Packlista fjällvandring sommar/höst

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Packlista fjällvandring sommar/höst"

Transkript

1 Packlista fjällvandring sommar/höst Förslag till utrustningslista för fjällvandring med Friluftsfrämjandet i Skäckerfjällen hösten 2015 Denna packlista är anpassad för en tälttur på några dagar under sensommar/höst och ska mest ett förslag på vad man packar med sig. Tänk på att många klädesplagg går att använda till flera saker, t.ex. går det utmärkt att ha flera underställ på sig kyligare dagar. Det går också att tvätta upp snabbtorkande kläder efter någon dag på fjället vilket också kan minska vikt och volym. Hör gärna av er till ledarna innan vandringen om det är några frågor gällande mat eller utrustning! Läger: Tält, sovsäckar och liggunderlag delas ofta in efter hur många säsonger de är anpassade för. Under sensommaren/hösten klarar man sig med utrustning avsedd för två eller tre säsonger (vår, sommar och höst). Mycket av denna utrustning är möjlig att hyra hos välsorterade sport- eller friluftsbutiker. Tält: Liggunderlag: Sovsäck: Sittunderlag: Tältet bör vara anpassat för att användas i ett tuffare klimat för att stå emot starka vindar som kan förekomma på fjället. Storlek beror på hur många som ska dela. Friluftsfrämjandets lokalavdelning i Göteborg har ett antal tält för två-tre personer som är lämpade för fjällvandring vika också kan lånas av deltagare. Kontakta någon av ledarna om du är intresserad av att låna ett tält. Det finns olika typer av liggunderlag men kan generellt delas in i de av skumplast och uppblåsbara. Varianter finns av de båda men alla fungerar generellt bra på sensommaren/hösten. Viktigt är att undvika luftmadrasser eller liknande anpassade för inomhusbruk. Dessa är i regel mycket tunga och inte anpassade för de längre temperaturer som kan råda på fjället. Dun eller syntet, båda fungerar bra. Dun har fördelen att det är lättare i förhållande till hur mycket det värmer men kräver en mer varsam hantering, är dyrare och är känsligt mot fukt vilket leder till kraftigt minskad värmeförmåga. Komforttemperatur bör ligga kring några plusgrader. Skönt att ha under luncherna och kvällarna, speciellt ifall liggunderlaget är uppblåsbart eller om det regnar. Personlig utrustning: Delar av den personliga utrustningen går att hyra på fjällstationer, sportbutiker eller friluftsbutiker. Andra delar går att dela på två-tre personer. Ryggsäck: Anpassad för att bära lite tyngre. För att kunna rymma all packning på en tälttur bör den minst vara ca 60 liter. Detta kan dock variera lite beroende på möjligheten att fästa utrustning utanpå säcken. Regnskydd är bra för att inte packningen ska bli blöt vid sämre väder. Vattenkänslig utrustning kan också packas i plastpåsar eller liknande. 1 (5)

2 Karta: Senaste upplagan av fjällkarta över området. Vanligast skala är 1:50000 eller 1: För vandring i Skäckerfjällen rekommenderas följande: Fjällkartan Z4, Skäckerfjällen - Kall Kan delas mellan flera för att spara vikt och volym. Kompass: Vattenflaska: Vanligkompass eller syftkompass. Syftkompass är att föredra vid navigering på fjället och rekommenderas. Kan delas mellan flera för att spara vikt och volym. Mindre vattenflaska om ca liter Reparationsutrustning: Nål, tråd, silvertejp, multiverktyg, ståltråd, tunt snöre (fungerar också som tvättlina), laglappar till tält och om man har uppblåsbart liggunderlag. Kan delas mellan flera för att spara vikt och volym. Första hjälpen: Första hjälpen, sårtejp, plåster, skavsårsplåster (Compeed), skavsårstejp (Leukoplast), visselpipa mm. Även personliga mediciner. Kan delas mellan flera för att spara vikt och volym. Hygienutrustning: Tvål, tvättlappar, tandborste, tandkräm, schampo, myggmedel, mm. Handduk: Toalettpapper: Plånbok: Solglasögon: Liten och lätt handduk. Gärna vara snabbtorkande. Förvaras i plastpåse, gärna tillsammans med tändstickor eller tändare för att kunna eldas upp efter användning. Svenska turistföreningens stugor och fjällstationer tar kort. Skönt under soliga dagar. Ficklampa/panlampa: Tänk på att kolla batterierna innan turen. Anteckningsblock och penna: Ifall man vill anteckna det vi går igenom på turen. Stav/stavar: Vadarskor: Många vandrare använder idag vandringsstav eller vandringsstavar för att avlasta knän samt förbättra balansen, speciellt vid vandring i brant terräng. Detta är mycket personligt om man använder eller ej. Lätta och snabbtorkade skor eller sandaler för att använda när vattendrag skall vadas. Tänk på att de ska sitta bra på foten så de inte faller av i det strömmande vattnet samt att de ger ett bra skydd för foten mot vassa stenar. Under turen kommer vi att vada flera vattendrag varför vadarskor är ett måste. 2 (5)

3 Kläder: För kläder gäller lager på lagerprincipen vilket innebär att man ska försöka ha många lager som kan varieras istället för tjocka och tunga kläder. Flera lager skapar luftspalter mellan sig vilket gör att värmen stannar kvar. En annan fördel är också att det lätt går att reglera hur varmt man vill klä sig. Syntetmaterial och ull är att föredra framför bomull då dessa material ventilerar ut fukt lättare. Kängor: Sockar: Underkläder: Underställ: Byxor: Tröja: Rejäla kängor eller stövlar som ger stöd för vristen. Bör vara väl ingångna innan turen för att undvika skavsår. Läderkängor bör vara insmorda före turen och kan gärna smörjas extra under turen. Sockar i ull. Två lager bör användas under vandring för att undvika skavsår, en tunnare och en tjockare. Totalt rekommenderas att två tunnare och en tjockare tas med (inklusive de man har på sig). Ull eller syntet är att föredra framför bomull då dessa material andas bättre och torkar snabbare. Man behöver inte ha en uppsättning per dag utan kan tvätta upp efter turens gång för att spara vikt och volym. Underställ (byxa + tröja) i ull eller syntetiskt material. Två par räcker för en långhelg. Byxor att vandra i. Bör vara stryktåliga, vindtäta och kunna torka relativt snabbt. Står de emot viss väta är detta ett plus. Tröja eller skjorta att bära under vandring. Bör vara av material som andas för att släppa ut fukt. Förstärkningsplagg: Förstärkningsplagg att ta på vid raster och under kvällarna då temperaturen sjunker. Ulltröja, fleecetröja eller lättare dun/syntet jacka fungerar utmärkt. Vindjacka: Regnkläder: Jacka att bära under vandringen vilken bör stå emot vind. Står den även emot regn kan den också användas som regnjacka. Regnjacka och regnbyxor. Kan vara samma som byxor och/eller vindjacka ifall dessa står emot regn. Mössa/pannband: Toppluva, pannband eller liknande för kalla dagar och nätter. Vantar: Halsduk: Tunna och varma, får gärna tåla lite vind. Snusnäsduk eller liknande. 3 (5)

4 Mat: Matlagningsutrustning och matvaror kan gärna delas mellan flera för att spara vikt, volym och underlätta matlagningen. Vatten hämtas i bäckar och vattendrag för att inte behöva bäras med. När det gäller menyn så tänk på att man gör av med mer energi än normalt och äter därför mer. Prov gärna att torka delar av maten själv! Blir lätt, billigt och oftast mycket gott. Kök: Kastruller: Bränsle: Tändstickor: Diskmedel: Disksvamp: Swinto: Kåsor: Besktick: Kniv: Mat: Det finns flera olika typer av friluftskök med olika bränslen, t.ex. trangiakök, gaskök, multifuel kök mm. Alla fungerar bra under sommaren. Gas är mycket smidigt att hantera då det är lätt att reglera och inte spiller. Kan delas med andra. I vissa kök ingår kastruller i andra är dessa separata. Två grytor på mellan en och två liter är lagom om två-tre personer delar på köket. Kan delas med andra. Bränsle beroende på typ av kök. Åtgången varierar beroende på typ av mat som skall tillagas och antal personer som ska äta. Prova gärna mäta hemma hur mycket bränsle som går åt. Kan delas med andra. Packas i en plastpåse för att inte bli blöta. Kan delas med andra. Gärna någon miljövänlig variant. Behövs inte mycket. Kan delas med andra. Liten svamp med en sida av scotch-brite. Kan delas med andra. Litet knippe, oumbärligt om det bränner fast. Skall ej användas i teflonkastruller! Kan delas med andra. Kåsor för mat och dryck. En mindre om ca 3-5 dl och en större om ca dl. Kniv, gaffel och sked eller kombinationer typ spork. Morakniv eller liknande. Kan delas mellan flera för att spara vikt och volym. Mat för fem dagars vandring. Tänk på att man generellt gör av med mer energi än hemma och äter därför lite mer. Frukost, 4 st (plus första dagen som ätes på tåget eller i bussen) Lunch, 5 st Midddag, 4 st (plus sista dagen som ev ätes på Storulvåns fjällstation) 4 (5)

5 Matförslag: Bra mat på fjället skall innehålla mycket energi i förhållande till sin vikt men också hålla bra då den kommer att förvaras varmt. Frukost: Gröt eller annan grynblandning som värms med vatten och äts med sylt, även välling är ett bra alternativ. Mjölk kan göras av pulvermjölk som blandas kvällen före alternativ att man blandar i sylt, bärsoppor (blåbär, mypon, etc.), russin i gröten för att slippa mjölk. Äts med varm dryck och en smörgås med proteinrikt pålägg. Lunch: Matig soppa och bröd, pasta med pastasås, frystorkad måltid, potatismos och kött på konserv, mm. Lunchen bör vara snabblagad och innehålla mycket energi. Tänk på att försöka minimera mängden disk. Middag: Här finns mer tid att laga en bättre måltid. Alternativen är många, ett hett tips är att torka något hemma som sedan tillagas på fjället. Exempel på hemmatorkade måltider kan vara köttfärssås med pasta, köttgryta med ris, mm. Om man inte torkar maten hemma kan rökt, konserverat eller saltat kött tillsammans med något kolhydrat rikt vara ett bra alternativ. Första dagarna är det också möjligt att bära med sig färskvaror då temperaturen under denna tiden på året ofta är låg vilket gör att dessa håller bra. Middagen lägger grunden till kommande dags energireserv så tänk på att denna som all annan mat skall vara energirik och att portionerna skall vara stora, ett riktmärke han vara att man normalt äter 1,5-2 gånger större portioner än hemma. Mellanmål: Under vandringen och när man stannar för snabb rast är det gott och bra att fylla på energidepåerna med ett mellanmål. Torkad frukt, nötter och choklad som blandas är en klassiker som ofta går hem. Dryck: Det är viktigt att få i sig mycket dryck då man gör av med mycket vätska under vandringen. Se till att ha en vattenflaska nära till hands för att kunna dricka kontinuerligt. Tillmåltiderna är det gott med någon varm soppa, frukt dryck eller liknande då det ofta blir lite kyligt när man stannar till. 5 (5)

Packlista fjällvandring sommar/höst

Packlista fjällvandring sommar/höst Packlista fjällvandring sommar/höst Denna packlista är anpassad för en tälttur på några dagar under sensommar/höst och ska mest ett förslag på vad man packar med sig. Tänk på att många klädesplagg går

Läs mer

Tack för din anmälan. Vi har nu registrerat din anmälan till sommarens läger på Vässarö.

Tack för din anmälan. Vi har nu registrerat din anmälan till sommarens läger på Vässarö. Tack för din anmälan Vi har nu registrerat din anmälan till sommarens läger på Vässarö. Vi bifogar nya inbetalnings kort för resterande avgift med denna folder. Miniorscouter får ett inbetalningskort på

Läs mer

Vandra i fjället Utrustning: Spade Första förbandslåda Rep/Makramé Kniv med slida Yxa/Såg Tändstål Tändstickor Stormkök Liggunderlag Sovsäck Tandborste som är avklippt Tandkräm i liten behållare Tält/Vindskydd

Läs mer

Svärtinge Scoutkår, Jämtlandstriangeln 2015: Utrustningslista fjällvandring, 5 dagar.

Svärtinge Scoutkår, Jämtlandstriangeln 2015: Utrustningslista fjällvandring, 5 dagar. Svärtinge Scoutkår, Jämtlandstriangeln 2015: Utrustningslista fjällvandring, 5 dagar. Detta är ett exempel på en utrustningslista för en tälttur, sen är det individuellt vad du prioriterar för packning

Läs mer

Fältjägarföreningen i samarbete med Jämt-Trönderska föreningen Armfeldts Karoliner ( JTAK) inbjuder dig att deltaga i Armfeldts Karolinermarsch 2014.

Fältjägarföreningen i samarbete med Jämt-Trönderska föreningen Armfeldts Karoliner ( JTAK) inbjuder dig att deltaga i Armfeldts Karolinermarsch 2014. Fältjägarföreningen i samarbete med Jämt-Trönderska föreningen Armfeldts Karoliner ( JTAK) inbjuder dig att deltaga i Armfeldts Karolinermarsch 2014. Turens specialitet är att förmedla kunskap om den tragiska

Läs mer

Hogslaby. järnåldersbyn WWW.BOTKYRKA.SE/HOGSLABY

Hogslaby. järnåldersbyn WWW.BOTKYRKA.SE/HOGSLABY I Hogslaby järnåldersbyn INFORMATION LÄGERSKOLA WWW.BOTKYRKA.SE/HOGSLABY BOTKYRKA KOMMUN Informationsmaterial för era besök i Hogslaby I denna mapp har ni all praktisk information ni behöver inför besöket.

Läs mer

Årets sommarläger för Munksnäs Flickscouter och Munksnäs Spejarna närmar sig! Kom med i kampen mot mystiska K!

Årets sommarläger för Munksnäs Flickscouter och Munksnäs Spejarna närmar sig! Kom med i kampen mot mystiska K! Årets sommarläger för Munksnäs Flickscouter och Munksnäs Spejarna närmar sig! Kom med i kampen mot mystiska K! LÄGERTID Lägret är delat i en lägerdel och en cyklingsdel. Vargungarna deltar endast i lägerdelen

Läs mer

LÄGER- ABC ASSÖ 2011

LÄGER- ABC ASSÖ 2011 LÄGER- ABC ASSÖ 2011 FÄRDBESKRIVNING TILL ASSÖGÅRDEN/BARNENS Ö Med bil: Se Eniro.se eller färdbeskrivningen på www.assoseglarskola.se Kollektivt: Till Barnens Ö tar Ni er lätt med buss. Buss 676 går från

Läs mer

Packlista Samuraisillen

Packlista Samuraisillen Packlista Samuraisillen Detta är en packlista från din avdelning. Var noga med att du får med dig allt så att du slipper börja din upplevelse i Japan med att köpa kläder eller annat viktigt som du måste

Läs mer

Kårläger. 13-17 maj 2015

Kårläger. 13-17 maj 2015 Kårläger 13-17 maj 2015 Årets kårläger arrangerar vi tillsammans med A-dalens scoutkår. Vi kommer att hålla till vid Djursjön i Lindome, se vägbeskrivning på sista sidan. Vi bor som vanligt i tält som

Läs mer

Vapen. Sid 1. Värja Florett Sabel. Sabel Hugg och stötvapen Vikt Mindre än 500 g Träffyta Allt ovanför midjan Vapens längd Högst 105 cm

Vapen. Sid 1. Värja Florett Sabel. Sabel Hugg och stötvapen Vikt Mindre än 500 g Träffyta Allt ovanför midjan Vapens längd Högst 105 cm Vapen Värja Florett Sabel Sid 1 Värja Stötvapen Vikt Högst 770 g Träffyta Hela kroppen Vapens längd Högst 110 cm Vikt som spetsens fjäder måste kunna lyfta 750 g Florett Stötvapen Vikt Mindre än 500 g

Läs mer

UT & NJUT TANTVANDRING

UT & NJUT TANTVANDRING UT & NJUT TANTVANDRING Start: På STF Grövelsjön Fjällstation dag 1 18.30 med gemensam middag. Avslut: På STF Grövelsjön Fjällstation dag 8 efter frukost Datum Våra tantvandringar erbjuds vid två tillfällen.

Läs mer

VITAGRÖNABANDET 10 ÅRSJUBILEUM I GRÖVELSJÖN

VITAGRÖNABANDET 10 ÅRSJUBILEUM I GRÖVELSJÖN VITAGRÖNABANDET 10 ÅRSJUBILEUM I GRÖVELSJÖN Fjällfararnas Vita & Gröna Band firar 10-års-jubileum! Tillsammans med grundarna Torkel och Annica Ideström och bandens jury bjuder STF Grövelsjön Fjällstation

Läs mer

Elevportfölj 2 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar:

Elevportfölj 2 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar: Du ska tillbringa två veckor i en fjällstuga 1a som saknar elektricitet (men det finns en gasspis att laga maten på). Hur kan du göra för att förlänga matens hållbarhet så att du har mat att äta under

Läs mer

Lisa Kaptein Kvist Lic. Personlig Tränare. Tel. 0708-552882 E-mail: kaptein-kvist@telia.com

Lisa Kaptein Kvist Lic. Personlig Tränare. Tel. 0708-552882 E-mail: kaptein-kvist@telia.com På Rätt VägV Lisa Kaptein Kvist Lic. Personlig Tränare Tel. 0708-552882 E-mail: kaptein-kvist@telia.com Kolhydrater Kolhydratrik föda f kommer från n växtriketv Vår r hjärna vill ha minst 100 g per dag

Läs mer

Elevportfölj 4 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar:

Elevportfölj 4 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar: Du ska tillbringa två veckor i en fjällstuga 1a som saknar elektricitet (men det finns en gasspis att laga maten på). Hur kan du göra för att förlänga matens hållbarhet så att du har mat att äta under

Läs mer

Välkommen till fjällvandringen 2013!

Välkommen till fjällvandringen 2013! Välkommen till fjällvandringen! En 8 dagars fjällvandring genom de två stora nationalparkerna Stora Sjöfallet och Sarek! Datum: 27 juli- 4 augusti Boende: Vi sover i tält Pris: 1800: -. Friluftsfrämjandet

Läs mer

FAMILJEFJÄLLVECKA STEG 3: TÄTLVANDRING

FAMILJEFJÄLLVECKA STEG 3: TÄTLVANDRING FAMILJEFJÄLLVECKA STEG 3: TÄTLVANDRING Start: Dag 1 på STF Grövelsjön Fjällstation 19.00 Avslut: Dag 7 på STF Grövelsjön Fjällstation efter frukost. För familjer med barn från 7 år som har viss fjällvana

Läs mer

Packning till Kilimanjaro

Packning till Kilimanjaro Packning till Kilimanjaro Såhär kommer du förberedd till Kili Vandringen på Kilimanjaro börjar i den tropiska regnskogen, där det är mycket varmt och fuktigt. Allt eftersom du kommer högre upp på berget

Läs mer

VANDRING BUS OCH BASLÄGER

VANDRING BUS OCH BASLÄGER VANDRING BUS OCH BASLÄGER Start: Dag 1 på STF Grövelsjön Fjällstation 19.00 Avslut: Dag 7 på STF Grövelsjön Fjällstation efter frukost. För familjer med barn i alla åldrar och liten vana av fjäll- och

Läs mer

Tänkvärt kring kalorier! 100g chips = en hel måltid! 1 liter läsk = en hel måltid! 90g choklad = en hel måltid!

Tänkvärt kring kalorier! 100g chips = en hel måltid! 1 liter läsk = en hel måltid! 90g choklad = en hel måltid! Att äta och röra sig är ett grundläggande behov hos människan. Det behövs för att vi ska förebygga sjukdom och hålla oss friska. Mat och rörelse är också en källa till glädje, njutning och social samvaro

Läs mer

Elevportfölj 7 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar:

Elevportfölj 7 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar: Du ska tillbringa två veckor i en fjällstuga 1a som saknar elektricitet (men det finns en gasspis att laga maten på). Hur kan du göra för att förlänga matens hållbarhet så att du har mat att äta under

Läs mer

Elevportfölj 11 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar:

Elevportfölj 11 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar: Du ska tillbringa två veckor i en fjällstuga 1a som saknar elektricitet (men det finns en gasspis att laga maten på). Hur kan du göra för att förlänga matens hållbarhet så att du har mat att äta under

Läs mer

Min skola - ቤ ት ቤ ት ት ም ህ ር ተ ይ. Klassrum ክ ፍ ሊ Matsal መብል ዒ መግ ቢ. Lekplats መጻ ወ ቲ ቦ ታ. Bokhylla ከ ብሒ (መቐ መጢ. Kontor ቤ ት ጽ ሕፈ ት.

Min skola - ቤ ት ቤ ት ት ም ህ ር ተ ይ. Klassrum ክ ፍ ሊ Matsal መብል ዒ መግ ቢ. Lekplats መጻ ወ ቲ ቦ ታ. Bokhylla ከ ብሒ (መቐ መጢ. Kontor ቤ ት ጽ ሕፈ ት. Min skola - ቤ ት ቤ ት ት ም ህ ር ተ ይ Klassrum ክ ፍ ሊ Matsal መብል ዒ መግ ቢ Lekplats መጻ ወ ቲ ቦ ታ Kontor ቤ ት ጽ ሕፈ ት Bok መጽ ሓፍ Bokhylla ከ ብሒ (መቐ መጢ መጻ ሕፍ ቲ ) Lärare መምህ ር Tavla ሰ ሌዳ Laptop - ላ ፕ ቶ ፕ (ኮ ምፑተ ር ) Skrivbok

Läs mer

Vad är bra mat, egentligen? När forskningsrönen utvecklas till konkreta verktyg för hela familjen.

Vad är bra mat, egentligen? När forskningsrönen utvecklas till konkreta verktyg för hela familjen. Vad är bra mat, egentligen? När forskningsrönen utvecklas till konkreta verktyg för hela familjen. Inspirationsdag om barn och fetma 17 september 2014 Anna Ek, dietist, doktorand Mahnoush Etminan Malek,

Läs mer

Bruksanvisning. Bestic software version 1.0-2.0. Äthjälpmedel. Internet: www.bestic.se

Bruksanvisning. Bestic software version 1.0-2.0. Äthjälpmedel. Internet: www.bestic.se Bruksanvisning Bestic software version 1.0-2.0 Äthjälpmedel Sida 1 (20) Innehållsförteckning 1. Introduktion 2. Säkerhet 3. Produktöversikt 4. Handhavande 5. Äta med Bestic 6. Skötselråd 7. Transport och

Läs mer

Yvonne Wengström Leg. Dietist 2015 www.finspang.se

Yvonne Wengström Leg. Dietist 2015 www.finspang.se Om matens vikt för god häls Yvonne Wengström Leg. Dietist 2015 Behov Med åldern minskar vikten och längden Med åldern minskar också muskelmassa. För friska äldre minskar energibehovet med åldern. Vid sjukdom

Läs mer

FJÄLLRÄVEN CLASSIC VIKTIG INFORMATION

FJÄLLRÄVEN CLASSIC VIKTIG INFORMATION FJÄLLRÄVEN CLASSIC VIKTIG INFORMATION I anmälningsavgiften ingår: Busstransport från Kiruna flygplats och Kiruna järnvägsstation till Högalidsskolan som är samlingspunkt för Fjällräven Classic. Detta gäller

Läs mer

Kollektivt: Till Barnens Ö tar Ni er lätt med buss. Buss 676 går från Tekniska Högskolan i Stockholm, byte till 636 i Norrtälje.

Kollektivt: Till Barnens Ö tar Ni er lätt med buss. Buss 676 går från Tekniska Högskolan i Stockholm, byte till 636 i Norrtälje. LÄGER-ABC ASSÖ 2012 FÄRDBESKRIVNING TILL ASSÖGÅRDEN/BARNENS Ö Med bil: Se Eniro.se Kollektivt: Till Barnens Ö tar Ni er lätt med buss. Buss 676 går från Tekniska Högskolan i Stockholm, byte till 636 i

Läs mer

Proteinreducerad. Den proteinreducerade kosten är avsedd för patienter med njursvikt som ordinerats proteinreducerad kost av läkare.

Proteinreducerad. Den proteinreducerade kosten är avsedd för patienter med njursvikt som ordinerats proteinreducerad kost av läkare. Proteinreducerad kost Den proteinreducerade kosten är avsedd för patienter med njursvikt som ordinerats proteinreducerad kost av läkare. Patienter med nedsatt njurfunktion har en minskad förmåga att utsöndra

Läs mer

Denna information gäller framför allt för bergsvandring på Mount Kilimanjaro och Mount Meru i Tanzania.

Denna information gäller framför allt för bergsvandring på Mount Kilimanjaro och Mount Meru i Tanzania. Bergsvandring Checklista inför bergsvandring Tanzania Denna information gäller framför allt för bergsvandring på Mount Kilimanjaro och Mount Meru i Tanzania. Under vandringen kommer ni att ha bergsguide,

Läs mer

Elevportfölj 6 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar:

Elevportfölj 6 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar: Du ska tillbringa två veckor i en fjällstuga 1a som saknar elektricitet (men det finns en gasspis att laga maten på). Hur kan du göra för att förlänga matens hållbarhet så att du har mat att äta under

Läs mer

Recept. Ingredienser v.39. Veckans meny: Bra att ha hemma v.39. Köp gärna med fler matvaror! Hej!

Recept. Ingredienser v.39. Veckans meny: Bra att ha hemma v.39. Köp gärna med fler matvaror! Hej! v.39 Kött/fisk Ca 600 gram rödspättafilé Ca 500 gram nötfärs Ca 000 gram kycklingben Ca 800 gram falukorv Ca 500 gram lövbiff Recept 2 5 3 Potatis/ris/pasta mm kg mjölig potatis 3 bakpotatisar pkt pasta

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 36. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 36. Köp gärna med fler matvaror! Trevlig matlagning!

3 dagar. Ingredienser v 36. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 36. Köp gärna med fler matvaror! Trevlig matlagning! dagar v 6 Recept Potatis/ris/pasta förp pasta Hej! Vi har en riktigt härlig vecka framför oss med flera goda rätter på menyn. Vi inleder med en sann vardagsräddare i form av en krämig och god pasta med

Läs mer

Ytterfack till regnkläder + matsaker är bra att ha samt en möjlighet att öppna underifrån.

Ytterfack till regnkläder + matsaker är bra att ha samt en möjlighet att öppna underifrån. Packa inför hajk Jacob-style! Jag kommer skriva det i prioritetsordning med det viktigaste först och gå igenom vissa saker som ofta går lite snett och som många undrat över lite mer i detalj! Ryggsäck:

Läs mer

Assö Seglarläger 2016

Assö Seglarläger 2016 Assö Seglarläger 2016 Läger- ABC inför: Knatteläger (A11) Sjösportläger (A21) Fortsättningsläger (AF1) i samarbete med Astma- och Allergiföreningen för lägerverksamhet INNEHÅLL INFORMATION OM ASSÖ... 3

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 28. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 28. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 28. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 28. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 8 Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs Ca 600 gram laxfilé Ca 700 gram fläskkarré Potatis/ris/pasta kg potatis, Hej! Vi har en härlig sommarvecka framför oss med flera inspirerande och

Läs mer

Recept - vegetariska drycker ett urval.

Recept - vegetariska drycker ett urval. Recept - vegetariska drycker ett urval. Detta är endast ett axplock av alla drycker du kan göra. Se det som en start för dig då det kan vara bra att följa recept till en början innan man får en känsla

Läs mer

5 dagar. Ingredienser v 3. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 3. Köp gärna med fler matvaror!

5 dagar. Ingredienser v 3. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 3. Köp gärna med fler matvaror! 5 dagar v 3 Recept Kött/fisk Ca 600 gram laxfilé Ca 500 gram nötfärs Ca 600 gram kycklingfilé 1 förp kalkonkassler 1 förp bacon 1 3 2 4 5 Potatis/ris/pasta mm 900 gram mjölig potatis 1 pkt pasta 4 1,5

Läs mer

Telefonnummer för särskilda händelser och behov Tellus 09

Telefonnummer för särskilda händelser och behov Tellus 09 Här kommer det sista lägerbrevet med utrustningslista. Nu är det inte långt kvar till sommarens scouthöjdpunkt, årets sommarläger! Lägret heter Tellus09 Världens läger! och temat på lägret är äventyr från

Läs mer

Pilgrimslivet. Anna Braw (red) stillhet, skoskav och sång. libris förlag örebro

Pilgrimslivet. Anna Braw (red) stillhet, skoskav och sång. libris förlag örebro Pilgrimslivet stillhet, skoskav och sång Anna Braw (red) libris förlag örebro Innehåll 3 Förord 6 Tom Wright: Att vara pilgrim idag en personlig introduktion A 14 Bekymmerslöshet 44 Enkelhet 76 Delande

Läs mer

www.sisuidrottsutbildarna.se/orebro

www.sisuidrottsutbildarna.se/orebro Face to Face Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens

Läs mer

Eftersom maten får stor volym är mellanmålen extra viktiga!

Eftersom maten får stor volym är mellanmålen extra viktiga! Fettreducerad kost Fettreducerad kost är avsedd för patienter med Crohns sjukdom, andra sjukdomar eller skador i mag-tarmkanalen där fett i maten kan ge upphov till besvär och problem med diarréer. För

Läs mer

Ryggsäckssystem 2012

Ryggsäckssystem 2012 Ryggsäckssystem 2012 Bruksanvisning Produktdata Ryggsäck Stort, löstagbart lock som väl täcker säcken Höjbart lock som kan anpassas till olika volymer. Stort topplocksfack. Hållare för hjälm eller kläder.

Läs mer

mina intressen:... mina favoriträtter:... JAG ÄR EN SOM... (SÄTT ETT KRYSS FÖR JA ELLER NEJ)

mina intressen:... mina favoriträtter:... JAG ÄR EN SOM... (SÄTT ETT KRYSS FÖR JA ELLER NEJ) namn:... klass:... ålder:... familj:... mina intressen:... mina favoriträtter:... dagens datum:... JAG ÄR EN SOM... (SÄTT ETT KRYSS FÖR JA ELLER NEJ) JA NEJ tycker om att vara tillsammans med andra tycker

Läs mer

Bra barnmat Del 3 Middag

Bra barnmat Del 3 Middag Bra barnmat Del 3 Middag I sista och tredje delen om näringsrik barnmat tänkte jag delge er några tips som anpassar klassiska barnrätter till mer häslosamma alternativ. Har du missat barnmat frukost eller

Läs mer

Testa dina levnadsvanor!

Testa dina levnadsvanor! Kontakt till din vårdgivare HFS Nätverket Hälsofrämjande sjukvård HFS Nätverket Hälsofrämjande sjukvård www.natverket-hfs.se Testa dina levnadsvanor! Tobak, alkohol, fysisk aktivitet och mat Hur ofta äter

Läs mer

5 dagar. Ingredienser v.39. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.39. Köp gärna med fler matvaror!

5 dagar. Ingredienser v.39. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.39. Köp gärna med fler matvaror! dagar v.39 Recept Kött/fisk Ca 00 gram nötfärs Ca 600 gram laxfilé Ca 40-00 gram fläskfilé 700 gram kycklinginnerfilé 1 2 3 Potatis/ris/pasta mm 1 kg fast potatis 1 pkt pasta 1 pkt lasagneplattor 1,4 2

Läs mer

Planering av måltiderna

Planering av måltiderna Planering av måltiderna Förskolan bör erbjuda barnen tre måltider samt 1 2 extramåltider till de små barnen. Fördela måltiderna jämnt över dagen. FRUKOST: Planera frukost efter Byggstenarna (se sidan 10).

Läs mer

Elevportfölj 10 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar:

Elevportfölj 10 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar: Du ska tillbringa två veckor i en fjällstuga 1a som saknar elektricitet (men det finns en gasspis att laga maten på). Hur kan du göra för att förlänga matens hållbarhet så att du har mat att äta under

Läs mer

EGEN MATKOMPOST. www.rekosundsvall.se

EGEN MATKOMPOST. www.rekosundsvall.se EGEN MATKOMPOST + www.rekosundsvall.se FÖRBEREDELSER Med en matkompost kan du minska vikten på hushållsavfallet som skickas med sopbilen och på så sätt göra sophämtningen billigare för dig själv. Regler

Läs mer

Ingredienser v.38. Recept. Veckans meny: Bra att ha hemma v.38. Köp gärna med fler matvaror! Hej!

Ingredienser v.38. Recept. Veckans meny: Bra att ha hemma v.38. Köp gärna med fler matvaror! Hej! v.38 Recept Kött/fisk Ca 00 gram nötfärs Ca 600 gram laxfilé 1 fläskfilé, ca 00 gram 700 gram kycklinginnerfilé 1 2 3 Potatis/ris/pasta mm 1 kg fast potatis 1 pkt pasta 1 pkt lasagneplattor 1,4 2 Grönsaker

Läs mer

Del 2 Produktbladen Om att laga mat utomhus

Del 2 Produktbladen Om att laga mat utomhus Del 2 Produktbladen Om att laga mat utomhus Foto: Per Nilsson, Profox 7 Produktbladen I produktbladen finns olika verksamheter beskrivna. Du kan kopiera, plasta in dem och ha med dem som checklistor när

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 3. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 3. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 3. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 3. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v Recept Potatis/ris/pasta förp pasta Grönsaker vitlök gul lök rödlök citron avokado tomater romansallad 500 gram morötter förp salladslök aubergine kruka koriander,,, Hej! Välkomna

Läs mer

Vecka 1: Måndag: Frukost: (kl 6-8.00) Äggröra med grönsaker. Lunch: (kl 11-13.00) Nötshake med frukt

Vecka 1: Måndag: Frukost: (kl 6-8.00) Äggröra med grönsaker. Lunch: (kl 11-13.00) Nötshake med frukt Vecka 1: Måndag: Frukost: (kl 6-8.00) Äggröra med grönsaker Lunch: (kl 11-13.00) Nötshake med frukt Middag: (efter kl 17.00) Grekiskbiff med medelhavsallad Tisdag: Frukost: (kl 6.00-8.00) Äggröra med grönsaker

Läs mer

Tomatsoppa med kräfttoast. vecka 44

Tomatsoppa med kräfttoast. vecka 44 Tomatsoppa med kräfttoast vecka 44 familj Tomatsoppa med kräfttoast cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2677 kj/ 631 kcal. Protein 23,1 g. Fett 31,1 g. Kolhydrater 60,3 g. Ingredienser: Tomatsoppa

Läs mer

Riktlinjer för måltider i förskola, skola och fritidsverksamhet 2016-01-19 3

Riktlinjer för måltider i förskola, skola och fritidsverksamhet 2016-01-19 3 Riktlinjer för måltider i förskola, skola och fritidsverksamhet 2016-01-19 3 Syfte Att ange den nivå för måltidskvalitet som ska gälla för all verksamhet inom bildningsförvaltningen i Hammarö kommun. Att

Läs mer

Kalvfärsbullar i tomatsås. vecka 43

Kalvfärsbullar i tomatsås. vecka 43 Kalvfärsbullar i tomatsås vecka 43 familj Kalvfärsbullar i tomatsås cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2551 kj/ 596 kcal. Protein 34,9 g. Fett 27,1 g. Kolhydrater 62,1 g. Ingredienser: 1/2

Läs mer

Hälsan tiger still? Vill du äta hälsosamt?

Hälsan tiger still? Vill du äta hälsosamt? Mat och motion Hälsan tiger still? När vi mår bra har vi sällan anledning att klaga. Först när vi börjar känna oss lite risiga funderar vi över vad som är dåligt för oss. Kanske ska vi ibland vända på

Läs mer

Konservering. Bärkompott... 5 Fruktkompott... 5 Grönsaker... 5

Konservering. Bärkompott... 5 Fruktkompott... 5 Grönsaker... 5 Utrustning vid konservering....................................................... 2 Steriliseringsapparat............................................................. 2 Hela och rena...................................................................

Läs mer

Grundpackning. Padjelanta/Sarek Kommentarer. Del kat. Pryl Antal Vikt Ej i Ryggan Tält Tält, Hilleberg - Akto 1 1,760

Grundpackning. Padjelanta/Sarek Kommentarer. Del kat. Pryl Antal Vikt Ej i Ryggan Tält Tält, Hilleberg - Akto 1 1,760 Grundpackning Tält Tält, Hilleberg - Akto 1 1,760 Kommentarer Ryggsäck Ryggsäck 1 2,545 Regnskydd 1 0,501 Extra remmar lång & kort 2 0,106 Packpåse (utflyktsryggsäck) 1 0,313 Navigera Kompass 1 0,024 0,024

Läs mer

Det är detta bränsle som vi ska prata om idag. Träff 1

Det är detta bränsle som vi ska prata om idag. Träff 1 Kroppen är som en maskin: Den måste ha bränsle för att fungera. När du är i rörelse, och även vid vila och sömn, går det år energi. Det du äter, som kallas protein, kolhydrater och fett, blir till energi

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 6. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 6. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 6. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 6. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 6 Recept Potatis/ris/pasta förp pasta Grönsaker vitlök gul lök citroner aubergine gurka salladshuvud kruka basilika kruka persilja påse bladspenat tomat,,,,, Hej! En krämig och snabblagad pasta

Läs mer

Pasta med fetaost och bacon. vecka 20

Pasta med fetaost och bacon. vecka 20 Pasta med fetaost och bacon vecka 20 familj Pasta med fetaost och bacon cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2565 kj/614 kcal. Protein 22,6 g. Fett 29,9 g. Kolhydrater 61,0 g. Ingredienser:

Läs mer

Äntligen har det blivit dags för Lappland 2015! Påväg är 23 Sösare allt från spejarscouter,

Äntligen har det blivit dags för Lappland 2015! Påväg är 23 Sösare allt från spejarscouter, Äntligen har det blivit dags för Lappland 2015! Påväg är 23 Sösare allt från spejarscouter, en explorerscout, rovers och ledare! Vi startar söndag 7.6.2015 kl. 9.00 från kårlokalen med hyrbuss mot Muonio.

Läs mer

MATLAGNING Mat hämtas ut varje dag, den är färdigpackad och anpassad efter antal personer i kåren, samt utifrån allergier och behov av

MATLAGNING Mat hämtas ut varje dag, den är färdigpackad och anpassad efter antal personer i kåren, samt utifrån allergier och behov av ALLMÄN INFORMATION Jamboree17 är ett nationellt läger, där samtliga delar av den svenska scoutrörelsen medverkar. Det kommer vara ca 11 000 deltagare på lägret, varav drygt 50 stycken är från Stenungsunds

Läs mer

Friluftsfrämjandet

Friluftsfrämjandet Friluftsfrämjandet 160514 Inför turen Planera i god tid Vad Varför? Orsaken till att turen blir av Vad är fokus på turen Vilken grupp vänder turen sig emot Börja skaffa information Inför turen Planera

Läs mer

VEGOKASSE. 3 dagar. Ingredienser v.3. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.3. Köp gärna med fler matvaror!

VEGOKASSE. 3 dagar. Ingredienser v.3. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.3. Köp gärna med fler matvaror! dagar v. Recept Potatis/ris/pasta 50 gram färska lasagneplattor Grönsaker gul lök röd lök vitlök bit ingefära 600 gram rödbetor 450 gram morötter kruka basilika salladshuvud röda tomater gurka 450 gram

Läs mer

Nu kan stugan användas nästan hela året

Nu kan stugan användas nästan hela året SJÄLVBYGGARENS SOMMARSTUGA DEL 6 FASADBEKLÄDNAD Självbyggaren gör nu i ordning husets fasad. Det arbetet handlar om mer än den snygga träpanelen, för isolering, fuktskydd och vindskydd skall arbeta ihop

Läs mer

Mat & dryck! (Vad, var, när & hur)

Mat & dryck! (Vad, var, när & hur) Mat & dryck! (Vad, var, när & hur) Jag har sammanställt lite information kring mat och dryck som ett stöd för barn och föräldrar i BT-97. På första sidan står det kortfattat och i punktform om vad vi trycker

Läs mer

Goda råd om mat vid KOL KOL & NUTRITION

Goda råd om mat vid KOL KOL & NUTRITION Goda råd om mat vid KOL 1 KOL & NUTRITION INNEHÅLL Varför bör man ha koll på maten när man har KOL? 3 Varför är fett så viktigt? 4 Vilken betydelse har protein? 5 Vad kan du tänka på när det gäller kosten?

Läs mer

Gifflar med äppelmos Sverige

Gifflar med äppelmos Sverige Gifflar med äppelmos Ugnstemperatur/tid/antal: 225 ca 12 min. 32 st 5 dl mjölk 1 dl socker 1/2 tsk salt 1 st ägg ca 15 dl vetemjöl Fyllning äppelmos strösocker Smält smöret i en kastrull och häll på mjölken.

Läs mer

Ingredienser v.27. Recept. Hej! Bra att ha hemma v.27. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror!

Ingredienser v.27. Recept. Hej! Bra att ha hemma v.27. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror! Ingredienser v.7 Recept Kött/fisk Ca 500 gram nötfärs fläskytterfilé, ca 600 gram Ca 700 gram Bjärekycklingfilé Potatis/ris/pasta mm kg färskpotatis, Grönsaker 450 gram morötter broccoli rödlök tomat paprika

Läs mer

Eleven kan genomföra undersökningar utifrån givna planeringar och för då utvecklade resonemang om. 4-5 korrekta observationer

Eleven kan genomföra undersökningar utifrån givna planeringar och för då utvecklade resonemang om. 4-5 korrekta observationer 1 Vårblommor Eleven kan genomföra undersökningar utifrån givna planeringar och för då enkla Eleven kan genomföra undersökningar utifrån givna planeringar och för då utvecklade likheter och skillnader Eleven

Läs mer

Redskap: Rep, snöre, tejp eller liknande

Redskap: Rep, snöre, tejp eller liknande Stå på ett ben Redskap: Inga Stå på ett ben i 20 eller 30 sekunder och håll balansen utan att nudda marken med det upplyfta benet (det är tillåtet att fånga balansen genom att ta tag i det upplyfta benet

Läs mer

TURSKIDÅKARVECKA I GRÖVELSJÖN TANTER PÅ TUR

TURSKIDÅKARVECKA I GRÖVELSJÖN TANTER PÅ TUR TURSKIDÅKARVECKA I GRÖVELSJÖN TANTER PÅ TUR Under några sköna vinterdagar gör vi tillsammans lagom långa skidturer anpassade efter väder, vind och deltagare. Vi njuter av att skida fram på fjället och

Läs mer

OBS! seglarskola för Feva kan ha andra tider, se hemsidan och detta gäller även prova-på-kursen.

OBS! seglarskola för Feva kan ha andra tider, se hemsidan och detta gäller även prova-på-kursen. SEGLARSKOLEHANDBOK VÄLKOMMEN TILL RÖSS SEGLARSKOLA/PROVA-PÅ! Målet med RÖSS seglarskola är att alla ska tycka att segling är roligt och känna sig trygga och vilja fortsätta segla! På seglarskolan lära

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 41. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 41. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 41. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 41. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 4 Recept Grönsaker gula lökar vitlök avokado chilipeppar gurka paprikor 5 tomater salladshuvud kruka koriander kruka persilja,,,,,,,,, Mejeri dl grädde 5 dl soyayoghurt 50 gram brieost Hej! Välkomna

Läs mer

Hej alla föräldrar, Måndag 4 januari

Hej alla föräldrar, Måndag 4 januari Hej alla föräldrar, Här kommer lite information samt bra saker att känna till inför cupen i Storvreta 4-6/1. Är det något mera ni funderar över är det bara att höra av er till någon av oss tränare. Följande

Läs mer

Bra att ha hemma v.52 Veckans meny:

Bra att ha hemma v.52 Veckans meny: Ingredienser v.5 Kött/fisk Ca 500 gram nötfärs Ca 600 gram bjärekyckling Ca 600-800 gram torskfilé Recept Potatis/ris/pasta mm 900 gram potatis pkt pasta Grönsaker gul lök rödlök citron vitlök tomater

Läs mer

Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått. Pernilla Larsson Leg Dietist. www.dietoteket.

Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått. Pernilla Larsson Leg Dietist. www.dietoteket. Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått Pernilla Larsson Leg Dietist www.dietoteket.se Ät mat du tycker om! Det finns ingen mat som är så dålig så man aldrig

Läs mer

Anvisningar för ifyllande av matdagbok

Anvisningar för ifyllande av matdagbok Anvisningar för ifyllande av matdagbok Matdagboken är ett hjälpmedel för att bedöma ditt energi- och näringsintag, och den kan användas på olika sätt. Dels kan matdagboken ge en grov uppskattning av hur

Läs mer

Efterbehandling och torkning av gräs och klöverfrö

Efterbehandling och torkning av gräs och klöverfrö Efterbehandling och torkning av gräs och klöverfrö Bildkälla Løkkes Maskinfabrik Bildkälla Farm Mac AB Maximal grobarhet i fröet ger god ekonomi Bästa ekonomi i fröodlingen får ni om ni gör vad ni kan

Läs mer

3 dagar. Recept. Ingredienser v 1. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 1. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Recept. Ingredienser v 1. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 1. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v Kött/fisk Ca 600 gram spättafilé 500 gram nötfärs Ca 400 gram frysta räkor Recept Potatis/ris/pasta pkt pasta 900 gram potatis Hej! Välkomna till 06 med Tastelines Matkasse. Hoppas

Läs mer

Tygblöjor. Olika typer av tygblöjor

Tygblöjor. Olika typer av tygblöjor De som tror att tygblöjor är svåra, jobbiga och bara läcker har bara inte hittat rätt blöja än. Tygblöjemarknaden översvämmas av olika nya innovationer och system, det finns något för alla. Man behöver

Läs mer

Elevuppgifter. Förlänga matens hållbarhet. Matens kemi

Elevuppgifter. Förlänga matens hållbarhet. Matens kemi 1a Förlänga matens hållbarhet Besvara skriftligt eller muntligt följande frågeställning: Du ska tillbringa två veckor i en stuga som saknar elektricitet (men det finns en gasspis att laga maten på). Du

Läs mer

Tvättmaskinen är svår att klara sig utan, det tar tid och kraft - som kan användas till något bättre - att tvätta för hand men här är några tips.

Tvättmaskinen är svår att klara sig utan, det tar tid och kraft - som kan användas till något bättre - att tvätta för hand men här är några tips. a utan nätanslutning Tvättmaskinen är svår att klara sig utan, det tar tid och kraft - som kan användas till något bättre - att tvätta för hand men här är några tips. Blötläggning är A och O Akta starkt

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 11. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 11. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 11. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 11. Köp gärna med fler matvaror! dagar v Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs Ca 800 gram torskfilé pkt bacon Potatis/ris/pasta 900 gram potatis Hej! Ulrika Brydling är kocken som brinner för ekologiskt och närproducerat med hållbar mat

Läs mer

5 dagar. Ingredienser v.35. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.35. Köp gärna med fler matvaror!

5 dagar. Ingredienser v.35. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.35. Köp gärna med fler matvaror! dagar v.3 Recept Kött/fisk 00 gram nötfärs Ca 600 gram kycklingfilé Ca 800 gram fläskkarre 2 pkt bacon 400 gram torskfilé 400 gram lax 2 3 4 Potatis/ris/pasta mm 2 kg potatis pkt pasta 3, Hej! Vi har en

Läs mer

Vecka 35,4 port. Nyhet! MatHems Familjematkasse! Recept. Ingredienser

Vecka 35,4 port. Nyhet! MatHems Familjematkasse! Recept. Ingredienser Vecka 3,4 port MatHems Familjematkasse! Hej! I årets sista augustikasse hittar du pestofrikadeller i tomatsås och pasta pesto med kyckling. Två väldigt barnvänliga och enkla rätter från det italienska

Läs mer

Enchilada med tomatsalsa. Vecka 12

Enchilada med tomatsalsa. Vecka 12 Enchilada med tomatsalsa A Vecka 12 Enchilada med tomatsalsa Enchilada med tomatsalsa är ett smarrigt och mättande texmex-recept där du fyller färska tortillabröd med rivig köttfärssås, kokta svarta bönor

Läs mer

PM Hemavan 24 Program Torsdag 15-21 Torsdag 18-21 Fredag 9-11 Fredag 13.00 Fredag 14.00 Lördag 14.00 Lördag 20.30 Incheckning Kontrollinritning

PM Hemavan 24 Program Torsdag 15-21 Torsdag 18-21 Fredag 9-11 Fredag 13.00 Fredag 14.00 Lördag 14.00 Lördag 20.30 Incheckning Kontrollinritning PM Hemavan 24 Program Torsdag 15-21 Incheckning och utlämning av kartor på Hemavans Fjällcenter. Torsdag 18-21 Inritning av kontroller utifrån mallkartor på Hemavans Fjällcenter. Fredag 9-11 Incheckning

Läs mer

Dialyskost. Ofta behöver man begränsa intaget av fosfor, kalium, salt och vätska.

Dialyskost. Ofta behöver man begränsa intaget av fosfor, kalium, salt och vätska. Dialyskost Patienter med kronisk njursvikt har svårigheter att bli av med både vatten, salter och kvävehaltiga ämnen. Genom dialys kan salt- och vattenbalansen upprätthållas och urea och andra kvävehaltiga

Läs mer

Fleximat - härlagad måltidsglädje

Fleximat - härlagad måltidsglädje Fleximat - härlagad måltidsglädje Måltidsupplevelse med patienten i fokus Måltiden är mer än bara mat, speciellt på sjukhus. Hos oss ska måltiden vara dagens höjdpunkt. Därför utgår vårt nya måltidssystem

Läs mer

Jag. Din familj och ditt hem. 1. Jag är en Flicka Pojke. 2. Jag går i årskurs fyra fem sex

Jag. Din familj och ditt hem. 1. Jag är en Flicka Pojke. 2. Jag går i årskurs fyra fem sex 2008 Frågeformulär Jag 1. Jag är en Flicka Pojke 2. Jag går i årskurs fyra fem sex Din familj och ditt hem 3. Hur bor du (om du bor på två ställen kan du kryssa i två rutor)? med mamma och pappa bara med

Läs mer

Lingon är röda, blåbär är blå allra bäst är det med båda två!

Lingon är röda, blåbär är blå allra bäst är det med båda två! Lingon är röda, blåbär är blå allra bäst är det med båda två! Vilda bär för barn Den nordliga naturen är en riktig skattkista: vilda bär som växer i skogar, på myrar och i fjällen innehåller rikligt med

Läs mer

Forntidsdag på Fiskeboda

Forntidsdag på Fiskeboda Forntidsdag på Fiskeboda Välkommen till Fiskeboda Fiskeboda är vackert belägen på en egen halvö i sjön Hjälmaren, i Julita, Södermanland. Fiskeboda ägs och förvaltas av Stiftelsen Barnens Dag. Här finns

Läs mer

god bakning önskar Nybaka med kokosmjöl! Glutenfritt Rikt på fibrer och protein

god bakning önskar Nybaka med kokosmjöl! Glutenfritt Rikt på fibrer och protein god bakning önskar Nybaka med kokosmjöl! Glutenfritt Rikt på fibrer och protein Fröbröd med GOJIBÄR Ett alldeles ljuvligt bröd som är fullproppat med nyttigheter. Perfekt som frukostbröd, på ostbrickan,

Läs mer

Till dig med Måltidsservice

Till dig med Måltidsservice Till dig med Måltidsservice Vård och omsorg Malmö stad Vad är Måltidsservice? Kommunstyrelsen har beslutat att alla Malmös stadsdelar ska erbjuda Måltidservice för att du ska få större möjlighet att välja

Läs mer