Utbildningsplan. Svenska Fjällklubbens Fjälledarutbildning. Sidan 1 av 17. Fastställd Jan Lundhag Ordförande i Svenska Fjällklubben

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utbildningsplan. Svenska Fjällklubbens Fjälledarutbildning. Sidan 1 av 17. Fastställd 2015-09-19. Jan Lundhag Ordförande i Svenska Fjällklubben"

Transkript

1 Sidan 1 av 17 Utbildningsplan Svenska Fjällklubbens Fjälledarutbildning Fastställd Jan Lundhag Ordförande i Svenska Fjällklubben

2 Presentation av Svenska fjällklubben Sidan 2 av 17 Svenska Fjällklubben är en ideell förening som bildades Idag är det en rikstäckande organisation med ca 1500 medlemmar. Klubbens medlemmar är vandrare, klättrare och skidåkare och alla delar vi ett intresse och engagemang för fjällvärlden. Fjällpolicy "Svenska fjällklubben verkar för en vidgad kännedom om fjällvärlden och en ökad respekt för dess kvaliteter och naturvärden". I enlighet med denna formulering ur klubbens stadgar har en fjällpolicy utarbetats som en riktlinje för vårt agerande utåt. sättningen för klubben är att främja ett friluftsliv i fjällen som är hänsynsfullt mot naturen. Skyddet av fjällnatur och vildmark Våra viktigaste uppgifter är att arbeta för skyddet av fjällnatur och orörda fjällområden, och fjällsäkerhets- och utrustningsfrågor. Det sker främst genom föredrag, kurser, egna publikationer och utåtriktad verksamhet av olika slag. Vi har även en möjlighet att framföra våra synpunkter som remissinstans för statliga utredningar i fjällfrågor. Klubbens dåvarande ordförande Dag Hammarskjöld formulerade för femtio år sedan: Det är också en tillgång - och en tillgång som ter sig omistlig - att ha kvar ett stycke land, där vi återfinna 'vid pipande myggors dans den tid som före människan fanns' (ur Till fjälls 1946). Något som idag känns än mer angeläget att arbeta för. Verksamhet Fjällklubben har tre till fyra möten per år då medlemmarna träffas i ett större sammanhang. Vi bjuder in föreläsare för bildvisning och föredrag. Medlemsmötena äger i regel rum i Stockholm. Som medlem i klubben finns en möjlighet att ansluta sig till en av klubbens lokala sektioner. Förutom trevlig samvaro erbjuder sektionerna ett omfattande program med fjällturer både vinter och sommar, utflykter och sektionsträffar med föredrag och bildvisning. Medlemstidning och årsbok Medlemstidningen fjället och årsboken Till Fjälls ingår som medlemsförmån för både helbetalande och ungdomsmedlem. Fjället utkommer med fyra nummer per år. Det är en mötesplats för oss klubbmedlemmar. Här finns intressanta artiklar om fjällturer, olika områden som kan vara värda att besöka, utrustning, proviant och säkerhet. I tidningen förs också aktiva debatter över aktuella ämnen som rör allt från naturskydd till friluftsliv. Till fjälls har utkommit i oavbruten följd sedan Den ges ut vartannat år och har under de senaste 20 åren ofta koncentrerats kring olika teman. Många äldre årgångar finns fortfarande att köpa i vårt bibliotek.

3 Klubbrummet och klubbstugan Sidan 3 av 17 Fjällklubbens klubbrum ligger i Hässelby i Stockholm, ett par kvarter från tunnelbanan. Här ges tillfällen att låna böcker ur vårt omfattande bibliotek med bergsböcker från när och fjärran. Fjällklubbens stuga ligger mycket vackert alldeles söder om Riksgränsen vid Katterjaure. Stugan har fjorton sängplatser och är öppen för medlemmar med medföljande gäster. Svenska fjällklubbens fjälledarutbildning Svenska fjällklubben startade med utbildning av Fjälledare Den följer Fjällsäkerhetsrådet grundläggande norm för utbildning och examination till fjälledare. Våra kursledare har genomgående lång erfarenhet av utbildning i fjällmiljö. Inom klubben finns ett antal rutinerade färdledare och vi genomför ett stort antal fjällvandringar både sommar och vinter. Nu när vi har nytecknad försäkring som gäller även för icke medlemmar, så innebär det att icke medlemmar kan komma att betala för deltagande. Det innebär i förlängningen att för att uppfylla fjälledarnormen så ska det finns examinerade ledare. Inom klubben finns stor kompetens om fjällen och många har tryckt på att vi ska starta fjälledarutbildning. Kvalitetssäkring av utbildning Vid utbildning av fjälledare sker följande åtgärder för att säkra kvalitén mot Fjällsäkerhetsrådets norm för utbildning och examination av fjälledare: Genom kontakter med Fjällsäkerhetsrådet tillses att spelreglerna i normen följs. Erfarenhetsutbyte kommer ske med andra utbildningsanordnare. Skriftliga administrationsrutiner skapar ordning och reda på kurserna. All viktig information kring enskild kurs finns tillgänglig via Utbildning av fjälledare Svenska Fjällklubbens fjälledarutbildning består av Grund- och Fortsättningskurs Sommar respektive Vinter och Fjälledarexamen. Vi har även en möjlighet att validera tidigare genomgångna utbildningar och praktisk erfarenhet. Svenska fjällklubben ska utbilda sina fjälledare. Mätbara kunskaper och färdigheter ska befästas genom tester på varje kurs. Kunskaper som är svårare att mäta, som erfarenhet, teknisk förmåga, omdöme, förmåga till omvårdnad och ledaregenskaper ska kursledarna bedöma under kategorin lämplighet. Examineringen ska tjäna två syften: Ge fjälledaren den status han/hon är berättigad till. Stärka Svenska fjällklubbens rykte som en säker och ansvarstagande organisation. För fjälledare som erhållit fjälledarexamen enligt fjällsäkerhetsrådets norm utfärdas examensbevis i föreningens namn som bevis på erhållen examen. Övergripande utbildningsmål Efter genomgången utbildning ska fjälledaren kunna leda säkra fjällturer inom Svenska fjällklubben och andra organisationer enligt uppställda kvalitetskrav och riktlinjer för verksamheten.

4 Sidan 4 av 17 Grundkurs fjälledare sommar Förkunskapskrav God vana vid fjällen under sommartid. Erfarenhet av flerdagars (minst två nätter per tur) fjällturer utan färdledare, sammanlagt minst sju tältnätter. Du skall ha deltagit i Första hjälpen-kurs inkl HLR. Utbildningen ska ge fjälledaren nödvändigt omdöme, kunskaper och färdigheter för att kunna leda grupper på sommaren i lågfjällsterräng och längs markerade leder i högfjällsterräng. Genomförande Kursen pågår under en vecka, varav tre dagar på fjällstation eller liknande samt fyra dagar ute på fjället med praktisk ledarskapsträning. Kursen avslutas med skriftligt kunskapsprov och utvärdering. Moment Föreningskunskap, 1 tim. Ledarskap i fjällen, 1 dag inne, praktiskt ute (ca 60% av total utetid). Turplanering, fjällteknik, utrustning, 6 tim inne, ute (ca 15% av total utetid). Sjukvård och fjällräddning, 3 tim inne, praktiskt ute (ca 15% av total utetid). Fjällens natur, kultur, väder, 6 tim inne, ute (ca 10% av total utetid). För att bli godkänd på kursen krävs att Deltagaren har fått godkänt på skriftligt kunskapsprov. Deltagaren har bedömts lämplig som fjälledare av kursledningen. Krav på kursledaren Kursledaren ska ha fjälledarexamen. Kursledaren ska även ha gått Fortsättningskurs fjälledare sommar eller ha motsvarande erfarenheter. Svenska fjällklubbens fjälledarutbildning beslutar om lämplig kursledare. Kursledaren ansvarar för att valet av kurslitteratur och undervisningsmetoder leder fram till att kursens lärandemål uppfylls. Kursledaren ansvarar för planering, genomförande och utvärdering av kursen.

5 Föreningskunskap Sidan 5 av 17 Att känna till och förstå Svenska fjällklubbens fjällpolicy. Att skapa och förmedla en känsla för Svenska fjällklubben och fjällen samt förstå sin roll som förebild. Svenska fjällklubben som organisation. Historisk tillbakablick. Krishantering. Försäkringar. Rättsliga aspekter. Medlem, ledare och deltagare. Ledarskap Att använda situationsanpassat ledarskap som arbetssätt under utbildningen så att deltagarna förstår innebörden av och kan använda det situationsanpassade ledarskapet under sina ledarledda aktiviteter. Att efter avslutad utbildning ha utvecklat sitt ledarskap genom samtal, reflektioner och erfarenhetsutbyte. Ledarskapsövningar integrerade i övriga moment. Övningar med koppling till egen praktik och erfarenhet. Erfarenhetsutbyte. Turplanering, fjällteknik, utrustning Goda kunskaper i orientering i fjällmiljö och turplanering. Känna till olika typer av utrustning för fjällbruk. Planera fjällturer för deltagare med olika förutsättningar. Orientering med karta och kompass. Bedöma vägval och tidsåtgång för en tur utifrån kartan. Val av tältplats, lägervett, matlagning i fjällmiljö, stugregler. Friluftsutrustning för sommarbruk. Grundläggande kunskaper om användning av GPS. Vadningsteknik, övergång av vattendrag.

6 Sidan 6 av 17 Sjukvård och fjällräddning Känna till fjällräddningsorganisationen. Kunna larma på rätt sätt. Kunna göra skadeoch tillståndsbedömning samt vidta korrekta åtgärder vid olycksfall inklusive korrekt omhändertagande. Förstå hur kyla, värme och ansträngning påverkar kroppen. Första hjälpen enligt L-ABCDE. Praktisk genomgång av skadescenarier. Helikoptersamverkan. Fjällens natur, kultur, väder Kunskaper om var fjällväderprognoser kan sökas och hur enkla väderbedömningar kan göras. Känna till huvudtyperna av fjällnatur, ha baskunskaper om växt- och djurliv i fjällen. Känna till samisk kultur och rennäringens förutsättningar. Fjällnaturtyper, flora, fåglar och djur i fjällen. Väderbedömning, fjällväderprognoser. Fjällkultur, samekultur och rennäring.

7 Sidan 7 av 17 Fortsättningskurs fjälledare sommar Förkunskapskrav Grundkurs fjälledare sommar eller motsvarande kunskaper. God vana vid fjällen om sommaren och god vana vid att vandra. Erfarenhet av att leda fjällturer. Minst två flerdagars fjällturer på sommaren (minst två nätter varje tur). Minst en längre orösad tur på sommaren (minst sex nätter) utan ledare. Utbildningen ska ge fjälledaren nödvändigt omdöme, kunskaper och färdigheter för att kunna leda grupper på långa turer i orösad terräng i fjällen under sommartid. Genomförande Sju dagars utbildning sommartid i orösad terräng av högfjällskaraktär. De olika kursmomenten övas integrerat under hela kursen. Teoripass inomhus och utomhus. Kursen avslutas med skriftligt kunskapsprov och utvärdering. Moment Ledarskap i fjällen ( ca 50 % av total utetid). Turplanering, fjällteknik, utrustning (ca 45 % av total utetid). Sjukvård och fjällräddning (ca 5 % av total utetid). För att bli godkänd på kursen krävs att Deltagaren har fått godkänt på skriftligt kunskapsprov. Deltagaren har bedömts lämplig som fjälledare av kursledningen. Krav på kursledaren Kursledaren ska ha fjälledarexamen och ha gått fortsättningskurs fjälledare sommar samt varit kursledare på grundkurs, eller ha motsvarande erfarenheter. Svenska fjällklubbens fjälledarutbildning beslutar om lämplig kursledare. Kursledaren ansvarar för att valet av kurslitteratur och undervisningsmetoder leder fram till att kursens lärandemål uppfylls. Kursledaren ansvarar för planering, genomförande och utvärdering av kursen.

8 Sidan 8 av 17 Ledarskap Ge en trygghet i ledarrollen och därmed bli trygghetsskapande. I det problembaserade lärandet ha utvecklat sin förmåga att se olika lösningar på uppkomna problem och kunna handla förebyggande. Utvecklat ledarskap genom samtal, reflektioner och erfarenhetsutbyte. Utvecklat en förståelse för sina egna och andras personliga begränsningar och kunna handla därefter. Repetition av det situationsanpassade ledarskapet som arbetssätt, baserat på deltagarnas erfarenheter. Problembaserat lärande med fallmetodik. Gruppdynamik. Krishantering. Turplanering, fjällteknik, utrustning Förmåga att leda säkra och innehållsrika sommarturer i högfjällsterräng under skiftande väderförhållanden. Utvecklat en förståelse för sin utrustnings begränsningar och möjligheter. Planering och genomförande av turer i högfjällsterräng. Orientering och övernattning i hårt väder, mörker och nedsatt sikt. Fördjupade kunskaper om användandet av GPS. Erfarenhetsutbyte om fjällutrustningens begränsningar och möjligheter. Sjukvård Kunna göra skade- och tillståndsbedömning samt vidta korrekta åtgärder vid olycksfall inklusive korrekt omhändertagande. Förstå hur kyla, värme och ansträngning påverkar kroppen. Första hjälpen enligt L-ABCDE. Akut hantering av frakturer, rygg- och nackskador. Nedkylning, värme och ansträngning. Vätskebrist och låg blodsockernivå.

9 Sidan 9 av 17 Grundkurs fjälledare vinter Förkunskapskrav God vana vid fjällen under vintertid och vana vid turåkning med turskidor. Erfarenhet av minst tre flerdagars fjällturer utan färdledare (minst två nätter varje tur), sammanlagt minst sju tält/bivacknätter. Du skall ha deltagit i Första hjälpen-kurs inkl HLR. Utbildningen ska ge nödvändigt omdöme, kunskaper och färdigheter för att kunna leda grupper i fjällen på vintern längs markerade leder. Genomförande Kursen pågår i en vecka, varav tre dagar på fjällstation eller liknande, fyra dagar fjälltur med praktisk ledarskapsträning. Kursen avslutas med skriftligt kunskapsprov och utvärdering. Moment Föreningskunskap, 1 timme. Ledarskap i fjällen, 1 dag inne, praktiskt ute (ca 50% av total utetid). Turplanering, fjällteknik, utrustning, 6 tim inne, ute (ca 20% av total utetid). Sjukvård och fjällräddning, 3 tim inne, praktiskt ute (ca 20% av total utetid). Fjällens natur, kultur, väder, 6 tim inne, ute (ca 10% av total utetid). För att bli godkänd på kursen krävs att Deltagaren har fått godkänt på skriftligt kunskapsprov. Deltagaren har bedömts lämplig som fjälledare av kursledningen. Krav på kursledaren Kursledaren ska ha fjälledarexamen. Kursledaren ska även ha gått Fortsättningskurs fjälledare vinter eller ha motsvarande erfarenheter. Svenska fjällklubbens fjälledarutbildning beslutar om lämplig kursledare. Kursledaren ansvarar för att valet av kurslitteratur och undervisningsmetoder leder fram till att kursens lärandemål uppfylls. Kursledaren ansvarar för planering, genomförande och utvärdering av kursen.

10 Föreningskunskap Sidan 10 av 17 Att känna till och förstå Svenska fjällklubbens fjällpolicy. Att skapa och förmedla en känsla för Svenska fjällklubben och fjällen samt förstå sin roll som förebild. Svenska fjällklubben som organisation. Historisk tillbakablick. Krishantering. Försäkringar. Rättsliga aspekter. Medlem, ledare och deltagare. Ledarskap Att använda situationsanpassat ledarskap som arbetssätt under utbildningen så att deltagarna förstår innebörden av och kan använda det situationsanpassade ledarskapet under sina ledarledda aktiviteter. Att efter avslutad utbildning ha utvecklat sitt ledarskap genom samtal, reflektioner och erfarenhetsutbyte Ledarskapsövningar. Övningar med koppling till egen praktik och erfarenhet. Erfarenhetsutbyte. Turplanering, fjällteknik, utrustning Goda kunskaper i orientering i fjällmiljö och turplanering. Kunna bygga nödbivack och övernattningsbivack. Kunskaper om funktionell utrustning för vinterfjällbruk. Planera fjällturer för deltagare med olika förutsättningar. Orientering med karta och kompass. Bedöma vägval och tidsåtgång för en tur utifrån kartan. Matlagning i vinterfjällmiljö, stugregler. Funktionell friluftsutrustning för vinterbruk. Grundläggande kunskaper om användandet av GPS. Olika typer av bivacker och väderskydd i snö. Grundläggande snö och lavinkunskap Känna till och provat lavinsökutrustning.

11 Sidan 11 av 17 Sjukvård och fjällräddning Känna till fjällräddningsorganisationen. Kunna larma på rätt sätt. Kunna göra skadeoch tillståndsbedömning samt vidta korrekta åtgärder vid olycksfall inklusive korrekt omhändertagande. Förstå hur kyla, värme och ansträngning påverkar kroppen. Första hjälpen enligt L-ABCDE. Praktisk genomgång av skadescenarier. Helikoptersamverkan. Nedkylning och kylskador. Snö och dess egenskaper. Laviner och sökning i laviner. Fjällens natur, kultur, väder Kunskaper om var fjällväderprognoser kan sökas och hur enkla väderbedömningar kan göras. Grundläggande kunskaper om fjällnaturen under vintertid. Känna till samisk kultur och rennäringens förutsättningar. Fjällnatur på vintern. Väderbedömning, fjällväderprognoser. Samekultur, rennäring.

12 Sidan 12 av 17 Fortsättningskurs fjälledare vinter Förkunskapskrav Grundkurs fjälledare vinter eller motsvarande kunskaper. God vana vid fjällen om vintern och god vana vid turåkning med turskidor. Erfarenhet av att ha lett minst två flerdagars (minst två övernattningar varje tur) fjällturer på vintern. Minst en längre orösad tur på vintern (minst sex nätter) utan ledare. Utbildningen ska ge nödvändigt omdöme, kunskaper och färdigheter för att kunna leda grupper på långa turer i orösad terräng i fjällen under vintertid. Genomförande Sju dagars utbildning vintertid i orösad terräng av högfjällskaraktär. Teoripass inomhus och utomhus. Kursen avslutas med skriftligt kunskapsprov och utvärdering. Moment Ledarskap i fjällen (ca 50 % av total utetid). Turplanering, fjällteknik, utrustning (ca 15 % av total utetid). Sjukvård (ca 5 % av total utetid). Snö och lavin (ca 30 % av total utetid). För att bli godkänd på kursen krävs att Deltagaren har fått godkänt på skriftligt kunskapsprov. Deltagaren har bedömts lämplig som fjälledare av kursledningen. Krav på kursledaren Kursledaren ska ha fjälledarexamen och ha gått fortsättningskurs fjälledare vinter samt varit kursledare på grundkurs, eller ha motsvarande erfarenheter. Svenska fjällklubbens fjälledarutbildning beslutar om lämplig kursledare. Kursledaren ansvarar för att valet av kurslitteratur och undervisningsmetoder leder fram till att kursens lärandemål uppfylls. Kursledaren ansvarar för planering, genomförande och utvärdering av kursen.

13 Sidan 13 av 17 Ledarskap Ge en trygghet i ledarrollen och därmed bli trygghetsskapande. I det problembaserade lärandet ha utvecklat sin förmåga att se olika lösningar på uppkomna problem och kunna handla förebyggande. Utvecklat ledarskap genom samtal, reflektioner och erfarenhetsutbyte. Utvecklat en förståelse för sina egna och andras personliga begränsningar och kunna handla därefter. Repetition av det situationsanpassade ledarskapet som arbetssätt, baserade på deltagarnas erfarenheter. Problembaserat lärande med fallmetodik. Gruppdynamik. Krishantering. Turplanering, fjällteknik, utrustning Förmåga att leda säkra och innehållsrika vinterturer i högfjällsterräng under skiftande väderförhållanden. Utvecklat en förståelse för sin utrustningens begränsningar och möjligheter. Planering och genomförande av turer i högfjällsterräng. Orientering och övernattning i hårt väder, mörker och nedsatt sikt. Fördjupade kunskaper om användandet av GPS. Erfarenhetsutbyte om fjällutrustningens begränsningar och möjligheter. Sjukvård Kunna göra skade- och tillståndsbedömning samt vidta korrekta åtgärder vid olycksfall inklusive korrekt omhändertagande. Förstå hur kyla och ansträngning påverkar kroppen. Första hjälpen enligt L-ABCDE. Akut omhändertagande av frakturer, rygg- och nackskador. Nedkylning, kylskador, värme och ansträngning. Vätskebrist och låg blodsockernivå

14 Sidan 14 av 17 Snö och lavin Bedömning av vägval utifrån karta och terräng. Förmåga att agera korrekt vid lavinfara. Kunna bygga fungerande skydd och bostäder i snö. Känna till tekniska hjälpmedel för turer i högalpin terräng. Grundläggande snökunskap, analys, skiktbildning och yttre förutsättningar. Lavinräddningsscenarier, transceiversök, sondning. Olika typer av bivacker, igloo. Uppträdande och utrustning vid förflyttning i brant terräng. Iskunskap Kunna välja säker väg över isbelagda vattendrag. Kunna bedöma och vidta rätt åtgärd i samband med tillbud. Iskunskap. Hantering av hjälpmedel (ex isborr, ispik, isdubbar och räddningslina). Vägvalsbedömning under övergång. Kunskap om hur man tar sig upp ur isvak med och utan isdubbar. Kunskap om hur man räddar en person ur isvak.

15 Sidan 15 av 17 Validering Enligt Fjällsäkerhetsrådets norm för utbildning och examination till fjälledare kan utbildning och examination ske på olika sätt. Svenska fjällklubben har därigenom en möjlighet att validera tidigare erfarenhet hos erfarna ledare. Valideringen kan omfatta enskilda moment eller fjälledarexamen. Teoretisk validering Då vissa deltagare redan kan ha likvärdig utbildning och examination av ett eller flera moment i normen tillämpas ekvivalering (tillgodoräknande). Detta administreras och godkänns av respektive utbildningsanordnare. För godkännande ska följande krav vara uppfyllda: Kursintyg ska finnas där det tydligt framgår vem som anordnade utbildningen Kursinnehåll och omfattning ska framgå av kursintyget eller bilaga till kursintyget Tidsomfattning och tidpunkt ska framgå av kursintyget eller bilaga till kursintyget Betyg, resultat eller motsvarande omdöme ska framgå av kursintyget Praktisk validering När det gäller övergångsregler för gamla erfarna ledare kallar respektive inbjuder organisationer och utbildningsinstanser till ett par dagar långt fältmässigt seminarium där valda moment enligt normen aktualiseras. Etablerade organisationer och utbildningsinstanser inom branschen sköter själva uppgraderingen av sina ledare via dessa fältmässiga s.k. uppgraderingsseminarier. Svenska fjällklubben genomför dessa fätmässiga seminarier antingen inom ramen för sina ordinare turverksamhet eller som särskilda valideringsturer i fjällen. Den praktiska valideringen anpassas till deltagarnas tidigare erfarenheter och kunskaper. Krav på validerare Valideraren ska ha fjälledarexamen och har lång erfarenhet av fjällturer under varierande förhållande under såväl sommar som vinter. Valideraren har vidare god erfarenhet av att vara ledare och ser reflektion och det situationsanpassade ledarskapet som naturliga beståndsdelar i sitt ledarskap. Svenska fjällklubbens fjälledareutbildning beslutar om lämplig validerare. Valideraren ansvarar för planering, genomförande och utvärdering av valideringen. Valideraren ansvarar slutligen även för inrapportering till Svenska Fjällklubbens fjälledarutbildning.

16 Sidan 16 av 17 Fjälledarexamen Förkunskapskrav Fortsättningskurs fjälledare sommar och vinter för helårsexamen, alternativt fortsättningskurs fjälledare sommar för sommarexamen. Erfarenhet av långturer i orösad terräng sommar och vinter för helårsexamen, alternativt erfarenhet av långturer i orösad terräng sommar för sommarexamen. Godkänd på lavinkurs motsvarande minst nivå Lavin 1 anordnad av SLAO för helårsexamen. Samtliga 16 moment i loggboken godkända. Har loggboksfört minst 10 dagar ledarskapsträning och minst 60 dagar personlig färdighetsträning. En examinerad fjälledare ska ha nödvändigt omdöme, kunskaper och färdigheter för att kunna leda och planera längre turer i fjällen på sommaren och vintern alternativt enbart sommaren i såväl rösad som orösad terräng. Fjälledaren uppfyller efter examination kraven i Fjällsäkerhetsrådets grundläggande norm för utbildning och examination till fjälledare. För helårsexamen även med kompletterande del vinter. Genomförande En dags planering och förberedelser. Fyradagarstur vinter, med bedömning av ledarskap, teknisk färdighet under hela turen för helårsexamen. Fyradagarstur sommar, med bedömning av ledarskap och teknisk färdighet under hela turen för sommarexamen. En dags teoretiskt prov och utvärdering. För att bli godkänd som fjälledare sommar och vinter alternativt sommar krävs att Deltagaren har fått godkänt på skriftligt kunskapsprov. Deltagaren har bedömts lämplig som fjällledare av kursledningen. Krav på examinator Examinatorn ska ha fjälledarexamen och har lång erfarenhet av fjällturer under varierande förhållande under såväl sommar som vinter. Examinatorn har vidare god erfarenhet av att vara ledare och ser reflektion och det situationsanpassade ledarskapet som naturliga beståndsdelar i sitt ledarskap. Svenska fjällklubbens fjälledareutbildning beslutar om lämplig examinator. Examinatorn ansvarar för planering, genomförande och utvärdering av kursen. Examinatorn ansvarar slutligen även för inrapportering till Fjällsäkerhetsrådets register över examinerade fjälledare.

17 Sidan 17 av 17 En jämförelse mellan innehållet i Svenska fjällklubbens Utbildningsplan 2 och Fjällsäkerhetsrådets grundläggande norm för utbildning och examination till fjälledare. Svenska fjällklubbens Utbildningsplan *1 Gk-sommar Fk-sommar Gk-vinter Fk-vinter Första Hjälpen SLAO1 Fjällsäkerhetsrådets grundläggande norm *2 Moment 1 Ledarskap och kunskapsvägledning (minst 5 dagar) Moment 2 Fysisk prestationsförmåga (minst 1 dag) 3 3 Moment 3 Första hjälpen (minst 4 dagar) A Moment 4 Orientering och förflyttning (minst 3 dagar) Moment 5 Strömmande vatten (minst 1 dag) 1 2 Moment 6 Utrustning (minst 1 dag) 1 1 Moment 7 Väder (minst 1 dag) 1 1 Moment 8 Snö- och lavinkunskap (minst 3 dagar) B B Moment 9 Iskunskap (minst 1 dag) 1 B Moment 10 Bivack och nödbivack ej snö (minst 1 dag) 1 Moment 11 Bivack och nödbivack (minst 3 dagar) 2 2 Moment 12 Fjällräddning 1 1 Moment 13 Sambandstjänst 1 1 Moment 14 Helikoptersamverkan (moment minst 1 dag) 1 1 Moment 15 Naturvård (minst 1 dag) Moment 16 Rättsliga aspekter (minst 1 dag) 1 1 *1= reviderad den 19 september = Kravet uppfylls på enstaka kurs *2= reviderad den 17 november = Kravet uppfylls efter Gk och Fk tillsammans Svenska Fjällklubbens Fjälledarutbildning Den 19 september = Kravet uppfylls efter Gk-sommar och Gk-vinter tillsammans A = Förkunskapskrav på Grundkurs B =Kravet uppfylls efter Gk-vinter, FK-vinter och SLAO1

Utbildningsplan. Svenska Fjällklubbens Fjälledarutbildning. Fastställd Jan Lundhag Ordförande Svenska Fjällklubben

Utbildningsplan. Svenska Fjällklubbens Fjälledarutbildning. Fastställd Jan Lundhag Ordförande Svenska Fjällklubben Utbildningsplan Svenska Fjällklubbens Fjälledarutbildning Fastställd 2017-12-11 Jan Lundhag Ordförande Svenska Fjällklubben Svenska Fjällklubbens fjälledarutbildning Svenska Fjällklubben startade med utbildning

Läs mer

Fiskeguideutbildning Totalt 30 timmar

Fiskeguideutbildning Totalt 30 timmar Sid 1 (5) Fiskeguideutbildning Totalt 30 timmar Moment 1. Ledarskap och kunskapsförmedling 6 timmar Tillämpa ett situationsanpassat ledarskap som främjar en trivsam stämning under aktiviteten Förmåga att

Läs mer

Fjällsäkerhetsrådets utbildningsmaterial för årskurs åtta praktiska övningar

Fjällsäkerhetsrådets utbildningsmaterial för årskurs åtta praktiska övningar Fjällsäkerhetsrådets utbildningsmaterial för årskurs åtta praktiska övningar Om övningarna Övningarnas övergripande syfte är att förbereda eleverna för en säker, trygg och rolig fjällvistelse genom att

Läs mer

Storuman 2010-08-23. Protokoll fört vid Gränslösa Guider. 1 Mötets öppnande. Håkan hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat.

Storuman 2010-08-23. Protokoll fört vid Gränslösa Guider. 1 Mötets öppnande. Håkan hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat. Storuman 2010-08-23 Protokoll fört vid Gränslösa Guider 1 Mötets öppnande Håkan hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat. 2 Sekreterare Till sekreterare väljs Jan-Egil 3 Personalsituation På svenska

Läs mer

Svenska Fjällklubben

Svenska Fjällklubben Stockholm 2006-12-04 Konsumentverket 118 87 Stockholm Remissvar angående Konsumentverkets förslag till allmänna råd om glaciärsäkerhet (Dnr: 2006/3051). Svenska Fjällklubben avstyrker den nuvarande utformningen

Läs mer

Idrottsvetenskapligt program. Policydokument gällande praktiken - den verksamhetsförlagda utbildningen

Idrottsvetenskapligt program. Policydokument gällande praktiken - den verksamhetsförlagda utbildningen Idrottsvetenskapligt program Policydokument gällande praktiken - den verksamhetsförlagda utbildningen Juni 2013 Allmän information till handledare och student Syftet med praktik Ett viktigt led i det Idrottsvetenskapliga

Läs mer

B. Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen

B. Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen KONSTFACK Institutionen för Design, Konsthantverk och Konst KURSPLAN 30030 Industridesign, individuell fördjupning Industrial, individual proficency 30 högskolepoäng / 30 ECTS credits Kurskod: IDK320,

Läs mer

Valideringsansökan. Identifiering och erkännande av tidigare förvärvad kompetens. September 2009

Valideringsansökan. Identifiering och erkännande av tidigare förvärvad kompetens. September 2009 Valideringsansökan Identifiering och erkännande av tidigare förvärvad kompetens September 2009 Namn: TILLVÄGAGÅNGSSÄTT VID VALIDERINGSPROCESSEN: Validering är en omfattande process, som i vissa fall kan

Läs mer

THSP41 - Teknisk kommunikation på spanska II - del 1

THSP41 - Teknisk kommunikation på spanska II - del 1 1 ( 6) THSP41 - Teknisk kommunikation på spanska II - del 1 Sändlista Kurskod Examinator Marisol Arias Abrahamsson Johan Holtström THSP41 Marisol Arias Abrahamsson Kursen gavs Årskurs 2 Termin Period 2

Läs mer

TEII41 - Teknisk kommunikation på japanska II!

TEII41 - Teknisk kommunikation på japanska II! 1 ( 6) TEII41 - Teknisk kommunikation på japanska II Sändlista Mathias Henningsson Karin Karltorp Susann Årnfelt Sandra Gustavsson Li Li Tunek Johan Holtström Kurskod Examinator TEII41 Li Li Tunek Kursen

Läs mer

STADGAR för Energigas Sveriges auktorisationsnämnd för prövning av behörighet som gasinstallationsledare

STADGAR för Energigas Sveriges auktorisationsnämnd för prövning av behörighet som gasinstallationsledare STADGAR för Sveriges auktorisationsnämnd för prövning av behörighet som gasinstallationsledare Fastställda av Sveriges Säkerhets- och teknikkommitté 2014-10-14 Sidan 1 av 5 1 Auktorisationsnämnden har

Läs mer

THTY41 - Teknisk kommunikation på tyska 2 - del 1

THTY41 - Teknisk kommunikation på tyska 2 - del 1 1 (6) THTY41 - Teknisk kommunikation på tyska 2 - del 1 Sändlista Svante Gunnarsson Torun Berlind Elin Önstorp Fredrik Wiklund Christoph Röcklingsberg Johan Holström Kurskod THTY41 Examinator Christoph

Läs mer

Om studiedokumentation inom yrkeshögskolan

Om studiedokumentation inom yrkeshögskolan inom yrkeshögskolan MYNDIGHETEN FÖR YRKESHÖGSKOLAN 2 (9) Innehållsförteckning Introduktion... 3 1. Studiedokumentation inom yrkeshögskolan... 4 1.1 Ansvarsfördelning... 4 1.2 Kunskapskontroll och betygssättning...

Läs mer

Riktlinjer för verksamhetsförlagd utbildning

Riktlinjer för verksamhetsförlagd utbildning UTBVET 2015/3 Riktlinjer för verksamhetsförlagd utbildning 2011 års lärarprogram Fakulteten för utbildningsvetenskaper Förord Den verksamhetsförlagda utbildningen intar en central roll i lärarutbildningen

Läs mer

Fjällsäkerhetsrådets grundläggande norm för utbildning och examination till fjälledare

Fjällsäkerhetsrådets grundläggande norm för utbildning och examination till fjälledare FJÄLLSÄKERHETSRÅDET Fjällsäkerhetsrådets grundläggande norm för utbildning och examination till fjälledare Bakgrund Enligt riksdagsbeslut har Naturvårdsverket uppdraget att från 1 juli 1984 ansvara för

Läs mer

Studieplan för forskarutbildningen i företagsekonomi. 2. Behörighet för tillträde till forskarutbildningen

Studieplan för forskarutbildningen i företagsekonomi. 2. Behörighet för tillträde till forskarutbildningen Studieplan för forskarutbildningen i företagsekonomi Licentiatexamen, 80 poäng och Doktorsexamen, 160 poäng Studieplanen är inrättad av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Umeå universitet och fastställd

Läs mer

nön^lkorsets nöcskola - utbildning & forskning inom vårdomradet

nön^lkorsets nöcskola - utbildning & forskning inom vårdomradet nön^lkorsets nöcskola - utbildning & forskning inom vårdomradet Riktlinjer för Examinator vid Röda Korsets Högskola Diarienr 3312012 Juridiskt granskade av Anders Stening 2012-04-12 Fastställd av Högskolenämnden

Läs mer

Svenska som främmande språk Behörighetsgivande kurs i svenska 30 högskolepoäng

Svenska som främmande språk Behörighetsgivande kurs i svenska 30 högskolepoäng Kursbeskrivning med betygskriterier Svenska som främmande språk Behörighetsgivande kurs i svenska 30 högskolepoäng Höstterminen 2015 1 (14) Innehåll Välkommen till Behörighetsgivande kurs i svenska, 30

Läs mer

Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden) 2013-02-13.

Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden) 2013-02-13. UTBILDNINGSPLAN Utbildningsplan för Kandidatprogrammet i Industridesign, 180 högskolepoäng (hp) Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden) 2013-02-13.

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. RÖNTGENSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET, 120/160 poäng Diagnostic Radiology Nursing Programme, 120/160 points

UTBILDNINGSPLAN. RÖNTGENSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET, 120/160 poäng Diagnostic Radiology Nursing Programme, 120/160 points INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH OMSORG UTBILDNINGSPLAN RÖNTGENSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET, 120/160 poäng Diagnostic Radiology Nursing Programme, 120/160 points Utbildningsplanen är fastställd av Fakultetsnämnden

Läs mer

Vanliga frågor och svar om Förskollärarutbildningen med inslag av validering utannonsering till höstterminen 2016

Vanliga frågor och svar om Förskollärarutbildningen med inslag av validering utannonsering till höstterminen 2016 Sidan 1 av 6 Påbörjad: 2015-11-12 Reviderad: 2016-01-16 Sektionen för lärande och miljö Vanliga frågor och svar om Förskollärarutbildningen med inslag av validering utannonsering till höstterminen 2016

Läs mer

GPA Academy. Utbildningar 2016. Plastsvetsning i världsklass

GPA Academy. Utbildningar 2016. Plastsvetsning i världsklass GPA Academy Utbildningar 2016 Plastsvetsning i världsklass Varför certifiering? För dig som beställare När du anlitar en EWF-certifierad svetsare vet du vad du får. En person som har genomgått en utbildning

Läs mer

Att bedöma. pedagogisk skicklighet

Att bedöma. pedagogisk skicklighet Att bedöma pedagogisk skicklighet Hur bedömer jag pedagogisk skicklighet? Vi blir allt fler som har anledning att ställa oss den frågan. Visad pedagogisk skicklighet är numera ett behörighetskrav vid anställning

Läs mer

Ekonomprogrammet, Allmän inriktning, 180 högskolepoäng

Ekonomprogrammet, Allmän inriktning, 180 högskolepoäng Utbildningsplan Sida 1 av 6 Programkod: SEV24 OINR Ekonomprogrammet, Allmän inriktning, 180 högskolepoäng Business studies, 180 Credits Denna utbildningsplan är fastställd av Fakultetsnämnden för humaniora,

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER

INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER L920MA Verksamhetsförlagd utbildning 2 för lärare åk 7-9 i matematik, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 2 for Teachers in Secondary School Year 7-9, 7.5 higher

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK3: Specialpedagogik VT 15

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK3: Specialpedagogik VT 15 Riktlinjer för VFU3 150113 Yvonne P Hildingsson, VFU ledare Förskola Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK3: Specialpedagogik VT 15 Yvonne P Hildingsson yvhi@hh.se

Läs mer

BODENS BRUKSHUNDKLUBB & HUNDUNGDOM. Verksamhetsplan 2016. www.bodensbrukshundklubb.se

BODENS BRUKSHUNDKLUBB & HUNDUNGDOM. Verksamhetsplan 2016. www.bodensbrukshundklubb.se BODENS BRUKSHUNDKLUBB & HUNDUNGDOM Verksamhetsplan Övergripande mål Bodens BK & HU är en lokalklubb i Svenska Brukshundklubben och arbetar mot ställda mål enligt gällande stadgar. De övergripande målen

Läs mer

Kursdokument Regional kurs Kursnamn: Döva barn och barn med hörselnedsättning lära att läsa och skriva under de tidiga åren Termin: Höstterminen 2015

Kursdokument Regional kurs Kursnamn: Döva barn och barn med hörselnedsättning lära att läsa och skriva under de tidiga åren Termin: Höstterminen 2015 Kursdokument Regional kurs Kursnamn: Döva barn och barn med hörselnedsättning lära att läsa och skriva under de tidiga åren Termin: Höstterminen 2015 Kursledare: Carin Roos, carin.roos@kau.se, tfn 054-700

Läs mer

Uppföljning av kandidatexamen i religionsvetenskap vid Högskolan i Gävle

Uppföljning av kandidatexamen i religionsvetenskap vid Högskolan i Gävle BESLUT 1(2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Magnus Johansson 2015-05-05 411-00440-14 Till rektor Uppföljning av kandidatexamen i religionsvetenskap vid Högskolan i Gävle Beslut Universitetskanslersämbetet

Läs mer

THFR41 - Teknisk kommunikation på franska II - del 1

THFR41 - Teknisk kommunikation på franska II - del 1 1 (6) THFR41 - Teknisk kommunikation på franska II - del 1 Sändlista Svante Gunnarsson Torun Berlind Elin Önstorp Matilda Leinsköld Miguel Gimenez Rodriguez Johan Holtström Kurskod THFR41 Examinator Miguel

Läs mer

Slutexamensarbete i psykologi 30 hp ht 2015-vt 2016

Slutexamensarbete i psykologi 30 hp ht 2015-vt 2016 KAROLINSKA INSTITUTET Institutionen för Klinisk Neurovetenskap Sektionen för Psykologi Psykologprogrammet Examensarbete i psykologi; 30 hp Slutexamensarbete i psykologi 30 hp ht 2015-vt 2016 Schema Uppdaterat

Läs mer

ATT VARA UTBILDNINGSANSVARIG I KLUBBEN

ATT VARA UTBILDNINGSANSVARIG I KLUBBEN ATT VARA UTBILDNINGSANSVARIG I KLUBBEN Utveckling av klubbens verksamhet SVEMO utbildningsmaterial Kontaktpersoner Håll dig uppdaterad genom att se på SVEMO utbildningssida www.svemo.se/utbildning SVENSKA

Läs mer

BVGA31, Beteendevetenskaplig grundkurs, 60 högskolepoäng Introduction to Behavioural Science, 60 credits Grundnivå / First Cycle

BVGA31, Beteendevetenskaplig grundkurs, 60 högskolepoäng Introduction to Behavioural Science, 60 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten BVGA31, Beteendevetenskaplig grundkurs, 60 högskolepoäng Introduction to Behavioural Science, 60 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

Underlag för bedömningssamtal vid verksamhetsförlagd utbildning (VFU) vid specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning

Underlag för bedömningssamtal vid verksamhetsförlagd utbildning (VFU) vid specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning Kurs: Att möta människor med psykisk ohälsa 30 Kursort: Linköping/Karlstad/Örebro Placering: Psykiatrisk verksamhet Januari 2012 Underlag för bedömningssamtal vid verksamhetsförlagd utbildning (VFU) vid

Läs mer

Kursen har haft en ram på 321 timmar undervisningstimmar inkl. kursledning.

Kursen har haft en ram på 321 timmar undervisningstimmar inkl. kursledning. Verksamhetsberättelse för kursen Arbets- och organisationspsykologi, 22,5 hp Psykologprogrammet, VT 13. Kursledare: Olle Persson & Maria Wramsten Wilmar Kursens syfte och mål Kursen syftar till att dels

Läs mer

THSP21 - Teknisk kommunikation på spanska I, del 1

THSP21 - Teknisk kommunikation på spanska I, del 1 1 ( 5) THSP21 - Teknisk kommunikation på spanska I, del 1 Sändlista Kurskod Examinator Sandra Gustavsson Mathias Henningsson Marisol Arias-Abrahamsson Johan Holtström THSP21 Marisol Arias-Abrahamsson Kursen

Läs mer

Bil 1 till utbildningsplan Lärarprogrammet 210-270/300 hp Lärarprogrammet 90 hp

Bil 1 till utbildningsplan Lärarprogrammet 210-270/300 hp Lärarprogrammet 90 hp Utdrag ur PM Den verksamhetsförlagda delen i lärarutbildningen vid Högskolan i Gävle Fastställd av Lärarutbildningsnämnden 2001-09-27 Reviderad 2002-09-12, 2003-11-07, 2004-05-13 Uppdaterad 2008-05-27

Läs mer

VÄSTERÅS SPORTDYKARKLUBB MOLLUSCA. Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2014 Vid ordinarie årsmöte i klubblokalen Lögarängen 2014 02 27

VÄSTERÅS SPORTDYKARKLUBB MOLLUSCA. Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2014 Vid ordinarie årsmöte i klubblokalen Lögarängen 2014 02 27 VÄSTERÅS SPORTDYKARKLUBB MOLLUSCA Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2014 Vid ordinarie årsmöte i klubblokalen Lögarängen 2014 02 27 Västerås SportDykarKlubb Mollusca VSDK Mollusca är en ideell och politisk

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN FÖR SPECIALISTSJUKSKÖTERSKPROGRAM I PALLIATIV VÅRD

UTBILDNINGSPLAN FÖR SPECIALISTSJUKSKÖTERSKPROGRAM I PALLIATIV VÅRD Institutionen för vårdvetenskap UTBILDNINGSPLAN FÖR SPECIALISTSJUKSKÖTERSKPROGRAM I PALLIATIV VÅRD 60 HÖGSKOLEPOÄNG Utbildningsplan för specialistsjuksköterskeprogram i palliativ vård Postgraduate Diploma

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Nationalekonomi

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Nationalekonomi Fastställt datum 2013-01-31 Fakultetsstyrelsen Ekonomihögskolan Dnr FAK 2011/629 Utbildning på forskarnivå vid Linnéuniversitetet regleras i Högskolelag och Högskoleförordning samt de lokala regler för

Läs mer

Utbildningsplan för verksamhetsområde KURSLEDARKURS

Utbildningsplan för verksamhetsområde KURSLEDARKURS U T B I L D N I N G S P L A N F R I L U F T S F R Ä M J A N D E T S L E D A R U T B I L D N I N G KURSLEDARKURS Utbildningsplan för verksamhetsområde KURSLEDARKURS Övergripande mål Alla ledare skall omfattas

Läs mer

Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden)

Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden) Utbildningsplan Kandidatprogrammet i Inredningsarkitektur och möbeldesign Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden) 2015-12-09 Gäller studenter antagna

Läs mer

Utbildningen förbereder för vidare studier på avancerad nivå, konstnärlig magister eller konstnärlig master.

Utbildningen förbereder för vidare studier på avancerad nivå, konstnärlig magister eller konstnärlig master. Dansarutbildningen, 180 hp/ Programme in Dance Performance, 180 ECTS Konstnärlig Kandidatexamen, 180 hp/ Degree of Bachelor of Arts, 180 ECTS UTBILDNINGSPLAN Fastställd av Danshögskolans utbildningsnämnd

Läs mer

ÄMNESPLANENS STRUKTUR. Progressionstabellen

ÄMNESPLANENS STRUKTUR. Progressionstabellen Progressionstabellen Nivåerna för betygsstegen E, C och A i kunskapskraven är formulerade med hjälp av en progressionstabell. Progressionstabellen är utgångspunkt för kunskapskraven i samtliga kurser för

Läs mer

Kandidatprogrammet i offentlig förvaltning

Kandidatprogrammet i offentlig förvaltning Utbildningsplan för Kandidatprogrammet i offentlig förvaltning 180 högskolepoäng, grundnivå Bachelor s Programme in Public Administration S1OFF 140619 2 (6) 1. Utbildningsprogrammets benämning och omfattning

Läs mer

Idrott & Hälsa åk 4-6

Idrott & Hälsa åk 4-6 8 veckor: 42 51 (44 höstlov) Dans: Åk 4-5 Danslekar/Sittdans Åk 6 Lockinghälsning/ /Bolldans/ Åk 6 - Loggbok TM 2 - Kropp & Genus - Redskap - Dans & Rytmik - irkelträning - Målspel/bollskolan - Rockringsutmaningen

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och teknik den 31 augusti 2004.

UTBILDNINGSPLAN. Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och teknik den 31 augusti 2004. 040624 INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH OMSORG UTBILDNINGSPLAN HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSPROGRAMMET, 80 poäng Health- and Medical Care Program, 80 points Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden

Läs mer

Torun Berlind Elin Önstorp Sandra Gustavsson Klas Nordberg. Föreläsningar Lektioner Laborationer Projekt

Torun Berlind Elin Önstorp Sandra Gustavsson Klas Nordberg. Föreläsningar Lektioner Laborationer Projekt 1 (6) TSBB09-Bildsensorer Sändlista Håkan Örman Torun Berlind Elin Önstorp Sandra Gustavsson Klas Nordberg Kurskod TSBB09 Examinator Klas Nordberg Kursen gavs Årskurs 4 Termin 1 Period 2 Kursens delar

Läs mer

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)?

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)? Svensk och internationell skogspolitik SH0121, 40173.1213 7.5 Hp Studietakt = 100% Nivå och djup = Avancerad Kursledare = Camilla Widmark Värderingsresultat Värderingsperiod: 2013-04-30-2013-05-26 Antal

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Specialistsjuksköterska inom psykiatrisk vård, 40 poäng Graduate Diploma in Specialist Nursing in Psychiatric Care, 60 ECTS

UTBILDNINGSPLAN. Specialistsjuksköterska inom psykiatrisk vård, 40 poäng Graduate Diploma in Specialist Nursing in Psychiatric Care, 60 ECTS Grundutbildningsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap Dnr 413/2006-510 UTBILDNINGSPLAN Specialistsjuksköterska inom psykiatrisk vård, 40 poäng Graduate Diploma in Specialist Nursing in Psychiatric

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Marknadsföringsprogrammet, 180 högskolepoäng. The Marketing Programme, 180 Higher Education Credits

UTBILDNINGSPLAN. Marknadsföringsprogrammet, 180 högskolepoäng. The Marketing Programme, 180 Higher Education Credits Dnr: 674/2008-515 Utbildningsnämnden för grundnivå och avancerad nivå inom humaniora och samhällsvetenskap UTBILDNINGSPLAN Marknadsföringsprogrammet, 180 högskolepoäng The Marketing Programme, 180 Higher

Läs mer

Handläggningsordning för prövning och erkännande av högskolepedagogiska meriter Fastställd av Rektor 2014-06-17. Dnr L 2014/85

Handläggningsordning för prövning och erkännande av högskolepedagogiska meriter Fastställd av Rektor 2014-06-17. Dnr L 2014/85 Handläggningsordning för prövning och erkännande av högskolepedagogiska meriter Fastställd av Rektor 2014-06-17. Dnr L 2014/85 Sida 3 (11) Bakgrund Under perioden 2002 2010 angavs i högskoleförordningen

Läs mer

Programmet för kompletterande utbildning för läkare med utländsk examen

Programmet för kompletterande utbildning för läkare med utländsk examen Programmet för kompletterande utbildning för läkare med utländsk examen 60 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr LiU-2014-00409 Fastställd av fakultetsstyrelsen för medicinska fakulteten 2014-03-06. Ersätter

Läs mer

Utbildningsplan Master-/magisterprogram i Policyanalys 120/60 Högskolepoäng Master Programme in Policy Analysis

Utbildningsplan Master-/magisterprogram i Policyanalys 120/60 Högskolepoäng Master Programme in Policy Analysis Utbildningsplan Master-/magisterprogram i Policyanalys 120/60 Högskolepoäng Master Programme in Policy Analysis Mål Masterprogrammet i policyanalys fokuserar hur offentlig politik formas, implementeras

Läs mer

Utbildningsplan Socionomprogrammet, inriktning internationellt socialt arbete, 210 hp

Utbildningsplan Socionomprogrammet, inriktning internationellt socialt arbete, 210 hp HÖGSKOLAN I GÄVLE UTBILDNINGSPLAN GRUNDNIVÅ SOCIONOMPROGRAMMET, INRIKTNING INTERNATIONELLT SOCIALT ARBETE Programkod: SGSMK Inriktningskod: INSA Fastställd av HVS-nämnden 2007-11-29 Utbildningsplan Socionomprogrammet,

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Specialistsjuksköterskeprogram med inriktning mot vård av äldre, 60 högskolepoäng

UTBILDNINGSPLAN Specialistsjuksköterskeprogram med inriktning mot vård av äldre, 60 högskolepoäng UTBILDNINGSPLAN Specialistsjuksköterskeprogram med inriktning mot vård av äldre, 60 högskolepoäng Programstart: Våren 2016 Hälsohögskolan, Box 1026, 551 11 Jönköping BESÖK Barnarpsgatan 39, Högskoleområdet

Läs mer

TSTE05-Elektronik och mätteknik

TSTE05-Elektronik och mätteknik " " 1 (" 7) TSTE05-Elektronik och mätteknik Sändlista Håkan Öhrman Torun Berlind Elin Önstorp Sandra Gustavsson Mikael Olofsson Tomas Svensson Kurskod Examinator TSTE05 Mikael Olofsson Kursen gavs Årskurs

Läs mer

Utbildning Humanistisk behandlingspedagog. Genomförs av Umano AB Utbildningsledare Solveig Gudmundsdóttir och Bragi Olafsson

Utbildning Humanistisk behandlingspedagog. Genomförs av Umano AB Utbildningsledare Solveig Gudmundsdóttir och Bragi Olafsson Utbildning Humanistisk behandlingspedagog Distansutbildning. Individuellt upplägg där vi validerar förvärvad kunskap hos de studerande och därefter skräddarsyr en utbildning på 40-80 veckor. Vid fullföljd

Läs mer

Mår du psykiskt dåligt?

Mår du psykiskt dåligt? Mår du psykiskt dåligt? RSMH vägen tillbaka När man mår psykiskt dåligt är det mest läkande ofta vanlig medmänsklig kontakt. Psykisk ohälsa - vanligare än man tror. Det finns undersökningar som visar att

Läs mer

Allmän studieplan för konstnärlig utbildning på forskarnivå i design vid Göteborgs universitet

Allmän studieplan för konstnärlig utbildning på forskarnivå i design vid Göteborgs universitet Dnr U2013/304 Allmän studieplan för konstnärlig utbildning på forskarnivå i design vid Göteborgs universitet 1. Beslut Föreskrifter rörande konstnärlig utbildning på forskarnivå respektive tillträde till

Läs mer

för Civilförsvarsförbundets

för Civilförsvarsförbundets för Civilförsvarsförbundets AKUTGRUPPER 2014-12-12 INNEHÅLLSFÖRTECKNING sid 2 AKUTGRUPPSVERKSAMHET sid 3 Akutgruppernas beredskap Övriga uppgifter Tystnadslöfte ANSVARSFÖRDELNING inom ORGANISATIONEN sid

Läs mer

Anmälan mot Göteborgs universitet angående nekande att rätta inlämnade uppgifter

Anmälan mot Göteborgs universitet angående nekande att rätta inlämnade uppgifter Göteborgs universitet Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Magnus Granlund 08-563 088 38 magnus.granlund@hsv.se

Läs mer

Svenska språket GR (A), Svenska som andraspråk A2, 7,5 hp

Svenska språket GR (A), Svenska som andraspråk A2, 7,5 hp 1 (5) Kursplan för: Svenska språket GR (A), Svenska som andraspråk A2, 7,5 hp Swedish Language BA (A), Swedish as a Second Language A2, 7,5 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå

Läs mer

Stadgar v 2.0. Antagna av Årsmötena 2014-05- 03 och 2015-05- 10. Stadgegruppen av Föreningen Munskänkarna

Stadgar v 2.0. Antagna av Årsmötena 2014-05- 03 och 2015-05- 10. Stadgegruppen av Föreningen Munskänkarna Stadgar v 2.0 Antagna av Årsmötena 2014-05- 03 och 2015-05- 10 Stadgegruppen av Föreningen Munskänkarna STADGEGRUPPEN Lena Ståhl, ordförande Stadgegruppen Ylva Sundkvist, föreningens ordförande Esbjörn

Läs mer

SISU - helgen 2013, 28-29 september, Sunne

SISU - helgen 2013, 28-29 september, Sunne SISU - helgen 2013, 28-29 september, Sunne Kurser: Träningsläger för styrelsen Plattformen Grundläggande tränarutbildning GTU Åldersanpassad fysisk träning för barn och ungdom Idrottspsykologi för barn

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling läsåret 2011-2012 Definition av likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Sävsjö Kristna Skolas likabehandlingsplan och plan mot kränkande

Läs mer

Välkommen till NATURSKOLANS KURSER! förskola - skola - fritids våren 2016

Välkommen till NATURSKOLANS KURSER! förskola - skola - fritids våren 2016 Välkommen till NATURSKOLANS KURSER! förskola - skola - fritids våren 2016 Våren i korthet Förskola (s. 2,3,4) 18 februari Utenätverk Utomhuspedagogikens styrkor, forskning mm (em) 16 mars Lärande för hållbar

Läs mer

2. Förkunskaper och andra antagningsvillkor

2. Förkunskaper och andra antagningsvillkor 1(9) Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap Utbildningsplan för Djursjukskötare - kandidatprogram, 180 högskolepoäng Veterinary Nursing - Bachelor s programme, 180 credits 1. Beslut Styrelsen

Läs mer

Mall och riktlinjer för kursplan för kurser på grundnivå och avancerad nivå. Fastställd av KUFU 2012-09-06 Reviderad av KUFU 2013-03-26

Mall och riktlinjer för kursplan för kurser på grundnivå och avancerad nivå. Fastställd av KUFU 2012-09-06 Reviderad av KUFU 2013-03-26 Mall och riktlinjer för kursplan för kurser på grundnivå och avancerad nivå Fastställd av KUFU 2012-09-06 Reviderad av KUFU 2013-03-26 Dnr: 30-88-2013 Inledning För alla kurser vid Dans och Cirkushögskolan

Läs mer

Utbildningsplan för sjukgymnastprogrammet 120 poäng (180 högskolepoäng)

Utbildningsplan för sjukgymnastprogrammet 120 poäng (180 högskolepoäng) Utbildningsplan för sjukgymnastprogrammet 120 poäng (180 högskolepoäng) Study programme in Physiotherapy, 120 credits (180 ECTS credits) Fastställd av linjenämnden för sjukgymnastutbildning vid Karolinska

Läs mer

Studieplan för utbildning på forskarnivå med licentiatexamen som mål i Svenska med didaktisk inriktning vid Malmö högskola och Lunds universitet.

Studieplan för utbildning på forskarnivå med licentiatexamen som mål i Svenska med didaktisk inriktning vid Malmö högskola och Lunds universitet. STUDIEPLAN 2008-01-++ Dnr HT 2007/479/G 11 Området för humaniora och teologi (Institution) Studieplan för utbildning på forskarnivå med licentiatexamen som mål i Svenska med didaktisk inriktning vid Malmö

Läs mer

ÄMNESPLANENS STRUKTUR. Syfte Centralt innehåll Kunskapskrav. Mål KUNSKAPSKRAV

ÄMNESPLANENS STRUKTUR. Syfte Centralt innehåll Kunskapskrav. Mål KUNSKAPSKRAV Syfte Centralt innehåll Kunskapskrav Mål KUNSKAPSKRAV Läraren ska sätta betyg på varje kurs och det finns prec i serade kunskapskrav för tre av de godkända betygs stegen E, C och A. Kunskapskraven är för

Läs mer

Utbildningsplan för Djursjukskötare - kandidatprogram, 180 högskolepoäng Veterinary Nursing Bachelor s Programme, 180 HEC

Utbildningsplan för Djursjukskötare - kandidatprogram, 180 högskolepoäng Veterinary Nursing Bachelor s Programme, 180 HEC Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap 1(9) Utbildningsplan för Djursjukskötare - kandidatprogram, 180 högskolepoäng Veterinary Nursing Bachelor s Programme, 180 HEC 1. Beslut Styrelsen

Läs mer

Möbel- och byggnadshantverk, 120 hp

Möbel- och byggnadshantverk, 120 hp 1 (6) Utbildningsplan för: Möbel- och byggnadshantverk, 120 hp Furniture Making and Building Crafts, 120 Credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer TMBHG Grundnivå MIUN

Läs mer

Klinisk baskurs 1, inriktning medicin

Klinisk baskurs 1, inriktning medicin Medicinska fakulteten Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 Läkarprogrammet www.umu.se Kursplan Dnr 513-1592-12 Sid 1 (5) Klinisk baskurs 1, inriktning medicin Clinical sciences 1, medicine

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och teknik den 31 augusti 2004.

UTBILDNINGSPLAN. Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och teknik den 31 augusti 2004. INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH OMSORG UTBILDNINGSPLAN AMBULANSSJUKVÅRDSPROGRAMMET, 80 poäng Prehospital Emergency Care Programme, 80 points Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för

Läs mer

Rutiner kring mat, rörelse och hälsa

Rutiner kring mat, rörelse och hälsa Före-mätning Efter-mätning Bilaga 1 Rutiner kring mat, rörelse och hälsa Enkät till arbetsgrupper i gruppbostäder och servicebostäder Frågor kring övergripande hälsoarbete H1. Hälsofrämjande arbete Bedrivs

Läs mer

Programmets benämning: Danspedagogprogrammet Study Programme in Dance Pedagogy

Programmets benämning: Danspedagogprogrammet Study Programme in Dance Pedagogy Dnr: HS 2014/95 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Danspedagogprogrammet Programkod: Beslut om fastställande: HGDNS Föreliggande utbildningsplan är fastställd av fakultetsnämnden

Läs mer

Vår vision: Självständiga och ansvarstagande människor med full delaktighet i ett öppet och tillgängligt samhälle

Vår vision: Självständiga och ansvarstagande människor med full delaktighet i ett öppet och tillgängligt samhälle Furuboda är en ideell förening som grundades 1960. Sedan starten har fokus i verksamheten varit enskilda individers utveckling och inkludering i samhället. Som icke vinstdrivande organisation har vi ett

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Masterprogram i corporate governance redovisning och finansiering, 120 högskolepoäng

UTBILDNINGSPLAN. Masterprogram i corporate governance redovisning och finansiering, 120 högskolepoäng Dnr: 1002/2007-515 Fakultetsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap UTBILDNINGSPLAN Masterprogram i corporate governance redovisning och finansiering, 120 högskolepoäng Master Programme in Corporate

Läs mer

Lokal examensordning Högskolan Kristianstad 2015

Lokal examensordning Högskolan Kristianstad 2015 Sidan 1 av 12 (Ersätter dnr 2014-114-71) Fastställd av högskolestyrelsen 2014-12-10 Lokal examensordning Högskolan Kristianstad 2015 Sidan 2 av 12 1 Kurser, program och utbildning... 3 1.1 Kurs och kursplan...

Läs mer

Kortfattad sammanfattning av studenternas synpunkter och förslag

Kortfattad sammanfattning av studenternas synpunkter och förslag Termin: VT 2015 Program: W Kurs: Klimat 1TV026 10 hp Antal registrerade studenter: 11 Svarsfrekvens: (54%) 6/11 Datum: 2015-04-08 Utfall av examination Antal examinerade: 9 Betyg 5: 0 (0%) Betyg 4: 5 (56%)

Läs mer

SPECIALISTSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET HÄLSO- OCH SJUKVÅRD FÖR BARN OCH UNGDOM, 60 HÖGSKOLEPOÄNG

SPECIALISTSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET HÄLSO- OCH SJUKVÅRD FÖR BARN OCH UNGDOM, 60 HÖGSKOLEPOÄNG HÄLSOAKADEMIN Utbildningsplan Dnr CF 52-99/2010 Sida 1 (6) SPECIALISTSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET HÄLSO- OCH SJUKVÅRD FÖR BARN OCH UNGDOM, 60 HÖGSKOLEPOÄNG Specialist Nursing Programme Paediatric Care, 60 Higher

Läs mer

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot intensivvård 60 högskolepoäng

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot intensivvård 60 högskolepoäng Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot intensivvård 60 högskolepoäng Postgraduate Programme in Specialist Nursing Intensive Care 60 credits UTBILDNINGSPLAN Gäller från och med höstterminen

Läs mer

SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN. Grundnivå/First Cycle

SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN. Grundnivå/First Cycle SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN PC1245, Personlighet, hälsa och socialpsykologi, 30,0 högskolepoäng Psychology, Intermediate Course with Emphasis on Personality, Health and Social Psychology, 30.0

Läs mer

Rektorer enligt sändlista

Rektorer enligt sändlista Rektorer enligt sändlista Utvärderingsavdelningen Aija Sadurskis BESLUT 2003-12-16 Reg.nr 641-2642-03 Uppföljning av rätt att ge specialistsjuksköterskeexamen Regeringen införde den 1 mars 2001 en ny yrkesexamen,

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng. Social Work Study Programme, 210 ECTS Credits

UTBILDNINGSPLAN. Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng. Social Work Study Programme, 210 ECTS Credits Dnr: 156/2004-51 Grundutbildningsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap UTBILDNINGSPLAN Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng Social Work Study Programme, 210 ECTS Credits Ansvarig institution Institutionen

Läs mer

För årskurs 1 50 poäng IDH

För årskurs 1 50 poäng IDH 2012 Del 1 av 2 Idrott och Hälsa 1 För årskurs 1 50 poäng IDH Två terminer där sex projekt ska genomföras innan sommarlovet. I samarbete med: Alexander Persson Idrottslärare Stockholms Tekniska Gymnasium

Läs mer

TBMT41-Projekt i medicinsk teknik

TBMT41-Projekt i medicinsk teknik 1 (7) TBMT41-Projekt i medicinsk teknik Sändlista Håkan Örman Torun Berlind Elin Önstorp Matilda Leinsköld Håkan Örman Göran Salerud Göran Salerud Kurskod TBMT41 Examinator Göran Salerud Kursen gavs Årskurs

Läs mer

Svenska Bandyförbundets

Svenska Bandyförbundets s Utbildningsfolder 2014-2015 En samlad utbildningsplan för ledare och tränare inom Svensk Bandys barn- och ungdomsverksamhet. Välkommen till en ny bandysäsong! Svenska Bandyförbundet utbildar varje år

Läs mer

Här nedan följer Svenska Klätterförbundets officiella kursnormer för topprepskurs inomhusklättring. Normerna är utarbetade av SKF:s utbildningskommitté och är den miniminivå som SKF:s lokalklubbar och

Läs mer

Handledning i förskola och skola 15 högskolepoäng - avancerad nivå Ht 2015 Ht 2016 Stockholm

Handledning i förskola och skola 15 högskolepoäng - avancerad nivå Ht 2015 Ht 2016 Stockholm = rééçê~öëìíäáäçåáåöëéåüéíéå=îáç=bêëí~=pâ åç~ä=ü Öëâçä~= ~åçêçå~ê=ìééçê~öëìíäáäçåáåö=á Handledning i förskola och skola 15 högskolepoäng - avancerad nivå Ht 2015 Ht 2016 Stockholm Handledning i förskola

Läs mer

Specialistsjuksköterskeprogrammet - inriktning vård av äldre, 60 hp

Specialistsjuksköterskeprogrammet - inriktning vård av äldre, 60 hp HÖGSKOLAN I GÄVLE UTBILDNINGSPLAN AVANCERAD NIVÅ SPECIALISTSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET - INRIKTNING MOT VÅRD AV ÄLDRE Programkod: VASVM Fastställd av HVS-nämnden 2007-02-01 Vers. 001 Utbildningsplan Specialistsjuksköterskeprogrammet

Läs mer

Feministisk teologi: en ny kurs med större delaktighet

Feministisk teologi: en ny kurs med större delaktighet Miniprojekt, pedagogisk kurs för universitetslärare III, vt 2003. Katarina Westerlund, Teologiska institutionen Feministisk teologi: en ny kurs med större delaktighet Teologiämnet på teologiska institutionen

Läs mer

FOLKHÄLSA III, INRIKTNING FYSISK AKTIVITET, 30 HÖGSKOLEPOÄNG PUBLIC HEALTH III, DIRECTED TOWARDS PHYSICAL ACTIVITY, 30 CREDITS

FOLKHÄLSA III, INRIKTNING FYSISK AKTIVITET, 30 HÖGSKOLEPOÄNG PUBLIC HEALTH III, DIRECTED TOWARDS PHYSICAL ACTIVITY, 30 CREDITS 1 (5) FOLKHÄLSA III, INRIKTNING FYSISK AKTIVITET, 30 HÖGSKOLEPOÄNG PUBLIC HEALTH III, DIRECTED TOWARDS PHYSICAL ACTIVITY, 30 CREDITS Basdata Kursen ingår i ämnesstudier och är en obligatorisk kurs inom

Läs mer

Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och teknik den 29 april 2005.

Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och teknik den 29 april 2005. UTBILDNINGSPLAN PROGRAMMET FÖR SIMULERING OCH DATASPELSUTVECKLING, 120/160 POÄNG Programme in Simulation and Computer Game Development, 120/160 points Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden

Läs mer

3. Läs på om språklig variation i BRUS och gör frågorna som hör till. Skicka in på its.

3. Läs på om språklig variation i BRUS och gör frågorna som hör till. Skicka in på its. Information om prövning i Svenska 1, Kurskod: SVESVE01 Prövningen kommer att bestå av följande delar: 1. Bokläsning - läslogg om skönlitterär roman. 2. Språklig variation inlämningsuppgift. 3. Textgranskning

Läs mer

Kursen ingår i verksamhetsförlagd utbildning och är en obligatorisk kurs inom Ämneslärarprogrammet vid Gymnastik- och idrottshögskolan.

Kursen ingår i verksamhetsförlagd utbildning och är en obligatorisk kurs inom Ämneslärarprogrammet vid Gymnastik- och idrottshögskolan. 1 (5) VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING MED ÄMNESDIDAKTIK I, INRIKTNING GYMNASIET, 15 HÖGSKOLEPOÄNG TEACHING PRACTICE WITH DIDACTICS I, IN UPPER SECONDARY SCHOOL, 15 CREDITS Basdata Kursen ingår i verksamhetsförlagd

Läs mer

Ämnesblock historia 112,5 hp

Ämnesblock historia 112,5 hp Ämneslärarutbildning 7-9 2011-12-13 Ämnesblock historia 112,5 hp för undervisning i grundskolans årskurs 7-9 Ämnesblocket omfattar ämnesstudier inklusive ämnesdidaktik om 90 hp, utbildningsvetenskaplig

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING. Farmakoterapi 13,5 hp

STUDIEHANDLEDNING. Farmakoterapi 13,5 hp STUDIEHANDLEDNING Farmakoterapi 13,5 hp Receptarieutbildningen vid Umeå Universitet Välkommen till Farmakoterapi 13,5 hp Vi heter Sofia Mattsson och Maria Sjölander och är lärare på kursen i farmakoterapi.

Läs mer