FIRST LEGO League. Göteborg 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FIRST LEGO League. Göteborg 2012"

Transkript

1 FIRST LEGO League Göteborg 2012 Presentasjon av laget Ninja Riders Vi kommer fra HISINGS BACKA Snittalderen på våre deltakere er 15 år Laget består av 0 jenter og 6 gutter. Vi representerer Skälltorpsskolan Type lag: Skolelag Lag nr: 9 Lagdeltakere: Ahmad Al Mofty Gutt 15 år 1 Lawrence Jörgensen Gutt 15 år 1 Andreas Hassiakis Gutt 15 år 0 Michael Huuskonen Gutt 15 år 1 Haris Osmanagic Gutt 15 år 1 Oscar Johansson Gutt 15 år 0

2 Vi kom fram till idéen efter att ha reflekterat på problemet och tänkt att vi måste ha en produkt som man sätter på armen och som kan hjälpa och underlätta handrörelser vid skrivbordet. Resultatet blev kulor. Sedan tänkte vi på att den ska vara bekväm och sitta så 1. Forskningsuppgiften Lagets val av problemformulering i samband med årets uppdrag: Förklara kort hur och varför ni kommit fram till just er problemformulering. Lagets lösning på problemet ni valt: Beskriv lagets idé och förklara kort vad som är nyskapande med er lösning, hur den går att genomföra, hur ni kom fram till denna lösning vilken betydelse den lösningen kan ha för samhället. Dokumentation Team: Ninja Riders Problemet Nästan alla de äldre personer underhåller sig själva med att: surfa vid datorn, läsa tidningar/böcker, lösa korsord, skriva brev osv, men många av de blir faktiskt hindrade av att göra dessa sysslor ensamma p g a sin smärta, stelhet och ömhet i handleden. Orsakerna beror oftast på någon form av reumatism eller för långa skrivbords vistelser, och man anstränger armen för mycket. Vi ser det som ett stort problem idag, eftersom många äldre gör sysslor vid skrivbordet, köksbordet mm, och därför kom vi fram till att vi ville utveckla en ny lösning inom området. Och vi vet även att datorintresset ökar bland äldre nu när de nuvarande medelålders människor blir nästa generations äldre, eftersom de behåller sitt datakunnande. Vi kom på lösningen när vi tänkte på eventuella problem som vi kan få när vi blir äldre, och dessa problem är inte lika intressanta för de stora företagen då det inte finns någon eller väldigt liten nuvarande marknad. Lösningen Vår lösning är en produkt som vi gett namnet "Wrist Movement". Det är ett innovativt armband som täcker hela underarmen och sitter fast med kardborreband. Den vita delen (se bild) är en skön dyna som armen vilar mot. Under dynan finns en hård platta med kulor fästa under som underlättar rörelser vid framförallt sysselsanvändning vid skrivbordet. Vår lösning är nyskapande därför att den är: Utformad för att ge stöd Förhindrar sträckningar och inflammationer i handleden bättre Ett lätt, värmande skydd för äldre En ny idé, som gör det enklare att förflytta armen på Den är även anpassad för äldres olika behov t ex så är den Pacemaker vänlig (mer om det på presentationen i Chalmers). Att vår affärsidé kräver inga större resurser och tänkande är också ett plus, och vi tror faktiskt att detta kan fungera i samhället om man kontaktar en bra ingenjör som kan göra en modell av detta. Vi har gjort också gjort en egen modell på den som vi kommer att visa upp vid montern.

3 att den motverkar smärta. En simpel och bra lösning, som inte finns idag. Vår lösning kan ha en mycket positiv effekt i samhället, här är några av effekterna om produkten lyckas: Kommer att underlätta för äldre personer som har handledssmärtor och arbetar bl a arbetar i kontor, skolor, tidningar och andra jobb där man sitter vid skrivbordet och utför sitt arbete. Då kanske personer med kontorsjobb kan arbeta längre än vid ålder 65 eftersom denna möjlighet finns att använda datorer skönare. Äldre personer med dessa svårigheter blir mer glada och underhållna på sin fritid eftersom de kan bläddra i tidningar, skriva böcker, kryssa korsord... osv. Vår lösning en lösning för alla åldrar och hjälper inte bara seniorer, därför kan vilken åldersgrupp som helst få nytta av detta!

4 Teknikuppgiften Robotens design och programmering: Lägg till bilder på roboten och beskriv varför den ser ut som den gör, vad som ligger bakom val av design och konstruktion. Förklara kort hur programmet/programmen är uppbyggda och vilka sensorer som använts. Strategi på robotbanan: Förklara er strategi på banan. Berätta om de alternativ ni diskuterat. Vad har ni lärt er genom att arbeta med roboten? Har ni själva kommit fram till denna lösning eller har ni hämtat inspiration från andra ställen? Robotens design: Vi har bytt ut robotens bakdel mot två bakdäck vilket gör att den blir stabilare när den åker på banan. Robotendatorn harvi flyttat så att den ligger vågrät på robotgrunden. Vi gjorde det eftersom att då får vi mer plats med fler alternativa delar på sidorna och framför roboten. Den blir även smidigare och vikten av robotdatorn fördelas mellan bakhjulen och framhjulen. Delarnas design: Vi har valt att använda roboten som en grund och sedan sätta på våra konstruktioner (delar) beroende på vilket uppdrag vi gör. Nu kommer vi förklara våra delar (se bild 3): 1. Denna del sätter vi på framsidan av roboten och den kommer att transportera en av de orange lapparna till lapptäcket. Delen sitter fast i robet m v h den fämte konstruktionen vi har gjort. Det är ungefär bara fram och tillbaka med den delen, så därför får roboten kommer att börja med den delen så att vi snabbt kan ta av den och byta ut till nästa del. 2. Delen här bygger på en ljussensor som vi används till att roboten ska ha hitta till uppdraget "styrketräning" genom det svarta ljusspåret på mattan. 3. Den här konstruktionen används till att trycka mot däcket/pinnen för att lossa bollarna. Vi har satt den på vänster sida för att nå däcket/pinnen enkelt. 4. Vi har byggt denna del för att ta hem stolen och lägga tillbaks den under bordet. Vi sätter den framför roboten för att den ska nå stolen som ligger framför. Konstruktionen är fast i en motor för att kunna röra sig. 5.Vi har gjort denna del för att kunna transportera båda blåa lapparna till lapptäcket och på vägen hem ställer vi upp den närmasta videosamtals flaggan. Vi tar även av en del av denna konstrukiton (delen som för de blå lapparna) och sätter den på den första konstruktionen som vi gjort (alltså nr.1). 6. Den här delen byggde vi för att kasta en boll på käglorna. Vi sätter den del på högra sidan av roboten p g a att när roboten kommer från basen så pekar den (boll kastaren) mot käglorna alldelles utmärkt. Vi förklarade här ganska kortfattat, men det kommer mer på turneringsdagen!

5 Marknadsföringsuppgift Plan för marknadsföring av laget och projektet: Hur har ni valt att dela med er av er lösning till andra? Har ni planer på att marknadsföra det ni kommit fram till efter turneringsdagen? Hur tänker ni göra för att domare och andra lag ska lägga märke till er på turneringsdagen? Förklara lite runt arbetet med er monter och det som ni vill presentera där. För att dela våran lösning så har: Vi interjuvat äldre människor om vad de tycker om vår idé. Delat ut reklamblad om oss till förbi passerande människor. Startat en facebook sida så att allmänheten kan se oss. Kontaktat tidningen Backa/Kärra tidningen, och vi kommer att finnas med där i nästa nummer. Bloggat på denna sida om oss. På turneringsdagen ska vi märkas genom: Vår färgglada monter som vi har byggt, och kommer att locka människor. Vår smittsamma laganda som kommer att göra att vi märks. Sätta pilar i marken på turneringsdagen som riktar sig mot oss, och folk tittar vart de går. Vi ska ha ninjaband runt pannan på oss, så att alla kommer ihåg vilka vi är och releterar oss till laget Ninja Riders och varje gång de ser oss så kommer de ihåg oss. Vi kommer dela ut flygblad om oss och vår lösning så att alla också kan läsa om oss och inte bara se oss. Det kommer att finnas snacks och dricka vid vår monter så att människor dras sig till oss. Vi har gjort en logo på vårt lag som kommer att finnas på alla våra saker som vi har med oss på turneringsdagen, och då kommer man ihåg oss bättre och releterar alltid till en ninja. Och om vi hinner så gör vi en hejarramsa! Tack för oss!

6 Lagets arbetsprocess Beskriv kort arbetsprocessen i laget. Hur har laget organiserat sig och vilka erfarenheter har ni fått? Ni har arbetat mot ett gemensamt mål, vad har varit bra och vad har varit svårt? Hur har laget som helhet fungerat? Beskriv processen både på forskningsuppgiften, teknikuppgiften och marknadsföringsuppgiften. Vilken intern och extern hjälp eller stöd har ni haft i arbetet? Vad har ni lärt er om att arbeta i projekt? Hur vi har organiserats oss: Hälften av laget fokuserade på forskningsarbetet och andra hälften på teknikdelen. Det var inte så att vi bara fokuserade på vår egen del, utan båda av oss arbetatade på båda delarna, hjälpte varandra och gav idéer. Vilka erfarenheter har vi fått? Vi har redan haft tidigare erfarenheter om hur FLL fungerar tack vare deltagande förra året, men vi lärde oss massor detta med! Vi har bl a fått med oss att: - Äldre har det svårare än vad vi trodde. - Förbättrat vårat sammarbete och lagsammanhållning. - Bättre programerings erfarenheter för NXT programering. - Förbättrat robot- och designbyggnads erfarenheter. - Bättre källkristiska ögon. - Förbättrat innovativt tänkande. - Hur äldre har det och vad vi kan göra för dem. - Sporrat bättre varandra i laget - Förbättrat vårt marknadsföringstänkande. Vad som har varit bra/svårt: Positiva saker: - Lärt oss mycket! - Vi har fått bättre sammarbete. - Vi gjorde det vi gillade att göra. - Roliga dagar i skolan! Dåligt: - Långa dagar ibland, och man tröttnar på legot och teorin... - Vi hade för kort tid på oss därför att banan kom mycket sent till oss även fast vi hade inte 8 veckor som ni säger att alla har. Alla processerna i alla uppgifterna var nästan samma. Vi diskuterade först om vad vi ville åstakomma, hur vi skulle göra det och vad vi kunde använda för att göra det. Utifrån de punkterna så arbetade vi. Sedan så började vi på alla projekt. På forskning tog vi hjälp av källor, våra lärare, många äldre personer och våra andra klasskamrater. Det kunde handla om en intervju till en säker källa. På tekniken fick vi ingen hjälp på utan sammarbetade tillsamans på den. På marknadsföringen tog vi hjälp av facebook, Backa/Kärra tidningen och våra lärare.

7 Källhänvisningar Hur har ni hittat fakta och information om forskningsuppgiften? Källhänvisningar Vi har använt många källor men här är de vi har litat mest på och använt mest. Källan till problemet: Vi besökte ett ålderdomshem och presenterade oss där. Sedan intervjuade vi en av de anställda på ålderdomshemmet om problem som denne tyckte fanns bland äldre och kunde lösas bättre. Vi skrev ner många punkter på pappret som vi hade med oss, och efter intervjun valde vi en av dem. Det blev problemet om smärtor och stelhet i handlederna som vi valde, och grunden till vårt forskningsarbete. En av våra medlemmars mormor har är över 70 och har jobbat inom äldrevården och denna var positiv inför lösningen och kan definitivt förstå att detta kan vara ett problem. Mer om problemet: För att kunna lösa problemet så måste vi ha mer fakta om det först: - Vad orsakar det? Vad är symptomerna? Vad är reumatrism? När vi forskade om problemet så stötte vi på uttrycket "reumatrism". Det visade sig vara väldigt användbart till temat vi hade: Lösningen? Lösningen kom vi själva på, och vi blev heller inte påverkade av tidigare lösningar när vi kom på själva lösningen. Dagens lösningar: Vi letade efter vad samhället gjorde idag för lösning på handledssmärta och hittade allt möjligt: Handledsskydd: Mus stöd: Robotteknik: Intervju med en äldre dam: En i vårt lag, Michael, har en mormor vi intervjuade. Där fick vi information om vad hon tycker om idéen, hur hon tror det skulle fungera i samhället och om det fanns något hon ville ändra på.

FIRST LEGO League. Eskilstuna 2012

FIRST LEGO League. Eskilstuna 2012 FIRST LEGO League Eskilstuna 2012 Presentasjon av laget Faktoriet 8.2 Vi kommer fra Eskilstuna Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 0 jenter og 11 gutter. Vi representerer Stålforsskolan

Läs mer

FIRST LEGO League. Trollhättan 2012

FIRST LEGO League. Trollhättan 2012 FIRST LEGO League Trollhättan 2012 Presentasjon av laget innovation&inspiration Vi kommer fra Vänersborg Snittalderen på våre deltakere er 13 år Laget består av 11 jenter og 3 gutter. Vi representerer

Läs mer

FIRST LEGO League. Stockholm 7-9 2012

FIRST LEGO League. Stockholm 7-9 2012 FIRST LEGO League Stockholm 7-9 2012 Presentasjon av laget Unicorns Vi kommer fra Djursholm Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 4 jenter og 0 gutter. Vi representerer VRS Type lag:

Läs mer

FIRST LEGO League. Stockholm 7-9 2012

FIRST LEGO League. Stockholm 7-9 2012 FIRST LEGO League Stockholm 7-9 2012 Presentasjon av laget Szhwampzch Vi kommer fra Enköping Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 1 jente og 14 gutter. Vi representerer Korsängsskolan

Läs mer

FIRST LEGO League. Västerås 2012

FIRST LEGO League. Västerås 2012 FIRST LEGO League Västerås 2012 Presentasjon av laget Lilla hjälpen Vi kommer fra Hallstahammar Snittalderen på våre deltakere er 12 år Laget består av 11 jenter og 13 gutter. Vi representerer Lindboskolan

Läs mer

FIRST LEGO League. Stockholm 7-9 2012

FIRST LEGO League. Stockholm 7-9 2012 FIRST LEGO League Stockholm 7-9 2012 Presentasjon av laget Killroys Vi kommer fra Stockholm Snittalderen på våre deltakere er 15 år Laget består av 7 jenter og 3 gutter. Vi representerer Engelbrektsskolan

Läs mer

FIRST LEGO League. Stockholm 4-6 2012

FIRST LEGO League. Stockholm 4-6 2012 FIRST LEGO League Stockholm 4-6 2012 Presentasjon av laget Senior Heroes Vi kommer fra Knivsta Snittalderen på våre deltakere er 11 år Laget består av 10 jenter og 5 gutter. Vi representerer Margarethaskolan

Läs mer

FIRST LEGO League. Västerås Superseniorerna. Lagdeltakere:

FIRST LEGO League. Västerås Superseniorerna. Lagdeltakere: FIRST LEGO League Västerås 2012 Presentasjon av laget Superseniorerna Vi kommer fra Hallstahammar Snittalderen på våre deltakere er 1 år Laget består av 0 jenter og 0 gutter. Vi representerer Lindboskolan

Läs mer

FIRST LEGO League. Härnösand 2012

FIRST LEGO League. Härnösand 2012 FIRST LEGO League Härnösand 2012 Presentasjon av laget The Human Robots Vi kommer fra Härnösand Snittalderen på våre deltakere er 11 år Laget består av 5 jenter og 7 gutter. Vi representerer Häggdångers

Läs mer

FIRST LEGO League. Borlänge 2012

FIRST LEGO League. Borlänge 2012 FIRST LEGO League Borlänge 2012 Presentasjon av laget Sundbornsligan Vi kommer fra Sundborn Snittalderen på våre deltakere er 10 år Laget består av 5 jenter og 7 gutter. Vi representerer Sundbornsskolan

Läs mer

FIRST LEGO League. Borlänge 2012

FIRST LEGO League. Borlänge 2012 FIRST LEGO League Borlänge 2012 Presentasjon av laget Team Power Puff Vi kommer fra Säter Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 9 jenter og 2 gutter. Vi representerer Klockarskolan Type

Läs mer

FIRST LEGO League. Göteborg 2012

FIRST LEGO League. Göteborg 2012 FIRST LEGO League Göteborg 2012 Presentasjon av laget Another brick in the wall Vi kommer fra Växjö Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 4 jenter og 7 gutter. Vi representerer Karl-Oskarskolan

Läs mer

FIRST LEGO League. Borlänge 2012

FIRST LEGO League. Borlänge 2012 FIRST LEGO League Borlänge 2012 Presentasjon av laget Digerberget Orsa Vi kommer fra Orsa Snittalderen på våre deltakere er 11 år Laget består av 9 jenter og 11 gutter. Vi representerer Digerbergets skola

Läs mer

FIRST LEGO League. Västerås Kevin Pettersson Duong

FIRST LEGO League. Västerås Kevin Pettersson Duong FIRST LEGO League Västerås 2012 Presentasjon av laget Rullator Kidz Vi kommer fra Västerås Snittalderen på våre deltakere er 11 år Laget består av 5 jenter og 6 gutter. Vi representerer Håkantorpskolan

Läs mer

FIRST LEGO League. Stockholm

FIRST LEGO League. Stockholm FIRST LEGO League Stockholm 7-9 2012 Presentasjon av laget great 8 teammates Vi kommer fra Djursholm Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 0 jenter og 6 gutter. Vi representerer Viktor

Läs mer

FIRST LEGO League. Västerås 2012

FIRST LEGO League. Västerås 2012 FIRST LEGO League Västerås 2012 Presentasjon av laget Problemlösarna Vi kommer fra Hallstahammar Snittalderen på våre deltakere er 12 år Laget består av 10 jenter og 12 gutter. Vi representerer Lindboskolan

Läs mer

FIRST LEGO League. Stockholm

FIRST LEGO League. Stockholm FIRST LEGO League Stockholm 7-9 2012 Presentasjon av laget Team Rocket Vi kommer fra Österbybruk Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 1 jente og 9 gutter. Vi representerer Österbyskolan

Läs mer

FIRST LEGO League. Härnösand 2012

FIRST LEGO League. Härnösand 2012 FIRST LEGO League Härnösand 2012 Presentasjon av laget Vivsta Ishori Vi kommer fra Timrå Snittalderen på våre deltakere er 12 år Laget består av 13 jenter og 10 gutter. Vi representerer Vivsta skola Type

Läs mer

FIRST LEGO League. Stockholm Adam Fisher Gutt 13 år 0 Filippa Nyqvist Jente 12 år 0 Alexander Bicho Gutt 12 år 0 Jack Beckman Gutt 11 år 0

FIRST LEGO League. Stockholm Adam Fisher Gutt 13 år 0 Filippa Nyqvist Jente 12 år 0 Alexander Bicho Gutt 12 år 0 Jack Beckman Gutt 11 år 0 FIRST LEGO League Stockholm 4-6 2012 Presentasjon av laget Helping Old People Elite (H.O.P.E) Vi kommer fra Stockholm Snittalderen på våre deltakere er 12 år Laget består av 5 jenter og 8 gutter. Vi representerer

Läs mer

FIRST LEGO League. Borlänge 2012

FIRST LEGO League. Borlänge 2012 FIRST LEGO League Borlänge 2012 Presentasjon av laget Blåsta blåbär Vi kommer fra Säter Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 10 jenter og 4 gutter. Vi representerer Klockarskolan Type

Läs mer

FIRST LEGO League. Västerås 2012

FIRST LEGO League. Västerås 2012 FIRST LEGO League Västerås 2012 Presentasjon av laget Problemlösarna Vi kommer fra Hallstahammar Snittalderen på våre deltakere er 12 år Laget består av 10 jenter og 12 gutter. Vi representerer Lindboskolan

Läs mer

FIRST LEGO League. Östersund 2012

FIRST LEGO League. Östersund 2012 FIRST LEGO League Östersund 2012 Presentasjon av laget Team FLL, Kall Vi kommer fra Järpen Snittalderen på våre deltakere er 15 år Laget består av 13 jenter og 7 gutter. Vi representerer Kyrkslättens skola

Läs mer

FIRST LEGO League. Göteborg 2012

FIRST LEGO League. Göteborg 2012 FIRST LEGO League Göteborg 2012 Presentasjon av laget Ninja Riders Vi kommer fra HISINGS BACKA Snittalderen på våre deltakere er 15 år Laget består av 0 jenter og 6 gutter. Vi representerer Skälltorpsskolan

Läs mer

Framtidens klassrum: Det resande klassrummet

Framtidens klassrum: Det resande klassrummet Framtidens klassrum: Det resande klassrummet Hur kan vi förbättra elevers motivation till att vilja lära? I stället för att välja ett ämne har vi valt ett område som är viktigt för att förbättra och göra

Läs mer

FIRST LEGO League. Göteborg 2012

FIRST LEGO League. Göteborg 2012 FIRST LEGO League Göteborg 2012 Presentasjon av laget Albo Vi kommer fra Alafors Snittalderen på våre deltakere er 10 år Laget består av 11 jenter og 9 gutter. Vi representerer Alboskolan Type lag: Skolelag

Läs mer

Olika lärostilar... Länder... (Vi har tyvärr bara fått med tre länder då vi inte har haft så många som forskat varje gång)

Olika lärostilar... Länder... (Vi har tyvärr bara fått med tre länder då vi inte har haft så många som forskat varje gång) Olika lärostilar... Som många vet så finns det många olika sätt att lära sig på dem vanligaste är att man lär sig genom att lyssna och tala, läsa och titta på bilder. De flesta lär sig även genom att få

Läs mer

FIRST LEGO League. Stockholm 7-9 2012

FIRST LEGO League. Stockholm 7-9 2012 FIRST LEGO League Stockholm 7-9 2012 Presentasjon av laget Szhwampzch Vi kommer fra Enköping Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 1 jente og 14 gutter. Vi representerer Korsängsskolan

Läs mer

DAGBOK HB ADVENTURE TEAM. Vårat lag: Jinci, Ida, Jennifer, Felicia Lagledare: Hans

DAGBOK HB ADVENTURE TEAM. Vårat lag: Jinci, Ida, Jennifer, Felicia Lagledare: Hans DAGBOK HB ADVENTURE TEAM Vårat lag: Jinci, Ida, Jennifer, Felicia Lagledare: Hans HB Adventure TEAM Vi anmälde ett lag under våren men bestämde sedan att vi skulle ha två lag eftersom de flesta som var

Läs mer

Forskningrapport LAVINER. Varför vi valde den här naturkatastrofen. Laviner

Forskningrapport LAVINER. Varför vi valde den här naturkatastrofen. Laviner Forskningrapport LAVINER Varför vi valde den här naturkatastrofen Vi har valt naturkatastrofen lavin för att det är ett lokalt problem. Vårt samhälle är endast i riskzonen under vintersäsongen, då lavinerna

Läs mer

FIRST LEGO League. Göteborg 2012

FIRST LEGO League. Göteborg 2012 FIRST LEGO League Göteborg 2012 Presentasjon av laget ROLT Vi kommer fra HISINGS BACKA Snittalderen på våre deltakere er 15 år Laget består av 6 jenter og 5 gutter. Vi representerer Skälltorpsskolan Type

Läs mer

Östbergsskolans loggbok!

Östbergsskolans loggbok! Östbergsskolans loggbok! Dag 1 det första vi gjorde var att gå varvet runt och lärde oss varandras namn. Det gick ganska snabbt,gruppen var ganska blandad,vissa gick i 6:an vissa i 7:an och några från

Läs mer

FIRST LEGO League. Härnösand 2010

FIRST LEGO League. Härnösand 2010 FIRST LEGO League Härnösand 2010 Presentasjon av laget HTexperience Vi kommer fra Härnösand Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 1 jente og 9 gutter. Vi representerer Kastellskolan Type

Läs mer

FIRST LEGO League. Göteborg Gutt 14 år 0 Ina Jonsson Jente 14 år 0

FIRST LEGO League. Göteborg Gutt 14 år 0 Ina Jonsson Jente 14 år 0 FIRST LEGO League Göteborg 2012 Presentasjon av laget KMS Kings of Lego Vi kommer fra Kullavik Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 4 jenter og 8 gutter. Vi representerer KMS Kullaviks

Läs mer

FIRST LEGO League. Västerås 2012

FIRST LEGO League. Västerås 2012 FIRST LEGO League Västerås 2012 Presentasjon av laget Hot Gamlis Vi kommer fra Sala Snittalderen på våre deltakere er 12 år Laget består av 7 jenter og 7 gutter. Vi representerer Type lag: Skolelag Lag

Läs mer

FIRST LEGO League. Härnösand 2012

FIRST LEGO League. Härnösand 2012 FIRST LEGO League Härnösand 2012 Presentasjon av laget Teletubbies Vi kommer fra Örnsköldsvik Snittalderen på våre deltakere er 12 år Laget består av 12 jenter og 7 gutter. Vi representerer Höglandskolan

Läs mer

FIRST LEGO League. Härnösand 2012

FIRST LEGO League. Härnösand 2012 FIRST LEGO League Härnösand 2012 Presentasjon av laget Dry Grapes Vi kommer fra Örnsköldsvik Snittalderen på våre deltakere er 12 år Laget består av 12 jenter og 5 gutter. Vi representerer Höglandskolan

Läs mer

FIRST LEGO League. Härnösand 2011

FIRST LEGO League. Härnösand 2011 FIRST LEGO League Härnösand 2011 Presentasjon av laget Norrlands Trä Vi kommer fra Härnösand Snittalderen på våre deltakere er 12 år Laget består av 0 jenter og 25 gutter. Vi representerer Murbergsskolan

Läs mer

FIRST LEGO League. Härnösand 2011

FIRST LEGO League. Härnösand 2011 FIRST LEGO League Härnösand 2011 Presentasjon av laget Team Panta Mera Vi kommer fra Strömsund Snittalderen på våre deltakere er 12 år Laget består av 3 jenter og 9 gutter. Vi representerer Bredgårdsskolan

Läs mer

FIRST LEGO League. Stockholm

FIRST LEGO League. Stockholm FIRST LEGO League Stockholm 4-6 2012 Presentasjon av laget WAKE UP HAPPY Vi kommer fra Stockholm Snittalderen på våre deltakere er 10 år Laget består av 12 jenter og 8 gutter. Vi representerer Klastorpsskolan

Läs mer

FIRST LEGO League. Härnösand 2010

FIRST LEGO League. Härnösand 2010 FIRST LEGO League Härnösand 2010 Presentasjon av laget Bredgårdsskolan Vi kommer fra Strömsund Snittalderen på våre deltakere er 11 år Laget består av 6 jenter og 6 gutter. Vi representerer Strömsunds

Läs mer

FIRST LEGO League. Eskilstuna 2012

FIRST LEGO League. Eskilstuna 2012 FIRST LEGO League Eskilstuna 2012 Presentasjon av laget TjenaMalena Vi kommer fra Skogstorp Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 4 jenter og 11 gutter. Vi representerer Skogstorpsskolan

Läs mer

FIRST LEGO League. Göteborg 2012

FIRST LEGO League. Göteborg 2012 FIRST LEGO League Göteborg 2012 Presentasjon av laget Team PRO Vi kommer fra Öjersjö Snittalderen på våre deltakere er 15 år Laget består av 3 jenter og 4 gutter. Vi representerer Öjersjö Brunn Type lag:

Läs mer

FIRST LEGO League. Stockholm

FIRST LEGO League. Stockholm FIRST LEGO League Stockholm 7-9 2012 Presentasjon av laget great 8 teammates Vi kommer fra Djursholm Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 0 jenter og 6 gutter. Vi representerer Viktor

Läs mer

FIRST LEGO League. Göteborg 2012

FIRST LEGO League. Göteborg 2012 FIRST LEGO League Göteborg 2012 Presentasjon av laget Another brick in the wall Vi kommer fra Växjö Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 4 jenter og 7 gutter. Vi representerer Karl-Oskarskolan

Läs mer

Under 2015 ska Junior FIRST LEGO League- lagen lära sig att när man kastar något i soptunnan är det bara början på avfallets spännande resa.

Under 2015 ska Junior FIRST LEGO League- lagen lära sig att när man kastar något i soptunnan är det bara början på avfallets spännande resa. Under 2015 ska Junior FIRST LEGO League- lagen lära sig att när man kastar något i soptunnan är det bara början på avfallets spännande resa. Lagen ska titta närmare på sparsamhet, återanvändning och återvinning

Läs mer

FIRST LEGO League. Trollhättan 2012

FIRST LEGO League. Trollhättan 2012 FIRST LEGO League Trollhättan 2012 Presentasjon av laget Kronans Juveler Vi kommer fra Trollhättan Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 10 jenter og 0 gutter. Vi representerer Kronan

Läs mer

FIRST LEGO League. Skövde 2012

FIRST LEGO League. Skövde 2012 FIRST LEGO League Skövde 2012 Presentasjon av laget Tandvård Keller Vi kommer fra Skövde Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 4 jenter og 4 gutter. Vi representerer Helenaskolan Type

Läs mer

FIRST LEGO League. Härnösand 2010

FIRST LEGO League. Härnösand 2010 FIRST LEGO League Härnösand 2010 Presentasjon av laget Team Söråker Vi kommer fra Söråkers skola Snittalderen på våre deltakere er 11 år Laget består av 1 jente og 6 gutter. Vi representerer Söråkers skola

Läs mer

FIRST LEGO LEAGUE 2014. FLL Stockholm, Presenta?on Vetenskapens Hus, 21 oktober Magnus Wallenborg, Projektledare Stefan Åminneborg, Huvuddomare

FIRST LEGO LEAGUE 2014. FLL Stockholm, Presenta?on Vetenskapens Hus, 21 oktober Magnus Wallenborg, Projektledare Stefan Åminneborg, Huvuddomare FIRST LEGO LEAGUE 2014 FLL Stockholm, Presenta?on Vetenskapens Hus, 21 oktober Magnus Wallenborg, Projektledare Stefan Åminneborg, Huvuddomare SAMARBETSPARTNERS Bakom turneringarna i Stockholm står Punkter

Läs mer

FIRST LEGO League. Härnösand 2012

FIRST LEGO League. Härnösand 2012 FIRST LEGO League Härnösand 2012 Presentasjon av laget Team Spam Vi kommer fra Härnösand Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 7 jenter og 4 gutter. Vi representerer Kastellskolan Type

Läs mer

Rannsaka dina julkänslor och designa din egen julstämning.

Rannsaka dina julkänslor och designa din egen julstämning. Rannsaka dina julkänslor och designa din egen julstämning. Tycker du som jag att känslor är ett knepigt kapitel. Vi är i så fall inte ensamma. Vi tillhör en hel generation som upplever rädsla för och okunskap

Läs mer

FIRST LEGO League. Trollhättan 2012

FIRST LEGO League. Trollhättan 2012 FIRST LEGO League Trollhättan 2012 Presentasjon av laget innovation&inspiration Vi kommer fra Vänersborg Snittalderen på våre deltakere er 13 år Laget består av 11 jenter og 3 gutter. Vi representerer

Läs mer

FIRST LEGO League. Västerås 2012

FIRST LEGO League. Västerås 2012 FIRST LEGO League Västerås 2012 Presentasjon av laget Tupphens Star Vi kommer fra Surahammar Snittalderen på våre deltakere er 12 år Laget består av 7 jenter og 8 gutter. Vi representerer Tuppkärrsskolan

Läs mer

Barns och ungdomars åsikter om akuten, barnakuten och avdelning 11

Barns och ungdomars åsikter om akuten, barnakuten och avdelning 11 Barns och ungdomars åsikter om akuten, barnakuten och avdelning 11 - En undersökning av barnrättspraktikanter inom Landstinget Kronoberg Lina Ax och Elin Andén Barn- och fritidsprogrammet åk 3 Teknikum

Läs mer

FIRST LEGO League. Härnösand 2010

FIRST LEGO League. Härnösand 2010 FIRST LEGO League Härnösand 2010 Presentasjon av laget The Arrows Vi kommer fra Liden Snittalderen på våre deltakere er 11 år Laget består av 3 jenter og 7 gutter. Vi representerer Anundgårds skola Type

Läs mer

FIRST LEGO League. Östersund 2012

FIRST LEGO League. Östersund 2012 FIRST LEGO League Östersund 2012 Presentasjon av laget Team Tåsjö Technic T.T.T. Vi kommer fra Hoting Snittalderen på våre deltakere er 12 år Laget består av 2 jenter og 10 gutter. Vi representerer Strömsunds

Läs mer

Förresten: Vi har har till och med döpt vår robot till ett mycket fint och personligt namn. Hans namn är Klas!

Förresten: Vi har har till och med döpt vår robot till ett mycket fint och personligt namn. Hans namn är Klas! Teknikrapport Det här är vår otroligt vackra robot. Den är ganska så smal och ganska så hög. Den är smal eftersom den ska kunna ta sig runt på banan utan att förstöra eller stöta i något. Sen har vi valt

Läs mer

Bokstäver. Myrstackens kvalitetsarbete. Hällevadsholms förskola

Bokstäver. Myrstackens kvalitetsarbete. Hällevadsholms förskola Myrstackens kvalitetsarbete Bokstäver Hällevadsholms förskola 2015 Förskolor Norr Munkedals kommun Yvonne Frisk Helena Halla Helena Eriksson Tina Lundgren Lotta Dahl Innehåll Grundfakta och förutsättningar...

Läs mer

12 roliga rastlekar. från skolor i Halland

12 roliga rastlekar. från skolor i Halland 12 roliga rastlekar från skolor i Halland 1 2 Liv & rörelse på rasterna! Barns och ungdomars hälsa och levnadsvanor har stor betydelse för folkhälsan. De senaste åren har den stillasittande leken ökat

Läs mer

Shakedown inför rallycross EM och SM.

Shakedown inför rallycross EM och SM. Shakedown inför rallycross EM och SM. Jag fick en inbjudan till Strängnäs där dom svenska EM- förarna i rallycross skulle hålla en presskonferens och shakedown inför 2007 säsong. Tanken att åka ner lockade

Läs mer

Lära känna skrivbordet

Lära känna skrivbordet Är det första gången du använder Windows 7? Den här versionen har mycket gemensamt med tidigare versioner av Windows, men du kan behöva hjälp med att få upp farten. Den här guiden innehåller praktisk information

Läs mer

FIRST LEGO League. Härnösand 2012

FIRST LEGO League. Härnösand 2012 FIRST LEGO League Härnösand 2012 Presentasjon av laget Söråker Vi kommer fra Härnösand Snittalderen på våre deltakere er 11 år Laget består av 0 jenter og 9 gutter. Vi representerer Söråkers skola Type

Läs mer

Hur har ni informerat om stödet från Leader Bergslagen? Bifoga affisch eller liknande!

Hur har ni informerat om stödet från Leader Bergslagen? Bifoga affisch eller liknande! SLUTRAPPORT HAGGE SOMMARCAFE Projektets namn Genomförare Mitt sommarprojekt/ Hagge sommarcafé Selma Hedberg Hur fick du idén till Hagge sommarcafé? Jag fick idén till caféet tack vare att jag bor i Hagge,

Läs mer

FIRST LEGO League. Härnösand 2011

FIRST LEGO League. Härnösand 2011 FIRST LEGO League Härnösand 2011 Presentasjon av laget A-Team Vi kommer fra Härnösand Snittalderen på våre deltakere er 11 år Laget består av 7 jenter og 6 gutter. Vi representerer Häggdångers byskola

Läs mer

LATHUND Att planera en mässa eller utställning

LATHUND Att planera en mässa eller utställning LATHUND Att planera en mässa eller utställning När man medverkar vid utställningar av olika slag är det viktigt att ha en klar strategi kring sitt deltagande. Att bara åka dit på vinst och förlust med

Läs mer

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN Författare:Tove Andersson Innehåll Inledning:... 2 Syfte:... 2 Frågeställningar:...

Läs mer

Vi måste tyvärr meddela att lössen är tillbaka. Vi ber er att kolla och luskamma barnen.

Vi måste tyvärr meddela att lössen är tillbaka. Vi ber er att kolla och luskamma barnen. Månadsblad november/december 2015 Hej alla föräldrar! Nu går det mot juletid och ledighet. Här kommer terminens sista brev. Vi vill tacka er alla föräldrar för ett fint och bra samarbete. Vi ser fram emot

Läs mer

använda teknikområdets begrepp och uttrycksformer.

använda teknikområdets begrepp och uttrycksformer. Arbetsområdet Växthuset Syfte Följande långsiktiga mål i ämnet ligger till grund för arbetsområdet. Förmågan att identifiera och analysera tekniska lösningar utifrån ändamålsenlighet och funktion identifiera

Läs mer

Hur upplevde eleverna sin Prao?

Hur upplevde eleverna sin Prao? PRAO20 14 PRAO 2015 Hur upplevde eleverna sin Prao? Sammanställning av praoenkäten 2015. INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND OCH INFORMATION 1 UPPLEVELSE AV PRAO 2 OMHÄNDERTAGANDE PÅ PRAOPLATS 3 SYN PÅ HÄLSO-

Läs mer

Smart Move Robotuppdrag

Smart Move Robotuppdrag Smart Move Robotuppdrag Precis som schack och fotboll har Robotspelet också regler. Ni bör känna till reglerna bra, så ni inte missar något viktigt! Genom Robotspelet Smart Move får ni erfarenhet av att

Läs mer

Hälsoråd för Internetstuderande

Hälsoråd för Internetstuderande 10-poängskurs i Rehabiliteringspedagogik för arbete med långtidssjukskrivna i grupp Hälsoråd för Internetstuderande Du står nu i begrepp att påbörja en Internetkurs. Erfarenheter från tidigare kurser visar

Läs mer

Lärarmaterial BROTT PÅ NÄTET. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Christina Wahldén

Lärarmaterial BROTT PÅ NÄTET. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Christina Wahldén SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Ronja. En dag får hon ett meddelande på Facebook av Lisa i klassen. Det står bara Tjockis! Ronja vill vara kompis med Lisa.

Läs mer

Fotbollsfinter Fotbollsmaskinen: väldigt Mått på maskinen:

Fotbollsfinter Fotbollsmaskinen: väldigt Mått på maskinen: Fotbollsfinter Efter att ha skrivit upp alla ämnen vi lärt oss under senaste veckan röstade vi och kom fram till att majoriteten ville fördjupa sig i hur man lär sig fotbollsfintar. Vi tycker att spela

Läs mer

FIRST LEGO League. Stockholm

FIRST LEGO League. Stockholm FIRST LEGO League Stockholm 7-9 2012 Presentasjon av laget E-profilen Vi kommer fra Stockholm Snittalderen på våre deltakere er 33356 år Laget består av 9 jenter og 6 gutter. Vi representerer Äppelviksskolan

Läs mer

INTERVJUN. Han är klädd i gymnastik skor, jeans och en skjorta som strävar efter nån sorts prydlighet.

INTERVJUN. Han är klädd i gymnastik skor, jeans och en skjorta som strävar efter nån sorts prydlighet. INTERVJUN PERSONER, medelålders. Han är klädd i kostym., tjugoårsåldern. Han är klädd i gymnastik skor, jeans och en skjorta som strävar efter nån sorts prydlighet. RUMMET Scenen föreställer ett kontor.

Läs mer

First Lego League. filurerna 2009

First Lego League. filurerna 2009 First Lego League filurerna 2009 First lego league 2/9 2009 Bengt Böhlin från tecnikhus informerade oss om FLL och visade oss en film om förra årets deltagare som var med i lego league. Han hade även med

Läs mer

KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET

KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET 2013-2014 Kalvhagens förskola Författare: Ulrika Ardestam Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1. Inledning... 3 2. Tillvägagångssätt... 3 3. Året som gått... 4 4. Året

Läs mer

FIRST LEGO League. Västerås 2012

FIRST LEGO League. Västerås 2012 FIRST LEGO League Västerås 2012 Presentasjon av laget Tupphens Heart Vi kommer fra Västerås Snittalderen på våre deltakere er 12 år Laget består av 6 jenter og 5 gutter. Vi representerer Tuppkärrsskolan

Läs mer

FIRST LEGO League. Östersund 2012

FIRST LEGO League. Östersund 2012 FIRST LEGO League Östersund 2012 Presentasjon av laget Nyheden 8a Vi kommer fra Östersund Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 9 jenter og 10 gutter. Vi representerer Nyhedens skola

Läs mer

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas 52 56 57 57 59 59 61 61 63 64 64 65 67 67 76 77 77 79 80 83 86 87 89 91 93 95 Seriesamtalets andra möjligheter Sammanfattning Seriesamtal Sociala berättelser Vad är en Social berättelse? För vilka personer

Läs mer

Bedömningsstöd till Tummen upp! Teknik Kartläggning årskurs 6

Bedömningsstöd till Tummen upp! Teknik Kartläggning årskurs 6 Bedömningsstöd till Tummen upp! Teknik Kartläggning årskurs 6 Kursplanerna i Lgr 11 är uppbyggda efter rubrikerna syfte, centralt innehåll och kunskapskrav. Syftestexten avslutas med vilka förmågor som

Läs mer

Omsorg Chalmers Äldres livsmiljöer

Omsorg Chalmers Äldres livsmiljöer Omsorg Chalmers Äldres livsmiljöer Rapportering Inventering av äldres behov av produkter och tjänster för Vinnova hösten 2007 Chalmers Seniorförening & Chalmers Tekniska Högskola Projektledare Inga Malmqvist

Läs mer

FIRST LEGO League. Härnösand 2012

FIRST LEGO League. Härnösand 2012 FIRST LEGO League Härnösand 2012 Presentasjon av laget Vivsta Ishori Vi kommer fra Timrå Snittalderen på våre deltakere er 12 år Laget består av 13 jenter og 10 gutter. Vi representerer Vivsta skola Type

Läs mer

Lilla lyckohjulet Lina

Lilla lyckohjulet Lina Lilla lyckohjulet Lina Lyckohjulet snurrar och du kan spela precis som på tivoli! Se en film på produkten: http://youtu.be/mlh6rpuhqmm Vilket material behöver man? Trälist 15 x 33 mm Plywood 8 mm Träskruv

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Grupparbete/Helklass

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Grupparbete/Helklass Lärarmaterial sidan 1 Författare: Bente Bratlund Vad handlar boken om? Ina är en tjej som känner sig utanför var hon än är. Hennes mamma är psykiskt sjuk och kan inte ta hand om Ina och hon vet inte vem

Läs mer

FIRST LEGO League. Borlänge 2012

FIRST LEGO League. Borlänge 2012 FIRST LEGO League Borlänge 2012 Presentasjon av laget PeO:s pensionärer Vi kommer fra Säter Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 4 jenter og 8 gutter. Vi representerer Klockarskolan

Läs mer

Om NXTprogrammering. Vad är MINDSTORMS NXT? Vad är MINDSTORMS NXT? Vad är MINDSTORMS NXT? Vad är MINDSTORMS NXT? Vad är MINDSTORMS NXT?

Om NXTprogrammering. Vad är MINDSTORMS NXT? Vad är MINDSTORMS NXT? Vad är MINDSTORMS NXT? Vad är MINDSTORMS NXT? Vad är MINDSTORMS NXT? Om NXTprogrammering RCX-modul (Robotic Commander explorer) Styrenhet som innehåller liten dator Vad innehåller lådan? Liten dator, sensorer, motorer, hjul Massor av legobitar RCX-modulen Skärm Gå vänster

Läs mer

Karriärfaser dilemman och möjligheter

Karriärfaser dilemman och möjligheter Karriärfaser dilemman och möjligheter Karriärdilemman Karriärdilemman kan uppstå av många olika orsaker. Oavsett anledning kan vi känna att vi inte är tillfredställda eller känner oss otillräckliga i den

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

FIRST LEGO League. Härnösand 2011

FIRST LEGO League. Härnösand 2011 FIRST LEGO League Härnösand 2011 Presentasjon av laget Robotfalkarna Vi kommer fra Sävar Snittalderen på våre deltakere er 10 år Laget består av 1 jente og 8 gutter. Vi representerer Type lag: Hobbyprosjekt

Läs mer

15-03-03. hem ETT. sammanställning Homeparty hos Hanna

15-03-03. hem ETT. sammanställning Homeparty hos Hanna 15-03-03 hem ETT sammanställning Homeparty hos Hanna innehåll Homeparty hos Hanna Sammanfattning av workshopen Slutsatser resultat 3 6-10 11 Homeparty hos Hanna Bostadens upplägg och innehåll Vi hade bjudit

Läs mer

Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun

Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun Säg STOPP en temateater kring mobbning Bakgrund Kulturskolan och DuD:s teatergrupp har under

Läs mer

STÄNG AV FÖNSTER. Regler FLAGGSPECTRUM I FLAGGSPECTRUM II FLAGGSPECTRUM III FLAGGSPECTRUM STJÄRNSPEL

STÄNG AV FÖNSTER. Regler FLAGGSPECTRUM I FLAGGSPECTRUM II FLAGGSPECTRUM III FLAGGSPECTRUM STJÄRNSPEL Sivu 1/5 STÄNG AV FÖNSTER Regler FLAGGSPECTRUM I FLAGGSPECTRUM II FLAGGSPECTRUM III FLAGGSPECTRUM STJÄRNSPEL Ett spännande sätt att lära sig känna igen länder och huvudstäder. Ett utomordentligt kännetecken

Läs mer

Gympalätts egen tidning Hösten 2009

Gympalätts egen tidning Hösten 2009 Gympalätts egen tidning Hösten 2009 Ordförande Helena har ordet Så har ännu en gympatermin passerat och jag som ordförande kan med stolthet se på vår verksamhet. Den rörelseglädje man ser hos våra små

Läs mer

Projektinriktad kontroll 2012 Rökfria miljöer - skolgårdar

Projektinriktad kontroll 2012 Rökfria miljöer - skolgårdar Projektinriktad kontroll 2012 Rökfria miljöer - skolgårdar En rapport från miljö- och hälsoskyddsenheten i Österåkers kommun September 2012 Inledning Tobakslagen är en skyddslagstiftning som bland annat

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Sammanfattning...s 3 Bakgrund och inledning...s 4 Problemformulering och syfte & Avgränsningar...s 5 Genomförande...s 6 Resultat av projektet...s 7 Värdering av arbetet och resultatet...s

Läs mer

Valberedningen för 2015/2016 tillsattes under Sommar-SM 2015 efter fri nominering. Valberedningen består detta verksamhetsår av:

Valberedningen för 2015/2016 tillsattes under Sommar-SM 2015 efter fri nominering. Valberedningen består detta verksamhetsår av: VALHANDLINGAR Sammansättning för 2015/2016 tillsattes under Sommar-SM 2015 efter fri nominering. består detta verksamhetsår av: Christoffer Bator, P13 Johanna Dolk, P11 Erik Hedin, M13 Gustav Johansson,

Läs mer

FIRST LEGO League. Stockholm

FIRST LEGO League. Stockholm FIRST LEGO League Stockholm 7-9 2012 Presentasjon av laget Team Rocket Vi kommer fra Österbybruk Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 1 jente og 9 gutter. Vi representerer Österbyskolan

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr sidan 1 Författare: Morten Dürr Vad handlar boken om? Boken handlar om Amir som är 9 år och går i andra klass. Amir vill göra saker på sitt eget sätt. I skolan ska de skriva om sitt sommarlov och Amir

Läs mer

Kapitel 8: Hantverk. fn:s barnkonvention, artikel 31 Vila och fritid 8:1

Kapitel 8: Hantverk. fn:s barnkonvention, artikel 31 Vila och fritid 8:1 Kapitel 8: Hantverk fn:s barnkonvention, artikel 31 Vila och fritid 8:1 8: Hantverk fn:s barnkonvention, artikel 31 Vila och fritid nami, 4 år berättar: Varje morgon går jag till förskolan tillsammans

Läs mer