Ls Arbetsutskottets förslag Landstingsstyrelsen beslutar att utse Lise-Lotte Olsson att jämte ordföranden justera protokollet.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ls 2009-11-30. Arbetsutskottets förslag Landstingsstyrelsen beslutar att utse Lise-Lotte Olsson att jämte ordföranden justera protokollet."

Transkript

1 Föredragningslista Sammanträdesdatum Landstingsstyrelsen Tid Måndagen den 30 november 2009, kl 11:15 Plats Landstingshuset, Södra vägen 9, Halmstad Sammanträdeslokal - Borgsalen 1 Justering utse Lise-Lotte Olsson att jämte ordföranden justera protokollet. 2 Godkännande av föredragningslista godkänna den utsända föredragningslistan. 3 Anmälan av inkomna/utgående skrivelser notera skrivelserna till protokollet. Följande skrivelser anmäles för anteckning till protokollet: 1. Sveriges Kommuner och Landsting - Nya regler om planering och prövning av vindkraft. Cirkulär 09:57. Ls Sveriges Kommuner och Landsting - Procentsatser år 2010 för beräkning av pensionsavgifter för avgiftsbestämd ålderspension enligt KAP-KL. Cirkulär 09:59. Ls Sveriges Kommuner och Landsting - Värdesäkring av ersättning som betalas till lärare, skolledare och syofunktionärer som inte fått försäkringsskydd enligt AGS-KL. Cirkulär 09:61. Ls (13)

2 4. Sveriges Kommuner och Landsting - Arbetsdomstolens dom 2009 nr 45 om avslag av kursansökan i anslutning till föräldraledighet var könsdiskriminering eller missgynnande enligt föräldraledighetslagen. Cirkulär 09:62. Ls Bilaga 1 kan rekvireras från diariet, Landstingskontoret 5. Sveriges Kommuner och Landsting - Pensionsnämndens beslut om uppräkning av pensionsbehållning och intjänad pensionsrätt enligt PFA samt värdesäkring av förmånsbestämda pensioner enligt PFA och KAP-KL under år Cirkulär 09:63. Ls Sveriges Kommuner och Landsting - Nya regler för skyddsombud. Cirkulär 09:64. Ls Sveriges Kommuner och Landsting - Hälso- och sjukvårdens ansvar för information, råd och stöd till barn. Cirkulär 09:65. Ls Sveriges Kommuner och Landsting - Gemensamma överenskommelser om samarbete och gemensam individuell planering mellan hälsooch sjukvården och socialtjänsten. Cirkulär 09:66. Ls Sveriges Kommuner och Landsting - Ensamkommande barn och ungdomar. Cirkulär 09:67. Ls Sveriges Kommuner och Landsting - Förteckning E fr o m den 1 januari 2010 t o m den 31 december Styrelsens beslut nr 12. Ls Västra sjukvårdsregionens samverkansnämnd - protokoll Västra sjukvårdsregionens samverkansnämnd - Verksamhetsberättelse för Onkologiskt Centrum Ls Landstingsstyrelseärenden 4 Landstingsstyrelsens budget 2010 Ls090126, bilaga fastställa budget enligt bifogat förslag 2 (13)

3 Landstingsstyrelsens uppdrag är att ansvara för beredning av ärenden till fullmäktige samt styra, leda och samordna förvaltningen av landstingets angelägenheter. I styrelsens uppgifter ingår också att verkställa landstingsfullmäktiges beslut. Styrelsen arbetar efter de av fullmäktige fastställda övergripande målen. Under 2006 fattade landstingsfullmäktige beslut om ny nämnds- och förvaltningsorganisation. Detta innebär att landstingsfullmäktige fördelar huvuddelen av de ekonomiska medlen för den samlade hälso- och sjukvården till landstingsstyrelsen. Därefter beslutar landstingsstyrelsen om hur budgeten ska användas för att nå de landstingsövergripande målen. Detta sker genom uppdrag till driftstyrelserna och privata leverantörer samt till olika aktiviteter. Landstingsfullmäktiges beslut om Vårdval Halland innebär att Landstingsstyrelsen verkställer fullmäktiges beslut genom att betala ut hälso- och sjukvårdspeng till de vårdenheter som invånarna valt. Landstingsfullmäktige har fattat beslut om Budget Enligt detta beslut anvisas landstingsstyrelsen landstingsbidrag enligt följande: Landstingsstyrelsens hälso- och sjukvårdsverksamhet Landstingsstyrelsens egen verksamhet Landstingsstyrelsens gemensamma verksamhet Totalt landstingsbidrag tkr tkr tkr tkr Investeringsutrymme är upptaget enligt följande: Fastighetsinvesteringar IT-investeringar Summa tkr tkr tkr Skrivelse från Landstingskontoret (Ls090126, ) 5 Mål och inriktning 2010 för Landstingskontoret Ls090303, bilaga fastställa Mål och inriktning 2010 för Landstingskontoret. 3 (13)

4 Varje år i anslutning till årsskiftet fastställer landstingsstyrelsen, i sin roll som nämnd till Landstingskontoret, Mål och inriktning för kommande år. Planen reglerar det som är föränderligt över åren och ska ses som ett av flera styrande dokument för förvaltningens uppdrag att stödja den långsiktiga utvecklingen av Landstinget Halland. Som en del i Landstingskontorets verksamhetsplan finns nu också Landstingsstyrelsens internkontrollplan. Enligt beslut i landstingsfullmäktige i november 2006 ska varje styrelse/nämnd årligen anta en kontrollplan med särskilda aktiviteter för uppföljning av den interna kontrollen enligt ett internkontrollreglemente. Den interna kontrollen skall utformas för att med rimlig grad av säkerhet kunna nå mål såväl inom verksamhetsstyrning, tillförlitlig finansiell rapportering samt efterlevnad av tillämpliga lagar och föreskrifter. Den interna kontrollen syftar också till att skydda mot förluster eller förstörelse av landstingets tillgångar samt att upptäcka och eliminera allvarliga fel. Kontrollområdena i internkontrollplanen har bedömts utifrån väsentlighet och risk. Väsentlighet kan uttryckas som de konsekvenser som kan uppstå vid fel och brister. Risken bedöms utifrån sannolikheten att fel och brister uppkommer. Landstingsstyrelsens plan för 2010 består av fyra kontrollområden, samtliga koncernövergripande. Redovisning av internkontrollplanen föreslås ske på landstingsstyrelsens möte i februari Skrivelse från Landstingskontoret (Ls090303, ) Mål och inriktning rapport - bilaga 6 Hälso- och sjukvårdsuppdrag 2010 för driftstyrelserna Ls090313, bilaga godkänna Hälso- och sjukvårdsuppdrag 2010 till driftstyrelserna. fastställa uppdragen för 2010 till Styrelsen för Länssjukhuset i Halmstad och Ambulanssjukvården i Halland, Styrelsen för Sjukhuset i Varberg, Styrelsen för Närsjukvården Landstinget Halland, Styrelsen för Psykiatrin i Halland och Styrelsen för Landstingsservice enligt bilagt förslag Hälso- och sjukvårdsuppdrag 2010 för driftstyrelserna. 4 (13)

5 fastställa ekonomisk ersättning enligt bilagt förslag Hälso- och sjukvårdsuppdrag 2010 för driftstyrelserna Landstingsstyrelsen är tillika hälso- och sjukvårdsnämnd och har ett övergripande ansvar att tillgodose vård utifrån invånarnas behov. Landstingsstyrelsen ska utifrån fullmäktiges beslut styra, leda och samordna den samlade hälsooch sjukvården. Hälso- och sjukvårdsuppdrag 2010 för driftstyrelserna innehåller till största delen uppdrag och insatser av hälso- sjukvård som ska utföras av uppdragstagarna och vilken ersättning som utgår för genomförandet av uppdragen. Hälso- och sjukvårdsuppdrag 2010 för driftstyrelserna innehåller också rollen som arbetsgivare och uppdraget till Styrelsen för Landstingsservice. Landstingsstyrelsen har i Hälso- och sjukvårdsuppdrag 2010 för driftstyrelserna ökat tydligheten i ledning och styrning, i uppdragen och i uppföljningen utifrån ledorden helhet, samordning och delaktighet. Skrivelse från Landstingskontoret (Ls090313, ) Hälso- och sjukvårdsuppdrag 2010 för driftstyrelserna med tillägg och ändringar 7 Landstingsstyrelsens uppföljning 2010 Ls090316, bilaga godkänna landstingsstyrelsens uppföljning uppdra åt landstingsdirektören att ta fram indikatorer för uppföljning av uppdrag och uppföljningsområden till driftstyrelser och lokala nämnder, utifrån ovanstående förslag till beslut. Landstingsfullmäktige fördelar huvuddelen av de ekonomiska medlen för hälso- och sjukvård till Landstingsstyrelsen. I Landstingsstyrelsens uppgift ingår att verkställa och följa upp Landstingsfullmäktiges beslut. Landstingsstyrelsen beslutar i sin tur om uppdrag till driftsstyrelserna samt tecknar avtal med externa vårdleverantörer. Styrelsen har också i uppdrag att verkställa fullmäktiges beslut om Vårdval Halland. Uppföljningen är till för att uppnå en effektiv styrning på kort och lång sikt genom att säkerställa att den plan som är beslutad följs samt att veta vilka eventuella korrigeringar som kan behövas under året. 5 (13)

6 Syftet med uppföljningen är att ta fram det informationsunderlag, som är nödvändigt för en effektiv styrning på respektive organisatorisk nivå och för att ge landstingsstyrelsen möjlighet att fullfölja sitt uppdrag från landstingsfullmäktige. Uppföljningen gäller fullmäktiges beslutade mål, policys och övriga beslut. Landstingsstyrelsen följer upp de beslutade uppdragen. I reglementet till styrelserna och nämnderna framgår det vilket ansvar var och en har för att följa upp sin verksamhet. En viktig del i uppföljningen är information om och analys av eventuell avvikelse från uppdraget. Förekommer avvikelse ska åtgärdsplan i normalfallet upprättas. Sker uppföljningen för sällan eller för sent förloras möjligheten att sätta in åtgärder i rätt tid och risken finns att beslutsfattare ställs inför fullbordat faktum att till exempel inte de fastställa målen uppnås. Uppföljningen används som underlag för styrning, ledning och samordning. Skrivelse från Landstingskontoret (Ls090316, ) Landstingsstyrelsens uppföljning rapport 8 Vårdval Halland , modellbeskrivning: förfrågningsunderlag, uppföljning av mål och tillämpningsföreskrifter Ls090314, bilaga Landstingsstyrelsen beslutar om Vårdval Halland , modellbeskrivning: förfrågningsunderlag och tillämpningsföreskrifter för Vårdval Halland 2010 samt de särskilda uppdragen enligt bilagt förslag. Den 1 januari 2009 infördes en ny lag om valfrihetssystem. Lagen beskriver hur en myndighet ska förfara när den ämnar anskaffa vård- och omsorgstjänster inom i ett valfrihetssystem. Vårdval Halland, som i detta sammanhang är att betrakta som ett valfrihetssystem, harmonierar i allt väsentligt med den föreslagna lagen års modellbeskrivning innehöll de kompletteringar med dess ekonomiska villkor, som måste finnas i ett förfrågningsunderlag. Förändringar i Modellbeskrivning 2010 är endast av karaktären förtydliganden och uppdateringar. Landstingsstyrelsen har fullmäktiges bemyndigande att besluta om förändringar i tillämpningsföreskrifterna och tydliggöra hur målen ska följas upp. 6 (13)

7 I tillämpningsföreskrifterna framgår också basnivån för de särskilda uppdragen. I Modellbeskrivningen 2010 är även de av fullmäktige beslutade målen och de ekonomiska ramarna infogade. Skrivelse från Landstingskontoret (Ls090314, ) Vårdval Halland - Modellbeskrivning Revisionsrapport - Granskning av landstingets införande av nytt journalsystem, VAS Ls090268, bilaga yttra sig enligt förslag. Landstingets revisorer har låtit Öhrlings PricewaterhouseCoopers göra en granskning av Landstinget Hallands införande av ett nytt gemensamt journalsystem, VAS. I sin skrivelse till Landstingsstyrelsen om resultatet av granskningen pekar man på: Att vissa kostnader i projektet uppstått senare än vi ursprungligen planerat. Att vi inte gjort några nyttokalkyler inför genomförandet av VAS-projektet och vi i stället bör göra en nyttokalkyl nu. Att vi inte har någon samlad bild av vilka IT-system som finns inom Landstinget Halland. Inför och under projektets gång har vi framgångsrikt använt oss av Landstinget Hallands projektstyrningsmodell och vi har hela tiden arbetat med en aktiv projektstyrning och regelbundna genomgångar av projektets risker. Skrivelse från Landstingskontoret (Ls090268, ) - bilaga 1 Yttrande från Landstingsstyrelsen (Ls090268, ) Protokoll från sammanträde med Komrev (Ls090268, ) Revisionsrapport - Fördjupad granskning av VAS-projektet 7 (13)

8 10 Redovisningsmässig avskrivning av obetalda vårdavgifter Ls090300, bilaga redovisningsmässigt avskriva resterande vårdavgiftsfordringar inom den öppna vården med kronor. redovisningsmässigt avskriva övriga fordringar med kronor. För vårdavgifter som inte direkt kontantbetalas på respektive mottagning och inte betalas inom föreskriven tid tillämpas landstinget regelverk. Regelverket innebär att betalningspåminnelse och inkassokrav med lagstadgad inkassoavgift skickas ut för alla obetalda öppenvårdsavgifter. Landstinget samarbetar med externt inkassoföretag avseende oreglerade vårdavgifter. Under tiden har kronor influtit genom inkassoföretags försorg avseende vårdavgifter i öppen vård. För 2008 återstår krav på kronor. Beloppet är kronor högre än Beloppet skall ställas i relation till de under 2008 kontant erlagda patientavgifterna på kronor. Om hänsyn dessutom tas till de kronor som debiterats kreditpatienterna uppgår avskrivningarna till 2,18 % av de totalt uppburna patientavgifterna, en ökning med 0,22 procentenheter jämfört med Andelen avskrivna fordringar har under den senaste femårsperioden minskat från 2,36% till 2,18 %. Avskrivningsbehovet för 2008 ska ses mot bakgrund av att det under året gjorts ca läkarbesök och ca avgiftsbelagda sjukvårdande behandlingar. Under 2008 har kreditpatienternas andel av de totala patientavgifterna minskat från 16,92 % till 16,39 %. Kreditpatienternas avskrivningsandel för debiterade avgifter var 13,29 %, vilket är 1,73 procentenheter högre än föregående år. Avskrivningsbelopp för sjukresor, vårdavgifter för EU-patienter och övriga fordringar uppgår till kronor. Fordringarna är föremål för långtidsbevakning hos externt inkassoföretag. Skrivelse från Landstingskontoret (Ls090300, ) 8 (13)

9 11 Fördelning av medel för FoU-projekt 2010 Ls090170, bilaga bevilja tkr för FoU-projekt enligt Vetenskapliga rådets förslag och finansiera kostnaden ur anslaget för FoU-medel i 2010 års budget. uppdra åt arbetsutskottet att - efter en kompletterande ansökningsomgång - besluta om fördelning av ytterligare 300 tkr till två vårdnivåövergripande projekt. FoU-projekten ska bl a stödja utvecklingen av hälso- och sjukvården och bidra till kompetensutveckling av personalen. Arbetsutskottet har i sin granskning av FoU-projekten, utöver de vetenskapliga kriterierna, också vägt in Landstinget Hallands övergripande mål, fastställda prioriterade områden och FoU-rådets bedömningar om projektens betydelse för utveckling av hälso- och sjukvårdens verksamheter. Sammanlagt har 44 ansökningar lämnats in för år 2010, varav 17 avser projekt som tidigare erhållit medel. 82 % avser projekt inom länssjukvården och 18 % inom närsjukvården. Rådet föreslår att 29 projekt beviljas FoU-medel till en kostnad av tkr. Rådet föreslår dessutom att ytterligare 300 tkr beviljas till två vårdnivåövergripande projekt. Skrivelse från Landstingskontoret (Ls090170, ) FOU-ansökningar 2010 Protokoll från Vetenskapliga rådet Internpriser för medicinsk service 2010 Ls090295, bilaga fastställa internpriser för röntgenverksamhet och laboratoriemedicin enligt förslag och bilagda prislistor. Interna priser på olika tjänster och produkter är ett viktigt inslag i verksamhetsoch ekonomistyrningen. Enligt fullmäktiges beslut är det landstingsstyrelsen som beslutar om nämndsgemensamma internpriser. Fastställda internpriser tillämpas även för externa kunder som inte är särskilt upphandlade. 9 (13)

10 I det landstingsgemensamma arbetet för ekonomi i balans ingår samordning av radiologin. I den förstudie som gjorts redovisas betydande möjligheter till effektivisering och minskade kostnader genom samordning i länet. Samordningen ska leda till långsiktiga kostnadsreduceringar med början För 2010 medges inte någon prisuppräkning av prislistan. I den årliga översynen av den gemensamma röntgenprislistan har vissa kompletteringar gjorts samt har konstaterats att det inte behöver göras några regleringar mellan befintliga undersökningar års prislista används således även Den uteblivna uppräkningen av prislistan för pris- och löneökningar 2010 medför lägre kostnader för kunderna. Hänsyn till detta har tagits i 2010 års budget och i hälso- och sjukvårdsuppdrag 2010 för driftstyrelser. Under ett flertal år har laboratoriemedicin redovisat överskott. Även 2009 kommer laboratorierna sammanlagt att redovisa ett överskott i bokslutet. Länssjukhuset har tagit fram priskalkyler för laboratoriemedicin 2010 som diskuterats och reviderats i samråd med Landstingskontoret. Priskalkylerna har utgått från utfall under 2008 som indexerats till 2009 års prisnivå. Komplettering har gjorts för förändringar som påverkar verksamheten under 2009 och Prisuppräkning till 2010 års prisnivå har gjorts enligt budgetens förutsättningar. Sammantaget föreslås en prisreducering som motsvarar cirka 6,3 mnkr före pris- och löneuppräkningen till 2010 års prisnivå. Den föreslagna prisreduceringen för laboratoriemedicin har så långt möjligt inarbetats i 2010 års budgetförslag och hälso- och sjukvårdsuppdrag 2010 för driftstyrelser. Skrivelse från Landstingskontoret (Ls090295, ) Bilaga Försäljning av, tandvårdsmottagningen med mera, fastigheten kv Fastarp 3:26, Tvååker, Varberg Ls090298, bilaga till Varbergs Bostad AB försälja rubricerade fastighet Fastarp 3:26 i Varberg mot en överenskommen köpeskilling av kronor och i övrigt på de villkor som framgår av upprättat köpekontrakt som bifogas. 10 (13)

11 Varbergs Bostad AB har framställt önskemål om att förvärva fastigheten kv Fastarp 3:26, för att bygga om huset till enbart bostadsändamål. Fastighetens areal är ca kvm, och BRA ytan är ca 578 kvm. Tandvårdsmottagningen har beretts nya lokaler i vårdcentralsbyggnaden i Tvååker, som ägs av Varbergs Bostads AB, och hyresavtal har tecknats. Skrivelse från Landstingsfastigheter (Ls090298, ) Allmän fastighetsinformation, köpeavtal 14 Fråga om åtagande att förvalta stiftelse Ls090069, bilaga Landstinget Halland åtar sig uppdraget att förvalta Stiftelsen Hallands läns allmänna försäkringskassas understödsfond. Försäkringskassans styrelse beslutade den 10 juni 2005 att myndigheten skulle vidta åtgärder för att avveckla sådana stiftelser med anknuten förvaltning som hade tillgångar understigande en halv miljon kronor. Försäkringskassans länskontor i Halland hade i sin tur uppdraget att lämna förslag på lämplig förvaltare för understödsfonden. Försäkringskassans uppfattning var att Landstinget Halland är en lämplig förvaltare av fonden särskilt med hänsyn till att fondens medel ursprungligen var tänkt att bistå sjuka och handikappade personer med bidrag till sådant som kunde lindra effekten av sjukdomen eller handikappet. Fondens medel har använts i huvudsak för två ändamål; dels att bekosta insatser för sjukskrivna personer, som inte kan bekostas av Försäkringskassans medel för köp av rehabiliteringstjänster, med syftet att underlätta återgång i arbetet och dels för projekt inom ohälsoområdet. Skrivelse från Landstingskontoret (Ls090069, ) 11 (13)

12 15 Yttrande över departementsskrivelsen - Ansvaret i vissa län för regionalt tillväxtarbete och transportinfrastrukturplanering (Ds 2009:51) Ls090278, bilaga ställa sig bakom förslaget till gemensamt yttrande över departementsskrivelsen Ansvaret i vissa län för regionalt tillväxtarbete och transportinfrastrukturplanering (Ds 2009:51). I Skåne och Västra Götaland pågår en försöksverksamhet enligt lagen om försöksverksamhet med ändrad regional ansvarsfördelning. I den nu aktuella departementsskrivelsen föreslås att denna försöksverksamhet ska göras permanent. Förslaget är även föranlett av den gemensamma ansökan som de halländska kommunerna tillsammans med landstinget skickade till regeringen i juni Verksamheten ska enligt förslaget regleras genom en ny lag som ska omfatta Skåne, Västra Götaland, Halland och Gotland. Ansvarsfördelningen mellan staten och landstingen (kommande Region Halland) föreslås följa den som för närvarande gäller i försöksverksamheten. Lagen förslås innehålla uppgifter för regionalt tillväxtarbete och arbete med länsplaner för regional transportinfrastruktur. Lagen förslås träda i kraft den 1 januari Frågan om ny ansvarsfördelning inom kulturen, den så kallade kulturportföljen, beslutas i särskild ordning. En proposition med förslag till ny lag kommer att läggas av regeringen senast i mars 2010 för att riksdagen ska kunna fatta beslut före valet. Regionstyrelsens uppfattning (vid sitt möte 28 november 2009) är att man i samverkan tar fram ett gemensamt yttrande från kommunerna, landstinget och regionen genom Region Halland. Genom att formulera ett gemensamt yttrande från Halland betonas den politiska enigheten och det gemensamma ansvaret för regionbildningsprocessen. I det gemensamma yttrandet tillstyrks förslaget till ny ansvarsfördelning. Skrivelse från Landstingskontoret (Ls090278, ) - bilaga 12 (13)

13 16 Anmälan av delegationsbeslut Bilaga lägga anmälningarna till handlingarna. Anmäles beslut i enlighet med av landstingsstyrelsen antagen delegationsordning. Landstingsdirektören - Beslutsattestanter för landstingsstyrelsen Skrivelse från landstingsdirektör Catarina Dahlöf (B55, , , , , ) 17 Landstingsdirektören informerar Landstingsdirektör Catarina Dahlöf informerar om - Månadsrapport Landstinget Halland januari-oktober (13)

Landstingsstyrelsen 131-147

Landstingsstyrelsen 131-147 Protokoll Sammanträdesdatum 2009-11-30 Landstingsstyrelsen 131-147 Tid Måndagen den 30 november 2009, kl 11:15-12:05 Plats Landstingshuset, Södra vägen 9, Halmstad Ledamöter Mats Eriksson (M) GunMarie

Läs mer

Ls 2005-12-12. First Hotel Mårtenson, Storgatan 52, Halmstad

Ls 2005-12-12. First Hotel Mårtenson, Storgatan 52, Halmstad Föredragningslista Sammanträdesdatum 2005-12-12 Landstingsstyrelsen Tid: Måndagen den 12 december 2005, kl 09:00 Plats: First Hotel Mårtenson, Storgatan 52, Halmstad Obs! Tid och plats ------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-09-20. Landstingshuset, Landstingets kansli, Södra vägen 9, Halmstad

Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-09-20. Landstingshuset, Landstingets kansli, Södra vägen 9, Halmstad Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-09-20 Landstingsstyrelsen Tid: Måndagen den 20 september 2004, kl 10:00 Plats: Landstingshuset, Landstingets kansli, Södra vägen 9, Halmstad 1 Justering Landstingsstyrelsen

Läs mer

Förslag till ny organisation för Landstinget Hallands läkemedelsförsörjning från den 1 oktober 2011

Förslag till ny organisation för Landstinget Hallands läkemedelsförsörjning från den 1 oktober 2011 Tjänsteskrivelse Datum Diarienummer 2010-04-13 Ls100087 Landstingskontoret Kristian Samuelsson, utvecklare Tfn 035-13 48 90 kristian.samuelsson@lthalland.se Landstingsstyrelsen Förslag till ny organisation

Läs mer

Hjälpmedelsnämnden Halland

Hjälpmedelsnämnden Halland Föredragningslista Sammanträdesdatum 2010-05-21 Hjälpmedelsnämnden Halland Tid: Fredagen den 24 september 2010 kl. 09:00 Plats: Komikapp - Rehabteks lokaler, Varberg Kardanvägen 15 Vägbeskrivning bifogas

Läs mer

Avveckling av chefspersoner som ett led i landstingets chefsförsörjningsprogram

Avveckling av chefspersoner som ett led i landstingets chefsförsörjningsprogram Revisionsrapport Avveckling av chefspersoner som ett led i landstingets chefsförsörjningsprogram Landstinget Halland September 2010 Anders Lundberg 1 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Inledning...

Läs mer

Styrelsen för Sjukhuset i Varberg

Styrelsen för Sjukhuset i Varberg Kallelse och föredragningslista Sammanträdesdatum 2008-01-30 Styrelsen för Sjukhuset i Varberg Tid: Onsdagen den 30 januari kl 09:00-12:00 Plats: Direktionsrummet, Sjukhusledningens kansli Sjukhuset i

Läs mer

Landstingsstyrelsen 188-211

Landstingsstyrelsen 188-211 Protokoll Sammanträdesdatum 2003-12-08 Landstingsstyrelsen 188-211 Tid: Måndagen den 8 december 2003, kl 10:00-12:10 Plats: Landstingshuset, Landstingets kansli, Södra vägen 9, Halmstad Ledamöter Mats

Läs mer

Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-04-13. Landstingshuset, Landstingets kansli, Södra vägen 9, Halmstad

Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-04-13. Landstingshuset, Landstingets kansli, Södra vägen 9, Halmstad Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-04-13 Landstingsstyrelsen Tid: Tisdagen den 13 april 2004, kl 10:00 Plats: Landstingshuset, Landstingets kansli, Södra vägen 9, Halmstad 1 Justering Landstingsstyrelsen

Läs mer

Landstingsstyrelsen

Landstingsstyrelsen Protokoll Sammanträdesdatum 2008-12-01 Landstingsstyrelsen 127-142 Tid: Måndagen den 1 december 2008, kl 11:10-11:45 Plats: Landstingshuset, Södra vägen 9, Halmstad Ledamöter Gun Marie Stenström (m) Dan

Läs mer

Ls 2006-11-20. Landstingshuset, Södra vägen 9, Halmstad Sammanträdesrum Borgsalen

Ls 2006-11-20. Landstingshuset, Södra vägen 9, Halmstad Sammanträdesrum Borgsalen Föredragningslista Sammanträdesdatum 2006-11-20 Landstingsstyrelsen Tid: Måndagen den 20 november 2006, kl 10:00 Plats: Landstingshuset, Södra vägen 9, Halmstad Sammanträdesrum Borgsalen 1 Justering utse

Läs mer

Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-12 - 02

Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-12 - 02 Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-12 - 02 Psykiatrinämnden Tid: Torsdagen den 2 december, Klockan 16.00 Plats: Landstingets kansli, Halmstad Borgsalen Utvecklingskraft möte med LS -au 13.00 14.30

Läs mer

2002-05-13 LANDSTINGSSTYRELSEN 72-96. Tid: kl 10.00 12.00. Plats: Landstingshuset, Halmstad. Ledamöter

2002-05-13 LANDSTINGSSTYRELSEN 72-96. Tid: kl 10.00 12.00. Plats: Landstingshuset, Halmstad. Ledamöter LANDSTINGET HALLAND PROTOKOLL 2002-05-13 LANDSTINGSSTYRELSEN 72-96 Tid: kl 10.00 12.00 Plats: Landstingshuset, Halmstad Ledamöter Anne Marie N Brodén (m) Göran Karlsson (c) Björn Ahlkvist (s) Mats Eriksson

Läs mer

Reglemente för landstingsstyrelsen, Folkhälso-, primärvårds- och tandvårdsnämnden och Hälsooch sjukvårdsnämnden

Reglemente för landstingsstyrelsen, Folkhälso-, primärvårds- och tandvårdsnämnden och Hälsooch sjukvårdsnämnden Reglemente för landstingsstyrelsen, Folkhälso-, primärvårds- och tandvårdsnämnden och Hälsooch sjukvårdsnämnden Mandatperioden 2015 2018 Fastställt av landstingsfullmäktige den 25 26 februari 2015, 14

Läs mer

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland www.pwc.se Revisionsrapport Inger Andersson Christina Olsson Februari 2016 Granskning av budgetprocessen inom Budgetprocessen inom Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 5 1.1. Bakgrund... 5 1.2.

Läs mer

Förbundsordningen för Samordningsförbundet Östra Södertörn

Förbundsordningen för Samordningsförbundet Östra Södertörn 21 augusti 2012 Förbundsordningen för Samordningsförbundet Östra Södertörn Samordningsförbundet Östra Södertörn (nedan kallat förbundet) har inrättats med stöd av lagen (2003:1210) om finansiell samordning

Läs mer

Arbetsutskottets förslag Landstingsstyrelsen beslutar att utse Lise-Lotte Olsson att jämte ordföranden justera protokollet.

Arbetsutskottets förslag Landstingsstyrelsen beslutar att utse Lise-Lotte Olsson att jämte ordföranden justera protokollet. Föredragningslista Sammanträdesdatum 2010-03-15 Landstingsstyrelsen Tid Måndagen den 15 mars 2010, kl 11:30 Plats Landstingshuset, Södra vägen 9, Halmstad Sammanträdeslokal Borgsalen 1 Justering utse Lise-Lotte

Läs mer

Återhållsam budget i ekonomiskt kärva tider

Återhållsam budget i ekonomiskt kärva tider PRESSINFORMATION Regionstyrelsen 29 maj 2013 Återhållsam budget i ekonomiskt kärva tider Regionskatten blir oförändrad 2014 och endast små förändringar görs när det gäller avgifter i hälso- och sjukvården.

Läs mer

3 Anmälan av inkomna och utgående skrivelser, protokoll m m

3 Anmälan av inkomna och utgående skrivelser, protokoll m m Föredragningslista Sammanträdesdatum 2012-09-24 Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Tid Måndagen den 24 september 2012, kl. 09:00 Plats Regionens hus Södra Vägen, Halmstad Sammanträdeslokal Borgsalen 1 Justering

Läs mer

Revisionsreglemente POLICY. Kommunledningskontoret, kanslienheten Sara Alberg, 0531-526014 sara.alberg@bengtsfors.se. Sida 1(5) Datum 2011-07-08

Revisionsreglemente POLICY. Kommunledningskontoret, kanslienheten Sara Alberg, 0531-526014 sara.alberg@bengtsfors.se. Sida 1(5) Datum 2011-07-08 Kommunledningskontoret, kanslienheten Sara Alberg, 0531-526014 sara.alberg@bengtsfors.se POLICY Antagen av Kommunfullmäktige 1(5) Revisionsreglemente 2 Revisionens roll 1 Revisorerna och lekmannarevisorerna

Läs mer

Reglemente för arbetsutskottet

Reglemente för arbetsutskottet Antagen av Förbundsstyrelsen 2012-11-07, 98 DNR: 12RV0382 1 Allmänna bestämmelser I förbundsordningen anges att förbundsstyrelsen utser inom sig ett arbetsutskott och ett kollektivtrafikutskott. De ärenden

Läs mer

Primärvårdsnämnden Hylte

Primärvårdsnämnden Hylte Föredragningslista Sammanträdesdatum 2005-09-27 Primärvårdsnämnden Hylte Tid: Tisdagen den 27 september 2005, kl 15:00 Plats: Förvaltningen, Vårdcentralen Hyltebruk 1 Justering Primärvårdsnämnden beslutar

Läs mer

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2008-01-09

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2008-01-09 Ks 1 Ekonomiinformation Ekonomichefen lämnar vid kommunstyrelsens sammanträde i januari 2008 en årsprognos baserad på utfall till och med november månad 2007 och som i väsenligt överensstämmer med prognosen

Läs mer

Anvisningar för löneväxling, pension och omställning

Anvisningar för löneväxling, pension och omställning Anvisningar för löneväxling, pension och omställning Anställda och förtroendevalda i Arboga kommun Antagen av kommunstyrelsen den 10 maj 2016, 91. Innehåll 1 Pension till anställda 5 1.1 Löneväxling...

Läs mer

16. Komplettering av riktlinjer för pension för förtroendevalda Dnr 2015/483-003

16. Komplettering av riktlinjer för pension för förtroendevalda Dnr 2015/483-003 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 32 (42) 2016-03-21 Kf 16. Komplettering av riktlinjer för pension för förtroendevalda Dnr 2015/483-003 Kommunfullmäktige beslutade 2015-12-14, 283, om att anta ny

Läs mer

Reglemente för lokal nämnd i Region Halland

Reglemente för lokal nämnd i Region Halland Reglemente för lokal nämnd i Region Halland Beslutat av Regionfullmäktige den 5 november 2014 108 Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen och andra författningar gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Läs mer

Reglemente för Kommunstyrelsen

Reglemente för Kommunstyrelsen Nummer: 03:1 Blad: (1) Reglemente för Kommunstyrelsen Utöver det som föreskrivs om kommunstyrelsen i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. A Kommunstyrelsens övergripande uppgifter Ledningsfunktionen

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 27 september 2012 kl. 08:15-12:15.

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 27 september 2012 kl. 08:15-12:15. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (19) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 27 september 2012 kl. 08:15-12:15. Beslutande Monica Olsson (S) Ordförande Stig Eng

Läs mer

Vi har genomfört fördjupade granskningar inom ett antal områden.

Vi har genomfört fördjupade granskningar inom ett antal områden. Till kommunfullmäktige 2008 ÅRS REVISIONSBERÄTTELSE Vi har granskat kommunstyrelsens och övriga nämnders verksamhet samt årsredovisning, sammanställd redovisning och räkenskaper för år 2008 i Vaggeryds

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2010-08-10 Sid: 1 Instans Kommunstyrelsen Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 18.00-19.00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera LarsÅke Magnusson (KD), ordförande Arne Ottosson

Läs mer

Pensionspolicy för Västerviks kommun

Pensionspolicy för Västerviks kommun Pensionspolicy för Västerviks kommun Antagen av kommunfullmäktige 2015-12-14, 283 att gälla från 1 januari 2016. Bakgrund I och med tillkomsten av KAP-KL samt AKAP-KL har det tillkommit en del områden

Läs mer

Landstingsstyrelsen 114-130

Landstingsstyrelsen 114-130 Protokoll Sammanträdesdatum 2007-09-10 Landstingsstyrelsen 114-130 Tid: Måndagen den 10 september 2007, kl 09:00-09:40 Plats: Landstingshuset, Södra vägen 9, Halmstad Ledamöter Mats Eriksson (m) Gun Marie

Läs mer

Bokslutskommuniké 2012

Bokslutskommuniké 2012 Bokslutskommuniké 2012 Året i korthet Vårdval inom den specialiserade vården Under 2012 har tre vårdvalssystem enligt lagen om valfrihetssystem införts inom specialistvården. De tre vårdvalen gäller för

Läs mer

Bildande av Samordningsförbundet Västra Östergötland

Bildande av Samordningsförbundet Västra Östergötland BESLUTSUNDERLAG 1(2) Ledningsstaben Christoffer Martinelle 2014-05-19 LiÖ 2014-547 Landstingsstyrelsen Bildande av Samordningsförbundet Västra Östergötland Finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet

Läs mer

Revidering av hälso- och sjukvårdsnämndens delegation av beslutsrätt samt arbetsordning

Revidering av hälso- och sjukvårdsnämndens delegation av beslutsrätt samt arbetsordning Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-09-28 1 (4) HSN 1412-1624 Handläggare: Julia Forssmed Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015-11-03, p 5 Revidering av hälso- och sjukvårdsnämndens delegation

Läs mer

Remissyttrande - Reformerade stöd till barn och vuxna med funktionsnedsättning (Ds 2015:58)

Remissyttrande - Reformerade stöd till barn och vuxna med funktionsnedsättning (Ds 2015:58) TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(3) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Eva Elisabeth Johansson Aalbu Staben för regionala frågor +4616104894 2015-12-01 LS-LED15-1662-3 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsen

Läs mer

Revisionsreglemente för Järfälla kommun

Revisionsreglemente för Järfälla kommun JÄRFÄLLA KOMMUN 2007-02-26 1 Revisionsreglemente för Järfälla kommun Antaget av kommunfullmäktige 2007-05-07 84 Revisionens roll 1 Revisorerna och lekmannarevisorerna (revisionen) är fullmäktiges och ytterst

Läs mer

Driftnämnden för Psykiatri Halland

Driftnämnden för Psykiatri Halland Driftnämnden för Psykiatri Halland Tid: Tisdagen den 20 januari 2015, kl. 09.30-16.00 (lunchuppehåll kl 12-13) Plats: Konferensrum Bocksten, Sjukhuset i Varberg, Träslövsvägen, Varberg. Länk till karta:

Läs mer

Löpande granskning av intern kontroll Omställningsarbetet inom Division Primärvård (PM2)

Löpande granskning av intern kontroll Omställningsarbetet inom Division Primärvård (PM2) Revisionsrapport Löpande granskning av intern kontroll Omställningsarbetet inom Division Primärvård (PM2) Landstinget Gävleborg Lars-Åke Ullström Hanna Franck Larsson Emil Ring Oktober 2012 Innehållsförteckning

Läs mer

Driftnämnden Halmstad

Driftnämnden Halmstad Föredragningslista Sammanträdesdatum 2012-10-24 Driftnämnden Halmstad Tid: Onsdagen den 24 oktober 2012 klockan 13:00-16.00 Plats: Konferensrum Berget, Hallands sjukhus Halmstad 1 Justering Driftnämnden

Läs mer

Landstingsstyrelsen 131-154

Landstingsstyrelsen 131-154 Protokoll Sammanträdesdatum 2007-10-15 Landstingsstyrelsen 131-154 Tid: Måndagen den 15 oktober 2007, kl 11:30-12:20 Plats: Landstingshuset, Södra vägen 9, Halmstad Ledamöter Mats Eriksson (m) Gun Marie

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2012-11-07 1 Innehållsförteckning Ärende 112 Individärende... 3 113 Individärende... 4 114 Individärende... 5 115 Månadsuppföljning oktober... 6 116 Riskanalys sjuksköterskor natt... 7 117 Tillägg till

Läs mer

Driftnämnden Kultur och skola

Driftnämnden Kultur och skola Föredragningslista Sammanträdesdatum 2015-05-07 Driftnämnden Kultur och skola Tid: Plats: 7 maj 2015, kl 08:30 16:00 (Se bifogad agenda) Teater Halland, Varberg 1 Justering utse Sven-Anders Svensson (C)

Läs mer

Innehållsförteckning. Fonder med egen styrelse 2. Fonder som förvaltas av: Landstingsstyrelsen 4. Styrelsen för Länssjukhuset i Halmstad 10

Innehållsförteckning. Fonder med egen styrelse 2. Fonder som förvaltas av: Landstingsstyrelsen 4. Styrelsen för Länssjukhuset i Halmstad 10 Innehållsförteckning Sid Fonder med egen styrelse 2 Fonder som förvaltas av: Landstingsstyrelsen 4 Styrelsen för Länssjukhuset i Halmstad 10 Styrelsen för Sjukhuset i Varberg 12 Närsjukvårdsstyrelsen 13

Läs mer

Granskning av inköpsrutinen och köptrohet

Granskning av inköpsrutinen och köptrohet www.pwc.se Revisionsrapport Malin Kronmar Carl-Magnus Stensson Granskning av inköpsrutinen och köptrohet Mönsterås kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Revisionsfråga...

Läs mer

Regionkonferens Luleå 3 feb. Bakgrund och erfarenheter från regionbildningen i Halland Gösta Bergenheim

Regionkonferens Luleå 3 feb. Bakgrund och erfarenheter från regionbildningen i Halland Gösta Bergenheim Regionkonferens Luleå 3 feb Bakgrund och erfarenheter från regionbildningen i Halland Gösta Bergenheim Gösta Bergenheim, M? KSO Varberg 1999-2010 1:e vice ordf kommunalförbundet Region Halland 2003-2010

Läs mer

Principer för ny tjänstemannaorganisation under landstingsstyrelsen med anledning av den nya politiska organisationen

Principer för ny tjänstemannaorganisation under landstingsstyrelsen med anledning av den nya politiska organisationen Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-01-21 LS 1411-1350 Landstingsstyrelsen Principer för ny tjänstemannaorganisation under landstingsstyrelsen med anledning av den

Läs mer

Dagordningen på regionstyrelsens möte 18 december 2014

Dagordningen på regionstyrelsens möte 18 december 2014 Denna information redogör kortfattat för regionstyrelsens beslut i de ärenden som behandlades vid regionstyrelsens sammanträde 18 december 2014. På Region Skånes webbplats www.skane.se finns handlingarna

Läs mer

PROTOKOLL KS ARBETSUTSKOTT

PROTOKOLL KS ARBETSUTSKOTT 2014-12-15 1 (15) NÄRVARANDE Ordförande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande ersättare Övriga Sekreterare Ulf Molin (C), vice ordförande Anders Ståhl (M) Anita Söderlind (M) Lennart Nilsson

Läs mer

Socialnämnden 2014-03-11 1 (27) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-03-11 kl. 8:30-12:30

Socialnämnden 2014-03-11 1 (27) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-03-11 kl. 8:30-12:30 1 (27) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-03-11 kl. 8:30-12:30 Beslutande Britt-Marie Wall, ordförande Sune Frisk Christina Persson Christer Olsson Björn Stålhammar Tjänstgörande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (7)

Sammanträdesprotokoll 1 (7) 1 (7) Plats och tid Stora sessionssalen, landstingshuset, Frösön den 29 april 2004 kl 14.45-15.15 Beslutande Maidie Wiklund Robert Uitto Mona Nyberg Bengt Bergqvist Karin Paulsson Thomas Andersson Inger

Läs mer

Sammanträdesdatum 2016-01-25. Anita Neuhaus, ordförande (S) Maj-Britt Magnusson (S) Barbro Lundkvist (M) Karin Wretling (V) Bruno Karlsson (L)

Sammanträdesdatum 2016-01-25. Anita Neuhaus, ordförande (S) Maj-Britt Magnusson (S) Barbro Lundkvist (M) Karin Wretling (V) Bruno Karlsson (L) 1(16) Plats och tid Klingan, plan 5 Värjan. Alva Myrdals gata 5 Eskilstuna, Klockan 13:30 16:20 ande Ej tjänstgörande Ersättare Anita Neuhaus, ordförande (S) Maj-Britt Magnusson (S) Barbro Lundkvist (M)

Läs mer

Socialnämnden 2011-10-12

Socialnämnden 2011-10-12 Socialnämnden 2011-10-12 250 Delgivning av protokoll... 2 251 Delegationsbeslut... 3 252 Budgetuppföljning... 4 253 Sammanställning av uppsökande verksamhet under 2011, personer födda 1931... 5 254 Kommunens

Läs mer

Nämndens delårsrapport 2 2011 Landstingsstyrelsens beställarbudget Landstingsstyrelsens beställarbudget, Nämndens delårsrapport 1(11) Innehåll Inledning... 2 Ekonomi... 3 Resultat för perioden januari

Läs mer

Kommunkontoret, Karpen kl. 15.05 18.00

Kommunkontoret, Karpen kl. 15.05 18.00 Plats och tid Kommunkontoret, Karpen kl. 15.05 18.00 1 (17) Beslutande Ulrika Thulin (s), ordförande Sven-Erik Sjöstrand (v), 1:e vice ordförande Arnold Andréasson (c), 2:e vice ordförande Lars Svensson

Läs mer

Reviderad 2016-04-28 Dnr 2015/692-KuN. Delegationsordning. Kulturnämnden

Reviderad 2016-04-28 Dnr 2015/692-KuN. Delegationsordning. Kulturnämnden Reviderad 2016-04-28 Delegationsordning Delegationsordning för INLEDNING s ansvarsområden s ansvarområden framgår av nämndens reglemente. Arbetsgivarrollen Samverkan Samverkan mellan parterna bygger på

Läs mer

Styrelsen för Länssjukhuset i Halmstad och Ambulanssjukvården i Halland

Styrelsen för Länssjukhuset i Halmstad och Ambulanssjukvården i Halland Protokoll Sammanträdesdatum 2007-11-02 Styrelsen för Länssjukhuset i Halmstad och Ambulanssjukvården i Halland Tid: Fredagen den 2 november 2007 kl 08.30-11.00 Plats: Länssjukhuset i Halmstad, Konferensrum

Läs mer

JIL Stockholms läns landsting i (6)

JIL Stockholms läns landsting i (6) JIL Stockholms läns landsting i (6) Landstingsstyrelsens förvaltning TJÄNSTEUTLÅTANDE SLL Ekonomi och finans SLL Ekonomi Landstingsstyrelsen Mål och budget för år 2015 och plan för åren 2016-2017 samt

Läs mer

Statsbidrag för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess 2012. Miljarden

Statsbidrag för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess 2012. Miljarden 1(7) TJÄNSTEUTLÅTANDE Hälso- och sjukvårdsavdelningen Christina Möller/Mats Swanberg 2012-02-10 Dnr RS 690-2011 Till Hälso- och sjukvårdsutskottet Statsbidrag för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess

Läs mer

Stockholms läns landsting SKRIVELSE 2 Landstingsrådsberedningen 2009-10-21 LS 0910-0883

Stockholms läns landsting SKRIVELSE 2 Landstingsrådsberedningen 2009-10-21 LS 0910-0883 SKRIVELSE 1 (5) Landstingsstyrelsen Förslag till mål och budget för Stockholms läns landsting år 2010 och planåren 2011-2012 samt investeringsbudget för år 2010 med inriktningsnivåer för planåren 2011-2014

Läs mer

Månadsbokslut Landstinget Blekinge september 2015 1

Månadsbokslut Landstinget Blekinge september 2015 1 Månadsbokslut Landstinget Blekinge september 2015 1 Landstinget Blekinge Christer Rosenquist 2015-10-19 Dnr 2015/00756 Landstingsstyrelsen Månadsbokslut september 2015 Sammanfattning Ackumulerat resultat

Läs mer

Bankens styrelse har fastställt denna policy vid sammanträde den 14 september 2011.

Bankens styrelse har fastställt denna policy vid sammanträde den 14 september 2011. Ersättningspolicy för Kinda-Ydre Sparbank, nedan benämnd Banken. Bankens styrelse har fastställt denna policy vid sammanträde den 14 september 2011. Inledning. Banken skall ha en ersättningspolicy som

Läs mer

Presidiets förslag Regionstyrelsen utser Per Persson att jämte ordföranden justera protokollet.

Presidiets förslag Regionstyrelsen utser Per Persson att jämte ordföranden justera protokollet. Föredragningslista Sammanträdesdatum 2012-06-27 Regionstyrelsen Tid Onsdag 27 juni 2012, kl 09:00 12:00 Plats Regionens Hus, Södra vägen 9, Halmstad Sammanträdeslokal Borgsalen 1 Justering Regionstyrelsen

Läs mer

Protokoll. Förbundsdirektionen 2010-10-29 36-47

Protokoll. Förbundsdirektionen 2010-10-29 36-47 Förbundsdirektionen 36-47 Förbundsdirektionen sammanträde 36. Godkännande av dagordning 37. Utseende av justeringsperson 38. Budget och verksamhetsuppföljning 2010, kvartal 3 39. Hantering av ackumulerat

Läs mer

Revisionsrapport 2010. Landskrona stad. Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende servicekontorets städavdelning.

Revisionsrapport 2010. Landskrona stad. Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende servicekontorets städavdelning. Revisionsrapport 2010 Landskrona stad Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende servicekontorets städavdelning Veronica Blank Februari 2011 Innehållsförteckning SAMMANFATTNING... 3 1 UPPDRAGET...

Läs mer

Uppsiktsplikt och ägarstyrning

Uppsiktsplikt och ägarstyrning www.pwc.se Revisionsrapport Uppsiktsplikt och ägarstyrning Margareta Irenaeus Cert. kommunal revisor Botkyrka kommun Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 1. Uppdrag... 2 1.1. Bakgrund... 2 1.2. Revisionsfråga...

Läs mer

Tandvårdsnämndens begäran om klargörande ägardirektiv

Tandvårdsnämndens begäran om klargörande ägardirektiv BESLUTSUNDERLAG Landstingstyrelsen Central förvaltning Datum 2013-01-28 Sida 1 (4) Ledningsenhet Dnr LD12/01415 Uppdnr 351 2013-01-14 Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2013-01-28 Landstingsstyrelsen 2013-02-18

Läs mer

REGLEMENTE FÖR REVISORERNA I RONNEBY KOMMUN

REGLEMENTE FÖR REVISORERNA I RONNEBY KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Gäller från: 30 juni 2013 Antagen: KF 104/2013 I RONNEBY KOMMUN Revisionens formella reglering 1. För revisionsverksamheten gäller bestämmelser

Läs mer

Landstingsstyrelsen 18-43

Landstingsstyrelsen 18-43 Protokoll Sammanträdesdatum 2009-03-16 Landstingsstyrelsen 18-43 Tid Måndagen den 16 mars 2009, kl 11:30-12:20 Plats Landstingshuset, Södra vägen 9, Halmstad Ledamöter Mats Eriksson (M) GunMarie Stenström

Läs mer

Granskning av privata sjukgymnaster/fysioterapeuter på nationella taxan

Granskning av privata sjukgymnaster/fysioterapeuter på nationella taxan 1(7) Patientsäkerhetsenheten 2015-03-27 Vårdutvecklare, Tfn: 063 142475 E-post: marie.norlen@regionjh.se Dnr: VVN/16/2015 Uppföljningsrapport Granskning av privata sjukgymnaster/fysioterapeuter på nationella

Läs mer

Granskning av kultur- och fritidsverksamheten

Granskning av kultur- och fritidsverksamheten www.pwc.se Revisionsrapport Lisa Åberg Granskning av kultur- och fritidsverksamheten Torsås kommun Innehållsförteckning 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Revisionsfråga... 1 1.3. Avgränsning... 1 1.4. Metod... 1

Läs mer

Fredrik Ollén (M), ordförande Joanna Stridh (C), ersättare för Annette Riesbeck (C) Linda Viklund (C) Jan Dahlquist (S) Anki Dåderman (S)

Fredrik Ollén (M), ordförande Joanna Stridh (C), ersättare för Annette Riesbeck (C) Linda Viklund (C) Jan Dahlquist (S) Anki Dåderman (S) 1(13) Plats och tid Kommunledningskontoret, kl 08.30 09.30 Beslutande Ledamöter Fredrik Ollén (M), ordförande Joanna Stridh (C), ersättare för Annette Riesbeck (C) Linda Viklund (C) Jan Dahlquist (S) Anki

Läs mer

Revisionsreglemente för Bollnäs kommun

Revisionsreglemente för Bollnäs kommun 1 (5) KOMMUNFULLMÄKTIGE REGLEMENTE Revisionen 2015-02-23 Dnr 15-0109 Revisionsreglemente för Bollnäs kommun Antaget av kommunfullmäktige 2006-12-18, 218. Revidering har skett 2007-03-26, 66, 2008-12-15,

Läs mer

Reglemente för Upplands Väsby kommuns revisorer antaget av kommunfullmäktige den 23 september 2013

Reglemente för Upplands Väsby kommuns revisorer antaget av kommunfullmäktige den 23 september 2013 1 Reglemente för Upplands Väsby kommuns revisorer antaget av kommunfullmäktige den 23 september 2013 Revisionens roll 1 Revisorerna och lekmannarevisorerna (revisionen) är fullmäktiges och ytterst medborgarnas

Läs mer

Elevhälsans uppdrag, organisation och arbete

Elevhälsans uppdrag, organisation och arbete Revisionsrapport Elevhälsans uppdrag, organisation och arbete Viktor Prytz Trelleborgs kommuns revisorer Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...2 2.1. Revisionsfråga...2 2.2. Revisionskriterier...2

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(10) Plats och tid Kommunstyrelsesalen kommunkontoret Charlottenberg kl 13.00-16.00 Beslutande Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Lasse Sjöberg (S) Bertil Börjesson

Läs mer

Revisionsreglemente för Strängnäs kommun

Revisionsreglemente för Strängnäs kommun 1/6 Beslutad när: 2016-03-21 48 Beslutad av Kommunfullmäktige Diarienummer: KS/2015:674-003 Ersätter: Revisionsreglemente beslutad av kommunfullmäktige 17, 2006-11-27 (reviderad 211, 2011-09-26) Revisionen

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut 101/07.

Landstingsstyrelsens beslut 101/07. Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2008-05-19 LS-LED08-353 70 Analys av Folktandvården Sörmlands prislista för tandvård samt dess styrprinciper, uppdrag enligt LF 101/07 Landstingsstyrelsens

Läs mer

Reglemente för sjukvårds- och omsorgsnämnden i Norrtälje kommun

Reglemente för sjukvårds- och omsorgsnämnden i Norrtälje kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Reglemente för sjukvårds- och omsorgsnämnden i Norrtälje kommun Antaget av Norrtälje kommunfullmäktige 2013-06-17, 100 Antaget at Stockholms läns landstingsfullmäktige 2013-06-11 12,

Läs mer

TROSA KOMMUNS STYRDOKUMENT

TROSA KOMMUNS STYRDOKUMENT TROSA KOMMUNS STYRDOKUMENT Reglemente för revisorerna i Trosa kommun Antaget av kommunfullmäktige 2006-11-22, 72, Dnr 2006/675 1 Revisionens roll Revisorernas uppgift är att varje år granska den verksamhet

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2011-08-29 16 Sida Ks Dnr 206/2011 042 Anvisningar delårsbokslut per 110731 Arbetsutskottets beslut Förslag till kommunstyrelsen Fastställa anvisningar

Läs mer

Andra förmåner än arvodet enligt gällande arvodesbestämmelser kan ej överlåtas.

Andra förmåner än arvodet enligt gällande arvodesbestämmelser kan ej överlåtas. 2013-05-16 Förslag till kompletteringar i arvodesbestämmelserna. Tillägg i kursiverad stil 9. ledigheter, sjukdom mm Vid föräldraledighet och sjukdom kan landstingsråd, oppositionsråd och gruppledare för

Läs mer

Granskning av delårsbokslut 2002-08-31 och prognos 2002

Granskning av delårsbokslut 2002-08-31 och prognos 2002 Granskning av delårsbokslut 2002-08-31 och prognos 2002 Länssjukhuset i Halmstad Leif Johansson Inger Andersson Komrev Box 324, 301 08 Halmstad Tel 035 15 17 00 Fax 035-15 17 36 Leif Johansson, Direkt:

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kultur- och fritidsnämnden 2014-02-20 1 ( ) Plats och tid KS-salen, Kommunhuset klockan 14.15 17.25 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag. Beslutande Thure Andersen (S), ordförande

Läs mer

Videosammanträde Jönköping-Kalmar-Linköping. Ledamöter Arne Johansson, FORSS v ordf E län, ordf Boel Andersson Gäre.

Videosammanträde Jönköping-Kalmar-Linköping. Ledamöter Arne Johansson, FORSS v ordf E län, ordf Boel Andersson Gäre. PROTOKOLL 1 Sammanträdesplats Deltagande Videosammanträde Jönköping-Kalmar-Linköping Ledamöter Arne Johansson, FORSS v ordf E län, ordf Boel Andersson Gäre F län Lars Brudin H län Claes Hallert E län Inger

Läs mer

Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-11-22. Landstingshuset, Landstingets kansli, Södra vägen 9, Halmstad

Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-11-22. Landstingshuset, Landstingets kansli, Södra vägen 9, Halmstad Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-11-22 Landstingsstyrelsen Tid: Måndagen den 22 november 2004, kl 10:00 Plats: Landstingshuset, Landstingets kansli, Södra vägen 9, Halmstad 1 Justering Landstingsstyrelsen

Läs mer

Årsredovisningar 2013 för samordningsförbunden Huddinge, Botkyrka och Salem (HBS), Välfärd Nacka, Södertälje, VärmSam och Östra Södertörn

Årsredovisningar 2013 för samordningsförbunden Huddinge, Botkyrka och Salem (HBS), Välfärd Nacka, Södertälje, VärmSam och Östra Södertörn Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-06-16 1 (9) HSN 1405-0623 Handläggare: Barbro Hansson Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-09-30, p 5 Årsredovisningar 2013 för samordningsförbunden

Läs mer

Objektbeskrivning för Trafiknämnden, Storstockholms lokaltrafik AB och Waxholms Ångfartygs AB

Objektbeskrivning för Trafiknämnden, Storstockholms lokaltrafik AB och Waxholms Ångfartygs AB Objektbeskrivning för Trafiknämnden, Storstockholms lokaltrafik AB och Waxholms Ångfartygs AB Uppgifter TN:s org.nr: 212100-0016 SL:s org. nr: 556013-0683, ägare: Stockholms läns landsting WÅAB:s org.nr:

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012 Pajala kommun Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Anna Carlénius Revisionskonsult 17 oktober 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2

Läs mer

PROTOKOLL 1 (8) Sammanträdesdatum Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2011-08-09 ...

PROTOKOLL 1 (8) Sammanträdesdatum Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2011-08-09 ... PROTOKOLL 1 (8) 46-58, 1 bilaga Plats Beslutande Landstingshuset, Vilhelminarummet, Umeå Peter Olofsson, ordförande Nicklas Sandström, 1:e vice ordförande Maria Grip, 2:e vice ordförande Erik Bergkvist

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott 194-211

Regionstyrelsens arbetsutskott 194-211 PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsens arbetsutskott 194-211 Tid: 2015-12-07 kl. 13.00-16.40 Plats: Regionens hus, Sal A 201 RJL2015 /2516 Verksamhetsavtal avseende kommunal utveckling och samordning Beslut

Läs mer

BESTÄMMELSER OM OMSTÄLLNINGSSTÖD OCH PENSION FÖR FÖRTROENDEVALDA (OPF-KL)

BESTÄMMELSER OM OMSTÄLLNINGSSTÖD OCH PENSION FÖR FÖRTROENDEVALDA (OPF-KL) BESTÄMMELSER OM OMSTÄLLNINGSSTÖD OCH PENSION FÖR FÖRTROENDEVALDA (OPF-KL) BESTÄMMELSER OM OMSTÄLLNINGSSTÖD OCH PENSION FÖR FÖRTROENDEVALDA (OPF-KL) INNEHÅLL Bestämmelser om omställningsstöd för förtroendevalda...

Läs mer

SJÖBO KOMMUN Vård- och omsorgsnämnden

SJÖBO KOMMUN Vård- och omsorgsnämnden SJÖBO KOMMUN Vård- och omsorgsnämnden KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Tid och plats: tisdagen den 28 april 2015 kl. 18:30 Sessionsalen Berit Lundström Ordförande Sekreterare Ärenden Enligt bifogad ärendeförteckning

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott 1-12

Regionstyrelsens arbetsutskott 1-12 PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsens arbetsutskott 1-12 Tid: 2016-01-18 kl. 13.00-15:45 Plats: Region Halland 8 RJL2016/ 78 Delegationsordning för regionstyrelsen Beslut Regionstyrelsens arbetsutskott föreslår

Läs mer

Delegation av beslutanderätten från kommunstyrelsen

Delegation av beslutanderätten från kommunstyrelsen Revisionsrapport Delegation av beslutanderätten från kommunstyrelsen Söderhamns kommun November 2009 Författare Lars Meyer Innehållsförteckning 1 Inledning 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund, revisionsfråga

Läs mer

Mikael Fröler, fastighetschef Ewy Olsson, sekreterare Yngve Englund, förvaltare 6

Mikael Fröler, fastighetschef Ewy Olsson, sekreterare Yngve Englund, förvaltare 6 1 (11) Plats och tid Fastighetskontoret, kl 8.00 11.30 Beslutande Clas Ebbeson (M) Marcus Ingelsbo (M) Lisbeth Åkestrand (M) Lars-Erik Nyström (C) Kenth Johansson (C) Agne Sahlin (S) Inga-Lill Svanberg

Läs mer

Sida 1 (9) 1 Politisk inledning

Sida 1 (9) 1 Politisk inledning Sida 1 (9) 1 Politisk inledning 2a stycket Prioriterade grupper Landstingsfullmäktige har slagit fast att barn och ungdom, liksom de äldre ska prioriteras. I varje kommun ska det finnas tillgång till landstingspersonal

Läs mer

Kommunstyrelsens ordförande har i skrivelse 2012-10-22, delvis reviderat 2012-11-05, redovisat förslag till budget 2013.

Kommunstyrelsens ordförande har i skrivelse 2012-10-22, delvis reviderat 2012-11-05, redovisat förslag till budget 2013. 147 KS 2012/0019 Budget 2013 Ärendet Danderyds kommun visar genomgående mycket goda resultat i de kvalitetsredovisningar som görs både lokalt och på nationell nivå. Det innebär att kommunen erbjuder hög

Läs mer