FIRST LEGO League. Göteborg 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FIRST LEGO League. Göteborg 2012"

Transkript

1 FIRST LEGO League Göteborg 2012 Presentasjon av laget Ninja Riders Vi kommer fra HISINGS BACKA Snittalderen på våre deltakere er 15 år Laget består av 0 jenter og 6 gutter. Vi representerer Skälltorpsskolan Type lag: Skolelag Lag nr: 9 Lagdeltakere: Ahmad Al Mofty Gutt 15 år 1 Lawrence Jörgensen Gutt 15 år 1 Andreas Hassiakis Gutt 15 år 0 Michael Huuskonen Gutt 15 år 1 Haris Osmanagic Gutt 15 år 1 Oscar Johansson Gutt 15 år 0

2 Vi kom fram till idéen efter att ha reflekterat på problemet och tänkt att vi måste ha en produkt som man sätter på armen och som kan hjälpa och underlätta handrörelser vid skrivbordet. Resultatet blev kulor. Sedan tänkte vi på att den ska vara bekväm och sitta så 1a Forskningsoppgaven Lagets valg av problemstilling i forbindelse med årets oppdrag: Forklar kort hvordan og hvorfor dere landet på problemstillingen dere har valgt. Lagets løsning på problemet som er valgt: Beskriv lagets idé og forklar kort hva som er nyskapende ved deres løsning, er den realiserbar, hvordan kom dere fram til akkurat denne løsningen og litt om hvilken betydning vil denne løsningen ha for samfunnet vårt. Dokumentation Team: Ninja Riders Problemet Nästan alla de äldre personer underhåller sig själva med att: surfa vid datorn, läsa tidningar/böcker, lösa korsord, skriva brev osv, men många av de blir faktiskt hindrade av att göra dessa sysslor ensamma p g a sin smärta, stelhet och ömhet i handleden. Orsakerna beror oftast på någon form av reumatism eller för långa skrivbords vistelser, och man anstränger armen för mycket. Vi ser det som ett stort problem idag, eftersom många äldre gör sysslor vid skrivbordet, köksbordet mm, och därför kom vi fram till att vi ville utveckla en ny lösning inom området. Och vi vet även att datorintresset ökar bland äldre nu när de nuvarande medelålders människor blir nästa generations äldre, eftersom de behåller sitt datakunnande. Vi kom på lösningen när vi tänkte på eventuella problem som vi kan få när vi blir äldre, och dessa problem är inte lika intressanta för de stora företagen då det inte finns någon eller väldigt liten nuvarande marknad. Lösningen Vår lösning är en produkt som vi gett namnet "Wrist Movement". Det är ett innovativt armband som täcker hela underarmen och sitter fast med kardborreband. Den vita delen (se bild) är en skön dyna som armen vilar mot. Under dynan finns en hård platta med kulor fästa under som underlättar rörelser vid framförallt sysselsanvändning vid skrivbordet. Vår lösning är nyskapande därför att den är: Utformad för att ge stöd Förhindrar sträckningar och inflammationer i handleden bättre Ett lätt, värmande skydd för äldre En ny idé, som gör det enklare att förflytta armen på Den är även anpassad för äldres olika behov t ex så är den Pacemaker vänlig (mer om det på presentationen i Chalmers). Att vår affärsidé kräver inga större resurser och tänkande är också ett plus, och vi tror faktiskt att detta kan fungera i samhället om man kontaktar en bra ingenjör som kan göra en modell av detta. Vi har gjort också gjort en egen modell på den som vi kommer att visa upp vid montern.

3 att den motverkar smärta. En simpel och bra lösning, som inte finns idag. Vår lösning kan ha en mycket positiv effekt i samhället, här är några av effekterna om produkten lyckas: Kommer att underlätta för äldre personer som har handledssmärtor och arbetar bl a arbetar i kontor, skolor, tidningar och andra jobb där man sitter vid skrivbordet och utför sitt arbete. Då kanske personer med kontorsjobb kan arbeta längre än vid ålder 65 eftersom denna möjlighet finns att använda datorer skönare. Äldre personer med dessa svårigheter blir mer glada och underhållna på sin fritid eftersom de kan bläddra i tidningar, skriva böcker, kryssa korsord... osv. Vår lösning en lösning för alla åldrar och hjälper inte bara seniorer, därför kan vilken åldersgrupp som helst få nytta av detta!

4 2. Teknologioppgaven Robotens design og programmering: Sett inn bilde av roboten. Beskriv kort hvorfor den ser nettopp slik ut, hvilke overveielser ligger bak design og konstruksjon. Forklar kort om programmeringen deres, hvordan programmet er bygd opp og hvilke sensorer som er benyttet. Strategi på robotbanen: Forklar strategien deres på banen. Begrunn valgene. Hva har dere lært i arbeidet med roboten? Er det laget selv som har kommet frem til disse ideene eller har laget hentet inspirasjon andre steder? Robotens design: Vi har bytt ut robotens bakdel mot två bakdäck vilket gör att den blir stabilare när den åker på banan. Robotendatorn harvi flyttat så att den ligger vågrät på robotgrunden. Vi gjorde det eftersom att då får vi mer plats med fler alternativa delar på sidorna och framför roboten. Den blir även smidigare och vikten av robotdatorn fördelas mellan bakhjulen och framhjulen. Delarnas design: Vi har valt att använda roboten som en grund och sedan sätta på våra konstruktioner (delar) beroende på vilket uppdrag vi gör. Nu kommer vi förklara våra delar (se bild 3): 1. Denna del sätter vi på framsidan av roboten och den kommer att transportera en av de orange lapparna till lapptäcket. Delen sitter fast i robet m v h den fämte konstruktionen vi har gjort. Det är ungefär bara fram och tillbaka med den delen, så därför får roboten kommer att börja med den delen så att vi snabbt kan ta av den och byta ut till nästa del. 2. Delen här bygger på en ljussensor som vi används till att roboten ska ha hitta till uppdraget "styrketräning" genom det svarta ljusspåret på mattan. 3. Den här konstruktionen används till att trycka mot däcket/pinnen för att lossa bollarna. Vi har satt den på vänster sida för att nå däcket/pinnen enkelt. 4. Vi har byggt denna del för att ta hem stolen och lägga tillbaks den under bordet. Vi sätter den framför roboten för att den ska nå stolen som ligger framför. Konstruktionen är fast i en motor för att kunna röra sig. 5.Vi har gjort denna del för att kunna transportera båda blåa lapparna till lapptäcket och på vägen hem ställer vi upp den närmasta videosamtals flaggan. Vi tar även av en del av denna konstrukiton (delen som för de blå lapparna) och sätter den på den första konstruktionen som vi gjort (alltså nr.1). 6. Den här delen byggde vi för att kasta en boll på käglorna. Vi sätter den del på högra sidan av roboten p g a att när roboten kommer från basen så pekar den (boll kastaren) mot käglorna alldelles utmärkt. Vi förklarade här ganska kortfattat, men det kommer mer på turneringsdagen!

5 3. Profileringsoppgaven Plan for profilering av lag og prosjekt: På hvilken måte har dere delt løsningen deres på prosjektoppgaven med andre? Har dere noen planer for markedsføring av det dere kom fram til etter turneringsdagen? Hvordan vil lage profilere seg/bli lagt merke til på turneringsdagen? Forklar litt rundt arbeidet deres med pit og det dere vil presentere der. För att dela våran lösning så har: Vi interjuvat äldre människor om vad de tycker om vår idé. Delat ut reklamblad om oss till förbi passerande människor. Startat en facebook sida så att allmänheten kan se oss. Kontaktat tidningen Backa/Kärra tidningen, och vi kommer att finnas med där i nästa nummer. Bloggat på denna sida om oss. På turneringsdagen ska vi märkas genom: Vår färgglada monter som vi har byggt, och kommer att locka människor. Vår smittsamma laganda som kommer att göra att vi märks. Sätta pilar i marken på turneringsdagen som riktar sig mot oss, och folk tittar vart de går. Vi ska ha ninjaband runt pannan på oss, så att alla kommer ihåg vilka vi är och releterar oss till laget Ninja Riders och varje gång de ser oss så kommer de ihåg oss. Vi kommer dela ut flygblad om oss och vår lösning så att alla också kan läsa om oss och inte bara se oss. Det kommer att finnas snacks och dricka vid vår monter så att människor dras sig till oss. Vi har gjort en logo på vårt lag som kommer att finnas på alla våra saker som vi har med oss på turneringsdagen, och då kommer man ihåg oss bättre och releterar alltid till en ninja. Och om vi hinner så gör vi en hejarramsa! Tack för oss!

6 4. Lagets arbeidsprosess Beskriv kort arbeidsprosessen i laget. Hvordan har laget organisert seg og hvilke erfaringer dere har gjort dere. Dere har jobbet mot et felles mål. Hva har vært positivt og hva har vært vanskelig? Hvordan har laget som helhet fungert? Beskriv prosessen både på forskningsdelen, teknisk oppgave og profilering. Hvilken intern og ekstern hjelp og støtte har dere hatt i arbeidsprosessen? Hva har dere lært om samarbeid i et prosjekt? Hur vi har organiserats oss: Hälften av laget fokuserade på forskningsarbetet och andra hälften på teknikdelen. Det var inte så att vi bara fokuserade på vår egen del, utan båda av oss arbetatade på båda delarna, hjälpte varandra och gav idéer. Vilka erfarenheter har vi fått? Vi har redan haft tidigare erfarenheter om hur FLL fungerar tack vare deltagande förra året, men vi lärde oss massor detta med! Vi har bl a fått med oss att: - Äldre har det svårare än vad vi trodde. - Förbättrat vårat sammarbete och lagsammanhållning. - Bättre programerings erfarenheter för NXT programering. - Förbättrat robot- och designbyggnads erfarenheter. - Bättre källkristiska ögon. - Förbättrat innovativt tänkande. - Hur äldre har det och vad vi kan göra för dem. - Sporrat bättre varandra i laget - Förbättrat vårt marknadsföringstänkande. Vad som har varit bra/svårt: Positiva saker: - Lärt oss mycket! - Vi har fått bättre sammarbete. - Vi gjorde det vi gillade att göra. - Roliga dagar i skolan! Dåligt: - Långa dagar ibland, och man tröttnar på legot och teorin... - Vi hade för kort tid på oss därför att banan kom mycket sent till oss även fast vi hade inte 8 veckor som ni säger att alla har. Alla processerna i alla uppgifterna var nästan samma. Vi diskuterade först om vad vi ville åstakomma, hur vi skulle göra det och vad vi kunde använda för att göra det. Utifrån de punkterna så arbetade vi. Sedan så började vi på alla projekt. På forskning tog vi hjälp av källor, våra lärare, många äldre personer och våra andra klasskamrater. Det kunde handla om en intervju till en säker källa. På tekniken fick vi ingen hjälp på utan sammarbetade tillsamans på den. På marknadsföringen tog vi hjälp av facebook, Backa/Kärra tidningen och våra lärare.

7 1b Kildehenvisninger Kildehenvisninger. Hvor har dere funnet bakgrunnsstoff og informasjon om forskningsoppgaven deres? Källhänvisningar Vi har använt många källor men här är de vi har litat mest på och använt mest. Källan till problemet: Vi besökte ett ålderdomshem och presenterade oss där. Sedan intervjuade vi en av de anställda på ålderdomshemmet om problem som denne tyckte fanns bland äldre och kunde lösas bättre. Vi skrev ner många punkter på pappret som vi hade med oss, och efter intervjun valde vi en av dem. Det blev problemet om smärtor och stelhet i handlederna som vi valde, och grunden till vårt forskningsarbete. En av våra medlemmars mormor har är över 70 och har jobbat inom äldrevården och denna var positiv inför lösningen och kan definitivt förstå att detta kan vara ett problem. Mer om problemet: För att kunna lösa problemet så måste vi ha mer fakta om det först: - Vad orsakar det? Vad är symptomerna? Vad är reumatrism? När vi forskade om problemet så stötte vi på uttrycket "reumatrism". Det visade sig vara väldigt användbart till temat vi hade: Lösningen? Lösningen kom vi själva på, och vi blev heller inte påverkade av tidigare lösningar när vi kom på själva lösningen. Dagens lösningar: Vi letade efter vad samhället gjorde idag för lösning på handledssmärta och hittade allt möjligt: Handledsskydd: Mus stöd: Robotteknik: Intervju med en äldre dam: En i vårt lag, Michael, har en mormor vi intervjuade. Där fick vi information om vad hon tycker om idéen, hur hon tror det skulle fungera i samhället och om det fanns något hon ville ändra på.

FIRST LEGO League. Göteborg 2012

FIRST LEGO League. Göteborg 2012 FIRST LEGO League Göteborg 2012 Presentasjon av laget Ninja Riders Vi kommer fra HISINGS BACKA Snittalderen på våre deltakere er 15 år Laget består av 0 jenter og 6 gutter. Vi representerer Skälltorpsskolan

Läs mer

FIRST LEGO League. Västerås 2012

FIRST LEGO League. Västerås 2012 FIRST LEGO League Västerås 2012 Presentasjon av laget Problemlösarna Vi kommer fra Hallstahammar Snittalderen på våre deltakere er 12 år Laget består av 10 jenter og 12 gutter. Vi representerer Lindboskolan

Läs mer

FIRST LEGO League. Borlänge 2012

FIRST LEGO League. Borlänge 2012 FIRST LEGO League Borlänge 2012 Presentasjon av laget Blåsta blåbär Vi kommer fra Säter Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 10 jenter og 4 gutter. Vi representerer Klockarskolan Type

Läs mer

FIRST LEGO League. Härnösand 2010

FIRST LEGO League. Härnösand 2010 FIRST LEGO League Härnösand 2010 Presentasjon av laget Bredgårdsskolan Vi kommer fra Strömsund Snittalderen på våre deltakere er 11 år Laget består av 6 jenter og 6 gutter. Vi representerer Strömsunds

Läs mer

FIRST LEGO League. Härnösand 2011

FIRST LEGO League. Härnösand 2011 FIRST LEGO League Härnösand 2011 Presentasjon av laget Team Panta Mera Vi kommer fra Strömsund Snittalderen på våre deltakere er 12 år Laget består av 3 jenter og 9 gutter. Vi representerer Bredgårdsskolan

Läs mer

FIRST LEGO League. Stockholm 7-9 2012

FIRST LEGO League. Stockholm 7-9 2012 FIRST LEGO League Stockholm 7-9 2012 Presentasjon av laget Szhwampzch Vi kommer fra Enköping Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 1 jente og 14 gutter. Vi representerer Korsängsskolan

Läs mer

FIRST LEGO League. Göteborg 2012

FIRST LEGO League. Göteborg 2012 FIRST LEGO League Göteborg 2012 Presentasjon av laget Another brick in the wall Vi kommer fra Växjö Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 4 jenter og 7 gutter. Vi representerer Karl-Oskarskolan

Läs mer

FIRST LEGO League. Härnösand 2010

FIRST LEGO League. Härnösand 2010 FIRST LEGO League Härnösand 2010 Presentasjon av laget Team Söråker Vi kommer fra Söråkers skola Snittalderen på våre deltakere er 11 år Laget består av 1 jente og 6 gutter. Vi representerer Söråkers skola

Läs mer

FIRST LEGO League. Borlänge 2012

FIRST LEGO League. Borlänge 2012 FIRST LEGO League Borlänge 2012 Presentasjon av laget PeO:s pensionärer Vi kommer fra Säter Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 4 jenter og 8 gutter. Vi representerer Klockarskolan

Läs mer

FIRST LEGO League. Härnösand 2011

FIRST LEGO League. Härnösand 2011 FIRST LEGO League Härnösand 2011 Presentasjon av laget Norrlands Trä Vi kommer fra Härnösand Snittalderen på våre deltakere er 12 år Laget består av 0 jenter og 25 gutter. Vi representerer Murbergsskolan

Läs mer

FIRST LEGO League. Härnösand 2011

FIRST LEGO League. Härnösand 2011 FIRST LEGO League Härnösand 2011 Presentasjon av laget A-Team Vi kommer fra Härnösand Snittalderen på våre deltakere er 11 år Laget består av 7 jenter og 6 gutter. Vi representerer Häggdångers byskola

Läs mer

FIRST LEGO League. Västerås 2012

FIRST LEGO League. Västerås 2012 FIRST LEGO League Västerås 2012 Presentasjon av laget Hot Gamlis Vi kommer fra Sala Snittalderen på våre deltakere er 12 år Laget består av 7 jenter og 7 gutter. Vi representerer Type lag: Skolelag Lag

Läs mer

FIRST LEGO League. Härnösand 2010

FIRST LEGO League. Härnösand 2010 FIRST LEGO League Härnösand 2010 Presentasjon av laget HTexperience Vi kommer fra Härnösand Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 1 jente og 9 gutter. Vi representerer Kastellskolan Type

Läs mer

FIRST LEGO League. Skövde 2012

FIRST LEGO League. Skövde 2012 FIRST LEGO League Skövde 2012 Presentasjon av laget Tandvård Keller Vi kommer fra Skövde Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 4 jenter og 4 gutter. Vi representerer Helenaskolan Type

Läs mer

FIRST LEGO League. Stockholm

FIRST LEGO League. Stockholm FIRST LEGO League Stockholm 7-9 2012 Presentasjon av laget great 8 teammates Vi kommer fra Djursholm Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 0 jenter og 6 gutter. Vi representerer Viktor

Läs mer

FIRST LEGO League. Härnösand 2012

FIRST LEGO League. Härnösand 2012 FIRST LEGO League Härnösand 2012 Presentasjon av laget Team Spam Vi kommer fra Härnösand Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 7 jenter og 4 gutter. Vi representerer Kastellskolan Type

Läs mer

FIRST LEGO League. Stockholm

FIRST LEGO League. Stockholm FIRST LEGO League Stockholm 7-9 2012 Presentasjon av laget E-profilen Vi kommer fra Stockholm Snittalderen på våre deltakere er 33356 år Laget består av 9 jenter og 6 gutter. Vi representerer Äppelviksskolan

Läs mer

FIRST LEGO League. Härnösand 2011

FIRST LEGO League. Härnösand 2011 FIRST LEGO League Härnösand 2011 Presentasjon av laget Robotfalkarna Vi kommer fra Sävar Snittalderen på våre deltakere er 10 år Laget består av 1 jente og 8 gutter. Vi representerer Type lag: Hobbyprosjekt

Läs mer

FIRST LEGO League. Borlänge 2012

FIRST LEGO League. Borlänge 2012 FIRST LEGO League Borlänge 2012 Presentasjon av laget Digerberget Orsa Vi kommer fra Orsa Snittalderen på våre deltakere er 11 år Laget består av 9 jenter og 11 gutter. Vi representerer Digerbergets skola

Läs mer

FIRST LEGO League. Härnösand 2010. The Family of Nyheden. Lagdeltakere:

FIRST LEGO League. Härnösand 2010. The Family of Nyheden. Lagdeltakere: FIRST LEGO League Härnösand 2010 Presentasjon av laget The Family of Nyheden Vi kommer fra Krokom Snittalderen på våre deltakere er 1 år Laget består av 0 jenter og 0 gutter. Vi representerer Nyhedens

Läs mer

FIRST LEGO League. Härnösand 2012

FIRST LEGO League. Härnösand 2012 FIRST LEGO League Härnösand 2012 Presentasjon av laget Söråker Vi kommer fra Härnösand Snittalderen på våre deltakere er 11 år Laget består av 0 jenter og 9 gutter. Vi representerer Söråkers skola Type

Läs mer

FIRST LEGO League. Härnösand 2010

FIRST LEGO League. Härnösand 2010 FIRST LEGO League Härnösand 2010 Presentasjon av laget The Arrows Vi kommer fra Liden Snittalderen på våre deltakere er 11 år Laget består av 3 jenter og 7 gutter. Vi representerer Anundgårds skola Type

Läs mer

FIRST LEGO League. Stockholm Adam Fisher Gutt 13 år 0 Filippa Nyqvist Jente 12 år 0 Alexander Bicho Gutt 12 år 0 Jack Beckman Gutt 11 år 0

FIRST LEGO League. Stockholm Adam Fisher Gutt 13 år 0 Filippa Nyqvist Jente 12 år 0 Alexander Bicho Gutt 12 år 0 Jack Beckman Gutt 11 år 0 FIRST LEGO League Stockholm 4-6 2012 Presentasjon av laget Helping Old People Elite (H.O.P.E) Vi kommer fra Stockholm Snittalderen på våre deltakere er 12 år Laget består av 5 jenter og 8 gutter. Vi representerer

Läs mer

FIRST LEGO League. Göteborg 2012

FIRST LEGO League. Göteborg 2012 FIRST LEGO League Göteborg 2012 Presentasjon av laget Another brick in the wall Vi kommer fra Växjö Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 4 jenter og 7 gutter. Vi representerer Karl-Oskarskolan

Läs mer

FIRST LEGO League. Stockholm

FIRST LEGO League. Stockholm FIRST LEGO League Stockholm 4-6 2012 Presentasjon av laget Fredrikshovs slotts skola Vi kommer fra stockholm Snittalderen på våre deltakere er 10 år Laget består av 9 jenter og 11 gutter. Vi representerer

Läs mer

FIRST LEGO League. Västerås 2012

FIRST LEGO League. Västerås 2012 FIRST LEGO League Västerås 2012 Presentasjon av laget Tupphens Star Vi kommer fra Surahammar Snittalderen på våre deltakere er 12 år Laget består av 7 jenter og 8 gutter. Vi representerer Tuppkärrsskolan

Läs mer

FIRST LEGO League. Östersund 2012

FIRST LEGO League. Östersund 2012 FIRST LEGO League Östersund 2012 Presentasjon av laget Nyheden 8a Vi kommer fra Östersund Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 9 jenter og 10 gutter. Vi representerer Nyhedens skola

Läs mer

FIRST LEGO League. Stockholm

FIRST LEGO League. Stockholm FIRST LEGO League Stockholm 4-6 2012 Presentasjon av laget The purple panthers Vi kommer fra Stockholm Snittalderen på våre deltakere er 12 år Laget består av 8 jenter og 4 gutter. Vi representerer Södermalmsskolan

Läs mer

FIRST LEGO League. Härnösand 2012

FIRST LEGO League. Härnösand 2012 FIRST LEGO League Härnösand 2012 Presentasjon av laget Dry Grapes Vi kommer fra Örnsköldsvik Snittalderen på våre deltakere er 12 år Laget består av 12 jenter og 5 gutter. Vi representerer Höglandskolan

Läs mer

FIRST LEGO League. Härnösand 2011

FIRST LEGO League. Härnösand 2011 FIRST LEGO League Härnösand 2011 Presentasjon av laget The Family of Nyheden 9A Vi kommer fra Krokom Snittalderen på våre deltakere er 15 år Laget består av 11 jenter og 12 gutter. Vi representerer Nyhedens

Läs mer

FIRST LEGO League. Västerås 2012

FIRST LEGO League. Västerås 2012 FIRST LEGO League Västerås 2012 Presentasjon av laget Problemlösarna Vi kommer fra Hallstahammar Snittalderen på våre deltakere er 12 år Laget består av 10 jenter og 12 gutter. Vi representerer Lindboskolan

Läs mer

FIRST LEGO League. Härnösand 2011

FIRST LEGO League. Härnösand 2011 FIRST LEGO League Härnösand 2011 Presentasjon av laget Söråkers LEGO Team Vi kommer fra Söråker Snittalderen på våre deltakere er 11 år Laget består av 2 jenter og 7 gutter. Vi representerer Söråkers skola

Läs mer

FIRST LEGO League. Göteborg Gutt 14 år 0 Ina Jonsson Jente 14 år 0

FIRST LEGO League. Göteborg Gutt 14 år 0 Ina Jonsson Jente 14 år 0 FIRST LEGO League Göteborg 2012 Presentasjon av laget KMS Kings of Lego Vi kommer fra Kullavik Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 4 jenter og 8 gutter. Vi representerer KMS Kullaviks

Läs mer

FIRST LEGO League. Härnösand 2011

FIRST LEGO League. Härnösand 2011 FIRST LEGO League Härnösand 2011 Presentasjon av laget The Arrows Vi kommer fra Liden Snittalderen på våre deltakere er 11 år Laget består av 4 jenter og 8 gutter. Vi representerer Anundgårds skola Type

Läs mer

FIRST LEGO League. Härnösand 2012. KomTek Glada Hudik. Lagdeltakere:

FIRST LEGO League. Härnösand 2012. KomTek Glada Hudik. Lagdeltakere: FIRST LEGO League Härnösand 2012 Presentasjon av laget KomTek Glada Hudik Vi kommer fra Hudiksvall Snittalderen på våre deltakere er 1 år Laget består av 0 jenter og 0 gutter. Vi representerer KomTek Hudiksvall

Läs mer

FIRST LEGO League. Stockholm

FIRST LEGO League. Stockholm FIRST LEGO League Stockholm 4-6 2012 Presentasjon av laget Senior Heroes Vi kommer fra Knivsta Snittalderen på våre deltakere er 11 år Laget består av 10 jenter og 5 gutter. Vi representerer Margarethaskolan

Läs mer

FIRST LEGO League. Skövde 2010

FIRST LEGO League. Skövde 2010 FIRST LEGO League Skövde 2010 Presentasjon av laget Tha Lego pr0os Vi kommer fra Lidköping Snittalderen på våre deltakere er 15 år Laget består av 2 jenter og 8 gutter. Vi representerer Type lag: Skolelag

Läs mer

FIRST LEGO League. Stockholm

FIRST LEGO League. Stockholm FIRST LEGO League Stockholm 4-6 2012 Presentasjon av laget WAKE UP HAPPY Vi kommer fra Stockholm Snittalderen på våre deltakere er 10 år Laget består av 12 jenter og 8 gutter. Vi representerer Klastorpsskolan

Läs mer

FIRST LEGO League. Skövde 2012

FIRST LEGO League. Skövde 2012 FIRST LEGO League Skövde 2012 Presentasjon av laget Scienbia Potenbia Nostra Vi kommer fra Lidköping Snittalderen på våre deltakere er 15 år Laget består av 2 jenter og 7 gutter. Vi representerer Dalängskolan

Läs mer

FIRST LEGO League. Härnösand 2011

FIRST LEGO League. Härnösand 2011 FIRST LEGO League Härnösand 2011 Presentasjon av laget Teletubbies Vi kommer fra Härnösand Snittalderen på våre deltakere er 11 år Laget består av 10 jenter og 7 gutter. Vi representerer Höglandsskolan

Läs mer

FIRST LEGO League. Härnösand 2011

FIRST LEGO League. Härnösand 2011 FIRST LEGO League Härnösand 2011 Presentasjon av laget Dry Grapes Vi kommer fra Härnösand Snittalderen på våre deltakere er 11 år Laget består av 13 jenter og 4 gutter. Vi representerer Höglandsskolan

Läs mer

FIRST LEGO League. Härnösand 2010

FIRST LEGO League. Härnösand 2010 FIRST LEGO League Härnösand 2010 Presentasjon av laget Söråkers 4:or Vi kommer fra Söråker Snittalderen på våre deltakere er 10 år Laget består av 3 jenter og 7 gutter. Vi representerer Söråkers skola

Läs mer

FIRST LEGO League. Härnösand 2012

FIRST LEGO League. Härnösand 2012 FIRST LEGO League Härnösand 2012 Presentasjon av laget Team Allsta Vi kommer fra SUNDSVALL Snittalderen på våre deltakere er 10 år Laget består av 11 jenter og 11 gutter. Vi representerer Allsta skola

Läs mer

FIRST LEGO League. Härnösand 2010

FIRST LEGO League. Härnösand 2010 FIRST LEGO League Härnösand 2010 Presentasjon av laget Techno Kids Vi kommer fra Husum Snittalderen på våre deltakere er 11 år Laget består av 5 jenter og 5 gutter. Vi representerer Husumskolan Type lag:

Läs mer

FIRST LEGO League. Trollhättan 2012

FIRST LEGO League. Trollhättan 2012 FIRST LEGO League Trollhättan 2012 Presentasjon av laget Mark Mc. Karefejs Vi kommer fra Trollhättan Snittalderen på våre deltakere er 15 år Laget består av 9 jenter og 5 gutter. Vi representerer Paradisskolan

Läs mer

FIRST LEGO League. Göteborg 2012

FIRST LEGO League. Göteborg 2012 FIRST LEGO League Göteborg 2012 Presentasjon av laget KMS 4:an Vi kommer fra Kullavik Snittalderen på våre deltakere er 10 år Laget består av 14 jenter og 11 gutter. Vi representerer Kullaviks Montessoriskola

Läs mer

FIRST LEGO League. Härnösand 2012

FIRST LEGO League. Härnösand 2012 FIRST LEGO League Härnösand 2012 Presentasjon av laget Robotfalkarna Vi kommer fra Sävar Snittalderen på våre deltakere er 11 år Laget består av 3 jenter og 4 gutter. Vi representerer Type lag: Ungdomsklubb

Läs mer

När jag har arbetat klart med det här området ska jag:

När jag har arbetat klart med det här området ska jag: Kraft och rörelse När jag har arbetat klart med det här området ska jag: kunna ge exempel på olika krafter och kunna använda mina kunskaper om dessa när jag förklarar olika fysikaliska fenomen, veta vad

Läs mer

FIRST LEGO League. Eskilstuna 2012

FIRST LEGO League. Eskilstuna 2012 FIRST LEGO League Eskilstuna 2012 Presentasjon av laget Faktoriet 8.2 Vi kommer fra Eskilstuna Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 0 jenter og 11 gutter. Vi representerer Stålforsskolan

Läs mer

FIRST LEGO League. Göteborg 2012

FIRST LEGO League. Göteborg 2012 FIRST LEGO League Göteborg 2012 Presentasjon av laget Team PRO Vi kommer fra Öjersjö Snittalderen på våre deltakere er 15 år Laget består av 3 jenter og 4 gutter. Vi representerer Öjersjö Brunn Type lag:

Läs mer

FIRST LEGO League. Trollhättan 2012

FIRST LEGO League. Trollhättan 2012 FIRST LEGO League Trollhättan 2012 Presentasjon av laget innovation&inspiration Vi kommer fra Vänersborg Snittalderen på våre deltakere er 13 år Laget består av 11 jenter og 3 gutter. Vi representerer

Läs mer

Lathund, procent med bråk, åk 8

Lathund, procent med bråk, åk 8 Lathund, procent med bråk, åk 8 Procent betyder hundradel, men man kan också säga en av hundra. Ni ska kunna omvandla mellan bråkform, decimalform och procentform. Nedan kan ni se några omvandlingar. Bråkform

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

FIRST LEGO League. Stockholm

FIRST LEGO League. Stockholm FIRST LEGO League Stockholm 7-9 2012 Presentasjon av laget Team Rocket Vi kommer fra Österbybruk Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 1 jente og 9 gutter. Vi representerer Österbyskolan

Läs mer

FIRST LEGO League. Trollhättan 2012

FIRST LEGO League. Trollhättan 2012 FIRST LEGO League Trollhättan 2012 Presentasjon av laget innovation&inspiration Vi kommer fra Vänersborg Snittalderen på våre deltakere er 13 år Laget består av 11 jenter og 3 gutter. Vi representerer

Läs mer

FIRST LEGO League. Stockholm 7-9 2012

FIRST LEGO League. Stockholm 7-9 2012 FIRST LEGO League Stockholm 7-9 2012 Presentasjon av laget Unicorns Vi kommer fra Djursholm Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 4 jenter og 0 gutter. Vi representerer VRS Type lag:

Läs mer

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet.

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. EN LITEN KAMPANJSKOLA Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. Finns det något man kan tänka på när man ska sprida ett

Läs mer

First Lego League. filurerna 2009

First Lego League. filurerna 2009 First Lego League filurerna 2009 First lego league 2/9 2009 Bengt Böhlin från tecnikhus informerade oss om FLL och visade oss en film om förra årets deltagare som var med i lego league. Han hade även med

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

FIRST LEGO League. Stockholm 7-9 2012

FIRST LEGO League. Stockholm 7-9 2012 FIRST LEGO League Stockholm 7-9 2012 Presentasjon av laget Szhwampzch Vi kommer fra Enköping Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 1 jente og 14 gutter. Vi representerer Korsängsskolan

Läs mer

2005-01-31. Hävarmen. Peter Kock

2005-01-31. Hävarmen. Peter Kock 2005-01-31 Hävarmen Kurs: WT0010 Peter Kock Handledare: Jan Sandberg Sammanfattning Om man slår upp ordet hävarm i ett lexikon så kan man läsa att hävarm är avståndet mellan kraften och vridningspunkten.

Läs mer

FIRST LEGO League. Härnösand 2012

FIRST LEGO League. Härnösand 2012 FIRST LEGO League Härnösand 2012 Presentasjon av laget Vivsta Ishori Vi kommer fra Timrå Snittalderen på våre deltakere er 12 år Laget består av 13 jenter og 10 gutter. Vi representerer Vivsta skola Type

Läs mer

Affärsplan/Projektplan

Affärsplan/Projektplan Affärsplan/Projektplan Datorconfig UF http://www.datorconfig.se Bankgiro: 456-5354 info@datorconfig.se VD/Ekonomiansvarig/Säljare Thomas Palmqvist thomas@datorconfig.se 073-041 62 03 Marknadsansvarig/Säljare

Läs mer

FIRST LEGO League. Östersund 2012

FIRST LEGO League. Östersund 2012 FIRST LEGO League Östersund 2012 Presentasjon av laget Team Tåsjö Technic T.T.T. Vi kommer fra Hoting Snittalderen på våre deltakere er 12 år Laget består av 2 jenter og 10 gutter. Vi representerer Strömsunds

Läs mer

Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt

Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt RPG-spel med JavaScript Författare Robin Bertram Datum 2013 06 10 1 Abstrakt Den här rapporten är en post mortem -rapport som handlar om utvecklandet av ett RPG-spel

Läs mer

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare I boken får vi följa hur barn tillsammans med sina lärare gör spännande matematikupptäckter - i rutinsituationer - i leken

Läs mer

FIRST LEGO League. Stockholm

FIRST LEGO League. Stockholm FIRST LEGO League Stockholm 7-9 2012 Presentasjon av laget Unicorns Vi kommer fra Djursholm Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 4 jenter og 0 gutter. Vi representerer VRS Type lag:

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Lärkan förskola, Öja Verksamhetsåret 2013/2014 Kort sammanfattning av enhetens kvalitetsarbete under verksamhetsåret

Läs mer

Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl!

Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl! Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl! Fyra olika aspekter! Rättvisa! Reflektion och utvärdering av vår egen undervisning! Motivation för lärande! Metalärande (kunskapssyn)! 1. Rättvisa!

Läs mer

FIRST LEGO League. Skövde 2012

FIRST LEGO League. Skövde 2012 FIRST LEGO League Skövde 2012 Presentasjon av laget SKB Lichron Vi kommer fra Skövde Snittalderen på våre deltakere er 11 år Laget består av 15 jenter og 19 gutter. Vi representerer Skövde Montessoriskola

Läs mer

FIRST LEGO League. Stockholm

FIRST LEGO League. Stockholm FIRST LEGO League Stockholm 4-6 2012 Presentasjon av laget Purple Falcon Vi kommer fra Stockholm Snittalderen på våre deltakere er 12 år Laget består av 7 jenter og 7 gutter. Vi representerer Södermalmsskolan

Läs mer

Introduktion till Open 2012

Introduktion till Open 2012 Introduktion till Open 2012 av Lisbeth Rydén Funktionen med OPEN som jag ser den Alla har sin egen idé med att åka till OPEN. Någon framförallt för att lära sig något om de ämnen som ska avhandlas (kurs),

Läs mer

FIRST LEGO League. Västerås 2012

FIRST LEGO League. Västerås 2012 FIRST LEGO League Västerås 2012 Presentasjon av laget Lilla hjälpen Vi kommer fra Hallstahammar Snittalderen på våre deltakere er 12 år Laget består av 11 jenter og 13 gutter. Vi representerer Lindboskolan

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

Praktisk programmering

Praktisk programmering KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN Praktisk programmering Daniel Workinn [2012-09-07] workinn@kth.se Introduktionskurs i datateknik, II1310 Sammanfattning Rapporten sammanfattas enklast med ett par substantiv.

Läs mer

FIRST LEGO League. Härnösand 2012

FIRST LEGO League. Härnösand 2012 FIRST LEGO League Härnösand 2012 Presentasjon av laget The Human Robots Vi kommer fra Härnösand Snittalderen på våre deltakere er 11 år Laget består av 5 jenter og 7 gutter. Vi representerer Häggdångers

Läs mer

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande 1 2 Det här är Arbetsförmedlingen Söker du jobb? Vill du veta mer om arbetsmarknaden? Behöver du tips och råd om hur du hittar

Läs mer

Det flippade klassrummet hur uppfattas det av eleverna?

Det flippade klassrummet hur uppfattas det av eleverna? Det flippade klassrummet hur uppfattas det av eleverna? Vi och vår skola Undervisningslyftet Samarbete Karlskrona kommun och Högskolan i Jönköping Föreläsningar, seminarier, handledning Möjlighet att ta

Läs mer

Manpower Work Life: 2014:1. Manpower Work Life. Rapport 2014. Mångfald på jobbet

Manpower Work Life: 2014:1. Manpower Work Life. Rapport 2014. Mångfald på jobbet Manpower Work Life: 2014:1 Manpower Work Life Rapport 2014 Mångfald på jobbet MÅNGFALD PÅ JOBBET Mångfald diskuteras ständigt i media, men hur ser det egentligen ut på Sveriges arbetsplatser? Hur ser svenska

Läs mer

Boken om Teknik. Boken om Teknik är en grundbok i Teknik för åk 4 6.

Boken om Teknik. Boken om Teknik är en grundbok i Teknik för åk 4 6. Boken om Teknik Boken om Teknik är en grundbok i Teknik för åk 4 6. PROVLEKTION: Teknikens arbetssätt att göra på riktigt Följande provlektion är ett utdrag ur Boken om Teknik. Uppslaget som är hämtat

Läs mer

Uppdrag: Huset. Fundera på: Vilka delar i ditt hus samverkar för att elen ska fungera?

Uppdrag: Huset. Fundera på: Vilka delar i ditt hus samverkar för att elen ska fungera? Uppdrag: Huset Praktiskt arbete: (Krav) Göra en skiss över ditt hus. Bygga en modell av ett hus i en kartong med minst två rum. Koppla minst tre lampor och två strömbrytare till ditt hus. Visa både parallellkoppling

Läs mer

Rapport uppdrag. Advisory board

Rapport uppdrag. Advisory board 1 Rapport uppdrag Advisory board 2 Advisory board AB är en dialogmodell som på ett stukturerat sätt ger möjlighet till samråd och dialog med unga i utvecklingsarbeten/verksamhetsutveckling inom kommunen,

Läs mer

Från min. klass INGER BJÖRNELOO

Från min. klass INGER BJÖRNELOO Från min klass INGER BJÖRNELOO Vi har nu följt Inger Björneloos klass under två år. Klassen börjar i höst på sitt sista lågstadieår, åk 3. Denna årgång av NÄMNAREN kommer att följa upp vad de gör och hur

Läs mer

ANVÄND NAVIGATIONEN I CAPITEX SÄLJSTÖD

ANVÄND NAVIGATIONEN I CAPITEX SÄLJSTÖD ANVÄND NAVIGATIONEN I CAPITEX SÄLJSTÖD I Navigationen hittar du genvägar till funktioner i programmet. För att utnyttja detta på bästa sätt kan du anpassa Navigationen så att det passar ditt sätt att arbeta.

Läs mer

Satsa på en bra utbildning så satsar vi på dig! Välkommen! Ove Lindberg, Rektor

Satsa på en bra utbildning så satsar vi på dig! Välkommen! Ove Lindberg, Rektor Välkommen till Lichron Teknikgymnasium Har du tänkt på att tekniken finns överallt och att du med säkerhet använder den varje dag? Vi på Lichron gillar teknik! Därför arbetar vi med den senaste tekniken

Läs mer

Koncept Katalog 2009

Koncept Katalog 2009 Koncept Katalog 2009 Pro-Safe Security Pro-Safe Security System Sweden AB är företaget som ger dig som kund möjlighet att exponera stöldbegärliga varor på ett öppet och säljfrämjande sätt, samtidigt som

Läs mer

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7.2. Elevhäfte 2 7.2.1. Livsfrågor Eva och Micke går båda i 5:an. De träffas ofta efter skolan och lyssnar på musik eller gör hemläxan tillsammans. Ibland funderar de på frågor

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer

P-02/03 säsongen 2016

P-02/03 säsongen 2016 P-02/03 säsongen 2016 AGENDA DU ÄR VÄRDEFULL IDROTTENS VÄRDEGRUND LAGANDA = VI TILLSAMMANS VINNARE I LÄNGDEN DU ÄR VÄRDEFULL 1. VARFÖR ÄR VI TRÄNARE & VARFÖR SPELAR NI FOTBOLL? (grupperna skriver varsin

Läs mer

KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9

KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9 101001 KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9 Inbjudan att delta i en studie om skolan, lärande och miljö 001 Vad är Kupol? Kupol (Kunskap om ungas

Läs mer

FIRST LEGO League. Stockholm 7-9 2012

FIRST LEGO League. Stockholm 7-9 2012 FIRST LEGO League Stockholm 7-9 2012 Presentasjon av laget Killroys Vi kommer fra Stockholm Snittalderen på våre deltakere er 15 år Laget består av 7 jenter og 3 gutter. Vi representerer Engelbrektsskolan

Läs mer

Syftet med en personlig handlingsplan

Syftet med en personlig handlingsplan Syftet med en personlig handlingsplan Gör idéerna konkreta Ger dig något att hålla dig till mellan mötena Skapar tillförlitlighet i utvecklingen Hjälper dig att fokusera på några områden Påminnelse om

Läs mer

Stadsbyggnad, stadsutveckling och planering. Urban Integration HT12 Malmö högskola

Stadsbyggnad, stadsutveckling och planering. Urban Integration HT12 Malmö högskola Stadsbyggnad, stadsutveckling och planering. Urban Integration HT12 Malmö högskola Cecilia Överström, Eva Norman, Jaana Jelacic, Karolina Rosén, Mattias Nilsson, Max Andersson. Hur startade projektet?

Läs mer

Utvärdering fadderverksamhet (Nyanländ)

Utvärdering fadderverksamhet (Nyanländ) Utvärdering fadderverksamhet (Nyanländ) 1. Har du deltagit i: Stockholmsfadder 39 31 Duo Stockholm 71 56,3 Båda 16 12,7 2. Jag är: Kvinna 70 55,6 Man 55 43,7 Annat 1 0,8 3. Jag är: 18-29 år 47 37,3 30-44

Läs mer

Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart.

Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart. Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart. Låt oss prata om Självklarhetsmetoden. Låt oss prata om Självklarhetsmetoden! 164 000 äldre är beroende av hemtjänsten i sin vardag. Och det är du

Läs mer

Utvärdering APL frågor till praktikant

Utvärdering APL frågor till praktikant Utvärdering APL frågor till praktikant Jag studerar på A. Vård och Omsorgsprogrammet för 0 0 ungdomar åk 1 B. Vård och Omsorgsprogrammet för 1 1,9 ungdomar åk 2 C. Vård och Omsorgsprogrammet för 8 15,4

Läs mer

Skriva B gammalt nationellt prov

Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B.wma Då fortsätter vi skrivträningen. Detta avsnitt handlar om att anpassa sin text till en särskild situation, en speciell texttyp och särskilda läsare. Nu ska

Läs mer

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt 21/5 2010 Sofie Roxå 9b Handledare Torgny Roxå Mentor Fredrik Alven 1 Innehållsförteckning Inledning s. 3 Bakgrund s. 3 Syfte s. 3 Hypotes s. 3 Metod s. 4 Resultat

Läs mer

FIRST LEGO League. Borlänge 2012

FIRST LEGO League. Borlänge 2012 FIRST LEGO League Borlänge 2012 Presentasjon av laget Säterbönderna Vi kommer fra Säter Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 8 jenter og 6 gutter. Vi representerer Klockarskolan Type

Läs mer

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Karolinska Universitetssjukhuset Solna Smärtcentrum Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling tar emot patienter med långvarig och svårbehandlad smärta

Läs mer