Socialnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Socialnämnden 2013-09-12 67"

Transkript

1 Socialnämnden Plats och tid Hjernet, kl. 14:00-16:25 Beslutande Tom Rymoen (M), ordförande Elisabeth Hoikkala (S) Kent Nilsson (S) Ulla Karlsson (S) Håkan Boman (S) Jan-Åke Wildhammar (S) Lars Larsson (M), tj ersättare för Britt Aldeholm (M) Nils Holmberg (KD) Marita Simpson (C), tj ersättare för Bengt Nilsson (FP) Helena Vilhelmsson (C) Johan Lundkvist (NP) Övriga deltagande Thomas Johansson, controller Mona Forsberg, socialchef Annelie Gustafson, nämndsekreterare Utses att justera Helena Vilhelmsson Justeringens plats och tid Tingshuset, Under- skrifter Sekreterare... Paragrafer Annelie Gustafson Ordförande... Tom Rymoen Justerande... Helena Vilhelmsson ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Socialnämnden Datum för Datum för anslags uppsättande anslags nedtagande Förvaringsplats för protokollet Tingshuset Underskrift...:. Tom Rymoen, ordförande

2 Socialnämnden Sn 54 Övriga frågor och godkännande av dagordningen Ordförande informerar nämnden att övriga frågor ska meddelas nämndens sekreterare eller ordförande senast ett dygn innan sammanträde. Övriga frågor som inkommer senare kanske inte får svar under sittande möte utan skjuts till nästa sammanträde. Socialnämnden beslutar att godkänna dagordningen.

3 Socialnämnden Sn 55 dnr 13/2013 Delegationsbeslut Au protokoll Au-protokoll Delegationsbeslut IFO, juni Delegationsbeslut IFO, juli Delegationsbeslut IFO, augusti Delegationsbeslut LSS och ÄO, juni Delegationsbeslut LSS och ÄO, juli Delegationsbeslut LSS och ÄO, augusti Socialnämnden beslutar att godkänna redovisningen och lägga densamma till handlingarna.

4 Socialnämnden Sn 56 dnr 40/2013 Ekonomi Förvaltningens controller närvarar och redogör för det ekonomiska läget. Prognos Kommunfullmäktige fastställde i december 2012 en budgetram för socialnämnden på 187,1 mkr för år Prognosen per den sista juni för helåret 2013 pekar på en budgetavvikelse på +0,0 mkr i förhållande till budgetramen. Driftredovisningen Socialförvaltningen bedömer i sin senaste prognos per att nämndens resultat för 2013 kommer att följa budget. Inom de olika verksamheterna förekommer dock avvikelser. Underskotten inom personlig assistens förklaras av omklassificering av vårdtagare från LASS till LSS, inom vuxenenheten vård och omsorg av flertal LVM-placeringar. Överskotten inom socialförvaltningen förklaras av lägre personalkostnader, liksom inom Tullbackagården. Inom försörjningsstöd förklaras prognosöverskottet av lägre utbetalt försörjningsstöd. Personal Antalet anställda inom nämndens verksamhetsområden omräknat till årsarbetare uppgick den sista juni till 280 st mot 272 st i juni Under juni månad 2013 uppgick korttidssjukfrånvaron till 63 dagar och långtidssjukfrånvaron till 532 dagar. Investeringar Nämnden har för år 2013 en av kommunfullmäktige fastställd investeringsbudget på 0,7 mkr. Till det har beslutats om tilläggsbudget på 0,6 mkr avseende omsorgssystem. Investeringsbudgeten uppgår därefter till 1,3 mkr. T o m juni har 0,6 mkr redovisats. Prognostiserad investeringsvolym uppgår till 1,3 mkr. Befolkningsutveckling Kommunens befolkning uppgår den 30 juni 2013 till , vilket är en ökning med fyrtiotre personer sedan årsskiftet och en ökning från kvartal 1 med fyrtioåtta personer. Socialnämnden tackar för informationen och lägger densamma till handlingarna.

5 Socialnämnden Sn 57 dnr 72/2013 Förslag på bespararingar för att komma inom 2014 års ram När socialförvaltningens budget för 2014 sammanställts så fattas det 2,315 mkr. Av dessa är 2 mkr en volymökning som tillkommit efter det att Försäkringskassans nya bedömningar för LASS fått genomslag. Socialförvaltningen ser att möjliga besparingar inom nämndens ansvarsområde är att avveckla köp av personliga ombud, ta bort habiliteringsersättningen, halvera samordnartjänst för daglig verksamhet, minskning av sjukskötersketjänst med 0,25 samt reducera personal inom äldreomsorgen/gruppbostäder/socialtjänsten med 4,0 tjänst. Förslag till beslut Socialförvaltningen föreslår socialnämnden besluta att sända förslaget vidare till budgetberedning för behandling. Under socialnämndens behandling av ärendet framför socialchefen att besparingsförslaget att ta bort fyra tjänster kommer bli mycket kännbart. Ledamöterna ifrågasätter att en verksamhetsförändring, som de nya förutsättningarna för LASS innebär, medför att förvaltningen ska spara in på andra områden. Försäkringskassans nya bedömningar är inte rimligt och hela länet bör gå ihop och klaga på detta. Socialnämndens ledamöter framför även förslag gällande personliga ombud. Socialnämnden beslutar att ställa sig bakom socialförvaltningens förslag på besparingar för att komma inom 2014 års ram. att sända förslaget vidare till budgetberedning för behandling. att socialförvaltningen tittar mer på hur personliga ombud skulle kunna lösas.

6 Socialnämnden Sn 58 dnr 62/2013 Alternativt budgetförslag Kommunfullmäktige har , 84, beslutat om budgetdirektiv för arbetet med års budget. Nämnden har fått i uppdrag att minska den tilldelade budgeten för 2014 med 2,7 mkr. För socialförvaltningen finns en befogad oro för framtiden där en volymökning med fyra stora ärenden är på ingång och där varje enskilt ärende handlar om belopp i miljonklassen. Det är därför extra svårt för förvaltningen att föreslå nedskärningar på 2,7 mkr då det istället skulle behövas motsvarande summa i tillskott. Socialförvaltningen föreslår tre alternativ, men inget av alternativen är optimalt. Föreslagna alternativ är minskade vikariekostnader med 2,7 mkr, reducera personal inom äldreomsorgen/gruppbostäder/socialtjänsten med 7,0 tjänst och minska vikariekostnaderna med 1,1 mkr samt reducera personalen i äldreomsorgen/gruppbostäderna med 4,0 tjänst. Oavsett vilket förslag socialnämnden tvingas välja kommer det att innebära stora förändringar för våra brukare och personalen med en sådan kraftigt minskad personaltäthet. Förslag till beslut Socialförvaltningen föreslår socialnämnden besluta att sända förslaget vidare till budgetberedning för behandling. Under socialnämnden behandling av ärendet framkommer att ledamöterna inte ser något av alternativen som genomförbara utan att det får konsekvenser för vården och omsorgen. Socialnämnden beslutar enligt förslag.

7 Socialnämnden Sn 59 dnr 71/2013 Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre I överenskommelsen mellan Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och regeringen om en Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2013 har statsbidragen inriktats mot att stödja kommuner och landsting samt andra aktörer i att utveckla ett gemensamt, långsiktigt och systematiskt förbättringsarbete. Den prestationsbaserade ersättningen utformas som ett erbjudande till kommuner och landsting att förstärka arbetet med att gemensamt ta ansvar för de mest sjuka äldre. Utifrån överenskommelsen ska det i länet finnas en struktur för ledning och styrning i samverkan. Det ska finnas ett gemensamt politiskt förankrat beslut om en aktuell handlingsplan för förbättringar i vård och omsorg om sjuka äldre med särskild fokus på en sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre. I handlingsplanen ska utvecklingsledarnas/projektledarnas roll och mandat anges både utifrån nationellt uppdrag och lokala förutsättningar. Handlingsplanen för länet har tagits fram av en arbetsgrupp inom Ledningskraftsteamen bestående av representanter från primärvård, kommun och slutenvård. Förankring och beslut av handlingsplanen, som gäller , sker i respektive huvudman och samverkansstrukturen Vilgot-Marit. Handlingsplanen är en av grundförutsättningarna för att kunna söka stimulansmedel inom området mest sjuka äldre. Förslag till beslut Socialförvaltningen föreslår socialnämnden besluta att anse handlingsplanen förankrad och ställa sig bakom densamma. Socialnämnden beslutar enligt förslag.

8 Socialnämnden Sn 60 dnr 107/2012 Reviderad överenskommelse mellan Örebro läns landsting, kommunerna i Örebro län och NSPH avseende samarbete kring personer med psykiska funktionsnedsättningar Arbetsgruppen för samverkan inom hälso- och sjukvård och socialtjänst för vuxna (psykiatri och beroendeproblematik), Vilmergruppen, har vid sammanträde 14 juni beslutat att rekommendera landstinget och kommunerna att anta en reviderad överenskommelse mellan Örebro län och NSPH avseende samarbete kring personer med psykiska funktionsnedsättningar. Revideringen av överenskommelsen utgår från ett av grundkraven i överenskommelsen mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) gällande stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa Förslag till beslut Socialförvaltningen föreslår socialnämnden besluta att anta den reviderade överenskommelsen mellan Örebro läns landsting, kommunerna i Örebro län och NSPH avseende samarbete kring personer med psykiska funktionsnedsättningar. Under socialnämndens behandling av ärendet redogör socialchefen för vissa av de ändringar som gjorts. Det rör sig till största delen om förtydliganden och redaktionella ändringar. Ledamot yrkar att Regionförbundet i framtiden tydligt ska visa på vad som är reviderat. Socialnämnden beslutar enligt förslag.

9 Socialnämnden Sn 61 dnr 65/2013 Nya föreskrifter om bemanning i särskilt boende/demens Förslag till verksamhetsförändringar Beslutspunkten stryks på grund av ändrade direktiv från Socialstyrelsen.

10 Socialnämnden Sn 62 dnr 46/2013 Svar på motion 4/2013 om inköp av hjärtstartare Motionärerna Christer Häggqvist (M) och Enar Moberg (S) överlämnade rubricerade motion på kommunfullmäktige den 13 mars Motionärerna föreslog: att Nora kommun snarast köper en hjärtstartare till varje avdelning på äldreboendena Hagby Ängar och Tullbackagården. att kommunen utreder vilka andra kommunala verksamheter som behöver startare. att kommunen via sin hemsida informerar invånarna om var det finns hjärtstartare. Socialförvaltningen samtycker med motionärerna att behov av inköp av hjärtstartare till äldreboendena Hagby Ängar och Tullbackagården finns. Motionärerna föreslår att Nora kommun snarast köper hjärtstartare, en till varje avdelning. Sammanlagt finns det 13 avdelningar vilket skulle betyda att 13 hjärtstartare skulle inköpas. Förvaltningen förslår dock att tre hjärtstartare köps in som ett första steg och att en utvärdering görs efter två år. Utvärderingen ska visa om behovet är täckt eller inte. En hjärtstartare kostar cirka kronor att köpa in. Det betyder en kostnad på kronor som kan läggas i investeringsbudgeten för Förvaltningen samtycker även med att via kommunens hemsida informera invånarna om var det finns hjärtstartare i kommunen. Socialförvaltningen har undersökt genom intervjuer hur andra kommunala verksamheter anser sig ha behov av hjärtstartare. Det finns sedan tidigare en hjärtstartare på Kultur- och fritidsförvaltningen och en i simhallen. Något övrigt behov har ej uppkommit i dagsläget, men bör följas upp framöver vid start av eventuella nya verksamheter inom kommunen. Förslag till beslut Socialnämnden föreslår kommunfullmäktige att med redovisade åtgärder anse motionen besvarad. Under socialnämndens behandling av ärendet framkommer att det idag finns hjärtstartare på Ica, apoteket och golfklubben utöver de ovan angivna. Socialnämnden beslutar enligt förslag.

11 Socialnämnden Sn 63 dnr 98/2012 Svar på Förslag till arbete med FN:s barnkonvention Bildningsförvaltningen har tagit fram ett förslag till hur ett fortsatt samarbete kring fler frågor som berör barn och barns rättigheter ska hanteras i kommunen, utifrån FN:s barnkonvention och Sveriges Kommuner och Ladstings (SKL) handlingsplan. Detta arbete och de härigenom framarbetade insatserna och handlingsplanerna syftar till att åstadkomma varaktiga förändringar i kommunens metoder och arbetssätt för att stärka barnets rättigheter. Bildningsförvaltningen har tagit fram handlingsplan, barnbokslut och barnchecklista med utgångspunkt i FN:s barnkonvention. Barn- och utbildningsnämnden behandlade ärendet på sammanträde den 28 mars Nämnden beslutade att godkänna Förslag till arbete med FN:s barnkonvention med de föreslagna åtgärderna och arbetsgången för uppstart av arbetet inom den egna förvaltningen. Nämnden beslutade att överlämna ärendet till kommunstyrelsen för vidare beredning i kommunens övriga nämnder. Kommunstyrelsen beslutade att överlämna ärendet till övriga nämnder för beredning. Socialförvaltningen anser att ambitionen och andemeningen i förslaget är helt rätt. Att beakta barnperspektivet och alltid ha barnens bästa för ögonen är en grundläggande syn som beaktas och tas på största allvar inom socialförvaltningen. Dock anser socialförvaltningen att tidsåtgången för den föreslagna arbetsprocessen är alltför omfattande för att socialförvaltningen ska kunna ställa sig bakom den just nu. Arbetsgången måste ligga på en rimlig nivå för att kunna genomföras och tidpunkten måste vara väl vald. Förvaltningen förslår att de framtagna anvisningarna för barnchecklistan och barnkonsekvensanalysen skall användas vid beredning av alla ärenden som beslutas i socialnämnden. Förslag till beslut Socialförvaltningen föreslår socialnämnden besluta att föreslå ett förenklat uppdrag där förvaltningen utifrån den framtagna barnchecklistan ska använda den vid beredning av alla ärenden som behandlas/beslutas i socialnämnden. Under socialnämndens behandling av ärendet framkommer att kulturoch fritidsnämnden har en liten checklista på sina protokoll. Något likande bör finnas även hos socialnämnden. Socialnämnden beslutar enligt förslag.

12 Socialnämnden Sn 64 dnr 140/2011 Sn 18 Handläggning av försörjningsstöd för nyanlända, det s.k. Glappet Förvaltningschefen för bildningsförvaltningen har med anledning av barn- och utbildningsnämndens beslut att återföra handläggningen av försörjningsstöd för nyanlända till socialnämnden inkommit med en skrivelse till socialnämnden. I skrivelsen framkommer följande. En överenskommelse skedde under våren 2012 att försörjningsstödshandläggningen för nyanlända skulle handläggas inom flyktingmottagningen, på delegation från socialnämnden, kring det s.k. Glappet. Tanken var att reducera den nyanländes antal kontakter med olika myndigheter kring sin försörjning och angränsande frågor. Fram till i dag handlägger flyktingmottagningen både Glappet och Det utökade glappet. Arbetet är mycket resurskrävande både personellt och ekonomiskt och flyktingmottagningen har inte resurser att utföra både det reguljära arbetet med flyktingmottagning och arbetet med försörjningsstöd och framför allt har man inte kompetens i arbetet med försörjningsstöd. Barn- och utbilningsnämnden har behandlat frågan och beslutat att handläggningen av försörjningsstöd för nyanlända återförs till socialnämnden för handläggning där. Ordförandena och förvaltningscheferna i de berörda nämnderna har kommit överens om att 20 % av flyktingsekreterartjänsten tillfaller socialnämnden för detta ändamål. Överflytten av Glappet föreslås gälla fr. o. m och att en utvärdering sker före Förslag till beslut att socialnämnden beslutar att återta delegationen för handläggning av försörjningsstöd för nyanlända det s.k. Glappet i enlighet med ovan nämnda. Under socialnämndens behandling av ärendet anser ledamöterna att hela migrationsfrågan bör ses över, en allmän översyn bör genomföras. Socialnämnden beslutar att återta delegationen för handläggningen av försörjningsstöd för nyanlända det s.k. Glappet i enlighet med det ovan nämnda. att delegationen återtas från fram till att de 20 % av flyktingsekreterartjänsten som tillfaller socialnämnden ska chefen för försörjningsstöd vara chef för.

13 Socialnämnden Sn 65 dnr 61/2013 Rapport av ej verkställda beslut enligt SoL och LSS Enligt socialtjänstlagen 16 kap 6h ska socialnämnden till kommunfullmäktige lämna statistikrapport över hur många av nämndens gynnande beslut enligt 4 kap 1 socialtjänstlagen som inte har verkställts inom tre månader från dagen för respektive beslut. Socialnämnden ska även lämna statistikrapport över hur många av nämndens gynnande beslut enligt 4 kap 1 socialtjänstlagen som inte har verkställts på nytt inom tre månader från den dag då verkställigheten avbröts. Rapportering ska ske en gång per kvartal. Rapport enligt andra kvartalet för 2013: Ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen: 0 Ej verkställda beslut enligt LSS: 0 Socialnämnden beslutar att till kommunfullmäktige överlämna ovanstående rapport för kvartal 2, 2013.

14 Socialnämnden Sn 66 dnr 67/2013 Information om anmälan enligt lex Maria Socialchefen informerar socialnämnden om en anmälan som skett enligt lex Maria. Socialnämnden tackar för informationen.

15 Socialnämnden Sn 67 dnr 15/2012 Uppföljning av brådskande beslut som delegeras till ordförande Vid antagande av ny delegationsordning beslutade socialnämnden att en uppföljning av brådskande beslut som delegeras till ordförande/vice ordförande skulle ske. Ordförande informerar nämnden om att antalet brådskande beslut är få och det fungerar bra. Alla brådskande beslut som tas delges socialnämnden genom punkten delegationsbeslut. Socialnämnden tackar för informationen.

16 Socialnämnden Sn 68 Information om utskick av kallelse till socialnämnden Nämndsekreteraren informerar nämnden om att från och med nästa utskick kommer handlingarna till socialnämnden att skickas via den mailadress som alla ledamöter fått genom Nora kommun. Ledamöter framför att detta sker för tidigt då någon läsplatta eller ytterligare arvode för att täcka kostnaden för att skriva ut dessa inte har beslutats om. Socialförvaltningen tar med sig detta. Socialnämnden tackar för informationen.

17 Socialnämnden Sn 69 Delgivningar Dnr 16/2013 Cirkulär 13:42 Ändringar i socialtjänstlagen som gäller ekonomiskt bistånd Intern kontroll rapport Registrering av allmänna handlingar (genomförd av nämndsekreteraren) Intern kontroll rapport Uppföljning av strategier (genomförd av socialchef) Intern kontroll rapport Registrering av allmänna handlingar (genomförd av nämndsekreteraren) Intern kontroll rapport Registrering av allmänna handlingar (genomförd av nämndsekreteraren) Intern kontroll rapport Delegationsbeslut (genomförd av nämndsekreteraren) Intern kontroll rapport Attestering (genomförd av nämndsekreteraren) Intern kontroll rapport Avgiftsbeslut, äldreomsorgen (genomförd av avgiftshandläggare) Intern kontroll rapport Avgiftsbeslut, äldreomsorgen (genomförd av avgiftshandläggare) Domar Kammarrätten i Göteborg Protokoll angående ekonomiskt bistånd; fråga om prövningstillstånd.

18 Socialnämnden Kammarrätten i Göteborg Protokoll angående ekonomiskt bistånd; fråga om prövningstillstånd Förvaltningsrätten i Karlstad Dom angående bistånd enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen Förvaltningsrätten i Karlstad Dom angående biträde av kontakperson enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Förvaltningsrätten i Karlstad Dom angående bistånd enligt 4 kap. socialtjänstlagen Förvaltningsrätten i Karlstad Dom angående ekonomiskt bistånd enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen Förvaltningsrätten i Karlstad Dom angående ekonomiskt bistånd enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen Socialnämnden beslutar att lägga delgivningsärendena till handlingarna.

Socialnämnden 2013-11-14 85

Socialnämnden 2013-11-14 85 Socialnämnden 2013-11-14 85 Plats och tid Hjernet, 2013-11-14 kl. 13.00-16.15 Beslutande Tom Rymoen (M), ordförande Anna Pettersson (S), tj ers för Elisabeth Hoikkala (S) Kent Nilsson (S) Raimo Niskanen

Läs mer

Socialnämnden

Socialnämnden Socialnämnden 2013-06-18 54 Plats och tid Hjernet, 2013-06-18 kl 14.00-16.15 Beslutande Tom Rymoen (M), ordförande Elisabeth Hoikkala (S) Kent Nilsson (S) Ulla Karlsson (S), 43-50, 52-53 Håkan Boman (S)

Läs mer

Socialnämnden

Socialnämnden Socialnämnden 2011-12-13 96 Plats och tid Hjernet, 2011-12-13 kl. 13.00 13.20 Beslutande Helena Vilhelmsson (C), ordförande Johan Lundkvist (NP) Therese Hoikkala (V), tj ersättare för vakant (M) Nils Holmberg

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämnden 2010-03-30 21 Plats och tid Hjernet, 2010-03-30 kl 13.00-14.00 Beslutande Monica Anderssson (S), ordförande Elis Karlsson (S), ersättare för Mosad Saker (S) 19-22 Mosad Saker (S), 23-24 Maritha

Läs mer

Socialnämnden 2013-05-16 39

Socialnämnden 2013-05-16 39 Socialnämnden 2013-05-16 39 Plats och tid Hjernet, 2013-05-16 kl. 14.15-17.00 Beslutande Tom Rymoen (M), ordförande Elisabeth Hoikkala (S) Kent Nilsson (S) Ulla Karlsson (S) Håkan Boman (S) Jan-Åke Wildhammar

Läs mer

Socialnämnden

Socialnämnden Socialnämnden 2011-08-23 53 Plats och tid Hjernet, 2011-08-23 kl 13.00 14.25 Beslutande Övriga deltagande Helena Vilhelmsson (C), ordförande Johan Lundkvist (NP) Mats Björck (M) Nils Holmberg (KD) Britt

Läs mer

Socialnämnden 2009-08-25 55

Socialnämnden 2009-08-25 55 Socialnämnden 2009-08-25 55 Plats och tid Hjernet, 2009-08-25 kl 13.30 14.30 Beslutande Monica Anderssson (S), ordförande Mosad Saker (S) Elis Karlsson (S), ersättare för Maritha Söderlund (S) Elisabeth

Läs mer

Socialnämnden

Socialnämnden Socialnämnden 2013-04-11 23 Plats och tid Hjernet, 2013-04-11 kl. 13.00-16.20 Beslutande Tom Rymoen (M), ordförande Margareta Pettersson (S) tj ers för Elisabeth Hoikkala (S) Kent Nilsson (S) Ulla Karlsson

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden 2012-09-03 36

Kultur- och fritidsnämnden 2012-09-03 36 36 Plats och tid Bibliotekets sammanträdesrum, 2012-09-03, kl 13.15-16.40 Beslutande Enar Moberg (S), ordförande Monica Sundberg (S) Tommy Botström (S) Gunilla Österberg (M) Kenneth Eriksson (C) Birgitta

Läs mer

Kommunkontoret, 2 september 2013, kl 10.00. Sekreterare Paragrafer 63-79 ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret, 2 september 2013, kl 10.00. Sekreterare Paragrafer 63-79 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (22) Sammanträdesdatum 26 augusti 2013 Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 10.00-13.40 Beslutande Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Gudrun Wängelin-Lernskog (C) Emilie

Läs mer

Asylsökande personer som fyllt 18 år och som inte beviljas 3 uppehållstillstånd

Asylsökande personer som fyllt 18 år och som inte beviljas 3 uppehållstillstånd Sammanträdesdatum Sida 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SID Asylsökande personer som fyllt 18 år och som inte beviljas 3 uppehållstillstånd Förslag angående nya riktlinjer och vägledning vid 4 bedömning av ekonomiskt

Läs mer

Stora sammanträdesrummet, Björkarna

Stora sammanträdesrummet, Björkarna SOCIALNÄMNDEN Tid och plats Tisdag 23 september 2014 kl. 10:00 12:30 Stora sammanträdesrummet, Björkarna Beslutande Övriga deltagare Åke Gustavsson (S), Ordförande Ann Louise Brodén (S) Ann Mari Uppvall

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Datum Tid kl 08.15--10.30 Plats Sammanträdesrummet Hesselgrenska Närvarande Se sidan 2 Helena Wikström (C) Justeringens plats och tid LSS-kontoret måndagen den 3 mars Justerade

Läs mer

Plats och tid Höörsalen, Kommunhuset, kl. 18.30 20.30

Plats och tid Höörsalen, Kommunhuset, kl. 18.30 20.30 2008-11-20 196 Plats och tid Höörsalen, Kommunhuset, kl. 18.30 20.30 Beslutande Ann-Margret Björck (fp), tjg. ordförande Henrik Kvennberg, (m), ledamot Ingrid Håkansson (m), ledamot Lars Nihlén (c), ledamot

Läs mer

Tryggve Reinmar (S) 51-61 Rita Edlund, nämndsekreterare. Kommunkontoret, Heby, 23 maj 2013, kl 13.00. Sekreterare Paragrafer 51-62 ANSLAG/BEVIS

Tryggve Reinmar (S) 51-61 Rita Edlund, nämndsekreterare. Kommunkontoret, Heby, 23 maj 2013, kl 13.00. Sekreterare Paragrafer 51-62 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (14) Sammanträdesdatum Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 10.00-15.00 Beslutande Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Gudrun Wängelin-Lernskog (C) Emilie Jansson (S) 51-61

Läs mer

Omsorgsnämnden 2009-05-28 1 (18)

Omsorgsnämnden 2009-05-28 1 (18) Omsorgsnämnden 2009-05-28 1 (18) Plats och tid Tingshuset, torsdagen den 28 maj 2009, kl. 16.00-18.20 Ajournering kl.17.10-17.30 Beslutande Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Hannu Sutinen (fp) ordförande

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden 2013-08-28 73

Barn- och utbildningsnämnden 2013-08-28 73 Barn- och utbildningsnämnden 2013-08-28 73 Plats och tid Hjernet, onsdagen den 28 augusti 2013, kl 08.30-12.00. Beslutande Per Andreasson (S) ordförande Katrin Winarve (M) Eleonore Karlsson (S) Ulf Carlsson(S)

Läs mer

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida 2014-10-15 1 (18)

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida 2014-10-15 1 (18) 2014-10-15 1 (18) Plats och tid Älmhults kommunhus tisdagen den 15 oktober 2014 kl. 08.30-11.15 Beslutande Övriga deltagande Vidar Lundbäck (C), ordförande Berith Krook (M), förste vice ordförande Ann

Läs mer

Marita Nilsson, M (ej 130) Lars Eriksson, S Liv Pettersson, S

Marita Nilsson, M (ej 130) Lars Eriksson, S Liv Pettersson, S 1(16) Plats och tid Kommunkontoret, Foxen, den 4 december kl 14.00-15.45 Beslutande Ledamöter Agneta Nilsson, KD, ordf Marita Arvidsson, C Margareta Nilsson, M Mikael Olsson, M Jessica Danielsson, Fp Susanne

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag PROTOKOLL 2012-09-19 1(16) Plats och tid Kung Birger, Furuhällshuset, Kungsängen, kl 16.00 17.30 Beslutande Ledamöter Tina Teljstedt (KD), ordf Anders Åkerlind (M) Björn Liljedahl (M) Göran Malmestedt

Läs mer

Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl. 8.30-11.25

Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl. 8.30-11.25 Sammanträdesdatum s. 1 (15) Plats Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl. 8.30-11.25 Beslutande Sofia Forsgren-Böhmer (M) ordförande Britt Hjertqvist (FP) vice ordförande Anders Widesjö (M)

Läs mer

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30-14.00

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30-14.00 1(20) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30-14.00 Beslutande: Ingalill Jonsson (m), ordförande Tage Björk (s) Ingrid Holmgren (c) Lena Norgren (fp), tj g ersättare Eva-Lena Wrethén

Läs mer

Socialnämnden 2011-10-12

Socialnämnden 2011-10-12 Socialnämnden 2011-10-12 250 Delgivning av protokoll... 2 251 Delegationsbeslut... 3 252 Budgetuppföljning... 4 253 Sammanställning av uppsökande verksamhet under 2011, personer födda 1931... 5 254 Kommunens

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden 2012-05-30 54

Barn- och utbildningsnämnden 2012-05-30 54 Barn- och utbildningsnämnden 2012-05-30 54 Plats och tid Hjernet, tisdag den 30 maj 2012, kl 08.30-12.20. Beslutande Gabrielle Peteri (FP), ordförande Camilla Andersson (V) Henk Burgering (M) Katrin Winarve

Läs mer

Vuxennämnden 2000-08-15 1. Kommunhuset, rum 293, kl 13.30-16.15.

Vuxennämnden 2000-08-15 1. Kommunhuset, rum 293, kl 13.30-16.15. Vuxennämnden 2000-08-15 1 Plats och tid Kommunhuset, rum 293, kl 13.30-16.15. Beslutande Heikki Perttula Kerstin Eriksson Jan Staszewski Klas-Gunnar Appel Bjarne Westerlund Britt-Marie Kärngren Sven Gustafsson

Läs mer

Socialnämnden

Socialnämnden Socialnämnden 2011-01-18 1 Plats och tid Hjernet, 2011-01-18 kl 13.00-15.20 Beslutande Helena Vilhelmsson (C), ordförande Johan Lundkvist (NP) Mats Björck (M) Nils Holmberg (KD) Bengt Nilsson (FP), tj

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen, Partille, den 24 november 2009...... Pia Karlsson... Uppsättande: 2009-11-25 Nedtagande: 2009-12-16...

Vård- och omsorgsförvaltningen, Partille, den 24 november 2009...... Pia Karlsson... Uppsättande: 2009-11-25 Nedtagande: 2009-12-16... 1 KS-rummet, Kommunhuset, Partille kl 18:00 20.20 Plats och tid 124-140 Pia Karlsson (FP) Margareta Lewander (M) Tom Ekwall (M) Anette Nord (KD) Leif Andersson (S) Susanne Carlsson (S) Margareta Björner

Läs mer

Mats Hägglund, administrativ chef Eva Idfeldt, nämndsekreterare. Terje Andersson

Mats Hägglund, administrativ chef Eva Idfeldt, nämndsekreterare. Terje Andersson 2013-10-16 Sida 1-19 Socialnämnden Plats och tid Konferensrum Älven, Mora, onsdagen den 16 oktober 2013, kl 10.00-11.00 ande Bernt Persson (S) Christiane Djäken (M) Terje Andersson (C) Eva Johansson (S)

Läs mer

Socialnämnden

Socialnämnden Socialnämnden 2011-04-12 28 Plats och tid Hjernet, 2011-04-12 kl 13:00-14:00 Beslutande Helena Vilhelmsson (C), ordförande Johan Lundkvist (NP) Mats Björck (M) Nils Holmberg (KD) Bengt Nilsson (FP), tj

Läs mer

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (31)

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (31) STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (31) Plats och tid Paragrafen, kommunhuset Storuman 2013-02-20, kl 09.00 15.30. Ajournering för partivisa överläggningar 11.30 12.00. Beslutande Monica Beije (M) Håkan Rombe

Läs mer

Gunilla Östlund (V) Ulla Lundh (S) Margot Carlsson (S) Thomas Pettersson (S) Dennis Byberg (M) Maj Stenson (FP) tj ers

Gunilla Östlund (V) Ulla Lundh (S) Margot Carlsson (S) Thomas Pettersson (S) Dennis Byberg (M) Maj Stenson (FP) tj ers 1( 12) Plats och tid, Socialkontoret, Hagfors, kl 09:00-10.15 ande Åsa Johansson (S) Gunilla Östlund (V) Ulla Lundh (S) Margot Carlsson (S) Thomas Pettersson (S) Dennis Byberg (M) Maj Stenson (FP) tj ers

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 1 (16) Plats och tid Sammanträdesrum Skutan Strömsvik tisdag, kl. 08.15 13.45 Beslutande Ulla Wallering Fall (S) Bertil Eklund (NB) Stig Svensson (KD) Marie Lindh Eriksson (C) Inga Ericsson (S) Närvarande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (16) Plats och tid Rådhuset, Askersund, den 24 augusti 2010 kl 13.00-15.40 Beslutande Siv Ahlstrand, ordförande (S) Johan Calais (S) Gun-Britt Bourelius (S) i

Läs mer

Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll 2015-03-25. Plats och tid Lokal Roten, kl. 14.10 15.50 Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare.

Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll 2015-03-25. Plats och tid Lokal Roten, kl. 14.10 15.50 Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare. Sida 1/18 Plats och tid Lokal Roten, kl. 14.10 15.50 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Krister Olsson (S), ordförande Håkan Andersson (C), vice ordförande Pernilla Ekelund (FP), tjg

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2012-11-21 1(13)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2012-11-21 1(13) SAMMANTRÄDES Socialnämnden 2012-11-21 1(13) Plats och tid Kommunhuset, kl 16.00-19.10 ande Övriga deltagande Kent Lagrell (M), ordförande Jim Adolfsson (M) Stig Ottosson (M) Anders Kjellgren (M) Claes

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämnden 2010-12-14 71 Plats och tid Hjernet, 2010-12-14 kl 13.00-13.25 Beslutande Monica Anderssson (S), ordförande Mosad Saker (S) Maritha Söderlund (S) Kent Nilsson (S) Elis Karlsson (S), tj ersättare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-06-19

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-06-19 Plats och tid Stadshuset, Sjuntorpsrummet, kl 15.00 16.30 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande ersättare Tjänstemän Ann-Christin Holgersson (S) Sven-Åke Möll (S) Erik M Svensson (S) Maj

Läs mer

...... Pia Karlsson... Uppsättande: 2010-09-01 Nedtagande: 2010-10-23...

...... Pia Karlsson... Uppsättande: 2010-09-01 Nedtagande: 2010-10-23... 1 Ks-rummet, kommunhuset, kl 18:00 19:00 Plats och tid 65-80 Pia Karlsson (FP) Susanne Arvidsson (S) Margareta Lewander (M) Tom Ekwall (M) Anette Nord (KD) Leif Andersson (S) Susanne Carlsson (S) Greta

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2012-11-07 1 Innehållsförteckning Ärende 112 Individärende... 3 113 Individärende... 4 114 Individärende... 5 115 Månadsuppföljning oktober... 6 116 Riskanalys sjuksköterskor natt... 7 117 Tillägg till

Läs mer

Protokoll från Socialutskottets sammanträde 2010-09-15. Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Beslutande... 2

Protokoll från Socialutskottets sammanträde 2010-09-15. Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Beslutande... 2 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 (23) 2010-09-15 Protokoll från Socialutskottets sammanträde 2010-09-15 Innehållsförteckning ande... 2 Äldreomsorgen i Mariannelund, medborgarförslag...3 Rapportering

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Socialnämnden 2012-11-26 148 (165) Plats och tid Vårnäs behandlingshem, Vingåker, måndagen den 26 november, klockan 16.00 18.40 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Anneli Bengtsson (S), ordf

Läs mer

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(14)

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(14) PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(14) Plats och tid Kommunförvaltningen, 2015-09-23, kl 0900-1330 ande Anna Kumpula Kostet, V Johny Lantto, S Inger Karlsson, S Karin Magnström, S Maria Alldén, V Irene

Läs mer

Kommunhuset, Revelj 2010-09-08 kl 14.00 17.00

Kommunhuset, Revelj 2010-09-08 kl 14.00 17.00 Sammanträdesprotokoll 1(19) Plats och tid Kommunhuset, Revelj kl 14.00 17.00 ande Mattias Wärnsberg, s Lars Eriksson, kd Stig Andersson, s Sture Persson, m Eva Svedberg, s Gillis Gustafsson, m Sylve Rydén,

Läs mer

Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll 2013-08-20. Plats och tid Lokal Roten, kl. 15.00 16.05 (ajournering kl. 14.50 15.

Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll 2013-08-20. Plats och tid Lokal Roten, kl. 15.00 16.05 (ajournering kl. 14.50 15. Sida 1/10 Plats och tid Lokal Roten, kl. 15.00 16.05 (ajournering kl. 14.50 15.00) Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Krister Olsson (S), ordförande Agnetha Persson (C), vice ordförande

Läs mer

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 12.15. Ingalill Jonsson (m)

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 12.15. Ingalill Jonsson (m) 1(24) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 12.15 Beslutande: Tage Björk (s), ordförande Gerd Lindgren (s) Ingalill Jonsson, (m) Övriga deltagande: Utses att justera: Kerstin Asplund,

Läs mer

Tisdagen den 31 maj 2016 kl.18.30 20.45

Tisdagen den 31 maj 2016 kl.18.30 20.45 Sammanträdesdatum s. 1 (14) Plats Kommunhuset i Lomma, Stora Sessionssalen Tid Tisdagen den 31 maj 2016 kl.18.30 20.45 Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) Britt Hjertqvist (L) Conny Bäck

Läs mer

Lars Jonehög, Fp Britta Nilsson, M Torbjörn Lewin, S, (ej tjänstgörande ersättare)

Lars Jonehög, Fp Britta Nilsson, M Torbjörn Lewin, S, (ej tjänstgörande ersättare) 1(16) Plats och tid Nordiska Travmuseet, Biblioteket, kl 14.15-17.30 Beslutande Ledamöter Marita Arvidsson, C, vice ordf Lotta Wignell, C Margareta Bryntesson, M Agneta Nilsson, Kd Maurice Leroy, S Anne

Läs mer

Plats och tid Socialförvaltningen, Stora Torget, 2008-08-19, kl. 08.15-12.00

Plats och tid Socialförvaltningen, Stora Torget, 2008-08-19, kl. 08.15-12.00 Sammanträdesdatum Blad Socialnämnden 2008-08-19 1 (12) Plats och tid Socialförvaltningen, Stora Torget, 2008-08-19, kl. 08.15-12.00 Beslutande Tjänstgörande ersättare Sune Frisk, ordförande Britt-Marie

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Socialnämnden 2015-05-26 1

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Socialnämnden 2015-05-26 1 Socialnämnden 2015-05-26 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 63 Ekonomisk rapport 2015 socialnämndens verksamheter 64 Tertialrapport jan-april 2015 socialnämndens verksamheter

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2016-04-27 1 (20) Plats och tid Socialförvaltningen, Östhammar, kl. 09.00 12.10 Beslutande Kerstin Björck-Jansson (C), ordförande Lars Sandberg (S) Désirèe Mattsson (S) Mhesun Tekleab (S) Ingeborg Sevastik

Läs mer

Rose-Marie Henriksson

Rose-Marie Henriksson Hemvårdsnämnden 2013-06-12 1(11) Plats och tid: Södra vägen 5, Stora sammanträdesrummet, kl 13:30 15:30 ande: Ann-Charlott Mankell (M), ordförande Rose-Marie Henriksson (S) Bengt Kjellgren (M) 220-226

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2013-09-18 ( ) Kommunhuset, kl 16.00-18.20

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2013-09-18 ( ) Kommunhuset, kl 16.00-18.20 SAMMANTRÄDES Socialnämnden 2013-09-18 ( ) Kommunhuset, kl 16.00-18.20 Beslutande Kent Lagrell (M), ordförande Jim Adolfsson (M) Stig Ottosson (M) Jennie Wernäng (M) tjg ers Gun Simonsson (S) Maj-Britt

Läs mer

Socialnämnden 2013-10-29 1(15) Tisdagen den 29 oktober 2013, klockan 08.30 12.30, i Skållerudsrummet. Christine Andersson (S) Ingela Lind

Socialnämnden 2013-10-29 1(15) Tisdagen den 29 oktober 2013, klockan 08.30 12.30, i Skållerudsrummet. Christine Andersson (S) Ingela Lind Socialnämnden 2013-10-29 1(15) Tid och plats Tisdagen den 29 oktober 2013, klockan 08.30 12.30, i Skållerudsrummet Beslutande Ledamöter Daniel Jensen, ordf. (KD) Kerstin Nordström, v. ordf. (S) Christina

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (13)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (13) Sammanträdesdatum s. 1 (13) Plats Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl. 08.30-11.20 Beslutande Sofia Forsgren Böhmer (M) ordförande Barbro Söderberg (S) ledamot Lena Forsberg (M) ledamot

Läs mer

Socialnämnden. Linda Söder Jonsson (S), Ronny Moström (S), Lena Norstedt (C), Rune Broström (SD)

Socialnämnden. Linda Söder Jonsson (S), Ronny Moström (S), Lena Norstedt (C), Rune Broström (SD) Socialnämnden 1 Plats och tid Kommunhuset, Hellqvistsalen, Kungsör, tisdagen den 12 juni 2015, klockan 15:00-17:00 ande Marie Norin Junttila (S) ordförande, Kristin Fernerud (S)( 58-62), Marita Pettersson

Läs mer

Socialnämnden

Socialnämnden Socialnämnden 2013-02-14 1 Plats och tid Hjernet, 2013-02-14 kl. 13.00-16.35 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Tom Rymoen (M), ordförande Elisabeth Hoikkala (S) Kent Nilsson (S) Ulla Karlsson (S) Håkan

Läs mer

Socialkontoret, Mörby centrum

Socialkontoret, Mörby centrum 1(15) Plats och tid Socialkontoret, Tranholmen Mörby centrum, kl 18:30-19:35 Paragrafer 68-80 Beslutande Carina Erlandsson (M), ordförande Ersättare Birgitta Lindgren (FP) Anita Dath (M) Mikael Adersteg

Läs mer

2014-04-22 1 (17) Rum 225, Kommunhuset, Sundsgatan 29, Vänersborg Tid Tisdagen den 22 april 2014, kl 08.30-11.35. Marie-Louise Bäckman

2014-04-22 1 (17) Rum 225, Kommunhuset, Sundsgatan 29, Vänersborg Tid Tisdagen den 22 april 2014, kl 08.30-11.35. Marie-Louise Bäckman 2014-04-22 1 (17) Plats Rum 225, Kommunhuset, Sundsgatan 29, Vänersborg Tid Tisdagen den 22 april 2014, kl 08.30-11.35. Beslutande Enligt närvarolista, sid 2 Ersättare Enligt närvarolista, sid 2 Övriga

Läs mer

Socialnämnden

Socialnämnden Socialnämnden 2011-05-17 37 Plats och tid Hjernet, 2011-05-17 kl 13.00-13.20 Beslutande Helena Vilhelmsson (C), ordförande Johan Lundkvist (NP) Mats Björck (M) Nils Holmberg (KD) Bengt Nilsson (FP), tj

Läs mer

Administrativa avdelningen

Administrativa avdelningen 1 (15) Plats och tid Nordmarkens skola, aulan 19.10 20.10 Beslutande Övriga närvarande Se nästa sida Sandra Norsell, Kommunsekreterare Britt-Marie Öjstrand, T.f. kommunchef Linda Sydengen, Ekonomichef

Läs mer

Yttrande angående motion om barnfattigdom 4. Återkallande av serveringstillstånd 5. Förändring av antalet boendeplatser på Hällebo 6

Yttrande angående motion om barnfattigdom 4. Återkallande av serveringstillstånd 5. Förändring av antalet boendeplatser på Hällebo 6 Sammanträdesdatum Sida 1 INNEHÅLL SID Information om LVU 3 Yttrande angående motion om barnfattigdom 4 Återkallande av serveringstillstånd 5 Förändring av antalet boendeplatser på Hällebo 6 Socialnämndens

Läs mer

Sammanträdesdatum Socialnämnden 2008-09-10 1. (24) Underskrifter:. Paragrafer: 90-109 ... ANSLAG / BEVIS. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sammanträdesdatum Socialnämnden 2008-09-10 1. (24) Underskrifter:. Paragrafer: 90-109 ... ANSLAG / BEVIS. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämnden 2008-09-10 1. (24) Plats och tid: Letälvsgården, kl. 13.15 17.00. Beslutande: Bjarne Rasmussen, (s), ordförande Siv Karlsson, (kd) Mary-Anne Landberg, (s) Rurik Norrman, (s) Nils Fröberg,

Läs mer

MULLSJÖ KOMMUN Socialnämnden

MULLSJÖ KOMMUN Socialnämnden Socialnämnden Sammanträdesdag 2015-02-10 Innehåll 20 Verksamhet med personligt ombud... 28 21 Tillkommande/utgående ärenden och godkännande av föredragningslista... 29 22 Överföring av ram mellan programområden...

Läs mer

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida 2014-05-20 1 (15)

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida 2014-05-20 1 (15) 2014-05-20 1 (15) Plats och tid Älmhults kommunhus tisdagen 20 maj 2014 kl. 08.30-11.15 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Vidar Lundbäck (C), ordförande Ann Johansson (S), andre vice ordförande

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (13) Datum Tid kl 08.15--11.15 Plats Sammanträdesrummet Hesselgrenska Närvarande Se sidan 2 Inga Käll (FHT) Justeringens plats och tid Kommunkontoret måndagen den 24 juni Justerade

Läs mer

Kommunkontoret, 24 februari 2014, kl 09.00. Sekreterare Paragrafer 10-24 ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret, 24 februari 2014, kl 09.00. Sekreterare Paragrafer 10-24 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (16) Sammanträdesdatum Plats och tid Vård och omsorgsförvaltningen, Heby, kl 10.00-15.15 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Gudrun

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(21) Äldreomsorgsnämnden 2015-09-14

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(21) Äldreomsorgsnämnden 2015-09-14 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(21) Tid Klockan 09.00-11.30 Ajournering Klockan 10.10-10.30 Plats Strömsalen, Kinnaström, Kinna Beslutande C Ulla-Maj Persson, ordförande C Erika Arnell, ersätter Jörgen Hagman

Läs mer

HÄLLEFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Omsorgsnämnden 2006-08-23 1(21)

HÄLLEFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Omsorgsnämnden 2006-08-23 1(21) Omsorgsnämnden 2006-08-23 1(21) Plats och tid Plenisalen 2006-08-23, kl. 13.00 14.45 Ajournering 14.20-14.30 Beslutande Lilian Stenqvist (s) ordförande Jan Friman (s) Christina Wilhelmsson (s) Bertil Berglund

Läs mer

Plats och tid 2011-05-30, Sammanträdesrummet, socialkontoret, kl 09:00-12:00

Plats och tid 2011-05-30, Sammanträdesrummet, socialkontoret, kl 09:00-12:00 1 (12) Plats och tid, Sammanträdesrummet, socialkontoret, kl 09:00-12:00 ande Åsa Johansson (S) Ulla Lundh (S) Margot Carlsson (S) Thomas Pettersson (S) Hanna Isaksson (C) Kristoffer Ejnermark (V) tj ers

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2009-06-17 1-21

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2009-06-17 1-21 2009-06-17 1-21 Plats och Tid Stadshuset 18.30-19.35 Beslutande Enl bilagd förteckning, sid 2 Övriga deltagande Kommunsekreterare Irene Larsson Kommunutredare Ida Rådman Utses att justera Justeringens

Läs mer

Marianne Zackrisson (S)

Marianne Zackrisson (S) 1 (15) Plats och tid Kommunförvaltningens sessionssal Karpen, kl 13.15 15.50 Beslutande Pehr Magnusson (M), ordförande Kristina Hovander (Mp) 13.15-15.45 Viveca Dahlqvist (PF), 1:e vice ordf. Rose-Marie

Läs mer

Motion angående socialt ansvarig sjuksköterska 4. Information angående hörselslingor på särskilda boenden 5. Information om LOV Lag om valfrihet 6

Motion angående socialt ansvarig sjuksköterska 4. Information angående hörselslingor på särskilda boenden 5. Information om LOV Lag om valfrihet 6 Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Sid Anhörigstöd 3 Motion angående socialt ansvarig sjuksköterska 4 Information angående hörselslingor på särskilda boenden 5 Information om LOV Lag om valfrihet

Läs mer

Socialnämnden Sammanträdesdatum Nr Sida 2014-10-07 A9 1(14)

Socialnämnden Sammanträdesdatum Nr Sida 2014-10-07 A9 1(14) 2014-10-07 A9 1(14) Plats och tid Tjäderns sammanträdesrum, kommunkontoret kl 09.00 16.15. Beslutande Peter Jansson, C, ordförande Kerstin Eriksson, M Ann-Christin Thander-Nord, M Mattias Vernberg, C Peter

Läs mer

Kjell-Åke Nilsson (s) ordförande Marta Pettersson (c) Robert Lindgren (s) 60-67 Lars-Gunnar Andersson (s) Gabrielle Boström (kd)

Kjell-Åke Nilsson (s) ordförande Marta Pettersson (c) Robert Lindgren (s) 60-67 Lars-Gunnar Andersson (s) Gabrielle Boström (kd) Plats och tid Kommunkontoret 2015-05-11 kl 8.00 Beslutande Kjell-Åke Nilsson (s) ordförande Marta Pettersson (c) Robert Lindgren (s) 60-67 Lars-Gunnar Andersson (s) Gabrielle Boström (kd) Övriga deltagare

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2012-12-11 KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2012-12-11 KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT STENUNGSUNDS KOMMUN Tid 08:30-11:30 KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT Plats Rodret Ledamöter Lillemor Arvidsson (M) ordförande Janette Olsson (S) vice ordförande Inger Johnsson (C) Jan Rohlén (S) Christian

Läs mer

Sammanträdesdatum 2010-08-11

Sammanträdesdatum 2010-08-11 1 (23) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ej tjg ersättare Övriga deltagare Ånge kommun, lokal Myckelmyrberget, onsdag 11 augusti, 2010, kl. 9.30 12.00 Gun Olofsson, s, ordförande Birgitta Sjögren,

Läs mer

Krister Olsson (S) Agnetha Persson (C) Thomas Löfgren (M) Anneli Persson (S) Pernilla Ekelund (FP)

Krister Olsson (S) Agnetha Persson (C) Thomas Löfgren (M) Anneli Persson (S) Pernilla Ekelund (FP) Sida 1/7 Plats och tid Lokal Roten, kl. 14.20 14.55 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Krister Olsson (S) Agnetha Persson (C) Thomas Löfgren (M) Anneli Persson (S) Pernilla Ekelund (FP) Övriga deltagare

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (18) Vård- och omsorgsnämnden 2009-03-19

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (18) Vård- och omsorgsnämnden 2009-03-19 Sammanträdesprotokoll Blad 1 (18) Plats och tid Kommunhuset rum 293 kl 13.15-15.10 Beslutande Sören Carlsson (s) Gun Cederbaum (m) Ann Svensson (s) Klas-Gunnar Appel (s) Lars-Åke Lindman (s) Jan T. Staszewski

Läs mer

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 Socialnämnden 2014-04-02

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 Socialnämnden 2014-04-02 1 Plats och tid Kommunhuset kl 13.30 16.20 ande Emma Magnusson (C) Agnetha Landberg (C) Inga Jonsson (C) Håkan Sjöborg (C) Britt-Marie Domeij (M) Rune Carlsson (KD) Renée Solstad (S) Britt-Marie Berg (S)

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet 2014-10-14 20

Kommunala pensionärsrådet 2014-10-14 20 Kommunala pensionärsrådet 2014-10-14 20 Plats och tid Hjernet, 2014-10-14 kl. 10.00-10.45 Beslutande Enar Moberg (PRO), ordförande Ulf Eklund, PRO Siv Gustavsson, PRO Lena Berglind, SPF Anne-Marie Granqvist,

Läs mer

Sida Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2015-08-17 1

Sida Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2015-08-17 1 Sammanträdesprotokoll 2015-08-17 1 Socialnämnden Plats och tid Sessionssalen Norbergsvägen 19 klockan 13.15-16.00 Beslutande Niclas Bergström (S) Ann-Louise Ruutikainen (S) Lars Piirhonen (S) Gunilla Sundberg

Läs mer

Socialnämnden 2007-09-18 1 (15)

Socialnämnden 2007-09-18 1 (15) Sammanträdesdatum Blad Socialnämnden 2007-09-18 1 (15) Plats och tid Socialförvaltningen, Stora Torget, 2007-09-18, kl. 13.00-15.30 Beslutande Sune Frisk, ordförande Britt-Marie Wall Rolf Wennerlöf Benny

Läs mer

Socialnämnden

Socialnämnden Socialnämnden 2014-03-20 18 Plats och tid Hjernet, 2014-03-20 kl. 13.00-14.55 Beslutande Tom Rymoen (M), ordförande Margareta Pettersson (S), tj ers Elisabeth Hoikkala (S) Kent Nilsson (S) Håkan Boman

Läs mer

MULLSJÖ KOMMUN Socialnämndens arbetsutskott

MULLSJÖ KOMMUN Socialnämndens arbetsutskott Socialnämndens arbetsutskott Sammanträdesdag 2015-09-23 Innehåll 111 Tillkommande ärenden och godkännande av föredragningslista... 127 112 Delgivningar... 128 113 Statusrapport... 129 114 Inbjudningar

Läs mer

Kommunkontoret, Karpen kl. 15.00 18.25

Kommunkontoret, Karpen kl. 15.00 18.25 Plats och tid Kommunkontoret, Karpen kl. 15.00 18.25 1 (10) Beslutande Ulrika Thulin (s), ordförande Sven-Erik Sjöstrand (v), 1:e vice ordförande Arnold Andréasson (c), 2:e vice ordförande Lars Svensson

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet 2012-12-11 23

Kommunala pensionärsrådet 2012-12-11 23 Kommunala pensionärsrådet 2012-12-11 23 Plats och tid Hjernet, 2012-12-11 kl 10.00 Beslutande Tom Rymoen (M), ordförande Bertil Nilsson, PRO Enar Moberg, PRO Ulf Eklund, PRO Lena Berglind, SPF Vivi Jacobson,

Läs mer

Socialnämnden 2014-06-18

Socialnämnden 2014-06-18 149 Redovisning av delegationsbeslut enl. 35 Kommunallagen äldre- och handikappomsorgen... 2 150 Budgetuppföljning... 3 151 Redovisning av innebörden av personkrets enligt LSS... 4 152 Fördelning av avkastning

Läs mer

PROTOKOLL. Socialnämnden 2009-11-17. Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna, tisdagen den 17 november 2009 kl 18.30 20.

PROTOKOLL. Socialnämnden 2009-11-17. Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna, tisdagen den 17 november 2009 kl 18.30 20. Socialnämnden 2009-11-17 Plats och tid för sammanträdet ande Ersättare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna, tisdagen den 17 november

Läs mer

Jan Plantin (M) K ristina Pettersson (S) Å ke Malmqvist (MP), ersättare för Karl Arne Larsson (C) 17. Medborgarkontoret, Östervåla 28 januari 2014

Jan Plantin (M) K ristina Pettersson (S) Å ke Malmqvist (MP), ersättare för Karl Arne Larsson (C) 17. Medborgarkontoret, Östervåla 28 januari 2014 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (23) Plats och tid Vård och omsorgsförvaltningen, Heby, kl 08.30 12.00 Beslutande Karl Arne Larsson (C), ordförande, 2 16, 18 22 Inga Lill Hellgre n (S) Susanne Stambolidou T ellebo

Läs mer

Bevis om att justerat protokoll är anslaget. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 1 (9) 2013-06-05

Bevis om att justerat protokoll är anslaget. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 1 (9) 2013-06-05 1 (9) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Västervik Ajournering 10.30-11.30 för gruppmöten 5 juni 2013 kl. 08.30 11.30 Peter Johansson (M) Birgitta Sjölander (M) tjg.ers Ronny Pettersson (S) tjg.ers

Läs mer

Ingela Wikander (KD), ordförande Maud Henningsson (M) Carola Eriksson (S) Pär Jansson (C) Gunilla Hamrin (S)

Ingela Wikander (KD), ordförande Maud Henningsson (M) Carola Eriksson (S) Pär Jansson (C) Gunilla Hamrin (S) FRITIDSFRÅGOR - SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8) Plats och tid Kommunkontoret, Heby kl 09.00 11.00 Beslutande Ingela Wikander (KD), ordförande Maud Henningsson (M) Carola Eriksson (S) Pär Jansson (C) Gunilla

Läs mer

PROTOKOLL 1(24) Sammanträdesdatum 2010-08-26

PROTOKOLL 1(24) Sammanträdesdatum 2010-08-26 1(24) Plats och tid: Beslutande Tjänstgörande ers: Ersättare: Övriga: Utses att justera Ale kommun kl 13:00-15:15 Eva Eriksson (S) ordf. Elisabeth Mörner (M) Solveig Dahlqvist (S) Christer Pålsson (V)

Läs mer

Socialnämnden 2011-08-18. Kungsgatan 12, Socialnämndens sammanträdesrum, kl 9:00: - 12:00

Socialnämnden 2011-08-18. Kungsgatan 12, Socialnämndens sammanträdesrum, kl 9:00: - 12:00 Socialnämnden 2011-08-18 Plats och tid: ande: Kungsgatan 12, Socialnämndens sammanträdesrum, kl 9:00: - 12:00 Mikaela Waltersson (M), ordförande Gullvi Johansson (S) Christina Warman (M), Stefan Hansson

Läs mer

Sammanträdesdatum Sida 1-14

Sammanträdesdatum Sida 1-14 Sammanträdesdatum Sida 1-14 Socialnämnden 2013-03-13 Plats och tid Socialkontoret, Konferensrum Älven, Prostgatan 7, Mora, kl 08.30 10.00 ande Bernt Persson (S), ordförande Christina Bröms (C) Christiane

Läs mer

Omsorgsnämndens protokoll 2013-05-27

Omsorgsnämndens protokoll 2013-05-27 Datum: Måndagen den 27 maj 2013 Tid: 15.30 19.00 Plats: Östra Roten, kommunhuset i Lilla Edet Justeringsdag: Torsdagen den 30 maj Paragrafer: 52-61 Utses att justera: Tommy Nilzén (MP) Underskrifter: Sekreterare

Läs mer

Kommunhuset, Revelj kl 14.00 17.20. Peter Borgström, s 130-136

Kommunhuset, Revelj kl 14.00 17.20. Peter Borgström, s 130-136 1(13) Plats och tid Kommunhuset, Revelj kl 14.00 17.20 Beslutande Mattias Wärnsberg, s Gunvor Nilsson, m Stig Andersson, s Gillis Gustafsson, m Göran Lundberg, s Gunilla Aronsson, c Ingbert Andersson,

Läs mer

Socialnämnden 2005-05-17 1 (12)

Socialnämnden 2005-05-17 1 (12) Sammanträdesdatum Blad Socialnämnden 2005-05-17 1 (12) Plats och tid Socialförvaltningen, Stora Torget, 2005-04-12, kl. 13.00-14.20 Beslutande Sune Frisk, ordförande Urban Granfelt Monica Löfgren-Larsson

Läs mer

Anna Karin Öhrström (C), tj ers Anita Dath (M), tj ers Fredrik Palmqvist (L) Eva Borelius-Zätterström (KD)

Anna Karin Öhrström (C), tj ers Anita Dath (M), tj ers Fredrik Palmqvist (L) Eva Borelius-Zätterström (KD) 1(11) Plats och tid Socialkontoret, Tranholmen Mörby centrum, kl 18:30-20:00 Paragrafer 1-9 ej 3 Beslutande Carina Erlandsson (M), ordförande Ersättare Birgitta Lindgren (L) Elisabeth Frostell (M) Ruby

Läs mer

Socialnämnden 2014-03-11 1 (27) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-03-11 kl. 8:30-12:30

Socialnämnden 2014-03-11 1 (27) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-03-11 kl. 8:30-12:30 1 (27) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-03-11 kl. 8:30-12:30 Beslutande Britt-Marie Wall, ordförande Sune Frisk Christina Persson Christer Olsson Björn Stålhammar Tjänstgörande

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Socialnämnden 2015-11-24 1. 137 Ekonomisk rapport 2015 socialnämndens verksamheter

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Socialnämnden 2015-11-24 1. 137 Ekonomisk rapport 2015 socialnämndens verksamheter Socialnämnden 2015-11-24 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 137 Ekonomisk rapport 2015 socialnämndens verksamheter 138 Socialnämndens verksamheter, information och rapporter 139

Läs mer