Svenska mästerskapet i 2009

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Svenska mästerskapet i 2009"

Transkript

1 World Food Programme presenterar: Svenska mästerskapet i 2009 Genom att låta din gymnasieklass delta i FreeRice frågesport på internet under vecka 46 och 47, hjälper ni till att utrota hungern i världen samtidigt som eleverna utbildas i engelska, tyska, geografi, matematik eller något annat undervisningsämne. För varje fråga en elev svarar rätt på donerar FreeRice sponsorer 10 riskorn till WFP, som direkt skickar maten till de mest behövande i världen. Principen är enkel: 1. Läs igenom detta informationsmaterial och kolla in Presentera tävlingen för dina elever och sprid ordet vidare i lärarrummet. 2. Anmäl din klass genom att skicka ett mail till WFP:s svenska representant på ahnna.gudmunds@wfp.dk 3. Under vecka 46 och 47 ser du och klassen till att under lektionstid spela så mycket FreeRice som möjligt. Frågekategori kan anpassas efter lektionsämne. 4. Ansvariga lärare samlar efter lektionerna in resultatet. Under vecka 48 skickar ansvarig lärare klassens totala poäng till WFP s nordiska kontor med hjälp av mallen som bifogas i detta material. 5. Under vecka 49 belönar WPF alla deltagande klasser med diplom samt delar ut pris till de klasser som vunnit och spelat in mest ris till de behövande. (Vi förhandlar just nu om ett passande pris med våra sponsorer och kan därför inte tillkännage vad detta blir ännu. Mer uppdaterad information om detta kommer löpande till de klasser som visar intresse för tävlingen.) Låter det intressant? Skicka en intresseanmälan till ahnna.gudmunds@wpf.dk och få uppdaterad information om tävlingen!

2 Fakta om WFP World Food Programme - en introduktion World Food Programme (WFP) är världens största humanitära organisation och FN:s program för matbistånd. WFP hjälper hungrande och fattiga människor över hela världen och under 2009 planerar WFP att nå ut till 100 miljoner människor i ca 80 länder. Enligt FN:s beräkningar lider idag över 1 miljard människor av kronisk hunger. Varje dag dör omkring människor av svält eller av svältrelaterade orsaker. WFP bekämpar hunger i utvecklingsländer med svår matbrist. Frontlinjen sträcker sig från länderna söder om Sahara i Afrika och Mellanöstern till Latinamerika och Asien samt Stilla havet. Visionen är en värld där alla alltid har tillgång till den näring de behöver för att leva ett normalt liv. Det nordiska huvudkontoret, beläget i Köpenhamn fokuserar mestadels på informationsarbete med målet att upplysa medborgarna i de fem länderna om hungerproblemen i världen, hur WFP jobbar och hur alla svenskar, danskar, norskar, finnar och islänningar på olika sätt kan hjälpa till att minska svälten. = kunskap till eleverna + mat till världens fattigaste

3 Fakta om FreeRice FreeRice - dataspelet som resulterar i mat till de fattiga FreeRice är ett kunskapsspel som går ut på att varje gång du svarar rätt på en fråga eller översätter ett ord donerar du ris till World Food Programme. Genom något så enkelt som att klicka på datorns mus kan du hjälpa människor som är utan mat - varje rätt svar ger 10 riskorn till WFPs operationer. Spelet leder till ökad ordkunskap samt bidrar till ett ökat intresse och kunskap om den globala hungern som idag påverkar mer än 1 miljard människor globalt. Hunger är ett större hot mot mänskligheten än AIDS, tuberkulos och malaria kombinerat. Genom att spela FreeRice bidrar du till att minska hungern vilket är ett av FN:s mest prioriterade Milleniemål. FreeRice - finansieras av sponsorer Bidraget till WFP betalas genom att företag lägger ut sina annonser på nedersta delen av webbsidan. Donationerna från FreeRice är öronmärkta för att köpa just ris men utöver det kan pengarna användas fritt vilket innebär att WFP har möjligheten att ge donationerna till de länder och människor som befinner sig i mest akut behov av hjälp. Sajten FreeRice besöks regelbundet av 40,000 människor per dag. Sedan spelet startades i oktober 2007 har det genererat tillräckligt mycket ris till WFP för att mätta miljontals människor, bland annat i Uganda, Kambodja, Nepal och Bangladesh. FreeRice - finns i flera olika kategorier Välj själv eller anpassa till lektionsämne. Alternativen är: Engelska Träna engelsk grammatik eller engelsk ordförståelse. Geografi Hitta rätt länder på kartan eller bli förhörd på världens huvudstäder. Språk Franska, tyska, italienska eller spanska glosor. Matematik Träna på grundläggande matematik eller multiplikationstabellen. Konst Gissa på kända målningar. Kemi - Kemiska förteckningar (grundläggande eller på avancerad nivå). Frågorna på FreeRice.com uppdateras och utökas ständigt.

4 Instruktioner för FreeRice-tävling Inför tävlingen För att anmäla/intresseanmäla din klass skickar du ett mail till World Food Programmes svenska representant Ahnna Gudmunds på adressen Se till att mailet inkluderar: Skolans namn samt vilken stad den ligger i Klassens namn/beteckning Antal elever i klassen Namn och kontaktuppgifter till lärare ansvarig för klassens FreeRice-deltagande ( adress och telefonnummer gärna mobil) (Ansvarig lärare behöver nödvändigtvis inte vara samma som klassföreståndaren) För att presentera tävlingen för klassen eller andra använd gärna bifogad PowerPoint-presentation eller information ifrån detta toolkit. Under tävlingen Under vecka 46 och 47 (från 9 november till 20 november) ser du och klassen till att under lektionstid spela så mycket FreeRice som möjligt. Frågekategori kan anpassas efter lektionsämne. Det är nödvändigt att läraren i slutet av lektionen sammanställer klassens totala antal donerade riskorn. Detta görs enkelt genom att läsa av elevernas datorskärmar. Förhoppningsvis spelas FreeRice på många olika lektioner under de två tävlingsveckorna. Om det är olika lärare som ansvarar för de olika lektionerna är det viktigt att den anmälde FreeRice-ansvarige läraren ser till att sammanställa resultatet från de olika lektionerna. Läraren förväntas sammanställa resultatet i den bifogade grafiska mallen för poängräkning. Efter tävlingen Under vecka 48 skickar läraren klassens resultat enligt den bifogade poängräknings-mallen till ahnna.gudmunds@wfp.dk. WFP räknar ut vilken klass som vinner genom att ta det totala antalet donerade riskorn dividerat med antalet elever i klassen. Under vecka 49 kommer WFP att tillkännage den vinnande klassen av Svenska mästerskapet i FreeRice (WFP rapporterar även om lokala vinnare för de städer eller skolor som önskar). Priser kommer att delas ut till de klasser som samlat in mest ris till världens fattiga. Under oktober månad förhandlar vi om vilket och hur många priser som våra huvudsponsorer är villiga att bistå med. Vi kan därför inte avslöja nu vad det kommer bli. Alla som anmält intresse till WFP svenska representant kommer löpande få uppdaterad information så snart någonting bestäms. Övrigt Sprid gärna vidare informationen om FreeRicetävlingen i lärarrummet och till kollegor på andra skolor. Ju fler som är med och tävlar desto mer mat kommer Sveriges gymnasieungdomar samla in till världens fattigaste. Även tävlingsviljan hos ungdomar brukar öka när fler klasser på samma skola är med och tävlar. Om många klasser på en skola eller i en stad är med och tävlar kan det vara roligt att även utse en lokal vinnare i FreeRice-tävlingen. Om detta är något som intresserar er kan WFP nordiska kontor se till att sammanställa det lokala tävlingsresultatet åt er. Eventuellt kan WFP även ge stöd i kontakt med lokala sponsorer om skolan inte har möjlighet att anorna ett lokalt pris själva. Kontakta WFP om du har frågor om just din skola.

5 Material och mer information Mer material Vill du presentera FreeRice.com för din klass eller andra? Här finner du flera länkar till relevant information. En kort film (2:50) som visar hur FreeRice genererar ris som sedan levereras till behövande. Aktuell statistik över hur mycket ris som donerats genom FreeRice.com: Vanliga frågor om hur FreeRice fungerar och vad som händer med riset: Sprid ordet Även om varje rätt svar endast ger 10 riskorn till en hungrig människa blir den totala summan mycket större då tusentals människor spelar samtidigt. Bara under spelets första månad resulterade FreeRice donationerna i över 21 ton ris vilket är tillräckligt för att mätta människor under en dag. Att delta i Svenska mästerskapet i FreeRice för gymnasieklasser är ett sätt att bidra till att fler människor slipper gå hungriga. Varje klick och varje person som börjar spela kan vara avgörande för en annan människa i en utsatt situation. Det finns därför flera sätt att sprida vidare informationen om FreeRice. Ladda upp en FreeRice banner på din blogg eller hemsida: Gå med i en FreeRice-fanclub på Facebook och bjud in dina vänner. Facebook fanclubs: FreeRice Nordic eller FN:s livsmedelsprogram Få uppdateringar via Twitter: WFPsverige World Food Programmes svenska hemsida: Internationella hemsidor:

6 Kontakt Kontaktuppgifter Vid frågor, funderingar eller intresseanmälan till Svenska Mästerskapet i FreeRice 2009, kontakta: Ahnna Gudmunds Information assistant Nordic Liasion Office World Food Programme Midtermolen 3 DK-2100 Copenhagen Telefon: Mobil: Fax: ahnna.gudmunds@wfp.dk Framtid - mål och vision År 2009 är första gången som en nationell Free- Rice-tävling anordnas i Sverige. Liknande tävlingar har tidigare genomförts i andra länder. Tusentals hungriga barn har fått mat och de vinnande klasserna har vunnit alltifrån biobiljetter och sportaktiviteter till klassresor, restaurangmissdagar och föreläsningar. I Sverige förhandlar WFP just nu med sponsorer om vilket pris som kan komma att passa bäst till den gymnasieklass som vinner 2009 år mästerskap. Spelets tekniska förutsättning lämnar fortfarande en del att önska och det finns i framtiden möjlighet att utveckla funktioner med automatiskt poängräkning, login-system och fler frågekategorier. Från och med nästa år 2010 finns stort intresse från våra sponsorer att utvidga detta Svenska Mästerskap till ett Nordiskt Mästerskap där vinnarklasserna i Sverige, Norge, Danmark och Finland utöver de nationella tävlingarna även möts i en nordisk final. Sveriges gymnasieskolor är nu först ut med att genomföra en nationell FreeRice-tävling och WFP hoppas på många deltagare och stor genomslagskraft. Ju fler som spelar desto roligare för deltagarna och desto bättre för världen!

7 Grafisk mall för poängräkning Svenska mästerskapet i 2009 Den här mallen är endast till för att underlätta lärarens poängräkning. Skriv ut och använd som underlag när du sammanställer klassens resultat. Vilka uppgifter som skall rapporteras kan du läsa mer om nedan. Klassens namn: Vecka 46. Insamlade riskorn Vecka 47. Insamlade riskorn Måndag: Tisdag: Onsdag: Torsdag: Fredag: Måndag: Tisdag: Onsdag: Torsdag: Fredag: Totalt v. 46: Totalt v. 47: Klassens totalt antal donerade riskorn FreeRice 2009: _ Rapportera Dessa uppgifter skall rapporteras till ahnna.gudmunds@wfp.dk under vecka 48. Namn på skola: Klassbeteckning/namn: Ansvarig lärare: adress: Klassens totalt insamlade antal riskorn: Stad: Antal elever: Telefon:

Manus Världskoll-presentation. Svenska FN-förbundet. Uppdaterad 2014-02-04. Bild 1

Manus Världskoll-presentation. Svenska FN-förbundet. Uppdaterad 2014-02-04. Bild 1 Manus Världskoll-presentation Svenska FN-förbundet Uppdaterad 2014-02-04 Bild 1 65 %, en klar majoritet, av alla svenskar tror att mindre än hälften av världens befolkning har tillgång till rent vatten.

Läs mer

Kursutvärdering. Samhällskunskap A

Kursutvärdering. Samhällskunskap A Samhällskunskap A Läsåret 9-1 Läsåret 9-1 8 6 4 Mycket bra Bra Dåligt Mycket dåligt EAS 1. Mitt första inryck av denna kurs var: Mycket bra 6 29 Bra 14 67 Dåligt 1 5 Mycket dåligt - - Antal EAS:. Antal

Läs mer

U N I T E D N A T I O N S A S S O C I A T I O N O F S W E D E N

U N I T E D N A T I O N S A S S O C I A T I O N O F S W E D E N EFFEKTRAPPORT 2014 Vi gör skillnad. Vi skapar en bättre värld genom att varje dag arbeta för fred, utveckling och mänskliga rättigheter. Som medlem och bidragsgivare skapar du hopp och räddar liv. Nu och

Läs mer

Instruktioner för beställningar och kontoadministration för abonnenter av inlästa läromedel

Instruktioner för beställningar och kontoadministration för abonnenter av inlästa läromedel Sidan 1 av 10 Instruktioner för beställningar och kontoadministration för abonnenter av inlästa läromedel Version 3.0 Sidan 2 av 10 Innehåll Logga in och byta lösenord... 3 Logga in... 3 Byta lösenord...

Läs mer

NATURVETENSKAP FÖR LIVET?

NATURVETENSKAP FÖR LIVET? NATURVETENSKAP FÖR LIVET? Under terminen kommer din klass att medverka i ett forskningsprojekt. Ni kommer att arbeta med uppgifter som handlar om naturvetenskap och teknik i samhället. Enkäten innehåller

Läs mer

STÖD BARN MED ADHD I KLASSRUMMET

STÖD BARN MED ADHD I KLASSRUMMET STÖD BARN MED ADHD I KLASSRUMMET Det här kapitlet ger råd om bra sätt att stödja barn med ADHD i klassrummet. Här finns även förslag på metoder som kan användas för att hjälpa till att skapa en bra stödstruktur.

Läs mer

Earth Hour 2009 Inbjudan till Sveriges kommuner. Från Världsnaturfonden, WWF

Earth Hour 2009 Inbjudan till Sveriges kommuner. Från Världsnaturfonden, WWF Earth Hour 2009 Inbjudan till Sveriges kommuner Från Världsnaturfonden, WWF Om Earth Hour Kära kommun, På kvällen 29 mars 2008 släckte uppskattningsvis 35 miljoner människor i ett 30-tal länder runt om

Läs mer

Språkäventyret. Mål. Verktyg. Inledande arbete

Språkäventyret. Mål. Verktyg. Inledande arbete Språkäventyret Mål Sammanfatta hur jag gjorde spelet Språkäventyret på Fronter. Verktyg Fronters provverktyg Inledande arbete Fundera över dessa saker innan du börjar: 1. Vilken del av det centrala innehållet

Läs mer

Google Apps For Education

Google Apps For Education GAFE Google Apps For Education Manual för elev; Classroom, Drive, Mail mm INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Google apps for Education... 2 Logga in med ditt gapp-konto första gången (elev)... 2 Vanligaste apparna...

Läs mer

Nyheter i SMP infö r miljö rappörteringen 2016

Nyheter i SMP infö r miljö rappörteringen 2016 1 Nyheter i SMP infö r miljö rappörteringen 2016 Ändringar som berör dig som har en täktverksamhet Ingen utlevererad mängd Under lägg till typ mängduppgift finns nu möjlighet att välja levererat per användningsområde-

Läs mer

UR-val svenska som andraspråk

UR-val svenska som andraspråk AV-nr 101196tv 5 Förberedelse UR-val svenska som andraspråk Klass vad är det? Handledning av Meta Lindberg Attlerud Programmet Klass vad är det? kan visas som inledning till en diskussion om olikheter

Läs mer

9B:s Veckobrev. Här kommer information om klassens aktiviteter under nästa vecka, arbeten, läxor, prov, studiebesök etc.

9B:s Veckobrev. Här kommer information om klassens aktiviteter under nästa vecka, arbeten, läxor, prov, studiebesök etc. Gäller för v. 18-19 9B:s Veckobrev Här kommer information om klassens aktiviteter under nästa vecka, arbeten, läxor, prov, studiebesök etc. Svenska: V 14 kör vi lite grammatik. Härligt va! Engelska: NP-prov

Läs mer

Användarmanual Skolrapport.se. Vårdnadshavare

Användarmanual Skolrapport.se. Vårdnadshavare Användarmanual Skolrapport.se Vårdnadshavare Sida 2 av 18 Innehållsförteckning Om Skolrapport.se och Vklass... 3 Om Vklass lärplattform... 3 Videomanual... 3 Att komma igång med skolrapport.se... 4 Varför

Läs mer

Ta steget! Konfirmation 2014/15

Ta steget! Konfirmation 2014/15 Ta steget! Konfirmation 2014/15 Varför konfirmation? Konfirmandtiden är ett fantastiskt tillfälle för dig att tillsammans med jämnåriga och vuxna människor fundera över livets viktigaste frågor om mål

Läs mer

Praktikrapport Hungerprojektet

Praktikrapport Hungerprojektet Samira Rabit Utbildning: Statsvetsvetarprogrammet Mail: samira.rabit@gmail.com Praktikplats: Hungerprojektet Göteborg Besöksadress: c/o World Trade Center, Mässans gata 18, 412 51 Göteborg Postadress:

Läs mer

PRAO Årskurs 9 Björnekullaskolan, Åstorp Höstterminen 2011

PRAO Årskurs 9 Björnekullaskolan, Åstorp Höstterminen 2011 PRAO Årskurs 9 Björnekullaskolan, Åstorp Höstterminen 2011 Klass vecka datum 9:3 39 26 sept 30 sept 9:2a, 9:2b 40 3 okt 7okt 9:4, 9:1 41 10 okt 14 okt REGLER FÖR PRAO Du kan se på föregående sida när din

Läs mer

ATT NÅ FRAMGÅNG GENOM SPRÅKET

ATT NÅ FRAMGÅNG GENOM SPRÅKET 1 (10) ATT NÅ FRAMGÅNG GENOM SPRÅKET Detta informationsmaterial är skapat i syfte att sprida en likvärdig information i Jämtlands län om vad det innebär att lära sig ett andraspråk. Men också ge information

Läs mer

1. Inledning. 2. Uppvärmning vi bekantar oss med ämnet 3. Vad är det frågan om Djupdykning i ämnet 4. Avslutning. Förhandsuppgift

1. Inledning. 2. Uppvärmning vi bekantar oss med ämnet 3. Vad är det frågan om Djupdykning i ämnet 4. Avslutning. Förhandsuppgift 1. Inledning 1. Inledning 2. Uppvärmning vi bekantar oss med ämnet 3. Vad är det frågan om Djupdykning i ämnet 4. Avslutning Vad lärde jag mig idag? är ett globalfostran projekt som Interpedia rf förverkligar

Läs mer

HANDLING TILL. Från tanke. Metodblad: Påverka på webben

HANDLING TILL. Från tanke. Metodblad: Påverka på webben Från tanke TILL HANDLING Detta blad innehåller en samling tips på hur ni kan komma igång och påverka på webben genom att blogga och andra sociala medier. Metodblad: Påverka på webben Påverka på webben

Läs mer

Lära och utvecklas tillsammans!

Lära och utvecklas tillsammans! Lära och utvecklas tillsammans! Studiematerial Vård-sfi - förberedande kurs för Omvårdnadsprogrammet Annika Brogren och Monica Ehn Kompetensutveckling för sfi-lärare Lärarhögskolan i Stockholm Myndigheten

Läs mer

RödGrön-spelet Av: Jonas Hall. Högstadiet. Tid: 40-120 minuter beroende på variant Material: TI-82/83/84 samt tärningar

RödGrön-spelet Av: Jonas Hall. Högstadiet. Tid: 40-120 minuter beroende på variant Material: TI-82/83/84 samt tärningar Aktivitetsbeskrivning Denna aktivitet är utformat som ett spel som spelas av en grupp elever. En elev i taget agerar Gömmare och de andra är Gissare. Den som är gömmare lagrar (gömmer) tal i några av räknarens

Läs mer

En liten introduktion till Community på GR-SLI

En liten introduktion till Community på GR-SLI 151112 En liten introduktion till Community på GR-SLI www.grkom.se/gr-sli 2 3 Innehåll Välkommen till Community!...4 Om Community...4 Hur du går med...4 Bekanta dig med Community...5 Händelser...5 Grupper

Läs mer

www.workitsimple.se Lotta Carlberg, lotta@workitsimple.se, 070-204 19 07 2015 workitsimple Alla rättigheter reserverade

www.workitsimple.se Lotta Carlberg, lotta@workitsimple.se, 070-204 19 07 2015 workitsimple Alla rättigheter reserverade 1 2 30 sätt att få flera kunder till ditt företag. En Gratis guide av Lotta Carlberg företagsrådgivare och mentor på 3 När jag arbetar med mina kunder så går vi tillsammans igenom hur de kan få in nya

Läs mer

Målinrikta Marknadsföring och Produktutveckling Hur kan Du som entreprenör finslipa ditt Säljbudskap och din Sportfiskeprodukt?

Målinrikta Marknadsföring och Produktutveckling Hur kan Du som entreprenör finslipa ditt Säljbudskap och din Sportfiskeprodukt? Målinrikta Marknadsföring och Produktutveckling Hur kan Du som entreprenör finslipa ditt Säljbudskap och din Sportfiskeprodukt? Vilka är Din anläggnings styrkor för en internationell Sportfiskekund? Exempel

Läs mer

Forsmarks skola. -möjligheternas och valfrihetens skola

Forsmarks skola. -möjligheternas och valfrihetens skola Forsmarks skola -möjligheternas och valfrihetens skola En högklassig utbildning Möjligheternas skola Forsmarks skola är en unik naturvetenskaplig och teknisk gymnasieskola med energiprofil. Utbildningen

Läs mer

Kandidatprogrammet i danspedagogik, 180 hp

Kandidatprogrammet i danspedagogik, 180 hp Så här söker du till Kandidatprogrammet i danspedagogik, 180 hp Innehåll 1. Behörighet... 2 2. Tidsplan... 2 3. Checklista... 2 4. Instruktioner för att ansöka... 3 4.1 Webbaserad ansökan:... 3 4.2 Bilagor

Läs mer

3. Fyll i din e-postadress, det viktigt att den stavas exakt rätt (se bild 1 nedan, pil 3)

3. Fyll i din e-postadress, det viktigt att den stavas exakt rätt (se bild 1 nedan, pil 3) Undrar du något? Projektledare, Miljötinget: Hana Muliqi: 026-15 hana.muliqi@lg.se Välkommen till Miljötinget! Therese Metz: 026-153557 therese.metz@lg.se Vi hoppas den här manualen kan hjälpa dig komma

Läs mer

Visionutveckling. Vision 80/20 för iphone. Manual Vision 80/20 för iphone. Version 2.5

Visionutveckling. Vision 80/20 för iphone. Manual Vision 80/20 för iphone. Version 2.5 Visionutveckling Manual Vision 80/20 för iphone Vision 80/20 för iphone Version 2.5 www.visionutveckling.se, Auto Attendant +46 8 788 09 99 Gärdesvägen 1, SE 444 31, Stenungsund, Sweden, Phone: +46 303

Läs mer

Ekologisk hållbarhet och klimat

Ekologisk hållbarhet och klimat Ekologisk hållbarhet och klimat Foto: UN Photo/Eskinder Debebe Läget (2015) Trenden Mängden koldioxid i atmosfären, en av orsakerna till växthuseffekten, är högre idag än på mycket länge, sannolikt på

Läs mer

Minnesanteckningar från föräldramöte i årskurs 3 den 4 september 2014

Minnesanteckningar från föräldramöte i årskurs 3 den 4 september 2014 Minnesanteckningar från föräldramöte i årskurs 3 den 4 september 2014 Presentation Emma Anderberg och Eva Mellblom, klasslärare i 3B och 3A, presenterade sig. Fredrik Heine, fritidspedagog på ligan presenterade

Läs mer

VÄLKOMMASKOLAN VECKA 21 (23 27 maj 2016)

VÄLKOMMASKOLAN VECKA 21 (23 27 maj 2016) VÄLKOMMASKOLAN VECKA 21 (23 27 maj 2016) Sista dag/tid för inlämnande av manus: torsdagar klockan 09.00 till vksinfo@gallivare.se Denna veckas innehåll: Matsedel Kalendarium vecka 21 Nationella prov matematik

Läs mer

Vi vill veta vad tycker du om skolan

Vi vill veta vad tycker du om skolan Vi vill veta vad tycker du om skolan 1 1 Hur gammal är du? år 2 Är 1 2 du Flicka Pojke 3 Går du i skolår 1 4 2 5 3 6 4 Har du och dina föräldrar valt en annan skola än den som ligger närmast ditt hem?

Läs mer

Future City 2016 2017. Så här kan ditt företag delta i Future City:

Future City 2016 2017. Så här kan ditt företag delta i Future City: Så här kan ditt företag delta i Future City: Future City 2016 2017 Guldarrangör, max sex 100 000 kr Silverarrangör, max sex 50 000 kr Bronsarrangör 25 000 kr Dela ut ett pris, max tre 15 000 kr Supporter

Läs mer

Humanas Barnbarometer

Humanas Barnbarometer Humanas Barnbarometer 2014 1 Inledning Barnets bästa ska vara utgångspunkten i allt myndighetsutövande i Sverige. Barnens behov, inte verksamhetens, ska stå i centrum när kommunerna utreder, beviljar,

Läs mer

Ett övningssystem för att nå automatik

Ett övningssystem för att nå automatik Ett övningssystem för att nå automatik EDVIN FERNER Det är klart att man blir bättre om man övar! Det är inget märkvärdigt med det. Men hur länge ska man ta upp tiden för denna övning? Och framför allt

Läs mer

75059 Stort sorteringsset

75059 Stort sorteringsset 75059 Stort sorteringsset Aktivitetsguide Detta set innehåller: 632 st sorteringsföremål 3 st snurror 6 st sorteringsskålar 1 st sorteringsbricka i plast 1 st siffertärning Detta sorteringsset har tagits

Läs mer

Olika inloggningsalternativ

Olika inloggningsalternativ Vad är Fronter? Fronter är en virtuell byggnad som är indelad i olika rum. Varje rum är utrustat med de verktyg som krävs för samarbete och lärande i just det rummet. Rummets ägare bjuder in deltagare

Läs mer

STUDIETEKNIK. Till eleven

STUDIETEKNIK. Till eleven STUDIETEKNIK Till eleven Tro på dig själv! För att du ska lyckas riktigt bra med dina studier, måste du tro på din egen förmåga. Försök tänka på något som du är bra på, för då stärker du ditt självförtroende

Läs mer

Seniorernas veckobrev V.6

Seniorernas veckobrev V.6 Veckan avslutades med ett rejält snöoväder med stora konsekvenser för lokaltrafiken. Hos oss var det främst eleverna som blev drabbade. Nästan hälften av alla våra elever kunde inte ta sig till skolan

Läs mer

Kom igång manual. För att starta behöver du registrera dig och din förening: https://www.procup.se/adm/procup_newclub.php

Kom igång manual. För att starta behöver du registrera dig och din förening: https://www.procup.se/adm/procup_newclub.php Kom igång manual För att starta behöver du registrera dig och din förening: https://www.procup.se/adm/procup_newclub.php Logga därefter in med de uppgifter du fått i din mail: https://www.procup.se/adm/login.php

Läs mer

Medelvärde och Median

Medelvärde och Median Medelvärde och Median Medelvärde och median Speldesign: Niklas Lindblad Josefin Westborg Version 1.0 Tack till; Alexander Hallberg Tidsåtgång: Ca 20 minuter inklusive efterdiskussion Antal deltagare Helklass,

Läs mer

Arbetsgång för elevhälsoarbetet på Tynneredsskolan

Arbetsgång för elevhälsoarbetet på Tynneredsskolan TYNNEREDSSKOLAN 2013-05-30 Reviderad 2014-02-26 Arbetsgång för elevhälsoarbetet på Tynneredsskolan På Tynneredskolan arbetar vi för att alla elever ska må bra och nå målen. Goda relationer till varandra,

Läs mer

En liten introduktion till SLI Community

En liten introduktion till SLI Community En liten introduktion till SLI Community Välkommen till SLI Community! Ta dig gärna lite tid och läsa igenom den här introduktionen (många sidor, men det tar inte många minuter) så tror vi att du enklare

Läs mer

Jorden runt på 60 minuter frågespel

Jorden runt på 60 minuter frågespel Jorden runt på 60 minuter frågespel inledning: Hur bra koll har du på det som händer med vår värld? Kan du hitta rätt svar snabbt? Res jorden runt på 60 minuter så får du veta! syfte: Att i grupp lära

Läs mer

Hälsouppgift för elev

Hälsouppgift för elev Information För att kunna bedöma elevens hälsa behöver skolhälsovården få en bild av tidigare eller nuvarande sjukdomar med mera. Det är du som vårdnadshavare som fyller i hälsouppgiften och skickar in

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Dalkjusans skola 1-3 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Dalkjusans skola 1-3 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan Dalkjusans skola 1-3 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 3 REDOVISNING AV

Läs mer

Så väljer svenska studenter utbildning och så påverkas studenter i hela Norden av den ekonomiska krisen

Så väljer svenska studenter utbildning och så påverkas studenter i hela Norden av den ekonomiska krisen Så väljer svenska studenter utbildning och så påverkas studenter i hela Norden av den ekonomiska krisen En undersökning av Studentum om val till högskola och Kvalificerad Yrkesutbildning Studentum AB Torstenssonsgatan

Läs mer

SÄNDNINGSMATERIAL FÖR V48. Vecka 48 20121130-1201. RIU 98,90 FM Samarbetsorganisationen för Invandrarföreningar i Uppsala SIU

SÄNDNINGSMATERIAL FÖR V48. Vecka 48 20121130-1201. RIU 98,90 FM Samarbetsorganisationen för Invandrarföreningar i Uppsala SIU 1 SÄNDNINGSMATERIAL FÖR V48 Vecka 48 20121130-1201 RIU 98,90 FM Samarbetsorganisationen för Invandrarföreningar i Uppsala SIU Skolgatan 18 753 16 UPPSALA Telefon: 018-69 45 80 http://www.siuppsala.se/radio

Läs mer

Lathund publikundersökning för biografer

Lathund publikundersökning för biografer Lathund publikundersökning för biografer Från Filminstitutet kan du söka stöd för lokalt publikarbete. Syftet med stödet är att stärka biografers arbete med att öka publiken till sina filmvisningar. För

Läs mer

Manual för Kollektomat

Manual för Kollektomat Manual för Om detta dokument Denna manual är en översikt över vad som behövs göras för att komma igång med. Allting från fysisk transport till installations anvisningar och avstämning ska hanteras av detta

Läs mer

En vanlig dag på jobbet

En vanlig dag på jobbet En vanlig dag på jobbet Läs texten många gånger! Träna på att läsa meningarna högt tio gånger. Morgon Mitt alarm ringer klockan 05.20. Jag brukar ligga kvar en stund och tänka på vad jag ska göra under

Läs mer

Barnfattigdom. Arbetsplan för en studiecirkel

Barnfattigdom. Arbetsplan för en studiecirkel Partistyrelsens kansli Stockholm 2011-11-08 Barnfattigdom Arbetsplan för en studiecirkel 2 (8) Ta ut riktningen i en studiecirkel Det här är en arbetsplan som hjälper er att genomföra en studiecirkel om

Läs mer

Uppföljning av informationskampanj. olaga försäljning av läkemedel via Internet

Uppföljning av informationskampanj. olaga försäljning av läkemedel via Internet Uppföljning av informationskampanj om riskerna med olaga försäljning av läkemedel via Internet 1 2 Sammanfattning 20 % av allmänheten har köpt läkemedel på nätet. 70 % av svenskarna uppger att man kan

Läs mer

Sammanfattning av enkäten en till en projektet

Sammanfattning av enkäten en till en projektet Sammanfattning av enkäten en till en projektet Tack för att ni tog er tid att svara på enkäten. Vi på 4-6 har sammanställt resultatet, och även gjort små förklaringar och svar till frågor, eller kommentarer

Läs mer

Sociala medier för företag

Sociala medier för företag Sociala medier för företag EN INTRODUKTION Materialet tillhör Idenfors & Idenfors AB och får användas av dig som kursdeltagare eller prenumerant av vårt nyhetsbrev, men inte kopieras, säljas eller användas

Läs mer

Varmt välkomna till SK Ägirs baby- och minisim på Sollidenbadet!

Varmt välkomna till SK Ägirs baby- och minisim på Sollidenbadet! Varmt välkomna till SK Ägirs baby- och minisim på Sollidenbadet! Adress: Sollidenvägen 64A (Skulle entrén och/eller korridoren vara låsta är koden för att komma in 1719). När ni kommer in genom huvudentrén

Läs mer

Kommunal. Kommunkod Skolform Skolenhetskod

Kommunal. Kommunkod Skolform Skolenhetskod Skolblad avseende Dalsjöskolan 4-9 Dalsjövägen 16 51634 DALSJÖFORS Tel Fax Huvudman Kommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod Kommunal Borås 1490 Grundskola 95015820 http://wwwborasse Skolbladet presenterar

Läs mer

Handslag för ett framtidsparti

Handslag för ett framtidsparti Handslag för ett framtidsparti Socialdemokratins vision är ett samhälle där alla kan leva ett bättre liv, känna frihet och framtidstro. Det är en vision som grundar sig i övertygelsen att jämlika människor

Läs mer

MANGO vecka 49 Hej alla barn och föräldrar!

MANGO vecka 49 Hej alla barn och föräldrar! MANGO vecka 49 Hej alla barn och föräldrar! KALENDARIUM Likabehandlingsråd kl.18.00-19.30 1/12 Föräldraråd kl.18.00-19.30 1/12 Lov, studiedagar och planeringsdagar Höstlov 26/10-30/10 På studiedagar och

Läs mer

Instruktioner för dig som ska söka till Mattekollo 2016

Instruktioner för dig som ska söka till Mattekollo 2016 Instruktioner för dig som ska söka till Mattekollo 2016 Matematik är KUL men Mattekollo 2016 har tyvärr ett begränsat antal platser, nämligen 40 stycken. Det blir även ett roligare kollo om de som kommer

Läs mer

VÄLKOMMASKOLAN VECKA 6 (8 12 februari 2016)

VÄLKOMMASKOLAN VECKA 6 (8 12 februari 2016) VÄLKOMMASKOLAN VECKA 6 (8 12 februari 2016) Sista dag/tid för inlämnande av manus: torsdagar klockan 09.00 till vksinfo@gallivare.se Denna veckas innehåll: Matsedel Kalendarium vecka 6 Ändra färg på utskrifter

Läs mer

Praktikrapport Anna Sandell MKVA13 Lunds Universitet HT-2012

Praktikrapport Anna Sandell MKVA13 Lunds Universitet HT-2012 Praktikrapport Anna Sandell MKVA13 HT-2012 Praktikplats: Strandberghaage AB Tegnergatan 34 113 59 Stockholm Praktikperiod 28 augusti 2012 18 januari 2013. Handledare: Pelle Strandberg Jag har under hösten

Läs mer

Praktikrapport. ABC Aktiva insatser för människa och miljö

Praktikrapport. ABC Aktiva insatser för människa och miljö Praktikrapport ABC Aktiva insatser för människa och miljö Som praktikplats för hösten 2012 valde jag att ansöka om en plats på ABC aktiva insatser för människa och miljö. Då jag under mina tre senaste

Läs mer

Enheten för preventiv näringslära. Karolinska sjukhuset

Enheten för preventiv näringslära. Karolinska sjukhuset Enheten för preventiv näringslära Karolinska sjukhuset Enheten för preventiv näringslära Enheten för preventiv näringslära på Karolinska sjukhuset är en institution som inriktar sig på kost och motion.

Läs mer

VARJE CENT ÄR ETT STEG NÄRMARE SKOLAN. I u-länderna går bara tre av hundra funktionshindrade barn i skola. STOPPA FATTIGDOMEN

VARJE CENT ÄR ETT STEG NÄRMARE SKOLAN. I u-länderna går bara tre av hundra funktionshindrade barn i skola. STOPPA FATTIGDOMEN VARJE CENT ÄR ETT STEG NÄRMARE SKOLAN I u-länderna går bara tre av hundra funktionshindrade barn i skola. STOPPA FATTIGDOMEN I VÄRLDEN FINNS DET FINSKA MISSIONSSÄLLSKAPET ÖPPNAR SKOLDÖRREN FÖR BARN GENOM

Läs mer

INDIVIDUELLT VAL - Lokalt val VID RUDBECKSSKOLAN

INDIVIDUELLT VAL - Lokalt val VID RUDBECKSSKOLAN INDIVIDUELLT VAL - Lokalt val VID RUDBECKSSKOLAN Kurskatalog årskurs 3 för val till läsåret 2012/2013 Individuellt val läsåret 2012/13 RUDBECKS årskurs 3 Detta behöver Du veta för att kunna välja kurser

Läs mer

Ansökan om legitimation för lärare och förskollärare - för dig som tagit examen utanför EU och EES

Ansökan om legitimation för lärare och förskollärare - för dig som tagit examen utanför EU och EES Ansökan om legitimation för lärare och förskollärare - för Läs detta innan du börjar Denna ansökningsblankett är avsedd för dig som enbart har en utländsk lärarexamen eller förskollärarexamen från ett

Läs mer

Användarmanual för ledare - ERC 2.0

Användarmanual för ledare - ERC 2.0 Användarmanual för ledare - ERC 2.0 TeliaSonera Sverige 1 2009-07-03 Användarmanual för ledare - ERC 2.0, T 17350-09 Innehållsförteckning Startsidan sid 3 Aktivitetsöversikt, huvudprojekt sid 4 Kontakter

Läs mer

Vad händer med vårt klimat?

Vad händer med vårt klimat? Min gröna bok. Vad händer med vårt klimat? Googlar du på ordet klimat får du drygt 22 miljoner träffar. Sökningen tar bara 0,05 sekunder och det är nästan kusligt hur blixtsnabbt sökmotorn reagerar. Precis

Läs mer

Behöriga förskollärare och lärare i skola och vuxenutbildning läsåret 2014/15

Behöriga förskollärare och lärare i skola och vuxenutbildning läsåret 2014/15 1 (7) Behöriga förskollärare och lärare i skola och vuxenutbildning läsåret 2014/15 Sedan den 1 juli 2015 måste lärare och förskollärare ha legitimation för att självständigt få sätta betyg och för att

Läs mer

GUIDE. Administrativ uppstart

GUIDE. Administrativ uppstart GUIDE Administrativ uppstart Innehållsförteckning 3. Inledning, syfte och innehåll 4. Årsmötet Checklista: efter årsmötet 7. Överlämning Checklista: överlämning 8. Första styrelsemötet 8. Besöka banken

Läs mer

Kallelse till årsmöte för 2011-09-01 2011-12-31

Kallelse till årsmöte för 2011-09-01 2011-12-31 Kallelse till årsmöte för 2011-09-01 2011-12-31 Datum: Söndagen 25/3-2012 kl. 13.00 Plats: Föreningslokalen Pärlgatan 7a Kulturskolan, Källarplan 691 41 Karlskoga Dagordning: 1. Mötets öppnande 2. Fastställande

Läs mer

Lundabygdens Prova På IF

Lundabygdens Prova På IF Lundabygdens Prova På IF bjuder in till: Sommar Under hela sommaren i Lund! Sportcamp - Mer än bara Idrott! Med sportcamp samt temaveckor i fotboll, parkour & basket. Sida 2 Lundabygdens Prova På IF -

Läs mer

Matematik åk 9. Lärarinstruktion Digital diagnos Matematik Åk 9

Matematik åk 9. Lärarinstruktion Digital diagnos Matematik Åk 9 träning Insikt Lärarinstruktion Digital diagnos Matematik Åk 9 1 Till läraren Diagnosen Pejlo Insikt för åk 9 är framtagen för att ge dig som lärare överblick över dina elevers kunskaper i matematik. Diagnosen

Läs mer

Rapport från enkät Digital kompetens lärare f-6

Rapport från enkät Digital kompetens lärare f-6 Rapport från enkät Digital kompetens lärare f-6 2015 Monica Andersson, IT-pedagog 2016-02-29 Vi försöker lära eleverna att arbeta med GAFE men det är ju mycket svårt då det ej finns datorer/ipads till

Läs mer

SPRÅKRÖRET NR 1, 2013. Medlemsblad för SFSS Södra Finlands svenska Språklärare r.f. Ordförandens spalt

SPRÅKRÖRET NR 1, 2013. Medlemsblad för SFSS Södra Finlands svenska Språklärare r.f. Ordförandens spalt Levnadsvisdom SPRÅKRÖRET NR 1, 2013 Medlemsblad för SFSS Södra Finlands svenska Språklärare r.f. Ordförandens spalt För en tid sedan cirkulerade en text på Facebook som även nådde mig. Texten påstods vara

Läs mer

Frågor i anmälan till handledarutbildningen för matematiklärare

Frågor i anmälan till handledarutbildningen för matematiklärare Undervisningsstödsenheten 1 (7) Frågor i anmälan till handledarutbildningen för matematiklärare och lärare i naturvetenskap och teknik 2016/17 Obs! Detta dokument är endast till för att skapa överblick

Läs mer

Londonprojektet 2015

Londonprojektet 2015 Londonprojektet 2015 För första gången någonsin på Stålforsskolan har elever i år fått möjligheten att besöka London i ett slags utbytessyfte med en brittisk skola samt för att få möjligheten att utforska

Läs mer

Gruppspelsregler. Enskede Lawn Tennisklubb

Gruppspelsregler. Enskede Lawn Tennisklubb 1 Gruppspelsregler Enskede Lawn Tennisklubb Februari 2009 ENSKEDE LAWN TENNIS KLUBB SOCKENVÄGEN 290 120 40 ÅRSTA TEL: 08-81 90 70 E-MAIL: eltk.tennis@tele2.se www.eltk.se bankgiro: 5242-7945 org.nr 802011-8827

Läs mer

Är du osäker på hur det ser ut i skolan idag? Lugn, det finns ett lätt sätt att få svar. Vi kallar det SIRIS.

Är du osäker på hur det ser ut i skolan idag? Lugn, det finns ett lätt sätt att få svar. Vi kallar det SIRIS. SIRIS, Skolverkets Internetbaserade Resultat- och kvalitetsinformations System, är en informationstjänst där vi har samlat uppgifter om skolors kvalitet och resultat. -1- Är du osäker på hur det ser ut

Läs mer

1. Brief och förberedelser. Förberedelser. Skicka ut en inbjudan till alla som deltagit i er SPN-undersökning

1. Brief och förberedelser. Förberedelser. Skicka ut en inbjudan till alla som deltagit i er SPN-undersökning Att göra något tillsammans är ofta ett trevligt sätt att lära sig nya saker. En gemensam aktivitet där lärare, föräldrar och elever träffas är ett bra tillfälle att berätta om vad man lärt sig, att diskutera

Läs mer

KAMPANJHELG 23-24 MAJ 2014

KAMPANJHELG 23-24 MAJ 2014 KAMPANJHELG 23-24 MAJ 2014 Snart är det dags för en spännande kampanjhelg mot knark på krogarna! Under lönehelgen i maj kommer 475 krogar i 50 kommuner runt om i landet att tydligt ta ställning mot droger

Läs mer

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag 2014-08-10 Svenska Web Voice Annika Elgeskog www.webvoice.se +46 725 861010 presenterar Företagarens guide till framgång på Instagram.

Läs mer

INFORMATION. Lärplattform för bättre skolresultat och kommunikation på

INFORMATION. Lärplattform för bättre skolresultat och kommunikation på INFORMATION Lärplattform för bättre skolresultat och kommunikation på Inledning/Bakgrund Inledningsvis 5 huvudargument för att ni ska välja InfoMentor som leverantör. Vår Lärplattform är den på marknaden

Läs mer

Dina surfvanor kartläggs och lämnas ut

Dina surfvanor kartläggs och lämnas ut Dina surfvanor kartläggs och lämnas ut måndag 28 mars 2016 Utländska bolag kartlägger besökare på svenska sjukhus och myndigheters webbplatser. När du läser om till exempel sexuell läggning rapporteras

Läs mer

Stödinsatser i skolan. Vad behöver jag som förälder Veta?

Stödinsatser i skolan. Vad behöver jag som förälder Veta? Stödinsatser i skolan Vad behöver jag som förälder Veta? Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN:

Läs mer

Åke Gustafsson 2013-10-07. www.e-tool.se Användanamn: kalmarkommunadmin Lösenord: etool

Åke Gustafsson 2013-10-07. www.e-tool.se Användanamn: kalmarkommunadmin Lösenord: etool Handläggare Datum Åke Gustafsson 2013-10-07 www.e-tool.se Användanamn: kalmarkommunadmin Lösenord: etool Förvaltningskontoret Barn- och ungdomsförvaltningen Adress Box 915, 391 29 Kalmar Besök Skeppsbrogatan

Läs mer

19. Skriva ut statistik

19. Skriva ut statistik 19. Skiva ut statistik version 2006-05-10 19.1 19. Skriva ut statistik Den här dokumentationen beskriver hur man skriver ut statistik från SPFs medlemsregister via Internet. Observera att bilderna är exempel

Läs mer

Kurser på GrundVuxNivå

Kurser på GrundVuxNivå Kurser på GrundVuxNivå Dataorientering, grundläggande... 2 Engelska, grundskolenivå, nivå 1... 2 Engelska, grundskolenivå, nivå 2 och 3... 2 Engelska, grundskolenivå, nivå 4... 2 Hem- och Konsumentkunskap,

Läs mer

Till dig som ska vara handledare vid Arbetsplatsförlagt lärande, APL

Till dig som ska vara handledare vid Arbetsplatsförlagt lärande, APL Till dig som ska vara handledare vid Arbetsplatsförlagt lärande, APL Tack för att du har möjlighet att ta emot en av våra elever som utbildar sig till MASKINFÖRARE INOM LANTBRUK vid det treåriga naturbruksprogrammet.

Läs mer

Verksamhetsrapport EKSAM. Ekonomiskt Samverkanscentrum. Räkenskapsåret 2011. Inledning

Verksamhetsrapport EKSAM. Ekonomiskt Samverkanscentrum. Räkenskapsåret 2011. Inledning Verksamhetsrapport EKSAM Ekonomiskt Samverkanscentrum Räkenskapsåret 2011 Inledning Många medborgare lever idag med en ansträngd ekonomi och har återkommande problem med att kunna betala löpande räkningar.

Läs mer

Veckobrev (v. 39) Hej!

Veckobrev (v. 39) Hej! Veckobrev (v. 39) Hej! Åter är det fredag igen och dagarna rinner förbi lika snabbt som regndropparna på fönsterrutan. Likt förra veckbrevet ber vi även i detta att se till att era barn har med sig rätt

Läs mer

Elisabeth Bejefalk IT-Assistent Avesta kommun

Elisabeth Bejefalk IT-Assistent Avesta kommun Elisabeth Bejefalk IT-Assistent Avesta kommun Du ska nu få lära dig hur du enkelt kan göra ett bildspel i PowerPoint. Utifrån det du snart har lärt dig kan du sen göra mer avancerade bildspel genom att

Läs mer

Våren är här och vi har kickat igång rejält!

Våren är här och vi har kickat igång rejält! Våren är här och vi har kickat igång rejält! I DETTA NYHETSBREV: Rädda Barnen Lund söker praktikant för HT2014 s. 2 Hallå där... Lovisa Harfeldt s. 3 Hänt i Mars s. 4 Händer i April s. 6 Kalendarie för

Läs mer

Studieprogram. Våren 2016. Anmäl dig enkelt till våra cirklar! SNABBT VIA INTERNET: www.burlov.abf.se KLASSISKT VIA TELEFON: 040-35 24 00

Studieprogram. Våren 2016. Anmäl dig enkelt till våra cirklar! SNABBT VIA INTERNET: www.burlov.abf.se KLASSISKT VIA TELEFON: 040-35 24 00 Studieprogram Våren 2016 Anmäl dig enkelt till våra cirklar! SNABBT VIA INTERNET: www.burlov.abf.se KLASSISKT VIA TELEFON: 040-35 24 00 ABF Burlöv Dalbyvägen 25, Arlöv Öppet hus Lördagen den 16/1 14.00-16.00

Läs mer

SÄLJCHEFENS 10 VIKTIGASTE PUNKTER

SÄLJCHEFENS 10 VIKTIGASTE PUNKTER SÄLJCHEFENS 10 VIKTIGASTE PUNKTER Om Adviser Partner Adviser Partner har specialiserat sig på att hjälpa företag öka sin försäljning. Vi har uppdrag inom de flesta branscher i det svenska näringslivet.

Läs mer

Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3

Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3 Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3 - om trons olika dimensioner Steg i tro denna vecka Skriv under veckan ner på ett papper, som du delar in i fyra kolumner, när du upplever tron som huvud,

Läs mer

Så här arbetar vi 2020 En vision i 20 punkter för svensk camping

Så här arbetar vi 2020 En vision i 20 punkter för svensk camping Så här arbetar vi 2020 En vision i 20 punkter för svensk camping Ett litet häfte med stor betydelse Visionen syftar till att befästa branschens position som motorn i svensk besöksnäring. När sista workshopen

Läs mer

Handledning till SÖK ARRANGÖRSBIDRAG

Handledning till SÖK ARRANGÖRSBIDRAG Handledning till SÖK ARRANGÖRSBIDRAG 1 Handledning till Sök arrangörsbidrag inom Globala Västerbotten och SEE Västerbottens hållbarhetsvecka 1. INLEDNING Vad är SEE Västerbottens hållbarhetsvecka? SEE

Läs mer

Introduktion. Markera den gröna bocken. Skriv in URL:en http://www.ipoint.se. Klicka på knappen Platser.

Introduktion. Markera den gröna bocken. Skriv in URL:en http://www.ipoint.se. Klicka på knappen Platser. LATHUND Introduktion Välkommen till vår interaktiva kursportal. Detta är en lathund för dig som ska utbilda dig med hjälp av ipoint-kurser. Instruktionerna gäller när du använder Internet Explorer 8.0

Läs mer