Barn- och utbildningsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Barn- och utbildningsnämnden 2012-05-30 54"

Transkript

1 Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Hjernet, tisdag den 30 maj 2012, kl Beslutande Gabrielle Peteri (FP), ordförande Camilla Andersson (V) Henk Burgering (M) Katrin Winarve (M) Eva Stenqvist (C) Bertil Roden (NP) Anna Magnusson (KD) Anita Rundqvist (S) tj ers för Sami Hoikkala (S) Eleonore Karlsson (S) Per Andreasson (S) Anna-Kay Törnqvist (S) tj ers för Ursula Steffensen (S) Övriga deltagande Utses att justera Birgitta Borg (FP) ej tj ers Titti Hansson ( C) ej tj ers Solveig Oscarsson, (S) ej tj ers Kjell Lund, tf förvaltningschef Göran Antonsson, enhetschef, Ann-Kristin Andersson, rektor, 49 Monica Aspemyr, rektor, 49 Eva-Karin Olsson Källqvist, bitr rektor, 49 Håkan Gibson, ekonom, 63 Kicki Agrell, nämndsekreterare Anna Magnusson (KD) Justeringens plats och tid Tingshuset, Under- skrifter Sekreterare... Paragrafer Kicki Agrell Ordförande... Gabrielle Peteri Justerande... Anna Magnusson ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Barn- och utbildningsnämnden Datum för Datum för anslags uppsättande anslags nedtagande Förvaringsplats för protokollet Tingshuset Underskrift...:. Gabrielle Peteri, ordförande

2 Barn- och utbildningsnämnden BUN 47 dnr 107/12 Förslag till ombyggnation av annexet vid Karlsängskolan Förvaltningschefen informerar om tankar kring att använda fastigheten Borgmästargatan 17 för att samla Resursens samtliga verksamheter under samma tak. I dagsläget finns socialtjänsten och delar av elevhälsan i Tingshuset medan familjebehandlingsdelen Vingen finns i Försäkringskassans gamla lokaler vid Biblioteket. Att samla hela Resursen i bättre och mer funktionella lokaler genererar effektivare samarbete mellan Resursens olika delar. Norabostäder har presenterat ett ritningsförslag hur lokalerna ska kunna anpassas till en ny verksamhet men har ännu ej presenterat den nya hyreskostnaden. Ärendet återkommer vid nästkommande sammanträde med barn- och utbildningsnämnden. att tacka för informationen och att lägga den till handlingarna.

3 Barn- och utbildningsnämnden BUN 48 dnr 99/12 Information om ansvarsfördelning mellan socialförvaltningen och bildningsförvaltningen gällande ungdomar i åldrarna år. För att klargöra vem som gör vad när det gäller ärenden av försörjningsstödskaraktär för ungdomar mellan år har Resursen för barn, ungdom inom bildningsförvaltningen och familj- och individomsorgen, IFO, inom socialförvaltningen arbetat fram en ansvarsfördelning. Resursens enhetschef informerar barn- och utbildningsnämnden om denna. att tacka för informationen samt att lägga den till handlingarna.

4 Barn- och utbildningsnämnden BUN 49 Information från ro Karlsängskolan och Gyttorp/Dalkarlsberg Rektorerna vid ro Karlsängskolan och Gyttorp/Dalkarlsberg informerar om sina verksamheter och då speciellt 2011 års verksamhetsberättelse/kvalitetsredovisning. Karlsängskolan, som är kommunens 7-9 skola, har i dagsläget ca 400 elever och runt ett 40-tal pedagoger. På skolan har man under året arbetat speciellt med föräldramöten och hur man kan få fler föräldrar att komma, man har även arbetat med struktur av utvecklingssamtalen. Under läsåret har ett stort arbete gjorts vad gäller implementeringen av den nya läroplanen. Gyttorpsskolan, som är en F-6 skola, har 100 elever och 11 pedagoger. På skolan finns ett fritidshem och 2 dagar/veckan är fritidsgården öppen. Skolan har arbetat mycket med teknikämnet och erhöll under året kronor från Teknikföretagarna till projktet Att utveckla och lösa olika problem och uppfylla behov med hjälp av teknik. Även här har ett stort arbete gjorts med implementeringen av den nya läroplanen. Rektorsområdet innehåller förutom Gyttorpsskolan och fritidshem förskolorna Södra Haga, Gyttorp och Dalkarlsberg där det även finns ett fritidshem. att tacka för informationen och att lägga den till handlingarna.

5 Barn- och utbildningsnämnden BUN 50 dnr 94/12 Förslag till svar på medborgarförslag 2/2012 om att ompröva beslut om nedläggning av kulturpedagogiska verksamheten Lisel Wulfstrand överlämnade rubricerat medborgarförslag på kommunfullmäktige , 7. Kommunstyrelsen beslutade , 58 att överlämna medborgarförvalget till barn- och utbildningsnämnden för beredning. Förslagställaren föreslog: att beslutet om att lägga ned kulturpedagogernas verksamhet omprövas. Bildningsförvaltningen har utarbetat förslag till svar på medborgarförslaget. Barn- och utbildningsnämnden beslutade , 17, att uppdra åt förvaltningschefen att utarbeta förslag till kulturverksamhet för barn och unga i Nora kommun innefattande kulturpedagogisk verksamhet och kulturskola. Barn- och utbildningsnämnden påskyndade processen och beslutade , 41 att en ny Kulturskola skulle starta redan i september 2011 och kommunfullmäktige tog beslut om att revidera budget för att möjliggöra uppstarten av Kulturskolan. Kulturskolan skulle bedrivas för barn och unga, till att börja med främst inriktad mot musik, mot en viss avgift för barns deltagande. I samband med att besparingar skulle göras för både 2011 och 2012 i kommunens och förvaltningens budget, fick bildningschefen i uppdrag att se över var och hur besparingar kunde göras. I det förslag som togs fram ingick att ta bort delar av ej lagstadgad verksamhet bl. a. kulturpedagogiska verksamheten och Kulturskolan. Kommunfullmäktige beslutade i samband med budget för 2012 att den kulturpedagogiska verksamheten med kommunens kulturpedagoger skulle avvecklas efter vårterminens slut 2012, men att Kulturskolan skulle kvarstå. Kommunfullmäktige beslutade att i budget för 2012 fördela kr till kultur- och fritidsnämnden för start av Kulturskola. Inom barn- och utbildningsnämnden finns inte längre medel inom ram för den kulturpedagogiska verksamheten. Så länge som medel inte är budgeterade för denna verksamhet ser förvaltningen ingen möjlighet att ompröva beslutet att avsluta den kulturpedagogiska verksamheten. Förvaltningen föreslår därför nämnden att avslå medborgarförslaget. Diskussioner förs om ärendet ska återremitteras för förtydligande om läroplanens skrivning om de estetiska ämnena. Ordförande yrkar på att medborgarförslaget avslås.

6 Barn- och utbildningsnämnden Anna Magnusson (KD) yrkar på att medborgarförslaget bifalles med tillägget att förvaltningschefen får i uppdrag att se över kulturpedagogernas möjlighet att fortbilda övriga pedagoger. Efter avslutad överläggning ställer ordföranden först proposition på om ärendet ska avgöras i dag eller återremitteras och finner att ärendet ska avgöras i dag. Därefter ställer ordföranden proposition på de både yrkandena och finner att barn- och utbildningsnämnden beslutar att avslå medborgarförslaget. Votering begärs och verkställs. Följande voteringsproposition uppläses och godkännes: Den som bifaller förslaget att avslå medborgarförslaget röstar ja den det ej vill röstar nej. Ja Gabrielle Peteri (FP) Camilla Andersson (V) Henk Burgering (M) Katrin Winarve (M) Eva Stenqvist ( C) Bertil Roden (NP) Eleone Karlsson (S) Per Andreasson (S) Anita Rundqvist (S) Anna-Kay Törnqvist (S) Nej Anna Magnusson (KD) Genomförd omröstning visar att barn- och utbildningsnämnden med tio ja-röster och en nej-röst beslutar att avslå medborgarförslaget. Barn- och utbildningsnämnde beslutar att föreslå kommunfullmäktige avslå medborgarförslag 2/2012 att beslutet om att lägga ned kulturpedagogernas verksamhet omprövas. Anna Magnusson (KD) reserverar sig till förmån för eget yrkande.

7 Barn- och utbildningsnämnden BUN 52 dnr 95/12 Förslag till svar på medborgarförslag 3/2012 om att låta den kulturpedagogiska verksamheten vara kvar Anita Rundqvist överlämnade rubricerat medborgarförslag på kommunfullmäktige , 8. Kommunstyrelsen beslutade , 59 att överlämna medborgarförvalget till barn- och utbildningsnämnden för beredning. Förslagställaren föreslog: att kulturpedagogerna ska vara kvar. Bildningsförvaltningen har utarbetat förslag till svar på medborgarförslaget. Barn- och utbildningsnämnden beslutade , 17, att uppdra åt förvaltningschefen att utarbeta förslag till kulturverksamhet för barn och unga i Nora kommun innefattande kulturpedagogisk verksamhet och kulturskola. Barn- och utbildningsnämnden påskyndade processen och beslutade , 41 att en ny Kulturskola skulle starta redan i september 2011 och kommunfullmäktige tog beslut om att revidera budget för att möjliggöra uppstarten av Kulturskolan. Kulturskolan skulle bedrivas för barn och unga, till att börja med främst inriktad mot musik, mot en viss avgift för barns deltagande. I samband med att besparingar skulle göras för både 2011 och 2012 i kommunens och förvaltningens budget, fick bildningschefen i uppdrag att se över var och hur besparingar kunde göras. I det förslag som togs fram ingick att ta bort delar av ej lagstadgad verksamhet bl. a. kulturpedagogiska verksamheten och Kulturskolan. Kommunfullmäktige beslutade i samband med budget för 2012 att den kulturpedagogiska verksamheten med kommunens kulturpedagoger skulle avvecklas efter vårterminens slut 2012, men att Kulturskolan skulle kvarstå. Kommunfullmäktige beslutade att i budget för 2012 fördela kr till kultur- och fritidsnämnden för start av Kulturskola. Inom barn- och utbildningsnämnden finns inte längre medel inom ram för den kulturpedagogiska verksamheten. Så länge som medel inte är budgeterade för denna verksamhet ser förvaltningen ingen möjlighet att ompröva beslutet att avsluta den kulturpedagogiska verksamheten. Förvaltningen föreslår därför nämnden att avslå medborgarförslaget. Diskussioner förs om ärendet ska återremitteras för förtydligande om läroplanens skrivning om de estetiska ämnena. Ordförande yrkar på att medborgarförslaget avslås.

8 Barn- och utbildningsnämnden Anna Magnusson (KD) yrkar på att medborgarförslaget bifalles med tillägget att förvaltningschefen får i uppdrag att se över kulturpedagoger nas möjlighet att fortbilda övriga pedagoger. Efter avslutad överläggning ställer ordföranden först proposition på om ärendet ska avgöras i dag eller återremitteras och finner att ärendet ska avgöras i dag. Därefter ställer ordföranden proposition på de båda yrkandena och finner att barn- och utbildningsnämnden beslutar att avslå medborgarförslaget. Votering begärs och verkställs. Följande voteringsproposition uppläses och godkännes: Den som bifaller förslaget att avslå medborgarförslaget röstar ja den det ej vill röstar nej. Ja Gabrielle Peteri (FP) Camilla Andersson (V) Henk Burgering (M) Katrin Winarve (M) Eva Stenqvist ( C) Bertil Roden (NP) Eleone Karlsson (S) Per Andreasson (S) Anita Rundqvist (S) Anna-Kay Törnqvist (S) Nej Anna Magnusson (KD) Genomförd omröstning visar att barn- och utbildningsnämnden med tio ja-röster och en nej-röst beslutar att avslå medborgarförslaget. Barn- och utbildningsnämnde beslutar att föreslå kommunfullmäktige avslå medborgarförslag 3/2012 att kulturpedagogerna ska vara kvar. Anna Magnusson (KD) reserverar sig till förmån för eget yrkande.

9 Barn- och utbildningsnämnden BUN 53 dnr 96/12 Förslag till svar på medborgarförslag 4/2012 om att behålla den kulturpedagogiska verksamheten Marianne Rörick överlämnade rubricerat medborgarförslag på kommunfullmäktige , 9. Kommunstyrelsen beslutade , 60 att överlämna medborgarförvalget till barn- och utbildningsnämnden för beredning. Förslagsställaren föreslog: att den kulturpedagogiska verksamheten ska finnas kvar. Bildningsförvaltningen har utarbetat förslag till svar på medborgarförslaget. Barn- och utbildningsnämnden beslutade , 17, att uppdra åt förvaltningschefen att utarbeta förslag till kulturverksamhet för barn och unga i Nora kommun innefattande kulturpedagogisk verksamhet och kulturskola. Barn- och utbildningsnämnden påskyndade processen och beslutade , 41 att en ny Kulturskola skulle starta redan i september 2011 och kommunfullmäktige tog beslut om att revidera budget för att möjliggöra uppstarten av Kulturskolan. Kulturskolan skulle bedrivas för barn och unga, till att börja med främst inriktad mot musik, mot en viss avgift för barns deltagande. I samband med att besparingar skulle göras för både 2011 och 2012 i kommunens och förvaltningens budget, fick bildningschefen i uppdrag att se över var och hur besparingar kunde göras. I det förslag som togs fram ingick att ta bort delar av ej lagstadgad verksamhet bl. a. kulturpedagogiska verksamheten och Kulturskolan. Kommunfullmäktige beslutade i samband med budget för 2012 att den kulturpedagogiska verksamheten med kommunens kulturpedagoger skulle avvecklas efter vårterminens slut 2012, men att Kulturskolan skulle kvarstå. Kommunfullmäktige beslutade att i budget för 2012 fördela kr till kultur- och fritidsnämnden för start av Kulturskola. Inom barn- och utbildningsnämnden finns inte längre medel inom ram för den kulturpedagogiska verksamheten. Så länge som medel inte är budgeterade för denna verksamhet ser förvaltningen ingen möjlighet att ompröva beslutet att avsluta den kulturpedagogiska verksamheten. Förvaltningen föreslår därför nämnden att avslå medborgarförslaget. Diskussioner förs om ärendet ska återremitteras för förtydligande om läroplanens skrivning om de estetiska ämnena. Ordförande yrkar på att medborgarförslaget avslås.

10 Barn- och utbildningsnämnden Anna Magnusson (KD) yrkar på att medborgarförslaget bifalles med tillägget att förvaltningschefen får i uppdrag att se över kulturpedagoger nas möjlighet att fortbilda övriga pedagoger. Efter avslutad överläggning ställer ordföranden först proposition på om ärendet ska avgöras i dag eller återremitteras och finner att ärendet ska avgöras i dag. Därefter ställer ordföranden proposition på de båda yrkandena och finner att barn- och utbildningsnämnden beslutar att avslå medborgarförslaget. Votering begärs och verkställs. Följande voteringsproposition uppläses och godkännes: Den som bifaller förslaget att avslå medborgarförslaget röstar ja den det ej vill röstar nej. Ja Gabrielle Peteri (FP) Camilla Andersson (V) Henk Burgering (M) Katrin Winarve (M) Eva Stenqvist ( C) Bertil Roden (NP) Eleone Karlsson (S) Per Andreasson (S) Anita Rundqvist (S) Anna-Kay Törnqvist (S) Nej Anna Magnusson (KD) Genomförd omröstning visar att barn- och utbildningsnämnden med tio ja-röster och en nej-röst beslutar att avslå medborgarförslaget. Barn- och utbildningsnämnde beslutar att föreslå kommunfullmäktige avslå medborgarförslag 4/2012 att den kulturpedaogiska verksamheten ska finnas kvar. Anna Magnusson (KD) reserverar sig till förmån för eget yrkande.

11 Barn- och utbildningsnämnden BUN 54/12 BUN 13 BUN bn 5 dnr 53/10 Förslag till svar på motion 2/2010 om långsiktigt läsprojekt I motionen som överlämnades på kommunfullmäktige , 1 föreslog Ewa Turesson (M) att Nora kommun startar ett långsiktigt läsprojekt riktat mot alla barn i kommunen. Kommunfullmäktige överlämnade motionen till kommunstyrelsen för beredning och kommunstyrelsen beslutade , 41, att överlämna motionen till barn- och utbildningsnämnden för beredning. Barn- och utbildningsnämnden gav , 20, förvaltningschefen i uppdrag att utarbeta ett motionssvar. Vid barn- och utbildningsnämndens beredningssammanträde föreligger förslag till motionssvar. Barn- och utbildningsnämndens verksamheter har en hög ambition att satsa på kontinuitet i arbetet med god språkutveckling och läsning. Ett långsiktigt arbete som omfattar alla skolämnen kallat öka förväntningarna har inletts. I detta arbete planeras bl a för att få egna läs- och språkcoacher som arbetar på skolorna. Skolans specialpedagoger har uppdraget att arbeta fram screeningsmaterial för att testa och kvalitetssäkra alla elever under vårterminen årskurs 1. De barn som inte kan läsa innan de börjar årskurs 2 får intensivstöd. Även skolans utvecklingspedagoger arbetar med att öka elevernas läsförmåga. Skolorna har redan påbörjat ett fördjupat arbete för att öka läsning och läsförståelse bland eleverna Det är viktigt att arbetet med förbättrad läsoch språkutveckling sker kontinuerligt och är integrerat i hela verksamheten för ett långsiktigt hållbart resultat och ej sker enbart i projektform. Barn- och utbildningsnämnden föreslås besluta att föreslå kommunfullmäktige besluta att avslå motionen om att starta ett långsiktigt läsprojekt riktat mot alla barn i kommunen. Vid barn- och utbildningsnämndens behandling av ärendet föreslås att ärendet återremitteras för att bl a få belyst hur man ska kunna stimulera eleverna att läsa böcker samt att få en kostnadsberäkning för eventuellt projekt.

12 Barn- och utbildningsnämnden att återremittera ärendet till förvaltningschefen för ytterligare utredning. Vid dagens behandling av ärendet redovisas kartläggningen som gjorts av det arbete som bedrivs i våra förskolor och skolor när det gäller läsoch skrivutveckling samt den överenskommelse som finns i skolorna för att tidigt upptäcka svårigheter med läsning och skrivning. Förvaltningen konstaterar att det pågår ett mycket bra arbete inom läs- och skrivutveckling inom respektive verksamheter att behov av ytterligare förvaltningsstyrda projekt inom området inte finns samt att det därutöver är olämpligt att bedriva sådant arbete i projektform. att föreslå kommunfullmäktige besluta att, med hänvisning till det arbete som redan pågår, avslå motionen om att starta ett långsiktigt läsprojekt riktat mot alla barn i kommunen.

13 Barn- och utbildningsnämnden BUN 55 dnr 4/12 Förslag till revidering av delegationsordning I föräldrabalken (SFS 2012:131) har en förändring gjorts vad gäller barn som står under vårdnad av två vårdnadshavare där endast en vårdnadshavare samtycker till åtgärd till stöd för barnet. Förändringen innebär att socialnämnden får besluta att åtgärden får vidtas utan den andra vårdnadshavarens samtycke samt att beslut i dessa ärenden får delegeras till utskott. M 13 Beslut om medgivande FB 6 kap 13a Au till vård och sociala insatser Efter personalutskottets avveckling återgår delegationen av C1 Tillsvidareanställning av förvaltningschef till KsAu Följande tillägg föreslås vad gäller delegat: Delegat Villkor E2 Rektor särskola J2:2 1:e soc.sekr J2:3 Chef R I avvaktan på beslut i AU J2:4 1:e soc.sekr J3 1:e soc.sekr J13:1 Chef R 1:e soc.sekr J13:2 1:e soc.sekr J14 1:e soc.sekr J24 1:e soc.sekr K21 Ordförande K22 Ordförande N5 Soc.sekr att revidera delegationsordningen enligt ovanstående.

14 Barn- och utbildningsnämnden BUN 56 dnr 97/12 Rapportering av ej verkställda beslut enl SoL och LSS Enligt socialtjänstlagen kap 16, 6h ska barn- och utbildningsnämnden till kommunfullmäktige lämna statistikrapport över hur många av nämndens gynnande beslut enligt 4 kap 1 socialtjänstlagen som inte har verkställts inom tre månader från dagen för respektive beslut. Barn- och utbildningsnämnden ska även lämna statistikrapport över hur många av nämndens gynnande beslut enligt 4 kap 1 socialtjänstlagen som inte har verkställts på nytt inom tre månader från den dag då verkställigheten avbröts. Rapportering ska ske en gång per kvartal. Rapport för första kvartalet 2012: Ej verkställda beslut enl socialtjänstlagen: 0 Ej verkställda beslut enl LSS: 0 att till kommunfullmäktige överlämna ovanstående rapport för första kvartalet 2012.

15 Barn- och utbildningsnämnden BUN 57 dnr 15/11 Fyllnadsval; val till arbetsutskottet Gabrielle Peteri (FP) har avsagt sig uppdraget som ordförande i barnoch utbildningsnämndens arbetsutskott fr o m Karin Anderberg Dahlqvist (NP) har avsagt sig uppdraget som ledamot och William Grönlund (MP) har avsagt sig uppdraget som ersättare i arbetsutskottet. Till ledamot föreslås Camilla Andersson (V). Till ordförande fr o m föreslås Per Anderasson (S) Till vice ordförande föreslås Camilla Andersson (V). att välja ledamot, ordförande och vice ordförande enligt ovanstående.

16 Barn- och utbildningsnämnden BUN 58 dnr 16/11 Kontaktpersoner inom skol-förskola-fritidsgård-resursen för perioden Att vara kontaktperson innebär att vara länk mellan verksamheten, föräldrar och nämnden, inhämta synpunkter och skaffa sig kunskap inom ett verksamhetsområde samt medverka på möten med skolråd/verksamhetsråd. Arbetet ingår i uppdraget som nämndledamot. Om möten sker på ledamots ordinarie arbetstid utgår ersättning för förlorad arbetsförtjänst enl förtroendemannareglementet. Följande kontaktpersoner föreslås: Bertil Roden: Anita Rundqvist: Anna-Kay Törnqvist: Katrin Winarve: Lärkesskolan och Lingårdens förskola Dalkarlsbergs fritids och förskola Marstrandshagen, Esstorp och Soltunets förskolor Vuxenlärandeenheten. att utse kontaktpersoner enligt ovanstående.

17 Barn- och utbildningsnämnden BUN 59 Rapport avs nationella prov vårterminen 2012 Förvaltningschefen och ordföranden har under v 22 besökt skolorna Ås/ Järnboås och Järntorgsskolan för att tillsammans med pedagoger och rektorer diskutera årets nationella prov och en information lämnas från dessa möten. Samtliga skolor kommer att besökas innan vårterminens slut. När sammanställningen av resultaten från 2012 års nationella prov är klar kommer denna att delges barn- och utbildningsnämnden. att tacka för informationen och lägga den till handlingarna.

18 Barn- och utbildningsnämnden BUN 60 Redovisning av delegationsbeslut 1. Ordföranden: Omedelbart omhändertagande enl LVU 6 2. Fc Kjell Lund: Beslut om bidrag till fristående skolor (dnr 100/12, 8/12, 9/12, 10/12, 11/12, 13/12) 3. Rektor/förskolechef Ewa L Björkman: Beslut om utökad barnomsorg (dnr 63/11, 87/12) 4. Rektor/förskolechef Ann-Kristin Andersson: Beslut om utökad barnomsorg (dnr 73/12, 68/12, 85/12) 5. Rektor/förskolechef Pepe Idril: Beslut om utökad barnomsorg (dnr 11/11) 6. Rektor/förskolechef Anders Forsberg: Beslut om utökad barnomsorg (dnr 142/11, 62/12, 91/12 7. Förskolechef Stina Myrén: Beslut om utökad barnomsorg (dnr 143/10, 134/11, 63/11 93/12) 8. Arbetsutskottet beslut Flyktingsekreteraren: Utbetalning av introduktionsersättning Resursen: Beslut enl Sol, LVU och FP att ha tagit del av delegationsbesluten.

19 Barn- och utbildningsnämnden BUN 61 Delgivning 1. Socialstyrelsen; Beslut tillsyn enl SoL barnavårdsärende (dnr 97/11) 2. Förvaltningsrätten i Karlstad; Föreläggande om skriftligt svar avs överklagande från Ultra Education AB om bidrag till fristående gymnasieskola samt kommunens yttrande (dnr 101/12) 3. Lärarförbundet och LR huvudskyddsombud; Konsekvenser av utökad förskoleverksamhet på Järntorgsskolan (dnr 79/12) 4. Lärarpersonal Järntorgsskolan; Konsekvensbeskrivning av att Järntorgsskolan för en utökning av förskolebarn och sexornas flytt till Karlsäng (dnr 79/12) 5. Kommunfullmäktige; Protokollsutdrag 71, 73, 75, 79, 80, 83/ Dalkarsbergs föräldrastyrelse; Sammanträdesprotokoll (dnr 103/09) 7. Avsägelse; Gabrielle Peteri (FP) avsäger sig uppdrag som ordförande i arbetsutskottet fr o m (dnr 15/11) 8. Förvaltningsrätten i Karlstad; Dom i mål vård enl LVU (dnr 26/12) att ha tagit del av delgivningarna.

20 Barn- och utbildningsnämnden BUN 62 Övriga frågor Barnomsorgskön, ingen ytterligare avdelning kommer att öppnas under våren som var planerat. Baren som står i kö kommer att erbjudas plats på befintliga avdelningar. Energiabsorbering i golvbeläggning minskar skador vid fallolyckor. Informationen vidarebefordras till fastighetsägaren Norabostäder. att lägga informationen till handlingarna.

21 Barn- och utbildningsnämnden BUN 63 dnr 117/11 Ekonomisk uppföljning Den ekonomiska uppföljningen per den sista april är Mnkr visar en positiv avvikelse med Mnkr. Prognosen för 2012 ser i nuläget ut att ge ett positivt resultat. Orsaken är framför allt ett prognostiserat överskott inom gymnasieskolan vilket främst beror på minskat antal elever höstterminen Inom förskoleverksamheten finns en negativ avvikelse där underskottet beror på minskade avgifter i förhållande till budget. Övriga verksamheter beräknas i nuläget kunna inrymmas inom given budgetram. Dock föreligger en viss osäkerhet kring avtalsrörelsen främst då lärarlönerna. I budget ligger en generell löneuppräkning med 1,5 % och vid ett högre utfall i avtalsrörelsen kommer inte prognosen att hålla. att lägga informationen till handlingarna.

Barn- och utbildningsnämnden 2013-08-28 73

Barn- och utbildningsnämnden 2013-08-28 73 Barn- och utbildningsnämnden 2013-08-28 73 Plats och tid Hjernet, onsdagen den 28 augusti 2013, kl 08.30-12.00. Beslutande Per Andreasson (S) ordförande Katrin Winarve (M) Eleonore Karlsson (S) Ulf Carlsson(S)

Läs mer

2012-01-25. Barn- och utbildningsnämnden

2012-01-25. Barn- och utbildningsnämnden 2012-01-25 1 Plats och tid Hjernet, onsdagen den 25 januari 2012, kl 08.30-12.00. Beslutande Anna Magnusson (KD), ordförande Gabrielle Peteri (FP) Henk Burgering (M) Titti Hansson (C) tj ers för Eva Stenqvist

Läs mer

2011-03-29 Barn- och utbildningsnämnden 30

2011-03-29 Barn- och utbildningsnämnden 30 2011-03-29 Barn- och utbildningsnämnden 30 Plats och tid Hjernet, tisdag den 29 mars 2011, kl 08.30-10.30. Beslutande Anna Magnusson (KD), ordförande Rabie Hadad (FP) tj ers för Gabrielle Peteri (FP) Henk

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsnämnden 2011-12-06 101 Plats och tid Hjernet, tisdagen den 6 december 2011, kl 08.30-09.00. Beslutande Anna Magnusson (KD), ordförande Gary Dybeck (M) tj ers för Gabrielle Peteri (FP)

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämnden 2010-03-30 21 Plats och tid Hjernet, 2010-03-30 kl 13.00-14.00 Beslutande Monica Anderssson (S), ordförande Elis Karlsson (S), ersättare för Mosad Saker (S) 19-22 Mosad Saker (S), 23-24 Maritha

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden 54 Plats och tid Hjernet, tisdagen den 12 oktober 2010, kl 08.30-08.50. Beslutande Solveig Oscarsson (S), ordförande Kjell Söderlund (S) Eva Overgaard (S) Eleonore Karlsson (S) Johanna Bergström (S) tj

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden 50 Plats och tid Hjernet, Tisdagen den 14 juni 2011, kl 08.30-09.05. Beslutande Anna Magnusson (KD), ordförande Gabrielle Peteri (FP) Henk Burgering (M) Eva Stenqvist (C) Karin Anderberg Dahlqvist (NP)

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden 62 Plats och tid Hjernet, tisdagen den 7 december 2010, kl 08.30-10.00. Beslutande Solveig Oscarsson (S), ordförande Kerstin Grek (S) tj ers för Kjell Söderlund (S) Eva Overgaard (S) Ulf Carlsson (S) tj

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden 20 Plats och tid Hjernet, tisdagen den 27 april 2010, kl 08.30-09.30. Beslutande Solveig Oscarsson (S), ordförande Svenerik Nykvist (S) Kjell Söderlund (S) Sami Hoikkala (S) tj ers för Pia Ahlström (S)

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden 83 Plats och tid Hjernet, tisdag 18 oktober 2011, kl 08.30-11.00. Beslutande Anna Magnusson (KD), ordförande Henrik Perrin (NP) tj ers för Gabrielle Peteri (FP) Henk Burgering (M) Eva Stenqvist (C) Karin

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden 41 Plats och tid Hjernet, tisdagen 10 maj 2011, kl 08.30-09.30. Beslutande Anna Magnusson (KD), ordförande Rabie Hadad (FP) tj ers för Gabrielle Peteri (FP) Henk Burgering (M) Eva Stenqvist (C) Karin Anderberg

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden 2009-03-24 11

Barn- och utbildningsnämnden 2009-03-24 11 Barn- och utbildningsnämnden 2009-03-24 11 Plats och tid Hjernet, tisdagen den 24 mars 2009, kl 08.30-09.30. Beslutande Svenerik Nykvist (s), ordförande Solveig Oskarsson (s) Kjell Söderlund (s) Sami Hoikkala

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden 30 Plats och tid Hjernet, tisdagen den 15 juni 2010, kl 10.30-11.15. Beslutande Solveig Oscarsson (S), ordförande Kjell Söderlund (S) Eleonore Karlsson (S) tj ers för Pia Ahlström (S) Eva Overgaard (S)

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsnämnden 2014-12-15 116 Plats och tid Hjernet, 2014-12-15 kl. 8.30-10.45 Beslutande Per Andreasson (S) ordförande Gary Dybeck (M) tj ers för Katrin Winarve (M) Eleonore Karlsson (S)

Läs mer

ANSLAG/BEVIS NORA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Barn- och utbildningsnämnden 2014-01-21

ANSLAG/BEVIS NORA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Barn- och utbildningsnämnden 2014-01-21 Plats och tid Hjernet, 2014-01-21, 9.30-11.30 Utses att justera Ulf Carlsson (S) Justeringens Ordförande Justerande Sammanträdesdatum 2014-01 -21 Förvaringsplats för protokollet Underskrift Gary Dybeck

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden 62

Barn- och utbildningsnämnden 62 2011-09-06 Barn- och utbildningsnämnden 62 Plats och tid Hjernet, tisdag den 6 september 2011, kl 08.30-10.00. Beslutande Anna Magnusson (KD), ordförande Gary Dybeck (M) tj ers för Gabrielle Peteri (FP)

Läs mer

Socialnämnden 2013-09-12 67

Socialnämnden 2013-09-12 67 Socialnämnden 2013-09-12 67 Plats och tid Hjernet, 2013-09-12 kl. 14:00-16:25 Beslutande Tom Rymoen (M), ordförande Elisabeth Hoikkala (S) Kent Nilsson (S) Ulla Karlsson (S) Håkan Boman (S) Jan-Åke Wildhammar

Läs mer

97 Ekonomiskt utfall och ekonomisk rapport juni och juli 2011.

97 Ekonomiskt utfall och ekonomisk rapport juni och juli 2011. BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2011-08-31 95 Meddelanden. 96 Anmälan om delegationsbeslut. 97 Ekonomiskt utfall och ekonomisk rapport juni och juli 2011. 98 Information budget 2012. 99 Den framtida gymnasieskolan

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsnämnden 2012-10-31 101 Plats och tid Hjernet, onsdag den 31 oktober 2012, kl 10.00-12.00. Beslutande Per Andreasson (S) ordförande Camilla Andersson (V) Ulf Carlsson (S) tj ers för

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsnämnden 2014-08-26 67 Plats och tid Hjernet, 2014-08-26 9.45- Beslutande Per Andreasson (S) ordförande Katrin Winarve (M) Anita Rundqvist (S) tj ers för Eleonore Karlsson (S) Ulf Carlsson(S)

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsnämnden 2009-02-10 1 Plats och tid Hjernet, tisdagen den 10 februari 2009, kl 08.30-09.30. Beslutande Svenerik Nykvist (s), ordförande Solveig Oskarsson (s) Stefan Bergkvist (s) tj

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden 2012-09-03 36

Kultur- och fritidsnämnden 2012-09-03 36 36 Plats och tid Bibliotekets sammanträdesrum, 2012-09-03, kl 13.15-16.40 Beslutande Enar Moberg (S), ordförande Monica Sundberg (S) Tommy Botström (S) Gunilla Österberg (M) Kenneth Eriksson (C) Birgitta

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2012-11-21 1(13)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2012-11-21 1(13) SAMMANTRÄDES Socialnämnden 2012-11-21 1(13) Plats och tid Kommunhuset, kl 16.00-19.10 ande Övriga deltagande Kent Lagrell (M), ordförande Jim Adolfsson (M) Stig Ottosson (M) Anders Kjellgren (M) Claes

Läs mer

Socialnämnden 2009-08-25 55

Socialnämnden 2009-08-25 55 Socialnämnden 2009-08-25 55 Plats och tid Hjernet, 2009-08-25 kl 13.30 14.30 Beslutande Monica Anderssson (S), ordförande Mosad Saker (S) Elis Karlsson (S), ersättare för Maritha Söderlund (S) Elisabeth

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden 2014-04-09 39. Plats och tid Kommunhuset Björken, 2014-04-09, kl 13.00 14,50

Barn- och utbildningsnämnden 2014-04-09 39. Plats och tid Kommunhuset Björken, 2014-04-09, kl 13.00 14,50 Barn- och utbildningsnämnden 2014-04-09 39 Plats och tid Kommunhuset Björken, 2014-04-09, kl 13.00 14,50 Beslutande Jacqueline Doohan (C), ordförande Sarah Johansson (C) Anna-Lena Josefsson (C) Jusuf Causevic

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsnämnden 2013-09-25 87 Plats och tid Hjernet, onsdag den 25 september 2013, kl 09.30-16.15. Beslutande Per Andreasson (S) ordförande Katrin Winarve (M) 79, 81-87 Eleonore Karlsson (S)

Läs mer

Justeringens plats Kommunhuset och tid 2009-05-04 kl 16.30 Paragrafer 28-34 sekr 12-17 Underskrifter Sekreterare:... Ordförande:... Justerande:...

Justeringens plats Kommunhuset och tid 2009-05-04 kl 16.30 Paragrafer 28-34 sekr 12-17 Underskrifter Sekreterare:... Ordförande:... Justerande:... 2009-04-27 35 Plats och tid Kommunhuset, kl 19.00-21.28 Beslutande Övriga deltagare Utses justera Brita Edholm, (fp), ordförande Anna Palm, (m), 1:e vice ordförande Johan Svanberg, (m), tjg ersättare Gunilla

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsnämnden 2012-09-26 88 Plats och tid Hjernet, tisdagen den 26 september 2012, kl 09.00-12.30. Beslutande Per Andreasson (S) ordförande Camilla Andersson (V) Anita Rundqvist (S) tj ers

Läs mer

Socialnämnden 2013-11-14 85

Socialnämnden 2013-11-14 85 Socialnämnden 2013-11-14 85 Plats och tid Hjernet, 2013-11-14 kl. 13.00-16.15 Beslutande Tom Rymoen (M), ordförande Anna Pettersson (S), tj ers för Elisabeth Hoikkala (S) Kent Nilsson (S) Raimo Niskanen

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsnämnden 2014-04-22 35 Plats och tid Hjernet, 2014-04-22, kl. 9.00-13.15 Beslutande Per Andreasson (S) ordförande Katrin Winarve (M) Eleonore Karlsson (S) Anita Rundqvist (S) tj ers

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Blad 2012-11-19 121 Plats och tid Kommunhuset, kl 19.00-21.30

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Blad 2012-11-19 121 Plats och tid Kommunhuset, kl 19.00-21.30 2012-11-19 121 Plats och tid Kommunhuset, kl 19.00-21.30 Beslutande Övriga deltagare Björn Andreasson, (m), ordförande Ingemar Kristensson, (m), ledamot Johan Svanberg, (m), ledamot Brita Edholm, (fp),

Läs mer

Kommunkontoret, Karpen kl. 15.00 16.43

Kommunkontoret, Karpen kl. 15.00 16.43 Plats och tid Kommunkontoret, Karpen kl. 15.00 16.43 1 (11) Beslutande Ulrika Thulin (s), ordförande Sven-Erik Sjöstrand (v), 1:e vice ordförande Arnold Andréasson (c), 2:e vice ordförande Lars Svensson

Läs mer

Kommunkontoret, Nedre Fryken, onsdag 30 november 2011, kl 15.00-18.05

Kommunkontoret, Nedre Fryken, onsdag 30 november 2011, kl 15.00-18.05 1(15) Plats och tid ande Ledamöter Tjg ersättare Kommunkontoret, Nedre Fryken, onsdag 30 november 2011, kl 15.00-18.05 Peter Krööse (c), ordförande Anita Karmteg (fp) Annika Bjelvert (m) Eva Hammar (mp)

Läs mer

Kommunkontoret, 2 september 2013, kl 10.00. Sekreterare Paragrafer 63-79 ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret, 2 september 2013, kl 10.00. Sekreterare Paragrafer 63-79 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (22) Sammanträdesdatum 26 augusti 2013 Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 10.00-13.40 Beslutande Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Gudrun Wängelin-Lernskog (C) Emilie

Läs mer

Marita Nilsson, M (ej 130) Lars Eriksson, S Liv Pettersson, S

Marita Nilsson, M (ej 130) Lars Eriksson, S Liv Pettersson, S 1(16) Plats och tid Kommunkontoret, Foxen, den 4 december kl 14.00-15.45 Beslutande Ledamöter Agneta Nilsson, KD, ordf Marita Arvidsson, C Margareta Nilsson, M Mikael Olsson, M Jessica Danielsson, Fp Susanne

Läs mer

Johan Svanberg, (m), ersättare. Justeringens plats Kommunhuset och tid 2008-04-07, kl 16.30 Paragrafer 15-21. Ordförande:... Justerande:...

Johan Svanberg, (m), ersättare. Justeringens plats Kommunhuset och tid 2008-04-07, kl 16.30 Paragrafer 15-21. Ordförande:... Justerande:... 2008-03-31 18 Plats och tid Kommunhuset, kl 19.00-21.30 Beslutande Övriga deltagare Utses justera Brita Edholm, (fp), ordförande Anna Palm, (m), 1:e vice ordförande Ingemar Kristensson, (m), ledamot Helene

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden 2012-04-25 41

Barn- och utbildningsnämnden 2012-04-25 41 Barn- och utbildningsnämnden 2012-04-25 41 Plats och tid Hjernet, onsdag den 25 april 2012, kl 08.30-11.25. Beslutande Gabrielle Peteri, ordförande Birgitta Borg (FP) tj ers för William Grönlund (MP) Henk

Läs mer

PROTOKOLL Omsorgsnämnden 2016-04-20

PROTOKOLL Omsorgsnämnden 2016-04-20 sid 1 av 22 Plats och tid: Rådhussalen, klockan 13:30 16:00 Beslutande: Leif Håkansson Ordförande (S) Iréne Ahlstrand-Mårlind Ledamot (M) Berith Gustavsson (jäv 64) Vice ordförande (S) Tommy Alm (tom 66)

Läs mer

Barn- och ungdomsförvaltningen

Barn- och ungdomsförvaltningen Sida Barn- och ungdomsnämnden 2003-10-20 1 ( 15) Plats och tid Kommunhuset, kl 15.00 21.30. Beslutande Enligt närvarolista Övriga deltagande Enligt närvarolista Utses att justera Andreas Vänerlöv (kd)

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsnämnden 2012-03-28 18 Plats och tid Hjernet, tisdag den 28 mars 2012, kl 08.00-11.10. Beslutande Gabrielle Peteri (FP), ordförande Henk Burgering (M) Eva Stenqvist (C) 17-20, 22-27

Läs mer

Anslås under tiden 2010-04-06 2010-05-01

Anslås under tiden 2010-04-06 2010-05-01 Barn- och utbildningsnämnden 2010-03-25 Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, klockan 08.00 11.00 Beslutande Monica Forsgren (S) v ordförande Thomas Björnhager (S) Andreas Boström (S) Jenny

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsnämnden 2014-03-18 24 Plats och tid Hjernet, 2014-03-18, kl. 8.40 12.15 Beslutande Per Andreasson (S) ordförande Katrin Winarve (M) Eleonore Karlsson (S) Anita Rundqvist (S) tj ers

Läs mer

Kommunstyrelsens kanslienhet

Kommunstyrelsens kanslienhet BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2011-01-19 1 Plats och Tid Stadshuset, kl. 09:00 12:30 Beslutande Olof Eriksson (S), ordförande Linda Strand (S) Laila Andrén (S) till kl. 11:00, 1-8 Tobias Holmberg (S), ers

Läs mer

Henrik Persson. Anna-Greta Andersson. Gunnar Canslätt. Henrik Persson

Henrik Persson. Anna-Greta Andersson. Gunnar Canslätt. Henrik Persson Protokoll 1 (9) Plats och tid: Guldsmeden Sal A, klockan 15:00-16:30 Förtroendevalda: Beslutande: Ej beslutande: Gunnar Canslätt (KD) Gunnar Grenholm (C) Gunnel Nordin (FP)) Stefan Svedman (C) Tommy Ljung

Läs mer

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida 2012-10-22 1 (16)

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida 2012-10-22 1 (16) 2012-10-22 1 (16) Plats och tid Älmhults kommunhus 22 oktober kl. 8.30 11.40 Beslutande Vidar Lundbäck, ordförande Berith Krook (M), vice ordförande Viktor Emilsson (M) Josefin Grenander (C) Elisabeth

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ

ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Socialnämnd 2015.03.18 1 Plats och tid Stora sammanträdesrummet vårdcentralen kl 14.00-17.16 ande Övriga deltagande Justerare Ulf Genitz (C) ordförande Fredrik Pettersson (S) Mikael Hernborg (S) Jan Sahlström

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2009-04-23 47 Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum 429, kl 14.00 15.00 Beslutande Sven Ingvar Borgquist (M), ordförande Ann Hörnebrant-Sturesson (C) Maja Bäckström (S) Jasna L Martinsson (M) Robin

Läs mer

INNEHÅLL Barn- och utbildningsnämndens sammanträde 2014-03-20

INNEHÅLL Barn- och utbildningsnämndens sammanträde 2014-03-20 INNEHÅLL Barn- och utbildningsnämndens sammanträde 2014-03-20 BUN 34 ANMÄLAN AV ÖVRIGA FRÅGOR... 1 BUN 35 INFORMATION... 2 BUN 36 ARBETSMILJÖFRÅGOR... 3 BUN 37 EN FJÄRDE KOMPETENSUTVECKLINGSDAG FÖR FÖRSKOLAN...

Läs mer

INNEHÅLL Barn- och utbildningsnämndens sammanträde 2013-12-12

INNEHÅLL Barn- och utbildningsnämndens sammanträde 2013-12-12 INNEHÅLL Barn- och utbildningsnämndens sammanträde 2013-12-12 BUN 107 ANMÄLAN AV ÖVRIGA FRÅGOR... 1 BUN 108 ARBETSMILJÖFRÅGOR... 2 BUN 109 UPPFÖLJNING AV GENOMFÖRD INTERNKONTROLL, OKTOBER 2013... 3 BUN

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (16) Plats och tid Rådhuset, Askersund, den 24 augusti 2010 kl 13.00-15.40 Beslutande Siv Ahlstrand, ordförande (S) Johan Calais (S) Gun-Britt Bourelius (S) i

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2007-01-23 1 Organ Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 08.00-15.30 Beslutande Övriga närvarande LarsÅke Magnusson (kd), ordförande Bertil Nilsson (m), 1:e vice ordförande

Läs mer

Förvaltningskontoret, Lilla Rådmansgatan 2 kl. 18.00 20.00. Enl. särskild förteckning, sid. 2

Förvaltningskontoret, Lilla Rådmansgatan 2 kl. 18.00 20.00. Enl. särskild förteckning, sid. 2 2009-06-17 1 (25) Plats och tid Förvaltningskontoret, Lilla Rådmansgatan 2 kl. 18.00 20.00 Beslutande Enl. särskild förteckning, sid. 2 Övriga närvarande Enl. särskild förteckning, sid 2 Utses att justera

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2004-01-19 1. ( 5 ) KS040119

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2004-01-19 1. ( 5 ) KS040119 Kommunstyrelsen 2004-01-19 1. ( 5 ) Plats och tid: Folkets Hus, D-salen, kl. 15.00 17.15 Beslutande: Robert Mörk (s), ordförande Bjarne Rasmussen (s) Frans Maretta (s), ers för Annica Blomgren (s) Ahti

Läs mer

HÄLLEFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Omsorgsnämnden 2006-08-23 1(21)

HÄLLEFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Omsorgsnämnden 2006-08-23 1(21) Omsorgsnämnden 2006-08-23 1(21) Plats och tid Plenisalen 2006-08-23, kl. 13.00 14.45 Ajournering 14.20-14.30 Beslutande Lilian Stenqvist (s) ordförande Jan Friman (s) Christina Wilhelmsson (s) Bertil Berglund

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2011-05-18 1(10)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2011-05-18 1(10) SAMMANTRÄDES Barn- och utbildningsnämnden 2011-05-18 1(10) Plats och tid Öckerösalen, kommunhuset Öckerö, klockan 16.30 19.55 Beslutande Ledamöter Kerstin Torsede (FP), ordförande Mia Thylander (M), Lars

Läs mer

Lars Svensson. Kommunkontoret 2011-06-29. Cecilia Håkansson. Ordförande Arnold Andréasson. Justerande Lars Svensson ANSLAG/BEVIS

Lars Svensson. Kommunkontoret 2011-06-29. Cecilia Håkansson. Ordförande Arnold Andréasson. Justerande Lars Svensson ANSLAG/BEVIS Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrummet Karpen, kl 14.00-16.20 1 (7) Beslutande Arnold Andréasson (c), ordförande Bo Dahlqvist (pf), 1:e vice ordförande Ulrika Thulin (s), 2:e vice ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (13)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (13) Sammanträdesdatum s. 1 (13) Plats Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl. 08.30-11.20 Beslutande Sofia Forsgren Böhmer (M) ordförande Barbro Söderberg (S) ledamot Lena Forsberg (M) ledamot

Läs mer

2015-10-06. Tingshuset, 2015-10-06, kl 08.30-10.45.

2015-10-06. Tingshuset, 2015-10-06, kl 08.30-10.45. $ammanträdesdaturn Plats och tid Tingshuset,, kl 08.30-10.45. Beslutande ordinarie ledamöter jämte tjänstgörande ersättare samt icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Ovriga deltagande

Läs mer

MULLSJÖ KOMMUN Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2015-11-16. Innehåll. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag

MULLSJÖ KOMMUN Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2015-11-16. Innehåll. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2015-11-16 Innehåll Sammanträdesdag 56 Godkännande av ärendelista... 67 57 Budget 2016... 68 58 Statusrapport... 69 59 Ansökan om dispens från anställningsstopp...

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 09.00-12.05

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 09.00-12.05 1 Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 09.00-12.05 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35.

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (14) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35. Beslutande Monica Olsson (S) Ordförande Stig Eng

Läs mer

Justerare Lars Åhman Paragrafer 102-116. Lars Åhman, justerare BEVIS OM ANSLAG

Justerare Lars Åhman Paragrafer 102-116. Lars Åhman, justerare BEVIS OM ANSLAG PROTOKOLL 1 (19) Barn- och grundskolenämnden 2016-05-25 Plats och tid Stadshuset, kl. 08.15-11.10,13.30-14.30 ande Fredrik Stenberg (S), ordförande Jeanette Velander (V), vice ordförande Mari-Louise Larsson

Läs mer

ANSLAGSBEVIS. Social- och arbetsmarknadsnämnden. Nibblesbackevägen 17, Köping. Carl Björnberg SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12)

ANSLAGSBEVIS. Social- och arbetsmarknadsnämnden. Nibblesbackevägen 17, Köping. Carl Björnberg SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Datum Social- och arbetsmarknadsnämnden 2016-02-24 Plats och tid KS-salen, Rådhuset, Köping kl. 13.15 15.00 ande Andreas Trygg (V) ordförande Carl-Inge Westberg (S) Ann-Marie

Läs mer

Sammanträdesdatum Sida Barn- och utbildningsnämnden 2010-04-28 1 (16)

Sammanträdesdatum Sida Barn- och utbildningsnämnden 2010-04-28 1 (16) Barn- och utbildningsnämnden 2010-04-28 1 (16) Plats och tid: Kommunkontoret sammanträdesrum Ängen, kl. 09.30-14.15 Beslutande: Karin Skärby (c), ordförande Kerstin Almqvist (m) Torbjörn Mellgren (s) Ulrik

Läs mer

Roger Eklund (S), ordförande Johan Jansson (S) för Irene Smedberg (S) Lena Jonsson (S) Hans Andersson (S) Marie Oskarsson (S) Madeleine Jansson (S)

Roger Eklund (S), ordförande Johan Jansson (S) för Irene Smedberg (S) Lena Jonsson (S) Hans Andersson (S) Marie Oskarsson (S) Madeleine Jansson (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (13) Plats och tid Tunadal, Virgatan 7, Köping, kl 14.00 16.45 ande Roger Eklund (S), ordförande Johan Jansson (S) för Irene Smedberg (S) Lena Jonsson (S) Hans Andersson (S) Marie

Läs mer

Justeringens plats Kommunhuset och tid 2011-04-04, kl 08.30 Paragrafer 36-49 Sekr 2 Underskrifter Sekreterare:... Ordförande:... Justerande:...

Justeringens plats Kommunhuset och tid 2011-04-04, kl 08.30 Paragrafer 36-49 Sekr 2 Underskrifter Sekreterare:... Ordförande:... Justerande:... 2011-03-28 40 Plats och tid Kommunhuset, kl 19.00-21.25 Beslutande Övriga deltagare Utses justera Björn Andreasson, (m), ordförande Adéle Olander, (m), tjg ersättare Johan Svanberg, (m), ledamot Brita

Läs mer

SAMMANTRÄDES PROTOKOLL Sammantradesdalum

SAMMANTRÄDES PROTOKOLL Sammantradesdalum NORAKOMMUN Sammantradesdalum 2015-09-17 186 Plats och tid Beslutande Hjernet, 2015-09-17 kl 15.00-17.20 enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Jan NorIund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsnämnden 2010-02-16 1 Plats och tid Hjernet, tisdag den 16 februari 2010, kl 08.30-10.40. Beslutande Solveig Oscarsson (S), ordförande Eleonore Karlsson (S) tj ers för Svenerik Nykvist

Läs mer

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 1 (5) Paragrafer 90 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, kl. 18.30 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Rune Persson (S), ordförande Cecilia Örnemark (MP) Maria Sjöberg (S) Thomas Thorné (S)

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämnden 2007-05-24 1(12) Plats och tid Sessionssalen, Skillingehus Kl 14.00-16.00 Beslutande Jan Andersson, ordf. (c) Gunnel Elg (kd) Sören Ståhlgren (s) Britt Johansson, tjg. ers (m) Christer Holmgren

Läs mer

Gun Christensson (GPKS) ordförande Marika Bjerstedt Hansen (S) vice ordförande Lars-Erik Svensson (M) Ingmar Bernthsson (S) Jimmy Ekborg (C)

Gun Christensson (GPKS) ordförande Marika Bjerstedt Hansen (S) vice ordförande Lars-Erik Svensson (M) Ingmar Bernthsson (S) Jimmy Ekborg (C) 1(14) Plats och tid sammanträdesrum 1, kommunhuset klockan 08.30-12.00 ande ledamöter Gun Christensson (GPKS) ordförande Marika Bjerstedt Hansen (S) vice ordförande Lars-Erik Svensson (M) Ingmar Bernthsson

Läs mer

ARBETSMILJÖFRÅGOR... 1 BUN

ARBETSMILJÖFRÅGOR... 1 BUN INNEHÅLL Barn- och utbildningsnämndens sammanträde 2015-12-17 ÄRENDEN BUN 119 ARBETSMILJÖFRÅGOR... 1 BUN 120 BUDGETUPPFÖLJNING PER DEN 30 NOVEMBER 2015... 2 BUN 121 FÖRDELNING AV ENHETSBUDGETAR... 3 BUN

Läs mer

Socialnämnden 2012-09-12

Socialnämnden 2012-09-12 215 Omprövning av beslut avseende köp av extern plats... 2 216 Delegationsbeslut... 3 217 Personlig assistans och ledsagning i entreprenadform... 4 218 Brukarråd inom äldreomsorgen... 6 219 Delgivningar...

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen, Partille, den 24 november 2009...... Pia Karlsson... Uppsättande: 2009-11-25 Nedtagande: 2009-12-16...

Vård- och omsorgsförvaltningen, Partille, den 24 november 2009...... Pia Karlsson... Uppsättande: 2009-11-25 Nedtagande: 2009-12-16... 1 KS-rummet, Kommunhuset, Partille kl 18:00 20.20 Plats och tid 124-140 Pia Karlsson (FP) Margareta Lewander (M) Tom Ekwall (M) Anette Nord (KD) Leif Andersson (S) Susanne Carlsson (S) Margareta Björner

Läs mer

Ajournering mellan 36 och 37 kl. 14.40 14.55

Ajournering mellan 36 och 37 kl. 14.40 14.55 Omsorgsnämnden 2015-06-10 1(2) Plats och tid Omsorgsförvaltningen, Gärdesvägen 4, Alvesta 10 juni 2015 kl. 13.15 15.45 Ajournering mellan 36 och 37 kl. 14.40 14.55 Justerade paragrafer 33-45 Beslutande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2007-10-23 1 (16) Gymnasienämnden, Idrottsgatan 7, Vänersborg. Orvar Carlsson ANSLAG/BEVIS

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2007-10-23 1 (16) Gymnasienämnden, Idrottsgatan 7, Vänersborg. Orvar Carlsson ANSLAG/BEVIS 2007-10-23 1 (16) Plats Gymnasieförvaltningen, Idrottsgatan 7, Vänersborg Tid Tisdagen den 23 oktober 2007, kl 14.00-18.10. Beslutande Enligt närvarolista, sid 2 Ersättare Enligt närvarolista, sid 2 Övriga

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Anslags uppsättande: 2008-06-13 Anslags nedtagande: 2008-07-05

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Anslags uppsättande: 2008-06-13 Anslags nedtagande: 2008-07-05 Socialnämnden 2008-06-10 1 (19) Plats och tid: Kommunkontoret, Kisa, tisdagen 2008-06-10, kl. 10.00-12.05 Gruppsammanträde: 8.00-10.00 Beslutande: Ingegärd Brogren (c) Per Adolfsson (kd), ersättare Siw

Läs mer

Utbildningsnämnden 2011-05-24 1. Norrtäljesalen, Kommunhuset Ankaret Estunavägen 14, Norrtälje kl 10.00-12.00, 13.30-14.30, 14.30-15.00, 15.30-16.

Utbildningsnämnden 2011-05-24 1. Norrtäljesalen, Kommunhuset Ankaret Estunavägen 14, Norrtälje kl 10.00-12.00, 13.30-14.30, 14.30-15.00, 15.30-16. Utbildningsnämnden 2011-05-24 1 Plats och tid Norrtäljesalen, Kommunhuset Ankaret Estunavägen 14, Norrtälje kl 10.00-12.00, 13.30-14.30, 14.30-15.00, 15.30-16.30 Närvarande och beslutande Enligt förteckning

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden Sida 1 (10)

Barn- och utbildningsnämnden Sida 1 (10) Barn- och utbildningsnämnden Sida 1 (10) Tid och plats: Kommunhuset, kl 14.00-16.30 Avser : 41-48 ande: Övriga närvarande: Benny Pedersén (S), ordförande Anneli Bodin (S), 1:e vice ordförande Joachim Aude

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Mästaren, kl. 08.30-11.50 ande Anne-Marie Wahlström (S) ordförande Ann-Britt Danielsson (M) vice ordförande, justerande Eva Eklund (S) ersätter A. Rännare Maria Sundqvist (S) Micael Algotsson

Läs mer

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida 2014-10-15 1 (18)

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida 2014-10-15 1 (18) 2014-10-15 1 (18) Plats och tid Älmhults kommunhus tisdagen den 15 oktober 2014 kl. 08.30-11.15 Beslutande Övriga deltagande Vidar Lundbäck (C), ordförande Berith Krook (M), förste vice ordförande Ann

Läs mer

Kommunkontoret, Karpen kl. 15.05 18.00

Kommunkontoret, Karpen kl. 15.05 18.00 Plats och tid Kommunkontoret, Karpen kl. 15.05 18.00 1 (17) Beslutande Ulrika Thulin (s), ordförande Sven-Erik Sjöstrand (v), 1:e vice ordförande Arnold Andréasson (c), 2:e vice ordförande Lars Svensson

Läs mer

v ordf Andreas Vänerlöv (kd)

v ordf Andreas Vänerlöv (kd) Sida Barn- och ungdomsnämnden 2003-06-23 1 ( 18) Plats och tid Kommunhuset, kl 15.00 21.45 Beslutande Enligt närvarolista Övriga deltagande Enligt närvarolista Utses att justera v ordf Andreas Vänerlöv

Läs mer

Socialnämnden. Linda Söder Jonsson (S), Ronny Moström (S), Lena Norstedt (C), Rune Broström (SD)

Socialnämnden. Linda Söder Jonsson (S), Ronny Moström (S), Lena Norstedt (C), Rune Broström (SD) Socialnämnden 1 Plats och tid Kommunhuset, Hellqvistsalen, Kungsör, tisdagen den 12 juni 2015, klockan 15:00-17:00 ande Marie Norin Junttila (S) ordförande, Kristin Fernerud (S)( 58-62), Marita Pettersson

Läs mer

Gymnasienämnden 2005-02-14 1 (8)

Gymnasienämnden 2005-02-14 1 (8) Sammanträdesdatum 1 (8) Plats och tid Gymnasieförvaltningen, Idrottsgatan 7, kl 13.30-17.00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Kjell Nilsson (s), ordförande Orvar Carlsson (kd), vice ordförande

Läs mer

Gunnel Johansson (S), ordförande Leif Smith (S) Tommy Edenholm (KV)

Gunnel Johansson (S), ordförande Leif Smith (S) Tommy Edenholm (KV) Omsorgsnämndens arbetsutskott 2015-10-01 1 (8) Plats och tid Arbets- och näringslivskontorets sammanträdesrum. Kl. 13.15-14.35 Beslutande Övriga deltagare Gunnel Johansson (S), ordförande Leif Smith (S)

Läs mer

Socialnämnden 2009-11-11

Socialnämnden 2009-11-11 Socialnämnden 2009-11-11 283 Delgivning av protokoll...2 284 Delegationsbeslut...3 285 Rapport avseende ej verkställda beslut...4 286 Socialnämndens sammanträdesdagar 2010...5 287 Återbesättning av tjänst

Läs mer

Hjernet, 2015-10-07 kl 15.00-16.30

Hjernet, 2015-10-07 kl 15.00-16.30 Sammanlradesdatum SJda Samhällsbyggnadsutskottet 2015-10-07 70 Plats och lid Hjernet, 2015-10-07 kl 15.00-16.30 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Eva Henebäck, VD NBAB, NFAB, 62

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden 2011-05-23 1 (11) Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, klockan 14.15 15.50 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a personuppgiftslagen eller offentlighets- och sekretesslagen. Beslutande

Läs mer

Barn- och utbildningskontoret

Barn- och utbildningskontoret 1(17) Plats och tid Norrtäljesalen, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje kl. 14.00 16.30 ande Ledamöter Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Måns Nilsson (S) Anneli Björck-Andersson (S) Sven-Olov

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 16 Plats och tid Björnekullasalen kl. 18.00 20.30 Beslutande Ronny Sandberg (s) ordförande Hans-Ingvar Jönsson (c) Gösta Hellman (m) Gull-Britt Svensson (s) Jan Nilsson (s) Per-Arne Håkansson

Läs mer

Kommunhuset, Revelj 2010-09-08 kl 14.00 17.00

Kommunhuset, Revelj 2010-09-08 kl 14.00 17.00 Sammanträdesprotokoll 1(19) Plats och tid Kommunhuset, Revelj kl 14.00 17.00 ande Mattias Wärnsberg, s Lars Eriksson, kd Stig Andersson, s Sture Persson, m Eva Svedberg, s Gillis Gustafsson, m Sylve Rydén,

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-05-05 1 (26) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-9.35. ande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson (S) Hanna Stymne

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Socialnämnden

Sammanträdesprotokoll Socialnämnden 1(24) Sammanträdesprotokoll Tid och plats 2015-06-02 - Kommunhuset klockan 14.15-16.00 Beslutande Övriga deltagande Arne Andersson (M) - ordförande Helena Lordhem (KD) - tjänstgörande ersättare Patric

Läs mer

Bengt Ingvarsson (s), ordförande Anna Rönn (v), 1:e vice ordförande Rose-Marie Jönsson (c), 2:e vice ordförande. Rose-Marie Jönsson

Bengt Ingvarsson (s), ordförande Anna Rönn (v), 1:e vice ordförande Rose-Marie Jönsson (c), 2:e vice ordförande. Rose-Marie Jönsson SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (21) Plats och tid Kommunförvaltningens sammanträdesrum Eken kl 14.00 17.00 Beslutande Bengt Ingvarsson (s), ordförande Anna Rönn (v), 1:e vice ordförande Rose-Marie Jönsson (c),

Läs mer

Personalutskottet 2012-11-15

Personalutskottet 2012-11-15 PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(9) Plats och tid Kommunförvaltningen, 2012-11-15, kl 0900-1200 ande Jan Larsson, S Pirkko Heikkilä, V Laila Mäki, S Övriga deltagande Gösta Lindmark, administrativ

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (18) Utbildningsnämnden 2011-12-20 BEVIS. Kommunstyrelsens kontor. Paragrafer 84-95. Kristina Sköld.

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (18) Utbildningsnämnden 2011-12-20 BEVIS. Kommunstyrelsens kontor. Paragrafer 84-95. Kristina Sköld. Sammanträdesprotokoll Blad 1 (18) Plats och tid Koordinaren Stora Mötet kl 13.15-17.10 Beslutande Britta Bergström (S) Bror Sterner (S) Solweig Ericsson-Kurg (FP) Linda Hägglund (S) Mikael Sporgelin (S)

Läs mer

Plats och tid Höörsalen, Kommunhuset, kl. 18.30 21.00

Plats och tid Höörsalen, Kommunhuset, kl. 18.30 21.00 2008-12-18 217 Plats och tid Höörsalen, Kommunhuset, kl. 18.30 21.00 Beslutande Övriga deltagare Utses justera Håkan Anderberg, (m) ordf. Henrik Kvennberg, (m) ledamot Ingrid Håkansson, (m) ledamot Lars

Läs mer

113 Redovisning av ekonomisk rapport och ekonomiskt utfall oktober 2010. 114 Obetalda avgifter inom barn- och utbildningsnämndens verksamhet

113 Redovisning av ekonomisk rapport och ekonomiskt utfall oktober 2010. 114 Obetalda avgifter inom barn- och utbildningsnämndens verksamhet BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2010-11-24 111 Meddelanden 112 Anmälan om delegationsbeslut 113 Redovisning av ekonomisk rapport och ekonomiskt utfall oktober 2010 114 Obetalda avgifter inom barn- och utbildningsnämndens

Läs mer

Jan Plantin (M) K ristina Pettersson (S) Å ke Malmqvist (MP), ersättare för Karl Arne Larsson (C) 17. Medborgarkontoret, Östervåla 28 januari 2014

Jan Plantin (M) K ristina Pettersson (S) Å ke Malmqvist (MP), ersättare för Karl Arne Larsson (C) 17. Medborgarkontoret, Östervåla 28 januari 2014 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (23) Plats och tid Vård och omsorgsförvaltningen, Heby, kl 08.30 12.00 Beslutande Karl Arne Larsson (C), ordförande, 2 16, 18 22 Inga Lill Hellgre n (S) Susanne Stambolidou T ellebo

Läs mer