALEN I SLUSSEN: UTMANINGAR OCH LÖSNINGAR Muaz Alzouby, WSP Sverige AB Andreas Ehlis, WSP Sverige AB Abstrakt För att möta Stockholms kontinuerliga utveckling kommer

Läs mer

Ombyggnad av Brodepån Start hösten 2013 Klar hösten 2015

Ombyggnad av Brodepån Start hösten 2013 Klar hösten 2015 Foto: Olof Thiel Ombyggnad av Brodepån Start hösten 2013 Klar hösten 2015 Foto: SL Stockholm växer och fler behöver åka kollektivt ETT STEG PÅ VÄGEN ÄR ATT BYGGA UT PENDELTÅGSTRAFIKEN Arbetet med att förstärka

Läs mer

Ombyggnad av Brodepån

Ombyggnad av Brodepån Foto: Olof Thiel Ombyggnad av Brodepån Foto: SL Stockholm växer och fler behöver åka kollektivt ETT STEG PÅ VÄGEN ÄR ATT BYGGA UT PENDELTÅGSTRAFIKEN Arbetet med att förstärka pendeltågstrafiken med nya

Läs mer

Västlänken vad är det?

Västlänken vad är det? VÄSTLÄNKEN Station Centralen Västlänken vad är det? Station Haga Station Korsvägen Vänersborg En åtta kilometer lång ny järnvägsförbindelse, varav sex kilometer i tunnel, som ska ge Göteborg en genomgående

Läs mer

Vid Solberg arbetar Peab vidare med den befintliga Solbergsvägen. Mellan Solberg och Åmon återupptas sprägningarna

Vid Solberg arbetar Peab vidare med den befintliga Solbergsvägen. Mellan Solberg och Åmon återupptas sprägningarna Trafikverket E4 Sundsvall Telefon: 010-123 90 50 e4sundsvall@trafikverket.se www.trafikverket.se/e4sundsvall 28 september Vid Solberg arbetar Peab vidare med den befintliga Solbergsvägen. Mellan Solberg

Läs mer

Roslagsbanans utbyggnad

Roslagsbanans utbyggnad Informationsmöte 21 mars 2017 Roslagsbanans utbyggnad Tågdepå Molnby Roslagsbanans utbyggnad Vi som är här i dag: Projektledare, Trafik- och tekniksamordnare, Produktionsledare, Bullerexpert, Miljösamordnare,

Läs mer

Emmaboda. Centrum och norra järnvägsområdet. Punkthus på gamla taxitorget. Ny järnvägspassage. Tunneln görs kortare. Nya bostäder

Emmaboda. Centrum och norra järnvägsområdet. Punkthus på gamla taxitorget. Ny järnvägspassage. Tunneln görs kortare. Nya bostäder EMMABODA 59 Emmaboda 1 Centrum och norra järnvägsområdet 2 Punkthus på gamla taxitorget 12 3 4 Ny järnvägspassage Tunneln görs kortare 5 Nya bostäder 11 13 6 Silos ges ett spännande uttryck 9 10 7 Södra

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018

Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018 Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för samhällsplanering Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-03-20 Handläggare David Eriksson Telefon: 08-508 220 53 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Byggdagbok november 2012

Byggdagbok november 2012 Trafikverket E4 Sundsvall Telefon: 010-123 90 50 e4sundsvall@trafikverket.se www.trafikverket.se/e4sundsvall Byggdagbok november 2012 30 november Norra brofästet Julen har kommit till brobygget. Under

Läs mer

Detaljplaneprogram för SL-depå i Norsborg Eriksbergsåsen, Botkyrka Kommun

Detaljplaneprogram för SL-depå i Norsborg Eriksbergsåsen, Botkyrka Kommun 2010-10-28 P 52-74 Detaljplaneprogram för SL-depå i Norsborg Eriksbergsåsen, Botkyrka Kommun Referens Raad Alwajid SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Stadsbyggnadsenheten BOTKYRKA KOMMUN 2 [17] PROGRAMOMRÅDE

Läs mer

BARN OCH UNGA ska spela en större roll i SLs framtid

BARN OCH UNGA ska spela en större roll i SLs framtid Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting Stockholm 2010-08-05 BARN OCH UNGA ska spela en större roll i SLs framtid Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting Stockholm T: 08-737 44 11 www.socialdemokraterna.se/stockholm

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning för detaljplan och vattenverksamhet

Miljökonsekvensbeskrivning för detaljplan och vattenverksamhet Norsborgsdepån, Botkyrka kommun Miljökonsekvensbeskrivning för detaljplan och Stockholm 2011-04-19 Emma Hilmersson Yvonne Andersson Granskad av Helén Segerstedt Structor Miljöbyrån Stockholm AB, Industrigatan

Läs mer

Sprängningar i Henriksdalsberget

Sprängningar i Henriksdalsberget Sprängningar i Henriksdalsberget Vi vet att det kan vara ansträngande att bo på Henriksdalsringen just nu 40 meter ner i berget byggs en miljösatsning för framtiden Vi vet att det kan vara ansträngande

Läs mer

Nyhetsbrev Bygginformation, nr 3 2011-07-08

Nyhetsbrev Bygginformation, nr 3 2011-07-08 Nyhetsbrev Bygginformation, nr 3 2011-07-08 En ny skedeskarta finns att hämta på http://www.nyakarolinskasolna.se/sv/byggprojektet/markarbeten/kartor/ Arbeten kring höghuset i samband med rivningen Arbetena

Läs mer

Verkställighets- och anskaffningsbeslut avseende upprustning av tunnelbanestationerna Hallunda och Norsborg

Verkställighets- och anskaffningsbeslut avseende upprustning av tunnelbanestationerna Hallunda och Norsborg 1(3) Projekt och Upphandling Handläggare Stefan Lindqvist 08-686 40 47 stefan.lindqvist@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-11-27 Trafiknämnden 2013-12-10, punkt 4 Diarienummer TN 2013-0693 Infosäk. klass K1

Läs mer

SJÖSTADSHÖJDEN. Konstruktion

SJÖSTADSHÖJDEN. Konstruktion SJÖSTADSHÖJDEN Konstruktion 2017-11-15 SJÖSTADSHÖJDEN Konstruktion KUND Exploateringskontoret KONSULT WSP Samhällsbyggnad 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: +46 10 7225000 WSP Sverige AB

Läs mer

Järnvägsnätsbeskrivning Depåer i Bro och Älvsjö samt uppställningsspår för pendeltåg

Järnvägsnätsbeskrivning Depåer i Bro och Älvsjö samt uppställningsspår för pendeltåg Trafikenheten Titel: Järnvägsnätsbeskrivning Sida: 1 (17) Järnvägsnätsbeskrivning Depåer i Bro och Älvsjö samt uppställningsspår för pendeltåg Trafikenheten Titel: Järnvägsnätsbeskrivning Sida: 2 (17)

Läs mer

Nya Östbergatunneln. En ny dagvattenledning mellan Sicklaanläggningen vid Hammarbybacken och Saltsjön

Nya Östbergatunneln. En ny dagvattenledning mellan Sicklaanläggningen vid Hammarbybacken och Saltsjön Nya Östbergatunneln En ny dagvattenledning mellan Sicklaanläggningen vid Hammarbybacken och Saltsjön Bild helsida Nya Östbergatunneln byggs från Sicklaanläggningen vid Hammarbybacken till Saltsjön vid

Läs mer

Information om Mälarbanans utbyggnad

Information om Mälarbanans utbyggnad Information om Mälarbanans utbyggnad Sträckan Huvudsta Duvbo, lägesrapport december Hej! Mälarbanan ska byggas ut från två till fyra spår mellan Tomteboda och Kallhäll för att möta den ökade efterfrågan

Läs mer

Information om anläggningsarbeten i Norra Skuru.

Information om anläggningsarbeten i Norra Skuru. Information om anläggningsarbeten i Norra Skuru. Nyhetsbrev 5 om pågående och planerade arbeten. Då är det dags för en liten uppdatering av vad som är på gång. Vi vill påminna er alla om att respektera

Läs mer

VÄLKOMNA. Informationsmöte VA-utbyggnad av Älvsåker-Kyrkotorp. Etapp 4. Mikael Fellman. Projektledare

VÄLKOMNA. Informationsmöte VA-utbyggnad av Älvsåker-Kyrkotorp. Etapp 4. Mikael Fellman. Projektledare VÄLKOMNA Informationsmöte 2019-02-06 VA-utbyggnad av Älvsåker-Kyrkotorp Etapp 4 Mikael Fellman Projektledare Presentation Maria Luciasson, VA-planering, anslutning och taxa Carolina Daniel, VA-planering,

Läs mer

Bygginformation: Det här bygger vi på Kårstalinjen

Bygginformation: Det här bygger vi på Kårstalinjen Bygginformation: Det här bygger vi på Kårstalinjen Planerade arbeten Under våren 2016 har SL påbörjat förberedande arbeten med ombyggnad av stationen i Roslags Näsby och utbyggnad av dubbelspår på sträckan

Läs mer

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder.

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder. Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile Beställare: Konsult: Uppdragsledare Handläggare Hälle Lider AB Husåsvägen 2 459 30 Ljungskile Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 102

Läs mer

Bygginformation: Det här bygger vi på Kårstalinjen

Bygginformation: Det här bygger vi på Kårstalinjen Bygginformation: Det här bygger vi på Kårstalinjen Planerade arbeten Under våren 2016 har SL påbörjat förberedande arbeten med ombyggnad av stationen i Roslags Näsby och utbyggnad av dubbelspår på sträckan

Läs mer

KARLSTADSSTRÅKET SNABBUSSLINJE

KARLSTADSSTRÅKET SNABBUSSLINJE Webbversion KARLSTADSSTRÅKET SNABBUSSLINJE Karlstads kommun september 2018 Nyhetsbrev nummer 17 HAGA I Haga pågår arbetet för fullt. Senare under hösten kommer framkomligheten genom Haga att vara återställd.

Läs mer

SJÖSTADSHÖJDEN. Gata

SJÖSTADSHÖJDEN. Gata SJÖSTADSHÖJDEN Gata 2017-11-15 SJÖSTADSHÖJDEN Gata KUND Exploateringskontoret KONSULT WSP Samhällsbyggnad 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: +46 10 7225000 WSP Sverige AB Org nr: 556057-4880

Läs mer

FRAMTIDENS AVLOPPSRENING I STOCKHOLM NOVEMBER 2014.

FRAMTIDENS AVLOPPSRENING I STOCKHOLM NOVEMBER 2014. FRAMTIDENS AVLOPPSRENING I STOCKHOLM NOVEMBER 2014. 2 MILJÖSATSNING FÖR FRAMTIDENS AVLOPPSRENING I STOCKHOLM EN MILJÖSATSNING FÖR FRAMTIDEN. Stockholm är en av Europas snabbast växande städer. Varje år

Läs mer

Sprängningsarbeten inom eller i närhet av AB Storstockholms Lokaltrafik spåranläggningar

Sprängningsarbeten inom eller i närhet av AB Storstockholms Lokaltrafik spåranläggningar SSÄ-SÄK -0364 Fastställare i TF:s organisation: Chefen för sektion Trafik och Infrastruktur Sprängningsarbeten inom eller i närhet av AB Innehållsförteckning 0. Inledning 4 1. Skyddszon, trafik- och riskområde

Läs mer

BanaVäg Flemingsberg

BanaVäg Flemingsberg BanaVäg Flemingsberg Vi bygger ett nytt järnvägsspår för att förbättra och utveckla järnvägen Du kanske redan märkt att det är stökigt, rörigt och bullrigt i området runt Flemingsbergs station. I september

Läs mer

KARLSTADSSTRÅKET SNABBUSSLINJE

KARLSTADSSTRÅKET SNABBUSSLINJE Webbversion KARLSTADSSTRÅKET SNABBUSSLINJE Karlstads kommun september 2018 Nyhetsbrev nummer 18 ÖSTRA KANALGATAN STÄNGS AV FÖR STENLÄGGNING Omkring 550 m2 smågatsten ska läggas på Östra Kanalgatan som

Läs mer

PM Risk. Calles Klimp 8. Tillbyggnad samt verksamhetsändring från kontor till lägenheter. Kv. Calles Klimp 8 Danderyds kommun

PM Risk. Calles Klimp 8. Tillbyggnad samt verksamhetsändring från kontor till lägenheter. Kv. Calles Klimp 8 Danderyds kommun Calles Klimp 8 Tillbyggnad samt verksamhetsändring från kontor till lägenheter Kv. Calles Klimp 8 Danderyds kommun PM Risk Avstånd till tunnelbanespår 2016-12-22 FAST Engineering Civilingenjör Martin Ljunggren

Läs mer

Thomas Sträng Grundläggningsonsdag 2010-04-07

Thomas Sträng Grundläggningsonsdag 2010-04-07 Thomas Sträng Grundläggningsonsdag 2010-04-07 Ställer SL speciella krav vid byggnation? Beställare, kravställare och förvaltare Vad är SL? Vilka krav har SL? Vilka krav ställer SL vid byggnation? 2010-04-07

Läs mer

Korta fakta om Citybanan. Varför Citybanan byggs och hur det går till

Korta fakta om Citybanan. Varför Citybanan byggs och hur det går till Korta fakta om Citybanan Varför Citybanan byggs och hur det går till Tomteboda Stockholm Odenplan Karlberg Vasastan Norrmalm Kungsholmen Stockholm City RIDDARFJÄRDEN Stockholms södra Södermalm ÅRSTAVIKEN

Läs mer

SVERIGE UNDER MARK SWEDEN UNDERGROUND

SVERIGE UNDER MARK SWEDEN UNDERGROUND SVERIGE UNDER MARK SWEDEN UNDERGROUND Kungliga biblioteket Kungliga biblioteket är Sveriges nationalbibliotek, beläget i Humlegården i Stockholm, och är sedan 1936 ett statligt byggnadsminne. År 1997 återinvigdes

Läs mer

Välkomna! Informationsmöte framkomlighet och tillgänglighet i staden

Välkomna! Informationsmöte framkomlighet och tillgänglighet i staden Välkomna! Informationsmöte framkomlighet och tillgänglighet i staden 2018. 2018-03-12 Agenda 08.00 Kaffe och frukostfralla 08.15 Välkomna (Eva Rhodin & Hanna Kuschel) 08.30 Framkomlighet i staden 2018

Läs mer

VA-utbyggnad Hägnen

VA-utbyggnad Hägnen VA-utbyggnad Hägnen 2018-10-25 Medverkande Skanska Anton Lundström, produktionschef Johannes Gustafsson, projektchef Marks kommun Karin Ahlgren, projektledare Per Mårtensson, byggledare Agenda Inledning

Läs mer

Boendeinformation. HSB Brf Ektorpshöjden. Styrelsen Brf Ektorpshöjden. Information avseende fasad, balkong, fönster, mm. 1 (5)

Boendeinformation. HSB Brf Ektorpshöjden. Styrelsen Brf Ektorpshöjden. Information avseende fasad, balkong, fönster, mm. 1 (5) Boendeinformation HSB Brf Ektorpshöjden Information avseende fasad, balkong, fönster, mm. Styrelsen Brf Ektorpshöjden 1 (5) BAKGRUND Rotpartner har under våren 2014 erhållit i uppdrag av styrelsen att

Läs mer

Lossendammen säkras för att klara dagens säkerhetskrav

Lossendammen säkras för att klara dagens säkerhetskrav Bakgrunden till projektet vid Lossendammen är de skärpta kraven från RIDAS, som ställer krav på att man ska kunna avbörda ett 10000-årsflöde, även kallat klass-1-flöde. Foto: Magnus Holmgren Projektet

Läs mer

Totalt svarade 43 personer på enkäten. Hur ofta reser du kollektivt? Pendlar du till någon annan ort än din bostadsort?.

Totalt svarade 43 personer på enkäten. Hur ofta reser du kollektivt? Pendlar du till någon annan ort än din bostadsort?. Medborgarsamråd, Tierps kommun, UL och Region Uppsala 2017-01-30 Här följer en sammanfattning av information från UL, frågor och synpunkter som togs upp på medborgarsamrådet samt frågor och synpunkter

Läs mer

Gryaabs Transporttunnlar. Information om ny placering. Göteborgs Stad, Västra Götalands län. Ansökan om vattenverksamhet enligt 11 kap Miljöbalken

Gryaabs Transporttunnlar. Information om ny placering. Göteborgs Stad, Västra Götalands län. Ansökan om vattenverksamhet enligt 11 kap Miljöbalken Ansökan om vattenverksamhet enligt 11 kap Miljöbalken Gryaabs Transporttunnlar Göteborgs Stad, Västra Götalands län Information om ny placering Alternativ Krokängsparken- Byggs via Hamnbanans nya järnvägstunnel

Läs mer

RISKHÄNSYND I DETALJPLAN FITTJA CENTRUM

RISKHÄNSYND I DETALJPLAN FITTJA CENTRUM RAPPORT RISKHÄNSYND I DETALJPLAN FITTJA CENTRUM GRANSKNINGSKOPIA 2015-10-09 Uppdrag 257955, Fittja Specialutredningar tidigt skede Titel på rapport: Riskhänyns i detlaljplan Fittja centrum Status: Datum:

Läs mer

Entreprenörers m.fl. hantering av arbetsmiljörisker

Entreprenörers m.fl. hantering av arbetsmiljörisker Entreprenörers m.fl. hantering av arbetsmiljörisker 2015-01-14 1/5 Innehåll Tillträdesregler för Teracoms anläggningar ska följas... 3 Riskanalys... 3 Skydd för Teracoms personal inom anläggningen... 3

Läs mer

NORRA STATIONSGARAGET Framdrift under december

NORRA STATIONSGARAGET Framdrift under december NORRA STATIONSGARAGET Framdrift under december God Jul från projektledningen! Fasaden börjar ta form På bilden syns formen för sista våningens väggar och dörröppningar till framtida fastigheter. Tätning

Läs mer

Nu börjar tunnlarna byggas

Nu börjar tunnlarna byggas Förbifart Stockholm Pressmöte 2016-01-21 Skärholmen Nu börjar tunnlarna byggas Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av transportsystemet för vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Trafikverket

Läs mer

Produkt eller avfall. entreprenadbergets status är en tvistefråga

Produkt eller avfall. entreprenadbergets status är en tvistefråga entreprenadberg Produkt eller avfall entreprenadbergets status är en tvistefråga Enligt planerna ska arbetet med det jättelika infrastrukturprojektet Förbifart Stockholm inledas i slutet av innevarande

Läs mer

Sidan 1 Förvaltning för utbyggd tunnelbana. Nya tunnelbanan Emma Sahlman, presskommunikatör Kalle Persson, samordnare miljöprövning

Sidan 1 Förvaltning för utbyggd tunnelbana. Nya tunnelbanan Emma Sahlman, presskommunikatör Kalle Persson, samordnare miljöprövning Sidan 1 Nya tunnelbanan Emma Sahlman, presskommunikatör Kalle Persson, samordnare miljöprövning Sidan 2 Innehåll Bakgrund Vad ska vi bygga? Tid & pengar Byggtiden De fyra projekten Planläggning och miljöprövning

Läs mer

SL-depå i Norsborg. Redogörelse för programsamråd för. Eriksbergsåsen, Botkyrka Kommun

SL-depå i Norsborg. Redogörelse för programsamråd för. Eriksbergsåsen, Botkyrka Kommun 1 [13] Stadsbyggnadsenheten 2010-10-28 Referens Raad Alwajid, Planarkitekt Redogörelse för programsamråd för SL-depå i Norsborg Eriksbergsåsen, Botkyrka Kommun Programsamrådsredogörelse Planprocessen Den

Läs mer

Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station

Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Klicka här för att ange text. Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station Ärende Trafikförvaltningen på Stockholms läns landsting, SLL, har

Läs mer

PM Berg- och sprängning, rev. 1

PM Berg- och sprängning, rev. 1 Författare Mottagare Rikard Dahlström HSB Stockholm Telefon Anders Joachimsson +46 704 884 415 anders.joachimsson@hsb.se E-mail rikard.dahlstrom@waade.se Datum Stockholm 2015-05-28 ProjektID 300011 PM

Läs mer

Gång- och cykeltunnel genom Fruängslinjens banvall. Genomförandebeslut

Gång- och cykeltunnel genom Fruängslinjens banvall. Genomförandebeslut Dnr Sida 1 (6) 2017-05-19 Handläggare Björn Hällström 08-508 261 87 Till Trafiknämnden 2017-06-15 Gång- och cykeltunnel genom Fruängslinjens banvall. Genomförandebeslut Förslag till beslut 1. Trafiknämnden

Läs mer

Ny spårvagnsdepå vid AGA, stadsdelen Skärsätra Lidingö Kommun

Ny spårvagnsdepå vid AGA, stadsdelen Skärsätra Lidingö Kommun , stadsdelen Skärsätra 2011-05-10 Structor Mark Stockholm AB Uppdragsnummer: 2846 Uppdragsansvarig: Tomas Holmqvist Structor Mark Stockholm AB, Industrigatan 2A, 112 46 STOCKHOLM, Org nr: 55 66 24 68 55

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken 2018/2019

Trafikförändringar i SL-trafiken 2018/2019 Hägersten-Liljeholmen stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (4) 2018-03-20 Handläggare Linda Palo Telefon: 0850822033 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2018-04-19 Trafikförändringar i SL-trafiken

Läs mer

Förnyat genomförandebeslut avseende nybyggnation av personallokaler, tvätt och verkstadshall i nya Okvista bussdepå

Förnyat genomförandebeslut avseende nybyggnation av personallokaler, tvätt och verkstadshall i nya Okvista bussdepå 1(5) Trafikavdelningen Handläggare Fredrik Cavalli-Björkman 8-686 394 fredrik.cavalli-bjorkman@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 219-6-5 Trafiknämnden 219-6-18, punkt 1 Ärende SL 214-353 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen)

Läs mer

Del av Liljeholmen 1:1 invid Oxläggen, Midsommarkransen, Stockholms stad

Del av Liljeholmen 1:1 invid Oxläggen, Midsommarkransen, Stockholms stad Detaljplaneunderla g Del av Liljeholmen 1:1 invid Oxläggen, Midsommarkransen, G rundläggning vid spår tunnlar för T unnelbana 2 Stockholm 2017-02 - 03 B eställare: AB Familjebostäder Beställarens projektnummer:

Läs mer

Bygginformation: Det här bygger vi på Österskärslinjen

Bygginformation: Det här bygger vi på Österskärslinjen Bygginformation: Det här bygger vi på Österskärslinjen Planerade arbeten Under våren 2017 startade förberedelserna för utbyggnaden av 3,2 km dubbelspår på sträckan Hägernäs Ullna kvarnväg. Tidigare har

Läs mer

19 juni Norra sidan. Vy över Skönsberg och norra brofästet 12 juni. Fotograf Torbjörn Bergkvist.

19 juni Norra sidan. Vy över Skönsberg och norra brofästet 12 juni. Fotograf Torbjörn Bergkvist. Trafikverket E4 Sundsvall Telefon: 010-123 90 50 e4sundsvall@trafikverket.se www.trafikverket.se/e4sundsvall 19 juni Norra sidan Vy över Skönsberg och norra brofästet 12 juni. Fotograf Torbjörn Bergkvist.

Läs mer

Hej och välkommen till ännu mer Tvärbana!

Hej och välkommen till ännu mer Tvärbana! Hej och välkommen till ännu mer Tvärbana! Fram till 2030 växer Stockholm med runt 500 000 invånare. Det ställer krav, bland annat på möjligheterna att resa smart, både för människor och miljön. En viktig

Läs mer

Råd och. skyddsanvisningar

Råd och. skyddsanvisningar Råd och skydds- Råd anvisningar och skyddsanvisningar för dig som ska arbeta inom Banverkets spårområde för dig som ska arbeta inom Banverkets spårområde Arbetsmiljölagen Utdrag ur arbetsmiljölagen 3 kapitlet

Läs mer

Ny förbättrad trafiklösning för Lidingöbanans ersättningsbussar från och med 29 september.

Ny förbättrad trafiklösning för Lidingöbanans ersättningsbussar från och med 29 september. Lidingö centrum R Torsvik Lidingöbanan Hersby gymnasium Ny förbättrad trafiklösning för Lidingöbanans ersättningsbussar från och med 29 september. R R Larsberg Aga Gångsätra (Lidingö sjukhus) Hantverkshuset

Läs mer

foto: Staffan Löwstedt SvD SCANPIX När vinst går före säkerhet En rapport från SEKO april 2013.

foto: Staffan Löwstedt SvD SCANPIX När vinst går före säkerhet En rapport från SEKO april 2013. foto: Staffan Löwstedt SvD SCANPIX När vinst går före säkerhet En rapport från SEKO april 2013. Ny undersökning från Seko Anställda inom SL slår larm om säkerheten Mer än hälften av de anställda upplever

Läs mer

Studie Transportkorridor. Mölndalsåns dalgång Underlag till Fördjupad Översiktsplan. BILAGA Transportkorridoren

Studie Transportkorridor. Mölndalsåns dalgång Underlag till Fördjupad Översiktsplan. BILAGA Transportkorridoren Studie Transportkorridor Mölndalsåns dalgång Underlag till Fördjupad Översiktsplan BILAGA Transportkorridoren Februari 2012 INNEHÅLL 1 NORRA DELEN 2 2 MELLERSTA DELEN 6 3 SÖDRA DELEN 10 Beställare: Trafikverket

Läs mer

Byggdagbok februari 2012

Byggdagbok februari 2012 Trafikverket E4 Sundsvall Telefon: 060-13 90 50 e4sundsvall@trafikverket.se www.trafikverket.se/e4sundsvall Byggdagbok februari 2012 24 februari I Nolby fortsätter arbeten enligt tidigare veckor. Entreprenören

Läs mer

PM Berg Kv. Bysten, Skulptörvägen Stockholm

PM Berg Kv. Bysten, Skulptörvägen Stockholm G E O K O N S U L T T E N N E A B PM Berg Kv. Bysten, Skulptörvägen Stockholm Structor Bygg Stockholm AB Geokonsult Tenne AB 2013-05-16 2013-06-25 kompletterad avseende sprängningskostnader Mats Tenne

Läs mer

Information om Förbifart Stockholm på lättläst svenska

Information om Förbifart Stockholm på lättläst svenska Information om Förbifart Stockholm på lättläst svenska 1 Detta är Förbifart Stockholm Den nya vägen Förbifart Stockholm kommer att gå från Kungens Kurva söder om Stockholm till Häggvik norr om Stockholm.

Läs mer

Per Thunstedt bor i Kungsbacka 30 km söder om Göteborg Efter sin examen på Chalmers började Per på Skanska där han bland annat arbetade med bro- och

Per Thunstedt bor i Kungsbacka 30 km söder om Göteborg Efter sin examen på Chalmers började Per på Skanska där han bland annat arbetade med bro- och Per Thunstedt bor i Kungsbacka 30 km söder om Göteborg Efter sin examen på Chalmers började Per på Skanska där han bland annat arbetade med bro- och tunnel reparationer. 2001 började Per på Vägverket/

Läs mer

SKATEPARK, HÖGDALEN STOCKHOLM

SKATEPARK, HÖGDALEN STOCKHOLM Stockholms idrottsförvaltning SKATEPARK, HÖGDALEN STOCKHOLM PM Geoteknik Geoteknisk utredning Stockholm 2010-01-27 SWECO Infrastructure AB Stockholm/Anläggning/Geoteknik Jonas Thorelius Uppdragsnummer

Läs mer

Miljösatsning för framtidens avloppsrening i Stockholm

Miljösatsning för framtidens avloppsrening i Stockholm Miljösatsning för framtidens avloppsrening i Stockholm MILJÖSATSNING FÖR FRAMTIDENS AVLOPPSRENING 1 Mer information om projektet Stockholms framtida avloppsrening finns på: www.svoa.se/sfa Prenumerera

Läs mer

Välkommen till samråd om Förstudie Tunnelbana till Nacka

Välkommen till samråd om Förstudie Tunnelbana till Nacka Foto: Susanne Walstrom, Istockphoto, rubiphoto Välkommen till samråd om Förstudie Tunnelbana till Nacka I en politisk överenskommelse mellan Stockholms läns landsting, Stockholms stad samt Nacka och Värmdö

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING.

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. ANTAGANDEHANDLING 1 [10] Stadsbyggnadsenheten 2011-07-04 52-74x Referens Nina Vesterli LAGA KRAFT den 2012-01-19 Detaljplan för TUNNELBANEDEPÅN Eriksbergsåsen, Botkyrka kommun Botkyrka Kommun Stadsbyggnadsenheten.

Läs mer

Ådalsbanan. - den viktiga länken

Ådalsbanan. - den viktiga länken Ådalsbanan - den viktiga länken Tunnelborrning i Svedjetunneln, norr om Härnösand. Länken mellan norr och söder När Ådalsbanan nyinvigs 2011 skapas helt nya förutsättningar för järnvägstrafiken i regionen.

Läs mer

Teknik Fastighet 1(8) Datum 2009-04- Handläggare Jenny Elvén, TeFP. Väderskydd. April 2009. Björn Bernström

Teknik Fastighet 1(8) Datum 2009-04- Handläggare Jenny Elvén, TeFP. Väderskydd. April 2009. Björn Bernström Teknik Fastighet 1(8) Datum 2009-04- Identitet Dokumenttyp PM Handläggare Jenny Elvén, TeFP Väderskydd April 2009 Björn Bernström 2(8) FÖRORD Denna rapport redovisar SL:s förekommande väderskyddstyper

Läs mer

Mer människor, mindre trafik

Mer människor, mindre trafik Mer människor, mindre trafik Nyckeln till ett större och mer hållbart Göteborg Västlänken En storstad med trivsel och nära till det mesta Året är 2026 och Göteborgsregionen beräknas ha 1,6 miljoner invånare,

Läs mer

Byggdagbok maj 2012. 25 maj. Vid Solbergsbron fortsätter formrivningsarbeten. Flygbild över Åmon och framtida Njurunda trafikplats.

Byggdagbok maj 2012. 25 maj. Vid Solbergsbron fortsätter formrivningsarbeten. Flygbild över Åmon och framtida Njurunda trafikplats. Trafikverket E4 Sundsvall Telefon: 060-13 90 50 e4sundsvall@trafikverket.se www.trafikverket.se/e4sundsvall Byggdagbok maj 2012 25 maj Vid Solbergsbron fortsätter formrivningsarbeten. Flygbild över Åmon

Läs mer

INFORMATION till allmänheten från Svensk Kärnbränslehantering AB. Inkapsling och slutförvaring I OSKARSHAMN

INFORMATION till allmänheten från Svensk Kärnbränslehantering AB. Inkapsling och slutförvaring I OSKARSHAMN INFORMATION till allmänheten från Svensk Kärnbränslehantering AB Inkapsling och slutförvaring I OSKARSHAMN UNDERLAG FÖR SAMRÅDSMÖTE DEN 5 APRIL 2005 UNDERLAG FÖR SAMRÅDSMÖTE DEN 5 APRIL 2005 Det här är

Läs mer

foto: Staffan Löwstedt SvD SCANPIX När vinst går före säkerhet En rapport från SEKO april 2013.

foto: Staffan Löwstedt SvD SCANPIX När vinst går före säkerhet En rapport från SEKO april 2013. foto: Staffan Löwstedt SvD SCANPIX När vinst går före säkerhet En rapport från SEKO april 2013. Ny undersökning från Seko Anställda inom SL slår larm om säkerheten Mer än hälften av de anställda upplever

Läs mer

Företagskort Flex Hantering Trasigt eller förlorat kort Störningar i trafiken? Behöver ni fler kort? Frågor? Postadress Besöksadress Tel Fax E-post

Företagskort Flex Hantering Trasigt eller förlorat kort Störningar i trafiken? Behöver ni fler kort? Frågor? Postadress Besöksadress Tel Fax E-post 1 (7) Företagskort Flex Företagskort Flex är en biljett med efterfaktureringsfunktion där man som anställd reser när man vill och hur lite eller hur mycket man vill på all :s trafik. En gång i månaden

Läs mer

Stigbergsgaraget. Byggstart: Hösten 2013 Invigning: År 2015. www.stockholmparkering.se

Stigbergsgaraget. Byggstart: Hösten 2013 Invigning: År 2015. www.stockholmparkering.se Stigbergsgaraget Byggstart: Hösten 2013 Invigning: År 2015 www.stockholmparkering.se Stockholm växer så det knakar Mycket talar för att Stockholms stads befolkning kommer att ha nått miljonsträcket år

Läs mer

Stockholms framtida avloppsrening MB Inlagor November 2016

Stockholms framtida avloppsrening MB Inlagor November 2016 Stockholms framtida avloppsrening MB 3980-15 Inlagor November 2016 PM 15 SFAL Förebyggande kontrollarbete och skyddsåtgärder Stockholm 2016-12-30 30 december 2016 PM 15 Till: Avdelning Enhet Ang: Nacka

Läs mer

Så påverkas du av projekt Getingmidjan. Järnvägssträckan mellan Stockholm Central och Stockholms södra

Så påverkas du av projekt Getingmidjan. Järnvägssträckan mellan Stockholm Central och Stockholms södra Så påverkas du av projekt Getingmidjan Järnvägssträckan mellan Stockholm Central och Stockholms södra VI RUSTAR GETINGMIDJAN. SVERIGES VIKTIGASTE FÖRBINDELSE. Sveriges viktigaste förbindelse. Visste du

Läs mer

Trafikförbättrande åtgärder 2015. Presentation av de största trafikförbättrande åtgärderna som medför trafikstörningar under 2015

Trafikförbättrande åtgärder 2015. Presentation av de största trafikförbättrande åtgärderna som medför trafikstörningar under 2015 Trafikförbättrande åtgärder 2015 Presentation av de största trafikförbättrande åtgärderna som medför trafikstörningar under 2015 Trafikförbättrande åtgärder i Stockholm 2015 Projekt med trafik och resenärspåverkan

Läs mer

Allmänna bestämmelser och anvisningar

Allmänna bestämmelser och anvisningar 2012-12-05 Allmänna bestämmelser och anvisningar För markarbeten inom eller intill berganläggningar (tunnlar etc.) tillhörande Stockholm Vatten. I dessa allmänna bestämmelser och anvisningar anges restriktioner,

Läs mer

RAMAVTAL 6 STORSTAD STOCKHOLM BILAGA 2 SPECIFIKATION INKLUSIVE TIDPLAN

RAMAVTAL 6 STORSTAD STOCKHOLM BILAGA 2 SPECIFIKATION INKLUSIVE TIDPLAN RAMAVTAL 6 STORSTAD STOCKHOLM BILAGA 2 SPECIFIKATION INKLUSIVE TIDPLAN RAMAVTAL 6 STORSTAD STOCKHOLM BILAGA 2 SPECIFIKATION INKLUSIVE TIDPLAN 1 Storstad Stockholm De objekt som ger nyttor till Stockholms

Läs mer

Byggdagbok augusti 2012

Byggdagbok augusti 2012 Trafikverket E4 Sundsvall Telefon: 060-13 90 50 e4sundsvall@trafikverket.se www.trafikverket.se/e4sundsvall Byggdagbok augusti 2012 31 augusti Länkplattan är gjuten och jämnas till. Den ska förhindra att

Läs mer

Välkommen till BRF Bonifacius

Välkommen till BRF Bonifacius Bostadsrättsföreningen Bonifacius Iliongränden 151, 224 72 Lund, Mail: styrelse@bonifacius.se http://www.bonifacius.se/ Välkommen till BRF Bonifacius Innehåll Hej och välkommen till Brf Bonifacius!...

Läs mer

Arbetsmiljörutiner i byggprojekt

Arbetsmiljörutiner i byggprojekt www.byggledarskap.se Arbetsmiljörutiner i byggprojekt 1(5) Arbetsmiljörutiner i byggprojekt Arbetsmiljöarbetet i ett byggprojekt styrs via lagstiftning och de arbetsmiljöregler som tas fram av Arbetsmiljöverket.

Läs mer