Ls First Hotel Mårtenson, Storgatan 52, Halmstad

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ls 2005-12-12. First Hotel Mårtenson, Storgatan 52, Halmstad"

Transkript

1 Föredragningslista Sammanträdesdatum Landstingsstyrelsen Tid: Måndagen den 12 december 2005, kl 09:00 Plats: First Hotel Mårtenson, Storgatan 52, Halmstad Obs! Tid och plats Kl 09:00 - Beslutssammanträde Kl 10:00 - Tema Ansvarskommitténs uppdrag och diskussioner Kl 12:30 - Gemensam lunchbuffé Justering utse Dan Skantz att jämte ordföranden justera protokollet. 2 Godkännande av föredragningslista godkänna den utsända föredragningslistan. 3 Anmälan av inkomna/utgående skrivelser notera skrivelserna till protokollet. Följande skrivelser anmäles för anteckning till protokollet: 1. Protokoll från Västra Sjukvårdsregionens samverkansnämnd (17)

2 2. Protokoll från Södra Regionvårdsnämnden Protokoll från landstingets revisorers sammanträde samt rapport angående Granskning av delårsrapport och prognos Landstinget Halland Kos Protokoll från landstingets revisorers sammanträde samt rapport angående Granskning av den interna kontrollen Handikappförvaltningen - länssjukvårdsnämnden Kos Protokoll från landstingets revisorers sammanträde samt rapport angående Granskning av förrådsverksamheten vid servicenämnden Kos Skrivelse angående den nya ersättningsmodellen, samt svar från landstingsdirektör Mona Boström Kos Sveriges Kommuner och Landsting - Överenskommelse om samverkansformer mellan medicintekniska företag och medarbetare i den offentliga hälso- och sjukvården. Cirkulär 2005:92 8. Sveriges Kommuner och Landsting - Handläggning av medborgarförslag. Cirkulär 2005:93 9. Sveriges Kommuner och Landsting - Aktuellt om äldreomsorgen år Cirkulär 2005: Sveriges Kommuner och Landsting - Olika sätt att hantera tillgångar för pensionsförpliktelser för kommuner och landsting. Cirkulär 2005: Sveriges Kommuner och Landsting - Budgetförutsättningar för åren Cirkulär 2005: Sveriges Kommuner och Landsting - Norrköping tingsrätts dom i mål nr B : Kommunstyrelsens ordförande och förvaltningschef i Finspångs kommun fälldes för arbetsmiljöbrott. Cirkulär 2005: Sveriges Kommuner och Landsting - Arbetsdomstolens dom 2005 nr 77 om avsked av enhetschef som brutit mot LOU i samband med en entreprenadupphandling. Cirkulär 2005: Riktlinjerna för samordnad vårdplanering i Hallands län har reviderats. 15. Tackkort från Ulla Ertsborn för uppvaktningen vid landstingsfullmäktige i samband med hennes födelsedag. 2 (17)

3 Landstingsstyrelseärenden 4 Landstingsstyrelsens Mål & Budget för 2006 Kos050073, bilaga anta Landstinget Hallands övergripande mål som styrelsens egna mål. fastställa budget för 2006 i enlighet med bifogat förslag i bilaga 1 och 2. Styrelsen och nämnderna ska fastställa egna mål som anses bidra till att uppnå de övergripande målen för Landstinget Halland. Styrelsens uppdrag är just att ta ansvar för och ha överinseende över hela landstingets fortlöpande verksamhet på fullmäktiges vägnar. Det är av det skälet inte meningsfullt att styrelsen sätter andra mål än de av fullmäktige fastställda övergripande målen. Landstingsstyrelsens framställning till fullmäktige om landstingsbidrag för verksamheten 2006 grundades på de planeringsförutsättningar som fullmäktige beslutat om för Med utgångspunkt från den totala ramen gjordes anpassningar i ramförslaget för att dels kunna klara av kostnadsökningar och verksamhetsförändringar som inte inräknats i den ursprungliga budgetramen och dels för att kunna bidra till landstingets totala ekonomi genom att begära en lägre nivå än den fastställda ramen. Landstingsfullmäktige beslöt den 8 november att anvisa landstingsstyrelsen ett landstingsbidrag om tkr för den egentliga verksamheten samt tkr för den landstingsgemensamma delen. Investeringsanslag för fastighetsinvesteringar är tkr och för landstingsgemensamma utrustningsinvesteringar tkr. Som komplement till 2006 års budget erfordras att avsatta överskottsmedel ianspråktas för finansiering av tidigare beslutade garantipensioner/särskilda ålderspensioner samt för partiernas utbildningsanslag. Ianspråktagande av överskottsmedel kan även bli aktuellt för vissa andra anslag efter analys av 2005 års bokslut. Ianspråktagande av överskottsmedel sker genom särskilt beslut om kompletteringsbudget under Skrivelse från landstingsledningen (Kos050073, ) - Bilaga 3 (17)

4 5 Delegationsbestämmelser för landstingsstyrelsen Lk/030011, bilaga godkänna komplettering till Förteckning över av landstingsstyrelsen delegerade ärenden. Enligt kommunallagen 33 får en styrelse/nämnd uppdra åt ett utskott, åt en ledamot eller ersättare eller åt en anställd hos landstinget att besluta på nämndens vägnar i ett visst ärende eller en viss grupp av ärenden. Styrelsen/nämnden får själva besluta om delegering inom de ramar som lagen anger. Förvaltningschefer får vidaredelegera till anställda. Brådskande ärenden får delegeras till förtroendevalda. Inför 2005 har beslutats om en ny delegationsordning för landstingsstyrelsen. En anpassning gjordes då att Landstingets kansli upphörde som förvaltning den 31 december 2004 och att personalen överfördes till Konsult & stöd den 1 januari Förvaltningen Konsult & stöd har inrättats som en organisatorisk enhet under landstingsstyrelsen. Föreslagna ändringar/kompletteringar i det nya förslaget till delegationsordning har gjorts utifrån erfarenheter från tillämpningen av nuvarande delegationsbestämmelser. Förteckning över av landstingsstyrelsen delegerade ärenden 6 Organisationsförändring - beredskap/säkerhet Kos050171, bilaga godkänna förslaget att överföra beredskaps-/säkerhetsenheten från Sjuktransportförvaltningen till Konsult & stöd från Sjuktransportförvaltningen har sedan i början av 1990-talet ansvaret för beredskaps- och säkerhetsfunktionen. Uppdragen har genom åren tydliggjorts inte minst med skapandet av krisledningsnämndens bildande Beredskapsoch säkerhetsenheten arbetar i allt väsentligt med sina uppdrag i direkt relation med landstingsdirektören och landstingsstyrelsen. 4 (17)

5 I samband med organiserandet av Konsult & stöd hösten 2004 avgränsades detta område för vidare ställningstaganden. Under 2005 har diskussioner om funktionens organisatoriska tillhörighet klarnat. Enhetens huvudsakliga arbetsområden omfattas av landstingsövergripande planeringsarbeten med stöd åt såväl landstingsstyrelsen som till landstingets förvaltningar. Utifrån denna diskussion föreslår landstingets tjänstemannaledning att beredskaps- och säkerhetsfunktionen organisatoriskt flyttas från sjuktransportförvaltningen till Konsult & stöd per Skrivelse från landstingsledningen (Kos050171, ) 7 Organisationsförändring - lönekonsulterna Kos050170, bilaga godkänna förslaget att överföra lönekonsulterna från Sjukhuset i Varberg till Konsult & stöd från I samband med Strukturprojekt Administration beslutades 1997 att landstingets tre lönekontor skulle bli en organisatorisk enhet, som knytes organisatoriskt till Sjukhuset i Varberg, med geografisk placering av lönekonsulterna på Länssjukhuset och på Sjukhuset i Varberg. Avsikten var att lönekonsulterna skulle få en vidgad roll i förhållande till dåvarande löneassistenter. De fick också funktionen som rådgivare åt verksamhetsledningar i olika personaladministrativa frågor med anknytning till löner och avtal. Den nya organisationen trädde formellt i kraft den 1 juli 1998 men den gamla levde kvar till den 1 januari 1999, då PA-systemet Respons fick sin produktionsstart för hela landstinget. I samband med organiserandet av Konsult & stöd hösten 2004 avgränsades detta område för vidare ställningstaganden. Konsult & stöd verkar i huvudsak inom landstingsgemensamma planerings-, genomförande- och utvärderingsområden av administrativ karaktär. Då lönekonsultorganisationen är en enhet inom detta område föreslår landstingets tjänstemannaledning en organisatorisk flyttning från Sjukhuset i Varberg till Konsult & stöd per Med en lönekonsultorganisation inom Konsult & stöd bedöms möjligheterna till effektiviseringar som goda. Skrivelse från landstingsledningen (Kos050170, ) 5 (17)

6 8 Revidering av Landstinget Hallands organisation för planering och ledning vid allvarlig händelse, höjd beredskap och krig Kos050173, bilaga anta förslag till ny organisation för planering och ledning vid allvarlig händelse, höjd beredskap och krig för Landstinget Halland från och med den 1 februari Landstinget är skyldigt att hålla en hög larmberedskap och tillgänglighet på särskild kris- och katastrofledning, som snabbt kan aktivera egna resurser och kan samordnas med grannlandsting, andra myndigheter och organisationer som påverkas vid en allvarlig händelse. De senaste årens inträffade nationella och internationella allvarliga händelser har visat på behovet av en tydlig särskilt organiserad kris- och katastrofledning och samordning av landstingens hälso- & sjukvårdsresurser, såväl som med övriga samhällsresurser. Bland annat har dessa händelser legat som grund för genomförda, och nu antagna revideringar av SOSFS:s föreskrifter och allmänna råd, likväl som för Landstinget Hallands förslag till revidering av den egna organisationen, bilaga 1. Skrivelse från landstingsledningen (Kos050173, ) - Bilaga 9 Lokaler för primärvård i Breared, Varbergs primärvårdsområde Kos050149, bilaga frågan om lokaler för primärvårdsverksamhet i Breared bereds under 2006 inför hantering och prioritering av fastighetsinvesteringar under 2007 och åren därefter. Primärvården Varberg har i framställan till landstingsstyrelsen anhållit om att landstinget ska köpa en reserverad tomt på Brearedsområdet i Varberg. Primärvårdsnämnden har sedan 2002 diskuterat och planerat för att etablera verksamhet i bostadsområdet. Närmast i tiden ligger etablering av en folktandvårdsklinik men projekteringsarbetet ska också innehålla ytor för en vårdcentral. 6 (17)

7 Nämndens konkreta ställningstagande till att genomföra etableringen var inte känt under beredningen av budget och investeringsplan för Medel för tomtköp och projektering finns inte med i 2006 års budget. Nämndens förslag kommer att beredas och ingå i prioriteringen för kommande investeringar. Ett nytt ersättningssystem för primärvårdsverksamhet kan kommat att påverka ställningstagandet till att bygga en ny vårdcentral. Skrivelse från landstingsledningen (Kos050149, ) Skrivelse från Primärvården Varberg (C115/05, ) 10 Redovisningsmässig avskrivning av obetalda vårdavgifter Kos , bilaga redovisningsmässigt avskriva resterande vårdavgiftsfordringar inom den öppna vården med kronor. avskriva övriga avgiftsfordringar med kronor. Ekonomiavdelningen administrerar uppbörden av vårdavgifter för den öppna vården inom hela landstinget. Kravverksamheten har skett i landstingets eget kundreskontrasystem. För vårdavgifter som ej direkt kontantbetalas på resp mottagning och ej betalas inom föreskriven tid tillämpas kravrutin i Kundreskontran. Kravrutinen innebär att betalningspåminnelse och inkassokrav med lagstadgad inkassoavgift utsänds för alla obetalda öppenvårdsavgifter. Utöver den egna kravverksamheten har samarbetet fortsatt med ett externt inkassoföretag avseende oreglerade vårdavgifter. Under tiden har kronor influtit genom inkassoföretagets försorg avseende vårdavgifter i öppen vård. För 2004 återstår ett belopp på kronor. Beloppet är kronor högre än Ökningen av beloppet förklaras av att vårdavgifterna höjdes Beloppet skall ställas i relation till de under 2004 kontant erlagda patientavgifterna på kronor. Om hänsyn dessutom tas till de kronor som debiterats kreditpatienterna uppgår avskrivningarna till 2,36 % av de totalt uppburna patientavgifterna på kronor, en minskning med 0,05 procentenheter jämfört med Motsvarande minskning redovisades mellan 2002 och (17)

8 Avskrivningsbehovet för 2004 ska ses mot bakgrund av att det under året företagits ca läkarbesök och ca sjukvårdande behandlingar. Under 2004 har kreditpatienternas andel av de totala patientavgifterna ökat från 18,07 till 18,91 procent. Kreditpatienternas avskrivningsandel för debiterade avgifter var 12,50 procent, vilket är 0,85 procentenheter lägre än föregående år. På Landstingets kanslis ekonomiavdelning administreras även kravverksamhet inom landstingsstyrelsens verksamhetsområde, vårdavgifter avseende EUpatienter inom öppen vård och fakturor avseende tandreglering. Avskrivningsbeloppet för dessa är kronor. Fordringarna är föremål för långtidsbevakning hos externt inkassoföretag. Skrivelse från landstingsledningen (Kos050165, ) 11 Landstingets attest & utanordningsreglemente, tillämpningsanvisningar Kos050137, bilaga fastställa bifogade tillämpningsanvisningar att gälla fr o m 1 januari Landstingsfullmäktige fastställde på sammanträdet i november ett attest & utanordningsreglemente för att säkerställa den interna kontrollen bl a i samband med införandet av elektronisk fakturahantering. Samtidigt gavs ett uppdrag till landstingsstyrelsen att utarbeta tillämpningsanvisningar för detta reglemente. Skrivelse från landstingsledningen (Kos050137, ) Tillämpningsanvisningar till attest- & utanordningsreglemente för Landstinget Halland 8 (17)

9 12 Kapitationsersättning (barnpeng) inom barn- och ungdomstandvården Kos050162, bilaga fastställa den genomsnittliga ersättningen inom barn- och ungdomstandvården per omhändertagen 3-19 åring till kronor för år karensbeloppet för riskfond 1 uppräknas med motsvarande procentsats till kronor för år öka det procentuella uttaget till riskfond 1 från 4,0 till 4,5 % från göra en översyn av kapitationsersättningen inom barn- och ungdomstandvården. Landstingsfullmäktige beslöt i november 1999 att från den 1 april 2000 införa fritt tandläkarval inom barn- och ungdomstandvården som garanterar alla 3-19 åringar bosatta i Halland möjlighet att fritt välja tandläkare. Den genomsnittliga ersättningen till tandvårdsföretaget per omhändertagen 3-19 åring är för närvarande kronor. För kostsamma patienter har särskilda riskfonder skapats med syfte att sprida risktagandet. Landstingsstyrelsen föreslås att dels fastställa den genomsnittliga ersättningen per omhändertagen 3-19 åring inom barn- och ungdomstandvården för år 2006 dels uppräkna karensbeloppet för riskfond 1 med motsvarande procentsats för år Under åren har riskfond 1 genererat ett underskott om drygt 1 mnkr, vilket visar att den procentuella delen (4 %) av barnpengen som avsätts till fonden är för låg. Det procentuella uttaget till fonden föreslås därför ökas till 4,5 % från I revisionsrapport våren 2005 avseende granskningen av folktandvården i Landstinget Halland framkommer bl a att kapitationsersättningen inom barnoch ungdomstandvården, barnpengen, är för låg och att större hänsyn bör tas till karies i åldrarna 6-9 år. Landstingsstyrelsen föreslås göra en översyn av kapitationsersättningen (barnpengen) inom barn- och ungdomstandvården. Skrivelse från landstingsledningen (Kos050162, ) 9 (17)

10 13 Tilläggsbudget för specialistläkemedel 2005 Kos050167, bilaga öka landstingsbidraget till länssjukvårdsnämnden med 7 mnkr. finansiering sker genom att disponera 7 mnkr av centralt avsatta medel till landstingsstyrelsen i 2005 års budget. I det nya avtalet om statsbidrag för läkemedelskostnader som gäller fr o m 2005 ändrades finansieringsmodellen för tidigare schabloniserad gemensam finansiering. Som en följd härav ändrades även redovisningen av berörda kostnader. Detta medför ett behov av att förändra budgeten till de nya förutsättningarna. Budgettillskottet till länssjukvårdsnämnden föreslås finansieras dels genom en reducering av det centrala läkemedelsanslaget med 2 mnkr och dels genom att ianspråkta 5 mnkr av centralt avsatta medel för prisregleringar och kostnadsökningar i budget Skrivelse från landstingsledningen (Kos050167, ) 14 Internpriser för laboratoriemedicin 2006 Kos050168, bilaga fastställa internpriser för laboratoriemedicin 2006 enligt bilagda prislistor. I den tillämpade ekonomistyrmodellen ingår interna priser på olika tjänster och produkter som ett viktigt inslag. Enligt fullmäktiges beslut är det landstingsstyrelsen som beslutar om nämndsgemensamma internpriser. Länssjukhuset har tagit fram priskalkyler som granskats av Konsult & stöds ekonomiavdelning i dialog med sjukhuset. Ekonomiavdelningens förslag till beslut överensstämmer med den dialog som förts. 10 (17)

11 För samtliga laboratorier föreslås prishöjningar för att kompensera pris- och löneökningar. Nivån varierar mellan laboratorierna men är inte i något fall högre än den schablonuppräkning som kunderna fått i budget 2006 som kompensation för pris och löneökningar. Skrivelse från landstingsledningen (Kos050168, ) Internpriser för laboratoriemedicin Fördelning av medel för FoU-projekt 2006 Kos050119, bilaga bevilja medel för FoU-projekt om tkr enligt Vetenskapliga rådets förslag samt finansiera kostnaden ur anslaget för FoU-medel i 2006 års budget. FoU-projekten ska bl a stödja utvecklingen av hälso- och sjukvården och bidra till kompetensutveckling av personalen. Vetenskapliga rådet har i sin granskning av FoU-projekten, utöver de vetenskapliga kriterierna, vägt in Landstinget Hallands övergripande mål och fastställda prioriterade områden. Sammanlagt har 60 ansökningar lämnats in för år 2006, varav 17 avser projekt som tidigare erhållit medel. 70 % avser projekt inom länssjukvården och 30 % inom primärvården. Rådet föreslår att 40 projekt beviljas FoU-medel till en kostnad av tkr. Skrivelse från Vetenskapliga rådet (Kos050119, ) Protokoll från Vetenskapliga rådet ( ) FoU-ansökningar fortsättning tidigare projekt FoU-projekt beviljade av Vetenskapliga rådet Förtydligande av riktlinjer vid assisterad befruktning (äggdonation) i Södra sjukvårdsregionen Kos050156, bilaga godkänna förslag till förtydligande av riktlinjer vid assisterad befruktning (äggdonation) och med giltighet t v i hela Landstinget Halland. 11 (17)

12 Södra Regionvårdsnämnden fastställde i oktober 2003 riktlinjer för assisterad befruktning (äggdonation) med giltighet från Landstingsstyrelsen godkände vid sammanträde i februari 2004 förslaget med giltighet t v i hela Landstinget Halland. Som underlag för beslutet om äggdonation fanns Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd Assisterad befruktning från Socialstyrelsen har därefter 2005 ändrat föreskrifterna om assisterad befruktning. Begreppen makar och samboende har utökats med begreppet registrerad partner, vilket medfört ändringar och tillägg i föreskrifterna. Till följd av Socialstyrelsens nya föreskrifter måste Södra sjukvårdsregionens gemensamma behandlingsprinciper och riktlinjer vid assisterad befruktning också ändras. Vid sammanträde i oktober 2005 beslöt Södra Regionvårdsnämnden bl a att ställa sig bakom föreslagen ändring samt rekommendera huvudmännen att ställa sig bakom nämndens beslut. Skrivelse från landstingsledningen (Kos050156, ) Skrivelse från Södra Regionvårdsnämnden (Kos050156, ) Protokoll från Södra Regionvårdsnämnden ( ) 17 Ersättning till donatorssjukhus i samband med organdonation Kos050174, bilaga anta samverkansnämndens för västra sjukvårdsregionen rekommendation att från och med 1 januari 2006 tillämpa föreslagna ersättningar till donatorssjukhus i samband med organdonation. Sveriges Kommuner och Landsting har översänt skrivelse till samverkansnämnderna angående höjda ersättningar till donatorssjukhus i samband med organdonation. har initierats av verksamhetscheferna vid de fyra transplantationsenheter som organiserar organdonation. Ersättningsnivåerna reviderades senast den 1 januari De nu förändrade ersättningsnivåerna föreslås gälla från och med den 1 januari 2006 och påverkar således den utomregionala prislistan för nästkommande år. 12 (17)

13 Samverkansnämnden för västra sjukvårdsregionen beslöt vid sammanträde att rekommendera huvudmännen att från och med 1 januari 2006 tillämpa de föreslagna ersättningarna till donatorssjukhus i samband med organdonation. Skrivelse från landstingsledningen (Kos050174, ) Protokollsutdrag från Västra sjukvårdsregionens samverkansnämnd ( ) Skrivelse från Sveriges Kommuner och Landsting ( ) Skrivelse från Universitetssjukhuset MAS ( ) 18 Rådet för hälso- och sjukvårdsforskning - HSF Kos050166, bilaga säga upp avtalet med Rådet för Hälso- och sjukvårdsforskning. Rådet för hälso- och sjukvårdsforskning (HSF) bildades 1985 av bl a landstingen i Södra sjukvårdsregionen. Landstingen bidrar med 50 öre/invånare. För Halland motsvarar detta ca 142 tkr. Avtalet sade upp per den 31 december 1999 och har fr o m 2000 ersatts med ett rullande ettårsavtal med oförändrat innehåll och en uppsägningstid av ett år. Detta gjordes i avvaktan på en översyn och en eventuell samordning av resurserna för klinisk forskning, omvårdnadsforsning och hälso- och sjukvårdsforskning. Sedan HSF bildades 1985 har landstingen utvecklat egna FoU-enheter. Detta innebär att de förutsättningar som fanns när HSF bildades har förändrats. Mot denna bakgrund föreslår Södra Regionvårdsnämndens kansli att landstingen fortsätter att utveckla det regionala samarbetet inom området hälso- och sjukvårdsforskning och att HSF:s funktion kan övertas av det nyligen bildade Regionala nätverket för Forskning och utveckling. Skrivelse från landstingsledningen (Kos050166, ) Skrivelse från Södra Regionvårdsnämnden (Kos050166, ) Skrivelse från Södra Regionvårdsnämnden ( ) 13 (17)

14 19 Rekommendation om överenskommelse om samverkansformer inom det medicintekniska området Kos050155, bilaga anta rekommendation från Sveriges Kommuner och Landsting angående överenskommelse inom det medicintekniska området. utfärda tillämpningsanvisningar för Landstinget Halland. Sveriges Kommuner och Landsting har tillsammans med branschorganisationerna inom det medicintekniska området ingått en överenskommelse om samverkansfomer mellan medicintekniska företag och medarbetare i den offentliga hälso- och sjukvården. Överenskommelsen föreslås gälla fr o m 1 januari 2006 med sex månaders implementeringstid. Överenskommelsen omfattar alla medarbetare inom den offentliga hälso- och sjukvården, såväl i landsting som i kommuner. Den anger riktlinjer för hur samarbete, relationer och ersättningar mellan hälso- och sjukvårdens medarbetare och de medicintekniska företagen i stort ska ske. För att överenskommelsen ska bli ett bra verktyg i det lokala samarbetet med den medicintekniska branschen bör, enligt rekommendationen, varje sjukvårdshuvudman utfärda lokala tillämpningsanvisningar. Skrivelse från landstingsledningen (Kos050155, ) 20 Medel till sjukvårdsupplysningen (SVU) Lk/040177, bilaga Närsjukvårdsnämnden i Kungsbacka, som är ansvarig för sjukvårdsupplysningen i länet, anvisas extra medel om 2,2 mnkr Finansiering sker med centralt avsatta medel i 2006 års budget. Med syfte bl a att få en ökad tillgänglighet till hälso- och sjukvården och styra befolkningen till rätt vårdnivå har landstinget sedan 2000 haft en sjukvårdsupplysning. Verksamheten var till 1 april 2005 budget- och utbudsmässigt 14 (17)

15 decentraliserad till fyra primärvårdsområden men är sedan 1 april helt organiserad under Närsjukvårdsnämnden i Kungsbacka. I analogi med detta har budgetöverföringar skett mellan berörda nämnder. Verksamheten centraliseras nu successivt och vid utgången av 2005 kommer, för service till hela länets befolkning, SVU-sjuksköterskor att finnas i Kungsbacka och Halmstad dagtid och i Halmstad även nattetid. Det har senaste året varit svårigheter att klara bemanningen av SVU med de medel som tilldelades för verksamheten vid starten 2002, inkl årliga budgetuppräkningar därefter. För att klara en god bemanning, som nu kommit till stånd, behöver SVU förstärkas ytterligare till en årlig kostnad om 2,2 mnkr. Denna summa bör tillföras Närsjukvårdsnämnden i Kungsbacka och finansieras ur de medel som, i avvaktan på slutligt ställningstagande, upptagits för denna fråga i anslaget för landstingsstyrelsens gemensamma verksamhet. Skrivelse från landstingsledningen (Lk/040177, ) 21 Remiss från Hallandstrafiken AB angående Marknadsplan Kos050142, bilaga lämna remissvar enligt redovisat förslag. I uppdragsavtalet från ägarna till Hallandstrafiken AB framgår att en treårig marknadsplan årligen skall upprättas av bolaget. Avsikten med planen är att komplettera den i lag reglerade ettåriga trafikförsörjningsplanen som redovisar trafikens omfattning, inriktning och ekonomi för det kommande trafikåret. Den senaste upprättade marknadsplanen sträckte sig fram till 2000/2001. Föreliggande förslag till marknadsplan har behandlats av Hallandstrafikens styrelse den 2 september 2005, varvid beslöts att sända planen på remiss till bolagets ägare. Hallandstrafikens styrelse kommer därefter att fastställa planen på ordinarie möte i december Skrivelse från landstingsledningen (Kos050142, ) Skrivelse från landstingsstyrelsen ( ) Marknadsplan Hallandstrafiken 15 (17)

16 22 Förlängning av visstidsförordnande för Leif Haraldson Lk , bilaga förordnande för fastighetsdirektör Leif Haraldson förlängs för perioden med samma villkor som gällande avtal. Visstidsförordnande för fastighetsdirektör Leif Haraldson, , löper ut Med anledning därav har planerings- och uppföljningssamtal genomförts i enlighet med landstingets ledningsstrategi. Överenskommelse har träffats med Leif Haraldson om att visstidsförordnandet skall förlängas t o m Skrivelse från landstingsledningen (Lk/ , ) 23 Anmälan av delegationsbeslut Bilaga lägga anmälningarna till handlingarna. Anmälan av beslut fattade på delegation enligt landstingsstyrelsens delegationsbestämmelser avseende beslut om val av leverantör/entreprenör för följande upphandlingar: - Förbandsmaterial - Pappers- och plastartiklar - Uppsökande tandvård för äldre och funktionshindrade Skrivelse från Landstingsupphandling (Dnr 05008, ) Skrivelse från Landstingsupphandling (Dnr 05039, ) Skrivelse från Landstingsupphandling (Dnr 05056, ) 16 (17)

17 24 Anmälan av protokoll Bilaga lägga protokollen till handlingarna. Anmäles protokoll från Skogsegendomsdelegationen , landstingsstyrelsens personalutskott , och Arvodeskommittén Protokoll från Skogsegendomsdelegationen Protokoll från landstingsstyrelsens personalutskott , Protokoll från Arvodeskommittén (17)

Ls 2009-11-30. Arbetsutskottets förslag Landstingsstyrelsen beslutar att utse Lise-Lotte Olsson att jämte ordföranden justera protokollet.

Ls 2009-11-30. Arbetsutskottets förslag Landstingsstyrelsen beslutar att utse Lise-Lotte Olsson att jämte ordföranden justera protokollet. Föredragningslista Sammanträdesdatum 2009-11-30 Landstingsstyrelsen Tid Måndagen den 30 november 2009, kl 11:15 Plats Landstingshuset, Södra vägen 9, Halmstad Sammanträdeslokal - Borgsalen 1 Justering

Läs mer

Landstingsstyrelsen 131-147

Landstingsstyrelsen 131-147 Protokoll Sammanträdesdatum 2009-11-30 Landstingsstyrelsen 131-147 Tid Måndagen den 30 november 2009, kl 11:15-12:05 Plats Landstingshuset, Södra vägen 9, Halmstad Ledamöter Mats Eriksson (M) GunMarie

Läs mer

Landstingsstyrelsen

Landstingsstyrelsen Protokoll Sammanträdesdatum 2005-12-12 Landstingsstyrelsen 142-166 Tid: Måndagen den 12 december 2005, kl 09:00-12:45 Plats: First Hotel Mårtenson, Halmstad Ledamöter Mats Eriksson (m) Göran Karlsson (c)

Läs mer

Landstingsstyrelsen 188-211

Landstingsstyrelsen 188-211 Protokoll Sammanträdesdatum 2003-12-08 Landstingsstyrelsen 188-211 Tid: Måndagen den 8 december 2003, kl 10:00-12:10 Plats: Landstingshuset, Landstingets kansli, Södra vägen 9, Halmstad Ledamöter Mats

Läs mer

Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-09-20. Landstingshuset, Landstingets kansli, Södra vägen 9, Halmstad

Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-09-20. Landstingshuset, Landstingets kansli, Södra vägen 9, Halmstad Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-09-20 Landstingsstyrelsen Tid: Måndagen den 20 september 2004, kl 10:00 Plats: Landstingshuset, Landstingets kansli, Södra vägen 9, Halmstad 1 Justering Landstingsstyrelsen

Läs mer

Ls 2006-11-20. Landstingshuset, Södra vägen 9, Halmstad Sammanträdesrum Borgsalen

Ls 2006-11-20. Landstingshuset, Södra vägen 9, Halmstad Sammanträdesrum Borgsalen Föredragningslista Sammanträdesdatum 2006-11-20 Landstingsstyrelsen Tid: Måndagen den 20 november 2006, kl 10:00 Plats: Landstingshuset, Södra vägen 9, Halmstad Sammanträdesrum Borgsalen 1 Justering utse

Läs mer

Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-04-13. Landstingshuset, Landstingets kansli, Södra vägen 9, Halmstad

Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-04-13. Landstingshuset, Landstingets kansli, Södra vägen 9, Halmstad Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-04-13 Landstingsstyrelsen Tid: Tisdagen den 13 april 2004, kl 10:00 Plats: Landstingshuset, Landstingets kansli, Södra vägen 9, Halmstad 1 Justering Landstingsstyrelsen

Läs mer

Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-12 - 02

Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-12 - 02 Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-12 - 02 Psykiatrinämnden Tid: Torsdagen den 2 december, Klockan 16.00 Plats: Landstingets kansli, Halmstad Borgsalen Utvecklingskraft möte med LS -au 13.00 14.30

Läs mer

Reglemente för lokal nämnd i Region Halland

Reglemente för lokal nämnd i Region Halland Reglemente för lokal nämnd i Region Halland Beslutat av Regionfullmäktige den 5 november 2014 108 Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen och andra författningar gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Läs mer

Tandvårdsnämndens begäran om klargörande ägardirektiv

Tandvårdsnämndens begäran om klargörande ägardirektiv BESLUTSUNDERLAG Landstingstyrelsen Central förvaltning Datum 2013-01-28 Sida 1 (4) Ledningsenhet Dnr LD12/01415 Uppdnr 351 2013-01-14 Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2013-01-28 Landstingsstyrelsen 2013-02-18

Läs mer

Rune Lejon personaldirektör, 23, 29, 32, 39

Rune Lejon personaldirektör, 23, 29, 32, 39 LANDSTINGET HALLAND PROTOKOLL 2003-02-03 LANDSTINGSSTYRELSEN 13-39 Tid: kl 10.00 11.45 Plats: Landstingshuset, Halmstad Ledamöter Mats Eriksson (m) Göran Karlsson (c) Dan Skantz (s) Gun-Marie Stenström

Läs mer

Reviderad 2016-04-28 Dnr 2015/692-KuN. Delegationsordning. Kulturnämnden

Reviderad 2016-04-28 Dnr 2015/692-KuN. Delegationsordning. Kulturnämnden Reviderad 2016-04-28 Delegationsordning Delegationsordning för INLEDNING s ansvarsområden s ansvarområden framgår av nämndens reglemente. Arbetsgivarrollen Samverkan Samverkan mellan parterna bygger på

Läs mer

Omsorgsnämnden 2009-05-28 1 (18)

Omsorgsnämnden 2009-05-28 1 (18) Omsorgsnämnden 2009-05-28 1 (18) Plats och tid Tingshuset, torsdagen den 28 maj 2009, kl. 16.00-18.20 Ajournering kl.17.10-17.30 Beslutande Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Hannu Sutinen (fp) ordförande

Läs mer

Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-11-22. Landstingshuset, Landstingets kansli, Södra vägen 9, Halmstad

Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-11-22. Landstingshuset, Landstingets kansli, Södra vägen 9, Halmstad Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-11-22 Landstingsstyrelsen Tid: Måndagen den 22 november 2004, kl 10:00 Plats: Landstingshuset, Landstingets kansli, Södra vägen 9, Halmstad 1 Justering Landstingsstyrelsen

Läs mer

Dagordningen på regionstyrelsens möte 18 december 2014

Dagordningen på regionstyrelsens möte 18 december 2014 Denna information redogör kortfattat för regionstyrelsens beslut i de ärenden som behandlades vid regionstyrelsens sammanträde 18 december 2014. På Region Skånes webbplats www.skane.se finns handlingarna

Läs mer

Hjälpmedelsnämnden Halland

Hjälpmedelsnämnden Halland Föredragningslista Sammanträdesdatum 2010-05-21 Hjälpmedelsnämnden Halland Tid: Fredagen den 24 september 2010 kl. 09:00 Plats: Komikapp - Rehabteks lokaler, Varberg Kardanvägen 15 Vägbeskrivning bifogas

Läs mer

Delegationsordning Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Delegationsordning Sahlgrenska Universitetssjukhuset Delegationsordning Sahlgrenska Universitetssjukhuset Fastställd av styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset 2015-03-27, 34 Delegationsordning för Sahlgrenska Universitetssjukhuset Innehållsförteckning

Läs mer

Revidering av hälso- och sjukvårdsnämndens delegation av beslutsrätt samt arbetsordning

Revidering av hälso- och sjukvårdsnämndens delegation av beslutsrätt samt arbetsordning Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-09-28 1 (4) HSN 1412-1624 Handläggare: Julia Forssmed Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015-11-03, p 5 Revidering av hälso- och sjukvårdsnämndens delegation

Läs mer

Kommunal Författningssamling Reglemente Nr 2013:2

Kommunal Författningssamling Reglemente Nr 2013:2 Kommunal Författningssamling Reglemente Nr 2013:2 Reglemente för krisledningsnämnden Antaget av kommunfullmäktige den 13 juni 2013 Gäller fr.o.m. den 14 juni 2013 Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen

Läs mer

Landstingsstyrelsen 129-139

Landstingsstyrelsen 129-139 Protokoll Sammanträdesdatum 2006-11-20 Landstingsstyrelsen 129-139 Tid: Måndagen den 20 november 2006, kl 10:00-10:20 Plats: Landstingshuset, Södra vägen 9, Halmstad Ledamöter Mats Eriksson (m) Göran Karlsson

Läs mer

PROTOKOLL 1 (10) 2014-09-11

PROTOKOLL 1 (10) 2014-09-11 PROTOKOLL 1 (10) 2014-09-11 Gemensam måltidsnämnd Plats och tid Pelarsalen, Skellefteå lasarett. Klockan 13.00 15.00 ande Leif Holmqvist (c), Ske-å kommun Janeth Lundberg (s), Västerbottens läns landsting

Läs mer

2002-05-13 LANDSTINGSSTYRELSEN 72-96. Tid: kl 10.00 12.00. Plats: Landstingshuset, Halmstad. Ledamöter

2002-05-13 LANDSTINGSSTYRELSEN 72-96. Tid: kl 10.00 12.00. Plats: Landstingshuset, Halmstad. Ledamöter LANDSTINGET HALLAND PROTOKOLL 2002-05-13 LANDSTINGSSTYRELSEN 72-96 Tid: kl 10.00 12.00 Plats: Landstingshuset, Halmstad Ledamöter Anne Marie N Brodén (m) Göran Karlsson (c) Björn Ahlkvist (s) Mats Eriksson

Läs mer

Granskning av inköpsrutinen och köptrohet

Granskning av inköpsrutinen och köptrohet www.pwc.se Revisionsrapport Malin Kronmar Carl-Magnus Stensson Granskning av inköpsrutinen och köptrohet Mönsterås kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Revisionsfråga...

Läs mer

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset Ronneby

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset Ronneby 1(20) Sammanträdesdatum Plats och tid Beslutande Listerbysalen, kl.10:30-11:55 Ledamöter Se särskild förteckning Ersättare Se särskild förteckning Övriga närvarande Se särskild förteckning Justerare Malin

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35.

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (14) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35. Beslutande Monica Olsson (S) Ordförande Stig Eng

Läs mer

2001-10-10 LÄNSSJUKVÅRDSNÄMNDEN 71 82. Tid: kl 10.00 12.15. Plats: Sammanträdesrum Borgsalen, landstingshuset i Halmstad.

2001-10-10 LÄNSSJUKVÅRDSNÄMNDEN 71 82. Tid: kl 10.00 12.15. Plats: Sammanträdesrum Borgsalen, landstingshuset i Halmstad. LANDSTINGET HALLAND PROTOKOLL 2001-10-10 LÄNSSJUKVÅRDSNÄMNDEN 71 82 Tid: kl 10.00 12.15 Plats: Sammanträdesrum Borgsalen, landstingshuset i Halmstad Ledamöter Per G Hansson (m) Göte Andersson (c) Dan Skantz

Läs mer

Delegationsordning för kommunstyrelsen

Delegationsordning för kommunstyrelsen Kommunledning Ärendenr: 2015/267 Fastställd: KS 2009-11-10 Reviderad: KS 2016-03-09 FÖRFATTNINGSSAMLING Delegationsordning för kommunstyrelsen 2/16 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Generella

Läs mer

Gemensam Hjälpmedelsnämnd från 2015-01-01

Gemensam Hjälpmedelsnämnd från 2015-01-01 REGLEMENTE 1 (6) 1 PARTER Landstinget Västmanland samt kommunerna Arboga, Fagersta, Hallstahammar, Kungsör, Köping, Norberg, Sala, Skinnskatteberg, Surahammar och Västerås, nedan kallat parter, har inrättat

Läs mer

Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-10-12. Landstingshuset, Landstingets kansli, Södra vägen 9, Halmstad

Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-10-12. Landstingshuset, Landstingets kansli, Södra vägen 9, Halmstad Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-10-12 Landstingsstyrelsen Tid: Tisdagen den 12 oktober 2004, kl 10:00 Plats: Landstingshuset, Landstingets kansli, Södra vägen 9, Halmstad 1 Justering Landstingsstyrelsen

Läs mer

Primärvårdsnämnden Hylte

Primärvårdsnämnden Hylte Protokoll Sammanträdesdatum 2005-12-05 Primärvårdsnämnden Hylte 49-61 Tid: Måndagen 5 december 2005, kl 15:00-18:00 Plats: Vårdcentralen Unnaryd Ledamöter Tom Barkström (kd) Kristina Johansson (s) Bo Gunnar

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2012-11-07 1 Innehållsförteckning Ärende 112 Individärende... 3 113 Individärende... 4 114 Individärende... 5 115 Månadsuppföljning oktober... 6 116 Riskanalys sjuksköterskor natt... 7 117 Tillägg till

Läs mer

Marita Nilsson, M (ej 130) Lars Eriksson, S Liv Pettersson, S

Marita Nilsson, M (ej 130) Lars Eriksson, S Liv Pettersson, S 1(16) Plats och tid Kommunkontoret, Foxen, den 4 december kl 14.00-15.45 Beslutande Ledamöter Agneta Nilsson, KD, ordf Marita Arvidsson, C Margareta Nilsson, M Mikael Olsson, M Jessica Danielsson, Fp Susanne

Läs mer

Reviderat av fullmäktige 2015-05-07, 48. Dnr 2015/0104 KS.022

Reviderat av fullmäktige 2015-05-07, 48. Dnr 2015/0104 KS.022 1 Reglemente för stadsbyggnadsnämnden Antaget av fullmäktige 2014-12-10, 200 att gälla från och med 2015-01-01. Reviderat av fullmäktige 2015-05-07, 48. Dnr 2015/0104 KS.022 Innehållsförteckning 1 Verksamhetsområde

Läs mer

DELEGATIONSORDNING KOMMUNSTYRELSEN FÖR. Antagen av kommunstyrelsen 2010-04-28, 129

DELEGATIONSORDNING KOMMUNSTYRELSEN FÖR. Antagen av kommunstyrelsen 2010-04-28, 129 DELEGATIONSORDNING FÖR KOMMUNSTYRELSEN Antagen av kommunstyrelsen 2010-04-28, 129 2 Allmänt om delegation Kommunallagen reglerar möjligheten att delegera beslutsfattandet inom kommunens verksamhet. KL

Läs mer

Reglemente för omsorgs- och socialnämnden från och med 2015-01-01

Reglemente för omsorgs- och socialnämnden från och med 2015-01-01 Reglemente 1(8) Omsorgs- och socialförvaltningen Fastställt av kommunfullmäktige: 2008-05-20 62 Reviderat: 2009-12-15 142 2014-12-16 142 Reglemente för omsorgs- och socialnämnden från och med 2015-01-01

Läs mer

Delegeringsordning för Förbundsstyrelsen för Regionförbundet Västerbottens län

Delegeringsordning för Förbundsstyrelsen för Regionförbundet Västerbottens län DELEGERINGSONING Antagen av Förbundsstyrelsen 2015-05-07 Delegeringsordning för Förbundsstyrelsen för Regionförbundet Västerbottens län Delegering av beslutanderätt inom styrelsen (KL 6 kap 33-38 ) Enligt

Läs mer

Utskottet för omsorg 2015-12-01. Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum Hälsön, 2015-12-01 08:30-11.50

Utskottet för omsorg 2015-12-01. Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum Hälsön, 2015-12-01 08:30-11.50 1 Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum Hälsön, 2015-12-01 08:30-11.50 Beslutande Bertil Olsson (S) Maria Sörkvist (C) Anders Tenghede (V) Mats Överfjord (M) Leif Appelgren (M) ersätter Ulf Sjölinder

Läs mer

Datum 2010-11-16. Socialnämnden

Datum 2010-11-16. Socialnämnden 1(14) Plats och tid Kommunhuset, sammanträdesrum Ljungås, kl. 16.00-19.30 Beslutande Övriga närvarande Jörgen Edelgård (kd), ordförande Kenth Hulth (s), vice ordförande Margaretha Johansson (s) Lars-Erik

Läs mer

Socialnämnden 2015-12-09 1 (16)

Socialnämnden 2015-12-09 1 (16) 2015-12-09 1 (16) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2015-12-09 kl. 9:00-12:00 Ajournering kl. 10:40-11:00, 11:09-11:30. Reservationsmotivering 132 biläggs protokollet Beslutande

Läs mer

Fastställd av landstingsfullmäktige Dnr 2013-036 2013-11-26

Fastställd av landstingsfullmäktige Dnr 2013-036 2013-11-26 Fastställd av landstingsfullmäktige Dnr 2013-036 2013-11-26 Finansplan 2014 2016 Tjänstemannaförslag 2013 10 21 Innehåll 1. Inledning 2 2. Ekonomi 2 3. Utdebitering 2 4. Balanskrav 2 5. Ekonomiska förutsättningar

Läs mer

Thomas Pettersson, ordförande i Regionala medicinska rådet hjärta/kärl 60

Thomas Pettersson, ordförande i Regionala medicinska rådet hjärta/kärl 60 PROTOKOLL 1(7) 2004-10-15 57-71 Protokoll fört vid sammanträde i Växjö, 2004-10-15 med Södra Regionvårdsnämnden Närvarande 2004-10-15 Landstinget Kronoberg Erling Persson (s) Göran Giselsson (m) Ragnar

Läs mer

Reglemente med gemensamma bestämmelser för nämnder i Vaxholms stad

Reglemente med gemensamma bestämmelser för nämnder i Vaxholms stad 1 av 7 Reglemente med gemensamma bestämmelser för nämnder i Vaxholms stad Det gemensamma reglementet innehåller grundläggande bestämmelser om arbetsformer för Vaxholms stads nämnder. Det gemensamma reglementet

Läs mer

Statsbidrag för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess 2012. Miljarden

Statsbidrag för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess 2012. Miljarden 1(7) TJÄNSTEUTLÅTANDE Hälso- och sjukvårdsavdelningen Christina Möller/Mats Swanberg 2012-02-10 Dnr RS 690-2011 Till Hälso- och sjukvårdsutskottet Statsbidrag för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess

Läs mer

Primärvårdsnämnden Hylte

Primärvårdsnämnden Hylte Föredragningslista Sammanträdesdatum 2005-09-27 Primärvårdsnämnden Hylte Tid: Tisdagen den 27 september 2005, kl 15:00 Plats: Förvaltningen, Vårdcentralen Hyltebruk 1 Justering Primärvårdsnämnden beslutar

Läs mer

Omsorgsnämndens AU 2009-02-04 1 (10)

Omsorgsnämndens AU 2009-02-04 1 (10) Omsorgsnämndens AU 2009-02-04 1 (10) Plats och tid Hörsalen, 13.15 15.45 Beslutande Karin Åkesson (c), ordf Gunnel Johansson (s) Tom Barkström (kd) Övriga deltagande Berit Winbladh, omsorgschef Cecilia

Läs mer

Justeringens plats Kommunhuset och tid 2009-05-04 kl 16.30 Paragrafer 28-34 sekr 12-17 Underskrifter Sekreterare:... Ordförande:... Justerande:...

Justeringens plats Kommunhuset och tid 2009-05-04 kl 16.30 Paragrafer 28-34 sekr 12-17 Underskrifter Sekreterare:... Ordförande:... Justerande:... 2009-04-27 35 Plats och tid Kommunhuset, kl 19.00-21.28 Beslutande Övriga deltagare Utses justera Brita Edholm, (fp), ordförande Anna Palm, (m), 1:e vice ordförande Johan Svanberg, (m), tjg ersättare Gunilla

Läs mer

Reglemente för arbetsutskottet

Reglemente för arbetsutskottet Antagen av Förbundsstyrelsen 2012-11-07, 98 DNR: 12RV0382 1 Allmänna bestämmelser I förbundsordningen anges att förbundsstyrelsen utser inom sig ett arbetsutskott och ett kollektivtrafikutskott. De ärenden

Läs mer

Reglemente för överförmyndarnämnden Dnr KS.2014.208

Reglemente för överförmyndarnämnden Dnr KS.2014.208 Styrdokument Dokumenttyp: Regler Beslutat av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: Kommunfullmäktige Ansvarig: Kanslichefen Revideras: Vart 4:e år, 1:a året i mandatperioden Följas upp: Minst vart 4:e

Läs mer

Reglemente för Kommunstyrelsen

Reglemente för Kommunstyrelsen Nummer: 03:1 Blad: (1) Reglemente för Kommunstyrelsen Utöver det som föreskrivs om kommunstyrelsen i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. A Kommunstyrelsens övergripande uppgifter Ledningsfunktionen

Läs mer

DELEGATIONSORDNING OMSORGSNÄMNDEN LILLA EDETS KOMMUN. Socialförvaltningen. Dnr Dpl 2011/ON060 700

DELEGATIONSORDNING OMSORGSNÄMNDEN LILLA EDETS KOMMUN. Socialförvaltningen. Dnr Dpl 2011/ON060 700 Dnr Dpl 2011/ON060 700 LILLA EDETS KOMMUN Socialförvaltningen DELEGATIONSORDNING Antagen 2011-04-18 Dnr: 2011/ON060 Reviderad 2011-05-23 Reviderad 2015-10-26 82 Reviderad 2011-10-03 Reviderad 2016-01-19

Läs mer

Delegationsordning för kommunstyrelsen

Delegationsordning för kommunstyrelsen Beslutsdatum Paragraf Dnr Ändring 2012-02-07 19 2011.278 2012-02-29 Förslag till rev 2012-03-02 Förslag till rev 2012-04-03 80 2011.278 2013-06-17 105 2013.57 Punkt A19 2015-02-03 31 2015.04 Revidering

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2010-05-18 Sid: 1 Instans Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 08.00-15.20 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera LarsÅke Magnusson (KD), ordförande

Läs mer

Stora sammanträdesrummet, Björkarna

Stora sammanträdesrummet, Björkarna SOCIALNÄMNDEN Tid och plats Tisdag 23 september 2014 kl. 10:00 12:30 Stora sammanträdesrummet, Björkarna Beslutande Övriga deltagare Åke Gustavsson (S), Ordförande Ann Louise Brodén (S) Ann Mari Uppvall

Läs mer

Innehåll. Chef sektor barn och utbildning är ansvarig för reglementet.

Innehåll. Chef sektor barn och utbildning är ansvarig för reglementet. Innehåll BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS VERKSAMHET... 2 1 Nämndens ansvarsområden och uppgifter... 2 2 Generella uppgifter och bemyndiganden för nämnden... 2 3 Delegering från kommunfullmäktige... 3 4 Planering,

Läs mer

Uppföljning - Ägarstyrning av kommunens företag

Uppföljning - Ägarstyrning av kommunens företag Revisionsrapport Uppföljning - Ägarstyrning av kommunens företag Nyköpings kommun Februari 2009 Lars Wigström Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund...3 1.2 Revisionsfrågan...3

Läs mer

Styrelsen för Sjukhuset i Varberg

Styrelsen för Sjukhuset i Varberg Kallelse och föredragningslista Sammanträdesdatum 2008-01-30 Styrelsen för Sjukhuset i Varberg Tid: Onsdagen den 30 januari kl 09:00-12:00 Plats: Direktionsrummet, Sjukhusledningens kansli Sjukhuset i

Läs mer

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 2012-10-19 LJ 2012/1344. Förvaltningsnamn Avsändare

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 2012-10-19 LJ 2012/1344. Förvaltningsnamn Avsändare MISSIV 2012-10-19 LJ 2012/1344 Förvaltningsnamn Avsändare Landstingsstyrelsen Remissvar Hälso- och sjukvård till personer som vistas i Sverige utan tillstånd (Ds 2012:36) S2012/6727/FS Landstinget i Jönköpings

Läs mer

Hjälpmedelsnämnden 31-38

Hjälpmedelsnämnden 31-38 Protokoll Sammanträdesdatum 2007-06-12 Hjälpmedelsnämnden 31-38 Tid: Tisdagen den 12 juni kl.09:00-15:00 Plats: Kungsbacka närsjukhus, sammanträdesrum Tjolöholm Ledamöter Bengt Eliasson (fp) Berit von

Läs mer

Avtal om samverkan kring hjälpmedelsfrågor

Avtal om samverkan kring hjälpmedelsfrågor 2012-11-16 LJ2012/1621 Landstingets kansli Ekonomiavdelningen Lars Wallström Landstingsstyrelsen Avtal om samverkan kring hjälpmedelsfrågor Bakgrund Landstingsfullmäktige har 2012-06-19-20, 72 beslutat

Läs mer

Granskning av delårsbokslut 2002-08-31 och prognos 2002

Granskning av delårsbokslut 2002-08-31 och prognos 2002 Granskning av delårsbokslut 2002-08-31 och prognos 2002 Länssjukhuset i Halmstad Leif Johansson Inger Andersson Komrev Box 324, 301 08 Halmstad Tel 035 15 17 00 Fax 035-15 17 36 Leif Johansson, Direkt:

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 35 Godkännande av dagordning... 44 36 Redovisningar av placeringar inom Individ- och familjeomsorgen... 45 37 Fortsatta insatser för män som utövar våld i nära relationer... 46 38

Läs mer

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2008-01-09

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2008-01-09 Ks 1 Ekonomiinformation Ekonomichefen lämnar vid kommunstyrelsens sammanträde i januari 2008 en årsprognos baserad på utfall till och med november månad 2007 och som i väsenligt överensstämmer med prognosen

Läs mer

Demokratiberedningen. Sammanträdesprotokoll 2014-08-11. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl. 09.00 10.10 Beslutande

Demokratiberedningen. Sammanträdesprotokoll 2014-08-11. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl. 09.00 10.10 Beslutande Sida 1/8 Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl. 09.00 10.10 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Leif Hägg (M), ordförande Fredrik Jönsson (C), 2:e vice ordförande Karl-Erik Kruse (S)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-02-21 1 (7) 10-15

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-02-21 1 (7) 10-15 2011-02-21 1 (7) 10-15 PLATS OCH TID Stadshuset, Hagfors, kl 09.00-09.55 BESLUTANDE Mikael Dahlqvist (S), ordförande Jan Bohlin (S) Åsa Johansson (S) Stellan Andersson (C) Margret Bergkvist (V) ÖVRIGA

Läs mer

Kommunkontoret, 2 september 2013, kl 10.00. Sekreterare Paragrafer 63-79 ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret, 2 september 2013, kl 10.00. Sekreterare Paragrafer 63-79 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (22) Sammanträdesdatum 26 augusti 2013 Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 10.00-13.40 Beslutande Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Gudrun Wängelin-Lernskog (C) Emilie

Läs mer

Tillämpning av Lagen om läkarvårdsersättning (LOL) och Lagen om ersättning för sjukgymnastik (LOS) i samband med ersättningsetablering mm

Tillämpning av Lagen om läkarvårdsersättning (LOL) och Lagen om ersättning för sjukgymnastik (LOS) i samband med ersättningsetablering mm HSN 2008-03-17 p 11 1 (2) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning TJÄNSTEUTLÅTANDE 2009-02-16 HSN 0902-0160 Handläggare: Said Mousavi Tillämpning av Lagen om läkarvårdsersättning (LOL) och Lagen om ersättning

Läs mer

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland www.pwc.se Revisionsrapport Inger Andersson Christina Olsson Februari 2016 Granskning av budgetprocessen inom Budgetprocessen inom Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 5 1.1. Bakgrund... 5 1.2.

Läs mer

Granskning av likställighetsprincipen avseende föreningsstöd och evenemangsbidrag

Granskning av likställighetsprincipen avseende föreningsstöd och evenemangsbidrag Revisionsrapport Granskning av likställighetsprincipen avseende föreningsstöd och evenemangsbidrag Katrineholms kommun Februari 2010 Christina Norrgård Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning och

Läs mer

Principer för ny tjänstemannaorganisation under landstingsstyrelsen med anledning av den nya politiska organisationen

Principer för ny tjänstemannaorganisation under landstingsstyrelsen med anledning av den nya politiska organisationen Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-01-21 LS 1411-1350 Landstingsstyrelsen Principer för ny tjänstemannaorganisation under landstingsstyrelsen med anledning av den

Läs mer

Reviderat reglemente för Kommunstyrelsen i Strömstads kommun

Reviderat reglemente för Kommunstyrelsen i Strömstads kommun 1 (8) Reviderat reglemente för Kommunstyrelsen i Strömstads kommun Utöver vad som är föreskrivet om Kommunstyrelsen i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Kommunstyrelsen har att i samverkan

Läs mer

Bo Gunnar Åkesson (M) Gunnel Johansson (S) Ingemar Steneteg (C)

Bo Gunnar Åkesson (M) Gunnel Johansson (S) Ingemar Steneteg (C) Omsorgsnämndens arbetsutskott 2011-03-10 1 (16) Plats och tid Omsorgskontorets sammanträdesrum kl: 13.15-16.30 Beslutande Bo Gunnar Åkesson (M) Gunnel Johansson (S) Ingemar Steneteg (C) Övriga deltagare

Läs mer

Bildande av Samordningsförbundet Västra Östergötland

Bildande av Samordningsförbundet Västra Östergötland BESLUTSUNDERLAG 1(2) Ledningsstaben Christoffer Martinelle 2014-05-19 LiÖ 2014-547 Landstingsstyrelsen Bildande av Samordningsförbundet Västra Östergötland Finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet

Läs mer

Lars Rönnlund, kommunchef 18, 20 Britt Idensjö, sekreterare Mikael Pettersson 13 Hans Andersson 19

Lars Rönnlund, kommunchef 18, 20 Britt Idensjö, sekreterare Mikael Pettersson 13 Hans Andersson 19 Plats och tid Sessionssalen kommunhuset i Hultsfred 26 januari 2016 kl. 08.30-11.45 Beslutande Åke Nilsson, KD Gunilla Aronsson, C Åke Bergh, M Lena Hasting, S Tommy Rälg, S Övriga deltagande Lars Rönnlund,

Läs mer

Protokoll. Förbundsdirektionen 2010-10-29 36-47

Protokoll. Förbundsdirektionen 2010-10-29 36-47 Förbundsdirektionen 36-47 Förbundsdirektionen sammanträde 36. Godkännande av dagordning 37. Utseende av justeringsperson 38. Budget och verksamhetsuppföljning 2010, kvartal 3 39. Hantering av ackumulerat

Läs mer

Genomgång av handlingar kl 17.30. Bo Weiåker, socialchef Dick Andersson, enhetschef Agneta Sandström, administrativ chef

Genomgång av handlingar kl 17.30. Bo Weiåker, socialchef Dick Andersson, enhetschef Agneta Sandström, administrativ chef Socialnämnden 4 mars 2003 Plats och tid för sammanträdet Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdag 4 mars 2003 kl 18 30. Genomgång av handlingar kl 17.30. Kallade tjänstemän

Läs mer

Löpande granskning av intern kontroll Omställningsarbetet inom Division Primärvård (PM2)

Löpande granskning av intern kontroll Omställningsarbetet inom Division Primärvård (PM2) Revisionsrapport Löpande granskning av intern kontroll Omställningsarbetet inom Division Primärvård (PM2) Landstinget Gävleborg Lars-Åke Ullström Hanna Franck Larsson Emil Ring Oktober 2012 Innehållsförteckning

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(18) Sammanträdesprotokoll 2012-10-09.

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(18) Sammanträdesprotokoll 2012-10-09. Sammanträdesprotokoll 1(18) 2012-10-09 Kommunfullmäktige Plats och tid: Ronnebysalen, Stadshuset, Ronneby 18.30-20:55 ande: Enligt sammanträdeslista, bilaga A Kungörelse om sammanträdet, bilaga B, har

Läs mer

Sida 1 av 3 SAMVERKANSAVTAL Bakgrund Örebro läns landsting, nu Region Örebro län, och Örebro kommun har kommit överens om att från och med den 1 januari 2005 inrätta en gemensam nämnd, kallad den gemensamma

Läs mer

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sammanträdesdatum 1 (27) Plats och tid Ks-salen, Stadshuset kl. 13.00 17.25 Beslutande Bengt Jonzon (S), ordf Kjerstin Olofsson (S), Carina Nylander (M), Carl-Axel Bengtsson (M), Kjell-Egon Strandh (C),

Läs mer

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida 2014-10-15 1 (18)

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida 2014-10-15 1 (18) 2014-10-15 1 (18) Plats och tid Älmhults kommunhus tisdagen den 15 oktober 2014 kl. 08.30-11.15 Beslutande Övriga deltagande Vidar Lundbäck (C), ordförande Berith Krook (M), förste vice ordförande Ann

Läs mer

SJÖBO KOMMUN Vård- och omsorgsnämnden

SJÖBO KOMMUN Vård- och omsorgsnämnden SJÖBO KOMMUN Vård- och omsorgsnämnden KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Tid och plats: tisdagen den 28 april 2015 kl. 18:30 Sessionsalen Berit Lundström Ordförande Sekreterare Ärenden Enligt bifogad ärendeförteckning

Läs mer

Delegationsordning Grundskolenämnden 2015. Bilagor Tjänsteskrivelse- Delegationsordning som styrdokument Delegationsordning för grundskolenämnden

Delegationsordning Grundskolenämnden 2015. Bilagor Tjänsteskrivelse- Delegationsordning som styrdokument Delegationsordning för grundskolenämnden Rossana Rothstein - bunrr01 E-post: rossana.rothstein@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) 2015-03-11 Dnr: 2015/138-GSN-002 Grundskolenämnden Delegationsordning Grundskolenämnden 2015 Förslag

Läs mer

Protokoll 1(28) Sammanträdesdatum Socialnämnden 2010-10-20

Protokoll 1(28) Sammanträdesdatum Socialnämnden 2010-10-20 Protokoll 1(28) Plats och tid Polstjernan 9:00-11.15 Beslutande Övriga närvarande Per-Arne Frisk (S) Pirjo Jonsson (S) Ulf Jonsson (S) Alf Söderlund (S) tjg ersättare Paul Nordström (S) Kristina Wallin

Läs mer

Yttrande över promemorian Myndigheters tillgång till tjänster för elektronisk identifiering. Dnr 2012-387

Yttrande över promemorian Myndigheters tillgång till tjänster för elektronisk identifiering. Dnr 2012-387 Beslutsförslag H Kommunstyrelseförvaltningen Yttrande över promemorian Myndigheters tillgång till tjänster för elektronisk Dnr 2012-387 Förslag till beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta

Läs mer

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (31)

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (31) STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (31) Plats och tid Paragrafen, kommunhuset Storuman 2013-02-20, kl 09.00 15.30. Ajournering för partivisa överläggningar 11.30 12.00. Beslutande Monica Beije (M) Håkan Rombe

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (7)

Sammanträdesprotokoll 1 (7) 1 (7) Plats och tid Stora sessionssalen, landstingshuset, Frösön den 29 april 2004 kl 14.45-15.15 Beslutande Maidie Wiklund Robert Uitto Mona Nyberg Bengt Bergqvist Karin Paulsson Thomas Andersson Inger

Läs mer

Reglemente för styrelsen för Kungälvs sjukhus och Frölunda specialistsjukhus

Reglemente för styrelsen för Kungälvs sjukhus och Frölunda specialistsjukhus 1 (7) Reglemente Diarienummer RS 691-2012 Västra Götalandsregionen Antaget av regionfullmäktige den 24 november 2015, 204 Reglemente för styrelsen för Kungälvs sjukhus och Frölunda specialistsjukhus Dokumentet

Läs mer

DELEGATIONSORDNING FÖR KOMMUNSTYRELSEN

DELEGATIONSORDNING FÖR KOMMUNSTYRELSEN Dnr 2015/249/002 Id 48156 DELEGATIONSORDNING FÖR KOMMUNSTYRELSEN Antagen av kommunstyrelsen 2015-06-16, KS 269 Gäller från och med 2015-08-01 2 INNEHÅLL Generella bestämmelser 3 Administration 5 Ekonomifrågor

Läs mer

Socialnämnden 2006-03-14 1 (11)

Socialnämnden 2006-03-14 1 (11) Sammanträdesdatum Blad Socialnämnden 2006-03-14 1 (11) Plats och tid Socialförvaltningen, Stora Torget, 2005-12-13, kl. 13.00-15.50 Beslutande Sune Frisk, ordförande Anita Johansson Kerstin Hugosson Urban

Läs mer

DELEGATIONSORDNING FÖR KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN Antagen 2010-12-07

DELEGATIONSORDNING FÖR KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN Antagen 2010-12-07 1(11) Rev. KFN 2011-12-06 86, KFN 2014-02-04 12 DELEGATIONSORDNING FÖR KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN Antagen 2010-12-07 1. Sammanfattning:... 2 2. Regler kring delegering... 3 2.1 Inledning... 3 2.2 Ej delegeringsbara

Läs mer

Arbetsordning för styrelse och nämnder

Arbetsordning för styrelse och nämnder Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Kansli Gäller från: lagakraftvunnet beslut Antagen: KF 72, 2011-05-02 Utöver vad som föreskrivs om nämnder och styrelser i kommunallagen gäller bestämmelserna i denna

Läs mer

Socialnämnden 2014-03-11 1 (27) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-03-11 kl. 8:30-12:30

Socialnämnden 2014-03-11 1 (27) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-03-11 kl. 8:30-12:30 1 (27) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-03-11 kl. 8:30-12:30 Beslutande Britt-Marie Wall, ordförande Sune Frisk Christina Persson Christer Olsson Björn Stålhammar Tjänstgörande

Läs mer

Kommunstyrelsens budgetberedning

Kommunstyrelsens budgetberedning 1 (13) Datum och tid 2013-10-03 kl. 09.00-16.15 2013-10-04 kl.09.00-14.45 Plats Beslutande Övriga närvarande A-salen, kommunhuset Enligt närvaro-/tjänstgöringslista Johnny Högberg, kommunchef Agneta Sundqvist

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö Onsdagen den 14 januari 2004 kl. 09:00-15:40 Ajournering för lunch mellan kl. 12:05 13:15

Kommunkontoret i Bergsjö Onsdagen den 14 januari 2004 kl. 09:00-15:40 Ajournering för lunch mellan kl. 12:05 13:15 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (16) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö Onsdagen den 14 januari 2004 kl. 09:00-15:40 Ajournering för lunch mellan kl. 12:05 13:15 Beslutande

Läs mer

Plats: Sammanträdesrum Borgsalen, Landstingshuset, Södra vägen 9, Halmstad

Plats: Sammanträdesrum Borgsalen, Landstingshuset, Södra vägen 9, Halmstad Protokoll Sammanträdesdatum 2009-05-07 Patientnämnden 21-30 Tid: Torsdagen den 7 maj 2009, kl. 13:00-16:40 Plats: Sammanträdesrum Borgsalen, Landstingshuset, Södra vägen 9, Halmstad Ledamöter Elisabeth

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad 1 Styrelsen 2005-03-17. Kansliet Kommunförbundet Skaraborg. Skövde.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad 1 Styrelsen 2005-03-17. Kansliet Kommunförbundet Skaraborg. Skövde. Sammanträdesdatum Blad 1 Plats och tid Kansliet Kommunförbundet Skaraborg. Skövde. Kl. 10.00 12.00 Beslutande Jan-Erik Wallin, ordf. Ulla Göthager Björn Bergquist Pelle Pellby Ingalill Andersson Gert-Inge

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (13)

Sammanträdesprotokoll 1 (13) 1 (13) Plats och tid Stora sessionssalen, landstingshuset, Frösön den 24 augusti 2005 kl 14.45-16.30 Beslutande Robert Uitto Harriet Jorderud Mona Nyberg Bengt Bergqvist Karin Paulsson Thomas Andersson

Läs mer

Förslag till förändring av delegationsordningen för färdtjänst

Förslag till förändring av delegationsordningen för färdtjänst 3 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Therese Larsson Datum 2015-02-10 Diarienummer GSN-2015-0027 Gatu- och samhällsmiljönämnden Förslag till förändring av delegationsordningen för färdtjänst Förslag till beslut

Läs mer