Rapport och plan för Viadidakts tillgänglighetsarbete

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapport och plan för Viadidakts tillgänglighetsarbete"

Transkript

1 Vår handläggare RAPPORT OCH ÅTGÄRDSPLAN 1 (7) Upprättad datum Vår beteckning Robert Davidsson, kommunikationsstrateg Dnr VIAN/2016:7 PA Holmqvist, utvecklingsstrateg Senast uppdaterad Er beteckning Rapport och plan för Viadidakts tillgänglighetsarbete Ärendebeskrivning och bakgrund God tillgänglighet skapar förutsättningar för alla att delta i samhället på lika villkor. Onödig ohälsa kopplad till utanförskap kan undvikas. För personer med funktionsnedsättning är det extra viktigt med ett tillgängligt samhälle. Det finns också många lagar, regler och beslut som ska leda till ökad tillgänglighet. Bland annat anger diskrimineringslagen att funktionshinder är en av diskrimineringsgrunderna. Lagen gäller i stort sett all verksamhet som Viadidakt bedriver, exempelvis utbildningsområdet, allmänna sammankomster och offentlig tillställning, arbetsmarknadspolitisk verksamhet och offentlig anställning. Våren 2011 inventerades alla lokaler som Viadidakt bedrev verksamhet i och resultatet presenterades för Viadidaktnämnden 20 september Nämnden beslutade då bland annat att förvaltningen skulle arbeta vidare med frågorna, uppmana fastighetsägarna att vidta åtgärder, ta fram konkreta genomförandeplaner samt återrapportera till nämnden. I samband med den senaste återrapporten i december 2014 önskade nämnden årliga rapporter. Detta ligger i linje med den nya diskrimineringslagens krav och förvaltningen arbetar med att upprätta ett nytt styrsystem med årliga åtgärdsplaner med uppföljningsrapporter för samtliga diskrimineringsgrunder och kraven på förebyggande arbete för likabehandling. Sammanfattning Sedan Viadidakt genomförde den första tillgänglighetsinventeringen 2011 har förvaltning och nämnd systematiskt arbetat med att förbättra tillgängligheten. Återkoppling till Viadidaktnämnden har skett våren 2012 och i december Förvaltningen har nu gjort ytterligare en avstämning av åtgärdspunkterna i planerna och kan konstatera att: många enkelt avhjälpta hinder redan är åtgärdade i byggnader där förvaltningen har haft verksamhet under längre tid, nya tillgänglighetsinventeringar gjordes i de nya lokalerna på Friggagatan 5 och i Värmbol i Katrineholm i september Åtgärdsplaner för dessa är upprättade och vissa enkelt avhjälpta hinder är redan åtgärdade i samverkan med fastighetsägaren, vissa större åtgärder är påbörjade eller delvis genomförda,

2 vissa åtgärder är möjliga att genomföra med befintliga resurser men har inte prioriterats eller följts upp på ett tillfredsställande sätt, ett antal viktiga åtgärder bedöms inte kunna hanteras av Viadidakt eller inom befintliga budgetramar. Därför förs dialog med fastighetsägarna om vissa punkter medan andra punkter har nämnden begärt extra investeringsmedel för år 2013, 2015 och 2016 samt att god tillgänglighet kräver kunskap och engagemang hos förtroendevalda, chefer, medarbetare och fastighetsägare samt ett systematiskt och kontinuerligt arbete med frågorna. Uppföljning och plan för vidare tillgänglighetsåtgärder Nedan presenteras status på de åtgärderspunkter som var pågående eller skulle åtgärdes enligt rapport till Viadidaktnämnden i december 2014 samt kompletterade åtgärd och behov efter nya tillgänglighetsinventeringar Genomfört Pågår/delvis genomfört genomfört Status Åtgärd Kommentar/uppföljning Elektrisk dörröppnare för tunga dörrar i Kullbergska huset. Torra avställningsytor på toaletter som kan användas av personer med funktionsnedsättning. Kompetensutvecklingsinsats för all personal för att öka medvetenheten och förståelsen för behovet av en tillgänglig verksamhet. Checklista och information till personal hur vi kan tillhandahålla information i alternativa format, portabla teleslingor. Förbättrad information inför möten och utbildningar om att deltagare och personal ska undvika dofter och annat som kan framkalla allergiska besvär. Ta fram rutiner för att information inför möten och utbildningar om att deltagare och personal ska undvika dofter och annat som kan framkalla allergiska besvär. Konsultavtalsmallar och upphandlingsunderlag för utbildningar/föreläsningar ska kompletteras med krav på att dokumentation från utbildare/föreläsare bör vara säkrade ur tillgänglighetssynpunkt. Installerat på alternativ entré till Kullbergska huset i sept men kvarstår för plan 2. (KIAB hävdar att det inte faller under enkelt avhjälpta hinder ). Diskussion ska återupptas. Åtgärdat på de flesta toaletter. Dock krävs åtgärder på Friggagatan 5 och i Värmbol enligt nya inventeringar i september Åtgärdas i egenregi av Viadidakt arbetsmarknad under Kompetensutvecklingsinsatser ska planeras till hösten Ansvar: Ledningsgruppen Frågan lyfts och beslutas i Viadidakts kris- och tillgänglighetsgrupp i samråd med kommunikatör. Viadidakts lärare informerar sina elever kontinuerligt men frågan ska även lyftas på arbetsplatsträffar under våren Frågan lyfts och beslutas i Viadidakts kris- och tillgänglighetsgrupp i samråd med kommunikatör. Frågan har påtalats till utvecklingsledarna och upphandlingskoordinatorn på kommunledningsförvaltningen i Katrineholm.

3 Status Åtgärd Kommentar/uppföljning Rutiner för utrymning av personer med funktionsnedsättningar. Övningar för att säkerställa att utrymning fungerar även för personer med funktionsnedsättning. Offerter på kompletteringar av larm så exempelvis brandlarm är säkrade ur tillgänglighetssynpunkt (nya larm, kompletteringar med ljusindikeringar osv). Viadidakt deltar i en central grupp inom Katrineholms kommun som arbetar med rutiner och åtgärder för att öka tillgängligheten via e-post och telefoni. Komplettering av fler webbsidor på Lättläst svenska. Komplettering av fler informationsfilmer på webben. Lyfta tillgänglighetsfrågorna kontinuerligt i olika verksamheter. Inventering och upprättande av åtgärdsplan för nya och förändrade lokaler. Komplettering med taktila knappar samt talande våningsvisare i hissen i Kullbergska huset. Entré till Björkbacken, Tegnérvägen kompletteras med ramp. Hissen på Friggagatan 5 uppfyller ej tillgänglighetskrav och behöver åtgärdas vad gäller storlek, dörröppnare, manöverpanel, taktila knappar, talande våningsvisare, larm. Dörröppnare på Friggagatan 5. Parkering för personer med funktionshinder ska skyltas i närheten av entrén till Friggagatan 5. Ledstråk till entré i Friggagatan 5. Markering av glasytor vid entré och inomhus på Friggagatan 5. Kontrastmarkring i trapp på Friggagatan 5. Skyltning av toaletter på Friggagatan 5. Avställningsytor, krokar, slutna avfallsbehållare i toaletter på Friggagatan 5 Komplettering av armstöd på RWC på plan 1 på Friggagatan 5. Rutiner för att testa larm på Friggagatan 5. Frågan lyfts och beslutas i Viadidakts kris- och tillgänglighetsgrupp samt koordineras med ansvarig för utrymningsövningar och rutiner. Upphandling är gjord och beställning lagd. Åtgärd beräknad genomförd under våren Gruppens arbete har avslutats. Viadidakt har dock väckt frågan om ett permanent nätverk/ arbetsgrupp med återkommande möten om tillgänglighetsfrågor alternativt i kombination med systematiskt kvalitetsarbete. Har ej kunnat prioriteras på grund av arbetsbelastning och förändrad organisation. Friggagatan 5 och Värmbol är inventerade i september 2015 och åtgärdsplan framtagen. Upphandlat och betalt. Kommer att åtgärdas tidig vår Viadidakt har inte längre verksamhet i byggnaden. Ska åtgärdas av KIAB samt skyltning av besöksparkering. Åtgärdat av fastighetsägaren KIAB.

4 Status Åtgärd Kommentar/uppföljning Dörr till RWC för smal Friggagatan 5. Larm i RWC på plan 2 -Friggagatan 5. Skyltning att djur ej är tillåtna på Friggagatan 5. Alternativ i stället för skyltning bör prövas. Köksutrustning och kaffeautomat bör åtgärdas så personer i rullstol kan använda dessa på Friggagatan 5. Ledstråk på plan 2 på Friggagatan 5. Markera glasade ytor i Värmbol. Åtgärdat. Inomhustrapp i Värmbol kompletteras med ledstång. Skylta handikapparkering i Värmbol. Skylta RWC i Värmbol Taktilt ledstråk till entrén i Värmbol. Kontrastmarking av ledstråk inomhus -Värmbol. Kontrastmarking i inomhustrapp i Värmbol. Mobil hörselslinga inskaffas som kan användas i hela förvaltningen vid behov. Utvecklingsstrateg undersöker ev. befintlig utrustning och/eller förutsättningar till inköp. Kontinuerligt tillgänglighetsarbete inom Viadidakt: Informationsspridning om hur Viadidakt jobbar med att förbättra tillgängligheten sker med rapporter till nämnden och information på I brev till allmänhet och deltagare används LIX (läsbarhetsindex, ett digitalt verktyg) att användas som ett mått på läsbarheten i texten. Översyn och komplettering av skyltsystem. Lyfta tillgänglighetsfrågorna kontinuerligt i olika verksamheter.

5 Åtgärdspunkter utanför nämnden och förvaltningens ansvarsområde Punkter som kvarstår och som nämnden tidigare hänskjutit till Katrineholms kommunfullmäktige samt äskat extra budgetmedel inför år 2013 och 2015 men som avslagits. Status Åtgärdspunkt Notering Ombyggnation av handikapptoalett i Kullbergska huset så att minimikrav uppfylls. Hissmöjlighet för personer med funktionsnedsättning i Röda huset (även personer i permobil måste kunna förflytta sig till samtliga våningsplan). Möjlighet till direktkommunikation från hiss i Kullbergska huset med larmcentral. (Investering 2000 kr kr/år i driftkostnad). Installation av brandlarm på Starten, Mejerigatan. (Ca kr) Installation av brandlarm på Överskottsmarknaden, Fredsgatan. Ca kr. Komplettering av befintliga brandlarm så att de kan uppfattas av personer med hörselskada. Komplettering av brandlarm på Åbrogården så att de kan uppfattas av personer med hörselskada. Komplettering/förlängning av taktilt gångstråk från trottoar till Åbrogårdens huvudentré. Diskussioner förs med Ska återupptas våren KFAB har avsatt medel för åtgärd under Status oklart. Bör återaktualiseras. Viadidakt har inte längre verksamhet i byggnaderna. Status oklar. Bör återaktualiseras. Status oklar. Bör återaktualiseras. Diskussioner förs med fastighetsägaren och Vingåkers kommun. Bör återaktualiseras. Några handlingar i ärendet Ärende Tillgänglighetsfrågorna i Katrineholms kommun Katrineholms kommunfullmäktige (Dnr KS/2010: ). Kommunplan för Katrineholms kommun. Ärende Tillgänglighetsinventering Viadidakt 2011 Viadidaktnämnden (VIAN/2011:23-269) Skrivelse till fastighetsägarna Rapport med begäran om åtgärder med anledning av beslut i samband med tillgänglighetsinventeringen inom Viadidakt (VIAN/2011:23-269) Remissvar En god hälsa för alla i Katrineholms kommun- utmaningar Rapport till Viadidaktnämnden (VIAN:s handling nr 9, D.nr: VIAN/2011:23-269) Rapport om Viadidakts tillgänglighetsarbete (inkl. åtgärsplan) till Viadidaktnämnden i december 2014 (Dnr VIAN/2011:23-269)

6 Bilaga 1 Redan åtgärdade punkter enligt tidigare åtgärdsplaner Sedan Viadidaktnämndens sammanträde 20 september 2011 till och med december 2015 har följande åtgärdats: Kortfattad kommuninformation för Katrineholm och Vingåker på olika språk - Tillsammans med övriga förvaltningar tog Viadidakt 2012 fram ett grundtext som översattes på kommunernas webbplatser. Genom koordinering av Viadidakt tog båda kommunerna fram ny kommuninformation hösten 2014 som finns publicerad på portalen och som översattes av länsstyrelserna till de vanligaste språken. Gula huset i Katrineholm ska utrymmas på grund av mycket stora tillgänglighetshinder Hösten 2012 flyttades verksamheten åter till Vita huset på Drottninggatan 18 samt Röda huset på Kungsgatan 19. Visuellt och taktilt gångstråk från entré till receptionen i Kullbergska huset Åtgärdat hösten Justering och uppmärkning av trappsteg vid Kullbergska husets entréer samt ledstång vid huvudentrén Åtgärdat hösten ramp till alternativ entré på baksidan av Kullbergska huset, kortläsare och elektrisk dörröppnare Åtgärdat hösten Tillgänglighetsinventeringen samt Viadidaktnämndens beslut 20 september 2011 kommuniceras med berörda fastighetsägare, kommunstyrelserna i Katrineholm och Vingåker samt till Katrineholms kommuns lokalsamordnare och tillgänglighetsstrateg. Åtgärdat Fastighetsägarna uppmanades att vidta åtgärder som bidrar till att Viadidakts verksamheter får ökad tillgänglighet och återkomma med lägesrapport till nämnden under våren Svenska kyrkan svarade 10 oktober 2011 att man iordningsställt ny entré med hiss samt bilplats för funktionshindrade för de lokaler där Viadidakts tidigare projekt Yrkessvenska var lokaliserad. Påminnelse skickades till KFAB, KIAB och Vingåkershem 21 mars Samtal pågår med dessa fastighetsägare och vissa hinder är åtgärdade. Tillgänglighetsfrågorna har lyfts i Viadidakts strategigrupp (nämndens presidium samt ledningsgrupp), på samverkansmöten och arbetsplatsträffar. Viadidakt har inrättat en fungerande organisation för kontinuerliga tillgänglighetsförbättringar. Förvaltningens krisledningsgrupp är styrgrupp för tillgänglighetsarbetet och det operativa ansvaret ligger på kommunikationsstrateg, informatör, utvecklingsstrateg och vaktmästare. Rutiner och omvärldsbevakning av tillgänglighetsfrågor har upprättats. Kontinuerlig kontakt finns med Katrineholms kommuns tillgänglighetsstrateg och diskussion har förts med Vingåkers kommun. (Katrineholms kommun har avvecklat tjänsten som tillgänglighetsstrateg och inget strategiskt arbete eller samordning sker längre.) Samtlig skyltning inomhus i Viadidakts lokaler har setts över. Ett enhetligt skyltsystem har upphandlats och införts i alla lokaler. Systemet följer tillgänglighetsnormer och standardiseringen underlättar och rationaliserar

7 exempelvis vid byte av funktioner, personal, lokaler. a och förändrade lokaler behöver dock ses över och kompletteras. Alternativ entré till Kullbergska huset är skyltad liksom hur man via porttelefon kan få hjälp från receptionen under ordinarie öppettider. Kontrastmarkering i trappor är åtgärdat i vissa byggnader. Vägg- och golvfärger som ökar kontraster vid vinklar och tydliggör gångstråk har beaktas vid renoveringar. Service- och teknikförvaltningen har tillskrivits om önskemål om besöksparkering i nära anslutning till alternativ entré i Kullbergska huset samt om tydligt ledstråk vid entréer till Kullbergska huset samt Röda huset. Inget svar eller åtgärd har dock noterats utifrån skrivelsen. Beslut har tagits i Katrineholms kommuns lokalresursgrupp om att Viadidakt får tillgång till Vita huset på Drottninggatan för att kunna utrymma Gula huset där tillgänglighetsproblemen är så omfattande att åtgärder inte bedöms möjliga. Flytten är planerad till hösten Fler webbsidor finns nu på Lättläst svenska och viss information på webben har kompletterats med film. Vid anmälan till personal-/uppdragsutbildningar finns möjlighet att ange avvikande kost/allergier. En tillgänglighetsgranskning har skett av lärplattformen iwebben som användes inom samhällsorienteringsutbildningen. Plattformen hade mycket omfattande brister i tillgängligheten och trots påpekande har leverantören inte åtgärdat problem. Samarbetet med leverantören och lärplattformen har avbrutits. Vissa medarbetare har genomgått utbildning om FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Viadidaktnämnden har haft tema samt grupparbetat utifrån Katrineholms kommuns folkhälsoråd och tillgänglighetsutskotts skrivelse En god hälsa för alla i Katrineholms kommun. Nämnden och förvaltningen har också avgett ett svar på skrivelsen som belyser Viadidakts syn och arbete inom områdena. Viadidakt har lyft tillgänglighetsfrågorna på tjänstemannanivå i Katrineholms kommuns IT-råd och kommunikationsråd samt i Vingåkers kommuns informationsgrupp. Särskilda sidor om Viadidakts tillgänglighetsarbete har lagts upp på (under Om Viadidakt/Artiklar och film/)

Rapport om Viadidakts tillgänglighetsarbete

Rapport om Viadidakts tillgänglighetsarbete Vår handläggare RAPPORT 1 (6) Upprättad datum Vår beteckning Robert Davidsson 2012-04-24 Dnr VIAN/2011:23-269 Kommunikationsstrateg Kompletterad Er beteckning 2012-05-10 Rapport om Viadidakts tillgänglighetsarbete

Läs mer

Rapport om Viadidakts tillgänglighetsarbete

Rapport om Viadidakts tillgänglighetsarbete Vår handläggare RAPPORT 1 (6) Upprättad datum Vår beteckning Robert Davidsson, kommunikationsstrateg 2012-04-24 Dnr VIAN/2011:23-269 PA Holmqvist, utvecklingsstrateg Kompletterad Er beteckning 2014-11-25

Läs mer

Kultur för alla Enkelt avhjälpta hinder och tillgänglighet i Region Jönköpings läns kulturverksamheter

Kultur för alla Enkelt avhjälpta hinder och tillgänglighet i Region Jönköpings läns kulturverksamheter 2015-03-30 Förvaltningsnamn Avsändare Kultur för alla Enkelt avhjälpta hinder och tillgänglighet i Region Jönköpings läns kulturverksamheter Tillgången till ett dynamiskt och mångfacetterat kulturliv berikar

Läs mer

Viadidakt förvaltningskansli, Kullbergska huset, Bievägen 1B, Katrineholm

Viadidakt förvaltningskansli, Kullbergska huset, Bievägen 1B, Katrineholm VIADIDAKTNÄMNDEN 2011-09-20 1 Plats och tid Kullbergska huset, Katrineholm ; tisdag den 20 september 2011 kl. 14.00 17.00 Beslutande Beslutande ersättare Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens

Läs mer

Handlingsplan för HIN i. Mariestad Töreboda och Gullspång

Handlingsplan för HIN i. Mariestad Töreboda och Gullspång Handlingsplan för HIN i Mariestad Töreboda och Gullspång Åtgärdande av enkelt avhjälpta hinder i publika lokaler Tekniska förvaltningen Mariestad Töreboda och Gullspång Antaget av Kommunstyrelsen Mariestad

Läs mer

Åtgärdslistan Rapport över tillgänglighet. Biografen Zita Folkets Bio Stockholm

Åtgärdslistan Rapport över tillgänglighet. Biografen Zita Folkets Bio Stockholm Åtgärdslistan Rapport över tillgänglighet Biografen Zita Folkets Bio Stockholm INNEHÅLL Angöring, parkering... 3 Entréer... 3 Allmänt om lokaler... 3 Förflyttningsvägar... 3 Biosalonger... 4 Biosalong

Läs mer

Nu är det dags! Tillsammans gör vi Kungsbacka tillgängligt

Nu är det dags! Tillsammans gör vi Kungsbacka tillgängligt Nu är det dags! Tillsammans gör vi Kungsbacka tillgängligt Nu är det dags! Har du som fastighetsägare satt dig in i frågan om enkelt avhjälpta hinder? Om inte så är det hög tid nu! Varför denna broschyr?

Läs mer

Tillgänglighetsinventering av Stockholms läns blåsarsymfoniker

Tillgänglighetsinventering av Stockholms läns blåsarsymfoniker Tillgänglighetsinventering av Stockholms läns blåsarsymfoniker 2014 ENTUM i samarbete med Add Access 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Uppdragsgivare och kontaktperson... 4 Beskrivning av

Läs mer

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN Förslag antaget av kommunstyrelsens handikappråd 2009-05-28 Rev. KS-AU 2009-10-05 211 Rev. Kommunfullmäktige 2009-11-26 100 Revidering av HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN 1 Bakgrund Kommunfullmäktige

Läs mer

Tillgänglighetsinventering av Skandia teatern

Tillgänglighetsinventering av Skandia teatern Tillgänglighetsinventering av Skandia teatern 2014 ENTUM i samarbete med Add Access 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Uppdragsgivare och kontaktperson... 4 Beskrivning av uppdraget... 4

Läs mer

Tillgänglighetsinventering Lokal: Mariebad (inte Spa och Relaxavdelningen) Tidpunkt för inventering: hösten 2011.

Tillgänglighetsinventering Lokal: Mariebad (inte Spa och Relaxavdelningen) Tidpunkt för inventering: hösten 2011. Tillgänglighetsinventering Lokal: Mariebad (inte Spa och Relaxavdelningen) Tidpunkt för inventering: hösten 2011. Förklaringar: Grön ruta: god tillgänglighet Röd ruta: det som kan förbättras Kontrastmarkering.

Läs mer

Redovisning av tillgänglighetsarbete för Skolförvaltningen 2014

Redovisning av tillgänglighetsarbete för Skolförvaltningen 2014 SALA4000, v 2.0, 2012-08-27 N:\ Staben\BLN\2014\2014-09-16\Ärende 8 Missiv.docx SKOLFÖRVALTNINGEN 1 (6) DNR 2014/935 ÄRENDE 8 BILAGA BLN 2014/33/1 HENRIC SJÖBLOM MISSIV Redovisning av tillgänglighetsarbete

Läs mer

Tillgängliga och användbara miljöer för utställningar och scenkonst

Tillgängliga och användbara miljöer för utställningar och scenkonst 1 (20) 20131211 Tillgängliga och användbara miljöer för utställningar och scenkonst Postadress: Regionens Hus 462 80 Vänersborg Besöksadress: Rosenlundsplatsen 2 411 20 Göteborg Telefon: 010-441 00 00

Läs mer

Kriterier för trygghetsboende. Antagna av kommunfullmäktige 24 februari 2014, 19

Kriterier för trygghetsboende. Antagna av kommunfullmäktige 24 februari 2014, 19 Kriterier för trygghetsboende Antagna av kommunfullmäktige 24 februari 2014, 19 Övergripande kriterier Trygghetsboende ska bestå av hyreslägenheter. Trygghetsboende innefattar ett socialt innehåll med

Läs mer

BILAGA 3: Checklista för tillgänglighetsinventering

BILAGA 3: Checklista för tillgänglighetsinventering BILAGA 3: Checklista för tillgänglighetsinventering INSTRUKTIONER Checklistan är framtagen för inventering av Högsby kommuns publika lokaler och platser och är en omarbetning av Handikappombudsmannens

Läs mer

BRA FÖR ALLA, NÖDVÄNDIG FÖR NÅGRA

BRA FÖR ALLA, NÖDVÄNDIG FÖR NÅGRA Tillgänglighetsdatabasen (TD) BRA FÖR ALLA, NÖDVÄNDIG FÖR NÅGRA Tillgänglighetsdatabasen (TD) 1 Tillgänglighetsdatabasen (TD) 2 Förord Tillgänglighet handlar om att göra verksamheter och miljöer tillgängliga

Läs mer

Tillgänglighetsinventeringar av Åländska besöksmål: Jan Karls-gården, Kronohäktet Vita Björn & Kastelholms slott

Tillgänglighetsinventeringar av Åländska besöksmål: Jan Karls-gården, Kronohäktet Vita Björn & Kastelholms slott Juni 2013 Rapport från Tillgänglighetsinventeringar av Åländska besöksmål: Jan Karls-gården, Kronohäktet Vita Björn & Kastelholms slott Uppdragsgivare: Ålands landskapsregering/museibyrån 1 Innehåll: Inledning

Läs mer

Bilaga 1 Inventeringsprotokoll

Bilaga 1 Inventeringsprotokoll Uppdragsnr: 10177948 Daterad: 2013-09-23 Reviderad: Handläggare: Malin Hjort Tillgänglighetsinventering Oxelösund För skolor, förskolor och kommunala offentliga lokaler, grupp- och äldreboenden Status:

Läs mer

Inventering av tillgängligheten inom Viadidakt samt förslag till åtgärder

Inventering av tillgängligheten inom Viadidakt samt förslag till åtgärder Vår handläggare RAPPORT Datum Vår beteckning Robert Davidsson 20-07-22 VIAN/20:2-269 Kommunikationsstrateg 20:5 Inventering av tillgängligheten inom Viadidakt samt förslag till åtgärder Förslag till beslut

Läs mer

Förslag på. aktiviteter

Förslag på. aktiviteter Förslag på Budget 2015 aktiviteter Program för delaktighet för personer med funktionsnedsättning 2011-2016 (KF-beslut den 13 juni 2011) Förslag på aktiviteter i denna skrift är framtagna i två fokusgrupper

Läs mer

Minnesanteckningar från Handikapprådet 10 maj 2012

Minnesanteckningar från Handikapprådet 10 maj 2012 1 (5) Minnesanteckningar från Handikapprådet 10 maj 2012 Plats: Handikappens Hus, Linnégården, Hantverkaregatan 24 Tid: 17.30 19.30 Närvarande: Frånvarande: Gunilla Magnusson (S), ordförande tillgänglighetsutskottet

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering Kommunstyrelsens Förvaltning 1 (8) HANDLÄGGARE Karolina Nordh 08-535 303 93 karolina.nordh@huddinge.se för jämställdhetsintegrering Huddinge kommun 2008-2010 POSTADRESS Huddinge kommun Kommunstyrelsens

Läs mer

Frågor inför öppen frågestund vid årsstämma den 13 maj

Frågor inför öppen frågestund vid årsstämma den 13 maj ESOF 2013-05-06 Eskilstuna Samarbetsorganisation för funktionshindersfrågor Eleonoragatan 18 633 43 Eskilstuna Eskilstuna Kommunföretag AB 630 05 Eskilstuna Frågor inför öppen frågestund vid årsstämma

Läs mer

Tillgänglighet och service

Tillgänglighet och service Revisionsrapport Tillgänglighet och service Katrineholms kommun Juni 2009 Christina Norrgård Fredrik Alm Innehållsförteckning SAMMANFATTNING OCH BEDÖMNING...1 1 BAKGRUND...3 2 UPPDRAG OCH REVISIONSFRÅGA...3

Läs mer

Utsänd dagordning godkänns och fastställs.

Utsänd dagordning godkänns och fastställs. Viadidaktnämnden 2015-08-21 2 21 Fastställande av dagordning Utsänd dagordning godkänns och fastställs. Viadidaktnämnden 2015-08-21 3 22 Tema - Vinka in Vid dagens sammanträde informerar utvecklingsledare

Läs mer

Årsplanering systematiskt kvalitetsarbete skolväsendet Alströmergymnasiet och Vuxenutbildning, Alingsås kommun

Årsplanering systematiskt kvalitetsarbete skolväsendet Alströmergymnasiet och Vuxenutbildning, Alingsås kommun När Aktivitet Syfte Ansvarig Övrigt Augusti Gymnasiala program fastställer utvecklingsområden och aktiviteter för kommande läsår utifrån nationella och kommunala mål (flerårsstrategi 2014). Gemensam mall

Läs mer

Åtgärdslista till rapporten över tillgängligheten i Stockholms Läns Museum, Sickla

Åtgärdslista till rapporten över tillgängligheten i Stockholms Läns Museum, Sickla Åtgärdslista till rapporten över tillgängligheten i Stockholms Läns Museum, Sickla 2014 01 29 Innehåll Tolkning av åtgärdsförslagen... 3 Angöring, parkering... 3... 3 Entré Järnvägsgatan 25... 3... 3 Kapprum...

Läs mer

Tillgänglighet. http://www.hembygd.se/tillganglighet. Fysiska hinder

Tillgänglighet. http://www.hembygd.se/tillganglighet. Fysiska hinder Fysiska hinder Att hitta inom området För att besökare med funktionsnedsättning ska hitta inom området krävs tydlig information. För att synskadade och blinda ska kunna ta till sig information kan man

Läs mer

Likavillkorsplan 2009-2011

Likavillkorsplan 2009-2011 Likavillkorsplan 2009-2011 Lika villkor, vad menar vi med det? De mänskliga rättigheterna gäller oss alla och ska utgöra en grund för vår verksamhet. På vår länsstyrelse ska vi värna om allas lika möjligheter,

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD TILLGÄNGLIGHET TILL BIBLIOTEKSSERVICE FÖR PERSONER MED FUNKTIONSHINDER

HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD TILLGÄNGLIGHET TILL BIBLIOTEKSSERVICE FÖR PERSONER MED FUNKTIONSHINDER Gävle kommun Gävle Stadsbibliotek Box 801 801 30 Gävle HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD TILLGÄNGLIGHET TILL BIBLIOTEKSSERVICE FÖR PERSONER MED FUNKTIONSHINDER Inledning och bakgrund Med anledning av regeringens

Läs mer

2014-04-29 Dnr: 2013/544-BaUN-009. Bitte Henriksson - aa723 E-post: bitte.henriksson@vasteras.se. Barn och ungdomsnämnden

2014-04-29 Dnr: 2013/544-BaUN-009. Bitte Henriksson - aa723 E-post: bitte.henriksson@vasteras.se. Barn och ungdomsnämnden Bitte Henriksson - aa723 E-post: bitte.henriksson@vasteras.se Kopia till Sophia.sollen@vasteras.se TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) 2014-04-29 Dnr: 2013/544-BaUN-009 Barn och ungdomsnämnden Informations- och kommunikationsteknik

Läs mer

Rapport över tillgänglighet. i Cirkus Cirkörs lokaler

Rapport över tillgänglighet. i Cirkus Cirkörs lokaler Rapport över tillgänglighet i Cirkus Cirkörs lokaler Inledning Accessum har i uppdrag att inventera Cirkus Cirkörs lokaler på Värdshusvägen 7 i Alby för att identifiera ev. hinder mot tillgänglighet för

Läs mer

Jämställt bemötande i Mölndals stad

Jämställt bemötande i Mölndals stad Mölndal 2010-12-14 Slutrapport Program för Hållbar Jämställdhet Jämställt bemötande i Mölndals stad Presentation av projektet Mölndals stad har sedan 2010 en bemötandeplan med följande målbild: Bemötande

Läs mer

Att ta bort enkelt avhjälpta hinder!

Att ta bort enkelt avhjälpta hinder! Att ta bort enkelt avhjälpta hinder! Förslag till åtgärder för att förbättra tillgängligheten i Söderköpings kommun Bakgrund I vårt land ska gator, parker, torg, handels- och kulturnäringar samt andra

Läs mer

Det är trappor till nästan alla affärer tyvärr. Om man som jag har en permobil är det omöjligt att komma in!

Det är trappor till nästan alla affärer tyvärr. Om man som jag har en permobil är det omöjligt att komma in! Beroende på om det är fysiska hinder som trappor eller dylikt kan det vara omöjligt att komma in och jag är tvungen att välja ett annat ställe eller avstå. Kvinna 53 år Tydligare skyltning över var pälsdjur

Läs mer

Tillgänglighetsinventering av Strandpromenaden, Näsviken, Kungsgatan, Regeringsgatan, Hamngatan, Erik Dahlbergsvägen, Ågatan, Vägga fiskhamn,

Tillgänglighetsinventering av Strandpromenaden, Näsviken, Kungsgatan, Regeringsgatan, Hamngatan, Erik Dahlbergsvägen, Ågatan, Vägga fiskhamn, Tillgänglighetsinventering av Strandpromenaden, Näsviken, Kungsgatan, Regeringsgatan, Hamngatan, Erik Dahlbergsvägen, Ågatan, Vägga fiskhamn, Gustavsborg, Lasarettet och centrala delar av Mörrum Tyréns

Läs mer

Kenneth Engelbrektsson (S) Ordförande Vivian Uddén (MP) Solveig Eriksson SKPF vice ordförande Aina Nordström, HSO Rolf Rodin, SRF

Kenneth Engelbrektsson (S) Ordförande Vivian Uddén (MP) Solveig Eriksson SKPF vice ordförande Aina Nordström, HSO Rolf Rodin, SRF Sammanträde funktionshinderfrågor inom utbildnings-, kultur och fritids- och samhällsbyggnadsfrågor Plats och tid Ryttaren Söderrummet kl. 13:00-16:20 Ledamöter Tjänstgörande ersättare Kenneth Engelbrektsson

Läs mer

Sjöfartsverkets författningssamling

Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets föreskrifter och allmänna råd om anpassning av passagerarfartyg med hänsyn till personer med funktionshinder; beslutade den 12 november 2004. SJÖFS 2004:25

Läs mer

IT-policy med strategier Dalsland 2009-2013

IT-policy med strategier Dalsland 2009-2013 IT-policy med strategier Dalsland 2009-2013 Bengtsfors, M Holm Dalsed, K Sundström Färgelanda, J Berggren Mellerud, S Gunnarsson Åmål, P Karlsson Åmål, G Gustafsson Index Innehållsförteckning... 1 Inledning...

Läs mer

Funktionshinderspolitisk policy inklusive handlingsplan

Funktionshinderspolitisk policy inklusive handlingsplan Funktionshinderspolitisk policy inklusive handlingsplan 2016-2019 Antagen av kommunfullmäktige 2015-11-30, 99 Innehållsförteckning Bakgrund... 1 Definition... 1 FN:s konvention om rättigheter för personer

Läs mer

Självskattning av tillgänglighet i stadens lokaler Sid 1

Självskattning av tillgänglighet i stadens lokaler Sid 1 Självskattning av tillgänglighet i stadens lokaler Sid 1 Bakgrund och syfte Stockholm ska vara en stad som är tillgänglig för alla det ställer krav på flera olika sätt. Ett är hur de lokaler vi bedriver

Läs mer

6. Symbolförklaringar

6. Symbolförklaringar Sida Objekt 5. Inledning 6. Symbolförklaringar 7. Kommmunalhuset 8. Sävsjö stadsbibliotek 9. Rörvik bibliotek 10. Stockaryd bibliotek 11. Vrigstad bibliotek 12. Kulturhuset 13. Socialkontor 14. LSS-enhet

Läs mer

Kalmar kommuns tillgänglighetsråd kallas till sammanträde. Torsdag den 12 februari kl.16:00-18:00. Organisationernas företrädare samlas kl. 15:30.

Kalmar kommuns tillgänglighetsråd kallas till sammanträde. Torsdag den 12 februari kl.16:00-18:00. Organisationernas företrädare samlas kl. 15:30. Datum 2015-02-02 Kallelse Kalmar kommuns tillgänglighetsråd kallas till sammanträde Tid Plats Torsdag den 12 februari kl.16:00-18:00. Organisationernas företrädare samlas kl. 15:30. Sammanträdesrum KS-salen,

Läs mer

Handlingsplan för tillgänglighet. Avser perioden 2011-2012

Handlingsplan för tillgänglighet. Avser perioden 2011-2012 Handlingsplan Dnr: 6721/2010-029 2010-12-21 Sid: 1 / 6 Universitetsförvaltningen Fastighetsavdelningen Marie Asplind, Projektledare Tillgängligehet Handlingsplan för tillgänglighet Avser perioden 2011-2012

Läs mer

Checklista för kognitiv tillgänglighet

Checklista för kognitiv tillgänglighet Checklista för kognitiv tillgänglighet Handledning Checklistan är gjord för att underlätta arbetet med kognitiv tillgänglighet på din enhet. Checklistan består av två delar: denna handledning och ett formulär.

Läs mer

Verksamhetsplan. Verksamhetsplan för ekonomiskt bistånd, arbetsmarknadskontoret 2015 2015-04-08

Verksamhetsplan. Verksamhetsplan för ekonomiskt bistånd, arbetsmarknadskontoret 2015 2015-04-08 Verksamhetsplan 2015-04-08 Verksamhetsplan för ekonomiskt bistånd, arbetsmarknadskontoret 2015 AVN 2015/0058-1 012 Antagen av chef för arbetsmarknadskontoret den 8 april 2015 ARBETSMARKNADSKONTORET 2 (21)

Läs mer

Riskhanteringsplan för internkontroll synpunkts- och klagomålshantering för bättre resultat i verksamheten

Riskhanteringsplan för internkontroll synpunkts- och klagomålshantering för bättre resultat i verksamheten Riskhanteringsplan för internkontroll synpunkts- och klagomålshantering för bättre resultat i verksamheten Bakgrund/gällande regelverk Förvaltningslagen reglerar myndigheters serviceskyldighet. I den anges

Läs mer

Riktlinjer för. klagomålshantering

Riktlinjer för. klagomålshantering Dokumentnamn Kapitel Riktlinje för klagomålshantering Avvikelsehantering DNR KS 2010/185 128 Ersätter DNR 45/2006 ON 77 Utgåva III Utfärdad 2010-03-12 Datum för senaste ändring 2006-08-31 Utfärdare ME

Läs mer

Kristinebergskolan åk 4-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kristinebergskolan åk 4-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Kristinebergskolan åk 4-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Årskurs 4-6 Läsår 2015/2016 1/12 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

TRYGGHETSPLAN Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolor Tallboda Förskolan Ankaret, Gränsliden 8

TRYGGHETSPLAN Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolor Tallboda Förskolan Ankaret, Gränsliden 8 TRYGGHETSPLAN Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Ankaret, Gränsliden 8 En viktig uppgift för förskolan är att förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de

Läs mer

RUDOLF STEINERSKOLANS PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING OCH DISKRIMINERING LÄSÅR 2014/15

RUDOLF STEINERSKOLANS PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING OCH DISKRIMINERING LÄSÅR 2014/15 RUDOLF STEINERSKOLANS PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING OCH DISKRIMINERING LÄSÅR 2014/15 1 INNEHÅLL Bakgrund Syfte Definition av diskrimineringsgrunder Definition av målgrupper Förebygga och förhindra trakasserier

Läs mer

Inventering av tillgängligheten inom Viadidakt samt förslag till åtgärder

Inventering av tillgängligheten inom Viadidakt samt förslag till åtgärder Vår handläggare Vians handling nr 22-20 RAPPORT Datum Vår beteckning Robert Davidsson 20-07-22 VIAN/20:2-269 Kommunikationsstrateg 20:5 Inventering av tillgängligheten inom Viadidakt samt förslag till

Läs mer

Om tillgänglighet i SL-trafiken. Alla har sitt sätt att resa

Om tillgänglighet i SL-trafiken. Alla har sitt sätt att resa Om tillgänglighet i SL-trafiken Alla har sitt sätt att resa Vi kollektivtrafiken Stockholms kollektivtrafik är till för alla. Men alla tycker inte att det är lika enkelt att använda den. Under senare år

Läs mer

Handlingsplan för Lika villkorsarbetet vid SLU 2009-2010

Handlingsplan för Lika villkorsarbetet vid SLU 2009-2010 Universitetsadministrationen Dnr SLU ua 10-1042/09 Personalenheten 2009-05-25 Handlingsplan för Lika villkorsarbetet vid SLU 2009-2010 Den övergripande inriktningen för SLU:s Lika villkorsarbete finns

Läs mer

Jeanette Sander, vård- och omsorgschef Linnea Svensson, nämndsekreterare Hans Hedlund, larmansvarig. Ordförande... Ivan Czitrom

Jeanette Sander, vård- och omsorgschef Linnea Svensson, nämndsekreterare Hans Hedlund, larmansvarig. Ordförande... Ivan Czitrom Handikapprådet Plats och tid Tunadal, Virgatan 7, Köping, kl 16.00 17.30 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) ande Ivan Czitrom (FP), kommunstyrelsen Agneta Sellholm (M), miljö- och byggnadsnämnden Viveca Sandberg

Läs mer

Delaktighet tillgänglighet och bemötande i Stockholms län

Delaktighet tillgänglighet och bemötande i Stockholms län Delaktighet tillgänglighet och bemötande i Stockholms län Ett handlingsprogram för HSO i Stockholms län LättLäst Innehåll Förord... 5 Varför ett handlingsprogram?... 7 Tillgänglighet... 8 Bemötande...

Läs mer

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1 (10) Lärande Lärande Centralt Christian Jerhov Verksamhetsutvecklare 0302-52 12 04 Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande

Läs mer

När barnen lämnar förskolan Vulkanen vill vi att de är rustade med : Mod och vilja - att se och förhålla sig till olikheter som en tillgång

När barnen lämnar förskolan Vulkanen vill vi att de är rustade med : Mod och vilja - att se och förhålla sig till olikheter som en tillgång LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN VULKANENS 2014/2015 Vulkanens förskolas vision När barnen lämnar förskolan Vulkanen vill vi att de är rustade med : Mod och vilja - att se och förhålla sig till olikheter

Läs mer

PERSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Handikapprådet 2006-12-06. Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl 18.00 20.40

PERSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Handikapprådet 2006-12-06. Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl 18.00 20.40 1 (13) Plats och tid Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl 18.00 20.40 Beslutande Bengt Ingvarsson, SN, ordförande Kjell Carlström, RMA, vice ordförande Lars Svensson, KS Kerstin Andersson, BUN Linda

Läs mer

brandpolicy Gefle Montessoriskolas

brandpolicy Gefle Montessoriskolas Gefle Montessoriskolas brandpolicy 2016 Gefle Montessoriskola, reviderad februari 2016 Revideras januari/februari 2017 Gefle Montessoriskola AB www.geflemontessori.se telefon: 026-661555 kontor Sofiagatan

Läs mer

Bildningsförvaltningen

Bildningsförvaltningen Jämställdhetsplan med inriktning mot likabehandling Bildningsförvaltningen augusti 2014 juli 2017 Fastställd av förvaltningschefen 2014-08-13 Handläggare: Maria Evald processledaree i jämställdhet Bildningsförvaltningen

Läs mer

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt)

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt) 1(6) Lägesrapport Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: CARPE Diarienummer: 2011-3010049 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): maj - juni 2012

Läs mer

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter Kommunstyrelsen 2013-05-08 1 (10) Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2013:228 Cecilia Boström 016-710 29 96 Kommunstyrelsen Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel

Läs mer

Järfälla kommuns tillgänglighetsråd

Järfälla kommuns tillgänglighetsråd KALLELSE 2016-04-21 1 (2) Järfälla kommuns tillgänglighetsråd Tid Tisdagen den 3 maj 2016, kl. 18.00-20.00 Lokalen är upplåst fr.o.m. 17.30 Plats Kvarnen konferens, Vibblabyvägen 1, Jakobsberg Ärenden

Läs mer

Utvärdering av Delprojekt-Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar

Utvärdering av Delprojekt-Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar P R O J E K T N A M N U T G Å V A D A T U M D I A R I E N R Utvärdering av Delprojekt-Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar Syfte: Skapa möjligheten att använda tekniska lösningar som ett komplement

Läs mer

Rapport från. Tillgänglighetsinventering av Ålands hälso- och sjukvård

Rapport från. Tillgänglighetsinventering av Ålands hälso- och sjukvård Rapport från Tillgänglighetsinventering av Ålands hälso- och sjukvård Lilian Müller Maj 2013 1 Inledning Sjukhusområdet består av ett stort antal byggnader uppförda under olika tidsperioder med start på

Läs mer

UTREDNING Certifikatet Tillgängligt i Esbo för företag och tjänster

UTREDNING Certifikatet Tillgängligt i Esbo för företag och tjänster UTREDNING Certifikatet Tillgängligt i Esbo för företag och tjänster 1 (5) ANVISNINGAR Vänligen skicka den ifyllda blanketten per e-post till adressen esteeton.espoo@espoo.fi Syftet med blanketten är att

Läs mer

Projektplan. 1. Bakgrund. Projektnamn: Barnrättsarbete i Eslövs kommun. Projektägare: Elsa von Friesen. Projektledare: Sara Mattisson.

Projektplan. 1. Bakgrund. Projektnamn: Barnrättsarbete i Eslövs kommun. Projektägare: Elsa von Friesen. Projektledare: Sara Mattisson. Projektnamn: Barnrättsarbete i Eslövs kommun Projektägare: Elsa von Friesen Projektledare: Sara Mattisson Godkänt av: Datum för godkännande: Barn och unga är en prioriterad grupp i kommunens olika verksamheter.

Läs mer

Handikappolitiskt program för

Handikappolitiskt program för Handikappolitiskt program för Leksands kommun Antaget av kommunfullmäktige 2015-09-21, 118 Dnr 2015/933 Innehållsförteckning Leksands kommuns vision 2025... 3 Det är lätt att leva i Leksand... 3 FN: s

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Kameraövervakning inomhus i skola

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Kameraövervakning inomhus i skola Datum Diarienr 2011-04-07 1806-2010 Styrelsen för ProAros Västerås stad 721 87 VÄSTERÅS Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Kameraövervakning inomhus i skola Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

Checklista gällande teatrarnas tillgänglighet och mångfald

Checklista gällande teatrarnas tillgänglighet och mångfald Checklista gällande teatrarnas tillgänglighet och mångfald Checklistans olika avsnitt A) Strategiskt arbete B) Informationsförmedling C) Biljettförsäljning och val av plats i salongen D) Den byggda miljön

Läs mer

Upphandling av systemstöd för rekrytering

Upphandling av systemstöd för rekrytering Utlåtande 2015:71 RI (Dnr 170-869/2015) Upphandling av systemstöd för rekrytering Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Kommunstyrelsen ges i uppdrag att genomföra en förnyad

Läs mer

Viadidaktnämndens åtaganden inför övergripande plan med budget 2011-2013

Viadidaktnämndens åtaganden inför övergripande plan med budget 2011-2013 Vi VIAN:s handling nr 9-2010 1 (6) Bilaga 1 Nämndens åtaganden Viadidaktnämndens åtaganden inför övergripande plan med budget 2011-2013 A. Verksamhetsbeskrivning 1. Sammanfattande verksamhetsbeskrivning

Läs mer

Tillgänglighetskrav i befintliga miljöer

Tillgänglighetskrav i befintliga miljöer Tillgänglighetskrav i befintliga miljöer Ewa Krynicka Storskog 22 oktober, Lund Funktionsnedsättning och funktionshinder = två olika saker Funktionsvariation? 2016-02-29 Sida 2 2016-02-29 Sida 3 Bindande

Läs mer

Bilaga 1 till Teknisk anvisning BRAND

Bilaga 1 till Teknisk anvisning BRAND Sidantal 7 Bilaga 1 till Teknisk anvisning BRAND Beskrivning brandtekniska system och utrymningsstrategi Version 2 Datum 2015-10-01 Landstingsservice i Uppsala Län Bakgrund Detta dokument syftar till att

Läs mer

Bemötande av remissvar om gångfartsområde Västergatan

Bemötande av remissvar om gångfartsområde Västergatan Datum Dnr 2012-05-10 2012-T0111-5 1(6) Miljö-, byggnadsoch teknikförvaltningen Samtliga berörda på Västergatan Bemötande av remissvar om gångfartsområde Västergatan Bakgrund Tekniska nämnden har fått i

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Tallbacka förskoleenhet Förskolorna: Fantasia, Paprikan, Pumpan, Stenbacka Solna stad 1 Beskrivning av förskoleenheten Tallbacka förskoleenhet består av fyra förskolor,

Läs mer

RITNINGSGRANSKNING, OMBYGGNAD AV UPPERUD 9:9 omarbetad ritning, plan 1. 5 m bred handikapparkeringsplats ska finnas inom 25 m från entrén.

RITNINGSGRANSKNING, OMBYGGNAD AV UPPERUD 9:9 omarbetad ritning, plan 1. 5 m bred handikapparkeringsplats ska finnas inom 25 m från entrén. Till Byggnadsnämnden RITNINGSGRANSKNING, OMBYGGNAD AV UPPERUD 9:9 omarbetad ritning, plan 1 PARKERING 5 m bred handikapparkeringsplats ska finnas inom 25 m från entrén. ENTRÉPLAN Hissen ska vara av typen

Läs mer

Analysrapport: Studieresa Nederländerna ur ett utrymningsperspektiv

Analysrapport: Studieresa Nederländerna ur ett utrymningsperspektiv Analysrapport 1 (13) ID Informationsklass Utgåva Öppen Version 1.0 Analysrapport: Studieresa Nederländerna ur ett utrymningsperspektiv Analysrapport 2 (13) Innehållsförteckning 1 Allmänt... 2 2 Om denna

Läs mer

LEADER Göteborgs Insjörike

LEADER Göteborgs Insjörike LEADER Göteborgs Insjörike PROJEKTPLAN Bilaga Diarienummer: (ifylls av kansliet) Obs! Börja med att fylla i dokumentet på skärmen och spara det i din dator. Maila sedan in din ansökan. 1. Allmänna uppgifter

Läs mer

Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB

Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB Vårt datum 2007-05-30 Vår referens Leif Lundin Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB Innehållsförteckning 1 Mål och förutsättningar...2 1 Mål och förutsättningar...2 2 Organisation...2 2.1 Inledning...2

Läs mer

Handlingsplan för ökad tillgänglighet till biblioteksservice för personer med funktionshinder

Handlingsplan för ökad tillgänglighet till biblioteksservice för personer med funktionshinder Sida 1 (5) Kultur- och fritidsförvaltningen Vår handläggare Kultur- och fritidschefen Christina Axelsson Adressat Kommunstyrelsen Kultur- och fritidsnämnden Handlingsplan för ökad tillgänglighet till biblioteksservice

Läs mer

Likabehandlingsplan/ plan mot kränkande behandling och diskriminering för Ljungfälle särskola och fritidshem Läsåret 2011-2012

Likabehandlingsplan/ plan mot kränkande behandling och diskriminering för Ljungfälle särskola och fritidshem Läsåret 2011-2012 Likabehandlingsplan/ plan mot kränkande behandling och diskriminering för Ljungfälle särskola och fritidshem Läsåret 2011-2012 Annika Sandberg, rektor 0470-43690 Planen omfattar följande verksamhetsformer:

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2016-02-29 1 (1) 35 KS/2016:51. Handlingsplan för e-hälsa i Östergötland 2016-2017

Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2016-02-29 1 (1) 35 KS/2016:51. Handlingsplan för e-hälsa i Östergötland 2016-2017 Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2016-02-29 1 (1) Sida 35 KS/2016:51 Handlingsplan för e-hälsa 2016-2017 Kommunerna och Region Östergötland bedriver sedan några år tillbaka

Läs mer

Länsstyrelsens Likavillkorsplan

Länsstyrelsens Likavillkorsplan Länsstyrelsens Likavillkorsplan LÄNSSTYRELSEN I KRONOBERGS LÄN 2011-06-27 Likavillkorsplan Sid. 1 LÄNSSTYRELSEN I KRONOBERGS LÄN 2011-06-27 Likavillkorsplan Sid. 2 Inledning Länsstyrelsen har en viktig

Läs mer

Reviderad 2013-04-18. Reviderad 2013-04-01

Reviderad 2013-04-18. Reviderad 2013-04-01 Reviderad 2013-04-18 Reviderad 2013-04-01 1 Mål På vår arbetsplats Idrottens Hus, Östersund möts alla med respekt och behandlas utifrån allas lika värde. 1.2 På vår arbetsplats strävar vi efter att: -

Läs mer

Handikappolitiskt program. för. Orust kommun

Handikappolitiskt program. för. Orust kommun FÖRFATTNINGSAMLING (7.16) Handikappolitiskt program för Orust kommun 2010 2014 Handikappolitiskt program Övergripande handlingsplan Dokumenttyp Planer Ämnesområde Handikappolitik Ägare/ansvarig Stabschef

Läs mer

Handikappolitiskt program 2006 2010 Delaktighet i samhället för människor med varierande levnadsvillkor

Handikappolitiskt program 2006 2010 Delaktighet i samhället för människor med varierande levnadsvillkor Handikappolitiskt program 2006 2010 Delaktighet i samhället för människor med varierande levnadsvillkor Antagen av kommunfullmäktige 27 mars 2006, 47 Innehållsförteckning Förord Sid. 3 Syfte Sid. 4 Avgränsningar

Läs mer

Ks 583/2011. Jämställdhets- och ickediskrimineringsplan 2012-2015. för Örebro kommun

Ks 583/2011. Jämställdhets- och ickediskrimineringsplan 2012-2015. för Örebro kommun Ks 583/2011 Jämställdhets- och ickediskrimineringsplan 2012-2015 för Örebro kommun Innehållsförteckning Sammanfattning...2 Om Jämställdhets- och icke-diskrimineringsplan 2012-2015 för Örebro kommun...3

Läs mer

Motion 7 Motion 8 Motion 9 Motion 10. med utlåtanden

Motion 7 Motion 8 Motion 9 Motion 10. med utlåtanden Motion 7 Motion 8 Motion 9 Motion 10 med utlåtanden 23 Motion 7 Motion angående: Kontaktuppgifter på Eniro.se, Hitta.se m fl. Mitt förslag är att på riksnivå (eller delegerat till någon regional Hgf) utse

Läs mer

Förslag samverkansavtal Bottenvikens skärgård

Förslag samverkansavtal Bottenvikens skärgård Bilaga 14KS17-1 Förslag samverkansavtal Bottenvikens skärgård Sedan kommunerna Skellefteå, Piteå, Luleå, Kalix och Haparanda har enats om att samarbeta för utveckling av Bottenvikens skärgård har nedanstående

Läs mer

Övergripande tillgänglighetsplan för Sunne kommuns verksamheter

Övergripande tillgänglighetsplan för Sunne kommuns verksamheter Datum Sida 2014-08-14 1 (6) Övergripande tillgänglighetsplan för Sunne kommuns verksamheter Antagen av kommunfullmäktige 2015-01-26, 124 Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr

Läs mer

Plan mot kra nkande behandling 2013-14. I Ur och Skur Lötkärrsskolan

Plan mot kra nkande behandling 2013-14. I Ur och Skur Lötkärrsskolan Plan mot kra nkande behandling 2013-14 I Ur och Skur Lötkärrsskolan 2013/2014 Plan mot kränkande behandling Lötkärrsskolan Främjande arbete: Verksamhetsansvariga på I Ur och Skur Lötkärrsskolan har tillsammans

Läs mer

Rapport om servicegarantier samt godkännande av servicegarantier med taxeoch avgiftspåverkande påföljder

Rapport om servicegarantier samt godkännande av servicegarantier med taxeoch avgiftspåverkande påföljder Dnr KS-2012-328 Dpl 01 sid 1 (5) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänstemannayttrande 2012-10-02 Jessica Forssten, 054-540 10 38 jessica.forssten@karlstad.se Rapport om servicegarantier samt

Läs mer

Krisplan för Gråboskolan

Krisplan för Gråboskolan 1 (14) 2016-02-24 Krisplan för Gråboskolan Besöksadress Visborgsallén 19 Postadress SE 621 81 Visby Telefon +46 (0) 498 26 34 06 E-post regiongotland@gotland.se Bankgiro 339 8328 Postgiro 18 97 50 3 Org.

Läs mer

1 Val av justerare. Tid Måndagen den 15 februari 2016 kl 13.00 15.00 Plats Sessionssal B, Tekniska Nämndhuset Justerat

1 Val av justerare. Tid Måndagen den 15 februari 2016 kl 13.00 15.00 Plats Sessionssal B, Tekniska Nämndhuset Justerat Råd för funktionshinderfrågor vid fastighetsnämnden och miljö- och hälsoskyddsnämnden PROTOKOLL 1/2016 PROTOKOLL 1/2016 Tid Måndagen den 15 februari 2016 kl 13.00 15.00 Plats Sessionssal B, Tekniska Nämndhuset

Läs mer

Vuxenutbildningen Gislaveds Gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling

Vuxenutbildningen Gislaveds Gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling 1 (11) Vuxenutbildningen Gislaveds Gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Vuxenutbildningen Läsår: 2014/2015 2 (11) Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Östmarks skola och fritidshem

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Östmarks skola och fritidshem Datum 20150918 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Östmarks skola och fritidshem Fastställd 2015-10-16 Gäller läsåret 2015/2016 Revideras varje läsår, ansvarig är rektor Likabehandlingsarbetet

Läs mer

Plan mot kränkande behandling 2013-14. I Ur och Skur Lötkärrsskolans fritidshem

Plan mot kränkande behandling 2013-14. I Ur och Skur Lötkärrsskolans fritidshem Plan mot kränkande behandling 2013-14 I Ur och Skur Lötkärrsskolans fritidshem 2013/2014 Plan mot kränkande behandling Lötkärrsskolans fritidshem Främjande arbete: Verksamhetsansvariga på I Ur och Skur

Läs mer

MILJÖBEDÖMNING (sidhänvisn avser "Bygg ikapp handikapp" (Handikappinstitutet, 1995) A. UTOMHUSMILJÖ A B1 B2 C D E F G H I J K L M N ANTECKNINGAR

MILJÖBEDÖMNING (sidhänvisn avser Bygg ikapp handikapp (Handikappinstitutet, 1995) A. UTOMHUSMILJÖ A B1 B2 C D E F G H I J K L M N ANTECKNINGAR MILJÖBEDÖMNING (sidhänvisn avser "Bygg ikapp handikapp" (Handikappinstitutet, 1995) A. UTOMHUSMILJÖ A B1 B2 C D E F G H I J K L M N ANTECKNINGAR Allmänt (s 37-42, 183-96) Kan markeras om det står cyklar,

Läs mer