Edert dnr Missiv Länsstyrelsen Västernorrland Att. Vattenmyndigheten Härnösand.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Edert dnr Missiv Länsstyrelsen Västernorrland Att. Vattenmyndigheten Härnösand."

Transkript

1 Länsstyrelsen Härnösand Ink Dnr E2 Missiv Edert dnr Länsstyrelsen Västernorrland Att. Vattenmyndigheten Härnösand. Synpunkter på förslag till milj ökvalitetsnormer för vatten som är kraftigt modifierade på grund av påverkan från vattenkraft, samt del 19 åtgärdsprogram för Lagans avrinningsområde. Vid Lagans Vattenråds styrelsemöte togs beslut att ledamöterna tjänstgörande ersättare gavs tillfälle att lämna egna synpunkter, beroende på vilkens mandat de sitter på i styrelsen. Översänder tre lämnade synpunkter. Sändes även som brev. Lagans Vattenråd. Sekreterare.

2 Lagans Vattenråd Styrelsemöte. Protokoll fört vid styrelsemöte med Lagans Vattenråd, N:r 4/18 Plats och tid: Ljungby Arena den 31 augusti 2018 kl Länsstyrelsen Härnösand Ink Dnr ,JF 16 Närvarande: Roland Gottfridsson, ordf, Laholms kommun. Pär Jonsson, Statkraft, företag. Ers for Julia Törnberg, Vaggeryd Cell, företag. Lars-Ove Johansson, LRF, Södra skog. Eskil Svensson, Ljungby kommun. Stefan Johnsson, Sydvatten, företag. Berne Eliasson, Markaryds kommun. Mikaela Johnsson, LRF, agrara. Ingemar Svensson, Gnosjö kommun. Nils-Erik Linner, sekr, vattenäg-fiske. Adjungeras: Anna-Karin Weichelt, Länsstyrelsen i Jönköpings län. Petra Bragee, Länsstyrelsen i Hallands län. Åsa Ottosson Citron, Länsstyrelsen i Kronobergs län. Övriga: Helen Johansson, vattenäg-fiske. Ers. 1 Mötets öppnande. Ordföranden Roland Gottfridsson. öppnar mötet. 2 Justerare. Till att justera dagens protokoll tillsamman med ordföranden valdes Stefan Johnsson.. 6. Samrådshandlingar KMV med åtgärdsplan Lagan 19. ZO/6 Beslut. Styrelsen tackar för en mycket givande genomgång av samrådsmaterialet, flertal frågor kom upp till diskussion. Styrelsen beslutade att ledamöterna senast den 5 sept lämnar synpunkter till sekreteraren över samrådsmaterialet, lämnade synpunkter sändes Vattenmyndigheten. Ärende. Petra Bragée föredrog Vattenmyndighetens förslag till MKN för vatten som är kraftigt modifierade på grund av påverkan från vattenkraft, jämte åtgärdsplaner för respektive avrinningsområde. För KMV är utgångspunkten att god ekologisk potential och god kemisk ytvattenstatus ska uppnås. God ekologisk potential motsvara det ekologiska tillstånd som förväntas råda när samtliga åtgärder som bedömts ge en betydande ekologisk nytta har genomförts. I Lagans avrinningsområde har nio vattenförekomster förklarats som KMV, vilket innebär att mill ökvalitetsnormen avseende ekologiskt tillstånd ska anges till god ekologisk potential om det inte beslutas om undantag i form av sänkta kvalitetskrav. 15 Avslutning. Ordföranden tackade för visat intresse och avslutade mötet. LAGANS VATTENRÅD Ordförande Roland Gottfridsson Sekreterare Justerande Stefan Johnsson

3 Lagans Vattenrådtledamot. Lars-Ove Johansson. Synpunkter Förslag till miljökvalitetsnormer för vatten som är kraftigt modifierade på grund av påverkan från kraftverk. Samrådet, som avser att precisera vilka krav som skall gälla för varje vattenförekomst som utpekades som KMV i Vattenmyndighetens beslut från 2016, avgränsas uttryckligen till dessa vattenförekomster. Det lämnas också förslag på vissa ytterligare vattenförekomster i redan berörda vattendrag. Det konstateras vidare att vattenmyndigheten inte haft underlag eller resurser för att peka ut vattenförekomster i andra vattendrag som KMV. Det skulle också ha inneburit en betydande fördröjning. I underlaget omnämns "Vattenmiljö och vattenkraft". Enligt LRFs och min uppfattning måste samrådsmaterialet, trots nackdelar och fördröjning som lett fram till avgränsningar, omarbetas så att kommande beslut uppfyller regeringens, den parlamentariska majoritetens och EUKOMs tydliga mål att kraven på vattenkraftanläggningar måste anpassas till verksamheten, det vill säga förklaras som KMV. För att kunna bedöma effekter på till exempel markavvattning och vattenbrist och lämpliga åtgärder med avseende på sådan verksamhet, är det nödvändigt ätt använda det tillvägagångssätt som beskrivs, det vill säga en sådan fullständig helhetsbedömning som propositionen till vattenmiljö och vattenkraft anvisar. Om beslut fattas på summariska och otillräckliga underlag kommer de ofta att fa skadliga följde för möjligheten till hållbar vattenhushållning mm. Man måste inse att det är ett stort arbete som måste utföras under stor tidspress. Även om många goda viljor samarbetar kommer det att bli omöjligt att genomföra det nödvändiga arbetet i anslutning till samråd inför nästa förvaltningscykel. LRF och Södra och som ledamot i vattenrådet pä deras mandat föreslås därför att alla vattenförekomster som är fysisk förändrade ges undantag till 2027, möjligen med undantag för uppenbart övergivna anläggningar utan direkt eller indirekt betydelse för omgivningen. Då ges tid för riktiga och relevanta utredningar och analyser och beslut kan sedan fattas fortlöpande under tiden. Det är viktigt att man ser till helheten, inte bara ex fiskvandringsvägar, utan hela spektra med kultur, landskap mm. Det mest effektiva sättet att på kort tid fa så mycket information som möjligt är om verksamhetsutövare, markägare, kommuner, grannar och intresseorganisationer kan förmås delta i utredningsprocessen och bidra med fakta och erfarenheter de har av "sina" vattendrag och vattenförekomster. Alla bör känna sig motiverade och far reellt inflyttande. Lars-Ove Johansson Styrelseledamot i Lagans Vattenråd för LRF och Södra. Ordförande Förvaltningsrådet Södra.

4 Lagans Vattenråd ers i styrelsen för Oran 'edam. Pär Jonsson Synpunkter Förslag till miljökvalitetsnormer för vatten som är kraftigt modifierade på grund av påverkan från vattenkraft. Del 19 åtgärdsplan för Lagans avrinningsområde. I bedömningen av värdet utifrån energisynpunkt (Punkt 4) framgår inte (Rapport ER Vattenkraftens reglerbidrag och vattenkraftstationernas reglerbidrag undertecknad av Havs-och vattenmyndigheten, Energimyndigheten och värde för elsystemet, Svenska Kraftnät) Merparten av kraftverken i aktuellt område för Lagan är klass 1 vilket enligt rapport ER 2016:11 säger att "dessa kraftverk står för en så betydande del av balanseringen anser vi att reglerförmågan vid dessa kraftverk inte bör minskas. Energimyndigheten, Svenska kraftnät och Havs- och vattenmyndigheten bedömer därför att åtgärder som medför en försämring av reglerbidraget vid dessa anläggningar utgör en betydande påverkan på den samhällsviktiga verksamheten reglerkraft enligt 4 kap. 3 Vattenförvafiningsförordningen. De reproduktionsområden som omnämns är kraftigt överdrivna jämfört med andra undersökningar som är gjorda på samma områden, detta i kombination med att de schablonberäknade kostnaderna för konnektivitet mellan kraftstationerna är kraftigt underdrivna gör att slutsatsen för dessa åtgärder sett till kostnyttaberäkningen inte stämmer. Man har heller inte tagit upp kulturmiljön kommer att påverkas till ex vid Laholms kraftverk där omgivande topografin gör att ett område Med fornlämningar och resterna av Lagaholms slott utgör en konflikt mellan kulturmiljö och miljö för byggnation av en eventuell passage. Laholms kraftstation utgör en avgränsning mellan det som i dag utgör kustzon och inlandszon, remissen utreder inte vad detta kan få för konsekvenser för det som man benämner som "artrika fiskebestånd och skyddsvärda vattenväxter" Framtiden för fortsatt drift av kompensationsodlingen av lax i Laholm utan tillgång till vatten från inlandszonen set till smittorisken, och vilken effekt en eventuell stängning av denna skulle innebära med tanke på det stora intresse för laxfiske i Laholm omnämns inte. Pär Jonsson Ersättare i Lagans Vattenråds styrelse för Statkraft. Lagans Vattenråds ordförande Roland Gottflidsson, Laholms kommun, instämmer i ovanstående synpunkter.

5 Lagans Vattenråd ledamot Synpunkter Förslag till railjökvalitetsnormer för vatten som är kraftigt modifierade på grund av påverkan från vattenkraft, samt åtgärdsprogram 19i Lagans avrinningsområde. Förslaget i sin helhet innebär en rejäl sänkning av ambitionsnivån för miljöanpassning av vattenkraften i KMV och att denna är långt ifrån den ursprungliga utgångspunkten om att vattenförekomster som KMV-klassats ska leva upp till god ekologisk potential. Oavsett energi-ldimatpolitiska eller ekonomiska motiv är det förvånande och olyckligt. De åtgärder som redovisas för de vattenkraftverk som föreslås uppnå miljökvalitetsnormen "god ekologisk potential" är väl avvägda och bra. Det är nu ett minikrav att dessa objektivattenförekomster högprioriteras i den kommande nationella planen och att de redovisade åtgärderna för att uppnå miljökvalitetsnormen skyndsamt förverkligas, I åtgärdsplanen Lagan 19 nämnes bl.a ål. Ett minikrav för alla KMV-kraftverk med historisk förekomst av ål i avrinningsområdet måste vara att de förses med faunapassager med tillhörande anordningar som säkerställer en problemfri upp och neciströmsvandring av ål. Ålen är akut hotad och vattenkraften måste ta sitt ansvar och på allvar leva upp till sitt beting i den nationella ålförvaltningsplanen. Vi har också lax- och öring och andra fiskarter i, huvudfaran. I konsekvensanalysens nyttobedömning saknar man ett resonemang om hur ökade möjligheter till landsbygdsutveckling och etablering av framtidsnäringar, såsom landsbygds- och fisketurism kan gynnas av en miljöanpassning av vattenkraften. I dag har fisket för livsmedelsförsörjning i hög grad ersatts av upplevelseturism, exempel åtgärdsplan 19 i Vänneån. önskvärt är en starkare beskrivning av de positiva effekter som de föreslagna åtgärderna för fiskevattnens potential för landsbygdsnäringar, i synnerhet fisketurismen. Dessa värden motivera i sig själva behovet av en miljöanpassning. En fråga som är viktig är kulturmiljön. En slutkommentar under arbetets gång har tillkommit en rad processer som kan förändrar förutsättningarna för vattenförvaltning och vattenkraften i landet, kanske behövs en tidsfrist till Styrelseledamot i Lagans Vattenråd för fiske- vattenägarna.

- underlag till vattenmyndigheternas förslag till åtgärdsprogram

- underlag till vattenmyndigheternas förslag till åtgärdsprogram - underlag till vattenmyndigheternas förslag till åtgärdsprogram Länsstyrelsen Norrbottens län Länsstyrelsen Västernorrlands län Länsstyrelsen Västmanlands län Länsstyrelsen Kalmar län Länsstyrelsen Västra

Läs mer

Kraftigt modifierade vatten vattenkraft Andreas Bäckstrand

Kraftigt modifierade vatten vattenkraft Andreas Bäckstrand Kraftigt modifierade vatten vattenkraft Andreas Bäckstrand Syfte Ta fram förslag på miljökvalitetsnormer för de vattenförekomster som idag är utpekade som Kraftigt modifierade vatten på grund av vattenkraft.

Läs mer

Bilaga 2 Sammanfattande tabeller över grundinformation och resultat för samtliga huvudavrinningsområden med KMV på grund av vattenkraft.

Bilaga 2 Sammanfattande tabeller över grundinformation och resultat för samtliga huvudavrinningsområden med KMV på grund av vattenkraft. Bilaga 2 Sammanfattande tabeller över grundinformation och resultat för samtliga huvudavrinningsområden med KMV på grund av vattenkraft. Tabell 1. Samtliga huvudavrinningsområden som innehåller KMV på

Läs mer

Sammanträde: Vattendelegationen för Södra Östersjöns vattendistrikt Tid: Fredagen den 16 mars 2018 Europeiska Miljöbyrån, Köpenhamn

Sammanträde: Vattendelegationen för Södra Östersjöns vattendistrikt Tid: Fredagen den 16 mars 2018 Europeiska Miljöbyrån, Köpenhamn Sammanträde: Vattendelegationen för Södra Östersjöns vattendistrikt Tid: Fredagen den 16 mars 2018 Plats: Europeiska Miljöbyrån, Köpenhamn Ledamöter: Thomas Carlzon (ordförande) Marianne Andersson Otto

Läs mer

På gång inom Vattenförvaltningsarbetet. Ann-Louise Haglund

På gång inom Vattenförvaltningsarbetet. Ann-Louise Haglund På gång inom Vattenförvaltningsarbetet Ann-Louise Haglund Vattenförvaltningsarbetet under 2015 Remiss från Vattenmyndigheterna Förslag till Åtgärdsprogram Förvaltningsplan Miljökvalitetsnormer Miljökonsekvensbeskrivning

Läs mer

SAMRÅD OM DOKUMENTEN FÖRSLAG TILL FÖRVALTNINGSPLAN, FÖRSLAG TILL MILJÖKVALITETSNORMER OCH FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDSPROGRAM FÖR

SAMRÅD OM DOKUMENTEN FÖRSLAG TILL FÖRVALTNINGSPLAN, FÖRSLAG TILL MILJÖKVALITETSNORMER OCH FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDSPROGRAM FÖR REMISSYTTRANDE Ert Dnr: 537-34925-2014 537-5346-2014 537-5058-14 537-7197-14 537-9859-2014 Vårt Dnr: 2015_010 2015-04-30 Vattenmyndigheten för Västerhavet Vattenmyndigheten för Södra Östersjön Vattenmyndigheten

Läs mer

Appendix 1 1 (5) Environment/Birgitta Adell 2015-04-29

Appendix 1 1 (5) Environment/Birgitta Adell 2015-04-29 Appendix 1 1 (5) Bilaga 1- Åtga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Fortum ställer sig bakom de kommentarer som framförts av Vattenregleringsföretagen i deras bilaga till remissvar angående

Läs mer

Vattendelegationen för Södra Östersjöns vattendistrikt. Del av nationellt delegationsmöte. Ledamöter: Stefan Carlsson Ordförande

Vattendelegationen för Södra Östersjöns vattendistrikt. Del av nationellt delegationsmöte. Ledamöter: Stefan Carlsson Ordförande Sammanträde: Vattendelegationen för Södra Östersjöns vattendistrikt. Del av nationellt delegationsmöte. Tid: Måndagen den 1 juni 2015 Plats: Piperska muren, Stockholm Ledamöter: Stefan Carlsson Ordförande

Läs mer

Vatten ett arv att skydda och förvalta. Lisa Lundstedt vattensamordnare

Vatten ett arv att skydda och förvalta. Lisa Lundstedt vattensamordnare Vatten ett arv att skydda och förvalta Lisa Lundstedt vattensamordnare Vatten är ingen vara vilken som helst utan ett arv som måste skyddas, försvaras och behandlas som ett sådant. Ramdirektivet för vatten

Läs mer

Sammanträde: Vattendelegationen för Södra Östersjöns vattendistrikt Tid: Torsdagen den 21 september 2017 Jordberga gård, Tullstorpsån, Skåne

Sammanträde: Vattendelegationen för Södra Östersjöns vattendistrikt Tid: Torsdagen den 21 september 2017 Jordberga gård, Tullstorpsån, Skåne Sammanträde: Vattendelegationen för Södra Östersjöns vattendistrikt Tid: Torsdagen den 21 september 2017 Plats: Jordberga gård, Tullstorpsån, Skåne Ledamöter: Thomas Carlzon (ordförande) Marianne Andersson

Läs mer

Samrådsmöte. Miljökvalitetsnormer för kraftigt modifierade vattenförekomster - vattenkraft

Samrådsmöte. Miljökvalitetsnormer för kraftigt modifierade vattenförekomster - vattenkraft Samrådsmöte Miljökvalitetsnormer för kraftigt modifierade vattenförekomster - vattenkraft 1 Välkomna! Vilka är vi? Praktikaliteter 2 Vad ska vi göra idag? Om samrådet - inledning och bakgrund Presentation

Läs mer

Ny vattenlag kan få långtgående konsekvenser för samhällsutvecklingen Christer Jansson

Ny vattenlag kan få långtgående konsekvenser för samhällsutvecklingen Christer Jansson Ny vattenlag kan få långtgående konsekvenser för samhällsutvecklingen Christer Jansson Sid 2 Lantbrukarnas Riksförbund Sid 3 Lantbrukarnas Riksförbund Varför ny lagstiftning? Vattenverksamhetsutredningen

Läs mer

Sportfiskarnas synpunkter på samråd om miljökvalitetsnormer för kraftigt modifierade vatten på grund av vattenkraft, dnr

Sportfiskarnas synpunkter på samråd om miljökvalitetsnormer för kraftigt modifierade vatten på grund av vattenkraft, dnr 2018-09-26 sid 1 (8) Länsstyrelsen Västernorrland Vattenmyndighetens kansli 871 86 Härnösand Sportfiskarnas synpunkter på samråd om miljökvalitetsnormer för kraftigt modifierade vatten på grund av vattenkraft,

Läs mer

Klassning av ekologisk potential och möjliga åtgärder i Kraftigt modifierade vatten

Klassning av ekologisk potential och möjliga åtgärder i Kraftigt modifierade vatten Klassning av ekologisk potential och möjliga åtgärder i Kraftigt modifierade vatten Miljökvalitetsnormer: De kraftigt modifierade och konstgjorda vattnen ska uppnå god ekologisk potential och god kemisk

Läs mer

Principer för miljökvalitetsnormer och undantag

Principer för miljökvalitetsnormer och undantag Principer för miljökvalitetsnormer och undantag 2016-2021 Ekologisk Vad är god status vattenstatus? Bedöms enligt HaV:s föreskrifter 2013:19 Hög God Måttlig Otillfredsställande Dålig Olika kvalitetsfaktorer

Läs mer

Statkra~ , 'III II 02. S37-!S67b og i

Statkra~ , 'III II 02. S37-!S67b og i Statkra~ Vatlenmyndigheten i Botlenvikens vatlendistrikt Vatlenmyndigheten i Botlenhavets vatlendistrikt Vatlenmyndigheten i Västerhavet vatlendistrikt S37-!S67b og i, 'III II 02. Statkraft SverIge AB

Läs mer

Hur svårt kan det vara?

Hur svårt kan det vara? Hur svårt kan det vara? Slutseminarium projekt Umeälven Umeå, 21-2 maj 2015 Lisa Lundstedt Vattenmyndigheten Bottenviken Foto: Andreas Broman WFD Torrfåra GEP Svämplan Morfologi Reglerkraft Produktionsförlust

Läs mer

Sammanträde: Vattendelegationen för Södra Östersjöns vattendistrikt Tid: Tisdagen den 12 december 2017 Xylem Water Solutions, Emmaboda

Sammanträde: Vattendelegationen för Södra Östersjöns vattendistrikt Tid: Tisdagen den 12 december 2017 Xylem Water Solutions, Emmaboda Sammanträde: Vattendelegationen för Södra Östersjöns vattendistrikt Tid: Tisdagen den 12 december 2017 Plats: Xylem Water Solutions, Emmaboda Ledamöter: Malin Almqvist (tf ordförande) Otto von Arnold via

Läs mer

SYNTES INOM KRAFT OCH LIV I VATTEN KLIV - OMVÄRLDSANALYS & FRAMTIDA UTVECKLINGSOMRÅDEN

SYNTES INOM KRAFT OCH LIV I VATTEN KLIV - OMVÄRLDSANALYS & FRAMTIDA UTVECKLINGSOMRÅDEN SYNTES INOM KRAFT OCH LIV I VATTEN KLIV - OMVÄRLDSANALYS & FRAMTIDA UTVECKLINGSOMRÅDEN ANNA RÖNNBERG, ANDREAS ARONSSON & PETER RIVINOJA ÄLVKARLEBY 2017-09-21 1 Agenda Presentation av projektdeltagare Uppdraget

Läs mer

Begäran om samråd om förslag till miljökvalitetsnormer för kraftigt modifierade vatten - vattenkraft

Begäran om samråd om förslag till miljökvalitetsnormer för kraftigt modifierade vatten - vattenkraft Yttrande 1(9) Vattenmyndigheten i Västerhavet c/o Länsstyerelsen Västra Götalands län Begäran om samråd om förslag till miljökvalitetsnormer för kraftigt modifierade vatten - vattenkraft Er beteckning:

Läs mer

Vattendelegationen för Södra Östersjöns vattendistrikt

Vattendelegationen för Södra Östersjöns vattendistrikt Sammanträde: Vattendelegationen för Södra Östersjöns vattendistrikt Tid: Tisdagen den 31 maj 2016 Plats: Länsstyrelsen i Kalmar Ledamöter: Stefan Carlsson (ordförande) Marianne Andersson Otto von Arnold

Läs mer

Välkomna! Samråd inom vattenförvaltningen 30 november till 30 april: en vägvisare inför beslut 2021

Välkomna! Samråd inom vattenförvaltningen 30 november till 30 april: en vägvisare inför beslut 2021 Välkomna! Samråd inom vattenförvaltningen 30 november till 30 april: en vägvisare inför beslut 2021 Andra samråd som pågår tidslinjer Prioriterade ämnen (1 nov-30 april) Arbetsprogram och tidtabell Översikt

Läs mer

Förvaltningsplan. Vattenmyndigheten Bottenhavet

Förvaltningsplan. Vattenmyndigheten Bottenhavet Ragnar Asklund 2015-04-30 Dnr Jämt: 063-149346 ragnar.asklund@jamtkraft.se YTTRANDE Ert dnr 537-7197-14 Vattenmyndigheten Bottenhavet Förvaltningsplan Karakterisering och statusklassning Det är svårt att

Läs mer

SAMRÅDSDOKUMENT. Kalmar Västra Götaland

SAMRÅDSDOKUMENT. Kalmar Västra Götaland SAMRÅDSDOKUMENT Kalmar Västra Götaland Fördjupade utmaningar I slutet av 2016 beslutades om en förvaltningsplan, ett åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för Södra Östersjöns respektive Västerhavets

Läs mer

Vattenförvaltningens samråd 1 nov april 2015

Vattenförvaltningens samråd 1 nov april 2015 Vattenförvaltningens samråd 1 nov 2014 30 april 2015 Förslag till ny förvaltningsplan (FP), nytt åtgärdsprogram (ÅP) och nya miljökvalitetsnormer (MKN) för Norra Östersjöns vattendistrikt för perioden

Läs mer

MKN-vatten i detaljplanering AB län

MKN-vatten i detaljplanering AB län MKN-vatten i detaljplanering AB län Susann Jonsson Länsstyrelsen Stockholm Barkarbystaden II, Järfälla 1 Bällstaåns förutsättningar Status otillfredsställande ekologisk status. avgörande för bedömningen

Läs mer

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING AV ÅTGÄRDSPROGRAM Bottenhavets vattendistrikt

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING AV ÅTGÄRDSPROGRAM Bottenhavets vattendistrikt MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING AV ÅTGÄRDSPROGRAM Bottenhavets vattendistrikt 2009 2015 Rapportnr: 2010:3 ISSN: 1403-624X Titel: Miljökonsekvensbeskrivning Bottenhavets vattendistrikt 2009-2015 Utgivare: Vattenmyndigheten

Läs mer

AKTUELLT OM VATTENFÖRVALTNING

AKTUELLT OM VATTENFÖRVALTNING AKTUELLT OM VATTENFÖRVALTNING Miljökvalitetsnormer och Vattenmyndighetens åtgärdsprogram Karin de Beer Vattenmiljö, Länsstyrelsen Värmland, karin.de.beer@lansstyrelsen.se, 054-19 70 82 Miljökvalitetsnormer

Läs mer

Tisdag den 7 oktober 2014, kl.10.00 15.00 Plats: Sessionssalen, Länsstyrelsen Västernorrlands län, Nybrogatan 15, Härnösand

Tisdag den 7 oktober 2014, kl.10.00 15.00 Plats: Sessionssalen, Länsstyrelsen Västernorrlands län, Nybrogatan 15, Härnösand Protokoll nr 2 2014 Vattendelegationen för Bottenhavets vattendistrikt Tisdag den 7 oktober 2014, kl.10.00 15.00 Plats: Sessionssalen, Länsstyrelsen Västernorrlands län, Nybrogatan 15, Härnösand Närvarande

Läs mer

Regeringens prövning av åtgärdsprogrammet. Irene Bohman

Regeringens prövning av åtgärdsprogrammet. Irene Bohman Regeringens prövning av åtgärdsprogrammet Irene Bohman Maj 2015 PRÖVNING AV ÅTGÄRDSPROGRAMMET Överlämnade åtgärdsprogrammet till regeringen för en eventuell prövning enligt VFF 6 kap 4 punkt 1 och/eller

Läs mer

Sammanställning av synpunkter från samråd om Arbetsprogram med tidplan för Bottenhavets vattendistrikt

Sammanställning av synpunkter från samråd om Arbetsprogram med tidplan för Bottenhavets vattendistrikt Sammanställning av synpunkter från samråd om Arbetsprogram med tidplan för Bottenhavets vattendistrikt Länsstyrelsen Västernorrlands län 871 86 Härnösand Telefon 0611-34 90 00 Hemsida www.vattenmyndigheterna.se

Läs mer

Vatten ett arv att skydda och förvalta. Lisa Lundstedt vattensamordnare

Vatten ett arv att skydda och förvalta. Lisa Lundstedt vattensamordnare Vatten ett arv att skydda och förvalta Lisa Lundstedt vattensamordnare Vatten är ingen vara vilken som helst utan ett arv som måste skyddas, försvaras och behandlas som ett sådant. Ramdirektivet för vatten

Läs mer

Nationell strategi för hållbar vattenkraft

Nationell strategi för hållbar vattenkraft Nationell strategi för hållbar vattenkraft Bakgrund Sveriges regering och riksdag har fastställt nationella mål inom vattenmiljöområdet och energiområdet. Sverige har även förbundit sig att genomföra olika

Läs mer

Nästan 600 sidor. Carola Lindeberg Samordnare Södra Östersjöns vattenmyndighet

Nästan 600 sidor. Carola Lindeberg Samordnare Södra Östersjöns vattenmyndighet Program 14.30 15.00 Kaffe 15.00 15.15 Tid för bättre vatten 15.15 15.30 Parallella samråd 15.30 16.15 Nästan 600 sidor 16.25 16.50 Ger åtgärdsprogrammet rätt åtgärder 16.50 17.30 Samråd om vatten, gruppdiskussion

Läs mer

Better Water! Sweden and the European Water Frame Directive. Ingemar Perä Vattenmyndigheten i Bottenvikens vattendistrikt

Better Water! Sweden and the European Water Frame Directive. Ingemar Perä Vattenmyndigheten i Bottenvikens vattendistrikt Better Water! Sweden and the European Water Frame Directive Ingemar Perä Vattenmyndigheten i Bottenvikens vattendistrikt Rent vatten börjar bli en bristvara 2000 kom EU:s medlemsstater överens om: Ramdirektivet

Läs mer

Förslag till Åtgärdsprogram innehåll, formuleringar och röda tråden

Förslag till Åtgärdsprogram innehåll, formuleringar och röda tråden Förslag till Åtgärdsprogram 2016 2021 - innehåll, formuleringar och röda tråden Innehåll Kap 5 Åtgärder som behöver vidtas av myndigheter och kommuner i Norra Östersjöns vattendistrikt Kap 6 Åtgärder per

Läs mer

Figur 1: Karta över Motala Ströms avrinningsområde (den skuggade delen). Bilden är hämtad från SMHI:s vattenwebb.

Figur 1: Karta över Motala Ströms avrinningsområde (den skuggade delen). Bilden är hämtad från SMHI:s vattenwebb. Motala ström Denna värdebeskrivning är en del av det underlagsdata som definierar Energimyndighetens förslag på riksintressen för Vattenkraft. Förutom värdebeskrivningen finns GIS-data som visar dels kraftverkens

Läs mer

Appendix 1 1 (5) Environment/Birgitta Adell 2015-04-29 Bilaga 1 - Sammanställning per åtgärdsområde Fortum lämnar i det följande synpunkter på de avrinningsområden där företaget bedriver reglering och

Läs mer

Piteälvens vattenrådsområde VRO 6. Älvsbyn 2009-03-31 Sofia Perä

Piteälvens vattenrådsområde VRO 6. Älvsbyn 2009-03-31 Sofia Perä Piteälvens vattenrådsområde VRO 6 Älvsbyn 2009-03-31 Sofia Perä Vad är målet för våra vatten? - God status - God tillgång - Ingen försämring - Hållbart utnyttjande - Framtida generationer ska få uppleva

Läs mer

Remiss av promemoria med förslag till ändrade bestämmelser för vattenmiljö och vattenkraft. Katrin H Sjöberg

Remiss av promemoria med förslag till ändrade bestämmelser för vattenmiljö och vattenkraft. Katrin H Sjöberg Remiss av promemoria med förslag till ändrade bestämmelser för vattenmiljö och vattenkraft Katrin H Sjöberg 2017-09-21 1. Genomföra vattenkraftsdelen i energiöverenskommelsen, som träffades i juni 2016

Läs mer

Förstärkt arbete med vattenkraft och dammar. Anders Skarstedt

Förstärkt arbete med vattenkraft och dammar. Anders Skarstedt Förstärkt arbete med vattenkraft och dammar Anders Skarstedt anders.skarstedt@havochvatten.se Anslag 1:11 Villkor 13 25 000 000 kr ska användas till förstärkt arbete med vägledning, tillsyn, prövning och

Läs mer

Vattendelegationen för Södra Östersjöns vattendistrikt

Vattendelegationen för Södra Östersjöns vattendistrikt Sammanträde: Vattendelegationen för Södra Östersjöns vattendistrikt Tid: Tisdagen den 11 oktober 2016 Plats: Länsstyrelsen i Jönköping Ledamöter: Malin Almqvist (tf ordförande) Annelie Johansson Anders

Läs mer

Plats och tid Sammanträdesrum Christian Nilsson, klockan till 16.30, till

Plats och tid Sammanträdesrum Christian Nilsson, klockan till 16.30, till Sammanträdesprotokoll 1 (5) Plats och tid Sammanträdesrum Christian Nilsson, klockan 13.30 till 16.30, 17.15 till 17.20. Beslutande Bengt Andersson (M) ordförande Janet Andersson (S) 1:e vice ordförande

Läs mer

LJUNGBYÅNS VATTENRÅD

LJUNGBYÅNS VATTENRÅD LJUNGBYÅNS VATTENRÅD VERKSAMHETSBESKRIVNING Inledning... 1 1.1 Geografisk avgränsning... 2 1.2 Helhetsperspektiv på vatten... 2 2.1 Vattenrådets medlemmar... 3 2.2 Övriga aktörer... 4 3.1 Organisationsbeskrivning...

Läs mer

Föreskrifter om miljökvalitetsnormer

Föreskrifter om miljökvalitetsnormer Föreskrifter om miljökvalitetsnormer 22 FS 2015:xx Utkom från trycket den xx december 2015 Länsstyrelsen i X läns (Vattenmyndigheten i Y vattendistrikts) föreskrifter om kvalitetskrav för vattenförekomster

Läs mer

Fyrkantens vattensrådsområde

Fyrkantens vattensrådsområde Fyrkantens vattensrådsområde VRO 5 Klöverträsk 2009-03-24 Maria Widmark Vad är målet för våra vatten? - God status - God tillgång - Ingen försämring -Hållbartutnyttjande - Framtida generationer ska få

Läs mer

Samrådssvar från Statkraft Sverige AB gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Västerhavets vattendistrikt

Samrådssvar från Statkraft Sverige AB gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Västerhavets vattendistrikt 1(5) Samrådssvar från Statkraft Sverige AB gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Västerhavets vattendistrikt Nedanstående svar är lämnade via avsedd webbenkät. Svaren

Läs mer

Under 2014 har styrelsen valt att göra en avstämning inför framtiden och kommer att föra strategiska diskussioner under temat Vägval.

Under 2014 har styrelsen valt att göra en avstämning inför framtiden och kommer att föra strategiska diskussioner under temat Vägval. SKRÄBEÅNS VATTENRÅD ARBETSPLAN 2014 Foto: Brodde Almer INLEDNING Skräbeåns vattenråd ökar successivt sin kunskap om avrinningsområdet och om vattenförvaltning i allmänhet. Ett utbyte med andra vattenråd

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING. Arbetsprogram med tidplan för Norra Östersjöns vattendistrikt INFÖR ARBETET MED FÖRVALTNINGSPLAN

SAMRÅDSHANDLING. Arbetsprogram med tidplan för Norra Östersjöns vattendistrikt INFÖR ARBETET MED FÖRVALTNINGSPLAN SAMRÅDSHANDLING Arbetsprogram med tidplan för Norra Östersjöns vattendistrikt INFÖR ARBETET MED FÖRVALTNINGSPLAN 2021-2027 Utgiven av: Länsstyrelsen Västmanlands län Diarienummer Ansvarigt distrikt: 537-5159-17

Läs mer

Hej! Med vänlig hälsning. Fredrik Stjernholm. Du hittar information om hur länsstyrelsen behandlar personuppgifter på

Hej! Med vänlig hälsning. Fredrik Stjernholm. Du hittar information om hur länsstyrelsen behandlar personuppgifter på Från: Stjernholm Fredrik Till: Länsstyrelsen Västernorrland Ärende: Yttrade över samråd miljökvalitetsnormer för kraftigt modifierade vatten - vattenkraft Datum: den 13 september 2018 15:23:52 Bilagor:

Läs mer

Förfrågningsunderlag - Fiskevårdsplan för Viskan t.o.m. Kungsfors, Skene

Förfrågningsunderlag - Fiskevårdsplan för Viskan t.o.m. Kungsfors, Skene FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG Fiskevårdsplan för Viskan Förfrågningsunderlag - Fiskevårdsplan för Viskan t.o.m. Kungsfors, Skene Viskans vattenråd har från Länsstyrelsen i Halland ansökt om och beviljats statsbidrag

Läs mer

Vattenförvaltingen samråd 2014-2015

Vattenförvaltingen samråd 2014-2015 Vattenförvaltingen samråd 2014-2015 Vattenutmaningar i närtid Vattenverksamhetsutredningen Avgiftssystem för vattenprovtagning Samråd vattenförvaltningen 2015-2021 Sid 2 Lantbrukarnas Riksförbund Sid 3

Läs mer

Nya bestämmelser på vattenrättens område, nya uppdrag?

Nya bestämmelser på vattenrättens område, nya uppdrag? Nya bestämmelser på vattenrättens område, nya uppdrag? Renare marks vårmöte 2019 20 mars 2019 NYA REGLER, NYA UPPDRAG? 3 Nya bestämmelser på vattenrättens område Den 1 januari 2019 infördes ett flertal

Läs mer

Yttrande över förslag till miljökvalitetsnormer för kraftigt modifierade vatten på grund av påverkan från vattenkraft

Yttrande över förslag till miljökvalitetsnormer för kraftigt modifierade vatten på grund av påverkan från vattenkraft Tjänsteskrivelse 2018-08-16 Sida 1 (6) Kommunledningsförvaltningen Samhällsbyggnad Miljöstrateg Marie Kristoffersson Kommunstyrelsen Telefon 0141-22 54 62 Mobiltelefon 070-606 56 79 Telefax e-postadress

Läs mer

Kalmar läns författningssamling

Kalmar läns författningssamling Kalmar läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsen i Kalmar läns (Vattenmyndighet i Södra Östersjöns vattendistrikt) föreskrifter om kvalitetskrav för vattenförekomster i Södra Östersjöns vattendistrikt

Läs mer

g Orust kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 5

g Orust kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 5 g Orust kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 5 Kommunstyrelsen 5/4/2015 Exp: Vattenmyndigheten Västra Götaland - Länsstyrelsen Miljöstrateg Miljö och byggnadsnämnden 146 KS/2015:567 Yttrande över förslag till

Läs mer

Är det tydligt hur och när det går att delta och tycka till om arbetet med vattenförvaltningen under denna cykel? Om inte, motivera.

Är det tydligt hur och när det går att delta och tycka till om arbetet med vattenförvaltningen under denna cykel? Om inte, motivera. 1(6) Samrådssvar från Länsstyrelsen i Kronobergs län gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Södra Östersjöns vattendistrikt Nedanstående svar är lämnade via avsedd webbenkät.

Läs mer

Vattenmyndighetens remiss, hur man hittar allt och vad Vattenmyndigheten vill ha synpunkter på

Vattenmyndighetens remiss, hur man hittar allt och vad Vattenmyndigheten vill ha synpunkter på Vattenmyndighetens remiss, hur man hittar allt och vad Vattenmyndigheten vill ha synpunkter på Remissens 3 huvudsakliga delar Förvaltningsplanen Tillsammans med ÅP ger planen inriktningen för fortsatta

Läs mer

Återkopplingsmöte. efter Samråd Umeälven vid Blåviksjön. Foto: ChriStina Strömberg

Återkopplingsmöte. efter Samråd Umeälven vid Blåviksjön. Foto: ChriStina Strömberg Återkopplingsmöte efter Samråd 2009 VRO 10 Lycksele 2009-11-24 ChriStina Strömberg och Hans Erik Johansson Umeälven vid Blåviksjön. Foto: ChriStina Strömberg sjöar och Ekologisk status Bedömningen är gjord

Läs mer

Vattenkraft möjligheter till miljöhänsyn. 2012-10-24 Dialogprojektet Anders Skarstedt 1

Vattenkraft möjligheter till miljöhänsyn. 2012-10-24 Dialogprojektet Anders Skarstedt 1 Vattenkraft möjligheter till miljöhänsyn 2012-10-24 Dialogprojektet Anders Skarstedt 1 Dialogprojektet Vattendagarna Uppdraget Havs- och vattenmyndigheten får i uppdrag att i samråd med berörda myndigheter

Läs mer

Energimyndigheten Box Eskilstuna

Energimyndigheten Box Eskilstuna Diarienr 2018-007307 Vårt dnr: 317 Energimyndigheten Box 310 63104 Eskilstuna Stockholm 23 oktober 2018 Yttrande över Energimyndighetens förslag gällande Riksintresse Energiproduktion: Vattenkraft. Sammanfattning

Läs mer

Del 20 Åtgärdsplan för Helge å avrinningsområde

Del 20 Åtgärdsplan för Helge å avrinningsområde Del 20 Åtgärdsplan för Helge å avrinningsområde Innehållsförteckning Förslag på åtgärder för att följa föreslagna miljökvalitetsnormer... 3 1. Inledning... 7 2. Beskrivning av området... 7 2.1. Områdesbeskrivning

Läs mer

1(6) Sammanträdesprotokoll 2012-04-12. Miljö- och byggnadsnämnden. Plats och tid: Listerbysalen, Stadshuset, Ronneby 13.00 14.00.

1(6) Sammanträdesprotokoll 2012-04-12. Miljö- och byggnadsnämnden. Plats och tid: Listerbysalen, Stadshuset, Ronneby 13.00 14.00. Sammanträdesprotokoll 1(6) 2012-04-12 Miljö- och byggnadsnämnden Plats och tid: Listerbysalen, Stadshuset, Ronneby 13.00 14.00. Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Lena Karstensson (m) Tommy Arvidsson

Läs mer

Havs- och vattenmyndighetens författningssamling

Havs- och vattenmyndighetens författningssamling Havs- och vattenmyndighetens författningssamling Havs- och vattenmyndighetens föreskrifter och allmänna råd om förvaltningsplaner och åtgärdsprogram för ytvatten enligt förordningen (2004:660) om förvaltning

Läs mer

Yttrande över Samrådshandlingarna Vattenmyndigheten Bottenviken

Yttrande över Samrådshandlingarna Vattenmyndigheten Bottenviken Yttrande över Samrådshandlingarna Vattenmyndigheten Bottenviken2015 2021 Yttrande inklusive för Vindelälven med exempel från Vindelns kommun I remissen är förslaget att uppnå god vattenkvalité rakt över.

Läs mer

Bilaga 1:22 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt

Bilaga 1:22 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt Bilaga 1:22 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag till för Övre Ljungans åtgärdsområde Detta är en sammanställning av de som föreslås för Övre Ljungans

Läs mer

Anteckningar från möte med Vattenrådet för Göta älv, tisdagen den 19 augusti 2008, kl 09.00

Anteckningar från möte med Vattenrådet för Göta älv, tisdagen den 19 augusti 2008, kl 09.00 Anteckningar från möte med Vattenrådet för Göta älv, tisdagen den 19 augusti 2008, kl 09.00 Närvarande: Cecilia Dalman Eek, ordf. Göteborgs Stad Svante Brandin, Miljöförvaltningen i Göteborg Bo Svärd,

Läs mer

Stadgar fo Norsa lvens Vattenra d

Stadgar fo Norsa lvens Vattenra d Stadgar fo Norsa lvens Vattenra d 1 Syfte och verksamhet 1.1 Syfte Norsälvens vattenråd utgör ett organ för samverkan och delaktighet inom vattenförvaltningen. En grundförutsättning för rådets funktion

Läs mer

Välkomna till vattensamverkansdag! Västerås, 17 okt 2013

Välkomna till vattensamverkansdag! Västerås, 17 okt 2013 Välkomna till vattensamverkansdag! Västerås, 17 okt 2013 Vision Tillsammans värnar vi vattnets värden Verksamhetsidé Vi inspirerar till och banar väg för rätt vattenkvalitet Aktuellt inom vattenförvaltningen

Läs mer

Samråd inom Smålandskustens delområde. Onsdag 13 mars 2013

Samråd inom Smålandskustens delområde. Onsdag 13 mars 2013 Samråd inom Smålandskustens delområde Onsdag 13 mars 2013 Dagens program Vattenförvaltning EU:s ramdirektiv för vatten år 2000 Gemensamma principer, ramar och mål Övergripande mål: Främja en långsiktigt

Läs mer

Arbetsformer. 1 Arbetsformer vattenråd

Arbetsformer. 1 Arbetsformer vattenråd Arbetsformer Sangisälvens och Keräsjokis vattenråd 1 Arbetsformer vattenråd Vattenrådet har rollen som samverkansorgan inom avrinningsområdet i relation till ansvariga myndigheter, berörda intressenter

Läs mer

Miljökvalitetsnormer och undantag

Miljökvalitetsnormer och undantag Miljökvalitetsnormer och undantag Juha Salonsaari Vattensamordnare och Arbetsgruppsansvarig för Vattenmyndigheternas gemensamma arbetsgrupp för Åtgärdsprogram Syfte MKN god status ska uppnås senast 2015,

Läs mer

Sammanfattning YTTRANDE 1 (7)

Sammanfattning YTTRANDE 1 (7) SVENSK ENERGI Produktion Gun Åhrling-Rundström 08-677 28 12, 073-433 82 45 gun.ahrling-rundstrom@svenskenergi.se Lennart Sandebjer 08 677 26 53, 070 550 77 81 lennart.sandebjer@svenskenergi.se YTTRANDE

Läs mer

REGERINGENS BESLUT I PRÖVNINGEN AV VATTENFÖRVALTNINGENS FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDSPROGRAM

REGERINGENS BESLUT I PRÖVNINGEN AV VATTENFÖRVALTNINGENS FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDSPROGRAM REGERINGENS BESLUT I PRÖVNINGEN AV VATTENFÖRVALTNINGENS FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDSPROGRAM INNEHÅLL I BESLUTET Regeringen beslutar att vattenmyndigheterna ska fastställa de åtgärdsprogram som ska gälla för 2017-2021.

Läs mer

Vattenmyndigheternas samråd 2018 gällande kraftigt modifierade vatten på grund av vattenkraft

Vattenmyndigheternas samråd 2018 gällande kraftigt modifierade vatten på grund av vattenkraft Vattenmyndigheternas samråd 2018 gällande kraftigt modifierade vatten på grund av vattenkraft Vattenmyndigheterna samråder nu om förslag till miljökvalitetsnormer för vatten som är kraftigt modifierade

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Remissvar angående åtgärdsprogram vattendirektivet

TJÄNSTESKRIVELSE. Remissvar angående åtgärdsprogram vattendirektivet Öckerö 2015-03-30, rev. 2015-04-10 TJÄNSTESKRIVELSE Kommunstyrelsen Handläggare: Anna Skrapste, Lisette Larsson, Susanne Härenstam Ärende: Samråd åtgärdsplaner 2015-2021, vattendirektivet Diarienummer:

Läs mer

ÅTGÄRDSPROGRAM VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT

ÅTGÄRDSPROGRAM VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT ÅTGÄRDSPROGRAM 2016-2021 VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT Vattenrådens dag 22 mars 2017 Hanna Tornevall Vattenvårdsdirektör Vattenmyndigheten Västerhavet Förvaltningsplan inklusive miljökvalitetsnormer beslutade

Läs mer

Är det tydligt hur och när det går att delta och tycka till om arbetet med vattenförvaltningen under denna cykel? Om inte, motivera.

Är det tydligt hur och när det går att delta och tycka till om arbetet med vattenförvaltningen under denna cykel? Om inte, motivera. 1(5) Samrådssvar från Vattenrådet - Vänerns sydöstra tillflöden gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Västerhavets vattendistrikt Nedanstående svar är lämnade via avsedd

Läs mer

Nästan 600 sidor. Carola Lindeberg Samordnare Södra Östersjöns vattenmyndighet

Nästan 600 sidor. Carola Lindeberg Samordnare Södra Östersjöns vattenmyndighet Nästan 600 sidor Carola Lindeberg Samordnare Södra Östersjöns vattenmyndighet Samrådsmaterial Förvaltningsplan Miljökvalitetsnormer Åtgärdsprogram Miljökonsekvensbeskrivning Samrådsmaterial Förvaltningsplan

Läs mer

Nationell plan för omprövning av vattenkraften

Nationell plan för omprövning av vattenkraften Nationell plan för omprövning av vattenkraften Varför behövs skärpta miljökrav nu? Ny kunskap om vattenekosystemen sedan ursprungliga tillstånd lämnades. Behov av att stärka ekosystemtjänsterna. Sverige

Läs mer

Nya MKN-vatten och förändringar jämfört med de som fastställdes Uppsala Sabine Lagerberg Vattenmyndigheten för Västerhavet

Nya MKN-vatten och förändringar jämfört med de som fastställdes Uppsala Sabine Lagerberg Vattenmyndigheten för Västerhavet Nya MKN-vatten och förändringar jämfört med de som fastställdes 2009 Uppsala 2016-04-07 Sabine Lagerberg Vattenmyndigheten för Västerhavet Miljökvalitetsnormer Generellt Alla vattenförekomster ska uppnå

Läs mer

Vattendelegationen för Södra Östersjöns vattendistrikt

Vattendelegationen för Södra Östersjöns vattendistrikt PROTOKOLL 1 (6) Sammanträde: Vattendelegationen för Södra Östersjöns vattendistrikt Tid: Torsdag 5 december 2013 Plats: Södra Cell Mörrum Ledamöter: Stefan Carlsson Ordförande Marianne Andersson Stefan

Läs mer

Nationell plan för omprövning av vattenkraften

Nationell plan för omprövning av vattenkraften Nationell plan för omprövning av vattenkraften Motiv till propositionen Kritik från Europeiska kommissionen leva upp till EU rätten Ökad andel el från förnybara, icke planerbara energikällor Energiöverenskommelsen

Läs mer

SVERIGES FISKEVATTENÄGAREFÖRBUND

SVERIGES FISKEVATTENÄGAREFÖRBUND SVERIGES FISKEVATTENÄGAREFÖRBUND REMISSYTTRANDE 2014-10-21 Ert datum 2014-06-16 Ert dnr M2014/1451/Nm Miljödepartementet 103 33 Stockholm Vattenverksamhetsutredningens slutbetänkande I vått och torrt förslag

Läs mer

Stadgar för Helgeåns Vattenråd (rev )

Stadgar för Helgeåns Vattenråd (rev ) Stadgar för (rev. 2013-05-29) l. Ändamål Vattenrådet är en ideell förening som syftar till att skapa ett frivilligt öppet rådgivande forum för så många olika intresseområden som möjligt inom Helgeåns avrinnings

Läs mer

Arbetsprogram med tidtabell och översikt av väsentliga frågor sammanställning av frågor att besvara för samrådsinstanser

Arbetsprogram med tidtabell och översikt av väsentliga frågor sammanställning av frågor att besvara för samrådsinstanser Arbetsprogram med tidtabell och översikt av väsentliga frågor sammanställning av frågor att besvara för samrådsinstanser För mer information hänvisas till respektive avsnitt i samrådsdokumentet. Arbetsprogram

Läs mer

Åtgärdsprogram

Åtgärdsprogram Åtgärdsprogram 2015-2021 Juha Salonsaari Vattensamordnare och Arbetsgruppsansvarig för Vattenmyndigheternas gemensamma arbetsgrupp för Åtgärdsprogram Åtgärdsprogrammets syfte och mål Åtgärdsprogrammets

Läs mer

Samråd inom delområde Motala ström. Onsdag 17 april 2013

Samråd inom delområde Motala ström. Onsdag 17 april 2013 Samråd inom delområde Motala ström Onsdag 17 april 2013 Dagens program 10.00 10.10 Inledning 10.10 11.00 Vattenmyndigheten presenterar samrådets genomförande och samrådshandlingarna 11.00 11.30 Länsstyrelsen

Läs mer

Stadgar för Sydvästra Skånes Vattenråd

Stadgar för Sydvästra Skånes Vattenråd Stadgar för Sydvästra Skånes Vattenråd 1. ÄNDAMÅL Sydvästra Skånes vattenråd, i det följande även kallat rådet, utgör en frivillig medlemsorganisation för kommuner, företag, markägare, myndigheter, organisationer

Läs mer

Rapportering av 2012 års verksamhet för Göta älvs vattenråd

Rapportering av 2012 års verksamhet för Göta älvs vattenråd Rapportering av 2012 års verksamhet för Göta älvs vattenråd Alla vattenråd med en överenskommelse med vattenmyndigheten för Västerhavet får ett årligt ekonomiskt bidrag för att stödja vattenrådets arbete

Läs mer

Yttrande avseende samråd. samrådsunderlag som anges ovan. Av denna anledning vill Arvika Kraft AB inkomma med yttrande.

Yttrande avseende samråd. samrådsunderlag som anges ovan. Av denna anledning vill Arvika Kraft AB inkomma med yttrande. ARVIKA KRAFT AB 1(6) Datum 2018-09-14 Dnr AK 2018/30 Detta yttrande översänds endast som epost till vasternorrland@lansstyrelsen. se Yttrande avseende samråd Miljökvalitetsnormer för kraftigt modifierade

Läs mer

Remissvar på förvaltningsplan och åtgärdsprogram för Bottenvikens vattendistrikt,

Remissvar på förvaltningsplan och åtgärdsprogram för Bottenvikens vattendistrikt, Skellefteå 2015-03-03 1(6) Referens Dokumentnummer 625807-v6 Handläggare Rolf Lindgren Personal/Miljö HXM Telefon 0910-77 25 00 Vattenmyndigheten i Bottenvikens vattendistrikt Länsstyrelsen i Norrbottens

Läs mer

Kunskapsunderlag för delområde

Kunskapsunderlag för delområde Kunskapsunderlag för delområde 16. Ryssåns avrinningsområde Version 1.0 2015-04-10 2 16. Ryssåns avrinningsområde Länsstyrelsen Dalarna 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Naturvärden och skyddade

Läs mer

Till Genomförandegruppen

Till Genomförandegruppen 2019 02 06 Till Genomförandegruppen Riksdagens beslut 13 juni, att med civilutskottets förtydliganden bifalla propositionen Vattenmiljö och vattenkraft, var huvudsakligen positivt. Samma sak kan sägas

Läs mer

Norrbottens läns författningssamling

Norrbottens läns författningssamling Norrbottens läns författningssamling Länsstyrelsen i Norrbottens läns (Vattenmyndigheten för Bottenvikens vattendistrikts) föreskrifter om kvalitetskrav för vattenförekomster i Bottenvikens vattendistrikt

Läs mer

Avvägningen mellan livsmedelsproduktion och vattenmiljö

Avvägningen mellan livsmedelsproduktion och vattenmiljö Avvägningen mellan livsmedelsproduktion och vattenmiljö Josefin Walldén, HAV Marcus Lundmark, Jordbruksverket Vad är det som är viktigast? Vad önskar vattenmyndigheterna? Jordbruksverket behöver ta fram

Läs mer

Tällberg Gun Åhrling-Rundström

Tällberg Gun Åhrling-Rundström Tällberg 2016-12-07 Gun Åhrling-Rundström Energiöverenskommelsen Sverige ska ha ett robust elsystem med en hög leverenssäkerhet, en låg miljöpåverkan och el till konkurrenskraftiga priser Vattenkraften

Läs mer

Minnesanteckningar från Vattenrådsmöte 12 november 2009 med protokoll angående val och beslut inför Södra Västerbottens vattenråds arbete år 2010.

Minnesanteckningar från Vattenrådsmöte 12 november 2009 med protokoll angående val och beslut inför Södra Västerbottens vattenråds arbete år 2010. SÖDRA VÄSTERBOTTENS VATTENRÅDSOMRÅDE VRO11 Minnesanteckningar från Vattenrådsmöte 12 november 2009 med protokoll angående val och beslut inför Södra Västerbottens vattenråds arbete år 2010. Plats: Stadshuset,

Läs mer

Samrådssammanställning över synpunkter rörande Arbetsprogram med tidplan

Samrådssammanställning över synpunkter rörande Arbetsprogram med tidplan Samrådssammanställning över synpunkter rörande Arbetsprogram med tidplan Länsstyrelsen Norrbottens län 971 86 Luleå Telefon 010-225 50 00 1(9) Hemsida www.vattenmyndigheterna.se Utgiven av: Vattenmyndigheten

Läs mer

Samrådssvar från Örebro kommun gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Norra Östersjöns vattendistrikt

Samrådssvar från Örebro kommun gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Norra Östersjöns vattendistrikt 1(7) Samrådssvar från Örebro kommun gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Norra Östersjöns vattendistrikt Nedanstående svar är lämnade via avsedd webbenkät. Svaren i

Läs mer