Sommaridrottsskola. kursledaren. en del av Sörmlandsidrotten

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sommaridrottsskola. kursledaren. en del av Sörmlandsidrotten"

Transkript

1 1. Sommaridrottsskola kursledaren en del av Sörmlandsidrotten

2 2. Innehåll Sidan 2 Innehåll 3 Koncept sommaridrottskola 4 Rapportering 5 Ledarskap för barn 7 Kamratskap 10 Äta bra 14 Samarbete 21 Utcheckning

3 3. Koncept sommaridrottsskola Detta är ett förslag på upplägg för en sommaridrottsskola för barn 8-12 år. Tanken med dokumentet är att ge ett stöd för ledarna att snabbt komma tillsammans med gruppen och lära känna deltagarna samtidigt som deltagarna lär känna varandra. Avgörande för att lägret skall bli lyckat är att alla deltagare känner sig sedda och att ledarna har förmåga att skapa trygghet i gruppen. Vår ambition är också att på en anpassad nivå börja prata med barnen om vikten att äta rätt för att orka leka och vara fysiskt aktiv. I detta dokument tar vi upp de delar av sommaridrottsskolan som förstärker innehållet av den speciella idrottens innehåll. Vi kommer alltså inte med rekommendationer på hur ni jobbar med friidrott, fotboll, segling o.s.v. Dessa aktiviteter finns i manualen nedan betecknade med idrottspass 1-8. Dokumentet är kopplat till en ledarutbildning på motsvarande 6 timmar, som vi mot en låg kostnad erbjuder de som skall fungera som ledare under sommaridrottsskolan. Dag 1 Dag 2 Dag 3 Dag 4 Inskrivning Upprop och samling Upprop och samling Upprop och samling Kamratskap minuter Idrottspass 3 Idrottspass 5 Idrottspass 7 Idrottspass 1 Äta bra min Samarbete t ex Catch the flag eller Surkärringen Lunch Lagfemkamp min Lunch Lunch Tillsammans med gruppen Lunch Kamratskap min Äta bra min Idrottspass 6 Utcheckning Idrottspass 2 Idrottspass 4 Samarbete min Idrottspass 8

4 4. Rapportering 1. Sommaridrottsskolan. Med detta upplägg värderas den rapporteringsbara verksamheten till totalt tolv timmar per grupp för fyra dagar. Tre dagar motsvarar nio timmar. 2. Ledarträffar och planering i anslutning till sommaridrottskolan uppskattas till två timmar per dag och ledargrupp. 3. Utbildning av ledare till sommaridrottskolor sker utifrån detta koncept under 6 klocktimmar motsvarande 8 lärgruppstimmar. Utbildningarna sker antingen som en endagskurs eller fördelade på två kvällar. Viktigt! Barnen som medverkar på sommaridrottsskolan kan inte sina personnummer. Därför är det viktigt att ni kommer överens med arrangerande förening att detta uppges vid anmälan. För föreningen är detta även viktigt för att kunna redovisa lokalt aktivitetsstöd för verksamheten.

5 5. Ledarskap för barn Allmänt om ledarskap Som ledare är man en förebild för sina kamrater och de man leder. Genom sitt sätt att vara skapar man normer. Man behöver inte vara bäst, men man ska försöka locka fram det bästa hos dem man leder. Ledaren visar uppmärksamhet Ledaren skall ha fokus på barnet men behöver inte hålla med om allt. När ett barn t.ex. är missnöjd med sin plats i laget bör ledaren först lyssna uppmärksamt, sedan förklara sin ståndpunkt och till sist uttrycka uppskattning för att barnet visat mod och varit rak och ärlig. Ledaren sätter sig in i barnets synsätt och känslor. Ledaren är intresserad av hur barnet tänker och känner. Förhållningssättet till barnet bör därför vara dialog. Följdfrågor är en förutsättning för att få reda på hur det verkligen ligger till. Oftast är vi flera ledare, vilket skapar förutsättningar att följa upp t.ex. en konflikt direkt. Bjuda på sig själv Var öppen om dig själv. Berätta lite bakgrund och vad du gör när du inte är ledare. Tala om att du är trött just idag eller tvärtom glad! Det skapar förtroende och öppnar till dialog. Vänd upp, jobba hem Sträva efter ett gemensamt språk. Detta gemensamma språk kan för många barn och ungdomar vara totalt obegripligt. Utmaningen för ledaren blir att göra sig förstådd av alla i gruppen. Klassikern med åttaåringen som kollar efter flygplan då tränaren skriker titta upp ligger väldigt nära sanningen. Försök sätta dig in i barnets villkor och en bollhållare har full koncentration på bollen instruktioner är överflödiga.

6 6. Att vara sedd torde vara det mest fundamentala hos människan. Det är först då som hon blir verklig, först då hon finns. Man kan göra vad som helst för att bli sedd och vad som helst när man blir förbisedd. Varje människa behöver få bekräftelse, från andra i omgivningen och det får vi genom att bli sedd som den vi är, bli hörd och få gränser... Din planering bör innehålla följande Vilken aktivitet skall du hålla i Vilken utrustning/material behövs En tidsplanering för passet. Passet består vanligen av följande delmoment o Uppvärmning o Huvuddel o Avslutning Hur du praktiskt har tänkt genomföra passet Anpassa din planering så att alla blir aktiva och att det blir en lagom svårighetsnivå Se till att alla deltagande ledare blir verksamma med en uppgift Om du ska dela in lag bör du fundera ut hur detta ska genomföras Förberedelser Kom i tid till passet. Minst 45 minuter innan, beror på mängden förarbete. Plocka fram utrustningen som behövs. Ta hjälp av barnen som är tidiga. Tänk igenom hur du ska samla gruppen, hur du förklarar så att alla ser och hör? Genomförande Hur och var ska gruppen samlas? Hur står du i förhållande till gruppen så att alla ser och hör så bra som möjligt? o Sol o Vind o Vatten o Störande moment Vänd dig alltid mot gruppen då du pratar Se till att gruppen är tyst när du pratar, så att du slipper skrika. Ge enkla och tydliga instruktioner 1. Visa - bästa sättet att snabbt förklara en ny övning/lek/rörelse 2. Instruera 3. Pröva Försäkra dig om att alla förstått dina instruktioner o Någon som har några frågor. Uppmuntra till frågor o Låt någon repetera utan att utelämna honom

7 7. Kamratskap Målet med dessa två pass under dag ett är att skapa en harmoni och trygghet i gruppen. Grunden till denna trygghet är att deltagarna i gruppen kan varandras namn och att man fått möjlighet att prata med varandra. Positivt är också om deltagarna fått möjlighet att röra vid varandra. Ambitionen är att allt skall ske i lekfulla former och att alla skall ha kul under tiden. För att deltagarna skall få möjlighet att känna denna trygghet är gruppen storlek av betydelse. Dela in den stora gruppen i mindre grupper när ni jobbar med kamratskap. 7-9 år max 8 stycken i gruppen år max 12 stycken i gruppen Gärna 2 ledare per grupp. Dela upp gruppen med en ledare per redovisningsblankett för effektivast Rockringen Alla står i en cirkel och håller varann i händerna. En person har armen genom rockringen/det ihopknutna snöret. Rockringen ska sedan, utan att man bryter cirkeln, vandra hela varvet runt. När någon har rockringen hos sig ska denne, samtidigt som den försöker ta sig igenom rockringen, berätta om sig själv utan att ta paus.

8 8. Rätta ledet 1. Ordna ledet efter t ex hårlängd, kroppslängd, ålder 2. Samma men blunda. 3. Stor grupp, blunda ordna ledet. 4. Stor grupp, blunda, inte tala, ordna ledet. 5. Bokstavsordning på ledet. Spana in i en minut innan man börjar. Lugna skogen En ganska spännande, men snäll, trygghetsskapande lek. Alla utom två personer sprider ut sig i rummet och formar sig som olika (stillastående) saker i en skog. De andra två ställer sig på varsin sida om skogen. En av dem får en bindel för ögonen. Dess uppgift är nu att ta sig igenom skogen till sin vän, utan att röra vid skogens medborgare. Så fort personen närmar sig trädet, stenen eller vad det är, ger det ifrån sig ett ljud för att han eller hon ska kunna gå en annan väg. Björnfällan En ligger raklång på marken med magen nedåt. Person två lägger sig ovanpå på tvären med magen nedåt. Person tre lägger sig ovanpå skavfötters med person ett. Ettan och trean ska hålla i varandras fötter. Person två ska försöka komma loss. Ledarhunden Två och två. En leder en blundar. 1. Den som leder går bakom. 2. Myrstack ej röra. 3. Myrstack kroppskontakt 4. Blinde går först. Håll händerna framför ansiktet.

9 9. Molekylen Två, tre eller fler. Bollkontakt mellan personerna. Panna, rygg, bröst. 1. håll i varandra 2. håll inte i varandra 3. slalombana Skriva med rep 1. Två och två. En tänker ut en bokstav. Förklara för din kamrat hur bokstaven ser ut utan att säga namnet på bokstaven. Byt platser. 2. Den som ska forma bokstaven ska blunda, annars likadant. 3. Båda blundar ingen pratar.

10 10. Äta bra Målet med dessa pass är att barnen skall få möjlighet att börja prata om mat på sina egna villkor. Vikten av att äta frukost innan man skall ha kul och leka en hel dag och om vad man själv kan hitta på som mellanmål. De två passen ligger före och efter lunch och blir tillsammans med lunchen som en helhet. Ledarna väljer själv ut de frågeställningar de vill jobba med, men tänk på att det är barn vi jobbar med. För att underlätta för ledaren har vi gett tänkbara svar på frågorna som ställs.

11 11. Innan lunch Frågor till barnen 1. Varför är det viktigt att äta? 2. Varför är det viktigt att äta frukost? 3. Varför är det viktigt att äta potatis, pasta, ris, bröd eller gröt varje dag? 4. Vad händer i kroppen när vi äter kött, kyckling, fisk och ägg? 5. Vad händer om vi inte äter frukt och grönsaker varje dag? 6. Ge exempel på hur en lunch eller middag kan se ut. Rita gärna. Dela upp tallriken i olika fält eller högar. Tänkbara svar/fakta som gruppen diskuterar fram För att orka vara aktiv en hel match, tävling eller träning. För att vara koncentrerad hela träningen eller tävlingen. Om du äter rätt kommer du också att orka med hela skoldagen och vara mer koncentrerad. Du kommer dessutom att orka med att vara en bra kompis och familjemedlem. Frukosten är det första man äter efter natten och då har kroppen varit utan mat i ca 10 timmar. Det är då viktigt att äta ordentligt så att man blir pigg och glad under dagen. Om man inte äter frukost så blir man trött och hängig och orkar inte vara en bra kompis. Denna mat innehåller mycket energi. Energi är det som gör att man orkar springa mycket och länge. Energi gör också och att man känner sig pigg och glad. Kroppens egen bensin. Denna mat gör så att man lagar kroppen efter träning eller match. Den gör också så att man kan få bättre tränade muskler. Vi blir lättare sjuka och musklerna fungerar inte lika bra. Vi får inte heller i oss så mycket vätska som vi behöver. Vi bör äta ca 5 frukter på en dag om vi vill må bra. Visa tallriksmodellen och diskutera kring denna.

12 12. Tallriksmodellen Tallriksmodellen har tre delar Den första är potatis, ris eller pasta samt bröd. En stor del av tallriken fylls med livsmedel från denna grupp. För den som behöver mycket energi kan denna del göras ännu större. Bröd bör finnas med till alla måltider. Den andra delen består av grönsaker, rotfrukter och frukt. Denna del är lika stor som den förra. Den tredje delen är avsedd för kött fisk, ägg eller baljväxter, exempelvis bönor.

13 13. Efter Lunch Frågor till barnen 7. Varför är det viktigt att äta mellanmål. 8. Ge exempel på bra mellanmål. 9. Vad gör vatten i kroppen och hur mycket bör man dricka? 10. Varför är det viktigt att äta och dricka något direkt efter träning och match? Tänkbara svar/fakta som gruppen diskuterar fram Mellanmålet är viktigt eftersom det är då vi fyller på våra energiförråd, som gör att vi orkar genomföra såväl träningar som resten av dagen med skola, familj, kompisar och fritidsaktiviteter. Bra mellanmål är t ex frukt (gärna banan som innehåller mycket bensin för kroppen kolhydrater), smörgås och mjölk, fil och müsli. Vatten gör så att blodet flyter runt i kroppen och att allting fungerar. Man bör dricka minst 2 glas vatten, mjölk eller juice till alla måltider på en hel dag. Dricker man för lite så blir man snabbare trött och orkar inte springa lika mycket och länge Efter träning och match har kroppen väldigt lite energi kvar. För att vi ska känna oss pigga igen så behöver vi få i oss något så snabbt som möjligt. Bra mat att äta och drick efter träning eller tävling. Bra mat efter är: Mjölk, saft, banan,frukt, macka.

14 14. Samarbete Målet med dessa pass är att barnen skall röra sig och ha kul samtidigt som de samarbetar med varandra för att lösa olika uppgifter. Tanken är att passen utgår från de övningar vi anger nedan men att det är upp till ledarna om de vill ändra detaljer så de blir mer grenspecifika utifrån idrott. Tilläggas skall att det kan bli lite mycket att grenspecificera hela dagen och vissa övningar kan därför bryta av den ordinarie träningen. Catch the flag Barnen delas upp i två lag. En gård, ett fält eller en lekplats delas upp i två likadana delar där lagen är. Deltagande barn får en tid på sig, t.ex. 5 minuter, att gömma flaggan på deras del av planen/gården. Lagen försöker sedan ta flaggan till sin sida av spelplanen och när flaggan når fiendesidan vinner det laget. Man kan dock försvara flaggan genom att röra vid folk från fiendelaget, varpå dom måste frysa. Spelare från samma lag kan rädda sina spelare som frysts på planen genom att röra vid dom. I denna övning är det bara fantasin som sätter stopp. Använd olika miljöer eller bygg upp egna. Förslag: I en mörk skog kan även vuxna tycka att det är kul och pirrande läskigt. Även spioner kan skickas ut, som är immuna mot att bli *frusna* men som bara kan leta efter flaggan, inte ta den och inte frysa andra.

15 15. Trädgårdsmästaren Organisation - Använd en yta på ca 30 m (längd) x 20 m (bredd). Ytan anpassar man beroende på ålder på barnen. I ena änden står Trädgårdsmästaren med sina frukter (bollar, västar, koner eller annat material) utspridda omkring sig. Barnen står i motsatt ända av ytan, vända mot trädgårdsmästaren på en markerad startlinje. På ytan mellan barnen och trädgårdsmästaren läggs olika frizoner ut på olika avstånd från trädgårdsmästaren (koner eller västar som kan markera frizon på ca 1m x 1m). Anvisningar - Trädgårdsmästaren vänder ryggen mot alla barnen och räknar sakta till högt så alla hör till tio. Barnen har då möjlighet att förflytta sig fram i banan för att slutligen nå fram och knycka en frukt i taget av trädgårdsmästaren och sedan ta sig tillbaka till startlinjen. När trädgårdsmästaren har räknat till tio vänder sig denne om. Alla som då befinner sig fritt i ytan och alltså inte hunnit tillbaka till startlinjen eller hunnit in i en frizon får lämna tillbaka frukten och springa och ställa sig på startlinjen. Ofta hinner inte barnen fram på första försöket utan gömmer sig i frizonerna och väntar på att trädgårdsmästaren ska börja om att räkna igen. Variationer - Man kan köra en och en eller två och två. Man kan använda olika typer av material beroende på sport/gren.

16 16. Guldtackorna En bra lek där alla är aktiva samtidigt, här får barnen göra det dem är bra på och de hittar snabbt sina roller som ex. fångvaktare, tjuv eller tagare. Som gultackor kan ni använda det ni har tillgång till exempelvis boll, stenar, konor, hopprep osv. Det är bra om det kan vara så idrottsspecifikt som möjligt. Organisation Dela upp gruppen i 2 lag, ett lag/planhalva. Markera 2 områden på varje planhalva där ni ska ha guldtackor respektive ett fängelse (se skiss nedan). Placera därefter ut Guldtackorna i respektive lag samt lagen på varsin planhalva. Anvisningar Syftet med leken är att ta guldtackor från varandra. Leken börjar genom att någon deltagare tar initiativ till att springa in på motståndarlagets sida och försöka sno en guldtacka. Man får endast ta en guldtacka i taget. Lyckas personen att springa in och ta en guldtacka, är man fri att promenera över till sin sida för att lämna den i sitt bo. Om du däremot blir tagen innan du hunnit ta någon guldtacka så hamnar du i fängelse. Personen som har tagit dig, leder dig till fängelset. På sin egen planhalva är man alltid fri. Fängelse: I fängelset hamnar du om du blir tagen på motståndarnas planhalva. Du kan inte bli tagen om du har befriat en kompis från fängelset eller hämtat en guldtacka. För att bli fri från fängelset måste en kompis från ditt lag springa över och rädda dig, genom att ta dig i handen. När ni håller handen är ni båda fria. Man får bara rädda en person i taget, är det flera i fängelset så är det den personen som kom dit först som blir räddad först. Leken är slut när: Något lag inte har några guldtackor kvar eller efter förbestämd tid Glöm inte att: Släpp loss alla fångar emellanåt så att alla är aktiva större delen av passet.

17 17. Lagfemman Dela in den stora gruppen i många smålag. 4-8 deltagare per lag. Varje gren/station kan dubbleras (arrangeras på mer än en plats) om det är många deltagare. Varje gren/station är tidsbestämd till 5 minuter. Mellan varje gren/station bör barnen ha lite tid på sig. Minst 3 minuter vila. Viktigt blir för ledarna att hålla tiden. Förslag på grenar till lagfemkampen finns härnedan, men kom gärna på egna alternativ. Bollar kan alltid bytas ut mot frisbees, pinnar eller annat. 1. 8:an Ställ upp konor, stenar, skor eller annat som en 8:a. Avståndet mellan konorna, längst ifrån varandra, bör vara minst 25 meter, se figur. Uppgiften till deltagarna är att transportera en boll, eller annat, så många varv man hinner under angiven tid. Bollen kan alltså passas mellan de olika lagmedlemmarna för maximalt samarbete eller att man löper banan i stafett. Ledaren kan välja att lägga in två bollar per lag om hon/han vill. Räkna antalet hela varv som bollen tar sig under den angivna tiden.

18 Bowling Ställ upp en rad med konor stycken, beroende på tillgång. Mellan varje kona skall det vara cm. Bakom en angiven linje, meter från konorna, lägger ni upp bollar, 3-10 stycken, beroende på tillgång. Laget delar upp sig på de båda ytorna X och Y, se figur. Lagmedlemmarna i läge X sparkar, kastar eller rullar bollar mot konerna. När en kona blir träffad (välter) ställer lagmedlemmarna i läge Y upp konan i rätt läge. Ytterligare uppgift för lag medlemmarna i läge Y är att rulla bollar tillbaka till sina lagkamrater i läge X enligt de röda pilarna i figuren. Räkna antalet träffade koner under den angivna tiden. Dela det slutliga resultatet med 2. Alltså ger 80 träffade koner 40 poäng o.s.v.

19 Långhopprep Laget blir tilldelat ett långt rep och en avgränsad yta. De skall sen hoppa så många gånger över repet som de hinner under den angivna tiden. Väljer laget att knyta fast ena änden i en stolpe eller i ett träd är detta ok. Repet måste snurra i 360-varv. Man får alltså inte lägga det på marken eller vagga det. Räkna hela lagets antal hopp under den angivna tiden och dela resultatet med 10. Alltså ger totalt 500 hopp 50 poäng o.s.v 4. Tunnelcrawl Laget ställer upp bredbent på en rad (ju bredare mellan fötterna ju lättare har den som skall crawla). Siste person i raden crawlar mellan sina lagmedlemmars fötter. När denne är framme och ställt sig upp är det näste lagmedlems tur att crawla. Är det blött och lerigt kan man alltid byta ut den crawlande lagmedlemmen mot en boll. Räkna antalet genomförda crawlar under den angivna tiden.

20 Samla sommarord Varje lag utrustas med en penna och ett papper. Laget utser en sekreterare. Laget hjälps åt att skriva så många ord de kan komma på. Använd ett tema t.ex. sommar, idrott, ridning eller annat. Räkna antalet ord som laget skrivit ner under den angivna tiden. Bortse från stavning!

21 21. Utcheckning Tanken med detta passet är att ledarna förbereder sig för avslutningen på sommaridrottsskolan. Inledning och avslutning på en aktivitet är avgörande för vilka minnen barnen bär med sig och i detta fallet har ni varit tillsammans i flera dagar. Kan vara på sin plats med någon rolig och minnesvärd aktivitet som avslutning. Kanske någon överraskning, spontant eller planerat. Många gånger vill barnen busa med ledarna som självklart har hunnit bli förebilder för dem. Nedan finns några punkter som ni skall komma ihåg inför utcheckningen: Finns alla uppgifter på listorna som skall rapporteras till klubben och till SISU Idrottsutbildarna Finns diplom tillgängliga med eventuella underskrifter Fråga barnen om vad de har tyckt varit speciellt kul under veckan Fråga barnen om det var något som ni som ledare kunde gjort annorlunda Finns det någon av deltagarna som skulle vilja fortsätta i någon grupp eller lag, vart skall de i så fall vända sig M.m

Aktiv Föreläsning. Kost

Aktiv Föreläsning. Kost Aktiv Föreläsning Kost Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen:

Läs mer

Lära känna varandra. För äldre barn kan man ställa sig upp och passa bollen med fötterna.

Lära känna varandra. För äldre barn kan man ställa sig upp och passa bollen med fötterna. Tips Lära känna varandra Vid första träffen är det viktigt att man lär känna varandra. Det ger trygghet för hela gruppen och individen. Alla kommer också att lära sig namnen fortare vilket är bra för både

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Lekar. Namnlekar. Lekens namn Stå i en ring

Lekar. Namnlekar. Lekens namn Stå i en ring Lekar Lek har stor betydelse för barns utveckling och är därför en viktig del av friidrottsskolan. Genom att leka olika typer av rörelselekar utvecklar barn och ungdomar sin rörlighet, balans, koordination

Läs mer

Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år

Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år Fokusområden: - Driva - Passa - Mottagning - Vändning - Riktningsförändring - Avslut - Väggspel - Spelbarhet, Spelavstånd Spelarens mognad Fysisk utveckling Lugn tillväxtperiod

Läs mer

Tänkvärt kring kalorier! 100g chips = en hel måltid! 1 liter läsk = en hel måltid! 90g choklad = en hel måltid!

Tänkvärt kring kalorier! 100g chips = en hel måltid! 1 liter läsk = en hel måltid! 90g choklad = en hel måltid! Att äta och röra sig är ett grundläggande behov hos människan. Det behövs för att vi ska förebygga sjukdom och hålla oss friska. Mat och rörelse är också en källa till glädje, njutning och social samvaro

Läs mer

Pedagogik & Metodik Verktygslåda. Uppvärmningslekar: Senast uppdaterad 2006-03-21

Pedagogik & Metodik Verktygslåda. Uppvärmningslekar: Senast uppdaterad 2006-03-21 Pedagogik & Metodik Verktygslåda Uppvärmningslekar: Namn: Brokull Genomförande: När man blir kullad ställer man sig som en bro, man blir befriad genom att kompisen kryper under. Namn: Plåsterkull Genomförande:

Läs mer

Använd häftet som stöd för att utbilda och utveckla idrottarna i din förening.

Använd häftet som stöd för att utbilda och utveckla idrottarna i din förening. Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens bästa! Visionen

Läs mer

12 roliga rastlekar. från skolor i Halland

12 roliga rastlekar. från skolor i Halland 12 roliga rastlekar från skolor i Halland 1 2 Liv & rörelse på rasterna! Barns och ungdomars hälsa och levnadsvanor har stor betydelse för folkhälsan. De senaste åren har den stillasittande leken ökat

Läs mer

Fotbollskolan barn födda 2002 Våren 2009

Fotbollskolan barn födda 2002 Våren 2009 2009-04-05 Sida 1 av 5 Välkommen till fotbollskolan Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst - för att lära sig samarbeta. Drivkraften

Läs mer

Bo 2011-5 år slutar Fsk.Södra

Bo 2011-5 år slutar Fsk.Södra Bo 2011-5 år slutar Fsk.Södra Filter: [Hattstugan] Utförd av: Birger Ivarsson(birger.ivarsson@avesta.se) Organisationsnamn: Avesta kommun An svar: 15 An inbjudna respondenter (via e-post): 0 Procentandel

Läs mer

Skapa aktiviteter där alla barn är aktiva undvik långa köer. Skapa variation i innehållet utgångspunkten är rörelseglädje och kul verksamhet

Skapa aktiviteter där alla barn är aktiva undvik långa köer. Skapa variation i innehållet utgångspunkten är rörelseglädje och kul verksamhet Grundläggande principer för träningspasset: Skapa aktiviteter där alla barn är aktiva undvik långa köer. Skapa variation i innehållet utgångspunkten är rörelseglädje och kul verksamhet Välj lekar och övningar

Läs mer

Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen)

Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen) Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen) Utverdering det har gott bra med träningen. jag tycker att det var kul att träna och så var det skönt att träna.

Läs mer

Sommarträning office 2015

Sommarträning office 2015 Sommarträning office 2015 Träningsprogrammet skall följas och kommer att kontrolleras med tester när vi startar igen (BIP samt Coopertest). Ju mer du tränar desto lättare blir det under säsong. Syftet

Läs mer

Fotbollsskolan. passning.indd 1 07-06-05 16.17.27

Fotbollsskolan. passning.indd 1 07-06-05 16.17.27 Fotbollsskolan passning.indd 1 07-06-05 16.17.27 Välkommen till fotbollsskolan! Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst - för att lära

Läs mer

FSB:S UNGDOMSLEDARKURS I PARGAS 8-10.4.2011. Samarbetsövningar och lekar

FSB:S UNGDOMSLEDARKURS I PARGAS 8-10.4.2011. Samarbetsövningar och lekar FSB:S UNGDOMSLEDARKURS I PARGAS 8-10.4.2011 Samarbetsövningar och lekar Lekar och olika övningar kan vara bra på många olika sätt: - Har man en ny grupp, eller nya medlemmar så för att göra alla lite mer

Läs mer

Innehållsförteckning. Handboll i skolan

Innehållsförteckning. Handboll i skolan Innehållsförteckning ÖVNINGSFÖRRÅD (LÄTT NIVÅ)...2 1. Kasta-fånga/Jag och bollen...2 2. Kasta - fånga/vi två och bollen...3 3. Kasta-fånga/Vi och bollen i rummet...3 4. Studsa/Jag och bollen...3 5. Studsa/Vi

Läs mer

Fotbollsskolan. skott.indd 1 07-06-05 16.17.58

Fotbollsskolan. skott.indd 1 07-06-05 16.17.58 Fotbollsskolan skott.indd 1 07-06-05 16.17.58 Välkommen till fotbollsskolan! Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst - för att lära sig

Läs mer

RIKTLINJER FÖR POJKAR OCH FLICKOR 7 ÅR

RIKTLINJER FÖR POJKAR OCH FLICKOR 7 ÅR 2015 3-manna RIKTLINJER FÖR POJKAR OCH FLICKOR 7 ÅR Målsättning föreningen Älvsborg FF erbjuder barn, ungdomar och vuxna i närområdet en mötesplats där alla är välkomna att ha trevligt med fotboll som

Läs mer

www.sisuidrottsutbildarna.se/orebro

www.sisuidrottsutbildarna.se/orebro Face to Face Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens

Läs mer

Ladda för fotboll i Södertälje FK

Ladda för fotboll i Södertälje FK Ladda för fotboll i Södertälje FK Guiden till hur DU ökar din prestationsförmåga genom att ge kroppen rätt energi - 1 - Innehåll Inledning sid 2 Frukost - det viktiga målet sid 3 Vilken frukosttyp är du?

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Inledning. Övning 1: Frågestund

Inledning. Övning 1: Frågestund Kamratskap Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig.

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. Pedagogens manus till BILDSPEL 3 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. 2. Manus: Från 12 års

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Engelsk stafett

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Engelsk stafett Engelsk stafett Övning nr. 2 4 lag med 3-5 spelare i varje lag. Sätt ut koner där bollen ska ligga (som visas på bilden). o Avstånd mellan koner ska vara ungefär 5-8 meter Spelarna tilldelas varsitt nummer.

Läs mer

http://ovningsbanken.svenskfotboll.se/exercise.aspx?id=536

http://ovningsbanken.svenskfotboll.se/exercise.aspx?id=536 http://ovningsbanken.svenskfotboll.se/exercise.aspx?id=536 Organisation Yta: 20-25x20-25 meter. 12-15 spelare, varav 2 eller 3 är jägare. Bollar och västar. Anvisningar 2 eller 3 spelare har västar synliga

Läs mer

Teambuilding Innehåll: Det finns tre olika typer av teambuildingövningar:

Teambuilding Innehåll: Det finns tre olika typer av teambuildingövningar: Sida 1 av 6 Teambuilding Innehåll: Det finns tre olika typer av teambuildingövningar: Bryt isen Oväntad information Äta kolasnören Det stora trasslet Kom ihåg- leken Samarbeta Dvärg, jätte, trollkarl Amazonas

Läs mer

Älsklingsmat och spring i benen

Älsklingsmat och spring i benen Älsklingsmat och spring i benen Tips och idéer för förskolebarn Idag tänker vi berätta lite om maten och matens betydelse för barnens hälsa och väl befinnande. Alla behöver vi mat för att kroppen ska fungera.

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Fotbollens Spela Lek och Lär (FSLL)

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Fotbollens Spela Lek och Lär (FSLL) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Fakta spelarutbildningsplan SvFF 2 Fakta spelarutbildningsplan SvFF Nivå 1 3 Fakta spelarutbildningsplan VFF Nivå 1 4 Träning 1, Driva 5 Träning 2, Utmana, finta och dribbla 9 Träning

Läs mer

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut I den första övningsdelen började du stärka din självbild bland annat med hjälp av en lista med positiva affirmationer anpassade just för dig. Förhoppningsvis

Läs mer

MIK Fotboll 5-mannaspel 2011

MIK Fotboll 5-mannaspel 2011 MIK Fotboll 5-mannaspel 2011 I barnfotboll ska barnen leka och lära sig fotboll. Vid matchlika situationer är det viktigt att alla får delta lika mycket och prova på olika platser i laget. Matchresultatet

Läs mer

IDROTTSKUNSKAP Handboll

IDROTTSKUNSKAP Handboll Träff 1: Handbollstermer Vet du vad dessa elva viktiga handbollsord betyder? Avstämt skott Underarmskott Mittväxel Kantväxel Kantövergång 6-0 försvar 5-1 försvar Helkontring Speldjup Individuell teknik

Läs mer

PM för barngymnastik i SGA 4-8 år

PM för barngymnastik i SGA 4-8 år PM för barngymnastik i SGA 4-8 år Upplägg, övningar och tips Skrivet av Hannah Olsson 2015 Börja alltid med att samla alla barnen i en ring genom att till exempel säga Nu vinkar vi hejdå till alla föräldrar

Läs mer

Mål med kursen Baddaren N1

Mål med kursen Baddaren N1 Mål med kursen Baddaren N1 Kunna doppa huvudet under vattenytan, inte vara rädd för att få vatten i ögonen samt att hoppa från kant på djupt vatten. Simmärke: Baddaren Blå Doppa Doppa huvudet 5 gånger,

Läs mer

Träningspass 1 Tid: 1,5 h Passning/ Mottagning

Träningspass 1 Tid: 1,5 h Passning/ Mottagning Övning: Uppvärmning Tid: 10 min Vad: Uppvärmning med boll. Varför: För att värma upp muskler och öka pulsen inför träningen. Hur: Vi ska slå en passning till en lagkamrat som tar emot bollen och samtidigt

Läs mer

Idrot t i s kolan 2011. Skidkul

Idrot t i s kolan 2011. Skidkul Idrot t i s kolan 2011 Skidkul 1 INNEHÅLL INTRODUKTION 3 LÄTTA LEKAR Vem är rädd för snögubben? 4 Hundarna ylar i natten 4 Fruktsallad 4 Formula 1 5 Hundkojan 5 Sista paret ut 5 Katt och råtta 5 X-tafatt

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr -11: Författare: Gertrud Malmberg

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr -11: Författare: Gertrud Malmberg sidan 1 Författare: Gertrud Malmberg Vad handlar boken om? Saras mamma ska ut och handla och Sara har inget att göra. Mamma föreslår att Sara ska ringa Maja som hon har sällskap med till skolan. Men mamma

Läs mer

Inledning. I alla övningar utgår vi ifrån Arbetsmodellen: VAD ska tränas VARFÖR ska det tränas HUR ska det tränas ÖVA organisation och anvisningar

Inledning. I alla övningar utgår vi ifrån Arbetsmodellen: VAD ska tränas VARFÖR ska det tränas HUR ska det tränas ÖVA organisation och anvisningar ÖVNINGSBANK Inledning Att vara ledare i fotboll är en ynnest, men man har också ett stort ansvar. Ett ansvar att ta vara på den tiden man har tillsammans med sina spelare och faktiskt lära dem fotboll.

Läs mer

SmartgymS TRÄNA HEMMA PROGRAM SMARTA ÖVNINGAR FÖR ATT KOMMA I FORM - HEMMA! Effektiv Träning UTAN Dyra Gymkort!

SmartgymS TRÄNA HEMMA PROGRAM SMARTA ÖVNINGAR FÖR ATT KOMMA I FORM - HEMMA! Effektiv Träning UTAN Dyra Gymkort! S TRÄNA HEMMA PROGRAM 28 SMARTA ÖVNINGAR FÖR ATT KOMMA I FORM - HEMMA! Effektiv Träning UTAN Dyra Gymkort! Kom i form hemma Vi träffar många personer som tränar mycket och som är motiverade och som har

Läs mer

Lekar och övningar. Lycka till! /Plattformengänget SISU Idrottsutbildarna

Lekar och övningar. Lycka till! /Plattformengänget SISU Idrottsutbildarna Lekar och övningar Lekar och övningar i syfte att träna motorik, fantasi, aerob kapacitet, koncentration, ansvar, ärlighet, visa hänsyn, samarbetsförmåga, social träning samt mycket mer och framförallt

Läs mer

Leken att tänka på vid lektillfällen

Leken att tänka på vid lektillfällen Leken att tänka på vid lektillfällen Man slutar inte att leka för att man blir gammal - man blir gammal för att man slutar att leka! / George Bernard Shaw Play is the first eductor / Baden -Powell Varför

Läs mer

Vad är hälsa? Hälsa är hur man mår, hur man mår fysiskt, psykiskt och socialt.

Vad är hälsa? Hälsa är hur man mår, hur man mår fysiskt, psykiskt och socialt. Vad är hälsa? Definition av WHO En god hälsa är ett tillstånd av (fullständigt) fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande och ej blott frånvaro av sjukdom eller handikapp Hälsa är hur man mår, hur man

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Din skattade profil inför 2012

Din skattade profil inför 2012 Jag som orienterare Din skattade profil inför 2012 Motivationsmål Målsättning inför 2012 Tekniska mål Mentala mål Din skattade profil efter 2012 Motivationsmål Uppnådda mål 2012 Tekniska mål Mentala mål

Läs mer

5-mannafotboll. Ett studiematerial om regler för 5-mannafotboll för 8-9 åringar i Värmland.

5-mannafotboll. Ett studiematerial om regler för 5-mannafotboll för 8-9 åringar i Värmland. 5-mannafotboll Ett studiematerial om regler för 5-mannafotboll för 8-9 åringar i Värmland. 5-manna skall lära våra barn att spela fotboll på ett lekfullt sätt med mycket bollkontakt. Detta skall genomsyra

Läs mer

Det är detta bränsle som vi ska prata om idag. Träff 1

Det är detta bränsle som vi ska prata om idag. Träff 1 Kroppen är som en maskin: Den måste ha bränsle för att fungera. När du är i rörelse, och även vid vila och sömn, går det år energi. Det du äter, som kallas protein, kolhydrater och fett, blir till energi

Läs mer

Vandrande skolbussar Uppföljning

Vandrande skolbussar Uppföljning Fariba Daryani JANUARI 2007 Vandrande skolbussar Uppföljning När man börjat blir man fast (Förälder i Vandrande skolbuss) Att gå med Vandrande skolbussen är något vi ser fram emot (Barn i Vandrande skolbuss)

Läs mer

DET HANDLAR OM MAT. MAT SOM ÄR LIVSVIKTIGT FÖR OSS FÖR ATT VI SKALL MÅ BRA OCH KUNNA PRESTERA I OLIKA SITUATIONER! GENOM ATT VI ÄTER OCH DRICKER FÅR

DET HANDLAR OM MAT. MAT SOM ÄR LIVSVIKTIGT FÖR OSS FÖR ATT VI SKALL MÅ BRA OCH KUNNA PRESTERA I OLIKA SITUATIONER! GENOM ATT VI ÄTER OCH DRICKER FÅR DET HANDLAR OM MAT. MAT SOM ÄR LIVSVIKTIGT FÖR OSS FÖR ATT VI SKALL MÅ BRA OCH KUNNA PRESTERA I OLIKA SITUATIONER! GENOM ATT VI ÄTER OCH DRICKER FÅR VI I OSS ENERGI, SOM KROPPEN BEHÖVER FÖR ATT ORKA SPELA

Läs mer

STEG 1. Börja Köra KARTINGSKOLAN. Svenska Bilsportförbundets utbildningsmaterial för Karting.

STEG 1. Börja Köra KARTINGSKOLAN. Svenska Bilsportförbundets utbildningsmaterial för Karting. STEG 1 Detta är Förarutbildningen Steg 1 som beskrivs i regelboken Karting KA 7.1. Börja Köra KARTINGSKOLAN Svenska Bilsportförbundets utbildningsmaterial för Karting. Svenska Bilsportförbundet Bilsportens

Läs mer

Tips på några lekar att leka på rasterna. Av Rastaktivitetsgruppen

Tips på några lekar att leka på rasterna. Av Rastaktivitetsgruppen Tips på några lekar att leka på rasterna. Av Rastaktivitetsgruppen TUNNELKULL ISKULL ELEFANTKULL PEPPARKAKSKULL SMÅ STJÄRNE KULL RUTNA ÄGGET KATT OCH RÅTTA AKTA DIN SVANS STAMPA ORM HELA HAVET STORMAR

Läs mer

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Engelsk stafett

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Engelsk stafett Engelsk stafett Övning nr. 2 4 lag med 3-5 spelare i varje lag. Sätt ut koner där bollen ska ligga (som visas på bilden). o Avstånd mellan koner ska vara ungefär 5-8 meter Spelarna tilldelas varsitt nummer.

Läs mer

5-mannafotboll utomhus

5-mannafotboll utomhus REGLER 5-mannafotboll utomhus Anpassade regler för 5-mannafotboll utomhus i Värmland. 5-mannafotboll 8-9 år 2013-02-22 5-manna utomhus skall lära våra barn att spela fotboll på ett lekfullt sätt med mycket

Läs mer

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop.

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop. Självkänsla Självkänsla är lika med att bottna i sitt innerst. Självkänslan finns i varje människa och söker plats att få fäste i och växa ur. Vissa ger den utrymme medan vissa inte låter den gro. Det

Läs mer

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE Sofia Fredén Slutversion December 2012januari 2013 8 år MAMMA KOMPIS 8 år LÄRARE TVÅ ORANGUTANGER I en skola, hemma, i en djungel. Pjäsen är tänkt för 3 skådespelare. 2 1. Leo

Läs mer

Har du funderat något på ditt möte...

Har du funderat något på ditt möte... Har du funderat något på ditt möte... med mig? Så vill jag bli bemött som patient inom psykiatrin. projektet Bättre psykosvård Har du sett rubriker som de här? troligen inte. De här rubrikerna är ovanligt

Läs mer

ÄTA RÄTT. Träff 1, 10-12 år. maten du äter. den energi din kropp gör av med

ÄTA RÄTT. Träff 1, 10-12 år. maten du äter. den energi din kropp gör av med Träff 1, 10-12 år ÄTA RÄTT Att vara fotbollsspelare eller aktiv inom andra idrotter kräver en hel del av din kropp. Du gör av med energi när du springer och dina muskler växer av träningen och blir starka.

Läs mer

Futsal (generella regler i korthet) 2014/2015

Futsal (generella regler i korthet) 2014/2015 Spelplanen Som spelplan gäller handbollens begränsningslinjer och mål. Straffpunkten är 6 m från mållinjen. (På handbollens heldragna linje). Yttre straffpunkten är 10 m från mållinjen. (1m utanför handbollens

Läs mer

Genom att vi befinner oss i samma lokal hela dagarna och är samma pedagoger under för och eftermiddagarna så skapar vi en trygg miljö för barnen.

Genom att vi befinner oss i samma lokal hela dagarna och är samma pedagoger under för och eftermiddagarna så skapar vi en trygg miljö för barnen. I förskoleklassens verksamhet tar vi tillvara på barnens nyfikenhet och lust att lära genom att låta leken vara ett av de viktigaste verktygen för barnens kunskapsutveckling. Den sociala träningen och

Läs mer

Trä ning och trä ningsplänering

Trä ning och trä ningsplänering Trä ning och trä ningsplänering Alla mår bättre av motion och för att motion och träning ska bli en del av din vardag är det viktigt att hitta något som passar dig och som du tycker är roligt. En del människor

Läs mer

Tema: 24-timmarsdygnet

Tema: 24-timmarsdygnet Tema: Om våra barn mår bra, rör på sig, har goda mat- och sömnvanor, har de goda förutsättningar att utvecklas på ett positivt sätt och trivas med sig själva. Chansen är även stor att de fortsätter ha

Läs mer

Övning: Dilemmafrågor

Övning: Dilemmafrågor Övning: Dilemmafrågor Placera föräldrarna i grupper med ca 6-7 st/grupp. Läs upp ett dilemma i taget och låt föräldrarna resonera kring tänkbara lösningar. Varje fråga kan även visas på OH/ppt samtidigt,

Läs mer

Redskap: Rep, snöre, tejp eller liknande

Redskap: Rep, snöre, tejp eller liknande Stå på ett ben Redskap: Inga Stå på ett ben i 20 eller 30 sekunder och håll balansen utan att nudda marken med det upplyfta benet (det är tillåtet att fånga balansen genom att ta tag i det upplyfta benet

Läs mer

Lärarmaterial. Erik tävlar. Vad handlar boken om? Mål och förmågor från Lgr 11: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Torsten Bengtsson

Lärarmaterial. Erik tävlar. Vad handlar boken om? Mål och förmågor från Lgr 11: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Torsten Bengtsson Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Erik fyller år och har fått en BMX-cykel av pappa. Erik och Lea träffas i skogen med sina cyklar för att göra en bana. När de är

Läs mer

Small Group löpning. Målgrupp. Behörighet. Instruktör-/tränarrollen. Upplägg

Small Group löpning. Målgrupp. Behörighet. Instruktör-/tränarrollen. Upplägg Small Group löpning Small group Löpning är en kurs för dig som är löpare som vill bli starkare, snabbare och mer effektiv i din löpning. Kursen består av 6 träningstillfällen för en grupp på 5-8 personer.

Läs mer

Löpning kvalitet. Aktuellt. Träningsupplevelse- profil, karaktär och målgrupp

Löpning kvalitet. Aktuellt. Träningsupplevelse- profil, karaktär och målgrupp Löpning kvalitet Löpning kvalitet är ett pass utomhus där vi primärt tränar kondition och skapar förutsättningar för effektiv, utvecklande och rolig löpning. Inom Löpning kvalitet har vi ett brett utbud:

Läs mer

Santos visste att det bara var en dröm men han fortsatte ändå att leka med bollen varje dag för det fanns inget han älskade mer.

Santos visste att det bara var en dröm men han fortsatte ändå att leka med bollen varje dag för det fanns inget han älskade mer. 1. Solen var precis på väg upp och där ute på den lilla grusplanen intill byn kunde man redan se Santos springa omkring med den bruna slitna läderbollen som han gjorde varje dag. Oavsett om det var vardag

Läs mer

Kapitel 1. Jag gillar inte honom sa jag, inte jag heller svarade Emil. När vi hade rast gick vi till dörren

Kapitel 1. Jag gillar inte honom sa jag, inte jag heller svarade Emil. När vi hade rast gick vi till dörren Kapitel 1 Hej jag heter Matteo Lindgren. Jag går på elevskolan. Jag är 10 år. Min bästa kompis heter Emil Hanson. Vaktmästaren är läskig. Han är alltid arg skriker så högt så att man blir rädd. Första

Läs mer

MIN AKTIVITET Vi är många som tycker om att röra på oss! Vad är det som händer med oss då? KONDITION Uthållighet, förmågan att arbeta under längre tid Kroppens förmåga att ta upp och transportera syre

Läs mer

mina intressen:... mina favoriträtter:... JAG ÄR EN SOM... (SÄTT ETT KRYSS FÖR JA ELLER NEJ)

mina intressen:... mina favoriträtter:... JAG ÄR EN SOM... (SÄTT ETT KRYSS FÖR JA ELLER NEJ) namn:... klass:... ålder:... familj:... mina intressen:... mina favoriträtter:... dagens datum:... JAG ÄR EN SOM... (SÄTT ETT KRYSS FÖR JA ELLER NEJ) JA NEJ tycker om att vara tillsammans med andra tycker

Läs mer

FC Rosengårds fotbollspolicy. Information till föräldrar

FC Rosengårds fotbollspolicy. Information till föräldrar FC Rosengårds fotbollspolicy Information till föräldrar Den bästa fotbollsutbildningen Vi på FC Rosengård är glada att välkomna dig och ditt barn till klubben. Vår målsättning är att ge ditt barn den bästa

Läs mer

Klara Färdiga Gå! De tre första samlingarna.

Klara Färdiga Gå! De tre första samlingarna. Mål I Royal Rangers NÅR vi de unga, vi får dem att VÄXA och vi UTRUSTAR DEM TILL TJÄNST. Andligt, själsligt, kroppsligt och socialt. Det är viktigt med en helhetssyn på människan i vår verksamhet. Genom

Läs mer

En satsning på Barnfotbollen

En satsning på Barnfotbollen En satsning på Barnfotbollen Framtaget av en arbetsgrupp bestående av föräldrar och ledare i samarbete med Upplands fotbollförbund och SISU Idrottsutbildarna Kontaktperson på Upplands FF: Chasmine Wahlberg

Läs mer

Berättarstunden. Termin 4: Bibeltelefonen. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial

Berättarstunden. Termin 4: Bibeltelefonen. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 4: Bibeltelefonen Söndagsskolmaterial Innehåll Termin 4 Bibeltelefonen Förord Beskrivning Lektion 1 Lektion 2 Lektion 3 Lektion 4 Lektion 5 Lektion

Läs mer

Sinnesfrid: Synvillor

Sinnesfrid: Synvillor Sinnesfrid: Synvillor I denna övning utmanar vi synsinnet med hjälp av några luriga bilder. Gör så här: Ta fram bilderna. Betrakta varje bild enskilt eller i grupp. Det finns fyra typer av bilder. Stereobilder

Läs mer

Förord Inledning. Roland Larsson Talangutvecklare, pojk, Skåne och Blekinge Förbundskapten, pojk och junior

Förord Inledning. Roland Larsson Talangutvecklare, pojk, Skåne och Blekinge Förbundskapten, pojk och junior Förord Inledning Ett fotbollslag som har ett väl utvecklat passningsspel har stora förutsättningar för att spela bra anfallsfotboll och skapa målchanser. Passningsspelet är fundamentet i fotbollens anfallsspel.

Läs mer

Välkommen till din loggbok!

Välkommen till din loggbok! Loggbok för: 1 Välkommen till din loggbok! Den här boken är till för dig som ska träna med Minneslek. I loggboken får du information om arbetsminnet, veta hur träningen går till och ett schema där du kan

Läs mer

Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet

Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet Västernorrlands modell för att göra barns röster hörda En definition av begreppet delaktighet Delaktighet

Läs mer

Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS

Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS Du är tryggheten Att vara ett stöd och en lugn, trygg punkt för ditt barn är om möjligt ännu viktigare när barnet hamnar på sjukhus.

Läs mer

Att vara fotbollsförälder i Jönköpings Södra IF

Att vara fotbollsförälder i Jönköpings Södra IF Att vara fotbollsförälder i Jönköpings Södra IF Att vara fotbollsförälder i Jönköpings Södra IF Jönköpings Södra IF:s ungdomsutskott och föräldragrupp hälsar dig som förälder varmt välkommen i föreningen!

Läs mer

Barnfattigdom. Arbetsplan för en studiecirkel

Barnfattigdom. Arbetsplan för en studiecirkel Partistyrelsens kansli Stockholm 2011-11-08 Barnfattigdom Arbetsplan för en studiecirkel 2 (8) Ta ut riktningen i en studiecirkel Det här är en arbetsplan som hjälper er att genomföra en studiecirkel om

Läs mer

Utvecklingssamtal Spelare

Utvecklingssamtal Spelare Utvecklingssamtal Spelare Hemuppgift Fanna BK P/F Spelarutveckling. Detta är en hemuppgift som vi tränare vill att ni går hem och svarar på. Den tar max 10-15 minuter att göra. Lämna tillbaka uppgiften

Läs mer

Viktigt att ta kontroll över samtalet från början:

Viktigt att ta kontroll över samtalet från början: Ta hand om blivande kunder i sex steg (Peter Dahl) Viktigt att ta kontroll över samtalet från början: Det viktiga är att Du avhandlar nedanstående 6 punkter som skall avhandlas MED DINA EGNA ORD, inte

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING Fakta spelarutbildningsplan SvFF 2 Fakta spelarutbildningsplan SvFF Nivå 2 3 Fakta spelarutbildningsplan SmFF Nivå 2 4 Träning 1, Passning och mottagning 5 Träning 2, Spelbarhet och

Läs mer

BÖRJA RÄTT HANDLEDNING I ATT STARTA NYA TRÄNINGSGRUPPER. Föreningslyftet i Göteborg. Göteborgs FF och SISU Idrottsutbildarna

BÖRJA RÄTT HANDLEDNING I ATT STARTA NYA TRÄNINGSGRUPPER. Föreningslyftet i Göteborg. Göteborgs FF och SISU Idrottsutbildarna BÖRJA RÄTT HANDLEDNING I ATT STARTA NYA TRÄNINGSGRUPPER Föreningslyftet i Göteborg Göteborgs FF och SISU Idrottsutbildarna Detta häfte är framtaget av Föreningslyftet 2014 som är ett gemensamt projekt

Läs mer

Snabbhetsträning. Upplands Distriktslag -94. Vid frågor, kontakta Jonas på: 1 info@footballspeedacademy.com

Snabbhetsträning. Upplands Distriktslag -94. Vid frågor, kontakta Jonas på: 1 info@footballspeedacademy.com Snabbhetsträning Upplands Distriktslag -94 1 info@footballspeedacademy.com Innehållsförteckning Information!!!!!!!! 3 Uppvärmning!!!!!!!! 3 Mobility/Flexibility!!!!!!!!! 3 Activation!!!!!!!!!! 6 Precompetition!!!!!!!!!!

Läs mer

Den förlorade sonen:

Den förlorade sonen: Den förlorade sonen En bildrik berättelse direkt ur Lukas evangelium 15 och gjord efter bibeltexten. Handlar om sonen som bryter med hemmet och slarvar bort sin förmögenhet i främmande land, ångrar sig

Läs mer

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej, Jag heter Aragon. Jag och min far bor i en liten stuga i en liten stad kallas sed Wood. Här bor det inte många men vi odlar mat så det räcker till alla. Men vi har inte mycket

Läs mer

Förberedelser: Sätt upp konerna i stigande ordningsföljd (första inlärningen) eller i blandad ordningsföljd (för de elever som kommit längre).

Förberedelser: Sätt upp konerna i stigande ordningsföljd (första inlärningen) eller i blandad ordningsföljd (för de elever som kommit längre). Räkna till 10 Mål: Eleverna skall kunna räkna till 10, i stigande och sjunkande ordningsföljd. Antal elever: minst 10 elever. Koner med talen 1 till 10.( använd konöverdrag och skriv 10 på en lapp på 0-käglan)

Läs mer

Riktlinjer för ungdomsverksamhet inom Västerås Friidrottsklubb

Riktlinjer för ungdomsverksamhet inom Västerås Friidrottsklubb 2007-02-05 1 Inledning Riktlinjer för ungdomsverksamhet inom Västerås Friidrottsklubb 1.1 Syfte Syftet med detta dokument är att beskriva ungdomsverksamheten inom VFK samt tydliggöra erbjudanden och förväntningar.

Läs mer

Malte är snäll och rolig han är smart, vi brukar leka dinosaurier på fotbollsplan, när gympalärarn kommer så springer vi och gömmer oss i de höga

Malte är snäll och rolig han är smart, vi brukar leka dinosaurier på fotbollsplan, när gympalärarn kommer så springer vi och gömmer oss i de höga Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Hej jag heter Hans och är 8 år. Jag går på Kyrkmons skola på Furubacken klass 2 A. Min bästis heter Malte och han är 8 år. Jag är rädd för rektorn och gympalärarn. På slutet

Läs mer

Indiansmyg med boll Bollkamp/prickboll Attack fotboll!

Indiansmyg med boll Bollkamp/prickboll Attack fotboll! Bollekar Indiansmyg med boll Lämpar sig bäst i en utrustad gymnastikhall eller ute i skogen. Ledaren/barnen sprider ut redskap som är tillräckligt stora att gömma sig bakom över hela golvet på gymnastikhallen.

Läs mer

Stockholms Fotbollförbunds projekt inom Idrottslyftet år 2015. Ansökan sker på IdrottOnline fr. o m 1 december 2014.

Stockholms Fotbollförbunds projekt inom Idrottslyftet år 2015. Ansökan sker på IdrottOnline fr. o m 1 december 2014. Utbildningsprojekt Alla ansökningar till Idrottslyftet ska göras i IdrottOnline och kräver att; 1. Föreningen måste ha aktiverat sin klubbsida på IdrottOnline. 2. Föreningen måste ha angett ordförande

Läs mer

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla i Sverige att röra sig fritt i naturen. Men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll. i Hälsingland. Så spelar vi 9-mannafotboll

Barn- och ungdomsfotboll. i Hälsingland. Så spelar vi 9-mannafotboll Barn- och ungdomsfotboll i Hälsingland Så spelar vi 9-mannafotboll 1 Lagom stor plan Lagom många spelare Bättre och mer utvecklande spel Spela, lek och lär, är mottot för all barn- och ungdomsfotboll.

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

Provivus tips om KONCENTRATION - VAD PEDAGOGEN KAN GÖRA

Provivus tips om KONCENTRATION - VAD PEDAGOGEN KAN GÖRA Provivus tips om KONCENTRATION - VAD PEDAGOGEN KAN GÖRA Det kan vara svårt att räcka till som pedagog. Med en eller flera elever som har behov av särskilt stöd kan man lätt själv känna sig otillräcklig.

Läs mer

1 Är du flicka eller pojke? Flicka. Vilken månad är du född? 3 Vilket år är du född? 1993 eller tidigare. 4 I vilket land är du född?

1 Är du flicka eller pojke? Flicka. Vilken månad är du född? 3 Vilket år är du född? 1993 eller tidigare. 4 I vilket land är du född? 1 Är du flicka eller pojke? Flicka Pojke 2 Vilken månad är du född? Januari Februari Mars April Maj Juni Juli Augusti September Oktober November December 3 Vilket år är du född? 1993 eller tidigare 1994

Läs mer

2. Mitt namn är... och jag ringer för att vi har fått in en intresseanmälan av dig om att arbeta hemifrån, stämmer det?

2. Mitt namn är... och jag ringer för att vi har fått in en intresseanmälan av dig om att arbeta hemifrån, stämmer det? Manus för inbjudan till affärspresentation: 1. Hejsan (förnamn). 2. Mitt namn är... och jag ringer för att vi har fått in en intresseanmälan av dig om att arbeta hemifrån, stämmer det? 3. Vad bra. Jag

Läs mer

Tummen upp! Idrott och hälsa Kartläggning åk 6

Tummen upp! Idrott och hälsa Kartläggning åk 6 Tummen upp! Idrott och hälsa Kartläggning åk 6 Använd Tummen upp! för att kartlägga och bedöma elevernas kunskaper i förhållande till kunskapskraven i Lgr 11. PROVLEKTION: Upplevelser av fysisk aktivitet

Läs mer