SUPERMAN PROJEKTET Ett värdegrundsarbete för tonåringar och unga vuxna om självkänsla, mobbning och attityd.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SUPERMAN PROJEKTET Ett värdegrundsarbete för tonåringar och unga vuxna om självkänsla, mobbning och attityd."

Transkript

1 SUPERMAN PROJEKTET Ett värdegrundsarbete för tonåringar och unga vuxna om självkänsla, mobbning och attityd.

2 SUPERMANPROJEKTET Kanalgatan Jönköping

3 vad händer när bollen inte är rund? Supermanprojektet är ett värdegrundsarbete för tonåringar och unga vuxna om självkänsla, attityd, inställning, fördomar och kränkande behandling. Som ung behöver du någon som tror på dig, ser din pontetial och som står upp för dina rättigheter. Vi behöver en attitydsförändring mer än någonsin. Därför grundades Supermanprojektet. Mitt arbete går ut på att uppmuntra, inspirera och ge verktyg för att skapa förändring. Sedan starten 2012 har jag, Andreas Jonsson, initiativtagare till projektet träffat över elever, lärare och rektorer genom värdegrundsdagar, föreläsningar och workshops. Jag blev själv mobbad under åtta år i grundskolan och jag delar med mig av min resa och inspirerar att aldrig ge upp. elever, lärare och ungdomsledare Supermanprojektets mål och fokus är att ge stöd och kunskap till elever, pedagoger och ungdomsledare i syfte att skapa en hållbar framtid. Det gör jag genom att erbjuda skolor, ungdomsorganisationer, idrottsklubbar, kyrkor, kommuner - ja, alla som arbetar med ungdomar - möjligheten att tillsammans skapa värdegrundsdagar, föreläsningar och ett aktivt uppföljningsarbete. Grunden i mitt arbete är byggd på barnkonventionen om människans okränkbara värde. Jag utgår från Jönköping, men arbetar över hela Sverige, från Gällivare i norr till Helsingborg i söder.

4

5 ÖVER ELever, och detta är bara början Föreläsningar, workshops, temadagar och kärleksveckor. Listan kan göras lång med exempel på olika sätt som elever runt om i landet har deltagit i projektet sedan starten den 8 mars Ofta i skolors regi med mig som inbjuden talare, men även i helt fristående projekt, elevdrivna utvecklingsdagar och vid skolkonferenser. Oavsett vilket sammanhang du deltar i vid en föreläsning, kampanjevent eller utbildningsdag så har det från start varit viktigt för mig att projektet inte bara ska vara en inspiration som rinner av när du lämnar lokalen. Jag är här för att skapa förändring. Hållbar förändring. Jag vet att jag inte kan göra allt. Jag har också förstått att det är heller inte min uppgift att förändra hela världen. Men jag har fått ett uppdrag att förvalta. En uppgift att genomföra, och ett budskap att förmedla: Make The Change. samhällsengagemang: pay it forward Jag är helt övertygad om att det går att skapa ett samhälle utan kränkande behandlingar - att det går att skapa förändring. Men om vi vill se en förändring så måste vi också ändra vårt beteendemönster, annars händer ingenting. Supermanprojektets ledord Make The Change har blivit ett paraplybegrepp där tonåringar, barn och vuxna över hela landet skapar förändring i sin vardag genom små goda handlingar som skickas vidare. Ringar på vattnet. Svårare än så är det inte att skapa förändring. Det kallar jsg att vara en sann superhjälte. Vill du vara med?

6 föreläsningstema: självkänsla, attityd och inställning Varje dag matas tusentals av elever med lögner om hur fula, tjocka, lata och odugliga dem är. Lögner som till en början kanske rinner av, men när du hört lögnen tillräckligt många gånger tror du till slut att lögnen är en sanning. Hur bryter du med lögnen? Hur får du tillbaka din självkänsla och tron på dig själv? Är det så att du kan styra situationer, skapa förändring och öka din framgång genom att ändra din attityd och inställning? Om det nu vore så, skulle du då vilja börja arbeta mot att nå dina mål redan idag? Vad skulle du vara beredd att offra? Hur gärna vill du nå ditt mål? Och vet du ens vad ditt mål är? Mina föreläsningar och motivationsdagar om att tro på sig själv, sina idéer att våga drömma stort är mycket uppskattade inom så väl skolan som näringslivet. Inspiration, vilja och glädje som tänds lever kvar långt efter man lämnat lokalen. föreläsning samt workshop: enough När elever välkomnas med hakkors på väggarna, skolvalet får SD som överlägsen vinnare och unga tjejer och killar inte vågar gå ut på grund av andras fördomar om dem. Då är det något som inte stämmer. Så får det inte vara i mitt Sverige. ENOUGH är en föreläsning vars mål och syfte är att ge en vidare syn på samhället, ett öppnare samtalsklimat och en större tolerans mot det okända. Föreläsningen passar utmärkt till värdegrundsdagar, samhällskunskapslektioner och livskunskap. I grunden handlar hat om okunskap, rädsla och fördomar. Ingen människa föds till att hata, det lär man sig. Och om man kan lära sig att hata, så kan man även lära sig att älska.

7 föreläsning samt workshop: Normer: vad händer när bollen inte är rund? Vad händer när bollen inte är rund, när du inte passar in? Hur ska en vara egentligen för att vara en kille? Eller hur är en om en är svensk? Eller gay? Och vad händer om du nu inte passar in i den normen? För visst finns det normer om hur du ska se ut, klä dig och på vilket sätt du ska vara för att passa in? När bollen inte är rund handlar om utanförskap, önskan om att få passa in ett sammanhang och resan till att komma ut som den man egentligen är - att vara sig själv till 100 %. Jag växte upp i en kristen miljö med klara linjer. Allt var svart eller vitt. Många förbud gjorde längtan att vilja utforska ännu starkare. Att jag tände på killar gjorde inte situationen lättare. Under hela uppväxten blev jag mobbad och till slut fanns bara ett alternativ kvar. Till slut kom jag till den dagen då jag bestämde mig för att nu får det vara nog. Nu är det över. Nu orkar jag inte längre. Jag kom till gränsen där det bara finns två alternativ kvar: gå igenom elden eller brinna upp. Jag försöker dela med mig öppenhjärtligt och innerligt av mina erfarenheter och berättar om min uppväxt och skolgång, att hitta sin väg och våga tro på sig själv. Genom att blanda humor med allvar och få publiken att vara delaktig i samtalet får publiken ta del av en sann historia som ger en rejäl feel good-dos.

8 föreläsning samt workshop: onlineattityd: vem är du på nätet? Skiljer sig kränkningar, hat och fördomar IRL och på nätet? Varför i så fall? Vad är det som gör att det är enklare att kränka en annan individ bakom en skärm? Är det anonymiteten? Är det bekräftelsebehov? Är det okunskap? Och hur gör jag som utsatt tonåring när jag känner mig kränkt av någon på nätet? I den här föreläsningen arbetar jag i en mix av praktiska tips, egna livserfarenheter, och en stor dos humor tillsammans med eleverna genom några av de mest aktuella och mest efterfrågade ämnena i skolvärlden just nu. Hur hanterar vi den nya online-kulturen som vuxit fram genom sociala medier, bloggar och internetforum? Vi kommer arbeta med vad lagen säger: vad får man egentligen göra och inte. Vi kommer även jobba med bilden av självkänsla och det växande bekräftelsebehovet som är starkare än någonsin. Gilla mig, gilla mig, gilla mig. Jakten på likes. Föreläsningen är uppbyggd som en levande dialog, dels mellan mig och publiken men även genom filmsekvenser speciellt skapade inför projektet. Föreläsningen tar upp många frågor och funderingar som ryms inom ämnet livskunskap. Jag delar med mig av personliga erfarenheter om att kämpa, våga hoppas och komma ut som en segrare.

9 vad andra säger om projektet Nio år i plugget, och så kommer du sista veckan och brädar allting. Respekt mannen! Andreas har blivit ett självklart, återkommande inslag under våra temaveckor. - Emil Alm, rektor Hillertorpsskolan Vi på Klara gymnasium ger Andreas höga betyg för hans föreläsning och ser att våra elever uppskattar det han vill förmedla till dem. Därför väljer vi att anlita honom som föreläsare år efter år. - Ewa Atterfors skolsköterska Klara gymnasium Linköping. Andreas når fram till eleverna genom sitt ungdomliga språk och genom sin blotta närvaro, en mycket givande och tänkvärd föreläsning som framförs till eleverna rakt in i hjärtat - Mattias Ågren Barn och Elevombud i Jönköpings Kommun. På ett väldigt ärligt och professionellt sätt lyckades Andreas fånga alla elevernas uppmärksamhet och budskapet nådde fram. Riktigt, riktigt bra! - Mariann Nilsson, kurator, Praktiska Gymnasiet Uppsala

10

11 mer än enbart föreläsningar och värdegrundsdagar En viktig grundsten i Supermanprojektet är mina föreläsningar och värdegrundsdagar, där jag intensivt arbetar med elever och lärare. Dessa dagar fungerar som kraftkällor med ny kunskap, inspiration och motivation. Utöver mina föreläsningar och utbildningsdagar arbetar jag aktivt med: iii att stötta och hjälpa tonåringar att själva skapa och utveckla ett eget engagemang för samhällsförändring. iii att genomföra utbildningar och agera som bollplank för ledare inom skola, fritid och ungdomsorganisationer. iii att föra en aktiv samhällsdebatt där jag uppmärksammar och synliggör ämnen som få berör, men som alla berörs av. iii att ge hopp, stöd och en tro på att ingenting är omöjligt. Det är naturligt att falla, men det är aldrig för sent att börja om igen.

12 Men han där borta, han borde ändra på sitt beteende Du och jag är väldigt duktiga på att uttrycka viljan att förändra. Det kan handla om allt från djupa politiska diskussioner till att sluta äta godis. Förändring. Vi är även grymt duktiga på att påpeka för andra när det är dags att lägga om och byta beteende. Jag tror inte på att det är rätt sätt att skapa förändring. Om du vill ändra på någon annan - börja då med dig själv. Du kan inte ändra på din sambo som gör skidbacken i osten. MEN, du kan ändra ditt sätt att se på problemet. Är det verkligen ett problem, eller är det ditt sätt att se på problemet som är det verkliga problemet? Oavsett vad du vill förändra så gäller alltid samma utgångsläge: hen du ser i spegeln. Detta är min fasta övertygelse och även grundenstenen i Supermanprojektet och allt arbete som vi gör tillsammans runt om i landet. engagera dig du också Vill du vara med och stödja mitt arbete mot kränkningar bland unga? Det finns flera sätt att engagera dig och stötta projektet, på berätta jag om några enkla saker som just du kan göra. Ett enkelt sätt att stötta projektet - samtidigt som du själv blir påmind om att skapa förändring i vardagen - är att köpa Make The Change-armbandet. Det kostar 100 kronor och all vinst går oavkortat till vårt arbete för och med unga i Sverige. Beställ ditt armband på

13

14

Diversa kompetensutveckling för lika möjligheter

Diversa kompetensutveckling för lika möjligheter Utvärdering - sammanställning Språk, flerspråkighet och språkinlärning, Kjell Kampe 26 mars 2012 1. Vilka förväntningar hade du på den här dagen? - Jag förväntade mig nya kunskaper kring språk och språkinlärning

Läs mer

TJÄNA PENGAR TILL KLASSEN och gör skillnad för andra

TJÄNA PENGAR TILL KLASSEN och gör skillnad för andra TJÄNA PENGAR TILL KLASSEN och gör skillnad för andra One from All gör det möjligt för skolklasser och idrottsföreningar att samla in pengar till egen kassa och samtidigt göra gott. Kanske planeras en resa

Läs mer

Plan mot kränkande behandling Ådalsskolan

Plan mot kränkande behandling Ådalsskolan Plan mot kränkande behandling Ådalsskolan 2014-09-08 Sida 1 av 10 Innehåll Syfte... 3 Bakgrund och definitioner... 3 Skollag (2010:800)... 3 Skolförordning... 3 Diskrimineringslag (2008:567)... 3 Främjande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Östra Stenhagenskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Östra Stenhagenskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Östra Stenhagenskolan 1 Alla har vi olika intressen, behov, erfarenheter och möjligheter Vi vill att just du: Ska komma till skolan och känna dig glad.

Läs mer

Återkoppling. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning på Ribbaskolan i Jönköpings kommun

Återkoppling. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning på Ribbaskolan i Jönköpings kommun n Återkoppling 2017-12-15 Dnr 400-2016:11445 Jönköpings komm-un kontaktcenter@jonkoping.se Rektor Gunilla Crona gunilla.crona@jonkoping.se Återkoppling efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning

Läs mer

Hitta drivet i livet!

Hitta drivet i livet! Hitta drivet i livet! om drivkraft, motivation, fokus och inställning Vad är det som får oss att ticka och gå? Vilka parametrar är det som gör att vi tar de stora eller små besluten som förändrar våra

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 Skolan ska vara fri från diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Likabehandlingsplanen utgår från att Alla människor är lika

Läs mer

Djurgårdens Idrottsförening får människor att växa genom idrottens gemenskap, för samhällets bästa

Djurgårdens Idrottsförening får människor att växa genom idrottens gemenskap, för samhällets bästa Bakgrund År 1891 bildades Djurgårdens Idrottsförening. 1990 formades Djurgårdsalliansen för att säkra föreningens existens. Nu 2016, efter att tusentals engagerade djurgårdare - ledare, idrottare, styrelser,

Läs mer

Lillmons fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kompisregler Arbetsplan 2015/2016

Lillmons fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kompisregler Arbetsplan 2015/2016 Lillmons fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kompisregler Arbetsplan 2015/2016 Reviderad ht 15 Vision Lillmons fritidshem är en plats fri från diskriminering, trakasserier och annan

Läs mer

Tjejjouren Idun Sigtuna

Tjejjouren Idun Sigtuna Tjejjouren Idun Sigtuna Välkommen till Tjejjouren Idun Sigtunas kvartalsbrev Vinter 2014 Då höstmörkret började falla och kylan tränga in bestämde vi oss för att göra ett ansiktslyft. Vi kom i kontakt

Läs mer

www.tagegranit.se 08-783 77 28

www.tagegranit.se 08-783 77 28 Skapande arbete och lek är väsentliga delar i det aktiva lärandet. Läroplanen för grundskolan, Lgr 11 Vi erbjuder din skola ett brett spektra av olika pedagogiska och konstnärliga Skapande skola paket

Läs mer

Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet. In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV

Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet. In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV Genom föreningar erbjuds nyanlända flyktingar och invandrare möjlighet till delaktighet i samhällslivet. Vi vinner

Läs mer

VÄRDEGRUND DJURGÅRDENS IDROTTSFÖRENING KORTVERSION

VÄRDEGRUND DJURGÅRDENS IDROTTSFÖRENING KORTVERSION BAKGRUND VÄRDEGRUND DJURGÅRDENS IDROTTSFÖRENING År 1891 bildades Djurgårdens Idrottsförening. 1990 formades Djurgårdsalliansen för att säkra föreningens existens. Nu 2016, efter att tusentals engagerade

Läs mer

KunskapsDagarna. Välkommen till Kunskapsdagarna!

KunskapsDagarna. Välkommen till Kunskapsdagarna! Välkommen till Kunskapsdagarna! Scandic Uppsala Nord 2018 Välj mellan 7 inspirerande seminarier och inspirerande talare! Vi räknar med stort intresse - så anmäl dig Nu! Vi ser fram emot att träffa dig

Läs mer

Handledning: Nu blev det KNAS

Handledning: Nu blev det KNAS Förord Många ungdomar befinner sig idag i en värld där dem kämpar för att passa in, viljan och pressen att vara som alla andra är stor. I en grupp vill man känna sig inkluderad och inte känna skuld eller

Läs mer

Uppföljning av Grundskolenämndens uppdrag Lupp - Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2017

Uppföljning av Grundskolenämndens uppdrag Lupp - Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2017 Julio Garcia Atterström Handläggare SKRIVELSE Datum 2018-12-13 Sida 1(2) Instans Grundskolenämnden Dnr GRN 2018-00113 3.5.1.25 Uppföljning av Grundskolenämndens uppdrag Lupp - Lokal uppföljning av ungdomspolitiken

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018-2019 Skolan ska vara fri från diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Likabehandlingsplanen utgår från att Alla människor är lika

Läs mer

- om barn till missbrukare. Verksamhetsberättelse

- om barn till missbrukare. Verksamhetsberättelse - om barn till missbrukare Verksamhetsberättelse 2 0 1 1 innehåll 1. Bakgrund 2. om De hemliga barnen 3. Om Våga Börja Prata 4. året som gått 2011 5. året som kommer 2012 6. finansiärer 7. Resultaträkning

Läs mer

Hej! Pär Johansson Grundare- och Verksamhetsledare. Peter Hallberg Projektledare. För tredje året genomför vi ett omtyckt projekt som vi vet fungerar!

Hej! Pär Johansson Grundare- och Verksamhetsledare. Peter Hallberg Projektledare. För tredje året genomför vi ett omtyckt projekt som vi vet fungerar! ARBETSMATERIAL 2.0 Hej! För tredje året genomför vi ett omtyckt projekt som vi vet fungerar! Vad roligt att ni vill vara med! Projektet Barn föds inte med fördomar har sin utgångspunkt i Glada Hudik-teaterns

Läs mer

Handledning till föräldramötesmaterialet: Aktiva idrottsföräldrar

Handledning till föräldramötesmaterialet: Aktiva idrottsföräldrar Handledning till föräldramötesmaterialet: Aktiva idrottsföräldrar Handledning till metoden aktiva idrottsföräldrar Alla idrottsföreningar vinner på att ha Aktiva idrottsföräldrar och flera av våra stora

Läs mer

Handlingsplan för att motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Bildningscentrum Facetten

Handlingsplan för att motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Bildningscentrum Facetten Handlingsplan för att motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Bildningscentrum Facetten Gymnasieskolan läsåret 2015/16 Alla elever på Bildningscentrum Facetten ska känna sig

Läs mer

OM VÄRDSKAP. konsten att få människor att känna sig välkomna

OM VÄRDSKAP. konsten att få människor att känna sig välkomna OM VÄRDSKAP konsten att få människor att känna sig välkomna 1 Tänk dig en värld där alla känner sig väntade och välkomna. En värld där barn, vänner, främlingar, gäster, kunder och medarbetare vågar och

Läs mer

Det här står vi för. Kultur- och fritidsförvaltningens värderingar 1 (7) Ur Elevers tankar i ord och bild

Det här står vi för. Kultur- och fritidsförvaltningens värderingar 1 (7) Ur Elevers tankar i ord och bild Det här står vi för Kultur- och fritidsförvaltningens värderingar Ur Elevers tankar i ord och bild 1 (7) Den mätta dagen, den är aldrig störst. Den bästa dagen är en dag av törst. Nog finns det mål och

Läs mer

Skolplan Med blick för lärande

Skolplan Med blick för lärande Skolplan 2012-2015 Med blick för lärande Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 23 maj 2012 Sävsjö kommuns skolplan - en vägvisare för alla förskolor och skolor i Sävsjö kommun Sävsjö kommuns skolplan

Läs mer

Lillmons fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kompisregler Utvärdering av arbetsplan 2012/2013 Arbetsplan 2013/2014

Lillmons fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kompisregler Utvärdering av arbetsplan 2012/2013 Arbetsplan 2013/2014 Lillmons fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kompisregler Utvärdering av arbetsplan 2012/2013 Arbetsplan 2013/2014 Reviderad oktober 2013 Plan mot kränkande behandling Vision Lillmons

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling för Fylstaområdets förskolor 2014-15

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling för Fylstaområdets förskolor 2014-15 2014-10-08 Trygghetsplan för Fylsta områdets förskolor: Duvan, Trädgården och Kvarngården Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling för Fylstaområdets förskolor 2014-15 Förskolan

Läs mer

Sexuella övergrepp inom skolans väggar hur bör vi hantera detta? Åsa Lundström Mattsson Stiftelsen Allmänna Barnhuset

Sexuella övergrepp inom skolans väggar hur bör vi hantera detta? Åsa Lundström Mattsson Stiftelsen Allmänna Barnhuset Sexuella övergrepp inom skolans väggar hur bör vi hantera detta? Åsa Lundström Mattsson Stiftelsen Allmänna Barnhuset 2019-02-08 Kommer tas upp under föreläsningen Vad är ett sexuellt övergrepp? Hur vanligt

Läs mer

och liv. till kyrkan. ledarskap.

och liv. till kyrkan. ledarskap. Idag ser vi att sportlovsläger, nyårsläger och tonårsläger ofta är fyllda av idrott och sport. SMU, SBUF och MKU har en historia med mycket idrottsarrangemang, bland annat SMUiader och distriktsmästerskap.

Läs mer

En dag i demokratins tecken Den 19 oktober 2011 Bohus Hallen

En dag i demokratins tecken Den 19 oktober 2011 Bohus Hallen En dag i demokratins tecken Den 19 oktober 2011 Bohus Hallen Inledning Onsdagen den 19 oktober 2011 genomfördes för andra gången En dag i demokratins tecken. Dagen var tänkt som en avslutning på Luppundersökningen

Läs mer

Digital strategi för Miljöpartiet

Digital strategi för Miljöpartiet 2012-03-12 Digital strategi för Miljöpartiet Bakgrund Vår webbplats ska förnyas och i processen med att upphandla en ny dök frågan upp om vilket syfte den skulle ha i relation till övrig webbnärvaro. I

Läs mer

Lärarhandledning. av Ann Fagerberg

Lärarhandledning. av Ann Fagerberg Lärarhandledning av Ann Fagerberg Innehåll: s. 3 Läroplanen 2011 s. 4 Kursplan svenska s. 4 Kursplan samhällskunskap s. 5 Kursplan bild s. 5 Uppgifter att arbeta med tillsammas som klass s. 7 Diskussionsuppgifter

Läs mer

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Förkortad version Trygghet, ansvar och respekt på Centralskolan

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Förkortad version Trygghet, ansvar och respekt på Centralskolan Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Förkortad version Trygghet, ansvar och respekt på Centralskolan 2016-17 Vi arbetar aktivt för att motverka alla former av kränkande behandling. Vår

Läs mer

NAMN TITEL DATUM Elisabeth Oja förskolechef Kvalitetsrapport. Hopprepets förskola

NAMN TITEL DATUM Elisabeth Oja förskolechef Kvalitetsrapport. Hopprepets förskola NAMN TITEL DATUM Elisabeth Oja förskolechef 2016-07-05 Kvalitetsrapport Hopprepets förskola Innehållsförteckning 1 Förutsättningar för genomförande... 3 2 Metoder och verktyg som har använts för uppföljning

Läs mer

ATT SKRIVA DEBATTARTIKEL. torsdag 29 oktober 15

ATT SKRIVA DEBATTARTIKEL. torsdag 29 oktober 15 ATT SKRIVA DEBATTARTIKEL HUR BÖRJAR JAG? Det svåraste är att börja. En stor del av arbetet med att skriva en debattartikel är att hitta din vinkel på den fråga du vill skriva om. Men det finns ett par

Läs mer

Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå

Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå Bilaga 1 till regeringsbeslut 2 2018-02-01 Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå Det civila samhället är en omistlig del

Läs mer

LUPP med fokus Osbeck

LUPP med fokus Osbeck LUPP med fokus Osbeck LUPP Lokal uppföljning av ungdomspolitiken i Laholms kommun 2012 Ungdomar i årskurs 8 och Årskurs 2 på gymnasiet www.laholm.se Vad är LUPP för något? Laholms kommun har för första

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Norrskenets förskola 2015/2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Norrskenets förskola 2015/2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Norrskenets förskola 2015/2016 Inledning Förskolan ska aktivt och medvetet inkludera likabehandlingsplanen i den dagliga verksamheten. Alla som vistas

Läs mer

Handlingsplan mot mobbning, trakasserier och kränkningar

Handlingsplan mot mobbning, trakasserier och kränkningar Läsår 2013/2014 Handlingsplan mot mobbning, trakasserier och kränkningar på Parkskolan, skola och fritidshem Representanter för skola och fritidshem har deltagit i arbetet med att utforma handlingsplanen.

Läs mer

Likabehandlingsplan. Läsåret 09/10 Farkostens gymnasium

Likabehandlingsplan. Läsåret 09/10 Farkostens gymnasium Likabehandlingsplan Läsåret 09/10 Farkostens gymnasium Innehållsförteckning 2 Målsättning 3 Planens syfte 3 Definitioner vad betyder orden? 3 Förebyggande arbete 4 Att upptäcka 4 Att utreda 4 Att åtgärda

Läs mer

HANDLEDNING APL FÖR ALLA

HANDLEDNING APL FÖR ALLA HANDLEDNING APL FÖR ALLA HANDLEDNING APL FÖR ALLA 1 Förord Vid det arbetsplatsförlagda lärandet, APL, möter eleverna den kultur de ska verka i, i framtiden. Att då inte behandlas schysst kan vara förödande

Läs mer

Trygghetsplan 2015/2016 Järntorgets förskola

Trygghetsplan 2015/2016 Järntorgets förskola Trygghetsplan 2015/2016 Järntorgets förskola Vision På Järntorgets förskola ska barn och vuxna känna sig trygga och ingen ska bli utsatt för diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling. Inledning

Läs mer

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Buddhism, Tro & identitet

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Buddhism, Tro & identitet L Ä R A R H A N D L E D N I N G Lärarhandledning: Buddhism, Tro & identitet Tänket bakom filmen Fördomar bekämpas genom kunskap! Syftet bakom filmerna är att vi vill öka kunskapen om våra världsreligioner

Läs mer

Lärarhandledning 2. Kärlek och relationer

Lärarhandledning 2. Kärlek och relationer Lärarhandledning 2. Kärlek och relationer Snacka om sex Om programserien Kroppar, känslor och relationer står i fokus när programledarna Clara Henry och Daniel Riley lär oss att snacka om sex. Personliga

Läs mer

Asige förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Asige förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Asige förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Vår vision är att inget barn ska ta sitt liv. Våra föreläsningar är ett steg mot att nå den visionen.

Vår vision är att inget barn ska ta sitt liv. Våra föreläsningar är ett steg mot att nå den visionen. Emma: +46 (0) 761-864990 boka@pillerpodden.com Siri: +46 (0) 735-210035 Vår vision är att inget barn ska ta sitt liv. Våra föreläsningar är ett steg mot att nå den visionen. Situationen i Sverige är akut.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Förskolan Skutan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Förskolan Skutan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Skutan 2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Bakgrund Denna plan bygger på diskrimineringslagen, skollagens förbud

Läs mer

Valberedd 2015 Din guide till valet!

Valberedd 2015 Din guide till valet! Valberedd 2015 Din guide till valet! 1 Valberedd 2015 Din guide till valet! Vad är valet? På måndag 23/11 kommer vi att rösta om vilka som ska sitta i förbundsstyrelsen år 2016! Vi i valberedningen har

Läs mer

Sammanställning På Riktigt! En demokratidag

Sammanställning På Riktigt! En demokratidag På Riktigt! Sammanställning På Riktigt! En demokratidag 161005 Tema: Att tillsammans göra skillnad Sammanställningen är lämnad till: Ordförandegruppen Oppositionen Förvaltningschefsgruppen Kommunens intranät

Läs mer

Mariebergsskolans årliga Likabehandlingsplan

Mariebergsskolans årliga Likabehandlingsplan Mariebergsskolans årliga Likabehandlingsplan 2009-09-23 Mariebergsskolans vision och uppdrag Mariebergsskolans vision är att alla ska känna glädje och trygghet i en demokratisk lärandemiljö. Uppdraget

Läs mer

52 kort för ett levande värdegrundsarbete. Helena Hammerström. 1 Helena Hammerström, www.alltomart.se

52 kort för ett levande värdegrundsarbete. Helena Hammerström. 1 Helena Hammerström, www.alltomart.se 52 kort för ett levande värdegrundsarbete. Helena Hammerström 1 Helena Hammerström, www.alltomart.se Värdegrunden 52 kort för ett levande värdegrundarbete. Text: Helena Hammerström Design: Ewa Milunska

Läs mer

UR ETT SKOLKURATORSPERSPEKTIV

UR ETT SKOLKURATORSPERSPEKTIV SKOLKURATORSENHETEN Utbildningsförvaltningen UR ETT SKOLKURATORSPERSPEKTIV SKOLA Typ av skola grundskola gymnasium Huvudman kommunal skola friskola Stadium/ år F-5 6 9 F-9 gymn Antal elever INLEDNING Detta

Läs mer

UNGA ÖRNARS BARN- MANIFEST

UNGA ÖRNARS BARN- MANIFEST UNGA ÖRNARS BARN- MANIFEST BARN- KONVEN- TIONEN Unga Örnars verksamhet vilar på alla barns lika rättigheter som FNs konvention om barns rättigheter beskriver. Barnkonventionen antogs den 20 november 1989.

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling 1(9) Utbildningsförvaltningen 2019-02-20 Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Inkluderande jämställdhetsplan 2019/2020 Post Box 500, 343 23 Älmhult. Besök Stortorget 1, Älmhult. Telefon

Läs mer

Reflektera kring anonymitet på nätet 1 av 2

Reflektera kring anonymitet på nätet 1 av 2 Reflektera kring anonymitet på nätet 1 av 2 Den här lektionen handlar om anonymitet och hur det påverkar vårt agerande. Lektionsförfattare: Filippa Mannerheim Till läraren En digital lektion från https://digitalalektioner.iis.se

Läs mer

Trygg i skolan 2014. talare

Trygg i skolan 2014. talare Trygg i skolan 2014 kunskap utveckling inspiration Barn- och elevombudet Caroline Dyrefors Grufman från Skolinspektionen berättar om BEO:s verksamhet Så här lyckas ni med implementeringen av er likabehandlingsplan

Läs mer

Det är viktigt att jag är flexibel och anpassar mig efter kundens behov

Det är viktigt att jag är flexibel och anpassar mig efter kundens behov VD har ordet 2017 närmar sig sitt slut. Allra först vill vi i företagsledningen tacka alla medarbetare som arbetat hårt under året för att skapa en ny omsorg med kundens fokus. Vi har alla fått använda

Läs mer

Resultater fra Skolverkets vurdering av metoder mot mobbning

Resultater fra Skolverkets vurdering av metoder mot mobbning Resultater fra Skolverkets vurdering av metoder mot mobbning Hamar 2011-11-09 Annika Hjelm undervisningsråd Sverige: 89% ej under året (minst 26%) 12% någon gång (max 64%) 1.2% en gång i veckan (max 10%)

Läs mer

Likabehandlingsplan & Värdegrund

Likabehandlingsplan & Värdegrund Solgläntans & Solbackens Likabehandlingsplan & Värdegrund 1 Datum: 20091201 *Reviderad 20110830, 20120508,201305,20140605,20150512, 20160503, 170524,20170821, 20180508 Denna skrift är ett resultat utifrån

Läs mer

#Reflektionsmaterial #pluggavidare

#Reflektionsmaterial #pluggavidare #Reflektionsmaterial #pluggavidare Vi vill skapa en positiv attityd till studier #pluggavidare är ett initiativ för att uppmuntra ungdomar att studera på en högre nivå. Vi har en vision om att fler ungdomar

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Förskolan Delfinen

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Förskolan Delfinen LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Förskolan Delfinen Hösten 2016 och våren 2017 2(8) INLEDNING Den 1 april 2006 trädde lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling

Läs mer

Välkommen till skolan!

Välkommen till skolan! Till dig som är vårdnadshavare Välkommen till skolan! Ditt barn ska börja i förskoleklassen eller grundskolan. Här får du veta mer om hur skolan i Sverige fungerar. Ju mer du vet, desto mer kan du påverka

Läs mer

SOLNA STAD LIKABEHANDLINGSPLAN. Handlingsplan mot mobbing, diskriminering och kränkande särbehandling TALLBACKA FÖRSKOLEENHET 2013

SOLNA STAD LIKABEHANDLINGSPLAN. Handlingsplan mot mobbing, diskriminering och kränkande särbehandling TALLBACKA FÖRSKOLEENHET 2013 SOLNA STAD LIKABEHANDLINGSPLAN Handlingsplan mot mobbing, diskriminering och kränkande särbehandling TALLBACKA FÖRSKOLEENHET 2013 Förskolan: Stenbacka Likabehandlingsplan - Handlingsplan mot kränkande

Läs mer

TALLKROGENS SKOLA. Tallkrogens skolas ledord och pedagogiska plattform

TALLKROGENS SKOLA. Tallkrogens skolas ledord och pedagogiska plattform TALLKROGENS SKOLA Tallkrogens skolas ledord och pedagogiska plattform TALLKROGENS SKOLAS Ledord och pedagogiska plattform Tallkrogens skola Innehåll Tallkrogens skolas långsiktiga mål 3 Våra utgångspunkter

Läs mer

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul Vi har en gammal föreställning om att vi föräldrar alltid måste vara överens med varandra. Men man måste inte säga samma sak, man måste inte alltid tycka samma sak. Barn kräver väldigt mycket, men de behöver

Läs mer

Barnsyn: Inom Skänninge förskolor arbetar vi för att alla barn får vara sitt bästa jag.

Barnsyn: Inom Skänninge förskolor arbetar vi för att alla barn får vara sitt bästa jag. Plan mot kränkande särbehandling Vallens förskola 2017/2018 Förskolans vision, barnsyn och värdegrund: Vision: Visionen är att vara här och nu. Att ge barnen tid att leka, lära och utforska i en miljö

Läs mer

mista livet. När du har planerat, funderat, vänt och vridit på alla stenar är du fortfarande sugen på att klättra upp för Mount Everest?

mista livet. När du har planerat, funderat, vänt och vridit på alla stenar är du fortfarande sugen på att klättra upp för Mount Everest? Efter att jag hållit något av mina föredrag om respekt, inställning och bemötande, kommer ofta någon eller några åhörare fram till mig. De vill berätta om sina mål, drömmar och visioner. En gång berättade

Läs mer

NORD 1 PROJEKTFÖRUTSÄTTNINGAR. Bakgrund och syfte

NORD 1 PROJEKTFÖRUTSÄTTNINGAR. Bakgrund och syfte 1 PROJEKTFÖRUTSÄTTNINGAR Bakgrund och syfte RFSL NORD har under de gångna åren genomgått en omformning som förening. Vårt verksamhetsområde har utvidgats från tio till nitton kommuner i Norrbotten och

Läs mer

Lärarhandledning 6. Internet och relationer

Lärarhandledning 6. Internet och relationer Lärarhandledning 6. Internet och relationer Snacka om sex Om programserien Kroppar, känslor och relationer står i fokus när programledarna Clara Henry och Daniel Riley lär oss att snacka om sex. Personliga

Läs mer

MENTORSKAPS- PROGRAMMET 1/14

MENTORSKAPS- PROGRAMMET 1/14 FÖRETAGSINFORMATION OCH ANSÖKAN MENTORSKAPS- PROGRAMMET CANCER ÄR MER ÄN BARA EN SJUKDOM. CANCER KAN VARA OSÄKERHET PÅ SIG SJÄLV OCH SIN FRAMTID, PÅ SINA VÄRDERINGAR OCH SINA DRÖMMAR. CANCER VÄNDER UPP

Läs mer

Bättre liv och mer lust för unga.

Bättre liv och mer lust för unga. Bättre liv och mer lust för unga. Säg STOPP Kulturskolan har tagit fram ett antimobbningprogram som heter Säg STOPP. Med hjälp av en film och en temateater har man fått elever i årskurs 4 att aktivt börja

Läs mer

Likabehandlingsplan. Syrsans förskola Avdelning Myran

Likabehandlingsplan. Syrsans förskola Avdelning Myran Likabehandlingsplan Syrsans förskola Avdelning Myran Förebyggande handlingsplaner och åtgärder mot diskriminering, trakasserier, kränkande behandling och mobbing. Inledning Likabehandlingsarbetet handlar

Läs mer

Gårdeby Natur-och Musikskola Skolans och fritidshemmets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Gårdeby Natur-och Musikskola Skolans och fritidshemmets plan mot diskriminering och kränkande behandling Gårdeby Natur-och Musikskola Skolans och fritidshemmets plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola och Fritidshem Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Max18skolan årskurs 4-6. Utbildning

Max18skolan årskurs 4-6. Utbildning Max18skolan Tema SYFTE Med detta material vill Barnombudsmannen ge elever kunskap om och insikt i att alla barn har samma rättigheter och att ingen får bli diskriminerad av något skäl. Genom att reflektera

Läs mer

En guide till. Före tag 1. Ungdoms Leader. - där ungdomar kan köra sitt eget race!

En guide till. Före tag 1. Ungdoms Leader. - där ungdomar kan köra sitt eget race! Före tag 1 En guide till Ungdoms Leader - där ungdomar kan köra sitt eget race! Innehållsförteckning Sid 3 Ungdomar inom Leader Sid 5 U-lag, vad ska ett sådant göra? Sid 6 Vad måstefinnas för att skapa

Läs mer

Inför föreställningen

Inför föreställningen LÄRARHANDLEDNING Tage Granit 2008 Inför föreställningen Förberedelser Innan man går med sina elever på teater är det alltid bra att prata igenom om hur det är att gå på teater och hur man uppför sig. Orka

Läs mer

skola och arbetsliv i samverkan

skola och arbetsliv i samverkan skola och arbetsliv i samverkan Transfer - skola och arbetsliv i samverkan Transfer är Sveriges största organisation för förmedling av föreläsare och förebilder från arbetslivet till skolan. Syftet är

Läs mer

Diskriminering och fördomar. Alla skall ha rätt att bli behandlade lika.

Diskriminering och fördomar. Alla skall ha rätt att bli behandlade lika. Diskriminering och fördomar Alla skall ha rätt att bli behandlade lika. Om arbetet Vi är två ungdomar som har sommarjobbat med Agenda 21 och folkhälsofrågor under fyra veckor. Som eget arbete valde vi

Läs mer

Handlingsplan. 2013/2014 Gnistan

Handlingsplan. 2013/2014 Gnistan 2012-06-27 Sid 1 (9) Handlingsplan för Ängsulls förskola 2013/2014 Gnistan S Ä T R A F Ö R S K O L E O M R Å DE Tfn 026-178000 (vx), 026-172349 Bitr.förskolechef Eva Levin Eva.g.levin@gavle.se www.gavle.se

Läs mer

För att närma oss vår vision så har vi formulerat en mission eller en affärsidé. Det här är vårt erbjudande.

För att närma oss vår vision så har vi formulerat en mission eller en affärsidé. Det här är vårt erbjudande. Ebba Petterssons Privatskola Vad är det som gör att man väljer en skola egentligen? Läget, pedagogiken, lärarna eller kompisarna? Och vad är det som gör att man väljer Ebba Petterssons Privatskola? För

Läs mer

POLICYDOKUMENT HT 2010

POLICYDOKUMENT HT 2010 POLICYDOKUMENT HT 2010 Innehållsförteckning 1. Mål och Vision 2. Målgrupper 3. Etik, värderingar och värdegrund 4. Uppförande och påföljder 5. Förväntansdokument Vad föräldrar och elever kan förvänta sig

Läs mer

Slutrapport för Projektet Stödja barn och unga på nätet.

Slutrapport för Projektet Stödja barn och unga på nätet. Slutrapport för Projektet Stödja barn och unga på nätet. Innehåll: 1. Inledning. 2. Projektbeskrivning. 3. Mål och syfte. 4. Utvärdering av resultaten och projektet. 5. Kort sammanfattning av våra synpunkter

Läs mer

10 steg till ett mer av Sanna självmedvetet Föräldraskap. www.sannanovaemilia.se. och värde blir ett

10 steg till ett mer av Sanna självmedvetet Föräldraskap. www.sannanovaemilia.se. och värde blir ett 10 steg till ett mer av Sanna självmedvetet Nova Emilia Föräldraskap Att lära l med hjärtat www.sannanovaemilia.se Författare När till kunskap boken och värde blir ett Innan något förälder? jag du sätter

Läs mer

FOKUS 18. i korthet. Vilka ska med? Ungas sociala inkludering i Sverige

FOKUS 18. i korthet. Vilka ska med? Ungas sociala inkludering i Sverige FOKUS 18 i korthet Vilka ska med? Ungas sociala inkludering i Sverige 46 52 Knappt hälften, 46 procent, av unga i Sverige upplever att de är inkluderade och drygt hälften, 52 procent, känner att de behövs

Läs mer

Utvärdering. Konferens psykisk ohälsa 2015

Utvärdering. Konferens psykisk ohälsa 2015 Utvärdering Konferens psykisk ohälsa 2015 Utvärdering Karlstad Upplevelse av dagen Panelen Malte Hallqvist Clas Malmström Eva Vingård 0,0 1,0 2,0 3,0 4,0 5,0 6,0 62 av 200 svar Utvärdering Sunne Upplevelse

Läs mer

Brukets skola där idéer blir till handling

Brukets skola där idéer blir till handling Brukets skola där idéer blir till handling På Brukets skola är allt möjligt! Som rektor på Brukets skola är det mitt mål att varje elev ska känna trygghet, engagemang, inflytande och handlingskraft. Tillsammans

Läs mer

Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling Planen gäller från och med till och med

Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling Planen gäller från och med till och med Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling Planen gäller från och med 2017-08-22 till och med 2018-07-02 Ansvarig för planen är Sandra Fritzon Lärare Jaana Koskinen Skolsköterska Nicklas svensk

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 Arbetsplan för Hagens förskola 2010/11 Våra styrdokument är skollagen, läroplan för förskolan, diskrimineringslagen, förskola skolas vision: I vår kommun arbetar vi för att alla

Läs mer

Lokal arbetsplan för. Daggkåpan. läsåret 14/15

Lokal arbetsplan för. Daggkåpan. läsåret 14/15 Lokal arbetsplan för Daggkåpan läsåret 14/15 Innehållsförteckning Bemanning s.3 Nationella mål s.3 Nationella råd s.3 Kommunala råd s.3 Daggkåpans mål s.3 Målkriterier s.3 Syfte-Metod s.4 Utvärderingsmetod

Läs mer

Likabehandlingsplan för Bikupans fritidshem 2009-2010

Likabehandlingsplan för Bikupans fritidshem 2009-2010 Likabehandlingsplan för Bikupans fritidshem 2009-2010 Bikupans fritidshems likabehandlingsplan 2009-2010 Den 1 april 06 trädde en ny lag i kraft; Lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Förskolan Skogsgläntan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Förskolan Skogsgläntan BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2017-09-18 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Skogsgläntan Läsår 2017/2018 Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

Förskolan Pratbubblans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017

Förskolan Pratbubblans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Förskolan Pratbubblans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Likabehandlingsarbete handlar om att skapa en förskola fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Läs mer

I denna broschyrserie ingår:

I denna broschyrserie ingår: Förbered rökstoppet I denna broschyrserie ingår: Vad vinner du på att sluta röka? Förbered rökstoppet Läkemedel vid rökstopp Stopp och håll ut! Tobak och vikt Snus Ett material av Sluta-Röka-Linjen Illustrationer

Läs mer

V D K AD AN J BE A HÖ G G VER ÖR D A

V D K AD AN J BE A HÖ G G VER ÖR D A VEM ÄR ÄR DU? DU? VAD KAN JAG GÖRA BEHÖVER DU? FÖR ATT HJÄLPA DIG? Våragrundläggande grundläggande värderingar Våra värderingar VAD ÄR EN VÄRDEGRUND? Stiftelsen skall i samverkan med Svenska kyrkans församlingar

Läs mer

LINKÖPING VÄRDEGRUNDSGRUPPEN Sophia Karlsson Susanne Larsson Cecilia Söderlund

LINKÖPING VÄRDEGRUNDSGRUPPEN Sophia Karlsson Susanne Larsson Cecilia Söderlund Plan mot kränkande behandling I enlighet med skollagens 6:e kapitel och utifrån diskrimineringslagen LINKÖPING 2019 VÄRDEGRUNDSGRUPPEN Sophia Karlsson Susanne Larsson Cecilia Söderlund Många nobelpristagare

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och diskriminering/ Likabehandlingsplan. Gäller from 1 april 2012

Plan mot kränkande behandling och diskriminering/ Likabehandlingsplan. Gäller from 1 april 2012 Plan mot kränkande behandling och diskriminering/ Likabehandlingsplan Gäller from 1 april 2012 Revideras 15 mars 2013 Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan Inledning Vi

Läs mer

Sommarlovsentreprenör 2008

Sommarlovsentreprenör 2008 Sommarlovsentreprenör 2008 Sommarlovsentreprenör 2008 i Söderhamns kommun För andra året i rad genomfördes projektet Sommarlovsentreprenör i Söderhamns kommun. Syftet med projektet är att öka ungas intresse

Läs mer

Likabehandlingsplan. Syrsans förskola Avdelning Myran

Likabehandlingsplan. Syrsans förskola Avdelning Myran Likabehandlingsplan Syrsans förskola Avdelning Myran Förebyggande handlingsplaner och åtgärder mot diskriminering, trakasserier, kränkande behandling och mobbing. Inledning Likabehandlingsarbetet handlar

Läs mer

Tankar från förra gången

Tankar från förra gången Tankar från förra gången Bra och tänkvärd föreläsning Fler konkreta exempel och tips Diskussioner med varandra - erfarenhetsutbyte Mer kunskaper om EL - litteratur Litteraturseminarium TVÄRGRUPPER Vilka

Läs mer

Brå frågar på Ungdomsforum 2017

Brå frågar på Ungdomsforum 2017 Brå frågar på Ungdomsforum 2017 Vad är en hjälte för dig? 34 svarande En som man kan se upp till och som föregår med gott exempel. Personen ska motivera dig till att ha bra självsäkerhet. En person som

Läs mer

Folkkyrka En Kyrka för Alla

Folkkyrka En Kyrka för Alla Folkkyrka En Kyrka för Alla Kyrkoval 2017 centerpartiets STIFTSGRUPP I Göteborgs STIFT vi ARBETAR FÖR en: välkomnande KYRKA I SAMHÄLLHET ung KYRKA HÅLLBAR KYRKA KYRKA MED MOTIVERADE FÖRTROENDEVaLDA MODIG

Läs mer